Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2016:7 -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2016:7 -"

Transkript

1 Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2016:7 - Nationella vårdgarantier och överenskommelser Innehåll 2 Nationella vårdgarantier Primärvård: VGPV Genomförda telefonsvar Genomförda första besök Primärvård: Beställd vård Väntande på första besök Sjukhusgrupper m m: Planerad specialiserad vård Väntande på första besök Väntande på åtgärdsstart Nationella överenskommelser Riktade insatser inom området psykisk ohälsa Genomförda första besök och åtgärdsstarter inom BUP-verksamhet Väntande på första besök och åtgärdsstart inom BUP-verksamhet Överbeläggningar och utlokaliseringar Somatisk vård Psykiatrisk vård Kvarliggande utskrivningsklara patienter Väntande till BUP-verksamhet koncernavdelning data och analys

2 2 1 Inledning Detta är en lägesrapport som ingår i en löpande uppföljning av väntetider och tillgänglighet i VGR. Den utges varje månad. Innehållet växlar. Den ena månaden redovisas regionens utfall relativt nationella vårdgarantier och avtal. Den andra månaden utfallet visavi regionala vårdgarantier och mål Syftet med lägesrapporten är att redovisa hur väl VGR motsvarar vissa vårdgarantier (nationella och regionala), nationella överenskommelser och regionala mål ägnade att förkorta väntetiderna och förbättra tillgängligheten. - Nationella vårdgarantier = Nationellt beslutade gränsvärden för maximal väntetid för vårdkontakt med primärvård och planerad specialiserad vård. Inom primärvården rymmer uppföljningen av vårdgarantin alla vårdcentraler oavsett driftform. Och inom den specialiserade vården omfattar den ett stort urval av mottagningar och behandlingar - Nationella överenskommelser = I huvudsak årliga överenskommelser mellan SKL (Sveriges kommuner och landsting) och staten (Soc.dep). Det handlar även om mer långsiktiga överenskommelser mellan parterna. Men också mellan andra nationella aktörer - Regionala vårdgarantier = Regionalt beslutade gränsvärden för maximal väntetid för vårdkontakt inom viss typ av specialiserad vård. - Regionala mål /ambitioner = Väntetidsrelaterade VGR-mål eller ambitioner, som inte utgör garantier men som likväl tillmäts större intresse ur uppföljnings-synpunkt, t ex ledtider vid akutmottagningarna. Nedan följer en närmare presentation av de nationella vårdgarantierna och avtal för år Det vill säga dokument som legitimerar delar av den redovisning som ingår i just denna delrapport. Därpå följer en utgivningsplan för väntetids- och tillgänghetsrapporterna för år 2016 och till sist också en läsanvisning. Att fånga de nationella vårdgarantierna är inget problem. De är så välkända att det närmast känns som en ordningsfråga att redovisa dem. Att avgöra vad som är nationella överenskommelser och mål erbjuder heller inget problem, då det finns formaliserade överenskommelser. Det är svårare med överenskommelser och mål som enbart kan spåras till nationella nätverksträffar, protokollsanteckningar och uttalande av myndighetsföreträdare etc. I denna rapport betraktas den senare typen mål som nationella då de är väl kända och kan anses styrande. Som nationella mål betraktas också underförstådda 0-visioner kring företeelser som inte alls bör förekomma. T ex överbeläggningar och kvarliggande utskrivningsklara patienter.

3 3 Nationella vårdgarantier 2016 De nationella vårdgarantierna är oförändrade under Fortfarande gäller att väntetiden inte ska överskrida 0, 7 dagar för telefonkontakt respektive allmänläkarbesök inom primärvård. För första besök och operations- och behandlingsstart är gränsen högst 90 dagars väntan, räknat från beslut om remiss respektive beslut om åtgärd. Måluppfyllelsegraden mäts, redovisas och rapporteras på samma sätt som tidigare. För primärvårdens del i form av en höstmätning och en vårmätning. Och för den planerade specialiserade vårdens del i form av månatliga mätningar. Tilläggas bör att SKL:s databas också tar emot månatliga redovisningar av måluppfyllelsegraden för allmänläkarbesök inom primärvården (7:an). Detta för den offentligt bedrivna primärvården. Det journalsystem som nu utvecklas inom Närhälsan (Asynja Visph) kan enligt uppgift anpassas till en sådan rutin. Utbyggnaden av systemet pågår och beräknas vara klar i hösten Enligt plan kommer det då att ske ett testskick i full skala av månatlig väntetidsdata från Närhälsan till SKL: databas. Nationella överenskommelser 2016 Överenskommelse: Stöd till bättre resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården - En professionsmiljard Även för år 2016 har staten och SKL förhandlat fram en överenskommelse som innebär att stimulansmedel om närmare en miljard kronor fördelas till de landsting som uppfyller vissa krav. För år 2014 fördelades motsvarande belopp mellan landstingen i den utsträckning som de uppnådde prestationsmål om högst 60 dagars väntan för minst 70% av patienterna. För år 2015 krävdes av landstingen att de skulle inkomma med såväl handlingsplan som verksamhetsberättelse. Detta med fokus på insatser som främjar tillgänglighet, helhetssyn på patienten och jämlik vård. Och för 2016 krävs av landstingen att de senast redovisar under året vidtagna åtgärder som inneburit förbättrat IT-stöd, förenklad administration, smartare kompetensutnyttjande och planeringsinsatser som främjat långsiktig kompetensförsörjning. Tilläggas kan att överenskommelsen för 2016 dessutom förutsätter att landstingen liksom tidigare år rapporterar väntetider och ledtider till den nationella databasen härför. Detta i enlighet med den basmodell för uppföljning som SKL ansvarar för. Givet att kraven uppfylles för år 2016 erhåller VGR 17% av totalt kr, dvs kr.

4 4 Överenskommelse: Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2016 De tidigare prestationsbaserade ersättningen till BUP-verksamheten för första besök och åtgärdsstart inom 30 dagar har enligt överenskommelsen Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa för 2016 upphört. Kvarstår gör dock kravet att till SKL fortlöpande redovisa de mätvärden som är knutna till den särskilda uppföljningen av väntetider inom BUP-verksamhet. Överenskommelse: Kortare väntetider i cancersjukvården 2016 Regeringen avsätter 500 mnkr per år för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården. Det mesta i form av stimulansbidrag till landstingen. I första hand handlar det om att förkorta vårdförloppet från det att misstanke om cancer föreligger till åtgärdsstart. Utgångspunkten är att medverkande landsting (alla) därvid tillämpar ett gemensamt nationellt definierat standardiserat vårdförlopp. Det innebär enhetlighet i val av utredningar och behandlingar inom respektive cancerdiagnos samt gemensamma maximala tidsgränser för de olika åtgärderna. Införandet förutsätter en nära samverkan med respektive regionalt cancercentrum (RCC). I överenskommelsen för år 2015 mellan Soc dep och SKL slogs fast att det standardiserade vårdförloppet skulle omfatta fem cancerdiagnoser. Registrering och avrapportering av väntetider till SKL kom i gång under sen höst I överenskommelsen för år 2016 fastslås att ytterligare 13 cancerdiagnoser ska omfattas av standardiserat vårdförlopp. För att få vara med och dela på stimulansmedlen avkrävs landstingen dessutom handlingsplan och därtill anslutande verksamhetsberättelse som besvarar i överenskommelsen angivna frågor. I VGR svarar RCC för denna dokumentation. Rapportering av ledtider för de första fem vårdförloppen befinner sig fortfarande i ett etableringsskede. Kvalitetssäkring av uppgifterna har påbörjats men behöver enligt uppgift säkras ytterligare på verksamhetsnivå innan de kan betraktas som presentabla i större skala. Eventuell resultatredovisning av dessa vårdförlopp kommer därför att anstå. Tills vidare begränsas alltså redovisningen av ledtider vid välgrundad misstanke om cancer till den regionala vårdgarantin - dvs till andelen vuxna patienter som erhåller första besök i specialiserad vård inom 14 dagar vid välgrundad misstanke om cancer Överenskommelse: Insatser för att förbättra för personer med kroniska sjukdomar m.m. Rubricerad överenskommelse reglerar i huvudsak det stöd som SKL:s förbinder sig att ge åt landstingen under Här nämns bland annat att förbundet avser att ge landstingen stöd i övergången från manuell till automatiserad överföring till den nationella väntetidsdatabasen och uppföljning av ledtider inom patologi.

5 5 Utgivningsplan för 2016 Nedan redovisas de datum då Väntetids-och tillgänglighetsrapporterna beräknas vara tillgängliga på regionens externa hemsida: För intresserade finns också möjlighet att prenumerera på rapporterna i form av direktmejl. Sådan service tillkommer automatisk samtliga förtroendevalda inom Regionstyrelse, Hälsooch sjukvårdsstyrelse, Hälso- och sjukvårdsnämnder, sjukhusstyrelser och Styrelsen för Habilitering och Hälsa. Väntetids- och tillgänglighetsrapport: 2016:3 Nationella vårdgarantier och överenskommelser 2016:4 Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål 2016:5 Nationella vårdgarantier och överenskommelser 2016:6 Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål Ingen utgivning 2016:7 Nationella vårdgarantier och överenskommelser 2016:8 Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål 2016:9 Nationella vårdgarantier och överenskommelser 2016:10 Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål 2016:11 Nationella vårdgarantier och överenskommelser 2016:12 Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål Datum för planerad utgivning 2016: 17/3 25/4 25/5 23/6 juli månad 23/8 23/9 25/10 23/11 23/12 23/12 Läsanvisning Det som främst motiverar vad som redovisas i denna rapport är, som sagt, de olika garantier och mål som är av direkt intresse ur väntetids- och tillgänglighetssynpunkt. Mätvärdena bör därmed läsas och förstås som mått på i vilken utsträckning garantierna och målen uppnås. Vidare bör de ses som nyckeltal, dvs som översiktliga indikatorer. Av nyckeltal krävs i allmänhet att de reagerar på större avvikelser och att de därmed kan fungera väl i ett övergripande signalsystem. Det betyder att de lätt ger upphov till fler frågor än svar. Till frågor som ibland fordrar fördjupad analys. Ibland inte. I vissa fall kan det räcka med en enkel fråga till företrädare för aktuell verksamheter för att vinna klarhet. Det kan handla om förändrade produktionsvillkor som t ex vakanser, längre sjukfrånvaro, resursförstärkningar, organisatoriska korrigeringar etc.

6 6 Då svensk sjukvård bedöms hålla mycket hög kvalitet generellt sett, kan korta väntetider utan tvekan också betecknas som en kvalitet. Väl värd att sträva efter. Men det är viktigt att inte dra likhetstecken mellan väntetider och tillgänglighet. Tillgängligheten avgörs också av hur många personer som faktiskt erhållit vård. Det kan därför vara värt att tänka på att aldrig så många fått så mycket och så effektiv vård och behandling som nu. I rapporterna förekommer nedanstående symboler ägnade att göra det lättare för läsaren att snabbt identifiera vad som mäts. = Väntande, sista dagen respektive månad = Genomfört, respektive månad = Första besök = Operations- eller behandlingsstarter = Utrednings- eller undersökningsstarter T ex betyder kombinationen + att tabellen/diagrammet avser genomförda första besök.

7 7 2 Nationella vårdgarantier 2.1 Primärvård: VGPV Med Primärvård VGPV avses här den primärvård som utgör första vårdnivån, den som omfattar basalt medicinskt omhändertagande och förebyggande arbete. Utan avgränsning av sjukdomar, ålder eller patientgrupper. I dagligt tal: ordinär vårdcentralsverksamhet. Krav: - Tfn-tillgängliget: 100% av de som ringt upp ska ha fått svar samma dag. - Allmänläkarbesök: 100% av de patienter som besöker allmänläkare för tidigare obekant hälsoproblem, oväntad eller kraftig förändring/försämring av tidigare känt hälsoproblem eller för att tidigare besök/behandling inte blev bra, ska ha erhållit detta besök inom 7 dagar. Räknat från det datum då begäran om besök initierades.

8 Genomförda telefonsvar 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 91% 83% 85% 86% 81% 83% 77% Fyrbodal Göteborg Skaraborg S Bohusl. S Älvsb. VGR TOT Riket mar 2011 okt 2011 mar 2012 okt 2012 apr 2013 okt 2013 mar 2014 okt 2014 mar 2015 okt 2015 mar 2016 Fyrbodal Göteborg Skaraborg S Bohusl. S Älvsb. VGR TOT Riket mar % 98% 99% 97% 98% 98% 90% okt % 98% 100% 97% 96% 97% 89% mar % 98% 99% 98% 96% 97% 89% okt % 99% 100% 99% 98% 98% 89% apr % 98% 100% 99% 97% 98% 91% okt % 98% 100% 96% 92% 97% 92% mar % 92% 98% 97% 89% 94% 91% okt % 92% 94% 95% 81% 91% 88% mar % 91% 94% 92% 80% 90% 87% okt % 94% 83% 87% 81% 88% 89% mar % 83% 85% 81% 77% 83% 86% Diagram P1. Andel (%) telefonsamtal till vårdcentral som besvarats samma dag: Jämförelse mellan olika geografiska områden vid olika tidpunkter Anm. Svarsfrekvensen uppgick i mars 2016 till 94 % för VGR. Det betyder att svar saknas från 11 vc: Närhälsan Hjo, Närhälsan Lindome, Närhälsan Opaltorget, Närhälsan Tibro, Närhälsan Viskafors, Närhälsan Åby, Närhälsan Åmål, Familjehälsan vc, Nötkärnan Friskväderstorget, Rävlanda vc och Skagens vård- och hälsoenhet.

9 9 Norrbotten Jönköping Kalmar Gävleborg Kronoberg Västernorrland Stockholm Halland Västmanland Sörmland Dalarna Östergötland Uppsala Skåne Västra Götaland Jämtland Härjedalen Värmland Örebro Gotland Blekinge Västerbotten Riket 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Diagram P2. Andel (%) telefonsamtal till våc under mars månad 2016 vilka besvarats samma dag. Jämförelse mellan olika landsting.

10 Genomförda första besök 100% 90% 98% 90% 93% 95% 94% 93% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Fyrbodal Göteborg Skaraborg S Bohusl. S Älvsb. VGR TOT Riket mar 2011 okt 2011 mar 2012 okt 2012 apr 2013 okt 2013 mar 2014 okt 2014 mar 2015 okt 2015 apr 2016 Fyrbodal Göteborg Skaraborg S Bohusl. S Älvsb. VGR TOT Riket mar % 93% 95% 96% 95% 95% 93% okt % 94% 96% 98% 94% 96% 93% mar % 93% 97% 98% 92% 95% 93% okt % 95% 96% 98% 94% 96% 93% apr % 93% 93% 98% 94% 95% 93% okt % 93% 93% 97% 92% 94% 93% mar % 93% 94% 95% 95% 94% 92% okt % 91% 93% 95% 90% 93% 91% mar % 90% 94% 94% 95% 93% 90% okt % 89% 91% 94% 93% 92% 90% apr % 90% 93% 95% 94% 93% 90% Diagram P3. Andel (%) allmänläkarbesök vid vc som genomförts inom 7 dagar. Jämförelse mellan olika geografiska områden vid olika tidpunkter. Anm. Svarsfrekvensen uppgick i april 2016 till 94 % för VGR. Det betyder att svar saknas från 11 vc: Närhälsan Hjo, Närhälsan Lindome, Närhälsan Opaltorget, Närhälsan Skene, Närhälsan Slottsskogen, Närhälsan Tibro, Närhälsan Viskafors, Närhälsan Åby, Närhälsan Åmål, Nötkärnan Friskväderstorget och Carema vc Mölnlycke.

11 11 Västra Götaland Östergötland Norrbotten Stockholm Gotland Jönköping Blekinge Gävleborg Sörmland Skåne Kronoberg Halland Jämtland Härjedalen Värmland Örebro Uppsala Västmanland Västerbotten Kalmar Dalarna Västernorrland RIKET 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Diagram P 4. Andel (%) allmänläkarbesök vid vc under perioden 4-15 april 2016 vilka genomförts inom 7 dagar. Jämförelse mellan olika landsting. RIKET Västra Götaland 92% 89% 95% 92% Södra Älvsborg 96% 93% Södra Bohuslän 96% 94% Skaraborg 94% 92% Göteborg 91% 88% FyrBoDal 99% 96% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% PRIVAT utförare OFF utförare Diagram P5. Andel allmänläkarbesök vid vc under perioden 4-15 april 2016 vilka genomförts inom 7 dagar. Jämförelse mellan olika driftformer.

12 Primärvård: Beställd vård Med uttrycket Primärvård: Beställd vård avses den specialiserade vård som delvis bedrivs inom primärvårdens ram. Det vill säga specialiteterna barn och ungdomsmedicin (BUM) och gynekologi (GYN). Krav: - Första besök: 100 % av de vårdgarantipatienter som väntar på ett första besök ska ha väntat högst 90 dagar, räknat från det datum då vårdbegäran initierades. - Åtgärdsstart: 100% av de vårdgarantipatienter som väntar på operations- eller behandlingsstart ska ha väntat högst 90 dagar på åtgärdsstart, räknat från det datum då begäran om behandling initierades Väntande på första besök Väntat <90 Väntat > 90 dagar Diagram 1. VGR/ Primärvård, BUM: Antal vårdgarantipatienter som väntat högst 90 dagar och > 90 dagar på besök 1, sista dagen per månad (Måluppfyllelsegrad: Maj-15=98%, Jun=93%, Jul=97% Aug=94%, Sep=97%, Okt=99%, Nov=95%, Dec=90%, Jan-16=92%, Feb=99%), Mar=95%, Apr=90%, Maj-16=96%, Juni=87% och Juli=82%.) * Rapportering saknas från BUM Kungshöjd. ** Rapportering saknas från BUM Frölunda. 1 Exklusive patienter som själva valt att vänta > 90 dagar (PvV) på besök och som inte omfattas av vårdgarantin:) 34 (maj-15), 86 (jun), 125 (jul), 121 (aug), 95 (sep), 49 (okt) 40 (nov), 54 (dec), 83 (jan- 16), 55 (feb), 55 (mar), 27 (apr), 48 (maj), 20 (juni) resp. 76 (juli).

13 Väntat <90 Väntat > 90 dagar Diagram 2. VGR/Primärvård, GYN: Antal vårdgarantipatienter som väntat högst 90 dagar och > 90 dagar på besök 2, sista dagen per månad (Måluppfyllelsegrad: Maj-15= 100%, Jun=98%, Jul= 100%, Aug=100%, Sep=100%, Okt=100%, Nov=100%, Dec=96%, Jan- 16=98%, Feb=98%), Mar=99%, Apr-16=100%, Maj=100%, Juni=100% och Juli=99%.). 2 Exklusive patienter som själva valt att vänta > 90 dagar (PvV) på besök och som inte omfattas av vårdgarantin: 5 (maj-15), 0 (jun), 7 (jul), 5 (aug), 4 (sep), 5 (okt) 2 (nov), 0 (dec), 5 (jan-16), 1 (feb), 4 (mar), 6 (apr), 4 (maj-16), 5 (juni) resp. 11 (juli).

14 Jan 13 Mar 13 Maj 13 Jul 13 Sep 13 Nov 13 Jan 14 Mar 14 Maj 14 Jul 14 Sep 14 Nov 14 Jan 15 Mar 15 Maj 15 Jul 15 Sep 15 Nov 15 Jan 16 Mar 16 Maj 16 Jul Sjukhusgrupper m m: Planerad specialiserad vård Krav: - Första besök: 100 % av de vårdgarantipatienter som väntar på ett förstabesök ska ha väntat högst 90 dagar, räknat från beslut om vårdbegäran; remiss. Åtgärdsstart: 100% av de vårdgarantipatienter som väntar på behandling eller operation ska ha väntat högst 90 dagar på start, räknat från datum för beslut om behandling/operation Väntande på första besök Måluppfyllsegraden för vårdgarantin VGR Riket Diagram 3. VGR vs. riket. Andel (%) vårdgarantipatienter som väntat högst 90 dagar på första besök sista dagen i månaden jan 2013-juli 2016.

15 Jan 13 Feb 13 Mar 13 Apr 13 Maj 13 Jun 13 Jul 13 Aug 13 Sep 13 Okt 13 Nov 13 Dec 13 Jan 14 Feb 14 Mar 14 Apr 14 Maj 14 Jun 14 Jul 14 Aug 14 Sep 14 Okt 14 Nov 14 Dec 14 Jan 15 Feb 15 Mar 15 Apr 15 Maj 15 Jun 15 Jul 15 Aug 15 Sep 15 Okt 15 Nov 15 Dec 15 Jan 16 Feb 16 Mar 16 Apr 16 Maj 16 Jun 16 Jul Måluppfyllelsegraden för vårdgarantin senaste 13 månaderna: Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Jun Jul AL ANS C Obesitas Saknas Saknas Saknas FSS KS NU SkaS SU SÄS Lundby Övr Priv Gbg * * Priv 4BD Saknas VGR tot Tabell 3. VGR och dess sjukhusgrupper m m: Andel (%) vårdgarantipatienter som väntat högst 90 dagar på första besök, sista dagen i månaden maj 2015-juli *Rapportering saknas från Neurologkliniken Stig Svensson, Scanloc Healthcare och Wemind psykiatri. Totala antalet väntande och därav väntande > 90 dagar inom VGR Totalt antal väntande (exkl PvV o MoV) därav > 90 dagar Diagram 4. VGR: Antalet vårdgarantipatienter som väntar på första besök (exklusiva PvV- och MoV-patienter) och därav patienter som väntat > 90 dagar, sista dagen i månaden jan 2013-juli 2016

16 16 Utvecklingen av antalet väntande > 90 dagar : Juli-13 Juli-14 Juli-15 Juli-16 VGR Riket exkl VGR Diagram 5. VGR vs. resten av riket: Antalet väntande > 90 dagar på första besök (Exklusive PvV- och MoV-patienter). VGR:s andel av samtliga väntande > 90 dagar: Juli 2013=20%, Juli 2014=27%, Juli 2015=30% och Juli 2016=31%. Anm. Om VGR hade haft samma frekvens som resten av riket relativt befolkningsunderlaget hade antalet långväntare på första besök i juli 2016 istället uppgått till

17 17 Andel (%) väntande högst 60 dagar vs. andel (%) som fick vänta högst 60 dagar I ett sjukhusperspektiv Juli-13 Juli-14 Juli-15 Juli-16 AL 1,08 1,05 0,94 1,06 ANS 1,11 1,09 1,04 1,04 Lundby 0,93 1,05 0,89 0,98 FSS 1,24 0,94 1,05 1,08 KS 1,00 1,13 1,00 1,14 NU 0,73 0,78 0,74 0,70 SkaS 0,84 0,75 0,87 0,67 SU 0,88 0,73 0,59 0,49 SÄS 0,94 0,77 0,70 0,77 VGR tot 0,86 0,78 0,71 0,65 Riket tot 0,82 0,80 0,76 I ett MVO-perspektiv** Juli-13 Juli-14 Juli-15 Juli-16 Hud 0,89 0,63 0,49 0,53 Ortopedi 0,76 0,92 0,76 0,76 Ögon 0,84 0,68 0,57 0,43 ÖNH 0,94 0,78 0,97 0,85 Allm.kir 1,08 0,90 0,80 0,94 Tabell 4 VGR, dess sjukhus och större MVO: Andel (%) som väntat högst 60 dagar på första besök sista dagen i månaden dividerat med andel (%) som fick vänta högst 60 dagar av de som genomförde första besök under motsvarande månad. **De fem största MVO:na ur väntetidssynpunkt. Tolkning: Värde under 1,0 innebär att långväntarna (>60 dagar) är underrepresenterade bland genomförda första besök i förhållande till deras andel bland de väntande. Och omvänt innebär ett värde över 1,0 att de är överrepresenterade i denna bemärkelse.

18 Jan 13 Mar 13 Maj 13 Jul 13 Sep 13 Nov 13 Jan 14 Mar 14 Maj 14 Jul 14 Sep 14 Nov 14 Jan 15 Mar 15 Maj 15 Jul 15 Sep 15 Nov 15 Jan 16 Mar 16 Maj 16 Jul Väntande på åtgärdsstart Måluppfyllsegraden för vårdgarantin VGR Riket Diagram 6. VGR vs riket: Andel (%) vårdgarantipatienter som väntat högst 90 dagar på start av operation eller behandling, jan 2013-juli Måluppfyllelsegraden för vårdgarantin de senaste 13 månaderna Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Jun Jul AL C Obesitas FSS KS NU SkaS SU SÄS H&H Lundby Övr Priv Gbg * VGR tot

19 19 Tabell 5. VGR och dess sjukhusgrupper m m: Andel vårdgarantipatienter (%) som väntat högst 90 dagar på start av operation eller behandling, sista dagen i månaden feb apr *Rapportering saknas från Scanlock Ögon Totala antalet väntande och därav väntande > 90 dagar inom VGR Jan 13 Feb 13 Mar 13 Apr 13 Maj 13 Jun 13 Jul 13 Aug 13 Sep 13 Okt 13 Nov 13 Dec 13 Jan 14 Feb 14 Mar 14 Apr 14 Maj 14 Jun 14 Jul 14 Aug 14 Sep 14 Okt 14 Nov 14 Dec 14 Jan 15 Feb 15 Mar 15 Apr 15 Maj 15 Jun 15 Jul 15 Aug 15 Sep 15 Okt 15 Nov 15 Dec 15 Jan 16 Feb-16 Mar 16 Apr 16 Maj 16 Jun 16 Jul 16 Totalt antal väntande (exkl PvV o MoV) därav > 90 dagar Diagram 7. VGR: Antalet vårdgarantipatienter som väntar på start av operation eller behandling (exklusive PvV- och MoV-patienter) och därav patienter som väntat > 90 dagar, sista dagen månaden jan 2013-juli 2016.

20 20 Antalet väntande > 90 dagar : Juli-13 Juli-14 Juli-15 Juli-16 VGR Riket exkl VGR Diagram 8. VGR vs resten av riket: Antalet väntande > 90 dagar på start av behandling/operation (Exklusive PvV- och MoV-patienter). VGR:s andel av samtliga väntande > 90 dagar: Juli 2013=14%, Juli 2014=18%, Juli 2015=18% och Juli 2016=23%. Anm. Om VGR hade haft samma frekvens som resten av riket relativt befolkningsunderlaget hade antalet långväntare på åtgärdsstart i juli 2016 istället uppgått till Andel (%) väntande högst 60 dagar vs. andel (%) som fick vänta högst 60 dagar I ett sjukhusperspektiv Juli-13 Juli-14 Juli-15 Juli-16 AL 1,04 1,05 1,07 0,70 ANS Lundby 0,76 0,89 0,88 0,85 FSS 0,87 0,97 0,93 0,87 KS 1,40 1,55 0,65 0,61 NU 0,61 0,63 0,55 0,45 SkaS 0,71 0,77 0,77 0,61 SU 0,69 0,56 0,53 0,36 SÄS 0,89 0,88 0,67 0,61 VGR tot 0,80 0,79 0,69 0,52 Riket tot 0,72 0,70 0,65 Tabellen fortsätter på nästa sida

21 21 I ett KVÅ-perspektiv** Juli-13 Juli-14 Juli-15 Juli-16 Ortopedi 0,88 0,94 0,60 0,47 Ögon 0,71 0,68 0,66 0,49 ÖNH 0,99 1,10 1,06 0,74 Allm.kir 0,76 0,64 0,50 0,44 Uro 0,72 0,64 0,67 0,62 Gyn 0,80 0,77 0,72 0,54 Tabell 6. VGR, dess sjukhus och större MVO: Andel (%) som väntat högst 60 dagar på åtgärdsstart sista dagen i månaden dividerat med andel (%) som fick vänta högst 60 dagar av de som genomförde åtgärdsstart under motsvarande månad. **Sex största KVÅ ur väntetidssynpunkt. Tolkning: Värde under 1,0 innebär att långväntarna (> 60 dagar) är underrepresenterade bland genomförda åtgärdsstarter i förhållande till deras andel bland de väntande. Och omvänt innebär ett värde över 1,0 att de är överrepresenterade i denna bemärkelse.

22 22 3 Nationella överenskommelser 3.1 Riktade insatser inom området psykisk ohälsa Genomförda första besök och åtgärdsstarter inom BUP-verksamhet : / Inriktningsmål: Patienter som avlagt första besök eller påbörjat åtgärd inom BUP-verksamhet ska ha fått vänta högst 30 dagar. Delmål: Första Besök: Minst 90% av de patienter som avlagt förstabesök inom BUPverksamhet under en viss månad ska ha gjort detta inom 30 dagar, räknat från det datum då vårdbegäran initierades. - Åtgärdsstart: Minst 80% av de patienter som påbörjat utredning/behandling inom BUP-verksamhet under en viss månad ska ha påbörjat insatsen inom 30 dagar, räknat från det datum då begäran om utredningen/be-handling initierades. Krav: För såväl besök som fördjupad utredning/behandling krävs att svarsfrekvensen vid redovisning ska vara minst 95%. Stimulansbelopp som ska fördelas 2016 till de landsting som motsvarar ovanstående delmål och krav: Besök: 0 kr Fördjupad: 0 kr De prestationsbaserade ersättningen till BUP-verksamheten för första besök och åtgärdsstart inom 30 dagar har alltså upphört. Detta enligt statens och SKL:s överenskommelse Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa för 2016.

23 23 Andel (%) som fick vänta högst 30 dagar på första besök BUP - verksamheter Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Juni Juli ANS 100% 88% 67% 33% 70% 100% 50% 100% 0% 50% 44% 100% 100% 100% 100% KS 89% 84% 100% 56% 90% 100% 98% 100% 96% 83% 100% 92% 91% 94% 90% NU 78% 64% 63% 68% 84% 77% 68% 79% 60% 75% 76% 63% 76% 63% 71% SkaS 57% 44% 34% 38% 40% 32% 32% 35% 25% 40% 28% 34% 44% 43% 32% SU 74% 73% 67% 36% 79% 88% 91% 88% 42% 68% 69% 60% 51% 52% 67% SÄS 57% 67% 70% 59% 85% 98% 94% 95% 72% 92% 88% 88% 89% 96% 91% VGR-tot 72% 68% 63% 48% 76% 81% 78% 79% 52% 69% 70% 65% 65% 66% 67% Tabell 7a. VGR och dess sjukhusgrupper: Andel (%) patienter under respektive månad som fick vänta högst 30 dagar på första besök inom BUP-verksamhet. Andel (%) som fick vänta högst 30 dagar på åtgärdsstart BUP - verksamheter Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Jun Jul ANS 100% 33% NaN 0% 100% 100% 0% 40% 80% 100% 83% 78% 50% 50% 50% H&H 85% 90% 85% 79% 82% 83% 85% 82% 94% 96% 97% 95% 97% 98% 100% KS 88% 80% 100% 100% 100% 100% 80% 89% 100% 94% 100% 100% 100% 94% 50% NU 60% 71% 72% 45% 53% 46% 62% 70% 42% 63% 39% 64% 56% 70% 57% SkaS 54% 71% 71% 27% 40% 43% 57% 37% 50% 63% 39% 37% 59% 53% 50% SU 71% 69% 71% 51% 63% 48% 44% 53% 34% 64% 62% 62% 65% 82% 61% SÄS 34% 40% 67% 14% 33% 46% 40% 67% 61% 64% 75% 73% 78% 74% 93% VGR-tot 71% 75% 81% 53% 65% 62% 61% 70% 61% 80% 81% 77% 78% 86% 85% Tabell 7b. VGR och dess sjukhusgrupper: Andel (%) patienter under respektive månad som fick vänta högst 30 dagar på start av fördjupad utredning eller behandling inom BUPverksamhet. Anm: Kursiverade procentvärden är beräknade på färre än 10 individer.

24 Väntande på första besök och åtgärdsstart inom BUP-verksamhet : Krav: Även antalet väntande på första besök och åtgärdsstart sista dagen i månaden är föremål för nationell uppföljning relativt inriktningsmålet om högst 30 dagars väntan. Därmed också för ett rapporteringskrav. Då stimulansersättning tidigare tillämpades relativt detta BUP-mål var antalet väntande vid månadsslut inte utslagsgivande. Ersättningen grundades enbart på antalet genomförda BUP-insatser se redovisning i föregående avsnitt, Om syftet är att få en bild av väntetidsituationen inom BUP och effekten av de åtgärder eventuellt som sätts in för att förbättra densamma, framstår likväl antalet väntande vid månadsslut som det mest relevanta måttet. Andel (%) som väntat högst 30 dagar för första besök, behandlingsstart och start av fördjupad utredning, sista dagen i månaden maj 2013-juli % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 55% 42% 28% 20% 10% 0% 15% 11% 6% VGR Första besök VGR Behandl VGR Fördjup utr Riket Första besök Riket Behandl Riket Fördjup utr Diagram 9. VGR vs. Riket. Andel (%) patienter som väntat högst 30 dagar på första besök, behandlingsstart och start av fördjupad utredning, sista dagen respektive månad maj 2013-juli 2016.

25 25 Andel (%) som väntat högst 30 dagar på första besök, sista dagen i månaden Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-15 Jun Jul ANS NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN KS 75% 92% 25% 90% 100% 97% 100% 95% 74% 82% 79% 87% 58% 46% 28% NU 73% 73% 59% 77% 86% 82% 91% 78% 62% 82% 73% 78% 73% 81% 61% SkaS 69% 59% 47% 35% 55% 51% 51% 58% 47% 52% 51% 51% 45% 43% 38% SU 77% 73% 39% 78% 82% 76% 67% 63% 66% 74% 80% 73% 65% 68% 40% SÄS 80% 75% 97% 80% 100% 96% 88% 98% 92% 98% 92% 98% 95% 89% 93% VGR tot 75% 71% 48% 65% 76% 74% 70% 68% 62% 72% 72% 71% 63% 63% 42% Tabell 8a. VGR och dess sjukhusgrupper: Andel (%) patienter som väntat högst 30 dagar på första besök inom BUP-verksamhet, sista dagen respektive månad, maj 2015-juli Andel (%) som väntat högst 30 dagar på behandlingsstart, sista dagen i månaden Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-15 Jun Jul HAB 27% 24% 14% 10% 24% 20% 15% 22% 37% 7% 19% 20% 18% 30% 0% KS NaN 100% 45% 100% NaN NaN NaN 100% 75% 100% 100% 100% 100% 100% 67% NU 31% 23% 15% 16% 32% 39% 52% 41% 37% 45% 52% 47% 40% 40% 16% SkaS 20% 26% 5% 10% 17% 26% 17% 12% 17% 10% 14% 13% 4% 14% 9% SU 49% 47% 20% 52% 48% 35% 46% 39% 39% 40% 32% 32% 49% 39% 4% SÄS 38% 47% 10% 27% 53% 46% 67% 52% 62% 57% 71% 43% 57% 60% 20% VGR tot 33% 32% 14% 23% 33% 32% 36% 31% 35% 31% 33% 29% 34% 34% 11% Tabell 8b. VGR och dess sjukhusgrupper: Andel (%) patienter som väntat högst 30 dagar på behandlingsstart inom BUP-verksamhet, sista dagen respektive månad, maj 2015-juli Andel (%) som väntat högst 30 dagar på start av fördjupad utredning, sista dagen i månaden Maj-15 Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-15 Jun Jul ANS 67% 100% NaN 100% 86% 50% NaN NaN 75% 100% 80% 100% 100% 100% 50% HAB 19% 34% 10% 18% 30% 39% 31% 36% 39% 9% 9% 6% 30% 15% 0% KS 100% 86% NaN 100% 100% 67% 100% NaN NaN 100% 100% 100% 100% 100% 100% NU 17% 7% 3% 16% 18% 18% 18% 15% 21% 20% 21% 18% 14% 23% 10% SkaS 28% 27% 8% 12% 0% 16% 20% 17% 8% 7% 10% 1% 1% 1% 2% SU 24% 24% 7% 17% 18% 16% 17% 17% 23% 15% 24% 24% 15% 13% 5% SÄS 13% 27% 4% 14% 18% 11% 14% 13% 5% 6% 8% 13% 21% 34% 11% VGR tot 20% 24% 6% 16% 20% 18% 19% 19% 18% 13% 18% 14% 11% 15% 6% Tabell 8c. VGR och dess sjukhusgrupper: Andel (%) patienter som väntat högst 30 dagar på start av fördjupad utredning inom BUP-verksamhet, sista dagen respektive månad, maj 2015-juli Beräkningsunderlaget för värdena i tabellerna 8a-8c redovisas i bilaga 2, som återfinns sist i denna rapport.

26 Överbeläggningar och utlokaliseringar Krav: Samtliga landsting ska löpande redovisa förekomsten överbeläggningar och utlokaliseringar. Några krav relaterade till mätresultat föreligger ännu inte. Överbeläggning föreligger när en inskriven patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på disponibel vårdplats. Utlokaliserad är en inskriven patient som vårdas på en annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten. Genomsnittligt antal överbeläggningar per 100 vårdplatser och dag är vid samtliga sjukhus vanligen högre än 0 se nedanstående diagram. Detta betyder inte att sjukhusen i sin helhet så gott som alltid är överbelagda. Att deras mätvärden ändå överstiger 0 beror på att ej fullt belagda avdelningar tilldelas ett nollvärde de dagar så är fallet. Sjukhusens mätvärden baseras alltså enbart på de avdelningsmätningar som påvisar överbeläggningar i förhållande till antalet vårdplatser. Indikatorn följer Socialstyrelsens definition och tydliggör att en överbeläggning på en viss avdelning inte kan uppvägas av en ledig plats på en annan avdelning sett ur ett patientperspektiv. Överbeläggningar och utlokaliseringar är vanligt förekommande. Förhållandet kan innebära en patientsäkerhetsrisk, försämrad vårdmiljö och arbetsmiljö. Mätningar av förekomsten kan även som i detta fall ses som indikator på tillgängligheten.

27 Antal per 100 disp vpl och dag Somatisk vård 6,0 5,0 4,4 5,6 4,0 3,0 3,8 2,0 1,0 1,7 1,5 1,4 0,0 jan feb mar apr maj juni juli aug sep okt nov dec Överbeläggningar 2014 Överbeläggningar 2015 Överbeläggningar 2016 Utlokaliseringar 2014 Utlokaliseringar 2015 Utlokaliseringar 2016 Diagram 10. VGR: Genomsnittligt antal överbeläggningar och utlokaliseringar inom somatisk vård per 100 disponibla vårdplatser och dag kl , under respektive månad 2014, 2015 och ,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Sverige VGR KS SÄS AL SU SkaS NU Maj-15 2,6 2,9 1,7 2,5 1,6 3,5 1,3 3,9 Jun 3,4 3,8 3,2 5,3 3,9 3,6 2,2 5,2 Jul 3,8 4,7 6,6 4,1 2,4 6,1 6,0 Dec 2,7 3,2 2,5 3,7 5,1 2,8 1,9 4,5 Jan-16 3,6 4,5 7,0 7,4 3,7 4,3 1,9 4,9 Feb 3,8 4,5 7,0 5,2 4,4 4,8 2,2 4,6 Mar 3,3 4,3 5,7 4,1 3,7 4,3 0,0 4,0 Apr 3,4 3,6 3,2 3,8 5,9 3,2 2,1 5,5 Maj-16 2,8 3,0 0,9 2,8 3,4 3,6 1,4 3,4 Jun 4,0 5,6 4,7 4,3 2,6 7,1 2,7 6,2 Jul Diagram 11a. VGR och dess sjukhusgrupper: Genomsnittligt antal överbeläggningar inom somatisk vård per 100 disponibla vårdplatser och dag kl , under respektive månad 2015 och 2016.

28 Antal per 100 disp vpl o dag 28 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Sverige VGR KS SÄS AL SU SkaS NU Maj-15 1,1 1,1 1,1 3,5 2,0 0,4 0,7 1,1 Jun 1,4 1,5 3,1 4,9 0,5 0,5 1,8 1,4 Jul 1,5 1,4 1,5 4,6 0,4 0,7 2,0 Dec 1,3 1,8 2,0 3,9 2,1 0,7 3,1 1,5 Jan-16 1,7 2,1 2,3 5,9 2,1 0,8 3,1 1,7 Feb 1,5 1,8 4,2 4,6 2,5 0,7 1,4 1,9 Mar 1,4 1,5 3,2 4,0 1,6 0,8 0,0 0,8 Apr 1,3 1,5 1,3 4,8 1,2 0,7 0,0 1,3 Maj-16 1,2 1,2 1,5 3,1 1,6 0,8 1,3 0,6 Jun 1,4 1,7 3,2 5,6 0,8 0,7 2,6 0,6 Jul Diagram 11b. VGR och dess sjukhusgrupper: Genomsnittligt antal utlokaliseringar inom somatisk vård per 100 disponibla vårdplatser och dag kl , under respektive månad 2015 och Anm: VGR har från och med juni övergått till automatiserad överföring till SKL av mätvärden för överbeläggningar och utlokaliseringar. Men proceduren fungerar ännu inte optimalt. För Kungälvs och SÄS del har det uppdagats en viss differens mellan överförd data och källdata. Följer gör att mätvärdena för juni månad bör betraktas som osäkra. Tekniker arbetar för närvarande med felsökning. Men de är ännu inte klara, varför det inte varit möjligt att leverera mätvärden till SKL för juli månad.

29 Antal per 100 disp vpl och dag Psykiatrisk vård 4,5 4,0 4,2 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 2,4 1,7 1,0 0,5 0,0 jan 15 feb mar apr maj juni juli aug sep okt nov dec Överbeläggningar 2014 Överbeläggningar 2015 Överbeläggningar 2016 Diagram 12. VGR: Genomsnittligt antal överbeläggningar inom psykiatrisk vård per 100 disponibla vårdplatser och dag kl , under respektive månad 2014, 2015 och ,0 18,0 16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 Sverige VGR KS SÄS SU SkaS NU Maj-15 2,2 1,8 4,1 3,9 2,0 0,8 0,4 Jun 3,0 1,7 2,2 2,8 1,8 0,3 1,5 Jul 2,2 1,5 0,0 2,1 2,0 1,4 Dec 2,3 2,4 7,3 0,8 1,1 4,5 4,1 Jan-16 2,7 2,4 5,3 2,0 1,2 4,5 3,4 Feb 2,8 2,0 6,8 2,6 1,1 0,7 3,8 Mar 2,6 2,1 11,3 1,1 1,4 0,0 2,3 Apr 2,7 2,2 8,3 6,8 0,2 1,3 4,9 Maj-16 2,8 3,7 10,6 12,7 2,3 1,7 3,2 Jun 2,7 4,2 4,2 17,3 3,0 1,6 2,7 Jul Diagram 13. VGR och dess sjukhusgrupper: Genomsnittligt antalet överbeläggningar inom psykiatrisk vård per 100 disponibla vårdplatser och dag kl , under respektive månad 2015 och 2016.

30 Kvarliggande utskrivningsklara patienter. Kravnivåer och gränsvärden: Utskrivningsklar är en patient som inte längre bedöms behöva vård vid en enhet inom ett landstings slutna hälso- och sjukvård. Bedömningen görs av behandlade läkare. Begreppet utskrivningsklar härrör från det regelverk som åtföljer Betalningsansvarslagen. Det tillämpas bland annat för att avgöra när betalningsansvar för inneliggande patient inträder för kommunal socialtjänst/hälso- och sjukvård eller landstingsfinansierad primärvård (inom 5 vardagar från det att en patient förklarats utskrivningsklar). Den förra regeringen har anslagit stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om sammanhållen vård av de mest sjuka äldre. Ett grundvillkor för de landsting som önskar ta del av dessa medel, är att man till SKL löpande redovisar antal vårddygn för utskrivningsklara personer i åldern 65-w år. Detta uppdelat på i landstingsområdet ingående primärkommuner. Regionstyrelsen i VGR beslutade att utvidga den löpande redovisningen till att omfatta samtliga utskrivningsklara patienter oavsett ålder vilket också redovisas i nedanstående figur och tabell. Dock ej uppdelat på upp länets primärkommuner.

31 Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Diagram 14. VGR: Genomsnittligt antal kvarliggande utskrivningsklara patienter per dag vid VGR:s sjukhus sammantagna, under respektive månad 2014, 2015 och ALS KS NU SU SkaS SÄS Maj Jun Jul Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Diagram 15. VGR och dess sjukhusgrupper. Genomsnittligt antal kvarliggande utskrivningsklara patienter per dag vid VGR:s olika sjukhus, under respektive månad 2015 och 2016.

32 32 BILAGA 1 Väntande till BUP-verksamhet Första besök Maj-15 Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Jun Jul ANS dagar NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN dagar NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN NaN KS dagar dagar NU dagar dagar SkaS dagar dagar SU dagar dagar SÄS dagar dagar VGR tot dagar dagar VGR och dess sjukhusgrupper: Antal patienter som väntat högst 30 dagar och dagar på första besök inom BUP-verksamhet, sista dagen respektive månad, maj 2015-juli (Exklusive PvV- och MoV-patienter)

33 33 Behandlingsstart Maj-15 Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Jun Jul HAB dagar dagar KS dagar dagar NU dagar dagar SkaS dagar dagar SU dagar dagar SÄS dagar dagar VGR tot dagar dagar VGR och dess sjukhusgrupper: Antal patienter som väntat högst 30 dagar och dagar på behandlingsstart inom BUP-verksamhet, sista dagen respektive månad, maj 2015-juli (Exklusive PvV- och MoV-patienter)

34 34 Start av fördjupad utredning Maj-15 Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Jan-16 Feb Mar Apr Maj-16 Jun Jul ANS dagar 2 3 NaN NaN NaN dagar 1 0 NaN NaN NaN HAB dagar dagar KS dagar dagar NU dagar dagar SkaS dagar dagar SU dagar dagar SÄS dagar dagar VGR tot dagar dagar VGR och dess sjukhusgrupper: Antal patienter som väntat högst 30 dagar och dagar på start av fördjupad utredning inom BUP-verksamhet, sista dagen respektive månad, maj 2015-juli (Exklusive PvV- och MoV-patienter)

Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2016:12 - Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål

Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2016:12 - Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2016:12 - Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål Innehåll 1 Inledning... 1 2 Regionala vårdgarantier... 5 2.1 Välgrundad misstanke om cancer - vuxna... 5 2.1.1

Läs mer

Väntetids- och tillgänglig-hetsrapport 2016:6 - Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål

Väntetids- och tillgänglig-hetsrapport 2016:6 - Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål Väntetids- och tillgänglig-hetsrapport 2016:6 - Regionala vårdgarantier och tillgänglighetsmål Innehåll 1 Inledning... 2 2 Regionala vårdgarantier... 6 2.1 Välgrundad misstanke om cancer - vuxna... 6 2.1.1

Läs mer

Anmälningsärenden

Anmälningsärenden 170928 Anmälningsärenden 1. Protokoll från MBL-grupp för hälso- och sjukvårdsnämnderna i Västra Götalandsregionen 2017-09-18 Diarienummer HSNS 2017-00018 2. Väntetids- och tillgänglighetsrapport 2017:6

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Handlingar 1(3) till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster

Handlingar 1(3) till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Handlingar 1(3) till sammanträde med hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 2 november 2012 Väntetids och tillgänglighetsrapport september månad 2012 del 1 Innehåll 1. Inledning... 2 2 Särskilda

Läs mer

Ordförandekonferens Medicinska sektorsråd Lars-Olof Rönnqvist

Ordförandekonferens Medicinska sektorsråd Lars-Olof Rönnqvist Ordförandekonferens Medicinska sektorsråd 2010-11-18 Lars-Olof Rönnqvist Tider för 2011 10 februari 7 april 26 maj 15 september 17 november Regionala uppföljningar Prognos statliga Kömiljarden & BUP-miljonerna

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ragnhild Holmberg 2014-03-31 Landstingsstyrelsen 1 Faktisk väntetid inom 60 dagar HSF HSF Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov

Läs mer

Väntetider & Tillgänglighet

Väntetider & Tillgänglighet Lägesrapport Väntetider & Tillgänglighet Januari 2008 Strategiska utvecklingsenheten Gunnar Numeus, Vårdslussen 1(15) Inledning Sedan 1 ember 2005 gäller nationellt en vårdgaranti som har ett tydligt mål

Läs mer

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor.

Folkhälsoenkät Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Folkhälsoenkät 2008 Förekomsten av dålig psykisk hälsa är 16 % för män och 20 % för kvinnor. Den högsta andelen ses bland unga kvinnor i åldern 18-34 år.. Dålig psykisk hälsa är vanligare bland förtidspensionärer,

Läs mer

Utfall Västra Götaland - överenskommelsen Undvikbar slutenvård - Återinskrivningar inom 30 dagar april-sep 2013 jämfört med april-sep 2012

Utfall Västra Götaland - överenskommelsen Undvikbar slutenvård - Återinskrivningar inom 30 dagar april-sep 2013 jämfört med april-sep 2012 Utfall Västra Götaland - överenskommelsen 2013 - - Återinskrivningar inom 30 dagar april-sep 2013 jämfört med april-sep 2012 Återinskrivningar 30 dagar Kommentar VGR: Månadsrapportering till SKL tom sep

Läs mer

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden 2015-09-03 Agenda 09.00 10.20 Regionaktuellt 1. Aktuellt från Koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsutskottets

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från psykiatrisk slutenvård indikatorer som stödjer i arbetet med anpassning till ny lagstiftning

Samverkan vid utskrivning från psykiatrisk slutenvård indikatorer som stödjer i arbetet med anpassning till ny lagstiftning Samverkan vid utskrivning från psykiatrisk slutenvård indikatorer som stödjer i arbetet med anpassning till ny lagstiftning Tisdag 13 juni 2017 Jan Olov Strandell Indikator för samverkan vid utskrivning

Läs mer

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen

Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m m jämförelse av landstingen 26 juni 2006 Bilaga till rapporten Öppna Jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Jämförelser mellan landsting 2006 Bilaga 3 Datakvalitet, rapportering till kvalitetsregister m

Läs mer

Löftesfri garanti? En uppföljning av den nationella vårdgarantin. Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 december 2017

Löftesfri garanti? En uppföljning av den nationella vårdgarantin. Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 december 2017 Löftesfri garanti? En uppföljning av den nationella vårdgarantin Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 7 december 2017 Tillgänglighet och väntetider är viktigt för patienter och befolkning Lång

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018

Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 10/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-06-15 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Tilläggsöverenskommelse mellan staten och SKL till Patientmiljarden 2018 Ärendenr: 18/02339

Läs mer

Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2010

Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2010 Regeringsbeslut I:2 2011-02-03 S2010/4889/FS S2010/4906/FS S2010/4961/FS m.fl. Kammarkollegiet Se bilaga 1 Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Del 1. Lägesrapport. Väntetider & Tillgänglighet. Med: * Månadens preliminära resultat för Kömiljard 2011 Augusti Del 1: 17 okt & Del 2: 21 okt

Del 1. Lägesrapport. Väntetider & Tillgänglighet. Med: * Månadens preliminära resultat för Kömiljard 2011 Augusti Del 1: 17 okt & Del 2: 21 okt Lägesrapport Väntetider & Tillgänglighet Del 1 Med: * Månadens preliminära resultat för Kömiljard 2011 Augusti 2011 Analysenheten, Gunnar Numeus Nästa omgång lägesrapporter: Del 1: 17 okt & Del 2: 21 okt

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Privata läkare och fysioterapeuter i öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om ersättning för fysioterapi 2017

Privata läkare och fysioterapeuter i öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om ersättning för fysioterapi 2017 verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive Lagen om läkarvårdsersättning (SFS 1993:1651) och lagen om ersättning för fysioterapi (SFS 1993:1652) reglerar landstingens ansvar för den vård som

Läs mer

Indikatorer för sammanhållen vård och omsorg Undvikbar slutenvård och återinläggningar inom 1 30 dagar

Indikatorer för sammanhållen vård och omsorg Undvikbar slutenvård och återinläggningar inom 1 30 dagar Indikatorer för sammanhållen vård och omsorg Undvikbar slutenvård och återinläggningar inom 1 30 dagar Lägesrapport 2013, Statistik, Analysenheten Materialet bygger på: Rapporten Undvikbar slutenvård bland

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti

regionvastmanland.se Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Utvidgad modell för uppföljning Förstärkt vårdgaranti Bakgrund Utredningen Effektiv vård 2016, förbättrad uppföljning av tillgänglighet Utredningen God och Nära vård, 2017, första delbetänkande Förstärkt

Läs mer

Privata läkare och fysioterapeuter i öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om ersättning för fysioterapi 2018

Privata läkare och fysioterapeuter i öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om ersättning för fysioterapi 2018 Privata läkare och fysioterapeuter i öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om ersättning för fysioterapi 2018 Lagen om läkarvårdsersättning (SFS 1993:1651) och lagen om

Läs mer

Ordförandekonferens 111124. Ann Söderström

Ordförandekonferens 111124. Ann Söderström Ordförandekonferens 111124 Ann Söderström Uppdrag i och med de nya vårdöverenskommelserna (1) Samverkan med kommunerna Gränssnitt och vårdnivåer inom vår egen organisation nivåstrukturering Minska inflödet

Läs mer

Vårdgarantins effekter

Vårdgarantins effekter Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 10 2008-06-19 Vårdgarantin kräver kunskap och ledning Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 10 2008-06-19 1 Rapportens innehåll Sammanfattning av läget 3

Läs mer

Vårdgarantins effekter

Vårdgarantins effekter Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 9 Del 1 Huvudrapport 2007-12-14 Vårdgarantin två år efter införandet en splittrad nationell bild Vårdgarantins effekter Uppföljningsrapport 9:1 2007-12-14 1 Rapportens

Läs mer

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Resultat från Institutet för kvalitetsindikatorer Patientupplevd kvalitet läkar- och sjuksköterskebesök vid vårdcentraler Resultat för privata och offentliga

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

Vänteläget maj Uppföljning Kömiljard

Vänteläget maj Uppföljning Kömiljard Vänteläget maj 2013 Uppföljning Kömiljard 1 Väntande till samt genomförda (faktisk väntetid) besök maj 2013 Besök 2013 Grundkrav 2013 Andel inom 60 dgr Riket 227548 79% Gotland 1278 94% Östergötland 7760

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 213 45 4 35 3 25 2 15 1 5 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin) via recept 211-213, per län. 211 212 213 Gotland Riket Halland Uppsala Blekinge

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

PPM-BHK. Punktprevalensmätning av Basala hygienrutiner och klädregler. Landstingens resultat VT 12

PPM-BHK. Punktprevalensmätning av Basala hygienrutiner och klädregler. Landstingens resultat VT 12 PPM-BHK Punktprevalensmätning av Basala hygienrutiner och klädregler Landstingens resultat VT 12 PPM-BHK 2010-2012 PPM-BHK HT10 VT11 HT11 VT12 Antal observationer 14024 24832 24042 27019 Sjuksköterska/barnmorska

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet 4 maj 2017 Karin Möller Trycksår PPM v 10 2017 Rättelse 12 Trycksår PPM v10 2017 kat 2-4 11,4 10 9,9 Procent 8 6 4 7,3 6,6 5,8 5,4 6,5 MÅL

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Läkarförbundets bemanningsenkät för vårdcentraler 2012 Öppna jämförelser över tillgången till specialistläkare

Läkarförbundets bemanningsenkät för vårdcentraler 2012 Öppna jämförelser över tillgången till specialistläkare Läkarförbundets bemanningsenkät för vårdcentraler 2012 Öppna jämförelser över tillgången till specialistläkare Svante Pettersson Avdelningen för politik och profession Bakgrund Uppdrag från SLF:s fullmäktige

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Med örat mot marken. Förslag på nationell uppföljning av hälso- och sjukvården. Digitimme med HFS-nätverket 4 april 2019

Med örat mot marken. Förslag på nationell uppföljning av hälso- och sjukvården. Digitimme med HFS-nätverket 4 april 2019 Med örat mot marken Förslag på nationell uppföljning av hälso- och sjukvården Digitimme med HFS-nätverket 4 april 2019 Med örat mot marken Agenda Angreppssätt och utgångspunkter Resultat Fortsatt utveckling

Läs mer

Några aspekter uppföljning av hälso- och sjukvård sommaren 2016

Några aspekter uppföljning av hälso- och sjukvård sommaren 2016 Några aspekter uppföljning av hälso- och sjukvård sommaren 2016 Det har gått bra, men det har varit ansträngt eller mycket ansträngt inom flera av Region JH:s verksamheter. Vi är tacksamma för gott samarbete

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år

Uppföljning BUP för perioden 1 januari-30 september, resp. år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer F9 - Hyperaktivitetsstörningar 637 Z - Allmän undersökning och utredning

Läs mer

Kodningskvalitet i Patientregistret

Kodningskvalitet i Patientregistret Kodningskvalitet i Patientregistret Anders Jacobsson Statistiker Kvalitetsindikatorer för diagnoskodning Patientregistret 2018 prel. Inrapportering 35 000 Inrapportering per månad Slutenvård 2018 prel.

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 07/

Ekonomi Nytt. Nr 07/ Ekonomi Nytt Nr 07/2015 2015-03-06 Dnr SKL 15/1299 Jessica Bylund 08-452 77 18 Lennart Tingvall 08-452 77 01 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren Patientsäkerhet Barometern 9 nov 2012 Trycksår 2008: Landstingets första trycksårsmätning - var femte patient har trycksår 2009-2012:

Läs mer

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare?

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Innehåll Resultat Norrbotten Bättre liv för sjuka äldre Förstärkt utskrivning från sjukhus Förstärkt samverkan i öppenvård Framgångsfaktorer Hur går vi vidare 2014?

Läs mer

Vårdgarantins effekter rapport 2

Vårdgarantins effekter rapport 2 Vårdgarantins effekter rapport 2 2006-05-19 Uppföljningsrapport 2, 2006-05-19 1 Rapportens innehåll Källor bakom rapportens uppgifter.. 3 www.vantetider.se. 4 Variablerna i den reviderade, vårdgarantianpassade

Läs mer

PM Vårdköerna i Sverige

PM Vårdköerna i Sverige PM Vårdköerna i Sverige Sammanfattning: Vårdköerna har ökat dramatiskt sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 214. Att rekrytera och behålla kvalificerad personal, att driva digitalisering med

Läs mer

Ordnat införande erfarenheter från tre år med hepatit C läkemedlen

Ordnat införande erfarenheter från tre år med hepatit C läkemedlen Ordnat införande erfarenheter från tre år med hepatit C läkemedlen Micke Svensson, SKL koordinator förhandling Landstingens samverkansmodell för läkemedel Ordnat införande erfarenheter från tre år med

Läs mer

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL

Psykiatrin i Siffror. Psykiatriberedningen VGR Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrin i Siffror Psykiatriberedningen VGR 2018-08-21 Martin Rödholm, Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL Psykiatrikompassen Kvalitet KPP Aktivitet Kostnad Personal Projektorganisation Referensgrupp Nätverket

Läs mer

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med

Diagrammet visar beviljat* och utbetalat belopp per år från bidragets start till och med Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL. Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika

Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL. Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika STRAMADAGEN Hotell Arlandia Onsdagen den 25 maj 2011 Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika Tidsplan 2011 Förtydl. till landstingsledn.

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 1--17 Sid 1 November 1 Vägen till 9, Sid November 1 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige

Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009. Hela Sverige Sjukfrånvaro i offentlig och privat vård 2009 Hela Sverige Fakta om analysen Analysen bygger på statistik för 2009 från SCB, för sjukfrånvaron i privat och offentlig vård, för sjukperioderna 15-89 dagar

Läs mer

Vårdval, tillgänglighet & HSAN-anmälningar

Vårdval, tillgänglighet & HSAN-anmälningar Vårdval, tillgänglighet & HSAN-anmälningar 27 oktober 2008 Rapport om vårdval, tillgänglighet och HSAN-anmälningar inom primärvården 2007/2008 Rapport Svenskt Näringsliv Rapporten framtagen av Sanocore

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nr 02/ Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund

Ekonomi Nytt. Nr 02/ Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund Ekonomi Nytt Nr 02/2014 2014-01-27 Dnr SKL 14/0495 Jessica Bylund 08-452 77 18 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Punktprevalensmätning av trycksår 2017 Landstingens resultat

Punktprevalensmätning av trycksår 2017 Landstingens resultat Punktprevalensmätning av trycksår 2017 Landstingens resultat 3 Andel patienter med trycksår (kategori 1-4) 25,0% 2 15,0% 1 5,0% Slutenvård exkl. rättspsykiatri inkl. övrigt Exkl. barn både 2017 och 2016

Läs mer

Investeringsstöd till äldrebostäder

Investeringsstöd till äldrebostäder Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Markörbaserad Journalgranskning

Markörbaserad Journalgranskning Markörbaserad Journalgranskning Göteborg 2018-10-11 Per Wiger Carina Ålenius Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Innehåll för förmiddagen o Nationella MJG resultat inom somatisk vård för 2013-2017 o

Läs mer

Vänteläget april Uppföljning Kömiljard (inom 60 dagar)

Vänteläget april Uppföljning Kömiljard (inom 60 dagar) Vänteläget april 2012 Uppföljning Kömiljard (inom 60 dagar) Väntande till besök per landsting/region, apr 2012, sorterat på Andel inom 60 dgr, källa Väntetider i vården Besök april 2012, hämtat 120521

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-12-15 S2011/11007/FS Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om fortsatta insatser för att förbättra patienters tillgänglighet till hälso-

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år

Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-30 september, respektive år Kvartalsuppföljning, 3:e kvartalet 1 januari-3 september, respektive år Uppföljning BUP för perioden 1 januari-3 september, resp. år 1 i Topp huvuddiagnoser vid besök inom BUP Diagnoser Antal personer

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre. Överenskommelsen 2013

Bättre liv för sjuka äldre. Överenskommelsen 2013 Bättre liv för sjuka äldre Överenskommelsen 2013 Vision Esther Esther ska uppleva trygghet och oberoende samt leva ett självständigt liv som förstärks av ett handlingskraftigt nätverk. Esther: Vet vart

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008 Var tredje svensk saknar eget pensionssparande Undersökning av Länsförsäkringar 200 Sammanfattning Drygt var tredje svensk pensionssparar inget alls. Vanligast är att spara upp till 1 000 kronor i månaden

Läs mer

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri

Uppföljning av tvångsvård - område psykiatri Uppföljning av tvångsvård - område 2013-2015 Områdesstab 2(23) Innehållsförteckning 1 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Tvångsvårdade i förhållande till befolkning 4 1.3 Vårdtillfällen 6 1.4 Kvinnor och män i sluten

Läs mer