TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(16) Strategiska avdelningen Dnr Cristina Björn Tfn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(16) Strategiska avdelningen Dnr Cristina Björn Tfn"

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(16) Strategiska avdelningen Cristina Björn Tfn Stadsbyggnadsnämnden Översiktsplan för Nationalstadsparken, stockholmsdelen redovisning av samråd och ställningstagande inför utställning FÖRSLAG TILL BESLUT 1. Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen av samrådet 2. Kontoret får i uppdrag att med utgångspunkt från samrådsförslaget slutföra ett förslag till översiktsplan och därefter ställa ut det enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen. Ingela Lindh Eva Henström Torsten Malmberg SAMMANFATTNING Förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparkens stockholmsdel har varit föremål för samråd under perioden 28 juni 1 november Samrådet har bekräftat ett stort intresse och engagemang för Nationalstadsparken och 80-talet yttranden har kommit in till kontoret. De kommunala nämnderna ställer sig i huvudsak bakom samrådsförslaget. Stockholm Busiess Region, Regionplane- och trafiknämnden och Akademiska hus samt verksamhetsutövare m.fl. är positiva till att översiktsplanen klarlägger hur verksamheter inom Nationalstadsparken kan utvecklas. Länsstyrelsen framhåller att samrådsförslaget i sin uppläggning överensstämmer med hur regeringen sett på översiktsplanens funktion då Nationalstadsparken tillkom. Några särskilt centrala frågor bland de synpunkter som framförts är i korthet följande. Planens syfte att ge vägledning för hur lagskyddet för Nationalstadsparken tillämpas har gett anledning till många synpunkter. Många synpunkter rör också hur samrådsförslaget preciserat markanvändningen, samt hur mer Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Samrådsförslag till översiktsplan - till nämndens ledamöter och suppleanter Den särskilda skriften Historiska landskap - för kännedom till nämndens ledamöter och suppleanter Samrådsredogörelsen

2 2 (16) bebyggda och anlagda delar har avgränsats på kartan i förhållande till parklandskap och naturmiljöer. När det gäller hur verksamheter inom Nationalstadsparken får kompletteras menar många att planförslaget är för tillåtande till förändringar och utveckling av bebyggelse. Flera yttranden handlar om hur planen hanterar framtida trafikutbyggnader, främst Östlig förbindelse under Nationalstadsparken, liksom hur Nationalstadsparkens omgivningar redovisats. Synpunkter avser även det kunskapsunderlag om Nationalstadsparkens värden som redovisats i planen och någon efterfrågar en mycket mer detaljerad översiktsplan. Ett starkare agerande för att bevara spridningsvägarna för biologisk mångfald efterfrågas av flera. Även agerande för att bevara kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer tas upp. Utan direkt anknytning till samrådsförslaget har fråga väckts om att Nationalstadsparkens lagskydd behöver utredas. Stadsbyggnadskontorets slutsats är att samrådsförslaget har en bra uppläggning men att vissa förtydliganden och bearbetningar behöver göras med ledning av samrådsyttrandena innan en översiktsplan kan ställas ut. Kontoret konstaterar att samrådssynpunkterna speglar att förväntningarna på översiktsplanen för Nationalstadsparken är omfattande, olika och delvis oförenliga. En del av de framförda synpunkterna kan enligt kontoret bero på att förslaget varit omfattande och inte tillräckligt tydligt. Kontorets uppfattning är att översiktsplanen ska innehålla övergripande utgångspunkter för Nationalstadsparkens utveckling och bevarande men inte vara alltför detaljerad. En del av anspråken på kompletteringar och fördjupade beskrivningar kommer därför inte att tillgodoses. Kontoret finner inte att samrådsförslaget behöver ändras på något grundläggande sätt med hänsyn till Nationalstadsparkens lagskydd. Samrådsförslaget följer hur Regeringsrätten har tillämpat lagstiftningen i ett flertal ärenden. Kontoret förslår att ett utställningsförslag till översiktsplan nu tas fram, och ställs ut under perioden 31 augusti 31 oktober Kontoret bedömer att ett slutligt förslag till översiktsplan därefter kan presenteras för nämnden vid årsskiftet 2007/2008. Efter nämndens godkännande kan planen sedan antas av kommunfullmäktige. UTLÅTANDE Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har genomfört samråd om förslag till översiktsplan för Stockholms del av Nationalstadsparken. Samrådet föregicks av en redovisning i stadsbyggnadsnämnden av samrådets uppläggning samt huvuddragen i samrådsförslaget (den 6 april 2006, 79). Nationalstadsparken utgörs av området Ulriksdal Haga Brunnsviken Djurgården och är belägen inom Stockholm och Solna med en liten del inom Lidingö.

3 3 (16) Översiktsplanen för Nationalstadsparkens stockholmsdel är formellt en fördjupning av gällande översiktsplan, Översiktsplan 99, enligt reglerna i 4 kapitlet plan- och bygglagen. Området omfattas av ett särskilt lagskydd i miljöbalken, vars syfte är att bevara Nationalstadsparken som ett historiskt landskap med dess natur- och kulturvärden. Lagskyddet kan inte jämställas med mer traditionella skyddsformer för bevarandeområden såsom nationalparker eller naturreservat. Regeringen har i förarbetena till lagskyddet närmare redovisat intentionerna med Nationalstadsparken och förutsatt att Stockholm och Solna utvecklar sina översiktsplaner som vägledning för tillämpningen av lagskyddet. Genom att Nationalstadsparken utgör riksintresse har Länsstyrelsen ansvar att tillse att den kommunala översiktsplaneringen tillgodoser riksintresset. Samrådsförslaget Samrådsförslaget redovisade markanvändningen och gav vägledning för bevarande och utveckling av tio olika delområden. Förslaget utformades med avsikten att det även skulle tillgodose Nationalstadsparkens lagskydd som innebär att det historiska landskapets natur- och kulturvärden ges företräde framför andra intressen. Syftet var att ange långsiktigt hållbara och tillförlitliga förutsättningar för hanteringen av anspråk på bevarande och förändringar. Samrådsförslaget presenterades i en rapport med tillhörande karta. Rapporten bilägges tjänsteutlåtandet, bilaga 1. Förslaget finns tillgängligt på kontorets hemsida, Till samrådet hade även en särskild skrift tagits fram Historiska landskap en illustrerad beskrivning av Nationalstadsparkens historiska utveckling. Skriften bilägges tjänsteutlåtandet för kännedom, bilaga 2. Samrådsförslaget redovisades i en rapport med tillhörande karta. För kännedom fanns under samrådet denna skrift tillgänglig.

4 4 (16) Samrådet Samrådet genomfördes under perioden 28 juni 1 november Samrådsförslaget remitterades till berörda nämnder, bolag och råd inom staden, till Länsstyrelsen, övriga berörda statliga och regionala myndigheter samt till angränsande kommuner. Förslaget skickades ut tillsammans med en inbjudan till samråd till Statens Fastighetsverk och Kungl. Djurgårdens Förvaltning och till flera statliga verksamhetsutövare inom området, liksom till Förbundet för Ekoparken, Haga-Brunnsvikens Vänner och Kommittén för Gustavianska parken och 60-talet andra intresseorganisationer och verksamhetsutövare. Ett offentligt samrådsmöte hölls i Tekniska nämndhusets hörsal den 29 augusti. Mötet var kungjort i dagspress och annonserat i stadsdelstidningar. Ca 65 personer deltog i mötet. Medarbetare på kontoret har redovisat och diskuterat planförslaget bl.a. vid Norrmalms stadsdelsnämnds öppna möte den 21 september och vid Förbundet för Ekoparkens föreningskonferens den 10 oktober. Under samrådstiden fanns planhandlingarna och en mindre utställning i Tekniska nämndhuset, på Norrmalms stadsdelsförvaltning och Östermalms medborgarkontor. Utställningen fanns även som informationstavlor utomhus på 8 platser ute i Nationalstadsparken. Planförslaget var tillgängligt på stadsbyggnadskontorets hemsida. Samrådsyttrandena Drygt 80 samrådsyttranden har kommit in till kontoret. Stadens nämnder, bolag och råd har besvarat remissen, liksom Länsstyrelsen, Vägverket, Banverket, Regionplane- och trafiknämnden och angränsande kommuner. Yttranden har lämnats av Statens Fastighetsverk, Kungl. Djurgårdens Förvaltning, Akademiska hus, Stockholms universitet och flera statliga institutioner liksom av flera andra verksamhetsutövare och många intresseorganisationer. Ett 10-tal yttranden har inkommit från enskilda personer. Samrådsyttrandena har sammanfattats i samrådsredogörelsen, bilaga 3. Samrådet har bekräftat ett mycket stort intresse och engagemang för Nationalstadsparken. Förslaget har varit efterlängtat, samrådstillfället har välkomnats och många synpunkter har framförts. Synpunkterna handlar om många skilda frågor. De mera centrala frågorna som tas upp handlar i korthet om följande. Länsstyrelsen anser att plandokumentet är överskådligt och framhåller att samrådsförslaget i sin uppläggning överensstämmer med hur regeringen sett på översiktsplanens funktion inför inrättandet av Nationalstadsparken. De kommunala nämnderna ställer sig i huvudsak bakom samrådsförslaget. Stockholm Business Region, Regionplane- och trafiknämnden, Akademiska hus, olika verksamhetsutövare m.fl. är positiva till att översiktsplanen klarlägger hur verksamheter inom Nationalstadsparken kan utvecklas. Utställningar fanns också utomhus på 8 platser under samrådsperioden.

5 5 (16) Planens syfte att ge vägledning för hur lagskyddet för Nationalstadsparken tillämpas har gett anledning till många synpunkter, liksom hur samrådsförslaget preciserat markanvändningen och hur mer bebyggda och anlagda delar har avgränsats på kartan i förhållande till parklandskap och naturmiljöer. När det gäller hur verksamheter inom Nationalstadsparken får kompletteras menar många att planförslaget är för tillåtande till förändringar och utveckling av bebyggelse. Flera yttranden handlar om hur planen hanterar framtida trafikutbyggnader, främst Östlig förbindelse under Nationalstadsparken, liksom hur Nationalstadsparkens omgivningar redovisats. Synpunkter avser även det kunskapsunderlag om Nationalstadsparkens värden som redovisats i planen och någon efterfrågar en mycket mer detaljerad översiktsplan. Ett starkare agerande för att bevara spridningsvägarna för biologisk mångfald efterfrågas av flera. Även agerande för att bevara kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer tas upp. Utan direkt anknytning till samrådsförslaget har fråga väckts om att Nationalstadsparkens lagskydd behöver utredas. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Stadsbyggnadskontorets slutsats är att samrådsförslaget har en bra uppläggning men att vissa förtydliganden och bearbetningar behöver göras med ledning av samrådsyttrandena innan översiktsplanen kan ställas ut (se vidare sidorna 14 16). Kontoret konstaterar att samrådssynpunkterna speglar att förväntningarna på översiktsplanen för Nationalstadsparken är omfattande, olika och delvis oförenliga. Kontorets uppfattning är att översiktsplanen ska innehålla övergripande utgångspunkter för Nationalstadsparkens utveckling och bevarande men inte vara alltför detaljerad. En del av anspråken på kompletteringar och fördjupade beskrivningar kommer därför inte att tillgodoses. Avsikten är inte att behandla alla intressen uttömmande utan att ge underlag för att underlätta hanteringen av framtida anspråk och intressekonflikter. För att lyckas med detta behöver plandokumentet redovisa ett tydligt helhetsperspektiv på Nationalstadsparken. Den ligger centralt i Stockholmsregionen, vilket innebär att anspråken på området är och förblir stora, med motsättningar mellan olika intressen som en naturlig följd. Samrådsförslagets utgångspunkt var att slå vakt om området som ett historiskt landskap med särskilda kultur- och naturvärden och samtidigt sätta in det i stadens utvecklingsperspektiv. Förslaget redovisade tydligt att Nationalstadsparken avgränsats så att den är sammansatt av delområden med olika karaktär. Vissa delområden behöver skyddas långsiktigt som stora, sammanhängande park- och naturområden med starkt begränsade frihetsgrader för förändringar. Andra områden präglas av mer omfattande bebyggelse eller annat utnyttjande där målet är att de ska få fortsätta att utvecklas, men på sådant sätt att Nationalstadsparkens särskilda värden bibehålls. Det som särskilt betonades i förslaget var områdets betydelse för rekreation, för besöksnäring samt för högre utbildning och forskning av nationell betydelse.

6 Stadsbyggnadskontorets kommentarer till särskilda frågor som tagits upp i samrådet 6 (16) Kontoret har gått igenom de inkomna yttrandena, kommenterat synpunkterna och tagit ställning till i vilken utsträckning de bör leda till förändringar av samrådsförslaget, se samrådsredogörelsens avsnitt 1, bilaga 3. I det här avsnittet tar kontoret upp och kommenterar några särskilt centrala frågor som tagits upp i samrådet. Översiktsplanens roll som vägledning för lagskyddet Länsstyrelsen framhåller att översiktsplanen för Nationalstadsparken kan få avsevärd vägledande och praktisk betydelse vid myndigheters prövning av Nationalstadsparkens lagskydd, men att samrådsförslaget behöver kompletteras och bearbetas för att få denna funktion. Särskilt intresseorganisationerna ifrågasätter samrådsförslagets förenlighet med lagskyddet. Kritiken är särskilt uttalad vad gäller vägledningen för Nationalstadsparkens omgivningar. Stadsbyggnadskontoret finner inte att samrådsförslaget behöver ändras på något grundläggande sätt med hänsyn till lagstiftningen. Regeringsrätten har tillämpat lagstiftningen i ett flertal fall där olika förändringar prövats, vilket gett vägledning till att tolka lagstiftningens innebörd. Regeringsrätten har även klargjort att förarbetena till lagstiftningen enbart har en vägledande roll, och att kommentarer i förarbetena inte kan minska eller utvidga lagbestämmelsens räckvidd. Det är exempelvis entydigt att lagbestämmelsen enbart avser det avgränsade området och inte dess omgivningar. För åtgärder i omgivningarna gäller däremot plan- och bygglagens och miljöbalkens generella hänsyn till riksintressen, dvs. att åtgärder utanför riksintresseområdet inte får påtagligt skada de riksintressanta värdena. Vad beträffar de större vattenrummen Saltsjön och Lilla Värtan med vikar anser kontoret att användningen av dessa vattenområden, som enbart delvis ligger inom Nationalstadsparken, behöver belysas i en mer kommunomfattande planering. Översiktsplanen för Nationalstadsparken ger därför ingen närmare vägledning för att tolka lagskyddet vad gäller användningen av de större vattenrummen. Kontoret vill också framhålla att avsikten med översiktsplanen för Nationalstadsparken inte är att ta ställning till huruvida olika kända projekt kan vara förenliga med områdets lagskydd. Detta är i stället är en fråga som får prövas i det enskilda projektet. Översiktsplanens detaljeringsgrad Länsstyrelsen framhåller att översiktsplanen bör sträva efter att vara så detaljerad att den ger vägledning för staden och myndigheter vid prövning av olika slags tillstånd, samtidigt som den i övergripande avseende bör förbli aktuell och vägledande under en lång tid framöver. Förbundet för Ekoparken anser att markanvändning och verksamheter inom Nationalstadsparken behöver preciseras på ett mera utvecklat och detaljerat sätt än vad som gjorts i samrådsförslaget.

7 7 (16) Stadsbyggnadskontoret anser att samrådsförlaget ger den vägledning som är lämplig för en översiktsplan för hela området. Översiktsplanen bidrar med vägledning för närmare planering i andra program och planer, men är inte tänkt att uttömmande behandla varje enskild fråga. I delområdet Evenemangsparken behövs en fördjupad planering för att klargöra bevarande- och utvecklingsfrågor. Det gäller behovet av en gemensam vision för området, som är ett av Stockholms främsta besöksmål. Frågor som är viktiga att behandla i visionen är marknadsföring, parkering och trafikförsörjning. Kungliga Djurgårdens Intressenter stöder förslaget och betonar särskilt att visionen också behöver innehålla ett längre framtidsperspektiv. I flera samrådsyttranden efterlyses en närmare vägledning för när förändringar i bebyggelse m.m. behöver föregås av detaljplanering. Detta ska tydliggöras i översiktsplanen. Det beror på åtgärdernas omfattning, konsekvenser och samband med omgivande miljö. Bedömningen ska alltid ske i det enskilda ärendet. I översiktsplanen bör detta markeras tydligare och kriterierna för bedömningen kort beskrivas. Kunskapsunderlaget för översiktsplanen Samrådsförslaget redovisar i ett särskilt avsnitt Nationalstadsparkens särskilda värden. Redovisningen är kortfattad med syftet att ge en översiktlig bild över värden i Nationalstadsparkens olika delar. I flera samrådsyttranden framhålls att även andra aspekter på Nationalstadsparkens värden än de som redovisats behöver ligga till grund för översiktsplanens förslag. Länsstyrelsen efterfrågar bl.a. en analys utifrån ett helhetsperspektiv på landskapet där även parkens relation till omgivande stadsbygd ingår och där det klargörs vilket omland olika delar av parken behöver för att dess karaktär och värden ska bestå. Haga-Brunnsvikens Vänner framhåller att landskapsanalyser med värdekartor och riktlinjer eller behovet av sådana analyser lokalt behandlas i översiktsplanen. Skönhetsrådet saknar bl.a. relevant underlag om kulturlandskapets utveckling och framhåller att det inte är tillräckligt att i planarbetet utgå från endast dagsperspektivet. Stadsbyggnadskontoret vill erinra om hur omfattande utredningsunderlaget till översiktsplanen är. Förutom det kunskapsunderlag som publicerats av staden, av Länsstyrelsen och andra, har arbetsmaterial av olika slag funnits tillgängligt för kontorets arbete med översiktsplanen. Kontoret har uppfattningen att det samlade kunskapsunderlaget är tillräckligt för en översiktsplan, dvs. för att ge stöd för markanvändning, gränser m.m. som samrådsförslaget redovisar inom Nationalstadsparken. Planen kan emellertid med fördel kompletteras med mer illustrationer hämtade från underlaget. För Nationalstadsparkens omgivningar behöver samrådsförslaget kompletteras och bättre beskriva hur Nationalstadsparkens värden förhåller sig till omgivningarna.

8 Preciseringen av markanvändningen avgränsningen av parklandskap och naturmiljöer i förhållande till mer bebyggda och anlagda delar 8 (16) Med syftet att Nationalstadsparkens huvudstruktur inte ska förändras, avgränsar samrådsförslaget de större sammanhängande delarna av Nationalstadsparken som utgör parklandskap och naturmiljöer, respektive präglas av mer omfattande bebyggelse. De mindre sjöarna ingår i parklandskap och naturmiljöer, medan de större vattenrummen redovisas för sig. Markanvändningen redovisas i planens karta med områdesnamn, såsom Vetenskapsstaden, Idrottsparken, Evenemangsparken och Norra Djurgården. Rapportens text ger närmare vägledning för markanvändningen. Indelningen av Nationalstadsparkens huvudstruktur i två typområden har gett anledning till många synpunkter. Länsstyrelsen, marknämnden, miljöoch hälsoskyddsnämnden, Statens Fastighetsverk, Kungl. Djurgårdens Förvaltning m.fl. är uttalat positiva till att samrådsförslaget klargör vilka områden som enligt lagskyddet ska betraktas som parklandskap eller naturmiljö. Flera framhåller att samma höga ambition att bevara och utveckla värdena ändå måste gälla i hela parken. Förbundet för Ekoparken menar dock att genom indelningen går viktiga samband mellan bebyggelse och omgivande landskap, utsikter och överblickbarhet förlorade, liksom de biologiska sambanden. Samfundet S:t Erik frågar sig om indelningen är förenlig med grundtanken i lagen. Ekoparksfonden och Samfundet S:t Erik anser att avgränsningen är problematisk och helst inte ska vara med i planen. Flera synpunkter avser hur områdena närmare avgränsats, kriterierna för gränserna efterlyses och förslag lämnas till ändringar av gränsdragningen. Länsstyrelsen konstaterar emellertid att parklandskap och naturmiljöer enligt lagskyddets definition ändå återfinns inom samrådsförslagets mer bebyggda delar. Östermalms stadsdelsnämnd har motsvarande synpunkter vad gäller park- och naturmarker inom Gärdesstaden och önskar att dessa redovisas inom parklandskap och naturmiljöer. Stadsbyggnadskontoret anser att samrådsförslaget följer förarbetena till lagstiftningen och att regeringsrättens rättspraxis ger stöd för att avgränsa huvudstrukturen i parklandskap och naturmiljöer respektive mer bebyggda och anlagda områden. Det finns därför inte anledning att ändra indelningen som enbart avser markanvändningen. Översiktsplanens utformning i övrigt ger erforderlig vägledning för att sambanden inom Nationalstadsparken bibehålles, bl.a. den biologiska mångfalden. Indelningen får främst effekten att de delar av Nationalstadsparken som utgör parklandskap och naturmiljöer tydligare skyddas mot intrång vad gäller exploateringsåtgärder. Samrådsförslaget har tagit fasta på att det är viktigt att urskilja Nationalstadsparkens historiskt betingade uppdelning i stora sammanhängande delområden av olika karaktär. Det är oundvikligt att mindre park- och naturpartier ingår i de mer bebyggda och anlagda områdena. De har ändå ett skydd genom att åtgärder inom dessa områden inte får innebära skada på det historiska landskapets natur- och kulturvärden. Stadsbyggnadskontoret anser inte att förekomsten av parker och naturmarker inom exempelvis Gärdesstaden eller på Skeppsholmen ska leda till att indelningen ändras. På motsvarande sätt finns begränsade tätare bebyggda områden i de områden som angivits som parklandskap och naturmiljöer. Trots deras belä-

9 9 (16) genhet är avsikten inte att helt förhindra förändringar. Inte heller förekomsten av dessa bebyggelsegrupper bör medföra att förslagets indelning ändras. Stadsbyggnadskontorets bedömning är att förslaget behöver kompletteras med en kortare beskrivning med ovanstående innebörd. Delområdesgränserna tar i stort sin utgångspunkt i dagens markanvändning som också har stark historisk anknytning. Stöd har tagits i landskapet, vegetationen och bebyggelsesituationen, liksom i fastighets- och detaljplanegränser. Kontoret anser att motiven för hur gränserna preciserats behöver redovisas närmare i översiktsplanen. Vetenskapsstaden För Vetenskapsstaden föreslås följande ändringar. Bergianska trädgården med närmaste omgivningar överförs till Haga Brunnsvikens parklandskap och naturmiljöer. Inriktningen för området bibehålls, dvs. en botanisk trädgård med tillhörande byggnader och anläggningar som kan utvecklas i viss utsträckning för att möta nya anspråk framöver. Området mellan Bergiusvägen och Arrheniusvägen överförs till Norra Djurgårdens parklandskap och naturmiljöer. Samrådet har ytterligare visat på områdets betydelse som ett öppet parklandskap med natur- och kulturvärden, skyddat genom Nationalstadsparksbestämmelsen synpunkter som framförts av Statens Fastighetsverk, Kungl. Djurgårdens Förvaltning, Naturhistoriska riksmuseet, Östermalms stadsdelsnämnd, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, Förbundet för Ekoparken, Kommittén för Gustavianska parken m.fl. Å andra sidan är Akademiska hus och Stockholms universitet angelägna om att universitetet har tillräckliga utbyggnadsmöjligheter framöver. Länsstyrelsen anser att avgränsningen av Vetenskapsstaden som helhet måste ses över då de stora grönytorna mellan universitetets olika bebyggelseområden inte kan sägas utgöra redan ianspråktagna områden. Stadsbyggnadskontoret har valt att tillgodose synpunkterna beträffande fältet öster om Naturhistoriska riksmuseet. Förslag till ändrade gränser för Vetenskapsstaden framgår av kartan nedan. Förslag till ny gräns (Gränsen går i mörk mittlinje) Gräns som föreslås utgå (Gränsen går i mörk mittlinje) Bergianska trädgården överförs till delområdet Haga-Brunnsviken Området mellan Bergiusvägen och Arrheniusvägen överförs till delområdet Norra Djurgården

10 10 (16) Vägledning för hur befintliga verksamheter får kompletteras Av flera samrådsyttranden framgår att man uppfattat att de mer bebyggelsepräglade områdena generellt kan kompletteras med ny bebyggelse och anläggningar i stor omfattning, och att det inom parklandskap och naturmiljöer inte ska få förekomma förändringar alls. Kontoret vill framhålla att detta inte överensstämmer med hur samrådsförslaget är utformat. Intentionerna framgår i stället närmare av den vägledning som samrådsförslaget redovisar för respektive delområde. Kontoret drar emellertid slutsatsen att översiktsplanen tydligare behöver ange de olika delområdenas skilda förutsättningar för kompletterande bebyggelse. Länsstyrelsen m.fl. har ifrågasatt att samrådsförslaget inom Vetenskapsstaden diskuterar att söka integrera även verksamheter som kompletterar forskning och utbildning inom området, dvs. bostäder för studenter, kultur m.m. Även om inriktningen kan ifrågasättas framför allt av utrymmesskäl, anser kontoret att den bör kvarstå i planen för att på sikt åstadkomma en mer allsidig miljö och bidra till områdets attraktivitet. Det är emellertid främst en fråga för Akademiska hus och Stockholms universitet att i sin planering för Vetenskapsstaden undersöka möjligheterna att inom området även rymma kompletterande verksamheter. Intentionen för Nationalstadsparken enligt förarbetena är att lagskyddet inte ska hindra befintliga verksamheter inom Nationalstadsparken att utvecklas, om detta går att förena med att områdets värden bevaras. För de mer bebyggelsepräglade områdena definierar samrådsförslaget befintlig verksamhet på ett mer övergripande sätt. Inom Evenemangsparken anges t.ex. verksamheten till evenemang med syftet att inom lagskyddets ram ge erforderligt utrymme för anpassning av verksamheten till framtida behov. Inom parklandskap och naturmiljöer å andra sidan definieras befintlig verksamhet som knuten till just den verksamhet som bedrivs idag eller till befintlig byggnad/anläggning. Därutöver ges möjlighet att inom parklandskap och naturmiljöer utveckla rekreationsanläggningar i utpekade områden för att öka Nationalstadsparkens värden. Stadsbyggnadskontoret anser att lämpliga verksamheter inom de olika delområdena bör bli föremål för en allmän lämplighetsbedömning genom att själva lagbestämmelsen inte styr vilka verksamheter som är tillåtna inom Nationalstadsparken. Redovisningen av infrastrukturutbyggnader Samrådsförslaget redovisar reservat för diskuterade huvudvägar och spår enligt Översiktsplan 99 samt för en tunnelförläggning av Roslagsvägen. Det är en redovisning av vad staden angett i andra sammanhang utan att ställning tas till om projekten ska genomföras eller om de är förenliga med Nationalstadsparkens lagskydd. Utbyggnader av denna omfattning prövas i särskild ordning genom egna planer och tillståndsprocesser. Länsstyrelsen framhåller att det än tydligare behöver framgå att de redovisade reservaten utgår från föreliggande planer och underlag samt att översiktsplanen inte tar ställning till anläggningarnas förenlighet med Nationalstadsparkens lagskydd. Det ska i stället ske i anslutning till att respektive projekt

11 prövas enligt aktuell speciallagstiftning. Vidare påtalar Länsstyrelsen att förändringar av befintliga huvudvägar och spår ska prövas mot lagskyddet om intrång i parklandskap och naturmiljö, vilket inte avses i samrådsförslaget. Kontoret avser justera planen så att detta framgår tydligt. Synpunkterna från Vägverket att översiktsplanen för reservaten för Östlig förbindelse under Nationalstadsparken respektive tunnelförläggning av Roslagsvägen ska illustrera en möjlig sträckning, dvs. inklusive genomförbara arbetstunnlar och ramper, är dock inte möjligt att tillgodose. Dels är projektens detaljer inte kända, dels kommer projekten att prövas mot Nationalstadsparkens lagskydd i särskild ordning. 11 (16) Kontoret avser komplettera planen med reservat för den ramp från en eventuell framtida Österled till Lidingövägen, som Vägverket och Länsstyrelsen uppmärksammat saknas i samrådsförslaget. En komplettering görs även på kartan för reservat för den förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården via Skeppsholmen/Djurgården till Södermalm och Nacka som nu utreds. Vidare utgår reservatet för tvärbana Solna station Universitetet under Brunnsviken till förmån för en sträckning i Solna via Bergshamra till Ålkistan, vilket numera förordas av SL liksom av Solna. Annan infrastruktur inom Nationalstadsparken Stockholm Vatten, Fortum Värme och Fortum Distribution redovisar att det under mark och i vattenområdena inom Nationalstadsparken finns anläggningar för vatten- och avlopp, för distribution av fjärrvärme, el, gas o.d. De större anläggningarna som Ugglevikens vattentorn, Saltsjötunneln (avlopp) eller Ormen (dagvatten) utgör delar av större system som betjänar stora delar av staden och även regionen. Kontoret anser att dessa viktiga funktioner för staden behöver kunna utvecklas framöver och behöver därför redovisas i översiktsplanen. Den prövning mot Nationalstadsparkens lagskydd som kan bli aktuell för utbyggnader m.m. som kräver tillstånd får ske enligt speciallagstiftningen. Stockholm Vatten redovisar att pumpanläggningen vid Louddens reningsverk kommer att behövas på lång sikt, varför området inte kan göras tillgängligt för allmänheten. Området behöver därför utgå som föreslagen ny rekreationspunkt inom delområdet Ladugårdsgärde Kaknäs. Spridningsvägen mellan Norra och Södra Djurgården Samrådsförslaget lyfter upp Gärdesstaden och Idrottsparkens särskilda betydelse för biologisk mångfald genom att dessa områden utgör en smal ekologisk midja mellan Norra och Södra Djurgården. Samrådsförslaget framhåller bl.a. att en skötselplan för området kan ge närmare vägledning för bevarandet. Östermalms stadsdelsnämnd, miljö- och hälsoskyddsnämnden, Länsstyrelsen, Kungl. Djurgårdens Förvaltning, Fastighetsverket, m.fl. påtalar att planens behandling av de ekologiska spridningsvägarna behöver utvecklas. Stadsdelsnämnden menar att det är nödvändigt med åtgärder så att befintliga och nyanlagda grönytor kan få högre biologiska värden, och föreslår reglering av värdefull natur på kvartersmark genom tilläggsbestämmelser i detaljplan. Djurgårdsförvaltningen menar att en aktiv förvaltning liksom en med-

12 veten strategi i hela parken behövs både för att bevara ekbeståndet och för att generellt stärka grönstrukturen i området. 12 (16) Stadsbyggnadskontoret finner att samrådsförslagets vägledning för spridningsvägen kan förtydligas. För att bevara och utveckla spridningsvägen är emellertid inte en vägledning i översiktsplan tillräcklig utan bevarande- och skötselåtgärder behöver vidtas, både för de marker som staden och Djurgårdsförvaltningen förvaltar, och för värden på kvartersmark. Viktiga åtgärder handlar i första hand om att spara äldre ädellövträd/gamla ekar, andra naturpräglade värdekärnor samt skapa möjligheter för återväxt. Huvudansvaret för åtgärderna vilar på fastighetsägare och markförvaltare. Kontoret överväger att utarbeta generella råd i samarbete med Östermalms stadsdelsförvaltning, Djurgårdsförvaltningen och Länsstyrelsen. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer Stadsmuseinämnden framhåller att samrådsförslagets vägledning inte är tillräckligt för att bevara Nationalstadsparkens värdefulla bebyggelse. För att leva upp till de högt ställda målen för Nationalstadsparkens kulturvärden behövs ett utvecklat skydd för enskilda byggnader och bebyggelsemiljöer. Förutom skydd som byggnadsminne och byggnadsminnesområde, vilket Länsstyrelsen ansvarar för, anser nämnden att det behövs bevarandebestämmelser i detaljplan och områdesbestämmelser men också informationsinsatser till privata ägare. Dåvarande marknämnden framhåller att bebyggelsegrupperna på stadens mark Lidingöbro, Fridhem och Rosenhill inom delområdet Ladugårdsgärde Kaknäs, behöver förses med bevaranderegler enligt plan- och bygglagen. Intresset av att bygga till eller på annat sätt förändra bebyggelse eller mark har ökat de senaste åren. Nämnden konstaterar att prövningen av bygglov ofta går före de tillstånd från staden som markupplåtelseavtalen kräver och föreslår att frågan om skydd utreds i samarbete med stadsbyggnadskontoret. Stadsbyggnadskontoret konstaterar att Stadsmuseets rapport Husen i Nationalstadsparken ger ett bra kunskapsunderlag. För att direkt bevara skyddsvärda byggnader och miljöer behövs andra kompletterande åtgärder än den vägledning en översiktsplan kan ge. Kontoret utgår från att Länsstyrelsen i sitt arbete med Nationalstadsparken överväger skydd av relevanta byggnader och bebyggelsemiljöer genom byggnadsminneslagstiftningen. För bebyggelsegrupperna på stadens mark kan ett fördjupat samarbete mellan stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret behövas för att klargöra natur- och kulturvärden inom områdena och inom vilka ramar verksamheter, byggnader och tomter ska bevaras eller kan förändras. Tillgänglighet för funktionshindrade Stadens handikappråd har särskilt lyft fram att tillgänglighetsfrågorna för personer med funktionshinder inte är tillräckligt uppmärksammade i samrådsförslaget. Kommunstyrelsens råd efterlyser även en tillgänglighetsplan, ett program med målet att alla parkens kvaliteter ska kunna utnyttjas av alla och att alla målpunkter ska kunna nås av alla.

13 Stadsbyggnadskontoret anser att tillgänglighetsfrågan är angelägen att lyfta fram tydligare i översiktsplanen, framför allt genom att hänvisa till stadens handikappolitiska program. Det är dock inte möjligt att inom översiktsplanearbetets ram ta fram konkreta tillgänglighetsplaner. Detta bör i stället ske inom en fördjupad planering som kan bli aktuell för Nationalstadsparkens delområden och inom stadens ordinarie arbete med tillgänglighet. 13 (16) Översiktsplanen som del i en helhetssyn för Nationalstadsparken Behovet av en helhetssyn för Nationalstadsparken berörs i några samrådsyttranden. Skönhetsrådet påtalar att Stockholm och Solna behöver finna former för att koordinera planerna för landskapet runt Brunnsviken, och att det av Länsstyrelsen inrättade Nationalstadsparksrådet har ett omfattande ansvar att leda utvecklingen av området. Regionplane- och trafiknämnden understryker betydelsen av fortsatt samverkan över kommungränserna. Solna stad föreslår ett forum för samverkan mellan huvudaktörerna och Kungl. Djurgårdens Förvaltning ser fram emot en fortsatt samverkan med kommunerna liksom med Länsstyrelsen. Kontoret konstaterar att Solnas och Stockholms planarbeten är samordnade, även om de ligger olika till tidsmässigt Solna ställer ut sitt förslag till översiktsplan nu under våren Avsikten är att de båda översiktsplanerna efter antagande sammanställs till en gemensam kartprodukt. De båda kommunernas översiktsplaner har sitt givna fokus på att ge vägledning när förändringar prövas framför allt enligt plan- och bygglagen. Andra planer och program har annat fokus. Länsstyrelsen redovisade i april 2006 på regeringens uppdrag ett handlingsprogram för hur Nationalstadsparkens unika kultur- och naturvärden kan utvecklas och förvaltas. Arbetet med att genomföra programmet drivs nu vidare. En del i programmet är att ta fram en vård- och utvecklingsplan för Nationalstadsparken som förväntas ge en helhet för Nationalstadsparken. Länsstyrelsens Nationalstadsparksråd, där Stockholms stad företräds av stadsbyggnadsdirektören, har en rådgivande roll för att samordna olika aktörer samt genomföra handlingsprogrammet. Kungl. Djurgårdens Förvaltning, som förvaltar huvuddelen av Nationalstadsparken, arbetar med en skötselplan för hela området. Arbetet har hittills resulterat i ett förslag, som stadsbyggnadskontoret tillsammans med andra berörda förvaltningar yttrade sig över under Förslaget bearbetas för närvarande och en ny remiss planeras. Utredning om ändring av Nationalstadsparkens lagskydd Dåvarande marknämnden föreslår att det under det fortsatta arbetet särskilt utreds om staden bör ansöka om ändring av Nationalstadsparkens lagskydd. Avsikten är att ge möjlighet att tillåta tillfälligt intrång i parklandskap och naturmiljöer, vilket lagskyddet idag ej medger, för att genomföra åtgärder som kan förbättra miljön som helhet i Nationalstadsparken eller som är av regional samhällsnytta. Som exempel nämns markförläggning av kraftledningen över Norra Djurgården och genomförandet av en Östlig förbindelse under Nationalstadsparken.

14 14 (16) Stadsbyggnadskontoret vill erinra om Regeringsrättens bedömning i ett tidigare prövningsmål om detaljplan för Norra Länken (RÅ 1997 ref. 18) att lagtexten inte innehåller någon begränsning i fråga om skyddet mot intrång eller skada så att detta skulle gälla bara konsekvenser av bestående karaktär. Kontoret gör bedömningen att detta kan medföra komplikationer för möjligheten att exempelvis tunnelförlägga kraftledningen under Norra Djurgården. Konsekvenserna under byggskedet kan således med nuvarande utformning av lagen eventuellt riskera att hindra åtgärder vars syfte är att förbättra miljön i Nationalstadsparken. Regeringsrätten har även gjort bedömningen att det inte finns någon regel som gör det möjligt att godkänna en åtgärd som medför intrång eller skada på den grunden att åtgärden samtidigt har positiva effekter på natur- och kulturmiljön i andra avseenden. Denna begränsning står enligt kontorets mening inte i överensstämmelse med miljöbalkens mål. I förarbetena till miljöbalkens första kapitel anges följande: Samtliga bestämmelser i miljöbalken ska tillämpas på ett sådant sätt att balkens mål och syfte bäst tillgodoses. När tveksamhet råder om vad som bör beslutas eller göras ska väljas det som mest sannolikt gynnar uthållig utveckling. Kontorets bedömning är att med nuvarande utformning av bestämmelserna om Nationalstadsparken finns ingen garanti att åtgärder som är väsentliga för Nationalstadsparken är tillåtna. Stadsbyggnadskontoret anser att frågan om justering i lagstiftningen är relevant och värd att utreda. Det bör ske i annan ordning än genom översiktsplanen. Förslag till förtydliganden och bearbetningar av samrådsförslaget Stadsbyggnadskontorets anser att samrådsförslaget väl kan ligga till grund då ett utställningsförslag till översiktsplan för Nationalstadsparken tas fram. Förutom redaktionella kompletteringar och ändringar föreslås följande förtydliganden och bearbetningar: Beskrivningen av de tio delområdena kompletteras med förtydliganden om respektive delområdes karaktär, motiven för delområdenas avgränsning och villkoren för förändringar. Justeringarna görs för att minska risken att stadens avsikter med delområdena kan feltolkas. För delområde Evenemangsparken görs ett särskilt förtydligande om behovet av en gemensam vision för alla aktörer i området för att utveckla området som ett av Stockholms främsta besöksmål. Delområdesgränserna för Vetenskapsstaden ändras på två platser vid Bergianska trädgården och öster om Naturhistoriska riksmuseet. Avsnittet Utgångspunkter (sidorna 6-19) kompletteras med illustrationer och korta utdrag från det underlag som översiktsplanen utgår från. Syftet med kompletteringarna är att förtydliga att översiktsplanen bygger på en helhetsanalys och ett omfattande kunskapsunderlag. En bearbetning görs av avsnittet Nationalstadsparkens gräns och omgivningar (sidorna 28-29) som innebär en komplettering av beskriv-

15 ningen av landskaps- och bebyggelsekaraktären i Nationalstadsparkens gränsområden. 15 (16) Korta tillägg görs i avsnitten Parklandskap och naturmiljöer (sidorna 22-23) respektive Mer bebyggda och anlagda områden (sidan 25). Tilläggen ska förtydliga villkoren för åtgärder som kan påverka parker och naturpartier inom mer bebyggda och anlagda områden respektive villkoren att förändra och komplettera bebyggelse inom områden som karaktäriseras som parklandskap och naturmiljöer. Avsnitten kompletteras även med en kort vägledning om behovet att pröva förändringar genom bygglov respektive detaljplan. Syftet är att ange att bedömningen alltid ska ske i det enskilda fallet med utgångspunkt från åtgärdernas omfattning, konsekvenser och samband med omgivande miljö. Avsnittet Vattenlandskapen (sidan 24) kompletteras så att det framgår att planen inte ger någon närmare vägledning för vattenanvändningen för Saltsjön och Lilla Värtan med vikar. Avsnittet Nationalstadsparkens infrastruktur (sidorna 26-27) ges ett förtydligande som innebär att redovisade infrastrukturåtgärder ska prövas i anslutning till respektive projekt och enligt aktuell speciallagstiftning. Översiktsplanens redovisning innebär inte att denna prövning föregrips. Avsnittet kompletteras även för att redovisa även annan viktig infrastruktur inom Nationalstadsparken fjärrvärme, el, gas, vattenförsörjning, dagvatten- och avloppsanläggningar m.m. Här ingår även området Louddens reningsverk som består på lång sikt och därför inte kan göras tillgänglig för allmänheten såsom rekreationspunkt, vilket samrådsförslaget anger. Översiktsplanekartan kompletteras med en markering som visar behovet att koppla en eventuell framtida Östlig förbindelse till Lidingövägen samt med en markering som illustrerar en tänkbar förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården under Skeppsholmen/Djurgården till Nacka. Kartans markering av reservat för tvärbana Solna station Universitetet under Brunnsviken utgår till förmån en sträckning i Solna via Bergshamra till Ålkistan. I beskrivningarna av delområdena Idrottsparken (sidorna 44-46) och Gärdesstaden (sidorna 47-49) görs mindre kompletteringar av texten för att förtydliga områdenas betydelse som spridningsväg för biologisk mångfald. Viktiga åtgärder handlar i första hand om att spara äldre ädellövträd/gamla ekar, andra naturpräglade värdekärnor samt skapa möjligheter för återväxt. Huvudansvaret för åtgärderna vilar på fastighetsägare och markförvaltare. Kontoret överväger att utarbeta generella råd i samarbete med Östermalms stadsdelsförvaltning, Kungl. Djurgårdens Förvaltningen och Länsstyrelsen. Beskrivningen av delområdet Ladugårdsgärde Kaknäs (sidorna 50-55) kompletteras med att ett fördjupat samarbete mellan stadsbyggnads-

16 16 (16) kontoret och exploateringskontoret kan behövas för att klargöra naturoch kulturvärden inom bebyggelseområdena på stadens mark Lidingöbro, Fridhem och Rosenhill, och inom vilka ramar verksamheter, byggnader och tomter ska bevaras eller kan förändras. Behovet av miljöbedömning av översiktsplanen En översiktsplan ska normalt miljöbedömas enligt regler i miljöbalken. I arbetet med samrådsförslaget har efter samråd med Länsstyrelsen konstaterats att översiktsplanen för Nationalstadsparken är mycket speciell; lagskyddet för Nationalstadsparken innebär att tillståndspliktiga åtgärder som skulle kunna medföra betydande miljöpåverkan på Nationalstadsparkens värden inte är tillåtna. Slutsats, som redovisats i samrådsförslaget, är att behov av miljöbedömning enligt miljöbalken inte föreligger. Fortsatt hantering av översiktsplanen Stadsbyggnadskontoret föreslår nu att stadsbyggnadsnämnden uppdrar åt kontoret att med utgångspunkt från samrådsförslaget, slutföra ett förslag till översiktsplan och därefter ställa ut det enligt bestämmelserna i plan- och bygglagen. Utställning planeras ske under perioden 31 augusti 31 oktober Utställningen sker i Tekniska nämndhuset och planförslaget görs också tillgängligt på stadsbyggnadskontorets hemsida. Efter utställningen kommer nämnden att presenteras ett slutligt förslag till översiktsplan. Detta beräknas kunna ske vid årsskiftet 2007/2008. Efter nämndens godkännande i nämnden kan planen sedan antas av kommunfullmäktige.

Översiktsplan för Nationalstadsparken, stockholmsdelen redovisning av samråd och ställningstagande inför utställning

Översiktsplan för Nationalstadsparken, stockholmsdelen redovisning av samråd och ställningstagande inför utställning Strategiska avdelningen Cristina Björn Ulrika Egerö Innerstadsavdelningen Jonas Claeson Bilaga 3 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1( 95) 2007-04-24 Dnr 1998-00183-51 Översiktsplan för Nationalstadsparken, stockholmsdelen

Läs mer

En sammanfattning av förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparken

En sammanfattning av förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparken 1 September 2006 En sammanfattning av förslaget till översiktsplan för Nationalstadsparken Förslaget i sin helhet redovisas i en rapport med tillhörande karta. Rapporten är även tillgänglig på stadsbyggnadskontorets

Läs mer

Konsekvenser behovet av miljöbedömning

Konsekvenser behovet av miljöbedömning ATT GENOMFÖRA ÖVERSIKTSPLANEN Konsekvenser behovet av miljöbedömning Utgångspunkter Plan- och bygglagen ställer krav på att vissa planer ska miljöbedömas enligt regler i miljöbalken. Det gäller planer

Läs mer

NATIONAL STADS PARKEN

NATIONAL STADS PARKEN ÖVERSIKTSPLAN FÖR NATIONAL STADS PARKEN STOCKHOLMSDELEN BESLUT UTSTÄLLNING OCH ANTAGANDE SBK 2009:7 Översiktsplanen för Nationalstadsparken, stockholmsdelen, antogs av kommunfullmäktige den 20 april 2009.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Mål P ,

Mål P , Stadsbyggnadskontoret Dnr 2010-11732 Planavdelningen 2015-01-1226 Arne Fredlund arne.fredlund@stockholm.se Svea Hovrätt Mark- och miljööverdomstolen Mål P 9032-14, 060201 Marianne Arvidsson m.fl./stockholms

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Tivedstorp 2:47 Laxå kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Remiss från Kommunstyrelsen, miljöroteln, dnr /2015

Remiss från Kommunstyrelsen, miljöroteln, dnr /2015 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Dnr 2015-399-1.5.1. Sida 1 (6) 2015-06-30 Handläggare Sofia Regnell Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-08-27

Läs mer

Kungliga nationalstadsparken. Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län

Kungliga nationalstadsparken. Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län Kungliga nationalstadsparken Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län Ulriksdal En grön oas i hjärtat av huvudstaden. 27 km² Tre kommuner. Brunnsviken Norra Djurgården Södra Djurgården Unikt

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning

Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut om utställning STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-18 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Den Gröna Promenadstaden redovisning av samråd och beslut

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun

216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Kommunfullmäktige 2012-12-17 57 (87) Kst/2011:149 216 Antagande av förslag till översiktsplan för Örnsköldsviks kommun Bakgrund/Ärendet Föreligger kommunledningsförvaltningens skrivelse/utlåtande daterad

Läs mer

Mark- och miljödomstolen c/o Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden Box 22067 104 22 stockholm

Mark- och miljödomstolen c/o Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden Box 22067 104 22 stockholm Mark- och miljödomstolen c/o Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten för överklaganden Box 22067 104 22 stockholm Överklagande av Länsstyrelsens beslut 4031-398853-2013 angående detaljplan för kvarteren

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Modulbostäder på Östermalm

Modulbostäder på Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-07-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Modulbostäder på Östermalm Svar på skrivelse

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för del av Grängshammar 1:2 ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-14 i Säters kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en karta i skala 1:1 000, vilken också redovisar

Läs mer

Svaga samband i Stockholmsregionens gröna kilar Seminarium om landskapsanalyser och landskapsplanering 14 maj 2013

Svaga samband i Stockholmsregionens gröna kilar Seminarium om landskapsanalyser och landskapsplanering 14 maj 2013 Svaga samband i Stockholmsregionens gröna kilar Seminarium om landskapsanalyser och landskapsplanering 14 maj 2013 innehåll Varför svaga samband? Konkreta åtgärder/exempel för att stärka upp de svaga sambanden?

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

PM Planer i Solna och Danderyds kommun. Samrådshandling

PM Planer i Solna och Danderyds kommun. Samrådshandling PM Planer i Solna och Danderyds kommun 2017-05-16 Samrådshandling Objektsnummer 145428 Innehåll Inledning...3 Syfte för berörda planer...4 0184-P94/0901 Roslagsbana, delen Solna kommun, laga kraft 94-09-01....4

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 1357/2012 FASTIGHETEN BORSTNEJLIKAN 1 M FL PÅARP, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten inkom den 6 september 2012 med en förfrågan avseende upprättande

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

4 Trots 2 och 3 behöver reglering inte göras med en detaljplan, om tillräcklig reglering har gjorts med områdesbestämmelser.

4 Trots 2 och 3 behöver reglering inte göras med en detaljplan, om tillräcklig reglering har gjorts med områdesbestämmelser. Plan- och bygglag (2010:900) 4 kap. Reglering med detaljplan och områdesbestämmelser 1 Inom kommunen får mark- och vattenområdens användning, bebyggelse och byggnadsverk regleras med detaljplaner eller

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

stadsledningskontorets, exploateringskontorets, stadsbyggnadskontorets, Östermalms stadsdelsförvaltning Anton Västberg Telefon:

stadsledningskontorets, exploateringskontorets, stadsbyggnadskontorets, Östermalms stadsdelsförvaltning Anton Västberg Telefon: Stadsledningskontoret Exploateringskontoret Stadsbyggnadskontoret Miljöförvaltningen Trafikkontoret Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr 001636/2016 Dnr E2016-03424-1 Dnr 2016-17943 Dnr 2016-16333 Dnr T2016-03115

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Detaljplan för Filosofen 2-9 i stadsdelen Norra Djurgården, Lappkärrsberget, Dp

Detaljplan för Filosofen 2-9 i stadsdelen Norra Djurgården, Lappkärrsberget, Dp Utlåtande 2014:43 RIII (Dnr 311-386/2014) Detaljplan för Filosofen 2-9 i stadsdelen Norra Djurgården, Lappkärrsberget, Dp 2010-06316-54 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.

1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. Plan- och bygglag (2010:900) 3 kap. 3 kap. Översiktsplan 1 Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen. 2 Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN GRANSKNINGSHANDLING 2017-03-28 Stbn dnr: 2016:313 Upphävande för delar av detaljplan EII580 (handel inom kvarteret Överkastet och industri inom Övertrycket 3), i Gamla Bangården (Södra Munksjön), Jönköpings

Läs mer

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida

Planarkitekt. Ärende Beteckning Sida Planutskott 2012-02-10 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-02-16 kl. 9:00 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom.

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (7) DP 545 MSN 2010/40-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av detaljplan 391 för Grävlingsberg och Söder Grävlingsberg (DP 391)

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Stora Tullhuset inom fastigheten Södermalm 10:35 i stadsdelen Södermalm (kultur)

Startpromemoria för planläggning av Stora Tullhuset inom fastigheten Södermalm 10:35 i stadsdelen Södermalm (kultur) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Plan Södermalm, Kungsholmen Södra Bromma Sida 1 (5) 2016-02-24 Handläggare Oskar Bergström Telefon 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ladugårdsgärdet 1:8 på De Geersgatan 13 i stadsdelen Ladugårdsgärdet

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Ladugårdsgärdet 1:8 på De Geersgatan 13 i stadsdelen Ladugårdsgärdet Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2014-10-22 Handläggare Ellinor Wik Telefon 08-508 27 400 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Förslag till fortsatt planeringsarbete beträffande utveckling av Svartsö

Förslag till fortsatt planeringsarbete beträffande utveckling av Svartsö Diarienummer: 05KS/0109 Datum: 2012-09-24 Handläggare: Kristina Adolfsson Kontor/ Enhet: Planenheten E-post: kristina.adolfsson@varmdo.se Samhällsplaneringsnämnden Förslag till fortsatt planeringsarbete

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10)

Planbestämmelser och. planbeskrivning ANTAGANDEHANDLING 1(10) Planbestämmelser och planbeskrivning 1(10) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken Norrköpings kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat

Samråd om förslag till Hagsätraskogens naturreservat Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-04 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-04 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp Innehåll

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Sida 1 (5) Tfn 08-508 27 352 2015-05-26 Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp 2013-19078 Innehåll Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-02-26 Handläggare: Klas Groth Tfn 08-508 273 74 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid fastigheten Tjockö 1 i stadsdelen Larsboda

Antagande av förslag till detaljplan för område vid fastigheten Tjockö 1 i stadsdelen Larsboda STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-03-03 NORMALT PLANFÖRFARANDE Handläggare: Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Norra Djurgårdsstaden, Storängsbotten i stadsdelen Hjorthagen, Östermalm (idrottsändamål)

Startpromemoria för planläggning av del av Norra Djurgårdsstaden, Storängsbotten i stadsdelen Hjorthagen, Östermalm (idrottsändamål) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-12-07 Handläggare: Anna-Stina Bokander Tfn 08-50826265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Norra Djurgårdsstaden,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Ärende 8. Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss

Ärende 8. Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss Ärende 8 Förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun granskningsremiss Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Bosse Björk Översiktsplan Örebro kommun - svar på granskningsremiss

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Detaljplaneprocessen

Detaljplaneprocessen Detaljplaneprocessen Kommunikationsenheten 2017-09 Bilder: Ahlqvist & Co Arkitekter AB, Sven-Erik Rydbrant, Cecilia Palmblad DETALJPLANEPROCESSEN I den här broschyren beskrivs övergripande hur kommunen

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling

Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Ändring av detaljplan för del av Bredgård m.m. Strömsund, Strömsunds kommun Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2016-02-25 Reviderad 2016-04-22 2 tillägg till

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen

Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen Dnr: 2017.374.214 PLANBESKRIVNING Upphävande av tomtindelningsplan för kv. Strömmen SAMRÅDSHANDLING Upprättad augusti 2018 Laga kraft 2019-XX-XX Bilden på omslagssidan visar tomtindelningsplanen över kvarteret

Läs mer

Antagandehandling Enkelt Planförfarande

Antagandehandling Enkelt Planförfarande Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen SBN PL 2007/13.318 Dp 1-C-17:3 Antagandehandling Enkelt Planförfarande Planen består av: Plankarta med bestämmelser Till planen hör: Denna planbeskrivning Ändring

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Utvecklingen av nationalstadsparken

Utvecklingen av nationalstadsparken Ds 2008:60 Utvecklingen av nationalstadsparken Miljödepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag av

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-09-27 Handläggare: Lina Gregersdotter Tfn 08-50827110 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

1.1 Översiktlig planering för vem och varför?

1.1 Översiktlig planering för vem och varför? 1. INLEDNING I översiktlig planering samordnas olika intressen för att skapa framförhållning och beredskap för marken, vattnet och bebyggelsen i kommunen. I all fysisk planering görs avvägningar mellan

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen

Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen PM 2010: RIII (Dnr 001-2456/2010) Promemoria om komplettering av den nya plan- och bygglagen Remiss från Miljödepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad

Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad Remissvar Dnr 2013/3.2.2/26 Sid. 1 (6) 2013-02-26 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Finansroteln Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18)

Anmälan angående remiss om behovsbedömning av annat än ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (Ds 2009:18) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2009-05-19 Handläggare: Pia Ludvigsen Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialtjänst-

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING

SÄRSKILD SAMMANSTÄLLNING UPPSALA KOMMUN Särskild sammanställning tillhörande Fördjupad översiktsplan för Södra Staden i Uppsala UPPDRAGSNUMMER 1554212000 ÖREBRO VATTEN OCH MILJÖ TEXT SAMMANSTÄLLD AV: MARTYNA MIKUSINSKA, SWECO

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande.

Planbeskrivning. Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping ANTAGANDEHANDLING 1(11) tillhörande. Planbeskrivning 1(11) tillhörande Upphävande av tomtindelningar i kvarteret Haken inom Nordantill i Norrköping den 8 mars 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-05-14, 102 Laga kraft: 2019-06-17 sista

Läs mer

detaljplan Kv Asagård, Fredriksberg, Falköpings stad (hotellet medborgarhuset)

detaljplan Kv Asagård, Fredriksberg, Falköpings stad (hotellet medborgarhuset) PLANBESKRIVNING detaljplan Kv Asagård, Fredriksberg, Falköpings stad (hotellet medborgarhuset) Antagandehandling 008-05- Stadsbyggnadsavdelningen 008-0-4 BESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget består av

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25)

Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) YTTRANDE 2016-10-10 Dnr: 2016/641 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Promemorian Miljöbedömningar (Ds 2016:25) Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer