Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/19

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/19"

Transkript

1 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/19 Särskild utbildning för vuxna i Partille Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se Telefon: Webbplats: Facebook:

2 Innehåll 1. Inledning med lagstöd Definitioner Tidsplan för likabehandlingsarbetet Utvärdering och uppföljning Kartläggning och analys Årlig plan Främjande arbete Förebyggande insatser Åtgärdande/akut arbete Organisation och ansvarsfördelning Delaktighet och inflytande Dokumentation Kommunikation och förankring Uppföljning och utvärdering Kontakter Bilagor Bilaga 1: Lagstöd UTREDNING VID KÄNNEDOM/MISSTANKE OM DISKRIMINERING, TRAKASSERIER ELLER KRÄNKANDE BEHANDLING Partille kommun 2 (23)

3 Vision På särskild undervisning för vuxna i Partille har alla studerande och personal rätten till likabehandling och en trygg och säker arbetsmiljö. Det ska vara en arbetsplats för studerande och personal som är fri från våld, hot, diskriminering och annan kränkande behandling. Denna plan omfattar verksamheten på särskild undervisning för vuxna i Partille Ansvarig är rektor Anki Karlström 1. Inledning med lagstöd Alla studerande har rätt att utvecklas och lära i en trygg miljö och bemötas med respekt. Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Skolor ska arbeta aktivt för att förhindra och motverka alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. De två lagar som ska skydda studerande från diskriminering, trakasserier och kränkningar i skolan är Skollagen (2010:800) kap 6 och Diskrimineringslagen (2008:567). Lagarna gäller alla skolformer som lyder under Skollagen. Syftet med lagarna är att förtydliga skolans ansvar när det gäller att garantera alla studerandes trygghet i skolan. Diskrimineringsombudsmannen (DO), som är en statlig myndighet, arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Varje verksamhet ska ha en Likabehandlingsplan (3 kap. 16 diskrimineringslagen) Plan mot diskriminering och kränkande behandling (6 kap. 8 skollagen SFS 2010:800) som beskriver arbetet med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling samt upprätta rutiner för det åtgärdande arbetet (upptäcka, utreda och åtgärda). De flesta kraven är gemensamma för båda planerna och därför anser DO att planerna kan sammanföras i en gemensam likabehandlingsplan/årlig plan mot kränkande behandling. Om man gör så, ska det framgå tydligt i texten. Partille kommun 3 (23)

4 2. Definitioner Följande definitioner och begrepp används i Skolverkets allmänna råd 2012 och är hämtade från diskrimineringslagen, skollagen och propositionen Ett starkare skydd mot diskriminering (prop 2007/08:95). Fler definitioner finns i Skolverkets allmänna råd Diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Diskriminering Diskriminering är ett övergripande begrepp för negativ och kränkande behandling av individer eller grupper. I skolan är det personalen eller huvudmannen som kan göra sig skyldiga till diskriminering. Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en studerande sämre än andra studerande. Diskriminering kan vara antingen direkt eller indirekt. Med direkt diskriminering menas att en studerande missgynnas och att det har en koppling till någon av diskrimineringsgrunderna. Diskriminering kan också ske genom att behandla alla lika, så kallad indirekt diskriminering. Det sker när skolan tillämpar en bestämmelse eller ett förfaringssätt som verkar neutralt men som i praktiken missgynnar en studerande enligt någon av diskrimineringsgrunderna. Trakasserier Trakasserier är uppträdande som kränker en persons värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling Kränkande behandling är handlingar som kränker studerandes värdighet och som inte hänger samman med diskrimineringsgrunderna. Kränkningarna kan vara synliga och handfasta eller dolda och subtila. De kan utföras i verksamheten eller utanför. Kränkningar och trakasserier kan vara o Fysiska - till exempel att bli utsatt för slag eller knuffar. o Verbala - till exempel att bli hotad eller kallad öknamn. o Psykosociala - till exempel att bli utsatt för utfrysning eller ryktesspridning o Text- och eller bildburna - till exempel klotter, brev och lappar, sociala medier, e-post, sms, mms med mera Mobbning, som är en form av kränkande behandling, är när en eller flera personer - flera gånger och under en tid - blir utsatta för negativa handlingar från en eller flera personer. Den som utsätts kränks alltså vid upprepade tillfällen, vilket skiljer mobbning från andra Partille kommun 4 (23)

5 former av kränkande behandling. Det råder också en obalans i makt mellan den som mobbar och den som utsätts för mobbning. Repressalier Personal får inte utsätta en studerande för straff eller annan form av negativ behandling på grund av att den studerande har anmält skolan för diskriminering eller påtalat förekomsten av trakasserier eller kränkande behandling. Det gäller även när en studerande, exempelvis som vittne, medverkar i en utredning som rör diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Främjande arbete Främjande arbete syftar till att förstärka respekten för allas lika värde, omfattar alla diskrimineringsgrunderna, riktas mot alla och bedrivs utan förekommen anledning och är en naturlig del i det vardagliga arbetet. Förebyggande arbete Förebyggande arbete syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling och omfattar områden som har identifierats som riskfaktorer i verksamheten utifrån kartläggningen. Åtgärdande arbete Åtgärdande arbete innefattar rutiner för akuta situationer och att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Partille kommun 5 (23)

6 3. Tidsplan för likabehandlingsarbetet April/maj Utvärdering av innevarande års plan. Kartläggning inför nästa läsår. Maj/juni Revideringsarbete I Augusti och September presenteras en analys av kartläggning för personal och studerande. Förslag till ny plan Den 15:e oktober varje år skall en ny plan vara klar. Löpande under läsåret Kontinuerligt arbete med likabehandlingsplanen utifrån diskrimineringsgrunderna. Partille kommun 6 (23)

7 4. Utvärdering och uppföljning Främjande arbete Planerade aktiviteter under Tidpunkt Ansvarig Utvärdering läsåret Uppstartslektioner Aug Pedagogen Då det är kontinuerlig antagning, nu har ny rutin skapats och eleverna slussas in på ett planerat sätt utefter varje elevs behov. Gemensamma fritidsaktiviteter 1 gång/termin Pedagogen Har ej genomförts, då det är få studerande och begränsad undervisningstid, vilket nu är ändrat och eleverna har fler timmar. Studiebesök 1 gång/termin Pedagogen Ett på biblioteket, lyckat då det är ett forum de lätt kan besöka Kompetensutvecklingsdagar med personalen på gymnasiet och vuxenutbildningen Rektor Samma fortbildningsdagar som gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen Har genomförts men fokus har legat på SAM arbete. Möten pedagog och Rektor 1 gång/månad Rektor Bra avstämning som för verksamheten framåt, sker varannan vecka Partille kommun 7 (23)

8 Rektor träffar studerande grupper Arbete med likabehandlingsplanen 2 gång/termin Rektor I form av studerandeforum, eleverna och rektor har djupgående samtal kring trivsel, mående och hur gå vidare, elevernas önskemål kommer fram kring studier och upplägg. kontinuerligt pedagogen Naturlig del i undervisningen, förutom genomgång av planen. Förebyggande arbete Planerade aktiviteter under läsåret Personal möter eleverna vid ankomst till kursen Personal medverkar vid rasterna Alltid minst en personal vid lektionerna Tidpunkt Ansvarig Utvärdering Kontinuerligt Pedagog Fungerar bra, ibland problem med taxi som hämtar och lämnar, mål är att eleverna ska bli så trygga i lokalerna att de kan gå in och ut själva ligger i linje med självständighetsarbetet. Kontinuerligt Pedagog Bra då det blir utvecklande samtal kring hela människan och hur det har det, inte bara studier. Kontinuerligt Pedagog Behövs för spretigheten i gruppen, samt ökar tryggheten. Framåt kommer det vara två lärare i gruppen. Partille kommun 8 (23)

9 Integrering med personal och elever där lektionerna hålls Information till elever på gymnasiet och vuxenutbildningen om målgruppen. Kontinuerligt Pedagog Viktig för att både särvuxeleverna och gymnasiesärskoleeleverna ska känna igen varandra och veta vem som finns i lokalerna, samma med personalen. HT Rektor Sker vid varje tillfälle då vi startar och det kommer nya elever, särvuxeleverna vill och känner sig då tryggare och sedda. 5. Kartläggning och analys Särskild undervisning för vuxna (särvux) är en av verksamheterna inom vuxenutbildningen i Partille. Särvux är lokalmässigt integrerade med gymnasiesärskolan. Särvux har en rektor och två pedagog som ansvarar för de 6 studerande som bildar en grupp, samt en pedagog som har enskild undervisning med en elev. Den elev som har enskild undervisning läser på grundläggande särvuxnivå, gruppen studerande läser på grundläggande och gymnasial nivå. Kurserna som erbjuds i dagsläget är SGR MAT 7, SGR SVE 7 och SGR SPR 7. De studerande har någon form av sysselsättning utöver studierna på Särvux. Den studerande skall bli sedda på särvux i Partille. De ska stärkas i sitt vuxenliv och vara medvetna om vikten av att man bryr sig om varandra. Pedagogen och rektorn har nära kontakt med varje studerande och eftersom båda även arbetar på gymnasiesärskolan är de en naturlig brygga för de studerande och övriga elever/ personal i lokalerna. Till hjälp i vårt kartläggnings- och analysarbete inför kommande läsårs organisation, använder vi: Kontinuerliga samtal med elever fysiska och psykiska skyddsronder Resultat av medarbetarenkäten Studerandeforum-dokument Partille kommun 9 (23)

10 Då det är så få elever i verksamheten har såväl lärare som rektor möjlighet att genom enskilda samtal kontinuerligt följa upp elevernas trivsel och lärsituation. Enligt de samtal som förts framkommer att eleverna trivs väl på skolan och de uttrycker att de önskar fortsätta sina studier där. Viktiga faktorer för de studerandes trivsel är en nära relation mellan studerande och personal och att personalen är närvarande under hela dagen, möter de studerande vid ankomst, finns med vid raster, lektioner och vid lektionens avslut. 6. Årlig plan Främjande arbete Det främjande arbetet handlar om att stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och behöver inte utgå från identifierade problem i verksamheten Arbetet ska anpassas till den studerande och till den aktuella verksamheten. Det främjande arbetet ska omfatta diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder och sexuell läggning. Inget hindrar att verksamheten även arbetar med diskrimineringsgrunderna könsöverskridande identitet och ålder. Övergripande mål Att skapa en empatisk skolmiljö, där både studerande och personal behandlar varandra med respekt och tolerans där allas olikheter respekteras. Att varje studerande får insikt om sitt okränkbara värde, en gemensam förståelse för människors olika förutsättningar och en insikt om alla människors lika värde i och utanför skolans gränser. Att Särvux kontinuerligt skall arbeta med diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder och sexuell läggning. Delmål Alla studerande skall vara trygga med sin närmaste personal, sin studerande grupp, sina lokaler och sig själva vid höstterminens slut. Alla studerande ska ha kännedom om likabehandlingsplanen. Fortsatt arbete med diskrimineringsgrunderna med speciellt fokus på funktionshinder och etnisk tillhörighet. Detta görs idag Planerade aktiviteter under läsåret Tidpunkt Ansvarig Utvärdering Partille kommun 10 (23)

11 Mottagning och introduktion efter Aug Pedagogen Kontinuerlig nya rutiner Gemensamma fritidsaktiviteter 1 gång/termin Pedagogen Juni Studiebesök 1 gång/termin Pedagogen Juni Kompetensutvecklingsdagar med Efter givet utbud, Rektor juni personalen på gymnasiet och vuxenutbildningen mål för året att gå på mer riktad utbildning Möten pedagog och Rektor 1 gång/månad Rektor Juni Rektor träffar de olika studerande 2 gång/termin Rektor Dec/Juni grupperna Arbete med likabehandlingsplanen kontinuerligt pedagogen Juni Förebyggande insatser Det förebyggande arbetet utgår från identifierade riskfaktorer och tar sikte på att minimera risken för kränkningar. Övergripande mål Utifrån särvux årliga kartläggning av lärmiljön identifierar vi riskfaktorer och vidtar åtgärder för att minimera risken för kränkningar. Delmål Att minska klyftorna mellan grupper och verksamheter. Att öka förståelsen och toleransen för olikheter. Detta görs idag Planerade aktiviteter under Tidpunkt Ansvarig Utvärdering läsåret Personal möter eleverna vid Kontinuerligt Pedagog juni ankomst till kursen Personal medverkar vid rasterna Kontinuerligt Pedagog Juni Alltid minst en personal vid Kontinuerligt Pedagog Juni lektionerna Integrering med personal och Kontinuerligt Pedagog Juni elever där lektionerna hålls Information till elever på gymnasiet och vuxenutbildningen om målgruppen. Kontinuerligt Rektor December Partille kommun 11 (23)

12 Partille kommun 12 (23)

13 Åtgärdande/akut arbete Det åtgärdande arbetet kräver goda rutiner för att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Det åtgärdande arbetet ska påbörjas genast när det kommit signaler om att ett en studerande upplever sig ha blivit diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Det innebär att verksamheten måste vidta åtgärder som dokumenteras och utvärderas för att förhindra att kränkningarna upprepas. Övergripande mål Studerande och personal ska vara väl förtrogna med hur ärendegången ser ut vid alla olika typer av situationer för att hålla vår skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Delmål Alla studerande informeras om likabehandlingsplanen. De ska vara ha god kännedom om vem de kan vända sig till om de själva eller någon annan blir utsatt för kränkande behandling. Detta görs idag All personal som får kännedom om att en studerande anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten skyldig att uppmärksamma detta. Vi följer ärendegången nedan och arbetar systematiskt för att förbättra kvalitén. Ärendegång vid trakasserier eller annan kränkande behandling Om en studerande kränks av en annan studerande 1. Den personal som upptäcker kränkning ska genast ingripa och dokumentera, läraren informeras. Händelsen anmäls till rektor som i sin tur anmäler till huvudman. Läraren informerar berörd personal samt dokumenterar. 2. Rektor samtalar med den/de som upplever sig utsatt samt med den som utsätter. 3. Uppföljningssamtal sker inom en vecka med samtliga berörda. 4. Dokumentation görs på särskilda blanketter (se bilaga 2) Ärendegång när en studerande kränks av personal Om en studerande utsätts för trakasserier eller kränkande behandling av personal följs planen nedan. Partille kommun 13 (23)

14 1. Händelsen anmäls till rektor som i sin tur anmäler till huvudman. 2. Rektor utreder, åtgärdar och följer upp ärendet. Dokumentation görs. 3. Rektor följer upp ärendet med den studerande 4. Rektor träffar regelbundet den personal som kränkt eleven och samtalar om hur undervisningen med berörd studerande fungerar. 5. Om åtgärderna inte är tillräckliga, tar rektor ny kontakt med sin chef. Blanketter: Anmälan till huvudman vid kännedom/misstanke om kränkande behandling Utredning vid kännedom/misstanke om kränkande behandling Partille kommun 14 (23)

15 Partille kommun 15 (23)

16 7. Organisation och ansvarsfördelning Särvux likabehandlingsplan utgår från Skollagen och Diskrimineringslagen. Rektor har huvudansvaret för skolans likabehandlingsarbete. Likabehandlingsplanen syftar till att bidra till den studerandes lika rättigheter oavsett kön, ålder, etniskt tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Den syftar också till att förebygga samt att förhindra trakasserier och mobbing. I likabehandlingsplanen beskriver vi vårt förebyggande och främjande arbete, åtgärder och utredningsrutiner. Lärarna arbetar aktivt tillsammans med de studerande mot diskriminering, kränkning och mobbing. Rektor arbetar också aktivt tillsammans med studeranderepresentanter med dessa frågor. 8. Delaktighet och inflytande Vid introduktion av nya studerande och nyanställd personal ansvarar rektor för att information lämnas om gällande likabehandlingsplan. Rektor aktualiserar årligen likabehandlingsplanen med all personal vid läsårets första APT. Lärarna går igenom likabehandlingsplanen med de studerande vid kursstart samt kontinuerligt i takt med att nya studerande börjar. Aktuell likabehandlingsplan finns på skolans hemsida Rektor tillsammans med personal reviderar likabehandlingsplanen varje läsår. Studeranderepresentanter vid studerande forum utvärderar aktiviteter tillsammans med rektor under studerande forum en gång om året i samband med den årliga revideringen av likabehandlingsplanen. Skyddsombud och elevskyddsombud granskar den fysiska och psykosociala arbetsmiljön och deltar vid arbetsmiljöronder. Personalen arbetar aktivt i arbetet mot kränkande behandling och diskriminering varje dag när de möter studerande. 9. Dokumentation På särvux i Partille ska alla enskilda ärenden då studerande upplevt sig diskriminerade eller kränkta dokumenteras. Det sker på blanketten Utredning vid kännedom/misstanke om diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Dokumentationen visar tydligt hur skolan utrett ärendet, vilka åtgärder som satts in och hur ärendet följs upp. Blanketten sparas enligt skolans dokumenthanteringsplan. Varje ärende anmäls också till huvudmannen. Partille kommun 16 (23)

17 10. Kommunikation och förankring När revidering av likabehandlingsplanen är gjord, förankras den hos personalen på läsårets första APT, gås igenom med de studerande vid kursstart samt kontinuerligt i takt med att nya studerande börjar. Aktuell likabehandlingsplan finns publicerad på skolans hemsida. 11. Uppföljning och utvärdering Likabehandlingsplan med årlig plan är ett verktyg som ska användas i det dagliga arbetet. Utvärdering av likabehandlingsplanen görs i april/maj inom ramen för skolans systematiska kvalitetsarbete. Nya mål för nästkommande läsårs främjande, förebyggande och åtgärdande arbete formuleras och en sammanfattning av läsårets utvärdering skrivs in i inledningen till nästa läsårs plan som implementeras vid läsårsstart enligt ovan. Kontakter Rektor Anki Karlström Syv Leif Andersson Pedagog/Administration Mona Qvil Bengtsson Socialtjänst Polis 112 (akut) (frågor) Kvinnojouren Diskrimineringsombudet (DO) Röda korset Partille kommun 17 (23)

18 11. Bilagor Bilaga 1: Lagstöd Barnens, elevernas och de vuxnas rättigheter och skyldigheter i skolan bygger framför allt på: FN:s konvention om mänskliga rättigheter Barnkonventionen Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (2010:800) Diskrimineringslagen (2008:567) Förbud m.m. mot diskriminering i samband med verksamheten för studerande finns i diskrimineringslagen. Där anges; förbud mot diskriminering, trakasserier och repressalier utredningsskyldighet och åtgärdsplikt vid kännedom om trakasserier krav på aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Upprättande av likabehandlingsplan varje år. Studerande är skyddade från diskriminering som har samband med: kön könsöverskridande identitet etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionshinder sexuell läggning ålder Det finns ännu inte krav på att det förebyggande arbetet ska omfatta könsöverskridande identitet och ålder (kursiverade). Kraven på en likabehandlingsplan är att det ska finnas en plan för varje enskild verksamhet upprättas årligen delaktighet av barn och elever redovisning av uppföljning av fjolårets åtgärder Partille kommun 18 (23)

19 översikt av verksamhetens behov utifrån kartläggning klara och tydliga mål för likabehandlingsarbetet redogörelse för de åtgärder som ska påbörjas eller genomföras under året rutiner för akuta insatser, uppföljande åtgärder och dokumentation Skollagen (2010:800) Förbud mot kränkande behandling och repressalier finns i skollagens 6 kap. Lagen anger att huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet; bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever. genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året- en redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Om ett barn eller en elev som anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling och det finns anledning att anta att han eller hon har blivit utsatt för en sådan behandling r det huvudmannen för verksamheten som ska visa att kränkande behandling eller repressalier inte har förekommit. Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling En lärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till rektorn. En rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. Detta gäller också om ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier på ett sätt som avses i diskrimineringslagen. Andra lagar som påverkar verksamhet i förskola/skola är: Partille kommun 19 (23)

20 Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen som syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Socialtjänstlagen 14 kap 1 (anmälningsskyldighet) Diskrimineringslagen (2008:567) Regeringsformen 1 kap. 2 Europakonventionen Artikel 14 Förbud mot diskriminering EG-direktiven Brottsbalken Strafflagarna i brottsbalken gäller även i skolan. Men det finns ingen laglig skyldighet att göra en polisanmälan. En polisanmälan ersätter inte anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen. I brottsbalken finns inte mobbning eller kränkande behandling med som särskilda begrepp eller brottsrubricering, men mobbning och kränkningar kan ibland även vara brott enligt brottsbalken: Misshandel Olaga hot Olaga tvång Ofredande Trakasserier Förtal Sexuellt ofredande Hets mot folkgrupp Partille kommun 20 (23)

21 Bilaga 2: Ansvarsfördelning och beröringspunkter mellan BEO och DO Caroline Dyrefors Grufman BEO Partille kommun 21 (23)

22 Bilaga 3 Blankett utredning vid trakasserier och kränkande behandling. UTREDNING VID KÄNNEDOM/MISSTANKE OM DISKRIMINERING, TRAKASSERIER ELLER KRÄNKANDE BEHANDLING Ort och datum: Studerande: Skola: Grupp/Klass: Personnummer: Kurs: Ansvarig lärare Beskrivning av händelsen datum, plats etc. Inblandade Vilken typ av kränkning rör utredningen? Trakasserier kränker en persons värdighet och har samband med en av följande diskrimineringsgrunder: Kön Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Sexuell läggning Funktionshinder Partille kommun 22 (23)

23 Könsöverskridande identitet eller uttryck Ålder Kränkande behandling, kränker en persons värdighet utan att ha samband med någon diskrimineringsgrund. Kränkningens uttryckssätt: Fysiskt Verbalt Psykosocialt Digitalt/textburet Kränkningen avser: Studerande Studerande Studerande Personal Åtgärder Utredning upprättad av Datum Planerat uppföljningssamtal Partille kommun 23 (23)

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN 2011-08-30 RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN BUN 2014/0288 003 Handläggare Mia Wiman-Olsson Sakkunnig, utbildningskontoret

Läs mer

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling. Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Kvarnängens förskola läsåret 2015-2016 Innehå llsfö rteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Furulund/Öjersjö

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Furulund/Öjersjö Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Furulund/Öjersjö Furulund/Öjersjö 2016-2017 Innehå llsfö rteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering 3 Kartläggning och

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Annan pedagogisk omsorg Furulund/Öjersjö

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Annan pedagogisk omsorg Furulund/Öjersjö Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Annan pedagogisk omsorg Furulund/Öjersjö 2017-2018 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg BUBBLAN LILLEGÅRD 2016-2017 Innehållsförteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering 3 Kartläggning och analys.4 Främjande

Läs mer

Likabehandlingsplan/Årlig plan 2013/14

Likabehandlingsplan/Årlig plan 2013/14 Likabehandlingsplan/Årlig plan 2013/14 Porthälla Gymnasiesärskola Innehållsförteckning 1. Inledning med lagstöd... 3 2. Definitioner... 4 3. Tidsplan för likabehandlingsarbetet... 6 4. Kartläggning och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Kvarnängens förskola läsåret 2017-2018 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen

Likabehandlingsplan. Årlig plan för vuxenutbildningen Likabehandlingsplan Årlig plan för vuxenutbildningen Vuxenutbildningen NVU 2015 1 Lagstiftning I diskrimineringslagen finns idag sju diskrimineringsgrunder. Lagen är till för att förhindra diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Vallhamra Förskola Läsåret 17-18 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Vuxenutbildningen Hjo Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen Läsår 2016/2017 Fastställd juni 2016 av Skolledning Personal Lagråd Upprättad:

Läs mer

Vuxenutbildningen i Partille

Vuxenutbildningen i Partille Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/2019 Vuxenutbildningen i Partille Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Vallhamra Förskola Läsåret 15-16 Innehå llsfö rteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering 3 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Vuxenutbildningen i Partille

Vuxenutbildningen i Partille 2018-10-15 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/2019 Vuxenutbildningen i Partille Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Vision 5 Grunduppgifter 6 Definitioner 6 Uppföljning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Fågelås skola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Fågelås skola Läsår 2015/2016 Fastställd ht 2015 av Skolledning Personal Upprättad: Hösten 2015 Innehållsförteckning

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Borås enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. 1 Innehållsförteckning Vision Syfte FN:s konvention

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 1 1. Grunduppgifter... 3 2. Igelkottens mål och vision.. 3 3. Igelkottens policy. 3 4. Definitioner av begreppen...4

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Öckerö, 2017-08 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för vuxenutbildningen i Öckerö kommun Planen ska följa skolverkets allmänna råd: 1. konkreta mål som utgår från slutsatserna av kartläggningarna

Läs mer

Vuxenutbildningen i Partille

Vuxenutbildningen i Partille Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017-12-17 2017/2018 Vuxenutbildningen i Partille Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Fridåsens förskola 2015-2016 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Lundbyskolan Likabehandlingsplan

Lundbyskolan Likabehandlingsplan Eskilstuna Kommun 2007-05-07 Lundbyskolan 1 (8) Lundbyskolan Likabehandlingsplan Innehåll Kopplingar till lagar och förordningar s.2 Skolans uppdrag Vad är kränkande behandling? s.3 Definitioner Rättigheter

Läs mer

Göteborgs folkhögskola

Göteborgs folkhögskola Göteborgs folkhögskola Läsåret 2018-2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Innehållsförteckning 1. Vad säger lagen?... 3 2. Syftet med plan mot diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 1. Grunduppgifter... 3 2. Igelkottens mål och vision.. 3 3. Igelkottens policy. 3 4. Definitioner av begreppen...4

Läs mer

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun Likabehandlingplan Finningeskolan 2014-15 2014-09-18 Strängnäs kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Del 1... 4 1.1 Värdegrund, vision och mål... 4 1.2 Förankring och ansvar... 4 1.3 Utvärdering av föregående

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel

Likabehandlingsplan. för trygghet och trivsel Likabehandlingsplan för trygghet och trivsel Innehåll Innehåll Lagar och styrdokument... Värdegrund... Mål för likabehandlingsarbete... Vad är diskriminering och trakasserier?... Kränkande behandling...

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen, arbetsmiljölagstiftningen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2018 Innehåll Introduktion och bakgrund... 3 Vision... 3 Grundläggande rättighet... 3 Diskriminering...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Postadress Besöksadress Telefon/fax E-post/www Org.nr Lindesbergs Kommun Dalkarlshyttan 0581-810 00 vxl masugnen@lindesberg.se 212000-2015 711 31 Lindesberg

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Munkedal Plan mot diskriminering och kränkande behandling för läsåret 2018/2019 Texten behandlar hur gymnasiet arbetar för att motverka och agera utifrån verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 1 (15) PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015-2016 Knippla skolas/fritidshems/förskolas handlingsplan för likabehandling Öckerö rev. 2012-01-05 2 (15) INNEHÅLL Inledning sid 3 Definition

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Hyggesvägens förskola 2015-2016 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg, 2018 Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Inledning

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling.

Alla inom utbildningsförvaltningen i Herrljunga tar bestämt avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN Lagen Trygghet, respekt och ansvar om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever 1 i skolan anger att varje verksamhet ska upprätta en likabehandlingsplan. Detta

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten

Likabehandlingsplan. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Planen gäller för Montessoriförskolan Paletten Syfte Inget barn ska ställas

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN

ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN 1 ULLVIGYMNASIETS TRYGGHETSPLAN Syftet med Ullvigymnasiets trygghetsplan är att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling genom att vi inhämtar kunskap om

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Hyggesvägens förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola 2015-2016 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östrabo Yrkes Fordons- och transportprogrammet Läsår 2017 Innehåll Introduktion och bakgrund... 3 Vision... 3 Grundläggande begrepp... 3 Diskriminering...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Komvux Helsingborg, 2019/2020 Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se Inledning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildning Trosa Svenska för invandrare (SFI) Rev. 19.02.08 Planen bygger på Skollagen (2010:800) kap. 6 och diskrimineringslagen (2008:567) kap.

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN SJÖSTIERNANS FÖRSKOLA 2011-10-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning sid 1 Inledning och regelverk sid 2-3 Vad står begreppen för? sid 4-5 Diskriminering Trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fågelås skola läsåret 2014/2015 Upprättad 2014-12-15 Innehållsförteckning Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Läs mer

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad Likabehandlingsplan Samtliga program på skolan har en egen likabehandlingsplan som är anpassad efter programmets behov. Detta är en kortversion som gäller för samtliga program. Om du inte hittar ditt programs

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yllestad förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Yllestad förskola Verksamhetsåret 2018-2019 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2 2. Mål 2 3. Inledning 2 4. Ansvarsfördelning 3 5. Utvärdering av föregående

Läs mer

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever.

Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst. Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. Kompetenscentrum Sotenäs Kommun Campus Väst Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och elever. LIKABEHANDLINGSPLAN Mot diskriminering och annan kränkande behandling av personal och

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-10-31 2017-10-31 Stockslycke förskola avdelning Norrskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingplan uppdaterad 2015-08-12. för Thomasskolan i Strängnäs kommun läsåret 2015-2016

Likabehandlingplan uppdaterad 2015-08-12. för Thomasskolan i Strängnäs kommun läsåret 2015-2016 Likabehandlingplan uppdaterad 2015-08-12 för Thomasskolan i Strängnäs kommun läsåret 2015-2016 0 Innehåll Inledning... 2 Del 1... 3 1.1Värdegrund, vision och mål... 3 1.2Förankring och ansvar... 3 1.3Utvärdering

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2016/2017. Vuxenutbildningen i Partille

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2016/2017. Vuxenutbildningen i Partille 2016-12-20 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2016/2017 Vuxenutbildningen i Partille Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Vision 5 Grunduppgifter 6 Definitioner 6 Uppföljning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Forsen skola 2017/2018

Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Forsen skola 2017/2018 Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling I Ur och Skur Forsen skola 2017/2018 för att främja likabehandling samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola Reviderad 2017 1 Innehållsförteckning Plan mot diskriminering

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolan på Vedeby 2013-2014 1 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan för att motverka alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Reviderad

Likabehandlingsplan. Handlingsplan för att motverka alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Reviderad 1 (12) Lärande Stenkulan - Stenkulans Enhet Likabehandlingsplan Handlingsplan för att motverka alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Reviderad 2018-03-27 Stenkulan F-9 2

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Brogårdsgymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn, läsåret 2013/14 Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Uppdaterad: Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Uppdaterad: Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningen 2018/2019 1 Innehållsförteckning 1. Syfte 2. Vision 3. Definitioner 4. Delaktighet och process 5. Sammanfattning av skolans förebyggande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen,

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Fridåsens förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer