Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Kvarnängens förskola läsåret Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: Telefon: Webbplats: Facebook:

2 Innehållsförteckning Vision Grunduppgifter 1A 1B Uppföljning och utvärdering 2 Kartläggning och analys 3 Främjande arbete 4 Förebyggande arbete 5 Akuta åtgärder 6 Organisation och ansvarsfördelning Delaktighet och inflytande Dokumentation 7A 7B 7C Bilaga 1- Definitioner Bilaga 2- Lagstöd Bilaga 3-Områden att se över Bilaga 4-Kartläggningsmetod Bilaga 5A- UTREDNING VID KÄNNEDOM/MISSTANKE OM DISKRIMINERING, TRAKASSERIER ELLER KRÄNKANDE BEHANDLING Bilaga 5B- ANMÄLAN TILL HUVUDMAN VID KÄNNEDOM/MISSTANKE OM DISKRIMINERING, TRAKASSERIER ELLER KRÄNKANDE BEHANDLING Partille kommun 2 (18)

3 1. A Vision Vår vision är att vår förskola skall vara en plats där alla barn och vuxna kan trivas och känna sig trygga och respekterade. Det ska kännas som att det är en förskola - allas barn. Att främja alla barns lika rättigheter samt förebygga och motverka alla former av diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Att alla vårdnadshavare känner förtroende för förskolan. 1. B Grunduppgifter Denna plan omfattar Kvarnängens förskola Ansvarig chef är Karin Nielsen. Planen är en årlig plan samt likabehandlingsplan. Definitioner se bilaga 1 Lagstöd se bilaga 2 2. Uppföljning och utvärdering Alla arbetslag är delaktiga i att en gång om året utvärdera alla insatser i likabehandlingsplanen. Likabehandlingsgruppen har i samråd med förskolechef sammanställt detta inför kommande års plan. Årets plan kommer att utvärderas på liknande sätt. Under läsåret ska samtliga arbetslag regelbundet genomföra en färgning av barngruppen samt intervjuer och observationer, detta som en uppföljning och en del av det främjande arbetet. 3. Kartläggning och analys Kartläggning och analys kommer att ske i enlighet med årshjulet i kommande arbete med plan mot diskriminering och kränkande behandlinglikabehandlingsplan. Efter den kartläggning som gjorts nu under hösten ser vi att många barn upplever en otrygghet ute på gården samt i våra gemensamma tamburer. Kartläggningen har gjorts genom intervjuer samt observationer. Partille kommun 3 (18)

4 4. Främjande arbete Trygga barn och vårdnadshavare. Att alla barn är våra barn och att vi behandlar varandras barn på samma sätt som egna avdelningens barn. Att barnen känner sig välkomna till förskolan. Att alla vårdnadshavare känner att deras barn välkomnas till förskolan och att de med förtroende kan lämna sitt barn. Att alla pedagoger skall föregå med gott exempel och bemöta varandra på ett sådant sätt att vi blir goda förebilder för barnen. Regelbundna diskussioner i arbetslagen för att förankra planen. Tänka på hur vi välkomnar våra barn, utifrån barnet som person, inte utseende. Vara lyhörda och närvarande pedagoger, uppmuntra det positiva hos barnen. Skaffa material kring likabehandling. Mål: Förankring av planen. Fadderverksamheten Genomförande: Vi kommer att påbörja arbete kring fadderverksamhet, i januari Vi kommer börja med att vi personal byter avdelning för en dag, detta för att skapa en större förståelse för respektive avdelnings verksamhet samt för att vi ska lära känna alla barn, barnen oss och barnen sinsemellan. Ansvariga: Alla som vistas på förskolan. 5. Förebyggande arbete Mål: Vi vill att alla barn ska känna sig trygga när vi är ute på gården och när vi vistas i tamburerna. Genomförande: Vi har satt upp ett schema i personalrummet där alla avdelningar kan skriva upp när man går på utflykt samt när man använder tamburen för ut- respektive ingång. Detta för att minska antalet barn och vuxna som vistas samtidigt i våra gemensamma utrymmen. Varje avdelning delar barngruppen i mindre grupper vid in och utgång. Ansvariga: Alla pedagoger Partille kommun 4 (18)

5 6. Akuta åtgärder Om ett barn utsätts för trakasserier eller annan form av kränkande behandling av ett annat barn följs nedanstående plan: 1. Den vuxna som upptäcker kränkningen skall genast ingripa. Situationen skall analyseras för att få en tydlig bild av vad som hänt och vilka som varit inblandade. Arbetslaget anmäler till förskolechef som anmäler till huvudman. Allt dokumenteras. 2. När vi klar gjort händelsen sitter vi ner tillsammans med barnen och samtalar om vad som hänt. Vi visar tydligt att vi tar avstånd ifrån all kränkande behandling. Vi samtalar med barnen hur det känns och hur barnen ser på situationen. 3. Fortsätter den kränkande behandlingen tar personalen kontakt med föräldrarna för gemensamt samtal. Förskolechef informeras om situationen. Vi diskuterar tillsammans fortlöpande åtgärder. 4. Händelsen, åtgärden och uppföljningen dokumenteras alltid. När ett barn kränks av en annan vuxen; 1. Händelsen anmäls till förskolechef 2. Förskolechef tar ett samtal med den anmälda. 3. Förskolechef informerar vårdnadshavaren. 4. Förskolechef följer upp ärendet med barnet och han/hennes föräldrar. 5. Förskolechef samtalar regelbundet med den personal som kränkt barnet och samtalar om hur kontakten med det berörda barnet fungerar. 6. Om åtgärderna inte är tillräckliga tas ny kontakt med Förskolechefs chef. Barn kan vända sig till Barn och elevombudsmannen. 7. Förskolechef skickar anmälan till huvudman. * Personalen är alltid skyldig att ingripa om kränkande handling förekommer i barngruppen. Partille kommun 5 (18)

6 7. A Organisation och ansvarsfördelning Två pedagoger ingår i ett likabehandlingsteam tillsammans med förskolechef för Kvarnängens förskola. Efter diskussioner i hela personalgruppen sätts mål upp för likabehandlingsarbetet utifrån en kartläggning. Eftersom Kvarnängen är en nystartad förskola från ht 2015 håller vi på att utforma vårt arbete med likabehandlingsplanen. Förskolans stödteam ansvarar för akuta åtgärder i barnärenden och följer vår förskolas arbetsgång enligt Likabehandlingsplanen och ger stöd enligt kommunens dokument Rutiner och arbetsgång vid enskilt barnärende i förskolan 1-5 år 7. B Delaktighet och inflytande Barn ska vara delaktiga i utformandet av Likabehandlingsplanen. De ska vara delaktiga i såväl kartläggning, analys och i att arbeta fram mål och aktiviteter i planen och utvärdering. På Kvarnängens förskola gör vi detta genom att diskutera ovanstående i personalgruppen, samt i barnkonferenser, samtal, intervjuer och enkäter. 7. C Dokumentation Vi dokumenterar alla enskilda ärenden där barn upplevt eller vi pedagoger upplevt att barnen blir diskriminerade eller kränkta på Kvarnängens förskola. Detta sker på en särskild blankett bilaga 4A. Anmälan till huvudman på särskild blankett bilaga 4B. Där visas tydligt hur förskolan har utrett ärendet, vilka åtgärder som satts in och hur ärendet följs upp. Partille kommun 6 (18)

7 Bilaga 1. Definitioner Följande definitioner och begrepp används i skolverkets allmänna råd 2009 och är hämtade från diskrimineringslagen, skollagen, och propositionen "ett starkare skydd mot diskriminering" (prop.2007/08:95). Diskriminering Ett övergripande begrepp för negativ och kränkande behandling av individer och grupper. Ett barn får inte direkt eller indirekt diskrimineras och missgynnas genom särbehandling på grund av någon av diskrimineringsgrunderna: kön könsidentitet eller könsuttryck etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning sexuell läggning funktionsnedsättning ålder Trakasserier Ett uppträdande som kränker en persons värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Kränkande behandling Handlingar som kränker barns värdighet och som inte hänger samman med diskrimineringsgrunderna. Kränkningarna kan vara synliga och handfasta eller dolda och subtila. De kan utföras direkt i verksamheten eller utanför. Kränkningarna/trakasserierna kan vara: Fysiska- t.ex. slag eller knuffar Verbala- t.ex. hotad eller kallad fula ord Partille kommun 7 (18)

8 Psykosociala- t.ex. bli utsatt för utfrysning eller ryktesspridning Text-bildburna-t.ex. brev, lappar, sms, mms Mobbing som är en form av kränkande behandling, är när en eller flera personer flera gånger under en tid blir utsatta för negativa handlingar. Den som utsätts kränks alltså vid upprepade tillfällen, vilket skiljer mobbing från andra former av kränkande behandling. Det råder också en obalans i makt mellan den som mobbar och den som utsätts för mobbing. Repressalier Personal får inte utsätta ett barn för straff eller annan form av negativ behandling på grund av att vårdnadshavaren har anmält verksamheten för diskriminering eller påtalat förekomsten av trakasserier eller kränkande behandling. Främjande arbete Syftar till att förstärka respekten för allas lika värde, skapa en trygg förskolemiljö och omfattar alla diskrimineringsgrunderna, riktas mot alla och bedrivs utan förekommen anledning och är en naturlig del av det vardagliga arbetet. Förebyggande arbete Syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling och omfattar områden som har identifieras som riskfaktorer i verksamheten utifrån kartläggningen. Åtgärdande arbete Innefattar rutiner för akuta situationer och att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Partille kommun 8 (18)

9 Bilaga 2 Lagstöd Barnens, elevernas och de vuxnas rättigheter och skyldigheter i skolan bygger framför allt på: FN:s konvention om mänskliga rättigheter Barnkonventionen (Se Partille.se, BUS i Partille, Barnkonventionen) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (2010:800) Nyheter i diskrimineringslagen Från och med 1 januari 2017 gäller nya bestämmelser om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen. Arbetsgivare och skolor får nu ett större ansvar att arbeta förebyggande och främjande för att motverka diskriminering och arbeta för lika rättigheter och möjligheter, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman. Arbetsgivare och utbildningsanordnare ska från årsskiftet bedriva ett förebyggande och främjande arbete för att inom verksamheten motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Det är en utvidgning jämfört med tidigare. Bestämmelserna om aktiva åtgärder i arbetslivet omfattade före årsskiftet endast kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Nu ska samtliga sju diskrimineringsgrunder inkluderas i det förebyggande och främjande arbetet. Nytt är också att reglerna innehåller anvisningar för hur arbetet ska genomföras löpande i olika steg. Det tidigare kravet på att ta fram en jämställdhetsplan respektive likabehandlingsplan har ersatts med ett allmänt krav på att hela arbetet ska dokumenteras. Partille kommun 9 (18)

10 Arbetsgivare och utbildningsanordnare ska även ta fram och följa upp riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. I arbetet ska arbetsgivare samverka med representanter för arbetstagare. Utbildningsanordnare ska samverka med dem som deltar i utbildningen, till exempel barn, elever och studenter samt, i rollen som arbetsgivare, med de anställda i verksamheterna. Arbetsgivare och utbildningsanordnare ska själva utforma vilka konkreta åtgärder som ska genomföras. Det är aktörerna som har kunskap om den egna verksamheten och därmed kan genomföra de förändringar som krävs, säger Agneta Broberg. En annan nyhet är att alla arbetsgivare ska göra årliga lönekartläggningar för att förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Arbetsgivare med minst tio anställda ska dessutom dokumentera arbetet med lönekartläggning. Fakta Aktiva åtgärder är ett främjande och förebyggande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på andra sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsidentitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Bestämmelserna om aktiva åtgärder gäller för arbetsgivare och utbildningsanordnare. Till utbildningsanordnare räknas verksamheter som omfattas av skollagen, högskolelagen och lagen om tillstånd att utfärda vissa examina. De nya reglerna innebär att arbetet med aktiva åtgärder ska bedrivas i fyra steg. Arbetsgivare och utbildningsanordnare ska undersöka om det finns risker för diskriminering inklusive trakasserier och sexuella trakasserier eller repressalier (bestraffning) eller andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter analysera orsakerna till de risker och hinder som har upptäckts Partille kommun 10 (18)

11 åtgärda genomföra åtgärder för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter följa upp och utvärdera arbetet Arbetet ska genomföras och dokumenteras löpande. Skollagen (2010:800) Förbud mot kränkande behandling och repressalier finns i skollagens 6 kap. Lagen anger att huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet; bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever. genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka av dessa åtgärder som avses att påbörjas eller genomföras under det kommande året- en redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Om ett barn eller en elev som anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling och det finns anledning att anta att han eller hon har blivit utsatt för en sådan behandling r det huvudmannen för verksamheten som ska visa att kränkande behandling eller repressalier inte har förekommit. Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling I skollagen (2010:800)infördes skyldighet för personal i förskola och skola att anmäla till rektor eller förskolechef om de får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten. Rektor och förskolechef är i sin tur skyldiga att anmäla detta till skolhuvudmannen. ( 6 kap.10 ) Partille kommun 11 (18)

12 Arbetsgång 1. När någon person i skolan får kännedom om att ett barn eller en elev känner sig kränkt ska det rapporteras till rektor. Anmälan ska göras skriftigt och dateras. 2. Rektor får information och rapporterar händelsen till huvudmannen. I samband med det diarieförs ärendet på den enskilda förskolan/skolan. 3. Rektor inleder skyndsamt en utredning för att belysa vad som har inträffat. Se sid xx 4. När utredningen är klar ska kopia lämnas till huvudmannen. 5. Huvudmannen tar sedan ställning till eventuell uppföljning från sin sida. 6. Händelser där eleven inte uttrycker att hon eller han känner sig kränkt, med där det finns skäl att misstänka att det kan rör sig om kränkningar ska utredas och anmälas till förskolechef/rektor-huvudman enligt rutinerna ovan. Akuta händelser Akuta händelser hanteras enligt den enskilda skolans handlingsplan för kränkande behandling. Förskolechef/rektor informerar huvudmannen varje gång en utredning inletts. Blanketter: Anmälan till huvudman vid kännedom/misstanke om kränkande behandling Utredning vid kännedom/misstanke om kränkande behandling Andra lagar Andra lagar som påverkar verksamhet i förskola/skola är: Arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen som syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Socialtjänstlagen 14 kap 1 (anmälningsskyldighet) Diskrimineringslagen (2008:567) Partille kommun 12 (18)

13 Regeringsformen 1 kap. 2 Europakonventionen Artikel 14 Förbud mot diskriminering EG-direktiven Brottsbalken Strafflagarna i brottsbalken gäller även i skolan. Men det finns ingen laglig skyldighet att göra en polisanmälan. En polisanmälan ersätter inte anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen. I brottsbalken finns inte mobbning eller kränkande behandling med som särskilda begrepp eller brottsrubricering, men mobbning och kränkningar kan ibland även vara brott enligt brottsbalken: Misshandel Olaga hot Olaga tvång Ofredande Trakasserier Förtal Sexuellt ofredande Hets mot folkgrupp Partille kommun 13 (18)

14 Bilaga 3 Områden att se över Här ges tips på områden som kan vara relevanta att se över i samband med en kartläggning av förskolans behov av aktiva åtgärder för att undvika eventuell diskriminering. Trakasserier och kränkande behandling Är alla barn inkluderade i barngruppen eller finns det enstaka barn som står utanför? Förekommer det att ett barn blir utfryst av andra barn? Finns det någon hierarki vad gäller barns popularitet? Finns det i så fall samband med de olika diskrimineringsgrunderna? Trygghet Är miljön trygg för alla barn i verksamheten? Vilka platser upplever barnen som otrygga? Tänk på inne- och utemiljöns olika skrymslen. Finns anställda närvarande när barnen har frilek? Är tillräckligt många vuxna ute på gården? Förtroende Har alla barn förtroende för förskolans personal? Vänder de sig spontant till de vuxna för att få hjälp vid konflikter och bråk? Diskrimineringsgrunderna Förekommer det återkommande konflikter och bråk bland vissa barn? Finns det i så fall samband med de olika diskrimineringsgrunderna? Förekommer det att ett barn upplever sig kränkt eller orättvist behandlat av någon anställd? Finns det i så fall samband med de olika diskrimineringsgrunderna? Språkbruk Finns det en jargong bland barn, föräldrar eller anställda som kan upplevas som nedsättande eller respektlös? Partille kommun 14 (18)

15 Bilaga 4 Kartläggningsmetod Planerade samtal/intervjuer Kartläggningen kan utgöras av regelbundna planerade samtal med barn, enskild eller i grupp. Syftet är att få information om stämningen i barngrupperna och om händelser som av barnen upplevs som trakasserier och kränkande behandling. Det är också viktigt att fånga upp barns upplevelse av diskriminering, det vill säga om de känner sig orättvist behandlade i verksamheten och om det i så fall finns ett samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionsnedsättning och ålder. Partille kommun 15 (18)

16 Bilaga 5A UTREDNING VID KÄNNEDOM/MISSTANKE OM DISKRIMINERING, TRAKASSERIER ELLER KRÄNKANDE BEHANDLING Ort och datum: Barn/elev: Förskola/skola: Grupp/Klass: Personnummer: Läsår: Ansvarig pedagog/ arbetslag: Beskrivning av händelsen datum, plats etc. Inblandade Vilken typ av kränkning rör utredningen? Trakasserier kränker en persons värdighet och har samband med en av följande diskrimineringsgrunder: Kön Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Sexuell läggning Funktionshinder Könsöverskridande identitet eller uttryck Ålder Partille kommun 16 (18)

17 Kränkande behandling, kränker en persons värdighet utan att ha samband med någon diskrimineringsgrund. Kränkningens uttryckssätt: Fysiskt Verbalt Psykosocialt Digitalt/textburet Kränkningen avser: Elev elev Personal - elev Kontaktade inblandades vårdnadshavare, elevhälsoteamet etc. Åtgärder Utredning upprättad av Datum Planerat uppföljningssamtal Partille kommun 17 (18)

18 Bilaga 5B ANMÄLAN TILL HUVUDMAN VID KÄNNEDOM/MISSTANKE OM DISKRIMINERING, TRAKASSERIER ELLER KRÄNKANDE BEHANDLING Ort och datum: Barn/elev: Personnummer: Förskola: Läsår: Grupp/klass. Pedagog/mentor: Anmälare: Beskrivning av händelsen: Inlämnat till förskolechef/rektor (datum): Rektor översänder anmälan till rektorschef inom ett dygn från inlämnad anmälan. Huvudmannens anteckningar: Partille kommun 18 (18)

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling. Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Kvarnängens förskola läsåret 2015-2016 Innehå llsfö rteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Vallhamra Förskola Läsåret 17-18 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Furulund/Öjersjö

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Furulund/Öjersjö Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Furulund/Öjersjö Furulund/Öjersjö 2016-2017 Innehå llsfö rteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering 3 Kartläggning och

Läs mer

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg

Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg Likabehandlingsplan Annan pedagogisk Omsorg BUBBLAN LILLEGÅRD 2016-2017 Innehållsförteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering 3 Kartläggning och analys.4 Främjande

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Annan pedagogisk omsorg Furulund/Öjersjö

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Annan pedagogisk omsorg Furulund/Öjersjö Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Annan pedagogisk omsorg Furulund/Öjersjö 2017-2018 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling

Plan mot diskriminering och. kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Vallhamra Förskola Läsåret 15-16 Innehå llsfö rteckning Vision..1A Grunduppgifter 1B Definitioner.2 Uppföljning och utvärdering 3 Kartläggning

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvarnängens Förskola Läsåret

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvarnängens Förskola Läsåret Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnängens Förskola Läsåret 2018-2019 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN 2011-08-30 RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN BUN 2014/0288 003 Handläggare Mia Wiman-Olsson Sakkunnig, utbildningskontoret

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Fridåsens förskola 2015-2016 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Vuxenutbildningen Hjo Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vuxenutbildningen Läsår 2016/2017 Fastställd juni 2016 av Skolledning Personal Lagråd Upprättad:

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola HT VT 2018

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola HT VT 2018 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola HT 2017 - VT 2018 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Hyggesvägens förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. Upprättad 16-01-15 1 Innehållsförteckning Mål

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola 2015-2016 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Krokslätt enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Timmerslätts förskola HT VT 2018

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Timmerslätts förskola HT VT 2018 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Timmerslätts förskola HT 2017 - VT 2018 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Hyggesvägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Hyggesvägens förskola 2015-2016 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-10-31 2017-10-31 Stockslycke förskola avdelning Norrskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vision Mössebergs förskolas vision är Den hoppfulla förskolan som ger barn framtidstro. Grunden för detta är goda kunskaper, självkänsla,

Läs mer

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN LINDEN. Trygghetsplan. Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN LINDEN Trygghetsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015-2016 INNEHÅLL Innehåll... 2 1. Inledning... 4 2. Styrdokument... 4 2.1 Diskrimineringslagen... 4 2.2 Skollagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Hyggesvägens förskola Ht-2018 VT 2019 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Nävervägens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Nävervägens förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Orrelyckan, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Innehåll Bakgrund... 2 Vad står begreppen för?... 2 Diskriminering... 2 Trakasserier... 2

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Barnens Hus Fastställd 2015-09-11 Gäller läsåret 2015-2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete

Läs mer

Enerbackens förskola 2013-2014

Enerbackens förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2013-2014 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Enerbackens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på Enerbackens

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Timmerslätts förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Timmerslätts förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Timmerslätts förskola 2015-2016 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Utvärdering 7 Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan mot kränkande behandling år 2015, Logården

Plan mot kränkande behandling år 2015, Logården Logårdens förskola Plan mot kränkande behandling år 2015, Logården Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd om arbetet

Läs mer

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 1. Grunduppgifter... 3 2. Igelkottens mål och vision.. 3 3. Igelkottens policy. 3 4. Definitioner av begreppen...4

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Fridåsens förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 3 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Timmerslätts förskola

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Timmerslätts förskola Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Timmerslätts förskola 2016-2017 1 Innehållsförteckning Sid. Vision 3 Bakgrund 3 Inledning med lagstöd 4 Definitioner 5 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 1 1. Grunduppgifter... 3 2. Igelkottens mål och vision.. 3 3. Igelkottens policy. 3 4. Definitioner av begreppen...4

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bäcken Fastställd 150911 Gäller läsåret 15/16 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Bäcken

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/19

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/19 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018/19 Särskild utbildning för vuxna i Partille Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola HT 2017 VT 2018

Likabehandlingsplan. och årlig plan mot kränkande behandling. Fridåsens förskola HT 2017 VT 2018 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Fridåsens förskola HT 2017 VT 2018 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 18/19 Kunskapsskolan Borås enligt Skollagen (2010:800) 6 kap., Diskrimineringslagen (2008:567) samt Förordningen (2011:681) Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2017-10-31 2018-10-31 Stockslycke förskola avdelning Månskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Hea Fastställd sep-14 Gäller läsåret ht 14/vt 15 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Hea

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Orrelyckan Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Bakgrund Planen utgår från det som föreskrivs i Skollagen (2010:800) 6:e kap. och i Diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Månskenet Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 20131101-20141031 Stockslycke förskola avdelning Månskenet 1 Innehåll Inledning 2 Mål 2 Syfte 2 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling HJO KOMMUN Barn och Utbildning Fågelås skola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Fågelås skola Läsår 2015/2016 Fastställd ht 2015 av Skolledning Personal Upprättad: Hösten 2015 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jaktstigen 21 s förskola. 2011/2012

Likabehandlingsplan / Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jaktstigen 21 s förskola. 2011/2012 Likabehandlingsplan / Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jaktstigen 21 s förskola. 2011/2012 1 Flera dokument som beskriver arbetet på förskolan: Kvalitetsredovisning Lokal arbetsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Montessoriförskolan Paletten

Montessoriförskolan Paletten Montessoriförskolan Paletten Likabehandlingsplan Med förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, mobbning och annan kränkande behandling. 1 Innehållsförteckning Vision Syfte FN:s konvention

Läs mer

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna.

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SPARVEN 2014-2015 Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. Förskolans allmänna förebyggande arbete:

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Förskolan Björken 2017 Vision På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. På förskolan Björken är alla trygga samt möts och behandlas

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016! Förskolan Valthornet Förskolan Valthornets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016

Läs mer

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Regelverk Den 1 januari 2009 trädde Diskrimineringslagen i kraft (SFS

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Timmerslätts förskola HT 2018 VT 2019 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: partille.kommun@partille.se

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Logårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens förskola. 2016/2017 Kristallens vision På Kristallens förskola ska alla känna sig trygga och inte utsättas för någon form av diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan. Verksamhetsåret Senast reviderad

Likabehandlingsplan. Verksamhetsåret Senast reviderad Likabehandlingsplan Verksamhetsåret 2012 Senast reviderad 2012-04-02 LIKABEHANDLINGSPLAN Innehåll: 1. INLEDNING Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskolorna i Ragunda kommun Detta är en plan mot diskriminering och kränkande behandling, som vänder sig till alla barn och vuxna som vistas i förskolan.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Eneryda förskola Enelyckan April 2018 LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Eneryda förskola Enelyckan INLEDNING Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen, som började gälla fr.o.m 1 april 2006, ska varje

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin

VÄSTERÅS STAD Reviderad Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin VÄSTERÅS STAD Reviderad 2017-10-11 Romfartuna skola, Skultuna Rektor Annica Avelin Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. ROMFARTUNA

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer