UPPSALA UNIVERSITET 1(5) REMISSVAR Dnr UFV 2016/1383. Strålsäkerhetsmyndigheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPSALA UNIVERSITET 1(5) REMISSVAR Dnr UFV 2016/1383. Strålsäkerhetsmyndigheten"

Transkript

1 REMISSVAR 1(5) Dnr UFV 2016/1383 Strålsäkerhetsmyndigheten Box 256 SE Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Björn Gembert Telefon: bjorn.gembert@uadm.uu.se Remiss angående Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s Fud-program 2016 (SSM ) Uppsala universitet har anmodats lämna synpunkter på rubricerad remiss. Bifogat yttrande har utarbetats av professor Ane Håkansson, institutionen för fysik och astronomi, professor Roland Roberts, institutionen för geovetenskaper, och universitetslektor Fredrik Björefors, institutionen för kemi - Ångström. Universitetet överlämnar expe1tgruppens yttrande som sitt svar på rubricerad remiss. Beslut i detta ärende har i rektors frånvaro fattats av unde1tecknad prorektor i närvaro av universitetsdirektören Katarina Bjelke, efter föredragning av biträdande kanslichef Björn Gembe1t. Närvarande därutöver var Uppsala studentkårs ordförande Daniel Simmons. Anders Malmberg Organisalionsnr:

2 2(5) Yttrande angående Strålsäkerhets-myndighetens granskning av SKB:s Fud-program 2016 (SSM ) Kort sammanfattning Uppsala universitet ser med tillfredsställelse att de delar som specifikt rör de nukleära aspekterna har täckts på ett i stora delar adekvat sätt. Rapporten belyser relevanta frågeställningar inom geofysikområdet på ett bra och övertygande sätt. Uppsala universitet uppmuntrar ansträngningarna att i mer detalj undersöka aspekterna kring sulfidinducerad korrosion. En allmän kommentar och som berör hela kärnkraftsbranschen är frågan om kärnteknisk kompetensförsöijning i landet. I Fud 2016, liksom i flera uttalanden från kärnkraftsindustrin, förutses att kompetens att hantera reaktordrift, avveckling av reaktorer och byggande samt drift av anläggningar för inkapsling och djupförvar finns eller kommer att finnas tillgänglig. Från ett lärosätesperspektiv kan det konstateras att detta kan vara en alltför optimistisk hållning. Dels håller kärnteknisk utbildningskapacitet på lärosätena att raskt minska på grund av bristande finansiering och dels har signaler från såväl politik som industri medfö1i att studenter numera väljer andra studieinriktningar än kärnkraftteknik. Det förefaller som angeläget att denna aspekt noggrant beaktas i SKB's fo1isatta fud-arbete då kompetensbrist kan komma att utgöra en allvarlig flaskhals i framtiden. Kommentarer på skilda delar av rapporten Kommentarer som berör de nukleära aspekterna och som bör beaktas i det fortsatta arbetet. I sektion 3.1. belyses konsekvensen för hanteringssystemet av en fö1iida avställning av fyra reaktorer: "I dagens transpo1isystem finns överkapacitet så den ökade volymen förutses kunna hanteras via god planering och hög tillgänglighet i systemet.". Här efterlyses en mer djuplodande analys. I själva verket kan hanteringssystemet komma att belastas på ett oförutsett sätt på grund av kompetensbrist. Den internationella diskussionen rörande den framtida energiförsöijningen fokuserar i allt högre grad på kärnkraftens viktiga roll för att man globalt ska kunna OrganisationsN A Tnr:

3 3(5) avveckla fossilberoendet. En möjlighet som i nuläget kan förefalla avlägsen är alltså att den framtida elförsörjningen i Sverige mycket väl kan komma att ordnas med ett fo1isatt stort inslag av kärnkraft, b01iom den nu planerade reaktoravvecklingen i mitten av seklet. I sektion omnämns ett scenario där mindre förlängningar av drifttiderna äger rum men det finns skäl att redan nu studera ett fall där nya reaktorer har infö1is i det svenska systemet och hur det kan tänkas påverka såväl mellanlagring, inkapsling och förvar. Uppsala universitet ser positivt på att SKB adresserar möjligheten till återtag efterdeponering i sektion Möjligheten till åte1iag är viktig av flera skäl och inte minst i det fallet att framtida generationer önskar införa ett Generation IV system. Forskningsarbete kring det använda kärnbränslets kärnfysikaliska egenskaper bedöms som fmisatt viktigt. Dels på grund av kärnämneskontrollens krav och behov och dels på grund av de operativa behoven vid inkapsling och förvar. Uppsala universitet vill här framföra potentialen att använda så kallad "Total Monte Carlo" metodik för att i analyserna ta hänsyn till osäkerheter i grundläggande kärndata och hur dessa propagerar i olika delar av systemet. Några viktiga punkter inom området geofysik beskrivs nedan, med referenser till några relevanta delar av texten ( de flesta av punkterna tas upp i olika delar av rapporten, och sidhänvisningarna är inte tänkta att vara heltäckande): Det är positivt att SKB ämnar arbeta vidare med förbättrade ismodeller (s 228). att mätsystem för etablering av referensinformation om förhållanden vid Forsmark, samt övervakning av ändringar under byggprocessen, nämns på bl.a. s 190 och s 83 att SKB inser att seismiciteten i området inte kan förväntas vara stationär ( dvs att mönstret kan ändras över tid), och att detta bör tas i beaktan. Viktiga informationskällor som kan eventuellt leda till förbättrade insikter är, som FUD 2016 beskriver, paleoseismiska undersökningar samt OrganisationsN A Tnr:

4 4(5) högupplösningsanalyser av pågående seismisk aktivitet (bl.a. slo, s95). att SKB inser att avancerad modellering av effekter på förvaret av eventuella större jordskalv i området är ett viktigt verktyg för att bedöma riskbilden (e.g. slo, s95, s206) att mer kunskap behövs om bergsspänningar, som kommer att kräva både mer data och bättre modelleringar (s 95) Några punkter som bör beaktas vidare är: Undersökning av "kritiska strukturer" (i berggrunden vid Forsmark) nämns på bl.a. s 192. I synnerhet mot bakgrunden av det påtagligt icke-stationära i naturlig seismicitet, samt risken för inducerad aktivitet pga konstruktionsarbeten, kan det visa sig önskväii att få fram högupplösta 3D-struktmmodeller, bl.a. med hjälp av seismiska metoder, till större djup än tidigare. Microseismiska studier kan ge viktig information om spänningsförhållanden, även i volymer som inte är direkt tillgängliga. Det är viktigt att spänningsmodelleringen som beskrivs bl.a. på s 211 använder sig av data även från seismiska studier. Det kan även finnas viktiga relationer mellan inducerad seismicitet och ändringar i hydrologiska förhållanden relaterade till byggarbeten. Det kan också noteras att det inte helt kan uteslutas att större inducerade markrörelser, med tillhörande seismisk aktivitet, kan förekomma under byggprocessen, och att sådana rörelser i princip kan vara en direkt fara underbyggprocessen, eftersom även lite större skalv eventuellt kan induceras. Det är av stor vikt att ett mycket känsligt seismologiskt nätverk etableras snaii i Forsmarkområdet, i god tid innan byggarbetet böijar. Påtagliga ändringar i seismicitetsmönster kan väntas i samband med istider. Vi vet dock att idag, mellan istider, finns tydliga och viktiga icke-stationära komponenter i den observerade seismiciteten. Globalt finns en växande insikt om att skalvsaktivitet inom tektoniska plattor, långt ifrån plattgränser, kan skilja sig påtagligt från aktiveten vid plattgränser. Detta kan innebära att de etablerade metodema för riskbedömning, som bygger på erfarenheter från områden med aktiva plattgränser, eventuellt måste kompletteras för att fungera fullt ut i områden långt ifrån plattgränser. OrganisationsN A Tnr:

5 5(5) Ett relativt kort avsnitt, 8.1, behandlar korrosionsaspekter på kapseln, synpunkterna nedan gäller därför i huvudsak denna del av FUD-texten. Uppsala universitet uppmuntrar ansträngningarna att i mer detalj undersöka aspekterna kring sulfidinducerad korrosion, både vad gäller själva korrosionsmekanismerna samt förekomsten och masstransporten av sulfid i slutförvaret. Inledande experiment har genomfö1is men angreppsätt och metoder förefaller inte vara systematiska, och resultaten från dessa är därmed svåiiolkade. Uppsala universitet anser därför att ett helhetsgrepp kring denna fråga måste tas för att ordentligt utreda riskerna kring sulfidinducerad korrosion ( som är den mest kritiska i sammanhanget). Experiment måste utföras i slutförvarsliknande miljö, på ett systematiskt sätt och med adekvata metoder för att så långt som möjligt kunna bedöma omfattningen av korrosionen på mycket lång sikt. Det gäller också speciellt mekanismerna för lokal korrosion där kunskapsläget idag är bristfälligt. Detta arbete bör utföras av ett fle1ial oberoende experter med olika angreppsätt och instrumentella metoder. Uppsala universitet anser vidare att programmen kring strålningsinducerad- och spänningskorrosion bör fmisätta. Program bör även inledas för att undersöka kapselangrepp orsakad av samtidig påverkan av ovan nämnda korrosionstyper, och hur detta till exempel kan leda till lokala angrepp med ökad hastighet. Koppars eventuella korrosion i rent syrefritt vatten kan dock, å andra sidan, anses vara tillräckligt utrett. OrganisationsNATnr:

6

Remiss angående Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) ( dnr M2017 /00026/Ee)

Remiss angående Energikommissionens betänkande Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:02) ( dnr M2017 /00026/Ee) REMISSVAR 1(6) 2017-04-11 UFV 2017/165 Miljö- och energidepaitementet m.registrator@regeringskansliet.se Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 1 O B Handläggare: Anna Lind Telefon: 018-471

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET 1(14) REMISSVAR UFV Strålskyddsmyndigheten

UPPSALA UNIVERSITET 1(14) REMISSVAR UFV Strålskyddsmyndigheten REMISSVAR 1(14) 2016-01-19 UFV 2014-611 Strålskyddsmyndigheten Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 1 O B Handläggare: Lena Forsell Telefon: 018-471 18 65 www.uu.se lena.forsell@uadm.uu.se

Läs mer

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019

Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle. Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Granskning av SKB:s säkerhetsanalyser som avser slutförvaring av använt kärnbränsle Presentation Östhammars kommun 20/5 2019 Bo Strömberg, Slutförvarsenheten, Utredare säkerhetsanalys Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET REMISSVAR. Remiss angående Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) 1(5)

UPPSALA UNIVERSITET REMISSVAR. Remiss angående Riksintresseutredningens betänkande Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) 1(5) REMISSVAR 1(5) 2017-02-28 Dm UFV 2016/1783 Box 256 SE-751 05 Uppsala Miljö- och energidepaiiementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna

Läs mer

B~SLUT Dnr UFV 2018/1644. M iljo- och energidepartementet

B~SLUT Dnr UFV 2018/1644. M iljo- och energidepartementet . r. ~. {~ u "~~v Lh~I.l~ ;;t"~~ R ~ ` / B~SLUT 2018-12-18 Dnr UFV 2018/1644 M iljo- och energidepartementet Box 256 751 05 Uppsala Besdksadress: Dag HammarskjtSids v~g 7 Handl~ggare: Fredrik Andersson

Läs mer

relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle

relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle SSM:s arbete med korrosionsfrågor relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle - Sidan 1 av 6 SSM:s arbete med korrosionsfrågor relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle

Läs mer

SSM:s arbete med korrosionsfrågor relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle

SSM:s arbete med korrosionsfrågor relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle SSM:s arbete med korrosionsfrågor relaterat till ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle 2012-11-06 Stegvis prövning av slutförvaret för använt kärnbränsle SSMFS 2008:1 4 kap. 2 Tillstånd att bygga,

Läs mer

SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can. Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg

SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can. Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg SKI s och SSI s granskning av säkerhetsanalysen SR-Can Utfrågning i Oskarshamns kommun 27/11-2008 Björn Dverstorp och Bo Strömberg Strålsäkerhetsmyndigheten Ny myndighet från och med 1/7-2008 SKI SSI SSM

Läs mer

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige

Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Tillståndsprövning av slutförvar för använt kärnbränsle i Sverige Kärnkraft vid Bottenviken? Konferens, Skellefteå, 21 maj 2016 Johan Anderberg? Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) uppdrag Säker strålmiljö

Läs mer

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen

Svar till SSM på begäran om tidplan för kvarstående kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1431235 Ärende Handläggare Mikael Gontier Er referens SSM2011-2426-163 Kvalitetssäkrad av Godkänd av Kommentar Sida 1(5) Datum

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens underlag till regeringens forskningspolitik

Strålsäkerhetsmyndighetens underlag till regeringens forskningspolitik Dokumentstatus: Godkänt Promemoria Datum: 2015-10-15 Diarienr: SSM2015-2819 Handläggare: Eva Simic Fastställd: Fredrik Hassel Strålsäkerhetsmyndighetens underlag till regeringens forskningspolitik Målbild

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer

Yttrande över SKB:s Fud-program 2013

Yttrande över SKB:s Fud-program 2013 Sida 1 av 5 Datum Vår beteckning 2013-12-16 KS2013/815-1 Ert datum Er beteckning SSM2013-4030 Tjänsteställe/handläggare LKO-projektet Rolf Persson E-post: rolf.persson@oskarshamn.se Tel: 0491-76 47 57,

Läs mer

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981

Beslut om ändrat datum för inlämnande av kompletteringar enligt tidigare SSM-beslut 2008/981 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-09-19 Er referens: 1400216 Diarienr: SSM2013-4406 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Beslut om ändrat

Läs mer

Hur kommer Kärnavfallsrådet arbeta med slutförvarsansökan

Hur kommer Kärnavfallsrådet arbeta med slutförvarsansökan Hur kommer Kärnavfallsrådet arbeta med slutförvarsansökan Peter Andersson, kanslisekreterare Kärnavfallsrådet Kärnavfallsrådet är en vetenskaplig kommitté under Miljödepartementet Målgrupper Huvudmålgrupp

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG 2017-01-04 Verksamhetsplan 2017 för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, är en förening med Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen, Naturskyddsföreningen

Läs mer

/ff;;?j~ Eva Åkesson

/ff;;?j~ Eva Åkesson REMISSVAR 1(5) 2015-05-19 UFV 2015/387 Miljö- och energidepaiiementet Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 1 O B Handläggare: Lena Forsell Telefon: 018-4711865 www.uu.se lena.forsell@uadm.uu.se

Läs mer

Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Fud-program 2010: Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Kommentarer från Aktionsgruppen för ett atomkraftsfritt Åland och Ålands natur

Läs mer

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007

SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 SSM:s synpunkter på Fud-program 2007 Redovisning i Östhammar 17 december 2008 Innehåll Allmänna synpunkter Förslag till komplettering Förslag till samrådsfrågor Övriga bedömningar och synpunkter Regeringsbeslut

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall

Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall Regeringsbeslut I:7 1 bilaga 2018-03-21 M2017/00828/Ke M2017/01689/Ke M2017/02382/Ke Miljö- och energidepartementet Adressater: se bilagan Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning

Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet i forskning BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Mikael Herjevik 08-5630 87 27 mikael.herjevik@uka.se Uppsala universitet Rektor Uppföljning av Uppsala universitets hantering av en anmälan om oredlighet

Läs mer

Granskningsgruppens arbetsplan 2010

Granskningsgruppens arbetsplan 2010 s arbetsplan 2010 Antagen av 2010-02-09 1 Förord I och med platsvalsbeslutet den 3 juni 2009 har förutsättningarna kring det planerade slutförvarssystemet i Sverige tydliggjorts för LKO-projektet. SKB:s

Läs mer

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm

Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Sidan 1 av 5 Strategienheten Anders Bergman Datum Sid 2015-01-19 Dnr 2015KS004 1 (5) Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Underrättelse enligt 17 kap. 5 miljöbalken samt hemställan om tillåtlighetsprövning

Läs mer

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se

2011-12-07. Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar. sfr.samrad@skb.se 2011-12-07 Till: Svensk kärnbränslehantering AB, SKB Stora Asphällan 8 742 94 Östhammar sfr.samrad@skb.se Kommentarer och frågor från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, med anledning av

Läs mer

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR

Föreläggande om åtgärder avseende anläggningsändring DUKA-SILO - SFR BESLUT 2011-07-08 Svensk Kärnbränslehantering AB Box 250 101 24 Stockholm Handläggare: Flavio Lanaro Telefon: +46 8 799 4492 Vår referens: SSM2011-577-8 Er referens: SKB ärende 500272 Objekt: Föreläggande

Läs mer

Dnr UFV 2017/2132. Justitiedepartementet

Dnr UFV 2017/2132. Justitiedepartementet ,~~ ~~ ~~s.,~..~... ~~. n~~ UPPSALA UNIVERSITET 1(1) BESLUT 2018-02-27 Dnr UFV 2017/2132 Justitiedepartementet Box 256 751 05 Uppsala Besöksadress: Dag Hammarskjölds väg 7 Handläggare: Fredrik Andersson

Läs mer

Beslut om att förelägga OKG Aktiebolag att genomföra utredningar och analyser samt att komplettera säkerhetsredovisningen för reaktorn Oskarshamn 3

Beslut om att förelägga OKG Aktiebolag att genomföra utredningar och analyser samt att komplettera säkerhetsredovisningen för reaktorn Oskarshamn 3 Sida: 1/5 OKG Aktiebolag 572 8 Oskarshamn BESLUT Vårt datum: 2009-09-10 Vår referens: SSM 2009/2089 Er referens: 2009-24916 Ert datum: 2009-08-1 Beslut om att förelägga OKG Aktiebolag att genomföra utredningar

Läs mer

Uppsala universitet har anmodats lämna synpunkter på rubricerad remiss.

Uppsala universitet har anmodats lämna synpunkter på rubricerad remiss. REMISSVAR 1(6) 2016-12-20 Dnr UFV 2016/1804 Miljö- och energidepaiiementet m.registrator@regeringskansliet.se Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Lind Telefon:

Läs mer

Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mål nr M Box Nacka strand

Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mål nr M Box Nacka strand NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 YTTRANDE 2017-10-23 INKOM: 2017-10-23 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 797 Till: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Mål nr M 1333-13 Box 1104 131 26 Nacka strand mmd.nacka.avdelning4@dom.se

Läs mer

Kärnavfallsavgift för reaktorinnehavare

Kärnavfallsavgift för reaktorinnehavare Sida: 1/7 PROMEMORIA Datum: 2011-05-16 Vår referens: SSM2011-153-25 Författare: Eva Folkow, verksjurist Fastställd: Ulf Yngvesson, chefsjurist Kärnavfallsavgift för reaktorinnehavare Inledning Finansieringssystemet

Läs mer

Riksarkivet Yttrande 1 (5)

Riksarkivet Yttrande 1 (5) Riksarkivet Yttrande 1 (5) Datum Dnr RA 04-2011/2831 2012-05-28 Era Dnr SSM 2011-1137 och SSM 2011-3833 2012-05- 2 9 Strålsäkerhetsmyndigheten 171 16 Stockholm SSM Nationell remiss av SKB:s slutförvarsansökan

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-03-17 Handläggning i parternas utevaro Mål nr M 1333-11 Aktbilaga 508 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste 2018-08-11 Komm2018/00742/M 1992:A Strålsäkerhetsmyndigheten 171 16 STOCKHOLM Kärnavfallsrådets synpunkter på Strålsäkerhetsmyndighetens: Remissversion

Läs mer

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste

KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste KÄRNAVFALLSRÅDET Swedish National Council for Nuclear Waste VERKSAMHETSPLAN 2011 1 (5) 2010-10-27 Dnr 15/2010 Kärnavfallsrådets Verksamhetsplan 2011 I mars 2011 planerar Svensk Kärnbränslehantering AB:s

Läs mer

Hearing i Östhammars kommun 13 febr. 2018

Hearing i Östhammars kommun 13 febr. 2018 Hearing i Östhammars kommun 13 febr. 2018 Presentation av Statens råd för kärnavfallsfrågor Carl Reinhold Bråkenhielm ordförande Om Kärnavfallsrådet Är en fristående tvärvetenskaplig kommitté enligt direktiv

Läs mer

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab

Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen för Clab Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Box 250 101 24 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-05-23 Diarienr: SSM2013-2538 Handläggare: Elisabet Höge Telefon: +46 8 799 4430 Föreläggande om uppdatering av säkerhetsredovisningen

Läs mer

Kärnkraftspaketet ES. Henrik Sjöstrand (henrik@physics.uu.se, tel 471 3329)

Kärnkraftspaketet ES. Henrik Sjöstrand (henrik@physics.uu.se, tel 471 3329) Kärnkraftspaketet ES Henrik Sjöstrand (henrik@physics.uu.se, tel 471 3329) 1 Varför ett kärnkraftspaket? Viktig nationell och internationell energikälla Tekniskt (och sociotekniskt) avancerat system Ger

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdag 15 september Tid: Torsdagen den 15 september 2016 Plats: Clasonsalen, Akademihotellet

PROTOKOLL Sammanträdesdag 15 september Tid: Torsdagen den 15 september 2016 Plats: Clasonsalen, Akademihotellet 1(5) Tid: Torsdagen den Plats: Clasonsalen, Akademihotellet Närvarande ledamöter: Carola Lemne, ordf. docent Birgitta Ed entreprenör Jakob Ekengard fil stud ej 65 Danuta Fjellestad Uli Hacksell Peter Luthersson

Läs mer

Frågan om kopparkorrosion i syrefritt vatten

Frågan om kopparkorrosion i syrefritt vatten Frågan om kopparkorrosion i syrefritt vatten Jinsong Liu, Björn Dverstorp (SSI) och Bo Strömberg (SKI) (Öppet möte med MKB-forum i Oskarshamn och Samråds- och MKB-grupp Forsmark, Arlanda Conference & Business

Läs mer

Delyttrande över underlaget i ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall

Delyttrande över underlaget i ansökan om slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka strand Beslut Datum: 2015-06-24 Handläggare: Michael Egan Telefonnr: 08 799 43 14 Diarienr: SSM2015-2076 Er referens: M 1333-11 Aktbilaga

Läs mer

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande kriticitet

Svar till SSM på begäran om komplettering rörande kriticitet Strålsäkerhetsmyndigheten Att: Ansi Gerhardsson 171 16 Stockholm DokumentID 1417733 Ärende Handläggare Fredrik Johansson Er referens SSM2011-2426-63 Kvalitetssäkrad av Ulrika Broman Helene Åhsberg Godkänd

Läs mer

KÄRNKRAFT - DEN TUNGA INDUSTRINS FORMEL 1. www.karnkraftteknik.se

KÄRNKRAFT - DEN TUNGA INDUSTRINS FORMEL 1. www.karnkraftteknik.se KÄRNKRAFT - DEN TUNGA INDUSTRINS FORMEL 1 Rikta in dig på en karriär som högskoleingenjör i kärnkraftteknik www.karnkraftteknik.se RIKTA IN DIG PÅ EN KARRIÄR SOM HÖGSKOLEINGENJÖR I KÄRNKRAFTTEKNIK Vill

Läs mer

Svensk Kärnbränslehantering AB. Saida Laârouchi Engström

Svensk Kärnbränslehantering AB. Saida Laârouchi Engström Svensk Kärnbränslehantering AB Saida Laârouchi Engström 2011-01-25 2 Vårt uppdrag Oavsett frågan om kärnkraftens framtid så finns i dag kärnavfall som måste tas om hand på kort och lång sikt för att skydda

Läs mer

Översänder härmed utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen

Översänder härmed utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen boj kommun Kommunkansliet Handläggare: Frida Ekvall Telefon: 046-739127 Datum: 2010-12-15 Sida: Strålsäkerhetsmyndigheten Översänder härmed utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen

Läs mer

Grunden för en långsiktig kompetensförsörjning inom strålsäkerhetsområdet

Grunden för en långsiktig kompetensförsörjning inom strålsäkerhetsområdet Grunden för en långsiktig kompetensförsörjning inom strålsäkerhetsområdet Kompetensförsörjningscykeln Lärosäten som ger utbildning till studenter och finansiering till forskare livskraftiga forskningsmiljöer

Läs mer

BESLUT. Elitidrottande studenter vid Uppsala universitet: rutiner

BESLUT. Elitidrottande studenter vid Uppsala universitet: rutiner UPPSALA UNIVERSITET BESLUT 2015-04-2 1 UFV 2014/153 1 (1) Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress S:tOlofsg.1 OB Handläggare Eva Söderman Telefon: 018-4711880 Telefax: 018-4711640 www.uu.se Eva.Soderman@uadm.uu.se

Läs mer

Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål

Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål 2006-10-24 Miljöorganisationernas kärnavfallsgransknings, MKG:s, kommentarer till kärnkraftsindustrins (SKB AB:s) syn på alternativet djupa borrhål På kärnkraftsindustrins (SKB:s) hemsida finns ett uttalande

Läs mer

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet

SKB har uppdraget. att ta hand om det svenska kärnavfallet SKB har uppdraget att ta hand om det svenska kärnavfallet Att skydda män niskor och miljö I Sverige finns radioaktivt avfall. Det är SKB:s uppdrag att ta hand om detta avfall och skydda människor och miljön,

Läs mer

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten

Slutförvar. En undersökning om kunskap, information och förtroende. Strålsäkerhetsmyndigheten Slutförvar En undersökning om kunskap, information och förtroende Metod 3543 respondenter Minst 100 per län Minst 500 i Halland, Kalmar, Uppsala Fältperiod 4 december 2013 3 januari 2014 Övergripande resultat

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 435. Presentation MMD m NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-02 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 435 2016-11-02 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret Forsmarks kärnkraftverk

Läs mer

с Anders Hallberg ы, ' l UFV 2010/1192 Strålsakerhetsmyndigheten Stockholm

с Anders Hallberg ы, ' l UFV 2010/1192 Strålsakerhetsmyndigheten Stockholm REMISSVAR 2010-12-21 UFV 2010/1192 Box 256 751 05 Uppsala Strålsakerhetsmyndigheten 171 16 Stockholm Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Björn Sundquist Telefon: 018 471 18 69 Telefax: 018 471

Läs mer

YTTRANDE 1 (4) Dnr Miljödepartementet STOCKHOLM

YTTRANDE 1 (4) Dnr Miljödepartementet STOCKHOLM YTTRANDE 1 (4) Mats Lindman Tel: 070 66 12 413 även 018-19 52 73 Fax: 018-19 52 01 E-post: mali@c.lst.se Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Se sändlista Miljödepartementets remiss angående forum vid prövning

Läs mer

Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008

Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008 Kärnavfallsrådets möte om platsval för slutförvar: SKI:s föreskrifter m.m. Näringslivets hus 4-5 juni 2008 Föreskrifter Drift av anläggning Presentation Långsiktig säkerhet: Barriärer och barriärfunktioner

Läs mer

Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3. Carl Reinhold Bråkenhielm

Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3. Carl Reinhold Bråkenhielm Kärnämneskontroll Kunskapslägesrapport 2015, kap. 3 Carl Reinhold Bråkenhielm Kärnbränslecykeln Kärnämneskontrollens huvudmotiv Att förhindra att kärnämnen avleds från den civila kärnbränsecykeln till

Läs mer

Redovisning av Plan 2008

Redovisning av Plan 2008 Redovisning av Plan 2008 Per-Arne Holmberg projektledare för planprojektet Kort om SKB Inlämnad dokumentation en översikt SKB:s kalkylmodell SKB:s kalkylmetod Årets utfall 1 Uppdraget 2 SKB:s ägare Fortum

Läs mer

Kärnavfallsrådet i kompletteringsfasen

Kärnavfallsrådet i kompletteringsfasen Kärnavfallsrådet i kompletteringsfasen MKG:s seminarium 12 december 2013 Holmfridur Bjarnadottir, kanslichef Kärnavfallsrådets uppdrag Fristående tvärvetenskaplig kommitté Rådgivare till regeringen Sammansättning

Läs mer

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-09-19 Dnr STYR 2019/1198 Rektor Utredning av ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Bakgrund I enlighet med beslutad Verksamhetsplan och resursfördelning 2019 (dnr STYR2018/16) ska

Läs mer

Umeå universitets ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet naturkunskap

Umeå universitets ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan i undervisningsämnet naturkunskap BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Heléne Fröborg 08-563 085 27 helene.froborg@uka.se Umeå universitet Rektor Umeå universitets ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET 1(6) UFV 2016/1027. Näringsdepartementet

UPPSALA UNIVERSITET 1(6) UFV 2016/1027. Näringsdepartementet REMISSVAR 1(6) 2016-11-29 UFV 2016/1027 Näringsdepartementet Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 1 O B Handläggare: Lena Forsell Telefon: 018-471 18 65 www.uu.se Lena.forsell@uadm.uu.se

Läs mer

SKRIVELSE Eventuella frågor besvaras av rådman Anders Lillienau,

SKRIVELSE Eventuella frågor besvaras av rådman Anders Lillienau, NACKA TINGSRÄTT SKRIVELSE 2016-11-22 Aktbilaga 442 Mål nr M 1333-11 Avdelning 4 Anges vid kontakt med domstolen Svensk Kärnbränslehantering AB angående tillstånd till anläggningar i ett sammanhängande

Läs mer

Mark- och miljödomstolens mål nr: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. SERO Remissvar slutförvarsprocess 30 mars 2016

Mark- och miljödomstolens mål nr: Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt. SERO Remissvar slutförvarsprocess 30 mars 2016 Mark- och miljödomstolens mål nr: 1333-11 Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt Box 1104 131 26 Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2016-03-31 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 377 mmd.nacka@dom.se

Läs mer

Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på kärnbränsleförvarsprövningen. 8 maj 2018

Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på kärnbränsleförvarsprövningen. 8 maj 2018 Naturskyddsföreningens och MKG:s synpunkter på kärnbränsleförvarsprövningen 8 maj 2018 Presentation och PM Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) (i presentationen

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser

Johann Helgason Dreamstime.com. Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Johann Helgason Dreamstime.com Kärnavfall - ett ansvar över generationsgränser Kärnavfall avger farlig strålning i 100 000 år Kärnavfall ska hanteras på ett sätt som inte pålägger framtida generationer

Läs mer

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf)

NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: MÅLNR: M AKTBIL: 438. Presentation MMD m (Bild tillagda efter muf) NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 Presentation MMD m INKOM: 2016-11-15 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 438 2016-11-02 (Bild 19-29 tillagda efter muf) 1 Befintliga och planerade verksamheter i Forsmark Plats för Kärnbränsleförvaret

Läs mer

Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle

Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle Nationell hearing gällande slutförvaring av använt kärnbränsle s roll och fortsatta arbete Gimo 13 februari 2018 Helhetssyn på strålskydd Människors hälsa och miljön ska skyddas från skadlig verkan av

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

Linköpings universitet (LiU) har av utbildningsdepartementet ombetts yttra sig över ovan nämnda remiss.

Linköpings universitet (LiU) har av utbildningsdepartementet ombetts yttra sig över ovan nämnda remiss. Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2018-10-01 DNR LIU-2018-01986 BESLUT 1(2) Till utbildningsdepartementet Yttrande över Remiss av promemorian En sexårig utbildning till läkarexamen, U2018/02704/UH Linköpings

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan i undervisningsämnena biologi, fysik och kemi

Beslut om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan i undervisningsämnena biologi, fysik och kemi Umeå universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Viveka Persson +46 8 5630 86 58 viveka.persson@hsv.se

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET. PROTOKOLL Sammanträdesdag 12 december tisdag 12 december 2017 Nya konsistorierummet. Tid: Plats:

UPPSALA UNIVERSITET. PROTOKOLL Sammanträdesdag 12 december tisdag 12 december 2017 Nya konsistorierummet. Tid: Plats: 1(6) Tid: Plats: tisdag Nya konsistorierummet Närvarande ledamöter: Gudmund Hernes, ordf Ulla Achren Henrik Berggren Rozbe Bozorgi Elisabeth Dahlin Lisa Ekselius Uli Hacksell Martin Holmer Gunnar Svedberg

Läs mer

Tillståndsprövningsprojketet

Tillståndsprövningsprojketet Tillståndsprövningsprojketet Var står vi i dag? Presentation på MKG:s lunchseminarium Den 12 december 2013 Ansi Gerhardsson Enhetschef, Slutförvaring av radioaktivt avfall Vad kommer jag att prata om!

Läs mer

Regler och riktlinjer för IT-säkerhet vid Karolinska Institutet

Regler och riktlinjer för IT-säkerhet vid Karolinska Institutet Regler och riktlinjer för IT-säkerhet vid Karolinska Institutet Gäller från och med 2009-01-01 Dnr 5581/2008-030 Beslut 2008-12-10 Dnr:5581/2008-030 Universitetsdirektören Regler och riktlinjer för IT-säkerhet

Läs mer

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM

2013-12-04. Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM 2013-12-04 Strålsäkerhetsmyndigheten Solna Strandväg 96 171 16 STOCKHOLM Yttrande över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) Fud-program 2013. Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder

Läs mer

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN

INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB. Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN INFORMATION till allmänheten från Svensk Kärnbränslehantering AB Inkapsling och slutförvaring I OSKARSHAMN UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 UNDERLAG FÖR SAMRÅDSMÖTE DEN 5 APRIL 2005 Det här är

Läs mer

Remissvar avseende Strålsäkerhetsmyndighetens översyn av beredskapszoner (SSM 2017:27) med komplettering från MSB (MSB )

Remissvar avseende Strålsäkerhetsmyndighetens översyn av beredskapszoner (SSM 2017:27) med komplettering från MSB (MSB ) REMISSVAR (5) Datum Vår ref. 209-03-0 052/208 Carl Berglöf Energisystem 070 64 44 46 carl.berglof@energiforetagen.se Regeringskansliet Miljö-och energidepartementet Dnr: M207/02654/Ke m.remissvar@regeringskansliet.se

Läs mer

Överlämnande av ansökningar om tillstånd till anläggningar för slutligt omhändertagande av använt kärnbränsle

Överlämnande av ansökningar om tillstånd till anläggningar för slutligt omhändertagande av använt kärnbränsle Dokumentstatus: Godkänt Regeringen, Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Beslut Vårt datum: 2018-01-23 Diarienr: SSM2011-1135 och SSM2015-279 Överlämnande av ansökningar om tillstånd till anläggningar

Läs mer

Kopparkorrosion, fortsatt replik

Kopparkorrosion, fortsatt replik 1 Kopparkorrosion, fortsatt replik 2 Regalskeppet Kronan sjönk 1676 Bronskanon (96% Cu) Bronskanon (96% Cu) Regalskeppet Kronan 1676 ~0.15 µm/år 1 3 4 2 5 Väteförsprödning bakgrund Klassisk väteförsprödning

Läs mer

Mellanlagring och inkapsling

Mellanlagring och inkapsling NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2017-10-03 MÅLNR: M 1333-11 AKTBIL: 712 Mellanlagring och inkapsling Daniel Kjellin Projektledare Clink s roll Regeringens expertmyndighet Beredande myndighet vid prövning

Läs mer

Framtidsscenarier och slutförvarsprojektet. Carl Reinhold Bråkenhielm och Tuija Hilding-Rydevik KLR 2017:8, s 61-84

Framtidsscenarier och slutförvarsprojektet. Carl Reinhold Bråkenhielm och Tuija Hilding-Rydevik KLR 2017:8, s 61-84 Framtidsscenarier och slutförvarsprojektet Carl Reinhold Bråkenhielm och Tuija Hilding-Rydevik KLR 2017:8, s 61-84 100 år Utforska företeelser, trender, risker, överraskningar som kan påverka slutförvarets

Läs mer

Närvarande Kjell Jonsson Prorektor Ordförande

Närvarande Kjell Jonsson Prorektor Ordförande Umeå universitet Rektor Beslut Sammanträdesdatum 2013-03-19 dnr: UmU 400-615-13 Sid 1 (2) Direktiv - utredning gemensamma verkstadstjänster Närvarande Kjell Jonsson Prorektor Ordförande Lars Lustig Universitetsdirektör

Läs mer

Deltagare: Christina Lilja (SKB) Peter Wikberg (SKB) Jan Linder (SSM) Josefin Päiviö Jonsson (SSM) Bo Strömberg (SSM)

Deltagare: Christina Lilja (SKB) Peter Wikberg (SKB) Jan Linder (SSM) Josefin Päiviö Jonsson (SSM) Bo Strömberg (SSM) Sida: 1/5 MINNESANTCKNINGAR Datum: 2010-06-28 Vår referens: Jan Linder Författare: Bo Strömberg Fastställd: Jan Linder Minnesanteckningar Möte om kvalitetsgranskning korrosionsförsök LOT och Innehåller

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson

PROTOKOLL Handläggning i parternas utevaro. RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson 1 NACKA TINGSRÄTT PROTOKOLL 2016-11-22 Handläggning i parternas utevaro Aktbilaga 441 Mål nr M 1333-11 RÄTTEN Rådmannen Anders Lillienau, även protokollförare, och tekniska rådet Jan-Olof Arvidsson SÖKANDE

Läs mer

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan

Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Datum: 2014-04-28 Diarienr: SSM2014-1683 Remiss: Strålsäkerhetsmyndighetens granskning av SKB:s slutförvarsansökan Ni bereds härmed möjlighet att yttra er över Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) slutförvarsansökan

Läs mer

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-22 Dnr STYR 2017/946 Rektor Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet Bakgrund Universitetet genererar och hanterar stora mängder information. Denna information måste hanteras

Läs mer

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014

remiss från kommunstyrelsen Dnr /2014 stadsdelsnämnd Sida 24 (57) 10 Förlängning av avtalet med Volvo IT den återstående optionsperioden (2017-2018) samt genomförandet av förnyad centralupphandling av gemensam IT-service remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Beslut om Riktlinjer för genomförande av kursvärderingar och hantering av fritextsvar vid Linköpings universitet

Beslut om Riktlinjer för genomförande av kursvärderingar och hantering av fritextsvar vid Linköpings universitet lx:r ).D 11 ~oj-11/ta,,t Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(2) Beslut om Riktlinjer för genomförande av kursvärderingar och hantering av fritextsvar vid Linköpings universitet Beslut Genom detta beslut fastställer

Läs mer

Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef

Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef Slutförvaring av använt kärnkraftsbränsle MKG:s syn på kärnavfallsfrågan Johan Swahn, kanslichef 0 Box Slutförvaring 7005, 402 av 31 använt Göteborg, kärnkraftsbränsle Tel: 031-711 00 MKG:s 92, Fax: syn

Läs mer

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Svenska Naturskyddsföreningen, SNF Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG Box 4625, 116 91 Stockholm Box 7005, 402 31 Göteborg Telefon: 08-702 65 00 Telefon: 031-711 00 92 Hemsida: www.snf.se

Läs mer

UPPSALA UNIVERSITET. PROTOKOLL Saiinnanträdesdag 17 februari Fredag den 17 februari 2017 Navet,BMC. Tid: Plats:

UPPSALA UNIVERSITET. PROTOKOLL Saiinnanträdesdag 17 februari Fredag den 17 februari 2017 Navet,BMC. Tid: Plats: Saiinnanträdesdag 1(5) Tid: Plats: Fredag den Navet,BMC Närvarande ledamöter: Carola Lemne, ordf Birgitta Ed Jakob Ekengard Danuta Fj ellestad Gunilla Fransson Uli Hacksell Peter Luthersson Chri$tina Mattsson

Läs mer

Fud-program Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall.

Fud-program Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall. September 2019 Fud-program 2019 Program för forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall SVENSK KÄRNBRÄNSLEHANTERING AB SWEDISH NUCLEAR FUEL AND WASTE

Läs mer

Ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7 9 i undervisningsämnet religionskunskap

Ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7 9 i undervisningsämnet religionskunskap BESLUT 2013-04-30 42-58-13 Handläggare Viveka Persson 08-563 086 58 viveka.persson@uk-ambetet.se Lunds universitet Rektor Ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans

Läs mer

Universitetskanslersämbetets bedömning

Universitetskanslersämbetets bedömning BESLUT Reg.nr 2013-04-30 42-67-13 Handläggare Viveka Persson 08-563 086 58 viveka.persson@uk-ambetet.se Södertörns högskola Rektor Ansökan om tillstånd att utfärda ämneslärarexamen med inriktning mot arbete

Läs mer

Delredovisning av uppdrag

Delredovisning av uppdrag BESLUT 2011-01-27 Handläggare: Stig Isaksson Telefon: 08-799 4186 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: SSM 2010/2632 Er referens: M2010/3091/Mk Ert datum: 2010-07-01 Delredovisning av uppdrag

Läs mer

Rapport 2010-02-28. Granskning av. MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle, preliminär version december 2009. Hans Roos Konsult 2010-02-28

Rapport 2010-02-28. Granskning av. MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle, preliminär version december 2009. Hans Roos Konsult 2010-02-28 Rapport 2010-02-28 Granskning av MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle, preliminär version december 2009 Hans Roos Konsult 2010-02-28 Hans Roos Granskning av MKB för slutförvaring av använt kärnbränsle,

Läs mer

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) 1 (5) BESLUT 2018-06-21 Dnr SU FV-1.1.3-1469-18 Ulf Nyman Utredare Avdelningen för planering och ledningsstöd Universitetskanslersämbetet Yttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)

Läs mer

Informationsträff gällande slutförvarsfrågan - anordnat av Östhammars kommun 13 februari 2018, Gimo

Informationsträff gällande slutförvarsfrågan - anordnat av Östhammars kommun 13 februari 2018, Gimo Informationsträff gällande slutförvarsfrågan - anordnat av Östhammars kommun 13 februari 2018, Gimo Presentation av Herbert Henkel, geofysiker, docent i historisk och allmän geologi. herberthenkel@telia.com

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret

Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Samråd med temat: Avgränsning, innehåll och utformning av MKB för inkapslingsanläggningen och slutförvaret Datum: Januari mars 2004 Plats: Målgrupp: Inbjudan: Syfte: Underlag: Skriftligt samråd Regionala

Läs mer

mkg Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Strålsäkerhetsmyndigheten Stockholm

mkg Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning Strålsäkerhetsmyndigheten Stockholm mkg! Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning 2015-05-28 Till: Strålsäkerhetsmyndigheten 171 16 Stockholm registrator@ssm.se SSM:s diarienummer: 2015-1136 Synpunkter från Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning,

Läs mer