FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN"

Transkript

1 FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Ungdomsfäktningen Remissmaterial till föreningar och SDF hösten 2014 Från Ungdoms-SM i Karlskrona våren 2013 Glädjen i föreningen och föreningens sociala gemenskap, vid sidan av pisten, är avgörande för unga människors vilja att vara kvar i idrottsrörelsen också längre upp i åldrarna. I den goda föreningen är det nära till skratten. (Ur programmet Fäktningen inför framtiden )

2 Förord Styrelsen för Svenska Fäktförbundet beslutade i maj 2012 att starta en bred diskussion om framtiden, en revidering av programmet Fäktningen inför framtiden. Efter en bred remissverksamhet under fastställde förbundsmötet programmet den 9 mars I förordet till programmet skrev styrelsen följande inför förbundsmötet: Efter förbundsmötet 2014 avser styrelsen att ta initiativ till en diskussion om handlingsplaner, som visar hur förbund, SDF och föreningar i samverkan kan förverkliga programmet. Vidare kommer ungdomsfrågorna att stå i centrum för förbundets diskussion under 2014, bl.a. med anledning av den enkät som genomförts och som bl.a. besvarar frågan varför barn och ungdomar, precis som i andra idrotter, slutar med fäktning. Ett förslag till nytt avsnitt om ungdomsfrågorna i programmet Fäktningen inför framtiden kommer att lämnas till förbundsmötet 2015 tillsammans med handlingsplanerna. Avsikten är att föreningar och SDF ska få underlag till ett remissarbete om dessa båda ämnen under hösten Remissmaterialet om handlingsplanerna skickades ut till föreningar och SDF i september. Remisstiden för det materialet utgår den 15 november. Detta material handlar om ungdomsfrågorna. Frågan om hur svensk idrott, och svensk fäktning, ska kunna rekrytera fler barn och ungdomar och behålla dem i verksamheten långt upp i åldrarna är sällsynt viktig. RF har av det skälet beviljat Svenska Fäktförbundet ett kraftfullt stöd för att förbundet ska ha möjligheter att göra ett remissarbete bland föreningarna, ett väl förankrat avsnitt om ungdomsfrågor i programmet Fäktningen inför framtiden och en bred satsning efter förbundsmötet 2015 på information om hur verksamheten kan förbättras. Regionala konferenser om ungdomsfäktningen kommer att arrangeras efter förbundsmötet. Remissvaren skickas senast den 31 december 2014 till info@fencing.se Stockholm den 5 november 2014 Förbundsstyrelsen 2 (11)

3 Inledning Svenska Fäktförbundet hämtar inspiration från bl.a. följande formuleringar i Idrotten vill : Idrott för barn ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för den. Följande formulering i Idrotten vill, från avsnittet om ungdomsidrotten, bör också ligga som grund i det föreliggande remissarbetet: All tillgänglig statistik visar att det framför allt är under tonåren idrottsrörelsen tappar medlemmar. Delvis beror detta på en naturlig process där ungdomar får andra intressen som upptar deras tid. Men i alltför många föreningar saknas verksamheter som lockar de flickor och pojkar som gärna vill fortsätta att idrotta, men med en lägre tävlingsmässig ambitionsnivå eller helt utan tävlingsinslag. I programmet Fäktningen inför framtiden, som årsmötet antog 2014, finns följande målbild: Målbild 2020 Svensk fäktnings ungdomsverksamhet öppnar dörrarna för allt fler ungdomar. En större andel ungdomar än tidigare stannar också kvar i verksamheten som aktiva fäktare eller som domare och ledare. Fäktningen ger, bättre än många andra idrotter, ungdomarna ett livslångt idrottsintresse. Vill vi nå den målbilden måste svensk fäktning fortsätta att rekrytera, men vi måste framförallt bli bättre på att behålla fäktare. Detta remissunderlag handlar om just den frågan. Hur behåller vi fler, hur behåller vi dem längre? I Fäktningen inför framtiden, i avsnittet om ungdomsfäktningen, vars utveckling den här remissen är tänkt att lägga grunden till, står också: Det långsiktiga syftet med ungdomsarbete skall vara att skapa förutsättningar för att få en bredd inom svensk fäktning, vilken i sin tur kan generera svenska seniorfäktare i världsklass. Viktiga åtgärder för att stimulera ungdomarna och att behålla dem allt högre upp i åldrarna är bl.a. följande: Flera tävlingar på regional nivå för att också bl.a. hålla tillbaka kostnaderna Flera läger på lokal, regional och nationell nivå Fäktmärken som visar utvecklingen av fäktkunskaperna Föräldraengagemang att föreningarna kan ge föräldrarna förståelse för fäktning och för ungdomsidrottens svåra frågor, så att de stimulerar sina barn och ungdomar att fortsätta med fäktningen. Självklart bör föräldrarna också erbjudas möjligheten att bli välutbildade föreningsledare. Därmed ökar kunskapen i föreningen. Det långsiktiga ledarskapet uppmuntras. 3 (11)

4 Genom Svenska Fäktförbundets gedigna ungdomsledarutbildning kan allt fler få kunskap om hur barn och ungdomar utvecklas och vad som kan göras för att de ska fortsätta med fäktningen. Utbildning är också en sporre för ungdomar att vara kvar i fäktningen. Bättre information om landslagsfäktarnas aktiviteter. Att visa upp goda föredömen Diskutera Är detta en korrekt och komplett lista på åtgärder som behövs för att behålla fler längre? Behöver vi göra annat? Nuläget Svensk Fäktning är en integrerad del av svensk idrottsrörelse. Vi kan i stort se samma positiva utvecklingslinjer och samma problemområden som de flesta andra traditionella idrotter. En utveckling är att idrottandet föryngras. Barn börjar med idrott och ofta då flera idrotter tidigare men slutar också idrotta tidigare, allt jämfört med ett eller två decennier tidigare. För svensk fäktning innebär detta såväl möjligheter som utmaningar. Att barn kommer till fäktningen, ibland redan så tidigt som i sjuårsåldern, innebär att fäktföreningen har möjlighet att forma det barnet även fysiskt, givet att man inom föreningen har ambition och kompetens att bedriva en allsidig träning som innefattar även kondition, koordination och balans. Samtidigt ligger det en stor utmaning i att hålla intresset vid liv hos den som kanske redan i 14-årsåldern har tränat fäktning i sju år. Varför slutar ungdomar idrotta? Statistiska Centralbyrån gjorde på RF:s uppdrag en enkät med ett antal ungdomar, som berättade, att de hade slutat att idrotta. Antalet deltagare i enkäten var inte stort, som syns nedan. Även om generella slutsatser kanske inte kan dras, ger svaren en god grund för en diskussion om orsakerna. 4 (11)

5 Ovanstående statistik, som avser idrotten i stort, är viktig. Vi ser att ungdomar dels kan tappa intresset för sin idrott, dels få andra intressen. Samtidigt ser vi, att det är många ungdomar som inte anser sig ha tid att idrotta och som slutar på grund av att satsningen på skolan måste få gå före. Här har idrotten ett stort problem. Svensk idrott har länge identifierat problemet med att kombinera elitidrott med universitetsstudier. Vidare har riksidrottsgymnasier och regionala gymnasier införts. Men det finns få exempel på att idrottsföreningar, distrikt eller förbund har förstått att det kan vara en lika stor utmaning att kombinera en idrottssatsning med studier i grundskolan. Vad kan vi göra inom fäktningen? Varför slutar ungdomar fäkta? Under 2013 genomförde Svensk Fäktförbundet en enkät om hur svenska fäktare (och deras föräldrar) ser på den verksamhet som bedrivs på svenska fäktsalar. Totalt inkom 316 svar. 51 av dessa hade slutat fäkta. Enkäten gav i stort en positiv bild av svensk fäktning. Hela 87 procent svarade att det stämmer helt att det känns tryggt på träningen och i omklädningsrummet. Ingen blir mobbad eller illa behandlad. Ca 90 procent svarade att det stämmer helt eller delvis att min tränare är en duktig pedagog och ungdomsledare. Ca 70 procent svarade att det stämmer helt att det är roligt att vara med på fäkttävlingar. Samtidigt vet vi att många slutar. 5 (11)

6 Enkäten gav inga glasklara svar på varför man slutade med fäktning utan snarare bekräftade att det är en komplex bild med en hel del dolda orsakssamband. Några tyckte det blev för dyrt. Några få slutade på grund av skador, och någon på grund av att kompisar inte fäktade. Men ur denna ganska komplexa bild framträder två orsaker något tydligare än andra. Man slutar därför att man inte känner att man utvecklas. Och man slutar därför att man vill satsa på skolan, framförallt om vi tittar på varför man slutar i kadett- och junioråldern. I tabellen nedan redovisades hur de tio personer i kadett- och junioråldrarna, som hade slutat, svarade. 6 (11)

7 Diskutera Gå igenom de olika förklaringarna till varför fäktare har slutat. Vilka tror ni är de viktigaste i er förening? Olika för olika åldersgrupper? Diskutera Gå igenom de förklaringar som ni tror är viktigast, när barn och ungdomar slutar i er förening. Och vad kan göras i förening, SDF och förbund för att komma tillrätta med problemet? Diskutera allmänt. Ni kan svara konkret längre fram i materialet. Orsak Utvecklades inte Åtgärder i förening SDF förbund Det var för dyrt Behövde mer tid i skolan Ville ha mer tid för annan idrott Mer tid för annat fritidsintresse Jag gillade inte att tävla Jag gillade inte träningen Trivdes inte med kompisar och stämning Blev ovän med tränaren Det var för långt till träningen Jag blev skadad Det var för slött på träningen Det var för stora krav på träningen 7 (11)

8 Diskutera Vilka egna uppgifter har vi om dem som slutat? Har föreningen en obligatorisk avskedsintervju med fäktare och föräldrar? Vilka är de viktigaste åtgärderna som förbundet kan göra för att få fler barn och ungdomar att stanna kvar inom fäktningen? Inte bara tonåringar slutar När man talar om att ungdomar slutar eller vi tappar fäktare så lägger vi ofta störst fokus på de fäktare som varit tävlingsaktiva och som slutar i kadett- eller junioråldern. Verkligheten är dock mer komplex, och sanningen är ju att barn och ungdomar slutar med fäktning redan efter första prova-på-tillfället, eller när som helst senare. Om fäktningen ska kunna behålla flera barn och ungdomar upp i åldrarna, måste vi uppmärksamma och sätta in åtgärder för att minska tappet i alla stadier. Vi kan för att kunna analysera situationen, dela in de som slutar i tre kategorier: Kategori A; de nybörjare som inte riktigt hittar in i fäktningen och som slutar efter en eller två terminer. Kategori B; de fäktare som tränat i några terminer, börjar åka på sina första tävlingar men slutar strax därefter Kategori C; - ungdomar som har haft en flerårig karriär inom fäktningen Nedan följer ett mycket rudimentärt utkast till handlingsplan, alltså vilka åtgärder som föreningar, distrikt och förbundet kan eller bör göra. Vad anser ni i er förening, vad kan tas bort och vad behöver läggas till? I ert remissarbete kan ni utgå från åtgärderna skissade nedan, eller börja med en helt tom matris! Ta också hjälp av diskussionen och tabellen ovan. 8 (11)

9 Åtgärder i föreningar Åtgärder i distrikt Åtgärder i SvFF Kategori A (slutar efter 1:a termin) Kvalitet i verksamhet Fler utbildade instruktörer/hjälptränare Bättre föräldrakontakt Regionala läger/gemensamma träningar Fäktmärken Kategori B (slutar efter 1:a tävlingen) Individsyn vad gäller när och hur lämpligt att tävla Fler utbildade instruktörer/hjälptränare Regionala läger/gemensamma träningar över klubbgränser Regionala ungdomstävlingar Förbättrade tävlingsformer Förbättrade tävlingsformer Kategori C (slutar efter att ha tävlat länge) Helhetsplanering (skolaidrott) för varje individ Underlätta skola-idrott, organiserad läxhjälp i fäktsalen Uppmuntra samträning med andra föreningar Utbilda instruktörer och domare Regionala läger/gemensamma träningar över klubbgränser Distriktsvis inventering och kontroll av att föreningar tar om hand alla Utbilda instruktörer och domare Förbättrade tävlingsformer Nationella läger Utbilda instruktörer och domare Mycket av de åtgärder som skissas ovan är relativt självförklarande. Men några saker förtjänar att utvecklas lite mer. Underlätta samtidig satsning på idrott och på skola Vi vet att många uppger att anledningen till att de slutade fäkta var at de ville satsa mer på skolan. Hur skulle vi ha kunnat behålla dessa i fäktningen? Räcker det med ett tyst läxläsningsrum i fäktsalen? Ska fäkttränaren också ha visst ansvar för att eleven sköter skolan? Mer samverkan föräldrar tränare? Föreningen engagerar läxhjälpsföretag? Vad orkar vi med som idrottsföreningar? Utveckling av tävlingsformerna för unga I de nyligen publicerade Anvisningar för ungdomsidrott som Riksidrottsstyrelsen beslutade kan vi läsa: Det är viktigt att poängtera att även om huvuddelen av barns och ungdomars idrottsliv består av träning är tävlingen för många det viktigaste. Tävlingen som 9 (11)

10 sådan har ett egenvärde och är ett moment i idrotten som barnet eller ungdomen ofta siktar på och ser fram emot. Att prestera i kamp med andra ger för många barn och ungdomar liksom för oss vuxna mening till den träning de lägger ner. Men det är viktigt att komma ihåg att tävlingen inte alltid är drivkraften för dem och att utformningen av tävlingen har stor betydelse. Inte bara för stunden utan också då tävlingen i stor utsträckning styr det som sker på träningen. Ser tävlingen ut på ett visst sätt, signalerar det vad som är viktigt att träna på för att lyckas. Detta gör att progressionen och tävlingsstrukturen i de flesta idrotter styr i vilken fas barn och ungdomar tränar på olika moment. Därför måste förbunden fundera över vilka signaler tävlingssystemen sänder ut om vad som ska premieras i olika åldrar. I svensk ungdomsfäktning används idag i huvudsak ett grundsystem (en eller flera pouleomgångar med efterföljande direkteliminering för alla) som är direkt modellerat efter internationella elittävlingar. Fördelarna med denna tävlingsform är att den ger en rakt igenom rättvis tävling helt utan betydelselösa matcher. Nackdelarna är dock mycket stora. Efter två pouleomgångar ska normalt de allra sämsta fäktarna möta de allra bästa eller nästintill. Resultatet är ofta att 30-40% av fäktarna måste sluta sin tävling med en mycket negativ upplevelse i form av en storförlust. Är detta acceptabelt? Tävlingssystem måste alltid konstrueras på sätt som är enkelt att förstå för deltagare och föräldrar. Man måste veta vad matchen betyder, och vad som händer om man vinner eller förlorar. Samtidigt går det med relativt enkla medel att sätta upp system som är enkla att förstår, och som innebär mycket fäktning för alla, och där en majoritet av matcherna går mot relativt jämnt motstånd. Diskutera Hur skulle ni vilja utveckla och förändra tävlingssystemet, så att det i större utsträckning blir en positiv upplevelse för alla barn och ungdomar? Hålla nere kostnaderna lägga pengar på rätt sak Det är ganska få som uppger att de slutar fäkta för att det blev för dyrt. Samtidigt finns det nog anledning att tro, att kostnaderna och familjens ekonomiska situation spelar roll även för en del som uppger annan orsak till att man slutat. Att få ner kostnaderna för ungdomar att fäkta är naturligtvis ett önskvärt mål. Hur gör vi det i föreningar, distrikt och förbund? Samtidigt vet vi, att det är de föreningar som har sett till att ha råd med anställda tränare som har mest verksamhet och som kanske också har bäst verksamhet. Är det möjligt och riktigt att höja avgifterna ytterligare för att få råd med kompetent tränare? 10 (11)

11 Många föreningar har låg terminsavgift, samtidigt som många medlemmar lägger ganska mycket pengar på resor och boende på tävlingar. Bör svensk ungdomsfäktning gradvis organiseras om, så att mer pengar kommer till den egna föreningen och till professionella tränare och mindre pengar behöver gå till SJ, bensinbolagen och Scandic Hotels? Diskutera Vad kan föreningar, SDF och förbund göra för att hålla nere kostnaderna för träning och tävling? 11 (11)

En bättre barn- och ungdomsfäktning

En bättre barn- och ungdomsfäktning En bättre barn- och ungdomsfäktning Remiss till föreningarna Innehåll Sid. Inledning 2 Bakgrund 3 Förändringsarbetet i föreningar och SDF 5 - erfarenheter Bakgrund till förslagen 7 Förslag att ta ställning

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Impulser till verksamhetsplaneringen i föreningar och SDF Glädjen i föreningen och föreningens sociala gemenskap, vid sidan av pisten, är avgörande för unga människors vilja

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet

Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet En kort rapport och remissmaterial från arbetsgruppen för jämlikhet och jämställdhet Innehåll Sid. Till Svenska Fäktförbundets föreningar 2 Jämlikhet

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN. Ett diskussions- och planeringsmaterial för föreningarna om mål och nyckeltal 2014

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN. Ett diskussions- och planeringsmaterial för föreningarna om mål och nyckeltal 2014 FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Ett diskussions- och planeringsmaterial för föreningarna om mål och nyckeltal 2014 Förord Förbundsmötet 2004 antog programmet Fäktningen inför framtiden efter en bred remissverksamhet

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017 Förbundsmöteshelg på Bosön 4-5 mars 2017 Programmet på Bosön 13.00 2016 och de viktigaste framtidsfrågorna Lars Liljegren - Nyckeltal för framtiden 14.00 OS-satsningen 2016 och framtida Henning Österberg

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Så arbetar vi tillsammans Remissmaterial till föreningar och SDF hösten 2014 Från Ungdoms-SM i Karlskrona våren 2013 Glädjen i föreningen och föreningens sociala gemenskap, vid

Läs mer

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna Svensk Fäktning Strategi 2028 Remiss till föreningarna Sista svarsdag 21 januari 2018 Den största lilla fäktnationen i världen Styrelsen har under 2017 arbetat med ett förslag till ny strategi för svensk

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål

Välkommen till Lions Hockey! Syfte och Mål Policy Välkommen till Lions Hockey! Intresset för idrott i samhället är stort, i Sverige finns det cirka 60 000 aktiva ishockeyspelare varav ungefär 35 000 är mellan 10 och 14 år. De upplevelser och erfarenheter

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning:

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning: Farsta i november 2003 Till föreningar och SDF För tre månader sedan skrev jag ett brev till föreningarna och berättade om resultatet av rådslaget Fäktningen inför framtiden som föreningar, SDF och några

Läs mer

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13

Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdom 2015-05-13 Verksamhetsplan Piteå GK Ungdoms och juniorverksamhet 1. Vision PITEÅ GOLFKLUBB SKA ERBJUDA DEN BÄSTA BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHETEN I KOMMUNEN, ALLA KATEGORIER

Läs mer

Bidrar vår förening till mångfald?

Bidrar vår förening till mångfald? Bidrar vår förening till mångfald? Ett analysverktyg om mångfaldsarbete SISU Idrottsutbildarna Verktyg för mångfaldsanalys av idrottsföreningen Allas rätt att vara med är en av byggstenarna i svensk idrotts

Läs mer

Idrottslyftet Utvecklingsplan

Idrottslyftet Utvecklingsplan Idrottslyftet 2016 2019 Utvecklingsplan Svenska Isseglarförbundet Utvecklingsplan Idrottslyftet Syfte och mål Syftet med Idrottslyftet 2016 2019 är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet

Svenska Brottningsförbundet Svenska Brottningsförbundet Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument, antagna maj 2015 SBF:s utvecklingsplan SBF - centralt Utveckling Marknad och kommunikation Tävling Elit Riksidrottsförbundets

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet 2016-05-03 Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Tommy Eliasson Winter, alpint Karin Ersson, längd Joar Båtelson, skicross Olle Danielsson, snowboard och freeskiing Katarina

Läs mer

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE?

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE? DEN STÖDJANDE FÖRÄLDERN Du som förälder kommer finnas där för ditt barn oavsett om han lyckas eller misslyckas Vi ledare vill inte att du som förälder skall vara tyst En förälder blandar ofta ihop vägskylten

Läs mer

Idrottslyftet

Idrottslyftet Syfte Idrottslyftets syfte är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten Idrottslyftet

Läs mer

IDROTTS LYFTET. Svenska Dragkampförbudets utvecklingsplan för idrottslyftet år 1-4. År ett 2007-0701- 2008-06-30

IDROTTS LYFTET. Svenska Dragkampförbudets utvecklingsplan för idrottslyftet år 1-4. År ett 2007-0701- 2008-06-30 IDROTTS LYFTET Svenska Dragkampförbudets utvecklingsplan för idrottslyftet år 1-4 År ett 2007-0701- 2008-06-30 Svenska Dragkampförbundet vill bli ett tydligt förbund Inriktning på idrottslyftet Öppna dörrarna

Läs mer

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje

Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Delaktighet Gemenskap Respekt Glädje Detta dokument är en del av Skara FC:s värdegrundsarbete som gäller alla ungdomsspelare, ledare och föräldrar. Dokumentet finns på Skara FC:s hemsida https://www.laget.se/skarafc/

Läs mer

Idrottslyftet

Idrottslyftet Idrottslyftet 2016 2019 Utvecklingsplan SVENSKA BANGOLFFÖRBUDET Utvecklingsplan Idrottslyftet Syfte och mål Syftet med Idrottslyftet 2016 2019 är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

Ny tävlingsstruktur för svensk brottning

Ny tävlingsstruktur för svensk brottning Ny tävlingsstruktur för svensk brottning Nedan följer information gällande ny tävlingsstruktur inom svensk brottning. Ikraftträdande och kontakt Den nya tävlingsstrukturen är avsedd att träda i kraft på

Läs mer

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet.

enkelhet Idrott för barn ska i första hand bedrivas under enkla former i närområdet. livslångt intresse Idrott för barn och ungdomar ska utformas så att de kan lära sig idrotten och få ett livslångt intresse för idrott och fysisk aktivitet. Idrott för barn och ungdomar ska inriktas på

Läs mer

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! ÖPPNA DÖRRARNA FÖR FLER OCH BEHÅLL FLER LÄNGRE Vi vill att barn och ungdomar ska utvecklas, trivas och må bra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum Fokus ska ligga på att utforma verksamhet som är öppen för alla och som upplevs som attraktiv och välkomnande för varje enskild individ.

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET

Måldokument ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET S v e n s k b o r d t e n n i s dokument 2017-2022 ANTAGET VID FÖRBUNDSMÖTET 2017-04-09 Verksamhetsidé Bordtennis ska vara lättillgängligt och vi ska erbjuda alla möjligheten att utöva och verka inom bordtennisen

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

Vad vill Idrotten vill?

Vad vill Idrotten vill? Tränarskapet Att prata om Vad behöver jag känna till som tränare? Hur utvecklar vi seglare för framtiden? Hur jobba för att hjälpa seglare vidare efter Optimist? U13 klassen Reglerefterlevnad och domarrekrytering/kompetens

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2016-2019 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter

* SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter * SBTF verksamhetsidé vilken även NVGBTF kommer att arbeta efter VÄRDEGRUND FÖR ALLA Bordtennis är en idrott där alla är välkomna! Vår verksamhet bygger på glädje, kamratskap och engagemang. Inom vår idrott

Läs mer

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet!

IDROTTSLYFTET. MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! IDROTTSLYFTET MER OCH FLER Ta chansen att utveckla föreningens barn- och ungdomsverksamhet! ÖPPNA DÖRRARNA FÖR FLER OCH BEHÅLL FLER LÄNGRE Vi vill att barn och ungdomar ska utvecklas, trivas och må bra

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orienterings vision Dit vill vi! Svensk orientering, världens bästa!

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Ge ditt barn en gåva för livet!

Ge ditt barn en gåva för livet! Ge ditt barn en gåva för livet! Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att man ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker. Till exempel

Läs mer

Dokumentation Rakt på sak

Dokumentation Rakt på sak Dokumentation Rakt på sak Under utvecklingsträffen den 25 26 mars genomfördes ett erfarenhetsutbyte med hjälp av metoden Rakt på sak. Nedan följer en sammanställning av vad som framkom. Under respektive

Läs mer

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF)

Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 Svenska Castingförbundet (SCF) Utvecklingsplan för Idrottslyftet 2013-2015 (SCF) Denna utvecklingsplan är ett levande dokument som kan göra förändringar i om så krävs för att Idrottslyftets mål i ännu högre utsträckning ska uppnås.

Läs mer

Förslag till riktlinjer för Idrottslyftet

Förslag till riktlinjer för Idrottslyftet Förslag till riktlinjer för Idrottslyftet Utgåva 0.3 2008-11-03 Sida 1 (11) 1 Inledning Svenska Klätterförbundets styrelse har givit Barn- och Ungdomskommittén (BoUK) i uppdrag att ta fram förslag på riktlinjer

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Strategiskt arbete mot 2025

Strategiskt arbete mot 2025 Strategiskt arbete mot 2025 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1. En process med delaktighet 2. Vision 3. Uppdrag 4. Kärnvärden 5. Livslångt idrottande 5. En strategisk plan för alla 7. Svensk Taekwondo för

Läs mer

Skapa ett livslångt fotbollsintresse ett bra ledarskap lägger grunden!

Skapa ett livslångt fotbollsintresse ett bra ledarskap lägger grunden! 1/7 2005 30/6 2006 Skapa ett livslångt fotbollsintresse ett bra ledarskap lägger grunden! NU STARTAR VI HANDSLAGETS ÅR 3 (1/7 2005 30/6 2006) Regeringen har beslutat att under en fyra års period via Riksidrottsförbundet

Läs mer

Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25

Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25 Fastställd av Svenska Klätterförbundets styrelse 2006-03-25 Med klättring för barn avser vi i allmänhet idrott till tolv års ålder. I barnklättring låter vi barnen lära sig genom lek och därigenom utveckla

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

Ishockeyn Vill Svenska Ishockeyförbundet

Ishockeyn Vill Svenska Ishockeyförbundet Ishockeyn Vill Svenska Ishockeyförbundet Ishockeyn Vill är Svenska Ishockeyförbundets måldokument om hur ishockeyn ska bedriva sin verksamhet och möta kommande utmaningar. Ishockeyn Vill är ett material

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

Idrottslyftets syfte och mål Riksidrottsstyrelsen beslutade i juni 2015 att Idrottslyftet ska ha följande syfte och mål under perioden :

Idrottslyftets syfte och mål Riksidrottsstyrelsen beslutade i juni 2015 att Idrottslyftet ska ha följande syfte och mål under perioden : Idrottslyftet 2017 Bakgrund Riksidrottsförbundet (RF) gav (SBF) och alla andra specialidrottsförbund i uppdrag att under 2016 genomföra en kartläggning och en analys av verksamheten för barn och unga 7

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

handslaget ÅR 4 SKAPA ETT LIVSLÅNGT FOTBOLLSINTRESSE - ETT BRA LEDARSKAP LÄGGER GRUNDEN Svenska Fotbollförbundet

handslaget ÅR 4 SKAPA ETT LIVSLÅNGT FOTBOLLSINTRESSE - ETT BRA LEDARSKAP LÄGGER GRUNDEN Svenska Fotbollförbundet handslaget ÅR 4 SKAPA ETT LIVSLÅNGT FOTBOLLSINTRESSE - ETT BRA LEDARSKAP LÄGGER GRUNDEN Svenska Fotbollförbundet Välkommen till Handslaget år 4! 1/7 2006 30/6 2007 Det viktigaste målet för svensk fotbolls

Läs mer

Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning

Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning Strategiarbetet Uppdraget RF-stämman 2013 beslutade att uppdra till RS: att genomföra ett strategiarbete om Svensk idrotts framtid att ge förslag

Läs mer

Barn och ungdomsfotbollen

Barn och ungdomsfotbollen Här kan du läsa om vad vi i FC Gute vill med vår verksamhet för våra barn och ungdomar i föreningen. Det är av stor vikt att alla i föreningen känner till detta och att vi arbetar utifrån våra styrdokument.

Läs mer

Trygg Idrott. Carina Bäck

Trygg Idrott. Carina Bäck Trygg Idrott Carina Bäck Utvecklingsresor - tillsammans mot 2025 Fem prioriterade utvecklingsresor En ny syn på träning och tävling Inkluderande idrott för alla Jämställd för en framgångsrik idrott Den

Läs mer

SDF:s uppgifter och arbetsformer, Sydsvenska Fäktförbundet

SDF:s uppgifter och arbetsformer, Sydsvenska Fäktförbundet SDF:s uppgifter och arbetsformer, Sydsvenska Fäktförbundet 4 mars 2017 Lennart Åström Sydsvenska Fäktförbundets vision Samarbete glädje - attraktion Föreningar och medlemmar i distriktet Sydsvenska fäktförbundet

Läs mer

Föräldraenkät våren Linda Wemmert

Föräldraenkät våren Linda Wemmert Föräldraenkät våren 2018 Linda Wemmert ENKÄTEN STATISTISKT UNDERLAG Hur har urvalet dragits? Alla föreningar ombads att maila ut till föräldrar till alla sina spelare från skridskoskola upp till J18. Ingen

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Förbundsstyrelsens förslag till reviderat program Förbundsmötet 2014 Från Ungdoms-SM i Karlskrona våren 2013 Glädjen i föreningen och föreningens sociala gemenskap, vid sidan

Läs mer

Svenska Fäktförbundets utbildningsplan

Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Verksamhetskonferens 29-30/10, 2011 Peter Ejemyr Svenska Fäktförbundets utbildningsplan Ny sammanhållen studieplan Nya utbildningar Högre ambitioner högre krav Koordinerad

Läs mer

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel UOF Ting 2017 Hur går det för Svensk orientering På gång i Svensk orientering Flera och mera från triangel till rektangel Vi blir fler, nu över 83 000 medlemmar 2014 2015 2016 2017 (1/11) Medlemmar 73829

Läs mer

RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V

RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V RIKTLINJER SIU MODELLEN - För barn och ungdomsidrott - V 2.0-20180301 Ramar att förhålla sig till inom barn- och ungdomsidrotten i Gästriklands Innebandyförbund. Detta dokument är en sammansättning av

Läs mer

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling

Oranga-tråden. Policydokument för Torns IF. En förening i utveckling Oranga-tråden Policydokument för Torns IF En förening i utveckling (Rev. A 2012-08-20) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Torns IF:s

Läs mer

Föräldramöten

Föräldramöten Föräldramöten 2016 2016-01-27 1 Vad ligger till grund för vår verksamhet Värdegrund Vision Ledstjärnor Spelarutbildningsplan (Praktisk spelarutbildningsplan) Föreningsträdet (Teoretisk Spelarutbildningsplan)

Läs mer

Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga. Datum: 18 februari 2015

Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga. Datum: 18 februari 2015 Ledare om toppning inom lagidrott för barn och unga Datum: februari Bakgrund, syfte och sammanfattning av resultat I idrottsrörelsens idéprogram Idrotten vill betonas att barn- och ungdomsidrotten, i enlighet

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Förbundsstyrelsens förslag till reviderat program. Förbundsmötet den 5 mars 2017 Glädjen i föreningen och föreningens sociala gemenskap, vid sidan av pisten, är avgörande för

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

E N S K E D E I K ENSKEDEMODELLEN

E N S K E D E I K ENSKEDEMODELLEN Enskedemodellen handlar i grund och botten om ett förändrat synsätt på hur en verksamhet bör bedrivas för att skapa bra förutsättningar för en välfungerande barn- och ungdomsfotboll. Konceptet är helt

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan

Skolidrottsförbundets utvecklingsplan FRAMTIDENS SKOL-IF Skolidrottsförbundets utvecklingsplan 2017-2019 DE FYRA PUNKTERNA Skolidrottsförbundet ska stödja, leda, företräda, utbilda och utveckla skolidrottsföreningarna så att de är så attraktiva

Läs mer

Vad? Hur? Vem? När? Föräldrabrottning. Klubben. Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se. Klubben

Vad? Hur? Vem? När? Föräldrabrottning. Klubben. Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se. Klubben Föräldrabrottning en Prova att sitta fast Regler Låt nybörjarna se en Se äldre/duktigare träna Regler samma oavsett ålder? Skicka fler tränare på utbildningar så att alla känner trygghet. Distriktsförbundet

Läs mer

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK

RUJK 2015. Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK RUJK 2015 Marcus Lindström, Örnsköldsviks MGK Mats Nilsson, Perstorp BGK Carina Lindström, Umeå BGK Nicklas Strömberg, Kalmar MGK Ungdomskommitténs aktiviteter under årsmötet Lördag Presentation av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Föreningslyftet Fotboll

Föreningslyftet Fotboll Föreningslyftet 2019 Fotboll 190207 Idrottslyftet 2019 Paket 1: Spelarlyftet 5.000 kr (1-2 ungdomslag 12-19 år) 7.500 kr (3-6 ungdomslag 12-19 år) 10.000 kr (7 eller fler ungdomslag 12-19 år) Paket 2A:

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer

Uppföljning och utvärdering. IL-dagarna 2016

Uppföljning och utvärdering. IL-dagarna 2016 Uppföljning och utvärdering IL-dagarna 2016 Om vårt uppdrag Processutvärdering med fokus på att stötta programmets genomförande Kunskapsbaserat stöd till RF i genomförandet av IL Kan komma att innebära

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

Idrott och integration - en statistisk undersökning 2010

Idrott och integration - en statistisk undersökning 2010 Idrott och integration - en statistisk undersökning STOCKHOLM JUNI ANDRÈN & HOLM FOTO: FREDRIK RODHE Förord Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna i svensk idrotts värdegrund, antagen

Läs mer

Idrottslyftet Utvecklingsplan

Idrottslyftet Utvecklingsplan Idrottslyftet 2016 2019 Utvecklingsplan SF: Utvecklingsplan Idrottslyftet Syfte och mål Syftet med Idrottslyftet 2016 2019 är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7 25 år väljer att

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Idrott en bra start i livet

Idrott en bra start i livet Idrott en bra start i livet Idrotten ger både vuxna och barn möjlighet att röra sig, utmana sig själv eller varandra och ha roligt. Att vara medlem i en idrottsförening ger möjligheter att snabbt hitta

Läs mer

Vad innebär RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott för Svenska Bordtennisförbundets tävlingsverksamhet?

Vad innebär RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott för Svenska Bordtennisförbundets tävlingsverksamhet? Vad innebär RF:s anvisningar för barn- och ungdomsidrott för Svenska Bordtennisförbundets tävlingsverksamhet? RF:s anvisning (ett sammandrag av RF:s anvisningar för barn och ungdomsidrott med fokus på

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Att leda en förening eller ett förbund utifrån ett barnperspektiv 1989

Läs mer

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17

SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 SVENSK INNEBANDY VILL Verksamhetsplan för Svenska Innebandyförbundet 2016/17 S V E N S K I N N E B A N D Y V I L L VISION Folksporten för alla alltid w w w. i n n e b a n dy. s e 3 V E R K S A M H E T

Läs mer

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy

Sandareds IBS:s riktlinjer och policy Sandareds IBS:s riktlinjer och policy FÖRORD I detta dokument har vi satt Sandareds IBS: s policy och riktlinjer på pränt. Syftet med dokumentet är att ge vägledning i hur föreningen ställer sig i en rad

Läs mer

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå.

Riktlinjer och kloka ord från förbundsnivå. Inledning och bakgrund. Detta är det nya vägledande dokumentet som tillsammans med allmänna riktlinjer för THC ungdomssektion framtagits av Kanslichef, tränare samt ledare inom klubbens ungdomssektion

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12

Tränarens himmel och helvete. Samtalsplan 2014-03-12 Tränarens himmel och helvete Samtalsplan 2014-03-12 Om programserien När Sveriges idrottsföreningar är som bäst erbjuder de barn och ungdomar gemenskap och lustfyllt idrottande. Utbildningsradions (UR)

Läs mer

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt

Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Att vara spelare och förälder i Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 SYFTE OCH MÅLGRUPP... 3 DOKUMENTANSVARIG,

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2013-2018 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

Angelica Källström, FM 9 april 2017

Angelica Källström, FM 9 april 2017 Angelica Källström, FM 9 april 2017 Angelica.kallstrom@danssport.se Svensk Idrottsrörelse Hur ser det ut i era föreningar, Hur ser verksamheten ut? Barn/unga, äldre, motion, elit? Kartläggning- hur ser

Läs mer