Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle. Statusrapportering Handlingsplan NLS 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle. Statusrapportering Handlingsplan NLS 2018"

Transkript

1 Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle Statusrapportering Handlingsplan NLS 2018

2 1.1 Säkrare läkemedelshantering för barn LV I förvaltning. N/A 1.2 Värdering av behandlingseffekt i klinisk Vardag TLV Genomförandet kräver samarbete mellan flera aktörer samt kvalitetsregisterägarna, akademiska forskare och enskilda läkemedelsföretag som äger data från de aktuella kliniska studierna. Avsikten är att utvärdera den identifierade metodens användbarhet, identifiera relevanta datakällor (exempelvis kvalitetsregister), säkerställa att data kan och får användas i det syfte som gäller för piloterna samt att fastställa vad datakällorna behöver innehålla för att det ska vara möjligt att göra en tillförlitlig värdering av överförbarhet. En av piloterna fokuserar på uppföljning av typ 2 diabetesläkemedel. Denna grupp valdes med anledning av stor patientgrupp, alla läkemedel är förskrivningsläkemedel och uttag finns registrerade. Vidare finns ett kvalitetsregister (nationella diabetesregistret, NDR) med god täckningsgrad samt ett antal relativt nya läkemedel som använts under några år. Två företag är villiga att delta i projektet, ställa data från sina prövningsdatabaser till förfogande och gemensamt med NDR och TLV analysera RCT och registerdata. Etikansökningar har bifallits och samkörningar och uttag från NDR, läkemedelsregistret, patientregistret, dödsorsaksregistret, samt SCB:s befolkningsregister har gjorts. Analysplaner har utarbetats och arbetet kommer troligen att starta före eller under sommaren. 1.3 Förbättrad läkemedelsinformation SKL Under 2018 ska Sveriges Kommuner och Landsting: stödja hälso- och sjukvårdens behov av att uttrycka och dokumentera information om patientens läkemedelsbehandlingar på ett enhetligt och strukturerat vis stödja EHM:s arbete med struktur för de informationsmängder som kommer att ingå i den nationella läkemedelslistan stödja SoS vidareutveckling av nationell informationsstruktur (NI) inom läkemedelsområdet stödja LV med struktur- och metodfrågor i det vidare arbetet med IDMP. SKL och Socialdepartementet är överens om att ha kontinuerlig avstämning under året om hur arbetet fortskrider. Under 2018 handlar denna aktivitet mycket om att bidra till andra aktörers arbete med strukturerad läkemedelsinformation. Framför allt vill SKL understryka vikten av att den nationella läkemedelslistan får en struktur och ett innehåll som gör att den kan fungera som en naturlig del i vårdens vardag. Det finns många utmaningar och beroenden i samarbetet med övriga aktörer, men också styrkor och möjligheter till ett mer effektivt arbete tack vare att stuprör lättare kan undvikas. SKL fortsätter också arbetet med en systematisk och stringent dokumentation av vårdens behov av information om patientens läkemedelsbehandlingar oavsett om det gäller receptförskrivna läkemedel eller rekvisitionsläkemedel (eller receptfria läkemedel som patienten köper själv).

3 1.4 Nationell läkemedelslista Soc.dep. Socialdepartementet planerar att färdigställa en lagrådsremiss om nationell läkemedelslista under första kvartalet av 2018 och, efter anpassning till Lagrådets eventuella synpunkter, lämna en proposition till riksdagen. E-hälsomyndigheten ska i slutet av mars 2018 slutredovisa sin fördjupade förstudie med fokus på tekniska och ekonomiska förutsättningar kopplade till läkemedelslistan. Denna förstudie bygger till stor del på en tidigare förstudie som myndigheten redovisade den 30 juni 2017 med inriktning på hur en kommande nationell läkemedelslista kan realiseras. Socialdepartementet tog fram en lagrådsremiss om nationell läkemedelslista under Lagrådsremissen beslutades den 1 mars Regeringen fattade beslut om en proposition med samma namn (prop. 2017/2018:223 Nationell läkemedelslista) den 5 april. Lagen om nationell läkemedelslista antogs av riksdagen den 13 juni. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juni 2020, med undantag av krav på hälso- och sjukvårdens aktörer och uppgiftsskyldighet i samband därmed som föreslås träda i kraft den 1 juni Ett antal aktiviteter inom NLS stödjer fortsättningsvis införandet av en kommande nationell läkemedelslista, främst 1.3 (Förbättrad läkemedelsinformation) och 1.7 (Strukturerad läkemedelsinformation). Ett antal nya aktiviteter (1.14 och 1.15) kan vara ett led i att nya informationsmängder kommer att kunna läggas till i det nya registret. Under hösten 2018 kan det bli aktuellt med regeringsuppdrag utanför strategin också, t.ex. med koppling till föreskriftsändringar. 1.5 Förhindra receptförskrivning och olämplig läkemedelsförskrivning IVO Det behövs en samordning kring de olika aktiviteter som sammantaget säkerställer att läkemedelsbehandlingen sker enligt vetenskap och beprövad erfarenhet som grund för en god och säker vård. IVO agerar samordnande och knyter samman aktiviteterna hos berörda myndigheter. IVO behöver även ta fram en strategi för hur den riskbaserade tillsynen kan förbättras med hjälp av den nationella läkemedelslistan. Myndigheten har angett att man kommer att anpassa sin tillsynsmetodik av läkemedelsförskrivningar när kommande regelsystem för nationella läkemedelslistan är känt, vilket förväntas bli under första halvan av IVO kommer att anpassa sin tillsynsmetodik av läkemedelsförskrivningar när kommande regelsystem för nationella läkemedelslistan är känt.

4 1.6 Möjliggör elektronisk rapportering av läkemedelsbiverkningar SKL Under 2018 avslutas utvecklingen av den fristående applikationen, och tjänsten verifieras och trimmas i en skarp pilot i Region Uppsala. Från januari 2019 ska det vara möjligt för andra landsting och regioner att ta del av tjänsten. Förvaltning av tjänsten förbereds hos Inera, bl.a. genom en inventering av landstings och regioners intressen och möjligheter att göra ett förvaltningsåtagande, enligt Ineras gängse rutiner för förvaltningsobjekt. Det elektroniska biverkningsrapporteringsverktyg som utvecklats av Inera tillsammans med Läkemedelsverket pilottestas i Uppsala under våren Förvaltningsetablering pågår, och planen är att andra landsting och regioner ska kunna använda verktyget från och med Strukturerad läkemedelsinformation EHM, uppdrag 1 I E-hälsomyndighetens uppdrag ingår att säkerställa att: a. den struktur som föreslås för varje informationsmängd bygger på ändamålsenliga kodverk b. informationsmängderna ska vara strukturerade och mappade mot den nationella informationsstrukturen c. den valda struktureringen för varje informationsmängd är förankrad med representanter för verksamheten d. färdiga tekniska lösningar finns för förvaltning av nationella källor e. det finns ändamålsenliga tekniska lösningar för hur dessa nationella källor ska distribueras till hälso- och sjukvårdens vårdsystem. E-hälsomyndigheten har i regleringsbrevet för 2018 fått i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet. Arbetet med strukturerad läkemedelsinformation har bedrivits i samband med förberedelserna kring nationella läkemedelslistan. I den inledande fasen har fokus legat på termer och definitioner och vad som ska dokumenteras, eftersom det är grunden till fortsatt arbete kring hur informationen ska struktureras. Fokus flyttas nu mot mer praktiskt arbete med kodverk (innehåll, förvaltning och tekniska lösningar) samt informationsmodeller. Frågorna har delats upp och drivs i olika arbetsgrupper där E-hälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, SKL och Inera deltar.

5 1.7 Strukturerad läkemedelsinformation SoS, uppdrag 2 Socialstyrelsen ska utreda hur termer och begrepp med koppling till ordination och förskrivning av läkemedel ska kunna hanteras och tolkas likartat oberoende av aktör eller system. Arbetet ska bedrivas med utgångspunkt i Socialstyrelsens krav på hur en läkemedelsordination ska dokumenteras (HSLF-FS 2017:37) samt med hänsyn tagen till de behov som finns i samband med införandet av en kommande nationell läkemedelslista. Utredningen ska i möjligaste mån vara i linje med det pågående arbetet för en enhetligare begrepps-användning inom ramen för Vision Socialstyrelsen ska även ge användarstöd till E-hälsomyndigheten, Läkemedelsverket och SKL/Inera när det gäller frågor om Nationell informationsstruktur (NI) och Nationellt Fackspråk (NF) inom läkemedelsområdet. Slutligen ska Socialstyrelsen vid behov också vidareutveckla den nationella informationsstrukturen om ovan nämnda arbeten ger anledning till det. Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Deluppdraget är ett regeringsuppdrag i 2018 års regleringsbrev. Projektet är resurssatt och löper på enligt plan. Den 16 maj hölls ett avstämningsmöte på Socialdepartementet där ansvariga myndigheter rapporterade status för respektive delaktivitet inom NLS Strukturerad läkemedelsinformation LV, Uppdrag 3 Läkemedelsverket ska påbörja strukturering av informationsmängder för registrering i nationell läkemedelslista (NLL). Anpassningen av informationen ska följa IDMP-standarderna (Identification of Medicinal Products). Användning av IDMP är obligatorisk för regulatorisk verksamhet och kommer att underlätta utbyte av läkemedelsinformation mellan länder. Läkemedelsverket ska genomföra mappningsarbete, påbörja anpassning av informationsmängd, administreringssätt (administreringsväg, -ställe och -metod) och förbereda hantering av information om aktiv substans utifrån i den nationella läkemedelslistan. Informationsmängderna ska kunna hanteras i Läkemedelsverkets kommande it-system för läkemedel. Arbete med anpassning av läkemedelsinformation som behövs för Nationell läkemedelslista till IDMP-standarder Läkemedelsverket har genomfört (den 26 mars 2018) och rapporterat Implementering av IDMP Nytta och konsekvenser för nationella aktörer, en delaktivitet inom NLS- uppdraget i Strukturerad läkemedelsinformation (NLS 1.7).

6 1.8 Insatser för att förbättra patientsäkerheten vid det generiska utbytet LV Ingår ej i handlingsplan N/A 1.9 Strukturerade läkemedelssamtal på apotek Soc.dep. Betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) remissbehandlades under 2017 och arbetet med att ta fram en lagrådsremiss påbörjades. Socialdepartementet planerar att tidigt under 2018 publicera en lagrådsremiss och efter inhämtning av Lagrådets synpunkter lämna en proposition till riksdagen. I det sammanhanget avser Socialdepartementet att med utgångspunkt i den analys som presenteras i SOU 2017:15 bereda vidare utredningens förslag om försöksverksamhet med en farmaceutisk tjänst. Regeringen överlämnade våren 2018 en proposition baserad på Nya apoteksmarknadsutredningens förslag i betänkandet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15). I propositionen föreslås att öppenvårdsapotekens grunduppdrag sammanställs och förtydligas i en ny bestämmelse i lagen om handel med läkemedel. I samma lag föreslås ändringar i fråga om de krav som ställs på apoteken. Förslagen innebär bland annat krav på farmaceutkompetens i samband med expedieringar av förskrivningar, förtydliganden av kraven på rådgivning och kontroll, krav på erfarenhet, kompetens och inflytande för läkemedelsansvariga och krav på utformningen av apotekens rådgivningsmiljö. Det lämnas även förslag som syftar till att förbättra tillgängligheten till läkemedel. Av propositionen framgår också att regeringen anser att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bör få i uppdrag att genomföra två förstudier som ska avse dels indikatorer för att mäta apotekens verksamhet, dels en försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster på apotek.

7 Nr Aktivitet Ansv ar Genomförandeplan Statusrapportering Säkrare iordningställande och administrering av läkemedel för barn SLF Aktiviteten är indelad i två delaktiviteter. Den ena rör best practice vid iordningställande och leds av Läkarförbundet och den andra är inriktad på information till patienter och vårdnadshavare för säkrare hantering av läkemedel till barn och leds av Läkemedelsverket. För den del som leds av Läkarförbundet är avsikten att bilda en arbetsgrupp med farmaceuter och sjuksköterskor från de sjukhus som i dag har iordningställande farmaceuter. Arbetet utgår sedan från Läkemedelsgruppen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Arbetsgruppen genomför, utifrån Läkemedelsverkets kunskapsunderlag om säkrare läkemedelshantering till barn samt befintliga beredningar i eped, en fördjupad inventering och riskkategorisering med hjälp av verktyg från den resolution som publicerats av den europeiska farmakopén (CM/Res (2916). Projektets löptid är två år. Arbetet ska slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 31 januari En delredovisning ska göras senast den 31 januari Fyra delprojekt etablerade, där delprojekt 1 och 2 är avslutat och överlämnat. Alla barnsjukhus som idag har iordningsställande farmaceuter har deltagit. Delprojekt 1 avslutat: Riskanalysen genomförd för ca 100 eped id. Moment för dokumentation via film identifierade. Evidens och avvikelser insamlade gällande de identifierade momenten via IVO. Delprojekt 2 avslutad: Inspelning av inventeringsfilmer för olika moment med beskrivning av "best practice" Delprojekt 3 pågår: Delphi process för att utvärdera samstämmigheten i beskriven "best practice" i delprojekt 2 för varje moment. Delprojekt 4 (hösten 2018): Framtaget material paketeras för åtkomst inom barnsjukvården Överlämning och avvecklingsfas med eped redaktionen som mottagare Övrigt: Projektpresentation inskickat till European Association of Hospital Pharmacists årsmöte 2018 och vann tredje pris av 500 postrar.

8 1.10 Säkrare iordningställande och administrering av läkemedel för barn LV Aktiviteten är indelad i två delaktiviteter. Den ena rör best practice vid iordningställande och leds av Läkarförbundet och den andra är inriktad på information till patienter och vårdnadshavare för säkrare hantering av läkemedel till barn och leds av Läkemedelsverket. Material togs fram enligt uppdrag och är publicerat inom ramen för en pilot. Piloten kommer att pågå under några månader med syfte att fånga återkoppling från främst målgruppen, vårdnadshavare, men även andra aktörer för att identifiera förbättringsbehov, förslag på hur detta bättre kan spridas och ta fram förslag till hur materialet ska förvaltas. Läkemedelsverket ska ta fram ett förslag på informationsmaterial riktat direkt till patienter och vårdnadshavare baserat på kunskapsunderlaget för Säkrare ordination och läkemedelshantering till barn. Uppdraget delrapporterades inom ramen för Läkemedelsverkets uppdrag om barn och läkemedel hösten 2017 och ska slutrapporteras i april Utreda om det finns behov ett samlat kunskapsstöd för egenvårdsrådgivning på apotek SoS Socialstyrelsen är sammankallande i aktiviteten, som bedrivs i samverkan mellan berörda aktörer. Tillsammans med Sveriges Apoteksförening genomför Socialstyrelsen en kartläggning av vilka stöd för egenvårdsrådgivning som används av föreningens medlemmar, samt medlemmarnas erfarenheter av egenvårdsrådgivning. Fokus ska ligga på att utveckla egenvårdsrådgivningen och höja patientsäkerheten. Därefter analyseras, med utgång från kartläggningen, tillsynsmyndigheternas samlade erfarenheter gällande lagstiftning inom området. I nästa steg analyseras eventuella behov av utveckling av ett kunskapsstöd för egenvårdsrådgivning på apotek. Uppdragets slutsatser ska redovisas i april Socialstyrelsen har gjort en kartläggning av apotekens egenvårdsrådgivning och en analys av behovet för att utveckla ett kunskapsstöd för egenvårdsrådgivning på apotek. Syftet har legat på att höja patientsäkerheten. I första steget genomfördes en kartläggning av vilka stöd för egenvårdsrådgivning som används av öppenvårdsapoteken, samt apotekens erfarenhet av egenvård. I nästa steg analyserade Socialstyrelsen, med utgångspunkt i kartläggningen tillsynsmyndigheternas (Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg) samlade erfarenheter och gällande lagstiftning inom området. Sammanfattningsvis bedömer Socialstyrelsen ett det finns ett behov av en samordning och koordinering av befintliga kunskapsstöd (1177, FASS osv) som används av hälso- och sjukvårdspersonal samt apotekspersonal. Projektet avrapporterades april 2018.

9 1.12 Diagnostisk checklista för förbättrad läkemedels- användning hos äldre SoS Arbetet bedrivs i nära samarbete med projektgruppen för äldres psykiska ohälsa inom kunskapsstyrningsrådet. Projektet beräknas pågå under 2017 och Syftet är att sammanställa kunskap om symtomatologin vid vanliga diagnoser och tillstånd hos äldre, som ofta är föremål för otillräcklig eller felaktig diagnostik och därmed felbehandling eller underbehandling. Direktiv och projektplan finns på plats och projektet är resurssatt och pågående. Kunskap inhämtas via register, rapporter och vetenskapliga artiklar Strukturering och digitalisering av svensk produktinformation (ny) LV Från andra till och med fjärde kvartalet 2018 utarbetar Läkemedelsverket ett lösningsförslag som beskriver alternativ för att öka möjligheterna till elektronisk hantering av produktinformation. Lösningsförslaget ska fungera som underlag inför kommande investeringsbeslut. Samverkan sker med berörda aktörer för att ytterligare klargöra behov av elektroniskt tillgänglig produktinformation. Arbetet beaktar pågående europeiska aktiviteter. Under våren har arbete med aktiviteten initierats samt uppdragsbeskrivning är framtagen.

10 1.14 Förbereda implementering av uppmärksamhetsinformation i hälsooch sjukvården(ny) SoS Inom ramen för projektet ska Socialstyrelsen se över och förankra innehåll i den befintliga informationsspecifikationen för strukturerad uppmärksamhetsinformation (i samverkan med SKL och Inera) göra en genomgång och sammanställning av hur uppmärksamhetsinformation presenteras i olika system idag (i samverkan med SKL och Inera) ta del av och sammanställa norska erfarenheter med användning av uppmärksamhetsinformation utreda hur verksamhetsregler kan utformas för hur uppmärksamhetsinformation ska anges, presenteras och användas (i samverkan med SKL och Inera) utreda vilket stöd som kan behövas för fortsatt införande av uppmärksamhetsinformation (i samverkan med SKL och Inera) uppskatta kostnad för vårdgivarnas fortsatta införande av enhetlig uppmärksamhetsinformation (i samverkan med SKL och Inera) se över juridiska aspekter, t.ex. när det gäller regler för spärr och samtycke utreda och ta fram förslag på förvaltningsansvar för informationsspecifikationen, Projektdirektiv håller på att tas fram.

11 1.15 Strukturerad läkemedelsinformation från apotek till ordinatör (ny) Apotekarsocieteten Att genom en kvalitativ studie, t.ex. fokusgrupper, ta reda på: 1. vilka uppgifter om en patients läkemedelsanvändning som expedierande personal på öppenvårdsapotek skulle kunna dela med förskrivare genom att registrera dessa uppgifter i ett strukturerat format, dvs. utan användning av fritext 2. vilka uppgifter om en patients läkemedelsanvändning som inte kan delas på detta sätt, utan kräver en kommunikationskanal som tillåter användning av fritext eller direkt kontakt mellan apotekspersonal och ordinatörer, t.ex. per telefon 3. om expedierande personal på öppenvårdsapotek anser att det i dagsläget saknas viktiga uppgifter på de expedierings- underlag som ordinatörer skickar in till E-hälsomyndigheten, dvs. recept, livsmedels-anvisning eller hjälpmedelskort. Projektet är startat och möte med referensgruppen har genomförts. Aktiviteten kommer att genomföras i form av fokusgrupper under hösten och ska avrapporteras den 28 februari 2019.

12 2.1 Nationell aktörssamverkan för möjlighet till tidig dialog vid utveckling och introduktion av nya läkemedel LV I ett första förberedande steg har ett förslag till samverkansplattform tagits fram för tidig dialog av Läkemedelsverket med stöd av TLV och SKL. Arbetet baseras på bl.a. erfarenheter av genomförda workshops, samverkan vid ordnat införandeprocessen och av samverkan kring utvalda projekt för Behovsanpassad utvecklingsväg inom EMA. Modellen utvecklas och förankras i dialog med övriga aktörer, och vid behov myndigheter. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 maj Ett förslag till en samverkansplattform för nationell tidig dialog under läkemedelsutvecklingen har gemensamt arbetats fram med övriga aktörer och slutrapporterats den 27 april För en framgångsrik implementering av förslaget krävs nu att berörda aktörer avsätter adekvata resurser för att möjliggöra start av samverkan med hjälp av plattformen vid årsskiftet 2018/2019. Samverkansplattformen kommer också att behöva följas upp och vidareutvecklas under de kommande 2-3 åren. Arbetet förväntas bidra till mer väl förbredd introduktion och uppföljning av nya läkemedel. I sammanhanget kan nämnas att NT-rådet redan har kallat till en hearing inom ett av de områden som föreslagits för Tidig Dialog (CAR-T terapier). Hearingen kommer att kunna bidra till utvecklingen av Tidig Dialog. 2.2 Följa och utvärdera nyttan med arbetet som syftar till ett ordnat nationellt införande av nya läkemedel MYVA Aktiviteten är avslutad. N/A 2.3 Ökad kvalitet och säkerhet på apotek Soc.dep. Regeringen beslutade i december 2016 att ge utredningen tilläggsdirektiv (dir. 2016:105). I mars 2017 lämnade utredningen delbetänkandet SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden. I betänkandet lämnas en rad förslag som syftar till ökad kvalitet och patientsäkerhet på apotek. Utredningens förslag har remissbehandlats och bereds vidare med inriktning- en att lägga fram en proposition våren Ett andra delbetänkande, som behandlar frågan om en reglering av apotekens handelsmarginal för receptbelag- da läkemedel utanför läkemedels- förmånerna, redovisades i oktober 2017 (SOU 2017:76 Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel). Utredningens resterande uppdrag, som bl.a. rör hanteringen av extemporeläkemedel och maskinell dosdispensering, ska redovisas senast den 15 juni Se NLS 1.9 och 3.5.

13 2.4 Uppföljning av läkemedel i samverkan myndigheter och sjukvård LV Aktiviteten är avslutad. N/A 2.5 Pilot för att stötta implementering av ett nationellt register för uppföljning av cancerläkemedel SKL (RCC i samverkan) Aktiviteten består av olika delar med uppdelat huvudansvar och delvis olika syften. RCC i samverkan ska under 2018 fortsatt ge stöd till införandet och användningen av modellen för uppföljning i register av cancerläkemedel samt verka för att en utbyggnad av register under 2018 avseende antal läkemedel som följs upp samt antal variabler i registret.. Införandet startade skarpt i januari 2018 efter en pilotperiod. Till en början fokus på få läkemedel och få variabler. Läkemedelsregistret är inte ännu fullt ut implementerat i alla landsting/regioner och RCC i samverkan fortsätter under 2018 att ge stöd till införandet och användningen av modellen för uppföljning i register av cancerläkemedel. RCC i samverkan verkar för en utbyggnad av register under 2018 avseende antal läkemedel som följs upp samt antal variabler i registret. Arbete pågår också för extrahering av data från andra kvalitetsregister kopplade till INCA-plattformen, för att undvika dubbelregistrering. 2.5 Pilot för att stötta implementering av ett nationellt register för uppföljning av cancerläkemedel TLV TLV kommer under 2018 att samverka med kvalitetsregister för nya cancerläkemedel (som beskrivs ovan) för att få tillgång till data med rikstäckning. Kontinuerliga avstämningar kommer att ske mellan TLV och RCC i samverkan avseende ovan nämnd register. När täckningsgraden är tillräcklig och registret innehåller data av hög kvalitet kan samkörning av valda variabler göras. TLV utreder även förutsättningarna för att genomföra en fördjupningsdel i samarbete med Stockholms Läns Landsting. En pilot ska genomföras med syfte att utveckla ett lokalt/regionalt register för uppföljning av läkemedelsanvändning inom cancerområdet. Det övergripande syftet är att stärka förutsättningarna för en ändamålsenlig uppföljning av cancerläkemedel. Läkemedelsgruppen PD-1-hämmare har valts ut för piloten. En regional fördjupningsstudie planeras där kvalitetsregisterdata analyseras tillsammans med vårddata för att kunna följa upp nytta och kostnadseffektivitet i klinisk användning. TLV ska även identifiera hur ett kvalitetsregister kan användas så att dessa relevanta frågor kan besvaras. Fokus är att skapa förutsättningar för uppföljning framåt, till exempel genom att få till en nationell kohort. Samarbetet har etablerats och utkast till arbetsdokument utarbetas. Inom ramen för arbetet förs en dialog med intressenter och aktörer på området. Utöver den löpande dialogen med RCC i samverkan och forskare och kliniker inom SLL/RCC Stockholm-Gotland, är ett möte med SKL/NT-rådet planerat innan sommaren. Dialog med övriga intressenter och aktörer planeras att hållas under augusti/september.

14 3.1 Utvärdering av befintliga antibiotika för bästa möjliga användning FOHM För att få mer kunskap om hur befintliga antibiotika ska användas på bästa sätt har Folkhälsomyndigheten, i samverkan med Läkemedelsverket, fått regeringens uppdrag att genomföra studier. Två stora kliniska studier initierades under 2015 och 2016, den ena inom primärvård och den andra inom slutenvård. Öppenvårdsstudien, som ska jämföra 5 och 10 dygns behandling med penicillin V vid streptokockorsakad faryngotonsillit har nått sitt mål på 432 inkluderade patienter i mitten av februari Inklusion har stoppats och arbete med inmatning och analys av insamlade data har påbörjats. Resultat förväntas presenteras under hösten Slutenvårdsstudien, som ska jämföra ekologisk effekt av cefotaxim med temocillin vid febril urinvägsinfektion pågår. Totalt 12 kliniker deltar nu i studien, tre infektionskliniker har avslutat sitt deltagande. Sammanlagt är 104 patienter inkluderade. Flera aktiviteter för att stimulera ökad inklusionstakt pågår, som exempelvis besök av koordinerande prövare. 3.2 Modeller för tillgänglighet och ansvarsfull anv. av både nya och gamla antibiotika av särskilt värde FOHM Folkhälsomyndigheten ska redovisa uppdraget till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 31 december En delredovisning av uppdraget avseende inriktningen av de förväntade förslagen ska lämnas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 juni Rapporten Tillgänglighet till antibiotika, inklusive fyra delrapporter bereds för närvarande på regeringskansliet. Inom ramen för regeringsuppdrag dnr S2017/05730/FS genomför Folkhälsomyndigheten en kartläggning av och analys av internationellt pågående arbete med bäring på området. Kartläggningen fokuserar huvudsakligen på utredningar som publicerats mellan 2015 och Ett uppdrag har startat (maj 2018), där fokus ligger på en utredning av ekonomiska incitamentsmodeller som främjar utveckling av nya antibiotika. Utredningen utgår från de modeller som föreslagits i de större utredningarna nämnda ovan och som alla rekommenderar så kallade marknadsinträdesbelöningar (market entry rewards) för framgångsrik utveckling av nya antibiotika. I uppdraget inkluderas en analys av vilken kombination av push-, pull- och kollaborativa incitamentmodeller Sverige och svenska aktörer bör införa. Det innebär bland annat att i analysen inkluderar samarbetsbaserade stödverktyg som exempelvis pipeline coordinators. Denna utredning ska redovisas senast den 16 november 2018.

15 3.3 Verka för möjliggörande av miljöhänsyn vid produktion och användning av läkemedel Regerings - kansliet Huvudmålet med aktiviteten är att få till stånd en ändring av EU:s harmoniserade läkemedelslagstiftning. Aktiviteten ska riktas i form av påverkansarbete gentemot kommissionen och parlamentariker vid Europaparlamentet. Läkemedelsverket fick 2017 ett särskilt uppdrag att bistå Regeringskansliet i arbetet med att verka för ökad miljöhänsyn i Europeiska unionens läkemedelslagstiftning och internationellt. Det svenska påverkansarbetet har under 2017 bl.a. omfattat initiativ till ett seminarium i Bryssel om läkemedel i miljön och till att frågan på svenskt initiativ behandlades i rådskonstellationen för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor (EPSCO). Europeiska kommissionen har för avsikt att ta fram en strategi om läkemedel i miljön till första kvartalet Sverige fortsätter aktivt verka för en ambitiös strategi. Arbetet med att ta fram en europeisk strategi för läkemedel i miljön (Strategic approach to pharmaceuticals in the environment) har gått in i nästa fas efter bl.a. en remissrunda som avslutades i början av Sverige fortsätter att aktivt bevaka det europeiska arbetet och strategins ambitionsnivå. I den nationella arenan har Läkemedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att inrätta och ansvara för ett kunskapscentrum för läkemedel i miljön. Centrumet ska samla svenska aktörer och utgöra en plattform för dialog och samarbete inom området..

16 3.4 Miljöbedömning av läkemedel LIF Parallellt med att modellen vidareutvecklas och testas behöver den också anpassas för att nå största möjliga jämförbarhet med de uppdaterade hållbarhetskriterierna för den offentliga upphandlingen, och med det arbete som utförs av UNDP (FN:s utvecklingsprogram) i deras initiativ avseende grön upphandling. Inom ramen för aktiviteten kommer även utvecklingen på apoteksmarknaden vad gäller de olika apoteksaktörernas hållbarhetssatsningar att följas. IVL Svenska Miljöinstitutet genomför, på uppdrag från LIF, vidareutvecklingsarbetet av miljöbedömningsmodellen. Arbetet har två huvudområden: 1. bedömning av utsläpp av aktiv läkemedelssubstans från tillverkning och 2. bedömning av naturresursåtgång och koldioxidbelastning från tillverkningen av läkemedel (så kallad livscykelanalys ). IVL har sammanställt de behov av data som behövs för att göra bedömningar, samt beskrivit hur mängden tillgänglig miljödata avgör hur omfattande bedömningarna kan bli. Under våren/hösten 2018 testas IVL:s modell i diskussioner med industrin. Parallellt förs även diskussioner med Upphandlingsmyndigheten, samt Sykehusinnkjöp i Norge. LIF och IVL har också diskussioner med SIS för att förbereda en eventuell svensk/internationell standard inom området. Aktiviteten ska slutrapporteras vid årsskiftet 2018/ Hantering av öppenvårdsläke medel som inte ingår i förmånerna Utöver de förslag som lämnades av TLV 2015 har Nya apoteksmarknadsutredningen fått i tilläggsuppdrag att analysera om apotekens handelsmarginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Apoteksutredningen redovisade ett delbetänkande gällande detta i oktober Inom Regeringskansliet har även en departementspromemoria utarbetats med förslag om utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (Ds 2017:29). Promemorian remitterades i juni 2017 och avsikten är att överlämna en proposition våren I april 2018 fattade regeringen beslut om propositionen Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (2017/18:233). Propositionen antogs av riksdagen den 13 juni. För att förbereda genomförandet behöver ett antal uppdrag ges till berörda myndigheter. För TLV:s del handlar det om att ta fram en modell för indelning av läkemedel som inte ingår i förmånerna i förpackningsstorleksgrupper och andra grupperingar som krävs för utbyte av dessa läkemedel samt genomföra en sådan indelning. E-hälsomyndigheten behöver kartlägga och genomföra de systemändringar som krävs (bl.a. behovet av ändringar i formatet för e-recept). När det gäller Läkemedelsverket handlar det om att se över receptföreskrifterna och göra de förändringar som krävs. Som ett led i aktiviteten remitterades också Nya apoteksmarknadsutredningens delbetänkande Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel (SOU 2017:76) i oktober Remisstiden gick ut den 31 januari 2018.

Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle. Statusrapportering av aktiviteter inför revideringsarbete

Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle. Statusrapportering av aktiviteter inför revideringsarbete Rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle Statusrapportering av aktiviteter inför revideringsarbete Förord CBL-kansliet våren 2019 Centrum för bättre läkemedelsanvändning (CBL-kansliet)

Läs mer

Statusrapportering NLS-aktiviteter 2017

Statusrapportering NLS-aktiviteter 2017 1.1 Säkrare läkemedelshantering för barn LV I förvaltning. 1.2 Värdering av behandlingseffekt i klinisk vardag TLV Praktiskt genomföra två pilotstudier med utgångspunkt i det arbete som SBU bedrivit. TLV

Läs mer

Nationella läkemedelsstrategin. Handlingsplan Statusrapportering för aktiviteter i handlingsplan 2018

Nationella läkemedelsstrategin. Handlingsplan Statusrapportering för aktiviteter i handlingsplan 2018 , Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2018 Statusrapportering för aktiviteter i handlingsplan 2018 Målområde 1 Effektiv och säker läkemedelsanvändning 1.1. Säker läkemedelshantering för barn Huvudansvarig:

Läs mer

Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Delrapport 2018

Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet Delrapport 2018 Delrapport 2018-12-04 4.5-1097/2018 1(11) Kunskapsstyrning för socialtjänsten Victoria Johansson victoria.johansson@socialstyrelsen.se Gemensamma termer, begrepp och informationsstruktur inom läkemedelsområdet

Läs mer

Nationella läkemedelsstrategin. Statusrapportering av aktiviteter inför revideringsarbete

Nationella läkemedelsstrategin. Statusrapportering av aktiviteter inför revideringsarbete ,, Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2018 Statusrapportering av aktiviteter inför revideringsarbete Förord CBL-kansliet våren 2019 Centrum för bättre läkemedelsanvändning (CBL-kansliet) har,

Läs mer

Handlingsplan 2018 inom Nationella läkemedelsstrategin

Handlingsplan 2018 inom Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2018 inom Nationella läkemedelsstrategin Innehåll Förord handlingsplan 2018... 3 Inledning, vision och mål... 4 Inledning...4 Vision...4 Mål...4 Läkemedelsstrategins tre perspektiv... 5 Strategiska

Läs mer

ehälsomyndighetens samverkan kring Nationella läkemedelslistan

ehälsomyndighetens samverkan kring Nationella läkemedelslistan ehälsomyndighetens samverkan kring Nationella läkemedelslistan Så samverkar ehälsomyndigheten för att utveckla Nationella läkemedelslistan Madelen Domajnko 2019-05-23 1.0 ehälsomyndigheten Myndighet under

Läs mer

Handlingsplan 2017 inom Nationella läkemedelsstrategin

Handlingsplan 2017 inom Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2017 inom Nationella läkemedelsstrategin Innehåll Förord Förord...3 Inledning, vision och mål...4 Inledning...4 Vision...4 Mål...4 Läkemedelsstrategins tre perspektiv...5 Strategiska områden...6

Läs mer

Handlingsplan 2017 inom Nationella läkemedelsstrategin

Handlingsplan 2017 inom Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2017 inom Nationella läkemedelsstrategin Innehåll Förord...3 Inledning, vision och mål...4 Inledning...4 Vision...4 Mål...4 Läkemedelsstrategins tre perspektiv...5 Strategiska områden...6

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, SOU 2017:15 202 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Susanna Eklund Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Läkemedel i Skåne 2017 den 9 mars Nationell läkemedelslista. Maarten Sengers Kansliråd Socialdepartementet. Socialdepartementet

Läkemedel i Skåne 2017 den 9 mars Nationell läkemedelslista. Maarten Sengers Kansliråd Socialdepartementet. Socialdepartementet Läkemedel i Skåne 2017 den 9 mars 2017 Nationell läkemedelslista Maarten Sengers Kansliråd 1 Kort om nuläget Ett förslag på en nationell läkemedelslista publicerades den 23 december i form av en departementspromemoria

Läs mer

Nationella läkemedelsstrategin. Handlingsplan 2017

Nationella läkemedelsstrategin. Handlingsplan 2017 Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2017 Statusrapportering för handlingsplanens aktiviteter 2017 Målområde 1 Effektiv och säker läkemedelsanvändning 1.1. Säker läkemedelshantering för barn Huvudansvarig:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om nationell läkemedelslista Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 E-hälsomyndigheten

Läs mer

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44)

Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds 2016:44) Datum Diarienummer 1 (5) 2017-04-04 00059/2017 Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Socialdepartementet socialdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Nationell Läkemedelslista (Ds

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Presentation av utredningens förslag 10 september 2015 Karina Tellinger McNeil Utgångspunkter för utredningen Ändamålsenlig och säker informationshantering ökar

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) 2015-10-20 Dnr 10.1-16445/2015 1(6) Kunskapsstyrning för socialtjänsten Lotti Barlow lotti.barlow@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över

Läs mer

Generisk förskrivning. IT-inspirationsdagen på Svenska Läkaresällskapet 23 april 2012

Generisk förskrivning. IT-inspirationsdagen på Svenska Läkaresällskapet 23 april 2012 Generisk förskrivning IT-inspirationsdagen på Svenska Läkaresällskapet 23 april 2012 Bakgrund 2006 LV tog i sin rapport inte ställning till om generisk förskrivning borde genomföras. Om, föreslogs ett

Läs mer

Nationell läkemedelslista

Nationell läkemedelslista Bilaga Ds 2016:44 Nationell läkemedelslista Socialdepartementet 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian lämnas förslag till en ny lag, lagen om nationell läkemedelslista. Den nya lagen föreslås

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel

Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel Delrapport - Uppdrag att förbereda införandet av nya regler för utbyte av läkemedel Återrapportering av regeringsuppdrag enligt E-hälsomyndighetens regleringsbrev (S2018/04687/FS) Dnr: 2019/02531 Datum:

Läs mer

Den nationella läkemedelsstrategin Bred samverkan för bättre läkemedelsanvändning

Den nationella läkemedelsstrategin Bred samverkan för bättre läkemedelsanvändning Den nationella läkemedelsstrategin 2011 2018 Bred samverkan för bättre läkemedelsanvändning Innehåll Förord...3 Den nationella läkemedelsstrategin...4 Organisation...5 Sammanfattning av aktiviteter inom

Läs mer

Slutrapport - Uppdrag rörande inordnandet av vissa uppgifter

Slutrapport - Uppdrag rörande inordnandet av vissa uppgifter Slutrapport - Uppdrag rörande inordnandet av vissa uppgifter Återrapportering enligt ehälsomyndighetens regleringsbrev (S2014/6507/FS) Dnr: 2016/06328-17 Datum: 2017-10-24 Förord ehälsomyndigheten har

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Ikraftträdande 1 januari 2018 Läkemedelsenheten 2018-05-25 Innebörd för

Läs mer

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för Regeringsbeslut I:7 2014-04-03 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet

Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Eriksson Leif (KLK) Norberg Maria Datum 2015-10-16 Diarienummer KSN-2015-1444 Kommunstyrelsen Socialdepartementets remiss: SOU 2015:32, nästa fas i e-hälsoarbetet Förslag

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS

Socialstyrelsens yttrande över betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Ert dnr S2017/01576/FS 2017-06-30 Dnr 10.1-11768/2017 1(5) Avdelningen för utvärdering och analys Bengt Danielsson Bengt.danielsson@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur. Dir. 2013:15. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013

Kommittédirektiv. Inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur. Dir. 2013:15. Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013 Kommittédirektiv Inrättande av en ny myndighet för hälso- och vårdinfrastruktur Dir. 2013:15 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra

Läs mer

Statusrapportering NLS-aktiviteter hösten 2016

Statusrapportering NLS-aktiviteter hösten 2016 1.1 Säkrare shantering för barn Ta fram nationellt kunskapsdokument som underlag för verksamma sjuksköterskor, läkare farmaceuter samt hälso- och sjukvårdspersonal under utbildning för säkrare shantering.

Läs mer

Bilaga 1 - Beskrivning av arbetsflöde för läkemedelsbehandling

Bilaga 1 - Beskrivning av arbetsflöde för läkemedelsbehandling Bilaga 1 - Beskrivning av arbetsflöde för läkemedelsbehandling Stöd till säker läkemedelsprocess Sid 1/6 Revisionshistorik Version Datum Författare Kommentar 1.0 2017-06-22 Delar av projektgruppen Sid

Läs mer

Vad är nationella läkemedelslistan och vad är den inte?

Vad är nationella läkemedelslistan och vad är den inte? Vad är nationella läkemedelslistan och vad är den inte? Ny lag om nationell läkemedelslista Lagen gäller från 1 juni 2020, anslutningskrav från 1 juni 2022 Register hos E-hälsomyndigheten Förskrivna och

Läs mer

Uppdrag att genomföra en förstudie om tillgång till information om vaccinationer

Uppdrag att genomföra en förstudie om tillgång till information om vaccinationer Regeringsbeslut I:2 2019-08-15 S2019/03409/FS (delvis) Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar Uppdrag att genomföra en förstudie om tillgång till information om vaccinationer Regeringens

Läs mer

Frukostseminarium om Nationella läkemedelslistan Så ger Nationella läkemedelslistan patienten ökad delaktighet och trygghet

Frukostseminarium om Nationella läkemedelslistan Så ger Nationella läkemedelslistan patienten ökad delaktighet och trygghet Frukostseminarium om Nationella läkemedelslistan Så ger Nationella läkemedelslistan patienten ökad delaktighet och trygghet 2019-03-28 Agenda 8.30 Välkomna och inledande ord Janna Valik, generaldirektör,

Läs mer

Uppdraget ska omfatta följande insatser för att nå etappmålet:

Uppdraget ska omfatta följande insatser för att nå etappmålet: Regeringsbeslut I:3 2014-04-16 S2014/3530/FS (delvis) Socialdepartementet Läkemedelsverket Box 26 751 03 Uppsala Uppdrag om fördjupad analys av olika handlingsalternativ för att nå etappmålet om miljöhänsyn

Läs mer

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS 2017-1353 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-1353 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringsbeslut I:4 2013-05-08 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

Särskilda receptblanketten

Särskilda receptblanketten Särskilda receptblanketten Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1-2016-005868 Datum: 2016-12-29 Citera gärna Läkemedelsverkets rapporter, men glöm inte att uppge källa: Rapportens namn, år och Läkemedelsverket.

Läs mer

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015 Dnr HSS 2015-0008 Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2015 Läkemedelskommittén arbetar på uppdrag av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Enheten för kunskapsstyrning utgör kommitténs administrativa stöd i

Läs mer

Remissvar Nationell läkemedelslista (Ds 2016:44)

Remissvar Nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) Ort och datum Stockholm 2017-04-12 Vår referens Handläggare Carita Fallström David Liljequist Er referens 30601-2017/0103 S2017/00117/FS Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Den nationella läkemedelslistan sanning och konsekvens. Christina Kling Hassler, Inera Helena Palm, SKL Cornelia Trampe, Region Örebro län

Den nationella läkemedelslistan sanning och konsekvens. Christina Kling Hassler, Inera Helena Palm, SKL Cornelia Trampe, Region Örebro län Den nationella läkemedelslistan sanning och konsekvens Christina Kling Hassler, Inera Helena Palm, SKL Cornelia Trampe, Region Örebro län Kort om oss och NLL Christina: Överläkare och verksamhetsstrateg

Läs mer

Nationell läkemedelslista

Nationell läkemedelslista Socialutskottets betänkande Nationell läkemedelslista Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om nationell läkemedelslista samt ändringar i lagen om läkemedelskommittéer,

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017

Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 PM 2017: RVI (Dnr 110-718/2017) Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 11 juli 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Yttrande över remiss om nationell läkemedelslista (Ds 2016:44)

Yttrande över remiss om nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Strömbäck Caroline Datum 2017-03-06 Diarienummer KSN-2017-0121 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss om nationell läkemedelslista (Ds 2016:44) Förslag

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2011-12-13 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

NPL i Hälso och sjukvården

NPL i Hälso och sjukvården Nationellt Produktregister för Läkemedel mm i Hälso och sjukvården Tillverkare MAH/Ombud Läkemedels förmånsnämnden Läkemedelsverket Grosshandel Sluten vård Apotek Övriga intressenter Öppen vård och Kommunal

Läs mer

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS

Svar på remiss betänkandet Nästa fas i e- hälsoarbetet (SOU 2015:32) KS Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-06-30 Handläggare Jazmine Hjorth Telefon: 08-508 25 640 Till Socialnämnden Svar på remiss betänkandet

Läs mer

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt Sverige Dnr.nr: 52017/01576/FS Sundbyberg 2017-06-30 Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

(delvis) för- Socialstyrelsen. ar av kostnader- edning hos Av dessa I:3. Social- Telefonväxel

(delvis) för- Socialstyrelsen. ar av kostnader- edning hos Av dessa I:3. Social- Telefonväxel Regeringsbeslut I:3 Socialdepartementet 2012-05-16 S2007/4754/FS (delvis) Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Uppdrag att underhålla ochh förvalta arbetet med nationell informations-- struktur och nationellt

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

ehälsomyndigheten Maria Wettermark och Maria Hassel

ehälsomyndigheten Maria Wettermark och Maria Hassel ehälsomyndigheten Maria Wettermark och Maria Hassel Om ehälsomyndigheten Inrättades 2014 Myndighet under Socialdepartementet Styrs av en instruktion som beskriver styrning, organisation och vilka uppgifter

Läs mer

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory Stöd till säker läkemedelsprocess 1. Tjänstekontraktet GetMedicationHistory (GMH)... 4 2. Behovsbilden bakom GMH... 4 3. Innehållet i GMH... 4 4. Brister med dagens

Läs mer

Slutrapport. Återrapportering enligt ehälsomyndighetens regleringsbrev 2016 Nationell källa för ordinationsorsak. Dnr: 2016/05237 Datum:

Slutrapport. Återrapportering enligt ehälsomyndighetens regleringsbrev 2016 Nationell källa för ordinationsorsak. Dnr: 2016/05237 Datum: Slutrapport Återrapportering enligt ehälsomyndighetens regleringsbrev 2016 Nationell källa för ordinationsorsak Dnr: 2016/05237 Datum: 2016-10-31 Förord I regleringsbrevet för 2016 har ehälsomyndigheten

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin CBL-kansliet 2014-01-13 Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 4 Handlingsplanens insatsområden... 4 Redovisning av

Läs mer

BESTÄLLNING/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsnamn och Etapp Utförare Version Datum

BESTÄLLNING/UPPDRAGSBESKRIVNING Uppdragsnamn och Etapp Utförare Version Datum Etapp 1 RIVspecifikation och ref Ramavtal 1657705 Bakgrund/Problemområde Att veta om skälet till en läkemedelsbehandling är viktigt för både läkemedelsordinatör och patient. För ordinatören därför att

Läs mer

Apotekets revision för säkrare läkemedelsprocess - HPMM

Apotekets revision för säkrare läkemedelsprocess - HPMM Apotekets revision för säkrare läkemedelsprocess - HPMM High Performance Medicines Management Ett unikt verktyg för kvalitetsrevision av läkemedelsprocessen Lars-Åke Söderlund Senior Rådgivare Apoteket

Läs mer

Sammanfattning Nya apoteksmarknadsutredningen har bland annat i uppdrag att analysera om apotekens marginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Utredningen ska överväga

Läs mer

IT i vården Magnus Åsén, Programledare

IT i vården Magnus Åsén, Programledare IT i vården 2018 Magnus Åsén, Programledare 2018-12-11 Min bakgrund Civilingenjör i elektroteknik från KTH Har nästan uteslutande drivit större IT-projekt inom telekom sedan 2000 Projekten har drivits

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS

Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Stockholm 2018-11-15 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocietetens remissvar God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Dnr S2018/03436/FS Apotekarsocieteten

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården HSLF-FS 2017:xx ersätter SOSFS 2000:1 1 januari 2018 Läkemedelsstämma 2017 Carina Träskvik

Läs mer

Välkommen till ett webbinarium om NI 2019:1

Välkommen till ett webbinarium om NI 2019:1 Välkommen till ett webbinarium om NI 2019:1 Presentatörer: Susan Sverin Torbjörn Dahlin Victoria Johansson Annika Asp Kristofer Johansson 2018-12-07 Program NI 2019:1 på webben Susan Sverin Nytt i 2019:1

Läs mer

Rapport NLS 1.10 Informationsmaterial till vårdnadshavare om iordningställande och administrering av läkemedel till barn Rapport från Läkemedelsverket

Rapport NLS 1.10 Informationsmaterial till vårdnadshavare om iordningställande och administrering av läkemedel till barn Rapport från Läkemedelsverket Rapport NLS 1.10 Informationsmaterial till vårdnadshavare om iordningställande och administrering av läkemedel till barn Rapport från Läkemedelsverket Dnr: 1.1.2-2017-025793 Datum: 2018-03-11 Sammanfattning

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version Samordningsplan 2019 Vision e-hälsa 2025 Version 2019-02-14 Innehåll Innehåll... 3 Sammanfattning av insatser... 5 Regelverk... 5 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 5 Övriga insatser...

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Åsa Bondesson Apotekare 040-675 36 99 Asa.C.Bondesson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-08-26 Dnr 1602223 1 (5) Socialstyrelsen Dnr: 4.1.1-14967/2016 Yttrande om Remiss avseende

Läs mer

1 (6) RV S2017/00117/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

1 (6) RV S2017/00117/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm 1 (6) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE ÖVER REMISS AV NATIONELL LÄKEMEDELSLISTA Landstingen och regionerna i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion (Landstinget Dalarna, Landstinget

Läs mer

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018

Frågor och svar om generiskt utbyte. Senast uppdaterad mars 2018 Frågor och svar om generiskt utbyte Senast uppdaterad mars 2018 Introduktion Inför Läkemedelsverkets informationsdagar för läkemedelsansvariga på apotek i mars 2018, fick TLV många frågor från deltagarna

Läs mer

Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel

Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Utredningen av finansiering, subvention och prissättning av läkemedel Agneta Karlsson (S), statssekreterare, Socialdepartementet Socialdepartementet 1 Agenda Vilka utmaningar finns med dagens system? Vad

Läs mer

Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet

Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet Anna Aldehag, Socialstyrelsen, Socialstyrelsen Stefan Gustavsson, Inera Lotti Barlow, Socialstyrelsen

Läs mer

S2011/8994/FS (delvis) Kammarkollegiet Box Stockholm

S2011/8994/FS (delvis) Kammarkollegiet Box Stockholm Regeringsbeslut I:7 2011-10-13 S2011/8994/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utveckla och driva en nationell registerservice samt utbetalning av medel

Läs mer

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget?

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Frukostseminarium - Dagens Medicin den 13 januari 2016 Inriktningen bör vara att skapa en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Genomförandeplan för nationellt införande av eped

Genomförandeplan för nationellt införande av eped Genomförandeplan för nationellt införande av eped Fas 1 Uppstartsfas med planering och förberedelser 1. Bakgrund Under våren 2014 har en förstudie om Kunskapsstöd för barn vid läkemedelsordination genomförts,

Läs mer

Introduktion till nationell informationsstruktur

Introduktion till nationell informationsstruktur Dokumentbeteckning 2018-11-27 Dnr 1(5) Introduktion till nationell informationsstruktur Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den nationella informationsstrukturen för information som behöver dokumenteras

Läs mer

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi

Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi Regional handlingsplan 2017 Region Skånes läkemedelsstrategi 2017-2020 FÖR EN ÄNNU BÄTTRE LÄKEMEDELSANVÄNDNING 1 1. Effektiv och säker läkemedelsanvändning Övergripande mål enligt Region Skånes Läkemedelsstrategi

Läs mer

Fördjupad förstudie om Nationell läkemedelslista

Fördjupad förstudie om Nationell läkemedelslista Fördjupad förstudie om Nationell läkemedelslista Rapportering av regeringsuppdrag angående fördjupad förstudie om Nationell läkemedelslista S2017/05731/FS Dnr: 2017/04462 Datum: 2018-03-27 Förord E-hälsomyndigheten

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2012-12-10 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister

Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister Överenskommelse om samverkan mellan Sveriges Kommuner och Landsting och industrins företrädare rörande Nationella Kvalitetsregister 1.1 God samverkan med industrin leder till bättre vård I Sverige förekommer

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Introduktion till nationell informationsstruktur

Introduktion till nationell informationsstruktur 2019-05-29 1(6) Introduktion till nationell informationsstruktur Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den nationella informationsstrukturen för information som behöver dokumenteras strukturerat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende E-hälsomyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende E-hälsomyndigheten I:14 2019-05-16 S2019/02380/FS Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende E-hälsomyndigheten Riksdagen har för budgetåret 2019 beslutat om

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:24

Regeringens proposition 2013/14:24 Regeringens proposition 2013/14:24 Nytt namn för vårdinfrastruktur Prop. 2013/14:24 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 17 oktober 2013 Jan Björklund Göran Hägglund (Socialdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2009:366) om handel med läkemedel Utfärdad den 14 juni 2018 Publicerad den 21 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (2009:366)

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen

Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen 1 (5) Aktuellt läge för Pascal och bakgrund till utvecklingen Aktuellt läge Pascal ordinationsverktyg används hos 700 vårdgivare för cirka 185 000 dospatienter och antalet inloggningar från start är nu

Läs mer

l_l WA inspektionen för vård och omsorg Dnr / (7)

l_l WA inspektionen för vård och omsorg Dnr / (7) l_l WA inspektionen för vård och omsorg 2017 06-28 Dnr 10.1-14726/2017-2 1(7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss från Socialdepartementet SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden

Läs mer

Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS

Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS Stockholm 2017-07-05 Till Socialdepartementet Apotekarsocietetens remissvar avseende SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden Dnr S2017/01576/FS Apotekarsocieteten är en ideell förening med

Läs mer

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas

att apotekens roll i samband med krissituationer bör utredas och regleras i lag att kraven på apotekens/utlämningsställenas lokaler förtydligas Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Landgren Läkemedelschef 040-675 36 67 maria.landgren@skane.se YTTRANDE Datum 2017-06-01 Dnr 1701598 1 (5) Remiss. Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden (SOU 2017:15)

Läs mer

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen.

4 Behandling av personuppgifter som är tillåten enligt denna lag får utföras även om den enskilde motsätter sig behandlingen. Lag (1996:1156) om receptregister SFS nr: 1996:1156 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1996-11-28 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1021 Inledande bestämmelser 1 För de ändamål som anges i 6 får

Läs mer

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU31 Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ändringar i lagen om läkemedelsförmåner

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut I:8 2018-08-30 S2018/04686/FS Socialdepartementet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer

Nationella läkemedelsstrategin. Handlingsplan

Nationella läkemedelsstrategin. Handlingsplan Nationella läkemedelsstrategin Handlingsplan 2016 2018 Statusrapportering för handlingsplanens aktiviteter hösten 2016 Målområde 1 Effektiv och säker läkemedelsanvändning 1.1. Säker läkemedelshantering

Läs mer

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15)

E-hälsomyndighetens yttrande över delbetänkandet av nya apoteksmarknadsutredningen (SOU 2017:15) Regeringskansliet (Socialdepartementet) s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se E-hälsomyndigheten St. Eriksgatan 117 113 43 Stockholm www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552

Läs mer

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg.

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Nationell e-hälsa Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Vår verksamhet är inriktad på att skapa delaktighet för invånare samt ge stöd

Läs mer

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING

STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING STATENS BEREDNING FÖR MEDICINSK OCH SOCIAL UTVÄRDERING Besök oss på www.sbu.se Följ oss på Twitter @SBU_se Rådet för styrning med kunskap är: Samordnad Vi uppfattas & uppträder samordnat Rådet Huvudmannagruppen

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Workshop barn och läkemedel

Workshop barn och läkemedel Workshop barn och läkemedel eped - säkrare läkemedelsordination i praktiken Christiane Garnemark, barnläkare Åsa Andersson, apotekare Bakgrund risker i läkemedelsprocessen Läkemedelsverket fann vid en

Läs mer