Samordning och utveckling av kommunens fastigheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samordning och utveckling av kommunens fastigheter"

Transkript

1 Kurt Strömberg UTREDNING Utk Kommunstyrelsen Samordning och utveckling av kommunens fastigheter Sammanfattning Utredningar kring fastigheter har varit en ofta återkommande fråga i Eslövs kommun. I redovisningen som följer har jag gett förslag för att tydliggöra roller och skapa bättre kvalitet och effektivare utnyttjande av koncernen Eslövs resurser. Förslagen finns i tre steg: A. Det som måste göras och kan göras inom den befintliga organisationen (internhyresavtal, ekonomiska incitament och tydlig samordning). B. Det som bör göras för att öka både tydlighet och effektivitet (samlad driftorganisation för fastigheter respektive övrig service i förändrad förvaltnings- eller bolagsform) C. Det som kan göras för att få en mindre organisation (bolagisering/utförsäljning och outsorcing) Förslagen kan genomföras i ovanstående ordning och ett inriktningsbeslut bör omfatta A eller A+B medan C rimligen bör anstå till dess organisationen är utvärderingsbar i sin nya form. Kurt Strömberg Förvaltningschef Postadress Eslöv Besöksadress Gröna Torg 2 Telefon Telefax Webb 1 (9)

2 2 (2) 1 Uppdraget I budgetbeslutet för 2010 gav kommunfullmäktige i uppdrag åt den kommunala beredningsorganisationen att se över möjligheterna till en effektivare hantering av all fastighetsskötsel och fastighetsförvaltning inom koncernen Eslövs kommun. Kommunstyrelsen preciserade senare uppdragets omfattning och tidpunkt för redovisning. I uppdraget ingick inte att ev. förslag skall kunna beaktas i budgetarbetet för Inom Eslövs kommun hanteras fastigheter i flera olika organisationer: Bolagsform Ebo och Eifab. Förvaltningsform hos Kommunledningskontoret (tomter, industrimark, exploateringsreserver) Förvaltningsform hos Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen VA-enheten Förvaltningsform hos Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen skötsel av gatu- och parkmark Förvaltningsform hos Serviceförvaltningen (SoT) huvudsakligen kommunens verksamhets-fastigheter men även sanerings- och regleringsfastigheter (mark med byggnader). I det följande har utredningen huvudsakligen berört Ebo, Eifab och SoT. Ägarfrågan/ägarformerna kan vara intressant ur flera olika aspekter: Tydlighet mellan parter blir mer renodlat om hyresgästerna/brukarna/kunderna inte tillhör samma juridiska person en fristående organisation för fastigheterna, t.ex. ett bolag, som hyr ut lokaler till den kommunala verksamheten. I ett bolag kan resursallokering se annorlunda ut genom att bolaget kan flytta medel för större ombyggnader/underhåll mellan budgetåren. Detta kan även lösas genom användande av resultatenheter/balansräkningsenheter inom den normala kommunala förvaltningen. En försäljning av fastigheter kan även ge vissa andra positiva effekter. De mest tydliga är ett kapitaltillskott till kommunen. (Nackdelen är dock att om försäljningsvärdet överstiger det bokförda värdet kommer kapitalkostnadernas del av hyran att öka alternativt måste hyresvärden gå över till en annan hyressättning, t.ex. annuitet). En annan fördel kan vara att det är möjligt för den nye ägaren att vid köpet väga in ev. eftersatt underhåll och ekonomiskt behandla detta som en investering. I utredningen har inte ägarfrågan belysts vidare, då frågan om kostnadseffektiv förvaltning och skötsel kan lösas oavsett ägande.

3 2 (3) En ytterligare tolkning av uppdraget har varit att även styrningen är en del av den faktiska fastighetsförvaltningen. Detta kan innebära kortare beslutsvägar, ett bättre planeringsunderlag och tydligare uppdrag/ägardirektiv. I sammanhanget är det också intressant att se omfattningen av de kommunala fastigheterna och de värden de motsvarar. I tabellen nedan ses enbart de fastigheter som hanteras av Ebo, Eifab och SoT. (Markinnehav och övriga VA-anläggningar representerar också ett stort värde.) I årsredovisningarna anges endast bokförda värden. Det reella värdet är oftast mycket större och kan beräknas från olika parametrar, t.ex. vad hyran genererar för fastighetsvärde/marknadsvärde eller vad det skulle kosta att återuppföra byggnaderna för att motsvara dagens funktionsbehov. Det senare värdet kan uppgå till 3-6 gånger det bokförda. Lokalyta (kvm) Bokfört värde (mkr) Ebo Ca 940 Eifab Ca 65 SoT Ca 420 Reellt värde?? 2 Genomförande av utredningen - Fasticon För att skapa ett utifrån-perspektiv anlitades Fasticon ( för att göra en övergripande kartläggning med utgångspunkt från befintligt skriftligt material (huvudsakligen årsredovisningar). I uppdraget ingick också att göra analys av respektive organisations styrkor och svagheter. Fasticon valdes för deras erfarenhet av liknande arbete i kommuner med motsvarande storlek (t.ex. Båstad, Ljungby). Det begränsade uppdraget omfattade inte fullständiga analyser av samtliga ingående delar, t.ex. verkliga kostnader för fastighetsservice, planerat underhåll, hyresnivåanalyser, bemanningsfrågor, IT-system m.m. Fasticons delresultat är enbart indikativa, dvs. de ger anvisningar om hur vi bör gå vidare. Fasticon har vidare belyst effekterna av Lagen om Offentlig Upphandling (LOU). Denna kan vara styrande för hur man använder bolagsformen. Momsfrågan har berörts men de fulla effekterna av momshanteringen bör analyseras vidare. (Kommunen kan lyfta moms genom det s.k. Ludvika-systemet. Bostadsföretag kan i allmänhet inte lyfta moms på motsvarande sätt.)

4 2 (4) Fasticons rekommendation är i första hand att skapa samordning genom att upprätta förvaltningsavtal mellan Ebo och kommunen avseende driften av kommunens verksamhetsfastigheter. Avsikten är att detta skall ske enligt gällande branschstandard ABFF 04 (Allmänna bestämmelser för entreprenader inom fastighetsförvaltning och verksamhetsanknutna tjänster). Anknytningen till denna standard gör det möjligt att i en framtid även handla upp i full konkurrens. Fasticon föreslår också att den nuvarande personalen inom fastighetsavdelningen förs över till Ebo och att den första fasen av sammanslagningen sker samtidigt med en dimensioneringsanalys. I förlängningen kan även outsourcing bli aktuellt. Fasticon avråder i nuläget för att skapa ett gemensamt driftbolag, då detta kan ge problem i samband med Ebo s upphandling. 3 Samordningsmöjligheter 3.1 Servicenämnden Förvaltningen Service och Teknik omfattar i dagsläget ca 200 anställda fördelade på sex avdelningar eller verksamheter (Måltid, Städ, IT, Fastighet, Projekt, IT och Administration). Fastighet och Projekt är helt inriktade på fastighetsfrågor och har ansvar för ny- och ombyggnader. Avdelningarna har också en viktig roll i kommunens beredskaps- och krishanteringsverksamhet. Servicenämnden är den politiska ledningen för verksamheten och består av 9 ledamöter. Nämnden sammanträder ca 9 ggr/år. Servicenämnden tar fram förslag till investeringsbudget för nämndens verksamhet. Investeringarna har sin tyngdpunkt i andra nämnders behov.investeringsbudget fastställs av kommunfullmäktige. Vid raka ärenden tas igångsättningstillstånd av kommunstyrelsens arbetsutskott på förslag av servicenämnden. I beredningen av ärendet skall verksamhetsnämnden ha godkänt hyresnivån. Vid verksamhetsutvidgning har ofta kommunfullmäktige tagit hänsyn till behov av ökad hyresram. Formella hyreskontrakt har inte tecknats. Den avtalade hyresnivån tillämpas i hyresdebiteringen, vilken normalt sker genom månatlig automatisk debitering. Justeringar av tidigare satta hyror (från 1993 och framåt) har inte skett. Det innebär att hyresnivån med tiden har blivit skev och visar inte en verklig självkostnadshyra som avsikten var 1993.

5 2 (5) Ofta hanterar Service och Teknik även hyresavtal med externa hyresvärdar. Dock är reglementena inte helt klara i detta avseende och flera förvaltningar skriver egna hyresavtal. En förenklad bild av dagens situation framgår nedan. 3.2 Ebo Se vidare årsredovisning samt bestämmelserna om kommunala bolag på kommunens hemsida. Ebo hanterar huvudsakligen vanliga hyresbostäder men även specialbostäder för kommunala verksamheter (huvudsakligen Vård och Omsorg) och en mindre mängd lokaler. Se även Fasticons utredning. Ebo s beslutsgång är avsevärt enklare genom att VD har en bra delegationsnivå och att styrelsen fattar alla övriga beslut. Kommunfullmäktige hanterar den kommunala borgensramen och ev. behov av ägartillskott. 3.3 Eifab Bolagets syfte är att inom ramen för den kommunala kompetensen främja näringslivets utveckling inom Eslövs kommun genom att tillhandahålla ändamålsenliga lokaler. Styrelsen består av fem ledamöter. Bolaget skall bereda kommunfullmäktige i Eslövs kommun möjlighet att ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell beskaffenhet eller annars större vikt fattas.

6 2 (6) Utöver vad som framgår av bolagsordning och kommunens ägarpolicy ska bolaget låta kommunfullmäktige ta ställning i exempelvis följande frågor: Åtgärder som innebär väsentligt ny eller ändrad inriktning av verksamheten. Förvärv och överlåtelse av aktier eller andelar i företag. Bildande, avveckling eller fusion av dotterbolag. Förvärv och överlåtelse av fastighetsbestånd till en köpeskilling som överstiger 100 prisbasbelopp. 4 Samordningsmöjligheter Den nuvarande ordningen med en serviceförvaltning ställer stora krav på tydlighet, spelregler och beställarkompetens. Spelreglerna fastställs i första hand genom ekonomiska styrprinciper och interna hyresavtal. Beställarkompetensen och den långsiktiga lokalförsörjningsplaneringen är dock minst lika nödvändiga. Detta bör vara ett prioriterat område då lokalfrågor har betydelse under långa tidsperioder och avveckling av lokaler tar ofta längre tid än att bygga nya. Reglementena tillåter också att verksamheterna har en stor frihet att själva teckna externa hyresavtal. Även här är en samordning önskvärd, då god beställar- och hyreskompetens svårligen kan finnas på de enskilda förvaltningarna och att samordning av lokaler ofta kan vara ett sätt att effektivisera lokalanvändningen. Ägarinflytandet inom de olika fastighetsförvaltningarna är varierande och skall i vissa fall vara detta. Strategiska bedömningsunderlag bör finnas för att kommunen skall kunna antingen fatta direkta fastighetsbeslut (köpa, sälja, bygga, hyra) eller ge ägardirektiv som stödjer kommunens långsiktiga verksamhet. Brist på tydlighet i förhållandet mellan brukare och fastighetsförvaltare kan ge dåliga planeringsförutsättningar. Service och Teknik upplever ofta att normal utredningskapacitet utnyttjas in absurdum, vilket aldrig hade varit fallet om motparten varit Ebo, Eifab eller annan hyresvärd. Detta bör också stärkas i en framtida organisation och sållning av vissa ärenden kan göras genom en kompetent beställarorganisation. Inom servicenämndens ansvarsområde har effekten av sammanslagning mellan olika typer av serviceverksamheter inte gett klara positiva effekter, i ekonomiska frågor snarare tvärtom. T.ex. har fastighetsunderhållet under flera år använts som budgetregulator vilket på sikt leder till ökat behov av underhållsmedel. Yrkesgrupper med olika uppdrag, t.ex. både fastighetsskötare /verksamhetsvaktmästare innebär ofta att individen kläms mellan olika huvudmän och upplever prioritetsproblem mellan olika arbetsledningar.

7 2 (7) Samordning mellan bostadsföretaget, utvecklingslokalerna och verksamhetsfastigheterna har diskuterats/utretts i flera omgångar sedan mitten av 1990-talet. En sådan samordning kan ske i flera steg se nedan. 5 Förslag 5.1 Måste göras Oavsett samordning eller direkta organisationsförändringar är det angeläget att Eslövs kommun genomför följande förändringar: Stärka den gemensamma lokalplaneringen Införa internhyresavtal baserade på självkostnadsprinciper Skapa ekonomiska incitament för effektiv lokalanvändning (inga fria men ransonerade resurser, det skall löna sig att använda alla resurser effektivt etc,) Fastighetsverksamheten skall professionaliseras (för att kunna mätas mot t.ex. extern verksamhet) Ekonomin kring fastigheter skall särredovisas och inte styras indirekt av ökade kostnader i annan serviceverksamhet. Dessa förbättringsområden kan göras utan större organisatoriska förändringar och några är under beredande (framför allt ekonomiska incitament, självkostnadshyra och internhyreskontrakt). Fullt genomförda kan de ge positiva ekonomiska och kvalitetsmässiga effekter (på sikt spara resurser genom effektivare lokalanvändning, bättre styrning och tydligare roller). 5.2 Bör göras Det andra steget bör bestå av: A. Samordning av drift-, projekt och administrationsservice (avseende fastigheter) mellan Ebo, Eifab och SoT/Fastighet. Detta bör ske genom överflyttning av berörd personal från SoT till ett utvidgat Ebo, EFAB (Eslövs kommuns Fastighets AB). En analys av dimensionering bör göras före verkställande. Ägandet av fastigheterna ligger dock kvar i kommunen, Eifab respektive Ebo. Detta innebär att mellan parterna (kommunen och Eifab) respektive EFAB skrivs förvaltningsavtal enligt AFF04. Varumärket Ebo bör bestå men den övergripande benämningen på bolaget bör knytas till fastigheter inte till bostäder.

8 2 (8) B. Inom kommunen skapas ett fastighetskontor som skall svara för: Beställarkompetens i hyres- och fastighetsförvaltningsfrågor Tecknande av samtliga hyres- eller upplåtelseavtal avseende sex månader eller längre Mark och exploateringsfrågor Lokalförsörjningsplanering och övriga strategiska frågor Kontoret skall lyda under kommunstyrelsens arbetsutskott/fastighetsutskott vilket utses av kommunstyrelsen. C. Den ekonomiska redovisningen bör (med hänsyn till vilka som är hyresgäster/vad som är obligatoriskt respektive ambitionsnivå) ändras så att följande delar kan särskiljas: Hyresbostäder Specialbostäder Verksamhetslokaler (förskolor, skolor etc.) Speciallokaler (bad, separata idrottshallar, idrottsplatser, samlingslokaler) Utvecklingslokaler (huvudsakligen Eifab) D. Upphandlingsfrågor bör i varje fall övergångsvis hanteras gemensamt inom kommunledningskontoret. E. Kvarvarande delar av nuvarande Service och Teknik bör ordnas i en separat serviceorganisation. I denna bör då ingå Måltid, IT, Bilpool och Städ men även Medborgarcentrum (som har en tydlig teknisk anknytning till både IT och Bilpool). Organisationen kan hanteras som en Serviceförvaltning men även som ett Servicebolag (tydlighet). Vi bör på sikt se över även möjligheter till annan servicesamordning inom koncernen Eslöv, t.ex. löneservice. 5.3 Kan göras Utan att förändra ägandet kan Eslövs kommun genom åtgärder enligt 5.1. och 5.2 åstadkomma en samordning av den fastighetsrelaterade verksamheten och en bättre struktur på servicefunktionerna. Utvecklingssteg kan i framtiden vara att: Se över fler servicefunktioner som kan läggas i det gemensamma servicebolaget/serviceförvaltningen Analysera behovet av kommunalt direkt ägande/ägande via eget bolag Förutom nyckeltalsanalys även pröva outsourcing av delar av serviceverksamheten

9 2 (9) 6 Målsättning Samordningen av serviceorganisationer kan efter omställning leda till minskade kostnader för ledning, styrning, lokaler och utrustning (arbetsledare, beslutsfattare, gemensamma lokaler och utrustning). Samordningen av serviceorganisationer bör genom professonialisering (gemensamma IT-system och fokusering på egen kärnverksamhet) leda till kvalitetsvinster. Internhyreskontrakt och ekonomiska incitament för effektivt lokalanvändande kommer att på sikt leda till minskade lokalkostnader per producerad enhet i den kommunala kärnverksamheten. Tydlighet i avtal och ekonomisk redovisning medför bättre rutiner, mindre spillverksamhet och kan också ge beslutsfattarna bättre underlag för pröva samhällsnyttan. 7 Tidplan Efter remiss till nämnder och styrelser bör ett inriktningsbeslut fattas av kommunfullmäktige i form av uppdrag till kommunledningskontoret att ta fram erforderligt underlag avseende dimensionering, ägardirektiv, budgetförutsättning, reglementen m.m. Det som måste göras enligt 5.1 kan hanteras inom ramen för budgetarbetet medan 5.2 har organisatoriska effekter. Genomförande av hela eller delar av 5.2 kan ske per den 1 januari 2012.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för inhyrning och hyressättning av lokaler m.m. inom Sollentuna kommunkoncern Antagna av fullmäktige 2018-09-20 100, Dnr 2018/0023 KS Innehållsförteckning 1. Syfte... 2 2. Vilka lokaler som omfattas...

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler

Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Tjänsteskrivelse 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2018-03-08 Dnr KS 2017-1040 Kommunstyrelsen Organisering, styrning och ledning av kommunala verksamhetslokaler Förslag till kommunstyrelsens

Läs mer

Mål för Servicenämnden för perioden 2011-2014

Mål för Servicenämnden för perioden 2011-2014 ESLÖVS KOMMUN Service och Teknik Kurt Strömberg SOT.2011.0087 2011-05-02 Dnr 1( () 0.11 Ink 2011 Servicenämnden Mål för Servicenämnden för perioden 2011-2014 Ärendebeskrivning Servicenämnden skall under

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 22/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Nr 5.07 Ägardirektiv för verksamheten i Katrineholms Fastighets AB nedan kallat

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB. 2. Bolagets ändamål med verksamheten

ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB. 2. Bolagets ändamål med verksamheten ÄGARDIREKTIV ÅR 2018 FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB Fastställda av kommunfullmäktige 2018-02-26 21 1. Föremål för verksamheten Västerviks Bostads AB ska enligt bolagsordningen inom Västerviks kommun direkt

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Bolagsordning för Vara Koncern AB

Bolagsordning för Vara Koncern AB Bolagsordning för Vara Koncern AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 73 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara Koncernmmunföretag

Läs mer

Fusion av dotterbolagen Fastighets AB Pendlaren 1 och Hemmahamnen Bostad AB med moderbolaget AB Familjebostäder

Fusion av dotterbolagen Fastighets AB Pendlaren 1 och Hemmahamnen Bostad AB med moderbolaget AB Familjebostäder Utlåtande 2015:65 RI+IX (Dnr 112-737/2015) Fusion av dotterbolagen Fastighets AB Pendlaren 1 och Hemmahamnen Bostad AB med moderbolaget AB Familjebostäder Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Strategi för kommunens fastigheter

Strategi för kommunens fastigheter Datum Strategi för kommunens fastigheter Antagen av kommunstyrelsen 2014 Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 181 Dokumentägare: Mark- och planeringschef Ersätter dokument: Regler för lokaler Dokumentnamn:

Läs mer

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Renhållnings AB För Alvesta Renhållnings AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen för Alvesta Kommunföretag

Läs mer

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB För Alvesta Energi AB inklusive dotterbolaget Alvesta Elnät AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen

Läs mer

Hedemora kommuns lokalpolicy

Hedemora kommuns lokalpolicy LOKALPOLICY SAMMANFATTNING En samlad fastighets- och lokalpolicy innehåller mål och riktlinjer och syftar till att redogöra för hur kommunen i egenskap av fastighetsägare, ser på sitt bestånd, hur kommunen

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll.

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll. 1 (5) Protokoll nr 6 fört vid extra sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 18 november 2013, klockan 08.00-08.55 ande: Övriga närvarande: Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Christina

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad

Bolagsordning. Mariehus AB. Mariestad. Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad Bolagsordning Mariehus AB Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-02-25 Datum: 2019-02-25 Dnr: KS 2018/259 Sida: 2 (5) Bolagsordning Mariehus AB Kommunfullmäktiges beslut 11/19 1 Firma Bolagets

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning VaraNet AB Innehållsförteckning 1 Firma... 1 2 Säte...

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS NÄRINGSLIVS AB Organisationsnummer 556509-7663 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Näringslivs AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att allmänt främja

Läs mer

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Samhällsbyggnadssektorns organisation, ansvarsområde och styrning m.m.

Samhällsbyggnadssektorns organisation, ansvarsområde och styrning m.m. 2018-06-12 KSF 2018/247 1 (5) Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadssektorns organisation, ansvarsområde och styrning m.m. Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar: 1. Miljö- och byggsektorns verksamhetsområde

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 1 (6) KF 2014-05-26 102 Ägardirektiv Borgholm Energi AB Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 2 (6) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi AB, (556527-7455), nedan kallat bolaget

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Styrelse 2011-09-01 Ärende 3 2011-08-29 Sid. 1(6) Peter Kvarnhem 08-508 29 390 Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Förslag till beslut Styrelsen föreslås

Läs mer

p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB

p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Ägardirektiv Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-05, 37 Detta ägardirektiv avser Ånge Fastighets & Industri AB (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma xxxx-xx-xx 1. Bolaget som en del

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Ägardirektiv för STUBO AB

Ägardirektiv för STUBO AB Ägardirektiv för STUBO AB 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i STUBO AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 22 mars 2018, 37 och fastställda av årsstämman den 11 april

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 71 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning Vara

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172

Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Ägardirektiv för AB Nykvarnsbostäder KS/2015:172 Styrelsen för Nykvarns Kommunkoncern ABs

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Gäller fr.o.m. 2010 1 2 Gavlefastigheter Gävle kommun AB, 2010 Produktion: Gavlefastigheter Foto: Gavlefastigheter Tryck: Sandvikens Tryckeri INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2014-01-30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2014-01-30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Svansjörummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 08.30 11.30 Beslutande M Tomas Johansson S C S Barbro Petersson Anders Andersson David Berglund KD Ola Andreasson

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag.

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag. ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 35 C ÄGARDIREKTIV FÖR ESLÖVS BOSTADS AB Godkända av kommunfullmäktige 2011-12-19, antagna på bolagsstämma Bakgrund Eslövs kommun är en relativt stor aktör på bostadsmarknaden

Läs mer

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB 1 (5) Antagna KF 2017-06-12 96 Reviderade KF 2018-03-19 69 Fastställt Bolagsstämma 2018-04-04 12 Ägardirektiv Borgholm Energi Elnät AB 2 (5) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi Elnät AB,(556020-7622),

Läs mer

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-12-19 Dnr KS 2016/0087 Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Sammanfattning Kommunfullmäktige föreslås att vid sitt sammanträde

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt avseende kommunala bolagen. KS 2015-281

Kommunstyrelsens uppsiktsplikt avseende kommunala bolagen. KS 2015-281 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-22 251 Kommunstyrelsens uppsiktsplikt avseende kommunala bolagen. KS 2015-281 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALLANDS HAMNAR HALMSTAD AB Org nr 556008-5374 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Hallands Hamnar Halmstad AB:s verksamhet är, enligt bolagsordningen, att tillhandahålla hamnanläggningar

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning 2015-02-16, 22 Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Fastställd av KF 1998-12-14 24/98:2 Justerat av KF 2002-12-16 23/02:2 att gälla från 2003 Godkänd av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX

Läs mer

Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning

Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Svar beträffande Granskning av landstingets fastighetsförvaltning Med anledning av revisorernas granskning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Blad 1 RIKTLINJER FÖR INVESTERINGAR I UDDEVALLA KOMMUN Beslutade av kommunfullmäktige 14 februari 2018, 31 1. Övergripande Syftet med dessa riktlinjer är, tillsammans med upprättade tillämpningsanvisningar,

Läs mer

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 8 Den 2018-02-19 8 Dnr 2018/00028 Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunfullmäktiges beslut 1. Smedjebacken

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1(8) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-08 Ägardirektiv för Karlstad Airport AB Ägardirektiv för verksamheten

Läs mer

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter Beslutat av kommunfullmäktige 2017-11-06 Ägardirektiv för Huddinge Samhällsfastigheter AB Huddinge kommuns verksamheter ska ha tillgång till funktionella och kostnadseffektiva lokaler bl a vilket möjliggörs

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen.

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/5613102 E-post: ola.ingevaldson REVIDERING AV ÄGARDIREKTIV OCH BOLAGSORDNING

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Utlåtande 2017:187 RI (Dnr 112-1046/2017) Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Stockholms stads förvärv av SKL Företag AB 5

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 1 Barn- och Utbildning 2009-10-14 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Barn- och Utbildningsnämndens arbetsutskott sammanträder onsdagen den 21 oktober 2009, kl 13.00 på Långekärrs skola. 1. Val av protokollsjusterare

Läs mer

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter

Bolagsordning för Vara Industrifastigheter Bolagsordning för Vara Industrifastigheter AB Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Industrifastigheter AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 115 Dnr KS/2018:213. Ägardirektiv för Gallerian

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 115 Dnr KS/2018:213. Ägardirektiv för Gallerian Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (1) Sida 115 Dnr KS/2018:213 Ägardirektiv för Gallerian Bakgrund Vid kommunfullmäktiges sammanträde 47/2018-04-24 beslutades

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR DESTINATION HALMSTAD AB

ÄGARDIREKTIV FÖR DESTINATION HALMSTAD AB ÄGARDIREKTIV FÖR DESTINATION HALMSTAD AB Organisationsnummer 556650-5227 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Destination Halmstad AB:s verksamhet är, enligt bolagsordningen, att arbeta för att utveckla

Läs mer

Bolagsordning för VaraNet AB

Bolagsordning för VaraNet AB Bolagsordning för VaraNet AB GodkändAntagen av kommunfullmäktige 2011-11- 28 72 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Formaterat: Teckensnitt:Verdana Bolagsordning VaraNet AB 2011-10-26 Innehållsförteckning

Läs mer

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45)

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) 1 Bakgrund Genom beslut i kommunfullmäktige den 22 december 2008 (KF 175) beslutades att bilda en bolagskoncern med Tjörns

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker

Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker Ansvarsutredning Alingsås verksamhetsparker 1 Bakgrund Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen har i olika ärenden tagit beslut som påverkar hanteringen av kommunens verksamhetsparker - Nolhaga Park, Gräfsnäs

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Gemensamt ägardirektiv för samtliga kommunägda bolag i koncernen Linköpings Stadshus AB

Gemensamt ägardirektiv för samtliga kommunägda bolag i koncernen Linköpings Stadshus AB 2015-03-09 Rev KF 2015-03-24 Gemensamt ägardirektiv för samtliga kommunägda bolag i koncernen Linköpings Stadshus AB Ägardirektivet är fastställt av Linköpings kommun i kommunfullmäktige 2015-03-24, 141

Läs mer

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning 2015-02-16, 21 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 1 Firma Bolagets firma är KumBro Utveckling AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Örebro. 3 Verksamhetsföremål Bolaget har till föremål

Läs mer

Kommunfullmäktiges handlingar 6/2013

Kommunfullmäktiges handlingar 6/2013 Kommunfullmäktiges handlingar 6/2013 Förhinder att deltaga i kommunfullmäktiges sammanträde skall anmälas till kommunkansliet Rima Rettegi, tel. 046-73 91 27 eller rima.rettegi@kavlinge.se så att ersättare

Läs mer

Ägardirektiv för STUBO AB

Ägardirektiv för STUBO AB Ägardirektiv för STUBO AB 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i STUBO AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2011 234 och fastställda av årsstämman den 2012.

Läs mer

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018.

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Ägardirektiv Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB KS 2015/0886-3 Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Genom detta specifika ägardirektiv

Läs mer

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving Underhåll av fastigheter Söderhamns kommun Revisionsrapport 2010-12-12 Lennart Elfving 1. Inledning/bakgrund I kommunens balansräkning utgörs en stor del av tillgångsmassans värde av fastigheter. Det är

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Iakttagelser:...3 Rekommendation:...3

Läs mer

Bolagsordning för Vara Konserthus AB

Bolagsordning för Vara Konserthus AB Bolagsordning för Vara Konserthus AB Gäller fr.o.m : Rubrik 8 Godkänd av kommunfullmäktige 2015-02-23 19 Antagen av bolagsstämman XXXX-XX-XX XX Bolagsordning Vara Konserthus AB Innehållsförteckning 1 Firma...

Läs mer

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Västerviks kommun Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt www.pwc.se Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsiktsplikt 2016-05-04 Revisionsfråga Granskningens ska bedöma hur Kommunstyrelsen Utövar sin uppsikt över nämnder och bolag Har tolkat sitt uppsiktsuppdrag

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg KS KS 5 14 DEC 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-11-29 KS 2010-0243 Kommunstyrelsen Organisation och ansvar för mark- och exploateringsfrågor samt inrättande av

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, 184 Dnr: KS 2016/656 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll 1.

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB)

Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) 1 Ägardirektiv för Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Näringsliv Ulricehamn AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 28 januari 2013 17

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY med riktlinjer Motala kommun

FASTIGHETSPOLICY med riktlinjer Motala kommun FASTIGHETSPOLICY med riktlinjer 2018-06-12 Motala kommun 1 INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Ägande av fast egendom 4 2.1 Syfte 4 2. 2 Policy för ägande 4 2.2 Riktlinjer för Nyttjande 4 2.3 Riktlinjer för Inhyrning

Läs mer

Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43

Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43 Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43 Ägardirektiv för verksamheten i Kumla Bostäder AB, nedan kallat

Läs mer