ARMKROK. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ARMKROK. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs"

Transkript

1 ARMKROK Armkrok är en uppvärmningsövning där man samtidigt övar samarbete. Passar för alla åldrar. Deltagarna är i grupper om De ska sitta med ryggarna mot varandra och fötterna indragna mot kroppen. De skall hålla varandra i händerna eller kroka arm i varandra. Alla skall på ett givet tecken kunna resa sig och sätta sig utan att flytta på fötterna. Det gäller att pressa sig upp och ner, inte dra.

2 AUTOGRAFJAKTEN Här tränas den sociala kompetensen. Man bör vara skrivkunnig. Deltagarna ska röra sig runt i rummet och samla autografer utifrån givna saker som kan stämma in på olika personer. Alla autografer ska vara från olika personer. Exempel kan vara: Någon som har en storasyster. Någon som fiskade i somras Någon som gillar matte

3 BLICK Blick är en uppvärmningsövning där man övar samspel och samarbete. Arbeta i par. Den ena leder den andra enbart genom sin blick. Man kan få den andre att sätta sig ner, gå åt sidan, lägga sig ner osv. Övningen utförs under tystnad. Byt efter en stund.

4 BLICKEN Här tränas den sociala kompetensen. Alla står i en ring och låter blicken gå från person till person. När två personer får ögonkontakt med varandra byter de plats. Ett alternativ är att låta en blick vandra runt i gruppen och bekräftas med en klapp.

5 BLINDBOCK Blindbock är en uppvärmningsövning där man tränar samspel och att våga lite på varandra. Eleverna jobbar under tystnad. En blundar och en annan leder runt denne i rummet. Då läraren säger byt nu så byter ledarna plats med varandra. Ibland byter ledare och blind plats.

6 BLINDGÅNGAREN Man övar att våga lite på varandra. Halva gruppen står blundande med ryggen mot den andra halvan. De som tittar skall smyga fram och leda en av kamraterna som fortfarande blundar runt om i rummet. Den som blivit ledd skall sedan försöka lista ut vem som var ledare. De skall sedan byta det vill säga att de som blundat leder denna gång.

7 BLUNDA I RINGEN Blunda i ringen är en uppvärmningsövning där det ingår moment med beröring. Övningen kan med fördel vara en uppvärmningsövning inför klassrumsmassage. Eleverna står eller sitter i en ring. En får en bindel för ögonen och placeras mitt i ringen. Kamraterna i ringen byter plats och den som är i mitten skall försöka gissa vilka de andra är genom att känna på dem. Är gissningen riktig byter man plats.

8 BLUNDA OCH KÄNN Blunda och känn är en övning som passar som uppvärmning inför charader eller klassrumsmassage. Arbeta i par. Den ena blundar och den andra ställer sig på ett speciellt sätt. Den som blundar får känna på skulpturen och försöka stå likadant. De byter sedan. Uppmana eleverna att känna på armar, händer, ben och fötter.

9 BYTA NAMN Här tränas den sociala kompetensen. Se varandra, hålla fokus, minnet tränas De flesta tycker att detta är en kul övning. Deltagarna utgår från sitt eget namn. Se till att alla i gruppen har olika namn. Andranamn och smeknamn går också bra. Alla går runt och hälsar på varandra med namn, men när man hälsat på en person övertar man den personens namn. När man får tillbaka sitt eget namn sätter man sig på sin plats och deltar inte längre. Om allt går som det ska så får alla tillbaka sitt namn och övningen går ut. Om det är en stor grupp kan man med fördel göra två mindre grupper innan övningen påbörjas. Leken är svår att få att gå ut, gör den gärna flera gånger.

10 DRÖMLEK Reflektera och berätta inför grupp. Låt deltagarna sitta i en cirkel. De skall blunda och tänka att när de vaknar är de en annan person. De skall tänka igenom om de är man eller kvinna. Hur gamla de är, vad de arbetar med, om de har familj osv. De skall sedan vakna upp och berätta vilka de är.

11 FALLA I RING Att träna på att våga lita på sina kompisar. Ej för de allra yngsta. Arbeta i grupper om 6-9 elever. Alla utom en står mitt emot varandra på golvet. En elev blundar och faller baklänges mot de två raderna av elever. De fångar den som faller. Denna övning kan också göras så att den som faller, faller från en stol eller ett bord. Ett alternativ till denna övning är att eleverna bildar en cirkel. En står i mitten och blundar. Han som står i mitten skall ha fötterna fastklistrade i golvet. Han faller slumpvis mot kamraterna som tar emot och reser honom försiktigt upp och han ramlar igen. Det gäller att ta emot mjukt med handflatorna framför sin kropp.

12 FRUKTSALLAD Övningen tränar reaktion och koncentration. Gruppen sitter i ring och tilldelas namn på frukter, exempelvis äpple, päron, apelsin, körsbär, banan. En person börjar i ringens mitt genom att ropa ett fruktnamn. De som har detta namn ska då byta plats med varandra. Personen i mitten ska försöka hinna ta en plats från någon av dem som byter plats. Den som blir utan plats hamnar i mitten osv. Om personen i mitten säger fruktsallad måste alla byta plats. Varianter är att istället för fruktnamn använda exempelvis friidrott (och olika friidrottsgrenar), hästsport (namn som förekommer inom hästsport osv.).

13 FÖRARE OCH HINDER Övningen tränar koncentration och samarbete. Ej för de allra yngsta. Eleverna sitter eller står utspridda på golvet. En elev är blind den andre är ledare. Ledaren skall med hjälp av en trumma eller något liknande visa väg åt den blinde utan att denne stöter ihop med ett hinder (en annan elev). Man kan avtala att då trumman låter högt skall den blinde gå snabbt, då den låter lågt långsamt och då den är tyst skall den blinde stå stilla. Ett visst trumslag kanske betyder att man skall snurra ett kvarts varv. Ledare och blind byts ut efter ett tag.

14 HAND-LEDARE Övningen tränar samarbete och att man ska våga lita på sin kompis. Eleverna arbetar i par och lägger sina handflator mot varandra. Den ene blundar, den andre leder kamraten lugnt runt i rummet. Efter ett tag byter man.

15 HJÄRTER DAM Uppvärmning. Kortlek Dela ut ett spelkort till varje elev. De ska hålla reda på om det är ruter, spader, hjärter eller klöver. Ledaren drar ett kort i taget ur kortleken. Ropar ut sorten exempelvis klöver. De som har klöver på sitt kort flyttar ett steg motsols. Om det sitter en elev på stolen får man sätta sig i knäet på denne. Den personen blir då låst och kan inte flytta sig förrän knäet är tomt. Fler och fler kan byggas på vilket framkallar många skratt hos eleverna.

16 HÄNDER Händer är en övning som med fördel kan användas som uppvärmningsövning inför mer avancerade staty- eller charadövningar. Eleverna arbetar i par. Den ene blundar, den andre formar sina händer på ett speciellt sätt. Den som blundar får sedan känna på händerna och försöka forma sina på ett liknande sätt. De byter sedan så att den andre blundar.

17 KAMERAN Kameran tränar samarbete, att komma igång, att skapa stämning, och att ha kul. Visa kameran för alla. Kameran är en av deltagarna. Betona hur fin, dyr, värdefull kameran är. Visa linsen (=personens ögon) som alltid är stängd (=personen blundar). Avtryckaren är personens örsnibb. Drar man försiktigt i örsnibben öppnas linsen och man har tagit ett kort. Deltagarna formerar sig två och två. Uppgiften är att ta tre kort med olika motiv (detta genom att föra kameran till olika platser, rikta in kameran och försiktigt dra i avtryckaren). Framkalla korten genom att fråga vad man ser på korten.

18 KOMPASSEN Kompassen tränar samarbete, att komma igång, att skapa stämning, och att ha kul. Samtidigt tränas de fyra väderstrecken. Gruppen står i en fyrkant. Varje sida/led av fyrkanten står i armkrok. Ledaren ställer sig i mitten, pekar på ett led och säger NORR. Ledet mittemot blir då SÖDER och det vänstra ledet VÄSTER, det högra ledet ÖSTER. Ledaren vänder sig nu åt vilket håll som helst och säger NORR varvid alla utan att släppa armkroksfattningen ska inta de nya positionerna.

19 KROPPSDELAR Här tränas tillit och respekt. Eleverna skall vara i grupper om 6. En deltagare lägger sig ner på ryggen med slutna ögon. De andra sätter sig runt omkring. Efter en stund ger den som ligger ner ett tecken på vilken kroppsdel han/hon vill få lyft. Han gör det genom att röra kroppsdelen svagt. De som sitter runt omkring lyfter då armen, huvudet eller den kroppsdel som han vill få lyft, från golvet tills den som ligger ner antyder att han vill att kroppsdelen läggs ner igen. Om hjälparna gör fel eller om det känns obehagligt skall han som ligger visa detta genom att spänna den kroppsdel som lyfts. Det skall vara tyst. Rätten att passa och inte aktivt vara med. Alla elever tycker inte om beröring.

20 KÄNN PÅ TRE Här tränas samarbete, tillit. Arbeta i par. Den som blundar skall få känna på tre föremål i rummet och efter övningen skall han eller hon försöka hitta dessa och tala om i vilken ordning beröringen skett. Den som leder den som blundar bör hålla denne i handen och låta beröringen ske med fingret.

21 KÖRA TÅG Här tränas samarbete. Ej för de allra yngsta. Placera flera "vagnar" efter varandra med händerna på varandras axlar. Det är den sista i ledet som kör och för. Hur gör man för att hela tåget ska röra sig dit föraren vill? Försök även att backa tåget

22 LEDA NÅGON MED BLICKEN Här tränas samarbete och kroppsspråk. De flesta tycker att detta är en kul övning. En kompis och det som finns i rummet Parövning. En leder och en utför en uppgift. Uppgiften kan vara att plocka upp en penna och skriva sitt namn på pappret. Den som leder får endast använda ögonkontakt och kroppsspråk. Ha gärna händerna på ryggen.

23 LERKLUMPEN Här tränas samarbete, koncentration och kroppsuppfattning. Passar alla åldrar men speciellt de yngre. En är ledare och de övriga står tätt tillsammans. Ledaren skall forma lerklumpen. Ledaren står en bit ifrån och visar med händer och kropp hur han vill forma lerklumpen. Ledaren kan dra upp lerklumpen, trycka ner den, dela upp den osv. Övningen kräver mycket koncentration. Byt ledare.

24 LJUDÖVNING Här tränas den sociala kompetensen men kanske främst hörseln och förmågan att fokusera. Ett fantasifullt läte! De flesta tycker att detta är en kul övning. Dela upp deltagarna två och två. Låt paren bestämma ett gemensamt ljud och be därefter den ena i paret att gå ut ur rummet under en stund. Under den tiden gömmer sig den andre i paret. När denna är klar låter man kamraten komma in i rummet igen men utan att titta. Uppgiften är nu att försöka hitta sin parkamrat genom att lyssna till det gemensamma ljudet som den som gömt sig ljuder. För att göra det enkelt kan man be gruppen som skall blunda att placera sig på ett led och leda dem in i rummet där kamraterna ljuder högt. Hur kändes det att endast förlita sig på sin hörsel?

25 MAMBO Det här är en gruppindelningsövning. Här tränas samarbete. Låt alla i gruppen röra sig runt i rummet samtidigt som de säger ett gemensamt ord, t.ex. Mambo (går bra med annat ord också). När ledaren säger en siffra, t.ex. 6, så måste alla så fort som möjligt hitta rätt antal gruppmedlemmar och bilda grupper om sex personer. Nästa gång kan det vara 4, 8, 10 eller 1. Vill man få fram mindre grupper och vet att det går att dela den stora gruppen i ett jämnt antal, så kan den sista omgången få vara början till en ny gruppövning eller grupparbete.

26 MASKINEN Här tränas samarbete och fantasin. Passar alla yngre åldrar. Dela in eleverna i grupper om 6-8 personer. De skall tillsammans vara en maskin som arbetar. De kan göra rörelser, ljud etc. De kan göra följande: människor vid ett löpande band, arbetare som bygger en väg, mekaniska dockor, brandkår, leksaker som får liv, rockgrupp.

27 MUSIKLEK Här tränas samarbete och snabbhet. Stolar, lika många som elever. Låt alla deltagare sitta på en stol. Spela musik. Då musiken tystnar skall en stol tas bort. Nu skall eleverna sitta på de stolar som finns. Övningen fortsätter tills dess att eleverna inte klarar av att rymmas på de stolar som är kvar.

28 NÄSSTAFETT Här tränas samarbete och den sociala kompetensen. Tändsticksaskar Kan anpassas efter ålder. Eleverna ställer sig i ett led. Den första i ledet fäster ett tändsticksfodral på näsan. Fodralet ska nu flyttas från näsa till näsa, utan hjälp av händer. En variant av denna övning är att eleverna har en tändsticka mellan sina pekfingrar. Sedan skall de röra sig utan att tappa tändstickan. De kan göra svårare och svårare rörelser. Man skall hela tiden se varandra i ögonen.

29 OLIKA PAR Uppvärmningsövning, här tränas samarbeta och att se varandra Kan anpassas efter ålder. Deltagarna ska så snabbt som möjligt para ihop sig med någon som t.ex. har olika: Frisyrer Födelsedagsmånader Färg på något klädesplagg Slutsiffra i telefonnumret Sorters skor Färg på ögonen Favoritartist Frukostvanor Stjärntecken Längd Favoritmaträtter Antal syskon Långt till skolan Längd på tummarna etc.

30 ORMENS SVANS Här tränas samarbete. Alla elever ställer sig i ett led och håller hårt i varandras midja. Den som står sist sak ha en svans hängande efter sig. Den främre hälften av ormen ska lyda huvudet (den första eleven) och den bakre hälften ska lyda stjärten (den sista eleven). Nu gäller det för huvudet att ta svansen. När svansen är tagen får några andra elever vara huvud och svans.

31 PAKET Här tränas samarbete och finmotorik. Papper, tape, snöre, något att slå in. Inte för de allra yngsta. Parövning. Det gäller att tillsammans slå in ett föremål i ett paket med hjälp av papper, tape, sax och snöre. Svårigheten är att eleverna endast får använda en hand var. Den andra ska vara på ryggen. Svårighetsgraden kan ökas genom att paketeringen ska ske under tystnad.

32 PAPPREMSAN Här tränas samarbete. Papper Inte för de allra yngsta. Parövning. Det gäller att, under 5 minuter, tillsammans riva ett papper i en så lång sammanhängande remsa som möjligt.

33 ROCKRINGAR Här tränas samarbete. Ha rockringar på golvet. Börja med ganska många så att det bara behöver vara högst två i varje. Spela musik, alla går runt, då musiken stannar skall eleverna få plats i de rockringar som finns. Varje gång du stannat musiken tas en rockring bort. Övningen pågår tills de inte klarar av att vara i en ring.

34 SITT VACKERT Här tränas uppmärksamhet och samarbete. Eleverna börjar med att sitta i en ring och studera hur kamraterna sitter. Därefter får alla röra sig fritt i rummet och vid en given signal sätta sig i ringen på en annan plats. Någon får i uppgift att placera om en kamrat till sin rätta plats. Den som satt där får nu placera tillbaka nästa elev osv till dess att alla sitter på sin ursprungliga plats igen.

35 SITTRINGEN Här tränas samarbete. Ev. musik Eleverna går runt i en ring. Man ska gå så tätt ihop som möjligt. På en given signal sätter sig alla ner i varandras knän. Om man vill kan man göra denna övning till musik. När musiken tystnar sätter man sig ner.

36 SJUKHUSKULL Här tränas samarbete. Passar de yngre åldrarna. Fyra hörn i rummet är sjukhus. 2-3 personer är baciller som ska smitta de andra i gruppen genom att kulla dem i ryggen. När man blir smittad ställer man sig med armarna rakt upp och väntar på att två friska personer kan föra en till ett sjukhus. Där blir man frisk igen. På väg till sjukhuset kan ingen av de två friska bli smittad. För det friska gänget gäller det att hålla sig ifrån smittan genom att hela tiden föra smittade till sjukhuset.

37 SKICKA EN KLAPP Här tränas samarbete och uppmärksamhet. Eleverna står i en ring. Den som börjar tar ögonkontakt med den person som står bredvid och klappar en gång i händerna. Den person som tagit emot klappen vänder sig nu om till nästa person, tar ögonkontakt med denna och skickar i sin tur iväg en klapp. Så kan klappen gå flera varv. Man måste ha ögonkontakt med den person man skickar till innan man klappar. En svårare variant är att man får skicka klappen till vem man vill i ringen. Man behöver alltså inte gå i en speciell ordning. Då är det extra viktigt att alla är uppmärksamma och har bra ögonkontakt annars kan man tappa bort.

38 SKULPTÖREN Att träna samarbete, att se varandra och att träna sin fantasi. Arbeta tre och tre. En är skulptör och de andra är material. Skulptören gör en skulptur av de två. Skulpturen skall föreställa något. Då skulptören byggt färdigt får han/hon gå och titta på de andra skulpturerna för att se vad de föreställer. Låt alla skulptera. Förslag på tema: kärlek, idrott, familj...

39 SKURK OCH BESKYDDARE Här tränas uppmärksamhet och rumsuppfattning. Alla i gruppen tänker ut en skurk och en beskyddare utan att avslöja sina val för någon. Gruppen ska hela tiden röra sig runt i rummet. Ingen får stanna eller gå undan. Det gäller att hela tiden ha sin beskyddare mellan sig själv och sin skurk.

40 TRANSPORTEN Här tränas tillit och samarbete. Passar för de äldre åren. Hela gruppen kan delta. Eleverna står mitt emot varandra med utsträckta armar. En deltagare lyfts upp och transporteras från den ena änden till den andra. Han transporteras på elevernas armar. I andra ändan lyfts han ner och det blir en ny deltagares tur. Det är viktigt att den som lyfts och transporteras är avslappnad och de som transporterar måste koncentrera sig så att de som lyfts kan känna sig trygga. Är det stora skillnader i storlek på barnen bör man fundera på om övningen ska genomföras.

41 TRYGGHET I GRUPP Här tränas tillit och samarbete. Passar från år 4. Grupper om 9st. En elev ligger på golvet och blundar. De övriga fördelar sig runt personen, de sitter på knä. De skall klappa mjukt på personen som ligger ner. Sedan skall de fatta varandra om handlederna under kroppen på den som ligger golvet. De skall lyfta personen upp så långt som ledaren visar. Ledaren är den som sitter vid huvudet. De skall sedan sänka ner personen försiktigt. En variation är att man då man lyft upp den som ligger, vaggar honom försiktigt fram och tillbaka innan han läggs ner igen. Övningen skall utföras lugnt och försiktigt. Anpassa övningen efter gruppen så att alla kan känna sig trygga.

42 TÄRNINGEN Samarbete, att komma igång, skapa stämning, ha kul. Tärning Gruppen sitter på stolar i en cirkel. Varje deltagare tilldelas ett nummer från 1 till 6. Ledaren slår med tärning och får exempelvis upp 3. Alla treor flyttar då ett steg medsols och placerar sig i knäet på den som sitter bredvid. Den som först kommer tillbaka till sin plats har vunnit. Om 3 kommer upp på tärningen och den som har nummer tre har en person i knäet kan han/hon inte flytta.

43 VEM BYTER PLATS? Tränar samarbete, uppmärksamhet, tillit Ev stolar Passar alla åldrar Gruppen ska sitta mittemot varandra på två led eller i ring. En person i mitten ska ha bindel för ögonen. Det ska vara absolut tyst. Ledaren pekar på två som ska byta plats utan att personen med bindel kan röra vid någon av dem. Om personen med bindel rör vid någon av de som byter plats lämnas bindeln över till denne. Flera kan byta plats samtidigt.

44 VEM DÄR Här tränas tillit, kroppskännedom. Alla elever har förbundna ögon. De skall stå i en cirkel. På en given signal skall de gå mot mitten tills de funnit en partner, de skall ta kontakt med den första de möter. Då de gjort det skall de undersöka varandra så att de tror att de kan känna igen varandra igen. Då de är klara lämnar de sin partner och går mot väggen igen. På en handklappning från ledaren går de mot mitten igen och söker nu tills de hittar sin partner. Då de tror de hittat rätt, tar de av sig ögonbindeln och sätter sig ner vid väggen.

45 VISKA I RING Här tränas samarbete och koncentration. Eleverna står i ring med ca åtta i varje, En står blundande i mitten. Denne skall gå åt det håll han hör sitt namn viskas. Sedan viskar någon annan hans namn och han går åt det hållet. Fortsätt ett tag, sedan får nästa pröva. Alla skall ha stått i mitten innan man avslutar.

46 ÅNGVISSLAN Tränar samarbete och kroppskännedom. Passar yngre elever. Arbeta i par. Den ena personen är t.ex. en ångvissla som tjuter ihållande. Han/hon har i förväg bestämt var på kroppen stoppknappen sitter. Den andra skall försöka hitta stoppknappen genom att trycka på näsan, armbågen osv. tills denne hittar knappen som stänger av ljudet. Då den gjort det byter de plats. Elevens rätt att passa, alla vill inte ha kroppskontakt.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra.

VÄGVISAREN SAMARBETSÖVNINGAR. SYFTE Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. VÄGVISAREN Att träna på samarbete och lyhördhet. Att hjälpa varandra. Den här övningen går ut på att en elev ska styra den andre eleven som blundar och samtidigt går runt i rummet. 1. Dela upp eleverna

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Kullarkivet Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Enkla kullekar Kull ska gå fort. Du ska inte kunna stå still och titta på allt för länge. Därför rekommenderar jag 2-3 kullare på en grupp

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap Handbollstips häfte nr 1 Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap 1. Domaren kan bli lite grinig om du tar mer än tre steg med bollen. 2. Studsa bollen är bra,

Läs mer

Anders Frisk GIH Stockholm. anders.frisk@gih.se. Undersökande dans med koreografiska nycklar

Anders Frisk GIH Stockholm. anders.frisk@gih.se. Undersökande dans med koreografiska nycklar Undersökande dans med koreografiska nycklar Anders Frisk, GIH Stockholm 2011 Leken är något av det mest grundläggande vi har när det gäller att komma i kontakt med kreativitet och fysisk aktivitet. Kan

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Aktiviteter förskolan

Aktiviteter förskolan Aktiviteter förskolan Äggkartongsuppdrag Du behöver: Äggkartonger Typ av aktivitet: par Tränar följande: - att bilda par - hälften och dubbelt - geometriska former och talföljder - jämförelseord - antal

Läs mer

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc).

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc). 5 MINUTER Denna övning tränar självkännedom. Klocka Övningen passar framförallt för barn från 10år. Avsätt 5 minuter i slutet av en lektion. Mät tiden. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation

DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation DANS OCH RÖRELSE anpassat för personer med funktionsvariation Foto: Patrik Gunnar Helin, Danskompaniet Spinn Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com Övningskompendium SBTF UTBILDNING NIVÅ 1 Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Framställt av Emanuel Christiansson & Sandra Rusk www.svenskbordtennis.com

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

Vi i klassen lektion (75min) SAMARBETE

Vi i klassen lektion (75min) SAMARBETE 1. Rockringen (handboken sid. 33) Vi i klassen lektion (75min) SAMARBETE Eleverna ställer sig i en ring och fattar varandras händer. Ledaren släpper tillfälligt greppet på ett ställe i ringen mellan två

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 1

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 1 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 1 MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning 1 Utfallsböj 3 x 10 st höger ben 10 st vänster ben Stå med ena foten fram och den andra bak, böj sedan så att det främre knäet

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN En står i mitten av salen (förslagsvis tränaren första gångerna). Övriga ställer upp bakom ena baseline. Alla har varsin boll, som ska dribblas hela tiden. Basketspelaren

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Samarbejdslege. 1. Alla på stenen. 2. Kärleksstatyn

Samarbejdslege. 1. Alla på stenen. 2. Kärleksstatyn Samarbejdslege 1. Alla på stenen Material: En stor platt sten men den ska ändå vara mindre än vad det är deltagare. Använd inte en sten med mossa på... Det tar lång tid för mossan att växa till och dessutom

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 2 Då går vi in i vecka 2 av mitt träningsupplägg. Hoppas ni haft roligt och förhoppningsvis även träningsvärk under vecka 1. Vecka 2 kommer se lika ut som

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs BLOMMAN Denna övning syftar till att träna självkännedom och social kompetens. Utgå från en blomma med fem kronblad. Deltagarna ska i varje kronblad skriva något om följande: - något jag ångrar - det bästa

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Vi i klassen lektion (90min) RESPEKT

Vi i klassen lektion (90min) RESPEKT 1. Inledning Vi i klassen lektion (90min) RESPEKT Eleverna får välja ett nallekort för hur de känns inför dagens Vi i klassen lektion. 2. Indelning med spelkort (handboken sid. 27) Eleverna skall bilda

Läs mer

Åsa IF:s Innebandyskola

Åsa IF:s Innebandyskola Åsa IF:s Innebandyskola Mål: Genom lek och glädje stimulera barnen att vilja gå till innebandyn. Av gemenskapen med lagkamrater känna en social trygghet både på och utanför planen. Förkunskaper: Det krävs

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Scouterna www.aktivitetsbanken.se

Scouterna www.aktivitetsbanken.se Introduktion till gruppövningar Nu ska vi ha roligt tillsammans. Ni ska hjälpa varandra, ta hand om varandra, lyssna på allas åsikter och idéer, våga prova nya idéer, respektera varandra, hårda ord är

Läs mer

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga.

Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. LÅNGA, DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna yogiska andetaget, är grunden i IMY Medicinsk Yoga. Magandning, även kallad buk-, diafragma-, och mellangärdsandning. Lägg händerna en bit ner på magen. Andas

Läs mer

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN!

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN! 1 2 Arbeta i par, slå en tärning. Siffran visar vad de ska göra. Jobba i 20 min. 1. Handbanan 2. 50 hopp med hopprep 3. Snabba fötter 5 varv (lite kortare och enklare bana) 4. 15 burbies, 15 armhävningar,

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

HUVUD, AXLAR, KNÄN OCH TÅR

HUVUD, AXLAR, KNÄN OCH TÅR HUVUD, AXLAR, KNÄN OCH TÅR Kroppsdelar Eleverna lär sig namnen på olika kroppsdelar genom lek och spel. Nyttiga länkar Folkhälsan har utarbetat bilder på kroppsdelar som kan användas som bildkort, minnesspel,

Läs mer

Carina Riström

Carina Riström FRIENDS ÖVNINGSBANK BARKARÖ SK Carina Riström 2017-03-07 Detta dokument är en övningsbank från Friends Oavsett om du är van att arbeta med övningar som ett komplement till den ordinarie verksamheten eller

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna Lekar och övningar Lekar och övningar i syfte att träna motorik, fantasi, aerob kapacitet, koncentration, ansvar, ärlighet, visa hänsyn, samarbetsförmåga, social träning samt mycket mer och framförallt

Läs mer

Tematräning F00 Skotteknik

Tematräning F00 Skotteknik Tematräning F00 Skotteknik Olika typer av passningar Inledningsvis börjar jag med att presentera lite olika avslut och passningar. Dessa kan alla användas i de olika övningarna som presenteras sedan. Sträva

Läs mer

Inledning. Önskar du ytterligare stöttning, kontakta gärna konsulenten i din kommun.

Inledning. Önskar du ytterligare stöttning, kontakta gärna konsulenten i din kommun. Samarbete 1 Inledning Nu håller du i ett häfte som är tänkt att använda som en aktivitet i en mindre grupp om 10-15 deltagare, en aktivitet för att göra något annorlunda exempelvis under en idrottskola.

Läs mer

http://www.bristguiden.se/vad-ar-osteoporos/forebyggaosteoporos/balansguiden/balansovningar/ Övningar för bättre balans och styrka Följande övningar är sådana som du kan göra hemma på egen hand. Tänk på

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011 Samarbetsövningar och lekar Lekar och olika övningar kan vara bra på många olika sätt: - Har man en ny grupp, eller nya medlemmar så för att göra alla lite mer

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de?

Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Slut ögonen och lyssna några minuter på alla ljud du kan höra i din omgivning. Vilka är de? Sök var för sig naturföremål som beskriver er själva. Visa sedan föremålen för varandra och berätta varför ni

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Aktiv med KOL din patientutbildning. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa dina lungor Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa dina lungor Försämrad muskelfunktion är vanligt vid KOL. Försämringen kan delvis förklaras av att många med KOL rör sig mindre och förlorar muskelstyrka,

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 7

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 7 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 7 MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning 1 Utfallsböj, 3 X 10 st höger ben 10st vänster ben Stå med ena foten fram och den andra bak, böj sedan så att det främre knäet

Läs mer

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET Förord I detta material har vi samlat ett prova på material till vårt nya koncept Klicken med vänner. Ett lekfullt material där vi kopplar teman

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Flerspråkighet och interkulturalitet

Flerspråkighet och interkulturalitet Flerspråkighet och interkulturalitet Här kommer tips på övningar och material som kan användas i barngrupperna för att stimulera flerspråkande med interkulturella glasögon. Vi ser varandra Syfte: Lekarna

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då!

För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då! BOK event light För dig med små resurser, men stor kapacitet! Välj en bok du själv gillar det funkar bäst då! Välj bok utifrån målgrupp. Vad vet du om dem som ska delta? Försök få reda på så mycket som

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Lekar med boll Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 3 2. BOLLJAKTEN... 3 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 3 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 4 7. BRÄNNBOLLSRUGBY...

Läs mer

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen PROGRAM STÅENDE YOGA fokus på hållning, balans, rörlighet, kroppsmedvetenhet och styrka. Programmet avslutas med några sittande övningar. Inom parentes har vi lagt till de namn på sanskrit som ofta används

Läs mer

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta

Kom ihåg! Träff 3 Pass 2. Faktablad: Muskelträning. Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Faktablad: Muskelträning Låt dina muskler hjälpa ditt hjärta Försämrad muskelfunktion är vanligt vid hjärtsvikt. Försämringen kan till stor del förklaras av att många med hjärtsvikt rör sig mindre och

Läs mer

Pass 1: Styrka och kondition

Pass 1: Styrka och kondition Pass 1: Styrka och kondition Ett komplett träningspass för hela kroppen som utvecklar både styrka och kondition. Förbered kroppen genom valfri uppvärming i cirka 10 minuter innan du börjar. Utfall Stå

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3

TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3 TRÄNA MED JENNY FRANSSON TRÄNINGSPROGRAM VECKA 3 Nu går vi in i vecka 3, nu kommer nya övningar och nytt intervallpass. Kom ihåg att utmana dig själv på alla pass. Lycka till! MÅNDAG STYRKETRÄNING Övning

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll

Fotbollslekar. Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Fotbollslekar Ett kompendium av bra övningar för att leka och lära sig fotboll Barn har ett naturligt behov av lek och rörelse i unga år men även en begränsad förmåga till att inse vikten av och konsekvenserna

Läs mer

ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi

ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi 1 ÖVNINGAR www.folkhälsan.fi PRESENTATIONSLEK 1. Marknad i Korpilombolo Syfte: Rörelse, trygghetsskapande, presentation Grupp: Obegränsat antal Deltagarna står i en ring så att

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Motorikmattan. Art. nr

LÄRARHANDLEDNING. Motorikmattan. Art. nr LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7763-748-8 Motorikmattan Detta material, som är mycket allsidigt och ger möjlighet att skapa ett stort antal skicklighetsövningar i små grupper på 4 till 6 barn. Lärarhandledningen

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Lära känna övningar. Namnståupp. Ta utrymme i rummet. Kräfta krabba. (från studiedagen den 24 april)

Lära känna övningar. Namnståupp. Ta utrymme i rummet. Kräfta krabba. (från studiedagen den 24 april) Lära känna övningar (från studiedagen den 24 april) Namnståupp Gruppen sitter i cirkel. Först reser sig var och en i tur och ordning och i lugnt takt och säger sitt förnamn. Därefter går man ett varv till,

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Träna med hantlar 1 RG

Träna med hantlar 1 RG Träna med hantlar 1 RG Hantlar med handtag är bra för tetraplegiker. Hantelträning är förmodligen en av de äldsta formerna av träning men också en av de mest effektiva om man snabbt vill utveckla styrka.

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still.

Musikstopp* Sätt på musik och alla skall springa (alt dansa, gå, hoppa...) när den stoppas skall alla stå still. Kom alla mina gymnaster * Alla ställer upp vid en linje och skall sedan ta sig över till motsatt sida som nedan... - Kom alla mina gymnaster, ropar ledaren. - Som vaddå?, svarar gymnsterna - Som... långa

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

Träningsprogram Ope Inter Egen träning

Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogram Ope Inter Egen träning Träningsprogrammet är inspirerat av MAQ-modellen (Muscle Action Quality) och knäkontroll, men anpassat för att ni enkelt ska kunna utföra det hemma utan andra redskap

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 3: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA IN AFRIKA

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul Idrot t i s kolan 2011 Skidkul 1 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 LÄTTA LEKAR Vem är rädd för snögubben? 4 Hundarna ylar i natten 4 Fruktsallad 4 Formula 1 5 Hundkojan 5 Sista paret ut 5 Katt och råtta 5 X-tafatt

Läs mer

1 BOLLKULL 2 KEDJEKULL 3 PEPPARKAKSGUBBAR 4 TUNNELKULL 5 JÄTTAR, TROLLKARLAR, DVÄRGAR 6 KINESISKA MUREN

1 BOLLKULL 2 KEDJEKULL 3 PEPPARKAKSGUBBAR 4 TUNNELKULL 5 JÄTTAR, TROLLKARLAR, DVÄRGAR 6 KINESISKA MUREN 1 BOLLKULL Dela upp spelarna i grupper om fem. Fyra är jagade och en kullare. De jagade är endast säkra när de har bollen, medspelarna måste hela tiden vara rörliga och passningsvilliga. Kullaren kan ta

Läs mer

ÖVNINGAR

ÖVNINGAR ÖVNINGAR 1 Vi gör det tillsammans Att tillhöra en träningsgemenskap är roligt. Ju starkare den gemenskapen är desto roligare blir idrottandet, oavsett om man håller på med lagidrott eller idrottar individuellt

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Kom i form träna som Pernilla

Kom i form träna som Pernilla Kom i form träna som Pernilla Foto: STEFAN MATTSSON I år blev Pernilla Wahlgren, en 35-årig trebarnsmamma, utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i tidningen Café. På bilderna visar Pernilla upp en kropp

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter:

KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter: KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter: The giant bubblegum. En eller två är tuggummin med var sin KIN- ball. De andra ska springa förbi tuggummina utan att bli träffad av KIN- ballarna. Tuggummina står i

Läs mer

Samspel-i grupp och i par

Samspel-i grupp och i par Samspel-i grupp och i par Syfte: Övningar för förbättrat samarbete och för ökad kommunikation i laget/gruppen.. Parövningar Parövning Kardborren 1 Deltagarna går ihop två och två och placerar en boll (ärtpåse)

Läs mer

F-3. Bra inledning till massage är taktila lekar. Barnen får en kroppsuppfattning och

F-3. Bra inledning till massage är taktila lekar. Barnen får en kroppsuppfattning och MASSAGE OCH AVSLAPPNING F-3 TAKTILA LEKAR Bra inledning till massage är taktila lekar. Barnen får en kroppsuppfattning och de lär sig att beröra andra och att själva bli berörda i roliga sammanhang. Bulleribock

Läs mer