Dammstakärret SE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dammstakärret SE"

Transkript

1 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum Beteckning Dammstakärret SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen är det dokument som beskriver vilka mål som skall uppnås i bevarandet av ett Natura 2000-område och som anger vilka bevarandeåtgärder som planeras. I bevarandeplanen beskrivs vilka förutsättningar som krävs för att de utpekade arterna och naturtyperna ska upprätthålla s.k. gynnsam bevarandestatus. Det har betydelse för tillämpningen av regelverket om Natura 2000-områden.

2 2 Namn: Dammstakärret Areal: 25,5 ha Natura 2000-kod: SE Kommun Fastställd av Länsstyrelsen: Områdestyp och status: Ägarförhållanden: Skyddsform: Vaxholm SCI-område enligt art- och habitatdirektivet. Statens fastighetsverk Naturreservatsbildning pågår Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet Tabell 1. Naturtyper Naturtypskod Naturtypens namn Areal (ha) Andel (%) 3160 Dystrofa sjöar och småvatten 5,2 (enligt 20 regeringsbeslut 4,3 ha) 7140 Öppna, svagt välvda mossar, fattiga 1,7 (enligt 7 och intermediära kärr och gungflyn regeringsbeslut 4,3 ha) 91D0 *Skogsbevuxen myr 4,5 (enligt regeringsbeslut 7,4 ha) 18 * Prioriterad naturtyp bevarandet bedöms ha hög prioritet inom EU. 11, 8 ha består av skogmark som ej klassas som naturtyp enligt Natura 2000-systemet. 1,9 ha i den östra delen klassas som utvecklingsområde mot naturtyp 91D0 alternativt Förutsättningarna för detta är igenläggning av dike och avverkning av träd på myren. Ändringar av arealer enligt tabellen ovan kommer att anmälas till regeringen. Ingående arter enligt art- och habitatdirektivet eller fågeldirektivet Tabell 2. Arter Svenskt namn Vetenskapligt namn Artens kod Inga Natura 2000-arter* finns rapporterade från området. *Arter som finns upptagna i bilaga 2 till EG:s habitatdirektiv respektive bilaga 1 till EG:s fågeldirektiv och därmed skyddas av Natura 2000-reglerna.

3 3 Bevarandesyfte/-mål för Dammstakärret Det övergripande syftet med Natura 2000-området är att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för de i området utpekade arterna och naturtyperna. Vad detta innebär i detta område uttrycks i följande mål: Dystrofa sjöar och småvatten (3160) Arealen dystrofa sjöar och småvatten skall bibehållas. Biotopen får inte försämras för de typiska arterna. Öppna, svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140) Arealen öppna, svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn skall bibehållas. Täckningsgraden av botten- fält- busk och trädskikt bör inte förändras till att bli nämnvärt glesare eller tätare. Biotopen får inte försämras för de typiska arterna. Opåverkad hydrologi och hydrokemi. Skogsbevuxen myr (91D0) Arealen skogsbevuxen myr skall bibehållas. Skoglig kontinuitet av barr-, bland- eller lövskog med en varierad åldersstruktur och gamla träd, främst tall, glasbjörk och gran. Naturlig dynamik, vilket omfattar naturliga störningar, som stormfällningar, insektsangrepp och översvämningar. Opåverkad hydrologi och hydrokemi. Biotopen får inte försämras för de typiska arterna. Beskrivning av området Dammstakärret ligger på Bogesundslandet, ca 5 km nordväst om Vaxholm. Området är beläget i ett bergsområde och omges av hällmarkstallskog. I sydost och sydväst reser sig två rödgrå-grå gnejsgranitiska berghöjder på ca m.ö.h. med rundade hällar som går ut i vattnet. Tillrinningsområdet är ca 6 ha. Enligt äldre lantmäterikartor, bl.a. häradskartan från år 1901, har större delen av området tidigare nyttjats som betesmark. Att döma av kartan fanns redan vid denna tidpunkt två grävda diken, ett i öster och ett i sydväst, som har påverkat de hydrologiska förhållandena. Även om dessa diken delvis rasat samman, har de än idag en viss avvattnande effekt. I kärret finns ett källutflöde som ger området höga botaniska kvalitéer. Laggen runt mossen är rätt så otydlig med ett trädskikt som består främst av lövträd. Den fria vattenytan omges av två områden som är av sumpskogskaraktär. Det ena området i sydväst (se även ovan) har säkerligen haft en högre grundvattennivå tidigare att döma av vegetationen. Trädskiktet är här tätt och karaktäriseras av björk, tall och klibbal. Fältskiktet är glest och utgörs av bladvass, kråkklöver, kärrsilja, kärrsälting, spridd förekomst av skvattram etc. På södra och norra sidan finns gungflyartad mjukmattevegetation med främst vitmossor. Här påträffas kärlväxter såsom bladvass, vitag, dystarr, blåsstarr,

4 4 trådstarr, rosling, tuvull, stor sileshår, videört, hjortron och vattenklöver i fältskiktet. Den lilla oansenliga och svårupptäckta orkidén myggblomster förekommer inom objektet. De dominerande mossarterna i kärret är rost-, prakt- och tallvitmossa. I mer näringsrika delar i kärret växer purpur- och trubbvitmossa liksom olika arter krokmossor. En särskilt intressant vitmosseart som finns inom området är den röda rubinvitmossan som hör hemma i västsvenska myrar. I skogskanten och inne bland träden påträffas skuggälskande vitmossor som brok-, spärr- och granvitmossa. I öster finns en skvattramtallmosse där trädskiktet består av tallar i varierande ålder. Fältskiktet utgörs här av odon, skvattram, blåbär och lingon. Den öppna vattenytan inom Dammstakärret är på 4,3 hektar. Som nämnts tidigare har tillrinningsområdet, genom de två grävda dikena, påverkats negativt. Vattnet i sjön är näringsfattigt och har ett siktdjup på cirka 1-2 m. Vattenvegetation i sjön är sparsam men här finns bladvass, vit näckrosor, smal kaveldun och nate. Vattenområdet och omkringliggande kärr är en värdefull fågellokal och bland annat har svarthakedopping, knipa och kricka häckat. Även morkulla, skogssnäppa och enkelbeckasin förekommer inom Natura 2000-området. Storlom hörs då och då ropar från området. Smålom har rastat. Fisksamhället i sjön är okänt. I samband med våtmarksinventeringen bedömdes området tillhöra klass 1. Beskrivning av arter/livsmiljöer samt förutsättningar för gynnsam bevarandestatus Dystrofa sjöar och småvatten (3160) Dammstakärret är en 4,3 ha stor skogstjärn med av torv eller humussyror brunfärgat vatten. Sjön omges av gungflyn med såväl vertikal som horisontell torvtillväxt och med en zonering i vegetationen. Sjön har ett lågt ph. Karaktärsarter som finns i strandkanten är vitag, trådstarr, dystarr, vattenklöver, stor sileshår, hjortron, rosling, knaggelstarr och stjärnstarr. I vattnet påträffas bladvass, smal kaveldun och vit näckros. Förutsättningar för gynnsam bevarandestatus: Intakta hydrologiska förhållanden. Bibehållna eller förbättrade förhållande avseende vattenståndsfluktuationer. Oreglerade vattenförhållanden skall upprätthållas och negativ påverkan från eventuella tidigare regleringar, rensningar eller dikningar minimeras. En för naturtypen naturlig artsammansättning utan negativ inverkan av främmande arter eller fiskstammar. Naturligt näringsfattigt och humusrikt, svagt surt vatten med låg grad av antropogen belastning avseende bl a försurande ämnen, partiklar (grumlande ämnen), näringsämnen och miljögifter. Inom ramen för naturtypen förekommer olika vattenkemiska förhållanden. Naturliga nivåer för några karaktärsgivande

5 5 parametrar kan vara; ph <6.2, vattenfärg > 100 mg Pt eller abs f 400/5 >0,2 och totalfosfor < 25 µg/l. Ingen påtaglig minskning av populationerna hos de typiska arterna i naturtypen. De typiska arterna är indikatorarter vars förekomst indikerar gynnsam bevarandestatus hos naturtypen genom att de reagerar relativt tidigt på någon av de aktuella hotfaktorerna. Öppna, svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140): Naturtypen utgörs av öppna eller mycket glest skogsbevuxna myrar av typen svagt välvd mosse. Själva mosskanten är inom Dammstakärret är delvis trädbeväxt med björk med mager och lågväxande tall. Arter som här finns är tranbär, sileshår och stjärnstarr, dystarr. Den björk som börjat vandra in i västra delen av sjön, kan ha gynnats av det dikningsföretag som tidigare skett i den sydvästra delen av sjön. Förutsättningar för gynnsam bevarandestatus: Hydrologi och hydrokemi får inte påverkas negativt. Täckningsgraden av botten- fält- busk och trädskikt får inte förändras till att bli nämnvärt tätare. Ingen påtaglig minskning av populationerna av de typiska arterna i naturtypen. De typiska arterna är indikatorarter vars förekomst indikerar gynnsam bevarandestatus hos naturtypen genom att de reagerar relativt tidigt på någon av de hotfaktorer som är aktuella för naturtypen. Skogsbevuxen myr (91D0) Det finns två områden inom objektet som utgörs av skogsbevuxen myr. Dessa är skogbevuxna med tall och i mindre grad björk. Krontäckningen bedöms till 30%. I buskskiktet finns främst brakved samt enstaka enbuskar. Vegetationen i fältskiktet domineras av ris och vitmossarter. Mängden död ved är sparsam. De två diken som finns i sydväst och i öster, bör läggas igen för att försäkra sig om att dessa inte negativt påverka området framöver. Förutsättningar för gynnsam bevarandestatus: Skoglig kontinuitet av barr-, bland- eller lövskog med en varierad åldersstruktur och gamla träd, främst tall, glasbjörk och gran. Rätt växtbetingelser och ph för vitmossor. Förekost av substrat för främst mossor och kärlväxter. Exempel på substrat: Död ved; högstubbar, grenar, torrträd, hålträd, lågor m.m. av olika trädslag (främst tall) och nedbrytningsgrad. Gamla och grova träd av olika trädslag (främst tall). Naturlig dynamik, vilket omfattar naturliga störningar, som stormfällningar, insektsangrepp och översvämningar. Opåverkad hydrologi och hydrokemi. Ingen påtaglig minskning av populationerna hos de typiska arterna. De typiska arterna är indikatorarter vars förekomst indikerar gynnsam bevarandestatus hos naturtypen genom att de reagerar relativt tidigt på förändringar. Den gynnsamma bevarandestatusen är avhängig de ekologiska krav som arterna har så att de kan finnas kvar och öka i antal.

6 6 Hotbild vad kan påverka Natura 2000-området negativt? En komplett lista är inte möjlig att upprätta. Här listas ett urval hot som i det här området bedömts mest relevanta. Dystrofa sjöar och småvatten (3160) Kvävenedfall och sur nederbörd. Skogsbruk intill sjön, inklusive avverkning, markavvattning och skyddsdikning kan orsaka näringstillförsel, grumling och igenslamning inom området. Vattenreglering kan medföra onaturliga vattennivåer och fluktuationer. Avverkning av strandskog som kan förändra hydrologi och struktur i strandzonen och ändrad tillförsel av större organiskt material. Utsättning av främmande arter, eller fiskstammar. Öppna, svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140) Tillkommande och existerande ingrepp i form av dikning och andra markavvattnande åtgärder liksom dämning kan påverka habitatets hydrologi och hydrokemi på ett negativt sätt, vilket i sin tur kan ge konsekvenser på vegetation och torvbildning samt torvnedbrytning. Markavvattningsföretag och dämning i närliggande våtmarks- eller fastmarksmiljöer kan ge en negativ påverkan på habitatet. Genom att anlägga skogsbilvägar över eller i närheten av habitatet kan hydrologin och/eller hydrokemin i området förstöras. Skogsbruk och andra företag som innebär att fastmarksholmar och närliggande fastmark avverkas kan innebära är näringsämnen läcker ut på myren och att de hydrologiska förhållandena ändras. Vid skogsbruksåtgärder i intilliggande skog ska en skyddskappa på. m mot myren lämnas oavverkad. Ökad våtdeposition av kväve gör att habitatets vegetationssammansättning förändras med resultat att antalet vitmossor minskar, och andelen gräs, buskar och träd ökar. Igenväxning av habitatet p.g.a. markavvattning och kvävedeposition kan innebära att proportionerna mellan olika arter i botten och fältskikt allvarligt förändras och på sikt kan habitatet övergå till trädklädd myr 91D0. Samhällsbyggande med nya kommunikationsleder, anläggningar etc, kan förstöra eller skada habitatet.

7 7 Skogsbevuxen myr (91D0) Alla former av produktiosskogsbruk i eller i anslutning till ett naturtypen. Exempel på skogsbruksåtgärder är avverkningar, markberedning, dikning, dikesrensning, vägbyggen och annat som kan förändra hydrologin och hydrokemin negativt vilket leder till konsekvenser för vegetation samt torvbildning och torvnedbrytning. Vid skogsbruksåtgärder i intilliggande skog ska en skyddskappa på. m mot myren lämnas oavverkad. Plantering. Ingrepp i kringliggande vattenytans hydrologi. Ökad våtdeposition av kväve, vilket kan förändra näringsstatusen och artsammansättningen i fältskiktet med minskat antal vitmossor och ökad andel gräs, buskar och träd. Kalkning, gödsling och/eller spridning av aska i objektet ger förändringar på vegetationens artsammansättning. Samhällsbyggande med nya kommunikationsleder, anläggningar etc, kan förstöra eller skada habitatet. Bevarandeåtgärder med tidsplan Gällande regler: Enligt 7 kap 28 miljöbalken (MB) krävs tillstånd för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön eller störa utpekade arter i ett Natura 2000-område som har förtecknats enligt 7 kap 27 MB. Tillstånd krävs inte för verksamheter och åtgärder som direkt hänger samman med eller är nödvändig för skötsel och för förvaltning av området. Alla Sveriges Natura 2000-områden utgör dessutom riksintressen (enligt 4 kap. MB), vilka ska beaktas vid prövning av ärenden och planläggning. Området ingår i en Värdefull fastighet enligt 16 förordningen om statliga byggnadsminnen. Inga skyddsföreskrifter enligt denna paragraf finns utformad för Bogesund i dagsläget. Natura 2000-områdets förvaltning ska stå i samklang med områdets status som värdefull fastighet, vilket förvaltas av Statens Fastighetsverk.

8 8 Åtgärder: Tabell 3. Förslag till bevarandeåtgärder för Dammstakärret: Område/art Åtgärd Tidsplan Hela området Naturreservatsbildning pågår. Dystrofa sjöar och Inga åtgärder. småvatten (3160) Öppna, svagt välda Inga åtgärder. mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140) Skogsbevuxen myr Igenläggning av det grävda diket i 2008 (91D0) öster. Övrigt För att utvecklingsområdet i den västra delen ska utvecklas till naturtyp 91D0 alt 7140 måste diket som avvattnar myren läggas igen och träd avverkas. Bevarandestatus i dag Tabell 4. Bevarandestatus hos ingående naturtyper och arter Naturtyp/art Bevarandestatus Dystrofa sjöar och Gynnsam. småvatten (3160) Öppna, svagt välda Gynnsam. mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140) Skogsbevuxen myr Ej gynnsam. (91D0)

9 9 Uppföljning av bevarandemål Tabell 5. För närvarande pågår en basinventering av samtliga Natura områden. I väntan på dess resultat ges här förslag på metoder som föreslagits i Naturvårdsverkets uppföljningsrapport (jan 2005). Naturtyp/art Att följa upp Tidsplan Samtliga naturtyper inom området Dystrofa sjöar och småvatten (3160) Öppna, svagt välda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140) Skogsbevuxen myr (91D0) Fjärranalys för kontroll av bibehållen areal. Riksinventeringen av skog (RIS) där areal, typiska arter följs. Riksinventeringen av skog (RIS) där areal, typiska arter följs. Riksinventeringen av skog (RIS) där areal, typiska arter följs. Vart 6:e år Riksinventeringe n av skog (RIS) där areal, typiska arter följs. Riksinventeringe n av skog (RIS) där areal, typiska arter följs. Riksinventeringe n av skog (RIS) där areal, typiska arter följs.

10 10 Inventeringar i området och andra referenser Artdatabanken, lista med rödlistade arter, uttag Länsstyrelsen i Stockholms län, Naturvårdsprogram för Stockholms län. Länsstyrelsen i Stockholms län, Våtmarksinventering i Stockholms län. Objekt 10I 8H 01. Vaxholms kommun, 1983: Vaxholms kommuns naturvårdsplan, Vaxholm. Vaxholms kommun, 1980: Underlag för naturvårdsplan - Vegetation, Vaxholm. Vaxholms kommun, 1980: Underlag för naturvårdsplan - Geologi, Vaxholm. Vaxholms kommun, 1980: Underlag för naturvårdsplan - Djurliv, Vaxholm. Kartor: Dammstakärret Natura 2000-område Ref: Lantmäteriet, Ur Geografiska Sverigedata, /188-AB 1. Digital topografisk karta över Dammstakärret. Natura 2000-området avgränsas med röd linje på kartan.

11 11 2. Digitalt flygfoto över Dammstakärret (flygår: 2000). Natura 2000-området och dess naturtyper avgränsas med vit linje.

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. Hädinge. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd Beteckning

Bevarandeplan för Natura 2000-område. Hädinge. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd Beteckning Bevarandeplan för Natura 2000-område Hädinge Områdeskod SE0310641 Bevarandeplanen fastställd 2006-04-20 Beteckning 511-1573-06 0600-40-0641 Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade arter och naturtyper

Läs mer

Datum Storanden SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd)

Datum Storanden SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071398 Storanden SE0110277 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Vällingsjö urskog SE0710044 Namn: Vällingsjö urskog Sitecode: SE0710044 Områdestyp: psci 1995-12 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 230 hektar Skyddsform: Naturreservat

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Tågsjöbrännan SE0710075 Namn: Tågsjöbrännan Sitecode: SE0710075 Områdestyp: psci 1995-01 enligt Art- och habitatdirektivet Area: 19 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun: Örnsköldsvik

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 520119 Bredmosse n-hensbacka 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520119 Bredmossen-Hensbacka.lst.s EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Grönviksmyran SE0710199 Namn: Grönviksmyran Sitecode: SE0710199 Områdestyp: psci 2003-10 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 50,2 hektar Skyddsform: Oskyddat, blivande reservat

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Björkbäcksmyran SE0710195 Namn: Björkbäcksmyran Sitecode: SE0710195 Områdestyp: psci 2003-10 enligt Art- och habitatdirektivet Area: 187,2 hektar Skyddsform: Oskyddat, blivande

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (7) Enheten för naturvård Bromseby SE0110369 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rågsvedjeberget SE0710070 Namn: Rågsvedjeberget Sitecode: SE0710070 Områdestyp: psci 1997-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 46 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Måckelmyran SE0710192 Foto: Per Sander Namn: Måckelmyran Sitecode: SE0710192 Områdestyp: SAC 2011 03 Areal: 62,3 hektar Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Tillsynsmyndighet:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (6) Enheten för naturvård Ekoberget SE110170 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Malungsfluggen SE0710002 Namn: Malungsfluggen Sitecode: SE0710002 Områdestyp: psci 1995-12 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 30 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun:

Läs mer

Datum Vagn SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd)

Datum Vagn SE Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071402 Vagn SE0110290 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Bevarandeplanen är under uppdatering

Bevarandeplanen är under uppdatering Bevarandeplanen är under uppdatering För aktuell naturtypskarta hänvisas till Länsstyrelsens webbplats Bevarandeplan för Natura 2000-område Mo Områdeskod SE0310517 Bevarandeplanen fastställd 6 september

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Bågaliden SE0710147 Namn: Bågaliden Sitecode: SE0710147 Områdestyp: psci 1998-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 97,1 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun: Örnsköldsvik

Läs mer

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras.

Sida 2 av 8 revideras när ny kunskap tillkommer eller om omständigheterna i eller utanför området ändras. Sida 1 av 8 Fastställd 2005-08-15 Ärendenummer 511-05535-2004 Bevarandeplan för Natura 2000 (enligt 17 Förordningen om Områdesskydd (1998:1252)) Område: Malmaryd Kommun: Ljungby Områdeskod: SE0320147 Areal:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 (enligt 17 förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken) SE0620096 Högsveden Innehållsförteckning Beskrivning... 1 Bevarandesyfte... 2 Bevarandemål... 2 Beskrivning av arter/livsmiljöer...

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Uvsjön SE0710189 Namn: Uvsjön Sitecode: SE0710189 Områdestyp: psci 2004-04 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 171 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun: Örnsköldsvik Tillsynsmyndighet:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252)

Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252) Natura 2000-område SE0610211 Potten Dnr 511-8171-05 Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252) Potten, Karlstad kommun, Värmlands län Områdeskod och namn: SE0610211 Potten

Läs mer

Kakelugnsmossen. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd

Kakelugnsmossen. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd Bevarandeplan för Natura 2000-område Kakelugnsmossen Områdeskod SE0310515 Bevarandeplanen reviderad/fastställd 2016-12-12 2005-09-06 Beteckning 0600-40-0515 Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område Tornskogen, SE , Katrineholms kommun, Södermanlands län

Bevarandeplan för Natura 2000-område Tornskogen, SE , Katrineholms kommun, Södermanlands län Dnr: 511-11329-2004 Bevarandeplan för Natura 2000-område Tornskogen, SE0220421, Katrineholms kommun, Södermanlands län Natura 2000-kod: SE0220421 Områdets namn: Tornskogen Totalareal: 26 ha Upprättad av:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252)

Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252) Natura 2000-område SE0610209 Byamossarna Dnr 511-4730-05 Bevarandeplan Natura 2000 (Enligt 17 förordningen om områdesskydd 1998:1252) Byamossarna, Arvika kommun, Värmlands län Områdeskod och namn: SE0610209

Läs mer

Bevarandeplan för Stensjön

Bevarandeplan för Stensjön Dnr 511-14101-05 00-001-064 Bevarandeplan för Stensjön Upprättad: 2006-12-15 Namn: Stensjön Områdeskod: SE0630217 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 54 ha Skyddsform: Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Svenska Björn SE0110124

Svenska Björn SE0110124 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-12-12 Beteckning 511-2006-060144 Svenska Björn SE0110124 Bevarandeplan för Natura 2000-område (Enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Norrgrund

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Nennesmo. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd

Nennesmo. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd Bevarandeplan för Natura 2000-område Nennesmo Områdeskod SE0310508 Bevarandeplanen reviderad/fastställd 2016-12-12 2005-09-06 Beteckning 0600-40-0508 Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Granliden SE0710180 Namn: Granliden Sitecode: SE0710180 Områdestyp: psci 2002-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 88 hektar Skyddsform: Oskyddat/Blivande naturreservat

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Köpmansmossen

Bevarandeplan Natura 2000 Köpmansmossen Dnr 511-7915-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Köpmansmossen Upprättad: 2005-08-12 Namn: Köpmansmossen Områdeskod: SE0630007 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 154 ha Skyddsform:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo 511-4607-05 t Viggesbo enligt 17 förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Områdeskod: SE0330245 Områdestyp/status: Området är antaget av regeringen enligt habitatdirektivet i januari

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Barrsjömossen

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Barrsjömossen Bevarandeplan för Natura 2000-området Barrsjömossen Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Långnäsmon SE0710202 Foto: Jonas Salmonsson Namn: Långnäsmon Sitecode: SE0710202 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,2 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Bevarandeplan. Vojmsjölandet SE0810399

Bevarandeplan. Vojmsjölandet SE0810399 Bevarandeplan Vojmsjölandet SE0810399 Namn: Vojmsjölandet Sitecode: SE0810399 Områdestyp: SCI Area: 4872,6 ha Kommun: Vilhelmina Karta: Dikanäs 23 G, ekonomiska kartan 23 G 0-1 e-f och 2-3 e-f Koordinat:

Läs mer

Aggarp-Åshuvud. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd September 2005

Aggarp-Åshuvud. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd September 2005 Bevarandeplan för Natura 2000-område Aggarp-Åshuvud Områdeskod SE0310415 Bevarandeplanen fastställd September 2005 Beteckning Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade arter och naturtyper som

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Klövberget (norra) SE0710004 Namn: Klövberget Sitecode: SE0710004 Områdestyp: psci 1997-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 23 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun:

Läs mer

Myrskyddsplan för Sverige. Objekt i Södermanlands län

Myrskyddsplan för Sverige. Objekt i Södermanlands län Myrskyddsplan för Sverige Objekt i Södermanlands län Särtryck ur Myrskyddsplan för Sverige, delrapport: Objekt i Svealand. Rapport 5668 April 2007 ISBN 91-620-5668-9 ISSN 0282-7298 NATURVÅRDSVERKET NATURVÅRDSVERKET

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Ersmarksberget

Bevarandeplan för Natura 2000-området Ersmarksberget 1(6) Bevarandeplan för Natura 2000-området Ersmarksberget Blåsippor. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2017-03-24 Namn och områdeskod: Ersmarksberget, SE0810429 Kommun: Umeå Skyddsstatus:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Strömby

Bevarandeplan för Natura 2000-området Strömby t Strömby enligt 17 förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Områdeskod: SE0330185 Områdestyp/status: Området är antaget av regeringen enligt habitatdirektivet i januari år 2002 Areal:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (7) Enheten för naturvård Granby SE0110206 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Myrskyddsplan för Sverige. Objekt i Stockholms län

Myrskyddsplan för Sverige. Objekt i Stockholms län Myrskyddsplan för Sverige Objekt i Stockholms län Särtryck ur Myrskyddsplan för Sverige, delrapport: Objekt i Svealand. Rapport 5668 April 2007 ISBN 91-620-5668-9 ISSN 0282-7298 NATURVÅRDSVERKET NATURVÅRDSVERKET

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148 Dnr 511-8928-06 00-001-064 Bevarandeplan för Klövberget (södra) Upprättad: 2006-12-15 Namn: Klövberget (södra) Områdeskod: SE0630129 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 46 ha Skyddsform:

Läs mer

Foto: Grönsnabbvinge på Vålberga mosse, maj Länsstyrelsen. Bevarandeplan för Natura 2000-området Vålberga Mosse SE

Foto: Grönsnabbvinge på Vålberga mosse, maj Länsstyrelsen. Bevarandeplan för Natura 2000-området Vålberga Mosse SE Foto: Grönsnabbvinge på Vålberga mosse, maj 2018. Länsstyrelsen. Bevarandeplan för Natura 2000-området SE0230393 Natura 2000-område Natura 2000-kod Diarienummer Sida 2 av 16 Natura 2000 Natura 2000 är

Läs mer

4 INVENTERINGSOMRÅDET. Klass 2

4 INVENTERINGSOMRÅDET. Klass 2 23 Hagesjön Beskrivning: Hagesjön är en lite större sjö med flikig strandkant. Vattnet är mörkfärgat. Botten består av sten och humus. Sjöns största djup ligger på ca 20 m. Stränderna utgörs omväxlande

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Furön

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Furön Bevarandeplan för Natura 2000-området Furön Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 540258 Kedums-Torpa 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0540258 Kedums-Torpa.lst.s EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000. Livsmiljöerna

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Remmarn SE0710223 Foto: Per Sander Namn: Remmarn Sitecode: SE0710223 Områdestyp: SAC 2014 01 Areal: 1,2 hektar Skyddsform: Oskyddat Kommun: Örnsköldsvik Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Pengsjökomplexet SE0710196 Foto: Jonas Salmonsson Namn: Pengsjökomplexet Sitecode: SE0710196 Områdestyp: SAC 2011 03 Areal: 2536,8 hektar Skyddsform: Oskyddat Kommun: Örnsköldsvik

Läs mer

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE

Bevarandeplan Natura Haparanda hamn SE 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Haparanda hamn SE0820713 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Haparanda hamn Områdeskod: SE0820713 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Navarån SE0710191 Foto: Pekka Bader Namn: Navarån Sitecode: SE0710191 Områdestyp: psci 2004-04 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 63,3 hektar Skyddsform: Blivande naturreservat

Läs mer

Sörbyn SE Bevarandeplan Natura 2000-område

Sörbyn SE Bevarandeplan Natura 2000-område Sörbyn SE0820416 Bevarandeplan Natura 2000-område Titel: Sörbyn SE0820416 Bevarandeplan Natura 2000-område Diarienummer: 511-13071-2016 Omslagsbild: Kontaktuppgifter: ISSN: 0283-9636 Sofia Hagsand Länsstyrelsen

Läs mer

Älmås askskog. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd/reviderad

Älmås askskog. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen fastställd/reviderad Bevarandeplan för Natura 2000-område Älmås askskog Områdeskod SE0310737 Bevarandeplanen fastställd/reviderad 2005-09-06 2008-07-04 Beteckning 0600-40-0737 Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Lillsjöslåttern SE0710084 Namn: Lillsjöslåttern Sitecode: SE 710084 Områdestyp: psci 1995-12 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 4,9 ha Skyddsform: Naturreservat Kommun:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Övre Sulån SE 0710131 Namn: Övre Sulån Sitecode: SE 0710131 Områdestyp: 1996-06 psci enligt Art- och habitatdirektivet Area: 325 ha Skyddsform: Naturreservat Kommun: Sundsvall

Läs mer

Bevarandeplan Natura Snöberget SE

Bevarandeplan Natura Snöberget SE 1 (9) Bevarandeplan Natura 2000 Snöberget SE0820095 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Snöberget Områdeskod: SE0820095 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 418 ha

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Källarhalsen

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Källarhalsen Bevarandeplan för Natura 2000-området Källarhalsen Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger

Läs mer

Bevarandeplan Natura Oxsand. SCI (Art- och habitatdirektivet) /SPA (Fågeldirektivet)

Bevarandeplan Natura Oxsand. SCI (Art- och habitatdirektivet) /SPA (Fågeldirektivet) Dnr 511-7943-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Oxsand Upprättad: 2005-08-12 Namn: Oxsand Områdeskod: SE0630182 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) /SPA (Fågeldirektivet) Area: 30ha Skyddsform:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Masugnsgrundet SE0710203 Foto: Länsstyrelsen Namn: Masugnsgrundet Sitecode: SE0710203 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 13,2 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Timrå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge

Bevarandeplan för Natura 2000-område. SE Stora Silpinge Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0410257 Stora Silpinge Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0 5402 19 E ngelska p ar ke n 2005-09-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0540219 Engelska parken EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som kallas Natura 2000.

Läs mer

Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet

Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Ingående naturtyper enligt art- och habitatdirektivet Bevarandeplan 1(4) Natura 2000-områdets namn och områdeskod Uppsala Kungsäng, SE0210243 Områdestyp/status SAC (Särskilt bevarandeområde enligt EU:s art- och habitatdirektiv). Området är en del av naturreservatet

Läs mer

Natura 2000 Halland. Bevarandeplan för Tönnersjömålet och Mästocka skjutfält. SE0510170 Fastställd 2005-12-28

Natura 2000 Halland. Bevarandeplan för Tönnersjömålet och Mästocka skjutfält. SE0510170 Fastställd 2005-12-28 Natura 2000 Halland Bevarandeplan för Tönnersjömålet och Mästocka skjutfält SE0510170 Fastställd 2005-12-28 Bakgrund Länderna inom EU arbetar gemensamt för att bevara sitt växt- och djurliv för framtida

Läs mer

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp.

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp. Blågöl Blågöl är en källsjö tillhörande Marströmmens vattensystem. Sjön är belägen ca 11 km NO om Hultsfred och 4,5 km N om Vena på en höjd av 129 möh. Den sänktes 0,6 m (vid lågvatten) ca 1915. Sjön är

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Svinnäset

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Svinnäset Bevarandeplan för Natura 2000-området Svinnäset Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Höglands naturminne SE0710208 Foto: Länsstyrelsen Namn: Höglands naturminne Sitecode: SE0710208 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,4 hektar Skyddsform: Naturminne Kommun: Sundsvall

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Guldnäsbäcken SE0710167 Foto: Per Sander Namn: Guldnäsbäcken Sitecode: SE0710167 Områdestyp: SAC 2011 03 Areal: 2,9 ha Skyddsform: Biotopskyddsområde N97/40B Kommun: Timrå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Myckelsjö hackslått SE0710220 Foto: Per Sander Namn: Myckelsjö hackslått Sitecode: SE0710220 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 0,76 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sundsvall Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Markbäcken SE0710174 Namn: Markbäcken Sitecode: SE0710174 Områdestyp: psci 2002-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 54 ha Skyddsform: Blivande naturreservat Kommun: Ånge

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 Bevarandeplan Natura 2000 Ravin i Holme SE0710206 Foto: Länsstyrelsen Namn: Ravin i Holme Sitecode: SE 0710206 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,8 ha Skyddsform: Biotopskydd N04/40B Kommun: Sollefteå

Läs mer

Iso-Kuusivaara SE Bevarandeplan Natura 2000-område

Iso-Kuusivaara SE Bevarandeplan Natura 2000-område Iso-Kuusivaara SE0820153 Bevarandeplan Natura 2000-område Titel: Iso-Kuusivaara SE0820153. Bevarandeplan Natura 2000-område. Diarienummer: 511-9735-2016 Omslagsbild: Kontaktuppgifter: ISSN: 0283-9636 Länsstyrelsen

Läs mer

E 4 Förbifart Stockholm

E 4 Förbifart Stockholm Komplettering Tillåtlighet Fråga 5 PM En beskrivning av Natura 2000- områden i eller i närheten av korridoren 2009-02-26 3 (12) Innehåll 1 Kompletteringsuppgift 5... 4 2 Natura 2000-områden och Förbifart

Läs mer

Anderstorp Store mosse

Anderstorp Store mosse Bevarandeplan för Natura 2000-område Anderstorp Store mosse Områdeskod SE0310216 Bevarandeplanen fastställd 2006-04-20 Beteckning 511-15320-05 0600-40-0216 Bakgrund Natura 2000 handlar om att bevara hotade

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Nipor i Myre SE0710222 Foto: Länsstyrelsen Namn: Nipor i Myre Sitecode: SE0710222 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,3 ha Skyddsform: Oskyddat Kommun: Sollefteå Naturvårdsförvaltare:

Läs mer

Natura 2000 Halland. Lunnamossen. Bevarandeplan för. SE Fastställd

Natura 2000 Halland. Lunnamossen. Bevarandeplan för. SE Fastställd Natura 2000 Halland Bevarandeplan för Lunnamossen SE0510118 Fastställd 2005-12-28 Bakgrund Länderna inom EU arbetar gemensamt för att bevara sitt växt- och djurliv för framtida generationer. En viktig

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. SE Kyrkbytjärn

Bevarandeplan för Natura 2000-området. SE Kyrkbytjärn Bevarandeplan för Natura 2000-området SE0620246 Kyrkbytjärn Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger på krav som finns

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Älgberget-Björnberget SE0710148 Namn: Älgberget-Björnberget Sitecode: SE0710148 Områdestyp: psci 1998-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 266,6 hektar Skyddsform: Naturreservat

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Trysunda SE0710056 Namn: Trysunda Sitecode: SE0710056 Områdestyp: psci 1995-12 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 1057 hektar Skyddsform: Naturreservat Kommun: Örnsköldsvik

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Nipsippan i Krången SE0710161 Namn: Nipsippan i Krången Sitecode: SE0710161 Områdestyp: psci 2000-07 enligt art- och habitatdirektivet Areal: 3,1 ha Skyddsform: Blivande naturreservat

Läs mer

Foto: Iglingen, 2011 Jens Johannesson. Bevarandeplan för Natura 2000-området Iglingen SE

Foto: Iglingen, 2011 Jens Johannesson. Bevarandeplan för Natura 2000-området Iglingen SE Foto:, 2011 Jens Johannesson Bevarandeplan för Natura 2000-området SE0230289 Natura 2000-område Natura 2000-kod Diarienummer Sida 2 av 17 Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla

Läs mer

Torvmarkers funktion för biologisk mångfald. Henrik von Stedingk

Torvmarkers funktion för biologisk mångfald. Henrik von Stedingk Torvmarkers funktion för biologisk mångfald Henrik von Stedingk KSLA 14 december 2011 Torvmarker - ett brett ekologiskt begrepp ph Ljus Näring Vatten Kärr minerotrof myr Mosse ombrotrof myr Tall Kärrknipprot

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Oringsjö/Mo-Långsjön SE0710146 Namn: Oringsjö/Mo-Långsjön Sitecode: SE0710146 Områdestyp: psci 1998-01 enligt Art- och habitatdirektivet Areal: 191 hektar Skyddsform: Delvis naturreservat,

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område Marsjön (SE ) Flens kommun, Södermanlands län

Bevarandeplan för Natura 2000-område Marsjön (SE ) Flens kommun, Södermanlands län Dnr: 511-11430 -2004 Bevarandeplan för Natura 2000-område Marsjön (SE 0220329) Flens kommun, Södermanlands län Natura 2000-kod: SE 0220 329 Områdets namn: Marsjön Totalareal: 55 ha Upprättad av: Länsstyrelsen,

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.)

Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) 1 (7) Enheten för naturvård Lovö Kärsö SE0110186 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Bevarandeplan för Natura område

Bevarandeplan för Natura område BEVARANDEPLAN Fastställd 2005-09-09 Diarienummer: 511-3663-2005 Naturvårdsfunktionen Åke Widgren Bevarandeplan för Natura 2000 - område SE0410068 Pukaviksbukten Kommun: Sölvesborg Områdets totala areal:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Sågartorpskärret

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Sågartorpskärret Bevarandeplan för Natura 2000-området Sågartorpskärret Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden

Läs mer

Bevarandeplan Natura Masugnsbyn SE

Bevarandeplan Natura Masugnsbyn SE 1 (9) Bevarandeplan Natura 2000 Masugnsbyn SE0820223 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Masugnsbyn Områdeskod: SE0820223 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 49

Läs mer

SKÖTSELPLAN Dnr

SKÖTSELPLAN Dnr 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för naturreservatet Alntorps storskog i Nora kommun Hällmarksskog vid Alntorps storskog. Foto: Kjell Store. Skötselplanen upprättad

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken avseende skogsbruksåtgärder beslutade den

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Skeingesjön (SE ) i Hässleholms och Osby kommuner

Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Skeingesjön (SE ) i Hässleholms och Osby kommuner 2011-05-09 511-388-10 1273,1293 Förslag till ändringar inom Natura 2000-området Skeingesjön (SE0420299) i Hässleholms och Osby kommuner Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av områden med skyddsvärd natur

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Juån SE0710172 Namn: Sitecode: Områdestyp: Juån SE0710172 psci 2001-01 enligt Art- och habitatdirektivet Area: 9,8 hektar Skyddsform: Oskyddat Kommun: Ånge Tillsynsmyndighet:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Nya kärren

Bevarandeplan för Natura 2000-området. Nya kärren Bevarandeplan för Natura 2000-området Nya kärren Omslagsfoto: Per Folkesson Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla naturområden inom EU. Utpekande av Natura 2000- områden bygger

Läs mer

Skams hål. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd

Skams hål. Bevarandeplan för Natura 2000-område. Områdeskod SE Bevarandeplanen reviderad/fastställd Bevarandeplan för Natura 2000-område Skams hål Områdeskod SE0310728 Bevarandeplanen reviderad/fastställd 2016-12-12 2005-10-18 Beteckning 0600-40-0728 Bakgrund Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla

Läs mer

Foto: Vessers udde, mars 2018 Theres Sunnergren. Bevarandeplan för Natura 2000-området Vessers udde SE

Foto: Vessers udde, mars 2018 Theres Sunnergren. Bevarandeplan för Natura 2000-området Vessers udde SE Foto:, mars 2018 Theres Sunnergren Bevarandeplan för Natura 2000-området SE0230267 Natura 2000-område Natura 2000-kod Diarienummer Sida 2 av 14 Natura 2000 Natura 2000 är ett ekologiskt nätverk av värdefulla

Läs mer