Beslut för fritidshem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut för fritidshem"

Transkript

1 Beslut Skolinspektionen Sigtuna kommun Beslut för fritidshem i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

2 B ssut 2(14) Tillsyn av fritidshem i Sigtuna kommun Skolinspektionen genomför tillsyn i Sigtuna kommun under hösten Skolinspektionens tillsyn fokuserar på sådana faktorer som har betydelse för en god utvecklings- och lärandemiljö. Granskningen avser inte att ge en heltäckande bild av tillståndet i verksamheten. En bedönrning har istället gjorts av i vilken utsträckning verksamheten, vid det akmella granskningstillf ället, avviker från de krav och förväntningar som uttrycks i skollagen, läroplanen och övriga författningar. Beskrivningarna och bedömningarna i detta beslut grundas på de dokument som huvudmannen och verksamheten skickat in och de intervjuer som genomförts med ledningen för förskolorna samt representanter för personalen och föräldrarna. Sigtuna kommun besöktes av Skolinspektionen mellan den 13 och den 21 november Fakta om fritidshemmen och annan pedagogisk verksamhet för barn i Sigtuna kommun Barn- och ungdomsnämnden har det yttersta ansvaret för fritidshemmen och den pedagogiska omsorgen i kommunen. I Sigtuna kommun finns det 14 kommunala fritidshem i anslutning till skolor med förskoleklass och årskurserna Sigtuna kommun erbjuds fritidshem från förskoleklass till och med årskurs 6. Det finns också fritidshem vid två fristående skolor. Vid tidpunkten för tillsynen fanns 1903 elever inskrivna i kommunens fritidshem. De rektorer som har ansvar för fritidshemmen i kommunen är också rektorer för de skolor som fritidshemmen tillhör. Utöver fritidshemmen finns en öppen kommunal fritidsverksamhet som kultur- och fritidsnämnden ansvarar för. Skolinspektionen har även ansvar för tillsynen av de fritidshem som bedrivs i enskild regi. Denna tillsyn sker i anslutning till tillsynen av den fristående grundskola där fritidshemmet är beläget och resulterar således i enskilda skolbeslut. Enhgt Skolverkets statistik för år 2012 har 26 procent av fritidshemmens personal i Sigtuna kommun högskoleutbildning, vilket är lägre än riksgenomsnittet där motsvarande siffra är 54 procent. Antalet inskrivna elever per årsarbetare är enligt kommunens egen statistik 17 elever, vilket är högre än genomsnittet i riket, där snittet är 12 elever. Vidare visar Skolverkets statistik att antalet in-

3 Beslut 3(14) skrivna elever per avdelning är 54 elever, vilket är högre än genomsnittet i riket, där motsvarande sif fra är 40. Helhetsbedömning Tillsynen visar att det systematiska kvalitetsarbetet avseende fritidshemmen i Sigtuna kommun behöver utvecklas. Vid tidpunkten för Skolmspektionens tillsyn finns ett begränsat underlag för uppföljning av utbildningen i fritidshemmen på huvudmannanivå. Ansvariga pohtiker saknar därmed den information som de behöver för att kunna ta det övergripande ansvaret för utbildningen i fritidshemmen. För att säkerställa god kvalitet måste politiker och förvalmmgsledning efterfråga och sammanställa resultat från fritidshemmen så att det kan bilda underlag för ett systematiskt kvahtetsarbete på huvudmannanivå. På enhetsnivå görs ett systematiskt kvahtetsarbete av varierande kvalitet och omfattjiing. Några fritidshem följer skolans systematiska kvalitetsarbete medan andra har påbörjat ett arbete, vilket de benämner pedagogisk planering. Ansvariga rektorer måste se till att Mtidshemmens systematiska kvalitetsarbete sker med utgångspunkt från den akmella verksamheten. En viktig uppgift för fritidshemmen är bland annat att komplettera förskoleklassen och grundskolan innehållsmässigt och tidsmässigt. För att fritidshemmen i Sigtuna kommun ska kunna komplettera skolan innehållsmässigt måste det finnas en genomtänkt samverkan mellan fritidshem, förskoleklass och skola. Det är rektorernas uppgift att se till att sådan samverkan sker. För att komplettera förskoleklassen och grmidskolan tidsmässigt ska fritidsverksamhet pågå under den skolfria delen av dagen och året. Det finns skillnader i förutsättningar mellan olika fritidshem såsom gruppsammansättning och storlek samt den tid som finns till förfogande för utvärdering och planering av verksamheten. Skolinspektionen kan konstatera att personalen arbetar aktivt för att göra eleverna delaktiga i utformningen av verksamheten. Personalen vid vissa fritidshemmen erbjuder eleverna en meningsfull fritid och rekreation. På andra fritidshem framkommer dock svårigheter med att anpassa verksamheten efter varje elevs behov. Skolinspektionens sammantagna bedömning är att kvahteten och anpassningen till den enskilde individen varierar inom kommunens fritidshem. Såväl rektorerna som ansvarig huvudman måste ta ett större ansvar för att se till att fritidshemmens verksamhet uppfyller skollagens och läroplanens krav. I detta ansvar ingår det att följa upp och utveckla kvahteten i fritidshemmen samt att ge fritidshemmen förutsättnmgar att leva upp till skouagens krav.

4 Beslut 4(14) Skolinspektionen pekar i denna tillsyn på ett antal områden som huvudmannen måste åtgärda för att uppfylla författningarnas krav. Skolinspektionens ingripande Föreläggande Skolinspektionen förelägger enligt 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Sigtuna kommun att vidta nedanstående åtgärder för att avhjälpa påtalade brister. De vidtagna åtgärderna ska senast den 18 mars 2014 redovisas för Skolinspektionen. Utveckling och lärande Bedömning Sigtuna koimnun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Utveckling och lärande. Se till att lärarna tar hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande. Se till att fritidshemmen samverkar med elevernas övriga lärare för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande och för att skapa en verksamhet som kompletterar skolan innehållsmässigt. Motivering Anpassning av verksamheten Enhgt skouagen ska utbudningen inom skolväsendet syfta till att aua barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja aua barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. UtbUdningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskhga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som svenska samhäuet vilar på. I utbildningen ska hänsyn tas tiu bams och elevers olika behov. Bam och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjhgt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Utbildningen syftar också till att i samarbete med hemmen främja bams och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. Sigtuna kommun erbjuder fritidshem för elever till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år. Vid Skolinspektionens samthga intervjuer frarnkommer dock att det endast vid ett fåtal fritidshem finns elever från årskurs 4-6 mom fritidshemsverksamheten. Personalen vid några fritidshem uppger att dessa

5 Bes^t 5(14) elevgrupper hänvisas till lokaler som inte är anpassade till fritidshemsverksamhet. Personalen uppger som exempel härvid, korridorer. Av intervjuer framkommer att det endast är vid några fritidshem som verksamheten anpassas till de äldre elevernas behov. Enligt rektorerna finns det inte någon öppen fritidshemsverksamhet knuten till de olika skolorna. Fritidshem för elever i årskurs 4-6 erbjuds vid ett begränsat antal grundskolor. Rektorer vid några fritidshem framhåller dock vikten av någon form av fritidsverksamhet för eleverna i årskurs 4-6 för att främja elevernas allsidiga personliga utveckling. Av intervjuer med föräldrar framkommer att det är en vanligt förekommande uppfattning att fritidshemsverksamheten framför allt är till för och anpassad till de yngre barnen. Av intervjuer framkommer vidare att personalen i fritidshemmen strävar efter att erbjuda eleverna en meningsfull fritid. Personalen anger att det är möjhgt att möta varje elev varje dag, men att det är svårt att leva upp till kravet att utbilchringen ska utgå från elevens behov samt erbjuda eleverna den stimulans de har behov av i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Skolinspektionens utredning visar att det varierar mellan olika fritidshem hur väl verksamheten anpassas till varje individ. I de verksamheter där det finns brister i anpassningen uppger vårdnadshavarna till exempel att deras barn som går i årskurs två inte vill vara på fritidshemmet eftersom de bara får "sitta och rita". Vårdnadshavarna uttrycker också att deras barn är trötta för att de är i stora grupper både i skolan och på fritidshemmet. Skolinspektionen bedömer att fritidshemmen i Sigtuna kommun inte berikar varje elevs mångsidiga utveckling och lärande i tillräcklig grad. Detta förhållande är särskilt tydligt vad gäller elever i årskurserna 4-6. Samverkan mellan fritidshem och skola Enligt skollagen ska fritidshemmet komplettera utbildningen i de skolformer som skolplikt kan fullgöras i. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Fritidshemmet ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap. Av intervjuer med personal och rektorer framkommer att fritidshemmen på vissa skolenheter saknar samsyn med grundskolan när det gäller att komplettera varandras verksamheter. Personal på några av fritidshemmen uppger att de ser vad eleverna arbetar med eftersom fritidspersonalen utgör resurspersoner i skolan. De anger dock att någon samplanering med lärama sällan sker. Personal uppger också att det på flera skolenheter är svårt att hitta en gemensam tid för planering för fritidshemmet och skolan vilket kan innebära att planering istället sker på raster eller då man "stöter på" varandra i korridoren.

6 il y t 6(14) Eniigt fritidspersonalen blir det därmed svårt att skapa en verksamhet som kompletterar skolan innehållsmässigt. Av intervju med fritidspersonalen framgår vidare att det är ovanligt att deras synpunkter efterfrågas i samband med att elevemas individuella utvecklingsplaner upprättas. Vid några fritidshem uppger personalen att de ges möjhghet att kommentera elevens utveckling samt ge förslag på framåtsyftande åtgärder i elevens individuella utvecklingsplan, strax före utvecklingssamtalen. Av intervjuer med fritidspersonal och rektorer framkommer även att fritidspersonal i hög grad används som vikarier då grundskolans lärare är frånvarande. Detta innebär enligt fritidspersonalen att tid för planering med lärare och annan fritidspersonal mte finns. Enhgt vissa rektorer kan det bh så att fritidspersonalen överutnyttjas vilket därmed kan försvåra personalens möjligheter att skapa en meningsfull fritid för eleverna på fritidshemmet. Skolinspektionen bedömer att Sigtuna kommun brister i att skapa möjligheter för alla fritidshem att samverka med elevernas övriga lärare. Fritidshemmet ges därmed inte förutsättningar att komplettera utbildningen för att berika varje elevs mångsidiga utveckling. Sammanfattningsvis visar Skolinspektionens utredning att det framför allt för de äldre eleverna vid fritidshemmen finns brister i Sigtuna kommun vad avser fritidshemmens anpassning till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande. Vidare finns brister vad avser fritidshemmens samverkan med elevernas övriga lärare för att berika varje elevs mångsidiga utveckling och lärande och för att skapa en verksamhet som kompletterar skolan innehållsmässigt. Verksamheten uppfyller därmed inte förfatmingarnas krav och huvudmannen föreläggs därför att åtgärda bristerna. Författning 1 kap. 4, 14 kap. 2 skollagen. Lgr Kunskaper och Lgr 11, 2.5 Övergång och samverkan Trygghet och studiero Bedömning Sigtuna kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedönmingsoinrådet Trygghet och studiero. Se till att tillsynen och säkerheten för eleverna tillgodoses.

7 Bsslöf 7(14) Se till att planen mot kränkande behandling även synliggör fritidsverksamheten. Motivering Tillsyn och säkerhet Av skollagen framgår att utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Huvudmannen ska även se till att eleverna har en i övrigt god miljö. Av Skolverkets allmänna råd kvalitet i fritidshem (SKOLFS 2007:35) framgår att kommunen bör se till att fritidshernmets lokaler och utemiljö är trygga, säkra, hälsosamma och utvecklande. Vid intervjuer med vårdnadshavare och personal framkommer att det på vissa fritidshem saknas en utemiljö som är trygg och säker för eleverna. Det finns fritidshem där det exempelvis saknas staket vid fotbollsplanen vilken gränsar mot en bilväg. Vidare ges exempel på en utemiljö som under lång tid bestått av en byggarbetsplats. Vårdnadshavare har påpekat detta för rektorn och pohtiker men problemen kvarstår dock. Ansvariga politiker och tjänstemän uppger att de känner till en problematik kring utemiljön vad gäller "byggarbetsplatsen", men att de inte har kännedom om att det saknas staket vid det fritidshem som angränsar mot en bilväg. Av kompletterande handlingar efter intervjun med ansvarig politiker hamkommer att kontakt nu har tagits med skolchefen och tillförordnad stadsbyggnadschef, vilka har lovat att "ta tag i frågan". Enligt politikerna är det stadsbyggnadskontoret som äger denna fråga. Skolinspektionens utredning visar sammantaget att elevernas utemiljö inte kan bedömas vara trygg och säker för samthga elever. Plan mot kränkande behandling Av skollagen framgår att huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. Planen ska innehålla en redogörelse för vilka åtgärder som avses påbörjas eller genomföras under det kommande året. En redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts ska tas in i efterföljande års plan. Skolinspektionen har tagit del av ett urval av planer mot kränkande behandlmg som upprättats av grundskolor i Sigtuna kommun, vilka har fritidshem anslutna till skolan. Av planerna mot kränkande behandling framgår vilken skolenhet som avses men inte alltid vilken verksamhet inom skolenheten som avses. Det urval av planer mot kränkande behandling som Skolinspektionen tagit del av innehåller ingen riktad kartläggning av fritidshemmens verksamhet. Att ha en plan mot kränkande behandling som är gemensam för flera verksamheter

8 Beslut 8(14) är möjligt. Det måste då framgå av planen vilka åtgärder som avser vilken av verksamheterna. Enligt Skolinspektionens bedömning framgår det inte av skolomas planer mot kränkande behandling, vilka av de redovisade åtgärdema som avser skolan och vilka som avser fritidshemmet. Sammanfattningsvis visar utredriingen att det finns brister i Sigtuna kommuns tillsyn av säkerheten och utemiljön vid vissa fritidshem. Utredningen visar även att det finns brister i huvudmannens arbete med planer mot kränkande behandling där fritidshemmen inte synliggörs. Verksamheten uppfyller därmed mte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs därför att åtgärda bristerna. Författning 5 kap. 3, 6 kap. 6 och 8 samt 14 kap. 9 skollagen Särskilt stöd Bedömning Sigtuna kommun måste vidta följande åtgärd för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Särskilt stöd. Se till att om utredniiig visar att eleven har svårigheter i sin situation på fritidshemmet ska eleven ges särskilt stöd Motivering Av skollagen framgår att om det inom ramen för undervisningen eller genom resultat på ett nationellt prov, genom uppgifter från lärare, övrig skolpersonal, en elev eller en elevs vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, ska detta anmälas till rektorn. Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. Behovet av särskilt stöd ska även utredas om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Samråd ska ske med elevhälsan, om det inte är uppenbart obehövligt. Om utredriing visar att en elev är i behov av särskilt stöd, ska han eller hon ges sådant stöd. Av personalintervjuer framkommer att fritidspersonalen, under lektionstid, ofta arbetar som resursperson för elever i behov av särskilt stöd. Enligt personalen får inte elever som har svårigheter i sin situation på fritidshemmet särskilt stöd under utbildningen vid fritidshemmet. Den fritidspersonal som tidigare varit resurs för elever i skolan arbetar i nästan uteslutande under eftermiddagen med hela fritidsgruppen. Rektorer bekräftar vid intervjuer att det på

9 B slyf 9 (14) de flesta fritidshem endast undantagsvis ges möjhgheter till särskilt stöd till de elever som är i behov av sådant stöd även under den tid då de är i fritidshemmet. Vid Skolinspektionens intervju med de ansvariga politikerna uppger de att det har startats en utredning i kommunen för att utreda hur arbetet med särskilt stöd ska organiseras och genomföras i framtiden. Av intervjun framkommer vidare att de ansvariga politikerna anser att elever i behov av särskilt stöd ska ges detta stöd även under deras vistelse på fritidshemmet. Skolinspektionens bedömning är att elever i behov av särskilt stöd inte får detta stöd under den del av skoldagen då de vistas på fritidshemmet. Sammanfattningsvis visar utredningen att det finns brister i Sigtuna kommmis arbete med att ge särskilt stöd på fritidshemmet i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. Verksamheten uppfyller därmed inte förfatmingarnas krav och huvudmannen föreläggs därför att åtgärda bristema. Författning 3 kap.8 skollagen Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen vid fritidshemmen Bedömning Sigtuna kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedömningsområdet Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbudningen vid fritidshemmen. Se till att rektorerna tar ansvar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete på enhetsnivå som består i planering, uppföljnmg och utveckling av utbildningen. Se till att rektorerna tar ansvar för att kvalitetsarbetet på enhetsnivå är dokumenterat och att det finns rutiner för att redovisa konstaterade utvecklingsbehov till huvudmannen. Se till att huvudmannen bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete som består i planering, uppföljning och utveckling av utbildriingen. Se till att huvudmannens systematiska kvahtetsarbete inriktas mot de mål som finns för utbildningen i skollagen och i andra föreskrifter. Se till att huvudmannens systematiska kvalitetsarbete dokumenteras.

10 : ^siui 10 (14) Motivering Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbuchungen. Sådan planering, uppföljning och utbildning ska genomföras även på förskoleoch skolenhetsnivå. Kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Barn i förskolan, deras vårdnadshavare och elevernas vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn och förskolechefen ansvarar för att kvalitetsarbetet vid enheten genomförs. Det systematiska kvahtetsarbetet ska dokumenteras. Systematiskt kvalitetsarbete på enhetsnivå Vid intervjuer med fritidspersonal och rektorer framkommer varierande svar gällande det systematiska kvalitetsarbetet på enhetsnivå. Eruigt fritidspersonal sker inte på alla fritidshem ett systematiskt kvahtetsarbete i form av planering, uppföljnmg och utveckling. På några fritidshem har man påbörjat ett arbete med så kallade pedagogiska planeringar som ska bli en del av kvalitetsarbetet. Det finns även fritidshem där personalen anger att det är terminsplaneringen som utgör kvalitetsarbetet. Rektorerna uppger vid intervju att ett kvahtetsarbete påbörjats i anknytning till kommunens gemensamma kompetensutbildriing under år Det påbörjade kvalitetsarbetet sker dock inte i samma omfattning på alla fritidshem, vilket enhgt fritidspersonalen försvårar samverkan med skolan. Skolinspektionen bedömer att rektorn inte alltid tar ansvar för att det på varje fritidshem bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete, vilket kan försvåra möjligheterna att utveckla utbildningen vid fritidshemmet. Systematiskt kvalitetsarbete på huvudmannanivå Av intervjuer med ansvariga politiker och tjänstemän vid barn- och ungdomsförvaltningen framkommer att Sigtuna kommun i september 2013 tagit fram ett utvecklingsprogram för fritidshemmen i september Av intervjuer och Skolinspektionens dokumentstudier frarnkommer att underlaget för utvecklingsprogrammet är hämtat från läroplanen Lgrll. Det kvalitetsarbete som Sigtuna kommun påbörjat bygger endast i vissa delar på utvecklingsområden som identifierats i fritidshemmens verksamhet. I kommunens Verksamhetsberättelse bokslut 2012 sker ingen uppföljning av fritidshemmet förutom vad gäller frågan om andelen högskoleutbildade personal på fritidshemmen. Att kommunen tar ansvar för att följa upp och utveckla utbildningen i fritidshemmen är särskilt viktigt mot bakgrund av att Skolinspektionens tiusyn visar att förutsättningarna att leva upp till skollagens krav varierar för kommunens fritidshem. Av Skolinspektionens utredning framgår att Sigtuna kommun på huvudmannanivå mte fullt ut bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete i enhghet med skollagen och andra föreskrifter.

11 Beslut 11 (14) Sammanfattningsvis visar utrediiingen att rektorn inte alltid tar ansvar för att det på varje fritidshem bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete som består av planering, uppföljning och utveckling av verksamheten. Kvalitetsarbetet ska dokumenteras och det ska finnas rutiner för att redovisa utvecklingsbehov till huvudmannen. Utredningen visar också att Sigtuna kommmi på kommunövergripande nivå inte fullt ut bedriver ett systematiskt kvahtetsarbete och dokumenterar arbetet och sätter upp mål som inriktas mot de mål som finns för utbildningen i fritidshemmen i enlighet med skollagen och andra föreskrifter. Verksamheten uppfyller därmed inte förfatmingarnas krav och huvudmannen föreläggs därför att åtgärda bristerna. Författning 4 kap. 4-7 skollagen, Lgr 11, 2.8 Rektorns ansvar Gruppsammansättningens lämplighet Bedömning Sigtuna kommun måste vidta följande åtgärder för att förbättra arbetet inom bedörnrungsornrådet Gruppsammansättningens lämplighet. Se till att huvudmannen och rektorerna anpassar elevgruppens sammansättning och storlek så att det pedagogiska uppdraget kan tillgodoses. Se till att huvudmannen och rektorerna följer upp och utvärderar gruppernas sammansättning och storlek. Motivering Enligt skollagen ska huvudmannen se till att elevgrupperna har en lämplig sammansäfmiing och storlek och att eleverna även i övrigt erbjuds en god miljö. Enligt Skolverkets allmänna råd Kvalitet i fritidshem (SKOLFS 2007:35) bör kommunen genomföra en dokumenterad konsekvensutredning innan beslut fattas som påverkar fritidshemmens personaltäthet, gruppstorlek och gruppsammansättning. Utreärungarna bör omfatta såväl ekonomiska som pedagogiska konsekvenser. Av intervjuer med personal och vårdnadshavare frarnkommer att gruppstorlekarna varierar vid fritidshemmen. Personalen vid vissa fritidshem uttrycker att elevgrupperna är stora och att det exempelvis kan vara svårt att hinna möta elever i behov av särskilt stöd. Personalen från några av fritidshemmen uttrycker också att det, vid vissa tillfällen är svårt att ha tillräcklig uppsikt över

12 BöSfiut 12(14) alla elever. Några personalrepresentanter uppger att det kan vara svårt för eleverna att dra sig undan för att få lugn och ro. Av intervjuer med vårdnadshavare framkommer att det är stor variation gällande fritidshemmens förutsättningar att genomföra uppdraget beroende på elevgruppemas storlek och sammansättning. Rektorer och representanter för huvudmannen uppger vid intervjuer att det vare sig på rektorsnivå eller på koitrmunnivå genomförs konsekvensanalyser av gruppemas storlek eller hänsynstaganden för att få lämpliga storlekar och sammansättningar i elevgrupperna. Av intervju med huvudman framgår att kommunen inte heller i tillräcklig omfattning genomför någon dokumenterad konsekvensufredning innan beslut fattas som påverkar fritidshemmens personaltäthet, i förhållande till gruppstorlek och gruppsainmansätming. Skolinspektionens utredning visar att det saknas rutiner för att på en kommunövergripande nivå genomföra en konsekvensanalys av elevgruppemas storlek och sammansättning i varje fritidshem. Detta medför enligt Skolinspektionens bedömning att kommunen får svårigheter att avgöra lämpligheten och vilka effekter storlek och sammansättning av elevgrupperna medför för verksamheternas möjlighet att fullgöra det pedagogiska uppdraget. Skolinspektionen bedömer således att Sigtuna kommun inte säkerställer att elevgruppemas storlek och sammansättning är sådan att fritidshemmens pedagogiska uppdrag kan uppfyllas.

13 Beslut 13 (14) Sammanfattningsvis visar utredningen att det finns brister i Sigtuna kommuns anpassning för att ge elevgrupperna lämplig sammansättning och storlek och att eleverna även i övrigt erbjuds en god miljö. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att åtgärda bristen. Författning 14 kap. 9 skouagen På Skolinspektionens vägnar Maria CaryU Enlietschef Kerstin Haster Föredragande Bilaga: Bilaga 1 Allmänt om tillsynen

14 Bfiflaga 1 14 (14) Ailmänt om tillsynen Skolinspektionen genomför regelbundet tillsyn i alla verksamheter och hos aua huvudmän. Tillsynen fokuserar på faktorer som har betydelse för en god lärandemiljö och för elevers möjligheter att nå målen för verksamheten. Tillsynen inriktas mot tre huvudområden: Elevernas utveckling mot målen, ledning och utveckling av utbildningen samt enskild elevs rätt. För enskilda huvudmän granskas även huvudmannaskap och godkännande. Tillsynen av förskola, fritidshem och vuxenutbildning i en kommun är inriktad på hur kommunen tar sitt ansvar för verksamheten. I de fall fritidshem finns vid fristående skolor ingår de i tillsynen av skolenheten. Förskolor som drivs av enskilda huvudmän har fått sitt tillstånd av kommunen och det är därmed kommunen som har ansvaret för tillsyn av dessa. Alla skolenheter besöks vid tillsynen. Vid den tredjedel av skolorna där Skolinspektionen bedömer att det är lägre risk för problem och brister granskas färre delområden och besöken görs under en halv dag. Övriga skolenheter granskas inom samtliga bedömningspunkter och under flera dagar. Tillsynen grundar sig på dokument som exempelvis plan mot kränkande behandling, kunskapsresultat och annan information från Skolverkets nationella uppföljningssystem, besök i skolenheter och intervjuer. Oavsett tillsynsform ger Skolinspektionens granskning inte någon heltäckande bild av verksamheten utan ska ses som en bild vid det aktuella granskningstiuf ället inom de områden som ingår i tillsynen. Efter tillsynen redovisas Skolinspektionens bedönrriingar i ett beslut. Redovisningen görs i form av awikelserapportering vilket innebär att det endast är de bedömningspunkter där det förekommer brister som beskrivs i beslutet. För kommuner bedöms även ansvarstagandet som helhet för den utbnchring kommunen bedriver. Innan ett beslut fastställs ges alltid huvudmännen möjlighet att ta del av och lämna synpunkter på sakuppgifter i besluten. I de fall Skolinspektionen funnit brister har huvudmannen ansvar för att komma tilhätta med bristerna. Huvudmannen ska också redovisa de åtgärder som har vidtagits i för att åtgärda bristema. För att följa upp huvudmännens arbete kan flera besök eller andra kontakter bli aktuella då Skolinspektionen också vill se effekter av de åtgärder som vidtas. Mera information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats under fliken Inspektion.

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Tanums kommun info@tanum.se för fritidshem i Tanums kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se 2(9)

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut s# Skolinspektionen Haninge kommun haningekommun@haninge.se Beslut för fritidshem i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut m :, r Skolinspektionen Dnr 43 2013:4722 Västerås kommun inf o@vasteras. se buf@vasteras.se Beslut för fritidshem i Västerås kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem SkolinspefctiöiMfi Beslut 1 (13) Österåkers kommun kommun@osteraker.se Beslut för fritidshem i Österåkers kommun 2(13) Tillsyn av fritidshem i Österåkers kommun Skolinspektionen genomför tillsyn i Österåkers

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem r Skolinspektionen Beslut 2014-03-12 Arboga kommun arboga. kornmun@arboga. se Beslut för fritidshem i Arboga kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skolinspektionen Leksands kornmurt för fritidshem i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-04-24 Krokoms kommun Rektorn vid Valsjöbyns skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Valsjöbyns skola Krokoms kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-11-06 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Växthuset berit.edward@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Växthuset

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2013-09-27 Smedjebackens kommun kommun@smedjebacken.se Rektorn vid Hagge skol a marie.strand@edu.smedjebacken.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Hagge skola

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-21 Kungsbacka kommun Rektorn vid Särö skola F-3 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Särö skola F-3 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem I * Skolinspektionen D n r 43. 2 oi3:6i52 Karlstads kommun karlstadskommun@karlstad.se för fritidshem i Karlstads kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen 2014-01-29 Uppsala kommun Rektorn vid Nya Stordammen gabriella.ekstrom@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Nya Stordammen i Uppsala kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-20 Söderhamns kommun bam-utbilcmmgsnarrmden@soder^ Rektorerna vid Norrtullskolan liselotte.rrelin@soderharnn.se gunilla.nauwerckstefansson@soderharnn.se Beslut för förskoleklass

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Fridhemsskolan amvchristine.bengtsson@vasteras.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Fridhemsskolan i Västerås kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskola. i Ludvika kommun

Beslut för förskola. i Ludvika kommun Beslöt f - ' Skolinspektionen Dnr 43-2013:276 Ludvika kommun social.utbildning@ludvika.se Beslut för förskola i Ludvika kommun Skolinspektionen, Box 23069,104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Beslut för förskola. i Sigtuna kommun

Beslut för förskola. i Sigtuna kommun Beslut Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Beslut för förskola i Sigtuna kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-24 Österåkers kommun Rektorn vid Rydbo skola eva.naumburg@osteraker.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rydbo skola i Österåkers kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Apalbyskolan F-5 peter.langberg@vasteras.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Apalbyskolan F-5 i Västerås kommun Skoiinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola v Skoiinspektionen Beslut 2014-06-17 Lunds kommun Rektorn vid Palettskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Palettskolan i Lunds kommun Skoiinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola y Skolinspektionen Beslut 2014-04-15 Lunds kommun Rektom vid Kulparkskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kulparkskolan i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Beslut för grundskola grundsärskola

Beslut för grundskola grundsärskola Skolinspektionen Beslut 2013-10-17 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bilckting@uppsala.se Rektorer vid Stenhagenskolan giggi.thomson@uppsala.se malin.sandlund@uppsala.se Beslut för

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut f Skolinspektionen Dnr 43-2013:305 Angelholms kommun Beslut för fritidshem i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Korallens Friskola Rektorn vid Korallens Friskola eva.ljungstrom@korallensfriskola.se solveig.karlsson@korallensfriskola.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Korallens Friskola i Österåkers

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Kristianstads kommun Beslut för fritidshem i Kristianstads kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-05-27 Lidköpings kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lidköpings kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skoiinspektionen Beslut 2014-06-26 Utbildningsservice i Västerås AB info@vins.se Rektorn vid Västerås Internationella Skola ulrika.norling@hotmail.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Beslut 2014-04-11 Ljusdals kommun Rektorn vid Gärdeåsskolan grundsärskola bodil.grahn@ljusdal.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Gärdeåsskolan grundsärskola i Ljusdals kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola OJo 211 Skolinspektionen 2014-08-21 Västerås kommun in fo@ väster as. se Rektom vid Piltorpsskolan F-5 barbro.holmqvist@vasteras.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Piltorpsskolan F-5 i Västerås

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-11 Västerås kommun info@vasteras. se Rektorn vid Emausskolan F-5 eva.kullgren@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Emausskolan F-5 i Västerås

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-04-17 Fria Maria Barnskola Rektorn vid Fria Maria Barnskola Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Fria Maria Barnskola i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Nykvarns kommun kerstin.gelfgren@nykvarn.se för fritidshem i Nykvarns kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun

Beslut för förskola. i Jönköpings kommun Beslut Jönköpings kommun Beslut för förskola i Jönköpings kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax: 08-586 080 07

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-05-15 Friskolan Brovalvet Rektorn vid Friskolan Brovalvet Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Brovalvet i Svenljunga kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola kolinspekt 2013-12-11 Uppsala kornmun uppsala.koinmun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Nannaskolan henrik.ljungblom@uppsala.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Nannaskolan

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-10-29 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Fredrika Bremerskolan ulrika.axelsson@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skoiinspektionen Beslut 2014-06-27 Sparre Gyixmasium Rektorn vid Sparre Gymnasium kee@sparregyrnnasimn.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Sparre Gymnasium i Täby kommun Skoiinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för förskola. i Båstads kommun

Beslut för förskola. i Båstads kommun Beslut t 2014-01-31 Skolinspektionen Dnr 43. 2013;308 Båstads kommun Beslut för förskola i Båstads kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Kungsbacka kommun Rektorer vid Fjärås Bräckaskolan Gul Beslut för grundskola efter tillsyn i Fjärås Bräckaskolan Gul i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola Skoiinspektionen Lo : ( i iif: 2014-06-18 Västerås kommun info@vasteras.se buf@vasteras.se Rektorn vid Traneilska gymnasiet margareta.skoglund@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen v-b[;m : : 2013-11-28 Uppsala kommun Uppsala.kommun@uppsala.se Styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Malmaskolan Lotta.akerman@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-24 Magelungen Utveckling AB Rektorn vid MBC skolan Älvsjö Beslut för grundskola efter tillsyn i MBC skolan Älvsjö Stockholms kommun, Magelungen Utveckling AB Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun

Beslut för förskola. i Uddevalla kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :3777. Uddevalla kornmun Beslut Uddevalla kornmun Beslut för förskola i Uddevalla kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-05-26 Hagfors kommun kommun@hagfors.se Rektor vid Kyrkhedens skola F-3 margareta.hedqvist@hagfors.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Kyrkhedens skola

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Liljans Skolsamverkan AB meta.renber g@lilj anskolan. se Rektorn vid Liljanskolan rektor@liljanskolan.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Liljanskolan i Stockholms kommun Skoiinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-13 Kungsbacka kommun Rektorn vid Kapareskolan A-D Beslut för grundskola efter tillsyn i Kapareskolan A-D i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Leksands kommun. Beslut Dnr :4716. Leksands kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Leksands kommun. Beslut Dnr :4716. Leksands kommun Beslut Leksands kommun Beslut för förskola i Leksands kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se r S P of 2(9) Tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem * Skolinspektionen Beslut 2014-02-10 Lära i Österåker AB Fredsborgskolan Rektorn vid Fredsborgskolan jenny.arnstrom@fredsborgskolan.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den fristående

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ekerö kommun bounamnden@ekero.se för fritidshem i Ekerö kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-05-05 Lunds kommun Rektorn vid Nyvångskolan Lokalt integrerad grupp (LIG) Beslut för grundskola efter tillsyn i Nyvångskolan Lokalt integrerad grupp (LIG) i Lunds kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-11-12 Estniska Skolan i Stockholm Rektorn vid Estniska Skolan i Stockholm Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Estniska Skolan i Stockholm Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-10-17 Pysslingen Förskolor och Skolor AB Rektorn vid PeterSvenskolan, Landskrona Beslut för grundskola och fritidshem eftertillsyn i PeterSvenskolan, Landskrona i Landskrona

Läs mer

Beslut för Grundskola

Beslut för Grundskola Beslut 2014-05-23 Funktionsanalys i skolan AB Rektorn vid Funktionsanalys i skolan AB Beslut för Grundskola efter tillsyn i Funkis skola i Haninge kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-16 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Hällby skola hakan.forselius@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hällby skola i Eskilstuna

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslöt 2014-03-14 Karlstads kommun karlstadskornmim@karlstad.se Rektorn vid Stockfallets skola britt-marie.melin@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Bollnäs kommun. Beslut Dnr :4692. Bollnäs kommun in

Beslut för förskola. Skolinspektionen. i Bollnäs kommun. Beslut Dnr :4692. Bollnäs kommun in Beslut Bollnäs kommun in focenter@bollnas.se Beslut för förskola i Bollnäs kommun, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola

Beslut för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola Skolinspektionen 2014-03-18 Stiftelsen Josefinaskolan Rektorn vid Josefinaskolan helenajekeljj

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skoiinspektionen 2014-06-19 Solna kommun kommunstvrelsen@solna.se barn-utbildningsforvaltningen@solna.se Rektorn vid Ekensbergsskolan johan.bergkvist@solna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-23 Arvika kommun arvika.kommun@aevika.se Rektor vid Centralskolan anders.karlsson@arvika.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centralskolan i Arvika kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2014-04-30 Bilingual Montessori School of Lund Rektorn vid Bilingual Montessori School of Lund Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Bilingual Montessori School of

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola 1 I y Beslut Skolinspektionen 2014-04-08 Möllebacksskolan Rektorn vid Möllebacksskolan Beslut för grundskola efter tillsyn i Möllebacksskolan i Landskrona kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2014-11-03 Västerås kommun Rektorn vid Rudbeckianska gymnasiet NV NVSP Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn av Rudbeckianska gymnasiet NV NVSP Västerås kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen 2014-03-25 Söderhamns kornmun barn-utbildnmgsnmnnden@soderhamn.se Rektorn vid Stugsunds skola mattias.ahlund@soderhamn.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stugsunds

Läs mer

Beslut för förskola. i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :4701. Vallentuna kommun.

Beslut för förskola. i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslut Dnr :4701. Vallentuna kommun. Beslut Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Beslut för förskola i Vallentuna kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080

Läs mer

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Järfälla kommun för förskolor och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Zmiut 2013-12-06 Stockholms kommun registrator.utbildnirig@stockholm.se Rektorn vid Mariaskolan Karin.Brostrom@stockholm.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Mariaskolan

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2013-11-20 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid Ekillaskolan per.junelind@sigtuna.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Ekillaskolan i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2014-03-18 Yggdrasil resursskola Rektorn vid Yggdrasil resursskola malin.ahlkvist@skolgrunden.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Yggdrasil resursskola i Tyresö kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola lönen 2014-11-03 Västerås kommun Rektorn vid Rudbeckianska gymnasiet SA SP Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn av Rudbeckianska gymnasiet SA SP i Västerås kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-03-11 Karlstads kommun karlstadskonvmun@karlstad.se Rektorn vid Färjestadsskolan Mikael.nilsson@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Färjestadsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-05-05 Svenljunga kommun Rektorn vid Östra Frölunda skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-02-12 Österåkers kommun ann.bisenius@osteraker.se Rektorn vid Hackstaskolan cbristina.wulff@osteraker.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Hackstaskolan i Österåkers

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-03-11 Ängelholms kommun Rektorn vid Söndrebalgs skola 20 i4 i Cg Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Söndrebalgs skola i Ängelholms kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Grundskolan Äventyret styrelsen@aventyret.net Rektorn vid Grundskolan Äventyret britt-marie.htharnmer@aventyret.net Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Grundskolan Äventyret i Västerås

Läs mer

Beslut för grundskola och grundsärskola

Beslut för grundskola och grundsärskola Skolinspektionen Beslut 2014-10-15 Leksands kommun Rektorn vid Sammilsdalskolan Beslut för grundskola och grundsärskola efter tillsyn i Sammilsdalskolan i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola

Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola 1(6) Dnr 43- Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid Edströmska gymnasiet anita.kettunen@vasteras.se Beslut för gymnasieskola och gymnasiesärskola efter tillsyn av Edströmska gymnasiet i Västerås

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Arboga kommun arboga.kommun@arboga.se Rektorn vid Gäddgårdsskolan F-4 elionor.pettersson@arboga.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Gäddgårdsskolan F-4 i Arboga kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2014-12-18 Pysslingen Förskolor och Skolor AB info@pysslingen.se Rektorn vid Kista Montessoriskola sophie.eklund@pysslingen.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Kista Montessoriskola

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem _ Skolinspektionen Beslut Ljungby kornmun Beslut för fritidshem i Ljungby kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax:

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Floda Friskoleförening Rektorn vid Floda friskola karinb@flodafriskola.se för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Floda friskola i Katrineholms kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-08-20 Stiftelsen Liten Lär bec.strombom@telia.se Rektor vid Uppsala Enskilda Skola Anna-Lena Lundström rektor@uppsalaenskildaskola.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i den

Läs mer

Beslut för förskola och pedagogiks omsorg

Beslut för förskola och pedagogiks omsorg Beslut Lidköpings kommun Beslut för förskola och pedagogiks omsorg i Lidköpings kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se Rektorn vid Björklinge skola catharina.swedman@uppsala.se kristina.soderlund@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Björklinge skola i

Läs mer

Beslut för förskola och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskola och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Nora kommun för förskola och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Nora kommun, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 06 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Vittraskoloma AB Rektorn vid Vittra Luma Park Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Vittra Luma Park i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f \ Beslut ' Skolinspektionen 2014-11-03 Leksands kommun Rektorn vid Djura skoia Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Djura skola i Leksands kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Les Skolinspektionen 2016-01-28 Integrationsföreningen för invandrare och flyktingar (org. nr 817603-1253) Rektorn vid Manar Al-Houda Svensk-Arabiska skolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-05-20 Lunds kommun Rektorn vid Östratornskolan F-6 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östratornskolan F-6 i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-04-29 Dnr:43-2013:4722 Västerås kommun info@vasteras.se, buf@vasteras.se Rektorn vid Lövängsskolan F-6 lena.hising@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter

Läs mer

Beslut för förskola. i Ekerö kommun

Beslut för förskola. i Ekerö kommun Ekerö kommun för förskola i Ekerö kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se 2 (9) Tillsyn av förskolan

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-10-08 Kungsholmens friskola Rektorn vid Kungsholmens friskola Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter bastillsyn i Kungsholmens friskola Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Skolinspektionen 2013-11-18 Stockholms kommun Rektorn vid Kvarnbackaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter bastillsyn i Kvarnbackaskolan Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionsr, Beslut 2014-03-26 Kungsbacka kommun Rektorn vid Presseskolan 4-6 Beslut för grundskola efter tillsyn i Presseskolan 4-6 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-05-22 Västerås kommun info@vasteras.se, buf@vasteras.se Rektorn vid Fredriksbergsskolan F-5 barbro.ridman@vasteras.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Skolinspektionen Beslut 2013-05-03 Stockholms kommun Rektorn vid Kämpetorpsskolan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn av Kämpetorpsskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skoiinspektionen Beslut 2014-08-22 Gagnefs kommun Rektorn vid Gymnasieutbildningen i Gagnef Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Gymnasieutbildningen i Gagnef i Gagnefs kommun Skoiinspektionen, Box

Läs mer