Utlysning Forskningsprojekt inom samhällsentreprenörskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utlysning Forskningsprojekt inom samhällsentreprenörskap"

Transkript

1 Eva Moe Datum Diarienr /0440 Enligt sändlista Utlysning Forskningsprojekt inom samhällsentreprenörskap KK-stiftelsen inbjuder forskare inom fältet samhällsentreprenörskap att ansöka om finansiering av forskningsprojekt KK-stiftelsens övergripande mål är att skapa värde för Sverige genom insatser för kunskaps- och kompetensutveckling lanserar KK-stiftelsens ett nytt program kallat Samhällsentreprenörskap. Under nio år satsar KK-stiftelsen ca 120 miljoner kronor på forskning och utbildning i samhällsentreprenörskap. Målet är att Sverige på sikt ska se fler samhällsentreprenöriella initiativ och fler samhällsentreprenörer. Syftet med denna utlysning är att öka kunskapen om samhällsentreprenörskap samt att lägga grunden för samhällsentreprenörskap som ett nytt svenskt forskningsområde. Utlysningen är riktad till forskare med inriktning på samhällsnyttigt entreprenörskap vid samtliga svenska universitet och högskolor. För att på lång sikt bygga upp samhällsentreprenörskap som ett akademiskt område ska forskningsprojekten vara samverkan mellan forskare inom olika discipliner och gärna mellan flera lärosäten. Forskningsprojekten ska också involvera aktiva samhällsentreprenörer. För utlysningen finns en ekonomisk ram på 20 miljoner kronor som beräknas räcka till 3-5 projekt. Sista ansökningsdag är 28 augusti På KK-stiftelsens webbplats finns länk till elektronisk ansökan och mer information om programmet Samhällsentreprenörskap. Med vänlig hälsning STIFTELSEN FÖR KUNSKAPS- OCH KOMPETENSUTVECKLING Madeleine Caesar Vd Eva Moe Programansvarig KKS100 v STIFTELSEN FÖR KUNSKAPS- OCH KOMPETENSUTVECKLING Box 3222, Stockholm Besöksadress: Mäster Samuelsgatan 60, 9 tr Tel Fax Org.nr

2 2 (9) 1. Bakgrund och beskrivning av satsningen Samhällsentreprenörskap 1.1 Bakgrund Utmaningen de närmaste åren är att skapa en hållbar tillväxt hållbar för människor och miljö, i en sund ekonomi då behövs nytänkande och nya initiativ. Därför satsar KK-stiftelsen under nio år ca 120 miljoner kronor på forskning och utbildning i samhällsentreprenörskap. Målet är att Sverige på sikt ska se fler samhällsentreprenöriella initiativ och fler samhällsentreprenörer. Under 2007 genomförde KK-stiftelsen en förstudie kring samhällsentreprenörskap i Västra Götaland. Den visar hur samhällsnyttiga funktioner utvecklas via konkreta initiativ utanför gängse strukturer nätverk, företag, ideella föreningar och enskilda personer testar idéer, modeller och nya lösningar för att utveckla samhället. Det handlar om sociala innovationer som är viktiga för Sveriges utveckling, men som ofta saknar legitimitet och stöd. KK-stiftelsen vill med sitt program Samhällsentreprenörskap stödja dessa initiativ och samhällsentreprenörerna ge dem legitimitet, men också ökad kunskap och möjlighet till kompetensutveckling. Entreprenörskap bottnar ofta i en kreativ frustration: man ser möjligheter där något brister eller kan göras på ett bättre sätt. Likadant är det med samhällsentreprenörskap, men då handlar det om nya lösningar på gemensamma samhällsfunktioner. Det kan handla om brister i verksamhet som redan finns inom offentlig eller privat sektor, men det kan också vara helt nya idéer. För KK-stiftelsens satsning är innovativa, strukturellt nytänkande initiativ mest intressanta de som inte enbart handlar om att förbättra en befintlig verksamhet. Också idéer och initiativ som uppstår utanför de etablerade institutionerna och som saknar legitimitet och stödsystem. Ofta rör sig samhällsentreprenörerna i gränslandet mellan ideellt och kommersiellt de tillhör inte offentlig sektor, men vill heller inte leva på bidrag. De tjänar pengar, men målet är inte ekonomisk vinst utan ett bättre samhälle. Samhällsentreprenörer blandar uttryck som vi brukar sortera i skilda fack politiskt engagemang, affärsmässighet, humanism och effektivitet. De skapar en ny logik, vilket gör att deras verksamhet ofta hamnar i gränslandet mellan olika system och ansvarsområden. Närbesläktade begrepp är socialt, kulturellt, publikt och civilt entreprenörskap, liksom socialt företagande. Gränsen mellan de olika begreppen är flytande, de har olika fokus, men förenas av det gemensamma syftet: att förändra samhället till det bättre. Samhällsentreprenörskap är en gren på entreprenörskapsträdet, men skiljer sig i fråga om huvudmålet: samhällsentreprenörer skapar i första hand inte vinst till sig själv eller sina finansiärer, framgången mäts i samhällsnytta.

3 3 (9) För KK-stiftelsens satsning på samhällsentreprenörskap är utgångspunkten inte organisationsform, utan syftet med verksamheten. Den ska primärt syfta till att utveckla samhällsnyttiga funktioner. I den anglosaxiska världen är begreppet social entrepreneurship sedan länge etablerat och har ett tydligt socialt fokus som är något mer begränsat än samhällsentreprenörskap, social entrepreneurship handlar framför allt om att lösa social problematik som arbetslöshets- och fattigdomsbekämpning. Samhällsentreprenörskap vill i stället lägga tonvikten vid innovation och nytänkande på samhällsområdet och bör översättas societal entreprenurship. Begreppet samhällsentreprenörskap finns sedan länge i litteraturen, men är relativt okänt i den allmänna debatten. Den exakta definitionen är fortfarande öppen för diskussion och en del i KK-stiftelsens program handlar om att ge begreppet ett tydligt innehåll att tillsammans med forskare och praktiker hitta den bästa avgränsningen av begreppet samhällsentreprenörskap. Den preliminära definition vi använder i dag är: Samhällsentreprenörskap är ett innovativt initiativ som utvecklar samhällsnyttiga funktioner. Samhällsentreprenör är den som tar ett innovativt initiativ för att utveckla samhällsnyttiga funktioner. På KK-stiftelsens webbsida finns mer bakgrundmaterial: förstudien samhällsentreprenör, presentation av programmet mm. 1.2 Programbeskrivning Här följer en presentation av hela satsningen Samhällsentreprenörskap. KK-stiftelsen satsar under nio år ca 120 miljoner kronor på forskning och utbildning i samhällsentreprenörskap. Programmet har tre ben: forskning, kompetensutveckling och att skapa insikt om samhällsentreprenörskap och hur det bidrar till att utveckla Sverige. De långsiktiga målen är: o Fler samhällsentreprenöriella initiativ o Fler samhällsentreprenörer För att nå målen ska programmet bygga upp kunskapen om samhällsentreprenörskap, stötta utveckling av utbildningsvägar och rådgivning för samhällsentreprenörer, programmet ska också arbeta för positiva attityder till samhällsentreprenörskap.

4 4 (9) Forskning: Satsningen siktar på att öka kunskapen om samhällsentreprenörskap, att etablera forskningsområdet och att på sikt skapa internationell kännedom om den svenska varianten av samhällsentreprenörskap. I programmet planeras bland annat: o En forskningsantologi med populärvetenskaplig profil som ska vara klar hösten o Utlysning av medel för forskningsprojekt våren o Finansiering av internationellt utbyte och en gästprofessur. o En forskarskola med start omkring o Inrättande av en professur i samhällsentreprenörskap. En grundtanke i satsningen är att kunskapen ska utvecklas i samarbete mellan praktiker och forskare. Kompetensutveckling: I början av 2008 görs en utlysning av medel till organisationer som är intresserade av att utveckla koncept för kompetensutveckling av samhällsentreprenörer. KK-stiftelsen väljer ut några pilotmiljöer som får ett utvecklingsuppdrag, samtliga piloter ska ha en koppling till en högskola. Virtuell mötesplats. Programmet startar också en virtuell mötesplats för samhällsentreprenörskap. Webbplatsen är tänkt som ett forum och stöd för samhällsentreprenörer, men också en knutpunkt för alla som är inblandade i programmet: forskare, samhällsentreprenörer och kompetensutvecklare. Mötesplatsen beräknas vara i gång under hösten Ansvarig för mötesplatsen blir en nationell samordnare, som ska skapa förutsättningar för kunskapsutbyte mellan de olika delarna i satsningen. Samordnaren ansvarar också för en årlig sammankomst med alla som är involverade i programmet Samhällsentreprenörskap. Kommunikation. Parallellt arbetar programmet med kommunikation på nationell nivå för att etablera insikt om värdet av samhällsentreprenörskap, till exempel hos beslutsfattare. Under 2008 planeras bland annat samtal om samhällsentreprenörskap runt om i landet.

5 5 (9) 2. Utlysning av medel till forskningsprojekt 2.1 Om området samhällsentreprenörskap Forskning kring samhällsentreprenörskap finns idag framför allt inom den breddade entreprenörskapsforskningen, men också inom andra akademiska discipliner. Det framväxande området är mångvetenskapligt och bedrivs ofta i samverkan, som interaktiv, aktions- eller följeforskning och finns inom t ex företagsekonomi, arbetsvetenskap, forskning om regional utveckling, innovationssystem mm. Samhällsentreprenörskap tangerar många andra företeelser såsom social ekonomi, lokal och regional utveckling liksom det man brukar kalla civilsamhällets och ideella sektorns utveckling. En viktig del av KK-stiftelsens satsning handlar om att öka kunskaper och färdigheter kring samhällsentreprenörskap, skapa en gemensam förståelse för och uppskattning av entreprenörskap med samhällsnyttiga företecken. Målet är också att etablera samhällsentreprenörskap som akademiskt område i Sverige. Området har då som regel en praktisk sida som bidrar till lärosätets samverkan med det omgivande samhället. KK-stiftelsens preliminära definition Samhällsentreprenörskap är ett innovativt initiativ som utvecklar samhällsnyttiga funktioner poängterar entreprenörskapet och vikten av nytänkande på samhällsområdet. För KK-stiftelsens del är strukturellt nytänkande initiativ mest intressant, det som inte enbart handlar om att förbättra en befintlig verksamhet; initiativ som uppstår utanför de etablerade institutionerna och som saknar legitimitet och stödsystem. Samtidigt är en bred kunskapsinhämtning nödvändig för att lägga en grund för området. Forskning om samhällsentreprenörskap och det samhällsentreprenöriella initiativet förväntas ömsesidigt förstärka varandra. Forskningen håller sig vital genom att inkludera nya initiativ och exempel, initiativen får genom den deltagande forskningen stöd i att synliggöras och legitimeras. 2.2 Vem kan söka forskningsmedel? Utlysningen är riktad till forskare med inriktning på samhällsnyttigt entreprenörskap vid samtliga svenska universitet och högskolor. För att utveckla kunskapen inom området finns ett behov av samarbete över avdelningsoch institutionsgränser inom lärosätena, men också mellan lärosäten. För att på lång sikt

6 6 (9) skapa möjligheter att bygga upp samhällsentreprenörskap som ett akademiskt område ska forskningsprojekten vara samproduktion 1 mellan forskare inom flera discipliner. 2.3 Krav i ansökan För att KK-stiftelsen ska bedöma ansökan, måste följande krav vara uppfyllda: Projektet ska ligga i linje med utlysningens mål och inriktning. Projektet ska bidra till kunskapsuppbyggnaden inom samhällsentreprenörskap. Projektet ska vara en samproduktion med aktiva praktiker/samhällsentreprenörer. Projektet ska vara en samproduktion mellan forskare inom olika discipliner inom lärosätet och/eller andra lärosäten. 2.4 Innehåll i ansökan Ansökan ska innehålla: Vetenskaplig projektplan med beskrivning av forskningsprojektet, det vetenskapliga området, state-of-the-art, metodik, vetenskaplig frågeställning, mål och förväntat resultat mm. Projektplan samproduktion med beskrivning både av forskningssamverkan och samarbetet med samhällsentreprenörer arbetsformer, delaktighet och engagemang, förväntat resultat mm. Projektbudget CV för deltagande forskare Intygande från andra deltagare i projektet: medsökande från andra lärosäten samt företrädare för det samhällsentreprenöriella initiativet. Signaturer. Ansökan ska undertecknas av ansvarig projektledare och ansvarig prefekt eller motsvarande. 2.5 Bedömningskriterier Ansökan kommer att bedömas utifrån följande kriterier: Vetenskaplig kvalitet Samproduktion och samhällsentreprenörskap Projektplan, organisation och budget 1 KK stiftelsen definierar samproduktion som att gemensamt identifiera behov, möjligheter och problem och att tillsammans genomföra aktiviteter som skapar ömsesidig nytta och lärande.

7 7 (9) Nedan följer en närmare beskrivning av kriterierna: Vetenskaplig kvalitet Projektet ska ha hög vetenskaplig kvalitet och bidra till ny kunskap inom området samhällsentreprenörskap. Projektet ska ha tydliga och realistiska vetenskapliga mål samt en explicit beskriven vetenskaplig metod. Sökandes vetenskapliga kompetens, t ex vad avser kännedom och kunskap om state-of-the-art inom området, ska vara hög. Samproduktion och samhällsentreprenörskap Projektet ska vara en tydlig samproduktion mellan forskare inom olika discipliner, inom det egna lärosätet och/eller mellan lärosäten. Projektet ska involvera personer och/eller organisationer som bedriver samhällsentreprenörskap i praktiken, deras arbetsinsats och engagemang ska framgå av ansökan. Likaså eventuell medverkan/medfinansiering av andra aktörer (företag, offentliga aktörer etc). Vi fäster särskild vikt vid om projektet agerar samhällsentreprenöriellt dvs som ett innovativt samhällsnyttigt initiativ genom sitt innehåll, sina arbetsformer, metoder eller på annat sätt. Projektplan, organisation och budget Projektet ska ha klara, verifierbara och realistiska mål. Projektplan och budget ska vara tids- och kostnadsmässigt realistiska. Forskargruppen ska ha kompetens och personella resurser att genomföra projektet. Det ska finnas en balans i forskargruppens personella resurser och kompetens, det huvudsakliga forskningsarbetet ska inte enbart utföras av doktorander, även disputerade forskare ska delta aktivt i projektet. Projektledaren ska ha ett starkt engagemang och (tidsmässigt) åtagande i projektet. 2.6 Bedömning Om kraven ovan (2.3) är uppfyllda följer en bedömning med två fokus: Granskning av internationell vetenskaplig expertis (peer-review) Helhetsbedömning och prioritering av KK-stiftelsens Expertgrupp för samhällsentreprenörskap. 2.7 Projektets budget Finansieringen av forskningsprojektet gäller för två eller tre år. I ansökan ska en totalbudget ingå, den ska innehålla: Kostnader för de inblandade lärosätena, inkl overhead och högskolemoms. KKstiftelsen accepterar högst 35% overhead. Kostnader och eventuella insatser för deltagande samhällsentreprenörer Intäkter/insatser från andra finansiärer (företag, offentliga aktörer etc). Se också budgetmallen på ansökningssidan på

8 8 (9) 2.8 Ansökan KK-stiftelsen använder endast elektronisk ansökan, som finns på För att kunna lämna in en ansökan måste den sökande skapa ett användarkonto. Om sökande redan har ett användarkonto hos KK-stiftelsen eller Vinnova kan detta användas. Ansökan ska delvis vara på engelska för att möjliggöra en internationell vetenskaplig granskning. Ansökan ska innehålla följande bilagor (se även punkt 2.4 ovan): Vetenskaplig projektplan (engelska) Projektplan samproduktion (svenska) Projektbudget (mall, svenska) CV:s (engelska, max 2 sid.) Intyg Signaturer (mall) 2.9 Tidplan Ansökan ska ha inkommit till KK-stiftelsen senast den 28 augusti KK-stiftelsen fattar beslut om finansiering av projekten under hösten Tidigaste start för projekten är januari Förväntningar på forskningsprojekten Forskningsprojekten är en del av den totala satsningen på samhällsentreprenörskap. För att nå de övergripande målen måste forskare samverka med kompetensutvecklare och andra i programmet Samhällsentreprenörskap. I avtalen med de utvalda forskningsprojekten kommer KK-stiftelsen att ställa krav på samverkan och kommunikation inom satsningen. Samverkan. Forskningsprojekten ska samverka med kompetensutvecklare, samhällsentreprenörer och andra involverade i satsningen. Ett samarbete förväntas mellan kompetensutvecklingspiloterna och forskningsprojekten. Minst en gång per år ska samtliga som är inblandade i hela programmet Samhällsentreprenörskap träffas för att utbyta kunskaper och erfarenheter. Kommunikation. En del i KK-stiftelsens satsning på samhällsentreprenörskap handlar om att etablera och skapa en insikt om begreppet hos berörda målgrupper (potentiella och befintliga samhällsentreprenörer, beslutsfattare m fl). Tillsammans med KKstiftelsen ska de utvalda forskningsprojekten utarbeta en plan för att kommunicera sina kunskaper om samhällsentreprenörskap. Den virtuella mötesplats som initieras i projektet är en möjlighet till interaktion med samhällsentreprenörer, kompetensutvecklare och andra. Tillsammans med KK-stiftelsen

9 9 (9) ska de utvalda forskningsprojekten utarbeta en plan för hur de kan bidra till utvecklingen av den virtuella mötesplatsen Mer information På finns mer information om satsningen, bl a förstudien Samhällsentreprenör. Frågor om utlysningen besvaras av: Elisabeth Bergendal-Stenberg elisabeth.bergendal-stenberg@kks.se Eva Moe eva.moe@kks.se Birgitta Olsson birgitta.olsson@kks.se Lena Nilsson (teknisk support) lena.nilsson@kks.se

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

HÖG 16 - Forskningsprojekt

HÖG 16 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 16 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå UTLYSNING 1 Adjungering av FoUchef/specialist för utbildning på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för adjungering av FoU-chef/specialist

Läs mer

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt Sida 1 (9) UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Expertkompetens för innovation 15 steg 1

Expertkompetens för innovation 15 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 15 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar

Läs mer

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade

UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (11) UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för forskningsprojekt

Läs mer

Företagsforskarskolor 15

Företagsforskarskolor 15 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Forskningsprofiler 15

Forskningsprofiler 15 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

Strategiska rekryteringar 14

Strategiska rekryteringar 14 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen innebär

Läs mer

Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade

ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (9) UTLYSNING ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder nydisputerade forskare att ansöka om finansiering av forskningsprojekt vid Sveriges nya universitet och högskolor.

Läs mer

Strategiska rekryteringar 16

Strategiska rekryteringar 16 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen

Läs mer

Forskningsprofiler 18

Forskningsprofiler 18 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade

ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (9) UTLYSNING ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder nydisputerade forskare att ansöka om finansiering av forskningsprojekt vid Sveriges nya universitet och högskolor.

Läs mer

UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade

UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (10) UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för forskningsprojekt

Läs mer

Företagsforskarskolor 14

Företagsforskarskolor 14 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka de nya lärosätenas

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Forskningsprofiler 16

Forskningsprofiler 16 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning)

Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Samhällsnytta och tillväxt utan vinst(utdelning) Den sociala ekonomins möjligheter och utmaningar. Alla dessa trassliga begrepp Social ekonomi Civila samhället Socialt entreprenörskap Demokratiskt företagande

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (9) UTLYSNING Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Expertkompetens för innovation 13 steg1

Expertkompetens för innovation 13 steg1 Sida 1 (11) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 13 steg1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka planeringsstöd för utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad nivå

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Om ett eller flera av ovanstående krav inte är uppfyllda bedöms inte ansökan. Komplettering av ansökan får endast ske på begäran från Vinnova.

Om ett eller flera av ovanstående krav inte är uppfyllda bedöms inte ansökan. Komplettering av ansökan får endast ske på begäran från Vinnova. Q&A för hemsidan: Vad menas med formella krav? Formella krav är de krav som måste vara uppfyllda för att VINNOVA ska kunna bedöma en ansökan. I den här utlysningen ska följande krav vara uppfyllda: Koordinatorn

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office KK höstlansering 2015 Grants and Innovation Office Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft KK-stiftelsens medel syftar till att bygga ihop forskningsuppbyggnad och kompetensutvecklingsprogram för att sträva

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

UTLYSNING Företagsforskarskolor 18

UTLYSNING Företagsforskarskolor 18 Sida 1 (11) UTLYSNING Företagsforskarskolor 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöer

Läs mer

Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer i region Jönköpings län

Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer i region Jönköpings län Tjänsteskrivelse 2015-03-25 Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Samhällsentreprenörskap och sociala innovationer i region Jönköpings län Förslag till beslut Samhällsentreprenörskap

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Programmets syfte och mål

Programmets syfte och mål Avans Olle Vogel Programmets syfte och mål Syfte Stärka den forskningsnära utbildningen och näringslivets kompetensförsörjning på avancerad nivå. Mål Utveckla utbildningar på avancerad nivå inom betydelsefulla

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Företagsforskarskolor 17

Företagsforskarskolor 17 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Företagsforskarskolor 16

Företagsforskarskolor 16 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Utlysning Innovation och Design 2012

Utlysning Innovation och Design 2012 1 2012-05-14 Utlysning Innovation och Design 2012 2 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012

Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 UTLYSNING Kooperativ utveckling Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens år 2012 Sista ansökningsdag den 22 november 2011 Inbjudan att ansöka om medel för aktiveter under Kooperationens

Läs mer

Forskning om åldrande och hälsa 2019

Forskning om åldrande och hälsa 2019 Forskning om åldrande och hälsa 2019 För att stärka forskningen inom områden med betydande behov och samhälleliga utmaningar utlyses projekt- och postdok-medel inom Åldrande och hälsa. Utlysningen ska

Läs mer

UTLYSNING Professionell licentiat 19 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

UTLYSNING Professionell licentiat 19 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (11) UTLYSNING Professionell licentiat 19 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Beskrivning av KK-miljöprogrammet

Beskrivning av KK-miljöprogrammet Beskrivning av KK-miljöprogrammet BESKRIV N I N G A V K K - M I L J Ö P R O G R A M M E T 2 Om KK-stiftelsen KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi finansierar projekt vid landets

Läs mer

Sökande (tillika projektledare) ska vara nydisputerad forskare vilket innebär att man varit akademisk aktiv i högst 3 år.

Sökande (tillika projektledare) ska vara nydisputerad forskare vilket innebär att man varit akademisk aktiv i högst 3 år. 1 2 å å ö ä ö ö 3 I ett konkurrenssystem som premierar den sökandes erfarenhet blir nydisputerade forskare ofta utkonkurrerade. Samtidigt ser KK-stiftelsen fördelar med att forskare på ett tidigt stadium

Läs mer

Expertkompetens 17 steg 1

Expertkompetens 17 steg 1 Sida 1 (11) UTLYSNING Expertkompetens 17 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Expertkompetens 16 steg 1

Expertkompetens 16 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens 16 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad nivå

Läs mer

Kompetenscentrum stöd till SMF

Kompetenscentrum stöd till SMF UTLYSNING 1 (6) Datum Diarienummer [170307] 2015-04704 Reviderad [170307] Kompetenscentrum stöd till SMF Stöd till Små- och Medelstora Företag för forskningsinsatser i Vinnovas kompetenscentrum En utlysning

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018

Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018 Instruktioner till ansökningsformuläret i Prisma: Tidskriftsbidrag 2018 Allmänt Observera att alla teckenbegränsningar inkluderar mellanslag. Om du avser kopiera in text i ansökansformuläret: Du måste

Läs mer

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg

Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-12-18 2013-05536 Reviderad Ersättningsmodeller som främjar innovation i vård och omsorg En utlysning inom VINNOVAs strategiska område Innovationskraft i offentlig

Läs mer

UTLYSNING NU 18 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

UTLYSNING NU 18 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (10) UTLYSNING NU 18 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering i programmet NU. Programmet

Läs mer

Strategisk kunskapsförstärkning 13

Strategisk kunskapsförstärkning 13 Sida 1 (14) UTLYSNING Strategisk kunskapsförstärkning 13 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av adjungerade professorer/lektorer från näringslivet, internationella

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för rekryteringar.

KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för rekryteringar. Sida 1 (12) UTLYSNING Rekryteringar 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för rekryteringar. Stödformen innebär att stiftelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016

KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 KK-stiftelsens utlysningar 2015 / 2016 Avans Finansiering till utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå. Syftet är att dels förnya forskningsbaserade utbildningsmiljöer vid nya lärosäten, dels

Läs mer

STINT. Hans Pohl, programchef Hanna Begler, programansvarig 15 november 2011

STINT. Hans Pohl, programchef Hanna Begler, programansvarig 15 november 2011 STINT Hans Pohl, programchef Hanna Begler, programansvarig 15 november 2011 STINT - bakgrund och uppgift Privaträttslig stiftelse inrättad efter beslut i regering och riksdag 1994 Ska internationalisera

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Datum Diarienummer 2017-03-13 1.2.4-2017-612 Handläggare Mikael Jonsson Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Vetenskapsrådet ansvarar enligt instruktionen för att nationellt samordna

Läs mer

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet

Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2013-04-15 2013-01710 Reviderad 2013-04-24 Behovsmotiverad forskning för ökad jämställdhet En utlysning inom det strategiska området Produktion och arbetsliv. 1 Sammanfattning

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Socialt entreprenörskap Både solskenshistorier och orosmoln. Docent Ester Barinaga, Copenhagen Business School Fil dr Malin Gawell, ESBRI och KTH

Socialt entreprenörskap Både solskenshistorier och orosmoln. Docent Ester Barinaga, Copenhagen Business School Fil dr Malin Gawell, ESBRI och KTH Socialt entreprenörskap Både solskenshistorier och orosmoln Docent Ester Barinaga, Copenhagen Business School Fil dr Malin Gawell, ESBRI och KTH Upplägg Ett framväxande och brokigt fält Några sociologiska

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för rekryteringar.

KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för rekryteringar. Sida 1 (12) UTLYSNING Rekryteringar 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för rekryteringar. Stödformen innebär att stiftelsen

Läs mer

UTLYSNING Företagsforskarskolor 19

UTLYSNING Företagsforskarskolor 19 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 19 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka lärosätets

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(5) Beslut 2010-01-14 Europeiska socialfonden stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap Utlysning av projektmedel i Västsverige Ansökningsomgång 2-2010 Programområde 2 Storstadsintegration

Läs mer

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows Forsknings- och innovationskontoret (FIK) Ulrika Hjelm Forskningsrådgivare ulrika.hjelm@gu.se 031-786 9504 HANTERINGSORDNING FÖR NATIONAL SCILIFELAB FELLOWS 2014-06-25 dnr F 2014/65 1 / 6 Hanteringsordning

Läs mer

SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP

SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP SAMHÄLLSENTREPRENÖRSKAP INLEDNING Den samhällsentreprenör jag valt att följa heter Ulla Landenmark. Hon driver i dagsläget Construktiva Konsult Projekt och idékontor, som är en enskild firma, vid sidan

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

NU 17 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 17 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 17 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer