Skribentuppdraget ger GP till Mark Isitt, som tidningen med närmast frenetisk iver försöker lansera som sin stora arkitekturskribent,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skribentuppdraget ger GP till Mark Isitt, som tidningen med närmast frenetisk iver försöker lansera som sin stora arkitekturskribent,"

Transkript

1 RÖSTER OM ARTIKELSERIEN ARKITEKTUR OCH KRIMI- NALITET AV MARK ISITT PUBLICERADE I GP VÅREN Skribentuppdraget ger GP till Mark Isitt, som tidningen med närmast frenetisk iver försöker lansera som sin stora arkitekturskribent, men vars kunskaper om stadsbyggnadshistoria och aktuell forskning om urban utveckling inte når djupare än den spegelbild han ser sig själv i under sina utflykter som beskäftig socialturist i miljonprogrammet. Höga hus KAN göra dig MER vidsynt! Catharina Dyrssen, biträdande professor, prefekt vid Chalmers Arkitektur. Läs hela denna och alla andra inläggen på GP:s webbsida genom att klicka nedan.

2 @ INKOMNA MAIL - TACK ALLA! (ÄVEN TILL DE SOM TYCKER ANNORLUNDA) Otroligt bra formulerat!!!!!!!!!!!!!! Lycka till med er verksamhet som är superbra. Hej å tack för dina tankar. Jag håller med. Det var en bedrövlig artikel han skrev. Suverän artikel som svar till Mark Isitt! Har du försökt få in den i GP? Om inte, gör det!. Tack för dina tankar om Angered och att du sprider vidare! Jag ser också att M. Isitt vill bekräfta sig och sina teorier med hela paletten allt från hasch till att ungdomarna på mixgården behöver positiv kroppskontakt (massage) av en annan människa utan att denne försöker strypa i samma andetag - men hallå! Sen kan jag se komplexiteten i höghusets anonymitet ( har ju bott så själv t viss del) och risken att slippa se vad som ev försiggår där nere. I förhållande till den sociala närhet kontroll konformitet som reglerar vad som sker på utsidan i småhusområden. Där finns något intressant

3 m just arkitekturen. Mr Isitt - brillor med riktig slipning tack. Skriv ett inlägg t GP, Dan Hej Dan, Kan inte hålla med dig i dina invändningar. Hans artiklar handlar ju inte bara om Hammarkullen eller hur? Sak samma gäller Tynnered (Opaltorget mm), Bergsjön, m fl. Hade förfallet fått fortgå på samma sätt i andra områden i t ex innerstan, Björkekärr, Örgryte osv? Har detta med akademiker eller inte att göra? Är icke-akademiker mer nöjda med ett otrivsamt boendemiljö som inte uppmuntrar till sociala kontakter? Eller vad menar du? Märklig synpunkt och lite fördomsfull. Vi är nog alla ganska lika i det avseendet. Bra att det finns saker att göra i Hammarkullen som du beskriver, att ni finns osv som du beskriver men tycker du att då skall man nöja sig med det? Jag tycker Mark Isitt gör en välgärning i att gå på den yttre miljön i förorterna, att även arkitekter och politiker måste ta ett ansvar för vad de gör och senare reparera skadan. Många tycker om till om dessa områden men inte mycket förändras. Mark för ju fram åsikten att arkitektturen bidrar till främlingskap och otrivsel. Har han fel? Slutligen, ta det inte så personligt, hans kritik handlar ju inte om dem som försöker göra något. Med vänlig hälsning Hej Dan! Jag antar att du har skickat din läsvärda tankar om Isitts artikel till GP? Jag vill gärna läsa dem där. Mitt i prick om Mark Isitt:s självlysande okunnighet! Ha en bra dag och en solig eftermiddag.

4 Hej Dan! Jag som skriver till dig flyttade från Masthugget till Rannebergen för 12 år sedan. Det var lite svårt i början, tyckte att detta var världens avkrok. Med åren så har jag insett att fördelarna väger upp de nackdelar som finns. Det är tryggt, jag kan gå ut med mina hundar vilken tid som helst på dygnet, vilket jag inte vågade i Masthugget, luften är ren och så har vi bra grannar. Det är några av fördelarna. Nackdelarna då? Kommunikationerna som har en del att önska, som att man inte ska behöva vänta 17 minuter på bussen från Angered centrum till Rannebergen och att alla hus och lägenheter som försäljs, köps av utlandsfödda. Från att ha varit ett mångkulturellt samhälle med en lagom blandning av kulturer förvandlas sakta men säkert Angered till en egen stat i staten där inslag av den svenska kulturen är i minoritet. Det här låter som rasistiskt men det är faktiskt tvärt om, jag ser en oundviklig segregation, med medföljande problem för samhället där våra invandrare inte inlemmas i samhället och klyftorna växer mellan svenskfödda och utlandsfödda. Därför gör det mig ont när en journalist som Mark Isitt inte avviker från den trend som GP verkar ha, att beskriva de nordöstra förorterna i negativa ordalag. Jag har funderat en hel del på hur man skulle kunna vända trenden så att svenska familjer åter hittar till Angered med omnejd. Massmedia har en betydelsefull uppgift och Marks artikel borde gå under lagparagrafen: Hets mot stadsdel. Mark kanske kunde ha beskrivit den underbara grönsakshandeln i Hammarkullen som har så fina grönsaker att folk åker från centrum för att inhandla grönsaker. Istället för negativa skriverier så kan GP medverka genom att lyfta fram de positiva händelser och förändringar som sker här. Det skulle vara intressant att läsa en artikel om begångna brott under året i centrum, kontra förorter. Varje gång man talar om var man bor så utbrister folk: Hur vågar ni bo där! Är ni inte rädda att bli nedslagna? Hur vänder vi det synsättet? Ja, inte med GP s hjälp tycks det. Ha en bra dag Dan och tack för dina brev.

5 www UTSKRIFT AV CHATTEN PÅ GP:S WEBB DÄR VI FICK CHANSEN ATT STÄLLA FRÅGOR TILL MARK ISITT. Mark Isitt Varmt tack för möjligheten att chatta med er. Intressant! Låt oss fortsätta diskussionen. Allt gott//mark Sigurd Du bor ju själv i en extremt segregerad förort. Ser du inte det som ett problem? Hur kan du välja en sån ensartad miljö för dina barn att växa upp i? Mark Isitt Jag skulle gärna se att Gamla Enskede var mindre segregerat än det är, absolut. katarina Är det verkligen så enkelt, att det finns något objektivt fint och något som objektivt är fult? Kan man inte tycka att det är fint i Hammarkullen? Mark Isitt Jag är inte så intresserad av att kritisera stil, fult och fint, mer inne på att värdera stadslivet, om det fungerar eller ej. I mina ögon har arkitekterna gjort allt som står i deras makt för att försvåra ett traditionellt och socialt fungerande stadsliv. katarina Mark Isitt Tack. Vad tycker du om de svar du fått i dagens GP? Det får du läsa imorgon, då svarar jag både Cecilia Verdinelli och Mattias Hagberg. Lars Hansson Hej, Mark! Du har ju varit aktiv som arkitekturskribent i Sverige i flera decennier. Hur kan det komma sig att du är så okunnig om våra förorter och framför allt om hur arkitektur kommer till och vem som har ansvar för den? Det du framför i artiklarna är värsta sortens fördomar och de mest utslitna plattityderna, och dessutom framfört på ett mycket raljant och cyniskt sätt. Det är sorgligt och nedslående att läsa sådana gränslösa dumheter, det skadar Förortens sak mer än du kan föreställa dig. Mark Isitt Jag tror ingenting skadar Förortens sak mer än den missriktade omsorg som den hanterats med sedan den byggdes. Pablo Jag har hört att grov ekonomisk brottslighet är vanligare bland villaägare än bland folk med hyresrätter. Ser du något arkitektoniskt samband även där? Mark Isitt Tjusiga villor är dyra, kräver mycket pengar?

6 Eva Höjden på husen är inget problem så länge dessa hus ligger i ett stadslandskap med rikt folkliv. Längs älvstränderna i city kan du exempelvis bygga hur högt som helst, där finns ett fungerande sammanhang. Om du däremot bygger högt i låginkomstområden som Hammarkullen eller Biskopsgården, då förstärker du anonymiteten och skapar problem. Detta visar statistik och forskning. Gud vad dumt! Hammarkullen är en liten tätbebyggd stadsdel. Vi känner varandra. Anonymitet? Nä du! Mark Isitt Skulle Hammarkullen vara tätbebyggd? Nja. Alexander Hej! Gillar dina artiklar, såväl dessa tre samt de du tidigare skrivit. Får du reaktioner från politiker på det du skriver? Vad säger dom? Mark Isitt Tack! Jag tycker ibland att jag kan se spår av mina debattinlägg i den praktiska politiken -- diskussionen kring stadsarkitekt, vikten av att omorganisera stadsbyggnadskontoret, viljan att bilbefria vallgravsstråket. Men gensvar i form av debattartiklar får jag sällan. katarina Hur definierar du svenskt? Du skrev att bara svenskar klappar polisen i ryggen. Hur kan du se vem som är svensk? Mark Isitt Jag pratade med dem. Havssol Jag bor i Biskopsgården på 5:e våningen i ett välskött område utan klotter och vandalisering. Var finns jag i dina enögda inlägg? Mark Isitt På femte våningen i Biskopsgården. Johan L. När ska våra beslutsfattare inse att det de skär ned i förorten som en kort besparing, kommer tillbaks i form av socialbidrag, kriminalitetsbekämpning o.s.v. Nej, se till att satsa de resurser i förorterna som behövs i form av service, äldreoms. & ungdomsverksamhet! Mark Isitt Helt rätt Johan! Bosse Arson Många miljonprogramsområden är välskötta t.ex Gårdsten och Rannebergen. Miljonprogrammet ledde till at svenskarna nu har helt annan syn på hygien och utrustning is boende. Varför tror du att husen har något med att göra, med att alla invandrare pressats in där på grund kostnadsjagande husägare.de raggade hyresgäster på invandrarförläggningar och gav sjutton i blandning av folk och vem som betalade hyran. Många hus stod i det närmaste tomma på 80-talet Mark Isitt Arbetet med Gårdsten, genomfört av Stina Fransson, är bara att applådera. En förebild för flera internationella projekt. j Tror du att du själv om du genomförde ett sådant experiment (dvs. bodde i förorten under en period) - lärde känna människorna, fick en relation till området skulle beskriva det på ett annat sätt än de betraktelser du återger i artikeln? Mark Isitt Kul att du säger det. GP och jag diskuterar en sådan idé i detta nu. Ber att få återkomma. katarina Kan det vara så att din rädsla för människorna i Hammarkullen egentligen bottnar i att du är ovan vid storstadsmiljö? f Mark Isitt Nej. lena Kan vi bygga bort brottsligheten i centrum? Är det bara en fråga om krogarnas serveringstider? Jag bor i centrum och här har vi massor av inbrott, våldsdåd, skadegörelse och fylla. I förorterna (uppvuxen i en sådan) kan det vara en annan sorts brottslighet, men jag är mer rädd att gå på Avenyn en lördagnatt än på Vårväderstorget. Mark Isitt Där det finns folk finns det risk för brottslighet. Det blir svårt att eliminera den. Wolfgang Var i världen ser du att de här frågorna ser ut att hanteras på ett bra sätt? Var finns

7 de goda exemplen på bruten segregation, fungerande stadsliv utanför stadskärnorna? Mark Isitt Nederländerna jobbar mycket aktivt med de här frågorna. England likaså. En klassisk bok är Alice Colemans Utopia on trial -- spana in den. Finn Finns det något vackert miljonprogram? Mark Isitt Bara en dryg tredjedel av det som byggdes under miljonprogrammet var flerfamiljshus. Men av dem kan åtminstone inte jag dra mig till minnes att jag sett något vackert. Det är dock viktigt att påpeka att husen i sig själva är av sekundär betydelse, det är stadsplaneringen först och främst som måste fungera, den måste främja stadsliv. Jesper Vad tror du om att de ansvariga arkitekterna samt stadsplanerarna skall bo ett antal år i de områden de ritar och planerar? Mark Isitt Jag tycker att det låter som ett utmärkt förslag! Om man frågar sig själv, är jag villig att bo där ute, vill jag placera mina barn i skolorna där, och svaret från de flesta blir nej -- då har man ett problem. Leif Tror du verkligen själv på det du skriver om, som höga hus/hög kriminalitet? Mark Isitt Undersökningar och statistik visar att höga hus i utsatta områden stärker anonymiteten vilket i sin tur riskerar att generera kriminalitet. Rätt logiskt. Sara Var bor du själv? Mark Isitt Jag bor i Gamla Enskede, en av Sveriges första förorter, brukar man säga. Klas Är det arkitekturens fel? Är det inte fördelningspolitiken? Eller hänger det ihop? Mark Isitt Ja, naturligtvis hänger det ihop. Men jag är arkitekturskribent, därför är det där jag har lagt mitt fokus. Jonna Varför skapar du ett vi och dom mellan stan och förorten?!?! Mark Isitt Jag har som sagt inte gjort någon hemlighet av vem jag är, att jag är gäst i förorten. När jag frågade en Hammarkullebo hur det kunde komma sig att jag blev erbjuden GHB så snart jag klivit av spårvagnen sa hon, Det ser väl vem som helst att du inte är härifrån. Heinulf Vad spelar arkitekturen för roll i förorten egentligen? Mark Isitt Jag tror att våra närmiljöer spelar en enorm roll på hur vi uppför oss. Man blir som man umgås, brukar det heta. Man tar seden dit man kommer. katarina Anser du att Norra Älvstranden har ett rikt folkliv? Verkligen? När var du där sist? De kanske skulle behöva en karneval för att våga sig ut. Mark Isitt Nej, det anser jag inte. Eva Hur ser du på trångboddheten i Hammarkullen? De små bostäderna är ju en följd av att man byggt för tvåbarnsfamiljer. Bredfjällsgatan är ett av de mest barntäta områdena i Göteborg. Detta trots att utemiljön är mycket torftig. Mark Isitt Den är ett stort problem som de svenska fastighetsägarna tycks ovilliga att lösa. Ett alternativ som prövats i Holland är att hänga på holkar på fasaderna, ett extra rum. Det skapar ett mer varierat uttryck och drar nytta av en av husens få positiva egenskaper, de är robusta. katarina Förlåt men, är det en objektiv sanning att miljonprogrammen är fula? Enligt vem då? Är du journalist eller lobbyist? Mark Isitt Jag vinnlägger mig om att vara subjektiv, inte objektiv. Sara vilket är det finaste huset enligt dig? Mark Isitt Mitt eget. Men om jag skulle välja en offentlig byggnad skulle jag säga Stockholms

8 stadshus eller Biologiska museet i Stockholm. I Göteborg gillar jag Skanskaskrapan mycket. Den gamla. Förstås. Sofia Varför skulle det vara höjden på husen som är problemet och inte socioekonomiska faktorer? Mark Isitt Höjden på husen är inget problem så länge dessa hus ligger i ett stadslandskap med rikt folkliv. Längs älvstränderna i city kan du exempelvis bygga hur högt som helst, där finns ett fungerande sammanhang. Om du däremot bygger högt i låginkomstområden som Hammarkullen eller Biskopsgården, då förstärker du anonymiteten och skapar problem. Detta visar statistik och forskning. Maggan Varför gjordes miljonprogrammen så fula? Hur tänkte arkitekterna? Mark Isitt Den mest tongivande arkitekten bakom varför det ser ut som det gör i miljonprogramsområdena är schweizaren Le Corbusier. Han såg framför sig en stad för en ny, modern och rationell människa. Så här sa han: Människan går i en rät linje eftersom hon har ett mål och vet vart hon ska; hon har bestämt sig för att nå en specifik punkt och dit går hon utan att avvika. tjuven Kriminalitet finns väl minst lika mycket i city, trots alla snygga hus där. Och alla de stora bovarna bor väl i väldigt fina hus! Mark Isitt Ju fler människor, desto högre kriminalitet. Men statistiken från Hammarkullen och Biskopsgården visar på en brottsfrekvens som är högre än den borde vara med tanke på hur många som bor där. sven Vad är syftet med artikelserien? Mark Isitt Syftet är att generera en diskussion kring arkitekturens inflytande på vår vardag. Jag menar att arkitekturen påverkar oss i grunden och att förortskriminaliteten är ett exempel på det. Dora Tack för en väldigt intressant artikelserie!!! Mark Isitt Tack!!! Lena DU har aldrig bottt i förorten, vem är du att kritisera vår stadsbyggnad? Mark Isitt Får endast de som bor i förorten kritisera förorten? Låter inget vidare konstruktivt. Hus V Agn Vad säger du om kritiken i dagens GP, är du naiv och okunnig? Mark Isitt Hej och tack. Jag har aldrig haft ambitionen att ta mig in, att låtsas att jag förstår de boende, är ett med dem - jag har velat vara tydlig med vem jag är och varifrån jag kommer, stå på utsidan och titta in. Jag tror det är detta som framförallt Verdinelli uppfattar som naivt.

9 ARTIKEL UR GP TISDAG 5/4 2011

10 That s all folks!

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

Brott, straff och normer 2

Brott, straff och normer 2 Brott, straff och normer 2 Brottsstatistiken visar att ungdomar som växer upp i starkt segregerade områden (ex: miljonprogramsområden) oftare hamnar i kriminalitet än övriga ungdomar. Vad kan det bero

Läs mer

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera...

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera... KOMMERSENS VÄRDEN ett minne av trävaruindustri och blandstad en inkubator för nya företagare integrationsskapande mötesplats ett konstverk som skapar livfullhet ekologisk resursanvändning gratis integration

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Lektion 8. Ord och fraser: Grammatik: Bostad Att prata om hur vi bor. Rumsadverb (hem hemma) Passiv form av verb -s Reciproka verb -s Deponens -s

Lektion 8. Ord och fraser: Grammatik: Bostad Att prata om hur vi bor. Rumsadverb (hem hemma) Passiv form av verb -s Reciproka verb -s Deponens -s Lektion 8 Lektion 8 Ord och fraser: Bostad Att prata om hur vi bor Grammatik: Rumsadverb (hem hemma) Passiv form av verb -s Reciproka verb -s Deponens -s Vi kan bo i... På semestern En villa En stuga Ett

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Min dagbok. Av: Iris Frick

Min dagbok. Av: Iris Frick Min dagbok Av: Iris Frick September Lördagen den 8 -Mamma! Sluta vara så tråkig, jag vill inte städa. Mamma och pappa är som två poliser som säger att jag ska göra en sak ena sekunden och något annat

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående? Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att känna kärlek till sig själv. Hur känner du? Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Läs mer

Landet Demokratien. Om arbetsbladet

Landet Demokratien. Om arbetsbladet Om arbetsbladet I den här övningen får eleverna i grupper fundera, argumentera och ta ställning i demokratifrågor. Ämnets aktualitet och förankring i skolans styrdokument gör att övningen kan användas

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte locka fram monstret. Läs för att få veta mer. EBBA

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012

Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Reserapport efter utbytesstudier Sara SSK England hösten 2012 Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet på Hälsouniversitet i Linköping. Vilket universitet, land och stad åkte du

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE GENOM STADSPLANERING OCH BYGGNADSUTFORMNING CPTED Crime Prevention Through Environmental Design

BROTTSFÖREBYGGANDE GENOM STADSPLANERING OCH BYGGNADSUTFORMNING CPTED Crime Prevention Through Environmental Design BROTTSFÖREBYGGANDE GENOM STADSPLANERING OCH BYGGNADSUTFORMNING CPTED Crime Prevention Through Environmental Design Bo Grönlund, arkitekt maa sa, lektor Kunstakademiets Arkitektskole, Köpenhamn Hög brottslighet

Läs mer

Medborgardialog Valsta 2018

Medborgardialog Valsta 2018 Medborgardialog Valsta 2018 Insamlade perspektiv från intervjuer Perspektivrapport september 2018 www.sigtuna.se Varför gör Sigtuna kommun detta? Vi vill stärka demokratin i Sigtuna kommun genom att öka

Läs mer

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst

Om oss. Om Hyresgästföreningen. Innehåll. Var med i Hyresgästföreningen. lättläst Om oss Var med i Hyresgästföreningen lättläst Om Hyresgästföreningen I den här broschyren kan du läsa om Hyresgästföreningen. Vi berättar om vilka vi är, vad vi gör och vad vi tror på. Ring oss på telefon

Läs mer

Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt

Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt med en annan man på nätet. De hade börjat spela spel

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Ungdomarnas Årstafält

Ungdomarnas Årstafält Trafikpedagog Åsa Lindgren asa.lindgren@tk.stockholm.se 08-50826542, 0761-226542 Ungdomarnas Årstafält Sammanfattning För att fånga ungdomarnas perspektiv på framtidens Årstafält togs kontakt med ungdomsgårdarna

Läs mer

GRUPPER OCH REGLER. Scen 1

GRUPPER OCH REGLER. Scen 1 Socialpsykologi GRUPPER OCH REGLER Scen 1 Du kliver in i en hiss där det står en annan person. Det är gott om plats med du går och ställer dig bredvid den andra så att era ärmar nuddar varandra. Scen 2

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

VAD KAN VI GÖRA. Boendelista på samtliga hushåll Hålla denna uppdaterad

VAD KAN VI GÖRA. Boendelista på samtliga hushåll Hålla denna uppdaterad VAD KAN VI GÖRA Boendelista på samtliga hushåll Hålla denna uppdaterad Se över våra egna bostäder, garage, insynsskydd m.m. (T.ex. fönsterlås, larm, altandörrar). Tänk på att fönster och altandörrar oftast

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Pressguide - mötet med pressen

Pressguide - mötet med pressen Pressguide - mötet med pressen Varför PR? Att arbeta med PR är både kostnads- och tidseffektivt. När PR fungerar som bäst inspirerar den människor att börja prata med varandra på ett positivt sätt om oss.

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Göteborg Trygghetsundersökning Biskopsgården. Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Biskopsgården

Göteborg Trygghetsundersökning Biskopsgården. Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Biskopsgården Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Biskopsgården 1 Innehåll Sammanfattning s.3 Om undersökningen s.4 Bakgrund och syfte Målpopulation Genomförande Fakta om respondenterna s.5 Resultat s.8 Trygghet Övriga

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum

Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum Välbesökt premiär för seminarieserien Mellanrum Drygt 70 personer kom för att lyssna när professorerna Tora Friberg och Roger Andersson resonerade kring stadsutveckling från olika utgångspunkter. Ämnet

Läs mer

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne.

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne. Gjord av Axel Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Alex. Jag är 9 år och gillar fotboll och judo. Jag går i Laxskolan som ligger i Göteborg Mitt hår har jag färgat grönt. Jag gillar färgen grön och har ett grönt

Läs mer

Skrivträning skriv olika sorters texter

Skrivträning skriv olika sorters texter Skrivträning skriv olika sorters texter form Regler för stor bokstav - namn - ny mening Skiljetecken - punkt - frågetecken - utropstecken - kommatecken Stycken - lämna en tom rad innehåll Det ska synas

Läs mer

Information från polisen

Information från polisen GRANSAMVERKANSNYTT DECEMBER 2018 Information från polisen Hej Grannsamverkare. I det förra utskicket beträffande Utpressningsmail avslutade vi texten med att ett nytt Grannsamverkansnytt skulle skickas

Läs mer

En god bostad till en rimlig kostnad

En god bostad till en rimlig kostnad Val 2018 En god bostad till en rimlig kostnad Bostadspolitiskt program för Hyresgästföreningarna i Göteborg Vill du veta mer om Hyresgästföreningen? Ring 0771 443 443 eller besök www.hyresgastforeningen.se

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Segregation en fråga för hela staden

Segregation en fråga för hela staden Segregation en fråga för hela staden Segregationen finns inte bara i områden som brukar kallas utsatta. Hela Göteborg är segregerat, och frågan är en angelägenhet för hela staden. Det var ett av budskapen

Läs mer

Vardagen blir roligare i kollektivhus

Vardagen blir roligare i kollektivhus Vardagen blir roligare i kollektivhus Mer gemenskap, större delaktighet, billigare boende och roligare vardag. Det är några av de faktorer som lockade Mathilda Andersson Nwachukwu och Rafael Jensen att

Läs mer

Integrationsutskottet

Integrationsutskottet Integrationsutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad öka integrationen mellan olika stadsdelar och därmed minska känslan av utanförskap? Problemformulering Det finns extrema skillnader mellan

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

Vår enkät kring vad ni tycker om appen Tinder har legat ute i fyra veckor och vi har fått in 44 svar. Här följer en sammanställning av era svar:

Vår enkät kring vad ni tycker om appen Tinder har legat ute i fyra veckor och vi har fått in 44 svar. Här följer en sammanställning av era svar: Vår enkät kring vad ni tycker om appen Tinder har legat ute i fyra veckor och vi har fått in 44 svar. Här följer en sammanställning av era svar: Tjejer som "swipar" höger (valt ut någon de är intresserad

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

Varför är jag inte normal!?

Varför är jag inte normal!? Hur började allt och hur gick allting snett? Varför är jag inte normal!? Mitt liv har alltid varit perfekt. Jag var så kallad normal. Jag var den som alla ville snacka med och umgås med efter skolan. Men

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

Vid dessa övningar skriver du in dina tankar och åsikter i den personliga arbetsboken.

Vid dessa övningar skriver du in dina tankar och åsikter i den personliga arbetsboken. Samtal för Täby Inledning Välkommen till samtal för Täby! Du väljer en grupp att delta i baserat på vad du är intresserad av, och tilldelas en personlig arbetsbok som guidar dig genom mötet. Vid mötets

Läs mer

Dagboken av Melker p

Dagboken av Melker p Dagboken av Melker p 19 september Hej dagboken jag heter Alexander. Jag kallas för Alex. Jag glömde förresten säga vad jag heter i efternamn: Krulle. Jag ska till skolan. Jag fick dig i present för jag

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00

MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Bohus. Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 2006-10-03 1 (5) Tid Tisdagen den 3 oktober, klockan 19.00-21.00 Plats Närvarande Presidium: Bohus Servicehus Rolf Engström, ordförande Bengt Levin, 1:e vice ordförande Stina Kajsa Melin, 2:e vice ordförande

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Våra drömmars Stockholm

Våra drömmars Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET SIDAN 1 Våra drömmars Stockholm En utställning inom ramen för samrådet Arkitektur Stockholm Summering av åsikter och resultat fram till sista juli Kort fakta om utställningen Våra

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

SNILLEN SPEKULERAR. med stadslivet i fokus. av Mikael Propst

SNILLEN SPEKULERAR. med stadslivet i fokus. av Mikael Propst SNILLEN SPEKULERAR med stadslivet i fokus av Mikael Propst 38 Fyra landskapsarkitekter samlas runt ett bord. De diskuterar stadens utveckling, och inte minst sin egen uppgift att som landskapsarkitekt

Läs mer

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a

Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Namn: Sofie Thagesson Klass: OP2a Jag var i Italien i nästan 3 veckor, i en stad som heter Reggio Emilia som ligger i Norra Italien. Jag bodde hos Francesca och hennes familj som bor i en liten stad som

Läs mer

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat.

Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan vara rädda för motiverat eller omotiverat. Predikotext: Luk 12:4-7 Uttrycket Var inte rädd återkommer ofta i bibeln. I lite olika former hela 365 gånger dvs ett för varje dag året runt! Det kanske inte är så underligt, för det är så mycket vi kan

Läs mer

Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Torslanda. Göteborg Trygghetsundersökning Torslanda

Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Torslanda. Göteborg Trygghetsundersökning Torslanda Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Torslanda Innehåll Sammanfattning s.3 Om undersökningen s.4 Bakgrund och syfte Målpopulation Genomförande Fakta om respondenterna s.5 Resultat s.8 Trygghet Övriga frågekategorier

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg.

Enkätundersökning nov - dec 2007. Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Enkätundersökning nov - dec 7 Grundläggande enkätundersökning hos medlemmarna för att kunna förbättra och utveckla Innerstaden Göteborg. Bakgrund Under November månad år 7 genomfördes denna enkätundersökning

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Svenskar flyttar ut när invandrare flyttar in

Svenskar flyttar ut när invandrare flyttar in Svenskar flyttar ut när invandrare flyttar in Hur många svenskar vill åka Orientexpressen hem? Inte så många. Det folkliga namnet på tunnelbanan till Akalla och Hjulsta kan driva bort svenskar från bostadsområden

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Bostäder och framtidens Väsby

Bostäder och framtidens Väsby Väsbymoderaten Tidning från Moderaterna i Upplands Väsby, #1, 2014 Ansvarig utgivare: Christer Derger Bostäder och framtidens Väsby I vårt Väsby ska alla ha möjlighet att förverkliga drömmen vi vill bygga

Läs mer

SE DISKRIPANSEN MELLAN POLICY OCH BESLUT

SE DISKRIPANSEN MELLAN POLICY OCH BESLUT Möllevången, 110214 Hej igen kära politiker! Vad bra att ni tittar lite närmare på det som finns att fundera extra kring vad gäller kvarteret Oket. Det är också roligt att så många i stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

BRF Skiftesgatan 4 Trivselregler & Allmän Information

BRF Skiftesgatan 4 Trivselregler & Allmän Information Hej och Välkommen till Brf Skiftesgatan! I det här dokumentet finner du föreningens trivselregler samt allmän information som är bra att känna till. Vi som sitter i Styrelsen har alltid en ambitionen om

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014

Haningeborna tycker om stadskärnan 2014 Haningeborna tycker om stadskärnan 204 Förord Innehåll En attraktiv stadskärna växer fram Den här rapporten är en redovisning och en analys av hur Haningeborna ser på stadskärnan. Haningebornas tankar

Läs mer

S K Y H Ö G T BOENDE 66 RUM BOSTAD 05/2018 AV CAMILL A R ANDERZ CEVUNG FOTO WINGÅRDH ARKITEKTKONTOR, A RIPELLINO

S K Y H Ö G T BOENDE 66 RUM BOSTAD 05/2018 AV CAMILL A R ANDERZ CEVUNG FOTO WINGÅRDH ARKITEKTKONTOR, A RIPELLINO S K Y H Ö G T BOENDE Det är något speciellt med de där höga husen både de riktiga skyskraporna och de som är lite för låga för att kallas så. De sträcker sig fritt upp mot himlen och visar stolt upp sig

Läs mer

Urban och social geografi, 15 hp, ht 09 Uppsala universitet Eva Andersson. F6. Den svenska bostadsmarknaden Bo Bengtsson

Urban och social geografi, 15 hp, ht 09 Uppsala universitet Eva Andersson. F6. Den svenska bostadsmarknaden Bo Bengtsson Urban och social geografi, 15 hp, ht 09 Uppsala universitet Eva Andersson F6. Den svenska bostadsmarknaden Bo Bengtsson Framväxten och institutionaliseringen av det svenska bostadssystemet Begrepp; Bostadssystem

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

K1) Minska polisinsatserna i våra förorter

K1) Minska polisinsatserna i våra förorter K1) Minska polisinsatserna i våra förorter Politiker och övriga makthavare har länge pekat finger mot ungdomarna i förorten. De antyder och pratar ständigt om den otrygga miljön och att de måste komma

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE GENOM STADSPLANERING OCH BYGGNADSUTFORMNING CPTED Crime Prevention Through Environmental Design

BROTTSFÖREBYGGANDE GENOM STADSPLANERING OCH BYGGNADSUTFORMNING CPTED Crime Prevention Through Environmental Design BROTTSFÖREBYGGANDE GENOM STADSPLANERING OCH BYGGNADSUTFORMNING CPTED Crime Prevention Through Environmental Design Bo Grönlund, arkitekt maa sa, lektor Kunstakademiets Arkitektskole, Köpenhamn Hög brottslighet

Läs mer

Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter. 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1

Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter. 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1 Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1 Syfte Att undersöka och få en ökad förståelse för hur utbildningen påverkar

Läs mer

Professionella samtal. verktyg för effektiv kontroll

Professionella samtal. verktyg för effektiv kontroll Professionella samtal verktyg för effektiv kontroll Kontroll är möte mellan människor Det viktigaste verktyg vi har är samtalet Nå företagarna Målet positiva möten, men ändå kontroll Få fram information,

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Benjamin,Pont us,theo och min syster Celina.

Denna bok är tillägnad till mina bröder Benjamin,Pont us,theo och min syster Celina. Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Denna bok är tillägnad till mina bröder Benjamin,Pont us,theo och min syster Celina. Kapitel 2 - Brevet. Sid:6-7 Kapitel 3 - Nycklarna. Sid:8-9 Kapitel 4 - En annan värld. Sid:10-11

Läs mer

Vem chatta du med, Sofie?

Vem chatta du med, Sofie? Vem chatta du med, Sofie? Teckenbilaga med text Tecknen som används i bilagan är TAKK, Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation, som är ett kompletterande kommunikationssätt för hörande personer

Läs mer