att förbundsstämman genomförs vart tredje år med början Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 57

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att förbundsstämman genomförs vart tredje år med början Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 57"

Transkript

1 Stadgar Förbundsstämma, fullmäktige och region Motion 57 Motionen kommer ifrån: Regionstyrelsen Mitt Förbundsstämma vart tredje år Tiden mellan förbundsstämmorna är alldeles för kort för man med ett bra resultat ska kunna genomföra tagna beslut. Förbundsstämman förväntas redovisa resultatet av besluten på nästkommande förbundsstämma. Med så kort tid som två år kan det vara svårt se effekten av det påbörjade arbetet. Vi är fullt medvetna om mandatperioderna behöver förändras och ett förslag är förbundsledamöterna väljs på tre år och förbundsordförande på sex år. För få möjlighet genomföra förbundsstämmans beslut och inte minst den ekonomiska besparingen för både regionerna och förbundet föreslår besluta. Vi föreslår förbundsstämman genomförs vart tredje år med början Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 57 Sammanfning Motionären föreslår förbundsstämman genomförs vart tredje år med början 2020, samt justera mandatperioderna så förbundsstyrelseledamöterna väljs på tre år och förbundsordförande på sex år. Bakgrunden till förslaget är tiden mellan förbundsstämmorna är alldeles för kort för man med ett bra resultat ska kunna genomföra tagna beslut. Beslutet skulle även innebära en kostnadsbesparing för Hyresgästföreningen. Förslag till beslut Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta bifalla motionen.

2 Förbundsstyrelsens överväganden Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfning två år är för kort tid för hinna genomföra beslut fade av förbundsstämman, samt förslaget skulle innebära en kostnadsbesparing för Hyresgästföreningen. Förbundsstyrelsen anser förslaget bör tolkas så kommande förbundsstämmor bör hållas år 2020 och därefter år 2023, samt hänsyn tas till systemet med mandatperioder och perioden för Agenda Med hänvisning till ovanstående anser förbundsstyrelsen motionen bör bifallas.

3 Motion 58 Motionen kommer ifrån: Regionstyrelsen Mitt Förbundsstämman förlagd i Stockholm För de flesta regioner är det ett pusslande med ombudens resor till förbundsstämman, resor som för många innebär långa och krångliga vägar. Tåg, båt och flyg stämmer inte alltid överens och för många innebär det resande över två dygn. Med förbundsstämman alltid på en ort i landet dit det är för de flesta enkelt ta sig är en stor fördel både tids-, och kostnadsmässigt. Som vi ser det så är den ultimata orten Stockholm. Stockholm har också den fördelen där finns det största utbudet av lokaler där förbundsstämman ryms. Vi föreslår besluta förbundsstämman fortsättningsvis förläggs till Stockholm. Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 58 Sammanfning Motionären föreslår förbundsstämman fortsättningsvis förläggs till Stockholm. Bakgrunden är dagens system med roterande förbundsstämma innebär höga kostnader och mycket arbete för regionerna med ombudens resor till förbundsstämman, resor som för många innebär långa och krångliga vägar. Tåg, båt och flyg stämmer inte alltid överens och för många ombud innebär det resande i över två dygn. En förbundsstämma på samma ort som för de flesta är enkelt ta sig till är en stor fördel både tids-, och kostnadsmässigt. Stockholm är den ort i landet som är enklast resa till och som har fördelen med stort utbud av hotell och stämmolokaler. Förslag till beslut Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta från och med första förbundsstämman efter 2020 hålla kommande förbundsstämmor i Stockholmsregionen, samt med detta anse motionen besvarad. Förbundsstyrelsens överväganden Förbundsstyrelsen håller med motionären om fördelarna med förlägga stämman till Stockholm är stora. För förtydliga beslutet föreslår förbundsstyrelsen besluta förbundsstämman fortsättningsvis förläggs till Stockholmsregionen (då lämpliga anläggningar kan ligga utanför själva staden Stockholm).

4 Förbundsstyrelsen föreslår detta beslut följer förslaget om stämmoperioder i motion 57, och därmed börjar gälla från och med första ordinarie förbundsstämma efter förbundsstämman Detta framför allt då lokal behöver bokas i mycket god tid, och en värdregion redan kommer vara utsedd för 2020 års stämma när detta beslut fas.

5 Motion 59 Motionen kommer ifrån: Arne Tärnblom, styrelseledamot Hyresgästföreningen Huddinge Motion till Hyresgästföreningens förbundsstämma Hyresgästföreningen är en folkrörelse. Hyresgästföreningen vill öka på öppenhet och stärka folkrörelestanken. Det nya framtidsprogrammet betonar öppenhet, med värdeord som Nytta, Glöd och Förnyelse.Med hänvisning till dels framtidsprogrammet dels broschyren Agenda 2022 och värdegrund förelår jag stadgarna ändras för ökad demokrati och ombuden får ökat inflytande i beslutsprocessen enligt nedan. Men först den nu gällande paragrafen: Val och omröstning vid förbundsstämman Varje ombud och förbundstyrelseledamot äger en röst samt yttrande- och förslagsrätt. Röstning med fullmakt får inte förekomma. Ledamot av förbundsstyrelsen äger inte förslags- eller rösträtt i frågor som rör ansvarsfrihet för de gångna räkenskapsårens verksamhet och förvaltning, i vilka frågor styrelseledamot endast har yttranderätt. Förbudsstämmans beslut utgörs av den mening som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna. Vid lika röstetal avgör lotten. Vid val ska sluten omröstning verkställas om någon röstberättigad begär det. Skall ändras till: Val och omröstning vid förbundsstämman Varje ombud äger en röst. Röstning med fullmakt får inte förekomma. Varje ombud och förbundsstyrelseledamot har yttrande och förslagsrätt. Ledamot av förbundsstyrelsen äger inte förslags- eller rösträtt i frågor som rör ansvarsfrihet för de gångna räkenskapsårens verksamhet och förvaltning, i vilka frågor styrelseledamot endast har yttranderätt. Ledamot som utsetts till ombud äger ej rösträtt. Förbudsstämmans beslut utgörs av den mening som har fått mer än hälften av de avgivna rösterna. Vid lika röstetal avgör lotten. Vid val ska sluten omröstning verkställas om någon röstberättigad begär det. Konkret betyder ändringen Förbundsstyrelseledamöterna mister sin rösträtt vid förbundsstämman. I övrigt inga ändringar. Men först den nu gällande paragrafen som gäller regionens fullmäktige: Val och omröstning vid fullmäktige Varje ledamot och Regionsstyrelseledamot äger en röst samt yttrande- och förslagsrätt. Röstning med fullmakt får inte förekomma. Ledamot av förbundsstyrelsen äger inte förslags- eller rösträtt i frågor som rör ansvarsfrihet för de gångna räkenskapsårens verksamhet och förvaltning, i vilka frågor styrelseledamot endast har yttranderätt. Fullmäktiges beslut utgörs av den mening som fått mer än hälften av de avgivna rösterna. Vid lika röstetal avför lotten. Vid val ska sluten omröstning verkställas om någon röstberättigad begär det. Röstsedeln ska i sådana fall för godkännas uppta det antal namn som ska väljas. Vid lika röstetal avgör lotten Val och omröstning vid fullmäktige

6 Varje ledamot äger en röst. Röstning med fullmakt får inte förekomma. Varje ombud och Regionsstyrelseledamot har yttrande och förslagsrätt. Ledamot av förbundsstyrelsen äger inte förslags- eller rösträtt i frågor som rör ansvarsfrihet för de gångna räkenskapsårens verksamhet och förvaltning, i vilka frågor styrelseledamot endast har yttranderätt. Ledamot som utsetts till ombud äger ej rösträtt. Fullmäktiges beslut utgörs av den mening som fått mer än hälften av de avgivna rösterna. Vid lika röstetal avför lotten. Vid val ska sluten omröstning verkställas om någon röstberättigad begär det. Röstsedeln ska i sådana fall för godkännas uppta det antal namn som ska väljas. Vid lika röstetal avgör lotten. Konkret betyder ändringen Regionsstyrelseledamöterna mister sin rösträtt. I övrigt inga ändringar. Jag föreslår förbundsstämman ändrar stadgarnas paragrafer enlig ovan motionen om den inte vinner gehör i den lokala hyresgästföreningen eller Regionen läggs fram som enskild motion till förbundsstämman 2018 Yttrande Utlåtande över motion 2 Stadgarna Regionstyrelsens föredragande: Jaana Andersson/Janåke Skoog Motionären riktar motionen till förbundsstämman och föreslår stadgarnas och ändras så ledamöter i förbundsstyrelse respektive regionstyrelse inte har rösträtt i något beslutsärende eller val på förbundsstämma respektive fullmäktige. Regionstyrelsen tycker diskussioner och förslag om stadgeändringar hör hemma på förbundsstämman. Det hindrar inte de ombud som väljs i sitt förarbete inför stämman kan diskutera igenom hur man ska ställa sig till förslagen. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige besluta Att utan eget ställningstagande skicka motionen till förbundsstämman som motionärernas egen. Fullmäktige beslutade enligt regionstyrelsens förslag Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 59 Sammanfning Motionären vill stadgarna samt ändras då motionären anser dessa ändringar leder till ökad demokrati och ombuden får ökat inflytande i beslutsprocessen. Den föreslagna ändringen i stadgarnas skulle innebära förbundsstyrelseledamöterna mister sin rösträtt vid förbundsstämman.

7 Den föreslagna ändringen i stadgarnas skulle innebära regionsstyrelseledamöterna mister sin rösträtt vid fullmäktige. Förslag till beslut Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta avslå motionen. Förbundsstyrelsens övervägande De av förbundsstämman valda ledamöterna till förbundsstyrelsen och de av fullmäktige valda ledamöterna till regionstyrelserna är engagerade och kunniga personer som har fått medlemmarnas förtroende på respektive nivå leda och utveckla Hyresgästföreningen. Att ta bort deras rösträtt då de dessutom ska vara med och förklara och försvara resultaten av sitt arbete på allt från fullmäktige till förbundsstämma känns inte som rätt väg gå för stimulera till engagemang och uppmuntra till man tar på sig ett ledande förtroendeuppdrag. Med anledning av ovanstående föreslås förbundsstämman besluta avslå motionen.

8 Motion 60 Motionen kommer ifrån: Regionstyrelsen region Stockholm Motion om motionstid Bakgrund När förbundsstämman 2016 antog nya stadgar var en av förändringarna motioner till regionfullmäktige ska inlämnas till regionstyrelsen senast en månad före fullmäktiges sammanträde ( Stadgar aug 2016). Lydelsen i tidigare stadgar var Motion ska inlämnas till regionstyrelsen vid den tidpunkt som denna fastställer, dock senast en månad före fullmäktiges sammanträde. ( Stadgar 2015) Sammanfande beskrivning I Stockholmsregionen har vi av tradition ett 20-tal motioner behandla vid årsmöte och höstfullmäktige, det vill säga årligen ungefär 40 motioner. Det är glädjande medlemmarna är aktiva och inkommer med många förslag. Men som vi människor ofta fungerar så inkommer 90 procent av motionerna de sista två dagarna före deadline. Det vi som styrelse känner är vi inte kan ge varje motion och motionär en så respektfull, genomgripande och kvalitetssäkrad hantering som vi önskar eftersom hanteringstiden nu har förkortats. Under våren ligger många av våra större helger vilket vissa år ytterligare kan minska antal vardagar. Process och tidaxel RS inriktningsbeslut och utser föredragande Kontor skriver fram förslag till yttrande, kommunicerar med föredragande Föredragande kommunicerar med motionär Föredragande lämnar slutförslag till kontor Kontor sammanställer alla motioner och yttranden RS beslut Kontor tar fram original och trycker upp Utskick till fullmäktigeledamöter v 1 v 2-3 v 4-5 v 5-6 v 6-7 Med den fyraveckors handläggning som nu är så har vi svårt hinna med både tjänstemännen får möjlighet skriva och kvalitetssäkra yttrandena och för styrelsen hinna kommunicera med motionärerna. Detta eftersom handlingarna ska skickas till ledamöterna redan tredje veckan så de är dem tillhanda en vecka före fullmäktige. Vi föreslår Att i första hand ändra tillbaka lydelsen gällande motions tid för inlämnande i till tidigare lydelse Motion ska inlämnas till regionstyrelsen vid den tidpunkt som denna fastställer, dock senast en månad före fullmäktiges sammanträde

9 Att i andra hand ge region Stockholm dispens och regionstyrelsen rätten fastställa tidpunkt för när motion ska ha inkommit till regionen,.dock senast en månad före fullmäktiges sammanträde Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 60 Sammanfning Motionären vill ändra tillbaka lydelsen gällande motions tid för inlämnande i till tidigare lydelse Motion ska inlämnas till regionstyrelsen vid den tidpunkt som denna fastställer, dock senast en månad före fullmäktiges sammanträde. De menar de med den fyraveckors handläggning som finns just nu i regionen så har de svårt hinna med både tjänstemännen får möjlighet skriva och kvalitetssäkra yttrandena och styrelsen hinner kommunicera med motionärerna. Detta eftersom handlingarna ska skickas till ledamöterna redan tredje veckan så de är dem tillhanda en vecka före fullmäktige. Förslag till beslut Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta anse motionen besvarad. Förbundsstyrelsens övervägande Förbundsstyrelsen har förståelse för problematiken som beskrivs i motionen. Det är viktigt för demokratin motionerna hinner beredas på ett seriöst sätt. Förbundsstyrelsen anser det fortfarande är viktigt motionstiden regleras i stadgarna, därför föreslår Förbundsstyrelsen motionstiden ändras från 1 till 2 månader i stadgarna.

10 Motion 61 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Södermalm En organisation med stark lokal aktivitet I en motion till förbundsstämman 2016 (Motion 7) föreslås förbundsstämman beslutar bejaka lokala verksamheter, nya arbetsformer och nya beslutsformer utifrån vad som lokalt behövs ändra vår stadga första meningen så den blir parallell med till: Regionchefen ansvarar för och leder det löpande arbetet vid regionkontoret utifrån förbundschefens, regionstyrelsens och regionfullmäktiges riktlinjer. Förbundsstämman besluta anse motionen vara besvarad. I förbundsstyrelsens övervägande konstateras motionens första sats överensstämmer med de förslag kring framtidsprogrammet som stämman ska behandla. Däremot hoppar förbundsstyrelsen helt över den andra satsen. Det är en viktig sats, där det stadgas regioncheferna lyder under såväl förbundschefen som under respektive regionstyrelse och respektive regionfullmäktige. Behovet av göra ett sådant förtydligande har hög grad förstärkts sedan Både ur allmän demokratisk synvinkel och med hänsyn till det ökade prioriteringen av lokal verksamhet. Vi föreslår därför förbundsstämman beslutar ändra vår stadga första meningen så den blir parallell med till: Regionchefen ansvarar för och leder det löpande arbetet vid regionkontoret utifrån förbundschefens, regionstyrelsens och regionfullmäktiges riktlinjer. 14 mars 2018 Paavo Bergman, tf ordförande Hyresgästföreningen på Södermalm Beatrice Ericsson, ordförande Hyresgästföreningen på Norrmalm Kicki Almlöv, ordförande Hyresgästföreningen Bromma Ekerö Anders Friberg, tf ordförande Hyresgästföreningen på Kungsholmen Vi föreslår ändra vår stadga första meningen så den blir parallell med till: Regionchefen ansvarar för och leder det löpande arbetet vid regionkontoret utifrån förbundschefens, regionstyrelsens och regionfullmäktiges riktlinjer.

11 Förbundsstyrelsens utlåtande över motion 61 Sammanfning Motionärerna föreslår förbundsstämman beslutar bejaka lokala verksamheter, nya arbetsformer och nya beslutsformer utifrån vad som lokalt behövs, och därför ändra våra stadgars första meningen så den blir parallell med till: Regionchefen ansvarar för och leder det löpande arbetet vid regionkontoret utifrån förbundschefens, regionstyrelsens och regionfullmäktiges riktlinjer. Stadgarna idag: Regionchef Regionchefen ansvarar för och leder det löpande arbetet vid regionkontoret. Regionchefen adjungeras till regionstyrelsens sammanträden Förbundschef Förbundschefen samordnar Hyresgästföreningens hela expeditionella verksamhet inom ramen för de riktlinjer som fastställs av förbundsstyrelsen. Förslag till beslut Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta avslå motionen. Förbundsstyrelsens överväganden Som regionchef har man fler olika personers och gruppers intressen ta hänsyn till. Precis om som motionärerna nämner behöver regionchefen ta hänsyn till riktlinjer från såväl förbundschef som regionstyrelse och regionfullmäktige. Men det som skiljer regionchefen från förbundschefen är regionchefen är anställd och jobbar på uppdrag av förbundschefen som är dess chef. Förbundschefen däremot är anställd av förbundsstyrelsen. Därför behöver också texterna i stadgarna vara olika utformade för regionchef och förbundschef. Med hänvisning till ovanstående anser förbundsstyrelsen motionen ska avslås.

2.5 Suspendering från förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen

2.5 Suspendering från förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen Stadgar Suspendering och uteslutning Motion 54 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Revidera stadgarna Motion till Förbundsstämma juni 2018 2b 1) REVIDERA STADGARNA 2.5 Suspendering från

Läs mer

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv.

Föreningsordförande, övriga ledamöter och ersättare väljs av årsmötet. Föreningsstyrelsen konstituerar i övrigt sig själv. Stadgar Förening och LH Motion 62 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Förtydliga stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2h FÖRTYDLIGA STADGARNA Nuvarande stadgar: 7 Hyresgästföreningar

Läs mer

Stadgar. Gällande från 1 augusti 2016 undantaget medlemsavgifter som är gällande från 1 januari 2017

Stadgar. Gällande från 1 augusti 2016 undantaget medlemsavgifter som är gällande från 1 januari 2017 Stadgar Gällande från 1 augusti 2016 undantaget medlemsavgifter som är gällande från 1 januari 2017 Stadgar antagna av förbundsstämman 2016, som gäller från 1 augusti 2016 Stadgar för Hyresgästföreningen,

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

Stadgar. Gällande från 1 januari 2015

Stadgar. Gällande från 1 januari 2015 Stadgar Gällande från 1 januari 2015 Stadgar antagna av förbundsstämman 2014, som gäller från 1 januari 2015 Stadgar för Hyresgästföreningen, riksförbundet, regioner, hyresgästföreningar och lokala hyresgästföreningar

Läs mer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer

Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer Stadgar för IOGT-NTOs folkhögskoleförbund Tollare Organisationsnummer 914000-0283 Antagna vid Folkhögskoleförbundets förbundsstämma 2015-06-28. 1 Ändamål och huvudman Folkhögskoleförbundets ändamål är

Läs mer

Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet

Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet Stadgar för Svenska Kattskyddsförbundet 1 Riksförbundet Svenska Kattskyddsförbundet är ett rikstäckande förbund som erkänner alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Svenska Kattskyddsförbundet

Läs mer

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman.

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman. 1 (5) Arbetsordning Detta dokument beskriver hur arbetet på förbundsstämman går till, den metod vi använder och vem som har rätt att vara med att lägga förslag och fatta beslut. I slutet av dokumentet

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Stadgar för Huvudvärksförbundet organisationen för dig med migrän, Horton eller andra huvudvärkssjukdomar

Stadgar för Huvudvärksförbundet organisationen för dig med migrän, Horton eller andra huvudvärkssjukdomar Stadgar för Huvudvärksförbundet organisationen för dig med migrän, Horton eller andra huvudvärkssjukdomar Senast reviderade av förbundsstämman 2016-05-28. 1. Förbundets namn Förbundets namn är: Huvudvärksförbundet,

Läs mer

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018 1 Försvarets Personaltjänstförbund Stadgar Antagna vid stämman 2018 Stadgar för Försvarets Personaltjänstförbund antagna vid Försvarets Personaltjänstförbunds stämma 2018 2 Ändamål 1 Försvarets personaltjänstförbund

Läs mer

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas Stadgar Ändamål och värdegrund Motion 43 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Översyn av stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2c ÖVERSYN AV STADGARNA Vi anser stadgarna är

Läs mer

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60 med utlåtanden 150 Motion 57 En demokratisk organisation där allas engagemang uppskattas, på riktigt. För att en enskild medlem ska kunna skicka en motion till stämman,

Läs mer

Stadgar för FRO Stockholm

Stadgar för FRO Stockholm Bilaga 1 till Proposition 2 Förb.stadgar2011mmm 110130 Stadgar för FRO Stockholm 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 FRO Stockholm (ett förbund inom Frivilliga Radioorganisationen FRO) är en sammanslutning av

Läs mer

Stadgar för. kretsar i Stockholms län

Stadgar för. kretsar i Stockholms län Stadgar för kretsar i Stockholms län Stadga för kretsar inom Moderaterna i Stockholms län Antagna vid förbundsstämma den 13 maj 2017. Godkända av partistyrelsen den 16 juni 2017. 1 Ändamål Kretsen är ett

Läs mer

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Förbundets stadgar antogs vid Riksstämman i Kiruna den 24 maj 2003. Senast reviderad vid Riksstämman i Stockholm/Sollentuna 25-26 maj 2013. Brottsofferjoure

Läs mer

Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM

Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM VERKSAMHETSOMRÅDE: STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING SAMT GOTLAND OCH ÅLAND Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM Antagna på extra årsmöte den 20 november 2011.

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING 1 UNG FÖRETAGSAMHET STOCKHOLMSREGIONENS ÄNDAMÅL Ung Företagsamhet Stockholmsregionen är en ideell förening som har till ändamål att ge ungdomar insikter i företagandets

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

Kapitel 1 Allmänna Bestämmelser

Kapitel 1 Allmänna Bestämmelser VÄSTERBOTTENS HANDBOLLFÖRBUNDS STADGAR, ANTAGNA VID FÖRBUNDETS ÅRSMÖTE, 9 juni 2016 Organisationsnummer; 894001-7125. Kapitel 1 Allmänna Bestämmelser 1 Förbundets uppgift Förbundets uppgift Västerbottens

Läs mer

Stadgar RFSU. 1 Ändamål. 2 Organisation och ansvar. 3 Medlemskap. Reviderade och antagna av kongressen 2015

Stadgar RFSU. 1 Ändamål. 2 Organisation och ansvar. 3 Medlemskap. Reviderade och antagna av kongressen 2015 Stadgar RFSU Reviderade och antagna av kongressen 2015 1 Ändamål Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden ideell förening. RFSU utgår från övertygelsen

Läs mer

STADGAR FASTSTÄLLDA

STADGAR FASTSTÄLLDA STADGAR FASTSTÄLLDA STADGAR VATTENFALLS IDROTTS- OCH FRITIDSFÖRBUND 1 Vattenfalls Idrotts- och Fritidsförbund är en sammanslutning av föreningar som finns till för dig som arbetar inom Vattenfallskoncernen.

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015.

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015. Stadgar För Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna 30-31 maj 2015. 1 FÖRBUNDET, DESS NAMN OCH SÄTE Förbundet är en organisation av ideella

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

VIKTIGA SKILLNADER MELLAN NUVARANDE STADGAR OCH FÖRSLAGET TILL FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

VIKTIGA SKILLNADER MELLAN NUVARANDE STADGAR OCH FÖRSLAGET TILL FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 VIKTIGA SKILLNADER MELLAN NUVARANDE STADGAR OCH FÖRSLAGET TILL FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 1 Namn, säte, ändamål m.m. Föreningens namn skall vara Classic Car Week. Föreningen är en ideell förening

Läs mer

Kriskommunikatörerna/Criscom

Kriskommunikatörerna/Criscom 1 (9) S T A D G A R för Kriskommunikatörerna/Criscom Förbundet bildat den 25 oktober 1975 Stadgarna antagna vid förbundsstämman den 10 mars 2007 Godkända av Svenska Försvarsutbildningsförbundets Överstyrelse

Läs mer

Stadgar. Riksförbundet Djurskyddet Sverige

Stadgar. Riksförbundet Djurskyddet Sverige Stadgar Riksförbundet Djurskyddet Sverige September 2010 Stadgar för Djurskyddet Sveriges riksförbund antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman 10 maj 2014

Läs mer

STADGAR. Antagna Reviderade En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt.

STADGAR. Antagna Reviderade En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt. DÄR MÄNNISKOR ÄR. MÖJLIGGÖR MÖTEN OCH EGENORGANISERING. STADGAR Antagna 2017-05-13 Reviderade 2018-10-21 En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt. Svenska Settlementförbundet

Läs mer

Normalstadgar lokala korpförbund. 2 Korpen ska aktivt verka för en idrott fri från droger och doping

Normalstadgar lokala korpförbund. 2 Korpen ska aktivt verka för en idrott fri från droger och doping S T A D G A R UMEÅ KORPFÖRBUND som omfattar det geografiska området Umeå med säte i Umeå Organisationsnummer: 8024411996 Kap 1 Ändamål 1 Korpen utvecklar, organiserar och sprider arbetsplatsanknuten idrott,

Läs mer

Distriktsförenings Normalstadgar

Distriktsförenings Normalstadgar Distriktsförenings Normalstadgar Datum: 2017-01-01 Förslag till Normalstadgar för Distriksföreningar inom Svenska Ridtravarförbundet Distrikt: Bildat den Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den enligt

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10.

Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 Revidering och komplettering 6. och 10. Edsvallaskolan Ekonomisk Förening Version B Stadgar Historik A 2015-03-26 Dessa stadgar har blivit antagna vid bildandemötet 2015-03-26 B 2015-04-23 Revidering och komplettering 6. och 10. vid styrelsemöte

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar 5 10 15 fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 2000 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar för FRO Sollefteå 231

Stadgar för FRO Sollefteå 231 Stadgar för FRO Sollefteå sid 1(5) Stadgar för FRO Sollefteå 231 Fastställda vid avdelningsstämman 2011-02-05 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 FRO Sollefteå (av Frivilliga Radioorganisationen FRO) är en sammanslutning

Läs mer

Där människor är. Möjliggör möten och egenorganisering.

Där människor är. Möjliggör möten och egenorganisering. Där människor är. Möjliggör möten och egenorganisering. STADGAR Antagna 2015-12-18 En demokrati kräver aktiva medborgare som är fria, tänker och handlar självständigt. Svenska Settlementförbundet möjliggör

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R

NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R NORMALSTADGAR FÖR UNGDOMSFÖRENING S T A D G A R för... Försvarsutbildningsungdomsförening Föreningen bildad den..... Stadgarna antagna vid.. Försvarsutbildningsungdomsförenings stämma och godkända av...

Läs mer

STADGAR GOTLANDS ISHOCKEYFÖRRBUND

STADGAR GOTLANDS ISHOCKEYFÖRRBUND STADGAR GOTLANDS ISHOCKEYFÖRRBUND Kap 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1:1 ÄNDAMÅL Gotlands Ishockeyförbund skall, enligt dessa stadgar och Svenska Ishockeyförbundets stadga, såsom Svenska Ishockeyförbundets regionala

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER 1 Ändamål KÄRRA VÄNNER är en ideell förening, vars syfte är att verka för att bevara byn Kärradals karaktär och verka för en god, trivsam och innehållsrik

Läs mer

Stadgar Sveriges Fellponnyförening

Stadgar Sveriges Fellponnyförening Stadgar Sveriges Fellponnyförening 1 Ändamål.. Föreningen är till för att främja Fellponny rasens användande i såväl avel som arbete. Föreningen jobbar för att öka kunskapen om Fellponnyn i Sverige och

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

Stadgar för Stockholms Simförbund

Stadgar för Stockholms Simförbund 1 Uppgift Stockholms Simförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Simförbundets stadgar, såsom Svenska Simförbundets regionala förbund arbeta i enlighet med detta förbunds ändamål. 2 Sammansättning

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

UPPLANDSISHOCKEYFÖRBUND

UPPLANDSISHOCKEYFÖRBUND STADGAR FÖR UPPLANDSISHOCKEYFÖRBUND Kap 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1:1 Ändamål 1:2 Sammansättning 1:3 Verksamhetsområde 1:4 Beslutandeorgan 1:5 Verksamhets-räkenskapsoch arbetsår 1:6 Avgifter 1:7 Arbetstagaresvalbarhet

Läs mer

STADGAR TIERP ASHIHARA KARATE KLUBB

STADGAR TIERP ASHIHARA KARATE KLUBB STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN TIERP ASHIHARA KARATE KLUBB MED HEMORT I TIERPS KOMMUN. Bakgrund Tierp Ashihara Karate Klubb bildades 2005-02-06 som en förening till Aktiv Ungdom. Föreningen har därefter

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar för regioner inom Kulturens Bildningsverksamhet

Stadgar för regioner inom Kulturens Bildningsverksamhet 1 (6) Stadgar för regioner inom Kulturens Bildningsverksamhet 1 Namn Föreningens namn är Region Väst inom Kulturens Bildningsverksamhet, nedan kallat Regionen. (organisationsnummer 802456-6369) Regionen

Läs mer

Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet

Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet Stadgar för Svenska Steriltekniska föreningen Antagna vid årsmötet Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningens ändamål är att stärka professionell kompetens, samverkan och erfarenhetsutbyte inom föreningen

Läs mer

Stadgar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Antagna av Förbundsstämman 2008

Stadgar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Antagna av Förbundsstämman 2008 Stadgar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Antagna av Förbundsstämman 2008 1 Namn och karaktär 1.1 Förbundets namn är Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. 1.2 Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft är en ideell intresseorganisation

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Balans

Stadgar för Riksförbundet Balans Stadgar för Riksförbundet Balans Föreningen Balans bildades år 1997. Ombildad till Riksförbundet Balans den 27 augusti 2012 med säte i Stockholm. Organisationsnummer: 802407-9074 Stadgarna antagna vid

Läs mer

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Ursprungliga stadgar 1 november 1996, Stockholm Antagna 22 april 2007, Stockholm Reviderade 19 april 2008, Helsingborg Reviderade 19 april 2009, Stockholm Reviderade

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND STADGAR FÖR DALA-GÄVLEBORGS HANDBOLLFÖRBUND KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och räkenskapsår 6 Sammansättning

Läs mer

RFS stadgar. Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

RFS stadgar. Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare RFS stadgar Förbundsstadgar antagna av RFS kongress 1997 och reviderade av kongress 2001, årsmöte 2003, årsmöte 2004, årsmöte 2007, årsmöte 2011 och årsmöte 2014. 1 Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action 1 Föreningens namn och säte Fair Action är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål och metoder Fair

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN SAST

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN SAST Stadgar för SAST antagna den 19 21 februari 2009 2013 1(5) STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN SAST 1 Firma Föreningens namn (firma) är SAST (Swedish Association for Software Testing)., en ideell förening

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet

STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND. Antagna årsmötet STADGAR FÖR STOCKHOLMS HANDBOLLFÖRBUND Antagna årsmötet 2014-01-29 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Innehåll Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande organ 5 Verksamhets- och

Läs mer

Stadgar för Haflingersport Sverige

Stadgar för Haflingersport Sverige Stadgar för Haflingersport Sverige Bildad den 28 september 2014. Förslag på ändringar på stadgar, beslutas av årsmöte samt extra allmänt möte 2017. 1 Ändamål Föreningen skall skapa en plattform för alla

Läs mer

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7)

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7) Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version 081016, 090212, 090219, 090305 Bilaga 1 Sida 1(7) 1 Föreningens namn är Länsbygderådet Sjuhärad som bildades 1998 12 05. 2 Föreningen har sitt

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund

Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund Bilaga 1 Stadsledningskontorets förslag till stadgar för Tyresåns vattenvårdsförbund STADGAR FÖR TYRESÅNS VATTENVÅRDSFÖRBUND Förslag till stadgar att godkänna på förbundsmötetoret förordar Förslag med

Läs mer

Begränsa antal förtroendeuppdrag en medlem kan sitta på samtidigt.

Begränsa antal förtroendeuppdrag en medlem kan sitta på samtidigt. Stadgar Mandatregler, kallelser och protokoll Motion 48 Motionen kommer ifrån: Linus Fast Begränsa antal förtroendeuppdrag en medlem kan sitta på samtidigt. Målet som denna motion riktar sig mot är förändra

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 00 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Förbundsstadgar Djurskyddet Ungdom

Förbundsstadgar Djurskyddet Ungdom Förbundsstadgar Djurskyddet Ungdom 1 Riksförbundets namn, sätesort och beskrivning Riksförbundets namn är Djurskyddet Ungdom. Organisationsnummer är 802492-8346. Sätesort är Stockholm. Djurskyddet Ungdom

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället.

1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället. STADGAR FÖR Riksförbundet Svenska Prematurförbundet 1. Förbundets namn är Riksförbundet Svenska Prematurförbundet. 2. Syften öka kunskapen och medvetenheten om för tidigt födda barn i samhället. bevaka

Läs mer

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Stadgar för SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Antagna vid årsmötet 2011-03-19 Revisionshistoria 1998-02-07 Första utgåvan antagna vid årsmötet 1998-02-07. 2011-03-19 Uppdaterad enligt beslut på årsmöte

Läs mer

Stadgar för SOLLENTUNA RIDKLUBB. medlem i Svenska Ridsport Förbundet

Stadgar för SOLLENTUNA RIDKLUBB. medlem i Svenska Ridsport Förbundet Stadgar för SOLLENTUNA RIDKLUBB medlem i Svenska Ridsport Förbundet Stadgarna ändrade på årsmöte den 21 februari 2016 1 Ändamål Sollentuna Ridklubb är en ideell förening som är ansluten till Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Hur man skriver en motion

Hur man skriver en motion Tele Handläggare R. Rohammar utv. av Region Stockholm Datum 2016-11-02 1 (6) Hur man skriver en motion Hyresgästföreningen region Stockholm Arenavägen 55 Box 10117 E-post: stockholm@hyresgastforeningen.se

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERN REGIONALT

NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERN REGIONALT NORMALSTADGAR FÖR RIKSTEATERN REGIONALT Antagna på Riksteaterns kongress den 10 maj 2015 Dispens 17 antaget av nationella styrelsen 11 maj 2016 Inledande bestämmelser 1 Riksteatern regionalt, internt benämnd

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

stadgar för Göteborgsdistriktet

stadgar för Göteborgsdistriktet stadgar för Göteborgsdistriktet Stadgar för Göteborgsdistriktet av Amnesty International Detta dokument består av nationella standardstadgar för distrikt inom amnesty international, samt de lokala tillägg

Läs mer

STADGAR FÖR. Vännäs Ryttarförening Bildad 1980

STADGAR FÖR. Vännäs Ryttarförening Bildad 1980 STADGAR FÖR Vännäs Ryttarförening Bildad 1980 Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 25/2 2007 enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18 1 Ändamål Vännäs

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action På årsmötet 2015 beslutades att föreningen byter namn till Fair Action och att stadgarna ändras i enlighet med beslutet. Stadgarna antogs av Fair Trade Centers konstituerade

Läs mer

SVERIGES FRANCHISETAGARE

SVERIGES FRANCHISETAGARE stadgar för SVERIGES FRANCHISETAGARE (802433-3828) Reviderade 2006, 2011 och 2014 1 Stadgar för Sveriges Franchisetagare 1 Firma och säte Föreningens firma är Sveriges Franchisetagare och har sitt säte

Läs mer

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt

tillvarata medlemsföreningarnas intressen representera medlemsföreningarna regionalt, nationellt och internationellt Stadgar för Musikcentrum Riks 1 NAMN OCH SÄTE Förbundet Musikcentrum Riks (MCR) är en ideell förening som består av musikcentrumbildningar. Det har sitt säte i Göteborg. 2 ÄNDAMÅL Musikcentrum Riks ska

Läs mer

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Skånes Bowlingförbund omfattar de föreningar som är medlemmar i Svenska Bowlingförbundet och som har hemvist inom distriktets geografiska område. KAP 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Uppgift Skånes Bowlingförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar och Svenska Bowlingförbundets stadgar, såsom Svenska Bowlingförbundets (SvBF) regionala organ arbeta i enlighet

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1

PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 PROPOSITIONER HÄFTE 2 1 INNEHÅLL PROPOSITION 2009:4 ANGÅENDE SPRÅKLIG REVIDERING AV STADGARNA 3 PROPOSITION 2009:5 ANGÅENDE INNEHÅLLSMÄSSIG REVIDERING AV STADGARNA 4 BILAGA 1, NUVARANDE FÖRBUNDSSTADGAR,

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område.

Förbundet omfattar de föreningar som är medlemmar i SAFF, och som har hemvist inom distriktets geografiska område. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Svenska Amerikansk FotbollsFörbund. nedan benämnt förbundet, skall, enligt dessa stadgar och Svenska Amerikansk Fotbollförbundets (SAFF) stadgar, såsom SAFFs

Läs mer

Föreningen Lästringebygden

Föreningen Lästringebygden Stadgar för Föreningen Lästringebygden Namn och verksamhetsområde Föreningens namn är Föreningen Lästringebygden. Föreningen är medlem i Södermanlands hembygdsförbund och därigenom ansluten till Sveriges

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Stadgar för Lidingö Ryttarförening. medlem i Svenska Ridsport Förbundet

Stadgar för Lidingö Ryttarförening. medlem i Svenska Ridsport Förbundet Stadgar för Lidingö Ryttarförening medlem i Svenska Ridsport Förbundet Bildat 1950 Stadgar ändrade på extra allmänt möte den 27 september 1994. 1 Ändamål Lidingö Ryttarförening är en ideell förening som

Läs mer

Stadgar för lokal förening i

Stadgar för lokal förening i Stadgar för lokal förening i Brottsofferjourernas Riksförbund Reviderad vid Riksstämman i Strömstad 2009 Brottsofferjourernas Riksförbund Bondegatan 40 100 61 STOCKHOLM Telefon: 08-644 88 00 Fax: 08-644

Läs mer

SJA. Stadgar. För. Sveriges Jordbruks- Arrendatorers Förbund. Antagna , ändrade , och

SJA. Stadgar. För. Sveriges Jordbruks- Arrendatorers Förbund. Antagna , ändrade , och SJA Stadgar För Sveriges Jordbruks- Arrendatorers Förbund Antagna 1980-11-20, ändrade 1995-11-23, 2003-11-26 och 2008-11-25 STADGAR För Sveriges Jordbruksarrendatorers förbund 1 Firma Förbundets firma

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 samt vid förbundsstämman 14 april 2007 samt vid

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Riksförbundets stadgar

Riksförbundets stadgar Riksförbundets stadgar Förbundets stadgar antogs vid Riksstämman i Kiruna den 24 maj 2003. Senast reviderad vid Riksstämman i Strömstad 16-17 maj 2009. 1 Förbundets stadgar antogs vid Riksstämman i Kiruna

Läs mer