PLANAVDELNINGEN Arne Fredlund SID 1 (12)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PLANAVDELNINGEN Arne Fredlund SID 1 (12)"

Transkript

1 STADSBYGGNADSKONTORET DNR PLANAVDELNINGEN Arne Fredlund SID 1 (12) Svea Hovrätt Mark- och miljööverdomstolen Mål nr P Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms kommun./. Björn Jonsson angående detaljplan för del av kvarteret Linaberg m.m. i stadsdelen Mariehäll i Stockholms kommun Efter medgivet anstånd får kommunen anföra följande. Komplettering av överklagande Mark- och miljödomstolen har upphävt stadsbyggnadsnämndens beslut att anta en detaljplan för fyra nya bebyggelsekvarter samt gata och park i Mariehäll. Detaljplanen omfattar 465 lägenheter men överklagades till domstolen enbart med avseende på en ny byggnad intill ett befintligt bostadshus. Domstolen anför i sin dom att ett föreslaget punkthus genom sin placering medför skuggning och bortfall av utblickar för boende på Alpvägen och att olägenheterna är större än vad som rimligen får godtas. Domstolen anger vidare att olägenheterna hade kunnat undvikas eller minimeras genom att punkthuset placerats på annan plats, våningsantalet begränsats eller byggnaden placerats hörn mot hörn. Domstolen slutsats är att skälig hänsyn till befintliga bebyggelseförhållanden inte tagits och att antagandebeslutet strider mot 1 kap 5 och 5 kap 2 ÄPBL. Kommunen anser att mark- och miljödomstolen gjort en felaktig bedömning i avvägningen mellan olika intressen och kommit fram till en felaktig dom. Sammanfattningsvis består felaktigheterna i att: Domstolen har inte uppmärksammat att planområdet ingår i ett område som enligt översiktsplanen avses för den centrala stadens utvidgning, vilket innebär en omvandling till en tät stadsmiljö. Domstolen har inte beaktat att olägenheterna för den klagande inte är större än vad som enligt tidigare etablerad praxis ansetts vara acceptabelt och normalt förekommande i en tät och växande storstadsregion. Mark- och miljödomstolen har tillämpat 5 kap. 2 ÄPBL felaktigt och enbart beaktat befintliga förhållanden utanför planområdet men bortsett från gällande detaljplan och förutsättningarna inom planområdet vid avvägningen mellan olika intressen. Box 8314, Stockholm. Besöksadress Fleminggatan 4 Telefon Fax stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

2 SID 2 (12) Domstolen har gjort en avvägning mellan motstående allmänna intressen och angett möjligheter att ge detaljplanen en alternativ utformning på ett sätt som står i strid med praxis i regeringen och Regeringsrätten i fråga om utrymmet för det kommunala självbestämmandet. Domstolen har felaktigt angett att stadsbyggnadsnämnden beretts tillfälle att yttra sig, men inte hörts av. Bakgrund Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm antog den 29 september 2011 en ny detaljplan för del av kvarteret Linaberg m.m. i stadsdelen Mariehäll. Planens syfte är att ersätta en del av ett befintligt industriområde med bostäder, förskola, butikslokaler, två parker samt en ny gata. Detaljplanen omfattar ca 465 lägenheter och är ett viktigt led i pågående stadsutveckling för Mariehäll. Stadsutvecklingen omfattar även angränsande delar av Sundbybergs kommun. I detaljplanens närområde planeras och byggs omkring 3000 lägenheter. Fler än tio nya detaljplaner har antagits och vunnit laga kraft de senaste åren i den överklagade planens närmaste omgivningar (se bild 1). Flera av planerna gäller utbyggnaden av Annedalsområdet väster om planområdet och en detaljplan avser norra delen av Linabergsområdet. Tillsammans innebär det en fullständig omvandling av f.d. Mariehälls industriområde. Bild 1 Mariehäll genomgår en omfattande omvandling. Över tio nya detaljplaner i närområdet har vunnit laga kraft.

3 SID 3 (12) Den aktuella detaljplanen följer den redan etablerade strukturen och inriktningen för området och bebyggelsen innebär en naturlig fortsättning i förhållande till redan färdiga detaljplaner. Planområdet ingår i den centrala stadens utvidgning. Planområdet ingår i ett område som enligt kommunens översiktsplan är avsett för den centrala stadens utvidgning (Promenadstaden Översiktsplan för Stockholm, antagen av kommunfullmäktige 15 mars 2010). Det framgår av översiktsplanens karta genom en markering som bl.a. omfattar Mariehäll och som förklaras på plankartan under rubriken Stadsutvecklingsstrategier för hållbar tillväxt. Av översiktsplanens text framgår att avsikten är att utveckla en mer sammanhållen stadsmiljö i Stockholms närförorter: Det övergripande målet ska vara att skapa en tätare, sammanhållen, mer mångsidig och levande stadsmiljö där det finns förutsättningar till ett bredare utbud av bostäder, verksamheter, service, kultur, upplevelser etcetera. Det innebär en omvandling inom flera av närförorterna i syfte att uppnå detta mål. (Promenadstaden, Översiktsplan för Stockholm 2010, sid 35-36) Av översiktsplanen framgår att den valda stadsbyggnadsstrategin medför konsekvenser för de som bor och verkar i områdena och att det är förändringar som normalt får accepteras. En successiv utveckling av stadsbebyggelsen innebär alltid konsekvenser för de som bor och verkar i det aktuella området. Dessa konsekvenser är normalt ökad trafik, ändrad parkeringssituation, ianspråktagande av ytor som inte är bebyggda, nya ljusförhållanden och förändrad utsikt i närliggande bebyggelse. I en växande stad behöver denna typ av förändringar för omgivningen normalt accepteras om inriktningen för en trygg och levande stadsmiljö ska kunna nås. (Promenadstaden, Översiktsplan för Stockholm 2010, sid 45) Även i den föregående översiktsplanen (Översiktsplan 99) är området angivet som en del av stadsutvecklingsområdet Mariehäll-Brommafältet-Ulvsunda. Avsikten är att omvandla närförorten till tät stadsbebyggelse. Den pågående omvandlingen innebär en täthet som är jämförbar med den som finns i den klassiska stenstaden t.ex. i Vasastaden och på Östermalm. I Annedal, väster om planområdet, är tomtexploateringstalet för bostadsbebyggelse omkring 2,0 (våningsytans förhållande till tomtytan). Byggnadshöjden varierar mellan 2 och 16 våningar. Avstånden mellan bostadshusen är ofta små. Överklagandet berör enbart en del av detaljplanen Stadsbyggnadsnämndens beslut att anta detaljplanen överklagades först till länsstyrelsen, som avvisade överklagandena. En boende på Alpvägen 22, överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen, som gick på den överklagandes linje och upphävde detaljplanen.

4 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 4 (12) Överklagandet gäller en byggnad i detaljplanens norra del och dess förhållande till ett befintligt punkthus på Alpvägen 22, som byggdes och ingick i en tidig del av industriområdets områdets omvandling. Befintliga förhållanden Inom planområdet gäller i huvudsak en detaljplan Pl från 1967, som anger byggnadskvarter för industriändamål för huvuddelen av planområdet inklusive den del el som överklagandet avser. Om den nya detaljplanen inte fastställs fortsätter industriplanen att gälla. Byggrätten är i gällande plan begränsad i höjdled till 12 meter över marknivå. vå. Den har inga andra begränsningar i fråga om exploateringsexploatering grad eller bebyggelsens ggelsens utbredning, vilket innebär att planen ger möjligheter att utöka industribebyggelsen inom befintliga fastigheter. Bild 2 Befintlig lager- och kontorsbebyggelse på fastigheten Linaberg 15 sedd från vändplanen (bild från planbeskrivningen sid 4) Befintlig bebyggelse söder om fastighetsgränsen till punkthuset vid Alpvägen 22 omfattar en lång byggnad som är ett höglager med gaveln, ca 15,5 meter från punkthusets södra fasad, och en tillhö tillhörande kontorsdel i fem våningar ca 11,5 mem ter från punkthuset. Intill industribebyggelsen finns en stor vändplan för lastbilar. Den nya detaljplanen innebär att befintliga byggnader ska rivas och att industria industrianvändningen upphör. Planförslaget Kommunen anser att den antagna detaljplanen innebär förbättrade förhållan förhållanden för boende vid Alpvägen, genom att industrianvändningen upphör, tunga transpo transporter försvinner och den befintliga lager lager- och kontorsbyggnaden rivs. Om gällande industriplan behålls finns också möjligheter att industribebyggelsen kan utvidgas inom fastigheten eten med de ökade olägenheter för kringboende som detta kan medf medföra.

5 SID 5 (12) Mark- och miljödomstolen har inte beaktat att befintliga bebyggelseförhållanden inom industriområdet och gällande detaljplan för industriområdet har betydelse vid bedömningen av den nya planens konsekvenser. Det innebär att domstolen inte tagit skälig hänsyn till befintliga bebyggelse- och fastighetsförhållanden enligt 5 kap 2 ÄPBL. Mariehällsvägen 37A Bild 3 Ortofoto över planområdet. Bilden är från På bilden syns bebyggelsen på fastigheterna Linaberg 15 och Linaberg 19 (bebyggelsen på Linaberg 19 är numera riven) inom planområdet samt punkthuset vid Alpvägen 22. Den nya byggnaden framför Alpvägen 22 ersätter befintlig lager- och kontorsbyggnad. Den nya byggnaden ligger på en marknivå omkring 3 meter lägre än punkthuset. Den bidrar med 30 lägenheter och har därmed betydelse för bostadsförsörjningen. Kommunen anser att den har fått en lämplig placering både med hänsyn till stadsbilden och med avseende på möjligheterna att minimera olägenheter för boende vid Alpvägen. Ur stadsbildssynpunkt är läget fördelaktigt genom att byggnaden skapar en övergång mellan två bebyggelsetyper, de båda tätt placerade punkthusen på höjden och den lägre kvartersbebyggelsen inom planområdet. Ett viktigt intresse har också varit att skapa en ny park mellan den nya byggnaden och nästa kvarter i väster, för att omvandla industriområdet till en attraktiv bostadsmiljö.

6 SID 6 (12) Bild 4 Gällande detaljplaner (från planmosaiken) Bild 5 Befintliga förhållanden (från BAS-kartan) Bild 6 Planförslaget (utsnitt ur plankartan)

7 SID 7 (12) Den nya byggnaden är förskjuten i förhållande till punkthuset vid Alpvägen 22 så att dess fasad enbart står framför halva punkthuset. Större delen av den nya byggnaden står i stället framför ett två våningars parkeringsdäck vid Alpvägen 22 väster om punkthuset. Framför den östra delen av punkthuset anger detaljplanen mark som inte får bebyggas (prickmark) och gata. Det innebär fördelar för utblickarna för boende i lägre belägna lägenheter och balkonger vid båda punkthusen på Alpvägen och även med avseende på utblickarna från gården mellan punkthusen. Den nya byggnaden skymmer en mycket mindre sträcka utmed fastighetsgränsen, omkring 25 meter jämfört med 50 meter för befintlig industribebyggelse. Samtidigt är den nya byggnaden högre än industribebyggelsen och ligger något närmare punkthuset. Det innebär att boende i det ena punkthusets sydvästra del får en försämring främst de i de högst belägna lägenheterna, där de boende tidigare haft fri utblick över industribebyggelsens tak. Den nya byggnaden är utformad med nio våningar (inklusive en indragen vindsvåning), vilket är samma våningsantal som de befintliga punkthusen. Genom att de befintliga punkthusen ligger högre kommer de emellertid höjdmässigt att dominera stadsbilden. Kritiken från boende vid Alpvägen har föranlett kommunen att ändra planförslaget efter samrådet och sänka den nya byggnaden en våning, för att uppnå bättre förhållande till befintlig bebyggelse. Enligt kommunens uppfattning innebär detaljplanen en rimlig avvägning mellan motstående allmänna och enskilda intressen. Kommunen bedömer också att avvägningen beträffande byggnadens placering och utformning ligger inom det handlingsutrymme som ges av det kommunala självbestämmandet. Kommunen ifrågasätter domstolens bedömning, att det nya punkthuset hade kunnat placeras på annan plats inom planområdet, alternativt våningsantalet begränsats eller byggnaden placerats hörn mot hörn. Sådana ändringar får konsekvenser som inte enbart handlar om att tillgodose enskilda intressen för boende vid Alpvägen utan påverkar även allmänna intressen för bostadsförsörjning och medför konsekvenser för detaljplanens struktur och utformning i övriga delar. Avstånd mellan byggnaderna Avståndet mellan den nya byggnaden och punkthuset vid Alpvägen 22 är meter. Avståndet varierar eftersom båda byggnaderna har utskjutande delar och deras fasader inte är parallella med varandra meter är ett nära avstånd, men ändå vanligt förekommande i tät stadsbebyggelse. De nybyggda punkthusen vid Alpvägen 20 och 22 ingår i en tät bebyggelsemiljö. De har ett inbördes avstånd om ca 7 meter. Avståndet från punkthuset vid Alpvägen 20 och den befintliga byggnaden vid Mariehällsvägen 37A är enbart 6,5 meter. I flera kvarter i Annedalsområdet förekommer avstånd om 8-9 meter mellan husfasader (långsida-gavel). I detaljplanen för norra delen av Linaberg (dnr ), som vunnit laga kraft men ännu inte är utbyggd, förekommer ännu kortare avstånd mellan flera byggnader. Bland annat har ett punkthus placerats 5-6 meter från angränsande lägre byggnader. Genom lämpligt förhållande mellan byggna-

8 SID 8 (12) dernas placering, deras utformning och tillgång till gårdar kan även så tät bebyggelse erbjuda goda bostadsmiljöer. I stadsutvecklingsområdet Lindhagen på nordvästra Kungsholmen är avstånden mellan husfasader vid de mindre gatorna 12 meter utan några förskjutningar i byggnadernas placering, vilket medför avsevärt större påverkan på utblickar och dagsljusinfall jämfört med förhållandena vid den överklagade planen. Vid Högbergsgatan på Södermalm i Stockholm avvisade regeringen i april 2002 överklaganden från grannar och fastställde en detaljplan för en sammanhängande rad med ny bostadsbebyggelse 2-5 våningar med omkring 9 meter avstånd till befintliga bostadshus (Detaljplan för Fyrspannet, dnr ). Enligt kommunens bedömning är den nya byggnaden enligt detaljplanen för Linaberg placerad på ett avstånd till befintlig bebyggelse som är vanligt förekommande både i närområdet och i andra täta stadsmiljöer. Solstudier Genomförda solstudier ger underlag för en bedömning av förslagets påverkan på punkthuset vid Alpvägen 22. Solstudierna avser olika klockslag vid sommarsolstånd (21/6) och vårdagjämning (21/3). Resultatet vid höstdagjämning är samma som vårdagjämning. En sammanfattning har redovisats i planbeskrivningen under rubriken solstudier, sid 16. Den redovisade slutsatsen är att påverkan är begränsad. Solstudien har inte omfattat någon jämförelse med påvekan av den befintliga industribebyggelsen. De bilder från solstudien som planbeskrivningens bedömning grundas på bifogas (se bilaga). Bilderna visar att punkthusen inte påverkas av någon skugga från den nya byggnaden under förmiddagar (kl 9), varken vid sommarsolstånd eller vinteroch vårdagjämning. Mitt på dagen (kl 12) sker ingen skuggning av punkthusen, varken vid sommarsolstånd eller vinter- och vårdagjämning. Under eftermiddagen (kl 15) skuggas punkthuset vid Alpvägen 22 på fasaden i sydväst. Vid sommarsolståndet är skuggningen begränsad och påverkar de nedre våningarna. Vid höst- och vårdagjämning påverkas så gott som hela fasaden. Påverkan på eftermiddagen är av samma omfattning som skuggningen från Alpvägen 22 mot Alpvägen 20. Kvällstid (kl 18) påverkas punkthusen inte av skuggning från den nya byggnaden utom vid sydöstra hörnet av Alpvägen 22. Detta gäller sommartid. Vid höst- och vårdagjämning är det mörkt denna tid. Slutsatsen av solstudierna är att de befintliga punkthusen skuggar varandra i samma omfattning sinsemellan som motsvarande förhållande mellan ny och befintlig bebyggelse. Det är rimligt att den olägenhet av skuggning som accepterats i förhållandet mellan befintliga punkthus också får accepteras för förhållandet mellan den nya byggnaden och punkthuset vid Alpvägen 22.

9 SID 9 (12) Tabellen nedan sammanfattar resultatet av solstudierna Olägenheten för grannar Byggnader ska placeras och utformas så att de bland annat inte medför betydande olägenhet för omgivningen, enligt 3 kap 2 ÄPBL. I förarbeten till lagen anges att de förhållanden som ska beaktas är t.ex. olägenhet för grannar i form av skymd sikt eller sämre ljusförhållanden. Vid bedömningen av vad som i enskilda fall är att betrakta som betydande olägenhet är avsikten att områdets karaktär och förhållandena på orten vägts in i bedömningen. Toleransnivån kan med andra ord variera med hänsyn till förutsättningarna i det enskilda fallet. Mark- och miljödomstolen har i sin dom inte beaktat pågående stadsomvandling och förtätning av Mariehäll och inte heller de befintliga förhållandena inom planområdet. Båda omständigheterna ingår i vad som borde ha tagits med i bedömningen av om påverkan ryms inom vad som får tålas med hänsyn till omständigheterna. Det har medfört att domstolen kommit till fel slutsats beträffande den olägenhet som den boende vid Alpvägen 22 påverkas av. Enligt kommunens uppfattning är påverkan av planen på boende vid Alpvägen av den karaktär som översiktsplanen redovisat normalt bör accepteras (se tidigare angivet citat från översiktsplanen sid 3). Olägenheten är inte större än vad som är normalt i centrala delar av en tät och växande storstadsregion och vad som tidigare har etablerats vid omvandlingen av Mariehäll I avvägningen mellan allmänna och enskilda intressen ska också beaktas att det finns en rimlig proportion mellan vad det allmänna vinner och den enskilde förlorar vid en förändring. Om det allmänna intresset är svagt har detta stor betydelse för vad en enskild ska behöva tåla. Omvänt måste det enskilda intresset kunna stå tillbaka för ett starkt samhällsintresse. I det aktuella fallet är samhällsintresset av att kunna fullfölja den pågående omvandlingen av Mariehäll med ökad täthet i bebyggelsen väsentligt med avseende på bostadsbehovet. Principiellt viktig fråga Stockholm är en snabbt växande storstad och invånarantalet beräknas inom drygt tio år överstiga en miljon. Enligt kommunens planering kommer det att behöva byggas nya bostäder till år För kommunen är alla planerade bostadsprojekt angelägna för att klara bostadsförsörjningen.

10 SID 10 (12) Stadsomvandling och förtätning av Stockholms närförorter är en nödvändigt för att klara bostadsbehovet. Planförslagets 465 nya lägenheter är därvid ett viktigt tillskott till bostadsförsörjningen. Ännu viktigare är den principiella frågan om befintliga områden kan förtätas i den omfattning översiktsplanen räknat med. Beräkningarna utgår från att omfattningen av förtätningen och hur nära nya byggnader kan placeras vid befintliga bostäder ska följa samma utgångspunkter som gällt för stadsutvecklingen de senaste åren. Mark- och miljödomstolens dom innebär ett avsteg från vad som hittills ansetts vara normalt förekommande förhållanden i en tät stadsbygd och riskerar därigenom att väsentligt försvåra Stockholms fortsatta utveckling. I ett likartat fall har Regeringsrätten i en dom den 10 januari 2003 prövat överklagande av en detaljplan för nya punkthus nära ett befintligt bostadshus i stadsdelen Ladugårdsgärde i Stockholm. Enligt Regeringsrättens bedömning kan detaljplanen komma att leda till olägenheter för närboende genom minskad solinstrålning, försämrad utsikt, inskränkning av naturmark och ökat buller. Regeringsrätten fann emellertid inte att den skada som bebyggelsen kan medföra går över gränsen för vad som med hänsyn till förhållandena får tålas (mål ). Ofullständigt underlag för mark- och miljödomstolens beslut Enligt 5 kap 1 lag (2010:921) om mark- och miljödomstolar, tillämpas lagen (1996:242) om domstolsärenden, ÄrendeL, i mål som har öveklagats till markoch miljödomstolen. Enligt 12 ÄrendeL ska domstolen bland annat se till att ärendet blir så utrett som dess beskaffenhet kräver och genom frågor och påpekanden försöka avhjälpa otydligheter och ofullständigheter i parternas framställningar. Rätten har således ett stort ansvar för utredningens fullständighet. I det aktuella målet anges i domen att Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm har beretts tillfälle att yttra sig över överklagandet, men inte hörts av. Uppgiften är fel i så avseende att stadsbyggnadsnämnden svarat och hänvisat till planhandlingarna. I rättens skrivelse till stadsbyggnadsnämnden finns ingen uppgift om att rätten ansett planhandlingarna vara ofullständiga och inte heller någon fråga om stadsbyggnadsnämnden kan medge att planen ändras eller undantas från fastställelse till viss del. Hade dessa frågor framställts hade stadsbyggnadsnämnden kunnat undanröja tveksamheter om solstudier och medge undantag från planen, vilket hade kunnat leda till ett annat beslut av rätten. Skäl för prövningstillstånd Prövningstillstånd ska meddelas eftersom det finns anledning att betvivla riktigheten i mark- och miljödomstolens beslut. Med hänsyn till vad som framförts ovan anser kommunen att mark- och miljödomstolens dom är felaktig. Det är av vikt för rättstillämpningen att det tydligt slås fast vad överprövningen av ett kommunalt beslut ska omfatta och vilket handlingsutrymme

11 SID 11 (12) kommunen har att väga samman motstående allmänna och enskilda intressen. Bedömningen av vad som är skälig hänsyn till befintlig bebyggelse blir allt viktigare när planeringen inriktas på förtätning av befintliga stadsmiljöer. Gränsen för vad som får tålas i fråga om olägenheter när nya hus byggs nära befintliga är emellertid otydlig. Av detta följer att det är av stor vikt att frågan prövas av mark- och miljööverdomstolen till vägledning i kommunal planering. Synnerliga skäl för att pröva överklagandet föreligger även genom att Mark- och miljödomstolens dom riskerar att avsevärt försvåra andra förtätningsprojekt och få väsentliga konsekvenser för kommunens bostadsförsörjning. Kommunens yrkanden Kommunen yrkar i första hand att Mark- och miljööverdomstolen upphäver mark- och miljödomstolens dom och fastställer detaljplanen i dess helhet. I andra hand medger kommunen, enligt 13 kap. 8 första stycket ÄPBL, att Mark- och miljööverdomstolen får upphäva planbeslutet i den del som berörs av överklagandet, se bild 7. Stadsbyggnadsnämnden bedömer, efter överläggningar med berörda fastighetsägare, att detaljplanen kan genomföras för övriga delar utan hinder av ett det angivna området undantas från fastställelse. Kommunen begär samtidigt att Mark- och miljööverdomstolen förordnar att det överklagade beslutet får genomföras i sådana delar som uppenbarligen inte berörs av överklagandet, enligt bild 7, utan hinder av att överklagandet inte har slutligen avgjorts. Hemställan om syn på platsen Kommunen åberopar syn på platsen för att visa förhållandena mellan de enskilda och allmänna intressen som berörs. Synen ska styrka att den avvägning som staden gjort mellan motstående enskilda och allmänna intressen är riktig och att de befintliga förhållandena på platsen innebär att detaljplanen upphäver en existerande olägenhet för boende vid Alpvägen. Hemställan om skyndsam handläggning Kommunen hemställer att handläggningen av målet sker skyndsamt och prioriteras framför andra mål med hänsyn till bristen på nya centralt belägna bostäder i Stockholm. Planen utgör ett väsentligt tillskott i detta hänseende genom de ca 465 lägenheter den möjliggör och har stor betydelse för kommunens möjligheter att nå målet om 5000 bostäder/år.

12 SID 12 (12) Bild 7 Område som staden medger får undantas vid fastställelse av detaljplanen Bilaga: Bilder från solstudie

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060202 DOM 2013-08-23 Stockholm Mål nr P 9683-12 Sid 1 (6) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-19 i mål nr P 2259-12,

Läs mer

Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område vid Björketorpsvägen i stadsdelarna Norra Ängby och Beckomberga i Stockholm

Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område vid Björketorpsvägen i stadsdelarna Norra Ängby och Beckomberga i Stockholm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Arne Fredlund Tfn 08-508 282 30 SID 1 (6) 2012-09-10 Till Stadsbyggnadsnämnden Överklagande av länsstyrelsens beslut att upphäva detaljplan för område

Läs mer

Yttrande till Mark- och miljööverdomstolen med motivering varför kommunen har överklagat tidigare dom

Yttrande till Mark- och miljööverdomstolen med motivering varför kommunen har överklagat tidigare dom Arne Fredlund Tjänsteutlåtande Dnr 2013-02711 Sida 1 (7) 2016-04-15 Yttrande till Mark- och miljööverdomstolen med motivering varför kommunen har överklagat tidigare dom Mål nr P 276416 Stockholms kommun./.

Läs mer

Yttrande till Mark - och miljö över domstolen

Yttrande till Mark - och miljö över domstolen Arne Fredlund Yttrande Dnr 2015-00382 Sida 1 ( 5 ) 2018-03 - 1 4 Svea Hovrätt Mark - och miljööverdomstolen Box 2290 Stockholm 10317 Stockholm Svea - avd6@dom.se Yttrande till Mark - och miljö över domstolen

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Christian Bleckman 2014-03-14 Tfn +46 08-508 27 300 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp 2013-20197 Box 8314, 104 20 Stockholm.

Läs mer

Mål nr P enhet 3

Mål nr P enhet 3 Stadsbyggnadskontoret Planavdelning Arne Fredlund arne.fredlund@stockholm.se Utlåtande Sida 1 (5) 2013-07-26 Till Svea Hovrätt Mark- och miljööverdomstol Mål nr P 4249-12 het 3 Stockholms kommun./. Brf

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-10-21 meddelad i Nacka strand Mål nr P 4477-16 KLAGANDE EJSelenkonsult AB Genetikvägen 11 B 756 51 Uppsala MOTPART Uppsala kommun 753 75 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2013-06-25 Stockholm Mål nr P 1480-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-23 i mål P 3542-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Yttrande till Mark - och miljödomstolen

Yttrande till Mark - och miljödomstolen Arne Fredlund Tjänsteutlåtande Dnr 2012-12553 Sida 1 ( 5 ) 2017-03 - 06 Yttrande till Mark - och miljödomstolen Yttrandet avser Mål nr P 3836-16 a ngående detaljplan för Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

Yttrande till mark- och miljööverdomstolens skrivelse (mål nr P ) om upphävande av detaljplanen för bostäder vid, Östra Ringgatan/Farkosten 11

Yttrande till mark- och miljööverdomstolens skrivelse (mål nr P ) om upphävande av detaljplanen för bostäder vid, Östra Ringgatan/Farkosten 11 Datum: 2018-11-19 Samhällsbyggnadsnämnden Diarienr: 2015.150 SBN Handläggare: Cecilia Sjölin Yttrande till mark- och miljööverdomstolens skrivelse (mål nr P 190-17) om upphävande av detaljplanen för bostäder

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-01-29 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 5868-15 KLAGANDE 1. Bo Olofsson Kyrkogatan 15 172 32 Sundbyberg 2. Stefan Persson Kyrkogatan 13 172 32 Sundbyberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-11-21 P L A N AV D E L N I N G E N Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060105 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 4796-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-04 i mål nr P 352-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2013-01-29 Stockholm Mål nr P 5718-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2012-05-31 i mål nr P 840-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-12-05 Handläggare: Christian Bleckman Tfn +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i stadsdelen Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-09-30 Handläggare David Essinger Telefon 08-508 274 47 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Adlern Mindre 34 m.fl. i

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060207 DOM 2012-09-18 Stockholm Mål nr P 2076-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-01-30 i mål nr P 6927-11, se bilaga KLAGANDE R J MOTPART

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2017-02-09 meddelad i Nacka strand Mål nr P 5942-16 KLAGANDE Karel Fast Skurusundsvägen 90 131 46 Nacka MOTPART 1. Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden i Nacka

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus.

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus. PLANBESKRIVNING 1(5) Planavdelningen 2010-10-01 Dp 2010-03063-54 Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 2010-03063-54 HANDLINGAR Planen

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN ÖSTERSKOG 1:43 M.FL. (GUNNARS TRÅD) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Samrådsredogörelse

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2016-09-07 Stockholm Mål nr P 1341-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-01 i mål nr P 3644-15, se bilaga A KLAGANDE F I MOTPARTER

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060210 DOM 2014-01-30 Stockholm Mål nr P 10015-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-10-11 i mål P 785-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-05-12 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 2166-15 KLAGANDE Bengt Johansson Stövelvägen 5 126 40 Hägersten MOTPART Stockholms kommun Box 8314 104 20 Stockholm

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2014-09-19 Tfn 08-508 27 251 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp 2013-10251 Orienteringskarta

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, Dp STADSBYGGNADSKONTORET BETÄNKETIDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Christian Bleckman 2014-06-24 Tfn +46 08-508 27 300 1(9) Lagakraft 2015-09-17 Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN. Kv Krispeln 15 m fl. Solstudie. Uppdragsnr: Version:

FALKENBERGS KOMMUN. Kv Krispeln 15 m fl. Solstudie. Uppdragsnr: Version: FALKENBERGS KOMMUN Kv Krispeln 15 m fl Solstudie 2018-08-21 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Sabina Uzelac Norconsult

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-11-04 Stockholm Mål nr P 3301-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-23 i mål nr P 564-15, se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-03-22 Stockholm Mål nr P 9387-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-04 i mål nr P 2536-12,

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060209 DOM 2014-03-24 Stockholm Mål nr P 9466-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-30 i mål nr P 2392-13, se bilaga KLAGANDE 1. D E 2. S

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG FASTIGHETEN BÖLJAN 3 CENTRUM, HELSINGBORGS STAD 1(5) Dnr 1146/2013 UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE JM fastighets AB SYFTE Detaljplanen upprättat för att pröva möjligheten att uppföra två flerbostadshus

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-10-14 Stockholm Mål nr P 1302-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-01-27 i mål nr P 3655-15,

Läs mer

Begäran om planändring för fastigheten Domnarvet 18 i stadsdelen Lunda

Begäran om planändring för fastigheten Domnarvet 18 i stadsdelen Lunda Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-01-19 Handläggare Fredrik Jensen Telefon 08-508 26 597 Till Stadsbyggnadsnämnden Begäran om planändring för fastigheten Domnarvet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Anneli Sundin Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Anneli Sundin 2015-3488 Planbeskrivning Ändring genom tillägg till Stadsplan för Sofielund m.m. (Pl 71), avseende Boländerna 23:11 Begränsat förfarande

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060303 DOM 2016-10-11 Stockholm Mål nr P 2342-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-07 i mål nr P 905-16, se bilaga A KLAGANDE J N MOTPARTER 1.

Läs mer

ANTAGANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR OMRÅDE VID KV TRIANGELN I STADSDELEN MARIEHÄLL I STOCKHOLM (CA 35 LÄGENHETER)

ANTAGANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR OMRÅDE VID KV TRIANGELN I STADSDELEN MARIEHÄLL I STOCKHOLM (CA 35 LÄGENHETER) PLANAVDELNINGEN NORLMALT FÖRFARANDE SID 1 (6) 2009-07-10 Handläggare: Daniel Larsson Tfn 08-508 282 98 Till Stadsbyggnadsnämnden ANTAGANDE AV FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR OMRÅDE VID KV TRIANGELN I STADSDELEN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-09-09 Stockholm Mål nr P 2118-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4550-13, se bilaga KLAGANDE 1. A A

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 6 november 2012 SÖKANDE AA Ombud: Advokaterna Johan Granehult och Bo Hansson Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box 4291 203 14 Malmö KLANDRAT

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2013-12-18 Stockholm Mål nr P 5163-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-07 i mål nr P 3684-12, se bilaga KLAGANDE 1. M D

Läs mer

Vi PARTI LLE KOtVIMU N Partille den 2 december 2013

Vi PARTI LLE KOtVIMU N Partille den 2 december 2013 Vi PARTI LLE KOtVIMU N Partille den 2 december 213 Mark- och miljööverdomstolen Box 229 13 17 STOCKHOLM (Skickas via e-post: svea.avd6@dom.se samt med post till Mark- och miljööverdomstolen) KOMPLETTERING

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 juni 2017 Ö 5758-15 KLAGANDE Södertälje kommun 151 89 Södertälje MOTPART JS Ombud: Jur.kand. MN SAKEN Avvisande av överklagande ÖVERKLAGAT

Läs mer

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Ytterstadsavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-08-13 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Hedvig 1, 2 och 3

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 7793-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-14 i mål P 349-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-10-12 Stockholm Mål nr P 6430-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-30 i mål nr P 739-16, se

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Johannelund 4 i stadsdelen Hässelby-Vällingby (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Johannelund 4 i stadsdelen Hässelby-Vällingby (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014-04894 Sida 1 (7) 2014-07-31 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av

Läs mer

Stockholms stad./. AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad m.fl. angående detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden Gasklocka 3 och 4

Stockholms stad./. AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad m.fl. angående detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden Gasklocka 3 och 4 Bilaga Svea hovrätt Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0602 Mål nr P 5979-15 Stockholms stad./. AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad m.fl. angående detaljplan för del av Norra Djurgårdsstaden Gasklocka

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0620 DOM 2013-01-10 Stockholm Mål nr P 8048-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-08-29 i mål nr P 649-12, se bilaga KLAGANDE L W MOTPART

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna Bruse 1 i stadsdelen Smedslätten vid Nyängsvägen 49A och B. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Bockarna

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-11-23 Handläggare: Agneta Larsson Tfn 08-508 265 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060308 DOM 2018-12-07 Stockholm Mål nr P 7202-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-06-28 i mål nr P 2765-18,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2013-10-30 Stockholm Mål nr P 6781-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-06-18 i mål nr P 4336-12, se

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLMS LÄN

LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLMS LÄN LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLMS LÄN Avdelningen för rättsliga frågor Kjell Cromnier 08-785 45 03 2010-07-07 Stockholms kommu4 Stadsbyggnadsnämn4leiV,,' Box 8314 n kgo.m201c 104 22 Stockholm Unr: 4031-2010-9254-07-

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen -54 Sida 1 (8) 2015-10-05 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060109 DOM 2013-02-18 Stockholm Mål nr P 8754-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-20 i mål nr P 1646-12, se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-11-24 Stockholm Mål nr P 2322-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-17 i mål nr P 6654-16, se bilaga A PARTER Klagande 1.

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen Dnr Inger Elonsson Tfn Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Planavdelningen 2008-09-10 Inger Elonsson Tfn 08-50827 572 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område norr om Björketorpsvägen, på del av fastigheten Grimsta

Läs mer

Diarienummer: BN: Skuggstudie. Sörmarken: Bankbudet 5 och Hulta 4:1 (Sörmarksliden)

Diarienummer: BN: Skuggstudie. Sörmarken: Bankbudet 5 och Hulta 4:1 (Sörmarksliden) Skuggstudie Sörmarken: Bankbudet 5 och Hulta 4:1 (Sörmarksliden) Metod och syfte Syftet med utredningen är att undersöka befintlig skuggbildning i jämförelse med den skuggbildning som kan uppstå i samband

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp Stadsbyggnadskontoret Micael Johansson Telefon +46 (0)8-508 27 181 2018-09-19 Sida 1 (8) Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp 2017-12502 Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut 1. Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (10) 2016-10-31 Handläggare Maria Pettersson Telefon 08-508 26 662 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Snödroppen

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-01-28 Stockholm Mål nr P 5960-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-13 i mål nr P 108-12, se bilaga KLAGANDE Svenska Estate

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö, Dp Stadsbyggnadskontoret Planbeskrivning Planavdelningen Joel Berring 2015-04-29 Telefon 08-508 27 387 Sida 1 (9) Planbeskrivning Detaljplan för Koralen 7 och Bassångaren 13 i stadsdelen Långsjö, Dp 2014-13247

Läs mer