Studieresa till nationalparken Bayerischer Wald

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieresa till nationalparken Bayerischer Wald"

Transkript

1 Studieresa till nationalparken Bayerischer Wald Måndag 23 april Samling och introduktion Presentation av studieresans program och deltagare. Sofia Tiger Länsstyrelsen i Dalarnas län. Föreståndare naturum Fulufjället. Helena Andersson Renbiten AB. Boende, guidningar, catering Ulrika Öhman Sälens hund och aktivitet. Hundspannsturer Elisabeth Sakrisson Ljördalen grendeutvalg. Representant i Fulufjellet nasjonalparkstyre Gunhild Sem Fylkesmannen Hedmark. Arbetar med arealplaner och näringslivsutveckling Cindy Foss Floden Fulufjellet A/S. Boenden och skidanläggning, Ljöratunet och Turistbua i Ljördalen. Peter Andersson - Renbiten AB, renägare. Peter Karlsson Peak Points i Sälen, hundspannsturer, fjällräddare. Vill få inspiration om till paketlösningar.

2 Maria Olsson Ut och Njut äventyr. Guidningar, bl.a. till Old Tjikko och Skärvallen. Gro Svarstad Trysil kommun. Näringslivschef. Bob van Ettinger Scandinavian Hiking. Guidade fjällturer. Boende vid Björnholmssätern. John Halvarsson Länsstyrelsen i Dalarnas län. Platschef vid idrekontor. Björn Forsberg Länsstyrelsen i Dalarnas län. Enhetschef för naturvårdsenheten. Örjan Halvarsson Länsstyrelsen i Dalarnas län. Förvaltar byggnader och vägar i Älvdalens kommun. Mark Wilson Driver STF Sälens vandrarhem. Andrea Friebe Arbetar med skandinaviska björnforskningsprojektet och har ett företag som driver björnguidningar, föreläsningar och boende. Ragnar Ödegaard Fylkesmannen i Hedmarks fylke. Förvaltare för bl.a. Femundsmarka och Guttulia. Arbeta med förvaltningsplan med Fulufjellet. Björn Tore Baekken Trysil kommun. Chef för miljöförvaltningen. Ove Holseng Hedmark Fylkeskommun. Arkeolog, arbetar med kulturminnesinventeringar i Fulufjellet. Kari Sveen Jotunheimens nasjonalpark. Förvaltare. Sussanne Wien Fylkesmannen i Hedmark. Arbetar med flera mindre vernområden samt med Fulufjellet. Anna-Stina Trobeck Privatperson, har boende i närheten av Fulufjellet. Marknadsförare till yrket. Leif Helldal Länsstyrelsen i Dalarnas län. Förvaltare/kommunikatör. Arbetar 50% med Fulufjällsprojektet, besöksstrategi, nationalparksprofil, kommunikation. Henriette Bøe Kildahl Nasjonalparkforvalter for Fulufjellet nasjonalpark. Arbeider 50% med Fulufjellesprosjektet, prosjektleder på norsk side, besøksstrategi, tiltak, administrativ resurs for Nasjonalparkstyret for Fulufjellet. Jakob Ebner Länsstyrelsen i Dalarnas län, funktionssamordnare för hållbar tillväxt. Projektledare på svensk sida för Fulufjällsprojektet.

3 Tisdag 24 april Besökscentret Hans-Eisenmann-Haus i Neuschönau Parkchef Dr. Franz Leibl hälsar välkommen och ger en kort presentation av parken, parkförvaltning, samarbete med kommuner m.m. och diskussion. Bayrischer wald, Tyskland första NP bildad 1970, och utökad 1997, är en gränsöverskridande park med Sumava i Tjeckien, som har samma naturtyp. Stora barkborreangrepp på och 1990-talen. Valde att behålla veden på plats. Stort missnöje bland närbefolkningen. Men missnöjet har vänt efter dialog och parken som viktig turistmagnet. Nationalparken grundades ursprungligen för att utveckla området kring järnridån. Naturskyddsaspekter kom in först 1985 när det beslutades att man inte skulle göra någonting åt barkborreangripna träd som stormfälldes. Totalt cirka hektar, varav hektar med naturskog. Med Sumava skyddas som helhet hektar. 200 är anställda på tyska sidan, och 280 anställda på den tjeckiska sidan. Många nationalparker och besökscentrum har det svårt ekonomiskt, men här har man förstått värdet av att ha en nationalpark, fått till goda samarbeten och en bra förankring i lokalsamhället, vilket gör att det satsas på nationalparken. 350 km led, 215 km cykelväg, 85 km längdspår, 40 hyttor/vindskydd, betesmarker, två camps för skolövernattningar, cirka elever per år. Samarbetet med Tjeckien går ut på att ha ett gemensamt budskap Let nature be nature, låt naturen vara natur, samt planeringsträffar, gemensamma föredrag för privatpersoner och politiker, forskning skolutbyte, samt en gemensamt anställda förvaltare.

4 Bayerischer Wald har 1,3 miljoner besökare om året. De allra flesta besöker de platser som har besökscentrum och gör kortare vandringar. Få vandrar längre in i parken. De flesta besökarna kommer från Bayern, södra Tyskland i övrigt, Berlin samt Tjeckien. Har en stor uppgift med att vägleda 1.3 miljoner besökare. Löser detta med att vägleda dem till randzonen med besökscenter, museum, djurhägn och utsiktstornet Baumwipfelpfad. Tornet med vandringsled kostade 33 miljoner kronor och byggdes av ett privat företag, och med hjälp av sponsorer. Tornet har cirka besökare årligen som betalar 100 kr i entré. Så det betalades på två år. Guidning längs trädtoppsleden Baumwipfelpfad och till utsiktstornet Christian Binder, guidar oss längs trätoppsleden (Baumwipfelpfad) och till utsiktstornet. Christian är chef över besökscentrum i nationalparken. Hans-Eisenman Haus har ca besökare per år, vilket gör det till ett av Tysklands mest välbesökta museum. Christian tycker dock att utställningen tar upp för mycket om historien kring bildandet av

5 nationalparken istället för skogens ekosystem och nationalparken som helhet. För att väga upp för den bristfälliga informationen inne nyttjar de trädtoppsstigen där de sätter upp skyltar med information där man får lyfta på luckor och aktivera sig för att få svar på olika frågor om skogen och dess innevånare. De har ett Junior Ranger program där barn under två veckor får lära sig allt om parken. Det finns också ett område där skolklasser kan komma och bo antingen inomhus eller ute i stugor och få en veckas lägerskola med parkens personal Det genomförs cirka 1500 guidade turer om året, både med egen personal och i samarbete med lokala guider som är certifierade partners till nationalparken. De flesta guidade turerna sker i djurhägnen. Det stora problemet man brottas med, sedan några år tillbaka är sopor. Det finns inga soptunnor i parken eller vid parkeringarna, vilket gör att mycket tyvärr hamnar i naturen. Ett stort problem är de som går med hund, som visserligen plockar upp efter hunden, men sedan slänger hundbajspåsen i skogen. Ortsbor lämnar trädgårdsavfall vid parkgränsen. Vandringstur genom djurhägnet (Tier-Freigelände)

6 Besökarvägledning, information och socioekonomiska besöksundersökningar. Guide är Florian Porst, som arbetar med socioekonomisk monitoring. Djurhägnen med tillrättalagda vandringsleder visar upp de biotoper som finns representerade i parken, och på så sätt skapas en plats för att visa parken i miniatyr och på en tidsrymd av 1 2 timmar istället för flera dagar. Nationalparken arbetar konstant med hantering av visitor impact för att uppnå bevarandemålen. Koncentrering av besökare genom besökscentra och markerade leder för vandrare och cyklister. Utvalda habitatupplevelser: utpeka ett lämpligt ställe för att vissa upp en viss habitat och därmed bevara de övriga från slitage. Zonering: 1. Naturzon, 2. Rekreationszon, 3. kantzon, övergångszon mellan parken och omvärlden för t.ex. hantera problem med insektangrepp, 4. naturutvecklingszon: arbete med att skapa naturzon, 5. kärnzon: restriktion till att gå bara på markerad led. Kollektivtrafik: miljöfördelar genom att besökare kan välja bort bil. Vissa vägar är stängda för biltrafik men öppna för kollektivtrafik. Skyltning: enkelspåriga leder och rundleder med egen markering skyltning i trä med information med natur/nationalparkkänsla. målet med information är att den ska vara kortfattad med budskap i två meningar och lärorik.

7 arbetar också med mer djupgående information och olika översättningar med hjälp av QR-koder och en online/offline app skyltning för rullstolsvänliga/handikappanpassade leder (<6% lutning) Besöksövervakning räkning av besökare vid olika ställen enkätarbete med hjälp av intervjuer på plats uppföljning av onlineaktivitet på sociala medier och appar (t.ex. tyska webbplatsen/mobilappen Outdooractive).

8 Onsdag 24 april Naturturism och nationalparkpartners. Föredrag och diskussion med Teresa Schreib, ansvarig för regionalturism och regional utveckling och Katrin Wachter som arbetar med nationalparkpartner. Teresa Schreib: För några år sedan bildade parkens 13 tyska kranskommuner en egen turismorganisation: Ferienregion Nationalpark Bayrischer Wald. De marknadsför regionen och ger ut en guestcard som berättigar till gratis transport på tåg och buss och nedsatta inträdespriser på många ställen. Kortet finansieras via en avgift på 33 cent per gästnatt (visitor tax), parkeringsavgifter och bidrag från regionala myndigheter. Idag stannar besökarna i snitt fyra dagar i området, det är deras andra eller tredje semester under året. 22% av besökarna kommer för att besöka nationalparken. Detta genererar cirka 21 miljoner euro i intäkter och 1100 arbetstillfällen. I parken arbetar man med besökare genom årligen f2f-upplysningar (rangers), personer som deltar i guidningar och övernattningar i utbildningscamps för unga. För att nå ungdomar arbetar

9 man dessutom framgångsrikt med konceptet junior rangers och partnerskolor. Mer information till junior rangers finns här: (Lokaler Junior-Ranger- Verein) (Junior Ranger deutschlandweit unter dem Dach von EUROPARC) Mer information till samarbetet med 10 partnerskolor finns här: m Katrin Wachter: Parken har idag 60 partneravtal med övernattningsställen, transportföretag, guider och skolor. För att bli nationalparkspartner måste de stödja idén med en NP, vara utbildad i NP-kunskap och ha en certifiering som garanterar en grundkvalitet för verksamheten. NP-partners deltar i minst en exkursion per år och ett möte med NP per år. Övernattningsställen måste ha minst tre stjärnor och vara certifierad enligt en av två certifieringssystem som finns i Bayern. Guider går en treveckorskurs som NP anordnar (Waldführerlehrgang) med en avslutande test. Därefter är det fritt att anordna guidningar i NP efter anmälan till NP-förvaltningen. Detta får NP-partners tillbaka: 1. Marknadsföring på NP-webb 2. Informationen från NP om vad en NP-partner är 3. Voucher för fria guidade turer 4. Marknadsföring på mässor Rundvandring kring utsiktspunkten Siebensteinkopf Pavel Becka arbetar med gränsregionalt samarbete mellan nationalparkerna Bayrischer Wald och Sumava i Tjeckien. Rundvandring kring utsiktspunkten Siebensteinkopf (1263m) nära tjeckiska gränsen. Pavel Becka berättar mer om det gränsöverskridande samarbete med Tjeckien.

10 Nationalparken Sumava ligger i gränslandet Tyskland och Tjeckien grundades parken i Tjeckien, och är tre ggr så stor som Bayrischer Wald. Efter andra världskriget blev tre miljoner människor tvångsutflyttade delvis pga. att de pratade tyska. Området blev helt obebott (250 byar förstördes, varav ett 60 tal i parken). Parken är idag 100% statligt ägd. Viss mark hyrs ut till bönder, men endast för att hålla grönytorna öppna. Gränsen mellan Tyskland och Tjeckien hade tidigare "järnridån" men den flyttades senare längre in. Idag finns en del av muren kvar som minne. Även i skogen kan man hitta spår av muren. Vägarna genom parken är bara för förvaltningen och för cyklister. Transport till nationalparken sker endast med busstrafik Historiskt sett så har det varit olika "naturkatastrofer" som gjort att skogen förnyats vart år. Innan den senaste "katastrofen" så var det en längre tidsperiod, vilket gjorde att den generationen inte hade samma förståelse och minne om detta kom en ny barkborreinvasion. Då var området i Tjeckien inte ett naturreservat. En "brandvägg" på cirka 500 meter höggs för att stoppa invasionen. Detta gör att det idag finns en så skarp skillnad mellan den tyska delen och den tjeckiska, där det i Tyskland är massor av döda träd (och nya) medans det i Tjeckien är en hel vägg av äldre granskog.

11 Den tjeckiska nationalparken måste finansiera sig genom skogsbruk i parken eftersom endast ca procent är statligt finansierat. Det finns ungefär samma antal anställda i den tyska och den tjeckiska parken, trots att Sumava är tre gånger så stor. Försök har gjorts att plantera silvergran, men det är ingen tillväxt på träden. Det saknas björkskog där det enligt guiden är för att marken inte har varit öppen och björkfrön inte har kunnat slå rot. Samarbetet har varit svårt mellan länderna eftersom den tjeckiska ledningen har bytts ofta och de nya ledarna har olika värderingar angående parken. Tyska nationalparken är 48 år med tre parkchefer, medan den tjeckiska parken har funnits i 27 år med 10 olika direktörer. Nu är samarbetet bättre och en ny lag bestämmer att 15% av skogen i Tjeckien ska sparas. Problemet är att beslutet inte är tidsatt. Sumava har två besökscentra, en djurpark och sju entréer. På vintern är de flesta besökarna skidåkare, med 80 km preparerade skidspår, och på sommaren är 50 procent cyklister. På 1900 talet blev i stort alla djur utrotade flyttade röd hjort in från Karpatien. Lodjur har importerats från Slovenien. Idag finns ca lodjur men tillväxten hålls nere av illegal jakt. Älg har invandrat från Polen men även den stammen har dålig tillväxt pga. illegal jakt. Fundering finns om att plantera in Bison. Våra reflektioner: Vi vandrade till största delen längs vägar, vilket har en fördel i att det inte blir slitage på marken på samma sätt, men nackdelen att känslan av skogen blir annorlunda. Det finns olika skyltningar där den ena är gjord av turistföreningen och den andra av nationalparkerna. Det är snyggt med enhetlig skyltning men det är också bra att veta avstånd, vilket saknades på nationalparksskyltarna. Det fanns ingen info om det var väg eller stig som man skulle vandra efter. Bra för miljön att det endast var bussar som fick köra in i området.

12 En fundering är hur skogen som avverkades som brandvägg kommer att bli när den fått växa upp. Risken är att det blir en hög tät vägg som troligen blir massor av vindfällen vid nästa storm. Gemensam sittning om upplevelser av studieresan Detta tar vi med oss hem från studieresan till Bayern april 2018: Möten mellan deltagarna har gett mest: att lära känna folk och samarbetspartners, att knyta kontakter, bra att ha tid att lära känna varandra, det var en spännande sammansättning på gruppen. Finansiering av gratis kollektivtrafik via turismskatt och parkeringsavgifter. Nationsgränsens potential: spännande med historien kring den tjeckiska gränsen, att de varken utnyttjar gränsen eller kulturhistorien i parken (men det görs i Waldmuseum, anm. Jakob). Hur de arbetar med pedagogik: hur de har arbetat för att bryta den negativa inställningen hos lokalbefolkningen, hur bra informationen var anpassad till barn, lära-göra grejer, en trätoppsvandring som är spännande för både barn och vuxna! Att koncentrera all information kring ett enda budskap (låt naturen vara natur), och hur de försöker minimera informationen till det väsentliga. Samarbete med partners: Samarbetet med privata investerare tornet+trätoppsstigen, samarbete med nationalparkspartners. Randzonemanagment: Konceptet att få uppleva hela parken på kort tid (vid entrén), att de gör mycket i liten skala, att koncentrera besökarna till randzonen är intressant men är det i enlighet med norska mottot Välkommen in? Att de väljer att freda vissa zoner helt, eller genom att tillåta enbart vandring längs vägar. Hur mycket vi gör med få resurser: Att stora resurser (i förvaltningen) kan åstadkomma mycket, att de kan göra mycket av en enda park, hur begränsade våra resurser är. Nämndes enstaka gånger: Hur den kommunala turistorganisationen marknadsför nationalparken Visit Dalarna bör göra likadant. Att guidning kan göra en upplevelse så mycket rikare. Att vi kan vara stolta över vår vildmark i Fulufjället. Hur värdefullt det är att ha ett regelverk kring parken som inte ändras från regering till regering. Att få förståelse för tyska gäster och deras förväntningar.

13 Att få besöka ett område som jag annars aldrig hade besökt. Jag fick inspiration till skyltning. Vilka kringverkningar parken har på kommunerna. Filosofin kring sophantering.

14 Torsdag 26 april Jakob Ebner och Leif Helldal tar en extratur i området. Övriga avreser mot flygplatsen och tillbaka mot Sverige och Norge. Skogsmuseet Waldwirtschaft Ett mycket påkostat besökscenter där besökaren får veta mer om skogshistorik, kultur, glasbruk och glaskonst i området, samt natur och geologi. Informationen finns på tyska, tjeckiska och engelska. Allt presenterat med modern teknik och bilder. Rundvandring kring utsiktspunkten Rachel 1400m. Rundslinga på 12km från en entré längre in i nationalparken. Träd hela vägen mot toppen på 1500m. Mycket bra skyltat med vägvisare och informationstavlor, och som kompletteras med en enkel vandringsfolder.

15 Entré och besökscenter vid Falkenstein Ännu ett påkostat besökscenter, med restaurang. I anslutning finns ännu ett djurhägn. Stora delar av utställningen är av formen röra känna med modern teknik och bilder. Passar bra för både barn och vuxna. Här får besökaren veta mer främst om Tysklands övriga nationalparker samt om natur och geologi i Bayrischer Wald. Informationen finns även här på både tyska, tjeckiska och engelska.

Gränsöverskridande Besöksförvaltning i Fulufjällets nationalparker. - Nulägesanalys

Gränsöverskridande Besöksförvaltning i Fulufjällets nationalparker. - Nulägesanalys Gränsöverskridande Besöksförvaltning i Fulufjällets nationalparker - Nulägesanalys Nulägesanalysen Vad har vi i Fulufjället i nuläget? Summera kunskap: områdets särprägel kommunikation infrastruktur och

Läs mer

Anteckningar dialoggruppsmöte Ljördalen 30 maj

Anteckningar dialoggruppsmöte Ljördalen 30 maj 2017-06-08 Anteckningar dialoggruppsmöte Ljördalen 30 maj Projektledaren på svensk sida, Jakob Ebner, inledde med en kort dragning om projektet och en tidplan. Därefter presenterades utkastet till nulägesanalysen.

Läs mer

Gränsöverskridande besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker

Gränsöverskridande besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker Gränsöverskridande besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker Maj 2016 Dec 2018 Jakob Ebner Ragnar Ødegaard Syfte Skapa en enhetlig besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker. bevara parkernas

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

Turism i Kosterhavets nationalpark

Turism i Kosterhavets nationalpark Turism i Kosterhavets nationalpark - Förslag till samverkansmodell mellan turism och förvaltning. Bakgrund Syftet med Kosterhavets nationalpark, liksom för övriga nationalparker, är att skydda värdefull

Läs mer

DIALOGMÖTE. 16 April 2018

DIALOGMÖTE. 16 April 2018 DIALOGMÖTE 16 April 2018 Vilka är vi och vad gör vi? Länsstyrelsen Skåne Malmö + Kristianstad Anläggningar Naturvård EUROPARC 3 satelliter med naturum Skötsel och underhåll Inventering Diplomerade guider

Läs mer

www.sormlandsleden.se Föreningen Sörmlandsleden är en ideell förening som förvaltar vandringsleden Sörmlandsleden 2018-05-24 Historik 1966 började några vandrare från Friluftsfrämjandet i Södertälje att

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Fulufjället

Kommunikationsstrategi för Fulufjället Kommunikationsstrategi för Fulufjället 1. Inledning 1.1 Om det här dokumentet Den här kommunikationsstrategin är en del i ett samverkansprojekt mellan Sverige och Norge med syfte att skapa en gemensam

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer

Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike!

Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike! Björnexkursioner Presentationer Guidningar Information Forskning Stugbyn Kvarnberg Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike! Säg den som på ett eller annat sätt inte fascineras då ordet björn

Läs mer

Besök och besökare i Fulufjällets nationalpark

Besök och besökare i Fulufjällets nationalpark Besök och besökare i Fulufjällets nationalpark 2001-2014 Peter Fredman Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Bakgrund Besökarstudie 2001 Fulufjällets nationalpark 2002 Besökarstudie 2003 Fulufjellets

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER

EKOTURISMDESTINATION EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER EVENTUELL RUBRIK VERSAL 24 PUNKTER Vänerskärgården med Kinnekulle Projektpresentation Ove Ringsby 2012-01-17 Bakgrund Besöksnäringen är en av våra stora framtidsbranscher. Självklart skall också den bidra

Läs mer

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken FÖRSLAG TILL BESLUT 1 (6) Datum Vår beteckning 2009-06-02 2009-001066 Handläggare: Peter Klintberg Tel: 0226-645047 E-post: peter.klintberg@avesta.se Er beteckning Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 FOTO NATURUM FALSTERBO PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW Välkommen till naturum Falsterbo. Naturum är en

Läs mer

Information till skolor om naturum Store Mosse

Information till skolor om naturum Store Mosse Information till skolor om naturum Store Mosse Naturum Store Mosse har en permanent utställning om Store Mosses tillkomst, lab-rum för undersökningar av naturalier, bra referensbibliotek, mysig björnlya

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Mer kvalitetsturism i Sveriges nationalparker

Mer kvalitetsturism i Sveriges nationalparker Mer kvalitetsturism i Sveriges nationalparker Remissvar på förslag till nya föreskrifter för Tivedens nationalpark Ärendenummer NV-08544-12. Ekoturismföreningen vill framföra följande synpunkter på förslaget

Läs mer

Veckobrev nr 15 (9 april-15 april) 2018

Veckobrev nr 15 (9 april-15 april) 2018 Veckobrev nr 15 (9 april-15 april) 2018 Hantverk- och datahjälp / den 11 april klockan 10-12. Välkomna till Malmtorpsvägen 25 med början den 24 januari kl. 10-12. Vi träffas vidare onsdagar 11/4 och 25/4.

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer:

Lugnås Björkängen 1 542 94 Mariestad. Fråga 3 - Kontaktperson/ den som svarar på enkäten. Namn. mail och telefonnummer: Välkommen att delta i denna enkätundersökning! Denna enkät är avsedd att kartlägga nuläget inom regionens arbetslivsmuseer/industrihistoriska föreningar för att ge ett bra underlag för NAV:s fortsatta

Läs mer

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Guida dig själv! 1 km vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Kontakta oss telefon: 0435-44 21 20 e-post: naturum.soderasen@lansstyrelsen.se Mer info på vår hemsida: www.soderasensnationalpark.se Bra att veta

Läs mer

EUROPEAN CHARTER FOR SUSTAINABLE TOURISM IN PROTECTED AREAS (GODKÄND STRATEGI) Kullabergs naturreservat (Ska ne, Sverige)

EUROPEAN CHARTER FOR SUSTAINABLE TOURISM IN PROTECTED AREAS (GODKÄND STRATEGI) Kullabergs naturreservat (Ska ne, Sverige) EUROPEAN CHARTER FOR SUSTAINABLE TOURISM IN PROTECTED AREAS (GODKÄND STRATEGI) Kullabergs naturreservat (Ska ne, Sverige) JUNI 2016 STRATEGI Generella mål Bevara den naturliga miljön Förbättra förvaltningen

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem.

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem. Datum:2018-02-21 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar Vinningarådet Tid och plats Vinninga 2018-02-21 Deltagare Närvarande: Från Vinninga 20 personer. Jonas Sundström, Rasmus Möller, Malin Olsson Lundqvist,

Läs mer

Förslag till nytt naturreservat

Förslag till nytt naturreservat Sidan 1 Förslag till nytt naturreservat Ransby-Gillersberg - ett naturskogsområde i norra Värmland - Sidan 2 Ransby-Gillersberg är ett område som ligger öster om Sysslebäck, vid gränsen mot Dalarna i Torsby

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare.

27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare. Upptäck Gästrikeleden! 27 mil naturupplevelser för både nya och vana vandrare. Gästrikeleden fyller 40 år! Gästrikeleden 40 år! (1975-2015) 25-31 Maj Gästrikeleden fyller 40 år! Gästrikeleden bjuder på

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram

Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram Ett Sverige i miniatyr. Sommarprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Naturreservatet Rosfors bruk

Naturreservatet Rosfors bruk FÖR Naturreservatet Rosfors bruk Piteå kommun 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT OM PLANEN...2 2 RESERVATETS SYFTE...2 3 UPPGIFTER OM RESERVATET...2 4 RESERVATSBESKRIVNING...2 5 SKÖTSELOMRÅDEN...3 5.1

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

Pannrumssafari. Samarbetspartners

Pannrumssafari. Samarbetspartners Pannrumssafari Samarbetspartners 1 Citat från pannrumssafarin:»rätt i tiden. En kall vinter och stigande energipriser svider i plånboken.lagom omfattande med fyra träffarroligt att åka runt på olika ställen,

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 Tisdag 8 oktober träffades 32 engagerade Danderydsbor i Kevingeskolans matsal för att

Läs mer

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum. Dalarna

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum. Dalarna Nyfiken på naturen Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum 1 Dalarna 2 5 Varumärket 6 Vår mission 9 Vår vision 10 Verksamhetsidé 12 Övergripande mål 14 Porten till naturen 17 Våra värdeord 24

Läs mer

Norrköping - Då och Nu

Norrköping - Då och Nu Norrköping - Då och Nu Tema: Norrköping Då och Nu Period 5 vecka 9-15 Vårterminen 2011 Uppgift Du ska tillsammans med några kompisar (2-4 stycken) välja ut ett historiskt och ett eget (modernt) foto på

Läs mer

Prioriterade insatser för besöksförvaltning i Kullabergs naturreservat. Presenterad av: Jimena Castillo Mölle, juli 2019

Prioriterade insatser för besöksförvaltning i Kullabergs naturreservat. Presenterad av: Jimena Castillo Mölle, juli 2019 Prioriterade insatser för besöksförvaltning i Kullabergs naturreservat Presenterad av: Jimena Castillo Mölle, juli 2019 Länsstyrelsen Skåne Malmö Huvudkontor Kristianstad kontor Stenshuvud NP 3 satelliter

Läs mer

TällbergsNytt juni/juli 2017

TällbergsNytt juni/juli 2017 TällbergsNytt juni/juli 2017 1 Midsommar I Dalarna kan man dela in året, i före och efter midsommar. Midsommar betyder mycket. Många besökare kommer hit, ja i tusental. Alla vill uppleva en midsommar i

Läs mer

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN

ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN ÄTA - BO - GÖRA I OCKELBO KOMMUN Ockelbo turism 2012-07-12 turism@ockelbo.se ÄTA WIJ TRÄDGÅRDAR Lunchöppet: Måndag - fredag 11.30-14.00 Tel: 0297-554 50 NINJAS KÖK www.ockelbopensionat.se Tel: 0297-409

Läs mer

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern 2016-17 Må ndågår Kl. 10 11 Renen- ett fantastiskt djur! Träffa några av våra renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer. Upptäck vilket

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Naturaktiviteter 2016

Naturaktiviteter 2016 Naturaktiviteter 2016 www.eskilstuna.se/natur UPPTÄCK NATUREN I ESKILSTUNA! För att hjälpa dig att upptäcka naturen i fortsätter kommunen att satsa på att öka tillgänligheten till naturområden. Under 2016

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET 19 JUNI 3 SEPTEMBER 19 JUNI 3 SEPT: MÅN SÖN KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET 19 JUNI 3 SEPTEMBER 19 JUNI 3 SEPT: MÅN SÖN KL 10 17 PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET 19 JUNI 3 SEPT: MÅN SÖN KL 10 17 19 JUNI 3 SEPTEMBER Välkommen till naturum Naturum är en port till naturen och inträdet är alltid gratis. Vi anordnar olika aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Visionen 4 Budget 4 Möteschema 4 Verksamheter 2014 5 Studieresa 5 Marknadsföring 6 Vandringsleder 7 Kilinventering

Läs mer

Missa inte utdelningen av Länsförsäkringars Byggnadsvårdspris och utställningen Energismart, -om varsam energieffektivisering.

Missa inte utdelningen av Länsförsäkringars Byggnadsvårdspris och utställningen Energismart, -om varsam energieffektivisering. Årets seminarium ägnas åt Plan- och bygglagen. Kan man förena utveckling, användning och bevarande? Vilka krav ställer lagen på att kulturvärden ska tas tillvara och hur kan lagen användas för att värna

Läs mer

INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER

INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VISION... 3 BUDGET... 3 VERKSAMHETER 2014-15... 4 1. STUDIERESA... 4 2. MARKNADSFÖRING... 4 3. KILINVENTERING... 5 4. VANDRINGSLEDER... 5 MÖTESSCHEMA 2014... 6 2 Inledning

Läs mer

Naturturism. Turism i Örebroregionen. En möjlighet till utveckling av Örebroregionen. Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008

Naturturism. Turism i Örebroregionen. En möjlighet till utveckling av Örebroregionen. Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008 Naturturism En möjlighet till utveckling av Örebroregionen Turism i Örebroregionen Ökning i Örebroregionen från många länder under 2006-2008 Norge + 30 % Finland + 30 % Holland + 34 % Ryssland + 17 % Italien

Läs mer

Infokiosk infoplats i landsbygdsbutiken

Infokiosk infoplats i landsbygdsbutiken Infokiosk infoplats i landsbygdsbutiken Öppnar för nya servicefunktioner i den lokala mataffären, förbättrad service på landsbygden och en attraktivare butik. Infokiosk infoplats i landsbygdsbutiken Scandinavian

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Översyn av föreskrifter för Tivedens nationalpark konsekvensanalys

Översyn av föreskrifter för Tivedens nationalpark konsekvensanalys Naturvårdsverket 2015-07-30 Diarienummer NV-8544-12 Översyn av föreskrifter för Tivedens nationalpark konsekvensanalys A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Förutsättningarna i Tivedens

Läs mer

Gästnätter Lund 2017

Gästnätter Lund 2017 Gästnätter Lund 217 Sammanfattning Internationella 166 84 Under 217 var antalet gästnätter i Lund 486 89 st vilket är en ökning med 1,9 % eller +8 918 gästnätter jämfört med 216. Nationella Totalt 319

Läs mer

Fjällseminariet dag 2

Fjällseminariet dag 2 Projektet Gränsöverskridande besöksförvaltning för Fulufjällets nationalparker är ett samarbetsprojekt mellan nationalparksförvaltningarna för Fulufjället i Sverige och Norge. Målet är att utforma en gemensam

Läs mer

Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND JÖNKÖPING

Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND JÖNKÖPING Fladdermusaktiviteter i Sverige 2011 HALLAND Torsdag 21 juli 22.00 Naturum Getterön, Naturskyddsföreningen Varberg Fladdermuskväll i Fageråkra. Vid Stenbron över Viskan norr om Veddige. Helen Björklund

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gammelsälls naturreservat Beslutade den 12 september 2005, dnr 511-2757-02, 80-232. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

KULLABYGDENS PENSIONÄRSFÖRENING SPF 176 HÖGANÄS MEDLEMSBLAD

KULLABYGDENS PENSIONÄRSFÖRENING SPF 176 HÖGANÄS MEDLEMSBLAD KULLABYGDENS PENSIONÄRSFÖRENING SPF 176 HÖGANÄS MEDLEMSBLAD september, oktober, november 2014 Utflykt till Fredriksdal Fredriksdal är mycket på samma gång: vidsträckt park, friluftsmuseum, teaterscen,

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA INLEDNING Tack vare Allemansrätten kan vi bedriva organiserat friluftsliv. Som förespråkare av friluftslivet vill Friluftsfrämjandet hjälpa till att

Läs mer

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum

Nyfiken på naturen. Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum Nyfiken på naturen Varumärkeshandbok för oss som arbetar på naturum 1 2 5 Varumärket naturum 6 Vår mission 9 Vår vision 10 Verksamhetsidé 12 Övergripande mål 14 Porten till naturen 17 Våra värdeord 24

Läs mer

Tankesmedjan för friluftsliv 2016

Tankesmedjan för friluftsliv 2016 1(7) Tankesmedjan för friluftsliv 2016 Anteckningar från seminarium 11. Friluftsliv och grön infrastruktur hur värderar och planerar vi bäst för friluftsliv i landskapet? Arrangör: Naturvårdsverket Organisatörer:Erik

Läs mer

Fjällvandring 2018 med TVM Äventyrsgrupperna Mälardalen. Romsdalsfjella

Fjällvandring 2018 med TVM Äventyrsgrupperna Mälardalen. Romsdalsfjella version 1 Fjällvandring 2018 med TVM Äventyrsgrupperna Mälardalen Romsdalsfjella Häng med på årets roligaste resa! en fjällvandring full av upplevelser och gemenskap Romsdalsfjella i västra delen av Norge.

Läs mer

Naturturism i Uppsala län

Naturturism i Uppsala län Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Projektnamn: Naturturism i Uppsala län - del 1 och 2 Foto: Frida Hedin, HS Konsult AB Frida Hedin 2010-05-10 HS Konsult AB Journalnummer: 2009-3403 Innehållsförteckning

Läs mer

turism fakta Turismen i Fulufjällets nationalpark Forskning om Peter Fredman Lisa Hörnsten

turism fakta Turismen i Fulufjällets nationalpark Forskning om Peter Fredman Lisa Hörnsten fakta turism AKTUELL FORSKNING VID ETOUR Lisa Hörnsten Lisa Hörnsten är programledare för området Natur- och kulturturism på ETOUR och doktor i skogshushållning. Lisas egen forskning fokuserar på naturturism,

Läs mer

Helsingborg Open 2015 - FAQ s

Helsingborg Open 2015 - FAQ s Helsingborg Open 2015 - FAQ s Följande frågor och svar är sammanställda för att informera besökare till Helsingborg Open. När spelas Helsingborg Open? o Helsingborg Open avgörs i vecka 36, 31:e augusti

Läs mer

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund FL: Jag ska delge dig en ny misstanke. Du är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha jagat och

Läs mer

T E C K E N P O S T E N

T E C K E N P O S T E N Teckenspråksforum T E C K E N P O S T E N M A R S 2 0 1 6 S A M H Ä L L S I N F O R M A T I O N G Ö T E B O R G F E M T E F I N A S T E S T O R S T A D E N I E U R O P A Hyr cykel med Styr & Ställ, besök

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Finnbrännans naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, diarienummer 511-13361-05. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag.

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Guidade turer 2015 Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Heldag Ellen Key i författarinnans fotspår 10.00-16.00 570 kr Heldag Alvastra kloster

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS BESÖKARUNDERSÖKNING I NATURUM Resultat för Naturum Sommen

NATURVÅRDSVERKETS BESÖKARUNDERSÖKNING I NATURUM Resultat för Naturum Sommen NATURVÅRDSVERKETS BESÖKARUNDERSÖKNING I NATURUM 2008 Resultat för Naturum Åldersfö rd eln ing 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 5% 3% 9% 7% 18% 19% 24% 13% 22% 19% 18% U nder 20 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Läs mer

BESÖKSNÄRINGSSTRATEGI

BESÖKSNÄRINGSSTRATEGI BESÖKSNÄRINGSSTRATEGI Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-11, 117 STRATEGI Besöksnäringsstrategi för Haninge kommun Vision 2020 Haninge är navet för besöksnäringen bland Stockholms kranskommuner och den

Läs mer

Trygghetsvandring i Surte den 9 november 2010

Trygghetsvandring i Surte den 9 november 2010 Trygghetsvandring i Surte den 9 november 2010 Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandring är en metod som ger människor möjlighet att påverka sin närmiljö. Olika grupper kan ta initiativet till att

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-30, 214 Gäller fr o m 2014-11-27 Bildande av naturreservatet Lundsbo bokskog i Värnamo kommun Beslut Värnamo kommun förklarar med stöd

Läs mer

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se

Foto: Daniel Hjalmarsson. Stadsvandringar event.katrineholm.se Foto: Daniel Hjalmarsson Stadsvandringar 2018 event.katrineholm.se MAJ Konstvandring Torsdag 17 maj klockan 18.00 19.30 En vandring där vi berättar om både äldre och nyare offentliga konstverk i Katrineholm.

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11

Höstlov Aktiviteter. Vecka 43/44 28/10-5/11 Grästorps kommun Höstlov 2017 Aktiviteter Vecka 43/44 28/10-5/11 Höstlovsprogrammet finns även på www.grastorp.se Evenemangskalendern har aktiviteter under hela året. LÖRDAG 28 OKTOBER Vi arrangerar en

Läs mer

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00)

Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Utflykt till Skånes Djurpark 28 juni Avfärd: Klockan 8:00 från fritids (samling senast 7:45) Hemkomst: Ca klockan 16:00 (vi åker från Höör ca 15:00) Ströva i djurparken (kolla matningen av vissa djur)

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Samebyarna och Arjeplogs kommun

Samebyarna och Arjeplogs kommun Samebyarna och Arjeplogs kommun 2016-11-09 Agenda Välkomna Remiss renskötselkonventionen Minoritetssamordnartjänsten Rutiner skoterförbud - Skoterfrågan Aktuellt från samebyarna Aktuellt från kommunen

Läs mer

Resultater fra svensk forskning på bruk og vern. Hva kan vi lære av varandra?

Resultater fra svensk forskning på bruk og vern. Hva kan vi lære av varandra? Resultater fra svensk forskning på bruk og vern. Hva kan vi lære av varandra? Peter Fredman Seminar om forskning på vern og bruk Kunnskapsformidling og kunnskapsbehov Tirsdag 13. - onsdag 14. januar 2009

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Öråsens naturreservat Beslutade den 3 november 2005, dnr 511-3412-02, 84-221 Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet

Hågadalen Nåsten. Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad Ravinen vid Kvarnbofallet Hågadalen Nåsten Detaljerad beskrivning av stigar, rastplatser och andra anordningar i området. Uppdaterad 2019-06-27 1. Ravinen vid Kvarnbofallet 2. Kung Björns hög 3. Fjärilsstigen i + X 1. Ravinen vid

Läs mer

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj.

Program 2010 Trikumo MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR! Hälso- och klimatjakten Fortsätter under våren och avslutas den 16 maj. Trikumo Hej! vänder sig till dig som är anställd på minst 40% inom kommunen, Borgholm Energi samt Ölands Kommunalförbund. Vi har planerat mycket inför 2010! Här kan ni läsa om alla våra aktiviteter, resor

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Enhetlig skyltning. Tillgängliggörande av leder i Södra Lappland, ett LONA projekt i Vilhelmina Kommun

Enhetlig skyltning. Tillgängliggörande av leder i Södra Lappland, ett LONA projekt i Vilhelmina Kommun Enhetlig skyltning Tillgängliggörande av leder i Södra Lappland, ett LONA projekt i Vilhelmina Kommun 1 Inledning I Vilhelmina kommun finns en mängd skyltar från olika projekt och tidsepoker. Det är många

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Samordningsmöte - Skoteråkning i Drevfjället

MINNESANTECKNINGAR Samordningsmöte - Skoteråkning i Drevfjället 1 (7) Tomas Johnsson Stadsarkitekt tel: 0251-31172 MINNESANTECKNINGAR Samordningsmöte - Skoteråkning i Drevfjället Deltagare: Tomas Johnsson Kjell Tenn Kjell Landén Lennart Karlsson Hans Rustad Sven-Erik

Läs mer

Program och utställningar januari juli 2016

Program och utställningar januari juli 2016 Program och utställningar januari juli 2016 Ystads Fornminnesförening med trädgårdsgruppen Sub Rosa och Klostret i Ystad samt Charlotte Berlins museum Programverksamhet samt utflykter Torsdagen den 14

Läs mer

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen.

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen. Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen Varför dialogmöte? En detaljplan håller på att upprättas på kommunens mark i skogsområdena Bergaskogen, del av Runbyskogen och del av Lövstaskogen.

Läs mer

OREA Resort Devet Skal Vysocina

OREA Resort Devet Skal Vysocina OREA Resort Devet Skal Vysocina På Orea Resort Devět Skal, som ligger i Mährens berg, kan du se fram emot vackra naturvandringar, god mat i hotellets restaurang och ett dopp i poolen. Här är siktet inställt

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram hösten 2018

Naturcentrum Guideprogram hösten 2018 Naturcentrum Guideprogram hösten 2018 Översiktskarta Lördag 25 augusti kl. 20-22 Här hittar du evenemangen: 4 1 2 1. Fladdermuskväll vid Linasjön 2. Tvetadagen 3. Svampguidning, Farstanäs 4. Svampguidning,

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

Socialpsykiatri LÅNGRESOR 2015. med CCS resor. Träffpunkter och sysselsättning

Socialpsykiatri LÅNGRESOR 2015. med CCS resor. Träffpunkter och sysselsättning Socialpsykiatri LÅNGRESOR 2015 med CCS resor Träffpunkter och sysselsättning LÅNGRESOR 2015 Ullared 17-19 mars Prag 20-23 april Helsingborg 17-21 maj Göteborg 8-11 juni Piteå 16-21 augusti Norrköping 25-27

Läs mer

Därför har vi fått utmärkelsen Sveriges Friluftskommun 2010

Därför har vi fått utmärkelsen Sveriges Friluftskommun 2010 SUNDSVALL Sveriges Friluftskommun 2010 Därför har vi fått utmärkelsen Sveriges Friluftskommun 2010 Sundsvalls kommun är sverigebäst på friluftsliv genom en medveten satsning på att öka sundsvallsbornas

Läs mer