Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike!"

Transkript

1 Björnexkursioner Presentationer Guidningar Information Forskning Stugbyn Kvarnberg Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike! Säg den som på ett eller annat sätt inte fascineras då ordet björn nämns. Känslorna för dessa stora rovdjur varierar verkligen mycket. Allt ifrån nyfikenhet och kärlek till den gosiga nallebjörnen till obehag och skräck för den blodtörstiga besten. I många länder är björnar utrotningshotade och deras beteende och farlighet skiljer sig åt mellan länderna. I Sverige finns en stor och livskraftig björnstam med ca 3500 vilda djur. Dessa räknas till de mest fredliga i hela världen. Med stor omsorg och vördnad inför samspelet mellan björn och människa, verkar vi för att i framtiden skapa möjligheter att fortsätta leva tillsammans och bevara mångfalden i Sveriges djupa skogar. Björnens fredliga natur och en omfattande björnforskning i Skandinavien under tjugofem års tid, ger oss en unik förutsättning att utforska björnens liv och leverne. Denna forskning sker med stor respekt och hänsyn till björnens olika behov. Upplev björnens storslagenhet i vilt tillstånd tillsammans med en björnforskare och lär dig allt om björnens spännande liv och beteende. Vi erbjuder ett mycket speciellt tillfälle att följa björnforskningen i Sverige och få uppleva björnens rike i en mäktig natur och intressant kultur.

2 Exklusiv forskarledd Björnexkursion Beskrivning: Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforkning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och söker upp några utvalda platser där björnar har vistats en längre tid och där det finns gott om spår och tecken. Vi besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnhonan och hennes ungar. Vi söker även efter hår- och spillningsprover samt insamlar data för forskningen. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter den ingående informationen om björnens liv fortsätter vi till en naturskön plats och äter en vildmarksmiddag vid lägerelden. Där finns det även utrymme för fler frågor om björnforskningen och björnarnas liv. Med spännande berättelser, nykokt kaffe och informationen om hur man ska bete sig vid ett björnmöte, avrundar vi den här upplevelsefulla turen i skogen och lämnar björnens terräng för att ta oss tillbaka till civilisationen. Följ med på en spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds från maj till september. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 6-7 timmar Deltagare: 6 8 deltagare. Pris: SEK 950:- per person. Plats & tid: Mötesplats Kvarnberg, 45 km norr om Orsa, vid Europaväg 45. (Första infarten, följ skylt: Björn & Vildmark). Incheckning från kl 13:00. Evenemanget börjar kl 14:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 20:30 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med besökarens egen bil. Vi kör på skogsvägar. Detta ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, data och provsamling. Föreläsning om björnforskningen. Vildmarksfika och vildmarksmiddag. Boken: Är björnen farlig?. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 15 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: medel/svår. Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och kikare. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang. Tillval: Övernattning i stugbyn (380:-)

3 Exklusiv forskarledd Björnexkursion med övernattning Beskrivning: Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforkning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och söker upp några utvalda platser där björnar har vistats en längre tid och där det finns gott om spår och tecken. Vi besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnhonan och hennes ungar. Vi söker även efter hår- och spillningsprover samt insamlar data för forskningen. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter den ingående informationen om björnens liv fortsätter vi till en naturskön plats och äter en vildmarksmiddag vid lägerelden. Där finns det även utrymme för fler frågor om björnforskningen och björnarnas liv. Med spännande berättelser, nykokt kaffe och informationen om hur man ska bete sig vid ett björnmöte, avrundar vi den här upplevelsefulla turen i skogen och lämnar björnens terräng för att ta oss tillbaka till civilisationen. Följ med på en spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds från maj till september. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 6-7 timmar Deltagare: 6 8 deltagare. Pris: SEK 1690:- per person. Plats & tid: Mötesplats Kvarnberg, 45 km norr om Orsa, vid Europaväg 45. (Första infarten, följ skylt: Björn & Vildmark). Incheckning från kl 13:00. Evenemanget börjar kl 14:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 20:30 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med besökarens egen bil. Vi kör på skogsvägar. Övernattning i i Kvarnberg. Frukost mellan 8:00-9:00. Utcheckning dagen efter senast kl: 11:00. Detta ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, data och provsamling. Föreläsning om björnforskningen. Vildmarksfika och vildmarksmiddag. Boken: Är björnen farlig?. Övernattning i Kvarnberg, Sänglinne, Handduk, frukost. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 15 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: medel/svår. Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och kikare. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang.

4 Halvdags Björnforsknings-Exkursion i vildmarken Beskrivning: Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforskning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och söker upp några utvalda platser där björnar har vistats en längre tid och där det finns gott om spår och tecken. Vi besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnhonan och hennes ungar. Vi söker även efter hår- och spillningsprover. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter den ingående informationen om björnens liv fortsätter vi till en naturskön plats och tar en vildmarksfika vid lägerelden. Där finns det även utrymme för fler frågor om björnforskningen och björnarnas liv. Med spännande berättelser, nykokt kaffe och informationen om hur man ska bete sig vid ett björnmöte, avrundar vi den här upplevelsefulla turen i skogen och lämnar björnens terräng för att ta oss tillbaka till civilisationen. Följ med på en spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds från maj till september. Även möjligt att boka på andra datum vid minst 8 personer. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 4 timmar Deltagare: 4 15 deltagare. Pris: SEK 650:- per person. Plats & tid: Mötesplats Kvarnberg, 45 km norr om Orsa, vid Europaväg 45. (Första infarten, följ skylt: Björn & Vildmark). Evenemanget börjar kl 10:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 14:00 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med besökarens egen bil. Vi kör på skogsvägar. Detta ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, presentation av björnforskningen. Vildmarksfika. Boken: Är björnen farlig?. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 7 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: medel/svår. Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och kikare. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang. Tillval: Föreläsningar om björnforskningen och björnens biologi. Övernattning i stugbyn (380:-)

5 Lilla Björnforsknings-Exkursionen i det vilda Beskrivning Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforkning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnar. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter denna lärorika och upplevelsefulla tur i skogen lämnar vi björnens terräng och beger oss tillbaka till civilisationen. Följ med på ett spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds dagligen från maj till september. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 2 timmar Deltagare: min. 4 deltagare. Pris: SEK 400:- per person, 1000:- per familj Plats & tid: Turen börjar kl 15:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 17:00 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med egen bil. Vi kör på skogsvägar. Anmälan obligatorisk. Ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, introduktion i björnforskningen. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 5 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: lätt/ medel. (kan anpassas vid behov). Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och matsäck vid behov. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang. Tillval: Föreläsningar om björnforskningen och björnens biologi. Övernattning i stugbyn (380:-)

6 Föreläsning om björnforskning och björnens biologi (åretruntaktivitet 2010) Beskrivning: Det skandinaviska Björnforskningspojektet startadte 1984 och är i dagsläget ett av det största och mest populära björnforskningsprojekt i hela världen. Hittills har vi publicerat mer än 350 vetenskapliga artiklar, rapporter och kapitel i böcker. Utifrån vår kunskap och erfarenhet från forskningen, har vi möjlighet att erbjuda extra spännande föreläsningar med aktuella rön om brunbjörnar i Sverige. Under föreläsningen ger vi en mycket bildrik och spännande information om forskningen på ett praktiskt och tilltalande sätt. Vi har både pejlningsutrustingen och björnsändare med oss så att deltagarna kan lära sig hur forskare lokaliserar björnar i vildlandskapet. Dessutom får deltagarna undersöka prover tex: torkad spillning, hår, hud mm genom mikroskop. Föreläsningen kan anpassas på olika nivåer upp till vetenskaplig forskningsnivå. Datum: Detta evenemang erbjuds året runt. Föreläsningens och den praktiska övningens längd: ca 2 timmar Deltagare: min. 8 deltagare. Pris: SEK 350:- per person; plus hyran för konferenssal. Milersättning tillkommer. Plats & tid: Kan anpassas efter önskemål. Ingår i priset: Kunnig föreläsare med över 10 års erfarenhet av björnforskning, introduktion i forskningsarbete med vildlevande björnar, data och provsamling. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 15 år. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummihandskar för provundersökning tillhandahålles gratis.

7 Björn & Vildmark finns i landets björntätaste område Kvarnberg Stugby mitt i vildmarken!!! Fem 4-bäddstugor à 380:- Sek/natt Grillplats, dusch och toalett separat Tillval: Handduk/Sänglinne 100:- Sek/pers. Slutstädning Bastu 200:- Sek/stuga 500:- plus 100:- Sek/pers Noppikoski Kvarnberg till: Sveg / Östersund 80 km / 268 km Björn & Vildmark => Rosentorp Välkommen till Andrea och Gunther Björn & Vildmark Orsa Sweden Emådalen 45 Ljusbrun markering: Spridning av björnar Mörkbruna prickar: Björnhonors kärnområden Ring: Björn & Vildmark till: Göteborg 525 km ORSA => Furudal Mora till: Stockholm 360 km

8 P Policy Lokal prägel Björn & Vildmark finns i Orsa Finnmark. Den lokala kulturen är formad av ett vildmarksliv. Vi tar tillfället i akt att berätta om kulturminnen och om det forna livet då Finnarna bosatte sig här som de första människorna. Våra stugor är byggda i typisk dalastil, Råvarorna som används i företaget är inhandlade lokalt och närproducerade. Vi köper produkter i de lokala affärena så långt som det är möjligt. Orsa kommun får skatteintäkter genom företaget. Alla aktiva medlemmar i företaget är bosatta i kommunen Vi är medlem i lokala turistorganisationer Miljöhänsyn I alla våra aktiviteter och produkter tar vi hänsyn till miljön genom att minimera belastningen. Detta gör vi genom följande åtgärder: Vi möjliggör källsortering i vår miljöstation och informerar kunderna på plats om rätt användning av miljöstationen. Längre evenemang är all-inclusive, där vi väljer återvinningsbara produkter i största möjliga mån. Vi minskar de ekologiska fotavtrycken genom att vi guidar alla aktiviteter och minimerar kvarlämnade spår samt köper utrustning med lång livstid. Vi använder miljömärkta och lokalproducerade produkter. Vi har en ständigt pågaende dialog med förvaltning, markägare, forskningsprojekt och lokala jaktlag. Alla inblandade i företaget uppdaterar sig minst en gång per år på aktuella rutiner gällande miljöfrågor. Minsta möjliga störningar Björn & Vildmark arbetar aktivt för att minimera störningar i naturlivet, kulturen och i omvärlden. Alla aktiviteter planeras med stor hänsyn till naturen. Med hjälp av regelbundna dialoger med markägare, markförvaltare, jägare, skogsföretag, kommunal förvaltning och bosatta inom området kan vi anpassa våra evenemang så att de inte kolliderar eller stör andra pågående aktiviteter. Detta påverkar inte kvaliteten på våra evenemang.

Att leka sig in i skolans värld

Att leka sig in i skolans värld Att leka sig in i skolans värld När förskoleklassen presenterades för oss sas det Det här är förskola med skolinslag och det är precis så det är. Mellan fem till sju år händer det så mycket och på det

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige

Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige Vägen ut ur fattigdomen Välfärdsstaten Sverige STUDIEHANDLEDNING Om studiecirkeln I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. En studiecirkel

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra.

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra. Skapa gott liv Andrum Öppna seminarier om livet Kurs i Konsten att Leva Alpha-kurser Alla-kan-sjunga-kör Livets pärlor Den inre resan Mansfrukostar Pilgrimskurs Pilgrimsvandring Spa för själen Sinnesrogudstjänst

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel

En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel En bok kan förändra livet. En bokcirkel kan förändra världen. Samtalsmodell för bokcirkel 1 Samtalsmodell för bokcirkel Läsning och livstolkning Livstolkning är något vi håller på med hela tiden: Vi försöker

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan

SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan SÅ BLIR DU VÄRLDENS BÄSTA IDROTTSFÖRÄLDER Lärgruppsplan Hur föräldrar stödjer sina barn att bli vinnare i livet genom idrott Idrott kan vara en fantastisk upplevelse mellan barn och ungdomar och deras

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

Återhämtning - en introduktion

Återhämtning - en introduktion Alain Topor & Klas Sundström Återhämtning - en introduktion Återhämtning. Vad är det? Hur är den möjlig? Psykiatri Södra Stockholm, SLSO FoU-enheten 1 Hoppets betydelse Att ha kontakt med psykiatrin och

Läs mer

orientering, naturkunskap och äventyr på en gång Lärarhandledning

orientering, naturkunskap och äventyr på en gång Lärarhandledning orientering, naturkunskap och äventyr på en gång Lärarhandledning Det är friskare luft i skogen och fullt med fästingar. Douglas 10 år En orienterare har gympakläder och smutsiga skor. Felicia 10 år En

Läs mer

klangfärg kurser våren 2014

klangfärg kurser våren 2014 klangfärg kurser våren 2014 vårens kurser Kreativt återbruk 4 Tidningsverkstad 4 Screentryck grundkurs 5 Pastareservage 5 Från foto till experimentellt skapande 6 Maraccas + ipad = Häftig musik! 6 Studiebesök

Läs mer

Hur ser fritiden ut i gruppbostad? Rapport om en pilotstudie av tidsanvändningen hos personer i gruppbostad i Stockholms stad 2011

Hur ser fritiden ut i gruppbostad? Rapport om en pilotstudie av tidsanvändningen hos personer i gruppbostad i Stockholms stad 2011 Hur ser fritiden ut i gruppbostad? Rapport om en pilotstudie av tidsanvändningen hos personer i gruppbostad i Stockholms stad 2011 1 Summering Staben för idrott och folkhälsa vid idrottsförvaltningen i

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Om att delta i en klinisk prövning

Om att delta i en klinisk prövning Om att delta i en klinisk prövning 1 Innehållsförteckning Vad är en klinisk prövning och hur utförs den? 5 Varför görs kliniska prövningar? 7 Varför gör min läkare kliniska prövingar? 7 Hur utförs en klinisk

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant VTI notat 83 2000 VTI notat 83-2000 Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant Författare FoU-enhet Projektnummer 40346 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Gunilla Sörensen

Läs mer

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG EMPATI - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Pedagogik Examensarbete i lärarutbildningen Grundnivå 15 hp Handledare Kamran Namdar

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet

www.ridsport.se Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet www.ridsport.se Ridsporten VILL Idéprogram för Svenska Ridsportförbundet Innehållsförteckning Vet du vad Ridsporten Vill?...2 Du är en del av svensk ridsport...4 Till ridklubben är alla välkomna!...6 Ridsport

Läs mer

DEN MÄNSKLIGA SIDAN AV IT. en bok om e-hälsa. Sammanfattning av projektet Syster Gudruns fullskalelabb i Blekinge för IT i vård och omsorg.

DEN MÄNSKLIGA SIDAN AV IT. en bok om e-hälsa. Sammanfattning av projektet Syster Gudruns fullskalelabb i Blekinge för IT i vård och omsorg. DEN MÄNSKLIGA SIDAN AV IT en bok om e-hälsa Sammanfattning av projektet Syster Gudruns fullskalelabb i Blekinge för IT i vård och omsorg. Produktionsår: 2011 Boken är framtagen på uppdrag av Syster Gudruns

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv

STUDIEHANDLEDNING. Kvalitet ur ett brukarperspektiv STUDIEHANDLEDNING Kvalitet ur ett brukarperspektiv Studiehandledning: Kvalitet ur+ ett brukarperspektiv 1. Starta en studiecirkel Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en grupp människor som träffas

Läs mer

Varför grubblar deprimerade?

Varför grubblar deprimerade? Livsstilsförändringar vid en depression I texten nedan beskrivs sex olika punkter som har antidepressiv effekt. Dessa handlar om att individen själv utan hjälp från mediciner eller psykoterapi kan förändra

Läs mer

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Inledning Målsättningarna för den svenska handikappolitiken är ambitiösa. Under många år och inom en rad olika områden

Läs mer