Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike!"

Transkript

1 Björnexkursioner Presentationer Guidningar Information Forskning Stugbyn Kvarnberg Följ med en forskare in i de vilda björnarnas rike! Säg den som på ett eller annat sätt inte fascineras då ordet björn nämns. Känslorna för dessa stora rovdjur varierar verkligen mycket. Allt ifrån nyfikenhet och kärlek till den gosiga nallebjörnen till obehag och skräck för den blodtörstiga besten. I många länder är björnar utrotningshotade och deras beteende och farlighet skiljer sig åt mellan länderna. I Sverige finns en stor och livskraftig björnstam med ca 3500 vilda djur. Dessa räknas till de mest fredliga i hela världen. Med stor omsorg och vördnad inför samspelet mellan björn och människa, verkar vi för att i framtiden skapa möjligheter att fortsätta leva tillsammans och bevara mångfalden i Sveriges djupa skogar. Björnens fredliga natur och en omfattande björnforskning i Skandinavien under tjugofem års tid, ger oss en unik förutsättning att utforska björnens liv och leverne. Denna forskning sker med stor respekt och hänsyn till björnens olika behov. Upplev björnens storslagenhet i vilt tillstånd tillsammans med en björnforskare och lär dig allt om björnens spännande liv och beteende. Vi erbjuder ett mycket speciellt tillfälle att följa björnforskningen i Sverige och få uppleva björnens rike i en mäktig natur och intressant kultur.

2 Exklusiv forskarledd Björnexkursion Beskrivning: Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforkning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och söker upp några utvalda platser där björnar har vistats en längre tid och där det finns gott om spår och tecken. Vi besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnhonan och hennes ungar. Vi söker även efter hår- och spillningsprover samt insamlar data för forskningen. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter den ingående informationen om björnens liv fortsätter vi till en naturskön plats och äter en vildmarksmiddag vid lägerelden. Där finns det även utrymme för fler frågor om björnforskningen och björnarnas liv. Med spännande berättelser, nykokt kaffe och informationen om hur man ska bete sig vid ett björnmöte, avrundar vi den här upplevelsefulla turen i skogen och lämnar björnens terräng för att ta oss tillbaka till civilisationen. Följ med på en spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds från maj till september. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 6-7 timmar Deltagare: 6 8 deltagare. Pris: SEK 950:- per person. Plats & tid: Mötesplats Kvarnberg, 45 km norr om Orsa, vid Europaväg 45. (Första infarten, följ skylt: Björn & Vildmark). Incheckning från kl 13:00. Evenemanget börjar kl 14:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 20:30 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med besökarens egen bil. Vi kör på skogsvägar. Detta ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, data och provsamling. Föreläsning om björnforskningen. Vildmarksfika och vildmarksmiddag. Boken: Är björnen farlig?. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 15 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: medel/svår. Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och kikare. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang. Tillval: Övernattning i stugbyn (380:-)

3 Exklusiv forskarledd Björnexkursion med övernattning Beskrivning: Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforkning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och söker upp några utvalda platser där björnar har vistats en längre tid och där det finns gott om spår och tecken. Vi besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnhonan och hennes ungar. Vi söker även efter hår- och spillningsprover samt insamlar data för forskningen. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter den ingående informationen om björnens liv fortsätter vi till en naturskön plats och äter en vildmarksmiddag vid lägerelden. Där finns det även utrymme för fler frågor om björnforskningen och björnarnas liv. Med spännande berättelser, nykokt kaffe och informationen om hur man ska bete sig vid ett björnmöte, avrundar vi den här upplevelsefulla turen i skogen och lämnar björnens terräng för att ta oss tillbaka till civilisationen. Följ med på en spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds från maj till september. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 6-7 timmar Deltagare: 6 8 deltagare. Pris: SEK 1690:- per person. Plats & tid: Mötesplats Kvarnberg, 45 km norr om Orsa, vid Europaväg 45. (Första infarten, följ skylt: Björn & Vildmark). Incheckning från kl 13:00. Evenemanget börjar kl 14:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 20:30 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med besökarens egen bil. Vi kör på skogsvägar. Övernattning i i Kvarnberg. Frukost mellan 8:00-9:00. Utcheckning dagen efter senast kl: 11:00. Detta ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, data och provsamling. Föreläsning om björnforskningen. Vildmarksfika och vildmarksmiddag. Boken: Är björnen farlig?. Övernattning i Kvarnberg, Sänglinne, Handduk, frukost. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 15 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: medel/svår. Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och kikare. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang.

4 Halvdags Björnforsknings-Exkursion i vildmarken Beskrivning: Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforskning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och söker upp några utvalda platser där björnar har vistats en längre tid och där det finns gott om spår och tecken. Vi besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnhonan och hennes ungar. Vi söker även efter hår- och spillningsprover. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter den ingående informationen om björnens liv fortsätter vi till en naturskön plats och tar en vildmarksfika vid lägerelden. Där finns det även utrymme för fler frågor om björnforskningen och björnarnas liv. Med spännande berättelser, nykokt kaffe och informationen om hur man ska bete sig vid ett björnmöte, avrundar vi den här upplevelsefulla turen i skogen och lämnar björnens terräng för att ta oss tillbaka till civilisationen. Följ med på en spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds från maj till september. Även möjligt att boka på andra datum vid minst 8 personer. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 4 timmar Deltagare: 4 15 deltagare. Pris: SEK 650:- per person. Plats & tid: Mötesplats Kvarnberg, 45 km norr om Orsa, vid Europaväg 45. (Första infarten, följ skylt: Björn & Vildmark). Evenemanget börjar kl 10:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 14:00 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med besökarens egen bil. Vi kör på skogsvägar. Detta ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, presentation av björnforskningen. Vildmarksfika. Boken: Är björnen farlig?. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 7 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: medel/svår. Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och kikare. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang. Tillval: Föreläsningar om björnforskningen och björnens biologi. Övernattning i stugbyn (380:-)

5 Lilla Björnforsknings-Exkursionen i det vilda Beskrivning Vi träffas i Kvarnberg - ett av Sveriges björntätaste områden. Här möter ni Andrea eller Gunther som sedan tolv år arbetar med björnforkning. De guidar oss genom en utställning där vi får en introduktion i hur man forskar om vilda björnar. När vi bl.a. har lärt oss hur man söver en björn, tar vi oss ut i björnens marker och besöker ett nyligen använt ide, där vi letar efter kvarlämnade spår från björnar. Forskarna har försett några björnar i området med radiosändare. Du får prova tekniken som används för att lokalisera björnar utan att störa dem. Efter denna lärorika och upplevelsefulla tur i skogen lämnar vi björnens terräng och beger oss tillbaka till civilisationen. Följ med på ett spännande björnexkursion och lär dig mer om detta fascinerande rovdjur! Datum: Denna tur erbjuds dagligen från maj till september. Anmälan obligatorisk. Exkursionens längd: ca 2 timmar Deltagare: min. 4 deltagare. Pris: SEK 400:- per person, 1000:- per familj Plats & tid: Turen börjar kl 15:00 i Kvarnberg och avslutas ca kl 17:00 om inte annat anges. Transport under exkursionen sker med egen bil. Vi kör på skogsvägar. Anmälan obligatorisk. Ingår i priset: Guide med lång erfarenhet av björnforskning, besök på forskningsutställningen, vandring till björnide, introduktion i björnforskningen. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 5 år. Deltagare bör kunna vandra obehindrat i skogen. Vi vandrar mellan m i olika typer av terräng. Svårighetsgrad: lätt/ medel. (kan anpassas vid behov). Vi rekommenderar att du tar med dig vädertåliga kläder och och vattentäta skor för vandring, långärmad tröja och långbyxor, kamera och matsäck vid behov. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummistövlar kan hyras för 50:- SEK per dag om skostorleken anges minst 2 veckor före evenemang. Tillval: Föreläsningar om björnforskningen och björnens biologi. Övernattning i stugbyn (380:-)

6 Föreläsning om björnforskning och björnens biologi (åretruntaktivitet 2010) Beskrivning: Det skandinaviska Björnforskningspojektet startadte 1984 och är i dagsläget ett av det största och mest populära björnforskningsprojekt i hela världen. Hittills har vi publicerat mer än 350 vetenskapliga artiklar, rapporter och kapitel i böcker. Utifrån vår kunskap och erfarenhet från forskningen, har vi möjlighet att erbjuda extra spännande föreläsningar med aktuella rön om brunbjörnar i Sverige. Under föreläsningen ger vi en mycket bildrik och spännande information om forskningen på ett praktiskt och tilltalande sätt. Vi har både pejlningsutrustingen och björnsändare med oss så att deltagarna kan lära sig hur forskare lokaliserar björnar i vildlandskapet. Dessutom får deltagarna undersöka prover tex: torkad spillning, hår, hud mm genom mikroskop. Föreläsningen kan anpassas på olika nivåer upp till vetenskaplig forskningsnivå. Datum: Detta evenemang erbjuds året runt. Föreläsningens och den praktiska övningens längd: ca 2 timmar Deltagare: min. 8 deltagare. Pris: SEK 350:- per person; plus hyran för konferenssal. Milersättning tillkommer. Plats & tid: Kan anpassas efter önskemål. Ingår i priset: Kunnig föreläsare med över 10 års erfarenhet av björnforskning, introduktion i forskningsarbete med vildlevande björnar, data och provsamling. Övrigt: Rekommenderad åldersgräns 15 år. Besök gärna Björn & Vildmarks hemsida för mer information. Gummihandskar för provundersökning tillhandahålles gratis.

7 Björn & Vildmark finns i landets björntätaste område Kvarnberg Stugby mitt i vildmarken!!! Fem 4-bäddstugor à 380:- Sek/natt Grillplats, dusch och toalett separat Tillval: Handduk/Sänglinne 100:- Sek/pers. Slutstädning Bastu 200:- Sek/stuga 500:- plus 100:- Sek/pers Noppikoski Kvarnberg till: Sveg / Östersund 80 km / 268 km Björn & Vildmark => Rosentorp Välkommen till Andrea och Gunther Björn & Vildmark Orsa Sweden Emådalen 45 info@bjorn-vildmark.com Ljusbrun markering: Spridning av björnar Mörkbruna prickar: Björnhonors kärnområden Ring: Björn & Vildmark till: Göteborg 525 km ORSA => Furudal Mora till: Stockholm 360 km

8 P Policy Lokal prägel Björn & Vildmark finns i Orsa Finnmark. Den lokala kulturen är formad av ett vildmarksliv. Vi tar tillfället i akt att berätta om kulturminnen och om det forna livet då Finnarna bosatte sig här som de första människorna. Våra stugor är byggda i typisk dalastil, Råvarorna som används i företaget är inhandlade lokalt och närproducerade. Vi köper produkter i de lokala affärena så långt som det är möjligt. Orsa kommun får skatteintäkter genom företaget. Alla aktiva medlemmar i företaget är bosatta i kommunen Vi är medlem i lokala turistorganisationer Miljöhänsyn I alla våra aktiviteter och produkter tar vi hänsyn till miljön genom att minimera belastningen. Detta gör vi genom följande åtgärder: Vi möjliggör källsortering i vår miljöstation och informerar kunderna på plats om rätt användning av miljöstationen. Längre evenemang är all-inclusive, där vi väljer återvinningsbara produkter i största möjliga mån. Vi minskar de ekologiska fotavtrycken genom att vi guidar alla aktiviteter och minimerar kvarlämnade spår samt köper utrustning med lång livstid. Vi använder miljömärkta och lokalproducerade produkter. Vi har en ständigt pågaende dialog med förvaltning, markägare, forskningsprojekt och lokala jaktlag. Alla inblandade i företaget uppdaterar sig minst en gång per år på aktuella rutiner gällande miljöfrågor. Minsta möjliga störningar Björn & Vildmark arbetar aktivt för att minimera störningar i naturlivet, kulturen och i omvärlden. Alla aktiviteter planeras med stor hänsyn till naturen. Med hjälp av regelbundna dialoger med markägare, markförvaltare, jägare, skogsföretag, kommunal förvaltning och bosatta inom området kan vi anpassa våra evenemang så att de inte kolliderar eller stör andra pågående aktiviteter. Detta påverkar inte kvaliteten på våra evenemang.

Safaris og dyr. Torsby och Sunne

Safaris og dyr. Torsby och Sunne Safaris og dyr Torsby och Sunne BÄVERSAFARI I BÅT Guidad tur 2,5-3 timmar Följ med vår utbildade guide på en stämningsfull bäversafari i båt. Turen är anpassad till 2-4 personer och går kvällstid under

Läs mer

Tack för din bokning!

Tack för din bokning! Tack för din bokning! Singel i Salto 9-14 juli 2017 I det här informationsbrevet vill vi berätta lite mer om vad veckan innebär och ge dig svar på saker du undrar över. Vill du ha ytterligare information

Läs mer

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag.

Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Guidade turer 2015 Under perioden 15 juli 15 augusti erbjuder vi tio guidade turer. Fyra dagar i veckan, Onsdag-Lördag. Heldag Ellen Key i författarinnans fotspår 10.00-16.00 570 kr Heldag Alvastra kloster

Läs mer

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson 24-29 oktober 2015 Längtar du efter nya intryck, tid för eftertanke och gemenskap med likasinnade? Följ med oss till Marocko i höst! Den här gången är vårt fokus

Läs mer

presenterar ROVDJURSSYMPOSIUM 2006 Jakten Rovdjur & Jägare

presenterar ROVDJURSSYMPOSIUM 2006 Jakten Rovdjur & Jägare presenterar ROVDJURSSYMPOSIUM 2006 Jakten Rovdjur & Jägare Vi erbjuder några spännande dagar i vildmarken med en heldags vargspårning och ett symposium i Stöllet 16 18 Februari 2006 För mer information:

Läs mer

3 OLIKA PAKET 1 DAG 1 DAG 1 NATT 1 DAG 1 NATT DELUXE

3 OLIKA PAKET 1 DAG 1 DAG 1 NATT 1 DAG 1 NATT DELUXE 2019 Little Rock Lake Zipline SWEDENZIPLINE.COM KONFERENS PAKET 3 OLIKA PAKET 1 DAG 1 DAG 1 NATT 1 DAG 1 NATT DELUXE FRI PARKERING OCH FRI ENTRÉ TILL PARKEN BOKNINGSBART HELA ÅRET! VÄLKOMMEN TILL EUROPAS

Läs mer

Information till skolor om naturum Store Mosse

Information till skolor om naturum Store Mosse Information till skolor om naturum Store Mosse Naturum Store Mosse har en permanent utställning om Store Mosses tillkomst, lab-rum för undersökningar av naturalier, bra referensbibliotek, mysig björnlya

Läs mer

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC

Avsnitt 1 - Träna på grunderna i NVC Öppet fördjupningsprogram i NVC i Stockholm 2015 Nu för andra året erbjuder vi ett program med stor flexibilitet och där du som deltagare kan välja träningsavsnitt utifrån dina behov och intressen. Vi

Läs mer

UPPLEV NORRKÖPINGS VACKRA OCH VARIERADE NATUR- FÖLJ MED PÅ EN GUIDAD TUR!

UPPLEV NORRKÖPINGS VACKRA OCH VARIERADE NATUR- FÖLJ MED PÅ EN GUIDAD TUR! UPPLEV NORRKÖPINGS VACKRA OCH VARIERADE NATUR- FÖLJ MED PÅ EN GUIDAD TUR! Dessa naturguidningar arrangeras av Norrköpings kommun under 2018. Packa matsäcken, klä dig efter väder och följ med ut på upptäcktsfärd!

Läs mer

Aktiviteter! Utomhus

Aktiviteter! Utomhus Aktiviteter! Utomhus Bastubad och vedeldad badtunna I nära anslutning till Villa Hofsnäs pensionat nere i Torpasjön ligger vår bastuflotte. Här kan ni träffas för en stunds avkoppling tillsammans med kollegor

Läs mer

Möten och evenemang på Bonniers Konsthall

Möten och evenemang på Bonniers Konsthall Möten och evenemang på Bonniers Konsthall Bonniers Konsthalls lokaler, mitt i centrala Stockholm, erbjuder en fantastisk miljö för såväl stora som små företagsevenemang. Konsthallen med sina 1 000 kvadratmeter

Läs mer

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4.

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. MITT I NATUREN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda

Läs mer

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår

Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern Må ndågår Aktivitetsprogram Storsätra Fjällhotell vintern 2016-17 Må ndågår Kl. 10 11 Renen- ett fantastiskt djur! Träffa några av våra renar och upplev känslan när de kommer och äter ur dina händer. Upptäck vilket

Läs mer

Top End Safari med 4WD

Top End Safari med 4WD Top End Safari med 4WD Upplev fantastiska vattenfall, klippmålningar från urminnes tider och det riktiga djurlivet i nationalparkerna Kakadu och Litchfield på denna guidade tredagars tur från Darwin. Ni

Läs mer

Namibia med guide. Namibia med guide. Resan i korthet. Gruppresor med reseledare

Namibia med guide. Namibia med guide. Resan i korthet. Gruppresor med reseledare Namibia med guide Namibia sägs vara en av Afrikas bäst bevarade hemligheter och för äventyrslystna bjuder Namibia på några av Afrikas mest extrema, men vackra, landskap. Även de mer moderna Namibia är

Läs mer

Bröllop Prislista 2015

Bröllop Prislista 2015 Bröllop Prislista 2015 Bröllopspaket - Brons 3 timmar fotografering Planeringsmöte samt testfotografering 1 st 40 x 50 cm förstoring Tackkort upp till 70 st Samtliga utvalda bilder högupplösta på USB (ca

Läs mer

I Arne Næss fotspår. LIVSFILOSOFISK RESA TILL NORGE april 2019

I Arne Næss fotspår. LIVSFILOSOFISK RESA TILL NORGE april 2019 I Arne Næss fotspår LIVSFILOSOFISK RESA TILL NORGE 25-28 april 2019 CEMUS utbildning Uppsala centrum fo r ha llbar Norge en långvarig tradition på Livsfilosofikursen Sedan många år tillbaka har vi på Livsfilosofikursen

Läs mer

Nyhetsbrev maj Fåren är på betet, även om själva betet än så länge är rätt. Lamningen gick relativt bra i år, det var några tackor med fellägen

Nyhetsbrev maj Fåren är på betet, även om själva betet än så länge är rätt. Lamningen gick relativt bra i år, det var några tackor med fellägen Nyhetsbrev maj 2017 Fåren är på betet, även om själva betet än så länge är rätt frånvarande. Torr sommar, lite nederbörd under fjolåret och knappt någon snö i vintras har satt sina spår. Det är mest fjolårsgräs

Läs mer

Varmt Välkommen att följa med på en sju dagars kurs i personlig utveckling till Italien och Toscana!

Varmt Välkommen att följa med på en sju dagars kurs i personlig utveckling till Italien och Toscana! Varmt Välkommen att följa med på en sju dagars kurs i personlig utveckling till Italien och Toscana! Vi vill med denna yttre och inre resa bjuda in dig till att utforska dig själv och den kvinnliga sidan

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

Ett perfekt event för företagare att mötas på för att skapa nya kontakter, göra affärer, ladda batterierna och ha kul tillsammans. Vi ses i Sälen!

Ett perfekt event för företagare att mötas på för att skapa nya kontakter, göra affärer, ladda batterierna och ha kul tillsammans. Vi ses i Sälen! 27 29 september 2018 Ett perfekt event för företagare att mötas på för att skapa nya kontakter, göra affärer, ladda batterierna och ha kul tillsammans. Vi ses i Sälen! Succé för stugsafari Fjälläventyret

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB

Gotlands Museum. prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Gotlands Museum prislista 2014 ENTRÉER LOKALER RUINER VISNINGAR KALAS BYGGNADSVÅRD ARKEOLOGI VANDRINGAR KONFERENSER FÖRELÄSNINGAR LABB Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under

Läs mer

VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN

VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN VITAGRÖNABANDET 10 ÅRSJUBILEUM I GRÖVELSJÖN Fjällfararnas Vita & Gröna Band firar 10-års-jubileum! Tillsammans med grundarna Torkel och Annica Ideström och bandens jury bjuder STF Grövelsjön Fjällstation

Läs mer

Station Sågen erbjuder dig een all inclusive höstlov vecka (måndag t.om. lördag) i Dalarnas vildmark.

Station Sågen erbjuder dig een all inclusive höstlov vecka (måndag t.om. lördag) i Dalarnas vildmark. Aktiv outdoor höstlovsvecka i Dalarna. Klar höstluft, vacker natur och roliga aktiviteter erbjuder en innehållsrik höstlovsvecka för dig som älskar outdoor och äventyr. Vi trampar dressin på Inlandsbanan,

Läs mer

Skolprogram. Vårterminen 2009

Skolprogram. Vårterminen 2009 1/5 Skolprogram Vårterminen 2009 Välkommen till ett nytt år på Falkenbergs museum med allt från persiska resor till lokal förankring. I vår kommer vi även att öppna upp Hindströmsgården för dramatiserade

Läs mer

Nordiskt Forum 20 22 november 2009

Nordiskt Forum 20 22 november 2009 INBJUDAN TILL NORDISKT FORUM 2009 Nordiskt Forum är en mötesplats mellan forskare, odlare och intresserade som söker kunskap om och vill vidareutveckla den biodynamiska odlingen i Norden. Arrangör är och

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Walk your Talk Under dessa dagar kastar vi oss ur boet och flyger vinge till vinge med den store anden, vi vet att våra egna vingar bär. Vi lär känna vår själsresa i detta

Läs mer

www.peakpoints.se 0280-311 02 070-686 62 13 Skytteaktiviteter Lerduva En spännande aktivitet som passar både killar och tjejer. Efter lite instruktion är det möjligt för all att träffa den lilla flygande

Läs mer

Prislista 2015. Gotlands Museum

Prislista 2015. Gotlands Museum Prislista 2015 Gotlands Museum Entréer Fornsalen Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under 19 år Gotlands Konstmuseum Studerande och grupp (över 10 pers.) Besökare under 19 år Kombibiljett -

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Introduktion och Havet som miljö, 7,5 hp, HT 2014 (Kurskod: MAR101) 140822

Introduktion och Havet som miljö, 7,5 hp, HT 2014 (Kurskod: MAR101) 140822 Kurs PM Introduktion och Havet som miljö, 7,5 hp, HT 2014 (Kurskod: MAR101) 140822 Kursens målsättning och upplägg Kursen är den första kursen inom det marina kandidatprogrammet. Kursen ger en introduktion

Läs mer

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson

Låt intuitionen guida dig! 229:- av Hans Thörn med Catarina Rolfsdotter-Jansson PERIODENS ERBJUDANDE HEL av Hans Thörn med av Hans Thörn med Låt intuitionen guida dig! För att ett barn ska växa upp till en hel människa, som lever livet fullt ut och utnyttjar sin fulla kapacitet, räcker

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

Lägerskolor Barmark 2012

Lägerskolor Barmark 2012 Lägerskolor Barmark 2012 Välkommen till Säfsen Kom med klassen till Säfsen! Här finns en komplett upplevelseanläggning med stugby, restaurang, vildmarkslekplats och skogen runt hörnet. Vi erbjuder en mängd

Läs mer

ADRENALIN puls. Helikopter - Mountainbike - havskajak

ADRENALIN puls. Helikopter - Mountainbike - havskajak ADRENALIN puls energi ACTION- och sportsupplevelser Helikopter - Mountainbike - havskajak ACTION- och sportsupplevelser DU ALDRIG kommer att glömma... HELIKOPTER MOUNTAINBIKE TUR I HAVSKAJAK Action- och

Läs mer

Fjällloppet PM. Start och mål i Kolåsen.

Fjällloppet PM. Start och mål i Kolåsen. Välkomna att njuta av ett av Sveriges vackraste fjäll. Loppet är tänkt som en njutning och upplevelse där man ömsom snabbvandrar och när terrängen tillåter, joggar springer helt efter egen förmåga. Vi

Läs mer

Du måste ha fått jobbet för att du är kvinna

Du måste ha fått jobbet för att du är kvinna #Inteinkluderad Bakgrund och syfte För att nyttja full potential av den arbetskraft som finns i samhället behöver energibranschen, och de företag som verkar i den, arbeta för en företagskultur som inkluderar

Läs mer

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga

På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga TR MÖTESPLATSER3 1 På Grönklittsgruppens tre konferensanläggningar Orsa Grönklitt, Tänndalen och Mora Parken ger vi dig möjlighet att skapa unika, effektiva och roliga konferenser. Vi hjälper dig att ge

Läs mer

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU!

CYKLA I ROSLAGEN CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % BOKA NU! CYKLA I ROSLAGEN Foto: Ewa Wikström, Wik Bed & Breakfast. CYKELPAKET MÄSSRABATT 10 % > TVÅ SKÄRGÅRDSIDYLLER PÅ CYKEL ÖSTHAMMAR OCH ÖREGRUND Bo & Kajak och Villa Östhammar Upplev småstadsidyllen Östhammar

Läs mer

för mer info. se www.skanesdjurpark.se

för mer info. se www.skanesdjurpark.se 1 Lär dig paddla kajak och ha kul i kanotskola! Åk. 3 - uppåt Tid: Mån 14 juni - tors 17 juni, kl.l10.00-15.00. Söndag 13 juni k.l15.00 har vi föräldraträff med information om kanotskolan. Kostnad: 500kr

Läs mer

INFORMATION. Brandwold PHOTOGRAPHY

INFORMATION. Brandwold PHOTOGRAPHY INFORMATION Brandwold PHOTOGRAPHY INFÖR ER PORTRÄTTFOTOGRAFERING TIPS OCH INFORMATION Behöver du en ny professionell bild till Linkedin, mysiga bilder tillsammans med din stora kärlek, är du gravid eller

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Tälttur norra Sösjöfjällen

Tälttur norra Sösjöfjällen Tälttur norra Sösjöfjällen Till hösten anordnar vi en tälttur i norra Sösjöfjällen där vi vandrar fem dagar i obanad terräng. Området är vilt och vackert utan leder, stugor eller annan service. Med andra

Läs mer

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år?

Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Varifrån kommer Spillkråkan och var vill vi vara om några år? Det och mycket skog, skratt och god mat blir det på Spillkråkans 15-årsjubileum den 27-28 april - fest och allvar från lördag förmiddag till

Läs mer

Möten, Event & Konferens

Möten, Event & Konferens Ängelholms Reumatiker Förening Kära medlemmar, känns detta tilltalande. Vi skulle behöva intresse anmälan till den 1 nov. av hur många som är intresserade. Möten, Event & Konferens Offert Ängelholms Reumatiker

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Cinderellas evenemangsdäck. Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga

Cinderellas evenemangsdäck. Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga Cinderellas evenemangsdäck Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga www.vikingline.se Se möjligheterna! I en tid när efterfrågan på rymliga mötesplatser ökar kan vi presentera ett

Läs mer

Produktblad för grupp och konferensgäster BARMARK

Produktblad för grupp och konferensgäster BARMARK Produktblad för grupp och konferensgäster BARMARK Hej och välkommen till fjällen och Explore Sälen! Explore Sälen är ett renodlat aktivitets- och upplevelseföretag med affärsidé att erbjuda såväl traditionella

Läs mer

Bana Vuxen Ungdom 5-17 år Grön/Blå banan 1,5-2 timmar SEK: 850 SEK 400 Svarta banan 2,5-3 timmar SEK: 1250 SEK 600

Bana Vuxen Ungdom 5-17 år Grön/Blå banan 1,5-2 timmar SEK: 850 SEK 400 Svarta banan 2,5-3 timmar SEK: 1250 SEK 600 Prislista zipline 2017,rev 7 Alla priser inkl moms. Priser enskild åkning Bana Vuxen Ungdom 5-17 år Grön/Blå banan 1,5-2 timmar SEK: 850 SEK 400 Svarta banan 2,5-3 timmar SEK: 1250 SEK 600 Röda banan Kamikaze

Läs mer

Konferens för slöjdlärare

Konferens för slöjdlärare Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Capellagården och Mörbylånga kommun inbjuder till: Konferens för slöjdlärare 17-18 augusti 2017 på Capellagården på södra Öland 16-17 17-18 augusti 2018

Läs mer

YOGAKURS I SOLEN med Yoga Evita den 19-25 april, 2015

YOGAKURS I SOLEN med Yoga Evita den 19-25 april, 2015 Välkommen till... YOGAKURS I SOLEN med Yoga Evita den 19-25 april, 2015 Jag, EVITA, har haft yogakurser på detta underbara ställe i flera år och står som arrangör för denna vecka. Om du vill uppleva en

Läs mer

Vad är ett bevarat minne värt?

Vad är ett bevarat minne värt? Bröllop 2014 Vad är ett bevarat minne värt? Vad är den där absolut första kyssen som äkta makar värd? Det är svårt att svara på men det är inte svårt att komma överens om att det är en investering väl

Läs mer

swedish taste konferenser

swedish taste konferenser swedish taste konferenser swedish taste konferenser Välkommen att konferera mitt i Göteborg; vi erbjuder ljusa och trevliga lokaler i det gamla Hasselbladhuset med utsikt över hamnen. Vi har konferenspaket

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Walking the path of gratitude Seendets dagar Under dessa dagar kliver vi in i de seendes värld, att öppna upp sinnena för det synliga och det osynliga. Vi lär oss att se från olika nivåer av oss själva

Läs mer

Period: 2009-09-02 2009-09-06 Avser: KI5005 A63 Borstahusens Stugby Antal vuxna: 6 Antal barn: 0

Period: 2009-09-02 2009-09-06 Avser: KI5005 A63 Borstahusens Stugby Antal vuxna: 6 Antal barn: 0 BO I SKÅNE - Stugbokning AB Objektbeskrivning Period: 2009-09-02 2009-09-06 Avser: KI5005 A63 Borstahusens Stugby Antal vuxna: 6 Antal barn: 0 Nyrenov stuga i Borstahusens Semesterby 3 km norr om Landskrona,

Läs mer

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17

PROGRAM NATURUM FALSTERBO MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 FOTO NATURUM FALSTERBO PROGRAM NATURUM FALSTERBO ÖPPET MAJ: ONS SÖN KL 11 16 JUNI JULI AUGUSTI: ALLA DAGAR KL 10 17 MAJ AUGUSTI INKL. FALSTERBO BIRD SHOW Välkommen till naturum Falsterbo. Naturum är en

Läs mer

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Tider: Samling senast 8:45. Program:

Med vänliga hälsningar Fritidshemspersonalen. Diverse aktiviteter på skolans område. Tider: Samling senast 8:45. Program: Diverse aktiviteter på skolans område Tider: Samling senast 8:45 23/6 Fotbollsaktiviteter 27/6 Femkamp 1/7 Brännbollsturnering 4/7 Vattenaktiviteter 10/7 Skattjakt 18/7 Freesbee-golf 4/8 Bokstavsjakt Vid

Läs mer

Grafisk manual. finnskogarna.com

Grafisk manual. finnskogarna.com Grafisk manual Sundsvall Finnskogarna Sveg Fågelsjö Orsa Alfta Hassela Järvsö Hudiksvall Fakta Finnskogarna Finnskogarna är ett varumärke där företag och föreningar erbjuder upplevelser med inslag av den

Läs mer

Fornminnesföreningens program 2013

Fornminnesföreningens program 2013 Fornminnesföreningens program 2013 www.varbergsfornminnesforening.se För grävningar gäller speciella regler, se avsnitt längre bak. Torsdag 17 januari 19:00 Per Starefors föreläser om Pompeji i Italien,

Läs mer

Dokumentation från SMS spridningskonferens i Halmstad 15 februari 2013

Dokumentation från SMS spridningskonferens i Halmstad 15 februari 2013 Inledning och presentation av SMS Halmstad hälsade välkommen och introducerade kort Healthy cities-nätverket. Därefter presenterade SMS projektledare Helén Hjerpe projektets mål, syfte och hur långt man

Läs mer

Kompetenscentrum. Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster

Kompetenscentrum. Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV. Utbildningar och tjänster Kompetenscentrum Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV Utbildningar och tjänster Hösten 2015 våren 2016 Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, EHRV EHRV

Läs mer

Hus i Othem på norra Gotland!

Hus i Othem på norra Gotland! Hus i Othem på norra Gotland! Lugnt och mysigt boende i tvåvåningshus på 90m² med full standard för upp till 6 personer. Stor fin trädgård med grillplats och inglasat lusthus. Huset består av övervåning

Läs mer

HUR GÖR DJUR? Praktisk del Utförs på Fredriksdal

HUR GÖR DJUR? Praktisk del Utförs på Fredriksdal HUR GÖR DJUR? Praktisk del Utförs på Fredriksdal Etologi är läran om djurs beteende och en etolog studerar djurens signalsystem. Det finns t ex visuella signaler (färger, rörelsemönster, vargen som blottar

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer

I Arne Næss, djupekologins och livsfilosofins fotspår

I Arne Næss, djupekologins och livsfilosofins fotspår Livsfilosofi och det moderna samhället VT 2017 I Arne Næss, djupekologins och livsfilosofins fotspår LIVSFILOSOFISK RESA TILL NORGE 20-23 april 2017 Norge en långvarig tradition på Livsfilosofikursen Sedan

Läs mer

V.24 Gruvsafari 15 juni Besök på Rudtjärnsgrottorna 16 juni ficklampa hjälm

V.24 Gruvsafari 15 juni Besök på Rudtjärnsgrottorna 16 juni ficklampa hjälm V.24 Gruvsafari 15 juni Följ med på en spännande dag nere i en övergiven och ganska orörd gammal gruva från 1700- talet. Vi utrustas med med pannlampa och hjälm och klättrar ned. Vi tar oss till södra

Läs mer

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden

KONFERENSGUIDE. Hylte kommun 2014. Konferens på landsbygden KONFERENSGUIDE Hylte kommun 2014 Konferens på landsbygden Söker du en konferensanläggning med aktiviteter i naturskön miljö? Eller en plats som erbjuder en lugn och avspänd atmosfär? Boka din konferens

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4.

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. HITTA NEMO Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Söndag 11 februari 10:00-13:00 Här hittar du evenemangen: 1. Isfiske på Måsnaren 2. Uggleäventyr i skogen 3 5. Floraguidning i Öbacken-Bränninge 1 5

Läs mer

Walking the path of gratitude

Walking the path of gratitude Løken Bjørn Arne, mobil +47-900 20 173, slagbjorn.loken@gmail.com Walking the path of gratitude Seendets dagar Under dessa dagar kliver vi in i de seendes värld, att öppna upp sinnena för det synliga och

Läs mer

Kursprogram. att vidareutveckla ert arbete och accelerera lärandet!

Kursprogram. att vidareutveckla ert arbete och accelerera lärandet! Mänsklig hållbarhet Resursförsörjning av rätt kompetenser är på väg att bli hårdvaluta i svenskt arbetsliv. Det är hög tid för en utmanande utbildning i både mångfaldskompetens och lagkrav för att hitta

Läs mer

Kontakt: Kontor: Hemsida:

Kontakt: Kontor: Hemsida: Vi gillar utmaningen att tillsammans med Er diskutera fram och skapa ett anpassat evenemang. Vårt säljteam jobbar dagligen med att planera och genomföra olika typer av tillställningar och aktiviteter på

Läs mer

Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm.

Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm. ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2015-02-27 1 (6) Kvartalsbrev Mars 2015. Hej! Här kommer en information till dig som har kommunal hemtjänst, nattpatrull och trygghetslarm. Vi är redan inne i Mars månad, och efter en

Läs mer

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade.

Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. ISLANDSRESA ISLAND ETT SAGOLIKT LANDSKAP Island är ett land som lämnar sina turister alltjämt förvånade och förundrade, hänförda och förtrollade. Än i dag syns spåren tydligt efter hur naturen har format

Läs mer

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem. www.grastorp.se. Ekedals säteri. Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell

Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem. www.grastorp.se. Ekedals säteri. Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell Bo bra i Grästorp! Här finns stugor, camping, hotell, motell och vandrarhem www.grastorp.se Ekedals säteri Ekarnas Golfmotell Frendo/Statoil Motell Stuga i Bjärby Ekarnas Golfmotell Dillingen Ekarnas Golfmotell

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: LGN-Allack

Läs mer

Svealands Bouleförbund

Svealands Bouleförbund Svealands Bouleförbund i samarbete med Mora-Orsa Boulesällskap inbjuder härmed distriktets föreningar till DM 2-5 juni 2011 Skytte Singel Dubbel V65 Trippel Dubbel Extratävling fredag den 3/6 Matmeny:

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Jägareförbundets Dalarnas utbildningar och föreläsningar Hösten 2014. I samarbete med Studiefrämjandet

Jägareförbundets Dalarnas utbildningar och föreläsningar Hösten 2014. I samarbete med Studiefrämjandet Jägareförbundets Dalarnas utbildningar och föreläsningar Hösten 2014. I samarbete med Studiefrämjandet Jägareförbundet erbjuder och arrangerar tillsammans med Studiefrämjandet ett antal utbildningar 2013

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HUNDSLINGAN I LANDSKRONA

VÄLKOMMEN TILL HUNDSLINGAN I LANDSKRONA VÄLKOMMEN TILL HUNDSLINGAN I LANDSKRONA Tillsammans med din hund kan du vandra den ca 3,5 km långa slingan. Utefter vandringen har du möjlighet att med din hund utföra de olika övningar som finns presenterade

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Boendealternativ under Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2018

Boendealternativ under Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2018 1 Boende Kontaktuppgifter Faciliteter Priser/rabatter för deltagare Skolsalar, Katedralskolan eller Folkungaskolan Bokas genom Svensk Blåsmusikfestival i samband med den definitiva anmälan. Klassrumsboende,

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

MåBra läger. Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär och inte vill missa en ny upplevelse.

MåBra läger. Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär och inte vill missa en ny upplevelse. MåBra läger på Hornsjöns Pensionat 2013 4 dagar Se vårt detaljerade program Läger 1 22 26 maj För dig som inte vill gå miste om en bättre hälsa. Hur börjar jag? Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär

Läs mer

Fiske og jakt. Torsby och Sunne

Fiske og jakt. Torsby och Sunne Fiske og jakt Torsby och Sunne FISKA I SJÖ, ÄLV OCH BÄCK Kväsfiske med guide - ca 4 timmar Prova på fiske efter t.ex gädda, gös eer abborre. Enke förtäring ingår. Utrustning finns att hyra - ingår ej.

Läs mer

How to Använda fakturaparametrar.doc

How to Använda fakturaparametrar.doc Att använda fakturaparametrar Med funktionen parametrar för fakturering som du hittar under alla knapp-fälts avancerade inställningar kan du på olika sätt koppla ihop artiklar med olika val en besökare

Läs mer

När använder du: en faktatext? När jag vill skriva eller läsa fakta om något, t.ex. flygplan eller djur.

När använder du: en faktatext? När jag vill skriva eller läsa fakta om något, t.ex. flygplan eller djur. Facit till Grönt Ljus Skriva skolår 6 Många av övningarna i Grönt Ljus Läsa skolår 6 är av den typen att eleverna själva ska resonera sig fram till ett svar och det finns fler alternativ som kan vara rätt.

Läs mer

PRISLISTA BRÖLLOP 2014

PRISLISTA BRÖLLOP 2014 PRISLISTA BRÖLLOP 2014 Vem är Emelie? Född och uppvuxen på västkusten, men en längtan efter snö och vinter resulterade i en flytt tillsammans min sambo till nordligare breddgrader. Jag bor i Sundsvall,

Läs mer

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag

ALLEMANS. Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9. Elevmaterial och kopieringsunderlag ALLEMANS Övningar om allemansrätten, årskurs 7-9 Elevmaterial och kopieringsunderlag 1 Tankar om allemansrätten Tänk efter vad du känner till om allemansrätten och svara på frågan: Vad tänker du på när

Läs mer

Skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan.

Skönlitteratur, myter och konst som handlar om naturen och människan. Guidningar utomhus Solsystemet till fots Hur stort är vårt solsystem? Upplev de enorma proportionerna i solsystemet, både i avstånd och storlek på planeter. Turen går genom Mariebergsskogens gammelskog.

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

Naturcentrum Guideprogram våren 2018

Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Naturcentrum Guideprogram våren 2018 Översiktskarta Här hittar du evenemangen: 2 4 1. Isfiske på Måsnaren 1 2. Uggleäventyr i skogen 3 5 3. Naturvecka på Södertäljebyrån 4. Naturupplevelsedag med kosläpp

Läs mer

Sharing nature på svenska

Sharing nature på svenska Sharing nature på svenska Välkommen på workshop med Enabygdens naturskoleverksamhet. Vårt utepass är uppbyggt så att ni genom att prova på och reflektera kring ett antal övningar ska få kunskap om ett

Läs mer

Välkommen till särskilt boende på Blomstervägen

Välkommen till särskilt boende på Blomstervägen Välkommen till särskilt boende på Blomstervägen SÄRSKILT BOENDE FÖR PERSONER MED DEMENSSJUKDOM Gemensamt för särskilt boende är att det finns gemensam matsal och dagrum, höj - och sänkbar säng inklusive

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum

Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på Sommarläger! 14-20 juli 2014 i Bjärnum Välkomna på vårt fjärde sommarläger i trollsländeprojektets regi! Årets sommarläger tar plats utanför Bjärnum i norra Skåne, där vi under en veckas tid

Läs mer

HANDELNS DAG TORSDAG 17 NOVEMBER LANDSKRONA TEATER 2011 INSPIRERANDE FÖRELÄSARE MODESHOW MED BUTIKER. Fotograf: Gekås Ullared

HANDELNS DAG TORSDAG 17 NOVEMBER LANDSKRONA TEATER 2011 INSPIRERANDE FÖRELÄSARE MODESHOW MED BUTIKER. Fotograf: Gekås Ullared FÖRELÄSNINGAR MODESHOW KONTAKTER INSPIRATION ETABLERINGAR HANDELNS DAG TORSDAG 17 NOVEMBER LANDSKRONA TEATER 2011 MODESHOW MED BUTIKER INSPIRERANDE FÖRELÄSARE Fotograf: Gekås Ullared VÄLKOMMEN TILL HANDELNS

Läs mer