Detaljbudget 2017 socialnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget 2017 socialnämnden"

Transkript

1 Detaljbudget socialnämnden Tjörn Möjligheternas ö

2

3 1 Vision Tjörn möjligheternas ö hela året och för hela livet Tjörn 2035 är en åretruntlevande ö för livets alla faser. Företagsamhet, småskalighet och närhet är våra kännetecken. Havet, det öppna landskapet och kulturen är våra unika värden. Möjligheternas ö är samlingsbegreppet för Tjörns utvecklingsambitioner. Möjligheterna skapas genom förutsättningarna på Tjörn och genom ökad närhet till en växande och dynamisk Göteborgsregion. Ordet möjligheter handlar ytterst om en livsmiljö där varje individ kan utveckla sina ambitioner, idéer och drömmar. En åretruntlevande ö för livets alla faser kräver en stabil befolkningstillväxt för att nå invånare år Fler helårsboende och en jämnare befolkningsstruktur är nödvändigt för att klara framtida service och ha ett Tjörn som lever året runt. Särskilt fokus behöver därför ligga på förutsättningarna för yngre barnfamiljer att etablera sig. Det krävs strategiska insatser inom arbetsmarknad och näringsliv, boende och byggnation, infrastruktur och kommunikationer, kompetensutveckling, föreningsliv och social gemenskap, samhällsservice av hög kvalitet samt gott bemötande och god tillgänglighet. Delårsboende och besökare medverkar till att upprätthålla servicenivåer samt bidrar med idéflöden och kontakter som är mycket värdefulla för Tjörns utveckling. Företagsamhet beskriver ett förhållningssätt till dagens och morgondagens utmaningar som bygger på en positiv inställning till människors egna förmågor att hantera sina livsbetingelser. Kommunen ska arbeta aktivt med insatser för ett företagsamt Tjörn. Insatserna ska stärka en hållbar utveckling ur ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv för ett livskraftigt näringsliv, föreningsliv och samhällsliv i övrigt. Småskalighet som grundläggande kvalitet kräver en långsiktigt medveten utvecklingspolitik för Tjörns orter. Utvecklingskraft skapas genom att alltid prioritera och fokusera på en hög kvalitet och samtidigt värna närhet i samhällsservice. Den goda dialogen kring både planprocesser och samhällsutveckling är viktig för förankring och delaktighet. Det finns en lång tradition att lita till den egna förmågan, bygga nätverk samt utveckla idéer och lösningar som är genuina och anpassade till förutsättningarna på Tjörn. Denna anda ska stärkas redan i skolan. Småskalighet innebär också insatser för mindre och medelstora företags etablering och tillväxt. Sida 3 (23)

4 Närhet innebär ökad närhet till dynamiken och utvecklingen i Göteborg och andra näraliggande kommuner genom bättre och snabbare kommunikationer och konstruktivt samarbete. Det innebär också fortsatt utveckling av den närhet mellan människor som är del av Tjörns kännetecken, genom aktivt stöd till arbetet med att skapa ett tryggt och säkert samhälle och till ett livaktigt och varierat föreningsliv. Närhet handlar också om närhet till en offensiv, professionell och tillgänglig kommunal verksamhet. Havet, det öppna landskapet och kulturen tillhör Tjörns unika värden som ledande ö-kommun. Dessa värden behöver säkerställas långsiktigt men också tydliggöras och lyftas fram som en styrka i tillväxtarbetet. Kulturen är en viktig attraktionsfaktor för både boende och besökare. Det ursprungliga och autentiska, Tjörns själ, behöver vårdas och kommuniceras inte bara internt på ön utan också utåt. Kommunen behöver ha med dessa värden i sitt arbete med framtidsfrågor och sträva efter breda och långsiktigt hållbara politiska lösningar. Sida 4 (23)

5 2 Strategiska områden Utifrån visionen Tjörn möjligheternas ö hela året och för hela livet har strategiska områden fastställts. I den av kommunfullmäktige beslutade budgeten för Tjörns kommun breddades dessa strategiska områden enligt nedan. Vi skapar välfärd och livskvalitet för alla Vi bygger en miljövänlig och trygg kommun med hållbar samhällsutveckling Vi uppmuntrar det livslånga lärandet för att skapa förutsättningar för näringslivsutveckling och egen försörjning Vi använder ekonomiska resurser ansvarsfullt och hållbart Inriktningsmål och prioriterade mål sorteras och presenteras i det fortsatta dokumentet under det strategiska område där de hör hemma. Sida 5 (23)

6 3 Vi skapar välfärd och livskvalitet för alla Kommunen ska arbeta på ett sätt som skapar välfärd och livskvalitet för alla. Tjörn ska erbjuda en offensiv\, professionell\, tillgänglig och effektiv verksamhet. Samtliga medarbetare i kommunen ska ge en god service och ett gott bemötande till våra invånare\, kunder samt till varandra. Vi ska säkerställa likabehandling och rättssäkra processer. Detta förutsätter ett ständigt arbete med att förenkla\, förklara och förtydliga för våra kunder. Internt arbetar vi kontinuerligt med verksamhetsutveckling och att säkerställa rätt kompetens i våra verksamheter. Kommunen ska vara en bra arbetsgivare som både attraherar och utmanar. Våra medarbetare ska trivas väl. Genom att aktivt arbeta med invånardialog ger vi invånare och kunder god möjlighet till delaktighet och påverkan i våra verksamheter och sin egen livssituation. Alla oavsett kön\, ålder\, socioekonomisk\, etnisk eller kulturell tillhörighet ska ha samma möjligheter att ta del av och vara delaktiga i samhället. Nätverk och samarbeten är en viktig källa till kunskap och erfarenhetsutbyte. Ett aktivt föreningsliv samt natur- och kulturupplevelser skapar livsglädje och social gemenskap och är en förutsättning för ett gott liv. Sida 6 (23)

7 Inriktningsmål Effektiv, professionell och tillgänglig service Tjörns kommun ska erbjuda en offensiv\, effektiv\, professionell och tillgänglig service. För att kunna erbjuda detta ska verksamheterna fortsätta arbetet med att ytterligare tillgängliggöra\, effektivisera och kvalitetssäkra sina arbetssätt i syfte att göra det enklare för våra medborgare\, företag och övriga aktörer. Verksamheterna ska fortsätta arbetet med att förkorta handläggningstider och förbättra informationen om hur ärenden hanteras. I uppdraget ingår att förenkla och förtydliga informationen så att det blir lättare för våra medborgare\, företag och andra aktörer att ha kontakt med Tjörns kommun. En grundförutsättning för en kontinuerlig verksamhetsutveckling är att det finns rätt kompetens med tillhörande mandat i våra verksamheter. För att attrahera och behålla kompetenta medarbetare måste vi arbeta med vår värdegrund\, vårt varumärke samt vår arbetsmiljö. Indikator Kön Informationsindex för Alla kommunens webbplats - Totalt Medarbetarnas betyg på Alla arbetsmiljön i Tjörns kommun Nöjd-Medborgar-Index, Alla Bemötande, tillgänglighet Medarbetare som är sjukskrivna, andel Alla Sida 7 (23)

8 3.1.1 Prioriterat mål Bemötande En av de kanske viktigaste framgångsfaktorerna är på vilket sätt alla medarbetare i vår kommun möter invånare\, företag och besökare. Denna fråga är delegerad till tjänstemännen och uppföljning ska ske kontinuerligt via mätningar av olika slag. et är att i mätningarna ska Tjörns kommun redovisa ett klart bättre resultat än snittet regionalt och nationellt. Här är det också viktigt att politiker är föredömen\, både i bemötandet mot allmänheten och gentemot medarbetare. Indikator Kön Bemötande hemtjänst, andel mycket nöjda Alla 85,00% brukare Bemötande särskilt boende, andel mycket nöjda Alla 70,00% brukare Nöjd-Medborgar-Index, Bemötande, tillgänglighet Alla Prioriterat mål Rätt kompetens på rätt plats Under 2016 har en kompetensförsörjningsplan för kommunen tagits fram. Utifrån denna ska åtgärder genomföras för att skapa förutsättningar för att det finns rätt kompetenser i kommunens olika verksamheter. Arbete ska också genomföras för att säkra en framtida kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsplanen har identifierat fyra prioriterade områden: Profilera Ledarskap Mentorskap Delaktighet Under kommer förvaltningen, under ledning av kommunens personalavdelning, ta fram handlingsplaner. Sida 8 (23)

9 3.1.3 Prioriterat mål Minska sjukfrånvaro och personalomsättning För att säkerställa kontinuitet\, kvalitet och effektivitet i våra verksamheter är det viktigt att kommunen arbetar aktivt med att behålla kompetensen i kommunens verksamheter. Insatser behöver göras för att minska sjukfrånvaron och personalomsättningen. et är att under minska sjukfrånvaron samt personalomsättningen med 1 % jämfört med Kommunens personalavdelning har påbörjat ett arbete med hälsofrämjande ledarskap. Arbetet görs i form av fem dialogträffar med ledningsgrupper i verksamheten. De aktiviteter som kommer att påbörjas inom ramen för kompetensförsörjningsplanen kommer på sikt att bidra till minskad personalomsättning och en hälsofrämjande arbetsmiljö. 3.2 Inriktningsmål Delaktighet, inflytande och medbestämmande För att kunna erbjuda service och tjänster som motsvarar de behov och önskemål som finns hos våra kunder krävs att vi arbetar aktivt och strategiskt med insatser för att öka kundernas delaktighet\, insyn och medbestämmande. I detta arbete är barn och unga en prioriterad målgrupp. Indikator Kön Hänsyn till åsikter och önskemål, Alla brukarbedömning hemtjänst, andel positiva svar Hänsyn till åsikter och önskemål, Alla brukarbedömning särskilt boende äldre, andel positiva svar Nöjd-Inflytande-Index, helheten Alla Delaktighetsindex, andel (%) av maxpoäng Alla Prioriterat mål Öka inflytande och delaktighet för unga på Tjörn För att öka de ungas möjligheter till inflytande och delaktighet ska en modell alternativt ett forum för ungdomsinflytande tas fram. Sida 9 (23)

10 3.3 Inriktningsmål Skapa ett strukturerat och välkomnande mottagande av nyanlända Det ökade antal flyktingar som kommer till landet och Tjörn gör att nämnder och förvaltningar ställs inför nya utmaningar. Mottagandet av nyanlända har expanderat under det senaste året där behov av personal och lokaler för att möta volymförändringen har varit i fokus. Alla insatser ska leda till snabb etablering så att den enskilde får arbete/sysselsättning och på det sättet stärker kommunens och näringslivets långsiktiga behov av personalförsörjning. Arbetet samordnas i den nya enhet för migration som är organiserad under kommunstyrelsen. När det gäller utbildningsfrågor och flyktingar/integration drivs den fortsatt av den pedagogiska professionen inom barn- och utbildningsförvaltningen. För att möta kommande behov behöver lokaloch personalförsörjning förstärkas och vidareutvecklas. Utbildning och handledning för pedagoger ses över och inventeras. Inom socialnämndens ansvarsområde utvecklar verksamheterna metoder för att möjliggöra att nyanlända snabbare står till arbetsmarknadens förfogande samt sin kulturkompetens för att möta upp framtida behov. Dessutom ökas genuskunskapen för att säkerställa jämställdhets- och barnperspektivet. Strategierna för att bjuda in nyanlända i befintlig verksamhet inom kultur- och fritidsförvaltningens område ses över. Ett varaktigt deltagande och medlemskap inom vald aktivitet eftersträvas. Förutom den befintliga verksamheten kan prova på-tillfällen erbjudas i samarbete med föreningslivet och med andra aktörer. Indikator Kön Invånare utrikesfödda Alla 4,90% 4,70% 4,50% som är sökande i program med aktivitetsstöd, andel av den registerbaserade arbetskraften år Invånare utrikesfödda som är öppet arbetslösa, andel av den registerbaserade arbetskraften år Alla 6,30% 6,10% 6,00% Sida 10 (23)

11 3.4 Inriktningsmål Brukarna inom äldreomsorgen ska uppleva en hög kvalitet i kommunens tjänster och service Vi vill att våra äldre ska må gott\, vara friska och ha en meningsfull och aktiv vardag. Vårt förebyggande arbete tar sikte på att skapa förutsättningar för detta. Vi har en ö fylld av möjligheter till ett aktivt liv och arbetar för att göra kultur\, natur och föreningsliv till en del av äldres vardag. Vi ser en befolkningsstruktur med ett ökande antal äldre med delvis andra förväntningar än idag. Detta i kombination med nya tekniska möjligheter och att vi även i fortsättningen kunna garantera en hög nöjdhet gör att vi behöver arbeta med tydlighet och innovation inom omsorgen. För att våra äldre ska få ett så bra och jämställt bemötande som möjligt i alla möten med kommunen och dess utförare arbetar vi aktivt med att bredda kompetensen. Anhöriga utför en stor del av hjälp och stöd till våra äldre därför fortsätter vi att utveckla vårt arbete för denna målgrupp. Indikator Kön Bemötande hemtjänst, andel Alla 85,00% 88,00% mycket nöjda brukare Bemötande särskilt boende, Alla 70,00% 72,00% andel mycket nöjda brukare Driftsformer äldreomsorg, Alla antal Personalkontinuitet, antal Alla 18,0 13,0 10,0 personal som en hemtjänsttagare möter under 14 dagar, medelvärde Trygghet hemtjänst, andel Alla 55,00% 57,00% mycket trygga brukare Trygghet särskilt boende, andel mycket trygga brukare Alla 57,00% 59,00% Sida 11 (23)

12 3.4.1 Prioriterat mål Palliativ vård Alla våra brukare ska känna sig säkra\, trygga och omhändertagna i livets slutskede. Indikator Kön Avlidna som före döden fått informerande samtal Alla om att han/hon är döende, andel Avlidna som smärtskattats, andel Alla 15,00% Prioriterat mål E-hälsa Tjörns kommun ska arbeta med och använda digitaliseringens och e- hälsans möjligheter för att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka individens resurser för självständighet och delaktighet. Indikator Kön Införda e-tjänster, antal Alla Prioriterat mål Utveckla stöd till anhöriga Anhöriga utför en stor del av hjälp och stöd till våra äldre därför fortsätter vi att utveckla vårt arbete för denna målgrupp. Indikator Kön Anhöriga som fått erbjudande om stöd och hjälp, andel Alla 100,00% Prioriterat mål Förebyggande möda med att förhindra fallolyckor Fallolyckor är den olyckstyp som leder till flest dödsfall\, flest inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Samhällskostnader för fallolyckor uppgick år 2012 till 24\,6 miljarder och omräknat till Tjörns kommun är kostnaden 100 miljoner. Antalet fallolyckor kan på grund av den demografiska utvecklingen förväntas öka Sida 12 (23)

13 dramatiskt de närmaste decennierna. För att undvika dessa olyckor behöver insatser göras i det förebyggande arbetet. Det kan handla om att ta bort trösklar\, kablar och mattor i bostaden men också att medicinskt behandla benskörhet. För att nå bästa resultat krävs samarbete mellan kommunens förvaltningar\, regionen samt folkhälsosamordnaren. Vårdtagare/patienter/närstående/äldre inom Tjörns kommun ska få kunskap om risker och hjälp att förebygga olyckor och fall i hemmet. Riskbedömningen för fallskador i hemmet ska erbjudas vårdtagare\, patienter\, närstående och äldre. Kommunen ska även ta fram en handlingsplan för det förebyggande arbetet med för att minska antalet fallolyckor. Indikator Kön Fallolyckor inom socialförvaltningens Alla 550 verksamhet, antal Säkerhetsrond, invånare över 80 år som Alla 100,00% erbjudits säkerhetsrond, andel Säkerhetsrond, patienter som kommer hem från sjukhus som erbjudits säkerhetsrond, andel Alla 100,00% 3.5 Inriktningsmål Utveckla individanpassade lösningar på hemmaplan för unga och vuxna missbrukare Genomfört arbete under 2016 följs noga för att säkerställa att den önskade effekten av gjorda insatser uppnås. Indikator Kön Köpta dygn på behandlingshem Alla för unga missbrukare, antal Köpta dygn på behandlingshem för vuxna missbrukare, antal Alla Sida 13 (23)

14 3.6 Inriktningsmål Tjörn ska vara en av de bästa kommunerna i Sverige för barn och unga att växa upp och bo i Tjörn ska 2020 vara en av de bästa kommunerna i Sverige för barn och unga att växa upp och bo i. Vi ska fortsätta utveckla det goda samarbetet som finns mellan samtliga nämnder och bolag inom Tjörns kommun. Arbetet utgår från barnkonventionen. Prioriterat mål 1 Utveckla systematiserad samverkan liknande, Barn i Fokus, för barn i förskoleklass-åk 5. Samverkan ska ske mellan Barn- och utbildning, Kultur- och fritid samt socialförvaltningen Prioriterat mål 2 Öka möjligheten till aktiv fritid för grupper med lågt deltagande. Prioriterat mål 3 Aktualisera och fokusera på värdegrundsarbete. Indikator Kön Barn och unga där kulturoch fritidsaktiviteter tas upp i individuella vårdplaner, andel Alla 60,00% 70,00% 80,00% Sida 14 (23)

15 4 Vi bygger en miljövänlig och trygg kommun med hållbar samhällsutveckling Tjörn ska vara en miljövänlig och trygg kommun som satsar på ett hållbart brett utbud av boendeformer samt ger förutsättningar för ett expanderande näringsliv. En hållbar utveckling baseras på ett gemensamt ansvar. Därför är samverkan mellan olika aktörer nödvändig för att nå framgång. När vi skapar förutsättningar för attraktiva boenden och tillväxt på Tjörn är det viktigt att detta sker med en miljömässigt hållbar utveckling. Vi ska använda människans och naturens resurser medvetet och balanserat. Strävan är att värna om strandskyddet samt rädda och skydda biologisk mångfald på hav och land. Hänsyn tas även till effektivisering av energianvändning och ökad förbrukning av förnyelsebar energi inom kommunens samtliga fastigheter och bostäder. Önskemål om hur vi vill bo skiftar med livets olika skeden. Våra behov och krav förändras med ålder\, familjestorlek och karriärläge. Det är därför viktigt att det finns en variationsrikedom bland bostäderna på Tjörn. Alla ska ges möjlighet att leva i goda bostäder. Att planera bostadsförsörjningen för en kommun är en del i en väv där bostäder\, arbetsplatser\, vägar\, service\, mötesplatser och människor skapar komplexa sammanhang. Det är därför viktigt att inte planera bostäder frikopplade från övriga samhällsstrukturer utan istället sträva efter att sätta in dem i ett sammanhang. Ett mycket tydligt önskemål från framför allt våra yngre medborgare och våra pendlare är att kommunikationerna ska fungera väl. Man vill kunna ta sig till jobb\, aktiviteter\, skolor och vänner såväl inom Tjörn som utanför Tjörn. Detta är något vi måste uppmärksamma och ta till oss. Detta är en fråga som på ett eller annat sätt berör många av våra kommunala verksamheter. Därför måste en rejäl inventering av behoven av kommunikationer göras ur ett brett perspektiv. En hel del är gjort men detta arbete måste fortsätta och resultera i utveckling och faktiska åtgärder. Sida 15 (23)

16 4.1 Inriktningsmål En säker och trygg kommun Tjörns kommun ska vara en av WHO certifierad Säker och trygg kommun Prioriterat mål Omcertifiering till en säker och trygg kommun enligt WHO Tjörns kommun ska under bli återcertifierad enligt WHO som en säker och trygg kommun. Arbetet påbörjas under 2016 och är kommunövergripande men leds av säkerhetssamordnare och folkhälsostrateg. 4.2 Inriktningsmål Tjörn ska bli en bättre miljökommun Tjörns kommun ska arbeta strategiskt mot de beslutade lokala miljömålen. Arbetet skär naturligt genom samtliga nämnder och styrelser. Tjörns lokala miljömål Det finns 16 nationella miljökvalitetsmål. Enligt beslut i kommunfullmäktige bedöms åtta av dem som särskilt relevanta för Tjörns kommun och ska prioriteras av nämnder, förvaltningar och kommunala bolag. De åtta prioriterade miljökvalitetsmålen är: Begränsad klimatpåverkan Giftfri miljö Ingen övergödning Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt odlingslandskap God bebyggd miljö Ett rikt växt- och djurliv Övriga nationella miljökvalitetsmål ska också beaktas i den mån som de passar kommunens verksamheter (Frisk luft, Bara naturlig försurning, Skyddande ozonskikt, Säker strålmiljö, Levande sjöar och vattendrag, Sida 16 (23)

17 Myllrande våtmarker, Levande skogar). Miljökvalitetsmålet "storslagen fjällmiljö" hanteras inte i de lokala miljömålen för Tjörns kommun. Socialnämnden kommer under att fokusera på miljökvalitetsmål, Begränsad klimatpåverkan Indikator Kön Miljökommun, Miljöaktuellts ranking Alla Sida 17 (23)

18 5 Vi uppmuntrar det livslånga lärandet för att skapa förutsättningar för näringslivsutveckling och egen försörjning I olika mätningar kan vi se att Göteborgsregionen generellt ligger dåligt till när man mäter klimatet hos företagare. Detta är inte långsiktigt hållbart och Tjörn måste ta sitt ansvar för att komma till rätta med detta. Vi är beroende av investeringar och företagande för att klara välfärden. Tjörns kommun ska skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar näringslivsutveckling. Detta är ett ambitiöst mål som kräver att många aktörer engagerar sig. Tjörn fortsätter att klättra rejält på rankinglistorna och det ska vi vara stolta över men inte slå oss till ro med. Vi vill särskild underlätta och påskynda handläggningen av ärenden som berör företagare. För att våra företagare ska kunna växa och utvecklas krävs tillgång till kompetenta medarbetare. Det är därför viktigt att Tjörns kommun skapar förutsättningar för ett livslångt lärande med alla former och metoder för kunskap. Att eleverna i Tjörns skolor får med sig en bra grund att stå på är en förutsättning för fortsatta studieframgångar. För att vi ska lyckas ge dem detta krävs kompetenta lärare\, en god arbetsmiljö för lärare och elever samt goda möjligheter till stöd och hjälp för dem som behöver det. Sida 18 (23)

19 5.1 Inriktningsmål Minska försörjningsstödet och få fler människor i arbete Tjörn har under många år haft en låg arbetslöshet och minskande utbetalt försörjningsstöd. Detta är något som är önskvärt att bibehålla så långt som möjligt. Tjörns kommun har precis som andra kommuner i Sverige tagit emot nyanlända vilket innebär att verksamheten till viss del behöver se över sitt sätt att arbeta med stödjande insatser för att få människor i arbete eller studier eftersom detta är en ny målgrupp för oss med andra förutsättningar. De nyanlända får etableringsstöd under två år men när detta upphör kan det innebära att nivån på utbetalt försörjningsstöd ökar om dessa individer inte hittat ett sätt att försörja sig på. Indikator Kön Invånare år som är Alla 3,00% 2,90% 2,80% arbetslösa el. i konjunkturberoende program, andel (%) Utbetalt försörjningsstöd, kr Alla Sida 19 (23)

20 6 Vi använder ekonomiska resurser ansvarsfullt och hållbart För att säkra välfärd och trygghet för våra invånare måste kommunens ekonomi vara välordnad. Marginaler måste finnas för att kunna hantera det oförutsedda. All kommunal verksamhet ska därför präglas av god ekonomisk hushållning. I kommunallagen\, 8 kap. 1 \, uttrycks att kommuner och landsting ska ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet och i sådan verksamhet som bedrivs genom andra juridiska personer. I samma paragraf regleras att fullmäktige ska besluta om riktlinjer för god ekonomisk hushållning för kommunen. I förekommande fall ska riktlinjerna även omfatta regleringen av en så kallad resultatutjämningsreserv. Kommunallagen\, 8 kap. 4-5 \, föreskriver att kommunen varje år ska upprätta en budget och att det ska ske så att intäkterna överstiger kostnaderna\, det så kallade balanskravet. Budgeten ska innehålla en plan för verksamheten och ekonomin. För verksamheten ska anges mål och riktlinjer som är av betydelse för god ekonomisk hushållning och för ekonomin ska anges finansiella mål som är av betydelse för god ekonomisk hushållning. Budgeten lägger ett stort ansvar på nämnder och styrelser att lösa sina uppgifter på ett kvalitetshöjande och ekonomiskt klokt sätt. Nämnderna och styrelserna tar ansvar för att planera verksamheten inom de ekonomiskt givna ramarna. 6.1 Inriktningsmål God ekonomisk hushållning Kommunallagens krav klargör att begreppet god ekonomisk hushållning har både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv. Det finansiella perspektivet tar sikte på kommunens finansiella ställning och utveckling medan verksamhetsperspektivet tar sikte på kommunens förmåga att bedriva verksamheten på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. Verksamhetsmål och finansiella mål hänger alltså ihop för att en god ekonomisk hushållning ska kunna uppnås. God ekonomisk hushållning anses uppfyllt när verksamhetsmålen är uppfyllda till 75 % och när de finansiella målen är helt uppfyllda. Sida 20 (23)

21 6.1.1 Prioriterat mål Effektivisering av verksamhet För att bibehålla en god ekonomi kommande år får samtliga nämnder och styrelser i uppdrag att\, fram till april \, ta fram effektiviseringar i verksamheterna motsvarande 2 % av brutto kostnaderna i års ramar för att kunna inarbeta detta i 2018 års budget. I flerårsbudgeten är denna effektivisering inte inräknad. För att klara detta uppdrag bör olika typer av samverkan mellan nämnder och styrelser utredas för att effektivisera\, minska sårbarhet samt bibehålla eller höja kompetensen. Effektivisering Nämnder och styrelser ska aktivt arbeta med effektivisering enligt kommunfullmäktiges uppdrag. Prioriterat mål Soliditet Kommunens soliditet ska uppgå till minst 25 %. Uppföljning av soliditet Soliditeten följs upp i varje delårsbokslut och i årsbokslut. et ska vara helt uppfyllt för att god ekonomisk hushållning ska vara uppfyllt Prioriterat mål Resultat Årets resultat ska uppgå till minst 0\,5 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. Uppföljning av resultat Resultat i förhållande till skatteintäkter och generella statsbidrag följs upp i varje delårsbokslut och i årsbokslut. et ska vara helt uppfyllt för att god ekonomisk hushållning ska vara uppfyllt. Sida 21 (23)

22 6.1.3 Prioriterat mål Uppfyllda verksamhetsmål Verksamhetsmålen ska vara uppfyllda till minst 75 %. Uppföljning av måluppfyllelse I inriktningsmålen speglas den politiska viljeinriktningen för att nå visionen. Inriktningsmålen är på fyra år och prioriterade målen är ettåriga. De prioriterade målen beskriver vad som är prioriterat under budgetåret för att nå de uppsatta inriktningsmålen. Inriktningsmålen samt prioriterade målen ska helt eller delvis vara uppfyllda med minst 75% vid årsbokslut för att god ekonomisk hushållning ska vara uppfyllt. Vid mätning av god ekonomisk hushållning vid delårsbokslut är uppfyllandegraden lägre än vid årsbokslut eftersom flera uppdrag och nyckeltal inte mäts eller kan bedömas förrän året är slut. Sida 22 (23)

23 7 Ekonomi Budgettabeller detaljbudget Socialnämnden Tabell 1 Resultaträkning Budget Budget * Bokslut SN (tkr) INTÄKTER Intäkter Summa intäkter KOSTNADER Personalkostnader Verksamhetskostnader Kapitalkostnader Summa kostnader Resultat Kommunbidrag Avvikelse * Bokslut 2015 inkl nämnd Tabell 2 Avdelning Intäkter Kostnader Resultat Kommun- Avvik- Budget fördelning Summa bidrag else Förvaltningscentralt Individ och familjeavdelningen Äldreomsorg Kommunal hälso- och sjukvård Ensamkommande barn, EKB Summa Sida 23 (23)

Detaljbudget 2017 Barn- och utbildningsnämnden Tjörn Möjligheternas ö

Detaljbudget 2017 Barn- och utbildningsnämnden Tjörn Möjligheternas ö Barn- och utbildningsnämnden 2016-11-24 88 Detaljbudget 2017 Barn- och utbildningsnämnden Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Vision 5 2 Strategiska områden 7 3 Vi skapar välfärd och livskvalitet för alla

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens budget 2017

Kultur- och fritidsnämndens budget 2017 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2016-11-07, KFN 50 Tjörn - möjligheternas ö hela året och för hela livet Tjörn 2035 är en åretruntlevande ö för livets alla faser. Företagsamhet, småskalighet och

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018

Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018 Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018 Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens bibliotek, kulturverksamhet, Cultural planning, kultur- och fritidscentra (öppen och riktad verksamhet),

Läs mer

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende Budget 2016 för Socialnämnden Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen Inledning Uppdrag till

Läs mer

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö Tjörns tids AB BUDGET Beslutad 2018-12-20 25 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns tids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av Orust kommun och Tjörns kommun producera, servera och leverera

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Detaljbudget 2019 Socialnämnden

Detaljbudget 2019 Socialnämnden Detaljbudget 2019 Socialnämnden Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Tjörn - möjligheternas ö hela året och för hela livet 5 2 Strategiskt område - Vi skapar välfärd och livskvalitet för alla 7 2.1 Inriktningsmål

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

BUDGET 2018 Preliminära ramar Investeringsbudget 2018 samt plan för investeringar

BUDGET 2018 Preliminära ramar Investeringsbudget 2018 samt plan för investeringar BUDGET 2018 Preliminära ramar 2019-2020 Investeringsbudget 2018 samt plan för investeringar 2019-2022 Möjligheternas ö hela året och för hela livet Innehåll 1 Förord 4 2 Inledning 5 2.1 Hållbar samhällsutveckling...

Läs mer

Syster Ebbas väg i Kållekärr. Tjörns Bostads AB BUDGET Beslutad /30. Tjörn Möjligheternas ö

Syster Ebbas väg i Kållekärr. Tjörns Bostads AB BUDGET Beslutad /30. Tjörn Möjligheternas ö Syster Ebbas väg 22-24 i Kållekärr Tjörns Bostads AB BUDGET Beslutad 2018-12-12 48 2018/30 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Bostads AB har till föremål för sin verksamhet att inom Tjörns Kommun

Läs mer

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef 2016 är dansens år Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden Evike Sandor, förvaltningschef 2015-10-01 1 Innehåll Inriktningsmål och prioriterade mål för kultur- och fritidsnämnden 4 Medarbetare 12 Ekonomi

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Vision och Mål Laholms kommun

Vision och Mål Laholms kommun Vision och Mål Laholms kommun I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling www.laholm.se Från vision till verksamhet - mål

Läs mer

BUDGET 2019 Preliminära ramar Investeringsbudget 2019 samt plan för investeringar

BUDGET 2019 Preliminära ramar Investeringsbudget 2019 samt plan för investeringar BUDGET 2019 Preliminära ramar 2020-2021 Investeringsbudget 2019 samt plan för investeringar 2020-2023 Möjligheternas ö hela året och för hela livet Innehåll Förord 4 1 Tjörns kommuns styrmodell och budgetprocess

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Detaljbudget 2018 kommunstyrelsen

Detaljbudget 2018 kommunstyrelsen Detaljbudget 2018 Antagen 2017-11-30 Reviderad 2018-01-11 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Tjörn möjligheternas ö hela året och för hela livet 5 2 Vi skapar välfärd och livskvalitet för alla 7 2.1 Inriktningsmål

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 2 (6) 1. Inledning Detta dokument är framtaget i syfte att beskriva och definiera den övergripande strategin för

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden 2014-2018 Vision och mål Vision 2025 för Höörs kommun Höörs kommun är en mötesplats som tar vara på och utvecklar individens kreativitet, där idén om en hållbar

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

KALLELSE/DAGORDNING Ledamöter kallas Ersättare underrättas

KALLELSE/DAGORDNING Ledamöter kallas Ersättare underrättas 111 Kultur- och fritidsnämnden 2016-10-03 KALLELSE/DAGORDNING Ledamöter kallas Ersättare underrättas Kultur- och fritidsnämnden sammanträder den 3 oktober 2016, kl. 17:00, Stora Tjörnsalen Inledning 1

Läs mer

Hällefors kommuns inriktningsmål mandatperiod

Hällefors kommuns inriktningsmål mandatperiod Hällefors kommuns inriktningsmål mandatperiod 2015-2018 2(5) Innehåll 1 God ekonomisk hushållning... 3 2 Mål... 3 3 Inriktningsmål... 3 3.1 Mandatperioden 2015-2018... 4 3.1.1 Finansiella mål... 4 3.1.2

Läs mer

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB

Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Bild från Kållekärrs förskola Matkonst Budget 2017 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2016-12-07 49 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan Nämndsplan Socialnämnden - Preliminär nämndsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens ansvarsområde... 3

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg. en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2018 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Östra Göteborg ska

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016 Nämndsbudget 2014-2016 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 5 PERSONAL... 5 VISION... 5 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

BUDGET 2020 Preliminära ramar Investeringsbudget 2020 samt plan för investeringar

BUDGET 2020 Preliminära ramar Investeringsbudget 2020 samt plan för investeringar BUDGET 2020 Preliminära ramar 2021-2022 Investeringsbudget 2020 samt plan för investeringar 2021-2024 Möjligheternas ö hela året och för hela livet Innehåll Förord 4 1 Tjörns kommuns styrmodell och budgetprocess

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Detaljbudget kommunstyrelsen Beslutad: KS Tjörn Möjligheternas ö

Detaljbudget kommunstyrelsen Beslutad: KS Tjörn Möjligheternas ö Detaljbudget kommunstyrelsen Beslutad: KS -02-06 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Tjörns kommuns styrmodell och budgetprocess 5 2 Tjörn möjligheternas ö hela året och för hela livet 7 3 Strategiska områden

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Gnosjö kommuns mål

Gnosjö kommuns mål Gnosjö kommuns mål 2018-2020 7 Vision, mål och styrning Mot vår vision i möjligheternas anda Så styrs Gnosjö kommun I Gnosjö kommun arbetar vi utifrån en styrmodell som utgår från dem vi är till för våra

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-12 165 Innehållsförteckning Övergripande... 3 Kommunfullmäktiges beslut... 7 2 Övergripande

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 8 maj 205 53233 Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Del 2 Skydd av svensk natur Innehåll. OM UNDERSÖKNINGEN 03 2. SAMMANFATTNING 04 3. RESULTAT 06 Oro och ansvar 07 Skydd av naturen 3 Resurser

Läs mer

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Framgångsfaktorer Trygghet Hållbar tillväxt Möjliggöra upplevelser (inom natur, miljö, hälsa, fritid och kultur) Definition Upplevd och statistik trygghet

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Vision Arvika kommun

Vision Arvika kommun Vision Arvika kommun Arvika - en attraktivare kommun Vision Arvika en attraktivare kommun Visionen beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. Den konkretiseras i strategiska mål och

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning PLAN 1(8) Maria Eriksson, 0586-481 29 maria.eriksson@degerfors.se Policy Plan Riktlinje Handlingsplan Rutin Instruktion Strategisk inriktning 2018-2019 Dokumenttyp Plan Dokumentet gäller Kommunkoncernen

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer