Kulturhistorisk bedömning kv. Vaktberget/Telegrafen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturhistorisk bedömning kv. Vaktberget/Telegrafen"

Transkript

1 Kulturhistorisk bedömning kv. Vaktberget/Telegrafen Inledning För kvarteren Vaktberget och Telegrafen föreslås en omfattande exploatering av i första hand lägenheter. Området omvandlas från industriområde till bostadsområde. För att förstå Nynäshamns historia och identitet som bruksort är det viktigt att lyfta fram och visa på sambanden mellan de kvarvarande byggnaderna i området. Här låg en gång Nynäshamns mest betydande industri, Televerket och dess efterföljare, och åtskilliga är de Nynäshamnare som arbetat på verket. Även om de gamla industribyggnaderna nu omvandlas till affärsgalleria och bostäder är det viktigt att man även i framtiden förstår hur allt hänger ihop. De olika byggnaderna visar olika tidsepoker och expansionen av industrin; utbyggnad av kontorshus, gamla och nya Gotthem och konferensanläggningen Utsikten som exempel. Verkstadsområdet är också symbol för svensk teleindustri och den snabba tekniska utvecklingen under 1900 talet. Den första stadsplanen för det blivande Nynäshamn ritades Där fastställdes principerna för hur staden skulle utvecklas; industri i norr, villastad och handel i centrum och badort i söder. Dessa principer håller än idag och är särskilt tydliga i dessa kvarter. Här finns fortfarande byggnader kvar som inrymde de småindustrier som fanns på platsen innan Televerkstaden byggdes. Lite kort om Televerkets historia i Nynäshamn Verkstaden uppfördes på mark som skänkts till Telegrafstyrelsen Bygget av verkstaden pågick under Televerkstaden ritades av arkitekten Torben Grut och ingenjör Henrik Kreüger stod för konstruktionsritningarna. Samtidigt uppfördes ett 70 tal bostadshus av Södertörns fastighetsbolag i Nynäshamn för verkstadens personal. Under åren har fabriksområdet byggts ut och till med nya byggnader då också arkitekter som Yngve Ahlbom och Sven Löfström varit verksamma. 350 av 500 verkstadsanställda flyttade med från Stockholm bytte Kungliga Telegrafverket namn till Televerket. I början av 1960 talet förlades tillverkningsindustrin av teleutrustning till ett eget bolag, Televerkets industridivision, som tog över huvudverkstaden i Nynäshamn förkortades namnet till Teli AB såldes tillverkningen till Ericsson Radio Systems AB avvecklades Teli i Nynäshamn övertog Ericsson Radio Systems Televerkstaden och förlade där sitt huvudkontor lade Ericsson ner verkstaden i Nynäshamn. 92 års telefonverksamhet var till ända. Olika värden Kulturhistoriskt värde Hela den f d fabriksanläggningen bedöms vara av kulturhistoriskt värde som helhet, vilket innebär att 3 kap 12 äldre plan och bygglagen är tillämplig.

2 Också det gamla ångbryggeriet bedöms ha så stora kulturhistoriska värden att de ryms inom samma lagparagraf. Samhällshistoriskt värde Fabriksanläggningen har ett samhällshistoriskt värde genom den betydelse industrin spelat för Nynäshamns stads utveckling, men också för att den är en symbol för den snabba tekniska utvecklingen i 1900 talets svenska folkhem. Byggnadstekniskhistoriskt värde Televerkstaden bevarar troligen ett av de äldsta och största sågtaken med betongstomme i landet. Av så stort byggnadsteknikhistoriskt värde att den troligen har nationellt intresse. Arkitektoniskt och miljöskapande värden Arkitekturen är utformad med hög ambition med det sågtandade taket som dominerande inslag. Tillkommande byggnader har varit utformade med utgångspunkt från verkstadshallens arkitektur, men har senare byggts om och fått förändrad karaktär. De modernistiskt utformade byggnader som uppförts från och med 1930 talet till och med 1960 talet bidrar till att hålla ihop komplexet stilmässigt. Även interiört finns höga arkitektoniska värden i form av t ex trappor av sten och smidda räcken. Upplevelsevärden Det ligger stora upplevelsevärden i anläggningen som helhet. Främst bärs dessa värden upp av verkstadshallen, de båda kontorsbyggnaderna och förrådsbyggnaden med tillhörande lasthall. Även den senare tillbyggda panncentralen och dess tillhörande skorsten är bärare av viktiga upplevelsevärden genom sitt framträdande läge i stadsbilden och genom skorstenen som signalerar den tidigare verksamheten. Detsamma gäller teletornet på västra sidan som knyter ihop verkstads och fabriksfunktionen med telebranschen på ett tydligt sätt. Naturvärden Inom området så finns också den natur som är kännetecknande för skärgårdsstaden Nynäshamn, bulliga berg i dagen och höga furor. Att i så stor utsträckning som möjligt bevara bergen och de uppvuxna träden (tall, björk och ek) är viktigt. Det skapar en attraktiv utemiljö för de som kommer att bo i området. Det finns också spännande geologiska formationer som kan skapa mervärden, bl a en stor jättegryta och andra spår efter den senaste istiden. Jättegrytan har tidigare varit en av Nynäshamns sevärdheter och hölls i vårdat skick av kommunen. Det finns ett järnräcke längs ena kanten och en trappa leder upp till den. Entréer och mötesplatser Industrivägen, som löper parallellt med verkstaden, har karaktären av en bruksgata. Idag är den avstängd för annan trafik än busstrafik. Entrén till området har idag flyttats till den östra sidan vilket har gjort Industrivägen anonym. Tidigare låg huvudentrén till både verkstad och kontor längst i norr för att senare flytta till det nya kontorshuset ungefär mitt på gatan. I korsningen Bryggargatan/Industrivägen finns ett torg som skulle kunna få en viktig funktion som mötesplats i framtiden.

3 Byggnader En utförlig beskrivning av byggnaderna finns i den antikvariska förundersökningen 2008 och i den kulturhistoriska inventeringen Här listas bara de viktigaste byggnaderna. Sedan 2008, då den antikvariska förundersökningen gjordes, har det skett en del förändringar av byggnaderna som påverkat de kulturhistoriska värdena. De byggnader som nedan markeras med kursiv stil ingår i detaljplanen 832 och omfattas redan genom den av bevarandebestämmelser med beteckningen q eller k som anges inom parantes. Nummer 16, 17 och 18 har inventerats och bedömts i en kulturhistorisk inventering 2010 och i PM Dessa byggnader är markerade med gult på kartan. Viktiga byggnader 1. Gamla (gamla) brandstationen 1909 Klassificering: värdefull som en del av industrimiljön som helhet Sedan den kulturhistoriska inventeringen gjordes 2008 har fasaden ändrats så till vida att den omfärgats i en mörk kulör samt att två av slagportarna satts igen. Bevarandevärden: den karakteristiskt utformade takkupan, hörnlister och takfot. De två återstående glasade slagportarna mot gatan. Tegeltak. Spröjsade fönster. Förslag till bestämmelse: q och varsamhetsbestämmelse k. q: rivningsförbud. K: Takkupan, hörnlister och takfot, slagportarna och de spröjsade fönstren ska bibehållas. Fasaden ska vara putsad och taket belagt med tegel.

4 2. Gamla Gotthem 1910 talet Klassificering: värdefull som del av industrimiljön som helhet Bevarandevärden: taket med ståndfalsad plåt i grön färg. Dekorativt utformade takkupor och dekorerad frontespis. Korsspröjsade fönster. Förslag till bevarandebestämmelse: varsamhetsbestämmelse k. Fasaden skall vara putsad och taket belagt med grön ståndfalsad plåt. Formen på takkupor, inklusive dekor och den dekorerade frontespisen ska bibehållas. Fönstrens korsspröjsning skall behållas. 3. Nya Gotthem Klassificering: värdefull som en del av industrimiljön som helhet Bevarandevärden: husets volym bör bevaras. Baldakinen över dörren samt ursprunglig fönstersättning i form av fönsterkedjor. Förslag till bevarandebestämmelse: varsamhetsbestämmelse k. Byggnadens volym, fönstersättning och baldakinens form och färg ska bibehållas.

5 4. Huvudkontor Klassificering: särskilt värdefull Kontorshuset sett från väster Kontorshusets receptionsbyggnad från 1980 tal Kontorshuset sett från öster Bevarandevärden: den strama slätputsade fasaden med fönsterkedjor. Återställande: den på 1980 talet uppförda receptionsbyggnaden bör tas bort och konstverket Smide av William Marklund, som skänktes av staden inför 50 årsjubileet 1963, och sattes upp på fasaden ovanför huvudentrén, bör sättas tillbaka. Förslag till bevarandebestämmelse: q och varsamhetsbestämmelse k. q: rivningsförbud. k: Fasaden med fönsterkedjor ska bevaras.

6 5. Teletorn slutet av 1980/början av 1990 talet Klassificering: särskilt värdefull i egenskap av landmärke i närområdet. Bevarandevärden: sockeln i blått och vitt kakel och stenläggningen runt tornets fot. Tornet har en viktig funktion som landmärke. Förslag till bevarandebestämmelse: varsamhetsbestämmelse k. Sockeln i blått och vitt kakel ska bevaras. 6. Kontorshus Klassificering: byggnaden har ett kulturhistoriskt värde som en del av industrimiljön som helhet. Kontorshusen sedda från öster Kontorshusen sedda från väster Sedan den kulturhistoriska inventeringen 2008 har byggnadernas fasader omfärgats från rödfärgat krossmaterial till vitt. Bevarandevärden: byggnadernas volym. Återställande: utbyggnader på östra sidan bör tas bort. Förslag till bevarandebestämmelse: varsamhetsbestämmelse k. Byggnadernas volym ska bevaras.

7 7. Verkstad Klassificering: särskilt värdefull, (q). 8. Lindningsvind f d panncentral Klassificering: värdefull som en del av industrimiljön som helhet. Byggnaden är hårt ombyggd både interiört och exteriört, varför dess äldre karaktär knappt kvarstår. (k). 9. Förråd Klassificering: särskilt värdefull, (q, k). 10. Gamla huvudkontoret Klassificering: särskilt värdefull. Det kulturhistoriska värdet skulle kunna stärkas genom att skärmtak och övriga tillbyggnader tas bort. (q). 11. Portvaktshus rivet efter 2008 Klassificering: särskilt värdefull 12. Vagnhall Klassificering: särskilt värdefull, (k) Anm: Idag syns inte gaveln mot v 73 p g a påbyggnad, lastkaj. 13. Förråd, snickeri 1945 Klassificering: byggnaden har ett värde som del av industrimiljön som helhet, (k). 14. Panncentral/maskinhus med skorsten 1926 Klassificering: den äldsta delen av byggnaden och även skorstenen har ett särskilt kulturhistoriskt värde. Övriga byggdelar har ett värde som delar av industrimiljön som helhet. (q). 15. Kontors och verkstadsbyggnad Klassificering: byggnaden har ett kulturhistoriskt värde som en del av industrimiljön som helhet. (k). 16. Ångbryggeriet/gamla brandstationen 1912 Klassificering: byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde. 17. Vattenreservoar 1918 Klassificering: byggnaden har ett kulturhistoriskt värde som en del av industrimiljön. 18. Utsiktens konferensanläggning När det gäller byggnaden Utsikten är det svårt att ange bevarandevärden. Byggnaden i sig är monumental där den ligger på höjden. Den ser ut som en nutida borganläggning. Byggnaden speglar den framtidstro som ändå fanns när den byggdes.

8

9 Källmaterial: Televerkstaden, kv. Telegrafen, Nynäshamn. Antikvarisk förundersökning Nyréns arkitektkontor. Vaktberget 5, kv. Vaktberget större. Inventering och kulturhistorisk bedömning. Maria Landin Utsikten/Vaktberget/Telegrafenområdet. PM om bevarandevärden i området. Maria Landin Maria Landin

Vaktberget 5, kv. Vaktberget större

Vaktberget 5, kv. Vaktberget större Vaktberget 5, kv. Vaktberget större Inventering och kulturhistorisk bedömning Maria Landin 2010 11 04 Historik om Nynäshamns ångbryggeri, gamla brandstationen Huset är troligen byggt 1912 i samband med

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

VÄRMLANDS MUSEUM. Enheten för uppdragsverksamhet Box Karlstad Tel: Värmlands Museum

VÄRMLANDS MUSEUM. Enheten för uppdragsverksamhet Box Karlstad Tel: Värmlands Museum ARVIKA KOMMUN Kornmunstvreisen 2018-06- 2 5 Diarienr K^IIMRO OiarieplEin tm Kvarteret Tobaken 1, Arvika Kulturhistorisk värdering av fastighetens två byggnader. Datum: 2018-02-22 Rapportnummer: 2018.5

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Vaxholms stad Stadsbyggnadsförvaltningen Albin Uller, Byggnadsantikvarie 2010-05-04 Omfattning och innehåll En genomgång

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

Gäller inom markerat område Upprättad 2006-09-26, Antagen 2006-11-20 (KF 102/06), Laga kraft 2006-12-21 BURLÖVS KOMMUN BYGG- och ANLÄGGNINGSFÖRVALTNINGEN ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22, Hus 204 samt 502 C

Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22, Hus 204 samt 502 C Dnr B 2017-000938 Ankom 2017-11-23 YTTRANDE B2017-938 Bygglovenheten Nacka kommun 1 (5) 2017-11-23 Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22, Hus 204 samt 502 C Bakgrund Atrium

Läs mer

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp

Remissvar angående förslag till detaljplan för Giggen 25 i stadsdelen Tallkrogen, Sbk Dp Kulturförvaltningen Kulturmiljöenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-05 Handläggare Mari Ferring Telefon: 08-508 31 573 Till Kulturnämnden 2013-08-29 Nr 6 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Säby 3:29 Expeditionsbyggnad nr 82, Barkaby flygfält Järfälla kommun Stockholms län Ursprunglig kontorsdörr återanvänd till förråd ANTIKVARISK SLUTREDOVISNING Postadress: Parkvägen 10B, 169 35 Solna. Org

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

ANTIKVARISKT UTLÅTANDE

ANTIKVARISKT UTLÅTANDE Stockholm 2002-11-14 Wihlborgs Fastigheter AB Att: Christian Hermelin Box 888 131 25 Nacka ANTIKVARISKT UTLÅTANDE AVSEENDE FÖNSTER PÅ F. D. ÄTTIKSFABRIKEN, HUS 1-6, JÄRLA INDUSTRIOMRÅDE, NACKA Datering

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/kulturmiljoer-i-s...

http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/kulturmiljoer-i-s... Kvarvarande bebyggelse Solna stad http://www.solna.se/sv/stadsbyggnad-trafik/arkitektur-kulturmiljoer/kulturmiljoer-i-s... Sida 1 av 2 2012-09-06 Du är här: Start \ Stadsbyggnad & trafik \ Arkitektur &

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Järnvägsstationen i Kopparberg

Järnvägsstationen i Kopparberg Järnvägsstationen i Kopparberg Herrhagen 1:33, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:26 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha.

Plandata Den aktuella fastigheten Stranden 19:7 är belägen på Hantverkaregatan 8, ca 400 m sydväst om Mora kyrka och omfattar ca 0,1 ha. Granskningshandling Dnr: BN 2014/12 215 Ändring 2 av del av detaljplan S 35 för Stranden 19:7 i Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING januari 2015 Handlingar Planbeskrivning (denna handling), januari

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-27 Handläggare: Gunilla Söderlund Telefon: 08-508 31 558 Till Kulturnämnden KuN 2012-05-10 Nr 13 Remissvar angående samråd

Läs mer

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov.

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov. 3 5 4 3 5 5 8 7 9 8 8 6 6 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av Detaljplan för GENETA, del 7 inom stadsdelen Geneta i Södertälje Tillägg till PLANBESKRIVNING Arkivnummer: P 595 Dnr. 009-0003-4 Upprättad

Läs mer

LJUNGSTRÖM 1 A från SV

LJUNGSTRÖM 1 A från SV fastighet: LJUNGSTRÖM 1, hus A. adress: Blekegatan 10. ålder: 1911 (byggt som barnkrubba). Ombyggt 1930, 1942, 1954. arkitekt / byggm: Theodor Kellgren. Karl Erikson (1930), Åke Pettersson (1942), Rune

Läs mer

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar 12 Stocksätter Omfattning Kv Tallen, Björken, Granen, Tunet 1, Stocksätter 1:2, Kornet, Hasselbacken, Trasten, Svanen, Ängen, Hultet samt Storspoven 5-7. Stocksätters mark låg fram till 1927 till största

Läs mer

BIRGER ÖSTRA 1, hus A - nya Rådhuset, huvudbyggnad.

BIRGER ÖSTRA 1, hus A - nya Rådhuset, huvudbyggnad. BIRGER ÖSTRA 1, hus A - nya Rådhuset, huvudbyggnad. adress: Österportstorg. ålder: 1813-1814. Ombyggt 1920, 1937, 1941, 1967, 1982. arkitekt / byggm: A. Påhlqvist. användning: Förvaltningslokaler. Byggt

Läs mer

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO fastighet: LÄRKAN 1, hus A. adress: Fridhemsgatan 8, Karstens väg 1. ålder: 1923. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2 Mörkt gråmålad puts. Gul spritputs. Mansardtak,

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan)

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan) 17 Järnvägsområdet Omfattning Bangårdsområdet från Älbergsvägens viadukt till stationsområdet söder om järnvägen samt till Brunnskullsövergången på den norra sidan. Den stora bangården fick sin nuvarande

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING. Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) tillhörande

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING. Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) tillhörande Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) PLANBESKRIVNING tillhörande DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING Katrineholms kommun, Södermanlands län Upprättad på Stadsarkitektkontoret

Läs mer

KANDIDATARBETE i arkitektur

KANDIDATARBETE i arkitektur ACEX05 2018 Kandidatarbete i arkitektur Hedvig Aaro Ritsal 1 Situationsplan, 1:2000 Den gamla bebyggelsen syns i grått, den nya i vitt. Det utvalda huset har en mörkare grå nyans. Bevarade träd har en

Läs mer

Östra hamnen, Lidköping

Östra hamnen, Lidköping Östra hamnen, Lidköping Kulturhistorisk bedömning inför detaljplan Kulturbyggnadsbyrån Sven Olof Ahlberg 2016 06 16 Kulturbyggnadsbyrån är ett fristående kunskapsföretag med säte i Lidköping. Verksamheten

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. Abborren och Siken Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. Abborren och Siken Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. Abborren och Siken Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Stadsarkitektkontoret i Katrineholm 2010-11-09 1 (5) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 178 11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 9 10 11 8 12 Vallmovägen BESKRIVNING AV KULTURMILJÖN 7 13 Kulturmiljön består av tre miljöer med gruppbebyggda småhus av olika byggnadstyper. Skogsduvan 10-32

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för del av kvarteret Bocken, Laholms stad och kommun Charlotte Skeppstedt 2018:59 1 OMSLAGSBILD FOTO TEXT Bocken 11, fotograferad från Hästtorget

Läs mer

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG fastighet: MORSING 1, hus A. adress: Björklidsgatan 6. ålder: 1931. Ombyggt 1933, 1981. Oscar Isberg (1933), Göran Johansson (1981). ½ Vit puts. Sadeltak, svarta betongpannor. Vita spröjsade 2- och 3-lufts

Läs mer

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter)

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-07-12 Handläggare: Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen

Läs mer

Antikvarisk karaktärisering och värdering inför ändring av detaljplan

Antikvarisk karaktärisering och värdering inför ändring av detaljplan Antikvarisk karaktärisering och värdering inför ändring av detaljplan Pahl 7, Stockholms stad www.bjerking.se Uppdrag nr. 1220841 Sida 2 (7) Innehåll 1. INLEDNING... 3 Vad är en antikvarisk karaktärisering

Läs mer

Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm

Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm Att hyra: Tre kontorslokaler med karaktär i centrala Stockholm Statens fastighetsverk hyr ut tre kontorslokaler på det forna verkstadsområdet Kungliga myntet i centrala Stockholm. Lokalerna har en karakteristisk

Läs mer

Mörkgrå cementputs. Ljusblå spritputs.

Mörkgrå cementputs. Ljusblå spritputs. fastighet: HÅKAN MELLERSTA 2, hus A. adress: Vintergatan 4. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1886, 1926, 1954, 1984. arkitekt / byggm: Peter Boisen (1886), Henrik Nilsson (1926), Bertil Sandin (1954), Bengt-Göran

Läs mer

TUFFT 60-TAL MÖTER NUTID I SICKLA

TUFFT 60-TAL MÖTER NUTID I SICKLA TUFFT 60-TAL MÖTER NUTID I SICKLA GLASTILLÄGG SKAPAR DJÄRVT LANDMÄRKE Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har i Atlas Copcos gamla huvudkontor från slutet av 1950- och början av 1960-talet skapat ett premiumkontor

Läs mer

fastighet: BOFINKEN 2, hus A. adress: Körlings väg 12. ålder: 1942. arkitekt / byggm: Åke Pettersson. användning: Bostad.

fastighet: BOFINKEN 2, hus A. adress: Körlings väg 12. ålder: 1942. arkitekt / byggm: Åke Pettersson. användning: Bostad. fastighet: BOFINKEN 2, hus A. adress: Körlings väg 12. ålder: 1942. arkitekt / byggm: Åke Pettersson. Gråmålad puts. Gult tegel. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Vita hela, 2-lufts och 3-lufts fönster. Grå

Läs mer

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön.

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön. fastighet: ÖSTEN 1. adress: Lingsgatan 3, Bollhusgatan 8. ålder: 1938. arkitekt / byggm: August Ewe. användning: Affärer, bostäder. antal våningar: 3 Gråmålad puts. Gråmålad puts, mörkare på bottenvåningen.

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KULLEN 1 o 2, HELENELUND. Laga kraft Dnr 2013/0364 KS.203 Nr 647

DETALJPLAN FÖR KULLEN 1 o 2, HELENELUND. Laga kraft Dnr 2013/0364 KS.203 Nr 647 DETALJPLAN FÖR KULLEN 1 o 2, HELENELUND Laga kraft 2014-05-21 Dnr 2013/0364 KS.203 Nr 647 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

K = 2, M = 3 (gata), K = 4, M = 5 (gård). Samhällshistoriskt värde, ett tidigt exempel på att bygga för service i bostadsområden.

K = 2, M = 3 (gata), K = 4, M = 5 (gård). Samhällshistoriskt värde, ett tidigt exempel på att bygga för service i bostadsområden. fastighet: MEISSNER 1. adress: Bruksgatan 15, Norra Änggatan 4. ålder: 1930. Ombyggt 1936, 1946, 1957, 1966, 2005. arkitekt / byggm: Kooperativa Förbundet (Eskil Sundahl). Oscar Isberg (1936), Tore Json

Läs mer

Detaljplan för Rotundan 3

Detaljplan för Rotundan 3 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Sida 1 (5) 2015-05-26 Handläggare Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Detaljplan för Rotundan

Läs mer

fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½

fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½ fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½ Gråmålad puts. Gulvit puts. Gröna 2-lufts spröjsade fönster. Brun dörr med skurna

Läs mer

MÅRTEN 1 från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 2. MÅRTEN 1 från NO

MÅRTEN 1 från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 2. MÅRTEN 1 från NO fastighet: MÅRTEN 1. adress: Stickgatan 11. ålder: 1888. Ombyggt 1905, 1938. arkitekt / byggm: Peter Boisen (1905), Åke Persson (1938). antal våningar: 1½, mansard åt gata. Svart målad puts. Gul puts.

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

K = 2, M = 1. Nybyggt, men mycket väl anpassat till omgivningen och framför allt till den byggnad som fanns här förut.

K = 2, M = 1. Nybyggt, men mycket väl anpassat till omgivningen och framför allt till den byggnad som fanns här förut. fastighet: YNGVE SÖDRA 2, hus A. adress: Trädgårdsgatan 2. ålder: 1998. arkitekt / byggm: NP arkitekter. Gråmålad puts. Ljust gul slät puts, röd dörromfattning och dekor. Sadeltak, rött 2-kupigt tegel.

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland.

Sura nya kyrka. Renovering av sakristians fasad. Antikvarisk rapport. Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2014:65 Sura nya kyrka Renovering av sakristians fasad Antikvarisk rapport Västsura 10:1 Sura socken Surahammars kommun Västmanland Tobias Mårud Sura nya kyrka Renovering

Läs mer

PETRONELLA 4 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. PETRONELLA 4 från SV DÖRR. PETRONELLA 4 från S BESLAG

PETRONELLA 4 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. PETRONELLA 4 från SV DÖRR. PETRONELLA 4 från S BESLAG LILLA VÄSTERGATAN Lilla Västergatan är nog den mest fotograferade gatan i innerstaden. Den symboliserar Ystad småskaligheten, korsvirket, det krokiga gatunätet för våra besökare. Alla hus här har alltså

Läs mer

ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD

ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD 22 23 21 20 A 20 B 18 19 ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD , putsade och fönster Vindskivor och dörrar Röda betongpannor S 0500-N fotsinklädnader och uthus S 8505-Y80R S 8505-Y80R S 6030-R

Läs mer

Astern och Blåklinten Lidköping

Astern och Blåklinten Lidköping Astern och Blåklinten Lidköping Kulturhistorisk utredning Kulturbyggnadsbyrån, Sven Olof Ahlberg 2017 05 15 Framsidesbild: Hörnet Esplanaden Rudenschöldsgatan med bebyggelsen i de norra delarna av kvarteren

Läs mer

Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle

Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle Kulturmiljöutredning Åbyfors spikfabrik, Gävle Fastighetsbeteckning: Åby 1:10 Namn/Gatuadress: Spikfabriken Kommun, Stadsdel: Gävle, Valbo Ärendenr: 2015 05-05 Reviderad 2015-06-03 Kulturmiljöutredning,

Läs mer

Karaktär 1 Långängen Omfattning

Karaktär 1 Långängen Omfattning 1 Långängen Omfattning Kv Oljekällaren, Trion, Kvintetten, Sextetten, Kvartetten, Duon, Bäckfalla, Branten, Lunden, Björkbacken, Slänten, Vagnen, Loket, Linjen, Triangeln, Kurvan, Tegen, Björkhagen, Butiken,

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING 2014:065 STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Karin Myhrberg

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING 2014:065 STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Karin Myhrberg HÄGERNEHOLMS GÅRD Antikvarisk förundersökning inför detaljplan rörande Hägerneholms gård, Arninge 4:1, 4:2, 4:3 och 4:4, Täby socken, Täby kommun, Stockholms län. Karin Myhrberg Bakgrund Täby kommun har

Läs mer

VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG

VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:01 VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG Dokumentation inför rivning Gäveränge 1:63 Ockelbo socken Ockelbo kommun Gästrikland 2011 Anna Larsdotter Länsmuseet Gävleborgs rapportserie

Läs mer

Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22

Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22 Dnr B 2017-001808 Ankom 2017-12-22 Dnr B 2017-001808 Ankom 2017-12-22 YTTRANDE B2017-1808 Bygglovenheten Nacka kommun Yttrande angående bygglovsansökan gällande fastigheten Sicklaön 83:22 Bakgrund 1 (6)

Läs mer

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Kungsholms fort Karlskrona kommun Inventering av interiörer Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Innehåll Inledning. 3 Linje 1-9. 3 D1 Norra befälshuset (41).. 4 D2 Södra befälshuset (42).. 4

Läs mer

Lindöskolan i Kalmar

Lindöskolan i Kalmar Lindöskolan i Kalmar Bebyggelsehistorisk utredning Gäddan 1, Kalmar stad och kommun, Kalmar län, Småland Veronica Olofsson KALMAR LÄNS MUSEUM Byggnadsantikvarisk rapport november 2011 Lindöskolan i Kalmar

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING, LORENSBERG 48:7, Chalmersgatan 13

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING, LORENSBERG 48:7, Chalmersgatan 13 1/7 KDB Byggkonsult & Antikvarie Smedjegatan 5 411 13 Göteborg e-post: david@kdbkonsult.se tfn: 031-89 44 41 sms: 0733-60 80 81 Göteborg 2016-10-10 ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING, LORENSBERG 48:7, Chalmersgatan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun.

Villa Porthälla. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation av Villa Porthälla, fastighet Mellby 116:6, Partille socken och kommun. Villa Porthälla Kulturhistorisk dokumentation 2014 Lars Rydbom Bohusläns museum/kulturmiljö-

Läs mer

DOKUMENTATIONSRAPPORT --.-. 3' "..~~ '". II KVTULLEN2 1992:6 ... HARNOSANDSSTAD HÄRNÖSANDS KOMMUN LÄNSMUSEET MURBERGET. . o

DOKUMENTATIONSRAPPORT --.-. 3' ..~~ '. II KVTULLEN2 1992:6 ... HARNOSANDSSTAD HÄRNÖSANDS KOMMUN LÄNSMUSEET MURBERGET. . o DOKUMENTATIONSRAPPORT --.-. 3' "..~~ '". II KVTULLEN2 1992:6.... HARNOSANDSSTAD HÄRNÖSANDS KOMMUN LÄNSMUSEET MURBERGET. o AVD. FOR KULTURMILJOVARD HJORDIS EK SETH JANSSON INLEDNING Enligt byggnadsnämndens

Läs mer

fastighet: WENDT 1, hus A. adress: Körlings väg 9. ålder: 1951. arkitekt / byggm: Tage Billgren. användning: Bostäder.

fastighet: WENDT 1, hus A. adress: Körlings väg 9. ålder: 1951. arkitekt / byggm: Tage Billgren. användning: Bostäder. fastighet: WENDT 1, hus A. adress: Körlings väg 9. ålder: 1951. arkitekt / byggm: Tage Billgren. användning: Bostäder. antal våningar: 2 Grågrön sprutputs. Valmat lågt sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Ljusgröna

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun 1 (14) INLEDNING Färjestaden har en rik historia men få bevarade byggnader och miljöer av kulturhistoriskt

Läs mer

Balkonger. Vägledning. Arkitektur Stockholm INNEHÅLL

Balkonger. Vägledning. Arkitektur Stockholm INNEHÅLL Arkitektur Stockholm Vägledning Balkonger Vägledning Vindsinredning DNR. 201305967570 Antaget av Stadsbyggnadsnämnden 20130613 DNR. 201305968570 INNEHÅLL INLEDNING 2 STOCKHOLMS LÅNGSIKTIGA UTVECKLING 2

Läs mer

FAXE 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 4, M = 4. FAXE 1 A från NV

FAXE 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 4, M = 4. FAXE 1 A från NV fastighet: FAXE 1, hus A. adress: Södra Änggatan 6. ålder: 1935. Ombyggt 1946, 1977. arkitekt / byggm: Oscar Isberg. Nils Selander (1946). ½ Grå puts. Rött fasadtegel. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Grå

Läs mer

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2 L ustgården AB Arrhov Frick Arkitektkontor - - Innehållsförteckning 1 - Platsen idag 2 - Utveckling, beskrivning; Hotell, bostadsbebyggelse. 3 - Materialpalett, utkast

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

Startpromemoria för planändring av Rådstugan 1, i stadsdelen Gamla Stan

Startpromemoria för planändring av Rådstugan 1, i stadsdelen Gamla Stan Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2014-03-10 Handläggare Ann-Sofi Rundquist Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planändring av Rådstugan

Läs mer

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135 SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft 2015-01-14 P15/1 Jonas Ellenfors 2014-11-26 SBN 2014:135 Planbeskrivning Detaljplan för kv Falkeneraren inom stadsdelen Hagastaden,

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp

Förslag till detaljplan för Tobaksmonopolet 2,6 och 7 i stadsdelen Södermalm, SDp Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-01-13 Handläggare Mats Christenson Telefon: 08-508 12 201 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Förslag till

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn

PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan S-Dp Arne Fredlund Tfn PLANBESKRIVNING 1 (6) Innerstadsavdelningen, plan 2008-08-22 S-Dp 2007-36910-54 Arne Fredlund Tfn 508 28 230 Förslag Detaljplan för fastigheten Hjorten 7 i stadsdelen Östermalm i Stockholm S-Dp 2007-36910-54

Läs mer

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun

Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun Diarienummer 2005/20015-1 Detaljplan för Kåbo - Kungsgärdet Uppsala kommun ANTAGANDEHANDLING Handläggare: Per Jacobsson, planeringsarkitekt Tengbom Stockholm.. Tfn 08-412 53 45, e-post per.jacobsson@tengbom.se

Läs mer

Gestaltningsprogram för Kv. Lodjuret

Gestaltningsprogram för Kv. Lodjuret Gestaltningsprogram för Kv. Lodjuret Upprättat i maj 2017 rev. februari 2018 Gabriella Hemme, Stadsarkitekt Astrid Bäckman, Bebyggelseantikvarie Stadsbyggnadsförvaltningen, Trollhättans Stad Gestaltningsprogram

Läs mer

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN

GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN GULLMARSVÄGEN/ ÅRSTASKOGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. UPPGIFTER OM SÖKANDEN 1.1. Uppgifter om Sökandens namn och organisationsnummer. 1.2. Ägarkedjan/koncernen upp till slutlig ägare. 1.3. Kontaktperson för

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Kvarteret Ro dbro. Rödbro

Kvarteret Ro dbro. Rödbro Kvarteret Ro dbro Rödbro Kvarteret Rödbro ingår i området Falu centrum, och ligger som en länk mellan äldre bebyggelse i form av Johanssonska huset, stationsområdet och kvarteret Bergmästaren och det moderna

Läs mer

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola.

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola. Byggnadsantikvarisk studie Tripasin Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:003 Olga Schlyter

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S.

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S. fastighet: UPPENDICK SÖDRA 1, hus A. adress: Österleden 35. ålder: Ombyggt 1906. Svartmålad puts. Ljust rosa spritputs. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Vita hela fönster med lös spröjs. Blå pardörr med

Läs mer

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3

L I N D B A C K A D E T A L J P L A N - G Ä V L E G E S T A L T N I N G S P R O G R A M 2 0 0 6-0 4-0 3 2 0 0 6-0 4-0 3 Villor i 2 plan Material och form Fasad: Slätputs eller släta träfasader med lig gande eller stående panel Tak: Pulpettak, bekläds med bandtäkt slät plåt Flacka sadeltak alternativt delade

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Fasader, tegel Röda eller svarta betongpannor. Vindskivor, vita alternativt svarta. Vindskivor, fönster, carport och förråd S 2030-Y10R S 3040-Y50R S 4030-Y30R S 0500-N/slamn. Kulören på dörrar kan varieras

Läs mer

K = 1, M = 2. Elegant hus med många fina detaljer. Stor betydelse för gatumiljön.

K = 1, M = 2. Elegant hus med många fina detaljer. Stor betydelse för gatumiljön. fastighet: KORPEN 7, hus A. adress: Regementsgatan 25. ålder: 1906. Ombyggt 1928, 1935. arkitekt / byggm: Karl Erikson (1928, 1935). användning: Bostäder. antal våningar: 3½, mot gården 4. Gråmålad puts,

Läs mer

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun

Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun Detaljplan för Pantbanken 2,3 och 4 Utökad handel, bostäder och kontor Östersunds kommun 1 Dnr Ädh 303/2015 Dnr ByggR: P 2015-07 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Plansamråd Detaljplanen har varit utsänd för samråd under

Läs mer

BILAGA RIKTLINJER FÖR BYGGLOV, MARKLOV OCH RIVNINGSLOV

BILAGA RIKTLINJER FÖR BYGGLOV, MARKLOV OCH RIVNINGSLOV 2014-03-13 Dnr: BMN 2013-480 BILAGA RIKTLINJER FÖR BYGGLOV, MARKLOV OCH RIVNINGSLOV OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SKÄLLVIKS PRÄSTGÅRD 3:1 M.FL., SKÄLLVIK, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Upprättad: 2014-01-20,

Läs mer