Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturmiljöutredning. Åbyfors spikfabrik, Gävle"

Transkript

1 Kulturmiljöutredning Åbyfors spikfabrik, Gävle

2 Fastighetsbeteckning: Åby 1:10 Namn/Gatuadress: Spikfabriken Kommun, Stadsdel: Gävle, Valbo Ärendenr: Reviderad Kulturmiljöutredning, fd Spikfabriken,Gävle Stockholms Byggnadsantikvarier har på uppdrag av fastighetsägaren utfört en kulturmiljöutredning av den före detta spikfabriken. Arbetet har innefattat genomgång av arkivmaterial, inventering på plats samt en bedömning av byggnadernas kulturhistoriska värde. Arbetet är utfört av Sofia Bruto, Stockholms Byggnadsantikvarier AB. Sofia Bruto Byggnadsantikvarie Nytorgsgatan 17A, 2 tr. ö.g Stockholm Tel Org.nr

3 Innehåll Åbyfors spikfabrik, Gävle... 1 Innehåll... 3 Orientering... 4 Omfattning... 4 Karta... 4 Kulturhistoriskt skydd... 5 Historik... 6 Beskrivning... 9 Kulturhistoriska värden Källor och litteratur Bildbilaga (18)

4 Orientering Omfattning Kulturmiljöutredningen omfattar den före detta spikfabriken i Åbyfors strax utanför Gävle. Byggnaden har inventerats och dess karaktärsdrag samt kulturhistoriska värden har beskrivits. Syftet med utredningen är att arbetet skall ligga till grund för en planläggning av området där möjligheten till exploatering utreds. Den kulturhistoriska utredningen omfattar inte någon byggnadsteknisk beskrivning av byggnaden utan behandlar endast byggnadens kulturhistoriska värden. Karta Spikfabriken ligger i industriområdet Åbyfors strax utanför Gävle. Karta från Eniro.se 4 (18)

5 Före detta spikfabriken, karta från Eniro.se Kulturhistoriskt skydd Byggnaden finns med i rapporten Gavleån mellan Östanbäck och Hagaström. Rapport över kulturhistorisk undersökning med anledning av kraftverksbyggen i Åbyfors och Hagaström. Länsmuseet Gävleborg Ann-Marie Habbe. Utifrån byggnadens kulturhistoriska värde görs bedömningen att Plan-och Bygglagens kap 8 13 gäller, det vill säga att det är förbjudet att förvanska särskilt kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. För all bebyggelse gäller även varsamhetskravet (PBL 8 kap 17)som innebär att bebyggelsens särart och karaktärsdrag ska tillvaratas vid ändring eller underhåll. Plan- och bygglagen gäller alltid, både exteriört och interiört, även om åtgärderna inte kräver bygglov. Byggnaderna ligger inte inom detaljplanelagt område. Arbetet med ny detaljplan för området pågår. Platsen ligger inom sekundärt skyddsområde för Gävle-Valboåsens vattentäkter. 5 (18)

6 Historik Åbyfors ligger i anslutning till Gavleån och dess forsar, vilket bidrog till att industrier i form av en kvarn och en smedja anlades här redan på 1700-talet. I början av 1900-talet anlades ett tegelbruk i området och under 1920-talet skedde en expansion av industrier i Åbyfors då bland annat O M Grudéns mekaniska verkstad och Åbyfors spikfabrik startade. I samband med detta började också de första villorna att byggas i området. Den nu aktuella fabriksbyggnaden av tegel uppfördes 1917 för Gävle smidesfabrik, senare Motorfabriken AB Termex. Åbyfors spikfabrik (f.d. Åbyfors bruk Alnaryd) startades 1918 i en nu riven byggnad som låg bredvid den nuvarande spikfabriken ner mot Gavleån flyttade spikfabriken in i lokalerna som då hade stått tomma i 20 år. Åbyfors Spikfabrik bedrev verksamhet i fastigheten fram till slutet av talet. Under 1990-talet tillverkades spik sporadiskt, främst i pedagogiskt syfte. Efter 1995 har ingen spik tillverkats och alla maskiner har sålts. För en mer ingående historik hänvisas till boken Åbyfors spikfabrik- om fabrikens bakgrund, utveckling och tillverkning, skriven av Mats Hemström. Fabrikslokalen har på senare tid hyrts ut till diverse olika verksamheter, bland anat loppis och båt- och husvagnsuppställningsplats. Idag står större delen av lokalerna tomma, en bilfirma finns och ett kontor finns kvar. Ur Svensk industrikalender (18)

7 Arbetarna uppställda framför den fabriksbyggnad där spikfabriken startade 1918 av Åbyfors bruk Alnaryd. Byggnaden låg framför tegelbyggnaden ner mot Gavleån. Efter att spikfabriken flyttade till tegelbyggnaden fanns här förråd, lager, lägenheter, kontor m.m. Åbyfors spikfabrik flyttade på 1940-talet till tegelbyggnaden som uppfördes 1917 åt Gävle smidesfabrik. På den tiden fanns det ett järnvägsspår till området. På bilden syns två överljuslanterniner på taket som numera är rivna. 7 (18)

8 Järntråden levereades på rullar och drogs genom en maskin som gjorde tråden ren och blank för att den skulle hålla då den sedan drogs genom små hål i dragskivor. Detta gjordes för att få rätt dimension på spiken. Efter tråddrageriet kördes spiken över till motsatt sida av lokalen där spikmaskinerna stod. Här klipptes spikarna till rätt längd och huvudet formades. På bilden packas spiken ner i lådor. I bakgrunden syns verkstaden och spiraltrappan upp till arkivet. 8 (18)

9 Spikkartonger och lådor från Åbyfors spikfabrik. Beskrivning Den före detta spikfabriken består av en rektangulär fabriksbyggnad med flackt sadeltak. En mindre murad skorsten finns mitt på taket, en skorsten av plåt på lågdelen. Byggnaden är uppförd med bärande tegelväggar med entréplan, entresolplan samt vindsplan, den ena halvan av byggnaden är högre än den andra. Fasaderna är av rött tegel och taket är av rundkorrigerad plåt (ej ursprungligt), sockel samt bottenplatta av betong. Fönstren är spröjsade och målade i engelskt rött. Fönstren är idag delvis täckta av träpanel som en energisparåtgärd. Mitt på den västra fasaden finns en större garageport, på den södra fasaden finns tre större portar, och på den norra fasaden finns en större port. På den västra fasaden finns ytterligare en port med en mindre travers. Inga av portarna är ursprungliga. På den västra fasaden finns en mindre tillbyggnad som innehåller elstationen. På den norra fasaden finns en utvändig trappa med entré upp till entresolplanet. På grund av eftersatt underhåll, hängrännor och stuprör har saknats i flera år, har delar av fasadteglet fryst sönder. Byggnaden består invändigt av en större lokal i mitten, kontorslokaler och förråd i den norra delen och en bilverkstad i den södra delen. Vind i lågdelen är delvis inredd med rum, kök och våtutrymmen. I den större lokalen i mitten är det högt i tak och träpelare som bär upp taket. Taket är av vitmålad spontpanel, väggarna är putsade och golvet är en gjuten platta. I den stora lokalen finns ett mindre 9 (18)

10 kontorsutrymme avgränsat i ena hörnet. Det finns ingenting bevarat som berättar om tiden då byggnaden användes som spikfabrik. Alla maskiner är borttagna och den stora lokalen i mitten är sedan ett tag tillbaka tom. Kulturhistoriska värden Byggnaden har ett miljöskapande värde då den påminner om 1900-talets expansion av industrier i Åbyfors industriområde. Fabriksbyggnaden med fasader av rött tegel är representativ för sin tids industriarkitektur och har byggnadshistoriska och arkitekturhistoriska värden. Byggnaden har också ett industrihistoriskt värde i området då den berättar om Åbyfors spikfabrik utveckling. Värdet är dock begränsat till dess fasader och byggnadsvolym då det invändigt inte finns något bevarat från tiden då det tillverkades spikar. I området finns bebyggelsemiljöer med olika karaktärer, äldre fabriker, industrier av olika slag, villor och naturområden. Alla delar är avtryck från olika historiska epoker och utgör ett komplext kulturarv med traditionsvärden, naturvärden, samhällshistoriska och miljöskapande värden. Inför en eventuell exploatering av området finns goda förutsättningar för en anpassad planering där områdets särart bevaras och där det är möjligt att integrera ny bebyggelse med äldre bebyggelse, delvis med ny funktion. Då det inte finns någonting bevarat invändigt från tiden då det var spiktillverkning i fabrikslokalen är den framtida funktionen fri. Byggnadens kulturhistoriska värde sitter främst i dess fasader och byggnadsvolym och därmed finns stora möjligheter för en ny användning. Att hitta en lämplig användning är det bästa sättet att säkra byggnadens fortlevnad så att dess kulturhistoriska värden bevaras. Inför vidare planering bör en grundlig teknisk undersökning av huset göras då denna utredning endast omfattar de kulturhistoriska värdena. Utifrån byggnadens kulturhistoriska värde görs bedömningen att Plan-och Bygglagens kap 8 13 gäller, det vill säga att det är förbjudet att förvanska särskilt kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. 10 (18)

11 Förslag till skyddsföreskrifter Följande skyddsföreskrifter föreslås för att skydda byggnaden i detaljplan; Byggnaden får ej rivas Byggnadens volym bevaras Ursprunglig taklutning skall bevaras. Nya takfönster eller väl utformade takkupor kan godkännas för att underlätta ny verksamhet i lokalen. Ursprungligt fasadmaterial skall bevaras (renoveras med traditionella material och metoder) Ursprungliga fönsterpartier bevaras. Vid behov ersätts de med nya fönster med samma dimension vad gäller karmstorlek och spröjsindelning. Källor och litteratur Nulägeshandlingar av byggnaden, Archus, Byggnadsteknisk beskrivning Archus Åbyfors spikfabrik, Mats Hemström Insatser kring Industrisamhällets kulturarv, Länsmuseet Gävleborg Alla bilder kommer från Länsmuseet Gävleborgs bildarkiv. 11 (18)

12 Bildbilaga Fasader mot väster, ner mot Gavleån. Tillbyggt entréparti på byggnadens västra fasad. 12 (18)

13 En mindre travers går genom en av portarna på den västra fasaden. Den södra fasaden har tre större portar, ingen av dem är ursprunglig. Fasaden mot öst, den högre delen. 13 (18)

14 Fasaden mot öst, den lägre delen. På den norra fasaden finns en trappa upp till entrén på övre våning. Fönstren har byggts på med isolering och träpanel för att minska energikostnaderna. 14 (18)

15 De ursprungliga fönstren finns kvar bakom panelen. Då fabriken saknade hängrännor och stuprör i många år är fasadteglet frostskadat. Vissa delar av fasaden har stora frostskador på teglet. 15 (18)

16 Invändigt finns inga spår kvar av den före detta spikfabriken utan byggnaden står för tillfället till stor del tom. Taket är av vitmålad spontpanel, grova träpelare bär upp taket. På insidan sitter skivor för fönstrens ovandel. 16 (18)

17 Före detta kontorsrum finns bevarat i lokalens ena hörn. Inifrån kontoret. Ursprungliga dörrar. 17 (18)

18 Kontors- och förrådslokaler i byggnadens norra del. Kontorsutrymme. Fabriken ligger vackert nere vid Gavleån. I bakgrunden skymtar disponentvillan. 18 (18)

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE

ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Gävle kommun Samhällsbyggnadsavdelningen Att: Lena Boox 801 84 Gävle ANGÅENDE NY DETALJPLAN FÖR DEL AV KV. LIBAU, FASTIGHETEN 24:9, GÄVLE Undertecknad har anlitats som antikvarisk sakkunnig i samband med

Läs mer

VÄRMLANDS MUSEUM. Enheten för uppdragsverksamhet Box Karlstad Tel: Värmlands Museum

VÄRMLANDS MUSEUM. Enheten för uppdragsverksamhet Box Karlstad Tel: Värmlands Museum ARVIKA KOMMUN Kornmunstvreisen 2018-06- 2 5 Diarienr K^IIMRO OiarieplEin tm Kvarteret Tobaken 1, Arvika Kulturhistorisk värdering av fastighetens två byggnader. Datum: 2018-02-22 Rapportnummer: 2018.5

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET

KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET 1(7) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-10-27 KULTURHISTORISK BEDÖMNING TIERP 24:4 DP 1010 KV LEJONET Förslag i sammanfattning Kommunantikvarien föreslår att: Huvudbyggnaden och komplementbyggnaden

Läs mer

Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg

Antikvarisk förundersökning. Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg Antikvarisk förundersökning Del av Eken 4, hus 02 Löfströms allé/ågatan, Sundbyberg Fastighetsbeteckning: Eken 4, hus 02 Namn/Gatuadress: Löfströms allé 3 Kommun, Stadsdel: Sundbyberg Ärendenr: 2016-02-02

Läs mer

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus

Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus Dokumentation av Färingsö fd ålderdomshem och kommunhus, Svartsjö 1:4, Sånga socken, Ekerö kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:19 2 Färingsö fd ålderdomshem

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 178 11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 9 10 11 8 12 Vallmovägen BESKRIVNING AV KULTURMILJÖN 7 13 Kulturmiljön består av tre miljöer med gruppbebyggda småhus av olika byggnadstyper. Skogsduvan 10-32

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille

Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille Handläggare Datum Ärendebeteckning Emil Stille 2016-08-11 2016-2694 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Svensknabben 3 Fastighetens adress: Svensknabbevägen 24 Sökande: i Am Home Projektutveckling

Läs mer

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme.

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme. - " t. Vård- och underhållsplan, Granskogs torp, Säby 3: 71, Västra Jåtvatåliet. Järfälla kommun Nulägesbeskrivning Läge Granskogs torp ligger på ]änrafåltet inom Västra järvafältets naturreservat, Torpet

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Förslag till planbestämmelser för

Förslag till planbestämmelser för Förslag till planbestämmelser för kulturvärden Inför detaljplan för del av kvarteret Bocken, Laholms stad och kommun Charlotte Skeppstedt 2018:59 1 OMSLAGSBILD FOTO TEXT Bocken 11, fotograferad från Hästtorget

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun Beslut 1(4) 2008-01-17 Dnr 432-18180-06 Delgivningskvitto Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun BESLUT Länsstyrelsen förklarar Casselska

Läs mer

Astern och Blåklinten Lidköping

Astern och Blåklinten Lidköping Astern och Blåklinten Lidköping Kulturhistorisk utredning Kulturbyggnadsbyrån, Sven Olof Ahlberg 2017 05 15 Framsidesbild: Hörnet Esplanaden Rudenschöldsgatan med bebyggelsen i de norra delarna av kvarteren

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie

Domaren 15 och 18. Antikvarisk förstudie 1 av 5 Stadsbyggnadsförvaltningen Helene Brunnström Antikvarie Domaren 15 och 18 Platsbesök: 2018 07 19 1. Förutsättningar Denna antikvariska förstudie syftar till att i tidigt skede uppmärksamma kulturhistoriska

Läs mer

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande

Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands län - enkelt planförfarande Dnr 2008/209 1(7) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Samrådshandling 2008-10-15, rev 2008-XX-XX Antagen 2008-XX-XX Laga kraft 2008-XX-XX Detaljplan för Fastigheten Bergshauptmannen 1 Sala kommun, Västmanlands

Läs mer

Vaktberget 5, kv. Vaktberget större

Vaktberget 5, kv. Vaktberget större Vaktberget 5, kv. Vaktberget större Inventering och kulturhistorisk bedömning Maria Landin 2010 11 04 Historik om Nynäshamns ångbryggeri, gamla brandstationen Huset är troligen byggt 1912 i samband med

Läs mer

JONSTORP 33:2 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2014 INSÄTTNING AV TAKFÖNSTER OCH INREDANDE AV VIND RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

JONSTORP 33:2 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2014 INSÄTTNING AV TAKFÖNSTER OCH INREDANDE AV VIND RANBY TEXT & KULTURMILJÖ JONSTORP 33:2 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2014 INSÄTTNING AV TAKFÖNSTER OCH INREDANDE AV VIND RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 OBJEKTETS LÄGE Objektets adress Bennäsvägen 132, 68600 Jakobstad Nuvarande ägare och adress Thommy Bexar, Klingens väg 10, 68800 Kållby RN:r/tomt 10:58 och 10:277

Läs mer

Miljö- och byggförvaltningen 2010

Miljö- och byggförvaltningen 2010 Miljö- och byggförvaltningen 2010 Till dig som har hus i Stjärnsund Denna broschyr vänder sig till dig som har hus i Stjärnsund. Eftersom Stjärnsund är en unik kulturmiljö tog kommunen 1994 fram områdesbestämmelser,

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin

Kungsholms fort. Karlskrona kommun. Inventering av interiörer. Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Kungsholms fort Karlskrona kommun Inventering av interiörer Blekinge museum rapport 2004:14 Torgny Landin Innehåll Inledning. 3 Linje 1-9. 3 D1 Norra befälshuset (41).. 4 D2 Södra befälshuset (42).. 4

Läs mer

Duvan 6, befintliga gårdsbyggnader

Duvan 6, befintliga gårdsbyggnader Duvan 6, befintliga gårdsbyggnader Inledningsvis bör noteras att inga byggnader på fastigheten klassificerades som kulturhistoriskt värdefulla i 1986 års inventering. I 2017 års Kulturmiljöer i Hjo stad

Läs mer

Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning

Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk förundersökning Med värdebeskrivning Fastighet: Johanneshov 1:1 Hus 7 (f.d. Hus 29 Hudbod (senast livsmedelsindustri) Adress: Styckmästargatan 11-13 Stadsdel: Slakthusområdet,

Läs mer

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län.

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län. Byggnadsantikvarisk utredning Västra Dockan UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2012:001 Olga Schlyter Malmö Museer

Läs mer

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation Britt-Marie Lennartsson DOKUMENTATION INFÖR RIVNING Östertull, Lagaholm 2:8, Laholms stadsförsamling, Laholms kommun 2013:38 Dokumentation inför rivning, uthus

Läs mer

KULTURHISTORISK BEDÖMNING STÄNGSLAN Pesarby 2: , Pesarby 2:129, Tobo 1:57-58

KULTURHISTORISK BEDÖMNING STÄNGSLAN Pesarby 2: , Pesarby 2:129, Tobo 1:57-58 1(5) Dokumentnamn Kulturhistorisk bedömning Datum 2015-11-17 KULTURHISTORISK BEDÖMNING STÄNGSLAN Pesarby 2:107-112, Pesarby 2:129, Tobo 1:57-58 Bedömning i sammanfattning Kommunantikvarien bedömer att:

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

Sicklaön 83:22, Järnvägsgatan Ansökan om rivningslov för rivning av två affärs- och kontorshus

Sicklaön 83:22, Järnvägsgatan Ansökan om rivningslov för rivning av två affärs- och kontorshus 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-11-16 B 2017-000938 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 83:22, Järnvägsgatan Ansökan om rivningslov för rivning av två affärs- och kontorshus Förslag till beslut Ansökan

Läs mer

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik

6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik 6.4 Ö4 Nordgård (Ögården) Sandvik Området på nordvästra delen av Hamburgö heter egentligen Nordgård men går numera under namnet Ögården. Det är ett område med odlings- och betesmark med stengärdsgårdar.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR FISKELÄGEN Antagna av byggnadsnämnden 2013-11-13 251

RIKTLINJER FÖR FISKELÄGEN Antagna av byggnadsnämnden 2013-11-13 251 Maria James Ärendenr BN 2013/2616 1 (5) Handlingstyp Riktlinjer Datum 13 november 2013 Byggnadsnämnden RIKTLINJER FÖR FISKELÄGEN Antagna av byggnadsnämnden 2013-11-13 251 Riktlinjerna ska användas som

Läs mer

Spelhuset vid Åkergruvan

Spelhuset vid Åkergruvan Spelhuset vid Åkergruvan Gamla Pershyttan 4:19, Nora socken, Västmanland, Örebro län Antikvarisk kontrollrapport Kulturmiljö 2005 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...4 BYGGNADSBESKRIVNING...4 LÄGET FÖRE

Läs mer

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad

Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Viktiga bebyggelseområden och villor utanför Bevarandeplanen på Vaxön Vaxholms stad Vaxholms stad Stadsbyggnadsförvaltningen Albin Uller, Byggnadsantikvarie 2010-05-04 Omfattning och innehåll En genomgång

Läs mer

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås

Villa Gavelås. Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun 2015-11-25. Villa Gavelås 2015-11-25 Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation av Villa Gavelås (Mellby 102:3) Partille kommun Villa Gavelås Kulturhistorisk dokumentation 2015 Hedvig Zillén Västarvet Kulturmiljö Innehåll Villa

Läs mer

Restaurering av tak ._--- Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn. Slutrapport

Restaurering av tak ._--- Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn. Slutrapport Restaurering av tak Lögdöbruk 3:29 och 3:31, Timrå kn.-._--- ~.. Slutrapport Länsmuseet VästemorrlandfTorbjörn Svaan Avdelningen för kulturmiljövård och dokumentation 1998-01-16 Innehåll Inledning 3 Beskrivning

Läs mer

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad

Kvarteren Laxen m fl. Planbeskrivning. Ändring av stadsplan (1283K-6204) för. Helsingborgs stad Dnr: 813/2016 22 juni 2017 Ändring av stadsplan (1283K-6204) för Kvarteren Laxen m fl Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 22 juni 2017 BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Antagen

Läs mer

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135

SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft P15/1 Jonas Ellenfors SBN 2014:135 SOLNA STAD Enkelt förfarande 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen Laga kraft 2015-01-14 P15/1 Jonas Ellenfors 2014-11-26 SBN 2014:135 Planbeskrivning Detaljplan för kv Falkeneraren inom stadsdelen Hagastaden,

Läs mer

Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Sid 1 (6) Besiktningsnr: ÖS6015-0046 Fastighetsbeteckning: Del av stadsliden Fastighetens adress: Uttervägen 1 Fastighetsägare, namn: Uppdragsgivare, namn: Uppdragsgivare, adress: Umeå kommun Umeå kommun

Läs mer

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande

Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande PER NELSON BYGGNADSVÅRDSBYRÅ Antikvarisk konsekvensbeskrivning med utlåtande Underlag inför planering och projektering Fastighet: Brunkhalsen 9 Adress: Malmtorgsgatan 5, Karduansmakargatan 2 Stadsdel:

Läs mer

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION

ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION ANTIKVARISK FÖRUNDERSÖKNING BILLESHOLMS STATION Kathleen Lundblad Byggnadsantikvarie Bjuvs kommun 2015-04-10 BAKGRUND I samband med att järnvägen till Billesholm anlades 1876 uppfördes Billesholms station

Läs mer

BILAGA RIKTLINJER FÖR BYGGLOV, MARKLOV OCH RIVNINGSLOV

BILAGA RIKTLINJER FÖR BYGGLOV, MARKLOV OCH RIVNINGSLOV 2014-03-13 Dnr: BMN 2013-480 BILAGA RIKTLINJER FÖR BYGGLOV, MARKLOV OCH RIVNINGSLOV OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SKÄLLVIKS PRÄSTGÅRD 3:1 M.FL., SKÄLLVIK, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Upprättad: 2014-01-20,

Läs mer

Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7

Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7 Sandgrundsgatan, kvarteret Udden 5, 6 och 7 Stadsvillorna i kvarteret Udden 5, 6 och 7 Sandgrundsgatan tillkom sedan Garvareådran fyllts ut 1912 1913 och Sandgrund på så sätt förenats med Tingvallaön.

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SÄTERS INNERSTAD Bild Storgatan med Sockenstugan Sammanfattning av de områdesbestämmelser som gäller fr o m 1995-05-24 för den fysiska miljön i Säters innerstad. Byggnadsnämnden

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12 OK IDOK I A RK ITEK TE R IDÉ I vår vision av Kolgården 12 kombineras ett modernt arkitektoniskt grepp med kvalitativa bostäder vars detaljer har en tydlig förankring i den lokala byggnadstraditionen. Den

Läs mer

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ FLUNDRARP 1:46 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2015 RENOVERING AV F.D. POSTHUSET TILL BOSTADHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade

Läs mer

Djursholm 2:429, Nybytorp 1, Djursholm Ansökan om bygglov för utvändig ändring samt ändrad användning av f. d. ekonomibyggnad till enbostadshus

Djursholm 2:429, Nybytorp 1, Djursholm Ansökan om bygglov för utvändig ändring samt ändrad användning av f. d. ekonomibyggnad till enbostadshus 1 Anna Modin Dnr 2013-0972 Bygglovhandläggare Djursholm 2:429, Nybytorp 1, Djursholm Ansökan om bygglov för utvändig ändring samt ändrad användning av f. d. ekonomibyggnad till enbostadshus Förslag till

Läs mer

2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 )

2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 ) 2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 ) 2014-01-01 2 (6) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora

Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora Nora socken, Nora kommun, Västmanland Omläggning av lertegeltak, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:27 Översiktlig beskrivning Gården kv Saturnus

Läs mer

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B

R E I C H M A N N A N T I K V A R I E R A B Säby 3:29 Expeditionsbyggnad nr 82, Barkaby flygfält Järfälla kommun Stockholms län Ursprunglig kontorsdörr återanvänd till förråd ANTIKVARISK SLUTREDOVISNING Postadress: Parkvägen 10B, 169 35 Solna. Org

Läs mer

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov.

Planens syfte och huvuddrag Syftet med planändringen är att, så långt möjligt, anpassa bestämmelserna till rådande förhållanden och behov. 3 5 4 3 5 5 8 7 9 8 8 6 6 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av Detaljplan för GENETA, del 7 inom stadsdelen Geneta i Södertälje Tillägg till PLANBESKRIVNING Arkivnummer: P 595 Dnr. 009-0003-4 Upprättad

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

ANTIKVARISKT UTLÅTANDE

ANTIKVARISKT UTLÅTANDE Stockholm 2002-11-14 Wihlborgs Fastigheter AB Att: Christian Hermelin Box 888 131 25 Nacka ANTIKVARISKT UTLÅTANDE AVSEENDE FÖNSTER PÅ F. D. ÄTTIKSFABRIKEN, HUS 1-6, JÄRLA INDUSTRIOMRÅDE, NACKA Datering

Läs mer

Gäller inom markerat område Den inritade gränsen på kartan (hämtad från bevarandeplanen) avser fysisk bebyggelse och är inte en plangräns. Tillägg till detaljplan gäller angivna fastigheter.

Läs mer

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Byggnader från modernismens och rekordårens byggande uppvisar en variation i utförande, material och kvalitet. Många byggnader är kulturhistoriskt

Läs mer

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47

Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga till detaljplan för Karlskronaviken, plan nr 80-47 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 15-02-23 rev 15-04-15 Dnr Bom 1997/300 Plan- och exploateringsenheten Conny Olsson 1 Gestaltningsprogram för Karlskronaviken Bilaga

Läs mer

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A.

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A. 5.3 H3 - Strandbacken På fastlandssidan vid sundets norra del är tomterna mindre på grund av att berget ligger närmare inpå strandlinjen. Husen klättrar upp efter bergskanten. Av den äldre bebyggelsen

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 Söderby torgs allé SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över VästraSöderby

Läs mer

Övriga överenskommelser En förutsättning för beställning är att båda beställarna gemensamt accepterar avgivna anbud.

Övriga överenskommelser En förutsättning för beställning är att båda beställarna gemensamt accepterar avgivna anbud. Bilaga 1 till förfrågningsunderlag Utvändig ommålning Fältmarskalksvägen 3 och 5 2015-03-01 1 (1) A Parter 1.1. Beställare Fältmarskalksvägen 3 Namn: Inger Westling Adress: Fältmarskalksvägen 3, 167 32

Läs mer

Beslut om åtgärdsföreläggande för ovårdade byggnader

Beslut om åtgärdsföreläggande för ovårdade byggnader 27(38) Mob 56 2010/1390 Beslut om åtgärdsföreläggande för ovårdade byggnader Fastighet: Ryssby 11:1 Fastighetsägare: XXX Beslut förelägger XXX personnummer XXX vid vite på 20 000 kronor samt XXX, personnummer

Läs mer

KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE

KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE BILAGA 3 KRISTIANSTADS KOMMUN VITTSKÖVLE 21:4 VITTSKÖVLE HEMMET VITTSKÖVLEVÄGEN 104 297 91 VITTSKÖVLE STATUSBESIKTNING UT- OCH IN- VÄNDIGT AV FASTIGHET MED BYGGNADER Kristianstad 2004-08-19 FB Engineering

Läs mer

JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ

JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ JONSTORP 23:4 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK FÖRBESIKTNING 2013 RENOVERING AV BONINGSHUS RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 2 Bakgrund och omfattning... 2 Planerade åtgärder... 3 Juridiska

Läs mer

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun

Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Byte av spåntak på Finnpörtet Armsjön 3:8 Ullångers sn, Kramfors kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2003:18 Anette Lund 2 Innehåll Sida INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH HISTORIK

Läs mer

Östra hamnen, Lidköping

Östra hamnen, Lidköping Östra hamnen, Lidköping Kulturhistorisk bedömning inför detaljplan Kulturbyggnadsbyrån Sven Olof Ahlberg 2016 06 16 Kulturbyggnadsbyrån är ett fristående kunskapsföretag med säte i Lidköping. Verksamheten

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun 1 (14) INLEDNING Färjestaden har en rik historia men få bevarade byggnader och miljöer av kulturhistoriskt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BYGGLOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER INOM FISKELÄGEN - underlag för beslut om remiss.

RIKTLINJER FÖR BYGGLOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER INOM FISKELÄGEN - underlag för beslut om remiss. Enheten för bygglov Maria James och Lisa Östman Ärendenr BN 2013/839 Handlingstyp Samrådsförslag Datum 4 juni 2013 1 (6) RIKTLINJER FÖR BYGGLOVPLIKTIGA ÅTGÄRDER INOM FISKELÄGEN - underlag för beslut om

Läs mer

Antikvarisk förundersökning

Antikvarisk förundersökning Antikvarisk förundersökning GOTLAND,VISBY, REMMAREN 8, GÅRDSHUSET 2017-05-22 OBJEKT Fastighetsbeteckning: Remmaren 8 Gatuadress: Norra Murgatan 7 Lagskydd Remmaren 8 ligger inom detaljplanelagt område,

Läs mer

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B4 Vita Magasinet Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada Antikvarisk medverkan Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Lisa Skanser

Läs mer

VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG

VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:01 VERKSTADSBYGGNAD, FRANKSSONS SÅG Dokumentation inför rivning Gäveränge 1:63 Ockelbo socken Ockelbo kommun Gästrikland 2011 Anna Larsdotter Länsmuseet Gävleborgs rapportserie

Läs mer

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG fastighet: MORSING 1, hus A. adress: Björklidsgatan 6. ålder: 1931. Ombyggt 1933, 1981. Oscar Isberg (1933), Göran Johansson (1981). ½ Vit puts. Sadeltak, svarta betongpannor. Vita spröjsade 2- och 3-lufts

Läs mer

Byggteknik. KF Fastigheter. Tegelhagen. Stockholm 2009-03-27

Byggteknik. KF Fastigheter. Tegelhagen. Stockholm 2009-03-27 Byggteknik KF Fastigheter Stockholm 2009-03-27 KF Fastigheter Torklada tillhörande fd Brogårds Tegelbruk Konsekvensanalysbeskrivning Datum 2009-03-27 Uppdragsnummer Utgåva/Status Ver 1 Per Tinglöf Konstruktör

Läs mer

S:t Botulf 14 Rådhuset Lund, Skåne Antikvarisk rapport

S:t Botulf 14 Rådhuset Lund, Skåne Antikvarisk rapport S:t Botulf 14 Rådhuset Lund, Skåne Antikvarisk rapport 2013-2014 kulturmiljörapport 2014:1 carita Eskeröd KULTURhistoriska föreningen för södra sverige Kulturhistoriska föreningen för södra sverige Tegnérsplatsen

Läs mer

Två av stugorna (Stuga 1 och 2) på Lilla Raksta ligger på en höjd omgiven av en stor naturtomt i området Raksta.

Två av stugorna (Stuga 1 och 2) på Lilla Raksta ligger på en höjd omgiven av en stor naturtomt i området Raksta. LILLA Raksta Omgivning Området Raksta är relativt kuperat och bebyggt med fritidshusbebyggelse som uppkommit efter styckningen av området på 1950-talet. Fritidshusen i området är under omvandling till

Läs mer

Länsstyrelsens kulturmiljöprogram är uppdelat i två delar: Särskilt värdefulla kulturmiljöer och Kulturmiljöstråk.

Länsstyrelsens kulturmiljöprogram är uppdelat i två delar: Särskilt värdefulla kulturmiljöer och Kulturmiljöstråk. 5.3 Områden av riksintresse för kulturminnesvården (MB kap 3:7) Det finns tre områden av riksintresse för kulturmiljö i kommunen: M:K116, RAÄ beslut 1997-08-18, enligt 3 kap 7 MB, Görslöv-Torup mm M:K117,

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

8 balkonger med vit korrugerad plåt åt söder. Liten uteplats till en lägenhet i sydväst.

8 balkonger med vit korrugerad plåt åt söder. Liten uteplats till en lägenhet i sydväst. fastighet: OLOF 21, hus A. adress: Sankt Knuts torg 1. ålder: 1960. arkitekt / byggm: HSB. användning: Bostäder, affär och kontor i bottenvåning. antal våningar: 4 Grå puts. Bottenvåning mot torget klädd

Läs mer

BILAGA 5 BYGGNADSINVENTERING AV ÄLDRE VILLABESTÅND PÅ OMRÅDET FÖR UTVIDGNING AV VIKARHOLMEN DETALJPLAN.

BILAGA 5 BYGGNADSINVENTERING AV ÄLDRE VILLABESTÅND PÅ OMRÅDET FÖR UTVIDGNING AV VIKARHOLMEN DETALJPLAN. BILAGA 5 BYGGNADSINVENTERING AV ÄLDRE VILLABESTÅND PÅ OMRÅDET FÖR UTVIDGNING AV VIKARHOLMEN DETALJPLAN. STRANDVÄGEN 68 (RNr 7:116) Sommarstugan är byggd i slutet av 1930-talet, troligtvis år 1937. Timrad

Läs mer

Svartå hammarsmedjedja

Svartå hammarsmedjedja Svartå hammarsmedjedja Svartå 1:194, Nysunds socken, Degerfors kommun, Närke Renovering av fönster och dörrar, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:29 Översiktlig beskrivning Svartå

Läs mer

RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN

RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN RESTAURERING AV F D FOLKSKOLA, KVARSÄTT 1:19 SELÅNGERS SOCKEN, SUNDSVALLS KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:15 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING

Läs mer

YSTAD 1 A från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. Förklarat som byggnadsminne 1993.

YSTAD 1 A från SO. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. Förklarat som byggnadsminne 1993. fastighet: YSTAD 1, hus A. adress: Österleden 13. ålder: 1902. Ombyggt 1939, 1948, 1952, 1987. arkitekt / byggm: Peter Boisen. Rune Welin (1948, 1952). användning: Tingshus. antal våningar: 2½ Kvadersten,

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

Offertförfrågan. Hej!

Offertförfrågan. Hej! Offertförfrågan Hej! Vi önskar genomföra en om och tillbyggnad av vår fastighet (Boda 3) på adressen Bodavägen 19, 144 62 Rönninge. Projektet är i slutfasen av arkitektarbetet och vi har för avsikt att

Läs mer

LJUNGSTRÖM 1 A från SV

LJUNGSTRÖM 1 A från SV fastighet: LJUNGSTRÖM 1, hus A. adress: Blekegatan 10. ålder: 1911 (byggt som barnkrubba). Ombyggt 1930, 1942, 1954. arkitekt / byggm: Theodor Kellgren. Karl Erikson (1930), Åke Pettersson (1942), Rune

Läs mer

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO fastighet: LÄRKAN 1, hus A. adress: Fridhemsgatan 8, Karstens väg 1. ålder: 1923. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2 Mörkt gråmålad puts. Gul spritputs. Mansardtak,

Läs mer

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S.

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S. fastighet: UPPENDICK SÖDRA 1, hus A. adress: Österleden 35. ålder: Ombyggt 1906. Svartmålad puts. Ljust rosa spritputs. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Vita hela fönster med lös spröjs. Blå pardörr med

Läs mer

Lägenhetshus med 3 lägenheter + 1 källarlokal i centrala Mariehamn

Lägenhetshus med 3 lägenheter + 1 källarlokal i centrala Mariehamn Lägenhetshus med 3 lägenheter + 1 källarlokal i centrala Mariehamn Centrumhus som är uppfört 1935 i två plan med fullständig källare. Bostadsyta om ca 211 m² enligt bolagsordningen fördelat på tre lägenheter.

Läs mer

Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS

Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Handling 6.2 Sidantal 3 Vändskivan 5 Imtech Förfrågningsunderlag RAMBESKRIVNING - HUS Totalentreprenad om och tillbyggnad Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0

Läs mer

ISOLATORVÄGEN 10, VÄSTERÅS

ISOLATORVÄGEN 10, VÄSTERÅS TUNBYTORP 17 ISOLATORVÄGEN 10, VÄSTERÅS 31449.doc Tunbytorp 17, beskrivning.pdf VLMT Näringsfastigheter AB Tel 021-30 92 50 Box 2064 Mobil 070-212 92 50 720 02 VÄSTERÅS E-mail johnny@vlmt.se Hemsida www.vlmt.se

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

Järnvägsstationen i Kopparberg

Järnvägsstationen i Kopparberg Järnvägsstationen i Kopparberg Herrhagen 1:33, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:26 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer