UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND"

Transkript

1 UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND 1 Norberg Möklinta Fagersta Ängelsberg 3 Västerfärnebo 70 Sala Virsbo Salbohed Sätra Brunn 6 5 Kumla kyrkby 68 Riddarhyttan 7 Skinnskatteberg Ransta 233 Ramnäs 8 Uttersberg Surahammar 9 Skultuna 56 Tillberga Kolsva 252 Hallstahammar 10 Kolbäck Irsta Köping 12 Strömsholm Arboga 13 E20 14 Kungsör 56 E20 Här finns mer att läsa om vart och ett av konstkartans konstverk och besöksmål!

2 En baddare i badet, 1969 Per Olof Ultvedt Den som går en kvällspromenad längs Mälarens strand i kan se PO Ultvedts färgstarka ljusskulptur, En baddare i badet, ovanför ingången till Lögarängsbadet. En bild full av rörelse i neon, emalj och plast. En festlig grej var den enkla analys konstnären själv gjorde av sitt verk. PO Ultvedt blev bland annat känd för sina rörliga skulpturer. Han deltog i den uppmärksammade utställningen Rörelse i konsten på Moderna museet i Stockholm Okonventionell och rebellisk en som ofta gick utanför konventionens ramar. Så har PO Ultvedt beskrivits. Han förvandlade vardagsting till konst, gärna rörlig sådan. Det blev gnisslande och skramlande konstverk som både upprörde och roade betraktarna. Han blev den främste företrädaren för rörlig konst i Sverige och även internationellt uppmärksammad. Han utbildade sig på Konstakademin i Stockholm och var mellan åren 1968 och 1978 professor vid Kungliga Konsthögskolan. Under 60-talet blev PO Ultvedt en av de tongivande konstnärerna runt Moderna museet i Stockholm. Förutom Rörelse i konsten från 1961 skapade han bland annat, tillsammans med Niki de Saint-Phalle och Jean Tinguelyi, utställningen Hon en katedral, Utställningen bestod av en meter lång skulptur av en kvinna i födande ställning. Ingången genom hennes sköte ledde till en biograf, en bergoch dalbana, en guldfiskdamm och en läskedrycksautomat. PO Ultvedt svarade för skulpturens inre. Per Olof Ultvedt/BUS 2013 Utställningen blev mycket uppmärksammad och hade ca besökare. PO Ultvedt har också arbetat en hel del med offentlig gestaltning. Förutom En baddare i badet i har han skapat Hundöra, en ljusskulptur på fasaden till Jönköpings stadsbibliotek 1969, väggmålningar vid T- centralen, blå linjen, i Stockholm och skulpturgruppen Natt och dag, utanför Huddinge sjukhus restaurerades En baddare i badet. Det innebar bland annat att gas och pulver fylldes på i neonrören och att metallen blästrades och lackades. Konstverket är ett av 24 verk i Sverige som valts ut till ett projekt vid Statens konstråd. I projektet har man undersökt vilken kompetens och vilka ekonomiska resurser som krävs för att vårda den byggnadsankutna offentliga konsten.

3 Gzim och den frusna sjön, 2011 Knutte Wester 1977 Förtvivlan förmedlar detta frysta ögonblick i den kosovoalbanske flyktingpojken Gzims liv. Han sitter på en bänk på Smedjegatan i centrum. Precis så satt han vid en sjö i Västerbotten och berättade för Knutte Wester om familjens utvisningsbeslut. Gzims värld hade rasat och konstnären kunde ingenting göra för att ändra situationen. Men med sin konst kunde han kommentera Gzims situation och förmedla pojkens känslor. De möttes i Boliden och blev vänner. Knutte Wester studerade på Umeå konsthögskola och hade sin ateljé mitt i flyktingförläggningen i Boliden. Den kosovoalbanske pojken Gzim Dervishi och hans familj bodde som asylsökande på förläggningen. När familjen kom dit hade åttaårige Gzim redan en tung ryggsäck att bära. Han hade bevittnat en massaker och flyttat runt på olika flyktingförläggningar i Europa. Han lärde sig svenska fort och brukade varje dag besöka Knutte Wester i hans ateljé. Den ryggsäck han bar på i Sverige innehöll svenska skolböcker och hoppet om en framtid här. Han ställde sin svenska ryggsäck bredvid sig på marken den där dagen när utvisningsbeslutet kommit. Hoppet var borta. Isen låg blank och hård på sjön. Pojken var full av frågor som Knutte Wester inte kunde besvara, men som drabbade honom djupt. Knutte Westers konstnärliga arbete handlar mycket om samhällsstrukturer, makt, historia och deltagande. Med sin konst vill han ge röst åt Gzim Knutte Wester/BUS 2013 och alla andra barn som tvingas lämna sina hem. Han har gjort flera skulpturer av Gzim. Två år efter utvisningen reste han också till Kosovo och letade upp pojken. Men de kunde inte prata med varandra längre. Gzim hade glömt sin svenska. I dokumentärfilmen Gzim Rewind har Knutte Wester skildrat deras möte i Kosovo och Gzims tillvaro efter utvisningen från Sverige fick filmen juryns Hederspris på Filmfestivalen i Tromsö och den var samma år nominerad till Dragon Award för bästa svenska dokumentär på Göteborgs Filmfestival Många berörs av det där ögonblicket vid den isiga sjön som Knutte Wester fångat i den skulptur som står i. Då och då förser någon pojken med ett värmande klädesplagg.

4 Livet!, 2007 Maria Koolen Hellmin 1958 Som en droppe blod. En lysande kraftkälla. Ett pulserande hjärta. Associationerna strömmar lätt och fritt kring Maria Koolen Hellmins rödlackerade järnkonstverk Livet! utanför Västmanlands sjukhus. Maria Koolen Hellmin är född i. Hon har arbetat mycket med offentlig gestaltning och vill med sitt arbete skapa poesi i vardagen. Det är svårt att gå förbi Maria Koolen Hellmins konstverk Livet! utan att uppmärksamma det. Den klarröda färgen är lite uppfordrande, men samtidigt lämnar den enkla mjuka formen fältet fritt för associationer. Namnet Livet! och placeringen utanför Västmanlands sjukhus förstärker känslan av en utsträckt hand mot dem som passerar. En liknande symbol för liv, hopp och tillförsikt skapade Maria Koolen Helmin våren Det offentliga konstverket, i form av ett lysande rött laxromkorn, mäter sju meter i diameter. Verket placerades i Mandalsälven utanför kulturhuset Buen i Norge. Skulptursviten Odla pärlor i Kiruna stadshus entréhall består av pärlemorglänsande, runda pärlor i jätteformat. Maria Koolen Hellmin kommer från. Numera bor hon i Stockholm, men har också en ateljé utanför Skinnskatteberg. Hon är utbildad vid Konstfack, Konsthögskolan och KTH Arkitekturskolan i Stockholm. Koolen Hellmin har varit lärare och Maria Koolen Hellmin/BUS 2013 professor på Konstfack. Hon har haft en rad utställningar, främst i Sverige, men även i Norge och Polen. I samarbete med bland andra Moderna dansteatern i Stockholm har hon arbetat med scenprojekt tillsammans med koreograf och tonsättare. Hennes önskan att skapa poesi i vardagen kommer till uttryck i hennes många offentliga konstverk. Förutom de redan nämnda finns hennes verk bland annat på Solängens äldreboende i Bålsta, Håbo kommun, vid Västmanlands sjukhus huvudentré, i entrén till barn- och ungdomssjukhuset på Universitetssjukhuset i Lund, i en trapphall på Södertälje sjukhus och i entré och hamnmiljö vid Askölaboratoriet, Statens marinbiologiska forskningslaboratorium.

5 Här får man meter betongvägg i hamn. Här får man måla grafitti. Och det gör man. Lördagar och söndagar samlas grafittikonstnärer vid muren för att få tillgång till den yta konstformen kräver. Målningarna blir kvar tills någon döljer dem med en ny målning. Det hela startade som ett projekt 2010 och erfarenheterna är så positiva att verksamheten forsätter. Vid ingången till området finns en permanent målning av grafittikonstnären Daniel Blomqvist, känd som Puppet. För den som vill komma åt en rejäl yta att måla grafitti på, och kunna göra det lagligt, är den enorma väggen i en fantastisk tillgång. Här finns ytan. Om den redan är bemålad kan det gamla målas över. Grafitti är ingenting för den som vill sätta spår i framtiden med sin konst. Den permanenta målning som täcker en gavelvägg är undantaget. Daniel Blomqvists (Puppets) målning får inte täckas av nya. Puppet kommer från och började sin karriär som grafittimålare Då gjorde han sin första målning i och samtidigt började han måla i Stockholm gjorde han en uppmärksammad målning Draken eller I ll burn you all, som finns på Grafitti History Museum i New York vann han den nationella grafittitävlingen i Stockholm. Projektet Här får man i är nu avslutat som projekt. Förutom målningstillfällena vid väggen, som samlade många människor, genom- fördes olika arrangemang under de två år som det pågick. Det var till exempel gatukonstvandringar och workshops i samarbete med Västmanlands läns museum och projicering av lasergrafitti mot konserthuset. Med projektet ville man skapa ett forum för grafittimålare och sprida information om konstformen. De utvärderingar som stad gjort efter projekttiden var så positiva att verksamheten nu alltså kan fortsätta. Den kommer att drivas av en ideell förening Väggens vänner som har tagit över verksamheten och driver den i samarbete med Mälarhamnar i. OBS området med grafittiväggen öppnas bara lördagar och söndagar. Kontrollera tider på hemsidan. Den permanenta målningen av Daniel Blomqvist (Puppet) syns dock utifrån. Mer om konsten i! Offentlig konst: Utställningar: konstmuseum; Västmanlands läns museum; KAZ Galleri; Konstfrämjandet Västmanland; Konstnärsföreningen galleri K, Culturen: Ekströms konst & inramningsaffär AB: Minigalleriet, KKV: Övrigt: Vallbyprojektet: (Gå till om Mimer ) konstförening:

6 Rondellhundar, kungar och lekande barn vad är offentlig konst idag? Som en löpeld gick rondellhundrörelsen genom Sverige hösten Den offentliga konsten blev i ett slag allas angelägenhet som ett demokratiskt sätt att visa engagemang. Konstnären Lars Vilks skapade stor debatt om yttrandefrihet med sin rondellhund, som anspelade på profeten Muhammed. Förväntningarna på att konsten i offentlig miljö i Sverige ska vara folklig, opolitisk och nå alla människor har inte alltid varit ett självklart mål. Offentligt betyder öppet, på allmän plats. Konst betyder kunnande. Den offentliga konsten har i alla tider haft en beställare, exempelvis kungen, kyrkan, adelspersoner eller politiker, som styrt innehåll och utformning och därmed påverkat konstens egenart: att just få vara konst utan tydligt formulerade budskap. Konsten har sedan grottmåleriets tid varit det kitt som skapat länkar mellan människans föreställningar om livet och platsen där hon lever. Vi vill se konst på gator och torg, vid bostadsområden och sjukhus, i parker och längs vägar för att känna oss hemma och uppleva trygghet. I Västmanlands län ger konstverken på allmän plats inblick i länets historia: en kung och en smed i brons här, modernistiska ljusrör vid bubblande bad och vittnesmål om flykt och invandring där. När det offentliga bygger i Sverige tillämpas ofta en procentregel som föreskriver att en procent av byggkostnaderna används för konstnärlig gestaltning. Det är sedan 1937 en rekommendation som många kommuner och landsting följer. Mycket av den konst vi ser i dag är tillkommen under decennierna kring 1900-talets mitt. Det var en tid som präglades av framtidsoptimism, demokratiska värden och socialt ansvarstagande. Välfärdspolitiken öppnade för konst med dittills ovanliga motiv och på nya platser. Konst knöts till bostadsområden och fick specifika platser i samband med stadsplanering. I början av folkhemmet skapas många realistiska skulpturer. De hyllar politiker och arbetare vars insatser ses som värdefulla ur den nationella och även lokala samhällsutvecklingens perspektiv. De är byster och porträtt på piedestal och i helfigur, gärna vid viktiga knutpunkter i städerna. Kvinnor, barn och djur får under modernismen en traditionell borgerlig skildring. Kvinnoframställningarna befrias allt mer från äldre mytologiska berättelser. Brons- och stenskulpturer med vackra nakna unga kvinnor placeras i parker där de kan associeras till naturen eller vid daghem och sjukhus där de anses ha sin hemmahörighet. Barn leker i idealiserade poser, kategoriserade enligt kön: pojkar är aktiva när de busar, brottas, springer, flickorna står eller sitter passiva, rara och gulliga. Detta patriarkala förhållningssätt har ifrågasatts av kommande generationer. I dag vill man visa upp kvinnors insatser. Sett ur detta perspektiv kompletterar Ingalill av Carl Eldh och Theodors torn till Emma av Backa Karin Ivarsdotter varandra. Efter andra världskriget engageras konstnärer med sin tids allt mer abstrakta formspråk. De gör avtryck i den offentliga konsten överallt i landet. De internationella konsttrenderna hittar så till många orter med verk som föga anknyter till lokala traditioner. Man förutsätter att det dekorativa uttrycket med nonfigurativa, ickeföreställande former och klara, tydliga färger och nyanser uppfattas som estetiskt tilltalande av alla. Teddy Sempinskys mosaiker är ett bra exempel. Han kom till Sverige från Polen och fann ett abstrakt ljusfyllt uttryck för sina mosaiker på flera platser i länet. Och det är vackert så. I dag är frågan berättigad vad offentlig konst är. Det är många som har anspråk på allmänna platser: kommersiell reklam, graffitikonstnärer och aktivister, vid sidan av de verk som beställs av myndigheter och byggföretag. De sistnämnda tenderar att ofta illustrera demokratiska självklarheter i en populistisk konservativ mening. Alternativet kan vara att låta konstnären problematisera de värden vi håller för självklara. Just konst kan synliggöra sprickor i vardagen, på platser där många rör sig: i rondeller, kommersiella centra eller vid maktens torg. Kristina Maria Mezei fil.dr. konstvetare, verksamhetsutvecklare i konstfrågor, Landstinget Västmanland

7 OFFENTLIG KONST Den offentliga konsten kan finnas både utomhus och inomhus i miljöer som till exempel sjukhus och skolor. Offentlig konst kan till exempel vara en skulptur på ett torg, en relief på en byggnadsfasad eller en målning i kommunhusets entré. Den offentliga konsten kan också vara foton, video-, ljus-, och ljudverk eller konstinstallationer där flera tekniker används. Offentlig konst benämns ibland som konstnärlig utsmyckning, men idag talar man snarare om konstnärlig gestaltning i offentlig miljö. Detta speglar bland annat att man ser på konsten som en del i en helhet - en miljö där konst, arkitektur, platsens funktion, verksamhet och historia samverkar. Inom forskning kring vårdmiljöer undersöks alltmer offentliga gestaltningars hälsoaspekter. Byggnadsanknuten konst, fast konst Byggandsanknuten konst är konst som hör ihop med en viss byggnad. Den byggnadsanknuna konsten är ofta plats-specifik det vill säga den är skapad för en speciell plats. Fast konst kan också vara plats-specifik men inte knuten till just en byggnad, utan kan till exempel vara en skulptur på ett torg. Lös konst Lös konst är flyttbar konst, till exempel måleri och grafik som kan uppföras på olika platser. 1%-REGEL Idén om en procentregel för konstnärlig gestaltning har sin upprinnelse i ett riksdagsbeslut från Den kulturideologiska diskussionen och den politiska motiveringen som ledde fram till beslutet om en procentregel i Sverige byggde på den tidens bildningsideal. Procentregeln är bara en ekonomisk princip och säger ingenting om hur beställning och utförande av den konstnärliga gestaltningen ska gå till. Mer om konsten i Västmanland! Konst i Västmanland Konsten i vården, Landstinget Västmanlands interna konstverksamhet, Text: Yvonne Busk Redaktör: Yvonne Busk och Linda Wallenberg Grafisk form: Claudia Sandner Foto: Lasse Fredriksson 2013 Västmanlands läns museum och konstnärerna

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND 1 Norberg Möklinta Fagersta 2 68 2 Ängelsberg 3 Västerfärnebo 70 Sala 233 66 Virsbo 4 2 Salbohed Sätra Brunn 6 5 Kumla kyrkby 68 Riddarhyttan 7 Skinnskatteberg Ransta 233

Läs mer

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND 1 Norberg Möklinta Fagersta 2 68 2 Ängelsberg 3 Västerfärnebo 70 Sala 233 66 Virsbo 4 2 Salbohed Sätra Brunn 6 5 Kumla kyrkby 68 Riddarhyttan 7 Skinnskatteberg Ransta 233

Läs mer

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND 1 Norberg Möklinta Fagersta 2 68 2 Ängelsberg 3 Västerfärnebo 70 Sala 233 66 Virsbo 4 2 Salbohed Sätra Brunn 6 5 Kumla kyrkby 68 Riddarhyttan 7 Skinnskatteberg Ransta 233

Läs mer

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLANDSala

UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLANDSala UPPTÄCK KONSTEN I VÄSTMANLAND 1 Norberg Möklinta Fagersta 2 68 2 Ängelsberg 3 Västerfärnebo 70 233 66 Virsbo 4 2 Salbohed Sätra Brunn 6 5 Kumla kyrkby 68 Riddarhyttan 7 Skinnskatteberg Ransta 233 Ramnäs

Läs mer

KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER

KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER Kommunernas svar sammanfattas kommunvis under enkäternas fyra huvudrubriker

Läs mer

A.Gunilla Ferm, Skolgatan 4 C, 722 15 Västerås, Tel. 021-184466 gunilla.ferm@bredband2.com www.konstnarsföreningen.

A.Gunilla Ferm, Skolgatan 4 C, 722 15 Västerås, Tel. 021-184466 gunilla.ferm@bredband2.com www.konstnarsföreningen. blad 1 av 4 A.Gunilla Ferm, Skolgatan 4 C, 722 15 Västerås, Tel. 021-184466 gunilla.ferm@bredband2.com www.konstnarsföreningen.com / Gunilla Ferm Målar i olja, akvarell och tempera. Har även arbetat med

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan.

1% KONST SOM GÖR SKILLNAD. roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. 1% KONST SOM GÖR SKILLNAD roland persson att flyga Skulptur (del av verk). Emmaskolan. roland borén uppochner Skulptur, färgad betong. Höjd 3 m. Ramsdalsskolan. theo ågren hur gick det sen? Skulptur, lackerad

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 2 - September 2013 Tillgänglighet till Kultur

MEDBORGARPANEL Nummer 2 - September 2013 Tillgänglighet till Kultur MEDBORGARPANELEN 2013 Rapport 2 KULTUR MEDBORGARPANEL Nummer 2 - September 2013 Tillgänglighet till Kultur Enkät nummer två slutförd. Nu har landstinget Västmanland genomfört den andra enkäten i Medborgarpanelen.

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08 Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013 Diarienr: 302-14128-08 1 Inledning Detta regionala serviceprogram styr insatser för att försöka främja service på landsbygden. Service på landsbygd

Läs mer

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna

donald judd samlade skrifter översättning Tua Waern Aschenbrenner Kungliga Akademien för De fria konsterna Peter Hahne Det som gör konst till konst är hävdandet av en idé utan hänsyn till andra aspekter. Ett konstverk existerar i sig självt; en stol existerar i sig själv som stol. Och idén om en stol är inte

Läs mer

Konstlotteriet 2014/15

Konstlotteriet 2014/15 Konstlotteriet 2014/15 Konstverk för utlottning i Konstföreningen Ögonfröjds konstlotteri i februari 2015 Mått i centimeter. Eftersom måttet inklusive ram är viktigt när man funderar på hur man skulle

Läs mer

INFORMATION FÖR KONSTNÄRER

INFORMATION FÖR KONSTNÄRER INFORMATION FÖR KONSTNÄRER Vill du vara med? Om du är konstnär och vill vara med på hemsidan Konst i Västmanland, eller ändra dina befintliga uppgifter, är du välkommen att skicka in dina uppgifter genom

Läs mer

J O N E S MARCUS MATELL OLSON. Norrköpings Museum. 11 februari-l mars 1956

J O N E S MARCUS MATELL OLSON. Norrköpings Museum. 11 februari-l mars 1956 J O N E S MARCUS MATELL OLSON Norrköpings Museum 11 februari-l mars 1956 -o...... N I I ~ ~.--.o..!ii: -- -O I 'll M O-.;: O ::).....o..!ii: Q)... c::: Q).21 c::: el Q) O '"O '"O w... Q) ~ a. < a. C/)

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER

KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER KARTLÄGGNING AV DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLANDS KOMMUNER 2011 OCH 2014 INLEDNING Sedan Kartläggning av den offentliga konsten i Västmanlands kommuner publicerades våren 2011 har mycket förändrats

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING KNUTTE WESTER & ZANDRA AHL 2014.02.01 2014.03.23. Zandra Ahl, Family outlet

LÄRARHANDLEDNING KNUTTE WESTER & ZANDRA AHL 2014.02.01 2014.03.23. Zandra Ahl, Family outlet LÄRARHANDLEDNING KNUTTE WESTER & ZANDRA AHL 2014.02.01 2014.03.23 Zandra Ahl, Family outlet Bild ur samlingen VÄLKOMNA TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM! KOM HIT PÅ EGEN HAND Vi hoppas lärarhandledningen ger

Läs mer

Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde

Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde n 1 / 14 1901 Bostad 1980042 Inre centrumringen, Västerås kommun 1980043 Centrumområdet, Västerås kommun 1980044 Yttre centrumringen, Västerås kommun 1980048 Östra hamnen, Lillåudden och Öster Mälarstrand,

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

onsten DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

onsten DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN DEN OFFENTLIGA KONSTEN I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN onsten Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser, byggnadstyper

Läs mer

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN

GRAFFITI. Fördjupningsmaterial. För högstadiet och gymnasiet. www.halmstad.se KULTURFÖRVALTNINGEN Fördjupningsmaterial För högstadiet och gymnasiet Samtidskonsten är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang, den kan ge nya perspektiv på dagsaktuella frågor, öppna upp för reflektion och diskussion

Läs mer

Fakta om huvudbiblioteket

Fakta om huvudbiblioteket Fakta om huvudbiblioteket Täby huvudbibliotek började byggas i augusti 1969. Arkitekt var Bo Möller och inredningsarkitekterna var Lia Gottfarb och Hans Johansson. Biblioteket öppnade för allmänheten 18

Läs mer

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM

KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM KONSTEN PÅ CLARION HOTEL & CONGRESS TRONDHEIM Jaume Plensa, Barcelona (f. 1955) Jaume Plensa tillhör de mest uppmärksammade skulptörerna internationellt efter sin Crown Fountain i Millenium Park i Chicago,

Läs mer

Arbetsförmedlingen. SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen år. Analysavdelningen, Utredningsenheten Bo Gustavsson

Arbetsförmedlingen. SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen år. Analysavdelningen, Utredningsenheten Bo Gustavsson Sida 1 av 18 Tabell 1 SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen 16-64 år A R B E T S L Ö S A PROGRAM: AKT.STÖD 1 ARBETSLÖSA KÖPING 884 5,7 195 794 5,1 392 1 678 10,8 587 689 4,4 402 2,6 1 091 7,0

Läs mer

Västmanlands länmånad 12 2015

Västmanlands länmånad 12 2015 Forum för Turismanalys 1 Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Västmanlands länmånad 12 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 14 12 1 8 6 4 2 År 21 År 211 År 212 År

Läs mer

När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland

När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland Oktober 2014 När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland Produktblad och prislista XL Vill du synas med reklam på bussarna i Västerås förorter och i övriga Västmanland är vår nya produkt

Läs mer

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm ,

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm , ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, 114 43 Stockholm. 070 453 68 48, ann@annfrossen.info, Fb Ann Frössén, Instagram annfrossen. www.annfrossen.info Född 1953. Verksam i Stockholm och delvis i Paris. Ann Frössén

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST

VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST LJUNGBY KOMMUN VERKSAMHETSPLAN FÖR OFFENTLIG KONST Gäller från: 2018-06-18 Gäller för: Ljungby kommun Faställd av: Kommunfullmäktige Utarbetad av: Kulturstrateg Version:

Läs mer

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT

KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT . KAROLINSKA SJUKHUSETS MÅNGFACETTERADE KONSTSKATT Introduktion till en serie artiklar om konsten på KS Av Håkan Eriksson och Jan Lindsten Det har sagts att hälsan är juvelen i kronan på den friska människans

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern.

LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI. Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. LÄRARHANDLEDNING EN NATT I FEBRUARI Mittiprickteatern Box 6071, 102 31 Stockholm 08-15 33 12 info@mittiprickteatern.se www.mittiprickteatern. En natt i februari av Staffan Göthe Lärarhandledning Syftet

Läs mer

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016.

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016. ANN FRÖSSÉN Havet, vågorna, träden och naturen är ständigt återkommande i min konst som metaforer för livets många sidor, händelser och förändringar. Jag arbetar med offentlig konstnärlig gestaltning och

Läs mer

GÖTEBORG KONST. mette dalsgård souvenirs no 2,1 Objekt, 49 cm. mette dalsgård

GÖTEBORG KONST. mette dalsgård souvenirs no 2,1 Objekt, 49 cm. mette dalsgård GÖTEBORG KONST mette dalsgård souvenirs no 2,1 Objekt, 49 cm. mette dalsgård daniel ekta götesson self contained Målning, 77 x 55 cm. daniel ekta götesson göran lantz den röda stugan Målning, 56 x 72 cm.

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk

Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, 1976-, Titel: Inspection, Verksår 2010, Olja på linneduk Carl Hommoud, född 1976 i Stockholm, utbildade sig vid Konsthögskolan Valand i Göteborg 1999-2004. Han arbetar främst med måleri och

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

Susanne Torstensson van der Heeg

Susanne Torstensson van der Heeg Susanne Torstensson van der Heeg Född 1960 Lidköping. Bor och arbetar i Västerås och susannetorstensson.se info@susannetorstensson.se +46 (0)761 85 89 49 Utbildning 1994 1995 Kungliga Konsthögskolan, videoavdelningen,

Läs mer

I utställningen berättar ett tiotal antal aktivister utifrån tre teman: vardag i konflikt, makt över kroppen och rörelsefriheten, samt förändring.

I utställningen berättar ett tiotal antal aktivister utifrån tre teman: vardag i konflikt, makt över kroppen och rörelsefriheten, samt förändring. Att kunna fatta beslut om sitt eget liv och våga ta plats är en förutsättning för att kunna påverka samhället. I Pushing the Limits berättar unga och engagerade aktivister från Georgien, Israel och Palestina

Läs mer

Filmtrailers om människor.

Filmtrailers om människor. Filmtrailers om människor. Foto: Ola Hedin fokuserar på att marknadsföra seminarier, produkter och tjänster genom att synliggöra människan bakom idén. Filmerna kan ses både på nätet och på mobilen och

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Ärende nr 10 Bilaga VON 2015/102/2. Ensamkommande barn. 25 november 2015

Ärende nr 10 Bilaga VON 2015/102/2. Ensamkommande barn. 25 november 2015 Ärende nr 10 Bilaga VON 2015/102/2 Ensamkommande barn 25 november 2015 Kommun Anvisningar 2015 (t.o.m. okt.) - Västmanland Totalt anvisade Varav steg 1 Varav steg 2 Varav steg 3 Varav steg 4 Fördelningstal

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Tro, hopp och konst. Konst som poli2skt verktyg. Monica Sand, konstnär/forskare

Tro, hopp och konst. Konst som poli2skt verktyg. Monica Sand, konstnär/forskare Tro, hopp och konst. Konst som poli2skt verktyg. Monica Sand, konstnär/forskare Äga rum Statens konstråd: Konst händer 2016-2018 Statens kulturråd: Krea2va platser 2016-2019 I ArkDes samlingar: Kulturdepartementet:

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av oktober månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av oktober månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm 8 november 2013 Marcus Löwing Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Västmanlands län oktober 2013 13 003 (10,4 %) 6 349 kvinnor (10,7 %) 6 654 män (10,1

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

EKERUM KONSTHALL 2015

EKERUM KONSTHALL 2015 EKERUM KONSTHALL 2015 Konst i världsklass på Ekerum Konsthall! Det är nu 23 år sedan vi öppnade Ekerum Konsthall vid det naturskönt belägna Ekerum Golf & Resort på Öland. Sedan starten har vi satsat på

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 5 mars 2014 Sjukhusentré

MEDBORGARPANEL Nummer 5 mars 2014 Sjukhusentré MEDBORGARPANELEN 214 Rapport 5 Sjukhusentré MEDBORGARPANEL Nummer 5 mars 214 Sjukhusentré Enkät nummer fem är nu slutförd Antalet öppenvårdsbesök till Västmanlands sjukhus Västerås förväntas öka i framtiden.

Läs mer

ANNA OLSSON September 2015

ANNA OLSSON September 2015 ANNA OLSSON September 2015 Anna Olsson är textilkonstnär och arbetar främst med bildvävar där berättandet står i centrum. Hon har genom sitt arbete mött människor som befinner sig i en av de mest utsatta

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR

EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR EN STAD I EVIG FÖRÄNDRING TA DEL AV AKVARELLISTEN PETER CZERNIAK S SENTIMENTALA STOCKHOLMSSKILDRINGAR 16 februari, 2018 Taggar: AkvarellKonstnärPeterCzerniakSlussenSödermalmStockholm Peter Czerniak föddes

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 6 juni 2014 Remissfrihet

MEDBORGARPANEL Nummer 6 juni 2014 Remissfrihet MEDBORGARPANELEN 214 Rapport 6 Remissfrihet? MEDBORGARPANEL Nummer 6 juni 214 Remissfrihet Enkät nummer sex är nu slutförd Erfarenheter från andra landsting har visat att införande av remissfrihet har

Läs mer

Som anhörigkonsulent och enhetschef

Som anhörigkonsulent och enhetschef Med en röd fåtölj i centrum Anhörigcentrum i Örebro genomförde under september månad 2008 ett intensivt marknadsföringsarbete. På TV4 sändes en reklamfilm och ute på stan i Örebro har anhörigsamordnare

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Arbetsblad för gymnasiet Passioner

Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor i konsten Arbetsblad för gymnasiet Passioner Känslor har skildrats i västerländsk konst sedan antiken. De många olika tolkningar och motiv där känslor spelar en roll visar att känslolivet har setts

Läs mer

Niki de Saint Phalle Stockholm 2011

Niki de Saint Phalle Stockholm 2011 Niki de Saint Phalle Stockholm 2011 Niki de Saint Phalle Det är modigt av Kent Belenius att göra en utställning av Niki de Saint Phalles konst. Hela Galerie Bel Art kunde lätt rymmas i armen på en av Nikis

Läs mer

Det är med stor glädje vi får presentera Åstorp konsthalls eminenta sommarsalongs-jury 2019: Gertrud Alfredsson. Catarina Hultman.

Det är med stor glädje vi får presentera Åstorp konsthalls eminenta sommarsalongs-jury 2019: Gertrud Alfredsson. Catarina Hultman. Under våren 2019 bjuder Åstorps kommuns konsthall in till en jurybedömd sommarsalong som är öppen för alla kreatörer med envar konstnärliga uttryck att ansöka till. Den 24 maj är sista ansökningsdag och

Läs mer

Hulda Claesson-Silfverstolpe

Hulda Claesson-Silfverstolpe Hulda Claesson-Silfverstolpe 1887 1954 1887 Hulda Wilhelmina föds i Karlstad den 26 maj. 1914-15 Vistades i Ryssland där hon studerade konst, främst med inriktning på kyrklig konst. 1917-18 Studier vid

Läs mer

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj

Teckenspråksforum. Teckenspråkets dag maj Teckenspråksforum Teckenspråkets dag 12 14 maj 2017 www.goteborg.se/teckenspraksforum Teckenspråkets dag 13 14 maj 2017 14 maj 1981 var en historisk dag då Sveriges riksdag erkände teckenspråket som dövas

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 8 februari 2015 Dialog med landstingets politiker

MEDBORGARPANEL Nummer 8 februari 2015 Dialog med landstingets politiker MEDBORGARPANELEN 215 Rapport 8 Dialog med landstingets politiker MEDBORGARPANEL Nummer 8 februari 215 Dialog med landstingets politiker Enkät nummer åtta är nu slutförd Vilka kan delta i Medborgarpanelen?

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

Kvalitetsindikatorer som underlag för val. Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting

Kvalitetsindikatorer som underlag för val. Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting Kvalitetsindikatorer som underlag för val Helsingfors 22 maj Emma Vintemon, Sveriges Kommuner och Landsting Historik Kvalitetsregistersatsningen Guldgruvan Nationella kvalitetsregister ska också vara utformade

Läs mer

Ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden har 30 procent av rösterna, Södertälje Byggmästareförening 30 procent och allmänheten resterande 40 procent.

Ledamöterna i stadsbyggnadsnämnden har 30 procent av rösterna, Södertälje Byggmästareförening 30 procent och allmänheten resterande 40 procent. Varje år utses Årets byggnad och Årets renovering i Södertälje. Syftet med utmärkelserna är att uppmärksamma god bebyggelse och uppmuntra till varsam renovering i Södertälje, så att vi bygger en stad att

Läs mer

VERKSAMHETS- INRIKTNING 2015

VERKSAMHETS- INRIKTNING 2015 VERKSAMHETS- INRIKTNING 2015 Effektivitet genom samverkan Verksamhetsinriktning för Västmanlands Kommuner och Landsting år 2015 Västmanlands Kommuner och Landsting ska verka för ett förtroendefullt samarbete

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

A NDE RS WALLIN B Y T H E WAY

A NDE RS WALLIN B Y T H E WAY A NDE RS WALLIN B Y T H E WAY a n d e r s wa l l i n b y the way www.wallin-art.se Grafisk Form: Jonas Rahm, www.figproduction.se Text: Per Öqvist Text baksidan: Ingamaj Beck Galerie Art Silk 200 g resp.

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär

På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen. Tommy Jerhammar Konstnär På väg... Förslag till gestaltning i Hackeforsrondellen i cirkulationsplatsen vid korsningen väg 35 och Landerydsvägen Tommy Jerhammar Konstnär PÅ VÄG... inom Linköping till Linköping från Linköping i

Läs mer

När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland

När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland Februari 2014 När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland Produktblad och prislista Påstigningsskyltar Den här platsen sitter på bussens entrésida och kommunicerar tydligt till målgruppen

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2015 1(7) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av december månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västmanlands län i slutet av december månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm 14 januari 2014 Marcus Löwing Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Västmanlands län december 2013 12 993 (10,4 %) 6 187 kvinnor (10,5 %) 6 806 män (10,3

Läs mer

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson

Stockholmsmässan LOUNGE. Abelardo Gonzalez Arkitektbyrå AB Koordinerad inredning Ove Persson Stockholmsmässan LOUNGE Förslag till ny Lounge, Stockholmsmässan Förutsättningar Syftet är att skapa ett rum där man till fullo kan uppskatta kvalitén i svenskt material och möbeldesign. Ett starkt och

Läs mer

du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT

du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT Konstnär som arbetar med måleri och flerdimensionella arbeten och installationer. Konstnär inspirerad

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Släpp 1: Konstnärer och platser 9 av totalt 19

Släpp 1: Konstnärer och platser 9 av totalt 19 Släpp 1: Konstnärer och platser 9 av totalt 19 Nacka Energi och Nacka kommun featuring Astrid Sylwan at Finntorp Astrid Sylwan Astrid Sylwan föddes 1970 i Antwerpen, Belgien, men bor och är verksam i Nacka.

Läs mer

professor och Tungelstabo.

professor och Tungelstabo. Bror Marklund, konstnär, professor och Tungelstabo. Jag skrev för några veckor sedan en artikel om Tungelstaskulptören Lars Andersson och hans liv och livsverk under slutet av 1930-talet och början av

Läs mer

REFLECT FISKSÄTRA STORIES

REFLECT FISKSÄTRA STORIES PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES REFLECT FISKSÄTRA STORIES REFLEKTIONER KRING EN PROCESS Reflect/Fisksätra stories är ett konstverk som vill spegla Fisksätra och de som bor där, deras historier om platsen,

Läs mer

När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland

När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland April 2015 När du vill synas på och i Bussarna i Västerås och Västmanland Produktblad och prislista XXL - Västerås Ett prisvärt alternativ till den större Superbacks är den nya produkten XXL. På baksidan

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västmanlands län

Företagsamheten 2017 Västmanlands län Företagsamheten 2017 Västmanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014

Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014 Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014 Inledning Tillsammans med logotyp, färger, typografi och grafiskt element är det fotografiska bildmaneret en av de centrala

Läs mer

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall

Olika sätt att se om bildanalys. 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall INNEHÅLL 7 19 41 55 75 95 4 Förord Olika sätt att se om bildanalys 8 En metodisk verktygslåda för bildanalys 15 Exempelanalys : Marcus Larson Småländskt Vattenfall Kroppsuppfattning, skönhetsideal och

Läs mer

PLAYGROUND - VÄRLDSKULTURMUSEET

PLAYGROUND - VÄRLDSKULTURMUSEET PLAYGROUND - VÄRLDSKULTURMUSEET FÖRSÄTTSBLAD Utställningsplatsen: Världskulturmuseet, Göteborg Utställningens titel: Playground Utställningens varaktighet: 6 mars 2016-28 februari 2016 (planerad förlängning

Läs mer

Västmanlands länmånad 12 2014

Västmanlands länmånad 12 2014 Forum för Turismanalys 1 Arkets namn R-U-län Län U-län Kommun Västerås Västmanlands länmånad 12 214 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213

Läs mer

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin

Filmen är baserad på romanen Pojkarna av Jessica Schiefauer som fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin Handling I filmen Pojkarna, möter verkligheten magins värld när en blommas nektar erbjuder Kim, Momo och Bella, tre bästa vänner, möjlighet att om nätterna förvandlas till pojkar. Förvandlingen innebär

Läs mer

Konst av Roger Sandberg

Konst av Roger Sandberg Konst av Roger Sandberg Måleri med färg och ljus Jag målar i olika tekniker: akvarell, olja, akryl eller oljepastell. Motiven skiftar från förhållandevis realistiska naturbilder till mera abstrakta bilder.

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer