Boendepanelen Hjällbo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boendepanelen Hjällbo"

Transkript

1 Peter Esaiasson Jacob Sohlberg Boendepanelen Hjällbo Tack alla som medverkat i undersökningen hittills. Här är en sammanställning av några av de viktigaste resultaten. Vill ni veta mer eller diskutera något så kontakta oss på info@boendepanelen.gu.se. Under våren kontaktade vi boende i Hjällbo, 750 ville bli intervjuade, 400 ville vara med och svara på frågor via epost eller SMS och 150 besvarade den första web-enkäten. Under hösten har vi intervjuat 400 personer till, de resultaten är dock inte med än så länge. 73 procent av intervjuerna gjordes på svenska, 18 procent på arabiska, 7 procent på somaliska och 2 procent på engelska. De flesta trivs i Hjällbo ungefär 80 procent säger att man trivs mycket eller ganska bra. Många identifierar sig också med Hjällbo, ungefär lika många som identifierar sig med Göteborg och Sverige. (Ungefär 40 procent mycket starkt identifierade.) Många bryr sig om hur det går för Hjällbo nästan alla har förslag på vad som kan göras bättre. Det som allra flest tycker är viktigt att göra något åt handlar om ordning och reda. Vi frågade om nio åtgärder och de tre viktigaste var: att få kontroll över brottsligheten, att fler föräldrar håller koll på sina barn och att hålla ordentligt rent i området. Här är hela listan på åtgärder vi frågade om och hur många som tycker åtgärderna var mycket viktiga Få kontroll över brottsligheten 86 procent Att fler föräldrar håller koll på sina barn 84 procent Hålla ordentligt rent i området Att ungdomarna får mer att göra 75 procent 69 procent Att kvinnor och män blir mer jämställda 64 procent Få ordning på stökiga grannar Att fler svenskar flyttar in Att fler poliser rör sig i området Att färre flyktingar flyttar in 50 procent 45 procent 43 procent 35 procent (Nästa gång, i den undersökning vi skickar ut snart nu, frågar vi om fler åtgärder.)

2 Man har olika uppfattningar om vem som har störst ansvar för att det skall gå bra för ungdomarna i Hjällbo. Ungefär hälften tycker att föräldrarna har störst ansvar och hälften att samhället har ett stort ansvar. Här är svaret på frågan i detalj: Vem bär ansvaret för att det skall gå bra för ungdomarna i Hjällbo? Samhället, ungdomarna själva och deras föräldrar eller lika mycket hos båda? Ansvaret ligger: Enbart eller mest hos samhället: Lika mycket hos båda: 21 procent 46 procent Enbart eller mest hos ungdomarna själva och deras föräldrar: 43 procent Man har störst förtroende för skola och förskola och polisen, något lägre för vårdcentralen och Poseidon. Till slut: det är förhållandevis få som säger att man litar på andra människor i allmänhet (drygt 30 procent). I hela Sveriges befolkning är det mer än dubbelt så många som säger sig lita på andra människor (60-70 procent). Enligt mycket forskning fungerar ett samhälle bättre ju fler människor som litar på andra människor som man inte känner. Sammantaget: Många gillar Hjällbo, många bryr sig och många ser saker som kan bli bättre. Vi återkommer med fler resultat längre fram när vi frågat fler Hjällbobor om fler saker! Till sist: På sidorna som kommer har vi listat samtliga förslag på vad som kan göras bättre som deltagarna skrivit ner.

3 Boendepanelen: Vad skulle du säga är allra viktigast för att göra det bättre i Hjällbo? (Öppen fråga) احت اجات ا الظر دو تت ف حا مه سلطه هالك ا السكا حس لا وا السك و كة السكا ب ي - متعاو ي تكو ا.1 ياسبهم وما السكا ورغبات الجواب كافة ي To be cooperative - between the population and the housing company and that the population does not feel that there is a governing authority acting without regard to the needs and desires of the population and what suits them in all aspects. 2. Aktiviter till ungdomar. Få de vara med aktiviterna så att de håller sig borta från gäng grejer. 3. Allra viktigast är att få in fler svenskar i området och minska segregationen. Vi måste få stopp på en vi och dom känsla. 4. Allt 5. Amaanka nadafa iyo shaqa la aanta oo wax laga qabto ayaaa muhiih u ah xaafada iyo dhalanka oo la mash quuliyo oo loosameyo meel ayay ku mashquulan intii ay iska taagnan lahayen dariiqyada xaafada thnk you. Safety and social security are important for the neighborhood and the young people who are busy with work and have a busy place to stay while staying in the neighborhood of thnk you 6. At flera svenska flita in. 7. Att acceptera varandra. 8. Att alla hjälps åt att förbättra till det bätttre. 9. Att barn, ungdomar och unga vuxna har något att sysselsätta sig med dag- och kvällstid och att människorna som bor i Hjällbo känner en tillhörighet till Göteborg, att området prioriteras. 10. Att dem invandrare som sk abo där måste lära sig hur man lever här i Sverige t.ex. Så ställer man inte soppåsar utanfördörren eller vid sopbingen utan man slänger sopor i sopbingen. / Och man jobbar för sitt uppehälle; Inget jobb = Ingen mat. 11. Att det blir färre ungdomar. 12. Att fler poliser eller vakter rör sig mer i området. 13. Att få bort all krimnalitet. 14. Att få kontroll på brottsligheten. 15. Att göra på övertyga svenska att flytta och blanda med andra personer som är nya länder personer. 16. Att hålla rent på gator o torg Att måla räcken på gångbroar Att hjälpa skolan att fostra våra barn till bra människor. Själv bor jag i ett lungt välskött område och vill att fler svenskar skall flytta hit-det vore bra om media slutade att tala illa om Hjällbo och istället framhöll fördelar med att bo här. Att hålla borta klottret. Det har blivit bättre sedan Ggbg stad har börjat klippa grönområden lite oftare. för övrigt har jag inga beskymmer. Jag är trygg och kan gå ut som jag vill.

4 17. Att miljön är ren och mer aktiviteter för ungdomar. 18. Att många svenskar flyttar in i området. 19. Att människor som bor i hjällbo integreras med resten av staden. 20. Att poseidon satsar på Hjällbo med lekplatser för små barn och renhet för allihopas trevnad, aktiviteter för de äldre barnen som tex ute gym. 21. Att skolornas lärare och rektorer integreras i området bättre. Det är ingen idé att ha någon rektor utan vidare koppling eller kulturell förståelse för området sitter på en maktpossition. 22. att ta hand med ungdommar med sociala aktiviteter 23. Att ungarna få nåt syssla med 24. Att ungdomarna få mer hjälp, att området bli mer rent. 25. Att ungdomarna får mer att göra för det syns tydligt att de inte har något att göra om det står i torget 24/7 26. Att ungdomarna har någonting att göra 27. Att vi skapar en vi känsla där vi tar gemensamt ansvar och visar respekt för oliktänkande. Men även hjälpa föräldrar att ta ansvar för vad ens barn gör när de är ute i området 28. Att öppna mer aktivitet plats för barn och ungdomar där man kan ses och umgås Bar och ungdomar ska kunna göra någonting på fritiden. Det måste bli tryggare 30. Bort brottslingar och narkotik från hjällbo 31. Den allra viktigaste som jag kan tänka mig är bostäder ta hand om lägenheter och bygga nya tvättstugor för att det adress som jag bor tvättstugan ligger jätte farligt ställe man känner sig inte trygg, den ligger en gammal källare som vatten kommer in på sommaren och det luktar jävligt obehagligt. 32. Det finns mycket saker som är "allra viktigaste". Hyran höjs hela tiden. Varför höjer man hyran? Jag kan förstå att man höjer hyran om ni fixar inne i lägenheterna men det gör ni inte ens! det tar så himla långt tid! Ni måste jobba med att se ifall de som bor i hjällbo har de egentligen råd att betala så mycket för hyran? Lägenheterna vi bor i är inte ens värda så mycket! Det handlar inte om att Poseidon ska tänka på sig själva och få in mycket pengar! Ni måste tänka på oss som bor i hjällbo! Skärpning!!!! 33. Det som måste göras är att fokusera på ungdommar. Ungdomarna måste kunna få hjälp och bättre möjligheter till att ta sig ut i arbetslivet. De behöver bättre förebilder än gängledare och rappare. Hur ska en ungdom kunna sträva efter ett yrke som kräver hög utbildning och eventuellt kan ge ett bra liv om alla omkring en jobbar nattskift på Volvo. Ungdomarnas referensgrupp måste bli breddare och bestå av mer framgångsrika individer än brottslingar som gör snabba pengar. Jag tror att det är nån typ av självhat som cirkulerar bland några av ungdomarna, de tror inte att det är möjligt för dem att kunna skaffa sig hög utbildning och ett bra liv. 34. Det är en liten skara människor som står för oron och nedskräpning i Hjällbo. Detta i kombination med att risken för att gripas och lagföras är synnerligen liten gör att problemet blir svårt att komma

5 åt. Polisen bör därför sluta med att ligga lågt och istället göra massgripanden. Nolltolerans mot upplopp och narkotikaförsäljning (oavsett mängd). 35. Det är viktiga att alla kan ta sina ansvar och göra sina bästa sidan. / 36. Fler aktiviteter som för samman människor med olika bakgrund 37. Fler bänkar järna en bastu för kvinnor ett utomhusgym / 38. Fler saker att sysselsätta människorna med så att de kan göra något. 39. Fokusera på 1. kriminalitet =droger, gäng osv 2. Skolan 3. Större sammanhållning & engagemang bland boenden genom mötesplats el aktivitetshus el liknande. / 4. Nedskräpningen. 40. Fokusera på att segregationen är inte så stort och flyktingar kan integrera mer med svenskar så att skillnader mellan de två ska börja försvinna. 41. Fridsgårdar åt ungdomarna! Det behövs oerhört mycket motivation och inspiration!!! 42. Få bort kriminella från gatan som försöker ta våra barn ifrån oss! 43. Få det mer ordnat i hjällbo. Det bor mycket fler människor här som totalt struntar i sina grannar och sin närmiljö. 44. Få hit mer svenskar mer aktiviteter för barn, minska brottsligheten samt ha det rent och fint på gårdarna 45. Få ordning på brottsligheten och att fler svenskar flyttar in Få slut på våldet så blir det en bättre plats att leva på 47. Förbättra centrumet 48. Försöka minska brottsligheten och att de finns fler poliser runt området eller en slags orginasation som vakar runt o håller koll på området 49. Föräldrar måste ta sitt ansvar. 50. Giving the youth here opportunities, fun things to do, and have more conveniences in the torg 51. göra orten mindre segregerad 52. HAR EN PLATS FÖR ATT TRÅFFAS 53. Hjällbo har blivit en mkt.segregerad del av staden.ingen har kol vad är som pågår i Hjällbo.Jag blev småbesviken när en gång såg jag hur mycket skräp som var slängt överallt.efter långa och inte hjälpsamma telefonsamtal fick jag veta att personen som är ansvarig för Hjällbo centrum bor i Askim. / Jag ser många ungdomar som är oförskämda,beter sig som att vara i västra Sahara.Ingen som har koll, deras föräldrar bryr sig inte, de sitter hemma på grund att de är beroende av ungarnas språkkunskap.jag har bott i Hjällbo i många år,det var en trevlig och fin statsdel,jämförd med dagens som liknas kaosartad.hjälp boende med mer svensk kunskap,ordning,polisnärvaro,försök integrera de.varje dag som går faller området djupare vi behöver hjälp.jag hoppas eran undersökning genererar en lösning,blir inte likvärdig som alla andra som gjordes förrut. 54. Hjälp ungdommarna 55. Hålla rent

6 56. Höj standarden inne i lägenheterna till höjda hyror. Nyinflyttade bör kvoteras där studenter ges en särskild "minsta kvot" e.g. Minst 20 % av nyinflyttade skall vara studenter. Låt studenterna få subventionerad hyra i X antal år från det att man flyttat in i Hjällbo. / / Vi hade trevliga studenter som grannar i trappuppgången. Tyvärr så valde de att flytta In dhalinyarada Shaqo lasiiyo si ay uyarato gangiska Work for young people to work gangs 58. Ina amanka xafada latakeyoh Am I safe to order? (tyvärr oklar betydelse/peter E) 59. Jag känner att jag vet väldigt lite om hur ungdomar har det här, eller hur jämställt det är. Jag har inte sett nåt särskilt dåligt. Gillar hjällbo men förstår att det finns många förbättringsområden. Jag tror att det lyft som ska göras av torget är väldigt positivt. 60. Jag säger att våra ungdomar får mer aktivt och mer arbete. Det är bra att göra ungdomar upptagna med sysselsättning. Tack för att ni frågade 61. Jag tycker att utveckling till ideer/projekt sker på sätt att det bringar framtids tro och få ett platform för ungdomar i synnerlighet men även personer i alla åldrar. Men det är ungdomar / unga män som är i fokus. Att samararbeta mellan föräldrarna och ungdomarna är viktigt. Det måste finnas något som får ungdomar att känna tryggt, god självtroende, självkänsla, och viktigast i detta tema framtidstro på sina liv. Jag har förslag om att ungdomar kan fråga föräldrarna om varor från källaren exempelvis en cykel som ingen använder sig av. Kan då sälja ut till personer/kunder som har användning av det. Men det ska vara ett möteplats på torget där det byggs ett gaudiliknade skydds tält. Där det finns erbjuds kaffe o bullar, och varje ungdom har sitt bås för att sälja, småprata, skapa kundkontakt, och givetvis lära känna människor, både svenskar och andra folkgrupper. / / Föräldrarna blir glada för sina barn som utför något viktigt o får lärdomar i livet. / Ungdomarna blir glada för att lyckas utföra att bli av med varor och få betalt som går till deras fickpengar,sparade pengar men också få träffa människor, socialisera sig. / Samhället blir bättre och bidra till att tillväxten blir positivt och bättre. / / Detta är min syn på saken. 62. Jag tycker den viktigaste att öppna eller bygga en store Muske i Hjällbo med mycket aktivitet för ungdomar och barn och kvinnor. Den ända som kan samlar alla top era ungdomar och barn och kvinnor och mäner Insha'Allah. 63. Kliminalitet och droger måste bort för att hjällbo ska vara en trygg bostadsområde. 64. Mer aktiviteter för barn och unga, både dag- och kvällstid, med vuxna som är bra förebilder och som kan stödja och uppmuntra ungdomarna till att välja "rätt väg" i livet. Kanske även få dem att engagera sig i området så att bilbränder och skadegörelse minskar. 65. Mer blandad befolkning 66. Mer blandat boende men fler "svenskar" i medelklassen 67. Mer frtidsaktiviteter för barn o unga+mer Fritidshus för olika åldrar. Med utbildad personal (nån form av pedagoger) för att kunna hantera ungdomarna. Satsa mer på skolan redan i lågstadiet. Problemlösning både djupgående och ytligt. 68. Mer jobb ungomer

7 69. Mer poliser i området eftersom att det sker en massa saker ( brott ) som är avskräckande för de flesta som bor här. 70. Mer resurser till dagis och skola i området. Gärna riva inte när Hjällbo. Mer sommar jobb till ungdomar. De behöver vara i arbetslivet inte bara i torget hela natten och sover hela dagen. Jag tror det är väldigt viktigt. 71. Mer samarbete för att integrera ungdomarna i samhället och få dom att känna sig delaktiga, att det finns en framtid. 72. Mer svenskarna i området!!! 73. nabad galyada nadaafada iyo shaqa u abuurka dhalinyarada sanitation and youth employment 74. Oftare Polisen och synas i Område Ordna sysselsättning för ungdomar 76. Parents have to do more things to help there kinds 77. Renare gator 78. Rent i gator och vägar, det behövs mer städ i gator 79. Respekt 80. Respektera varandra 81. Rusta upp torget genom att investera dels i en ordentlig livsmedelsbutik. De ständigt långa köer i Ica och posten är ej humana och i svenska områden finns det alltid tillräckligt med personal för att en ständig röra inte ska uppstå. / / Bättre alternativ när man slänger soppor. Vi vill gärna ha kompost!! Så kanske fler slutar slänga mat och bröd i buskarna vilket bidrar till att råttorna i området ökar. 82. Satsa på skolan, barn och ungdomar. Stödja undomar som tagit sig ur kriminalitet och som vill hjälpa andra ungdomar att ta sig ur sitt destruktiva liv. Satsa på människor som brinner för att vilja göra något positivt för människorna som bor här. 83. Satsa ännu mer på skolorna och undervisningen. 84. Satsniningen på förbättring av barn och ungdomars utbildning och sysselsättning. / Polisen borde besöka skolor i Hjällbo för tidigt knyta an ett band med unga människor. Det är viktigt att barn inte växer upp och lär sig vara potentiella måltavlor hos polisen. Stärk tillit och kunskap mellan dessa parter! 85. Se till att fritidsverksamheten/gårdarna samarbetar med skolorna i Hjällbo. På ett väldigt tydligt sätt och inte som ett spel för gallerian. Se till att polisen engagerar sig i arbetet mot de kriminella vid tidigare åldrar samt att deras arbetssätt ändras så att de får folkets förtroende tillbaka och inte mot sig. / Absolut viktigast är att se till att mindre flyktingar och social-boende hamnar i Hjällbo. Vi behöver förfan inga jävla fler knarkare och förstörda familjer. 86. Se till att ungdomarna har nåt att göra t.ex. ungdomsgårdar. / Se till att ungdomarna i gymnasiet har sommarjobb / Se till att de eftergymansiala har jobb(händer ju nu) / Då blir det mindre stök

8 87. Set in KAMEROR för säkerhetens skull!!! Tå in mera SVENSKA så det bli 50/50 inte som nu 90/10 av Invandrare Sjukvården 89. Straffa ungdomsrna 90. Större förståelse från föräldrar att barn behöver vägledning och aktivitet i livet. / / 91. Säkerhet, trygghet, gemenskap och sysselsättning för både vuxna och barn är mycket viktigt. 92. Säkerheten behöver bli bättre 93. Säkerheten och att soporna inte ligger på gatorna!!!!!! 94. Ta hand om Ungdomar 95. To educate people about environment issues and respect to others' rights and personal space, e.g. not smoking wherever they want, not touching a baby or a child they don't know etc 96. Trygghet 97. Trygghet 98. Trygghet för alla 99. Trygghet och att det städas bättre 100. Tryggheten 101. Tryggheten och brottsligheten 102. Ungdomar få jobb 103. Ungdomar saknar eller behöver göra någonting för att känna sig uppskattade. / Inte som den gör nu.känner dig som en tyngt på samhället Uppfostra människor, men det är la sent för det när vi talar om "vuxna" män och kvinnor! Börja tidigt med barn och ungdomar, skolan ska agera ett andra hem o i princip uppfostra ungarna utanför familjenshem Uppfostran av barn och ungdomar i området är under all kritik Viktigast är att alla har sysselsättning och lär sig språket, att man respekterar lagar o regler. Det behövs mycket bättre belysning och att man tar tag i den fruktansvärda nedskräpningen här i Hjällbo waa meel caruurta casharada looga caawiyo meel wakhtiga ay free ga ay yihiin ku ciyaaran ama ku kulmaan / Helping children is a lesson looga a time when they are free to play or TV experience 108. Öka tryggheten och minska könssegregeringen, särskilt kvällstid på torget då hela det offentliga rummet tas över av gäng av unga män, som skriker och stökar (även om de sällan gör en någonting så känns det verkligen inte tryggt eller bekvämt med maskerade män som blockerar ingången till Ica osv.). Hur man kommer till rätta med detta? Ingen aning. När idealet bland unga är kriminalitet och "respekt" lär det vara omöjligt att som stat (särskilt från "etniskt svenskt" håll) komma och påtvinga nya riktlinjer. Jag är rädd för att gå ut om kvällarna som ensam tjej, men jag gör det ändå, för det är

9 min rättighet att kunna gå ut som jag vill. Det irriterar mig dock att jag inte kan njuta av att gå kvällspromenad, utan hela tiden är på spänn, lyssnar efter fotsteg osv Ökat samarbete mellan skolor, polis, myndigheter etc. / / Mer upplysta gångvägar Öppna fritidsgård för ungdomarna för att hålla sig borta från gatan 111. Öppnar mera affärer i hjälbo center للشباب وخاصه / عمل فرص إ جاد.112 Creating job opportunities / especially for young people اذهب" لهم بقولهم بالا طفال خو الا غلب ة هاك لا الص ف فصل خلال عليهم التطفل وعدم الاطفال حقوق اح ام.113 /. "للعب اخر مكا ا Respect for the rights of children and non-parasitism during the summer because the majority shout to children by saying to them "go somewhere else to play تكم الا هم ة.114 أج ال م قبله م يتبع الذي الجد د الج ل و ي الا ساس ة المشكلة ي مقابلة عل كم جب ي ء كل ي س دو الشباب وسو ال The importance lies in the fundamental problem of the new generation that is followed by generations in everything you must meet and ask young people under age المشكلة تعالج وها الصحيح للط ق وتوجيههم إليهم التحدث أهم ة وع ي دو ما أو عه يبحثو مما معهم والتحدث.115 الشباب أو الا طفال ستخدمو الذي المموعات تجار أو الفوضوي للعمل المحرض ي ومساءلة قاو ة ي الغ أعمالهم ي المع شة لتحس ي تعاوكم ومتشك. لبو ي Talk to them about what they are looking for or what they want, and the importance of talking to them and guiding them on the right path. Here, the problem is addressed and the instigators of the chaotic work or the traffickers who use children or young people in their illegal actions are recognized and appreciate your cooperation to improve living in Yalbou. و ا المصاعد تخ ب وعدم ي الج ا باح ام توعيتهم و والمراهق ي بالا طفال الالتقاء.116 الخدم ه الوساي ل ي Att träffa barn och ungdomar och sensibilisera dem för att respektera grannar och inte sabotera hissar och andra medel لادماج. 117 ا The merger. الا تواجد وأما المدارس وأم عام شكل الا م السك ي بتوف الاهتمام.118 Provide housing, security in general, school security and family accommodation وال طة الامور أول اء قبل م المراهق ي ت فات ع الس طرة.119 ظوابط ووضع. اللبو ي للع ش الس دي م بعض وقل.الفوض ي ي للج ا صارمة Control the behavior of adolescents by parents and police, and transfer some of the Swedes to live in Yalibu. And put strict controls for anarchist neighbors. الا ما و الظافة.120 Cleanliness and safety ي داي ما وال طه الظافه.121 لبو

10 Vaktmästeri och polisen är alltid i Ilbo الاولاد ت ة.122 children education بالشباب الخاصة الا شطة مرا ز ل ادة بالاضافة, ال طة عا وز ادة, المخدرات لتجار بالسبة المكافحة ز ادة.123 Increase control for drug dealers, increase police personnel, and increase youth-related activity centers لاباي هم الا ول اء مراقبة.124 Observe the parents for their children

ب / ف 3/1

ب / ف 3/1 الن م ط الن م ط : ه و س ل س ل ة م ن ا ل ع د اد أ و ا ل ش ك ال أ و الر م وز ال ت ت ت ب ع ق اع د ة م ع ي ن ة أ و ت ص م يم ا م ا.. الن م ط ف ا ل ع د اد الت ال ي ة : ن ل ح ظ أ ن ن ا ن ض يف ١٠ ف ك ل م ر ة 3

Läs mer

أ ي وب ١ ١ : ١ أ ي وب ٩ : ١ أ ي وب مقدمة ١ ك ان ر ج ل ف ي أ ر ض ع و ص ٱس م ه أ ي وب. و ك ان ه ذ ا ٱلر ج ل ك ام ل ا و م س ت ق يم ا ي ت ق ي ٱلل ه و ي ح

أ ي وب ١ ١ : ١ أ ي وب ٩ : ١ أ ي وب مقدمة ١ ك ان ر ج ل ف ي أ ر ض ع و ص ٱس م ه أ ي وب. و ك ان ه ذ ا ٱلر ج ل ك ام ل ا و م س ت ق يم ا ي ت ق ي ٱلل ه و ي ح أ ي وب ١ ١ : ١ أ ي وب ٩ : ١ أ ي وب مقدمة ١ ك ان ر ج ل ف ي أ ر ض ع و ص ٱس م ه أ ي وب. و ك ان ه ذ ا ٱلر ج ل ك ام ل ا و م س ت ق يم ا ي ت ق ي ٱلل ه و ي ح يد ع ن ٱلش ر. ٢ و و ل د ل ه س ب ع ة ب ن ين و ث ل اث

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen utanför Tensta konsthall till en levande

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Jag tycker att skolorna i Tensta är bra... Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen

Läs mer

Invandrarindex Sandviken

Invandrarindex Sandviken Nyanlända invandrares syn på Gävleborgs Län och Norrland som helhet. Invandrarindex 1 Sandviken 1-11-6 Invandrarindex 1 (94) 1 % 9 8 7 6 4 Är du. 44 Kvinna 4 6 Man Invandrarindex 2 (94) 2 Bas total: 3.1

Läs mer

ع ام وس ١ ١ : ١ ع ام وس ٨ : ١ ع ام وس

ع ام وس ١ ١ : ١ ع ام وس ٨ : ١ ع ام وس ع ام وس ١ ١ : ١ ع ام وس ٨ : ١ ع ام وس ١ أ ق و ال ع ام وس ٱل ذ ي ك ان ب ي ن ٱلر ع اة م ن ت ق وع ٱل ت ي ر آه ا ع ن إ س ر ائ يل ف ي أ ي ام ع ز ي ا م ل ك ي ه وذ ا و ف ي أ ي ام ي ر ب ع ام ب ن ي وآش ٱلز ل زل

Läs mer

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan.

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Brandbergen tar klivet in i framtiden En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Undersökningen gjordes i november 2014 av Arvsfondsprojektet Speak app.

Läs mer

ن ح م ي ا ١ ١ : ١ ن ح م ي ا ١٠ : ١ ن ح م ي ا صلاة نحميا ١ ك ل ام ن ح م ي ا ب ن ح ك ل ي ا: ح د ث ف ي ش ه ر ك س ل و ف ي ٱلس ن ة ٱل ع ش ر ين ب ي ن م ا ك

ن ح م ي ا ١ ١ : ١ ن ح م ي ا ١٠ : ١ ن ح م ي ا صلاة نحميا ١ ك ل ام ن ح م ي ا ب ن ح ك ل ي ا: ح د ث ف ي ش ه ر ك س ل و ف ي ٱلس ن ة ٱل ع ش ر ين ب ي ن م ا ك ن ح م ي ا ١ ١ : ١ ن ح م ي ا ١٠ : ١ ن ح م ي ا صلاة نحميا ١ ك ل ام ن ح م ي ا ب ن ح ك ل ي ا: ح د ث ف ي ش ه ر ك س ل و ف ي ٱلس ن ة ٱل ع ش ر ين ب ي ن م ا ك ن ت ف ي ش وش ن ٱل ق ص ر ٢ أ ن ه ج اء ح ن ان ي و اح

Läs mer

م يخ ا ٤ ١ : ٣ م يخ ا ١١ : ٣

م يخ ا ٤ ١ : ٣ م يخ ا ١١ : ٣ م يخ ا ١ ١ : ١ م يخ ا ٧ : ١ م يخ ا ١ ق و ل ٱلر ب ٱل ذ ي ص ار إ ل ى م يخ ا ٱل م ور ش ت ي ف ي أ ي ام ي وث ام و آح از و ح ز ق ي ا م ل وك ي ه وذ ا ٱل ذ ي ر آه ع ل ى ٱلس ام ر ة و أ ور ش ل يم : دينونة السامرة

Läs mer

ب/ف 2/2

ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 ب/ف 2/2 و ح د ة غ ي ر ق ي س ية القياس: ب/ف 2/2 يوح د ة غ ي ق ي ي ا ي سي ة: ي هي أ ش ي اء ي ي كن اس تيع م ا ل ا ل ي ل ي قي ا يس ي مث ل: م ش ابي يك ال و ر

Läs mer

Göteborg Trygghetsundersökning Biskopsgården. Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Biskopsgården

Göteborg Trygghetsundersökning Biskopsgården. Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Biskopsgården Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Biskopsgården 1 Innehåll Sammanfattning s.3 Om undersökningen s.4 Bakgrund och syfte Målpopulation Genomförande Fakta om respondenterna s.5 Resultat s.8 Trygghet Övriga

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC

Service och bemötande. Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Service och bemötande Torbjörn Johansson, GAF Pär Magnusson, Öjestrand GC Vad är service? Åsikter? Service är något vi upplever i vårt möte med butikssäljaren, med kundserviceavdelningen, med företagets

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Insamlingsforumbilden. Den nya givaren

Insamlingsforumbilden. Den nya givaren Insamlingsforumbilden #IF2013 "The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence it is to act with yesterday's logic. Peter Drucker ANTECKNINGSBOKEN PRESENTATIONER: www.frii.se DEN NYA GIVAREN

Läs mer

Barn och unga i samhällsplaneringen

Barn och unga i samhällsplaneringen Barn och unga i samhällsplaneringen Utgångspunkter i arbetet FN:s konvention om barns rättigheter Demokratiaspekter i den fysiska planeringen Ta tillvara lokal kunskap för bättre planering och god bebyggd

Läs mer

Estetisk- Filosofiska Fakulteten Svenska. Susanna Forsberg. En skola för alla. att hjälpa barn med ADHD och Aspergers syndrom. A School for Everyone

Estetisk- Filosofiska Fakulteten Svenska. Susanna Forsberg. En skola för alla. att hjälpa barn med ADHD och Aspergers syndrom. A School for Everyone Estetisk- Filosofiska Fakulteten Svenska Susanna Forsberg En skola för alla att hjälpa barn med ADHD och Aspergers syndrom A School for Everyone helping children with ADHD and Aspergers syndrome. Examensarbete

Läs mer

Del 2 Processkonsultation Edgar Schein

Del 2 Processkonsultation Edgar Schein Del 2 Processkonsultation Edgar Schein Grundläggande definitioner Tre varianter av att ge hjälp 1. EXPERT modellen: Har en föreställning av att kunna ge rätt hjälp och veta det rätta svaret. Har en föreställning

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Torslanda. Göteborg Trygghetsundersökning Torslanda

Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Torslanda. Göteborg Trygghetsundersökning Torslanda Göteborg Trygghetsundersökning 2017 Torslanda Innehåll Sammanfattning s.3 Om undersökningen s.4 Bakgrund och syfte Målpopulation Genomförande Fakta om respondenterna s.5 Resultat s.8 Trygghet Övriga frågekategorier

Läs mer

ل ا ا س ح ل س ا ا ن ه ر ل ل ى ا إ ا ل ى

ل ا ا س ح ل س ا ا ن ه ر ل ل ى ا إ ا ل ى ج د ا ل ح ر ا م ال م س ذ اأ س ر ى ب ع ب د ه ل ي ل ا م يى ل ا ا س ح ل س ب ا ا ه ي ه م ا ل آ ا ل إ ر ل ذ يى ل ا ر ا ك ل ا ح و ل ه ل ى ا ق ص أ ا ل د ج ال م س إ ا ل ى ير ص ل ع ا ي م ل س ا و ه ا ر ء 1 17: ا

Läs mer

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course.

Immigration Studying. Studying - University. Stating that you want to enroll. Stating that you want to apply for a course. - University I would like to enroll at a university. Stating that you want to enroll I want to apply for course. Stating that you want to apply for a course an undergraduate a postgraduate a PhD a full-time

Läs mer

MALMVÄGEN SOLLENTUNA 2030

MALMVÄGEN SOLLENTUNA 2030 RUDBECKSKOLAN MIRIAM CARLBERGER LINNEA OLOVSSON ALVA BROMAN MALMVÄGEN SOLLENTUNA 2030 Varför vi valde malmvägen? Vi valde våran plats eftersom att det är ett problemområde. Där finns det mycket utanförskap

Läs mer

Trygghetsundersökning Torslanda Hjuvik, Björlanda, Nolered. December GÖTEBORG: Drottninggatan 26, tfn

Trygghetsundersökning Torslanda Hjuvik, Björlanda, Nolered. December GÖTEBORG: Drottninggatan 26, tfn Trygghetsundersökning Torslanda Hjuvik, Björlanda, Nolered December 2014 GÖTEBORG: Drottninggatan 26, tfn 0708-32 32 18 www.hanneklarssen.se Innehåll Om undersökningen 3 Resultat i korthet 4 Trygghet i

Läs mer

Anderstorp. Öppet hus Månsgatan 37D Alla Svenska kyrkan Tisdag Baby Café Församlingshemmet Nyblivna föräldrar & barn 0-1 år

Anderstorp. Öppet hus Månsgatan 37D Alla Svenska kyrkan Tisdag Baby Café Församlingshemmet Nyblivna föräldrar & barn 0-1 år Anderstorp Måndag Öppen förskola 9.00-11.30 Församlingshemmet Föräldrar och Svenska kyrkan Eget fika tas med! barn Öppet hus 14.30-18.00 Månsgatan 37D Alla Svenska kyrkan Tisdag Baby Café 9.30-11.30 Församlingshemmet

Läs mer

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined)

Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Småprat Small talk (stressed vowels are underlined) Vad heter du? Varifrån kommer du? Vad har du för modersmål (1 st language)? Vad studerar du? Var bor du? Hur gammal är du? Cyklar du till universitetet?

Läs mer

Nyanländas syn på att leva och bo i Sverige. SABOs Integrationsdagar 2016

Nyanländas syn på att leva och bo i Sverige. SABOs Integrationsdagar 2016 Nyanländas syn på att leva och bo i Sverige. SABOs Integrationsdagar 16 Invandrarindex 1 (138) 1 Är du. Bas total 15: 3.1 Bas total 16: 1.771 % 9 8 7 6 5 4 44 Kvinna 47 56 Man Invandrarindex 2 (138) 2

Läs mer

Innehåll. Förhållningssätt för vuxna. Avslöja myter. Nya sätt att stödja barn i familjer med missbruksproblem

Innehåll. Förhållningssätt för vuxna. Avslöja myter. Nya sätt att stödja barn i familjer med missbruksproblem Nya sätt att stödja barn i familjer med missbruksproblem Växhuset, Västerås den 10 feb 2014 Nicklas Kartengren 0708-636225 / nicklas.kartengren@mac.com Innehåll Förhållningssätt för vuxna Hur många barn

Läs mer

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström

BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström BOENDEFORMENS BETYDELSE FÖR ASYLSÖKANDES INTEGRATION Lina Sandström Frågeställningar Kan asylprocessen förstås som en integrationsprocess? Hur fungerar i sådana fall denna process? Skiljer sig asylprocessen

Läs mer

900 sätt att göra Husby ännu bättre!

900 sätt att göra Husby ännu bättre! & nu då? Husby äger... Renovera lekplatserna... Fler ungdomsgårdar... Bygg om centrum... Bättre värme i lägenheterna... Mångfalden är bra Mer belysning på gångvägar Fixa en fontän Töm papperskorgarna oftare...

Läs mer

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön.

Beskriv, resonera och reflektera kring ovanstående fråga med hänsyn taget till social bakgrund, etnicitet och kön. Möjligheter Uppgiften Har alla människor i Sverige likvärdiga möjligheter att skaffa sig en utbildning, välja bostad, få ett jobb samt att lyckas inom de områden i livet som är viktiga? Beskriv, resonera

Läs mer

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families

Health café. Self help groups. Learning café. Focus on support to people with chronic diseases and their families Health café Resources Meeting places Live library Storytellers Self help groups Heart s house Volunteers Health coaches Learning café Recovery Health café project Focus on support to people with chronic

Läs mer

Immigration Studera. Studera - Universitet. Ange att du vill anmäla dig. Ange att du vill anmäla dig till en kurs. Kurs.

Immigration Studera. Studera - Universitet. Ange att du vill anmäla dig. Ange att du vill anmäla dig till en kurs. Kurs. - Universitet Jag vill anmäla mig till universitetet. Ange att du vill anmäla dig Jag vill anmäla mig till en. Ange att du vill anmäla dig till en kurs kandidatkurs Kurs avancerad kurs doktorandkurs fulltidskurs

Läs mer

Immigration Studera. Studera - Universitet. Ange att du vill anmäla dig. Ange att du vill anmäla dig till en kurs. Kurs. Typ av kurs.

Immigration Studera. Studera - Universitet. Ange att du vill anmäla dig. Ange att du vill anmäla dig till en kurs. Kurs. Typ av kurs. - Universitet I would like to enroll at a university. Ange att du vill anmäla dig I want to apply for course. Ange att du vill anmäla dig till en kurs an undergraduate Kurs a postgraduate a PhD a full-time

Läs mer

Sammanställning av åsikter November 2015 Anette Christoffersson, Strategiska enheten, Kommunledningskontoret

Sammanställning av åsikter November 2015 Anette Christoffersson, Strategiska enheten, Kommunledningskontoret Sammanställning av åsikter November 2015 Anette Christoffersson, Strategiska enheten, Kommunledningskontoret Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett strategiskt område; Barn och unga vår framtid. Utifrån

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Engelska åk 5 höstterminen 2013

Engelska åk 5 höstterminen 2013 gelska åk 5 höstterminen 2013 Under hösten kommer vi att jobba utifrån olika temaområden i engelska. Några områden handlar om länder, intressen och partyinbjudningar. Vi utgår från ett läromedel i engelska

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018

Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 Brukarundersökning Älvsjö öppna förskola Maj 2018 stockholm.se/alvsjo En brukarenkät genomfördes på Älvsjö öppna förskola under maj 2018. 31 föräldrar svarade på enkäten. 2018-07-02 I undersökningen har

Läs mer

Utvärdering av föräldraskap i Sverige

Utvärdering av föräldraskap i Sverige 1 Utvärdering av föräldraskap i Första steget: gruppledarchecklistor Preliminära resultat Erfarna gruppledare Stor spridning i grundproffessionerna hos gruppledarna Tolk användes i 70% av grupperna Varierande

Läs mer

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13

Make a speech. How to make the perfect speech. söndag 6 oktober 13 Make a speech How to make the perfect speech FOPPA FOPPA Finding FOPPA Finding Organizing FOPPA Finding Organizing Phrasing FOPPA Finding Organizing Phrasing Preparing FOPPA Finding Organizing Phrasing

Läs mer

Han fick hjälp att köpa huset och har sedan dess hyrt ut det för att dryga ut sin inkomst. Det kan behövas eftersom mer än hälften av hans månadslön

Han fick hjälp att köpa huset och har sedan dess hyrt ut det för att dryga ut sin inkomst. Det kan behövas eftersom mer än hälften av hans månadslön 84 Stevie Stevie Khosa är en trettioårig Ngoni från östra provinsen. Han och hans fru är självmedvetna och stolta, men de kämpar en ojämn kamp mot sina ekonomiska problem i en storstad med galopperande

Läs mer

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder

Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i Stockholm Resultat från Stockholms stads trygghetsmätning fördelat efter ålder Trygghet i stadsdelen Under våren genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied?

This is England. 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? This is England 1. Describe your first impression of Shaun! What kind of person is he? Why is he lonely and bullied? 2. Is Combo s speech credible, do you understand why Shaun wants to stay with Combo?

Läs mer

Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook

Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook Provlektion Just Stuff B Textbook Just Stuff B Workbook Genomförande I provlektionen får ni arbeta med ett avsnitt ur kapitlet Hobbies - The Rehearsal. Det handlar om några elever som skall sätta upp Romeo

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Brukarrevision/återrevision. Gula Villorna Boendeverksamheten

Brukarrevision/återrevision. Gula Villorna Boendeverksamheten Brukarrevision/återrevision Gula Villorna Boendeverksamheten 2015 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Utvärdering SFI, ht -13

Utvärdering SFI, ht -13 Utvärdering SFI, ht -13 Biblioteksbesöken 3% Ej svarat 3% 26% 68% Jag hoppas att gå till biblioteket en gång två veckor I think its important to come to library but maybe not every week I like because

Läs mer

Writing with context. Att skriva med sammanhang

Writing with context. Att skriva med sammanhang Writing with context Att skriva med sammanhang What makes a piece of writing easy and interesting to read? Discuss in pairs and write down one word (in English or Swedish) to express your opinion http://korta.nu/sust(answer

Läs mer

Ungas tankar om ett bättre samhälle

Ungas tankar om ett bättre samhälle Ungas tankar om ett bättre samhälle Politiska motioner skapade av ungdomar i Malmö och Skåne genom workshoparbete inom projektet Ungt valdeltagand i Malmö och Skåne - fokus: supervalåret 2014. Genom wokshops

Läs mer

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson

Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län. 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Kvalitetsarbete I Landstinget i Kalmar län 24 oktober 2007 Eva Arvidsson Bakgrund Sammanhållen primärvård 2005 Nytt ekonomiskt system Olika tradition och förutsättningar Olika pågående projekt Get the

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

Consumer attitudes regarding durability and labelling

Consumer attitudes regarding durability and labelling Consumer attitudes regarding durability and labelling 27 april 2017 Gardemoen Louise Ungerth Konsumentföreningen Stockholm/ The Stockholm Consumer Cooperative Society louise.u@konsumentforeningenstockholm.se

Läs mer

Grannar som hjälper varandra! Samverkan med kommun, bostadsbolag och polisen. Minska brottsligheten. Öka tryggheten och trivseln.

Grannar som hjälper varandra! Samverkan med kommun, bostadsbolag och polisen. Minska brottsligheten. Öka tryggheten och trivseln. Grannsamverkan Vad är grannsamverkan? Grannar som hjälper varandra! Samverkan med kommun, bostadsbolag och polisen. Minska brottsligheten. Öka tryggheten och trivseln. Grannsamverkan är frivilligt. illi

Läs mer

Brukarrevision. Utängarna Boendeverksamheten. Nominerad 2009

Brukarrevision. Utängarna Boendeverksamheten. Nominerad 2009 Brukarrevision Utängarna Boendeverksamheten 2013 Nominerad 2009 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Sammanställning av trygghetsenkät

Sammanställning av trygghetsenkät 2017-10-04 Sid 1/6 Sammanställning av trygghetsenkät 1. Bakgrund Enkäten låg ute på Lysekils kommuns hemsida under september 2017. Flera kommunikationsinsatser gjordes under tiden via sociala medier, både

Läs mer

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning

Trygghet i Lidingö Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Resultat från Polisregion Stockholms trygghetsmätning Trygghet i Lidingö 217 Under våren 217 genomfördes Stockholms stads trygghetsmätning för tredje gången. Trygghetsmätningen är

Läs mer

Den upplevda otryggheten

Den upplevda otryggheten TRYGGARE STÄDER Inledning I mätning efter mätning är trygghet den faktor som är viktigast för att hyresgäster ska trivas i sina bostadsområden. Trygghet är ett komplicerat begrepp som omfattar våra erfarenheter

Läs mer

منظومة نظم الفقير إلى عفو مواله الغفور ش م ل عفا الله عنه

منظومة نظم الفقير إلى عفو مواله الغفور ش م ل عفا الله عنه منظومة ا ل خ ت ا م ي ي و د ي ل ف ع ا ل ع ا م نظم الفقير إلى عفو مواله الغفور ش م ل ع ل ي ا ه ور ب أ ي ب كرا ل ع د ن ي ا ب ن ا عفا الله عنه f و م ة ن ظ م ل ة ا م د ق م ت اب الم ج يد : )ٺ ٿ ٿ ٿ ل في الك

Läs mer

Granskningsrapport Brukarrevision. Storås akutboende

Granskningsrapport Brukarrevision. Storås akutboende Granskningsrapport Brukarrevision Storås akutboende 2017 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdena

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

Questionnaire for visa applicants Appendix A

Questionnaire for visa applicants Appendix A Questionnaire for visa applicants Appendix A Business Conference visit 1 Personal particulars Surname Date of birth (yr, mth, day) Given names (in full) 2 Your stay in Sweden A. Who took the initiative

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendeverksamheten Änggårdens ungdomsboende & BIA

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendeverksamheten Änggårdens ungdomsboende & BIA Granskningsrapport Brukarrevision Boendeverksamheten Änggårdens ungdomsboende & BIA 2016 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018

CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND. Frukostseminarium 11 oktober 2018 CHANGE WITH THE BRAIN IN MIND Frukostseminarium 11 oktober 2018 EGNA FÖRÄNDRINGAR ü Fundera på ett par förändringar du drivit eller varit del av ü De som gått bra och det som gått dåligt. Vi pratar om

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

Jämställd vård. Primärvårdsdelegationen 2015-12-11

Jämställd vård. Primärvårdsdelegationen 2015-12-11 Jämställd vård Primärvårdsdelegationen 2015-12-11 En god hälsa och en vård på lika villkor till hela befolkningen God vård innebär att vården är kunskapsbaserad, säker, patientfokuserad, effektiv, jämlik

Läs mer

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät

Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Frågeförklaringar till KEKS Mötesplatsenkät Hej! Din mötesplats är med i KEKS, ett nätverk där vi tillsammans samarbetar för att göra verksamheten bättre, bland annat genom att genomföra denna Mötesplatsenkät.

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2011 och handlingsplan för 2012 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2012-05- 02 Doktorander (170 doktorander) Sammanställning gjord av Olle Lindberg,

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Smygläs om kårstyrelsen!

Smygläs om kårstyrelsen! Hej, jag funderar på att engagera mig och undrar vilka poster det finns i kårstyrelsen? Mvh Nyfiken Smygläs om kårstyrelsen! Hej! Kul att höra. Vi har tretton poster i Studentkårens styrelse, varav fem

Läs mer

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun

Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun 2016-11-01 Sid 1/7 Kartläggning av trygghet och brott i Lysekils kommun Del 1- rapport Inledning Denna kartläggning är en första överblick över brotts- och trygghetssituationen i Lysekils kommun. Kartläggningen

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Cerebral pares. (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU)

Cerebral pares. (Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU) Living in transition to adulthoodadolescents with cerebral palsy and their parents experiences of health, wellbeing and needs Elisabet Björquist Cerebral pares CP är idag den vanligaste orsaken till rörelsehinder

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn

JSL Socialstyrelsen. Migrationsverket. Information till dig som är gift med ett barn JSL Socialstyrelsen Migrationsverket Information till dig som är gift med ett barn Barnäktenskap är förbjudet i Sverige I Sverige är det förbjudet att gifta sig med någon under 18 år. Det finns många anledningar

Läs mer

Medborgardialog Valsta 2018

Medborgardialog Valsta 2018 Medborgardialog Valsta 2018 Insamlade perspektiv från intervjuer Perspektivrapport september 2018 www.sigtuna.se Varför gör Sigtuna kommun detta? Vi vill stärka demokratin i Sigtuna kommun genom att öka

Läs mer

Sammanställning dialogträffar. Framtidstro på Västerleden

Sammanställning dialogträffar. Framtidstro på Västerleden Sammanställning dialogträffar Framtidstro på Västerleden Inledning I den här sammanställningen redovisas samtliga dialogträffar som genomfördes under april-maj 2018. Dialogträffarna grundas på en tidigare

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta?

Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta? Övergången från vård till vuxenliv. Vad vet vi och vad behöver vi veta? Ingrid Höjer Professor i socialt arbete Institutionen för socialt arbete Presentationens innehåll: Vad vet vi redan? Kort om situationen

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar November 2016 SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar METOD OCH

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

5. Gör det samma med böcker som du tror nyblivna föräldrar kan komma att låna.

5. Gör det samma med böcker som du tror nyblivna föräldrar kan komma att låna. MARKNADSFÖRING Har du idétorka? Undrar du hur du kan få fler att bli intresserade av Spädbarnsmassage? Ewa Westman har satt ihop en inspirationslista för att få fler deltagare! Printa ut den! Aktivitet

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Nu bygger vi om i Akalla

Nu bygger vi om i Akalla Nu bygger vi om i Akalla Nu startar vi ombyggnaden av våra hus och lägenheter på Järva. Vi bygger om för dig som bor i Svenska Bostäder Så här planerar vi att bygga om i Akalla Hus för hus Det tar omkring

Läs mer

Bilaga 1. Chengdus placering i Kina. Orangemarkerat fält visar Sichuan-provinsen.

Bilaga 1. Chengdus placering i Kina. Orangemarkerat fält visar Sichuan-provinsen. Bilaga 1 Chengdus placering i Kina. Orangemarkerat fält visar Sichuan-provinsen. 1 Bilaga 2 Chengdus urbana utbredning mellan 1990-2000, det orangea fälten markerar utbredningen. http://earthobservatory.nasa.gov/iotd/view.php?id=4039,

Läs mer

TRYGGHETSUNDERSÖKNING PARTILLE 2017

TRYGGHETSUNDERSÖKNING PARTILLE 2017 TRYGGHETSUNDERSÖKNING PARTILLE 2017 1 INNEHÅLL OM UNDERSÖKNINGEN 3 RESULTAT I KORTHET 5-6 TRYGG I OMRÅDET OCH OTRYGGHET KVÄLLSTID 7-22 PROBLEM I OMRÅDET 23-52 STÖLD, HOT, PSYKISKT OCH FYSISKT VÅLD SAMT

Läs mer

Nya och gamla svenskar: med jämlik vård och omsorg som mål

Nya och gamla svenskar: med jämlik vård och omsorg som mål Nya och gamla svenskar: med jämlik vård och omsorg som mål Rebecca Popenoe, Fil.dr. Socialantropolog & Adjunkt, Karolinska Institutet Nätverket hälsa och demokrati, 8 februari 2013 Socialantropologi =

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Enterprise App Store. Sammi Khayer. Igor Stevstedt. Konsultchef mobila lösningar. Teknisk Lead mobila lösningar

Enterprise App Store. Sammi Khayer. Igor Stevstedt. Konsultchef mobila lösningar. Teknisk Lead mobila lösningar Enterprise App Store KC TL Sammi Khayer Konsultchef mobila lösningar Familjen håller mig jordnära. Arbetar med ledarskap, mobila strategier och kreativitet. Fotbollen ger energi och fokus. Apple fanboy

Läs mer

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/

http://marvel.com/games/play/31/create_your_own_superhero http://www.heromachine.com/ Name: Year 9 w. 4-7 The leading comic book publisher, Marvel Comics, is starting a new comic, which it hopes will become as popular as its classics Spiderman, Superman and The Incredible Hulk. Your job

Läs mer