Implementeringen av timmerförordningen i Sverige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Implementeringen av timmerförordningen i Sverige"

Transkript

1 Implementeringen av timmerförordningen i Sverige Oslo 24 maj 2013

2 Innehåll 1. Skogsstyrelsen behörig myndighet 2. Utfört arbete 3. Arbete framöver 4. Utmaningar i regelverket för verksamhetsutövare och behörig myndighet 5. Utblick

3 Skogsstyrelsen Statlig förvaltningsmyndighet med runt 950 anställda över hela landet. Ska verka för att landets skogar vårdas och brukas så målen i svenska skogspolitiken uppnås. Utövar tillsyn över skogslagstiftning. Rådgivning och kompetensutbildning av skogsägare. Handlägger bidrag till skogsägare. Bedriver viss uppdragsverksamhet.

4 Behörig myndighet Skogsstyrelsen är utsedd till behörig myndighet i Sverige. Behörig myndighet ska verkställa och kontrollera efterlevnaden av reglerna.

5 Varför Skogsstyrelsen? Finns ingen naturlig statlig myndighet som passar som behörig myndighet. EU:s timmerförordning omfattar timmer som avverkas och trävaror som tillverkas både inom och utom EU. Skogsstyrelsen utövar idag tillsyn (kontroll) över avverkning inom landet, vilket delvis sammanfaller med de kontroller som ska göras enligt EU:s timmerförordning.

6 Skogsstyrelsen - behörig myndighet Skogsstyrelsen ska kontrollera att importörer, skogsägare och förstaköpare inte placerar illegalt avverkat virke eller trävaror från sådant virke på EU:s inre marknad. Skogsstyrelsen ska kontrollera att importörer, skogsägare och förstaköpare har ett system för tillbörlig aktsamhet Kontrollerna ska vara riskbaserade fler kontroller av importörer som handlar med högriskländer och högriskprodukter. Utbyte av information och samordning mellan behöriga myndigheter och EU-kommissionen - konkurrens och handel på lika villkor är viktigt. Samarbete håller på att upprättas med andra relevanta aktörer i Sverige och internationellt.

7 Utfört arbete behörig myndighet Införandeprogram förvaltning Förslag på nationell lagstiftning Bilaterala möten med FSC, PEFC, WWF, SNF, LRF, TMF, IKEA m.fl. Seminarium för importörer Referensgruppmöten två gånger per år Samordnat med andra statliga myndigheter - Tullverket FLEGT-kommittén implementing-, delegated act och guidance. Synpunkter på organisationers ansökan om att bli övervakningsorganisationer. Kommunikation IT-system Riskbaserad plan över kontrollerna Samordnat med nuvarande tillsyn av skogsägare Kontrollinstruktion och checklistor Rekrytering av personal Budget för behörig myndighet (4-5 miljoner SEK år 2013)

8 Ny svensk lag om handel med timmer och trävaror Ska innehålla regler kring sanktioner Votering i riksdagen årsskiftet 2013/2014 Överträdelse mot förbudet böter eller fängelse i högst två år. Behörig myndighet får meddela föreläggande och förbud förenat med vite för systemet för tillbörlig aktsamhet

9 Kommunikation Webbsida (mest besökta av alla sidor) Artiklar i tidningar och tidskrifter Faktablad för skogsägare, förstaköpare och importörer Detaljerad beskrivning av systemet för tillbörlig aktsamhet (DDS) Vykort skickat till samtliga importer som under 2012 importerade till ett värde överstigande SEK, totalt importörer. Vykort till alla förstaköpare av avverkad svensk skog. Mycket mail och telefonsamtal Pressmeddelande från Skogsstyrelsen. Informerat vid olika möten

10 Arbete framöver på behörig myndighet Färdigställa den IT-system, riskbaserade planen, kontrollinstruktioner och checklistor. Påbörja kontroller (15 stycken) av importörer hösten Inga sanktioner klara däremot ge rekommendationer till verksamhetsutövare. Fortsätta med en aktiv kommunikation. Samordna med andra behöriga myndigheter och EUkommissionen, expert group och FLEGT-kommittén. Vid behov rekrytera importkontrollanter.

11 Utmaningar för verksamhetsutövare och behörig myndighet Vissa delar i regelverket är vaga och svårtolkade Tillämplig lagstiftning i avverkningslandet? Handlingar eller andra uppgifter som visar att timret och trävarorna överensstämmer med tillämplig lagstiftning? Svårt för verksamhetsutövare och behöriga myndigheter att veta vilken nivå som är godtagbar. Kräver tydlig kommunikation och samordning mellan behöriga myndigheter Om behöriga myndigheter tolkar olika finns risk för snedvriden konkurrens och handel.

12 Syfte med timmerförordningen Att komma tillrätta med det globala problemet med illegal avverkning och motverka inflödet av och handeln med olagligt avverkat timmer och trävaror med sådant ursprung till EU. Att lägga fokus på importörers beteende och åstadkomma en förändring. Olaglig skogsavverkning är ett stort globalt problem, eftersom det bland annat bidrar till: - Snedvriden konkurrens och handel, - avskogning - ökenbildning, - markerosion, - minskad biologisk mångfald och - underminerar utvecklingen mot ett hållbart skogsbruk.

13 Regelverket Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer och trävaror på marknaden. Tillämpas från 3:e mars 2013 Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 363/2012 (regler om övervakningsorganisationer) Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 607/2012 (regler om systemet för tillbörlig aktsamhet och kontroll av övervakningsorganisationer) Kommissionens riktlinjer (en hjälp att tolka EU-förordningarna) beslutade.

14 Produkter som omfattas av timmerförordningen Bilagan till timmerförordningen - Brännved - Rundvirke - Sågade trävaror - Skivor - Packlådor - Byggnadssnickerier - Pappersmassa - Papper - Trämöbler - Monteringsfärdiga byggnader etc. Undantag: - Bambu och rottingbaserade produkter för papper och massa - Förpackningsmaterial som används som stöd, skydd eller bärare för annan vara. - Avfall - Timmer eller trävaror som omfattas av ett FLEGT VPA - Timmer eller trävaror som omfattas av Cites

15 Centrala begrepp i regelverket Verksamhetsutövare Utsläppande på marknaden Olaglig avverkning Timmer och trävaror System för tillbörlig aktsamhet Handlare

16 Vem är verksamhetsutövare? Den som släpper ut och levererar virke eller trävaror för första gången på inre marknaden. Utsläppandet på marknaden ska vara för distribution eller användning i kommersiell verksamhet. Utsläppandet på marknaden innebär att det ska finnas fysiskt inom EU och klarerat i tullen.

17 Krav på importörer (verksamhetsutövare) Förbud att släppa ut illegalt avverkat virke och trävaror på inre marknaden Visa tillbörlig aktsamhet när man släpper ut virke och trävaror på marknaden, dvs. importören ska ha ett system för tillbörlig aktsamhet. Importören ska upprätthålla och regelbundet utvärdera sitt system för tillbörlig aktsamhet, utom när importören använder ett system som inrättats av en övervakningsorganisation. Information om leveranser och tillämpning av riskreducerande förfaranden ska dokumenteras i register och sparas i fem år och göras tillgängliga på Skogsstyrelsens begäran.

18 Förbudet Det ska vara förbjudet att släppa ut virke från olaglig avverkning eller trävaror från sådant virke på marknaden. Olaglig avverkning definieras som avverkat i strid med tillämplig lagstiftning i avverkningslandet. Tillämplig lagstiftning avser områdena: - rätt till avverkning, - betalning och avgifter - miljö- och skogslagstiftning - tredje parters lagliga rättigheter - handel och tullar

19 Krav på handlare Handlare är den som säljer eller köper virke eller trävaror som redan släppts ut på den inre marknaden. En handlare ska kunna uppge från vem den fått leveranser av timmer och trävaror. En handlare ska kunna uppge till vem den har levererat timmer och trävaror. En handlare ska spara informationen om vem den köper ifrån och vem den säljer till i åtminstone fem år. Informationen ska kunna visas upp vid kontroll.

20 Systemet för tillbörlig aktsamhet Ett system för att hantera riskerna att virket eller trävaran är från illegal avverkning. Systembaserat steg-för-steg metod med kontroller gentemot leverantörer och deras produkter. System- och inte sändningsbaserad tillbörlig aktsamhet. Ska utvärderas årligen av verksamhetsutövaren. Kontrollerna kan vara granskning om det finns dokumenterade procedurer för inhämtning av information om leveranser för att bedöma risken för förekomst av illegalt avverkat timmer. Kan även innebära en beskrivning av vilka åtgärder som ska vidtas vid olika risknivåer. Kan även innebära kontroll av att de som är ansvarig bakåt i leveranskedjan verkligen har procedurer som är effektiva i praktiken, dvs. resulterar i borttagande av leveranser med hög risk. Systemet behöver inte tillämpas på trävaror eller delar av trävaror som redan placerats på marknaden.

21 På vad ska systemet för tillbörlig aktsamhet tillämpas? Artikel 2.1 och 2.2 Genomförandeförordning Verksamhetsutövare ska tillämpa systemet för tillbörlig aktsamhet på varje specifik typ av timmer eller trävara som tillhandahålls av en viss leverantör inom en period på högst tolv månader, förutsatt att trädarterna, avverkningslandet eller avverkningsländerna eller, i tillämpliga fall, de subnationella avverkningsregionerna och avverkningskoncessionerna förblir oförändrade. Första stycket ska inte påverka verksamhetsutövarens skyldighet att upprätthålla åtgärder och förfaranden som ger tillgång till de uppgifter som avses i artikel 6.1 a i förordning (EU) nr 995/2010 om varje sändning av timmer och trävaror som släpps ut på marknaden av verksamhetsutövaren.

22 System för tillbörlig aktsamhet 1. Information (artikel 6.1a) Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskapligt namn Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning 2. Riskbedömning (artikel (6.1b) analysera och bedöma risken för olaglig avverkning Säkerställande av överensstämmelse med tillämplig lagstiftning. Kan innefatta certifiering eller av tredje part kontrollerade system avseende lagefterlevnad (genomförandeförordningen & riktlinjer). Allmän förekomst av olaglig avverkning av specifika trädarter Allmän förekomst av olaglig avverkning eller praxis i ursprungslandet/regionen, inbegriper hänsyn till väpnad konflikt Sanktioner som FN:s säkerhetsråd eller EU:s ministerråd infört mot import/export av timmer Komplexiteten i leveranskedjan (riktlinjer) 3. Riskreducering (artikel6.1c) Uppsättning åtgärder och förfaranden som är tillräckliga och rimliga för att effektivt minimera riskerna. Kan omfatta krav på kompletterande information eller handlingar och/eller krav på kontroll av en tredje part (genomförandeförordning). Undantag: Riskreducerande förfarande är inte nödvändigt om risken i riskbedömningsförfarandet (artikel 6.1 b) fastställts som försumbar. Hur ska försumbar risk definieras? Definitionen har stor betydelse för vilka verksamhetsutövare som ska utföra riskreducerande förfarande. Kommer definieras i riktlinjerna.

23 System för tillbörlig aktsamhet 1. Information (artikel 6.1a) Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskapligt namn Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning 2. Riskbedömning (artikel (6.1b) analysera och bedöma risken för olaglig avverkning Säkerställande av överensstämmelse med tillämplig lagstiftning. Kan innefatta certifiering eller av tredje part kontrollerade system avseende lagefterlevnad (genomförandeförordningen & riktlinjer). Allmän förekomst av olaglig avverkning av specifika trädarter Allmän förekomst av olaglig avverkning eller praxis i ursprungslandet/regionen, inbegriper hänsyn till väpnad konflikt Sanktioner som FN:s säkerhetsråd eller EU:s ministerråd infört mot import/export av timmer Komplexiteten i leveranskedjan (riktlinjer) 3. Riskreducering (artikel6.1c) Uppsättning åtgärder och förfaranden som är tillräckliga och rimliga för att effektivt minimera riskerna. Kan omfatta krav på kompletterande information eller handlingar och/eller krav på kontroll av en tredje part (genomförandeförordning). Undantag: Riskreducerande förfarande är inte nödvändigt om risken i riskbedömningsförfarandet (artikel 6.1 b) fastställts som försumbar. Hur ska försumbar risk definieras? Definitionen har stor betydelse för vilka verksamhetsutövare som ska utföra riskreducerande förfarande. Kommer definieras i riktlinjerna. EU Kommissionen har beslutat om bindande regelverk (genomförandeförordning) 1 och 2

24 Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskapligt namn 1. Information (artikel 6.1a) Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning

25 Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskaplig namn 1. Information (artikel 6.1a) Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning

26 1. Information Trädartsnamn kan, enligt riktlinjerna, vara svårt att ange för alla komponenter i en sammansatt vara. Om det finns flera trädarter i en producerad trävara måste verksamhetsutövaren visa upp en lista över de trädarter som kan ha används.

27 Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskaplig namn 1. Information (artikel 6.1a) Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning

28 1. Information Definition av avverkningsland och i vissa fall Subnationell region Avverkningskoncession Information om subnationell region ska tillhandahållas där risken för olaglig avverkning varierar mellan subnationella regioner (Art. 3.3 genomförandeförordningen). Information om avverkningskoncession ska tillhandahållas där risken för olaglig avverkning varierar mellan koncessioner i ett land eller subnationell region (Art. 3.4 genomförandeförordning) Avverkningskoncession = ett arrangemang som ger rätt till avverkning av timmer inom ett visst område. För importörer av sammansatta produkter kan denna information bli problematisk.

29 Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskaplig namn 1. Information (artikel 6.1a) Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning

30 1. Information Definition av Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämpliga lagstiftningen Måste samlas in som en del i skyldigheten att visa tillbörlig aktsamhet och för att kunna göra en riskbedömning. Verksamhetsutövare måste vara medvetna om vilken lagstiftning som gäller i avverkningsländer. Skyldigheten att tillhandhålla dokument eller andra uppgifter ska tolkas brett då regelverken skiljer sig åt mellan länder, där inte alla kräver utfärdande av specifik dokumentation. Kan inkludera handlingar från myndigheter, dokument som visar på avtalsmässiga skyldigheter och/eller företags policy, etiska regler, certifikat utfärdat av tredje part verifierade system etc.

31 System för tillbörlig aktsamhet 1. Information (artikel 6.1a) Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskaplig namn Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning 2. Riskbedömning (artikel (6.1b) analysera och bedöma risken för olaglig avverkning Säkerställande av överensstämmelse med tillämplig lagstiftning. Kan innefatta certifiering eller av tredje part kontrollerade system avseende lagefterlevnad (genomförandeförordningen & riktlinjer). Allmän förekomst av olaglig avverkning av specifika trädarter Allmän förekomst av olaglig avverkning eller praxis i ursprungslandet/regionen, inbegriper hänsyn till väpnad konflikt Sanktioner som FN:s säkerhetsråd eller EU:s ministerråd infört mot import/export av timmer Komplexiteten i leveranskedjan (riktlinjer) 3. Riskreducering (artikel6.1c) Uppsättning åtgärder och förfaranden som är tillräckliga och rimliga för att effektivt minimera riskerna. Kan omfatta krav på kompletterande information eller handlingar och/eller krav på kontroll av en tredje part (genomförandeförordning). Undantag: Riskreducerande förfarande är inte nödvändigt om risken i riskbedömningsförfarandet (artikel 6.1 b) fastställts som försumbar. Hur ska försumbar risk definieras? Definitionen har stor betydelse för vilka verksamhetsutövare som ska utföra riskreducerande förfarande. Kommer definieras i riktlinjerna. EU Kommissionen har beslutat om bindande regelverk (genomförandeförordning) 1 och 2

32 Riskbedömning Importörer ska med hjälp av den insamlade informationen (1) analysera och bedöma risken för olaglig avverkat timmer släpps ut på marknaden. Säkerställande av överensstämmelse med tillämplig lagstiftning. Kan innefatta certifiering eller av tredje part kontrollerade system avseende lagefterlevnad (genomförandeförordningen & riktlinjer). Allmän förekomst av olaglig avverkning av specifika trädarter Riskbedömningskriterier, inkl. Allmän förekomst av olaglig avverkning eller praxis i ursprungslandet/regionen, inbegriper hänsyn till väpnad konflikt Sanktioner som FN:s säkerhetsråd eller EU:s ministerråd infört mot import/export av timmer Komplexiteten i leveranskedjan (riktlinjer)

33 Riskbedömning Importörer ska med hjälp av den insamlade informationen (1) analysera och bedöma risken för olaglig avverkat timmer släpps ut på marknaden. Säkerställande av överensstämmelse med tillämplig lagstiftning. Kan innefatta certifiering eller av tredje part kontrollerade system avseende lagefterlevnad (genomförandeförordningen & riktlinjer). Allmän förekomst av olaglig avverkning av specifika trädarter Riskbedömningskriterier, inkl. Allmän förekomst av olaglig avverkning eller praxis i ursprungslandet/regionen, inbegriper hänsyn till väpnad konflikt Sanktioner som FN:s säkerhetsråd eller EU:s ministerråd infört mot import/export av timmer Komplexiteten i leveranskedjan (riktlinjer)

34 Riktlinjer - förtydligande av komplexiteten i leveranskedjan Ett misslyckande i att erhålla information vid någon punkt i leveranskedjan ökar möjligheten för att illegalt avverkat timmer kommer in i leveranskedjan. Inte leveranskedjans längd som höjer risken, däremot möjligheten att spåra timmer i en produkt tillbaka till avverkningen. Risken ökar om komplexiteten i leveranskedjan gör det svårt att identifiera den information som krävs enligt artikel 6.1.a och b i EUTR. Om det finns flera steg i leveranskedjan som inte kan identifieras måste slutsatsen bli att risken inte är försumbar. Ju fler antal förädlare och mellanhänder mellan virkeskällan och verksamhetsutövaren desto mer ökar komplexiteten. Komplexiteten ökar också när mer än en trädart eller virkeskälla används.

35 Riktlinjer - förtydligande av komplexiteten i leveranskedjan Konkreta frågor som kan hjälpa verksamhetsutövaren i bedömningen av komplexiteten i leveranskedjan. Finns det flera förädlingsställen och steg i leveranskedjan? Har timret/trävaran handlats i mer än ett land? Består timret/trävaran av mer än en trädart? Kommer timret/trävaran från flera olika källor? Verksamhetsutövare kan kräva in dokumentation som identifierar varje beståndsdel och dess leverantör i produkten

36 System för tillbörlig aktsamhet 1. Information (artikel 6.1a) Handelsnamn och produkttyp Trädart I vissa fall vetenskaplig namn Avverkningsland, i vissa fall subnationell region och avverkningskoncession Kvantitet Namn och adress på leverantör Namn och adress på handlare som leverats till Handlingar eller andra uppgifter som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning 2. Riskbedömning (artikel (6.1b) analysera och bedöma risken för olaglig avverkning Säkerställande av överensstämmelse med tillämplig lagstiftning. Kan innefatta certifiering eller av tredje part kontrollerade system avseende lagefterlevnad (genomförandeförordningen & riktlinjer). Allmän förekomst av olaglig avverkning av specifika trädarter Allmän förekomst av olaglig avverkning eller praxis i ursprungslandet/regionen, inbegriper hänsyn till väpnad konflikt Sanktioner som FN:s säkerhetsråd eller EU:s ministerråd infört mot import/export av timmer Komplexiteten i leveranskedjan (riktlinjer) 3. Riskreducering (artikel6.1c) Uppsättning åtgärder och förfaranden som är tillräckliga och rimliga för att effektivt minimera riskerna. Kan omfatta krav på kompletterande information eller handlingar och/eller krav på kontroll av en tredje part (genomförandeförordning). Undantag: Riskreducerande förfarande är inte nödvändigt om risken i riskbedömningsförfarandet (artikel 6.1 b) fastställts som försumbar. Hur ska försumbar risk definieras? Definitionen har stor betydelse för vilka verksamhetsutövare som ska utföra riskreducerande förfarande. Kommer definieras i riktlinjerna. EU Kommissionen har beslutat om bindande regelverk (genomförandeförordning) 1 och 2

37 Riskreducerande förfarande Riktlinjer - Definition av försumbar risk Risknivån kan enbart bedömas från fall till fall eftersom den beror på en mängd olika faktorer En generell regel är att verksamhetsutövaren måste ställa sig följande frågor - Var är virket avverkat? - Är nivån på samhällsstyrningen (governance) problematisk? - Är leveranskedjan komplex? - Har samtliga dokument som anger överensstämmelse med tillämplig lagstiftning gjorts tillgängliga av leverantören? Är de kontrollerbara? - Finns indikationer på förekomst av företag engagerade i illegal verksamhet i leveranskedjan?

38 Riskbedömning och riskreducering - genomförandeförordningen Handlingar och dokument ska bevaras i fem år och göras tillgängliga för den behöriga myndighetens kontroller. Verksamhetsutövarna ska de kunna visa hur den insamlade informationen 1. har kontrollerats mot de riskkriterier i riskbedömningen 2. hur ett beslut om riskreducerande åtgärder har fattats 3. hur verksamhetsutövaren har fastställt risknivån.

39 Certifiering Att man är certifierad innebär inte per automatik att man har ett system för tillbörlig aktsamhet. Certifiering kan dock innebära att man i många delar lever upp till ett system för tillbörlig aktsamhet. Att vara certifierad kan innebära att man anses utgöra en mindre risk i de riskbaserade kontroller som behörig myndighet ska utföra.

40 Sammansatta produkter Svårt att uppfylla vissa krav för produkter som brännved, trämöbler, papper, pappersmassa och träskivor. Om flera trädarter har använts i produktionen av trävaran måste verksamhetsutövaren tillhandahålla en lista över trädarterna som kan ha använts.

41 Utmaningar Inte lätt. Svårt att förstå och lätt att misstolka. Vad är låg, hög och försumbar risk? Bedömningar från fall till fall viss grad av subjektivitet. Sammansatta produkter mycket svårt att spåra till avverkningsland, subnationell region, avverkningskoncessioner. Tillgänglig information är idag oftast generell, inte tillräckligt specifik. Finns inget system idag som kan garantera att man som importör uppnår kraven i timmerförordningen se upp!

42 Vad kan man göra för att nå upp till kraven i timmerförordningen? Läs regelverken. Fråga behörig myndighet om oklarheter. Se över ingångna avtal och ställ krav på era leverantörer. Samla övergripande information om förekomst och handel med illegal avverkning. Samla in specifik information och dokument från aktörerna i era leveranskedjor för varje sändning. Analysera och utvärdera den insamlade övergripande och specifika informationen och dokumenten. Använd riskkriterierna i arbetet. Klassificera risknivån (försumbar) på generell nivå och leverantörsnivå. Vidta åtgärder kan i vissa fall innebära byte av leverantör eller avverknings- och produktionsland. Dokumentera och spara informationen i minst 5 år.

43 Konsekvenser för handeln Beteendeförändring? EU:s inre marknad och internationella handeln med timmer och trävaror kommer förändras men svårt att säga hur. Stor osäkerhet på marknaden om konsekvenserna. Styrs handeln över från hög- till lågriskländer? Mindre företag slutar direktimportera trävaror innehållande tropiskt timmer, köper istället från större importföretag. Möjlighet för hela sektorn att ta ett större ansvar för att illegalt avverkat timmer inte kommer ut på marknaden.

44 Utblick Kina utgör ett högriskland både vad gäller deras export, import och egna konsumtion när det gäller olagligt avverkat timmer. Tropiskt virke är ofta kopplat till olaglig avverkning. Detta gäller tropiskt virke från både Sydostasien, Sydamerika och Afrika. Högriskländer är även Ryssland (särskilt de östra delarna) och andra forna Sovjetstater. Omfattande korruption i ett land medför oftast att risken är hög för illegal avverkning, t.ex. för att det är svårt att förlita sig på officiella dokument.

45 Utblick Indonesien och EU har slutförhandlat ett Flegt-partnerskapsavtal (VPA) provsändningar har skett. Stor ökning av orderingången av plywood från Kina till EU under sista kvartalet Efter februari 2013 dämpas orderingången. I UK Timber Trade Journal (Dec. 2012) refereras till en stor brittisk plywoodimportör som uppskattar att de redan har dömt ut 20 % av deras kinesiska producenter. Särskilt påverkade bedöms kinesiska producenter vara av plywood tillverkade av tropiska trädslag utan FSC eller PEFC certifiering. Europeiska importörer har redan identifierat icke-certifierat virke från Papua Nya Guinea, Salomon öarna och de flesta afrikanska länderna som hög risk. Icke-certifierade trävaror från Kina med ryskt ursprung kommer att granskas hårt av importörer. Vinnare kan vara tropiskt virke direktimporterat från Indonesien och Malaysia. Enklare leveranskedjor och tredjepartscertifiering.

46 Utblick Olaglig avverkning medför att priser hålls nere med 7-16% enligt Interpol. Snedvrider konkurrensen. Gjorda beräkningar uppskattar att ca 16-19% av trävaruimporten till EU består av illegalt avverkat timmer. Trävaror som utgör störst risk för att innehålla olagligt avverkat virke är trämöbler, följt av sågat virke, plywood och golv.

47 Utblick Burma planerar ett exportförbud av rundvirke från april Årliga illegala exporten runt ton. Liberia har infört ett exportförbud för rundvirke. 25 % av Rysslands export härstammar från illegal avverkning. Mellan exporterades 2-4 gånger mer ek från Ryssland till Kina än tillåtet. I Gabon bedöms 70 % av avverkningen vara illegal. Europeiska efterfrågan på Kinesiska trävaror har minskat under Svårt att hitta alternativ. Kinesiska leverantörer försöker aktivt finna nya leverantörskedjor för att nå upp till kraven i EUTR. Vissa kinesiska sågverk ersätter tropiskt virke med europeiskt virke.

48 Bedöma risken för illegalt avverkat

49 Import till Sverige efter ursprungsländer, värde år Kina (39 %) 2 Ryssland (20 %) 3 USA (12 %) 4 Brasilien (7 %) 5 Chile (4 %) 6 Vietnam (2 %) 7 Malaysia (2 %) 8 Indonesien (2 %) 9 Ukraina (2 %) 10 Turkiet (2 %) Källa: Tullverkets Tulldatasystem

50 Import till Sverige efter varukoder, värde år 2012 Trämöbler (24 %) Papper och papp (20 %) Byggnadssnickerier (12 %) Massa (11 %) Brännved (9 %) Rundvirke (8 %) Trä, sågat (6 %) Kryssfaner (6 %) Träramar (1 %) Källa: Tullverkets Tulldatasystem

51 Import till Sverige från Kina efter varukoder, värde år 2012 Trämöbler (42 %) Papper och papp (27 %) Byggnadssnickerier (23 %) Kryssfaner (4 %) Träramar (3 %) Virke bearbetat (0 %) Källa: Tullverkets Tulldatasystem

52 Import till Sverige från Norge och tredje land, värde år 2012 Norge (56 %) Tredje land (44 %) Källa: Tullverkets Tulldatasystem

53 Liknande lagstiftning i omvärlden USA, Australien och Schweiz har en liknande lagstiftning som timmerförordningen. Norge, Liechtenstein och Island har för avsikt att tillämpa timmerförordningen. Japan överväger att vidta åtgärder liknande timmerförordningen.

54 Användbara webbplatser wwf.panda.org/about_our_earth/about_forests/deforestation/fores t_illegal_logging/

55 TACK FÖR UPPMÄRKSAMHETEN!

EU och illegal avverkning av och handel i timmer

EU och illegal avverkning av och handel i timmer EU och illegal avverkning av och handel i timmer FLEGT VPAs och Due Diligence förordningen Gerben Janse FLEGT VPA FLEGT = Forest Law Enforcement, Governance and Trade (skogslagstiftningens efterlevnad,

Läs mer

MEDDELANDE Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning

MEDDELANDE Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning MEDDELANDE 2 2012 Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning Skogsstyrelsen juni 2012 Författare Pernilla Granath Limstrand Stefan Karlsson Upplaga Finns endast som pdf-fil

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 12.11.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 295/23 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 995/2010 av den 20 oktober 2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR L 115/12 Europeiska unionens officiella tidning 27.4.2012 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 363/2012 av den 23 februari 2012 om förfarandereglerna för

Läs mer

MEDDELANDE Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning samt om revidering av virkesmätningslagstiftningen

MEDDELANDE Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning samt om revidering av virkesmätningslagstiftningen MEDDELANDE 4 2011 Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning samt om revidering av virkesmätningslagstiftningen Skogsstyrelsen oktober 2011 Författare Jan-Olof Bäcke Pernilla

Läs mer

30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 30.12.2005 Europeiska unionens officiella tidning L 347/1 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2173/2005 av den 20 december 2005 om upprättande av ett system med

Läs mer

Komplettering av Skogsstyrelsens meddelande 2012:2, Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning

Komplettering av Skogsstyrelsens meddelande 2012:2, Uppdrag om nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning Promemoria 2013-12-10 Landsbygdsdepartementet Rättssekretariatet Rättssakkunnige Jonas Härkönen Telefon 547 98 E-post jonas.härkönen@regeringskansliet.se Komplettering av Skogsstyrelsens meddelande 2012:2,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.10.2012 SWD(2012) 291 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslag till Europaparlamentets

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0141/60. Ändringsförslag. Marielle de Sarnez för ALDE-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0141/60. Ändringsförslag. Marielle de Sarnez för ALDE-gruppen 13.5.2015 A8-0141/60 60 Artikel 1 punkt 1 1. Genom denna förordning inrättas ett unionssystem för självcertifiering av tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan i syfte att begränsa möjligheterna för väpnade

Läs mer

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. av den VÄGLEDNING FÖR EU:S TIMMERFÖRORDNING

KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE. av den VÄGLEDNING FÖR EU:S TIMMERFÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.2.2016 C(2016) 755 final KOMMISSIONENS TILLKÄNNAGIVANDE av den 12.2.2016 VÄGLEDNING FÖR EU:S TIMMERFÖRORDNING SV SV VÄGLEDNING FÖR EU:S TIMMERFÖRORDNING 1 INLEDNING

Läs mer

PROBLEM I SAMBAND MED REGLERNA I EU:S TIMMERFÖRORDNING FÖR VILKA VÄGLEDNING BEHÖVS INLEDNING

PROBLEM I SAMBAND MED REGLERNA I EU:S TIMMERFÖRORDNING FÖR VILKA VÄGLEDNING BEHÖVS INLEDNING PROBLEM I SAMBAND MED REGLERNA I EU:S TIMMERFÖRORDNING FÖR VILKA VÄGLEDNING BEHÖVS INLEDNING I förordning (EU) nr 995/2010 om fastställande av skyldigheter för verksamhetsutövare som släpper ut timmer

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.3.2017 COM(2017) 111 final 2017/0047 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande

Läs mer

Lag om handel med timmer och trävaror

Lag om handel med timmer och trävaror Miljö- och jordbruksutskottets betänkande Lag om handel med timmer och trävaror Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2013/14:183 och två följdmotioner med sammanlagt

Läs mer

SKOGSKONFERENS Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell lagstiftning.

SKOGSKONFERENS Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell lagstiftning. SKOGSKONFERENS 2017 Årets upplaga av Bureau Veritas konferens för dig som jobbar med skog-, trä- och fiberprodukter. Konferens gällande nyheter och uteckling inom FSC och spårbarhet, EUTR, FLEGT & internationell

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Utkast 2.6.2014 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om systemet med Flegtlicenser PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att det stiftas en lag om

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 10.9.2009 KOM(2009) 468 slutlig 2009/0126 (ACC) Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och ingående av ett frivilligt partnerskapsavtal mellan Europeiska

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 2.10.2015 SV L 257/19 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1759 av den 28 september 2015 om av glutaraldehyd som existerande verksamt ämne för användning i biocidprodukter för produkttyperna

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR L 146/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/879 av den 2 juni 2016 om fastställande, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 14.2.2012 2011/0127(NLE) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om förslaget till rådets beslut om ingående av ett frivilligt partnerskapsavtal

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.12.2018 COM(2018) 891 final 2018/0435 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 428/2009 genom att bevilja

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR INRE MARKNADEN, INDUSTRI, ENTREPRENÖRSKAP SAMT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR INRE MARKNADEN, INDUSTRI, ENTREPRENÖRSKAP SAMT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR INRE MARKNADEN, INDUSTRI, ENTREPRENÖRSKAP SAMT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG Bryssel den 6 mars 2019 FRÅGOR OCH SVAR MED ANLEDNING AV FÖRENADE KUNGARIKETS UTTRÄDE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om marin utrustning; SFS 2016:768 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 2 Allmänna bestämmelser Syfte

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Mats Wiberg (Landsbygdsdepartementet)

Mats Wiberg (Landsbygdsdepartementet) Lagrådsremiss Lag om handel med timmer och trävaror Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 20 februari 2014 Eskil Erlandsson Mats Wiberg (Landsbygdsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR KLIMATPOLITIK

EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR KLIMATPOLITIK EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR KLIMATPOLITIK Bryssel den 19 december 2018 Rev1 TILLKÄNNAGIVANDE TILL BERÖRDA AKTÖRER FÖRENADE KUNGARIKETS UTTRÄDE OCH EU-REGLERNA OM FLUORERADE VÄXTHUSGASER

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT. Europeiska kommissionen. mottagen den: 4 mars 2013 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 mars 2013 (OR. en) 7141/13 ENV 174 ENT 71 FÖLJENOT från: mottagen den: 4 mars 2013 till: Komm. dok. nr: D025460/01 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat

Läs mer

Introduktion till antidumpningsinstrumentet

Introduktion till antidumpningsinstrumentet Introduktion till antidumpningsinstrumentet Workshop om skyddstullar 5 april 2011 Jonas Kasteng Camilla Prawitz Handelspolitiska skyddsinstrument Vilka är de? Hur fungerar de? EU:s regelverk EU:s regler

Läs mer

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar

PEFC. Spårbarhetscertifiering. För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar PEFC Spårbarhetscertifiering För att sälja träprodukter från hållbart brukade skogar Marknaden för certifierade produkter växer. Allt fler konsumenter vill veta att de varor de köper är tillverkade på

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 8.3.2018 C(2018) 1389 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 8.3.2018 om ett tillfälligt undantag från de regler om förmånsberättigande ursprung som

Läs mer

23.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 77/25

23.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 77/25 23.3.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 77/25 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 284/2011 av den 22 mars 2011 om fastställande av särskilda villkor och närmare förfaranden för import av köksredskap

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen till Europeiska unionen

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen till Europeiska unionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 9.8.2012 COM(2012) 449 final 2012/0217 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om tilldelning av tullkvoter för export av trä från Ryska federationen

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 299/10 SV KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1090/2014 av den 16 oktober 2014 om godkännande av permetrin som existerande verksamt ämne för användning i biocidprodukter för produkttyperna 8

Läs mer

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad:

Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1. Förordning (2014:425) om bekämpningsmedel Uppdaterad: Import och exportföreskrifter/kemiska produkter m.m. 1 1 kap. Gemensamma bestämmelser 1 [4301] Denna förordning innehåller bestämmelser om godkännande och hantering av bekämpningsmedel i form av växtskyddsmedel

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17

JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRESKRIFT Nr 16/17 20.12.2017 Dnr 2020/01.04//2017 Giltighetstid 1.1.2018 - tills vidare Upphäver föreskrift dnr 145/01.04/2017, 31.1.2017 Bemyndigande Skogslagen (1093/1996),

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 27.3.2015 2014/0256(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling till utskottet för

Läs mer

A8-0141/131

A8-0141/131 13.5.2015 A8-0141/131 131 Titeln Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om inrättande av ett unionssystem för självcertifiering av tillbörlig aktsamhet i leveranskedjan hos ansvarstagande

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Jordbruksverkets vägledning. Export av griskött. Interventionsenheten December 2007

Jordbruksverkets vägledning. Export av griskött. Interventionsenheten December 2007 Jordbruksverkets vägledning Export av griskött Interventionsenheten December 2007 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår webbplats: www.sjv.se Innehåll 1. Inledning... 2 2. Lagstiftning... 2 3. Administration...

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning FÖRORDNINGAR L 156/2 FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/949 av den 19 juni 2015 om godkännande av vissa tredjeländers kontroller före export av vissa livsmedel avseende förekomsten av vissa

Läs mer

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

Europeiska gemenskapernas officiella tidning. (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) 19. 12. 98 SV Europeiska gemenskapernas officiella tidning L 345/3 I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2743/98 av den 14 december 1998 om ändring av förordning (EG)

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 4.9.2014

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 4.9.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.9.2014 C(2014) 6326 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 4.9.2014 om tillfälliga undantagsåtgärder för sektorn för mjölk och mjölkprodukter i

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-0581/2016 4.5.2016 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B8-0365/2016 i enlighet med artikel 128.5 i arbetsordningen om spårbarhet

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 20.10.2014 2013/0418(NLE) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om Europeiska unionens anslutning

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.8.2017 COM(2017) 425 final 2017/0191 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar vad gäller förslag till Unece-handelsnormer

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som på Europeiska unionens vägnar ska intas i gemensamma EESkommittén beträffande

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.1.2016 L 3/41 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/9 av den 5 januari 2016 om gemensamt inlämnande och utnyttjande av data i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för utveckling 2014/0059(COD) 7.1.2015 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling till utskottet för internationell handel över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.6.2018 COM(2018) 453 final 2018/0239 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av avtalet om att förebygga oreglerat fiske på det

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Radioutrustningslag; utfärdad den 28 april 2016. SFS 2016:392 Utkom från trycket den 11 maj 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Tillämpningsområde och definitioner

Läs mer

16. Förklaring 1 De ekonomiska aktörernas skyldigheter

16. Förklaring 1 De ekonomiska aktörernas skyldigheter 16. Förklaring 1 De ekonomiska aktörernas skyldigheter Generellt sett är dessa skyldigheter mer betungande när företagen uppträder i rollen som tillverkare samt mindre betungande när de uppträder i rollen

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

A8-0141/142

A8-0141/142 13.5.2015 A8-0141/142 142 Artikel 3 rubriken Självcertifiering som ansvarstagande importör Deklaration som ansvarstagande importör 13.5.2015 A8-0141/143 143 Artikel 3 punkt 1 1. Varje importör av mineraler

Läs mer

Förordning 1523/2007, päls av katt och hund [7281]

Förordning 1523/2007, päls av katt och hund [7281] Förordning 1523/2007, päls av katt och hund [7281] Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1523/2007 av den 11 december 2007 om att förbjuda utsläppande på marknaden samt import till eller export

Läs mer

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, 31.12.2003 L 346/19 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2336/2003 av den 30 december 2003 om vissa tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 670/2003 om inrättande av särskilda åtgärder för marknaden

Läs mer

18.10.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 277/23

18.10.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 277/23 18.10.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 277/23 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1024/2008 av den 17 oktober 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 2173/2005 om upprättande

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR 5.3.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 169/2009 av

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 16.8.2017 C(2017) 5635 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) / av den 16.8.2017 om ändring av genomförandeförordning (EU) 2016/1240 vad gäller avsättning av

Läs mer

VIDA Hållbarhetsrapport 2018

VIDA Hållbarhetsrapport 2018 VIDA Hållbarhetsrapport 2018 Hållbarhetsrapport Vida är Sveriges största privatägda sågverkskoncern med ca 1050 anställda på 18 produktionsanläggningar, varav 9 sågverk, i södra Sverige. Produktionen är

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.4.2016 COM(2016) 208 final 2016/0111 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) nr 1370/2013 om fastställande av vissa stöd och bidrag

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.7.2016 COM(2016) 438 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET OCH EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN om tillämpning av lagstiftningspaketet

Läs mer

Produktsäkerhet. Per Holgersson och Suzan Kalinagil TULLVERKET

Produktsäkerhet. Per Holgersson och Suzan Kalinagil TULLVERKET Produktsäkerhet Per Holgersson och Suzan Kalinagil TULLVERKET Produktsäkerhet som kontrollområde ligger inom ett av Tullverkets viktigaste uppdrag att göra det svårt för varor som utgör fara för medborgarnas

Läs mer

Biobränslehandel. Mton) 2010. betydligt mindre. [Titel] [Föredragshållare], [Datum]

Biobränslehandel. Mton) 2010. betydligt mindre. [Titel] [Föredragshållare], [Datum] Om handel med biobränslen: b Presentation av IEA-rapporten Global Wood Chip Tra de for Energy Julia Hansson IEA Bioenergy Task 40 Sustainable International Bioenergy Trade Biobränslehandel Global handel

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 17.11.2012 Europeiska unionens officiella tidning L 320/3 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 1077/2012 av den 16 november 2012 om en gemensam säkerhetsmetod för nationella säkerhetsmyndigheters tillsyn efter

Läs mer

Marknadskontroll av fönster

Marknadskontroll av fönster INFORMATION Datum 2015-05-07 Diarienummer 605/2015 Till tillverkare, importörer och distributörer av fönster Marknadskontroll av fönster Allmänt om marknadskontroll av fönster Boverket kommer under 2015

Läs mer

Jordbruksverkets vägledning. Licenstabell. Företagsstödsenheten November 2017

Jordbruksverkets vägledning. Licenstabell. Företagsstödsenheten November 2017 Jordbruksverkets vägledning Licenstabell Företagsstödsenheten November 2017 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår webbplats: www.sjv.se Innehåll Innehåll 1 Förklaringar till tabellerna... 2 2 Tabell

Läs mer

Jordbruksverkets vägledning. Licenstabell. Företagsstödsenheten Januari 2017

Jordbruksverkets vägledning. Licenstabell. Företagsstödsenheten Januari 2017 Jordbruksverkets vägledning Licenstabell Företagsstödsenheten Januari 2017 Jordbruksverkets vägledningar finns på vår webbplats: www.sjv.se Innehåll Innehåll 1 Förklaringar till tabellerna... 2 2 Tabell

Läs mer

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper

Sweden Forest & Trade Network. Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Sweden Forest & Trade Network Handbok för företag som vill se över sina inköp av trä och papper Lena Dahl Koordinator WWF Sweden Forest & Trade Network Medlemmar i WWF Sweden FTN Berga Form Brafab Forbo

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för utveckling och samarbete FÖRSLAG TILL YTTRANDE. från utskottet för utveckling och samarbete EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för utveckling och samarbete PRELIMINÄR VERSION 2003/2078(INI) 22 augusti 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utveckling och samarbete till utskottet för

Läs mer

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen

Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Tvärvillkorskontroll av foder i primärproduktionen Kersti Andersson Deharde Kersti.Andersson-Deharde@jordbruksverket.se 036-15 50 47 Anna-Karin Båvius Anna-Karin.Bavius@jordbruksverket.se 036-15 52 55

Läs mer

1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef

1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef 1. Ekologiska produkter Anna Wedholm tf teamchef Nya regler Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 2018/848 Har trätt i kraft juni 2018 och ska tillämpas 1 januari 2021 Övergångsregler: Import

Läs mer

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017

Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 1(6) Information från expertgruppen och kommittén för vin 25 april 2017 Sammanfattning Expertgruppen och kommittén diskuterade förslag till delegerade och genomförandeakter som ska ersätta nuvarande tillämpningsförordningar

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/1638 av den 13 juli 2018 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/1011 med avseende på tekniska tillsynsstandarder som

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:1205) om handel med utsläppsrätter; SFS 2007:742 Utkom från trycket den 23 oktober 2007 utfärdad den 11 oktober 2007. Regeringen föreskriver

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.2.2016 COM(2016) 74 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 995/2010 av den 20 oktober 2010

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

Kommissionens tillkännagivande. av den 16.12.2014. Kommissionens vägledande not om tillämpningen av vissa bestämmelser i förordning (EU) nr 833/2014

Kommissionens tillkännagivande. av den 16.12.2014. Kommissionens vägledande not om tillämpningen av vissa bestämmelser i förordning (EU) nr 833/2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 16.12.2014 C(2014) 9950 final Kommissionens tillkännagivande av den 16.12.2014 Kommissionens vägledande not om tillämpningen av vissa bestämmelser i förordning (EU)

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.6.2016 COM(2016) 384 final 2016/0181 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 1370/2013 om fastställande av vissa stöd och bidrag inom

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 59/1 FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning L 59/1 FÖRORDNINGAR 4.3.2008 Europeiska unionens officiella tidning L 59/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 195/2008 av

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 12.7.2018 C(2018) 4349 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 12.7.2018 om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 vad gäller handelsnormer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i naturgaslagen (2005:403); SFS 2011:713 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om naturgaslagen

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 30.11.2018 SV Europeiska unionens officiella tidning C 432/17 EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Sammanfattning av Europeiska datatillsynsmannens yttrande om lagstiftningspaketet En ny giv för konsumenterna

Läs mer

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet 2002R1606 SV 10.04.2008 001.001 1 Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet B EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1606/2002

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU.

SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU. SAMMANSTÄLLNING AV LAG- OCH DOKU- MENTATIONSKRAV FÖR IMPORTERADE LIVSMEDEL OCH LIVSMEDEL FRÅN EU. Antalet IP Livsmedel-anslutna företag ökar stadigt och vi ser en stor ökning bland företag som är verksamma

Läs mer

Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen

Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen Ett nytt regelverk för livsmedelskontrollen - Nordisk tillsynskonferens 7-8 februari 2017 Leo Jager, teamchef Handel och myndighetssamverkan Santépaketet: nya EU-regler om offentlig kontroll av bl.a. livsmedel

Läs mer

Skogscertifiering i Europa och globalt

Skogscertifiering i Europa och globalt Skogscertifiering i Europa och globalt Skogsbrukets vinterdagar 2014 51181 Hanna Nikinmaa, Indufor Oy INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Varför behövs skogscertifiering? 2. Globala utmaningar i skogsbruket 3. Vilken

Läs mer

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material

Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Vad är FSC? Hållbart skogsbruk Kontrollerad skog Återvunnet material Tar hänsyn till flera aspekter: Ekologi biologisk mångfald Social respekt befolkningen i skogens närhet Ekonomisk tillväxt långsiktigt

Läs mer

Åtgärderna i samband med tillämpningen av konventionen

Åtgärderna i samband med tillämpningen av konventionen 60 Europeiska gemenskapernas officiella tidning 15/Vol 04 382R3626 311282 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS OFFICIELLA TIDNING Nr L 384/ 1 RÅDETS FÖRORDNING ( EEG ) nr 3626/82 av den 3 december 1982 om genomförande

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Kommittédirektiv Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor Dir. 2019:15 Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.11.2017 C(2017) 7875 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 30.11.2017 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/98 om genomförandet

Läs mer

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk)

(Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) I (Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk) RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 150/2003 av den 21 januari 2003 om upphävande av importtullar på vissa vapen och militär utrustning Med rättelser enligt 1.4.2003

Läs mer