Kort beskrivning av projekt och utvecklingsprogram enligt ansökan till Socialstyrelsen 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kort beskrivning av projekt och utvecklingsprogram enligt ansökan till Socialstyrelsen 2011"

Transkript

1 1 Bilaga DNR Kompetensutveckling på Kungsholmen inom ramen för stimulansmedel 2010 och 2011 Projektledare: Nina Isbäck Kort beskrivning av projekt och utvecklingsprogram enligt ansökan till Socialstyrelsen 2011 Nedan presenteras program för sju projekt vilka ingår ansökan om stimulansmedel för Program för utvecklat kontaktmannaskap för bättre måltidssituation inom hemtjänst och servicehus Syftet med programmet är att kontaktmän som har samordnande ansvar inom hemtjänst och servicehus rörande måltidssituationen för den äldre ska få ökade/fördjupade kunskaper om måltidssituationen för den äldre och på så sätt utveckla sitt kontaktmannaskap. Målet är att stödja deltagarna i rollen som kontaktmän med syfte att förbättra mat och måltider för äldre som bor i eget boende Projektet påbörjades vt 2010 med fortsättning under 2011 och är uppdelat i följande fyra delar. Del 1 Inleddes vt 2010 med en pilotutbildning där 10 kontaktmän från sju olika företag valdes ut. De genomgick en grundläggande utbildning rörande kontaktmannaskapet och den äldres måltidssituation. Utbildningen var fördelad på sju utbildningstillfällen. 1. Introduktion, stadens kostpolicy. Vad innebär ett biståndsbeslut 2. Livsmedelshygien och lagstiftning 3. Olika funktionshinder, åkommor och sjukdom som försvårar mathållningen 4. Bra och varierad kost 5. Planering och genomförande av måltider 6. Att skapa en bra måltidsmiljö utifrån beställning 7. Avslutande reflektion Del 2 Hösten 2010 gick 60 kontaktmän inom hemtjänst och servicehus samma grundläggande kostutbildning kring måltidssituationen för äldre som pilotgruppen.

2 2 Utbildningen delades upp på sex utbildningstillfällen/grupp med 10 deltagare i varje grupp. Deltagande företag var: Temabo Fridhemmet, Pilträdet, Attendo Care, Olivia Hemtjänst, HSB Omsorg, Carema Omsorg och Hantverkargatans Hemtjänst. För att omsätta teori i praktiken ingick en problemlösningsmetod där deltagarna valde ut en av sina kunder/brukare och omsatte sina kostkunskaper på dennes måltidssituation. Deltagarna fick en föreläsning där en problemlösningsmodell presenterades. Denna modell användes för att identifiera problemområde dvs nuläge, önskeläge, vilka åtgärder som behövs för att nå önskeläget samt en resultatredovisning. 1. Föreläsning att arbeta problemlösningsfokuserat. Problemlösningsmodell (Stigmodellen) 2. Introduktion, stadens kostpolicy. Vad innebär ett biståndsbeslut 3. Livsmedelshygien och lagstiftning 4. Olika funktionshinder, åkommor och sjukdom som försvårar mathållningen 5. Bra och varierad kost 6. Planering och genomförande av måltider 7. Att skapa en bra måltidsmiljö utifrån beställning Del 3 Under våren 2011 har 16 personer av de 60 fortsatt en fördjupad kostutbildning. Deltagande företag är: Temabo Fridhemmet, Pilträdet, Carema Omsorg, Olivia Hemtjänst och HSB Omsorg. I denna utbildning har kunskaperna kring måltidsproblematik/undernäring för äldre fördjupats med hjälp av teoretisk föreläsning samt praktiskt matlagningsmoment med tonvikt på energiberikad kost. Fördjupningen ger också deltagarna en möjlighet att ha en coachande/utbildande funktion för övriga kollegor på arbetsenheten. För att lyfta fram kostfrågorna och bistå kollegor har deltagarna tagit fram en kosthörna med informationsmaterial. De deltagande kontaktmännen påbörjar arbetet med att se över respektive arbetsplats kostrutiner när det gäller att upptäcka och förebygga undernäring hos äldre. Förutom teoretiska föreläsningar och praktisk matlagning har också varje arbetsplats haft handledning vid tre tillfällen vardera där man arbetat med aktivitetsplaner, kosthörna, motivationsarbete och att ta fram hållbara kostrutiner på den egna arbetsplatsen. Tre nätverksträffar, ett kurstillfälle praktisk matlagning, en föreläsning och tre handledningstillfällen på den egna arbetsplatsen. Del 4 Under hösten 2011 planeras en fortsatt fördjupad utbildning inom kost/kostproblematik för äldre med tonvikt på undernäring och hur detta kan förebyggas inom ramen för ett förbättrat kontaktmannaskap. Detta sker i form av gemensamma nätverksträffar/utbildningsdagar med möjlighet till erfarenhetsutbyte. På den egna arbetsplatsen fortsätter deltagarna/kontaktmännen eget arbete med att utveckla enhetliga

3 3 kostrutiner och på så sätt stärka sitt eget och kollegors kontaktmannaskap. Detta arbete ska redovisas på avslutning i december. Tre nätverksträffar och ett handledningstillfälle på den egna arbetsplatsen. Tillgång till kostexpertis Projektet har under hand haft tillgång till kostexpertis i form av stadens Kostenhet samt kursledningen som har dietistkompetens. Plan för utvärdering och uppföljning Del 1, 2 och 3 har redan utvärderas genom enkäter, nätverksträffar och redovisning av eget arbete. Del 4 kommer att redovisas med enkät och eget arbete under dec Erfarenheter och resultat från hela programmet/projektet kommer att sammanfattas i en slutrapport Projekt - Matglädje hela livet Projektet innebär att vid en boendeenhet på Alströmerhemmet utveckla en metod och arbetssätt för kost och måltider med syfte att förbättra och klarlägga teamwork och samarbete kring individen, tydliggöra beställningssystem, kommunikation och kostansvar samt säkerställa önskeläge/börläge. Syftet är att manualisera metod och arbetssätt med syfte att säkertsälla Teamwork och samarbete kring individen God kvalité i både måltidssituation och mat Kontinuitet i måltids- och beställningsprocessen Tidsplan: Projektet planeras förberedas våren 2011, genomföras hösten 2011 och utvärderas första kvartalet Se projektplan Projektststus: Projektet har ännu inte kommit igång på grund av chefsbyte (juni 2011). 3. Projekt Samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården på Kungsholmen Projektets syfte är att - för de demenssjukas bästa - öka kunskapen inom demensområdet och förbättra samverkan mellan olika aktörer inom socialtjänsten och den lokala hälso- och sjukvården på Kungsholmen. Projektet har även ambitionen att tydliggöra vårdkedjan kring de demenssjuka och deras anhöriga samt vem som gör vad i vårdkedjans olika delar. Samverkan skall ske inom ramen för de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom. På sikt kan projektets erfarenheter komma andra till del och utgöra modell för samverkan inom den övriga stadsdelen.

4 4 Detta har hänt: Förberedande samverkanskonferens kring nationella riktlinjer Den 2 december 2010 genomfördes en förberedande samverkanskonferens med aktörer från socialtjänsten på Kungsholmen och hälso-och sjukvården lokalt med anledning av inlämnad ansökan om stimulansmedel till socialsyrelsen. Vid konferensen presenterades de nya nationella riktlinjerna för de olika aktörerna. Deltagarna diskuterade hur samverkan skulle kunna komma till uttryck och beslutade att ta fram en gemensam projektplan Uppstarts konferens för projektet Vid samverkanskonferensen den 22 februari presenterades förslag till projektplan vilken godkändes. Styrgruppen för projektet bildades vilken hade sitt första sammanträde Styrgruppen beslutade att projektet kunde fortsätta I enlighet med projektplanen. Försenad projektstart. Projektstarten har kommit att försenas eftersom finansieringen för hälso-och sjukvårdens aktörer varit oklar varför endast en uppstart av projektet varit möjligt att göra fram till dags dato, juni Projektet kommer att fortsätta under 2011 och Se gemensam projektplan för socialtjänsten och hälso- och sjukvården på Kungsholmen antagen reviderad Program för kompetensutveckling inom vård och omsorg om personer med demenssjukdom på Kungsholmen enligt nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2010 Programmet för kompetensutveckling är uppdelat i följande två delar: Program för att utveckla demensteam inom hemtjänst och servicehus på Kungsholmen Utbildningsprogram i personcentrerad omvårdnad för vård och omsorgspersonal och olika yrkesgrupper som arbetar kring de demenssjuka på kungsholmen. Syfte och mål Programmet är ett för stadsdelen gemensamt projekt. Projektets ambition och syfte är att - utveckla två till fyra demensteam inom hemtjänst och servicehus på Kungsholmen med syfte att öka de demenssjukas möjlighet att bo kvar hemma samt och förbättra kvalitén i vården och omsorgen om de demenssjuka. Tanken är att genom införandet av demensteam i stadsdelen skapas en bättre grund för att utveckla kontakt och samarbete med beställarenheten och primärvården på Kungsholmen.

5 5 - utveckla bemötandemetoder och förhållningssätt inom ramen för ett personcentrerat arbets- och förhållningssätt för personalen i mötet med de demenssjuka och deras anhöriga inom såväl äldreboenden som i hemtjänsten. Utbildningsprogrammet syftar till att öka kompetensen hos olika yrkesgrupper som arbetar kring de demenssjuka och skapa förutsättningar för dialog och samsyn kring begreppet personcentrerad omvårdnad enligt de nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Målet är att alla som arbetar med demenssjuka på Kungsholmen lägst skall ha genomgått webbutbildningen Demens ABC och fått godkänt. Grov tidsplan Programmet har startat under 2010 med sikte att genomföras under 2011 och 2012 med uppföljning Uppföljning och utvärdering De nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom kommer att utgöra grund. Projektet kommer att följas upp under hand genom bland annat gemensamma nätverksträffar och enkät. Se program för kompetensutveckling inom vård och omsorg om personer med demenssjukdom på Kungsholmen Projekt Läkemedelsgenomgångar. Hela läkemedelskedjan, Solbackens vård- och omsorgsboende Projektet syftar till att på Solbackens vård- och omsorgsboende hitta en arbetsmetod för läkemedelshantering och läkemedelsbehandling från ordination till intag som är så bra som möjligt. Projektet planeras genomföras genom kartläggning av läkemedelskedjan, göra rutinförbättringar, utbilda all vård- och omsorgs personal och sjuksköterskor, läkemedelsgenomgångar mm. Apoteket Farmaci kommer att ingå i arbetslagen. Detaljplan har tagits fram med berörda hösten Tidsplan: projektet planeras att förberedas hösten 2010 med genomförande och utvärdering under vår och höst Överenskommelse om samverkan med landstinget på länsnivå har skett. Överenskommelse lokalt med landstingets vårdgivare kommer att göras. Gemensam uppföljningsmodell kommer att tas fram. Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer för läkemedelsanvändning kommer att ligga till grund för samarbetet. 6. Projekt Social dokumentation steg 7 och 8. Avslut och implementering Dokumentationsprojektet som drivits med stimulansmedel sedan 2007 börjar nu gå mot sitt slut. Det finns behov av att implementera projektets arbetssätt och arbetsform efter projektavslut så att vunnen kunskap och samarbete inte går förlorad. Projektets ambition är att formera en gemensam utbildningsorganisation där kommunala och privata utförare samt förvaltningens beställarenhet och IT-stöd i samverkan kan fortsätta att utveckla den sociala dokumentationen inom ramen för den ordinarie verksamheten.

6 6 Tidsplan: Social dokumentation steg 7 och 8 genomförs under hösten 2010 och våren 2011 med avslut och utvärdering under hösten Detta har hänt: Styrgruppen för Kompetensutvecklingsprojekten på Kungsholmen har bildat ett Utvecklingsråd och träffat överenskommelse om former för samverkan med målet att utveckla Stockholm stads bästa äldreomsorg i Kungsholmens stadsdelsförvaltning senast Samverkansöverenskommelsen omfattar Attendo Care AB, Carema CareAB, HSB Omsorg AB, Kungsholmens stadsdelsförvaltning, Olivia Hemtjänst AB, Temabo AB och Stiftelsen Röda Korshemmets äldreomsorg. Se antagen överenskommelse Program Utveckla hemstöd/hemtjänst för äldre med psykosociala problem i ordinärt boende och servicehus Programmet syftar till att utveckla omsorgspersonalens kompetens och förhållningssätt för att bättre kunna hantera vardagsproblem i mötet med äldre personer med psykosociala problem av olika slag. Genom bland annat gemensamma nätverksträffar, utbildningsdagar och handledning utveckla kontakt och samarbete med lokala aktörer inom äldre och missbruksområdet. Vidare är ambitionen att utveckla former för organisation och arbetssätt i arbetsteam samt utveckla samspelet mellan utförarenheterna och biståndshandläggarna på Kungsholmen kring beställning och utförande. Tidsplan Genomföradet planeras enligt nedan: Uppstart - Programmet förbereds under hösten 2010 med två uppstartande diskussionsföreläsningar med utförare från hemtjänsten, servicehusen och beställarenheten samt berörda chefer på Kungsholmen. Avsikten med de introducerande diskussionsföreläsningarna är att ringa in problem och hinder samt inventera intresse att gå vidare och organisera arbetet i stödteam för målgruppen. Genomförande - Genomförandet sker under 2011 Uppföljning/Utvärdering - Utvärdering sker fortlöpande genom nätverksträffar och avslutas med en gemensam nätverksträff med berörda deltagare och chefer. Deltagande utförarenheter Fyra utförarenheter och stadsdelens beställarenhet har anmält intresse att delta i programmet. De i programmet ingående utförarenheterna är Fridhemmets servicehus, Olivia Hemtjänst, Hantverkargatans hemtjänst och Pilträdets servicehus. Från beställarenheten deltar tre biståndshandläggare med särskilt ansvar för målgruppen. Program vår 2011 Vårens program omfattar handledning för omsorgspersonalen med syfte att ges stöd i bemötandet och hanterandet av de kunder de har. Biståndshandläggarna har dels egen

7 7 handledning utgående från ett beställarfokus dels gemensam handledning med omsorgspersonalen kring kommunikation och beställning. Gruppen deltar också gemensamt i en tvådagars utbildningskonferens om psykisk ohälsa hos äldre. Program hösten 2011 Under hösten ansvarar respektive utförare, beställarenheten och hemtjänstutförarna, för att utveckla sina arbetsorganisationer utifrån det behov och intresse som finns lokalt. Gemensamma utbildningssatsningar ska arrangeras och ska vända sig till alla medarbetare oavsett om utföraren kommer att organisera sig som team eller inte. Ett utbud ska tas fram med varierande innehåll som utföraren kan ansluta till utgående från vad man tänker satsa på. Vidare planeras att tillsätta en arbetsgrupp med uppgift att ta fram förslag till lokal rutin för att klarlägga ansvar och vad som gäller i samarbetet kring målgruppen mellan beställarna och utförarna på Kungsholmen. Ett förslag om detta skall presenteras för utförarcheferna under hösten Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering kommer att ske under hand genom kontakt och dialog i gemensamma avstämnings och nätverksträffar. Slutrapport med sammanfattning av projektet kommer att göras under 2011/2012. Tillgång till expertis Diskussionsföreläsningarna har letts av Anita Fernström, socionom med långvarig erfarenhet av psykiskt funktionshindrade och missbrukare. Siv Bringetun, dåvarande verksamhetschef på Gamlebo (äldreboende för missbrukare) har handlett grupperna.

STARTBIDRAG 2012 TILL SPECIALISERADE HEMTJÄNSTGRUPPER MED INRIKTNING MOT PERSONER ÖVER 65 ÅR MED DEMENSSJUKDOM ELLER KOGNITIV FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STARTBIDRAG 2012 TILL SPECIALISERADE HEMTJÄNSTGRUPPER MED INRIKTNING MOT PERSONER ÖVER 65 ÅR MED DEMENSSJUKDOM ELLER KOGNITIV FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBILDNING Lotta Burenius 08 508 36 202 SID 1 (6) 2012-02-20 DNR 070101/2012 pm STARTBIDRAG 2012 TILL SPECIALISERADE HEMTJÄNSTGRUPPER MED INRIKTNING MOT PERSONER ÖVER

Läs mer

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsättning Ansökan Sida 1 (5) 2016-01-21 av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Beställarenheten

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 2014-10-29 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care. Frösunda har 44 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått

Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått Sammanställning av hur beviljade stimulansmedel fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågått 2010-2011 Rehabilitering Verksamhet Utförare/anordnare Fördelad Sinnenas Trädgård Socialtjänsten,

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018

Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Bilaga 10, tertialrapport 2 2018 Äldreomsorgsavdelningen Dnr 1.2.1-277-2018 Sida 1 (5) Uppföljning av hemtjänst, servicehus och vårdoch omsorgsboende 2018 Bakgrund All

Läs mer

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010 Utvärderingsrapport 2010-05-24 Upphandlingsansvarig Upphandling Stockholms stad Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius 125-102/2010 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin

Vård- och omsorgsförvaltningen 2015-10-15 Dnr von/2015:129. Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Petra Oxonius Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Demensstrategi Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden godkänner demensstrategin Sammanfattning Antalet äldre ökar och

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Uppföljning av särskild boende och hemtjänst 1 april till 31 juli 2012

Uppföljning av särskild boende och hemtjänst 1 april till 31 juli 2012 Uppföljning av särskild boende och hemtjänst 1 april till 31 juli 2012 Genomfört oanmält nattbesök i särskilt boende Under natten mellan den 16 och 17 augusti genomförde förvaltningens kvalitetsuppföljare

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt.

Samverkan inom kost och nutrition är inte aktuellt, var och en av kommunerna genomför sina projekt och Länssjukhuset har sitt projekt. Samverkan mellan landstinget och kommunerna i länet angående Socialstyrelsens stimulansmedel för 2007 när det gäller vården av äldre, 2007-08-24 Ledningen för Landstingets Primärvård bjöd in representanter

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer

Område Rehabilitering

Område Rehabilitering Redovisning av avslutade projekt och aktiviteter finansierade av statliga stimulansbidrag för utveckling av vården och omsorgen om äldre personer. Område Rehabilitering KomSam projektet Äldreenheten, Nacka

Läs mer

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel

Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Projekt Lärandeorganisation i Älvsjö stadsdel Slutrapport 2009-01-09 Hans Stavrot Hans Stavrot arbetade vid tidpunkten för projektet som regionchef på Omsorgshuset i Älvsjö stadsdel. Projektet handleddes

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel inom äldreomsorgen för år 2010 och 2011

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel inom äldreomsorgen för år 2010 och 2011 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-07-21 Handläggare: Ingegerd Delin och Seth Nilsson Telefon: 508 12278 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26

Läs mer

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun PROJEKTPLAN Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun Titel: PROJEKTPLAN kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundsvalls kommun Projekt: Stimulansmedel Idnr:

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Kontaktmannaskap Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014

Redovisning av verksamhetsuppföljning inom äldreomsorgen 2014 Älvsjö stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.1.25-2015 Sida 1 (7) 2014-08-13 Handläggare Madeleine Peatt Karin Lindbom Telefon: 08-508 21 000 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman

Att arbeta med våld i nära relationer. Ingrid Hjalmarson Eva Norman Att arbeta med våld i nära relationer Ingrid Hjalmarson Eva Norman Utvärderingar om Våld i nära relationer Kommunernas och hälso- och sjukvårdens ansvar för insatser mot våld SoL 5 kap reglerar insatserna

Läs mer

Stjärnmärkt utbildningsmodell

Stjärnmärkt utbildningsmodell Stjärnmärkt utbildningsmodell 1 Sikta mot stjärnorna Tillsammans för en personcentrerad vård och omsorg Laila Becker Utvecklingsansvarig Stjärnmärkt Svenskt Demenscentrum AnnKristin Bergström Enhetschef,

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare: Attendo Care AB Kundval Nacka, Skarpnäck och Farsta Adress: Finntorpsvägen 2, 131 36

Läs mer

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd

BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING. Till Bromma stadsdelsnämnd BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 207-09-605 SID 1 (5) 2009-04-23 SDN 2009-05-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland

Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland Antagen av Beredningsgruppen för SocialKOLA 2013-02-27 Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland Bakgrund Beredningsgruppen för Social-KOLA i Västernorrland (Socialchefer eller

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen

Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Yrkesintroduktion för baspersonal inom äldreomsorgen Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM ÄLDREOMSORGEN 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för baspersonal inom

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn Remissvar Revisionsrapport Styckevis och delt Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Gudrun Sjödin tfn 508 05 411 Dnr - - 2006 Sammanträde 25 april 2006 Tjänsteutlåtande 7 april 2006 1 (4) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning av hur års stimulansmedel för att utveckla vården och omsorgen om äldre personer har används under 2012

Redovisning av hur års stimulansmedel för att utveckla vården och omsorgen om äldre personer har används under 2012 BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ÄL DREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 155-12-1.2.1. SDN 2013-03-21 SID 1 (7) 2013-02-21 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 508 06

Läs mer

Kostpolicy. Hemtjänst

Kostpolicy. Hemtjänst Kostpolicy Hemtjänst Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämndens värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina liv med hög livskvalitet

Läs mer

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus

Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Samordnade insatser för ett självständigt gott liv - utveckling med individens fokus Gemensam strategi för framtidens stöd och vård till personer med psykisk funktionsnedsättning 2016-05-25 Maria Andersson

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

SLUTRAPPORT. Utveckling av vårdkedjan för personer med nutritionsproblem - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms läns landsting

SLUTRAPPORT. Utveckling av vårdkedjan för personer med nutritionsproblem - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms läns landsting Omvårdnadsförvaltningen 2011-11-30 SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2011-12-21 SLUTRAPPORT Utveckling av vårdkedjan för personer med nutritionsproblem - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-18 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Samverkan socialnämnd och omvårdnadsnämnd Solna stad Mars 2016

Samverkan socialnämnd och omvårdnadsnämnd Solna stad Mars 2016 www.pwc.se Riskbedömning Samverkan socialnämnd och omvårdnadsnämnd Solna stad Mars 2016 Ansvarsområden för nämnderna Socialnämnden Socialnämnden ansvarar för att utifrån individens behov erbjuda skydd

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer

Redovisning av års stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgens innehåll och kvalitet

Redovisning av års stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgens innehåll och kvalitet BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VERKSAMHETSOMRÅDE ÄL DREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 155-12-1.2.1. SDN 2012-05-24 SID 1 (7) 2012-04-27 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 508 06

Läs mer

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208

Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 Välkommen! Dagverksamhet demens- Nätverksträff 13 nov 208 NÄTVERKSTRÄFF DAGVERKSAMHET DEMENS Välkommen! Förmiddag Nationell demensstrategi och riktlinjer Nuläge i Värmland Värmlands vård- och omsorgsprogram

Läs mer

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst

Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Kraften i kunskap stöd för en evidensbaserad socialtjänst Olivia Wigzell 2016-10-06 Vi ger den nationella bilden 2016-10-06 Socialchefsdagarna i Karlstad 2 Slutsatser från lägesrapport vård och omsorg

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-20 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012)

Utlåtande 2013:13 RV (Dnr /2012) Utlåtande 2013:13 RV (Dnr 327-984/2012) Överenskommelse om vård och omsorg för personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt och stöd till deras närstående Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa

Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa Piteå 2012-08-14 Till Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Ansökan om utvecklingsmedel för ökat stöd till äldre med psykisk ohälsa Bakgrund Organisation Piteå kommuns socialtjänst är organisatoriskt uppdelad

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Åtgärdsplan. Datum

Åtgärdsplan. Datum Nacka seniorcenter Sjötäppan Åtgärdsplan Datum 2017-10-10 Version 1 Deltagare:, Katarina Centerdal, Izabell Söderström och Maria Liwendahl Framtagen av Område Åtgärd Ansvarig Förslag Slut datum Systematiskt

Läs mer

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende

Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Tillsyn av rättssäkerheten för äldre personer i ordinärt boende Sammanfattning De flesta äldre anser att omsorgspersonalen har tillräcklig kompetens för att utföra insatserna och är i stort sett nöjda

Läs mer

Kvalitetsuppföljning inom äldreomsorg och personer med funktionsnedsättning

Kvalitetsuppföljning inom äldreomsorg och personer med funktionsnedsättning Bilaga 5 Kvalitetsuppföljning inom äldreomsorg och personer med funktionsnedsättning Uppföljning av vård- och omsorgsboenden och hemtjänst t o m 31 augusti 2011 Pilträdets servicehus och dagverksamheten

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning gällande vård- och omsorgsboende samt dagverksamhet på uppdrag av Äldrenämnden 2013

Anmälan av verksamhetsuppföljning gällande vård- och omsorgsboende samt dagverksamhet på uppdrag av Äldrenämnden 2013 Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Anmälningsärende Sida 1 (6) 2014-01-20 Handläggare Rana Saegh Telefon: 08-508 24 511 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen Anmälan av verksamhetsuppföljning

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare och enhet: Homemaild Hemservice AB Adress: Verksamhetschef/enhetschef: Maria Bangata 6

Läs mer

Kompetensutveckling inom äldreomsorgen på Kungsholmen inom ramen för stimulansmedel - Årsredovisning 2010

Kompetensutveckling inom äldreomsorgen på Kungsholmen inom ramen för stimulansmedel - Årsredovisning 2010 KOMPETENSUTVECKLING PÅ KUNGSHOLMEN KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG SID 1 (24) 2011-01-14 Kompetensutveckling inom äldreomsorgen på Kungsholmen inom ramen för stimulansmedel - Årsredovisning

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad

Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad Planera för våren 2013! Utbildningar för personal inom äldreomsorgen i Stockholm stad Äldrecentrum arrangerar i samarbete med äldreförvaltningen utbildningar med olika teman inom ämnesområdet nutrition,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Översiktlig sammanställning av hur beviljade stimulansmedlen fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågår

Översiktlig sammanställning av hur beviljade stimulansmedlen fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågår Översiktlig sammanställning av hur beviljade stimulansmedlen fördelats och vilka aktiviteter som genomförts alternativt pågår 2009-2010 Rehabilitering Enhet Utförare/anordnare Fördelad kostnad Beskrivning

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Projekt: Fallprevention Svedala kommun

Projekt: Fallprevention Svedala kommun Projekt: Fallprevention Svedala kommun Projektperiod: 110901-121231 Projektledare: Sofia Fredriksson, Leg sjukgymnast Projektansvarig: Anita Persson, Mas Yvonne Lenander, Enhetschef Hemsjukvården Beskrivning

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

Uppföljning av vård- och omsorgsboende, servicehus, dagverksamheter och hemtjänst 2014, sammanfattande kommentarer

Uppföljning av vård- och omsorgsboende, servicehus, dagverksamheter och hemtjänst 2014, sammanfattande kommentarer Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Sida 1 (9) Uppföljning av vård- och omsorgsboende, servicehus, dagverksamheter och hemtjänst 2014, sammanfattande kommentarer Alströmerhemmets vård- och omsorgsboende

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare och enhet: Enklare Vardag i Sverige AB bifirma till till Nursing Pool Solna AB Adress:

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Kostpolicy. Dagverksamhet

Kostpolicy. Dagverksamhet Kostpolicy Dagverksamhet Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämndens värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina liv med hög

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Utvärdering av äldreförvaltningens satsning på kompetensutveckling inom området äldre med psykiska funktionshinder.

Utvärdering av äldreförvaltningens satsning på kompetensutveckling inom området äldre med psykiska funktionshinder. Utvärdering av äldreförvaltningens satsning på kompetensutveckling inom området äldre med psykiska funktionshinder. 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Bakgrund... 4 Utvärderingsuppdraget...

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 1, 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av

Läs mer

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-09 SDN 2019 06 13 Handläggare Anne-Christine Davidsson Telefon: 0850806005 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar på remiss om mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Förslag

Läs mer

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-04-05 VOHJS13-032 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensamma nämndens vård, omsorg

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (6) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/

ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING. Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd. Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/ ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING FÖR ÄLDREO MSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-05 Handläggare: Ann-Sophie Rüder Telefon: 08/ 508 14 090 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Basuppgifter Utförare och enhet: Blomsterfonden Adress: Verksamhetschef/enhetschef: Ringvägen 107 118 60 Stockholm

Läs mer

Stödteam demens i Uppsala kommun

Stödteam demens i Uppsala kommun Stödteam demens i Uppsala kommun Britt-Inger Lavrell, samordnare Stödteam demens Äldreförvaltningen 11 april 2018 Bakgrund 2005 gav dåvarande Äldrekontoret uppdrag till dåvarande Vård&bildning att starta

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 1 (10) Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 Planerar ni att ansöka om stimulansmedel nästa år: Ja Företag/Sdf Enhet Ansvarig chef Tel.nr Mejladress Regiform

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Remissversion publicerad 23 november 2016 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Remissversion publicerad 23 november 2016 Övergripande tidsplan 23 nov HöstenHö 2016 10 feb 2017 vår/sommar 2017 Publicering av Remissversionen

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Seniorboendet och Hässelby villastad

Uppföljning av utförare i kundvalsmodellen för hemtjänst i ordinärt boende i Stockholms stad Seniorboendet och Hässelby villastad HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 24 NOVEMBER 2008 SID 1 (9) Handläggare: Josefin Johansson Telefon: 08-508 05 072 Dnr 602-596-2008 Sammanträde 16 december 2008 Till

Läs mer

En missbruksvård i stark utveckling vad har Kunskap till praktik bidragit med? Drogfokus 2012 10 25 gunborg.brannstrom@skl.se

En missbruksvård i stark utveckling vad har Kunskap till praktik bidragit med? Drogfokus 2012 10 25 gunborg.brannstrom@skl.se En missbruksvård i stark utveckling vad har Kunskap till praktik bidragit med? Drogfokus 2012 10 25 gunborg.brannstrom@skl.se Disposition - Vad har Kunskap till praktik bidragit med för att utveckla missbruks-

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Bakgrund Regeringen fattade den 24 april 2008 beslut om en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Ledarskap i primärvården. 22 maj 2018

Ledarskap i primärvården. 22 maj 2018 Ledarskap i primärvården 22 maj 2018 10.00 10.15 Inledning, nationell kompetenssatsning om psykisk hälsa i primärvården Henrik Tunér, Uppdrag Psykisk Hälsa 10.15 11.30 Vilken typ av ledarskap krävs i den

Läs mer

Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017

Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017 Välkommen! Träff om SveDem Värmland 13 juni 2017 Välkommen! Hur kan SveDem bidra till en fortsatt förbättrad vård och omsorg för personer med demenssjukdom i Värmland? SveDem som arbetsverktyg Nuläge Förbättringsområden

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I GULLSPÅNGS KOMMUN Senast gjord revidering: 12 10 15 Beslutet fattat av: Utförd av: Äldreomsorgsutskottet och IFO/LSS-utskottet Antagen av kommunfullmäktige 2013-01-28, 14 Eva Thimfors HANDLINGSPLAN FÖR NÄRSTÅENDESTÖD I

Läs mer