Välkommen till Christopher Polhem tillbaka till framtiden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Christopher Polhem tillbaka till framtiden"

Transkript

1 Välkommen till Christopher Polhem tillbaka till framtiden Detta material riktar sig till dig som vill besöka utställningen Polhem tillbaka till framtiden på egen hand med din grupp/klass som går i mellan- eller högstadiet. Om materialet och utställningen Materialet består av en lärarhandledning, samt 10 stycken uppsättningar av ett frågehäfte som eleverna ska arbeta med i utställningen. Utställningen är uppdelad i olika sektioner (A01 B09) som representerar olika delar av hans liv. Dessa sektioner följer också en färgkodning som gör det lättare att orientera sig i utställningen. Indelningen i olika sektioner återkommer också i frågematerialet för att ge ledtrådar om var i utställningen svaren till frågorna ska gå att finna. Syfte med materialet Syftet med arbetet i utställningen är att konkretisera teknikhistorien och visa exempel på problem som Polhem löste och därmed ge eleverna en förståelse för drivkrafter bakom teknikutveckling. Att tekniken har förändrats över tid är uppenbart när vi tittar på föremål i utställningen, till exempel 1600-talets vattenhjul. Men mekanismerna, länkarna och ihopkopplingarna är desamma som idag och genom att eleverna får testa, känna och prova olika mekanismer ökar deras förståelse för den teknik som lade grunden till många uppfinningar och innovationer som finns i vår tid. Gör så här Förberedelser inför besöket Här i lärarhandledningen finns frågorna redovisade som eleverna ska arbeta med på museet. Även svaren finns redovisade med kommentarer och motiveringar. Läs igenom materialet för att skapa en förförståelse för utställningen. Vi har även bifogat en kort introduktion till besöket som du som lärare kan använda dig av på museet. Se till att eleverna har med sig linjerat papper och pennor för att kunna dokumentera sina svar och reflektioner.

2 På museet I museets entré finns det färdiga uppsättningar av frågorna att låna. Samla gruppen i entrén till utställningen. Här kan du hålla en kortfattad introduktion till utställningen med hjälp av det bifogade materialet. Dela in klassen i tio olika grupper om 3-4 personer. Varje grupp får ett häfte vardera som de ansvarar för. Läskunnighet är ett krav för att kunna arbeta med uppgifterna. Hur lång tid besöket tar kan variera, men räkna med minst minuter för att hinna med frågorna. Låt eleverna anteckna sina svar. Det finns utrymme för fortsatta diskussioner när ni kommer tillbaka till skolan och går igenom frågorna. Till exempel kan eleverna få i uppgift att gruppvis redovisa sina resultat och reflektioner kring frågorna. Lärarens introduktion till utställningen Polhem Christopher Polhem var en svensk vetenskapsman som levde under Stormaktstiden. Han har betytt mycket för svensk teknikutveckling och några av hans uppfinningar har haft genombrott utomlands. Mer om Polhems och hans tid finns att läsa om här: Samla klassen framför A.01 för att introducera uppdraget. Den här utställningen är uppdelad i två rum, och den är färgkodad enligt den här modellen: Exempel att det ljusgröna med märkningen A.02 är denna del som handlar om Polhem när han var liten. Peka på den gröna väggen. Polhem var en svensk vetenskapsman som t.ex. är avbildad på våra femhundralappar. Han utvecklade många viktiga innovationer som har fått stor betydelse för teknikutvecklingen. Bland annat är han känd för att vilja sprida kunskap om olika mekanismer och kallas ibland för den svenska mekanikens fader I utställningen finns det bilder och texter men även saker att upptäcka och utforska. Saker som ni får testa, snurra och känna på. Ni kommer att få låna ett häfte med 20 frågor och en penna att skriva med, svarspappret som ni skriver svaren på ska ni lämna till er lärare. Ni kommer att jobba tillsammans i grupper om två eller tre. Det finns 10 häften. Häftet ni

3 får låna innehåller 20 frågor, fördelade på fem sidor. Det finns ledtrådar till var du ska leta efter svaren. (A.02) Alla 5 häften har olika förstasidor. Alla grupper har samma frågor men de börjar på olika ställen för att det inte ska bli för trångt och köbildning vid svaren. Frågorna med svar och kommentarer Polhems barndom Först lite grundfakta om Polhem: han föddes år 1661, hans mor var en borgardotter från Vadstena vid namn Christina Eriksdotter Schening och hans far var tysk köpman, som hette Wulf Christopher Polhammar. Christoffer adlades år 1716 och bytte då efternamn till Polhem. Han förlorade sin far vid 8 års ålder och fick flytta till sin farbror som bodde i Stockholm. När Polhem var 12 år gammal dog även farbrodern och Polhem blev tvungen att försörja sig som dräng på olika gårdar. Hur kan det ha varit att börja jobba som 12-åring, kan eleverna relatera till det? 1. Var föddes Polhem? Svar: Han föddes på Gotland. 2. Hur gammal var han när hans pappa dog? Svar: Han var 8 år gammal. Vetenskapsmannen Polhem tals porträttmåleri avslöjade ofta vad personen i fråga hade för titel. Alldeles särskilt viktigt var det för kungligheter att avbildas på ett kungligt sätt. På porträttet håller Polhem i ett matematikverktyg som visar att han var vetenskapsman. På Stormaktstiden i Sverige var litteratur för vetenskapsmän skriven på latin, och det var prästerna som kunde latin. Polhem försökte lära sig latin genom att studera ett lexikon, men det gick inte och han behövde hjälp. Han promenerade till prästen och erbjöd sig att laga dennes urverk mot att få kunskap om latin.

4 Genom att laga fler klockor åt fler präster och bygga upp ett nätverk av kontaktpersoner. Genom dessa kontakter kom Polhem till slut till Uppsala för att studera. Det var mycket ovanligt att andra människor än adeln studerade vid universiteten. Polhem fick bo och arbeta (med att laga urverk) för en universitetsprofessor; Anders Spole, som i sin tur hjälpte Polhem att bli inskriven vid universitetet, mot att han lagade det gamla medeltida konsturet i Uppsala domkyrka. Det tog Polhem flera år att laga uret, han studerade på dagarna och arbetade med uret på nätterna. Polhem var inte bara en annan samhällsklass än sina studiekamrater, han var också många år äldre. Isaak Newtons bok Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, ofta förkortat till enbart Principia, var nyutkommen när Polhem gick på universitetet. Det var alltså Newtons banbrytande teorier om ex påverkan om alla kroppars tillstånd och gravitation som vetenskapsmännen läste om, men för det mesta undersökte de världen omkring sig. Genom vetenskapliga studier, med ett undersökande arbetssätt, upptäckte man olika fenomen, som tillexempel att luft finns, och att det finns något i luften som vi behöver för att leva. 3. Porträttet: Vad håller Polhem i handen? Svar: En proportionalcirkel. 4. Och vad användes en sådan till? Svar: Ett instrument för att göra enklare beräkningar och omvandlingar. 5. Vad är detta? Svar: En bok skriven på latin (om pneumatik av Heron av Alexandria). Christopher Polhem skrevs in för att studera vid Uppsala universitet. 6. Hur gammal var han då? Svar: 25 år. 7. På universiteten lärde man sig om fysik genom experiment, man undersökte naturen på ett vetenskapligt sätt. Ge ett exempel på hur man lärde sig om luft på den här tiden? Svar: Genom att sätta en fågel (eller som här på museet en mus) under en glaskupa och sedan pumpa ur luften. När syret tog slut svimmade djuret av (den vaknade till liv när luft släpptes in i kupan igen).

5 Polhems resa Polhem fick genom sina kontakter med kungahuset möjlighet att göra en studieresa. Karl XI såg Polhems potential och ville att han skulle vara med och utveckla Sverige. Polhem gav sig iväg på en lång resa, för att ta reda på mer om teknik och andra länders utveckling. Han lämnade sin gravida hustru Maria med två barn och reste med häst och vagn genom Europa tillsammans med en av sina studenter. Hur kan det ha känts att vara hemifrån i tre år utan särskilt mycket kontakt förutom några få brev? 8. Polhem gjorde en lång resa i Europa, hur många år var han bortrest? Svar: 3 år. Polhems mekaniska alfabet Polhem ville sprida sin kunskap om mekanik och byggde därför upp det mekaniska alfabet. Precis som en författare behöver kunna bokstäverna i alfabetet för att kunna kombinera dem till ord och därefter till meningar och till historier och böcker, lika väl behöver en ingenjör som ska bygga en maskin förstå de olika delarna som ska samverka. Några av de modeller som finns i montern har Polhems studenter byggt och modellerna har varit en del av Kungliga Tekniska Högskolan. Under sin utbildning har KTH-studenter byggt modeller av tekniska principer för att få förståelse för exempelvis rörelseöverföringar, så sent som på 1920-talet. 9. Vilken av de tre modellerna på det gula bordet finns inte i modellskåpet vid väggen? Svar: Axel med Polhemsknut/kardanknut. Kardanaxeln i en bil är just en Polhemsknut. Kan ni hitta andra mekanismer i er vardag? Undersök till exempel några leksaker som på något sätt rör sig!

6 Industrialiseringen Polhem var före sin tid, han såg hur maskiner kunde utföra arbete istället för människor och att den var billigare i drift! 100 år senare kom ångmaskinen att slå igenom och maskiner och fabriker blev ett faktum i tillverkningsindustrin. Han konstaterade till och med själv att han var född i fel tid, världen var inte redo för hans tankar om exempelvis denna effektivisering. 10. Veva på remdriftshjulen i taket, på den i mitten står det ett budskap från Polhem, vilket? Svar: Wattudriften behöver ej mat och lön som människor. Genombrottet Kung Karl VI gav Polhem livslång lön för att han skulle vara med att driva Sverige framåt. Polhem hade många tankar om tillexempel hur vi skulle exportera mer råvaror men även förädla järnet i Sverige, istället för att exportera råvaran till England och sedan importera de färdiga verktygen. En av Polhems stora idéer gällde att få upp malm från gruvor. Kungen trodde på denna idé och gav Polhem i uppdrag att bygga Machina Nova i Falu Koppargruva år Hans konstruktion byggde på en typ av löpande band, där malmtunnorna for fram på räls, fylldes med malm och hissades upp med hjälp av ett hakspel med stänger istället för hinkar i linor. Vidare tömdes tunnorna ovan mark och fortsatte tillbaka ner i gruvan allt helt automatiskt. Tyvärr satte flera olika parameterar stopp för bygget och det fungerade dåligt. Falun och Sverige var inte redo för denna typ av effektivisering. Rädsla för ny teknik var stor och gruvarbetarnas rädsla för att bli av med sina arbeten gjorde att det skedde en del sabotage. Är vi öppna för att ta emot och anamma ny teknik? Vilken är den nya tekniken Du har anammat? 11. Polhem byggde ett stort uppfodringsverk i Falun som hissade upp malmen från gruvan, som på museet är gestaltat med en röd modell, där du kan snurra hjulet, och då klättrar hinken upp. Vad heter den maskinen? Svar: Machina Nova (den nya maskinen).

7 Modellkammaren När en byggherre skulle uppföra ett bygge fanns det inte så många ritningar, istället kunde man få låna en modell. Det handlar om att förstå tekniken genom att studera en modell. Polhem konstruerade inte bara inom gruvnäringen, här hittar vi modeller av sjukhussäng, en torktumlare, en skärningsmaskin för tillvekning av textil och en kakelugn. Denna brandstege bygger på samma teknik som vi hittar t.ex. i en saxlift. 12. Vad är detta (bilden)? Kan du komma på något annat exempel där vi använder oss av samma mekaniska princip? Svar: En brandstege. Litteratur Unga vetenskapsmän i Sverige; Anders Celcius, Carl von Linné och Anders Alströmer startade en vetenskapsakademi där Polhem var hedersmedlem. All litteratur för studenter skrevs på latin, men Polhem föreslog att de skulle ge ut vetenskaplig litteratur på svenska. Detta är premiärnumret av tidskriften som var skriven på svenska. 13. Vad heter den tidskrift som vetenskapliga sällskapet Collegium Curiosorum gav ut år 1716? Svar: Daedalus Hyperboreus Eftervärlden Tre av Polhems elever har dels dokumenterat mycket av det Polhem gjorde och dels spridit detta till eftervärlden. 14. Vilka var Carl Cronstedt, Emanuel Swedenborg och Augustin Ehrensvärd? Svar: Polhems studenter/elever/lärjungar.

8 Stiernsund I Dalarna byggde Polhem en verkstad, en fabrik skulle vi kalla den för idag, där många smeder, hantverkare och urmakare arbetade. Under många år bodde familjen Polhem här. Maskiner som drevs av vattenkraft, tillverkade tex kugghjul, tallrikar och lås. Polhem sålde lås och ur i första hand men även andra uppfinningar han hade skapat. Här mötte Polhem motstånd igen. Urmakare filade ett kugghjul i taget. Det tog tid. Om Polhems maskin kunde tillverka årsproduktionen av kugghjul så snabbt då skulle urmakarna bli av med sina arbeten och försörjning. 15. Hur många personer behövdes för att driva Polhems automatiska kugghjulskärningsmaskin? Svar: 1 person (och ett vattenhjul). 16. Hur många kugghjul kunde maskinen tillverka på 8 dagar? Svar: Lika många kugghjul som behövdes i Sverige under ett helt år. En finurlig uppfinning Polhem gjorde är denna den konstige tapp. Genom att med husbondens nyckel ställa in antal glas på butlerns nyckel fick butlern bara ur exakt så många glas vin ur tunnan i vinförrådet. På så sätt kunde husbonden kontrollera att inte personalen snikade åt sig några droppar. 17. Vad är detta (bilden)? Svar: Konstige Tapp (för att kunna bestämma och mäta hur mycket som tappas ut från exempelvis brännvinstunnan). 18. Tryck på knappen på modellen av smedjan. Hur många verktyg drivs av de två valsarna? Svar: 6 st.

9 Om Polhem hade levat idag Polhemsexperterna på filmen anser att Polhems sätt att tänka kring leverans av platta paket och standardmått, eller vara påhittig vad gäller nya produkter liknas han vid grundarna till Ikea och Apple. Hur hade Polhem haft det om han levt idag? Vilka saker hade han förbättrat? Skulle det vara möjligt att få livslång lön? Skulle han ha uppskattat mobiltelefonen? Vilka problem möter uppfinnare idag? Diskutera och jämför nu och då. 19. Lyssna på ljudet i bildspelet i verkstan: Vem anser de två experterna att Polhem skulle ha varit om han hade levt idag? Svar: Steve Jobs och Ingvar Kamprad. Urverken Genom att undersöka, ta isär och sätta ihop igen lärde sig Polhem om att laga urverk. Inte bara laga utan även förbättra. För att kunna förbättra behöver man förstå. Hur fungerar det? Var tar det emot? Varför är den ena pendeln längre? Vad är det som stoppar lodet att dunsa i golvet? Snurra på klockorna, se vad som händer, observera och dra egna slutsatser. 20. Snurra på de gula urverken, vad är skillnaden mellan de båda? Hur tror du dessa skillnader påverkar effekten? Svar: Ankargång och spindelgång, dvs kugghjulet är stående respektive liggande. Ankargångsurverket har också längre pendel och tyngre lod.

Polhem 350. Lärarhandledning för årskurs 1-3

Polhem 350. Lärarhandledning för årskurs 1-3 Polhem 350 Lärarhandledning för årskurs 1-3 JÖNKÖPINGS KOMMUN Tfn 036-10 50 00 (vxl) Postadress (om inget annat anges) 551 89 Jönköping www.jonkoping.se UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping

Läs mer

Transformera Transportera Att lagra Kontrollera/styra/reglera Kilen skruven lutande planet LUTANDE PLANET KILEN

Transformera Transportera Att lagra Kontrollera/styra/reglera Kilen skruven lutande planet LUTANDE PLANET KILEN De enkla maskinerna Teknik är en sammanfattande benämning på alla människans metoder att tillfredsställa sina önskningar genom att använda fysiska föremål. Detta görs oftast genom att utnyttja och omvandla

Läs mer

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Solcellsbilar Våra bilar spyr ut smutsiga avgaser. Strömmen hemma i vägguttaget kommer delvis från smutsig kolkraft och vi slänger mycket som skulle kunna återanvändas. Många

Läs mer

Polhem en influencer från förr Mekanikens historia

Polhem en influencer från förr Mekanikens historia Centralt innehåll: Tekniska lösningar Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar Teknik, människa, samhälle och miljö Polhem en influencer från förr Mekanikens historia Årskurs 4-9 Sverige har en

Läs mer

Pedagogisk planering

Pedagogisk planering Pedagogisk planering Årskurs 6 Ämne: Rörelse och konstruktion (NTA-låda) Period: Vecka 39 ca: vecka 51 Det här ska vi träna på: (Syfte) Hur framgångsrik en teknisk produkt är beror på den vetenskap som

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

skapande skola teknik & fysik årskurs 4-6

skapande skola teknik & fysik årskurs 4-6 skapande skola teknik & fysik årskurs 4-6 Om utställningen Renässansmänniskan Leonardo Da Vinci (1452-1519) var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden

Läs mer

MEKANIKENS GYLLENE REGEL

MEKANIKENS GYLLENE REGEL MEKANIKENS GYLLENE REGEL Inledning Det finns olika sätt att förflytta föremål och om du ska flytta en låda försöker du säkert komma på det enklaste sättet, det som är minst jobbigt för dig. Newton funderade

Läs mer

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3.

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. MITT I RYMDEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna

Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna Eskilstuna C Lärarhandledning för högstadiet och gymnasiet. Eskilstuna stadsmuseum Faktorigatan 4, 632 20 Eskilstuna Även om ni går själva i utställningarna på Eskilstuna Stadsmuseum så är det viktigt

Läs mer

- Industrialiseringen av Sverige från 1800-talet till idag

- Industrialiseringen av Sverige från 1800-talet till idag Teknikhistoria - Industrialiseringen av Sverige från 1800-talet till idag Ett ämnesövergripande område i ämnena: NO och SO Förmågor: Analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

CHRISTOPHER POLHEM. Konstruktör och företagare i 1700-talets Sverige KERSTIN WESTERLUND

CHRISTOPHER POLHEM. Konstruktör och företagare i 1700-talets Sverige KERSTIN WESTERLUND CHRISTOPHER POLHEM Konstruktör och företagare i 1700-talets Sverige KERSTIN WESTERLUND Omslag: Porträtt av Christopher Polhem. Tekniska museets samlingar. Titelsida: Polhems Vattenkonst. Ritad av Samuel

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Lärarhandledning lågstadiet

Lärarhandledning lågstadiet Lärarhandledning lågstadiet Kära lärare, Vi är glada över att ni kommer och besöker Tycho Brahemuseet tillsammans med er klass! Denna handledning är tänkt som ett erbjudande för dem som kan tänka sig att

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti

Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti 1 Enkel dramatisering Den helige Augustinus Festdag 28 augusti Bakgrund Den 28 augusti firar kyrkan den helige Augustinus. Augustinus föddes 354 e.kr i Tagaste i nuvarande Souk Ahras i Algeriet (i dåtidens

Läs mer

Bröderna Ericsson och kanalbygget

Bröderna Ericsson och kanalbygget Bröderna Ericsson och kanalbygget (Hittat i ett tidningsurklipp från 1957) För alla svenskar är namnen John och Nils Ericsson välbekanta. Alla vet, att John Ericsson var en stor uppfinnare, och att det

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv

Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Leonardo da Vinci den gåtfulle mästaren - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 6-9, Gymnasiet, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Bokens

Läs mer

Vad gömmer sig det bestämmer du!

Vad gömmer sig det bestämmer du! 1 (5) Vad gömmer sig det bestämmer du! Utifrån en rektangulär låda får eleverna konstruera något som rör sig med hjälp av pneumatik. Kanske blir det ett monster som gömmer sig i en grotta eller en figur

Läs mer

Teknik Granbergsskolan 7-

Teknik Granbergsskolan 7- Teknik Granbergsskolan 7- Teknikämnets Syfte 9 Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: identifiera och analysera tekniska lösningar

Läs mer

TEMA 1800-TAL Industrialiseringen av Sverige ÅR.8 V.5-11

TEMA 1800-TAL Industrialiseringen av Sverige ÅR.8 V.5-11 TEMA 1800-TAL Industrialiseringen av Sverige ÅR.8 V.5-11 För att nå målen för godkänt skall eleven Redogöra för skiftesreformerna och förändringarna i jordbruket under 1800-talet Redogöra för några betydelsefulla

Läs mer

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Teknik med el sidan 1. Mål ur Lgr 11: Vad gjorde våra förfäder utan elektricitet? Leva utan el? Författare: Torsten Bengtsson Teknik med el sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål ur Lgr 11: Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta (Teknik åk 4-6) Olika sätt att hushålla med

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0

Lärarhandledning. Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg. Version 1.0 Uppdrag Nobel ett pedagogiskt verktyg Lärarhandledning Version 1.0 OBS! Denna handledning är ett pågående arbete. Kom gärna med kommentarer och förslag till förbättningar och förändringar efter att du

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER

LÄRAR- HANDLEDNING PAPPER LÄRARHANDLEDNING Papper Hej! Vi inom Papperskretsen brinner för pappersanvändning och återvinning. I Sverige lämnar vi tillsammans in över 90 procent av alla tidningar, tidskrifter, kataloger och reklamblad

Läs mer

Hjulmakarna i Kalleby

Hjulmakarna i Kalleby Hjulmakarna i Kalleby Vad gör människorna på bilden? I Kalleby i Bohuslän finns den här hällristningen som visar tre människor som alla håller i ett hjul. Hällristningen gjordes under bronsåldern och vi

Läs mer

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK 8A MAJA JOHAN WILLE JONTE DÅTIDENS TEKNIK HUR VAR DET FÖRR? INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN ÄR EN STOR DEL AV DÅTIDENS TEKNIK EFTERSOM ATT DET VAR TEKNIKENS

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Exempel på observation

Exempel på observation Exempel på observation 1 Jag gjorde en ostrukturerad, icke deltagande observation (Bell, 2005, s. 188). Bell beskriver i sin bok ostrukturerad observation som något man tillämpar när man har en klar uppfattning

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Matematikvandring på Millesgården

Matematikvandring på Millesgården Matematikvandring på Millesgården Kort beskrivning Detta är en matematikvandring på Millesgården där läraren går runt tillsammans med klassen och gör gemensamma stopp där eleverna löser olika matematikuppgifter

Läs mer

skapande skola bild årskurs 7-9

skapande skola bild årskurs 7-9 skapande skola bild årskurs 7-9 Om utställningen Renässansmänniskan Leonardo Da Vinci (1452-1519) var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden

Läs mer

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

ARBETE VAD ÄR DET? - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. Inledning ARBETE VAD ÄR DET? När vi till vardags pratar om arbete är det en helt annan sak än begreppet arbete i fysikens värld. Ett lönearbete är t ex att arbeta som vaktpost utanför Buckingham Palace.

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR?

LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? 01 LEKTION 1: VAD GÖR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik

Läs mer

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och

Mirella och Lukas förstår inte vad mannen pratar om. Det blir lite trångt när han ska tränga sig förbi dem i den smala trappan. Står det några och Hisstunnan Det luktar verkligen rök. Inte cigarettrök, utan ungefär sådan där rök som kommer från eld. De fortsätter försiktigt i den rangliga järntrappan, som ringlar sig neråt. Kolla! Det är den där

Läs mer

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet

en av makarna kan ta den andras efternamn som sitt och antingen behålla sitt efternamn som mellannamn eller avstå från det namnet Alla i Sverige ska ha minst ett förnamn och ett efternamn. Vanliga svenska namn är t.ex. Erik Lindberg eller Anna Andersson. Man kan ha flera förnamn (som t.ex. Anna Christina Marie) det eller de namn

Läs mer

En produkts livscykel

En produkts livscykel En produkts livscykel Du ska arbeta med en produkt eller förpackning. Den ska vara gjord av ett eller flera olika material. Du ska beskriva produkten från det att produkten är råvara och fram till färdig

Läs mer

Bygga fordon 4-6. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11

Bygga fordon 4-6. Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Bygga fordon 4-6 Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

SKOLPROGRAM HT Att hitta en skatt Vem äger skatten Gruvdrängstur Kemin i underjorden Teknisk visning

SKOLPROGRAM HT Att hitta en skatt Vem äger skatten Gruvdrängstur Kemin i underjorden Teknisk visning SKOLPROGRAM HT 2016 Att hitta en skatt Vem äger skatten Gruvdrängstur Kemin i underjorden Teknisk visning NYTT FÖR 2016 Gruvmuseet Gruvmuseet vid Falu Gruva bjuder in dig att delta på en resa i gruvans,

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Var och när föddes Christopher Polhem?

Var och när föddes Christopher Polhem? Var och när föddes Christopher Polhem? Av Michael Lindgren (Detta vetenskapliga kåseri publicerades första gången i Gotlands Allehanda den 23 december 1993.) En liknande rubrik kunde ni gotlänningar läsa

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Teknik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Teknik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Teknik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Tekniska lösningar...4 Tema 2. Teknik, människa, samhälle och miljö...6 Tema 3. Arbetssätt för utveckling av

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Teknik. Vad är teknik Teknik har genom historien hjälpt oss med önskningar och att lösa många problem. Nästan allt omkring oss är teknik

Teknik. Vad är teknik Teknik har genom historien hjälpt oss med önskningar och att lösa många problem. Nästan allt omkring oss är teknik Detta ska du kunna: Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, t ex trafiksystem, nätverk för datakommunikation, vattenoch avloppsystem

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL ARBETSUPPGIFTER UNDERVISNINGSMATERIAL 2: RESAN Berättelse del 1: Uppgift 1: Uppgift 2: Gruvarbetaren Rita ett hus som värms med geotermisk energi Soltornet med geotermisk energi Berättelse

Läs mer

ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN. Lärarhandledning

ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN. Lärarhandledning ASTRONAUT PÅ RYMD- STATIONEN Lärarhandledning 1 Vad gör en astronaut egentligen? Hur påverkar tyngdlösheten det dagliga livet ombord på rymdstationen? Genom olika montrar, som Gravitationstratten och Planetvågarna,

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Förnyelsebar energi Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11

Förnyelsebar energi Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Förnyelsebar energi Exempel på hur ENaT:s programpunkter är kopplade till Lgr-11 Allt arbete med ENaTs teman har många kreativa inslag som styrker elevernas växande och stödjer därmed delar av läroplanens

Läs mer

Viktiga moment i kursplanen

Viktiga moment i kursplanen En process där eleverna medverkar aktivt genom att tillsammans bygga, experimentera, undersöka, ställa frågor och kommunicera ger en mängd fördelar inlärningsmässigt. Även de mer traditionella kunskaperna

Läs mer

BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer.

BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET. Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer. BESKRIVNING AV NOBELVÄSKANS HEMLIGHET Med utgångspunkt i Alfred Nobel och hans arbete vill vi få eleverna att få lust att testa sida idéer. Utanför klassrummet...1 Tågstationen...1 Laboratoriet...2 Utanför

Läs mer

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Trafiksignalsystem

Lärares planering och genomförande av arbetsområdet Trafiksignalsystem t Tre lärare som undervisar i årskurs 9 har planerat och genomfört ett arbetsområde som handlade om trafiksignalsystem i sina klasser. Målen för arbetsområdet och därmed bedömningen har fokuserat på samtliga

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING INFORMATION OM PROJEKTET POLHEM350

LÄRARHANDLEDNING INFORMATION OM PROJEKTET POLHEM350 LÄRARHANDLEDNING LÄRARHANDLEDNING INFORMATION OM PROJEKTET POLHEM350 Christopher Polhem var en svensk uppfinnare som skulle ha fyllt 350 år under 2011. Med anledning av detta har initiativ tagits för att

Läs mer

skapande skola teknik & fysik årskurs 7-9

skapande skola teknik & fysik årskurs 7-9 skapande skola teknik & fysik årskurs 7-9 Om utställningen Renässansmänniskan Leonardo Da Vinci (1452-1519) var vetenskapsmannen och konstnären som utforskade människans livsvillkor utifrån de flesta kunskapsområden

Läs mer

2014-09-23. Löpande bandet. Christian Wikman, Jakob Lagerwall, Tobias Schack. Maskiningenjör - Halmstad högskola

2014-09-23. Löpande bandet. Christian Wikman, Jakob Lagerwall, Tobias Schack. Maskiningenjör - Halmstad högskola 2014-09-23 Löpande bandet Christian Wikman, Jakob Lagerwall, Tobias Schack Maskiningenjör - Halmstad högskola Innehåll Bakgrund... 1 Löpande bandets funktion... 2 Personerna bakom innovationen... 3 Innovationens

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Balthazar Science Center. Skolprogram. Upplev, prova, bygg och lär. Låt dig inspireras, experimentera och väck lusten till nya upptäckter!

Balthazar Science Center. Skolprogram. Upplev, prova, bygg och lär. Låt dig inspireras, experimentera och väck lusten till nya upptäckter! Balthazar Science Center Skolprogram 2016 Upplev, prova, bygg och lär. Låt dig inspireras, experimentera och väck lusten till nya upptäckter! Var med och testa teknik! Temalådor! Utöver våra skolprogram

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR?

LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 2: HUR JOBBAR EN INGENJÖR? Tid: 80 minuter Årskurs: 7-9 Huvudämne: Teknik KOPPLING TILL KURSPLANER FÖRMÅGOR Identifiera och analysera tekniska

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och

Läs mer

Fakta om Astrid Lindgren

Fakta om Astrid Lindgren SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar en av världens mest berömda barnboksförfattare. Vi får följa Astrids liv från barn till vuxen och får lära oss om hur historier och böcker

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov B. Elevens namn och klass/grupp

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Delprov B. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Källor och tolkningar Döden spelar schack med en man. En kyrkomålning från 1400-talet kan fungera som en källa till

Läs mer

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5

Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Hur bodde man förr? Handledning för lärare och elever i grundskolans år 3-5 Temat för den här handledningen är bostäder. Syftet är att ge en inblick i hur vi har bott i Sverige förr. Syftet är också att

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Den nya anläggningen på Raus plantering, Kopparverket

Den nya anläggningen på Raus plantering, Kopparverket Del 2: Kopparverket Den nya anläggningen på Raus plantering, Kopparverket På 1890-talet var den tillgängliga marken på fabriksområdet kring gödselfabriken Fosfaten, som låg i södra Helsingborgs centrum,

Läs mer

BLOCK 1. 1A. Att komma igång

BLOCK 1. 1A. Att komma igång BLOCK 1 1A. Att komma igång Blocket omfattar sidorna 8 23 i läseboken och sidorna 7 8 i grammatikboken samt hörövningar. 1. Vem är du? 2. Vilka fyra färdigheter är viktiga vid språkinlärning? 3. Hur många

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Med denna aktivitet försöker jag

Med denna aktivitet försöker jag LAURA FAINSILBER Ett funktionsrum Under Vetenskapsfestivalen i Göteborg 2001 bjöd matematiska institutionen på Chalmers och Göteborgs universitet på matematiska experiment för skolklasser. I en av aktiviteterna

Läs mer

MODELL AV VANDRINGSHJUL TRAMPHJUL FÖR TVÅ DRAGDJUR

MODELL AV VANDRINGSHJUL TRAMPHJUL FÖR TVÅ DRAGDJUR MUSKELKRAFT MODELL AV VANDRINGSHJUL TRAMPHJUL FÖR TVÅ DRAGDJUR 1800-TALET Med hjälp av tramphjul kunde människors och djurs muskelkraft förstärkas, så att tunga laster kunde lyftas. Tramphjul var vanliga

Läs mer

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning

MITT I RYMDEN. Lärarhandledning MITT I RYMDEN Lärarhandledning 1 Gör en resa ut i rymden och upptäck hur det är att bo, leva och jobba på en rymdstation. Hur gör astronauterna när de går på toaletten och varför är de fastspända när de

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Maria Svensson. Göteborgs universitet. Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. maria.svensson@ped.gu.se

Maria Svensson. Göteborgs universitet. Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. maria.svensson@ped.gu.se Maria Svensson Göteborgs universitet Institutionen för didaktik och pedagogisk profession maria.svensson@ped.gu.se Teknikkunskaper i en föränderlig värld Teknikkunskap Tekniska lösningar Tekniska principer

Läs mer

Läsförståelse 26. Magnetism. Jonas Storm, Kungsbroskolan, Tidaholm www.lektion.se. Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter.

Läsförståelse 26. Magnetism. Jonas Storm, Kungsbroskolan, Tidaholm www.lektion.se. Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter. Läsförståelse 26 Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter. Magnetism Innehåll Permanentmagneter och naturliga magneter Kompassen och jordens magnetfält Elektromagneten Från magnetism till

Läs mer

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10

Första hjälpen år. Nyhetsrapportering s. 9 Enkätundersökning s. 10 Första hjälpen år 7 Innehåller regler och mallar för: Muntligt framförande s. 2 Intervju s. 3 Datorskrivna arbeten s. 4 Bokrecension s. 5 Fördjupningsarbeten s. 6 Labbrapporter s. 7 Källor s. 8 Nyhetsrapportering

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Tema 1 Minisar - Förskoleklass

Tema 1 Minisar - Förskoleklass Minisar förskoleklass Vi vill att eleverna ska bli nyfikna på teknik och känna till begreppen teknik och uppfinning och att de ska se att teknik kan vara så mycket. Och att det är roligt. Syfte Syftet

Läs mer

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse

Krafter. Jordens dragningskraft, tyngdkraften. Fallrörelse Krafter 1 Krafter...2 Jordens dragningskraft, tyngdkraften...2 Fallrörelse...2 Repetera lutande plan...3 Friktion...4 Tröghet...5 Tröghet och massa...6 Tyngdpunkt...6 Ta reda på tyngdpunkten för en oregelbunden

Läs mer

Det blev dock vanligare och vanligare att folk sade vad de tyckte om olika beslut som riksdagen fattade under 1700-talet.

Det blev dock vanligare och vanligare att folk sade vad de tyckte om olika beslut som riksdagen fattade under 1700-talet. Tryckfrihet Under frihetstiden var det mycket som förändrades i Sverige. Det hade tidigare varit förbjudet att kritisera kungen eller riksdagen. Man kunde till och med få dödsstraff om man uttryckte sig

Läs mer

Lärarhandledning Gruvans historia fram till Gustav Vasa (ca 1530)

Lärarhandledning Gruvans historia fram till Gustav Vasa (ca 1530) Lärarhandledning Gruvans historia fram till Gustav Vasa (ca 1530) När de första människorna kom till platsen där Falu Gruva ligger idag var det en vildmark. Gå långsamt genom det första rummet och gör

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Teknik Möjligheter och dilemman. Maria Svensson Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Göteborgs universitet Maria.svensson@ped.gu.

Teknik Möjligheter och dilemman. Maria Svensson Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Göteborgs universitet Maria.svensson@ped.gu. Teknik Möjligheter och dilemman Maria Svensson Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Göteborgs universitet Maria.svensson@ped.gu.se Barn och ungdomars uppfattningar om tekniska system Teknik

Läs mer