Hur svårt kan det va?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur svårt kan det va?"

Transkript

1 Hur svårt kan det va? Nisse Karlsson EUU AB

2 Hur svårt kan det va?

3 För 80 år sedan fanns det inga symaskiner, inga spårvagnar, inga ångmaskiner, inga säkerhetsstickor, inga bicyklar med gummihjul, ingen fonograf, inga skrifmaskiner, intet elektriskt ljus, inga salongsvagnar, inga 22 knops ångbåtar, inga 10 mil i timmen-lokomotiv, ingen fri folkundervisning, inga Maximkanoner, ingen Suezkanal, inga fria bibliotek, inga telefoner, ingen elektrisk telegraf, ingen nordpolsballong, inga kvinliga cyklister, inga kvinliga läkare, inga kvinliga barberare, inga kvinliga bokhållare o. s. v. Man har i sanning rätt att undra: Hvad skola icke de nästa 80 åren frambringa!

4

5

6

7

8

9

10 Hur svårt kan det va?

11

12 Hur svårt kan det va?

13

14

15

16

17

18 Hur svårt kan det va?

19 ETG Automation Flytta

20 ETG Automation Bearbeta

21 ETG Automation Mäta

22 ETG Automation Sortera

23 ETG Automation Lagra

24 ETG Automation Veta

25 ETG Automation Bygga

26 ETG Automation Driftsätta

27 ETG Automation Programmera

28 ETG Automation Förändra

29 ETG Automation Optimera

30 ETG Automation Felsöka

31

32 Skolorna inom ETG som bedriver undervisning inom automation är olika till storlek och antalet elever. Utrustningen som användes för de praktiska momenten skiljer sig. Av den anledningen är det av största vikt att de enskilda skolorna själva får forma sin variant av gymnasiearbetet men ändå hålla sig till en ETG-standard. Vad denna handlar om är att bygga upp en maskin/maskiner som genomför moment och löser funktioner

33 Skolorna inom ETG som bedriver undervisning inom automation är olika till storlek och antalet elever. Utrustningen som användes för de praktiska momenten skiljer sig. Av den anledningen är det av största vikt att de enskilda skolorna själva får forma sin variant av gymnasiearbetet men ändå hålla sig till en ETG-standard. Vad denna handlar om är att bygga upp en maskin/maskiner som genomför moment och löser funktioner

34 Skolorna inom ETG som bedriver undervisning inom automation är olika till storlek och antalet elever. Utrustningen som användes för de praktiska momenten skiljer sig. Av den anledningen är det av största vikt att de enskilda skolorna själva får forma sin variant av gymnasiearbetet men ändå hålla sig till en ETG-standard. Vad denna handlar om är att bygga upp en maskin/maskiner som genomför moment och löser funktioner

35 Skolorna inom ETG som bedriver undervisning inom automation är olika till storlek och antalet elever. Utrustningen som användes för de praktiska momenten skiljer sig. Av den anledningen är det av största vikt att de enskilda skolorna själva får forma sin variant av gymnasiearbetet men ändå hålla sig till en ETG-standard. Vad denna handlar om är att bygga upp en maskin/maskiner som genomför moment och löser funktioner

36 Traditionellt så har arbete inom automation speglats av samarbete och projektinriktade arbetsuppgifter. Inom kursen Mekatronik så nämns detta i samband med betygskriterierna. Samarbete är något som är svårt att mäta men ett gymnasiearbete innehållande funktioner och kommunikation mellan maskindelar förutsätter ett gemensamt arbete för att nå gemensamma mål. I gruppen tas därför ett gemensamt ansvar för att få till de stipulerade funktionerna. Eleverna som ingår i gruppen kan därmed hjälpa varandra, utvecklas under resan och tillsammans nå målet.

37 Traditionellt så har arbete inom automation speglats av samarbete och projektinriktade arbetsuppgifter. Inom kursen Mekatronik så nämns detta i samband med betygskriterierna. Samarbete är något som är svårt att mäta men ett gymnasiearbete innehållande funktioner och kommunikation mellan maskindelar förutsätter ett gemensamt arbete för att nå gemensamma mål. I gruppen tas därför ett gemensamt ansvar för att få till de stipulerade funktionerna. Eleverna som ingår i gruppen kan därmed hjälpa varandra, utvecklas under resan och tillsammans nå målet.

38 Traditionellt så har arbete inom automation speglats av samarbete och projektinriktade arbetsuppgifter. Inom kursen Mekatronik så nämns detta i samband med betygskriterierna. Samarbete är något som är svårt att mäta men ett gymnasiearbete innehållande funktioner och kommunikation mellan maskindelar förutsätter ett gemensamt arbete för att nå gemensamma mål. I gruppen tas därför ett gemensamt ansvar för att få till de stipulerade funktionerna. Eleverna som ingår i gruppen kan därmed hjälpa varandra, utvecklas under resan och tillsammans nå målet.

39 Traditionellt så har arbete inom automation speglats av samarbete och projektinriktade arbetsuppgifter. Inom kursen Mekatronik så nämns detta i samband med betygskriterierna. Samarbete är något som är svårt att mäta men ett gymnasiearbete innehållande funktioner och kommunikation mellan maskindelar förutsätter ett gemensamt arbete för att nå gemensamma mål. I gruppen tas därför ett gemensamt ansvar för att få till de stipulerade funktionerna. Eleverna som ingår i gruppen kan därmed hjälpa varandra, utvecklas under resan och tillsammans nå målet.

40 I gymnasiearbetet ska moment ingå som kan mätas. Genom att skapa funktioner så är detta möjligt. En funktion kan t.ex. vara att flytta ett föremål från position A till B. Hur långt det är mellan dessa positioner, och hur snabbt detta ska ske, avgörs utifrån de förutsättningar som finns på skolan ifråga. Funktioner kan även vara att undvika kollision, inte tappa föremål på vägen, sortera bort icke önskvärda, stanna föremål vid en exakt position etc.

41 I gymnasiearbetet ska moment ingå som kan mätas. Genom att skapa funktioner så är detta möjligt. En funktion kan t.ex. vara att flytta ett föremål från position A till B. Hur långt det är mellan dessa positioner, och hur snabbt detta ska ske, avgörs utifrån de förutsättningar som finns på skolan ifråga. Funktioner kan även vara att undvika kollision, inte tappa föremål på vägen, sortera bort icke önskvärda, stanna föremål vid en exakt position etc.

42 I gymnasiearbetet ska moment ingå som kan mätas. Genom att skapa funktioner så är detta möjligt. En funktion kan t.ex. vara att flytta ett föremål från position A till B. Hur långt det är mellan dessa positioner, och hur snabbt detta ska ske, avgörs utifrån de förutsättningar som finns på skolan ifråga. Funktioner kan även vara att undvika kollision, inte tappa föremål på vägen, sortera bort icke önskvärda, stanna föremål vid en exakt position etc.

43 I gymnasiearbetet ska moment ingå som kan mätas. Genom att skapa funktioner så är detta möjligt. En funktion kan t.ex. vara att flytta ett föremål från position A till B. Hur långt det är mellan dessa positioner, och hur snabbt detta ska ske, avgörs utifrån de förutsättningar som finns på skolan ifråga. Funktioner kan även vara att undvika kollision, inte tappa föremål på vägen, sortera bort icke önskvärda, stanna föremål vid en exakt position etc.

44 Det är därför av största vikt att en grupp bestående av respektive skolas lärare, elever och företrädare för det lokala branschrådet designar och författar en kravspecifikation på maskinens utformning och dess funktion. Denna grupp måste tillsammans finna vad som är möjligt och samtidigt ta hänsyn till att få med så många olika tekniker som möjligt. Kravspecifikationen kan sedan jämföras med andra skolors förslag och på så vis hittas en jämförbar tillräckligt hög nivå på gymnasiearbetet.

45 Det är därför av största vikt att en grupp bestående av respektive skolas lärare, elever och företrädare för det lokala branschrådet designar och författar en kravspecifikation på maskinens utformning och dess funktion. Denna grupp måste tillsammans finna vad som är möjligt och samtidigt ta hänsyn till att få med så många olika tekniker som möjligt. Kravspecifikationen kan sedan jämföras med andra skolors förslag och på så vis hittas en jämförbar tillräckligt hög nivå på gymnasiearbetet.

46 Det är därför av största vikt att en grupp bestående av respektive skolas lärare, elever och företrädare för det lokala branschrådet designar och författar en kravspecifikation på maskinens utformning och dess funktion. Denna grupp måste tillsammans finna vad som är möjligt och samtidigt ta hänsyn till att få med så många olika tekniker som möjligt. Kravspecifikationen kan sedan jämföras med andra skolors förslag och på så vis hittas en jämförbar tillräckligt hög nivå på gymnasiearbetet.

47 Det är därför av största vikt att en grupp bestående av respektive skolas lärare, elever och företrädare för det lokala branschrådet designar och författar en kravspecifikation på maskinens utformning och dess funktion. Denna grupp måste tillsammans finna vad som är möjligt och samtidigt ta hänsyn till att få med så många olika tekniker som möjligt. Kravspecifikationen kan sedan jämföras med andra skolors förslag och på så vis hittas en jämförbar tillräckligt hög nivå på gymnasiearbetet.

48 Hur svårt kan det va?

49

50

51 Hur svårt kan det va?

52 Support

53

54

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

!!!!! VERKSAMHETSPLAN- - för-- - Gymnasieskolan-Metapontum- - läsåret-2015e2016- - - - - - - - - - - - - - September-2015-

!!!!! VERKSAMHETSPLAN- - för-- - Gymnasieskolan-Metapontum- - läsåret-2015e2016- - - - - - - - - - - - - - September-2015- VERKSAMHETSPLAN för GymnasieskolanMetapontum läsåret2015e2016 September2015 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidéochövergripandemål styrelsensvision GymnasieskolanMetapontumsövergripandemål kortbeskrivningavverksamheten

Läs mer

Konferensprogram för Elteknikbranschens kompetensbåt 29-30 oktober 2013

Konferensprogram för Elteknikbranschens kompetensbåt 29-30 oktober 2013 Konferensprogram för Elteknikbranschens kompetensbåt 29-30 oktober 2013 29 oktober 2013 Kl. 10:45-11:45 Samling för incheckning Viking Lines terminal, Statsgårdskajen Kl.12:00-13:00 Lunch ombord på M/S

Läs mer

VÅNINGSSERVICE. Ämnets syfte

VÅNINGSSERVICE. Ämnets syfte VÅNINGSSERVICE Ämnet våningsservice omfattar städning, inredning och underhåll av rum och utrymmen inom besöksnäringens olika former av logi för privat-, grupp- och affärsrelaterat resande. Det behandlar

Läs mer

Undervisningen i ämnet mekatronik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mekatronik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEKATRONIK Mekatronik är en sammanslagning av mekanik och elektronik. De två teknikområdena slås ihop för att man ska kunna studera sådan teknisk utrustning i vardagen som integrerar elektriska och mekaniska

Läs mer

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet El- och energiprogrammet EE El- och energiprogrammet ger dig en av gymnasieskolans bredaste utbildningar. Du hamnar inom en bransch som ständigt är i starkt framåtskridande. På EE blandas teori och praktik.

Läs mer

AUTOMATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

AUTOMATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet AUTOMATIONSTEKNIK Ämnet automationsteknik behandlar automatiserade system, det vill säga processer med funktioner som verkar av sig själv. Dessa funktioner kan styras av såväl i förväg beskrivna program,

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om utformningen av examensbevis efter nationella program i gymnasieskolan; Utkom från trycket den 15 november 2011 beslutade

Läs mer

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser GY 2011 Förändringar Så är det... Nationella program Specialutformade program Nationella programinriktningar Lokala programinriktningar Nationella kurser (900) Lokala kurser (9000) Valbara kurser Så blir

Läs mer

Undervisningsmetoden UF-företagande -Kursplanering, centralt innehåll & bedömning

Undervisningsmetoden UF-företagande -Kursplanering, centralt innehåll & bedömning Undervisningsmetoden UF-företagande -Kursplanering, centralt innehåll & bedömning UF-företagande som metod Vilka är vi? Stina Geijer Ung Företagsamhet Jönköping Rickard Yngve Ung Företagsamhet Östergötland

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Teknologiska och biologiska grunder för odling TN0325, 30216.1415 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund Kursledare = Siri Caspersen Värderingsresultat Värderingsperiod: 2015-03-26-2015-06-05 Antal

Läs mer

DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLL

DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLL DRIFTSÄKERHET OCH UNDERHÅLL Ämnet driftsäkerhet och underhåll handlar om hur ett välutvecklat underhåll får teknisk utrustning att fungera på ett optimalt sätt. Det behandlar tekniska utrustningars uppbyggnad,

Läs mer

Gymnasiearbetet. 27 mars Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket

Gymnasiearbetet. 27 mars Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket Gymnasiearbetet 27 mars 2015 Eva Ekstedt Salzmann, Skolverket Mål för gymnasiearbetet För gymnasiearbetet finns mål men varken ämnesplan eller kunskapskrav Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

400 poäng. Dator- och nätverksteknik

400 poäng. Dator- och nätverksteknik Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik 1 Informations- och medieteknik 300 poäng Dator- och nätverksteknik Webbutveckling 1 Webbserverprogrammering Elevens val (två kurser) Grafisk kommunikation

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Barnsköterskan, en viktig resurs inom barnsjukvården

Barnsköterskan, en viktig resurs inom barnsjukvården Barnsköterskan, en viktig resurs inom barnsjukvården presenterar en yrkesgrupp som gör vården bättre. www.kommunal.se Barnsköterskan, en viktig yrkesgrupp inom hälso- och sjukvården presenterar en yrkesgrupp

Läs mer

Marinel och elektronik

Marinel och elektronik Marinel och elektronik Ämnesplan: Marinel och elektronik Kurser: Båtel 1-2, Marinelektronik 1-2, Motorelektronik 1-2, Marinel och elektronik Ämnets syfte Undervisningen i ämnet marinel och elektronik ska

Läs mer

Pedagogisk planering. NO och Teknik i grundsärskolan. Åk 1-6, 7-9. Arbetsområde: NTA- kretsar kring el. Annika Lundin Tierps Kommun

Pedagogisk planering. NO och Teknik i grundsärskolan. Åk 1-6, 7-9. Arbetsområde: NTA- kretsar kring el. Annika Lundin Tierps Kommun Pedagogisk planering NO och Teknik i grundsärskolan Åk 1-6, 7-9 Arbetsområde: NTA- kretsar kring el Annika Lundin Tierps Kommun 2015-01-07 Arbetsområ de: NTA kretsår kring el Arbetsområdets syfte och förmågor

Läs mer

Gymnasiearbetet. Anita Attestål

Gymnasiearbetet. Anita Attestål Gymnasiearbetet Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska pröva elevens förmåga att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter

Läs mer

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Yrkesutgångar Elteknik

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Yrkesutgångar Elteknik Elektriska Installatörsorganisationen Elteknikbranschen i gymnasieskolan Yrkesutgångar Elteknik Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av

Läs mer

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2

Nacka gymnasium. Välkommen till Nacka gymnasium och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson Nacka gymnasium 2 Välkommen till och teknikprogrammet! Rektor Jarl Axelsson 2 Examensmål för teknikprogrammet Uppläggning Inriktningar 3 Två skolor enl. skollagen / Natur & Teknik / Samhälle 4 Ca 2200 elever Knappt 50%

Läs mer

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd Elektriska Installatörsorganisationen Elteknikbranschen i gymnasieskolan Arbeta i programråd Information från Elektriska Installatörsorganisationen EIO Elektriska Installatörsorganisationen Sida 2 av 5

Läs mer

Lektion 1 PRESENTATION AV MIG OCH DIG VARFÖR HAR VI SLÖJD? VEM BESTÄMMER VAD VI SKA GÖRA? REGLER OCH SÄKERHET

Lektion 1 PRESENTATION AV MIG OCH DIG VARFÖR HAR VI SLÖJD? VEM BESTÄMMER VAD VI SKA GÖRA? REGLER OCH SÄKERHET Lektion 1 PRESENTATION AV MIG OCH DIG VARFÖR HAR VI SLÖJD? VEM BESTÄMMER VAD VI SKA GÖRA? REGLER OCH SÄKERHET Introduktion och presentation Innan vi börjar... Fråga hemma, farmor, morfar, grannar och släkt...vi

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING Vård- och omsorgsutbildningen går att läsa på tre respektive fyra studieperioder och innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL). Utbildningen innehåller grundkurser

Läs mer

Hantverksprogrammet (HV)

Hantverksprogrammet (HV) 124 gymnasieskola 2011 (HV) Examensmål för hantverksprogrammet Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom floristyrket,

Läs mer

3. namn på huvudman, skolenhet och den kommun där skolenheten är belägen, 5. namn och titel på den eller de som har beslutat om betyg,

3. namn på huvudman, skolenhet och den kommun där skolenheten är belägen, 5. namn och titel på den eller de som har beslutat om betyg, Dnr 6.1.2-2014:296 1 (6) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:123) om betygskatalog; beslutade den datum och år. Med stöd av 8 kap. 28 gymnasieförordningen (2010:2039) och 6

Läs mer

Rapport: Nära Examen. Egeninitierad rapport. Ingår inom ramen för Skolverkets uppföljning av gymnasieskolan

Rapport: Nära Examen. Egeninitierad rapport. Ingår inom ramen för Skolverkets uppföljning av gymnasieskolan Rapport: Nära Examen Egeninitierad rapport Ingår inom ramen för Skolverkets uppföljning av gymnasieskolan Syftet med rapporten Syftet med denna rapport är att ge beslutsfattare inom skolan och övriga skolaktörer

Läs mer

ESA, ISA eller Skötsel av elanläggningar? Postad av Svenne Eriksson - 17 jan :35

ESA, ISA eller Skötsel av elanläggningar? Postad av Svenne Eriksson - 17 jan :35 ESA, ISA eller Skötsel av elanläggningar? Postad av Svenne Eriksson - 17 jan 2014 12:35 Jag har fått för mig att man inte ska gå både ESA och "Skötsel av elanläggningar" utan att det är två olika arbetssätt.

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

att utveckla din sömnadsförmåga och låta inspirationen ta dig dit du vill. PERFEKT PÅLITLIGHET

att utveckla din sömnadsförmåga och låta inspirationen ta dig dit du vill. PERFEKT PÅLITLIGHET Släpp loss PFAFF passport symaskiner levereras med en hårdhuv som skyddar symaskinen. Den ergonomiska utformningen gör maskinerna praktiska att transportera och enkla att förvara. Nu börjar resan! Tänk

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger en spännande och stimulerande utbildning som förbereder

Läs mer

1. kursens namn, poäng och kurskod samt elevens betyg efter genomgången kurs, 2. elevens betyg på gymnasiearbetet,

1. kursens namn, poäng och kurskod samt elevens betyg efter genomgången kurs, 2. elevens betyg på gymnasiearbetet, 1 (8) Dnr 62-2012:469 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (2011:123) om betygskatalog; beslutade den datum och år. Med stöd av 8 kap. 28 gymnasieförordningen (2010:2039) föreskriver Skolverket,

Läs mer

GRAFISK PRODUKTION. Ämnets syfte

GRAFISK PRODUKTION. Ämnets syfte GRAFISK PRODUKTION Ämnet behandlar den grafiska processen, hur en grafisk produkt utvecklas från idé till färdig produkt och de arbetsflöden processen bygger på. Det behandlar även betydelsen av samarbete

Läs mer

Industritekniska programmet (IN)

Industritekniska programmet (IN) 64 gymnasieskola 2011 (IN) Examensmål för industritekniska programmet Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta

Läs mer

Klassrumsprojekt programmering - Digitalt lärande

Klassrumsprojekt programmering - Digitalt lärande Klassrumsprojekt programmering - Digitalt lärande Projektet passar för lågstadiet eller nybörjare i äldre årskurser Utgå från boken Hej Ruby- Äventyr i datorernas magiska värld av Linda Liukas, Volante

Läs mer

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2012-06-20 1 (5) Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Bakgrund Skolverket har tidigare föreskrivit om vilka kurser som ska ingå i gymnasieskolans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:235 Utkom från trycket den 8 april 2010 utfärdad den 25 mars 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

BYGG OCH ANLÄGGNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet BYGG OCH ANLÄGGNING Ämnet bygg och anläggning behandlar yrkesområden och arbetsuppgifter inom byggnation och anläggning. Ämnet handlar om olika metoder och tekniker samt om material, verktyg och maskiner

Läs mer

BAGERI- OCH KONDITORIKUNSKAP

BAGERI- OCH KONDITORIKUNSKAP BAGERI- OCH KONDITORIKUNSKAP Ämnet bageri- och konditorikunskap behandlar tillverkning av bröd och konditorivaror. Ämnet handlar om råvaror, utrustning, metoder samt tekniker som används inom konditori

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 19 / 20 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

FASTIGHETSAUTOMATION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FASTIGHETSAUTOMATION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FASTIGHETSAUTOMATION Ämnet fastighetsautomation behandlar underhåll, mätning, styrning och reglering av klimatoch belysningsanläggningar i fastigheter. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet fastighetsautomation

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

ABF Stockholm. Vuxenutbildning - Våren 2010

ABF Stockholm. Vuxenutbildning - Våren 2010 Vuxenutbildning - Våren svar, % Normer och värden 1. Jag känner mig trygg i min skola/utbildning. 0 1 2,,0,, 2. Jag behandlas bra av mina studiekamrater. 1 21 1 1,,. Lärarna bemöter mig på ett positivt

Läs mer

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Program 13.15 Apl i styrdokumenten 14.00 Gruppdiskussion och

Läs mer

Alumnstudie 2015. Genomförd av Linda Widetoft

Alumnstudie 2015. Genomförd av Linda Widetoft Alumnstudie 2015 Genomförd av Linda Widetoft Vilka 32 pers. intervjuade (av 70) 1/3 kvinnor Var Majoriteten av Alumnerna växte upp i Småland och valde att stanna kvar efter avslutade studier. Den främsta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2013:360 Utkom från trycket den 31 maj 2013 utfärdad den 23 maj 2013. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

ARKITEKTUR. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ARKITEKTUR. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ARKITEKTUR Ämnet arkitektur behandlar den byggda miljön, såväl den yttre som den inre. Det är till sin karaktär tvärvetenskapligt, och det är främst kunskaper i teknik och estetik som samverkar. Arkitektur

Läs mer

Svenska litteraturer och övriga hjälpmedel

Svenska litteraturer och övriga hjälpmedel Svenska litteraturer och övriga hjälpmedel Art.nr Titel Pris Styrteknik A 12062429 Styrteknik teori och övningar 195kr 12063193 Pneumatik, lärobok 195kr 12206245 Fortsättning Styrteknik-teori och övningar

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Rapport Digitala Projekt EITF11 Grupp 4 Axel Sundberg, Jakob Wennerström Gille Handledare: Bertil Lindvall

Rapport Digitala Projekt EITF11 Grupp 4 Axel Sundberg, Jakob Wennerström Gille Handledare: Bertil Lindvall Sammanfattning I denna rapport behandlas ett projekt inom kursen Digitala Projekt, EITF11, vid Lunds Tekniska högskola. Syftet med projektet är att konstruera en enkel digital prototyp samt programmera

Läs mer

Genom både praktiskt och teoretiskt arbete med uppgifter ska eleverna ges möjlighet att öva sig i att arbeta enligt yrkespraxis.

Genom både praktiskt och teoretiskt arbete med uppgifter ska eleverna ges möjlighet att öva sig i att arbeta enligt yrkespraxis. AUTOMATIONSTEKNIK Ämnet automationsteknik behandlar automatiserade system, det vill säga processer med funktioner som verkar av sig själv. Dessa funktioner kan styras av såväl i förväg beskrivna program,

Läs mer

VÅR ROLL I YRKESUTBILDNINGEN

VÅR ROLL I YRKESUTBILDNINGEN VÅR ROLL I YRKESUTBILDNINGEN GYMNASIESKOLAN, YRKESHÖGSKOLAN, KOMMUNAL VUXENUTBILDNING INNEHÅLL GYMNASIESKOLAN... 5 YRKESHÖGSKOLAN... 12 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING... 16 FAKTA OM YRKESUTBILDNING I detta häfte

Läs mer

PRODUKTIONSUTRUSTNING

PRODUKTIONSUTRUSTNING PRODUKTIONSUTRUSTNING Ämnet produktionsutrustning behandlar industriteknisk utrustning, dess användningsområden samt gällande säkerhetsföreskrifter. Det handlar också om hur utrustningen vårdas samt hur

Läs mer

Vuxenutbildning Nacka kommun

Vuxenutbildning Nacka kommun Vuxenutbildning - Normer och värden Fråga : Mina lärare bemöter mig positivt Fråga föregående år: Lärarna bemöter mig på ett positivt sätt 0 0 0% % % 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2 2 2 1 2 1 1 0,,,,,, 1 Stämmer

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD

INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD KBT113 Skog, Trä och Timmerkonstruktioner, 15 högskolepoäng Forestry, wood and timber constructions, Fastställande Kursplanen är fastställd av Programrådet för kulturvård 2016-06-09

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet

Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Vård- och omsorgscollege Kronoberg aktuellt om utbildningsutbudet Projektgruppsmöte 16 mars 2012 GY 2011 Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan, Prop. 2008/09:199 BEHÖRIGHETSKRAV Yrkesprogram

Läs mer

Kommunikationsnät 1 Kurskod: INSKOM01

Kommunikationsnät 1 Kurskod: INSKOM01 Kommunikationsnät 1 Kurskod: INSKOM01 innehåll: Mindmap över kurs Kurslitteratur/referensmaterial Planering för våren 2013 Kursbeskrivning Betygskriterier MindMap över kurs Kurslitteratur/referensmaterial

Läs mer

Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik

Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik VÄLKOMMEN ATT STUDERA PÅ SÄRVUX I AVESTA 2014-2015 Bilder på framsidan: Vuxenliv 2 ute på årstidsspaning, arbete med Ipad och laborativ matematik Särskild utbildning för vuxna är en frivillig vuxenutbildning.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskapsprogrammet www.hvitfeldtska.se Naturvetenskapsprogrammet med både bredd och spets Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet ger dig en spännande och stimulerande utbildning som

Läs mer

Robin Stenwall Lunds universitet

Robin Stenwall Lunds universitet Robin Stenwall Lunds universitet Vik$gt a) tänka på Innehållet i kursen formell logik förutsätts vara inhämtat (repetera om du är osäker). I allmänhet gäller att kursinnehållet, som ska instuderas på relativt

Läs mer

Studiehandledning för Gymnasiearbetet 100p GYARVO

Studiehandledning för Gymnasiearbetet 100p GYARVO 2013-11-07 Studiehandledning för Gymnasiearbetet 100p GYARVO Mot yrken inom vård och omsorg. Elev.. Kontaktuppgifter.. Lärare... Kontaktuppgifter... Medbedömare.. Kontaktuppgifter... Gymnasiearbetet, 100p

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Undervisningen i ämnet fastighetsskötsel ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet fastighetsskötsel ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: FASTIGHETSSKÖTSEL Ämnet fastighetsskötsel behandlar skötsel och underhåll av fastigheter. Ämnet handlar om tillsyn, underhålls- och reparationsarbeten såväl inom- som utomhus. Centralt i ämnet är ett serviceinriktat

Läs mer

Delegationsordning 2014 för landstingets gymnasieskolor enligt ny skollag SFS 2010:800 samt gymnasieförordning Gysf 2010:2039, 1992:394

Delegationsordning 2014 för landstingets gymnasieskolor enligt ny skollag SFS 2010:800 samt gymnasieförordning Gysf 2010:2039, 1992:394 Delegationsordning 2014 för landstingets gymnasieskolor enligt ny skollag SFS 2010:800 samt gymnasieförordning Gysf 2010:2039, 1992:394 Fastställd av landstingsstyrelsen den 11 december 2013, 242-13. Styrelsen

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16

VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VALINFORMATION TEKNIKPROGRAMMET 15/16 VAL TILL ÅR 2 OCH 3 Teknikprogrammet Inför år 2 och år 3 har du möjlighet att forma din studieväg genom olika val. Du skall välja: Inriktning med fördjupningspaket

Läs mer

Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200

Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200 Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200 Genom undervisningen inom kursen natur och miljö ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att; använda kunskaper om människa

Läs mer

Undervisningen i ämnet verkstadsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet verkstadsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: VERKSTADSTEKNIK Ämnet verkstadsteknik behandlar bearbetning och sammanfogning av olika material. Ämnet handlar om tekniker och utrustning som används för att bearbeta och sammanfoga material. I ämnet ingår

Läs mer

Gymnasiearbete. - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet

Gymnasiearbete. - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet Gymnasiearbete - ett projekt i samarbete mellan SU och Krokslättsgymnasiet Bakgrund Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Det ska

Läs mer

Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll:

Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: Elev: APL-plats: Klass: Period: Kurs: Specialpedagogik 1 Vård- och omsorgsarbete 2 Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: SPECIALPEDAGOGIK 1 1 Planering, genomförande,

Läs mer

En skola i Täby med Aspergerprofil

En skola i Täby med Aspergerprofil En skola i Täby med Aspergerprofil www.mimersgymnasium.se Mimers gymnasium Mimers gymnasium är en skola anpassad för elever med aspergers syndrom, högfungerande autism och liknande tillstånd. Skolan arbetar

Läs mer

Gymnasiearbetet. Daniel Nordström

Gymnasiearbetet. Daniel Nordström Gymnasiearbetet Daniel Nordström Presentationens innehåll Film gymnasiearbetet Gymnasiearbetet i korthet Gymnasiearbetet mot högskoleförberedelse Planering-genomförande och utvärdering Planeringen för

Läs mer

HOTELL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hotell ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HOTELL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hotell ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HOTELL Ämnet hotell behandlar besöksnäringens olika verksamheter. Ämnet handlar om verksamheternas produkter, tjänster och yrkesroller. I ämnet ingår metoder och utrustning samt hygien, säkerhet och service.

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Naturvetenskapsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Naturvetenskapsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin helhet

Läs mer

NATUR- OCH LANDSKAPSVÅRD

NATUR- OCH LANDSKAPSVÅRD NATUR- OCH LANDSKAPSVÅRD Naturbrukets branscher har ett ansvar att vårda natur- och kulturvärden samt att värna om den biologiska mångfalden. Natur- och kulturlandskapet är en del av vårt kulturarv och

Läs mer

Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon.

Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon. LACKERINGSTEKNIK Lackeringsteknik ingår som en del i ytbehandling och avser våtmålning. Ämnet lackeringsteknik behandlar lackering av fordon. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet lackeringsteknik ska syfta

Läs mer

Bageri- och konditorikunskap

Bageri- och konditorikunskap Ämnet bageri- och konditorikunskap behandlar tillverkning av bröd och konditorivaror. Ämnet handlar om råvaror, utrustning, metoder samt tekniker som används inom konditori och bageri. I ämnet ingår livsmedelshygien

Läs mer

Avbrott inom vuxenutbildningen

Avbrott inom vuxenutbildningen Avbrott inom vuxenutbildningen Vilka avbryter och varför? Sofie Cedstrand Staffan Ågren Jonas Österberg Avbrottsnivåer Betygsatt Avbrott Högskoleförberedande kurser 53% 47% Yrkeskurser 80% 20% Totalt 63%

Läs mer

Industriell automation

Industriell automation Industriell automation Under ett och samma tak levererar vi komponenter och system inom pneumatik, linjärteknik, profilsystem, elektriska driv- och styrsystem DET ÄR BARA FANTASIN SOM BEGRÄNSAR MÖJLIGHETERNA

Läs mer

Linköpings universitet 1 TDP029. Systemutveckling. Systemutveckling. Vanliga faser. Fler faser. Systemutvecklingsmetod

Linköpings universitet 1 TDP029. Systemutveckling. Systemutveckling. Vanliga faser. Fler faser. Systemutvecklingsmetod Systemutveckling TDP029 Systemutveckling Annika Silvervarg COIN/HCCS/IDA Systemutveckling kallas processen att ta emot en beställning på ett datorsystem, skriva en strukturerad kravspecifikation på systemet,

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Elevens val 60 min 50 min Summa 800 min 970 min 1180 min

Elevens val 60 min 50 min Summa 800 min 970 min 1180 min TIMPLAN År 1 3 Ämne År 1 År 2 År 3 Svenska 330 min 420 min 420 min Matematik 160 min 150 min 190 min Engelska 10 min 10 min 20 min SO 90 min 120 min 150 min NO 80 min 90 min 120 min Idrott 80 min 80 min

Läs mer

MARIN EL OCH ELEKTRONIK

MARIN EL OCH ELEKTRONIK MARIN EL OCH ELEKTRONIK Ämnet marin el och elektronik behandlar den elektronik, de elektriska installationer och elektriska system som förekommer i fritidsbåtar. Ämnet behandlar även materiallära samt

Läs mer

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng OH-mallen Regeringsuppdrag Översyn av kursplaner och kunskapskrav Nya betygsskalan: A, C och E Verksamhetspoäng Kommunal vuxenutbildning, grundläggande nivå Kurser Engelska Biologi Fysik Kemi Samhällskunskap

Läs mer

Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MATLAGNINGSKUNSKAP Ämnet matlagningskunskap behandlar tillagning av olika maträtter. Ämnet handlar om råvaror, matlagningsmetoder och utrustning som används vid tillagning av mat. I ämnet ingår näringslära

Läs mer

MSPR1201 - Moderna språk, steg 1 100 poäng inrättad 2000-07 SkolFs: 2000:87. Mål. Betygskriterier

MSPR1201 - Moderna språk, steg 1 100 poäng inrättad 2000-07 SkolFs: 2000:87. Mål. Betygskriterier MSPR1201 - Moderna språk, steg 1 100 poäng inrättad 2000-07 SkolFs: 2000:87 Mål Mål som eleverna skall ha uppnått efter avslutad kurs Eleven skall: kunna förstå det mest väsentliga i tydligt tal i lugnt

Läs mer

MÅLERI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MÅLERI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MÅLERI Ämnet måleri behandlar måleri såväl inomhus som utomhus. I ämnet ingår materialkunskap, metoder och tekniker. Ämnet betonar vikten av att hantera färger och material på ett miljömässigt sätt. Ämnets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2010:1040 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Regeringen föreskriver 1 i fråga om gymnasieförordningen

Läs mer

NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning FORDON FORDON. Hittills utkomna titlar

NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning FORDON FORDON. Hittills utkomna titlar NY SERIE! Liber planerar en ny serie läromedel för fordonsutbildning Vi är inne i en spännande utvecklingsfas och ser nu de första titlarna växa fram. Vårt koncept bygger på att informationen delas in

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Ämnet estetisk kommunikation behandlar kommunikationsprocesser och interaktion mellan människor med hjälp av olika estetiska uttrycksformer. Ämnet handlar om att tolka budskap som

Läs mer

Samhällskunskap. Mål som eleven skall ha uppnått i slutet av fjärde skolåret

Samhällskunskap. Mål som eleven skall ha uppnått i slutet av fjärde skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Samhällskunskap Mål som eleven skall ha uppnått i slutet av fjärde skolåret kunna grundläggande trafikregler för gång- och cykeltrafikanter samt kunna några trafikskyltar,

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD

INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD INSTITUTIONEN FÖR KULTURVÅRD KBT113 Skog, Trä och Timmerkonstruktioner, 15 högskolepoäng Forestry, wood and timber constructions, Fastställande Kursplanen är fastställd av Programrådet för kulturvård 2016-06-09

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Arbetsmiljöpolicy. med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Barn- och skolförvaltning Lunds stad Arbetsmiljöpolicy med tillhörande uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22, reviderad 2014-06-18 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Mälardalens Tekniska Gymnasium 2014 TE, IN. Mitt i verkligheten

Mälardalens Tekniska Gymnasium 2014 TE, IN. Mitt i verkligheten Mälardalens Tekniska Gymnasium 2014 TE, IN Mitt i verkligheten Vill du skapa framtiden med oss? Jag heter Susann Jungåker och jag har lång erfarenhet av att driva och utveckla gymnasieskolor i Sverige.

Läs mer

Examen i skärgårdsnavigation 25.4.2014 Exempellösningar

Examen i skärgårdsnavigation 25.4.2014 Exempellösningar Examen i skärgårdsnavigation 25.4.2014 Exempellösningar Den i examen använda motorbåten är 13 m lång, dess djupgående är 1,2 m och höjd 3,4 m. Till båtens utrustning hör en huvudkompass (deviationstabell

Läs mer