Kortversion: Att få och få behålla LSS-insatser Om rättsäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala på 2010-talet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kortversion: Att få och få behålla LSS-insatser Om rättsäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala på 2010-talet"

Transkript

1 Kortversion: Att få och få behålla LSS-insatser Om rättsäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala på 2010-talet Uppsala 7 februari Redigering efter synpunkter från närvarande mötesdeltagare Med dr Barbro Lewin, f d föreståndare vid Centrum för forskning om funktionshinder, Uppsala universitet Barbro.Lewin@statsvet.uu.se

2 Utgångspunkter för projektet Bristande tillit till det offentligas maktutövning när det gäller LSS-tillämpningen Erfarenheter från enskilda och deras anhöriga/närstående om möten med handläggare: Går med oro till mötet Jobbigt Frustration Jag har inte undersökt hur handläggare själva upplever mötena Slutsats: Förtroendet till LSS-tillämpningen måste återupprättas!

3 LSS är en pluslag till socialtjänstlagen (SoL) LSS pluslagstanke innebär en maktförskjutning till den enskildes förmån: Egenmakt och kontroll över sin livssituation LSS: Lagstadgat inflytande, dvs möjlighet att påverka behovsbedömning och utförande Värdet inflytande finns inte med SoL Hög ambition för kvalitet och omfattning på stödet goda levnadsvillkor SoLs ambition är skälig levnadsnivå Delaktighet på många olika livsområden (se IBIC) Motsvarande SoL-stöd främst för personlig omvårdnad

4 Materialet är begränsat Nio beslutsunderlag från vuxna personer som är bedömda tillhöra personkretsen för LSS, samtliga utom en person till personkrets 1. En person tillhör personkrets 2. Samtliga utom två är män. Samtliga, utom LSS-personen i personkrets 2, har haft LSS-beslut sedan lång tid. De insatser som är aktuella är kontaktperson (5 ärenden) och ledsagarservice (2 ärenden), korttidsvistelse (1 ärende) personlig assistans (1 ärende).

5 Syftet med projektet Ett syfte är att identifiera handläggningsstrategier som undersökningens handläggare använder sig av vid avslagsbeslut. Det är de kommunala LSS-handläggarnas handlande vid avslag som beskrivs. Ett andra syfte är att studera eventuella rättssäkerhetsbrister vid avslagsbeslut.

6 Resultat i korthet Åsiktsskillnader mellan enskilda och handläggaren om behovsbedömning Olika handläggningsstrategier ger möjlighet att förneka behov av sökt LSS-insats Motivering för avslag är att det inte finns behov av sökt LSS-insats. Den enskildes angivna behov ger inte rätt till sökt LSS-insats. De verkar försvinna vid LSShandläggningen.

7 Några viktiga begrepp vid bedömning av rätt till LSS-insats Behov (IBIC viktigt underlag) Den specifika LSS-insatsens syfte är att möta behov på olika livsområden Rättssäkerhet i bemötandet: Omsorgsfull handläggning (Socialstyrelsens handbok mm) Den materiella rättssäkerheten: LSS värdegrund med det övergripande kvalitetsbegreppet goda levnadsvillkor; Inflytande; Delaktighet mm Den formella rättssäkerheten: Legalitetsprincipen, objektivitet särskilt saklighet, förutsebarhet

8 Resultat: Enskilda och professionella har uppfattningar om behov som inte delas av handläggaren Läsning av utredningar: Sida upp och sida ned redovisas den enskildes uppfattning om sina behov. Även professionellas uppfattningar redovisas utförligt. Läsarens uppfattning: En sådan bra utredning som självklart kommer att leda till att ansökan beviljas! Så vänder läsaren blad. Där står handläggarens förslag till avslag. Förvåning och frustration. Motiveringarna för avslag varierar. Hur kan dessa åsiktsskillnader förstås?

9 Nedan redovisas avslagsmotiveringarna i de nio ärendena Handläggaren motiverar sitt förslag till avslag på ett sätt som innebär att angivna behov inte ger rätt till sökt LSSinsats (som svar på Socialstyrelsens fråga om framtiden). Ansökan om kontaktperson (5 ärenden): 1. Behov av sociala kontakter tillgodoses inom familjen, daglig verksamhet och gruppbostaden. 2. Goda levnadsvillkor uppnås med redan beviljade LSS-insatser. 3. Goda levnadsvillkor uppnås även utan sökt insats. 4. Den enskilde är inte socialt isolerad 5. Ansökan om utökat stöd av kontaktperson enligt LSS förändras genom ett telefonsamtal till en ansökan om utökat stöd av kontaktperson enligt SoL. Ansökan avslås med motiveringen att annat SoL-stöd plus den av nämnden föreslagna, låga omfattningen räcker för skälig levnadsnivå.

10 Fortsättning avslagsmotiveringar Ansökan om ledsagarservice (2 ärenden): 1. NN uppnår goda levnadsvillkor med den redan beviljade insatsen gruppbostad enligt LSS. 2. NN uppnår goda levnadsvillkor med den redan beviljade insatsen gruppbostad enligt LSS. Ansökan om korttidsviselse (1 ärende): NNs behov är tillgodosett genom redan beviljad assistansersättning från försäkringskassan. Ansökan om personlig assistans (1 ärende): NNs behov av hjälp för att tillgodose grundläggande behov kan inte anses vara av den omfattning som förutsätts för rätt till insatsen. Sammanfattning avslagsmotiveringar: Vanlig motivering är att givet stöd innebär goda levnadsvillkor. Även att behov tillgodoses med givet stöd eller att goda levnadsvillkor föreligger utan stöd. (Undantag ärendet om personlig assistans)

11 Analysen av beslutsunderlagen visar på olika handläggningsstrategier Handläggningsstrategier kan handla både om att göra, dvs agera, och att inte göra, dvs underlåta att agera. Handläggarna använder sig av flera olika handlingsstrategier inför beslut om avslag. Gemensamt att den enskildes angivna behov förminskas eller förändras så att de inte ger rätt till begärd LSS-insats. Handläggaren kan därmed avslå ansökan. Konsekvenser: Rättssäkerhetsproblem och rättsförluster.

12 Handläggningsstrategier under tre teman Tema 1. Handläggarens hantering av åsiktsmotsättningar om behovsbedömningen. Tema 1 är ett övergripande tema som gäller för samtliga strategier under tema 2 och 3. Handlar om makt över behovsbedömningen. Två strategier handläggarens bemötande av den enskildes respektive professionellas uppfattningar på frågorna om framtid och nutid. Tema 2. Handläggaren förminskar den enskildes angivna behov med motiveringen att det är tillgodosett och därmed inte ger rätt till sökt LSS-insats. Fyra strategier fokus på olika stödgivare Det finns anledning att särskilja stödgivarna, eftersom handläggarens hänvisningar ger en uppfattning om var ansvaret för att tillgodose behov ligger: hos verksamheten eller utanför. Tema 3. Handläggaren förändrar den enskildes angivna behov så att rätt till LSS-insats inte föreligger. Tre strategier fokus på politiska intentioner och rättspraxis.

13 Åtta handläggningsstrategier Tema Att ignorera den lagstadgade skyldigheten att tillämpa 6 LSS 1.2. Att ignorera professionella experters utlåtanden om behov och givet stöd Tema Att förminska den enskildes angivna behov genom att hävda att den enskildes angivna behov tillgodoses genom faktiskt givet LSS-stöd 2.2. Att förminska den enskildes angivna behov genom att hävda att den enskildes angivna behov tillgodoses av anhöriga eller andra närstående 2.3. Att förminska den enskildes angivna behov genom att hävda att den enskildes angivna behov tillgodoses av den enskilde själv 2.4. Att förminska den enskildes angivna behov genom att hävda att den enskildes angivna behov inte är tillräckligt omfattande för rätt till LSS-insats Tema Att tolka de politiska intentionerna på ett begränsande sätt 3.2. Att begränsa den enskildes angivna behov genom att hänvisa till rättspraxis 3.3. Att hänvisa till att den enskildes angivna behov kan tillgodoses på annat sätt

14 Flera handläggningsstrategier används vid respektive ärende De två strategierna som innebär att den enskildes eller professionellas uppfattningar ignoreras är aktuella i samtliga ärenden. Flera olika strategier kan vara aktuella i vissa ärenden En sammanfattande tabell över ärenden efter handläggningsstrategier finns efter den följande genomgången av de olika strategierna under respektive tema.

15 Handläggningsstrategier under tema 1 Två strategier bemötande av den enskildes respektive professionellas uppfattningar. LSS-värdena är alltid aktuella vid åsiktsmotsättningar: Goda levnadsvillkor, inflytande, delaktighet, respekt för integriteten, helhetssyn, självständighet, tillgänglighet. I samtliga ärenden finns motsättningar om hur LSS värdegrund förverkligas på olika livsområden som är aktuella. Åsiktsmotsättningar mellan handläggaren och den enskilde eller dennes företrädare betyder inte självklart att handläggningen är rättsosäker.

16 Motsättningar om behov finns i samtliga ärenden mellan den enskilde och handläggaren Motsättningar mellan den enskilde och handläggaren om omfattning och karaktär på de behov som föranleder ansökan (framtidsfrågan). Omfattning: T ex behov hur ofta ett behov tillgodoses genom en stödaktivitet Karaktär: Behov inom aktuella livsområden (t ex sociala relationer, delaktighet i samhällslivet). T ex behov av delaktighet, trygghet.

17 Var finns inflytande enligt 6 LSS i handläggningsstrategier och beslutsunderlag? Det unika påverkansvärdet inflytande är frånvarande vid samtliga handläggningsstrategier och beslutsunderlag. Ett huvudresultat med stora konsekvenser för den enskildes rättssäkerhet och för möjligheten att hävda rätten till goda levnadsvillkor. Det är handläggarens uppfattning som gäller oemotsagd. Maktpositionen utnyttjas. Frånvaron av inflytande för den enskilde tyder på ett SoL-tänk. Lagenligheten kan ifrågasättas.

18 Goda levnadsvillkor i undersökningen Ett resultat är att framtidsfrågan sällan aktualiseras på grund av handläggningsstrategiernas förminskning och förändring av angivna behov. Frågan besvaras därmed inte om angivna behov är sådana att den sökta LSS-insatsen tillförsäkrar den enskilde goda levnadsvillkor. När det gäller nutidsfrågan hänvisas i några ärenden uttryckligen till att faktiskt givet LSS-stöd ger goda levnadsvillkor. I andra ärenden talas om att behov tillgodoses utan hänvisning till ambitionsnivå. Även om den enskilde inte håller med om detta

19 2.1. Att förminska behov genom att hävda att den enskildes angivna behov tillgodoses genom faktiskt givet LSS-stöd. Motsättningar om behov faktiskt tillgodoses med givet stöd (nutidsfrågan, vanlig strategi). Kommunicering föranleder ingen ändrad bedömning. Handläggarens uppfattning står fast. Du kan ju alltid överklaga. Ord står mot ord. Exempel: Omfattning av delaktighet i gruppbostadens kulturoch fritidsaktiviteter. Personal har inte tid att följa med på aktiviteter. Personal kan inte ersätta en medmänniska

20 Vilket ansvar har kommunen för att en given LSS-insats tillförsäkrar den enskilde goda levnadsvillkor? Ska/förväntas boendeinsatsen tillgodose samtliga behov inom de livsområden som boendeinsatsen avses fylla (t ex utifrån ska-krav i upphandlingsunderlag)? Finns resurser för att tillgodose behov och önskemål? Motsättningar om så faktiskt sker. Därav ansökan om kompletterande LSS-insats. Detta är en vanlig handläggningsstrategi (se nedan tabellen).

21 Mer om faktiskt givet stöd: begreppet erbjuda Kan kommunens boendeinsats alltid tillgodose behoven genom att erbjuda vissa aktiviteter? Insatsen ska utgå från den enskildes önskemål och förutsättningar. Den enskilde kanske inte kan eller vill utnyttja den erbjudna insatsen. Särskilt problematiskt med kollektivt erbjudna insatser. Motsättningar när behov inte tillgodoses som den enskilde förväntar sig. Bristande resurser? Begreppet erbjuda har ett uppifrånperspektiv ( Så gör vi här ). Inte utifrån enskildas vilja och önskemål. Ett ordval som tyder på SoL-tänk och inte LSS medborgartänk.

22 2.2. Att förminska behov med hänvisning till anhöriga eller andra närstående Vanligt vid ansökan om förlängning av LSS-insatsen kontaktperson Räknar kommunen med anhörigas medverkan att ge stöd till vuxna barn? Handläggningsstrategier 2.3 och 2.4 finns i långa versionen.

23 Handläggningsstrategier under tema politiska intentioner förändras; 3.2. hänvisning till rättspraxis; 3.3 hänvisning till att behov kan tillgodoses på annat sätt. Under detta tema är fokus på Socialstyrelsens fråga om framtiden och ändamålsenlighet (goda levnadsvillkor) med sökt insats. Här förnekas inte de angivna behoven. Men karaktären på behovet förändras och försvinner : Behovet är inte längre sådant att det ger rätt till LSS-insats. Det blir inte aktuellt för handläggaren att bedöma ändamålsenligheten av sökt stöd, om det kan förväntas leda till goda levnadsvillkor. Lagenligheten kan ifrågasättas vid dessa strategier.

24 3.1. Att tolka de politiska intentionerna på ett begränsande sätt Under denna strategi återfinns samtliga ärenden, eftersom handläggaren underlåta att beakta den enskildes lagenliga inflytande (enligt 6 LSS), tydligt beskrivet i LSS-proppen, i samtliga ärenden. Men begränsningen av behov kan ske genom att begränsa syfte och innehåll för specifika LSS-insatser. Det handlar om handläggarens uppfattning om behovens karaktär (sex ärenden redovisas i tabellen nedan). Denna strategi påverkar svaret på Socialstyrelsens fråga om framtiden: om behovet är sådant att det ger rätt till LSSinsats och att den enskilde därmed tillförsäkras goda levnadsvillkor. Om specifika ärenden i den långa versionen.

25 Fortsättning 3.1. Innehåll och syfte med insatsen förändras Kontaktperson (tre ärenden) Begränsas till att bara gälla social isolering Förändras till att bli SoL-insats. LSS-ärenden ska hanteras som LSS-ärenden. Korttidsvistelse Avlösning försvinner genom hänvisning till givet LSSstöd. Personlig assistans Begränsas till bedömning av grundläggande behov. Helhetssynen saknas.

26 3.2. Att begränsa den enskildes angivna behov genom att hänvisa till rättspraxis Exempel ansökan om korttidsviselse respektive personlig assistans i långa versionen. I ärendet korttidsvistelse hänvisas till rättspraxis: den kompletterande insatsen korttidsvistelse behövs inte eftersom samtliga behov redan ryms inom den faktiskt givna personliga assistansen. Exempel personlig assistans. Med hänvisning till rättspraxis anser handläggaren att omfattningen av grundläggande behov inte räcker för insatsen personlig assistans.

27 3.3. Att hänvisa till att den enskildes angivna behov kan tillgodoses på annat sätt Variant av hittills presenterade strategier. Handläggaren varken förminskar eller förändrar problemet utan anser, som svar på Socialstyrelsens fråga om framtiden, att behovet kan tillgodoses på annat sätt, vilket är ett SoL-tänk. Lagenligheten kan därmed ifrågasättas. Tre ärenden: I det första anser handläggaren att det är fråga om behov av SoL-stöd, i det andra behov enligt HSL och i det tredje underlåter handläggaren att besvara Socialstyrelsens fråga om framtiden. Se långa versionen om ärenden.

28 Ärenden efter handläggningsstrategier under tema 2 och 3 Kp 1 Tema 2. Omfattningen av den enskildes angivna behov minskas på ett rättsosäkert sätt Kp 2 Kp 3 Kp 4 Kp 5 Ls 1 Ls 2 Kv Pa 2.1. Behov förminskas med givet LSS-stöd Behov förminskas med hänvisning till anhöriga mm Behov förminskas med hänvisning till att den enskilde själv tillgodoser behoven Behov anses inte tillräckligt omfattande för rätt till LSS-insats x x x x x x x x x x x x Tema 3. Karaktären på den enskildes angivna behov ändras på ett rättsosäkert sätt 3.1. De politiska intentionerna tolkas på ett begränsande sätt så att behoven förminskas Behoven begränsas med hänvisning till rättspraxis Att hänvisa till att behoven kan tillgodoses på annat sätt. x x x x x x x x x x x

29 Övergripande slutsats Undersökningens LSS-ärenden handläggs som om de vore SoL-ärenden. Handläggarna verkar inte uppfatta den avsedda maktförskjutningen från SoL till LSS, den så kallade pluslagstanken: Den enskilde har inget inflytande över behovsbedömningen Rätten försvinner att få sina angivna behov prövade för sökt LSS-insats och kunna uppleva goda levnadsvillkor De politiska intentionerna med LSS-reformen har därmed inte förverkligats.

30 Slutsats som gäller samtliga ärenden: Alla tre LSS-paragraferna 5, 6 och 7 tillämpas inte vid prövningen av rätten till LSS-insats Bara 5 och 7 LSS redovisas i samtliga beslutsunderlag Handläggarna underlåter att ge LSS-personerna deras lagstadgade inflytande enligt 6 LSS med möjlighet att påverka behovsbedömningen. Kvalitetsbegreppet goda levnadsvillkor används inte för att bedöma ändamålsenligheten med sökt LSSinsats enligt 7 LSS (Socialstyrelsens fråga om framtiden) Lagenligheten hotas när lagstadgade LSS-värden inte tillämpas.

31 Slutsats som gäller samtliga ärenden: Delaktigheten begränsas istället för att stärkas De tre temana visar på olika handlingsstrategier som har funktionen att vara hindrande omgivningsfaktorer, med ICFs språkbruk: de hindrar den enskilde från att kunna ta del av det välfärdsrättsliga LSS-stödet och därmed också bli delaktig på olika livsområden. CRPD (Artikel 3 Allmänna principer och 19 Rätt att leva självständigt och att delta i samhället) Pluslagstanken lever inte. Är det så att omvårdnad prioriteras framför delaktighet i samhällslivet? I så fall mer förenligt med SoL, inte med pluslagstanken.

32 Slutsats som gäller flertalet ärenden Syns inte, finns inte ropar vildvittrorna i Ronja Rövardotter Flertalet ärenden gäller förlängning av insatser som personen haft i många år: kontaktperson och ledsagarservice. Behoven har inte ändrats. Det blir därmed inte aktuellt att besvara Socialstyrelsens fråga om framtiden, eftersom behoven inte finns längre genom handläggningsstrategierna. Då blir det inte heller aktuellt med principen om gynnande besluts negativa rättskraft. LSS-värdet trygghet hotas liksom det formella rättssäkerhetsvärdet förutsebarhet.

33 Hur kan rättssäkerhetsproblemen förstås? Det är LSS och annan relevant lagstiftning som ska styra myndighetsutövningen Enstaka missöden? Styrning som inte är förenlig med LSS och pluslagstanken? Underlåtelse att styra handläggarna så att de tillämpar LSS på ett rättssäkert sätt? Denna rapport kan bara ställa dessa frågor, inte besvara dem

34 Resultaten visar HUR enskildas angivna behov av LSS-stöd försvinner. Det betyder inte att behoven inte längre finns enligt den enskildes uppfattning. Behoven trollas bort med handläggningsstrategierna. Jag kan inte förklara VARFÖR de försvinner. Frågor: Är det politikerna som vill ha det så här? Eller är det de högre tjänstemännen? Eller handläggarna själva?

35 Du kan ju alltid överklaga De enskilda LSS-personerna har ansett att avslagsbesluten inte har varit rättfärdiga och har i samtliga fall överklagat med varierande resultat. Styrning? Vill kommunen få sina handläggningsstrategier prövade i domstol? Mänskligt och samhällsekonomiskt diskutabelt Gör rätt från början!

36 Kan resultaten generaliseras? Är de aktuella idag? I samtliga ärenden har jag funnit brister i rättssäkerheten. Det går självfallet inte att dra några generella slutsatser från detta begränsade material men jag anser att de påvisade bristerna pekar på att politiker och högre tjänstemän inte har styrt handläggningen mot en rättssäker myndighetsutövning. Hur ser det ut idag? Känner berörda aktörer igen sig?

Att få och få behålla LSS-insatser. Om rättssäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala under 2010-talet. Ett kunskapsoch diskussionsmaterial

Att få och få behålla LSS-insatser. Om rättssäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala under 2010-talet. Ett kunskapsoch diskussionsmaterial Att få och få behålla LSS-insatser. Om rättssäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala under 2010-talet. Ett kunskapsoch diskussionsmaterial Temaafton med FUB Umeå 4 oktober 2017 Barbro Lewin Med dr, funktionshinderforskare,

Läs mer

Kortverson av föreläsning CFF 11 februari 2016 (avsnitt 1-8) samt resultatredovisning av ärenden (avsnitt 8)

Kortverson av föreläsning CFF 11 februari 2016 (avsnitt 1-8) samt resultatredovisning av ärenden (avsnitt 8) Lewin 2016-02-16 Kortverson av föreläsning CFF 11 februari 2016 (avsnitt 1-8) samt resultatredovisning av ärenden (avsnitt 8) För åhörarkopior från hela föreläsningen, se http://www.chr.uu.se/digitalassets/114/114095_3barbro-lewin-11-feb-cff.pdf.

Läs mer

Lyfta upp eller trycka ner? Verktyg för att undvika tvingande och begränsande åtgärder i verksamheter som möter autism

Lyfta upp eller trycka ner? Verktyg för att undvika tvingande och begränsande åtgärder i verksamheter som möter autism Lyfta upp eller trycka ner? Verktyg för att undvika tvingande och begränsande åtgärder i verksamheter som möter autism Autism- och Aspergerförbundets rikskonferens Stockholm 15 16 april 2015 Med dr Barbro

Läs mer

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1

LSS. Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade 2014-10-22 1 Principer i LSS 5 Verksamhet ska: Främja jämlikhet i levnadsvillkor Främja full delaktighet i samhällslivet Målet är: Få

Läs mer

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Fastställd av kommunstyrelsen 2017-15-29, 196 HK2200,

Läs mer

Att tänka på när man söker LSSinsatser

Att tänka på när man söker LSSinsatser Att tänka på när man söker LSSinsatser Några slutsatser från forskningsprojektet Att få och få behålla LSS-insatser. Rättssäkerheten vid LSS-tillämpning i Uppsala kommun 2010-2014 Infoteket 26 augusti

Läs mer

Att göra rätt från början. Om egenmakt och delaktighet vid tillämpningen av LSS

Att göra rätt från början. Om egenmakt och delaktighet vid tillämpningen av LSS Att göra rätt från början. Om egenmakt och delaktighet vid tillämpningen av LSS ILG-dagen, Ytterjärna 21 april 2018 Barbro Lewin, med dr, funktionshinderforskare, tidigare föreståndare vid Centrum för

Läs mer

FUNKTIONSNEDSÄTTNING år FRAMTIDENS LSS OLIKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Bengt Westerberg Ledare fp/liberalerna

FUNKTIONSNEDSÄTTNING år FRAMTIDENS LSS OLIKA FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR. Bengt Westerberg Ledare fp/liberalerna 2017-11-18 FRAMTIDENS LSS Bengt Westerberg Ledare fp/liberalerna 19831995 Socialminister 1991-94 FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2016 16-64 år Någon funktionsnedsättning 925 000 Nedsatt arbetsförmåga 625 000 I arbetskraften

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

Vem får rätt i mål om LSS?

Vem får rätt i mål om LSS? Länsförbundet Rapport 2, 2012 i Stockholms län Om Kontaktperson och Ledsagarservice i Förvaltningsrätten Vem får rätt i mål om LSS? Inledning Länsförbundet FUB har genomfört en analys av hur utfallet av

Läs mer

Handläggning inom Omvårdnad Gävle

Handläggning inom Omvårdnad Gävle Handläggning inom Omvårdnad Gävle En förenklad information om lagstiftning och handläggning inom Omvårdnad Gävle. Emelie Hager och Malin Blomqvist OMVÅRDNADSNÄMNDEN Ansvarar för att ge omvårdnad, stöd

Läs mer

Forskare: LSSreformen

Forskare: LSSreformen Forskare: LSSreformen har urholkats Regeringen måste återta makten över LSS lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. En begränsande rättspraxis har urholkat LSS-reformen, skriver forskare

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

Att få och få behålla LSS-insatser i Uppsala - En studie av myndighetsutövningen 2010-2014

Att få och få behålla LSS-insatser i Uppsala - En studie av myndighetsutövningen 2010-2014 Att få och få behålla LSS-insatser i Uppsala - En studie av myndighetsutövningen 2010-2014 Infoteket Uppsala 2015-01-28 Med dr Barbro Lewin, funktionshinderforskare vid nätverket Centrum för forskning

Läs mer

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun

Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun 2019-06-12 1 (8) Dnr :KS2017/228-4 Socialförvaltningen Teresia Granlund Utvecklingsledare berit.ligard@bollebygd.se Socialnämnden Svar på motion om ledsagning i Bollebygds kommun Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Forum Funktionshinder Helena Bjerkelius. Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd

Forum Funktionshinder Helena Bjerkelius. Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd Helena Bjerkelius Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd Föreläsningens upplägg Vad skiljer lagarna åt? Hur ansöker man om insatser? Vad gör man om ansökan avslås?

Läs mer

Personlig assistans enligt LSS

Personlig assistans enligt LSS SVENSKA PM 1 (6) KOMMUNFÖRBUNDET 1997-01-31 Vård och Omsorg Ingrid Söderström Personlig assistans enligt LSS Vad är personlig assistans enligt LSS? Av förarbetena till LSS (prop. 1992/93:159 sid.63) framgår

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen LSS-Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade En lag om rätten att leva som andra Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få möjlighet till stöd

Läs mer

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade

HFD 2016 Ref kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 4 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade HFD 2016 Ref 56 HFD 2016 ref. 56 En person som endast har ansökt om och beviljats assistansersättning för kostnader för personlig assistans under dagtid har inte ansetts ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning.

LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. Socialförvaltingen Eva A Lindholm Datum Sid 2009-03-17 Dnr 1 (5) LSS-kommitténs slutbetänkande Möjlighet att leva som andra. Ny lag om stöd och service för vissa personer med funktionsnedsättning. I yttrandet

Läs mer

Rapport från riksförbundets LSS kommitté LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Rapport från riksförbundets LSS kommitté LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade En fantastisk reform Kronjuvelen i 1990-talets funktionshinderpolitik 1 Förbundsstyrelsen tillsatte i juni 2012 en LSS-kommitté med ett konkret

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR - Ej verkställda domar och beslut enligt SoL och LSS i Kalmar län den 31 dec 2001. Meddelande 2002:13 När får jag mitt bistånd? (II) - Ej verkställda domar och beslut

Läs mer

LSS Information för personer med funktionsnedsättning

LSS Information för personer med funktionsnedsättning LSS Information för personer med funktionsnedsättning Information från Socialkontoret i Danderyd om insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS LSS Lagen om stöd och service

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS

VÄRNAMO KOMMUN. informerar om LSS VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Vad är LSS? LSS betyder Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet med LSS är att ge människor med funktionshinder möjlighet att leva som andra. Insatser

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Lewin 17 maj 2017 (arbetsversion) inför avslutande styrgruppsmöte 12 juni 2017

Lewin 17 maj 2017 (arbetsversion) inför avslutande styrgruppsmöte 12 juni 2017 Lewin 17 maj 2017 (arbetsversion) inför avslutande styrgruppsmöte 12 juni 2017 Att få och få behålla LSS-insatser. Om rättssäkerhet vid myndighetsutövning i Uppsala under 2010- talet. Sammanfattning FUB,

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist

Tillsynsenheten. Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Tillsynsenheten Administrativ chef MAS/MAR Omsorgskonsulenter Dietist Omsorgskonsulent Tillhör Tillsynsenheten Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer

Läs mer

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01

Kvalitetsdeklaration. för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration för dig som får insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) Reviderad 2011-06-01 Kvalitetsdeklaration LSS Om kvalitetsdeklarationen Kvalitetsdeklarationen

Läs mer

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning

Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning 1(5) Ramona Persson Tfn 0155-26 40 27 Vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun 613 81 Oxelösund Verksamhetstillsyn avseende korttidsvistelse och myndighetsutövning BESLUT Länsstyrelsen avslutar ärendet

Läs mer

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS

INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM I HÖGANÄS INFORMATION FRÅN HÖGANÄS KOMMUN OM LSS-verksamheten I HÖGANÄS LSS - LAGEN OM STÖD & SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE Personer med funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om tio olika insatser

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS

UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL PERSONLIG ASSISTANS Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll Personlig assistans består av just dessa två delar, uppdraget och yrkesrollen. Det är en beskrivning

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-01 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Skrivelse

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

20 års perspektiv på personlig assistans RBUs konferens om Personlig assistans Stockholm 21 november 2014

20 års perspektiv på personlig assistans RBUs konferens om Personlig assistans Stockholm 21 november 2014 20 års perspektiv på personlig assistans RBUs konferens om Personlig assistans Stockholm 21 november 2014 Med dr Barbro Lewin, funktionshinderforskare knuten till nätverket Centrum för forskning om funktionshinder,

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen

Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Skrivelse 2014-04-07 Regeringen Socialdepartementet Stärk rättigheterna i LSS för att komma till rätta med den restriktiva tillämpningen Autism- och Aspergerförbundet vill göra Socialdepartementet och

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov

Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Begreppet goda levnadsvillkor vid bedömningen av assistansersättning för andra personliga behov Försäkringskassans ställningstagande Vid bedömningen av hur många assistanstimmar som ska beviljas för andra

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Beslutade av kommunfullmäktige 2018-xx-xx stockholm.se Beslutade av kommunfullmäktige 2018-xx-xx Dnr: 3.1.1-705/2016 Utgivare: Socialförvaltningen Kontaktperson:

Läs mer

1. Vägledning vid handläggning av kontaktperson enligt SoL och LSS

1. Vägledning vid handläggning av kontaktperson enligt SoL och LSS 1(4) STYRDOKUMENT DATUM 2016-09-26 Riktlinjer kontaktperson enligt SoL 1 och LSS 2 Avgränsning gällande kontaktperson enligt SoL: Dokumentets innehåll avser handläggning och verkställighet inom socialpsykiatri

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

Myndighetsutövning och rättssäkerhet i Uppsala - Presentation av forskningsprojekt om LSStillämpningen: Att få och få behålla LSS-insatser

Myndighetsutövning och rättssäkerhet i Uppsala - Presentation av forskningsprojekt om LSStillämpningen: Att få och få behålla LSS-insatser Myndighetsutövning och rättssäkerhet i Uppsala - Presentation av forskningsprojekt om LSStillämpningen: Att få och få behålla LSS-insatser Politikermöte 24 februari 2015, Infoteket Med dr Barbro Lewin,

Läs mer

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, 2. Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

Information om stöd och service

Information om stöd och service Information om stöd och service Information om stöd och service enligt LSS Socialförvaltningen informerar Vad är LSS? LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Socialnämnden ska

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och

Läs mer

RIKTLINJER BOENDESTÖD

RIKTLINJER BOENDESTÖD RIKTLINJER BOENDESTÖD Handläggningsstöd och riktlinjer för biståndsbedömning i Laxå kommun DEN 28 MAJ 2019 LAXÅ KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjernas syfte... 2 1.2 Avgränsning... 2 2 Lagstiftning...

Läs mer

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178

Information om. LSS- Lagen. stöd och service till vissa. funktionshindrade. Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Telefonnummer: LSS-handläggare Tina Persson 0240-66 0178 Avdelningschef LSS Agneta Stabforsmo 0240-66 03 25 SMEDJEBACKENS KOMMUN Socialförvaltningen LSS-avdelningen Information om LSS- Lagen om När Du

Läs mer

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter.

Yttrande Länsstyrelsen vill som tillsynsmyndighet i övrigt lämna följande synpunkter. Sociala enheten Yttrande 2009-01-30 sid 1 (5) 700-28404-2008 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Beslutade av kommunfullmäktige 2018-06-11 stockholm.se Beslutade av kommunfullmäktige 2018-06-11 Dnr: KS 2018 /585 Utgivare: Socialförvaltningen Kontaktperson:

Läs mer

Grundlagarna. Rättsliga principer för socialt arbete. Rättskällorna 11/6/2012. EU-rätt. Per-Ola Ohlsson. Författningar. Förarbeten.

Grundlagarna. Rättsliga principer för socialt arbete. Rättskällorna 11/6/2012. EU-rätt. Per-Ola Ohlsson. Författningar. Förarbeten. Rättsliga principer för socialt arbete Per-Ola Ohlsson Grundlagarna Författningar EU-rätt Rättskällorna Förarbeten Rättspraxis Sedvänja Doktrin 1 Författningar Grundlag Riksdag Lag Riksdag Förordning Regeringen

Läs mer

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna

individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna Mars 2010 Riktlinjer och rutiner för individuell planering och dokumentation vid genomförandet av insatserna personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice, kontaktperson och korttidsvistelse enligt

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2018:26 RVI (Dnr 110-2030/2017) Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 16 februari 2018 Borgarrådsberedningen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (8) meddelat i Stockholm den 12 november 2013 KLAGANDE AA MOTPART Sociala omsorgsnämnden i Borås kommun 501 80 Borås ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings

Läs mer

Barns delaktighet och rätt att komma till tals i handläggning av LSS-insatser

Barns delaktighet och rätt att komma till tals i handläggning av LSS-insatser Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-05-04 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-508 25 611 Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Till

Läs mer

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS

Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Information om Funktionsnedsättning Stöd och Service enligt LSS Verksamheten Funktionsnedsättning Stöd och Service (FuSS) enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) FuSS-verksamhetens

Läs mer

Foto: Jan Töve. Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre

Foto: Jan Töve. Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Förenklat beslutsfattande om hemtjänst för äldre Förslag till ny lag 4 kap 2 a Socialnämnden får utan föregående behovsprövning erbjuda hemtjänst till äldre personer. Ett sådant erbjudande förutsätter

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys

Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys 1 Ledsagares omkostnader ska inte ersättas med stöd av LSS analys Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att en kommun inte kan förpliktas att betala för en ledsagares kostnader för resor, inträden

Läs mer

LSS-domar 2003 ISSN 1103-8209, meddelande 2004:16 Birgitta Wennermark Omslagsbild: Eva Lindh Tryckt på länsstyrelsens repro, september 2004

LSS-domar 2003 ISSN 1103-8209, meddelande 2004:16 Birgitta Wennermark Omslagsbild: Eva Lindh Tryckt på länsstyrelsens repro, september 2004 LSSdomar 2003 LSS-domar 2003 ISSN 1103-8209, meddelande 2004:16 Birgitta Wennermark Omslagsbild: Eva Lindh Tryckt på länsstyrelsens repro, september 2004 Utgiven av: Förord Som ett led i tillsynen över

Läs mer

Motiv till medverkan. Tema. Vilket mandat ger politikerna tjänstemännen att tillämpa lagstiftning och rättsfall?

Motiv till medverkan. Tema. Vilket mandat ger politikerna tjänstemännen att tillämpa lagstiftning och rättsfall? LSS-råd 2013-09-26 Motiv till medverkan Tema Vilket mandat ger politikerna tjänstemännen att tillämpa lagstiftning och rättsfall? Handläggning LSS Omorganisation 2010: Ett av motiven var att skapa EN ingång

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

Granskningsmall handläggningsdokumentation

Granskningsmall handläggningsdokumentation Granskningsmall handläggningsdokumentation Introduktion Den här granskningmallen är framtagen för kvalitetssäkring inom handläggningsdokumentationen, som resultat av ett projekt inom FoU Sjuhärad Välfärd.

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Barn- och utbildningsförvaltningen Vilka omfattas av lagen? - LSS är en lag om hjälp till personer som har något eller några av dessa funktionshinder:

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

2. FUB anser att det bör vara separata allmänna råd för verksamhet enligt LSS respektive Socialtjänstlagen.

2. FUB anser att det bör vara separata allmänna råd för verksamhet enligt LSS respektive Socialtjänstlagen. 1(7) Socialstyrelsen YTTRANDE Dnr 6.1-36504-2011 2013-08-15 Riksförbundet FUB Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt SoL och LSS

Läs mer

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert Personlig assistans Nordiskt seminarium 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm Ulla Clevnert Personlig assistans enligt 9 2 LSS Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader

Läs mer

1(12) Myndighetsbeslut LSS. Styrdokument

1(12) Myndighetsbeslut LSS. Styrdokument 1(12) Myndighetsbeslut LSS Styrdokument 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-12-02 210 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad Kommunstyrelsen

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen.

Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-01 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00035-8.1.1 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Inledning Detta material innehåller tre delar: Del 1. En introduktion till metodstödet för handläggare

Läs mer

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun

Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter. Åstorps Kommun Information om Handikappomsorgen/LSS Mottagningssekreterare kontaktuppgiter i Åstorps kommun Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Åstorps Kommun

Läs mer

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Promemoria 2017-12-20 S2017/07480/FST Socialdepartementet Kommunens informationsskyldighet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehåll Sammanfattning... 2 1 Författningsförslag...

Läs mer