REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2017"

Transkript

1 REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2017

2

3 INNEHÅLL INLEDNING... 5 BIDRAGSFÖRDELNING... 7 Riktade stöd till nationella minoriteters kulturverksamhet... 7 Stöd till litteratur och kulturtidskrifter Kultursamverkansmodellen Övriga stödformer SÄRSKILDA REGERINGSUPPDRAG.21 Insatser för romsk kultur Uppdrag om utgivning och spridning av litteratur på nationella minoritetsspråk...21 ANDRA FRÄMJANDE ÅTGÄRDER... 21

4 4(24) Redovisning av hur Kulturrådet verkar för de nationella minoriteternas kultur, år 2017

5 INLEDNING Kulturrådet ska enligt instruktion verka för konstnärligt och kulturpolitiskt värdefull utveckling inom verksamheter som rör de nationella minoriteternas: judar, romer, det samiska folket, sverigefinnar och tornedalingars kultur. Instruktionen anger även att Kulturrådet i årsredovisning ska redovisa hur myndigheten verkat för frågorna i såväl kultursamverkansmodellen som övrig bidragsgivning och verksamhet. Redovisningen ska göras utifrån de nationella kulturpolitiska målen och de minoritetspolitiska målens delområden språk och kulturell identitet samt inflytande och delaktighet. Kulturrådet redovisar uppdraget mer utförligt i denna rapport. Av Kulturrådets regleringsbrev för 2017 framgår att myndigheten i sin bedömning och uppföljning av de regionala kulturplanerna särskilt ska uppmärksamma landstingens arbete med att främja de nationella minoriteternas och i synnerhet romers kultur och kulturarv. Även vid bidragsgivning till verksamheter i Stockholms län (som inte omfattas av modellen) ska dessa frågor uppmärksammas. Redovisningen omfattar de medel som fördelats under år 2017 samt medel som redovisats 2017, oavsett när stödet beviljats. Då Kulturrådet från och med 2016 års verksamhet redovisar insatser för nationella minoriteters kultur i samband med årsredovisning kan siffrorna i vissa fall skilja sig från/inte vara jämförbara med uppgifter i tidigare års rapporter. Under 2017 har Kulturrådet genom de riktade bidragen till nationella minoriteters kulturverksamhet fördelat cirka 17,9 miljoner kronor 1. Genom stöd till planerad utgivning av litteratur och produktionsbidrag till kulturtidskrifter har cirka 3 miljoner kronor fördelats till utgivning som rör nationella minoriteters språk och kultur. 2 Genom utvecklingsbidrag till regional kulturverksamhet fördelar Kulturrådet bidrag till regionala kulturprojekt. Under 2017 har myndigheten fördelat drygt 4,7 miljoner kronor till insatser som helt eller delvis främjar nationella minoriteters kultur. Medel har även fördelats till insatser som främjar nationella minoriteters kultur genom övriga bidragsformer. Kulturrådets bidragsgivning till nationella minoriteters kulturverksamhet främjar bland annat drift av teatrar och bibliotek, genomförandet av kulturfestivaler, konserter och utställningar samt utgivning av litteratur och kulturtidskrifter. Genom kultursamverkansmodellen lyfter Kulturrådet i dialog med regionerna de minoritetspolitiska målen. Landstingen/regionerna har kommit olika långt i sitt arbete 1 I summan ingår kronor i beslutat verksamhetsbidrag för nationella minoriteters kulturverksamhet Beslutet fattades på bemyndigande redan under I summan ingår kr i beslutat produktionsstöd till nationella minoriteters kulturtidskrifter för Beslutet fattades på bemyndigande redan under (24)

6 på området men kompetensen och intresset för frågorna ökar fortsatt och lyfts i högre utsträckning än tidigare i kulturplanerna. Kulturrådet fortsätter även, inom ramen för kultursamverkansmodellen, dialogen med kulturinstitutionerna om deras ansvar att främja de nationella minoriteternas kultur, och att göra det i samverkan med nationella minoriteters kulturaktörer. Under 2017 har Kulturrådets uppdrag inom ramen för strategin för romsk inkludering fortgått. Kulturrådet arrangerade ett avslutande dialogmöte i Stockholm samt utlyste och fördelade ett särskilt bidrag till romsk kultur. Mellan år har Kulturrådet fått ett uppdrag att genomföra insatser som har till syfte att främja utgivning och spridning av litteratur på de nationella minoritetsspråken. Vidare ingår i uppdraget att genomföra läsfrämjande insatser för den romska minoriteten. Uppdraget ska genomföras i samverkan med de nationella minoriteterna. Behovet av professionella utgivare av litteratur på nationella minoritetsspråk är stort och Kulturrådet avser även att fortsätta det främjande arbete som påbörjats med Kulturrådets handlingsprogram för läsfrämjande. Myndigheten samråder årligen med nationella minoriteters riksorganisationer och andra aktörer för att utveckla den bidragsgivning och det främjande arbete som rör nationella minoriteters kulturverksamhet. 6(24)

7 BIDRAGSFÖRDELNING Kulturrådet fördelar riktade projekt- och verksamhetsbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet. 3 Kulturrådet har även särskilda medel för stöd till planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur samt produktionsstöd för nationella minoriteters kulturtidskrifter. 4 Genom kultursamverkansmodellen och utvecklingsbidrag till regional kulturverksamhet fördelas medel till insatser som helt eller delvis främjar nationella minoriteters kultur. Kulturrådet fördelar även medel till nationella minoriteters kulturuttryck genom myndighetens övriga bidragsformer. Redovisningen omfattar de medel som fördelats under år 2017 samt medel som redovisats 2016, oavsett när stödet beviljats. Riktade bidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet Under 2017 fördelade Kulturrådet 7,3 miljoner kronor i verksamhetsbidrag för 2017 samt 8,2 miljoner kronor för Under 2017 fördelades 2,5 miljoner kronor i projektbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet. Bidragen utlyses på Kulturrådets webbplats, på minoritet.se och på Sametingets webbplats. På Kulturrådets webbplats finns information om bidragen tillgänglig på elva varieteter av nationella minoritetsspråk. Konstnärlig kvalitet och kulturpolitisk betydelse är vägledande vid bedömningen av na. Sökande ska ha kommunal och/eller regional medfinansiering för verksamheten. Prioritet ges till barn- och ungdomsverksamhet samt till insatser som stärker de nationella minoriteternas egna kulturella strukturer. Ansökningarna bereds av referensgruppen för stöd till nationella minoriteters kultur. 5 Efter att referensgruppen lämnat förslag fattar generaldirektören beslut om stöd. 3 Kulturrådet fördelar bidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet med stöd av förordning (2012:517) om statsbidrag till kulturella ändamål. Kulturrådet disponerade medel för bidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet för budgetåret 2017 under anslag 1:2 ap.l Bidrag till allmän kulturverksamhet, internationell verksamhet och nationella minoriteters språk och kultur. 4 Kulturrådet fördelar bidrag till nationella minoriteters litteratur och kulturtidskrifter med stöd av förordning (2010:1058) om statsbidrag till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande insatser. Av Kulturrådets regleringsbrev för 2017 framgick att anslagspost 3:1 ap.1 Bidrag till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande bland annat skulle användas till att främja utgivning och distribution av nationella minoriteters litteratur och kulturtidskrifter. 5 Referensgruppen utgjordes 2017 av biträdande rektorn och utbildningsansvarig för Paideia Noa Hermele ordförande), juristen Harry Kwiek, konstnären Britta Marakatt-Labba, Lina Puranen och modersmålsläraren Daniel Särkijärvi. 7(24)

8 Figur 1. Fördelade projekt- och verksamhetsbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet för åren (tkr) Verksamhetsbidrag på bemyndigande Projektbidrag Verksamhetsbidrag Verksamhetsbidrag Verksamhetsbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet kan sökas av nationella minoriteters kulturaktörer och avser omfattande, permanent och kontinuerlig kulturverksamhet som möter en publik. Verksamheterna ska syfta till att stärka, utveckla, synliggöra eller på annat sätt främja judars, romers, det samiska folkets, sverigefinnars och tornedalingars kultur. Inför fördelningen av 2017 års verksamhetsbidrag inkom sju om totalt kronor. Samtliga sökande beviljades totalt 7,3 6 miljoner kronor i verksamhetsbidrag för 2017 (se tabell 1). Inför fördelningen av 2018 års verksamhetsbidrag utnyttjade Kulturrådet möjligheten att fatta beslut på bemyndigande. Det innebär att beslut om verksamhetsbidrag för 2018 kunde fattas redan i december 2017 (se tabell 1) inkom om totalt kronor. Sex sökande beviljades totalt 8,2 miljoner kronor i verksamhetsbidrag för Den stora ökningen jämfört med tidigare år har möjliggjorts genom att regeringen tilldelade Kulturrådet ökade medel för nationella minoriteters kulturverksamhet genom 2018 års budgetproposition. 6 Stöd till läs- och litteraturfrämjande om kronor samt projektbidrag till musikarrangörer om kronor ingår i beloppet. 7 En ansökan från Romska kulturcentret som återtogs 2017 och som avsåg verksamhetsåret 2018 har tagits med i beräkningen. 8 Ansökan från Kulturhuset Tráhppie bordlades under Kulturhuset Tráhppie beviljades istället verksamhetsbidrag om kronor för verksamhetsåret 2018, under år (24)

9 Tabell 1. Ansökningar och fördelade verksamhetsbidrag för 2017 och 2018 Andel beviljat Beviljat belopp Sökt belopp (tkr) bidrag av sökt Verksamhet Konstområde (tkr) belopp Der Nayer Dor Allmän kulturverksamhet % - É Romani Glinda Allmän kulturverksamhet % - Föreningen för Judisk Kultur i Sverige Allmän kulturverksamhet % 64% Håbo kommun Allmän kulturverksamhet % - Judiska Museet i Stockholm Museiverksamhet % - Judiska biblioteket i Bibliotek, läsfrämjande, Stockholm / Bajit allmän kulturverksamhet % 50% Kulturhuset Tráhppie Allmän kulturverksamhet % Meänmaa Allmän kulturverksamhet % - Romska kulturcentret i Malmö Allmän kulturverksamhet % 45% Sverigefinländarnas arkiv Museiverksamhet % - Sverigefinska biblioteket i Stockholm Bibliotek, läsfrämjande % 79% Tornedalsteatern Scenkonst % 63% Uusi teatteri Scenkonst % 91% TOTALT % 68% Bidragsmottagarnas ekonomi 2016 Av redovisningar inkomna under 2017 framgår att de kronor Kulturrådet fördelade till verksamheterna för 2016 har utgjort i snitt 34 procent av de totala intäkterna. Spridningen är dock stor och andelen verksamhetsbidrag av totala intäkter för de olika verksamheterna sträcker sig från kring tio procent till drygt 60 procent. Verksamhetsintäkter (exempelvis biljettintäkter) har utgjort i snitt 15 procent av intäkterna medan bidrag från kommun och region har utgjort 15 procent respektive tio procent av de totala intäkterna. 9 Romska Kulturcentret i Malmö återtog en ansökan om kronor inför verksamhetsåret Denna ansökan finns med i beräkningen av sökt summa. 9(24)

10 Tabell 2: Ekonomi, redovisade verksamhetsbidrag 2016 (tkr) Intäktsposter Belopp, kronor Andel av totala intäkter (%) Verksamhetsbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet % Övrigt bidrag från Kulturrådet 962 5% Övrigt statligt bidrag 798 4% Bidrag från region/landsting % Bidrag från kommun % Verksamhetsintäkter % Övriga intäkter % SUMMA INTÄKTER Redovisade resultat Kulturrådet konstaterar att verksamhetsbidraget fortsatt varit avgörande för en permanent, kontinuerlig och omfattande kulturverksamhet för två teatrar, två bibliotek och två kulturcentra. Samtliga har nationell spridning och ett fokus på barn och unga. Stödet har möjliggjort ett mycket stort antal publika evenemang, såsom föreställningar, konserter, seminarier, litterära evenemang samt utställningar. Kommentar De särskilda stöden till nationella minoriteters kultur möjliggör att Kulturrådet kan bidra till projekt och verksamheter som inte vanligtvis omfattas av statsbidragen inom de olika konstområdena, såsom till exempel drift av bibliotek och genomförande av seminarier som stärker den kulturella identiteten. Verksamhetsbidraget fyller därmed en viktig funktion eftersom stödet utgör grunden för centrala kulturstrukturer inom respektive minoritetsgrupp, med en verkan utöver verksamheternas direkta resultat. Flera av verksamheterna behöver en ökad lokal och/eller regional finansiering för att kunna tillgodose utvecklingsbehov. Projektbidrag Till skillnad från verksamhetsbidraget kan projektbidraget sökas för avgränsade projekt. 78 inkom om totalt kronor. 34 beviljades totalt kronor kronor gick till projekt som helt eller till större del har barn och unga som målgrupp. Tabell 4 visar att den största delen av projektbidraget går till projekt som bedriver en bred kulturverksamhet och inte kan kategoriseras till specifika konstområden. I tabell 5 framgår att 35 procent av projektmedlen gått till projekt med nationell spridning. När det kommer till regionalt inriktade projekt har Stockholms län beviljats mest bidragsmedel följt av Jämtlands län En stor del av de beviljade na från Jämtlands län rörde 100-årsjubileet av det första samiska landsmötet på svensk sida i Staare/Östersund. 10(24)

11 Tabell 3. Ansökningar och fördelade projektbidrag 2017 (2016), per minoritetsgrupp 11 Antal Antal beviljade Andel beviljade Sökt belopp (tkr) Beviljat belopp (tkr) Andel beviljat bidrag av sökt belopp Judisk kultur Romsk kultur Samisk kultur Sverigefinsk kultur Tornedalsk kultur Flera TOTALT % % (11) (4) (36%) (1 721) (595) (35%) % % (12) (6) (50%) (2 346) (450) (19%) % % (13) (9) (69%) (3 966) (475) (12%) % % (17) (6) (35%) (1 873) (360) (19%) % % (7) (5) (71%) (769) (260) (34%) % % (1) (1) (100%) (1 201) (175) (15%) % % (61) (31) (51%) (11 876) (2 315) (19%) Tabell 4. Fördelade projektbidrag 2017 (2016), per konstområde och minoritetsgrupp, tkr Judisk kultur Romsk kultur Samisk kultur Sverigefinsk kultur Tornedalsk kultur Flera TOTALT Allmän kulturverksamhet Litteratur och läsfrämjande Musik Scenkonst Utställningsverksamhet (480) (0) (55) (60) (0) (300) (0) (100) (50) (0) (220) (0) (130) (125) (0) (40) (60) (20) (80) (160) (170) (90) (0) (0) (0) (175) (0) (0) (0) (0) (1 385) (150) (305) (315) (160) 11 Siffrorna inom parentes i tabell 4 och 5 för judisk och sverigefinsk kultur har justerats då de var felaktiga i Kulturrådets redovisning för år (24)

12 Tabell 5. Geografisk spridning för fördelade projektbidrag 2017 (2016) Geografisk spridning Antal beviljade Beviljat belopp (tkr) Andel av totalt beviljat belopp Nationellt % Gotlands län % Jämtlands län % Norrbottens län % Skåne län % Stockholms län % Uppsala län % Västra Götalands län % TOTALT Bidragsmottagarnas ekonomi 2017 inkom 34 redovisningar. Kulturrådets bidrag, på totalt kronor för dessa projekt, har utgjort 24 procent av projektens sammantagna intäkter vilket är den största intäktsposten från offentliga bidragsgivare. Kommunen är i övrigt den offentliga bidragsgivare som står för större delen av projektens intäkter med 18 procent. Regionala stöd och verksamhetsintäkter utgör endast sex respektive fyra procent av intäkterna. Tabell 6. Ekonomi, redovisade projektbidrag 2017 Intäktsposter Belopp (tkr) Andel av totala intäkter (%) Kulturrådets projektbidrag till nationella minoriteters kulturverksamhet % Övriga bidrag från Kulturrådet 80 1% Övrigt statligt bidrag 713 8% Bidrag från region/landsting 496 6% Bidrag från kommun % Verksamhetsintäkter 332 4% Övriga bidrag 531 6% Övriga finansiärer % Övriga intäkter % SUMMA INTÄKTER % Redovisade resultat Inkomna redovisningar under 2017 visar att Kulturrådets stöd bland annat bidragit till genomförandet av ett stort antal kulturaktiviteter, varav ett flertal kulturfestivaler, scenkonstarrangemang, konserter, utställningar, allmänna kulturarrangemang och filmvisningar. Många av dessa aktiviteter är specifika för nationella minoriteters kultur. Kommentar De särskilda bidragen till nationella minoriteters kultur möjliggör att Kulturrådet kan stödja projekt och verksamheter som inte vanligtvis omfattas av statsbidragen inom de 12(24)

13 olika konstområdena. Därför bedömer Kulturrådet att projektbidraget fyller en viktig funktion i att stärka, utveckla och synliggöra nationella minoriteters kultur. Efterfrågan av medel är stor och Kulturrådet har fram till och med 2017 inte haft möjlighet att möta de behov som finns. Vi bedömer dock att förutsättningarna att möta behoven ökat genom regeringens förstärkning av bidragsmedlen från och med Det är i vissa fall svårt för bidragssökande att erhålla lokal och regional medfinansiering för nationella minoriteters kulturprojekt, något som i princip är en förutsättning för att erhålla statligt stöd. Kulturrådet fortsätter att kommunicera det allmännas ansvar att främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur, genom egna strukturer, i Sverige till kommuner och regioner. Stöd till litteratur och kulturtidskrifter Kulturrådet fördelar stöd till utgivning av nationella minoriteters litteratur främst genom stöd till planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur. Ansökningar om efterhandsstöd till litteratur på originalspråk eller i översättning till något av de nationella minoritetsspråken förekommer. Kulturrådet fördelar även stöd till nationella minoriteters kulturtidskrifter i form av produktionsbidrag. Med nationella minoriteters litteratur och kulturtidskrifter avser Kulturrådet utgivning, i original samt i översättning, till de nationella minoritetsspråken. I uppdraget tar Kulturrådet även hänsyn till utgivning på svenska som bedöms vara av särskild betydelse för de nationella minoritetsgruppernas kultur, historia och identitet. För 2017 har kronor fördelats i stöd till planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur, inklusive distributionsstöd 12 och kronor i produktionsbidrag till nationella minoriteters nät- och kulturtidskrifter. Genom efterhandsstödet till litteratur har kronor fördelats till utgivningen av litteratur på nationella minoritetsspråk. Planerad utgivning av litteratur Stödet till planerad utgivning är främst avsett att komplettera efterhandsstödet till litteratur. Nationella minoriteters litteratur är prioriterad. Bidraget ska vara ett komplement till övrig finansiering. Nytt från och med 2016 är att Kulturrådet kopplat på möjligheten att få distributionsstöd när titeln/titlarna som utgivaren fått stöd för finns utgivna. 13 Det innebär att titeln/titlarna distribueras till landets huvudbibliotek. 12 Summan för distributionsstöd är kronor. 13 Distributionsstöd fördelas inte efter sökt summa utan beräknas efter en särskild formel som tar hänsyn till förlagsnettopris, sidantal och upplaga. Distributionsstödet kan betraktas som en ersättning för utgivarens kostnader för distribution av boken till landets bibliotek. 13(24)

14 38 prövades mot bidrag till planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur. Ytterligare sex som beviljats bidrag för planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur mellan år och där titlar givits ut 2017 prövades mot distributionsstöd i särskild ordning. Det totala beloppet för dessa sammanlagt 43 uppgick till kronor vilket är en fördubbling jämfört med föregående år. 30 beviljades sammanlagt kronor i stöd för planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur, inklusive distributionsstöd. Av dessa medel beviljades kronor till 16 stycken projekt med barn och unga som en tydligt utpekad målgrupp. Tabell 7. Beslutat stöd för planerad utgivning 2017 (2016) 14 Antal Antal beviljade Andel beviljade Sökt belopp (tkr) Beviljat belopp (tkr) Andel beviljat bidrag av sökt belopp Judisk litteratur Romsk litteratur Samisk litteratur Sverigefinsk litteratur Tornedalsk litteratur % % (4) (4) (100%) (405) (213) (53%) % % (4) (3) (75%) (448) (248) (55%) 12 (5) 9 (4) 75% (80%) (740) 623 (364) 47% (49%) % % (3) (2) (67%) (135) (133) (99%) % % 15 (4) (3) (75%) (290) (136) (47%) Flera % 733 (0) 80 (0) 11% (0) TOTALT 43 (20) 30 (16) 70 % (80%) (2 018) (1 093) 41 % (54%) Redovisade resultat 2017 inkom fem redovisningar av beviljat stöd till utgivning av nationella minoriteters litteratur. Kulturrådets stöd för dessa fem projekt uppgick till sammanlagt kronor. Redovisningarna visar att projekten resulterat i utgivningen av två barnböcker samt tre fackböcker. 14 Tabellen följer inte Kulturrådets årsredovisning för 2017, främst på grund av att distributionsstöd fördelade i särskild ordning redovisas i denna tabell men inte i Kulturrådets årsredovisning. 15 Den fördelade summan överstiger sökt summa på grund av att det kopplats på ett distributionsstöd som är ett bidrag/ersättning för distributionskostnader, i syfte att den färdiga boken ska nå landets bibliotek. Flera av de distributionsstöd som fördelats i särskild ordning, det vill säga om stöd för planerad utgivning av nationella minoriteters litteratur som beviljats stöd mellan och som erhållit distributionsstöd för den färdiga titeln 2017, är tornedalska. 14(24)

15 Kommentar Kulturrådet har fått fler kvalificerade under 2017 än föregående år. Trots det kan myndigheten konstatera att det fortfarande finns stora behov av professionella utgivare av litteratur och kulturtidskrifter på de nationella minoritetsspråken. Det är av stor vikt att den litteratur som tidigare getts ut också når ut till berörda målgrupper. I syfte att delvis nå det målet kopplade Kulturrådet, under 2016, på möjligheten att få distributionsstöd när titeln/titlarna som utgivaren fått stöd för finns utgivna. Det innebär att titeln/titlarna kommer att finnas tillgängliga på landets bibliotek. Under har Kulturrådet fått ett särskilt regeringsuppdrag som handlar om att främja utgivningen av nationella minoriteters litteratur. Till uppdraget finns också kopplat ett läsfrämjande uppdrag riktat till de romska minoritetsgrupperna. Uppdraget beskrivs närmare på s. 21. Efterhandsstöd till litteratur Kulturrådet fördelar i huvudsak stöd till utgivning av litteratur genom efterhandsstöd till litteratur. Efterhandsstöd till litteratur innebär att ansökan lämnas för böcker som finns utgivna men inte är äldre än sex månader. Stödbeloppet baseras på sidantal. En tryckt bok som beviljats litteraturstöd får automatiskt också distributionsstöd, vilket innebär att de litteraturstödda titlarna distribueras till samtliga huvudbibliotek. Under 2017 inkom fem som avser böcker utgivna helt eller delvis på nationella minoritetsspråk och eller som särskilt belyser de nationella minoritetsgruppernas kultur, historia och identitet. En facklitterär bok beviljades stöd om kronor. Kommentar Även om efterhandsstödet spelar en viktig roll för att främja nationella minoriteters litteratur indikerar bristen på att marknaden sannolikt är för begränsad för att böcker skrivna på minoritetsspråk kan ges ut utan ett stöd för planerad utgivning. Produktionsbidrag till kulturtidskrifter Produktionsbidraget kan sökas för produktions-, distributions- och marknadsföringskostnader av en kulturtidskrift under ett kalenderår. Av 121 inkomna avseende produktionsstöd avsåg sju stycken utgivning av nationella minoriteters kulturtidskrifter, vars sökta belopp sammantaget uppgick till kronor. Sex beviljades sammantaget kronor i stöd. 16 Beslut i december 2017 på bemyndigande. 15(24)

16 Tabell 8. Ansökningar och fördelade gällande produktionsbidrag 2018 (2017), per minoritetsgrupp Judiska tidskrifter Romska tidskrifter Samiska tidskrifter Sverigefinska tidskrifter Tornedalska tidskrifter TOTALT Antal 1 (2) 1 (2) 1 (2) 2 (2) 2 (2) 7 (10) Antal beviljade 1 (1) 1 (1) 1 (2) 1 (1) 2 (2) 6 (7) Andel beviljade 100% (50%) 100% (50%) 100% (100%) 50% (50%) 100% (100%) 86% (70%) Sökt belopp (tkr) 295 (715) 951 (1 451) 200 (250) 200 (200) 250 (255) (2 871) Beviljat belopp (tkr) 275 (250) 225 (225) 125 (175) 100 (100) 200 (100) 925 (850) Andel beviljat bidrag av sökt belopp 93% (35%) 24% (16%) 63% (70%) 50% (50%) 80% (39%) 49% (30%) Redovisade resultat 2017 inkom sju redovisningar från nationella minoriteters kulturtidskrifter. Aktörerna hade tillsammans mottagit kronor i bidrag från Kulturrådet. De sju tidskrifterna utkom tillsammans med 31 nummer. Den totala årsupplagan uppgick till ca exemplar. En av tidskrifterna har enbart digital publicering och ytterligare fyra aktörer redovisar viss digital publicering. Kommentar Nationella minoriteters kulturtidskrifter utgör en rimlig del av samtliga sökande och stödet bidrar till en viktig utgivning. Kulturrådet skulle däremot kunna bli bättre på att nå fler potentiella utgivare av sådana kulturtidskrifter. Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen innebär att Kulturrådet fattar beslut om ett samlat statsbidrag till respektive län som landstinget/regionen sedan fördelar vidare till regionala kulturverksamheter. För att få fördela statsbidraget måste landstinget/regionen upprätta en regional kulturplan. Kulturplanen ska beskriva de prioriteringar som landstinget/regionen vill göra i fråga om regional kulturverksamhet som avses få statligt stöd, prioriteringarnas förhållande till de nationella kulturpolitiska målen samt uppgifter om planerad statlig, kommunal och annan finansiering av verksamheterna. Kulturplanen ska tas fram i samverkan med länets kommuner och efter samråd med länets professionella kulturliv och det civila samhället. Kulturplanen utgör underlag för Kulturrådets beslut om fördelning av bidrag. Vid fördelningen bedömer Kulturrådet hur landstingen/regionerna beaktar frågor om tillgänglighet, insatser för barn och unga, jämställdhet, hbtq, mångfald i kulturutbudet och insatser för att främja de nationella minoriteternas språk och kultur. 16(24)

17 Av Kulturrådets regleringsbrev för 2017 framgår att myndigheten i sin bedömning och uppföljning av de regionala kulturplanerna särskilt ska uppmärksamma landstingens/regionens arbete med att främja de nationella minoriteternas och i synnerhet romers kultur och kulturarv. Även vid bidragsgivning till Stockholms län (som inte omfattas av modellen) ska dessa frågor uppmärksammas. Frågorna tas upp i de dialoger som Kulturrådet kontinuerligt har med länen/regionerna under året. Under våren 2017 har Kulturrådet särskilt fokuserat på att ge återkoppling till de län/regioner som tagit fram nya kulturplaner. I återkopplingen har Kulturrådet lyft vad man i kulturplanerna ser som positivt och vad som kan utvecklas i förhållande till frågan om de nationella minoriteternas kultur. Kulturplanerna inför 2017 Kulturrådets styrelse fattade beslut om fördelning av verksamhetsbidrag till regioner och landsting 2017 om totalt miljoner kronor. I denna summa ingår även bidrag till de regionala institutionerna i Stockholms län. Tre landsting/regioner kom in med nya kulturplaner inför fördelning av verksamhetsbidrag till regioner och landsting Övriga landsting/regioner lämnade i varierande omfattning in revideringar och kompletteringar av gällande planer. Hur frågan om de nationella minoriteternas kultur lyfts varierar mellan kulturplanerna. Majoriteten av landstingen/regionerna utvecklar arbetet på området genom att genomföra kartläggning samt utveckla dialoger och samrådsförfaranden. Kulturrådet kan fortsatt konstatera att landstingen/regionerna kommit olika långt i sitt arbete för att främja de nationella minoriteternas språk och kultur, men att det går framåt. Frågan lyfts i betydligt högre utsträckning i dag än tidigare och på regional nivå ökar både kompetensen kring och intresset för frågor som rör nationella minoriteter. Utvecklingsprojekt Anslaget 1:6 för stöd till regional kulturverksamhet, genom vilket stöd till regionerna fördelas, ger även Kulturrådet möjligheten att bidra till strategiska satsningar genom att fördela utvecklingsbidrag till regional kulturverksamhet. Stödet kan sökas av kulturinstitutioner med regionala uppdrag och bidrag kan ges till strategiska utvecklingsinsatser av nationellt intresse, exempelvis projekt som är metodutvecklande eller projekt som kan utveckla den nationella infrastrukturen inom kulturområdet. Under 2017 beslutades om sammanlagt 202 om regionalt utvecklingsbidrag varav 102 beviljades stöd. 20 av de 202 na avsåg projekt med syfte att främja nationella minoriteters kultur och 14 beviljades sammanlagt cirka 17(24)

18 4,7 miljoner kronor i stöd 17. Fem av dessa hade en minoritets kulturaktör som sökande part. Tabellen nedan omfattar de som syftat till att främja nationella minoriteters kultur och kulturarv. Andelen beviljade jämfört med inkomna som avsåg nationella minoriteters kultur är 70 procent vilket är en hög andel jämfört med utvecklingsbidragen totalt, där andelen beviljade ligger på 50 procent. Tabell 9. Ansökningar och fördelade utvecklingsbidrag 2017 (2016), per minoritetsgrupp Romsk kultur Samisk kultur Sverigefinsk kultur Tornedalsk kultur Flera TOTALT Antal 6 (3) 7 (4) (4) 20 (11) Antal beviljade 6 (3) 5 (2) (4) 14 (9) Andel beviljade 100% (100%) 71% (50%) 0% 0% 100% (100%) 70% (82%) Sökt belopp (tkr) (975) (1 487) (2 010) (4 472) Beviljat belopp (tkr) (650) (620) (1 350) (2 620) Andel beviljat bidrag av sökt belopp 64% (67%) 57% (42%) 0% 0% 79% (67%) 55% (59%) Kommentar Sedan kultursamverkansmodellen infördes har utvecklingen mot ökad kunskap om och intresse för nationella minoriteters kultur gått framåt i regionerna. Kulturrådets bedömning är fortsatt att kultursamverkansmodellen är ett bra verktyg för att öka kunskapen om minoritetspolitiken och det allmännas ansvar i frågan. Genom arbetet inom modellen främjar Kulturrådet de nationella minoriteternas möjligheter att få ett större inflytande över den lokala och regionala kulturpolitiken. Övriga stödformer Utöver ovan beskrivna stödformer fördelar Kulturrådet medel genom flera andra stödformer riktade till kulturyttringar såsom teater, dans, musik och bild- och formområdet. Stöd har år 2017 fördelats till kulturverksamhet med bäring på nationella minoriteters kultur inom flera av dessa stödformer. Svårigheten här är att avgöra vad som utgör nationella minoriteters kultur. Minoritetspolitiken bygger på en självidentifikationsprincip; det är inte det allmännas roll att definiera vad som utgör exempelvis samisk eller romsk kultur. Det är heller inte 17 En av na kategoriserades inte som regionalt utvecklingsbidrag men som bidragsärende. De beviljade medlen togs däremot från anslag 1:6. 18(24)

19 något som låter sig göras utan att riskera att medföra en statisk kultursyn. Kulturrådets utgångspunkt är att kulturer är föränderliga. Därtill är det många gånger svårt att avgöra hur stor del av en verksamhet eller ett projekt som kan bedömas ha bäring på nationella minoriteters kultur. Mot den bakgrunden kan Kulturrådet inte lämna en fullständig bild av hur nationella minoriteters kultur främjas genom bidragsgivning. Nedan redovisas ett urval av med bäring på nationella minoriteters kultur som beviljats medel genom övriga stödformer. De verksamheter som fått bidrag från Kulturrådet 2017 och som redogörs för nedan lyfts fram utifrån att sökande själv definierat verksamheterna som ett uttryck för en nationell minoritets kultur, att medverkande kulturskapare själva definierat sig som en minoritetsaktör eller att ett nationellt minoritetsspråk används. Samtidigt har varje verksamhet bedömts var för sig. Statens historiska museer har fått fortsatta forskningsmedel för centrala museer om kronor till forskning inom kulturområdet för projektet Antiziganismen och samlingarna - kunskapsproduktion och samlande vid kulturhistoriska museer och arkiv under 1900-talet. Projektet vill bidra till förståelsen av den i hela samhället strukturella, antiziganistiska diskrimineringen under 1900-talet och de kulturhistoriska museernas och arkivens roll i denna. Sverigefinska Riksförbundet har genom stöd till centrala amatörkulturorganisationer tilldelats ett verksamhetsbidrag på kronor för amatörteaterverksamhet. Kulturrådet har genom bidraget till läs- och litteraturfrämjande insatser fördelat kronor sammantaget till skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebrie för genomförandet av den samiska litteraturfestivalen Samelitt i Jokkmok samt till É Romani Glinda för genomförandet av läsfrämjande insatser riktade till de romska minoritetsgrupperna. Verksamhets- samt projektbidrag till fria musikgrupper har fördelats om sammanlagt kronor, företrädelsevis till aktörer som förmedlar musik med tornedalsk, samisk, romsk och judisk bakgrund. På musikområdet har även verksamhetsbidrag till musikarrangörer fördelats om sammanlagt kronor till en arrangör som förmedlar judisk och romsk musik. Kulturrådet har fördelat sammanlagt kr i bidrag till utställningsarrangörer till Kulturföreningen Konsthall C som ställer ut Katarina Pirak Sikku samt till Galleri Syster som låter Katarina Kielatis och Merethe Kuhmunen inta galleriet för att, enligt sökande, utmana den samenormativa ordningen. 19(24)

20 Stöd om kronor har, inom ramen för Skapande skola, fördelats till Sjöbo kommun för att i samarbete med Romskt kulturcentrum och Lungo Drom genomföra workshops i ett antal skolor. Kommentar Exemplen ovan visar att Kulturrådet verkar för nationella minoriteters kultur inom stora delar av sin verksamhet. Det beror till stor del på att frågan i dag bevakas av fler medarbetare på myndigheten. 20(24)

21 SÄRSKILDA REGERINGSUPPDRAG Insatser för romsk kultur 2016 fick Kulturrådet i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att stärka romska kulturaktörer och deras samarbeten med olika kulturinstitutioner. I uppdraget ingick att genomföra dialogmöten på regional nivå, mellan romska kulturaktörer på lokal, regional och nationell nivå och etablerade kulturinstitutioner. Syftet var att utifrån goda exempel på samarbeten inspirera till nya och informera om möjligheterna till bidrag för olika kulturverksamheter. Uppdraget har genomförts i samråd med romska organisationer samt sakkunniga som tagit fram innehållet samt lett dialogmötena. Under 2017 genomfördes det fjärde och sista samrådet i Stockholm, den 6 april på Historiska museet. Kulturrådet ska även fördela särskilda medel för romsk kulturverksamhet inom ramen för stödet till nationella minoriteters kulturverksamhet under år 2017 och Verksamheter som innebär samarbete med andra kulturaktörer ska särskilt uppmuntras. Under 2017 fördelades dessa medel till fyra romska kulturaktörer 18. Insatserna 2016 har redovisats i särskild ordning till regeringen den 28 februari Uppdrag om utgivning och spridning av litteratur på nationella minoritetsspråk Regeringen gav i november 2017 Kulturrådet uppdraget att genomföra insatser som har till syfte att främja utgivning och spridning av litteratur på de nationella minoritetsspråken. Barn- och ungdomslitteratur ska särskilt prioriteras. I uppdraget ingår också att i samverkan med romska företrädare och sakkunniga genomföra läsfrämjande insatser för den romska minoriteten. I december 2017 genomfördes ett första samråd med företrädare för de nationella minoriteterna. Inbjudan gick ut till företrädare för de nationella minoriteterna samt 15 organisationer som sysslar med utgivning. Totalt deltog 17 organisationer under samrådet som hade till syfte att fungera som ett underlag för hur Kulturrådet ska kunna gå vidare och fastställa hur uppdraget ska genomföras. Samrådet byggde på gruppdiskussioner där deltagarna först fick identifiera utmaningar och sedan föreslå konkreta åtgärder. 18 Mottagarna av bidraget är: Alltid på rätt väg (APRV), Romani patrin (från Kvillsfors, region Jönköping), Unga Rimon och Unga romer i Norrköping. 19 Redovisningen för uppdragets genomförande 2017 lämnas under (24)

22 ÖVRIGA FRÄMJANDE ÅTGÄRDER Kulturrådets verksamhet består, utöver bidragsgivning, av att genom övriga främjande åtgärder verka för judar, romers, det samiska folkets, sverigefinnars och tornedalingars kultur. Samrådsförfarandet är en förutsättning för att kunna verka inom den nationella minoritetspolitiken och beskrivs under denna rubrik. Samråd Kulturrådet har under 2017 bjudit in till två informationsmöten och samråd med företrädare för nationella minoriteter. Vid dessa samråd har Kulturrådet gått ut med förslag på datum samt dagordning. De inbjudna har getts tid att komma med synpunkter och tillägg till dagordningen innan den definitiva dagordningen fastställts. Den 9 mars hölls ett samråd med Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) i Pajala. De frågor som var aktuella för samrådet var en tornedalsk kulturinstitution, tidskriften METaviisis situation, möjligheten att vidareförmedla statliga bidragsmedel, kultursamverkansmodellen samt utveckling av samråd. Övriga frågor som berördes var planerna på en vitbok för den tornedalska minoriteten samt ett språkrevitaliseringscenter för meänkieli. Ett uppföljande möte om frågorna hölls via Skype den 29 maj. Med anledning av att Kulturrådet fått ett uppdrag att särskilt främja nationella minoriteters litteratur hölls ett samråd om uppdraget och dess genomförande den 7 december. Vid samrådet anlitade Kulturrådet en processledare som ledde samrådet (se s. 20). Kulturrådet har löpande kontakt med Sametinget, både i egenskap av myndighet och företrädare för det samiska folket. Kulturrådets uppfattning är att samråd ger nya kunskaper, konstruktiva synpunkter och konkreta förslag på hur nationella minoriteters kultur kan främjas inom ramen för myndighetens uppdrag. Kulturrådet har haft ambitionen att utveckla formera för samråd och anlitade under 2017 en processledare. Något som deltagarna i myndighetens samråd och Kulturrådet uppfattade vara mycket positivt och något som konkret ledde formerna för myndighetens samråd framåt. Att Kulturrådet har en kontinuerlig, öppen kontaktyta till sökande parter och håller sig uppdaterat om de nationella minoriteternas problemformuleringar och behov inom kulturområdet är nödvändigt för att kunna utveckla arbetet med bidragsgivning och främjande av nationella minoriteters kulturverksamhet. Kulturrådet håller sig även uppdaterat genom flera andra kontaktytor. Kommentar Kulturrådet konstaterar fortsatt att årligen återkommande samråd med riksorganisationerna är avgörande för att kunna utveckla arbetet med bidragsgivning och främjande av nationella minoriteters kulturverksamhet. Vidare noteras att parterna 22(24)

23 måste vara överens om samrådsprocess och syfte samt vikten av tydlig återkoppling och att resultat av samråd måste kunna påvisas för att hålla processen levande. Kulturrådet har tidigare, i budgetunderlag, framhållit vikten av att de nationella minoritetsföreträdarna ges förutsättningar att möta det allmännas ökade kunskap om och intresse för att arbeta i enlighet med minoritetslagstiftningen. Övrigt: utbildning, information och kompetensutveckling Kulturrådet har genom olika insatser under 2017 främjat nationella minoriteters kultur och verkat för att öka kunskaperna om den nationella minoritetspolitiken inom kulturområdet. Som kompetensutveckling fick Kulturrådets personal möjligheten att se filmen Sameblod den 27 mars Den 28 november 2017 fick Kulturrådets personal lyssna på en föreläsning i romsk historia och kultur genom en föreläsning. Föreläsningen hade tagits fram gemensamt av Erland Kaldaras (Romskt kulturcentrum i Malmö) och Jon Pettersson (Frantzwagnersällskapet) för de romska dialogmöten som genomförts tillsammans med romska sakkunniga och Kulturrådet under Under Bok och Bibliotek 2017 genomförde den samiska skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebrie, i Kulturrådets monter Ung scen och med stöd från Kulturrådet, ett seminarium under rubriken Pop-art Sápmi där författaren Ann- Hélen Laestadius mötte illustratören Emma Fox Sandberg samt illustratören och slöjdaren Sunna Kuoljok i ett samtal om när det samiska är norm och det västerländska en accessoar i litteratur och konst. Under 2017 har Kulturrådet även svarat på remiss angående Medieutredningens slutbetänkande En gränsövergripande mediepolitik (SOU 2016:80) samt minoritetsutredningens delbetänkande Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik (SOU 2017:60). 20 Kulturrådet informerar om bidragsgivningen på minoritet.se och Sametingets webbplats, men framförallt använder myndigheten egna (främst digitala) kanaler för att informera om verksamheter, insatser och andra nyheter som främjar nationella minoriteters kultur. Detta är en integrerad del i Kulturrådets ordinarie kommunikation. Kulturrådets personal deltar regelbundet vid relevanta konferenser och workshops med fokus på nationella minoriteters kultur och verksamhet. Kulturrådet träffar även bidragssökande och andra minoritetskulturaktörer för att få kunskap om behov och problemformuleringar. Kommentar Kulturrådet konstaterar fortsatt att det främjandearbete myndigheten bedriver utöver bidragsgivningen delvis styrs av efterfrågan från såväl nationella minoriteter som andra 20 Yttrande över (SOU 2016:80) Medieutredningens slutbetänkande En gränsövergripande mediepolitik, GD 2017:47.samt yttrande över (SOU 2017:60) Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik, 2017: (24)

24 parter. Kulturrådet bedömer att arbetet med andra främjande åtgärder i likhet med tidigare år fortsatt bör vara lyhört för de nationella minoritetsaktörernas behov. 24(24)

REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH ÖVRIGA NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2014

REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH ÖVRIGA NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2014 REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH ÖVRIGA NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2014 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 5 INLEDNING... 6 BIDRAGSFÖRDELNING... 8 Stöd till nationella

Läs mer

REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH ÖVRIGA NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2015

REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH ÖVRIGA NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2015 REDOVISNING AV HUR KULTURRÅDET VERKAR FÖR DET SAMISKA FOLKETS OCH ÖVRIGA NATIONELLA MINORITETERS KULTUR ÅR 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 5 INLEDNING... 6 BIDRAGSFÖRDELNING... 8 Stöd till nationella

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet

Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet 1 Inledning Ungdomsstyrelsen har i regeringsuppdrag 2010-02-25, (IJ 2010/368/DISK) i uppdrag att följa upp och analysera

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter

Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se GD2018:151 Sid 1 (5) Riktlinjer för statsbidrag till kulturtidskrifter Fastställda av Kulturrådets

Läs mer

Kulturradets yttrande over "Nasta steg? Del 2. Forslag for en starkt minoritetspolitik" (SOU 2017:88)

Kulturradets yttrande over Nasta steg? Del 2. Forslag for en starkt minoritetspolitik (SOU 2017:88) 2018-02 -28 Box 27215, 102 53 Stockholm Besok: Borgvagen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Ku2017/02410/DISK Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturradets

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Det här är Kulturrådet. Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga

Det här är Kulturrådet. Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga Det här är Kulturrådet Myndighet under Kulturdepartementet Ca 75 anställda Styrelse Referens- och arbetsgrupper samt sakkunniga Kulturrådets uppdrag Kulturrådet har till uppgift att, med utgångspunkt i

Läs mer

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l.

Kulturrådets beslut Statens kulturråd beviljar bidrag och bidragsbelopp enligt bilaga l. KULTURRÅDET Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@ku)turradet.se www.kulturradet.se BESLUT 2019-02-05 Sid 1 (2) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer

Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Riktlinjer för statsbidrag till musikarrangörer Kulturrådet beslutar att anta följande

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 YTTRANDE 2010-06-04 Dnr Ku2010/292/KV Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Sammanfattning och allmänt Svenska Tornedalingars

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

Omslagsbild: Urpremiären av Världshavets barn i Jörn. En del av projektet Lyssna på oss som fått stöd från Kulturrådet inom bidraget Kreativa

Omslagsbild: Urpremiären av Världshavets barn i Jörn. En del av projektet Lyssna på oss som fått stöd från Kulturrådet inom bidraget Kreativa REGIONAL FÖRDELNING AV KULTURRÅDETS BIDRAGSGIVNING 2017 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 4 INLEDNING... 5 Bakgrund... 5 Disposition... 5 Metodfrågor... 5 Omfång... 6 REGIONAL FÖRDELNING AV KULTURRÅDETS BIDRAGSGIVNING

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de

Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834, 801 30 Gävle. av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. För 797 000 kronor av de KULTURRÅDET BESLUT 2015-01-29 82015:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2015 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Region Gävleborg, org.nr 232100-0198, Box 834,

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (7) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

517 minoriteter(ram) Ökad säkerhet för den judiska minoriteten(ram)

517 minoriteter(ram) Ökad säkerhet för den judiska minoriteten(ram) Regeringsbeslut II 6 Arbetsmarknadsdepartementet 2011-12-15 A2011/4505/DISK A2011/4445/EXPCH Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende anslagen

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (8) Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 26 Kulturdepartementet 2015-12-17 Ku2015/02167/DISK Ku2015/02905/LS (delvis) Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende anslagen

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 48 2015-12-17 Ku2015/03083/DISK Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslagen 7:1 och 7:2 Åtgärder för

Läs mer

KULTURRADET Styrelsen

KULTURRADET Styrelsen O KULTURRADET Styrelsen PROTOKOLL Sty 2010:10 2010-10-27 DnrAdm 2010/3 Tid Onsdag den 27 oktober kl. 13.00-17.00 Plats Närvarande ledamöter Anmält förhinder Kulturrådets lokaler i Filmhuset, Stockholm

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Datum 2016-05-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Utgångspunkter... 4 Arbetsformer... 4 Samråd... 4 Information... 5 Övergripande

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut II:3 Arbetsmarknadsdepartementet 2013-12-12 A2013/4180/DISK A2013/4655/SV A2013/4745/DISK Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende

Läs mer

Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola att gälla från 2016:

Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola att gälla från 2016: 1(6) Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola 2015-05-07 att gälla från 2016: Regionalt kulturstöd Projektet ska avse regional verksamhet och/eller vara av regionalt

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut IV 6 Arbetsmarknadsdepartementet 2014-12-18 A2014/4438/DISK A2014/1080/DISK A2014/3779/DISK m.fl. Se bilaga 1 Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 10422 Stockholm Regleringsbrev för

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014

Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2013-2014 Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 2013-05-28 89 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet.

KULTURRÅDETS UPPDRAG. Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. KULTURRÅDETS UPPDRAG Kulturrådet är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Statens kulturråd har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, verka för kulturens utveckling

Läs mer

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter

Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Information till sökande av stöd till elektroniskt publicerade och distribuerade tidskrifter, så kallade nättidskrifter Denna information syftar till att ge den sökande en allmän orientering av bidraget.

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS

KICK KULTURALLIANS? VAD ÄR IDEELL KVALITET I CIVILSAMHÄLLETS KULTURSAMVERKAN VAD GÖR IDEELL KULTURALLIANS? EN POLITIK FÖR IDEELL KULTURALLIANS VAD ÄR IDEELL KULTURALLIANS? Ideell kulturallians (IKA) är en samarbetsorganisation för det civila samhällets organisationer på kulturområdet. Våra medlemsförbund företräder kulturverksamheter som till

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Utbildning och kultur Staben Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Utbildning och kultur Staben Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 1(5) Utbildning och kultur Staben Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Kulturbidrag Förslag till beslut Utvecklingsbidrag på 410 000 kronor beviljas för fem projekt enligt redovisad

Läs mer

garanterat bra böcker

garanterat bra böcker garanterat bra böcker garanteratbra@kulturradet.se VARFÖR LITTERATURSTÖD? 1960-talets förlagskris Övergången från fasta till fria priser 1970 (följd av bruttoprisförbud) Höga bokpriser: Förväntades leda

Läs mer

Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion

Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion ! Varje person avgör själv om hon eller han tillhör någon eller några av de nationella minoriteterna. I Sverige finns uppskattningsvis: 20 000 25 000

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksarnhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksarnhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksarnhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Norrbottens läns landsting/kultur och Utbildning,

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Bo Olls Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-02-17 Diarienummer: RUN 2015-429

Läs mer

Kulturrådets internationella strategi

Kulturrådets internationella strategi Kulturrådets internationella strategi 2016 2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att stärka den konstnärliga utvecklingen samt skapa en mångfald och kvalitet i kulturutbudet genom

Läs mer

Seminarium för informatörer/kommunikatörer

Seminarium för informatörer/kommunikatörer Seminarium för informatörer/kommunikatörer Ann-Marie Algemo, Länsstyrelsen A län ann-marie.algemo@lansstyrelsen.se Aina Negga, Sametinget aina.negga@sametinget.se Västerås, 8 mars 2011 Lag om nationella

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella

1000 minoritetsspråk(ram) Revitalisering av nationella Regeringsbeslut 11 2016-12-08 Ku2016/02713/LS(delvis) Kulturdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 10422 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende anslagen 7:1 och 7:2 Åtgärder

Läs mer

KULTURRÅDET. Utbetalning av statsbidraget sker kvartalsvis, utan rekvisition, till det plus- eller bankgirokonto som angivits i framställan.

KULTURRÅDET. Utbetalning av statsbidraget sker kvartalsvis, utan rekvisition, till det plus- eller bankgirokonto som angivits i framställan. KULTURRÅDET BESLUT 2014-01-29 32014:16 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2014 inom ramen för kultursamverkansmodellen. Part Region Västerbotten, org.nr 222000-2436,

Läs mer

Åtgärder för att uppnå det minoritetspolitiska målet. Uppföljning av Ungdomsstyrelsens arbete under 2010 till oktober 2011.

Åtgärder för att uppnå det minoritetspolitiska målet. Uppföljning av Ungdomsstyrelsens arbete under 2010 till oktober 2011. Åtgärder för att uppnå det minoritetspolitiska målet Uppföljning av Ungdomsstyrelsens arbete under 2010 till oktober 2011. Innehåll Inledning... 3 Redovisning enligt instruktion... 5 1.1 Externa insatser

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Riksförbundet romer i Europa är en av de romska riksorganisationerna som har möjlighet att som remissinstans lämna sina synpunkter. Förslag

Läs mer

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet

Granskning av statsbidrag från Kulturrådet www.pwc.se Rebecca Andersson Revisionskonsult Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor November 2013 Granskning av statsbidrag från Kulturrådet Region Halland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och

Läs mer

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar

Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår att kulturnämnden beslutar Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-05-05 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-05-16 Kultursamverkan för ett Sverige som håller

Läs mer

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Beslutsbilaga 2015-11-05 Sty 2015:37 Dnr: ADM 2015/138 Kulturrådets riktlinjer för uppföljning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet Kvalitativ redovisning (beskrivande text) 1. Hur har landstinget/regionen

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulnrj^erksarnhet 2012 inom ramen för lcultursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulnrj^erksarnhet 2012 inom ramen för lcultursamverkansmodellen KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:7 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulnrj^erksarnhet 2012 inom ramen för lcultursamverkansmodellen Part Regionförbundet Västra Götaland, org.m.

Läs mer

KULTURSAMVERKANSMODELLEN. Uppföljning 2014

KULTURSAMVERKANSMODELLEN. Uppföljning 2014 KULTURSAMVERKANSMODELLEN Uppföljning 2014 Bild omslag: Mår i stort sett bra. Foto Scenkonst Sörmland INNEHÅLL FÖRORD... 5 SAMMANFATTNING... 6 INLEDNING... 10 Bakgrund och syfte... 10 Rapportdisposition...

Läs mer

KULTURVERKSAMHETERS FRÄMJANDE AV NATIONELLA MINORITETERS KULTUR

KULTURVERKSAMHETERS FRÄMJANDE AV NATIONELLA MINORITETERS KULTUR KULTURVERKSAMHETERS FRÄMJANDE AV NATIONELLA MINORITETERS KULTUR INNEHÅLL Inledning... 4 Metod... 5 Antal svar... 5 Främjande och synliggörande... 8 Tornedalsk och arv... 9 Sverigefinsk och arv... 9 Judisk

Läs mer

Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) Handläggare Raphaële Choppin Telefon: 0761231923 Till Kulturnämnden 2018-04-17 Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Statens kulturråd

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Statens kulturråd Regeringsbeslut 28 Kulturdepartementet 2015-12-17 Ku2014/00750/KL Ku2015/01784/KI Ku2015/02363/KI m.fl. Se bilaga 1 Statens kulturråd Box 27215 102 53 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende

Läs mer

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet

Spela samman - En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet Spela samman - En ny modell for statens stöd till regional kulturverksamhet Sida 1 av 2 dh 1'1 ---::R-=E~G~E R~I-:-:N GS KA:--:-":N"=-S~LI"'::':ET=- 0204 Spela samman - En ny modell för statens stöd till

Läs mer

Bidragsnormer kulturföreningar och kulturarrangemang i Skellefteå. www.skelleftea.se/kultur

Bidragsnormer kulturföreningar och kulturarrangemang i Skellefteå. www.skelleftea.se/kultur Bidragsnormer kulturföreningar och kulturarrangemang i Skellefteå www.skelleftea.se/kultur Foto på framsidan från föreställningen Dans i novembermörkret. Fotograf: Patrick Degerman (2013) Kulturnämndens

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6)

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6) Kommunfullmäktige 2014-05-26 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Anslut Örnsköldsviks kommun i förvaltningsområdet för finska språket (Kst/2013:543, Kst/2013:542, Kst/2013:541, Kst/2013:539, Kst/2013:538)

Läs mer

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr Regionstyrelsen 31 oktober 2018 Sida 1 (5) 211 Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr 3785-2017 Regionstyrelsens förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

Datum Dnr Utvecklingsplan för nationella minoriteter. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Utvecklingsplan för nationella minoriteter. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Caisa Lindfors Utvecklare kulturarv 040-675 37 62 Caisa.Lindfors@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-20 Dnr 1500678 1 (9) Kulturnämnden Utvecklingsplan för nationella minoriteter Ordförandens

Läs mer

Seminarium för informatörer / kommunikatörer Aina Negga, Sametinget Gällivare den 17 mars 2011

Seminarium för informatörer / kommunikatörer Aina Negga, Sametinget Gällivare den 17 mars 2011 Seminarium för informatörer / kommunikatörer Aina Negga, Sametinget aina.negga@sametinget.se Gällivare den 17 mars 2011 Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk Gäller i hela landet för samtliga

Läs mer

Riksdagen. Regering/ Regeringskansliet

Riksdagen. Regering/ Regeringskansliet Riksdagen Regering/ Regeringskansliet Företrädare NM Företrädare NM Övriga myndigheter Länsstyrelsen i Stockholm Företrädare NM Utvecklings kommuner Företrädare NM Kommuner landsting inom FO Länsstyrelsens

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk Nationella minoriteter och minoritetsspråk Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk Svensk författningssamling (SFS) 2009:724 Departement/myndighet: Kulturdepartementet Bakgrund År 2000 ratificerade

Läs mer

Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet för år 2018 inom ramen for kultursamverkansmodellen

Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet för år 2018 inom ramen for kultursamverkansmodellen Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet, se www. kufturradet. se Sid 1 (5) Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet för

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

INNEHÅLL. Bild omslag: Ögonblick av opera, Scenkonst Västernorrland. Foto: Lia Jacobi.

INNEHÅLL. Bild omslag: Ögonblick av opera, Scenkonst Västernorrland. Foto: Lia Jacobi. STATLIGA KULTURUTGIFTER I REGIONALT PERSPEKTIV 2013 2014 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 5 Bakgrund... 5 Disposition... 5 Metodfrågor... 5 Omfång... 6 STATLIGA KULTURUTGIFTER I REGIONALT PERSPEKTIV

Läs mer

Flerårigt verksamhetsstöd 2019

Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Tjänsteskrivelse 1 (5) Flerårigt verksamhetsstöd 2019 Förslag till beslut 1. Figurteaterkompaniet beviljas verksamhetsstöd inom kulturområdet med 150 000 kronor 2019. 2. Totalteatern beviljas verksamhetsstöd

Läs mer

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8

Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Halmstad 2017-06-o7 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop. Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen Ds 2017:8 Riksteatern

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

UPPFÖLJNING AV REGIONALA UTVECKLINGSBIDRAG

UPPFÖLJNING AV REGIONALA UTVECKLINGSBIDRAG UPPFÖLJNING AV REGIONALA UTVECKLINGSBIDRAG FÖRORD I regleringsbrevet för 2013 fick Statens kulturråd i uppgift att följa upp och redovisa fördelning och utfall av utvecklingsbidragens effekter för kulturens

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Regler för stöd från Kulturutveckling

Regler för stöd från Kulturutveckling Regler för stöd från Kulturutveckling Region Gävleborg vill ge nya möjligheter för människors självförverkligande och aktiva bidrag till samhällsutvecklingen. Detta övergripande mål uttrycks i den regionala

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister

Riktlinjer för statsbidrag för samverkan med komponister Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvagen l-5j 08 519 264 kulturradet@kultur'r'adet.se kulturrådet. se GD 2019:146 ADH 2619/108 5. 1(5) r för statsbidrag för samverkan med komponister Fastställda av

Läs mer

Konsekvensanalys. av kulturnämndens förslag till

Konsekvensanalys. av kulturnämndens förslag till av kulturnämndens förslag till Sametingets Kulturpolitiska handlingsprogram 2014-2017 Innehåll Utgångspunkter för förslag till handlingsprogram... 2 Kulturanslagets utveckling... 2 Definitionen av Samisk

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för loiltursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för loiltursamverkansmodellen o KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:5 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för loiltursamverkansmodellen Part Norrbottens läns landsting/kultur och Utbildning,

Läs mer

Svensk minoritetspolitik MALMÖ KATARINA POPOVIC

Svensk minoritetspolitik MALMÖ KATARINA POPOVIC Svensk minoritetspolitik MALMÖ 2015-08-19 KATARINA POPOVIC Länsstyrelsens & Sametingets gemensamma uppdrag Länsstyrelsen Uppföljning Samordning Information & utbildning minoritet.se Rapport till regeringen

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona

Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 23 oktober 9-11, kaffe från 8:30 Plats Läsesällskapets bibliotek, Borgmästaregatan 2, Karlskrona Dagordning Mötets öppnande Justerare Föregående

Läs mer

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015

KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 KULTURSKOLAN OCH DE REGIONALA KULTURPLANERNA EN GENOMGÅNG AV DE REGIONALA KULTURPLANERNA 2015 21 april 2015 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR... 5 BARN OCH UNGAS RÄTT

Läs mer

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen

Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen KULTURRÅDET BESLUT 2012-01-24 S 2012:17 Ärende Fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2012 inom ramen för kultursamverkansmodellen Part Örebro läns landsting, org.nr. 232100-0164,

Läs mer

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik.

Yttrande Ku2017/01534/DISK Dnr Ks. Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Yttrande 2017-09-07 Ku2017/01534/DISK Dnr 009-394-17 Ks Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2017:60 Utredningen om en stärkt minoritetspolitik. Ku2017/01534/DISK Sammanfattning Av utredningen

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen

Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen 0 KULTURRADET BESLUT GD 2010:352 2010-10-04 Dnr KUR 2010/4183 Ärende Ansökan om bidrag för musikfrämjande insatser, andra fördelningen Sökande Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, Nybrokajen 13, 111 48 Stockholm,

Läs mer

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier

Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Riktlinjer för Region Östergötlands kulturstipendier Sökbara stipendier Handläggare: Anne Hederén Verksamhet: Enheten för kultur och kreativitet, ledningsstaben Datum: 2016-11-17 Diarienummer: RUN 2016-70

Läs mer

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017

Från bokcirklar till läkande läsning. Helsingfors 14 december 2017 Från bokcirklar till läkande läsning Helsingfors 14 december 2017 Liv medan ni väntar ur diktsamlingen Otal (1976) av Wislava Szymborska Nina Frid bibliotekarie, författare, handläggare för läsfrämjande

Läs mer