Angående yrkande om skadestånd från OP Gruppen AB och OP Erjo AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Angående yrkande om skadestånd från OP Gruppen AB och OP Erjo AB"

Transkript

1 YTTRANDE Dnr: AD 2017/3408 Er ref Justitiekanslern Angående yrkande om skadestånd från OP Gruppen AB och OP Erjo AB Genom remiss den 15 december 2017 har Patent- och registreringsverket (PRV) uppmanats att yttra sig angående ovannämnda yrkande om skadestånd. Till stöd för yrkandet påstås att PRV har förfarit felaktigt vid handläggningen av ärendet rörande registrering av varumärket ERJO med registreringsnummer Sammanfattning 1. PRV medger att verket genom ett förbiseende har brustit i de normala granskningsrutinerna vid hanteringen av varumärket ERJO. PRV:s myndighetsutövning har innefattat fel eller försummelse som i för sig skulle kunna föranleda skadeståndsskyldighet för staten enligt 3 kap. 2 skadeståndslagen. 2. I första hand bestrider PRV skadeståndsansvar då PRV anser att OP Gruppen AB och OP Erjo AB inte ingår i den ersättningsberättigade kretsen. 3. I andra hand anser PRV att det saknas adekvat kausalitet mellan den felaktiga varumärkesregistreringen och den påstådda skadan. 4. I tredje hand anser PRV att för det fall JK finner att det finns adekvat kausalitet mellan PRV:s del i myndighetsutövning och de kostnader OP Gruppen AB och OP Erjo AB påstår att de orsakats inte torde vara ersättningsgilla utan istället är det den eventuella uteblivna vinsten. Varken OP Gruppen AB eller OP Erjo AB har emellertid visat att de drabbats av några sådana skador. Anspråket OP Gruppen AB och OP Erjo AB har yrkat ersättning för kostnader till ett totalt belopp om SEK : - samt för kostnader i ersättningsärende hos Justitiekanslern med belopp som senare kommer att anges. Anspråket riktar sig mot PRV och Bolagsverket. I ovanstående kostnader ingår: 1. SEK : - avseende fakturor från ombud. 2. SEK 2.800: - avseende ansökningsavgift vid Patent- och marknadsdomstolen. 1 (7)

2 Ersättningsanspråket är grundat på bestämmelsen i 3 kap. 2 skadeståndslagen. Ärendet Nedan återges relevanta händelser i kronologisk ordning: , PRV registrerar varumärket ERJO (figur) ingivet av Erjo Aktiebolag för följande varor; huggmaskiner och huggknivar till huggmaskiner i klass 7 och traktorer i klass 12. Registreringen får nummer , inkommer till PRV en ansökan om registrering av varumärket ERJO (ord) ingivet av ERJO AB via ombud. Ansökan avser följande varor: kvarnar för sönderdelning av trä; kvarnar [maskiner]; skördare [maskiner]; jordbruksredskap (andra än handredskap); flismaskiner; skyttlar [maskindelar]; kopplingar för maskiner; kuggfräsar [maskiner]; maskiner för användning inom jordbruk; jordbruks-, trädgårds- och skogsbruksmaskiner och apparater i klass 7 och elektroniska styrsystem för maskiner i klass , inkommer en begäran om förtur för handläggning av varumärkesansökan från ERJO AB via ombud p.g.a. att bolaget befinner sig i tvist , PRV avslår ERJO AB:s begäran om förtur , PRV granskar ansökan materiellt utan att hitta några hinder. I förhållande till äldre registrerade varumärken med giltighet i Sverige gör handläggaren en sökning med granskningsverktyget Acsepto (se sidan 5-6) , PRV registrerar varumärket ERJO för sökta varor och klasser enligt ovan. Registreringen får nummer , inkommer till PRV en invändning från OP Erjo AB ( OP ) mot ERJO AB:s registrering Invändningen baseras på att registreringen har gjorts trots att märket är förväxlingsbar med ett tidigare registrerat varumärke som OP innehar samt förväxling med den registrerade firman ERJO OSW AB , utgår en underrättelse från PRV till ERJO AB att en invändning inkommit mot varumärket , inkommer en ansökan om administrativ hävning av varumärke nr från ERJO AB via ombud. Som innehavare anges ERJO OSW AB. 2 (7)

3 delger PRV konkursförvaltaren för ERJO OSW AB ansökan om administrativ hävning för varumärke och konkursförvaltaren föreläggs att yttra sig inkommer en begäran om anteckning av ny innehavare för varumärke med nr antecknas OP Erjo AB som innehavare för varumärke nr inkommer svaromål i administrativt hävningsärende för varumärke från OP Erjo AB via ombud, där hävningstalan delvis medges , inkommer begäran om vilandeförklarande av invändning av innehavare ERJO AB p.g.a. av pågående administrativt hävningsärende gällande varumärke ERJO (figur) , beslutar PRV att vilandeförklara invändningsärendet för varumärke nr begär ERJO AB via ombud att administrativa hävningsärende gällande varumärke ska överlämnas till Patent- och marknadsdomstolen , begär OP att ärendet ska återupptas till handläggning. OP justerar samtidigt sin invändningstalan gällande varumärke OP återkallar sitt åberopande i invändningsärendet av sitt innehav av varumärkesregistreringen nr (figur) som grund för hävning. OP anför också ytterligare grund för invändningen, att ERJO AB gjort ansökan om registrering i ond tro administrativa hävningsärende gällande varumärke överlämnas till Patent- och marknadsdomstolen , PRV meddelar ERJO AB att invändningen gällande varumärke nr kommer att tas upp till fortsatt handläggning inkommer ytterligare skrivelse från OP inkommer en anståndsbegäran från ERJO AB inkommer en anståndsbegäran från ERJO AB p.g.a. av pågående förhandlingar mellan ERJO AB och OP , PRV beviljar anstånd till (7)

4 inkommer en återkallelse av invändningen från OP och en begäran om anteckning av ny innehavaren till OP Erjo AB samt nytt ombud för varumärket nr antecknas OP Erjo AB som innehavare för varumärket PRV beslutar att avskriva invändningsärendet från fortsatt handläggning p.g.a. av återkallelse , OP Gruppen AB och OP Erjo AB anmäler PRV:s hantering gällande registrering av varumärket med registreringsnummer till Justitiekanslern med en begäran om skadestånd (detta ärende). Grunderna för anspråket Som PRV förstår OP Gruppen AB och OB Erjo AB:s argumentationen hos Justitiekanslern bygger den på att registreringen av varumärket aldrig skulle ha skett eftersom den tidigare registreringen med nummer och firman Erjo OSW AB borde ha ansetts utgöra hinder mot registrering. Tillämplig bestämmelse i varumärkeslagen m.m. Enligt 2 kap. 8 första stycket 2 får ett varumärke inte registreras om det är identiskt med eller liknar ett äldre varukännetecken bland annat om märket är förväxlingsbart med ett äldre varukännetecken för varor eller tjänster av samma eller liknanden slag. Enligt 2 kap. 9 varumärkeslagen ska bestämmelserna om förväxlingsbarhet i 2 kap. 8 första stycket 1 3 gälla på motsvarande sätt i fråga om en registrerad firma som används i näringsverksamhet. PRV:s handläggning av varumärkesansökan Vid granskning av ett sökt varumärke upprättas en promemoria, på vilken bl. a. eventuellt förväxlingsbara äldre registrerade näringskännetecken anges. Med hjälp av ett särskilt datorprogram, Acsepto, genomförs en automatiserad sökning i databaserna för nationella varumärken, internationella varumärken (enligt Madridprotokollet) med giltighet i Sverige samt EU-varumärken. En sådan sökning resulterar i en lista över ansökta och registrerade äldre varumärken som skulle kunna bli bedömda som förväxlingsbara med det sökta märket. Eventuellt förväxlingsbara märken visas på en omfattande träfflista, en s.k. bruttolista. Handläggaren har möjlighet att sortera listan exempelvis i fallande grad av likhet baserat på märkeslikhet och klasstillhörighet av de varor och tjänster för vilka märket söks registrerat. Ett vanligt förekommande sätt att sortera listan är att högst upp i listan anges eventuella identiska märken för varor eller tjänster i samma klasser. Sådana märken ges likhetstalet 100%. Listan fortsätter i fallande skala och avslutas på så sätt att märken med likhetsgrad understigande 45% inte tas upp. 4 (7)

5 Handläggaren väljer manuellt den eller de äldre rättigheter som anses förväxlingsbara i varumärkeslagens mening och för dem till granskningspromemorian och slutligen också till det föreläggande som skickas om den preliminära bedömningen står sig. Normalt sett ska också äldre rättigheter föras upp i promemorian som utgör gränsfall, dvs. där förväxlingsbarhet märkena emellan kan behöva övervägas eller diskuteras i förhållande till rådande praxis. Den s.k. bruttolistan skrivs normalt inte ut på papper men sparas i en särskild databas. PRV:s bedömning av granskningen I ansökningsärendet har handläggaren på sedvanligt sätt tagit fram en bruttolista avseende varumärken liknande lydelsen Erjo. Tretton varumärkesregistreringar fördes upp som träff till granskningspromemorian. Bland dessa var det tidigare registrerade varumärke Erjo (figur) med registreringsnummer Vid granskningen har även firman Erjo OSW AB noterats. I granskningspromemorian har handläggaren antecknat att märket ägs av firman ERJO OSW AB med org och att firman har samma firmatecknare med ensam firmateckningsrätt som sökandens firma och därmed ej utgör hinder. En liknande anteckning har gjorts i granskningspromemorian angående firman Erjo Osw AB. Det saknas information i akten om firmateckning kontrollerats i Näringslivsregistret. När konkurs har inletts i ett Aktiebolag så framgår detta emellertid redan av den första sidan som visas i Svenskt Näringslivsregister, SNR, som är den databas granskaren konsulterar vid granskningen mot äldre firmor. Även om det inte går att fastställa orsaken så är det synbarligen så att handläggaren förbisett att konkurs var inlett för bolaget. Vidare framstår det som i det närmaste uppenbart att varumärket Erjo (figur) och firman Erjo Osw AB skulle ha anförts som hinder mot varumärket Erjo (ord) om handläggaren uppmärksammat att konkurs var inlett för Erjo Osw AB. PRV vitsordar därmed, då verket brustit i de normala granskningsrutinerna, att verkets handläggning av varumärkesärendet får anses ha inneburit sådant fel eller försummelse som i sig kan föranleda skadeståndsskyldighet för staten. PRV:s uppfattning om skadeståndsanspråket Av 3 kap. 2 skadeståndslagen följer bl.a. att staten ska ersätta ren förmögenhetsskada som vålats genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande staten svarar. Om varumärkesregistreringen är ett resultat av fel eller försummelse vid myndighetsutövning, ska staten ersätta ren förmögenhetsskada som uppkommit för innehavaren. Endast sådana kostnader som är direkt hänförliga till den felaktiga registreringen är därvid ersättningsgilla. I första hand bestrider PRV skadeståndsansvar då OP Gruppen AB och OP Erjo AB inte kan anses ingå i kretsen för ersättningsberättigade. 5 (7)

6 I första hand bestrider PRV skadeståndsansvar då OP Gruppen AB och OP Erjo AB inte kan anses ingå i kretsen för ersättningsberättigade. PRV anser att även om ett fel eller försummelse har förekommit medför det inte att var och en som har drabbats av skada till följd av det felaktiga beslutet har rätt till ersättning för skadan. PRV är av den uppfattning att huvudregeln är att det är den som den felaktiga myndighetsutövningen har riktas mot som kan erhålla skadestånd. I det här fallet Erjo AB. En varumärkesinnehavare som anser sig utsättas för varumärkesintrång har bland annat möjlighet att erhålla ersättning genom talan vid domstol. Även vid invändning och hävningstalan har en innehavare möjlighet att erhålla ersättning för skada vid domstol. Ett utvidgande av ersättningskretsen till någon som kan vara innehavare av en äldre varumärkesrättslig rättighet, vore orimligt. Det finns inget som visar att OP Gruppen AB och OP Erjo AB missgynnats av PRV:s felaktiga varumärkesregistreringen och PRV anser därför att det inte finns något skäl för att utvidga kretsen av ersättningsberättigade från det bolag som den felaktiga myndighetsutövningen riktats mot. Skulle JK ändå anse att PRV:s agerande är skadeståndsgrundande bestrids att kostnaderna är ersättningsgilla. PRV anser att det saknas adekvat kausalitet mellan handläggningen av ärendet gällande varumärkesregistreringen och den påstådda skadan. Även om det har uppstått kostnader för juridiska konsultationer angående firma- och varumärkesfrågor och då invändningsförfarandet inleddes hos PRV, så har OP Gruppen AB och OP Erjo AB inte visat några ekonomiska förluster, eller någon obehörig vinst för Erjo AB, på grund av den felaktiga registreringen. Det förhåller sig dessutom så att även om en varumärkesregistrering syftar till att ge en ensamrätt att använda ett kännetecken i näringsverksamhet, det aldrig är en fullständig garanti att registreringen kommer att bestå eller att innehavaren inte kan göra sig skyldig till exempelvis ett varumärkesintrång enligt varumärkeslagen eller otillbörlig marknadsföring enligt marknadsföringslagen. För att tillgodose tredjemans intresse har lagstiftaren infört bland annat invändningsinstitutet och hävningsmöjligheter i varumärkeslagen. Se varumärkeslagen 2 kap 24 och 28 samt varumärkeslagen 3 kap, särskilt 1, 5 och 6. Skulle JK ändå anse att PRV:s agerande är skadeståndsgrundande bestrids att kostnaderna är ersättningsgilla. Vidare saknas tillräckliga specifikationer beträffande de uppkomna kostnaderna. Exempelvis är omkostnaderna för förvärvet av konkursboets tillgångar inte alls relaterade till den uppkomna skadan. Sökandebolagen har inte heller visat att ombudskostnaderna i hävnings- respektive invändningsärendena var nödvändiga för att uppnå den förlikning som synbarligen uppnåtts med innehavaren till varumärket Avslutningsvis finns inget krav på att anlita ett ombud i ett invändningsförfarande. En sökande som ändå väljer att anlita ett ombud måste räkna med att det leder till avsevärda merkostnader i jämförelse med den förhållandevis låga avgift som myndigheten tar ut vid ansökan om varumärkesregistrering. 6 (7)

7 Anspråket riktar sig mot PRV och Bolagsverket. Om JK kommer fram till att PRV:s och Bolagsverkets handläggning orsakat ersättningsgill skada så menar PRV i första hand att fördelningen ska göras efter den andel med vilken respektive myndighet i så fall bidragit till skadans uppkomst. I andra hand, om sådant underlag saknas, är det rimligt med en fördelning i lika delar mellan myndigheterna. Detta yttrande har beslutats av tf. generaldirektören Gunilla Ström Lindahl. I den slutliga handläggningen har deltagit chefsjuristen Karin Bergh, juristchefen vid design- och varumärkesavdelningen Magnus Ahlgren samt områdesjurist Marie-Louise (föredragande). Gunilla Ström Lindahl Marie-Louise Orre 7 (7)

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 YTTRANDE 2010-03-12 VAD 34-2010/29 Justitiekanslern Att: Peter Lindström Box 2308 103 17 Stockholm Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 Redogörelse för ärendet Den 9 februari 2007 inkom

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (8) Mål nr 09-117 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 27 februari 2013 PARTER Klagande Scandsail Marstrand Event AB, org. nr. 556678-3394 Ombud: Affärsjuristgruppen Box 5243, 402 24 Göteborg

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 10-128 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 31 oktober 2012 PARTER Klagande Riksförbundet Barnen Först, 802420-5554 (innehavare) Box 48, 151 21 Södertälje Ombud: Karim Shamohammadi

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-006 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 5 februari 2015 PARTER Klagande RN Ombud: Gunnar Bergquist Westpatent AB, Almekärrsvägen 11, 443 39 Lerum Motpart Radio Nostalgie 22,

Läs mer

PROTOKOLL , och Föredragning i Stockholm. FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Referenten

PROTOKOLL , och Föredragning i Stockholm. FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Referenten SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 0221 PROTOKOLL 2019-01-15, 2019-01-16 och 2019-05-15 Föredragning i Stockholm Sid 1 (8) Aktbilaga 58 Mål nr PMÖÄ 5441-17 RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 13-069 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 september 2014 PARTER Klagande Alcotrack Sverige AB, 556890-5912 c/o Sääf, Uddevallavägen 3, 452 31 Strömstad Ombud: Nils-Erik Folemark

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Varumärkesförordning; utfärdad den 26 maj 2011. SFS 2011:594 Utkom från trycket den 10 juni 2011 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Varumärkesregistret och diariet över

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-023 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 12 augusti 2016 PARTER Klagande SRB Travel Group AB, 556716-1566 Box 355, 442 11 Kungälv Ombud: Lars Wiking och Jonas Kjellén G Grönberg

Läs mer

Varumärkesförordning (2011:594)

Varumärkesförordning (2011:594) Varumärkesförordning (2011:594) Svensk författningssamling 2011:594 t.o.m. 2017:1061 SFS nr: 2011:594 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS N Utfärdad: 2011 05 26 Ändrad: t.o.m. 2017:1061 Ändringsregister:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 11 mars 2011 KLAGANDE Guccio Gucci S.p.A. Ombud: Advokat Christina Berggren och jur. kand. Tom Kronhöffer MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT

PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT 1 (4) Mål nr 11-148 PATENTBESVÄRSRÄTTENS BESLUT meddelad i Stockholm den 26 november 2012 Klagande Research In Motion Limited 295 Phillip Street, Waterloo, Ontario N2L 3W8, Kanada Ombud: Awapatent Aktiebolag

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 14-140 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 20 augusti 2015 PARTER Klagande UBS Motpart Sailon Event AB, 556892-1174 Sankt Mickelsgatan 66, 129 38 Hägersten Ombud: Pontus Ewerlöf

Läs mer

Varumärkeslag (2010:1877)

Varumärkeslag (2010:1877) Varumärkeslag (2010:1877) Svensk författningssamling 2010:1877 t.o.m. SFS 2016:375 SFS nr: 2010:1877 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 2010-12-09 Ändrad: t.o.m. SFS 2016:375 Ändringsregister:

Läs mer

Lagen innehåller också bestämmelser om särskilda beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel som är skyddade i Europeiska unionen.

Lagen innehåller också bestämmelser om särskilda beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel som är skyddade i Europeiska unionen. SFS nr: 2010:1877 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Varumärkeslag (2010:1877) Utfärdad: 2010-12-09 /Träder i kraft I:2011-07-01/ 1 kap. Grundläggande bestämmelser Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Varumärkeslag (2010:1877)

Varumärkeslag (2010:1877) Varumärkeslag (2010:1877) Svensk författningssamling 2010:1877 t.o.m. SFS 2017:993 SFS nr: 2010:1877 Departement/myndighet: Justitiedepartementet L3 Utfärdad: 2010 12 09 Ändrad: t.o.m. SFS 2017:993 Ändringsregister:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i varumärkeslagen (2010:1877) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 20 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om varumärkeslagen

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2009-12-14 337 ÄRENDENUMMER SÖKANDE OK-Q8 Bank AB c/o OK-Q8 AB 104 35 Stockholm Ombud: Sofia A c/o OK-Q8 AB 104 35 Stockholm MOTPART Jan O 29601 Marbella

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 14-158 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 augusti 2015 Klagande Hyundai Motor Company 231, Yangjae-Dong, Seocho-Gu, Seoul 137-938, Republiken Korea Ombud: Christina Berggren

Läs mer

Skadeståndsanspråk från Aquagyro Vattenvård AB; JK dnr

Skadeståndsanspråk från Aquagyro Vattenvård AB; JK dnr YTTRANDE 2015-04-29 Dnr: AD 411-2015/896 Justitiekanslern Box 2308 203 17 STOCKHOLM Skadeståndsanspråk från Aquagyro Vattenvård AB; JK dnr 1758-15-40 Genom remiss den 30 mars 2015 har Patent- och registreringsverket

Läs mer

ATT RÅDA KLIENTER NATIONELLT OCH EUROPEISKT FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED ETT KORS. 10 november 2015 Magdalena Jerner, Zacco

ATT RÅDA KLIENTER NATIONELLT OCH EUROPEISKT FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED ETT KORS. 10 november 2015 Magdalena Jerner, Zacco ATT RÅDA KLIENTER NATIONELLT OCH EUROPEISKT FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED ETT KORS 10 november 2015 Magdalena Jerner, Zacco PROBLEM? Varierande praxis ett varumärke kan av PRV anses förväxlingsbart med en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i firmalagen (1974:156); SFS 2010:1889 Utkom från trycket den 21 december 2010 utfärdad den 9 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

En känneteckensrättslig reform (SOU 2016:79)

En känneteckensrättslig reform (SOU 2016:79) En känneteckensrättslig reform (SOU 2016:79) SFIR 6 december 2016 Josefin Park och Liv Bernitz Justitiedepartementet 1 2015 års varumärkesutredning Överlämnade betänkandet den 9 november 2016 Tillsattes

Läs mer

BESLUT Ombud: Zacco Sweden AB, Jur kand Petra K U, Box 23101, Stockholm. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande

BESLUT Ombud: Zacco Sweden AB, Jur kand Petra K U, Box 23101, Stockholm. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande BESLUT 2004-04-01 Ärendenr. 44. Sökande Luleå Mäss & Kongress AB, 556268-8233, Arcusvägen 61, 975 94 Luleå Motpart Concert Lighting Scandinavia AB, 556572-6063, Storabrännbovägen 15, 193 33 Sigtuna Ombud:

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Annika Malm samt tf. hovrättsassessorn Johan Holmquist, referent

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Annika Malm samt tf. hovrättsassessorn Johan Holmquist, referent 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 15 Patent- och 2018-08-21 och Mål nr PMÖ 6892-18 marknadsöverdomstolen 2018-08-24 020101 Föredragning i Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Annika Malm

Läs mer

BESLUT Datum

BESLUT Datum 1 BESLUT Datum 2016-03- 14 Dnr 1763-15-40 Aktbilaga SKADESTÅNDSANSPRÅK MOT STATEN MED HÄNVISNING TILL NATURVÅRDSVERKETS BESLUT ATT ÅTERKALLA ETT BESLUT OM TYPGODKÄNNANDE AV FÅNGSTREDSKAP Justitiekanslerns

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-087 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 28 oktober 2015 PARTER Klagande 1) Aegis Media Norge AS Pilestredet 8, 0180 N-Oslo, Norge 2) Dentsu Aegis Network A/S Overgaden Neden

Läs mer

Ärendenr. 90 BESLUT 2005-06-29

Ärendenr. 90 BESLUT 2005-06-29 BESLUT 2005-06-29 Ärendenr. 90 Sökande B locket AB, 556634-1417, Pipersväg 165, 170 73 Solna Ombud: Advokaten Per Eric A och Jur kand Therese C Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm Saken

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 12-038 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 april 2013 PARTER Klagande Zumba Fitness, LLC 800 Silks Run, Suite 2310 Hallandale USA Ombud: Bergenstråhle & Lindvall Aktiebolag

Läs mer

Sökande SeiroSafar i Sweden KB, org. nr. 969686-4330 Frejgatan 49 A Box 19197 104 32 Stockholm

Sökande SeiroSafar i Sweden KB, org. nr. 969686-4330 Frejgatan 49 A Box 19197 104 32 Stockholm BESLUT 2003-07-24 Ärendenr. 5. Sökande SeiroSafar i Sweden KB, org. nr. 969686-4330 Frejgatan 49 A Box 19197 104 32 Stockholm Ombud: Otto G Västerled 43 167 55 Bromma Tel. nr 08-564 368 45 Motpart ReseCentrum

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (7) Mål nr 09-150 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 12 juli 2011 PARTER Klagande Google, Inc. 1600 Amphitheatre Parkway, 94043 Mountain View, USA Ombud: Petter Rindforth, Fenix Legal

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-11-19 273 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Specsavers BV 1211 EC Hilversum Nederländerna OMBUD: Stefan B. och Dan K., Baker & McKenzie Advokatbyrå KB Box 5719

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2013-04-23 660 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Solexpress HB (org nr 969753-9956) Sjövägen 3 194 67 Upplands Väsby Ombud: Hellström Advokatbyrå Att. Anna F S Box 7305

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-156 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 oktober 2015 PARTER Klagande NIKE Innovate C.V. One Bowerman Drive, Beaverton, OR 97005-6453, USA Ombud: Björn Gärde Björn Gärdes

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2007-11-19 225 ÄRENDENUMMER SÖKANDE The IAMS Company (corp id # 31-0581456) One Procter and Gamble Plaza Cincinnatti, Ohio 45202 Förenta Staterna Ombud:

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 15-013 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 3 december 2015 PARTER Klagande Repono Holding AB, 556344-5880 c/o SEB Suecia, ST H2, 106 40 Stockholm Ombud: Tomas Pleiner och Karim

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2007-05-18 187 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Nordian i Rosersberg HB Box 4010 195 04 Rosersberg MOTPART Åsa P SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2012-12-20 626 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Mobillån Sverige AB (556692-7165) Box 3423 103 68 Stockholm Ombud: Groth & Co KB Box 6107 102 32 Stockholm INNEHAVARE

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-03-03 236 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Samsung Electronics Co. Ltd of Korea 416, Maetan-dong 443-742 Suweon-si, Kyungki-do, Republiken Korea Ombud Baker and

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-11-17 430 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Emaco KonsultPoolen AB 421 32 V Frölunda Ombud: Business & Entertainment Law HB, Claes Å 411 17 Göteborg MOTPART Kjell

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-06-02 758 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Stam fyra Östermalm AB (556851-3005) 113 88 Stockholm Ombud: Brann AB Att: Tomas J Box 12246 102 26 Stockholm INNEHAVARE

Läs mer

Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Patent- och marknadsdomstolens beslut i ärende PMÄ

Stockholm. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Patent- och marknadsdomstolens beslut i ärende PMÄ 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 8 Patent- och 2018-03-12 och Mål nr PMÖÄ 5438-17 marknadsöverdomstolen 2018-04-25 Rotel 020110 Föredragning i Stockholm RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager, hovrättsråden

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-06-26 763 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Elg & Catenacci Restauranger AB (org. nr. 556946-6609) Hornsbruksgatan 28 117 34 Stockholm INNEHAVARE Piotr R. SAKEN

Läs mer

Sökande Cine Craft Limited, 34286, 3 Bell Lane, Gibraltar

Sökande Cine Craft Limited, 34286, 3 Bell Lane, Gibraltar BESLUT 2004-11-26 Ärendenr. 68 Sökande Cine Craft Limited, 34286, 3 Bell Lane, Gibraltar Ombud: Advokaten Mats B Motpart Stiftelsen Patentväktaren, 884402-1504, Box 15149, 104 65 Stockholm Saken Alternativt

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM Mål nr 06-304 Vm.reg. 369.154 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad 2009-12-30 efter överklagande av Patent- och registreringsverkets beslut, se bilaga 1. Klagande: Alecta pensionsförsäkring, ömsesidigt Ombud:

Läs mer

Korsvis skydd, registreringspraxis

Korsvis skydd, registreringspraxis Korsvis skydd, registreringspraxis -Särskiljningsförmåga -Skyddsomfång Magnus Ahlgren, juristchef design- och varumärkesavdelningen Pariskonventionen Firmor; skydd inom det industriella rättsskyddet (Art

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 199-03 KLAGANDE Byggintressenter i Jönköping Aktiebolag Ställföreträdare: GB Ombud: advokaten SM MOTPART Bolagsverket,

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2009-12-28 349 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Hydro Building Systems AB 360 70 Åseda MOTPART Trädgårdsteknik AB 262 96 Helsingborg Ombud: Patentbyrån Y Wallengren

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-03-04 374 ÄRENDENUMMER SÖKANDE MOLWAY på Nygård AB 261 92 Härslöv Ombud: Dipcon AB/Magnus B och Jonas W 433 76 Jonsered MOTPART balata.com ltd 3705

Läs mer

Firma och sekundärt kännetecken kallas gemensamt näringskännetecken.

Firma och sekundärt kännetecken kallas gemensamt näringskännetecken. Firmalag (1974:156) Svensk författningssamling 1974:156 t.o.m. SFS 2016:373 Inledande bestämmelser 1 Firma är den benämning under vilken näringsidkare driver sin verksamhet. Drives del av verksamheten

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (4) Mål nr 13-079, 13-080 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 15 maj 2014 PARTER Klagande MQ Retail AB Box 11919, 404 39 Göteborg Ombud: Niklas Sjöblom och Karin Dahlqvist Mannheimer Swartling

Läs mer

Sökandens yrkande om överföring av domännamnet aware.se bifalles. Domännamnet ska således överföras till Sökanden.

Sökandens yrkande om överföring av domännamnet aware.se bifalles. Domännamnet ska således överföras till Sökanden. Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-12-15 270 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Ånge Kommun, Kommunkansliet 841 81 Ånge Ombud: Advokatfirman Berggren & Stoltz KB Robert S Box 260 851 04 Sundsvall

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i varumärkesförordningen (2011:594) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 29 november 2018 Regeringen föreskriver 1 i fråga om varumärkesförordningen

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT ÄRENDENUMMER 2008-09-08 259 SÖKANDE Sundbybergs Stadsnätsbolag AB c/o Fastighets AB Förvaltaren 174 07 Sundbyberg Ombud: Foyen Advokatfirma AB, Advokat

Läs mer

BESLUT 2006-05-30. LB-Hus AB, 556482-2319, Box 67, 295 21 Bromölla. Ombud: Advokat Madeleine L, Advokatfirman Lilliehöök, Box 30, 201 20 Malmö

BESLUT 2006-05-30. LB-Hus AB, 556482-2319, Box 67, 295 21 Bromölla. Ombud: Advokat Madeleine L, Advokatfirman Lilliehöök, Box 30, 201 20 Malmö BESLUT 2006-05-30 Ärendenr. 116 Sökande LB-Hus AB, 556482-2319, Box 67, 295 21 Bromölla Ombud: Advokat Madeleine L, Advokatfirman Lilliehöök, Box 30, 201 20 Malmö Motpart XLNS Strategy Resort AB, 556632-5972,

Läs mer

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna )

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) (I händelse av konflikt ska den svenska versionen av Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

ATF-alternativt tvistlösningsförfarande. Elisabeth Ekstrand

ATF-alternativt tvistlösningsförfarande. Elisabeth Ekstrand ATF-alternativt tvistlösningsförfarande Elisabeth Ekstrand Vad är ATF? Från NÖD till ATF 2003. UDRP (tvistlösning för generiska toppdomäner) är en förebild. Allmänna villkor binder innehavaren. Inga hinder

Läs mer

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt, Göran Söderström, referent, och Annika Malm samt tf. hovrättsassessorn Johan Holmquist

RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt, Göran Söderström, referent, och Annika Malm samt tf. hovrättsassessorn Johan Holmquist 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 9 2018-06-05 Mål nr PMÖÄ 10745-16 Föredragning i Rotel 020109 Stockholm RÄTTEN Hovrättsråden Ulrika Ihrfelt, Göran Söderström, referent, och Annika Malm samt tf. hovrättsassessorn

Läs mer

Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnen <aschberg.se> och <robertaschberg.se>.

Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnen <aschberg.se> och <robertaschberg.se>. 1 BESLUT 2004-02-20 Ärendenr. 41. Sökande Robert A Ombud: Andreas E, Bolagsjurist Strix Television AB, Lumaparksvägen 11, entré 1C, 120 87 Stockholm Motpart Stefan B Saken Alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

BESLUT 2003-11-28. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande. Domännamnet <lunar.se> skall överföras till Sökanden.

BESLUT 2003-11-28. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande. Domännamnet <lunar.se> skall överföras till Sökanden. BESLUT 2003-11-28 Ärendenr. 31 Sökande Lunarworks AB Birger Jarlsgatan 62, 4 tr., 114 29 Stockholm Ombud: Angela B AWAPATENT AB Box 113 94 404 28 Göteborg Motpart Axit AB Storgatan 5 380 62 Mörbylånga

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-06-10 398 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Grundfos A/S 6850 Bjerringsbro Denmark Ombud: Groth & Co KB/Johan S 102 32 Stockholm MOTPART Jacek K Podkarpackie Poland

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2007-10-31 217 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Arkitektritade Thermohus i Skåne Försäljnings AB Box 4252 203 13 Malmö Sverige MOTPART EMRA Förvaltningsaktiebolag Box

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (4) Mål nr 12-037 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 augusti 2013 Klagande Swedavia AB, 556797-0818 190 45 Stockholm-Arlanda Ombud: Ehrner & Delmar Patentbyrå AB Box 10316, 100 55 Stockholm

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2007-04-27 191 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Piteå-Tidningen (556012-8745) Box 193 941 24 Piteå Sverige MOTPART Stefan B Peap Kast 3744 105 08 Tallinn Estland SAKEN

Läs mer

Sökande. Motpart. Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet wacom.se. Beslut. Ärendenr. 134 BESLUT

Sökande. Motpart. Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet wacom.se. Beslut. Ärendenr. 134 BESLUT BESLUT 2006-08-22 Ärendenr. 134 Sökande Wacom Europe GmbH, [HRB] 7273, Europark Fichtenhain A9, D-47807, Tyskland Ombud: Astrid J, Dr Ludwig Brann Patentbyrå AB, Box 171 92, 104 62 Stockholm Motpart Michael

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet <diligensen.se>. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande

Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet <diligensen.se>. Stiftelsen för InternetInfrastruktur meddelar följande BESLUT 2006-08-26 Ärendenr. 137 Sökande Diligensen i Hälsingland AB, 556298-9623, Storhagavägen 6, 827 94 Ljusdal, Kontaktperson Ralf P Motpart Name Navigation AB, 556678-3485, Box 403, 124 04 Bandhagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Modernare regler om varumärken och en ny lag om företagsnamn

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Modernare regler om varumärken och en ny lag om företagsnamn LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-05-03 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Kerstin Calissendorff och Erik Nymansson Modernare regler om varumärken och en ny

Läs mer

BESLUT Union Eurocredit AB, Box STOCKHOLM. Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet eurokredit.se.

BESLUT Union Eurocredit AB, Box STOCKHOLM. Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet eurokredit.se. BESLUT 2005-06-29 Ärendenr. 89. Sökande Union Eurocredit AB, 556334-4570 Box 27218 102 53 STOCKHOLM Motpart Euro Finans AB, 556360-0674 Box 167 221 00 LUND Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för

Läs mer

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering.

varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. varumärkesskydd Bygger du ditt varumärke för att få göra fler och bättre affärer? Då kan ett varumärkesskydd vara en klok investering. VARUMÄRKESSKYDD när du har något som ingen annan har Varumärket är

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Patent- och marknadsdomstolen PROTOKOLL 2016-12-16 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 3 Mål nr PMÄ 10920-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Chefsrådmannen Anders Dereborg,

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2009-06-26 315 ÄRENDENUMMER SÖKANDE SJ AB 105 50 Stockholm Ombud: Groth & Co KB Johan S 102 32 Stockholm MOTPART Christer A 302 45 Halmstad SAKEN Alternativt

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2013-11-12 707 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Domaininfo AB (org. nr 556492-8413) William Gibsons väg 1 433 76 Jonsered Ombud: Domain and Intellectual property Consultants,

Läs mer

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188)

Rubrik: - Handelsregisterförordning (1974:188) Rubrik: - Handelsregisterförordning (197:188) Databas: SFST Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020112 PROTOKOLL 2019-06-05 Föredragning i Stockholm Sid 1 (6) Aktbilaga 6 Mål nr PMÖÄ 11663-18 RÄTTEN Hovrättslagmannen Peter Strömberg, hovrättsrådet

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 09-170 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 29 april 2011 PARTER Klagande Gabrielle Studio, Inc 550 Seventh Avenue, NY 10018, New York, USA Ombud: BRANN AB Box 17192, 104 62 Stockholm

Läs mer

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen.

Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i Högsta domstolen. Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 november 2010 T 5072-06 KÄRANDE PM SVARANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Skadestånd DOMSLUT Högsta domstolen fastställer

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-07-29 414 ÄRENDENUMMER SÖKANDE/APPLICANT STR Service AB (org nr 556059-9739) Järvagatan 4 261 44 Landskrona Ombud/Counsel: Advokatfirman Wilensky &

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-04-17 244 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Koorosh E c/o Nättidningen Stockholmian 194 21 Upplands Väsby MOTPART Mir S M K 413 39 Göteborg SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

Sökande. Motpart. Saken. Beslut. Ärendenr. 99 BESLUT Callidus AB, , Box 21, Kållered

Sökande. Motpart. Saken. Beslut. Ärendenr. 99 BESLUT Callidus AB, , Box 21, Kållered BESLUT 2005-10-12 Ärendenr. 99 Sökande Callidus AB, 556060-7276, Box 21, 428 21 Kållered Ombud: Caroline Y, Advokatfirman Delphi & Co, Östra Hamngatan 29, 411 10 Göteborg Motpart Johan A Ombud: Berit L,

Läs mer

En ägare till ett aktieförvaltande bolag har inte ansetts som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening.

En ägare till ett aktieförvaltande bolag har inte ansetts som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening. HFD 2017 ref. 55 En ägare till ett aktieförvaltande bolag har inte ansetts som företagare i arbetslöshetsförsäkringens mening. 34 lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, 13 kap. 1 första stycket och

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (6) Mål nr 14-048 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 22 december 2014 PARTER Klagande The Coca-Cola Company One Coca-Cola Plaza, Atlanta, GA 30313, USA Ombud: Christina Berggren och Nazanin

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 13-030 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 november 2013 PARTER Klagande Knobby Shop Aktiebolag, 556267-1528 Metallgatan 21 A, 262 72 Ängelholm Ombud: Fredrik Lüning Awapatent

Läs mer

Motpart Benkestok B.V., [NL] 009.281.435.B01, Wilhelminalaan 28, 5541 CW, Reusel, Holland

Motpart Benkestok B.V., [NL] 009.281.435.B01, Wilhelminalaan 28, 5541 CW, Reusel, Holland BESLUT 2004-07-02 Ärendenr. 49. Sökande The Interactive Institute II AB, 556557-3077, Box 24081, 104 50 Stockholm Motpart Benkestok B.V., [NL] 009.281.435.B01, Wilhelminalaan 28, 5541 CW, Reusel, Holland

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2014-11-10 788 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Svensk Adressändring AB, 556476-3562 Drottninggatan 82, 1 tr 111 36 Stockholm Ombud: Zacco Sweden AB, 556664-8480 ATT:

Läs mer

Det utvidgade skyddet för kända varumärken. IMK-seminarium 15 april 2015

Det utvidgade skyddet för kända varumärken. IMK-seminarium 15 april 2015 Det utvidgade skyddet för kända varumärken IMK-seminarium 15 april 2015 Den rättsliga kontexten Hinder mot registrering pga. äldre rättigheter 2 kap. 8 VML (art. 8 EU-VMF): 1. Dubbel identitet 2. Förväxlingsrisk

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Beslut Ärendenummer 2016-10-05 928 Sökande Anebyhusgruppen AB (org.nr. 556321-2793) Järnvägsgatan 12 364 21 Åseda Ombud: Advokatfirma Raeder DA Postboks 2944 Solli

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT ÄRENDENUMMER 2009-12-11 342 SÖKANDE Microsoft AB 164 28 Kista Ombud: Advokatfirman Fylgia / Malin F 102 04 Stockholm MOTPART Snabb Design 582 42 Linköping

Läs mer

Sökande VCW, Internet Services AB, 556541-8752, Box 140 77, 167 14 Bromma. Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet aktietips.

Sökande VCW, Internet Services AB, 556541-8752, Box 140 77, 167 14 Bromma. Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet aktietips. BESLUT 2003-09-15 Ärendenr 13 Sökande VCW, Internet Services AB, 556541-8752, Box 140 77, 167 14 Bromma Motpart Christina O Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet aktietips.se ---------

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 13-063 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 25 oktober 2013 Klagande Appear TV AS P.O. Box 8, N-0216 Lilleaker, Norge Ombud: Malin Ekstrand och Sara Sparring, Bird & Bird Advokat

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-17. Ny varumärkeslag och ändringar i firmalagen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-17. Ny varumärkeslag och ändringar i firmalagen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-17 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Ny varumärkeslag och ändringar

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-03-11 232 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Leg Avenue Inc. 19691 E. Walnut Drive South City of Industry USA Ombud: Johan S Groth & Co KB Box 6107, 102 32 Stockholm

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 11-114 -- 11-117 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 24 april 2012 Klagande Red Bull GmbH Am Brunnen 1, A-5330 Fuschl am See, Österrike Ombud: Advokatbyrån Gulliksson AB Box

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2013-06-13 670 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Historic Hotels of Scandinavia AB (org nr 556758-6648) INNEHAVARE Countryside Hotels AB (org nr 556448-0829) SAKEN Alternativt

Läs mer

Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättslagmannen Peter Strömberg samt hovrättsråden Magnus Ulriksson och Annika Malm, referent

Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättslagmannen Peter Strömberg samt hovrättsråden Magnus Ulriksson och Annika Malm, referent 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 18 Patent- och 2018-02-16 Mål nr PMÖ 11215-17 marknadsöverdomstolen 2018-03-26 Rotel 020113 2018-05-08 och 2018-07-19 Föredragning i Stockholm RÄTTEN Hovrättslagmannen

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2008-06-09 248 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Prevent Box 20133 104 60 Stockholm MOTPART Adam S 217 55 Malmö SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet

Läs mer

Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet seochhör.se

Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet seochhör.se BESLUT 2004-09-07 Ärendenr. 63 Sökande Allers Förlag AB, (556033-5803) Landskronavägen 18, 251 85 Helsingborg Motpart Anders M Saken Alternativt tvistlösningsförfarande för domännamnet seochhör.se ---------

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om företagsnamn Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 20 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap. Grundläggande bestämmelser Företagsnamn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

BESLUT Axhede & Hansson AB, St Jörgens väg 4, HISINGS BACKA. Advokat Erik W, Advokatfirman Consilium HB

BESLUT Axhede & Hansson AB, St Jörgens väg 4, HISINGS BACKA. Advokat Erik W, Advokatfirman Consilium HB BESLUT 2003-09-08 Ärendenr. 6. Sökande Axhede & Hansson AB, 556280-1869 St Jörgens väg 4, 422 49 HISINGS BACKA Ombud Advokat Erik W, Advokatfirman Consilium HB Box 2253, 403 14 GÖTEBORG Motpart Mailsystem

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2007-11-20 222 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Selected EMC AB 114 31 Stockholm Ombud: Kristian F, Brann AB 104 62 Stockholm MOTPART Shan S SAKEN Alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 10-063 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 14 juni 2011 Klagande Vanda Pharmaceuticals Inc. 9620 Medical Center Drive, Suite 300, Rockville, MD 20850, USA Ombud: Tina Hård och

Läs mer