Fannys flykt. Filmhandledning. 95 min Rekommenderas från åk 6-9. Fannys flykt, 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fannys flykt. Filmhandledning. 95 min Rekommenderas från åk 6-9. Fannys flykt, 2016"

Transkript

1 Filmhandledning Fannys flykt 95 min Rekommenderas från åk 6-9 Fannys flykt, 2016 Regi: Lola Doillon Manus: Fanny Ben-Ami, Lola Doillon Franskt tal, svensk text Om Filmhandledningen Denna filmhandledning är tänkt att användas som inspiration och stöd vid ett filmsamtal. De teman som tas upp är förslag på frågeställningar och diskussioner. Du väljer själv vad du vill och hinner ta upp med din klass samt vad som är relevant och intressant för just dina elever. Inför biobesöket Berätta gärna för eleverna hur ett biobesök går till. För de yngsta kan det vara bra att känna till att de kommer sitta i en salong med andra barn och att det är viktigt att de håller ihop med sin egen grupp. Det kan även vara bra att känna till att lamporna kommer att vara släckta och att ljudet kan vara högt.

2 Före och efter filmen Leta upp och titta på filmens trailer inför besöket 1.Vad tror eleverna att filmen kommer handla om? Vad berättar trailern? Vilka bilder visas i trailern? Vad är det för stämning och känsla i trailern? Vilken filmgenre tror eleverna att filmen tillhör? Fannys flykt utspelar sig i samband med andra världskriget. Ta reda på mer om andra världskriget. I filmen frågar en av karaktärerna, kan vi inte bara sluta att vara judar? Ta reda på mer om judendomen och vad det innebär att ha en judisk identitet. Ta reda på mer om antisemitism. Hur är judarnas situation idag? Filmen skildrar barn på flykt. Diskutera likheter och skillnader med dagens flyktingsituation. Filmen och läroplanen Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom medmänsklighet, empati, rasism/fördomar m.m. Fannys flykt berör tematiskt frågor om identitet, mod, flykt, förföljelse och krig. Filmen kan användas för arbete inom exempelvis svenska, historia och samhällskunskap. Handling Filmen baseras på en verklig historia. När filmen börjar befinner vi oss i Frankrike år Ett antal barn spelar fotboll när en vissling hörs, barnen avbryter leken och samlas runt en vuxen som delar ut brev. Filmens huvudperson, Fanny, tar emot ett av breven. När Fanny läser brevet förstår vi att hon befinner sig på ett barnhem tillsammans med sin yngre syster 1 Kan t.ex. hittas på youtube eller via sökning på fannys flykt trailer

3 Georgette, brevets avsändare är Fanny och Georgettes mamma som de inte träffat på två år. Under andra världskriget skickades judiska barn till barnhem för att skyddas från tyskarna. Kort efter brevutdelningen kommer information om att en person har angivit barnhemmet och alla barn slussas iväg med buss till ett nytt gömställe. Vistelsen på det nya gömstället blir kortvarig. Strax efter barnens ankomst får barnhemmets föreståndarinna höra att Mussolini störtats och att tyska soldater därför kan vara på intåg. Barnen tvingas återigen fly. Föreståndarinnan ger alla barnen nya franska namn och de får dessutom memorera en berättelse om att de är på väg till ett sommarläger i bergen. Barnhemmets föreståndarinna kan inte följa med barnen under flyktens första etapp eftersom hon saknar korrekta id-handlingar, men hon lovar att möta upp barnen i byn Annemasse. På resan till Annemasse stöter barnen på svårigheter. En bro har blivit sönderbombad och tåget som de ska byta till är därför inställt. Den incidenten blir starten på en lång resa med diverse prövningar. Barnen färdas utan vuxna men tvingas ta vuxna beslut och hjälpa varandra för att överleva. Barnen reser från stad till landsbygd, smiter på tåg, vandrar genom skogar och gömmer sig i lador. Fanny tar rollen som ledaren under parollen "om du är rädd, låtsas inte om det framför de andra barnen" och gör allt för att barnen ska klara sig hela vägen fram till den Schweiziska gränsen där säkerheten väntar. Filmen slutar med att barnen hamnar i säkerhet. Därefter följer bilder och en informationstext om verklighetens Fanny och hennes livsöde. Ringa in filmens handling Du kan tillsammans med dina elever närma dig filmens handling på flera olika sätt. Ett sätt är att ställa öppna frågor om karaktärer, händelser och nyckelscener. Ett annat sätt är att ni tillsammans i klassen ritar upp alla karaktärer med streckgubbar och kartlägger de olika karaktärernas relation till varandra med ord, teckningar och pilar. På så sätt kommer ni även åt filmens handling i stora drag.

4 Tema: Baserad på en verklig historia I början av filmen står det att filmen är baserad på en verklig händelse. Diskutera vad det innebär. Betyder det att filmen är sann? För de äldre: Om filmen istället skulle kallas för ett vittnesmål. Skulle det göra skillnad? Hur kan vi se på vittnesmålet? Är ett vittnesmål sant? Kan en film som inte är baserad på verkliga händelser vara sann? Hur då? Tema: Mod och rädsla När barnen flyr från första barnhemmet i buss ropar ett av barnen, vinka inte på honom, det var han som angav oss. - Vad menar barnet? Vad betyder angav? Vilka olika anledningar skulle det kunna finnas till att personen angav barnhemmet? Fanny lär känna Eli (som senare kallas Etienne) när hon får hjälpa till i köket på barnhemmet. Eli är en skojig och pratsam person. Eli berättar för Fanny att han känner folk i motståndsrörelsen och att han också ska gå med i rörelsen i framtiden. Eli får ansvaret för att följa barnen på tågfärden mot Annemasse. När tåget stannar på en station får Eli plötsligt kalla fötter och lämnar barnen. - Vad är det som gör att Eli lämnar barnen? - Varför tror ni han lämnar dem? - Hur reagerar barnen? Hur reagerar Fanny? Efter att Eli lämnat barnen i sticket säger föreståndarinnan att Fanny måste leda barngruppen vidare. Är du rädd? frågar hon Fanny, du måste låtsas att du inte är rädd inför de andra barnen. - Varför säger hon så till Fanny? Vad tror ni hon menar? Hur kan en person låtsas att hen inte är rädd? Georgette har fått en fin docka. När Fanny frågar vem som gav henne dockan berättar Georgette att hon fått den av en kvinna på tågperrongen. Georgette berättar också att hon frågade kvinnan om hon sett en grupp barn som ska till Schweiz. - Hur reagerar Fanny? Varför då? Senare i filmen hoppar barnen på en smugglares lastbil, där ser de kvinnan som gav Georgette dockan. - Vad tror ni barnen tänkte då? Varför? När lastbilen senare blir stoppad av soldater avslöjar samma kvinna att barnen är judiska. - Vad kan det finnas för anledningar till att hon avslöjar barnen? Kan ni förstå varför hon gör det? Diskutera vidare om mod och rädslor: När i filmen tycker ni Fanny var som modigast? Varför? När agerade någon av de andra i filmen modigt? Varför? Tyckte ni någon i filmen var feg? När? Varför? Kan ni förstå varför hen gjorde som hen gjorde? Hur skulle ni gjort?

5 Vad innebär det att vara modig? Kan man träna sig på att vara modig? Vad tror ni gör att det ibland är svårt att vara modig? I vilken situation var Fanny räddast? Varför? När var någon av de andra i filmen rädd? Hur löste de situationerna? I vilka situationer som skildras i filmen hade ni känt er som räddast? Varför då? Vad är det som gör att vi människor blir rädda? Kan vi träna oss på att inte blir rädda? Kan det vara bra att vara rädd ibland? Varför? Varför inte? Tema: identitet I en av filmens scener frågar ett av barnen, kan vi inte bara sluta vara judar? - Varför säger barnet så? - Kan man sluta vara en jude? Kan man sluta vara svensk? Varför? Varför inte? När lastbilen blir stoppad av tyskarna och barnen utfrågade säger Victor att han är katolik. Vid ett annat tillfälle när barnen är inlåsta börjar han be som en katolik. - Varför låtsas Victor att han är katolik? - Hur reagerar Fanny? - Varför blir hon så upprörd? Barnen får memorera nya franska namn. - Hur viktigt är det att ha ett eget namn? Tycker ni det vore lätt att byta namn? Varför? Varför inte? - Har ni någon gång önskat att ni hade ett annat namn? Varför? Varför inte? - Finns det vissa namn som får er att tänka/känna på något specifikt sätt? Varför? Varför inte? - Tror ni att det finns personer som heter något som kan skapa problem för personen även här i Sverige? Varför? Varför inte? Tema: Hopp och att växa med ansvar Varje gång Fanny eller något annat barn plockar upp Fannys kamera ser de bilder av det förflutna. - Vad är det för typ av bilder de ser? - Varför tror ni minnena dyker upp just när de plockar upp kameran? - Varför tror ni regissören valt att göra så? Barnen hittar en fristad i en mans lada under några dagar. När tyskarna kommer och de förstår att de måste fly igen blir Fanny väldigt ledsen. Victor ger då Fanny en lapp, den lapp som Eli gav Fanny när han lämnade barnen i sticket på tåget. Lappen visar sig vara tom. - Vad gör Fanny då? - Varför låtsas hon läsa från den tomma lappen? - Hur reagerar de andra barnen? Vid flera tillfällen i filmen börjar barnen leka samtidigt som de befinner sig i livsfara. De springer skrattande efter en fotboll när de flyr upp för en kulle. De busar och plockar upp alla pengar som Victor tappar ur väskan. De startar ett vattenkrig när de hittar en bäck att dricka ur. - Varför tror ni de leker när de samtidigt svävar i livsfara? - Betyder leken att de inte längre är rädda? Eller kan man leka och vara rädd samtidigt?

6 Slutdiskussion - Fanns det någon scen som ni tyckte extra mycket om? Varför då? - Fanns det någon scen ni inte tyckte om, eller som ni tyckte var jobbig att se? - Jämför Fanny i början av filmen och i slutet av filmen, har hon utvecklats/förändrats på något sätt? - Jämför de andra barnen i början av filmen och i slutet av filmen, har de utvecklats/förändrats på något sätt? - Har filmen något budskap? Vilket? Fördjupning Pedagogiska material från forum för levande historia som berör andra världskriget och förintelsen: En filmhandledning från Medioteket av Elin Jönsson Kontakt: Elin.s.jonsson@stockholm.se För information och bokning av skolbio: stockholm.se/medioteket/skolbio Följ gärna Mediotekets arbete med film via Facebooksidan: Medioteket - film

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke

Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Filmhandledning Lilla spöket Laban Världens snällaste spöke Längd: 44 minuter Ursprung: Sverige 2008 Språk: Svenska Regi: Karin Nilsson, Lasse Persson, Per Åhlin Rekommenderas för: Förskola förskoleklass

Läs mer

Los Bando. Filmhandledning. 93 min Rekommenderas från åk 6-9. Los Bando, 2018

Los Bando. Filmhandledning. 93 min Rekommenderas från åk 6-9. Los Bando, 2018 Filmhandledning Los Bando 93 min Rekommenderas från åk 6-9 Los Bando, 2018 Regi: Christian Lo Norskt tal, svensk text Om Filmhandledningen Denna filmhandledning är tänkt att användas som inspiration och

Läs mer

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas.

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas. Anders Weideman Titta på filmens trailer info r biobeso ket 1. Vad tror eleverna att filmen kommer handla om? Vad bera ttar trailern? Vilka bilder visas i trailern? Vad a r det fo r sta mning och ka nsla

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

och hur familjen hanterar den nya situationen. Slutet blir en seger för Auggi när han lyckas resa sig och få upprättelse.

och hur familjen hanterar den nya situationen. Slutet blir en seger för Auggi när han lyckas resa sig och få upprättelse. Under Auggis första skoldag ber läraren en elev att läsa veckans rättesnöre högt för klassen. Ta reda på vad rättesnöre betyder. Kan eleverna komma på något rättesnöre som är viktiga för dem? Kan klassen

Läs mer

Filmens huvudperson lever med astma, ta reda på mer om astma.

Filmens huvudperson lever med astma, ta reda på mer om astma. Filmens huvudperson lever med astma, ta reda på mer om astma. Begreppet handikapp anses idag problematiskt att använda. Begreppet har sitt ursprung i sportvärlden och syftar till att en tävlande har sämre

Läs mer

Filmhandledning Varghunden

Filmhandledning Varghunden Filmhandledning Varghunden Längd: 90 minuter Ursprung: Frankrike, Luxemburg 2018 Originaltitel: White fang Språk: Svenska Regi: Alexandre Espigares Rekommenderas för: åk 3 åk 6 Sida 1 Innehåll Om Filmhandledningen...

Läs mer

Filmhandledning Emil i Lönneberga. Längd: 98 minuter Ursprung: Sverige 1971 Språk: Svenska Regi: Olle Hellblom Rekommenderas för: 5 år årskurs 3

Filmhandledning Emil i Lönneberga. Längd: 98 minuter Ursprung: Sverige 1971 Språk: Svenska Regi: Olle Hellblom Rekommenderas för: 5 år årskurs 3 Filmhandledning Emil i Lönneberga Längd: 98 minuter Ursprung: Sverige 1971 Språk: Svenska Regi: Olle Hellblom Rekommenderas för: 5 år årskurs 3 Sida 1 Innehåll Om Filmhandledningen... 3 Inför biobesöket...

Läs mer

Green Book Längd: Ursprung: Språk: Text: Regi: Rekommenderas för:

Green Book Längd: Ursprung: Språk: Text: Regi: Rekommenderas för: Filmhandledning Green Book Längd: 130 minuter Ursprung: USA 2018 Språk: Engelska Text: Svenska Regi: Peter Farrelly Rekommenderas för: Årskurs 9 - vux Sida 1 Innehåll Om Filmhandledningen... 3 Filmen och

Läs mer

Filmhandledning Halvdan Viking. Längd: 90 minuter Ursprung: Sverige 2018 Språk: Svenska Regi: Gustav Åkerblom Rekommenderas för: Åk 2-6.

Filmhandledning Halvdan Viking. Längd: 90 minuter Ursprung: Sverige 2018 Språk: Svenska Regi: Gustav Åkerblom Rekommenderas för: Åk 2-6. Filmhandledning Halvdan Viking Längd: 90 minuter Ursprung: Sverige 2018 Språk: Svenska Regi: Gustav Åkerblom Rekommenderas för: Åk 2-6 Sida 1 Innehåll Om Filmhandledningen... 3 Inför biobesöket... 3 Filmen

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Filmhandledning Love, Simon

Filmhandledning Love, Simon Filmhandledning Love, Simon Längd: 110 minuter Ursprung: USA, 2018 Språk: Engelska Text: Svenska Regi: Greg Berlanti Rekommenderas för: Årskurs 7 - gymnasiet Sida 1 Innehåll Om Filmhandledningen... 3 Filmen

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) MORTEN DÜRR & LARS HORNEMAN (ILL.) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? är en bildbaserad berättelse med ett enkelt ordförråd. Berättelsens huvudperson är Amina, som tvingas fly över havet i en

Läs mer

FÖRE OCH EFTER FILMEN FILMEN OCH LÄROPLANEN

FÖRE OCH EFTER FILMEN FILMEN OCH LÄROPLANEN Filmhandledning: FIGHT GIRL Originaltitel: Vechtmeisje Regissör: Johan Timmer År: 2018 Tal: Flamländska Text: Engelska Rekomenderas: Åk 6 Produktionsland: Belgien, Nederländerna Speltid: 84 min Filmhandledning

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Anne Frank, en ung judinna och hennes upplevelser i Nederländerna under andra världskriget. Hon blev känd för att hon skrev dagbok om vad som

Läs mer

Jag undrar vad Linus vill hitta på idag? säger Ellen när de stiger på bussen. Vad tror du?

Jag undrar vad Linus vill hitta på idag? säger Ellen när de stiger på bussen. Vad tror du? 1 I dag ska William och Ellen åka och hälsa på sin mormor och morfar. Det ska bli extra kul att få komma dit idag eftersom deras kusin Linus också kommer att vara där. Jag undrar vad Linus vill hitta på

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket

Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Mother, I love you En filmhandledning av Elisabet Jonsved, Medioteket Tema: att stå för sina handlingar, vänskap och svek Lettlands Oscarsbidrag handlar om 12-åriga Raimonds som bor med sin hårt arbetande

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Olle och Max är grannar, klasskamrater och kompisar. De har hållit på i mer än ett år med att bygga om en gammal Volvo 740 till en epatraktor. Nu kör Olle en

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Smulan

Djurdoktorn: Linus och Smulan SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. En dag när han kommer dit är mamma orolig eftersom hamstern Smulan har rymt. Linus hjälper

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun

Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP! Ett samarbete mellan Kulturskolan, föreningen DuD och barn och ungdomsprojektet i Katrineholms kommun Säg STOPP en temateater kring mobbning Bakgrund Kulturskolan och DuD:s teatergrupp har under

Läs mer

Peter och draken Elliot

Peter och draken Elliot Filmhandledning Peter och draken Elliot Filmen börjar med en bil som kör fram längs vägen. En familj med mamma, pappa och barn sitter i bilen. Den lilla pojken, Peter, sitter i baksätet och läser en bilderbok:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SOFIE BERTHET SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo ska byta skola. Fast han vill inte. Mateo har dyslexi och tycker det är svårt med ord, både att läsa dem och att stava till dem. I den nya

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

Längta ut ORDLISTA. Arbeta med ordlistan MAGNUS LJUNGGREN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Längta ut ORDLISTA. Arbeta med ordlistan MAGNUS LJUNGGREN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN MAGNUS LJUNGGREN ORDLISTA gått i konkurs (sida 6, rad 15) tvingas stänga/lägga ner på grund av dålig ekonomi gadda sig (sida 8, rad 16) tatuera sig korkad (sida 11, rad 2) dum

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Splej Mysteriet med den försvunna tjejen. Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Splej Mysteriet med den försvunna tjejen Torsten Bengtsson Ill.: Katarina Strömgård Ett nytt fall för SPLEJ! En tjej i Esters storasysters klass har försvunnit. Hon har fått avslag på sin asylansökan

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

En häst på rymmen Anna Hansson

En häst på rymmen Anna Hansson SIDAN 1 Boken handlar om: Lina och Moa får plötsligt ett sms, av Lotta i stallet. Det visar sig att blixten har slagit ner i hagen, där alla hästarna stod, och nu är hästen Pontus borta. Lina och Moa letar

Läs mer

LÄRARHAND LEDNING TILL SNIGELN OCH FLICKAN AV AGNES

LÄRARHAND LEDNING TILL SNIGELN OCH FLICKAN AV AGNES LÄRARHAND LEDNING TILL SNIGELN OCH FLICKAN AV AGNES VON KRUSENSTJERNA CARL-JOHAN MARKSTEDT Lärarhandledning till Snigeln och flickan av Agnes von Krusenstjerna Carl-Johan Markstedt www.novellix.se Carl-Johan

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

Mynta och det mystiska ödehuset

Mynta och det mystiska ödehuset SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida cyklar till ödehuset som ligger en bit bort. De går in i huset och tittar i alla rummen. Frida är lite rädd och vill cykla hem, men Mynta vill

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial galröf nopyn VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Leon och Nora som ska gå hem till Leon efter skolan. Nora hittar en tändare och testar den. Den fungerar och Leon springer iväg

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle ska åka till sin farmor. Han ska ta tåget alldeles själv, men farmor ska möta honom på stationen. Efter en stund på tåget blir han kissnödig,

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Klara och hennes gris, Bullen, sitter vid vägen och säljer blommor. Plötsligt stannar en bil och Klara tror att de ska köpa blommor. Men de öppnar

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Finns det andra ord i boken som är nya för dig? Skriv ner dem, slå upp dem och skriv förklaringar.

Finns det andra ord i boken som är nya för dig? Skriv ner dem, slå upp dem och skriv förklaringar. ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA väninna (sida 9, rad 2) annat ord för tjejkompis törs (sida 13, rad 2) vågar bråte (sida 20, rad 1) saker (ofta mest skräp) knorra (sida 30, rad 9) klaga, gnälla barbarisk

Läs mer

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Kom igen, Amina! Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Amina älskar att träna och springa. När hon springer, känner hon sig glad. Ändå är Amina orolig. Hennes mamma är kvar i flyktinglägret i Kenya. Nu har Aminas lag

Läs mer

SVJ - Stora Vänliga Jätten

SVJ - Stora Vänliga Jätten ! SVJ - Stora Vänliga Jätten Filmhandledning Filmen passar för år 1-5 Tema: Äventyr, Fantasy, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt Fakta om filmen Originaltitel: The BFG - Big Friendly Giant

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska åka med sin klass till en sjö och bada. Problemet är att killarna inte kan simma och de vågar inte berätta

Läs mer

Vandrande pinnar på rymmen

Vandrande pinnar på rymmen SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Frodo ska åka med sin pappa, syster och farmor för att köpa vandrande pinnar. Problemet är att pappa inte gillar insekter och är rädd för de vandrande pinnarna.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf drömmer alltid att han är i fara. Pappa ger honom tipset att tänka på något kul innan han somnar. Alf tänker på julen och paket och snö Men plötsligt hör

Läs mer

Lingonvägen En lös tand

Lingonvägen En lös tand JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lingonvägen En lös tand Lärarmaterial Vad handlar boken om? Igor har en lös tand. Alla vill hjälpa honom att få loss den lösa tanden men Igor vill inte ha någon hjälp.

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 1- gymnasiet Tema: Äventyr, fantasi, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt

Filmhandledning Filmen passar för år 1- gymnasiet Tema: Äventyr, fantasi, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt ! Den lille prinsen Filmhandledning Filmen passar för år 1- gymnasiet Tema: Äventyr, fantasi, Konst, Bok på film, Uppväxt/familj, Vänskap/Respekt Fakta om filmen Originaltitel: The Little Prince Regi:

Läs mer

Vad handlar boken om?

Vad handlar boken om? FÖRFATTARE Ann Gomér SIDAN 1 Mimmi, valpen och kaninen Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Vad handlar boken om? Mimmi hälsar på sin kusin Anna. Hon tar med sig sin hund Bonita

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Filmhandledning OWLS AND MICE

Filmhandledning OWLS AND MICE Filmhandledning OWLS AND MICE Originaltitel: Uilenbal Produktionsland: Nederländerna Regi: Simone van Dusseldorp Speltid: 80 min Tal: Holländska Text: Svenska, engelska Rekommenderas: åk 1-3 En filmhandledning

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Fröken Spöke på sommarlov

Fröken Spöke på sommarlov KERSTIN LUNDBERG HAHN Sidan 1 Fröken Spöke på sommarlov Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. Det är skolavslutning och ett långt sommarlov börjar. När

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! Illustration: Michelle Hammenfeldt HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA HURRA VAD JAG ÄR RÄDD! UPPSALA>>>> STADSTEATER Illustration: Michelle Hammenfeldt VÄLKOMNA Det här materialet består av tips på hur du kan förbereda klassens

Läs mer

FÖRE OCH EFTER FILMEN FILMEN OCH LÄROPLANEN

FÖRE OCH EFTER FILMEN FILMEN OCH LÄROPLANEN Filmhandledning: THE WAYANG KIDS Originaltitel: The Wayang Kids Regissör: Raymond Tan År: 2018 Tal: Mandarin, engelska Text: Svensk Rekomenderas: Åk 2 Produktionsland: Singapore Speltid: 89 min Filmhandledning

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Koll på läget VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Koll på läget VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS ALEX VAN TON SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Chick känner sig pressad och försöker skaffa sig kontroll. Det gör han genom att skriva listor för

Läs mer

Manus Att välja sida

Manus Att välja sida Manus Att välja sida Av: Grupp 4 (Sixten, Ebba, Karl, Hampus och Rebecca) SCEN 1: INT. KORRIDOR - DAG Dick går i den nästan tomma korridoren (prat och skratt i bakgrunden). Längre fram står Emilia, Agnes,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? När Olle åker på semester får Turbo ta hand om hans hund Lillis. Turbo och hans kompis Simon tar en promenad i skogen och låter Lillis springa fritt. Plötsligt

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Jaguaren Regissör: Mattias Gordon. Boktitel: Jaguaren Författare: Ulf Stark

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Jaguaren Regissör: Mattias Gordon. Boktitel: Jaguaren Författare: Ulf Stark LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Jaguaren Regissör: Mattias Gordon Boktitel: Jaguaren Författare: Ulf Stark Rekommenderas för åldrarna 3-6 år En filmhandledning av Maria Katerine Larsson Kulturutveckling

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och pappa ska gå på bio. Erik blir nyfiken på den nya filmen som handlar om vampyrer, men man måste vara 15 år för att få se den. Erik och pappa ska se

Läs mer

H A N D L E D N I N G S M A T E R I A L G R U N D S K O L A N Å K 1 3 F I L M P Å W W W. T E S K E D S O R D E N. S E

H A N D L E D N I N G S M A T E R I A L G R U N D S K O L A N Å K 1 3 F I L M P Å W W W. T E S K E D S O R D E N. S E Vad packar man om man inte vet, när, eller om, man kommer hem igen? S M A T E R I A L G R U N D S K O L A N Å K 1 3 F I L M P Å W W W. T E S K E D S O R D E N. S E HANDLEDNING SARAHS RESA HEJ LÄRARE! SARAHS

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Elias kan inte sluta spela

Elias kan inte sluta spela Elias kan inte sluta spela Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Elias kan inte sluta spela är andra fristående delen i bokserien om kompis-gänget som ställer upp för varandra i vått och torrt. Vännerna

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Erik och Lea är i skateparken. Erik vill att de ska gå hem till honom och fika för hans pappa jobbar och han är ensam hemma. Lea kan inte, hon måste hem och

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

Mynta och den mystiska hundtjuven

Mynta och den mystiska hundtjuven LENA LILLESTE Sidan 1 Mynta och den mystiska hundtjuven Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida ska gå ut med tant Bergs hund Birk. Tant Berg är väldigt rädd om sin hund och säger till flickorna

Läs mer

Textens tomrum Om du var en karaktär

Textens tomrum Om du var en karaktär Textens tomrum Om du var en karaktär Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Skolbio Filmprogram vårterminen 2018

Skolbio Filmprogram vårterminen 2018 Skolbio Filmprogram vårterminen 2018 Välkommen in i filmens värld! Varje termin är alla grundskolor i Uppsala kommun välkomna på skolbio! I skolbiomörkret får eleverna möta karaktärer från andra tidsperioder

Läs mer

Ali vill inte gå till skolan

Ali vill inte gå till skolan Ali vill inte gå till skolan Sylvaine Jaoui Bokens handling och tema Ali vill inte gå till skolan är första fristående delen i en bokserie om kompis-gänget som bor i samma hus och som ställer upp för varandra

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) LINA STOLTZ SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, Sams mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flytt från kriget i Syrien till Sverige. Nu sitter de på bussen på väg norrut. Det är mörkt

Läs mer

Minifakta om djurungar hemma

Minifakta om djurungar hemma SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av några vanliga husdjur. Vi får bland annat möta hundar, katter och kaniner och lära oss saker om dem. Visste du till exempel

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Sanning eller konsekvens Regisör: Christina Olofson

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Sanning eller konsekvens Regisör: Christina Olofson LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Sanning eller konsekvens Regisör: Christina Olofson Boktitel: Sanning eller konsekvens Författare: Annika Thor Årskursrekomendation: För 10-13 år En filmhandledning av

Läs mer

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9)

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amina har varit i Sverige i tre år och hennes mamma har också kommit till Sverige. Allt är bra. Amina är med i en friidrottsklubb. Hon är en duktig löpare. En

Läs mer

Fakta om Anne Frank LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial TOMAS DÖMSTEDT SIDAN 1. Namn: En vanlig tonåring. 1. Vilket land kom Anne Frank ifrån?

Fakta om Anne Frank LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial TOMAS DÖMSTEDT SIDAN 1. Namn: En vanlig tonåring. 1. Vilket land kom Anne Frank ifrån? SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE En vanlig tonåring 1. Vilket land kom Anne Frank ifrån? 2. Vilket var ett av Tysklands mål under andra världskriget? 3. Varför var Anne Franks familj tvungen att

Läs mer

Skolbio Filmprogram höstterminen 2018

Skolbio Filmprogram höstterminen 2018 Skolbio Filmprogram höstterminen 2018 Välkommen in i filmens värld! I skolbiomörkret får eleverna möta karaktärer från andra tidsperioder eller andra delar av världen. Den gemensamma filmupplevelsen kan

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Vilka andra ord var nya för dig i boken? Skriv upp dem och slå upp vad de betyder. Mina ord:

Vilka andra ord var nya för dig i boken? Skriv upp dem och slå upp vad de betyder. Mina ord: ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA gotter (sida 12, rad 12) ett annat ord för godis plikt (sida 16, rad 2) sådant som måste göras fasansfullt (sida 29, rad 11) hemskt, fruktansvärt pampigt (sida 32, rad

Läs mer