Så här kan en Timeline se ut när man skapat fler ljudspår och lagt på lite ljudeffekter och musik:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så här kan en Timeline se ut när man skapat fler ljudspår och lagt på lite ljudeffekter och musik:"

Transkript

1 TUTORIAL LJUD Ljud- och Videospår Oftast består en film av både bild och ljud. För att man ska kunna bearbeta ljud och bild för sig, delas filmklippen upp i separata ljud och videospår. Det vanliga är att ett filmklipp består av ett videospår och två ljudspår. Avids Timeline är uppdelad i videospår som ligger överst och ljudspår som ligger underst. När man skapar en ny sekvens som läggs på Timeline har den ett videospår, V1 och två ljudspår, A1 och A2, men man kan skapa fler ljud och videospår vid behov. Så här kan en Timeline se ut när man skapat fler ljudspår och lagt på lite ljudeffekter och musik: Skillnaden mellan ljud och video Ofta funkar ljudspåren och videospåren på samma sätt när man klipper och trimmar, men det finns tre stora skillnader mellan ljud och videospåren: 1. Resultatet presenteras annorlunda. Videospåren ser man i monitorerna och ljudspåren hör man i högtalarna, dessutom finns en nivåmätare som ger en visuell indikation på ljudets nivå. 2. Man kan bara se ett videospår åt gången. Lägger man ett filmklipp på ett spår ovanför ett annat filmklipp så kommer man bara se det. Det som ligger under döljs. Ljudspåren däremot mixas och man hör alla samtidigt. 3. Ljudspåren har ett eget verktyg: Audiomixer. Med den kan man manipulera de olika ljudklippens volym och på så sätt mixa fram rätt balans mellan dem.

2 Nivåmätaren Högst upp till höger i Timeline finns nivåmätaren. När man spelar upp Sekvensen på Timeline visar den i realtid ljudets nivå. Den är färgkodad så att man lätt ska få en uppfattning om ljudnivåerna ligger rätt. Normala ljud, till exempel dialog, skall ligga på gränsen mellan det gröna och gula. Lägre ljud, till exempel viskningar skall ligga längre ned i det gröna området. Höga ljud, till exempel skrik och pistolskott ska ligga högt upp i det gula området. Om man använder nivåmätaren på detta sätt kan man vara ganska säker på att andra som tittar på det man klippt ihop kommer få en bra ljudnivå, på den tv eller dator de tittar på. Det vill säga, man kan inte enbart gå på ljudet man själv hör när man klipper, eftersom det beror på vilken volym man har på högtalarna/hörlurarna. Samtidigt måste man hela tiden kritiskt lyssna på ljudet och balansen mellan olika ljudspår, och inte enbart gå på nivåmätaren. Ett bra tips är att göra den slutgiltiga ljudmixen med högtalare och inte hörlurar, eftersom hörlurar lätt ger en förvrängd bild av hur det kommer låta för andra som inte lyssnar med samma hörlurar. Högtalare ger en mer neutral ljudbild, och funkar den kommer det antagligen funka för alla andra sorters högtalare/hörlurar och rum. En viktig sak att akta sig för är att ljudets nivå blir för hög. När det inträffar slår nivåmätaren i sin högra kant och för tydlighets skull dyker röda symboler upp: När detta sker är ljudet så högt att det går sönder och då kommer det låta sprucket. Är ljudet trasigt redan när man importerar det (för att det spelats in med för hög inspelningsvolym) kan man inte göra något åt det. Men om det spricker för att man har dragit upp ljudnivån för högt, kan man sänka den igen för att fixa problemet.

3 Att mixa ljudet För att ändra ljudets nivåer går man till Tool>Audiomixer i Avids menyrad Då startas ljudmixern: I ljudmixern syns de ljudsegment som man har parkerat tidsmarkören över i Timeline. Man mixar alltså varje segment för sig, och inte volymen på hela ljudspåret. En förklaring av begreppet segment. Ett filmklipp består ofta av ett videospår och två ljudspår. När jag talar om ett av dessa spår använder jag begreppet segment. När man lägger ett filmklipp på Timeline består det alltså av tre segment som kan manipuleras individuellt- ett videosegment (som läggs på V1) och två ljudsegment (som läggs på A1 och A2) För att ändra ett ljudsegments volym drar man i dess reglage på audiomixern. Grundvolymen är noll, om man drar reglaget uppåt ökar man volymen och drar man den nedåt minskar man volymen. För att ändra nästföljande segments volym flyttar man tidsmarkören till det i Timeline och drar återigen i reglaget i audiomixern. Volymen ändras för hela segmentet och inte enbart där tidsmarkören står. Det spelar alltså ingen roll var på segmentet man parkerar tidsmarkören.

4 När man gjort en ändring i ett segments volym kommer Avid ihåg denna ändring. Detta kan du testa genom att gå igenom en rad ljudsegment och ändra deras volym omväxlande uppåt och nedåt. När du går tillbaka och spelar upp dem i en följd kan du se hur audiomixerns reglage hoppar upp och ned allteftersom sekvensen spelas upp, utifrån de ändringar du gjort. Syftet Syftet med att mixa är flera: 1. Hitta rätt volym för varje ljudklipp 2. Hitta rätt balans för alla ljud som hörs samtidigt. Detta är subjektivt och du får gå på känsla- Till exempel: hur högt ska fotstegen höras i förhållande till andningen och dialogen? Och hur hög ska bakgrundsmusiken vara? 3. Skapa en jämn ljudbild, som inte hoppar i volymen från filmklipp till filmklipp. Dels måste man alltså mixa vertikalt i Timeline, dels Horisontellt. Vertikalt handlar det om att hitta balansen mellan alla de ljud som hörs samtidigt. Horisontellt handlar det om att inte ljudnivåerna skall hoppa mellan klipp och scener.

5 Mono, Stereo och Pan När man spelar in ljud kan man göra det i en eller flera kanaler. Ett ljud inspelat i en kanal är i mono. Ett ljud inspelat i två kanaler är i stereo. De flesta videokamerorna spelar in i stereo. Effekten av att spela in i stereo är att ljuden får en rumslig dimension. När de spelas upp låter det som de kommer från olika platser i rummet motsvarande hur de förhöll sig till mikrofonen när de spelades in. I Avid kan man skapa denna rumsliga dimension artificiellt genom att panorera varje enskilt ljud till antingen den högra eller vänstra kanalen. Lägger man ljudet mest i den högra kanalen, kommer det låta som att det kommer från höger och lägger man det i vänstra kanalen låter det som att det kommer från vänster. Läggar man det lika mycket i båda kanalerna, kommer det låta som att det kommer från mitten. För att göra en Pan, det vill säga ställa in vilken kanal ett ljud ska komma ifrån, använder man Audio mixern. Tillvägagångssättet är detsamma som när man mixar ljudets nivåer. Man börjar med att parkera tidsmarkören i Timeline över det segment man vill ställa in. Under reglaget för att ställa in ljudnivån finns en liten ruta, där det antingen står MID eller Bokstaven L eller R följt av en siffra. Tryck på den rutan och håll in musknappen. Då dyker ett tvärställt reglage upp. Utan att släppa musknappen drar du muspekaren ned till detta reglage och drar det åt höger för att lägga ljudet mer i högerkanalen, eller åt vänster för att lägga det mer i vänsterkanalen. När du drar i reglaget ändras beteckningen i rutan för att visa vart ljudet ligger. L100 betyder att det ligger helt i vänster kanal, R100 betyder att det ligger helt i höger kanal och MID betyder att det är jämnt fördelat mellan kanalerna.

6 Att klippa in ljudeffekter och musik Ofta använder man flera ljudspår än videospår. Anledningen är att man vill spela upp flera ljud samtidigt. Till exempel olika ljudeffekter, dialog, atmosfärljud samt musik. För att göra det måste man först skapa flera ljudspår. Det gör man genom att högerklicka på Timeline och välja New Audio Track Mono i menyn som kommer upp. Välj hur många nya ljudspår du vill skapa. Tänk på att stereoljud behöver två ljudspår, ett för varje kanal. De nya ljudspåren lägger sig under de som redan finns på Timeline. Du klipper in ljud som vanligt till dessa spår. Efter att du har lagt in varje nytt ljud spelar du upp partiet där det ligger för att höra dess volym och hur det förhåller sig till de andra ljuden som spelas samtidigt. Mixa det så att det låter bra och fortsätt med nästa ljud. Använd alltid Overwrite (den röda pilen) när du lägger på ljuden. Använder du Splice- in (den gula pilen) är risken stor att du skjuter ljud som ligger efter det nya ljudet fel. Om till exempel ljudet av en dörr som stängs skjuts framåt i Timeline kommer det komma långt efter att dörren stängts i bilden. Något att tänka på när du lägger på ljudeffekter Du behöver inte lägga på ljudeffekter för allt som syns i bilden- välj istället det du vill att tittaren skall fokusera på och det som är relevant för scenen. Detta är inte bara ett intellektuellt beslut, utan du måste gå på känsla också. Spela upp scenen och känn efter om du saknar något ljud, och lägg i så fall till det. Testa dig fram, lägg till och ta bort och se hur känslan, stämningen och betydelsen i bilden ändras efter vilka ljud du har med. Bygg upp ett rum omkring scenen som syns i bild. Ibland är det bra att ljuden fokuserar bara på det som syns i bild. Men det kan ofta vara givande att ge publiken en känsla av att en värld existerar omkring karaktärerna och den specifika scenen. Detta gör du genom att lägga på bakgrundsljud som målar upp denna omgivande värld. Ex biltrafik, vind eller restaurangsorl och bestickklirr. Fundera på vad du vill visa i bild och vad du bara vill antyda med ljud. Du kan lätt skapa en handling som sker utanför bilden genom att sätta ihop olika ljudeffekter. Om du kombinerar detta med en karaktär som syns i bilden och reagerar på något som inte syns, så kan effekten bli stark och trovärdig. Du kan tillexempel visa en karaktär som plötsligt tittar upp mot något utanför bild, blir rädd, reser sig upp och förskräckt börjar backa bakåt, med uppspärrad blick. Om du kombinerar detta med ljud av en dörr som slås in, släpande fotsteg och raspande andning, har du med enkla medel skapat en skräckfilmsscen, där du överlåter till publiken att i fantasin skapa monstret utifrån de ljud du ger dem.

7 Att visa information på ljudspåren i Timeline För att snabbt få en överblick över vilken ljudnivå olika ljud- segment har på Timeline kan du trycka på knappen för Fast Menu längst ned till vänster i Timeline och där välja Audio Data>Clip Gain: Då syns ljudnivåerna som ett svart streck som löper över segmentet. Den kallas Gain Level. Ligger den högt upp har ljudet på segmentet ökats, ligger den långt ned har ljudets nivå minskats. På de ljudsegment där ljudnivån ändrats kan man se ett svagt grått streck. Det är ljudets ursprungsnivå, dvs 0. Man kan i samma meny välja att visa ljudets vågformer- en visuell representation av ljudet. Ett högre ljud har en kraftigare vågform medan ett tystare ljud har en liten vågform. På detta sätt kan man snabbt hitta de partier man letar efter i ett ljudspår, ex ett skrik, ett skott eller dialog i ett annars tyst rum. Vågformer kallas för Waveforms och man väljer att visa dem genom att trycka Audio Data>Waveforms:

8 Att ändra flera segment samtidigt Ska man göra samma nivå- ändring på alla segment är det onödigt att ändra nivån på varje segment för sig. För att automatiskt ändra alla segment på ett ljudspår parkerar du tidsmarkören över valfritt segment på ljudspåret där du vill att ändringen ska ske. Sedan ställer du in rätt nivå på det segmentet. Se till att det spåret är aktiverat medan alla andra ljudspår är av- aktiverade. Gå till Audio Mixerns Fast Menu och välj Set Level on Track Global. Nu ändras samtliga segment på ljudspåret till den nivå du ställde in. På samma sätt kan du ställa in ett Pan värde och ändra alla segment på ett spår till det värdet. Du väljer då istället Set Pan On Track Global I bildexemplet ovan är ljudnivå +7 inställt på ljudspår A1. Endast A1 är aktiverat. När man trycker Set level on track- Global kommer alla ljudsegment på A1 ställas till +7 i ljudnivå. Gang För att samtidigt reglera ljudsegment som ligger på olika ljudspår men på samma tidpunkt i Timeline kan man använda Gang- knapparna. När de aktiveras lyser de ljusgrönt. Drar man i ett reglage på ett ljudspår som har sin Gang- knapp aktiverad kommer alla andra ljudspår som också har Gang- knappen aktiverad ändras på samma sätt. I bildexemplet till vänster: A1 och A2 har Gangknappen aktiverad. Det betyder att deras reglage är sammankopplade. Drar man i A1:s reglage kommer reglaget till A2 att följa med.

9 Att skapa snygga klipp med hjälp av ljudet När man klipper ihop en film klipper man ofta in filmklipp som har både ljud och videospår. Varje klipp mellan filmklippen går därför både genom videospåret och ljudspåret. Dvs när bilden ändras till en ny, ändras också ljudet till ett nytt. Detta leder till att klippen blir tydligare eftersom förändringen mellan två filmklipp sker på två plan samtidigt- ljuden och bilden. Ett enkelt sätt att göra klippen mindre tydliga är att göra så att de inte sker samtidigt på ljudspåren och videospåret. Istället låter man till exempel bilden klippas först, och efter en sekund klipper man i ljudet. Förskjutningen är tillräckligt kort för att publiken inte ska märka att ljudet från den förra bilden ligger kvar ett tag under den nya bilden. Samtidigt gör den att klippet inte märks lika mycket då det inte blir lika abrupt som ett rakt klipp i både ljud och bild. Om man dessutom lägger på en transition på ljudklippet kommer det klippet knappt märkas alls. En transistion är en effekt som blandar det utgående ljudet med det ingående så att det utgående ljudet långsamt tonas ned medan det ingående ljudet långsamt tonas upp. Det blir därför inget skarpt klipp mellan de två ljuden eftersom de under ett tag hörs samtidigt. I bilden ser vi under punkt 1 hur det normalt ser ut när man klippt in tre filmklipp med ett videospår överst och två ljudspår underst. Det blir raka klipp som löper genom både video och ljud. I punkt två har vi trimmat ljudspåren och dragit in det rosa filmklippets ljudspår in under det blåa videoklippet och även dragit in det mintgröna ljudet under det blå videospåret. Den blå bilden kommer alltså synas innan det blå ljudspåret hörs. I punkt 3 har vi lagt på transitions på klippen på ljudspåret, för att sudda ut dem.

10 För att lägga på en transistion på ett ljudklipp markerar du först de ljudspår du vill att den ska ligga på. Till exempel A1 och A2. Sedan parkerar du tidsmarkören i närheten av klippet. Tryck på transistionknappen, se bilden på föregående sida. Då kommer Transistion- verktyget upp: Till vänster ser du vilka spår som är aktiva. Enbart dessa kommer påverkas. I rutan för längd kan du skriva in hur lång transition du vill ha. För klipp i dialog vill man oftast ha väldigt korta, runt 6 frames. För klipp i bakgrundsljud kan man göra dem längre, upp till 2-3 sekunder. Tryck in knappen Add and render för att acceptera och skapa en transition på klippet.

TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens:

TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens: TUTORIAL 2 : KLIPPNING FORTSÄTTNING (Lektion 2 och 3) Arbetsflöde att klippa ihop ett antal filmklipp till en filmsekvens: 1. öppna en bin välj ett filmklipp att se på 2. spela upp det i source- monitorn

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

När du startat programmet dyker Select Project fönstret upp:

När du startat programmet dyker Select Project fönstret upp: TUTORIAL 1 GRUNDER I FILSYSTEM, GRÄNSSNITT OCH KLIPPNING ATT STARTA AVID OCH VÄLJA ETT PROJEKT. Starta Avid Starta Avid genom att dubbelklicka på dess ikon. Den ser ut så här: PC På skolans datorer hittar

Läs mer

4. lägg in övergångar

4. lägg in övergångar 4. lägg in övergångar Övergångar är ljud- och visuella effekter som används för att ge ett mjukt flöde mellan de olika klippen. Du kanske har sett att man i biofilmer låter bilden på duken tona över i

Läs mer

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8

Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Steg 16 Video Debut video capture Video pad editor Windows 7/8 Dec -14 Liljedalsdata Liljedalsdata Steg 16 W78 Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2, 3, 15. Syftet med denna kurs är att du ska lära dig

Läs mer

Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt!

Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt! Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt! Lycka till / Emil KOM IGÅNG MED MOVIE MAKER 1. Hämta programmen. Gå in på http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-live/movie-maker

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 5: Ljud, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 5: Ljud, del 2 Innehåll Spela in och klipp en ljudfil (metod 1)... 3 Importera och klipp en ljudfil (metod 2)... 6 Ta bort störande bakgrundsljud... 8 Förstärk ljudet...

Läs mer

Guide till att använda Audacity

Guide till att använda Audacity Guide till att använda Audacity Victoria Johansson victoria.johansson@ling.lu.se 15 augusti 2011 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in och att spela upp ljud. Syftet med

Läs mer

Provverktyg för elever instruktioner [SE]

Provverktyg för elever instruktioner [SE] Provverktyg för elever instruktioner [SE] Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Göra proven 3 2.1 Logga in 3 2.2 Kontrollera ljudet för hörförståelseprovet 5 2.3 Göra ett prov 5 3 Uppgifterna 7 3.1 Uppgifter

Läs mer

Lathund Windows Movie Maker

Lathund Windows Movie Maker Redigera film med Movie Maker Lägg in det filmade materialet på datorn och samla det i en ny mapp med lämpligt namn. Det är viktigt att du har en backup på ditt material. Backupen ska finnas på en annan

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i imovie DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i imovie 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med imovie. 1.1 Förutsättningar imovie

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2

IT-körkort för språklärare. Modul 6: Video, del 2 IT-körkort för språklärare Modul 6: Video, del 2 Innehåll IT-körkort för språklärare... Fel! Bokmärket är inte definierat. Skapa ett projekt... 2 Spela in och ladda ner en video... 3 Redigering... 6 Övergångar...

Läs mer

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Du har spelat in en kort film om Flipping the classroom i dina projektgrupper. Dessa filmklipp finns nu kopierade till mappen filmövning_20mars

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på Mac

Guide till användande av interaktiv bok på Mac Guide till användande av interaktiv bok på Mac Logga in på N& K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

Harry Peronius. ilife

Harry Peronius. ilife Harry Peronius ilife Del 4 GARAGEBAND 21. Skapa ett GarageBand-projekt... 75 22. Spela in via mikrofon... 83 23. Redigera regioner... 88 24. Tillämpa effekter... 92 25. Exportera till itunes... 94 26.

Läs mer

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen.

Projektfönstret I projektfönstret finns tidlinjen samt de olika spår som ditt projekt innehåller. Det är här du redigerar och arrangerar ljudklippen. Soundtrack Pro Syftet med denna övning är att du ska få en förståelse för hur verktyget Soundtrack Pro är uppbyggt och fungerar. Vi kommer att gå igenom de grundläggande funktionerna och ett enkelt arbetsflöde

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud.

Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Jag försöker hämta in video via Ulead programmet men får bara in bilden och inget ljud. Det här problemet hade jag också och det har med att göra att programvaran egentligen är utdaterad och inte anpassad

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Att visa flera filmer i samma film

Att visa flera filmer i samma film Att visa flera filmer i samma film Att visa flera olika scener eller klippbilder i samma ruta kan ibland vara användbart, man kanske vill visa olika personer samtidig i en parallell berättelse eller förstärka

Läs mer

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979

Workshop. Berätta genom bilder - bildspråk i skolarbetet SPIDERWEB. Kontakt Linda Hallén linda.hallen@konstfack.se 0707-157979 SPIDERWEB stad Blogg Länkar d Smyckesverk Hem Medieverksta Hej och välkomna till min sida! med och jag har jobbat Min historia är lång i många år nu. re många bildet och media hittar du som besöka med

Läs mer

7. PANELEN MONITOR. Tidskodens standardinställning. Du kan ändra visning till enbart bildrutor med menykommandot

7. PANELEN MONITOR. Tidskodens standardinställning. Du kan ändra visning till enbart bildrutor med menykommandot Kent Lindberg Digital VIDEO- REDIGERING med Premiere Elements Del REDIGERA VIDEO 7. Panelen Monitor... 8. Panelen Media... 9. Panelen Tidslinje... 5 0. Effekter... 6. Automatisk exponeringskorrigering...

Läs mer

Training Business Professionals LEWRÉN KOMPOSITION FOKUS / OFOKUS / DJUP LJUD RÖRELSE ÖVERGÅNGAR SUPPORTDOKUMENT FILMPRODUKTION

Training Business Professionals LEWRÉN KOMPOSITION FOKUS / OFOKUS / DJUP LJUD RÖRELSE ÖVERGÅNGAR SUPPORTDOKUMENT FILMPRODUKTION Training Business Professionals LEWRÉN KOMPOSITION FOKUS / OFOKUS / DJUP LJUD RÖRELSE ÖVERGÅNGAR SUPPORTDOKUMENT FILMPRODUKTION FÖRBÄTTRA DIN FILM Med mycket små medel kan du göra din film många gånger

Läs mer

Snabbmanual till ZOOM H1

Snabbmanual till ZOOM H1 Snabbmanual till ZOOM H1 Förberedelse Slå på/av Starta enheten och Stänga av är enkelt. 1. För att sätta På(ON) enheten skjuter du POWER nedåt i ca 1 sekund. 2. För att stänga av enheten skjuter du POWER

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på PC

Guide till användande av interaktiv bok på PC Guide till användande av interaktiv bok på PC Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Guide till användande av Interaktiv bok på iphone

Guide till användande av Interaktiv bok på iphone Guide till användande av Interaktiv bok på iphone Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din iphone och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i

Läs mer

Kdenlive snabbstartguide

Kdenlive snabbstartguide Den här dokumentationen konverterades från sidan Kdenlive/Manual/QuickStart på KDE:s användarbas. Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Skapa ett nytt projekt 5 2 Lägga till klipp 7 3 Tidslinje 9

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på ipad

Guide till användande av interaktiv bok på ipad Guide till användande av interaktiv bok på ipad Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din ipad och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Skapa en direktsändning

Skapa en direktsändning Skapa en direktsändning I denna manual kommer du kunna läsa och få en visuell guide över hur man går tillväga för att sända direkt på 104,9 mhz. Denna manual riktar sig till alla som befinner sig i studion

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

Filma Basic Editing A OBS System settings, Välj mapp för scratch disk. Kryssa samtliga möjliga rutor. B

Filma Basic Editing A OBS System settings, Välj mapp för scratch disk. Kryssa samtliga möjliga rutor. B Filma Två och två. Plocka fram Nikon D500/50001. Gå in på Menu Fotograferingsmeny Filminställning kvalitet 1280 720 + ljud on. Ställ in på kameran på auto-läge för att få rätt färgtemperatur och bländare

Läs mer

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041 Start Snabbinstallationsguide Daglig användning P/O 02-2009-A here Se utförligare vägledning på www.triax.se Vad ingår? Start Anslutning till TV,

Läs mer

Laborationshandledning Introduktion till AVID Xpress Pro videoredigering

Laborationshandledning Introduktion till AVID Xpress Pro videoredigering Laborationshandledning Introduktion till AVID Xpress Pro videoredigering Om denna laborationshandledning Handledningen är uppbyggd på så sätt att den steg för steg lotsar dig igenom de olika momentenför

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

BT-500. Bluetooth Stereo Hörlurar

BT-500. Bluetooth Stereo Hörlurar BT-500 Bluetooth Stereo Hörlurar 1 Introduktion BT-500 Bluetooth Stereo Hörlurar är gjorda för en aktiv livstil kombinerat med en skön design och teknologi som enheten innehåller. Dessa exklusiva hörlurar

Läs mer

Vi börjar med en penna som ritar när du drar runt den på Scenen.

Vi börjar med en penna som ritar när du drar runt den på Scenen. Nivå 3 Målarlådan All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Läs mer

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX T HD409 VA Digital terrest mottagare P/N: 305049. 08-2009-A here

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX T HD409 VA Digital terrest mottagare P/N: 305049. 08-2009-A here TRIAX T HD409 VA Digital terrest mottagare P/N: 305049 Start Snabbinstallationsguide Daglig användning 08-2009-A here Se en mera utförlig beskrivning på www.triax.com Start Vad medföljer Anslutning till

Läs mer

Media Control. Styrsystem för bild & ljud i sportbarer. Bruksanvisning

Media Control. Styrsystem för bild & ljud i sportbarer. Bruksanvisning Media Control Styrsystem för bild & ljud i sportbarer Bruksanvisning 13115 Rev B Sydia Teknik AB 014 1 Innehåll Media Control...1 Styrsystem för bild & ljud i sportbarer...1 Bruksanvisning...1 Sydia Media

Läs mer

Introduktion till After Effects

Introduktion till After Effects Introduktion till After Effects After Effects är ett bildanimeringsprogram, men även ett filmredigeringsprogram. Det finns ett antal fler programutvecklare som gör redigeringsprogram för film, bland annat

Läs mer

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7

Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Inspelning, redigering, publicering med Camtasia 7 Starta inspelningen... 2 Ljud... 2 Initiera inspelningen... 3 Under inspelningen... 3 Stressa inte att komma igång... 3 Presentera dig... 3 Ögonkontakt

Läs mer

Få dina bilder att tala

Få dina bilder att tala Få dina bilder att tala Programmet CrazyTalk skapar tecknad film av dina porträttbilder. Programmet synkroniserar till och med läpparna på porträttet så att de passar med ljudspåret. Journalist Morten

Läs mer

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD IdéTorget Manual Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD Handikapp & Habilitering IdéTorget 2009 med funktionerna fotoalbum, berättarröst /spela cd skiva Manualen fungerar från och med PowerPoint

Läs mer

Egna förberedelser inför kursen

Egna förberedelser inför kursen Egna förberedelser inför kursen För att få ut så mycket som möjligt av kursen måste en del arbete vara gjort innan. Det är bra om varje deltagare har med sig ett grovt utkast på ett manus. Eftersom vi

Läs mer

Mårten Skagert, KOL AV-media

Mårten Skagert, KOL AV-media Mårten Skagert, KOL AV-Media REGION KRONOBERG Green Screen Mårten Skagert, KOL AV-media 2018-01-24 Appen Green screen Detta är den hittills bästa appen att kombinera ihop media från olika källor till en

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

BluStar Agent mobiltelefon (MEX)

BluStar Agent mobiltelefon (MEX) BluStar Agent mobiltelefon (MEX) Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Samtalen kommer

Läs mer

Manual för videoredigering

Manual för videoredigering imovie- Manual för videoredigering Författad av Anna Sabelström i samarbete med Film Stockholm och Ungdomsstyrelsen Får fritt användas och kopieras inom Stockholms län vid angivande av källan. Film Stockholm,

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Laborationskompendium för Macromedia Flash Uppgift 1 Texthanteringen

Läs mer

Kdenlive snabbstartguide

Kdenlive snabbstartguide Den här dokumentationen konverterades från sidan Kdenlive/Manual/QuickStart på KDE:s användarbas. Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Snabbstart 5 1.1 Skapa ett nytt projekt....................................

Läs mer

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23

Adobe Presenter. Skapad: 2012-04-23 Adobe Presenter Manualen beskriver hur man skapar en interaktiv film till PowerPoint med tilläggsprogramvaran Adobe Presenter. Mikrofon och webkamera är förutsättningar förutom programvarorna. Skapad:

Läs mer

Hantera och koppla samtal

Hantera och koppla samtal Hantera och koppla samtal I denna guide beskrivs grundläggande samtalshantering i Softphone i datorn som till exempel att svara och koppla samtal. Ytterligare mer avancerade funktioner beskrivs i guiden

Läs mer

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint

Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Enkla inspelningsverktyg PowerPoint Att snabbt och enkelt kunna spela in röst och bild kan vara mycket användbart i undervisningen. Att publicera inspelningar på nätet kan däremot vara lite knepigt eftersom

Läs mer

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon.

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon. Batteri Lampa Strömbrytare Tungelement Motstånd Potentiometer Fotomotstånd Kondensator Lysdiod Transistor Motor Mikrofon Högtalare Ampèremeter 1 1. Koppla upp kretsen. Se till att motorns plus och minuspol

Läs mer

TELEX PROFESSOR Daisyspelare

TELEX PROFESSOR Daisyspelare Lathund till TELEX PROFESSOR Daisyspelare Version 2 Innehåll: Knappförklaringar sid. 2 Spela DAISY-böcker sid. 3 Spela kassettband sid. 6 Lyssna på radio sid. 7 Felsökning sid. 7 3 23 24 25 1 4 2 5 7 8

Läs mer

BluStar Agent IP telefon

BluStar Agent IP telefon BluStar Agent IP telefon Alla samtal till Supportcenter, på 8888, kommer in via ett telefonisystem som heter Solidus. Programmet vi arbetar i på våra datorer heter BluStar Agent. Du pratar direkt i din

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen Lär dig mer om Disgen 8 del 63 Disgen 8 har två specialfunktioner ortfunktionen och kartfunktionen som är mycket intressanta att använda. I artikelserien Lär dig mer om Disgen kommer nu flera avsnitt i

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

LIGHTWORKS Hints & Tips Ett utdrag av tips och råd som publicerats på Lightworks forum

LIGHTWORKS Hints & Tips Ett utdrag av tips och råd som publicerats på Lightworks forum LIGHTWORKS Hints & Tips Ett utdrag av tips och råd som publicerats på Lightworks forum Inofficiellt dokument som bygger på inlägg av: SMPse, khaver, drkuli, Hammerhead, Cookiecutter, jwrl, pbhs, Max Besser,

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

Lathund för Bose T1 ToneMatch engine

Lathund för Bose T1 ToneMatch engine Lathund för Bose T1 ToneMatch engine ÖVERSIKT...2 Framsida T1...2 Baksida T1...2 ToneMatch väljaren (hjulet)...3 Delar som ingår i ToneMatch...3 T1 TONEMATCH FRÅN BOSE...4 Kort information...4 Ställ in

Läs mer

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE PORTABEL MP3 / CD-SPELARE MANUAL Art nr: 080315 FÖRKLARING AV KNAPPAR 1. Display 2. Uttag för batterieliminator 3. Recharge switch 4. ESP / Sök katalog (gäller endast MP3 uppspelning) 5. Batterilucka 6.

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Instruktioner för mobil ljudutrustning

Instruktioner för mobil ljudutrustning Instruktioner för mobil ljudutrustning Denna utrustning är tänkt att användas för att förenkla handhavandet av mikrofoner samt kamera i salar och klassrum som saknar fast utrustning för inspelning/streaming/dubbelriktad

Läs mer

Lathund till PowerPoint 2002 (XP)

Lathund till PowerPoint 2002 (XP) Lathund till PowerPoint 2002, sid 1(5) Lathund till PowerPoint 2002 (XP) Överblick 1. Arbetsfönstret här jobbar du med dina bilder 2. Överblick här ser du miniatyrer av alla bilder 3. Åtgärdsfönstret här

Läs mer

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker Snabbgenomgång Windows Live Movie Maker Inledning Den här snabbgenomgången är tänkt att användas av dig som är nybörjare på att arbeta i Windows Live Movie Maker. Den är inte tänkt som en omfattande guide

Läs mer

Bruksanvisning AllTid

Bruksanvisning AllTid Bruksanvisning AllTid Flexénita Sunnerstavägen 58 186 70 Brottby 08-512 418 03 Rev F 2005-12-15 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 Introduktion...3 Utrustning...3 Installation...3 Terminologi...4

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

MANUAL CELLIP SOFTPHONE

MANUAL CELLIP SOFTPHONE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 Funktioner... 2 1. Starta Cellip Softphone... 2 2. Logga in... 2 3. Ringa med Cellip Softphone... 2 4. Dolt nummer... 3 5. Svara i Cellip Softphone... 3 6.

Läs mer

Instruktioner för Jingle Palette

Instruktioner för Jingle Palette Instruktioner för Jingle Palette Version 1.0 16.03. Kenneth Runerås Jingle Palette är ett program för att spela upp jinglar och egentligen tänkt att användas i en radiostudiomiljö. Men det passar lika

Läs mer

Okayo guide Handhavandeinstruktioner för audioguidesystem AT-100

Okayo guide Handhavandeinstruktioner för audioguidesystem AT-100 Okayo guide Handhavandeinstruktioner för audioguidesystem AT-100 1 BESKRIVNING AV HANDENHET AT-100 v.2 Förklaring: Inbyggd högtalare Uttag för externa hörlurar Knappkontroll; sifferpanel 0-9 (totalt: 1-950

Läs mer

PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se

PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se PIM Moment Ljud Materialet finns samlat på http://www.mbke.se Nivå 2 - Kommunicera Bild Ljud Presentera - Planera Ljud A Spela in och spela upp Ljud finns alltid omkring oss. Skulle vi hamna i ett totalt

Läs mer

Garageband. Garageband är ett program för att skapa och spela in musik på roliga och enkla sätt. Och så här ser appen ut.

Garageband. Garageband är ett program för att skapa och spela in musik på roliga och enkla sätt. Och så här ser appen ut. Garageband Garageband är ett program för att skapa och spela in musik på roliga och enkla sätt. Och så här ser appen ut. Startsidan När man klickar på appen så kommer man till startsidan. Här ifrån når

Läs mer

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna.

En guide i Marratech. IKT-pedagogiskt centrum. Telefon: Högskolan Dalarna. En guide i Marratech I denna guide beskrivs hur man laddar hem och installerar Marratech, använder programmet samt information om headset och webbkamera. Skapad: 2008-06-18 Version: 1.4 1 Hur laddar jag

Läs mer

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Tobii C12 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Förord Detta du nu håller i din hand är inte en komplett manual utan en kortfattad

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Premiere Elements för alla

Premiere Elements för alla Premiere Elements för alla Några skillnader på och 10 Rent estetiskt har programmet fått en liten make over i form av: - färre färger i menyn under åtgärder - nya färger som skiljer video, ljud och textfiler

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Lathund Radio M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010

Lathund Radio M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010 Lathund Radio M312 Iris Hjälpmedel Januari 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Repetition Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Högra långsidan 4 Nederkant

Läs mer

Hörlursriggen Manual. Kultur i Väst. Version: 2011-06-09/Staffan Melin, Oscillator. Illustration: Staffan Melin/Oscillator

Hörlursriggen Manual. Kultur i Väst. Version: 2011-06-09/Staffan Melin, Oscillator. Illustration: Staffan Melin/Oscillator Hörlursriggen Manual Illustration: Staffan Melin/Oscillator Version: 2011-06-09/Staffan Melin, Oscillator Innehållsförteckning Inledning 3 Förklarar vad utrustningen är till för samt några viktiga begrepp.

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

Några skillnader på Premiere Elements 8 och Premiere Elements 9 ARBETSYTANS NYA ANSIKTE 2 PROJEKTINSTÄLLNINGAR - NU MED FLER MÖJLIGHETER 4

Några skillnader på Premiere Elements 8 och Premiere Elements 9 ARBETSYTANS NYA ANSIKTE 2 PROJEKTINSTÄLLNINGAR - NU MED FLER MÖJLIGHETER 4 Några skillnader på och Av Josefina Sahlin, lärare på Premiere Elements för alla Rent estetiskt har programmet fått en liten make over i form av: - färre färger i menyn under åtgärder - nya färger som

Läs mer

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade.

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade. Marathon Tid... 3 Tidrapportering... 3 Massinmatning... 8 Avprickning... 9 Projektbudget... 10 Medarbetarbudget... 11 Byt medarbetare... 11 Summa projekt... 12 Daglista... 13 Veckoöversikt... 14 Funktioner...

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik.

Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik. Lite teori bakom symboler och förekomster Centralt i Flash är begreppen grafik, symboler och förekomster. Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik. Symboler kan

Läs mer

ZAP DVR-X3 Art.nr. 150346

ZAP DVR-X3 Art.nr. 150346 ZAP DVR-X3 Art.nr. 150346 I förpackningen Bruksanvisning, USB-kabel samt hörlurar. Knappar och kontroller 1. Uttag för extern mikrofon 2. MENU Meny 3. PLAY På / Spela upp inspelning / Pausa uppspelning

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd.

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Mirasys 5.10 Användarguide: Live Sök Export November 2010 TTC_TI_Mirasys_Anvandarguide/EW Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Sida 1 Innehållsförteckning Inloggning...

Läs mer

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Fönsterbeteende 4 1.1 Fokus............................................. 4 1.1.1 Fokuspolicy..................................... 4

Läs mer