Hörlursriggen Manual. Kultur i Väst. Version: /Staffan Melin, Oscillator. Illustration: Staffan Melin/Oscillator

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hörlursriggen Manual. Kultur i Väst. Version: 2011-06-09/Staffan Melin, Oscillator. Illustration: Staffan Melin/Oscillator"

Transkript

1 Hörlursriggen Manual Illustration: Staffan Melin/Oscillator Version: /Staffan Melin, Oscillator

2 Innehållsförteckning Inledning 3 Förklarar vad utrustningen är till för samt några viktiga begrepp. Utrustningen 4 Går igenom de delar som ingår, vad de heter och vad de gör. Uppackning och igångsättning 8 Beskriver hur du kopplar ihop och sätter igång hörlursriggen. Exempel på användning 11 Ger exempel på hur du använder utrustningen till olika ändamål. Avstängning och ihoppackning 16 Visar hur du stänger av och packar ihop hörlursriggen. Grundinställning 18 Behöver normalt endast läsas av personal på.

3 Inledning Med hjälp av hörlursriggen kan du anordna konserter och andra typer av uppföranden där publiken får lyssna på ljudet i hörlurar. Enkelt beskrivet består den av en CD-spelare, en mixer och 40 hörlurar. Du kan också ansluta andra typer av ljudkällor, till exempel en dator eller mp3-spelare. Hörlursriggen skapar många möjligheter och det finns många reglar och rattar att dra i och skruva på. Du behöver dock inte känna till dem alla. Däremot är det viktigt att du läser och förstår vad de olika delarna gör detta gås igenom i avsnittet Utrustningen. Grundinställning När hörlursriggen levereras från är den grundinsträlld. Därför behöver du som vanlig användare normalt inte läsa eller gå igenom avsnittet Grundinställning. Om något inte fungerar som beskrivet kan det dock vara en bra idé att gå igenom dessa inställningar för att på så sätt nollställa allt. Rattar Hur mycket en ratt ska vara vriden anges ofta som ett klockslag. Exempel: klockan 4 klockan 12 klockan 8 Bilder När texten hänvisar till bilder anges det med hjälp av en siffra inom klamrar, exempelvis [25].

4 Utrustningen Detta avsnitt går igenom de delar som ingår i hörlursriggen, vad de heter och vad de gör.

5 Utrustning Racklåda Racklådan utgör hjärtat i utrustningen. De tre viktiga delarna är mixern, CD-spelaren och hörlursförstärkarna. Mixer CD-spelare För uppspelning av CD-skivor. Jackväxel Kopplar ihop mixern, hörlursförstärkarna, multieffekten och kompressorn. Behöver normalt ej röras. framsidan (vänd mot publiken) Kompressor Begränsar ljudet så att ljudnivån ej blir obehaglig/skadlig. Behöver normalt ej röras. baksidan (vänd mot den som sköter hörlursriggen) Hörlursförstärkare Här ansluter du hörlurarna. Multieffekt Används främst för att lägga på rumskänsla (reverb) på ljudet. Låda Här ligger mikrofonen (inklusive mikrofonsladd), manualer med mera. Låda 1 Trådlösa lurar (5 stycken) och en sändare. Förlängningssladdar 5 meter (35 stycken). Låda 2 Hörlurar med sladd 1,5 meter (35 stycken).

6 Mixern Mixern sammanställer en eller flera ljudkällor (exempelvis CD-spelare, dator och mp3-spelare) och skickar ut ljudet via hörlursförstärkarna. En mixer är uppdelad i vertikala kanaler en per ljudkälla. Ljudnivån för varje kanal sköts av en så kallad regel (skjutreglage) längst ned på varje kanal. Mikrofon: Mikrofonen sköts av kanal 1, längst till vänster [20 25]. Mikrofonkabeln, en svart kontakt med tre små stift i, sätts i kontakten längst upp till vänster [20]. Viktigt om reglar Det är viktigt att notera att en ljudkälla tystnar när regeln står på minimum ( ). Nivån 0 är alltså inte tyst, utan en relativt hög nivå på ljudet. När huvudvolymen [4] är nerdragen på minimum ( ) blir det helt tyst i hörlurarna. CD-spelare: CD-spelaren sköts av kanal 9/10 [18]. Huvudvolymen (styrkan på det som går ut i hörlurarna) sköts av dubbelregeln MAIN MIX [4] längst ned till höger. Den är uppdelad i två reglar där den till vänster reglerar styrkan i vänster hörlur, och den till höger reglerar styrkan i höger hörlur. Normalt drar man i båda två samtidigt, det vill säga de följer varandra. Av/på-knapp (på baksidan) Mikrofon (kanal 1) 18 Allt innanför markeringen sköter om en kanal (i detta fall kanal 6) CD-spelare (kanal 9/10) Huvudvolym (MAIN MIX)

7 Hörlursförstärkarna På baksidan av racklådan sitter 5 hörlursförstärkare. De ser till att ljudnivån i hörlurarna blir rätt. I varje hörlursförstärkare kan man ansluta 8 hörlurar (eller förlängningssladdar). Varje hörslursförstärkare sätts på och stängs av med en on/off-knapp som sitter till höger. Hörlursförstärkare 1 Hörlursförstärkare 2 Hörlursförstärkare 3 Hörlursförstärkare 4 Hörlursförstärkare 5 Av/på-knappar Varje hörslursförstärkare har en ratt som reglerar volymen för alla 8 anslutna hörlurar [61]. Denna är inställd vid leverans och du behöver inte röra dem. Varje hörlur har också en ratt för individuell inställning [10]. Den är inställd på ett grundvärde vid leverans men kan justeras efter behov

8 Uppackning och igångsättning Detta avsnitt beskriver hur du kopplar ihop och sätter igång hörlursriggen.

9 Uppackning och igångsättning Racklåda med mixer Racklåda: Ta bort locken på ovansidan, framsidan och baksidan [1, 2, 3]. Locken lösgörs genom att knäppa upp och vrida runt metallnycklarna på sidorna, fyra stycken för varje del. Mixer: Dra ner regeln MAIN MIX till minimum ( ) [4]. Racklåda: Sätt i den vita strömsladden [5] i ett eluttag. Mixer: Slå på mixern genom att trycka på POWER ON -knappen på mixerns baksida (bredvid nätsladden). Den lilla blå POWER -lampan [6] på mixern börjar lysa. Av/på-knapp (på baksidan) Viktigt om av/på-knapp Bredvid POWER ON - knappen sitter en likadan knapp för så kallad phantommatning. Den ska ej tryckas in Hörlurar och hörlursförstärkare Låda 1 och 2: Ta ut så många hörlurar [7] som det blir lyssnare. Koppla ihop varje hörlur med en förlängsningssladd [8] Hörlursförstärkarna: Anslut den första hörluren/förlängningssladden genom att sätta den i den översta hörlursförstärkaren. Använd anslutningshålet längst till vänster [9]. Fyll sedan på med fler hörlurar åt höger. När den första hörlursförstärkaren är full, fortsätt med den nedanför. Om hörlursförstärkarna Hur hörlursförstärkarna fungerar förklaras på sid 7. Volymen för varje hörlur regleras genom ratten OUTPUT LEVEL [10]. Ett bra utgångsvärde är 2 ( klockan 10 ).

10 3. Hörlurar trådlösa Det finns 5 trådlösa hörlurar [11]. Ljudet sånds till dem via en sändare [12] som i sin tur ansluts till en hörslursförstärkare på samma sätt som hörlurarna med sladd. Alla 5 hörlurar använder sig av samma sändare. 11 Sändaren får sin ström från en strömadapter som sitter under hörlursriggens låda. Nätadaptern har en gul kontakt. Ta bort lurarna från sändaren innan den ansluts till nätadaptern. Sätt sedan i den gula kontakten på sändarens undersida. En grön lampa tänds på sändaren. Sändaren stänger av sig själv om ljudet som går in i den är tyst en längre stund. Får du inte liv i den (det vill säga får den gröna lampan att lysa) genom att spela upp något ljud, dra ut och sätt i den gula kontakten. 12 Du kan reglera volymen på lurarna. De drivs av vanliga batterier och måste sättas på för att fungera. Glöm inte att stänga av dem efter användning. 10

11 Exempel på användning Detta avsnitt ger exempel på hur du använder utrustningen till olika ändamål. 11

12 Exempel 1: Spela upp CD-skiva 1. Innan publiken kommer Packa upp och sätt igång utrustningen (se avsnittet Uppackning och igångsättning ). Anslut hörlurarna. Även du som hanterar utrustningen ansluter dina hörlurar till hörlursförstärkarna. Du hör då precis samma sak som publiken. Ta på dig lurarna. CD-spelare: Slå på CD-spelaren [13]. Om skärmen visar USB MODE, tryck på DVD/USB -knappen [14] så att skärmen visar CD. Öppna spelaren genom att trycka på den lilla svarta knappen bredvid CD-släden [15]. Sätt i skivan och stäng CD-släden genom att trycka på samma knapp igen Mixer: Dra ner MAIN MIX -regeln [4] till minimum ( ). CD-spelare: Du startar CD-spelaren genom att trycka på triangeln [16]. Byt spår genom att trycka på bläddringspilarna [17]. Starta nu uppspelningen. Mixer: Dra upp kanal 9/10:s regel till 0 [18]. Mixer: Dra långsamt upp MAIN MIX -regeln [4] till önskad volym. CD-spelare: Stoppa CD:n genom att trycka på fyrkanten till vänster om triangeln [16]. 2. Släpp in publiken Släpp in publiken och dela ut hörlurarna. Mixern Siffrorna hänvisar till bilden på mixern på sid 6. CD-spelaren När du trycker på stoppknappen under uppspelning lagras stoppunkten i spelarens minne. När du trycker på triangeln återupptas uppspelningen från denna stoppunkt. För att radera denna stoppunkt (och få CDn att spelas upp från början) trycker du på stopp när spelaren redan är i stoppläge. 3. Börja evenemanget CD-spelare: Starta CD-spelaren genom att trycka på triangeln [16]. Hörlursförstärkare: Volymen i varje hörlur regleras genom ratten OUTPUT LEVEL [10]. Ett bra utgångsvärde är 2 ( klockan 10 )

13 Exempel 2: Spela upp USB-minne CD-spelaren har även möjlighet att spela upp MP3-ljudfiler från ett USBminne. Följ instruktionerna för hur du spelar upp en CD-skiva men hantera CD-spelaren på följande vis: Sätt i USB-minnet i uttaget på CD-spelarens framsida [19]. Tryck på DVD/USB -knappen [14] på CD-spelaren så att skärmen visar USB MODE. Tryck på play-knappen [16] så börjar det första mp3-spåret spelas. Tryck på bläddringspilarna [17] för att byta spår. Stäng av CD-spelaren innan du tar ut USB-minnet. Ljudfiler spelas även enkelt upp från en dator. Se exempel 4. 13

14 Exempel 3: Tala i mikrofon 1. Innan publiken kommer Packa upp och sätt igång utrustningen. Anslut hörlurarna. Även du som hanterar utrustningen ansluter dina hörlurar till hörlursförstärkarna. Du hör då precis samma sak som publiken. Ta på dig lurarna. Innan användning, gör följande inställningar på mixern för att se till att mikrofonens nivå (volym) är korrekt. Mikrofonen Mikrofonen inklusive sladd hittar du i lådan på mitten av baksidan av racklådan Anslut mikrofonsladden till kontakten på kanal 1 [20]. Mikrofonen har en strömbrytare slå på den. Tryck ned SOLO -knappen för mikrofonens kanal [24]. Tryck nerr MODE -knappen [26]. Nu visar de gröna lamporna/ mätarna [27] mikrofonens ingångsvolym. Prata med stark röst i mikrofonen samtidigt som du gör punkt 5. Vrid på kanalens GAIN -ratt [21] (börja ungefär vid klockan 3 ) så att de gröna lamporna/mätarna [27] når 0 (mitt emellan grönt och gult). Avsluta inställningen genom att trycka upp kanalens SOLO -knapp [24] och MODE -knappen bredvid mätarna [26]. För att lyssnarna nu ska kunna höra vad som sägs i mikrofonen vrid upp mikrofonens regel [25] till 0 och dra därefter upp MAIN MIX [4] till lagom nivå i hörlurarna. Ska du samtidigt lyssna på CD-spelaren drar du upp regeln (kanal 9/10) även för denna [18]. Mixern Siffrorna hänvisar till bilden på mixern på sid 6. Att lyssna på någon som pratar i mikrofon blir mindre tröttande om du lägger på lite reverb (rumskänsla) på utsignalen. Det gäller också ofta om du ansluter ett elektroniskt instrument. Gör så här: 1. Ställ in multieffekten på reverb genom att vrida på ratten VALUE [29] så att det står 14 i fönstret. Reverb ( rumskänsla) Detta stycke kan du hoppa över om det känns alltför krångligt. Du kommer ändå att kunna använda mikrofonen på ett bra sätt. 2. Vrid AUX 1 [22] till önskad nivå av reverb, runt halv nio brukar vara lagom Släpp in publiken. Släpp in publiken och dela ut hörlurarna. 3. Börja evenemanget 14

15 Exempel 4: Extern ljudkälla Om du vill ansluta en extern ljudkälla, exempelvis ett instrument, en dator eller MP3-spelare, använd stereokanalerna 11/12 [28]. Sätt den externa spelaren på relativt hög utnivå (volym) så att ljudet blir högt utan att distortion uppstår. En sladd för detta ändamål finns i lådan på framsidan av racket. Använd sedan samma metod som för anslutning av mikrofon. 15

16 Avstängning och ihoppackning Detta avsnitt visar hur du stänger av och packar ihop hörlursriggen. 16

17 Avstängning och ihoppackning Mixer: Dra ner MAIN MIX -regeln [4] till minimum ( ). Stäng av mixern med hjälp av POWER ON -knappen på baksidan. CD-spelare: Ta ur eventuell CD-skiva ur CD-spelaren och stäng av spelaren. Mikrofon: Stäng av mikrofonen, rulla ihop sladden och lägg tillbaka mikrofon och sladd i lådan. Låt dem sitta ihop med varandra. El: Dra ur strömsladden. Hörlurar och förlängningssladdar: Vira ihop varje förlängningssladd för sig och lägg i låda 1 tillsammans med de trådlösa hörlurarna (som ska stängas av). Vira runt hörslurssladden runt lurarna och lägg i låda 2. Det finns totalt 35 lurar, 35 förlängningssladdar samt 5 trådlösa lurar och en sändare. Racklåda: Sätt på locken på ovansidan, fram- och baksidan. 17

18 Grundinställning När hörlursriggen levereras från är den grundinsträlld. Därför behöver du som vanlig användare normalt inte läsa eller gå igenom detta avsnitt. Om något inte fungerar som beskrivet kan det dock vara en bra idé att gå igenom dessa inställningar för att på så sätt nollställa allt. 18

19 Grundinställning Detta avsnitt behöver normalt ej läsas av dig som lånar utrustningen utan är till för att ska kunna ställa in hörlursriggen i ett grundläge. Detta görs normalt innan du lånar hörslursriggen, men om något inte fungerar så kan det vara en bra idé att gå igenom dessa inställningar för att på så sätt nollställa allt. Att dessa inställningar är gjorda är en förutsättning för att resten av instruktionerna ska stämma Mixer Ställ in nedanstående för alla kanaler på mixern EQ : nollställd (rattar är på klockan 12 ) [36] AUX 1 : - [22] AUX 2 : - [35] PRE : upptryckt [34] FX : 0 [33] PAN : mitten ( klockan 12 ) [23] MUTE : upptryckt [32] Regel (volym): (minimum) [25] SOLO : upptryckt [26] SUB : upptryckt [30] MAIN : nedtryckt [31] Ställ in nedanstående för kanal 1 8 (mono-kanaler) LOW CUT : upptryckt [38] GAIN : nollställd ( klockan 12 ) [21] COMP : 0 [37] Ställ in nedanstående för kanal 9/10 15/16 (stereokanaler) LEVEL: upptryckt [39] 39 19

20 Generellt Under AUX SENDS [41]: AUX 1 och AUX 2 ska vridas till klockan 12. FX ska vridas till - (minimum). Alla tre SOLO - knapparna ska vara upptryckta. Under STEREO AUX RETURNS [42]: 1 uppe till vänster ska vridas till klockan 12, resten av knapparna ska ställas på - (minimum). Tryckknappen till höger om FX ska vara upp. Under SOURCE [43]: endast MAIN MIX ska vara intryckt (så att VU-mätarna visar nivån på MAIN MIX ). 2-TR/USB TO MAIN [44]: ska vara upptryckt. SUB 1-2 [45]: reglarna ska vara neddragna till (minimum). [46]: samtliga fyra knappar ska vara upptryckta. MAIN MIX [4]: ska vara på (minimum). Mixern ska vara avstängd Kompressor Med dessa inställningar fungerar kompressorn som en limiter, det vill säga den ser till att utsignalen ej blir för hög (kraftig). 0 db :1 0.1 ms 500 ms 0 db ut in in ut no (min) 20 ms in Slå på kompressorn (tryck in POWER -knappen). 20

21 Multieffekt/reverb Denna effektenhet kan förändra ljudet på olika sätt. I grundinställningen används den för att lägga på rumskänsla på ljudet (reverb). Ställ in de tre vreden till vänster enligt bilden [51 53]. Multieffekten är alltid på Jackväxel För att kompressorn och multieffekten ska fungera måste de vara inkopplade. Detta görs i den så kallade jackväxeln. De kopplas ihop med kablar i par (med ett undantag), så att både höger och vänster kanal fungerar. Koppla enligt följande skiss: L komp ut R L rev ut R L mixer ut R aux return L R L R L komp in R L rev in R L högt in R ISOPATCH CPJ48 Mixer 21

22 Hörlursförstärkare Gör följande för alla fem hörslursförstärkare: 1. POWER ska vara intryckt (på) Vrid Main in 1 till 3 [61]. 3. Vrid Main in 2 till 0 [62] Knappen IN 1/N 2 ska vara uttryckt (det vill säga IN 1 ) [63]. Knappen MONO ska vara uttryckt [64] Vrid OUTPUT LEVEL till 2 [10]. 22

Lathund för Bose T1 ToneMatch engine

Lathund för Bose T1 ToneMatch engine Lathund för Bose T1 ToneMatch engine ÖVERSIKT...2 Framsida T1...2 Baksida T1...2 ToneMatch väljaren (hjulet)...3 Delar som ingår i ToneMatch...3 T1 TONEMATCH FRÅN BOSE...4 Kort information...4 Ställ in

Läs mer

Reglage. ActivSound 75. (1) På/av-knapp Används för att slå på och stänga av enheten.

Reglage. ActivSound 75. (1) På/av-knapp Används för att slå på och stänga av enheten. ActivSound 75 (1) På/av-knapp Används för att slå på och stänga av enheten. () Strömindikator Indikatorn lyser grönt när enheten är påslagen. () Volymkontroll för infraröd mikrofon [Teacher 1 och (Lärare

Läs mer

Skapa en direktsändning

Skapa en direktsändning Skapa en direktsändning I denna manual kommer du kunna läsa och få en visuell guide över hur man går tillväga för att sända direkt på 104,9 mhz. Denna manual riktar sig till alla som befinner sig i studion

Läs mer

PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg 2. Beskrivning av PLEXTALK PTN2 3. Knappbeskrivning Automatisk avstängning

PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg 2. Beskrivning av PLEXTALK PTN2 3. Knappbeskrivning Automatisk avstängning Artikelnr 54066-08 PLEXTALK PTN2: Snabbguide 1. Knappbeskrivning med Iris specialöverlägg Tonläge Volym Hastighet Automatisk avstängning På och Av Mata ut Boklista Bakåt upp/stopp Framåt 2. Beskrivning

Läs mer

Supportguide för Plantronics trådlösa DECT-headsets

Supportguide för Plantronics trådlösa DECT-headsets Supportguide för Plantronics trådlösa DECT-headsets Plantronics headsets finns hos återförsäljare i hela landet Koppla in Plantronics trådlösa headsets mot stationär telefon. Lägg ut alla delar som följer

Läs mer

Mixern. Ingångskanal. Vi tänker oss att vi ska följa signalen genom en typisk mixer, från mikrofon till utgång.

Mixern. Ingångskanal. Vi tänker oss att vi ska följa signalen genom en typisk mixer, från mikrofon till utgång. 2008-09-29 Mixern Mixern är PA-systemets centrala enhet. Här har man den största möjligheten att kontrollera ljudet. Mixern har i huvudsak dessa funktioner: Förstärkning av mikrofonsignaler. Klangbearbetning

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Trådlös gateway Två nätverkskablar Två telefonkablar Strömadapter Mellanpropp Testplugg Bredbandsbolaget

Läs mer

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M) ver

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M) ver Kom igång Victor Stratus 4 (Basic och M) ver. 160425 1 Kom igång 1.1 Uppackning Vid leverans sitter ett överlägg av plast på spelaren. Det täcker en del tangenter. Spelaren kan användas med överlägget

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Lättläst om Victor Classic X

Lättläst om Victor Classic X Lättläst om Victor Classic X Viktiga knappar på spelaren Sätta på spelaren Till höger på spelarens ovansida finns en knapp. När du trycker på sätter du på spelaren. Du hör ett pip och en röst som säger:

Läs mer

Instruktioner för mobil ljudutrustning

Instruktioner för mobil ljudutrustning Instruktioner för mobil ljudutrustning Denna utrustning är tänkt att användas för att förenkla handhavandet av mikrofoner samt kamera i salar och klassrum som saknar fast utrustning för inspelning/streaming/dubbelriktad

Läs mer

PLEXTALK POCKET: Översikt

PLEXTALK POCKET: Översikt PLEXTALK POCKET: Översikt 1.Knappar Inspelningsknapp Gå till knapp Av/på knapp Meny knapp Pilknappar Bokmärkesknapp Hastighet eller Tonlägesinställning Start/Stopp knapp Titel knapp Information Säkerhetskopia

Läs mer

Kom igång. Plextalk PTN-2

Kom igång. Plextalk PTN-2 Kom igång Plextalk PTN-2 1 Kom igång 1.1 Uppackning Vid leverans sitter ett överlägg av plast på spelaren. Det täcker en del tangenter. Spelaren kan användas med överlägget på men får då lite begränsade

Läs mer

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom.

Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Bruksanvisning M-ANY PreMium MP3 Art 100043 I kartongen: Fjärrkontroll, hörlurar, batterier, USB-kabel, Audiokabel, väska, halssnodd, CD-Rom. Komma igång: Stoppa in den medföljande CD-Rom skivan M-ANY

Läs mer

Handbok Victor Reader Stratos 4M

Handbok Victor Reader Stratos 4M Reviderad 2015-01-23 1 (17) Handbok Victor Reader Stratos 4M 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

Bruksanvisning. Talande fickuret Tida

Bruksanvisning. Talande fickuret Tida Bruksanvisning Talande fickuret Tida Tida är ett talande fickur som kan läsa upp tiden i klartext (analogt) eller digitalt. Tida kan anpassas med ett dagligt larm, då den ger ljudsignal samt läser upp

Läs mer

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M)

Kom igång. Victor Stratus 4 (Basic och M) Kom igång Victor Stratus 4 (Basic och M) 1 Kom igång 1.1 Uppackning Vid leverans sitter ett överlägg av plast på spelaren. Det täcker en del tangenter. Spelaren kan användas med överlägget på men får

Läs mer

Snabbmanual till ZOOM H1

Snabbmanual till ZOOM H1 Snabbmanual till ZOOM H1 Förberedelse Slå på/av Starta enheten och Stänga av är enkelt. 1. För att sätta På(ON) enheten skjuter du POWER nedåt i ca 1 sekund. 2. För att stänga av enheten skjuter du POWER

Läs mer

Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect

Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect Checklista för att få bra ljud i Adobe Connect Detta här en checklista för ljudet i Adobe Connect. Skapad: 2010-06-09 1 För bästa ljud i Adobe Connect: 1. Fast uppkoppling (ej trådlöst eller mobilt), minimum

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

Instruktioner för mobil ljudutrustning

Instruktioner för mobil ljudutrustning Instruktioner för mobil ljudutrustning Denna utrustning är tänkt att användas för att förenkla handhavandet av mikrofoner samt kamera i salar och klassrum som saknar fast utrustning för inspelning/streaming/dubbelriktad

Läs mer

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color

Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Manual Milestone 112 och Milestone 112 Color Iris Hjälpmedel AB Ver: 1.09 Innehållsförteckning Manual Milestone 112 och 112 Color Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan

Läs mer

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska

Comfort Focus Bruksanvisning. Comfort Focus. För ökad koncentration och inlärning. Svenska Comfort Focus Bruksanvisning Comfort Focus För ökad koncentration och inlärning Svenska 1 Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Laddning 3 Information till läraren 4 Information till eleven 5 Flera mottagare

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka

CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka CD/MP3-spelare med PLL FM-radio och iphone/ipod-docka Bruksanvisning GBi9000 Läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för senare behov. KNAPPAR OCH REGLAGE 1. BASKONTROLL 2. CD-LUCKA 3. CD-LÅSREGLAGE

Läs mer

BeoSound 9000. Handbok

BeoSound 9000. Handbok BeoSound 9000 Handbok BeoVision Avant Guide BeoVision Avant Reference book Handbokens innehåll 3 Du har två guider till din hjälp när du ska lära dig om Bang & Olufsen-produkten. Handboken Referensboken

Läs mer

HP:s dockningsstation Referenshandbok

HP:s dockningsstation Referenshandbok HP:s dockningsstation Referenshandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft är ett registrerat varumärke tillhörande Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument kan

Läs mer

Comfort Digisystem utprovningsväska

Comfort Digisystem utprovningsväska Comfort Digisystem utprovningsväska Utprovningsväskan innehåller ett urval av Comfort Digisystem som gör det möjligt att prova hörselprodukter i arbetet. I denna översikt återfinns ett antal situationer

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning Svensk bruksanvisning Kontroller & Uttag Framsidan 1. FOLDER: Uppspelning mapp. 2. NEXT: byt till nästa spår. Tryck och håll ned för att snabbspola framåt. 3. PREV: byt till föregående spår. Tryck och

Läs mer

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE

PORTABEL MP3 / CD-SPELARE PORTABEL MP3 / CD-SPELARE MANUAL Art nr: 080315 FÖRKLARING AV KNAPPAR 1. Display 2. Uttag för batterieliminator 3. Recharge switch 4. ESP / Sök katalog (gäller endast MP3 uppspelning) 5. Batterilucka 6.

Läs mer

Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång.

Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång. Snabbstartsguide 1 Vad medföljer? Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång. Basstation Strömadapter till basstation Helt trådlösa kameror Ethernet-kabel Magnetiska väggfästen

Läs mer

Effekter och ljudprocessorer

Effekter och ljudprocessorer 2008-09-22 Effekter och ljudprocessorer Mixern är ljudteknikerns främsta elektriska redskap för att påverka ljudet. Den ger möjlighet att justera nivå och klangfärg (med EQ). Men det kan behövas fler möjligheter

Läs mer

EURORACK MXB1002 Snabbguide Version 1.0 September 2000 www.behringer.com SVENSKA SÄKERHETSANVISNINGAR OBSERVERA: För att undvika risk för elstötar får kåpan (eller baksidan) inte tas bort. Reparera aldrig

Läs mer

Perkins Smart Brailler Manual

Perkins Smart Brailler Manual Perkins Smart Brailler Manual Denna manual kommer att introducera grundläggande funktioner och hantering av produkten. Skrivhuvudet Läsplatta Spak för att lossa pappret On/off-knapp Anslutning för strömadapter

Läs mer

Proson RV 2010 Stereo reciever

Proson RV 2010 Stereo reciever Proson RV 2010 Stereo reciever Svensk bruksanvisning SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs före produkten tas i bruk: Placera enheten på stabila underlag. Undvik att placera den i direkt solljus eller nära en värmekälla.

Läs mer

Användarmanual till DAISY-spelaren Telex Scholar

Användarmanual till DAISY-spelaren Telex Scholar Användarmanual till DAISY-spelaren Telex Scholar 1 1 Översikt Telex Scholar 1 Start-, paus- och stopp-knapp. 10. Hörlursuttag 2. Pilknapp för förflyttning bakåt i boken och mellan nivåer 3. Sida. Knapp

Läs mer

Handbok Victor Reader Stream

Handbok Victor Reader Stream Reviderad 2015-01-23 1 (26) Handbok Victor Reader Stream 2 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

Snabbguide PLEXTALK PTP1

Snabbguide PLEXTALK PTP1 Snabbguide PLEXTALK PTP1 Tack för ditt inköp av Plextalk PTP1. Denna snabbguide beskriver grundläggande funktioner och handhavande. Var god se i användarmanualen för mer detaljerad information. (1) (8)

Läs mer

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22

Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen. Version 1.1 2014-10-22 Startinstruktion för Swivl Robot den automatiska kameramannen Version 1.1 2014-10-22 Swivl Robot kan användas för att spela in en föreläsning eller lektion. Kameran som är placerad på Roboten följer automatiskt

Läs mer

Handbok Victor Reader Stream

Handbok Victor Reader Stream Reviderad 2015-01-23 1 (11) Handbok Victor Reader Stream 2 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. 82 scala rider Qz Qz Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION...83 2. LADDNING AV SCALA RIDER...83 3. CARDO COMMUNITY -PLATTFORM...84 4. KOM IGÅNG...84 4.1 STATUSLAMPA...84 4.2 ALLMÄNNA FUNKTIONER...85 4.3 LJUDKÄLLOR

Läs mer

Lathund Olympus DM-5

Lathund Olympus DM-5 Iris Hjälpmedel Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Spelarens olika delar... 3 Inledning... 4 Batteri... 4 Ladda batteriet... 4 Sätta på och stänga av spelaren... 4 Sätta på... 4 Stänga av...

Läs mer

Lathund Milestone 112 Ace Color

Lathund Milestone 112 Ace Color Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Lathund Milestone 112 Ace Color Knappbeskrivning 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant under högtalaren 3 Allmänt 3 Ladda batteriet 3 Knapplås på/av 3 Väcka/Slå

Läs mer

Handbok Victor Reader Stratos 12M

Handbok Victor Reader Stratos 12M Reviderad 2015-01-23 1 (9) Handbok Victor Reader Stratos 12M 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco

Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk bruksanvisning ipod Tower från Lenco Svensk generalagent www.moon.se 2009 11 22 HN Tack för att du just köpt en produkt från Lenco. Lenco har tillverkat och marknadsfört högkvalitativa ljud och

Läs mer

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22

FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A. Bruksanvisning RCR-22 FM/MW 2 bands Digital Klockradio 381QJ13-A Bruksanvisning S RCR-22 Viktiga säkerhetsinstruktioner 1. Läs denna bruksanvisning. 2. Spara bruksanvisningen för framtida bruk. 3. Följ alla varningsföreskrifter.

Läs mer

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby

Användarmanual ismp. 2013-09-04 ismp v1.5.7. OpenSolution Nordic AB. 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Användarmanual ismp 2013-09-04 ismp v1.5.7 OpenSolution Nordic AB 556328-9577 Svanvik 240 471 72 Hjälteby Telefon: 0304-66 77 36 Fax: 0304-80 90 15 Web: www.opensolution.se E-post: info@opensolution.se

Läs mer

CLA40. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning. CLA40 Art nr 273050

CLA40. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning. CLA40 Art nr 273050 CLA40 Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll Bruksanvisning CLA40 Art nr 273050 1 Innehåll Inledning...3 Instruktion för montering på vägg...4 Bildöversikt...5 Bildöversikt...6 Sätta i batterier...7

Läs mer

USER MANUAL MODE D EMPLOI BEDIENUNGSANLEITUNG INSTRUCTIEHANDLEIDING BETJENINGSVEJLEDNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE ISTRUZIONI PER L USO MANUAL DEL

USER MANUAL MODE D EMPLOI BEDIENUNGSANLEITUNG INSTRUCTIEHANDLEIDING BETJENINGSVEJLEDNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE ISTRUZIONI PER L USO MANUAL DEL R2 USER MANUAL MODE D EMPLOI BEDIENUNGSANLEITUNG INSTRUCTIEHANDLEIDING BETJENINGSVEJLEDNING BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE ISTRUZIONI PER L USO MANUAL DEL USUARIO MANUAL DO UTILIZADOR Innehåll 02INNEHÅLL 03INFORMATION

Läs mer

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER.

KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER. 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT. 6 GÖMDA KNAPPAR. 7 LÄSA TEXT. 9 RÖRELSEDETEKTORN. 10 AVANCERADE FUNKTIONER. Eye Pal Reader 2 Innehållsförteckning KOMMA IGÅNG MED EYE PAL READER... 4 KNAPPARNA PÅ BASENHETENS FRONT... 6 GÖMDA KNAPPAR... 7 LÄSA TEXT... 9 RÖRELSEDETEKTORN... 10 AVANCERADE FUNKTIONER... 11 SPARA

Läs mer

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip

RADIOMOTTAGARE RGBW SOM STYR EN GEMENSAM ANOD FÖR LED-strip TELECO AUTOMATION SRL - Via dell Artigianato, - 0 Colle Umberto (TV) ITALIEN TELEFON: ++9.0.5 FAX: ++9.0.5 - www.telecoautomation.com Det här dokumentet tillhör Teleco Automation Srl som förbehåller sig

Läs mer

Al t du behöver veta för att koppla in din On Demand-box!

Al t du behöver veta för att koppla in din On Demand-box! Snabbguide Motorola VIP1903C Inspelningsbar Motorola VIP1963C Allt du behöver veta för att koppla in din! HEM 2237-Snabbguide OnDemand_Motorola 1903_TV157-1106.indd 3 2011-06-23 14.52 1 1 2 3 4 1 2 1 2

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning med: två bildskärmar,

Läs mer

Installationsguide. Kreatel/Motorola VIP1920

Installationsguide. Kreatel/Motorola VIP1920 Installationsguide VARNING FÖR ATT UNDVIKA BRANDRISK OCH ELEKTRISK STÖT, UTSÄTT EJ DENNA APPARAT FÖR REGN ELLER FUKT Viktiga säkerhetsföreskrifter - Läs dessa instruktioner - Behåll dessa instruktioner

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar.

Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. Tack för att du köpt vår digitala MP3-spelare. Innan du använder spelaren, läs igenom den här användarhandboken så att du vet hur spelaren fungerar. A. Varning 1) Stäng av strömmen när du inte använder

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

BeoLab 4. Handledning

BeoLab 4. Handledning BeoLab 4 Handledning Dagligt bruk 3 När du är färdig med installationen av högtalarna enligt beskrivningen på de följande sidorna, ansluter du hela systemet till vägguttaget. Indikatorlamporna lyser rött

Läs mer

Handbok PlexTalk Pocket

Handbok PlexTalk Pocket Handbok PlexTalk Pocket 2016-09-26 Reviderad 2015-01-23 1 Grundläggande beskrivning 1.1 Spelarens knappar och anslutningar På spelarens överkant finns två anslutningar. Anslutningen till vänster är till

Läs mer

1 (5) Anslut de 6 sladdar som hänger i krokar på hurtsen baksida. Övriga kablar är redan anslutna

1 (5) Anslut de 6 sladdar som hänger i krokar på hurtsen baksida. Övriga kablar är redan anslutna 1 (5) BRUKSANVISNING Placera hurtsen och anslut kablar Rulla ut hurtsen och placera den i mitten av rummet med jalusin mot bortre väggen. Lås hjulen under hurtsen och öppna jalusin. Flytta upp projektorn,

Läs mer

Univox DLS-33TV. Slingförstärkare med kudde/soffslinga och AutoScart. Bruksanvisning. Univox DLS-33TV slingförstärkare. Soffslinga.

Univox DLS-33TV. Slingförstärkare med kudde/soffslinga och AutoScart. Bruksanvisning. Univox DLS-33TV slingförstärkare. Soffslinga. Univox DLS-33TV Slingförstärkare med kudde/soffslinga och AutoScart Bruksanvisning Univox DLS-33TV slingförstärkare Slingkudde Soffslinga Art nr Beskrivning 203340 Univox DLS-33TV, Slingförstärkare med

Läs mer

Installationsguide Bredband + Telefoni

Installationsguide Bredband + Telefoni Installationsguide Bredband + Telefoni (Netgear EVG 2000) Startboxen innehåller följande utrustning: Gateway Nätverkskabel Testplugg Mellanpropp Strömkabel (adapter) Telefonkabel 2 st fötter till din gateway

Läs mer

POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM. Svensk Instruktions Manual AVIN R2

POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM. Svensk Instruktions Manual AVIN R2 POWERED WOOFER BLUETOOTH SYSTEM Svensk Instruktions Manual AVIN R2 Läs igenom hela denna manual innan du påbörjar användning. Spara manualen för framtida bruk. När du läst igenom detta material, önskar

Läs mer

TiVo. Installationsguide. Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box

TiVo. Installationsguide. Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box TiVo Installationsguide Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box 5 GHZ 1 2 1 2 PSTN DSL 1 2 3 4 WAN LED ON OFF LAN 1 LAN 2 LAN 3 LAN 4 LAN 5 WAN LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 ES

Läs mer

Handbok Victor Reader Stratos 12M

Handbok Victor Reader Stratos 12M Reviderad 2015-01-23 1 (21) Handbok Victor Reader Stratos 12M 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

CL100. Borrmall. Telefon med hörslinga och telefonsignalsindikator. INNEHÅLL Bildöversikt...2-3 Inledning...4

CL100. Borrmall. Telefon med hörslinga och telefonsignalsindikator. INNEHÅLL Bildöversikt...2-3 Inledning...4 CL100 Telefon med hörslinga och telefonsignalsindikator Art nr 273010 Återförsäljare Bruksanvisning Borrmall 80 mm Bo Edin AB är en världsledande innovatör och leverantör av högkvalitativa hörselprodukter.

Läs mer

Så här enkelt är det att använda mixerbordet!

Så här enkelt är det att använda mixerbordet! EFS Missionsförening Södertälje / FU / Anders Olofsson Upprättad 121018, reviderad 121112 Så här enkelt är det att använda mixerbordet! ORGELPREDIK- ALTARSTOLEN KONT KONT Rödmarkerad text innehåller det

Läs mer

Lathund Victor Reader Stream

Lathund Victor Reader Stream Lathund Victor Reader Stream Innehåll 2/13 Lathund Victor Reader Stream 1 1 Innehåll 2 Knappbeskrivning 3 Knappbeskrivning 3 Vänster sida 3 Höger sida 3 Övre kant 3 Framsida 3 Numeriska knappar 4 Under

Läs mer

Förberedelser inför webbkursen!

Förberedelser inför webbkursen! Förberedelser inför webbkursen! För att du ska få en så bra kurs som möjligt är det viktigt att du läser igenom nedanstående instruktioner och förberedelser noga INNAN kursen. Vi kommer inte ha möjlighet

Läs mer

Hjälp! Det fungerar inte.

Hjälp! Det fungerar inte. Hjälp! Det fungerar inte. Prova först att dra ur elsladden på telefonidosan och elsladden till ditt bredbandsmodem/bredbandsrouter (om du har en) och vänta ca 30 min. Koppla därefter först in strömsladden

Läs mer

Signalkedjan i små PA-system. Illustrationen till vänster. Grundläggande signalflöde i ett PA-system. Delar i de gråmarkerade

Signalkedjan i små PA-system. Illustrationen till vänster. Grundläggande signalflöde i ett PA-system. Delar i de gråmarkerade Processorer och masterequalizrar Mikrofoner Musiker och instrument Stagebox och multikabel Mixerbord Lineboxar Multikabel och stagebox Signalkedjan i små PA-system I förra numret gick jag igenom hur du

Läs mer

Bruksanvisning för B.A.Bar Artnr: 02550

Bruksanvisning för B.A.Bar Artnr: 02550 Bruksanvisning för B.A.Bar Artnr: 02550 Streckkodsläsare Röd/grön lampa (LED) Mikrofon 4st snabbmeddelande Inspelningsknapp Kontakt för säkerhetskopiering Volymkontroll Hörlurar/ Högtalare Kontakt för

Läs mer

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here

Start Snabbinstallationsguide Daglig användning. TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041. P/O 02-2009-A here TRIAX C-HD415 CX Digital kabel-tv mottagare P/N: 305041 Start Snabbinstallationsguide Daglig användning P/O 02-2009-A here Se utförligare vägledning på www.triax.se Vad ingår? Start Anslutning till TV,

Läs mer

MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka)

MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka) MODELL: MLR-1105 (Batteridriven mottagare med dörrklocka) LMLT-711 (Strömbrytare/sändare för dörrklocka) Inlärningsknapp Knapp för val av ljudvolym Knapp för val av ringsignal Lysdiodsindikator EGENSKAPER:

Läs mer

Bruksanvisning. Passagevakt till Attendo Caresse

Bruksanvisning. Passagevakt till Attendo Caresse Bruksanvisning assagevakt till Attendo Caresse Allmänt Batteri Sätt i medföljande batteri i dörrvakten. Batteriet räcker normalt i 8-12 månader. Ställa klockan Ställ röd omkopplare i läge Ställ rätt tid

Läs mer

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet

Ljudteknikern.se - din ljudtekniker på nätet Aktiva högtalare eller mixer med slutsteg Som vi konstaterade i förra numret av Skapa bra PA-ljud bestod ett PA av mikrofoner och lineboxar, multikabel, mixerbord, processorer, delningsfilter, slutsteg

Läs mer

Okayo guide Handhavandeinstruktioner för audioguidesystem AT-100

Okayo guide Handhavandeinstruktioner för audioguidesystem AT-100 Okayo guide Handhavandeinstruktioner för audioguidesystem AT-100 1 BESKRIVNING AV HANDENHET AT-100 v.2 Förklaring: Inbyggd högtalare Uttag för externa hörlurar Knappkontroll; sifferpanel 0-9 (totalt: 1-950

Läs mer

Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem!

Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem! Allt du behöver veta för att koppla in ditt modem! Höghastighetsmodem Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat utrustningen är det bara att börja använda dina nya tjänster. Har du allt du

Läs mer

TiVo. Installationsguide. Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box. FiberKoax

TiVo. Installationsguide. Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box. FiberKoax TiVo Installationsguide Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box FiberKoax 5 GHZ 1 2 Packa upp TiVo-förpackningen I TiVo-förpackningen hittar du: TiVo-box TiVo-fjärrkontroll med batterier

Läs mer

BeoSound 3000. Användarhandbok

BeoSound 3000. Användarhandbok BeoSound 3000 1 Användarhandbok BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Innehåll i användarhandboken 3 Du kan välja mellan två olika handledningar när du ska lära dig använda din Bang & Olufsen-produkt.

Läs mer

Para ihop Technicolor TG 233

Para ihop Technicolor TG 233 Sida 1 av 11 Para ihop Technicolor TG 233 Det här behöver du: Två stycken Technicolor TG233, med tillhörande strömadaptrar och nätverkskablar. 1. Anslut en nätverkskabel mellan en av enheterna och ditt

Läs mer

CLA40 VOX. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning CLA40 VOX. Art nr 273051

CLA40 VOX. Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll. Bruksanvisning CLA40 VOX. Art nr 273051 Telefonlurförstärkare med volym- och tonkontroll Bruksanvisning CLA40 VOX Art nr 273051 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Bildöversikt CLA40 VOX sid 4-6 Instruktion för montering på vägg sid 5 Installation

Läs mer

BRUKSANVISNING. Svenska - 1

BRUKSANVISNING. Svenska - 1 BRUKSANVISNING 1. STRÖMBRYTARE 2. FUNKTIONSKNAPP (AUX/CD/KASSETT/RADIO) 3. VÅGLÄNGDSVÄLJARE 4. KNAPP FÖR BASFÖRSTÄRKNING 5. VOLYMREGLAGE 6. INSTÄLLNINGSREGLAGE (RADIO) 7. CD-DISPLAY 8. STATIONSSKALA 9.

Läs mer

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen.

Felsökning-självhjälp. Punkt 1. Kontrollera bredbandsutrustningen. Felsökning-självhjälp All elektronisk utrustning kan sluta att fungera på grund av att den blir gammal, utsätts för åverkan eller att naturfenomen (åska, vatten och eld) slår ut den. Men mest normalt är

Läs mer

Välkommen. Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång.

Välkommen. Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång. Snabbstartsguide 1 Välkommen Tack för att du väljer Arlo. Det är enkelt att komma igång. 2 Vad medföljer? Basstation Strömadapter till basstation Ethernet-kabel Magnetiska väggfästen Monteringsskruvar

Läs mer

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut.

installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. installation av bredband via telejacket. Att installera ditt ADSL-modem tar bara någon minut. Paketets innehåll. Innehållsförteckning Paketets innehåll...3 Anslut bredbandet trådlöst...4 Anslut bredbandet

Läs mer

Din manual DORO GALAX http://sv.yourpdfguides.com/dref/3881009

Din manual DORO GALAX http://sv.yourpdfguides.com/dref/3881009 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för DORO GALAX. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Fax E-mail /Hemsida Xena Medical AB Industribyn 0470-774484 0470 774485 conny@xenamedical.se Industribyn Åryd

Postadress Besöksadress Telefon Fax E-mail /Hemsida Xena Medical AB Industribyn 0470-774484 0470 774485 conny@xenamedical.se Industribyn Åryd BRUKSANVISNING FÖR TALFÖRSTÄRKARE FLEXITAL-2 Combi Postadress Besöksadress Telefon Fax E-mail /Hemsida Xena Medical AB Industribyn 0470-774484 0470 774485 conny@xenamedical.se Industribyn Åryd www.xenamedical.se

Läs mer

Att installera din nya DSL Gateway. Installationen tar bara en minut.

Att installera din nya DSL Gateway. Installationen tar bara en minut. Att installera din nya DSL Gateway. Installationen tar bara en minut. Paketets innehåll Innehållsförteckning Paketets innehåll...3 Vad är vad på din gateway...4 Anslut trådlöst till en dator...6 Anslut

Läs mer

Rev.nr Bruksanvisning Aquatic Radio

Rev.nr Bruksanvisning Aquatic Radio Rev.nr 140805 Bruksanvisning Aquatic Radio Uppstart Sätt i fjärrkontrollens batteri Skruva av det vattentäta locket på fjärrkontrollens baksida och sätt i batteriet. (CR-2430) Skruva tillbaka locket. Slå

Läs mer

Handbok PlexTalk PTN

Handbok PlexTalk PTN Reviderad 2015-01-23 1 (11) Handbok PlexTalk PTN-2 2016-09-26 Stockholms Syncentral Box 6401 Växel: 08-123 365 00 www.syncentralstockholm.se 113 82 Stockholm Fax: 08-123 496 44 stockholmssyncentral@sll.se

Läs mer

Manual Milestone 112 Ace

Manual Milestone 112 Ace Iris Hjälpmedel AB Innehållsförteckning Manual Milestone 112 Ace Knappbeskrivning 3 Bild och knappbeskrivning. 3 Ovansidan 3 Övre kortsidan 3 Nederkant 3 Allmänt 4 Ladda batteriet 4 Knapplås på/av 4 Väcka/Slå

Läs mer

Manual Butiksvåg modell OAP Rev 5

Manual Butiksvåg modell OAP Rev 5 Manual Butiksvåg modell OAP Rev 5 Läs denna manual noggrant innan Ni använder vågen. Innehåll : Sidnr : Installation 2 Specifikation 2 Tryckknappar 3 Displayer 4 Indikatorer 4 Vägning 5 PLU 6 Bakgrundsbelysning

Läs mer

TELEX PROFESSOR Daisyspelare

TELEX PROFESSOR Daisyspelare Lathund till TELEX PROFESSOR Daisyspelare Version 2 Innehåll: Knappförklaringar sid. 2 Spela DAISY-böcker sid. 3 Spela kassettband sid. 6 Lyssna på radio sid. 7 Felsökning sid. 7 3 23 24 25 1 4 2 5 7 8

Läs mer

TiVo. Installationsguide. Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box. FiberLAN

TiVo. Installationsguide. Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box. FiberLAN TiVo Installationsguide Allt du behöver veta för att installera din TiVo -box FiberLAN LED ON OFF WAN LAN1 LAN2 LAN3 LAN4 LAN5 LAN6 LAN7 LAN8 RES POWER Packa upp TiVo-förpackningen I TiVo-förpackningen

Läs mer

Din manual BOSE 201 REFLECTING

Din manual BOSE 201 REFLECTING Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för BOSE 201 REFLECTING. Du hittar svar på alla dina frågor i BOSE 201 REFLECTING instruktionsbok

Läs mer

S-100. Ljudterapihögtalare med White Noise 10 toner. Bruksanvisning. Art nr 110103

S-100. Ljudterapihögtalare med White Noise 10 toner. Bruksanvisning. Art nr 110103 S-100 Ljudterapihögtalare med White Noise 10 toner Bruksanvisning Art nr 110103 1 Innehåll Introduktion...3 Översikt...3 Knappar och funktioner...3 Strömkälla...4 Från vägguttaget...5 Användning...6 Vitt

Läs mer

Svensk bruksanvisning

Svensk bruksanvisning Svensk bruksanvisning 2016 05 Viktig säkerhets information 1. Läs igenom detta noggrant 2. Spara denna instruktionsbok 3. Uppmärksamma alla varningar 4. Följ instruktionerna 5. Använd inte din WR15BT nära

Läs mer

MINIX NEO A2 Användarguide

MINIX NEO A2 Användarguide MINIX NEO A2 Användarguide Produkt Information Tack för att du köpt en MINIX NEO A2. MINIX NEO A2 är en trådlös air mouse + dubbelsidigt tangentbord med inbyggd mikrofon och högtalare. MINIX NEO A2 utnyttjar

Läs mer

1. Introduktion. 2. Beskrivning. 3. Säkerhet och miljö. 4. Förpackningen. AKG K912 hörlurssystem: 3.1 Säkerhet. 3.2 Miljö

1. Introduktion. 2. Beskrivning. 3. Säkerhet och miljö. 4. Förpackningen. AKG K912 hörlurssystem: 3.1 Säkerhet. 3.2 Miljö BRUKSANVISNING 1. Introduktion Bäste kund, vi tackar dig för att valt en AKG produkt. För att få ut det mesta ur ditt nya trådlösa hörlurssystem ber vi dig att noggrant läsa igenom denna bruksanvisning

Läs mer