Förslag till utveckling av vården för hemlösa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till utveckling av vården för hemlösa"

Transkript

1 HSN p 11 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Andersson Förslag till utveckling av vården för hemlösa Ärendet Vården för hemlösa har utvecklats mycket i Stockholms län under senare år. Samtidigt kvarstår brister vad gäller samordning och helhetsansvar. Detta har även nyligen påvisats av Landstingsrevisorerna i deras rapport 10/2008: Vården för hemlösa multisjuks utan adress. Tillsammans med Stockholm stad har förvaltningen under hösten påbörjat planering för utveckla en gemensam hemlöshetsklinik. I samband med detta bör vården för hemlösa i länet ses över. I detta ärende föreslås hur det bör ske. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar uppdra till förvaltningen ta fram förslag på nytt och utökat uppdrag för landstingets del av gemensam hemlöshetsklinik samt förtydliga målgrupp och ansvar denna. Arbetet ska ske i samråd med Stockholms stad, KSL och frivilligorganisationerna uppdra till förvaltningen utreda struktur och driftsform för hemlöshetsklinik uppdra till förvaltningen genomföra särskild uppföljning av vården för hemlösa under 2009, uppdra till förvaltningen till det regionala samrådet för länets policy för förebygga och behandla missbruk och beroenden lyfta frågan om genomföra en översyn av ansvarsgränser och samverkan mellan kommun och landsting vad gäller slutenvården av beroendepatienter, uppdra till förvaltningen till det regionala samrådet för länets policy för förebygga och behandla missbruk och beroenden lyfta frågan om tillskapa en gemensam utvecklings-

2 2 (7) grupp med uppdrag se över hur samverkan kring särskilda resurser för hemlösa kan utvecklas Förvaltningens synpunkter Vården för hemlösa är angelägen av många skäl. Vårdbehoven och det mänskliga lidandet i gruppen är stort, den vård som erbjuds är otillfredsställande och otillräcklig och det finns stora behov samordna insatser både inom sjukvården och mellan vården och socialtjänstens insatser. Samtidigt är vårdkonsumtionen bland hemlösa stor, särskilt när det gäller akutvård vilket genererar stora kostnader utan ge resultat vad gäller förbättrad hälsa hos målgruppen. Idag finns det en särskild vårdstruktur för hemlösa. Denna består av Hållpunkt där det finns husläkarmottagning, tandvård, fotsjukvård, kvinnomottagning, beroendevård samt allmänpsykiatri. Denna vård bedrivs av Beroendecentrum Stockholm och Norra Stockholms psykiatri inom Stockholms läns sjukvårdsområde. De driver också ett projekt finansierat av Länsstyrelsen avseende Läkarmottagningen Pelarbacken. Det är en mottagning med beroende- och psykiatriskompetens vid Socialtjänstens Enhet för Hemlösa. Vid mottagningen utreds och behandlas klienter vid Enheten för Hemlösa i samverkan mellan socialtjänsten och sjukvården. Utöver öppenvårdsresurser för hemlösa finns 9 platser för hemsjukvård för hemlösa vid Erstabacken. Patienter placeras vid Erstabacken efter biståndsbedömning av socialsekreterare och placering finansieras tillsammans av Stockholms stad och Stockholms läns landsting. Utöver detta får hemlösa vård även inom ordinarie sjukvårdsstruktur ofta inom akutsjukvården. Bl.a. utgör de en stor grupp av s.k. mångbesökarna vid de två beroendeakuterna. På initiativ av Stockholms stad planeras en gemensam hemlöshetsklinik ska starta vid halvårsskiftet Syftet är utveckla samverkan för bättre utnyttja resurser och möta målgruppens behov. Förvaltningen anser ett stort problem i detta utvecklingsarbete är de brister vad gäller samordning av vården och intern styrning vid Hållpunkt. Dessa brister har vid upprepade tillfällen påtalats för vårdgivarna vid uppföljningar och beskrivs nu även i Landstingsrevisorernas rapport 10/2008: Vården för hemlösa multisjuks utan adress.

3 3 (7) Förvaltningen bedömer ett flertal åtgärder är nödvändiga för utveckla ett samordnat vårdutbud som är anpassat till behov och förutsättningar bland hemlösa: 1. Utvecklat uppdrag och förtydligande av ansvar och målgrupp för Hemlöshetsklinik Uppdraget för Hållpunkt idag bör utvecklas och utvidgas för skapa bättre förutsättningar för en mer integrerad, långsiktig och samordnad vårdprocess för hemlösa vid en gemensam hemlöshetsklinik. Vården ska vara relationsskapande och erbjuda fas-specifika insatser som anpassas efter patienternas behov och deras hela livssituation. Vården ska erbjuda kvalificerad behandling och riskreducerande åtgärder för somatiska, psykiatriska och beroendeproblem anpassade till målgruppens livssituation och behov. I samverkan med socialtjänsten insatser ska vården också anpassas för stödja personer och möjliggöra i olika stadier under individens väg ut ur hemlöshet. Samtidigt som det är viktigt skapa ett integrerat och samordnat vårdutbud ska uppdraget en gemensam hemlöshetsklinik även ska utgöra en lågtröskel husläkarmottagning för hemlösa värnas. Detta ställer krav på vård ges utan krav på t.ex. nykterhet, eller villighet på förändrad livsstil eller personer är villiga t. ex underkasta sig regelrätt beroendevårdsbehandling. Ett utökat uppdrag skulle bl.a. kunna omfa: En breddad målgrupp för skapa förutsättningar för längre vårdprocesser. Ett förtydligat och utvidgat uppdrag till den somatiska vården, t.ex. vad gäller erbjuda bättre geografisk tillgänglighet genom utbyggd mobil verksamhet. Det kan också omfa följa upp och erbjuda eftervård på härbärgen för patienter som blivit utskrivna från akutsjukhus. Förtydligande av uppdrag avseende samverkan med socialtjänsten rörande utredning och behandling av beroende- och psykiatrisk sjuklighet. Det uppdrag kan t.ex. omfa även patienter som har kommit ur den mest akuta hemlöshetssituationen t.ex. genom de fått tillång till träningslägenheter. Ett större samordningsansvar för vården för hemlösa, t.ex. vad gäller samordna vårdprocesser med t.ex. akutsjukvården. Ett tydligare uppdrag avseende riskreducerande åtgärder såsom hälsoinriktad rådgivning, riskkommunikation och smittskyddsarbete i samverkan med infektionsklinikerna. Uppdraget bör även omfa provtagning, rådgivning och vaccination. (För detta finns det resurser avsa enligt beslut HSN ).

4 4 (7) Uppdrag, i samverkan med infektionskliniken, utveckla behandlingen av hemlösa som är hiv-positiva och inte klarar av behandling i ordinarie behandlingsstruktur. (Möjlig del av fokus för de resurser som avses till Infektionskliniken enligt beslut HSN ). Utveckling av kvinnomottagningen för nå fler utsa kvinnor genom vara mer mobila och i större utsträckning samverka med frivilligorganisationerna som vänder sig till kvinnor. Tydligare uppdrag kring länkning och motivationsarbete. Tydligare uppdrag kring utveckling av metoder för behandling anpassad till målgruppens behov och förutsättningar Inom alla dessa områden är samverkan med frivilligorganisationerna central för skapa förutsättningar för nå ut till de individer som behöver vård. Krav på hur denna samverkan ska utformas bör förtydligas i uppdraget. 2. Förändrad struktur och övervägande av alternativ driftsform för Hemlöshetsklinik En lösning på den interna styrningsproblematiken på Hållpunkt är en absolut förutsättning för vården för hemlösa ska kunna utvecklas vid en framtida hemlöshetsklinik. Vidare är det viktigt den somatiska vårdens status förstärks och ett integrerade psykiatriskt/beroendepsykiatriskt omhändertagande utvecklas. Förvaltningen anser om inte Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) finner en tillfredställande lösning på interna problemen på Hållpunkt samt klarar av långsiktigt bemanna verksamheten kan inte förnyat förtroende ges för utveckling och drift av vården vid hemlöshetskliniken när den startar vid halvårskiftet Med anledning av detta anser förvaltningen alternativ struktur och driftsform för Hemlöshetsklinik bör övervägas. Vägledande bör vara vården vid hemlöshetsklinken skall vara integrerad men bestå av två huvudsakliga områden med delvis olika ingångar till möta och skapa relationer till patienter: dels den somatiska verksamheten som är en lågtröskel husläkarmottagning med uppdrag som kompletteras med bl.a. tandvård, kvinnomottagning och t.ex. smittskyddsarbete. Den andra delen består av ett integrerad psykiatriskt och beroendepsykiatriskt verksamheten. När det gäller driften av den integrerade psykiatriskt och beroendepsykiatriskt verksamheten bör Stockholms läns sjukvårdsområde få i uppdrag ta fram ett förslag inom de närmaste månaderna. Det är angeläget ett konkret förslag lämnas snarast för möjliggöra alternativa driftsformer övervägs i god tid inför start av hemlöshetsklinik om SLSOs förslag är otillfredsställande.

5 5 (7) De två delarna ska ingå i en samordnad helhet samt även arbete integrerat med socialtjänsten. De delarnas särskilda förutsättningar i patientarbetet respekteras och bevaras. Kompetens från flera olika verksamheter så som allmänmedicin, psykiatri, beroendevård, mödrahälsovården och infektionssjukvården behövs vid en hemlöshetsklinik och vården kräver flera olika verksamheter och huvudmän samverkar. Förvaltningen anser därför det är viktigt en tydlig intern ledningsstruktur finns och ett förslag på ledningsstruktur för en hemlöshetsklinik bör tas fram i samråd med Stockholms stad. Vad gäller den somatiska verksamheten har det länge varit tydligt dess organisatoriska tillhörighet är problematiskt. Detta lyfts också särskilt av Landstingsrevisorerna i deras rapport. I nuvarande organisation är den somatiska verksamheten isolerad och sårbar. Deras perspektiv på hur vården ska bedrivas har inte kunnat utvecklas och har inte behandlas som likvärdigt med psykiatrin och beroendevården. Förvaltningen föreslår därför den somatiska uppdraget sammanfogas med uppdraget om slutenvård för hemlösa som idag bedrivs vid Erstabacken. Förändringar i detta uppdrag är möjligt göra inför start av hemlöshetsklinik eftersom avtalet med Ersta Diakonisällskap krig Erstabacken löper ut vid halvårsskiftet Eftersom Erstabacken är en samverkanslösning mellan landstinget och Stockholms stad bör samråd med Stockholms stad ske i arbetet. En sammanslagning av de två uppdragen skulle innebära den somatiska vården för hemlösa integreras organisatoriskt och på så sätt förstärkas. Förutom en mer integrerad öppen och slutenvård för hemlösa skulle denna lösning även innebära verksamheterna blir mindre sårbara, resurserna skulle kunna utnyttjas mer effektivt samt möjligheter skapas för mer kunskaps- och metodutveckling av arbetssätt anpassade till målgruppen. En sådan lösning skulle även kunna möjliggöra en mer mobil verksamhet vilket bl.a. skulle förbättra tillängligheten samt ge ökade möjligheter bedriva aktivt smittskyddsarbete och erbjuda sjukvårdsinsatser vid olika härbärgen eller andra boendeformer. 3. Se över ansvarsgränser och samverkan mellan kommun och landsting vad gäller slutenvården av beroendepatienter, framför allt hemlösa Förvaltningen anser vårdprocessen i samband med slutenvård behöver utvecklas. Det gäller inte minst samordningen mellan sjukvården och kommunala insatser så som behandlingshem. Detta har påpekats av Landstingsrevisorerna men är som också är en kritik som framförts av några enskilda kommuner.

6 6 (7) Personer utan bostad drabbas extra hårt av otydligheten i samband med slutenvården. Förvaltningen anser dock inte lösningen är förlänga vårdtiderna inom slutenvården utan snarare krävs bättre samordning mellan huvudmän. Ett utvecklingsområde är gemensamma former för mellanvård liknande de som idag finns vid Krukis Örnsberg. Frågan om ansvar och avgränsningar i samband med slutenvården är länsövergripande och behöver utredas vidare. Förvaltningen föreslås därför möjligheten ge ett uppdrag till det regionala samrådet för länets policy för förebygga och behandla missbruk och beroende se över ansvarsgränser och samverkan kring slutenvård för beroendepatienter undersöks. Förvaltningen har redan under förhandlingar för avtal 2009 påbörja diskussioner med Beroendecentrum Stockholms kring förbättringar av vårdprocesserna i samband med slutenvården. I avtal för 2009 planeras bl. a en utökning av beställningen slutenvård genom mellanvård beställs. 4. Starta en länsövergripande samverkan kring utvecklingen av vården för hemlösa Hemlöshet är en länsövergripande fråga även om de flesta hemlösa uppehåller sig i Stockholms stad, men även andra kommuner så som t.ex. Södertälje har uppmärksammas behovet av insatser riktade till hemlösa. Idag är omkring trettio procent av patienterna vid Hållpunkt skrivna utanför Stockholms stad. Behovet av länsövergripande samverkan kring hemlösa uppmärksammas också särskilt i länets nya policy för förebygga och behandla missbruk och beroende. Med anledning av sjukvårdsinsatserna integreras mer med Stockholms Enhet för hemlösa vid en framtida hemlöshetsklinik, är det angeläget också ett länsperspektiv finns representerat i utvecklingsarbetet. Frågan bör aktualiseras på ett länsövergripande plan. Förvaltningen föreslås därför möjligheten ge ett uppdrag till det regionala samrådet för länets policy för förebygga och behandla missbruk och beroende starta en utvecklingsgrupp kring hemlösa undersöks. 5. Utveckla samlad uppföljning av vården för hemlösa Förvaltningen anser en särskild uppföljning av vården för hemlösa skall göras och rapporteras årligen. Om möjligt bör denna göras gemensamt med Stockholms stad och andra kommuner i länet inom ramen för arbetet med länspolicyn. Vad gäller innehållet i uppföljning ska det bl.a. behandla de mål som ställts upp för verksamheten, men det är också viktigt utveckla former för följa vårdprocesserna och hemlösas hela vårdkonsumtion för försöka ut-

7 7 (7) värdera om de särskilda insatser som görs för hemlösa har effekt vad gäller t.ex. minskad konsumtion av slutenvård inom akutsjukvården. 6. Förebygg hemlöshet - utveckla det lokala arbetet med behandlingsteam för personer med komplexa vårdbehov De integrerade lokala mottagningarna har en viktig roll för förebygga hemlöshet och vara mottagare vid länkning av patienter. Vid de lokala mottagningarna ska beroendevård, psykiatri, socialtjänst och kriminalvården arbeta integrerat kring patienter med komplexa vårdbehov. Omhändertagandet bör utvecklas och psykiatrins närvaro på lokala integrerade mottagningar bör öka. Idag är tillgången och kvaliteten på det särskilda omhändertagandet av patienter med komplexa vårdbehov ojämnt fördelade i länet och psykiatrins deltagande är otillfredsställande. Under 2009 kommer förvaltningen genomföra en kartläggning/uppföljning av hur vårdutbudet för personer med komplexa vårdbehov ser ut i länet samt av hur samverkan sker mellan psykiatri och beroendevård i olika delar av länet. Delvis utgör kartläggningen en uppföljning av resultatet av de satsningar med case managers och ACT team som gjordes i och med Miltonsatsningar i länet. Dessa resurser har nu övergått uppdrag och ersättning i avtalen med psykiatrin och beroendevården. Syftet med kartläggning/uppföljning är ge viktig kunskap om hur den lokala vården arbetar för hålla kvar personer i behandling och socialtjänstens insatser för undvika patienter riskerar bli hemlösa. Vidare kan kartläggningen visa på bristområden där utbyggnad av insatser eller förändrade arbetssätt kan behövas. Catarina Andersson Forsman Olle Olofsson

Förslag till förfrågningsunderlag för upphandling av särskild hälso- och sjukvårdsverksamhet för hemlösa i Stockholms län

Förslag till förfrågningsunderlag för upphandling av särskild hälso- och sjukvårdsverksamhet för hemlösa i Stockholms län HSN 2009-12-17 P 4 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Andersson Förslag till förfrågningsunderlag för upphandling av särskild hälso- och sjukvårdsverksamhet för hemlösa i

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:48 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Avgiftsbefriad hälso- och sjukvårdsverksamhet för hemlösa i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Hälso- och

Läs mer

Inrättande av en hemlöshetsklinik i samverkan med landstinget - inriktningsärende

Inrättande av en hemlöshetsklinik i samverkan med landstinget - inriktningsärende SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN FÖR ÖPPEN VERKSA MHET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2009-10-23 Handläggare: Nina Mörman Aldunge Telefon: 08-508 25 006 Till Socialtjänst-

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Förlängning av vårdavtal om beroendevård för vuxna med Beroendecentrum Stockholm (BCS) för 2010

Förlängning av vårdavtal om beroendevård för vuxna med Beroendecentrum Stockholm (BCS) för 2010 HSN 2010-02-16 P 9 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Johan Tallroth Förlängning av vårdavtal om beroendevård för vuxna med Beroendecentrum Stockholm (BCS) för 2010 Ärendet Ärendet

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av vård för personer i hemlöshet i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-01-12 1 (5) HSN 1508-0957 Handläggare: Maria Hägerstrand Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-02-20, p [XX] Antagande av leverantör - upphandling av

Läs mer

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i

Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Samverkan i missbrukar- och beroendevården En gemensam policy för missbrukarvård och specialiserad beroendevård i landstinget och kommunerna i Stockholms län Samverkan i missbrukar- och beroendevården

Läs mer

Vårdavtal om beroendevård för vuxna med Beroendecentrum Stockholm (BCS)

Vårdavtal om beroendevård för vuxna med Beroendecentrum Stockholm (BCS) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2009-04-06 HSN 2009-04-28 p 8 1 (12) Handläggare: Maria Andersson, Sigrun Garay Sevelin Johan Tallroth och Ewa Korek Vårdavtal om beroendevård för vuxna med Beroendecentrum

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-11 1 (5) HSN 1302-0168 Handläggare: Jocelyne Ängeslevä Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, p 5 Förslag till förlängning av Policy för att

Läs mer

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas

godkänna hälso- och sjukvårdsdirektörens föreslag till huvudinriktning i utredningen om hur Vårdval seniorvård ska utformas Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Peter Lundqvist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-01 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 1 (3) HSN 2017-0969 Förslag till huvudinriktning för utredningen av Vårdval

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre HSN 2010-11-16 p 5 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Elisabeth Höglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård för multisjuka äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mats Nilsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (3) HSN 2016-2856 Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder

Läs mer

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre

LS Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad vård for multisjuka äldre Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Ankom 2011-03-30 LS 0910-0868 2011-03- 3 0 LANDSTINGSSTYRELSEN Dar. Landstingsstyrelsen 11-04-11* 04-3 Motion 2009:32 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om samordnad

Läs mer

Förlängning av avtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm

Förlängning av avtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm HSN 2010-02-16 P 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Ewa Korek Förlängning av avtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm (BCS) Ärendet

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (6) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 P 14 Handläggare: Andreas Falk Förslag till förfrågningsunderlag - upphandling av integrerad psykiatri och beroendevård på

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av öppen och sluten specialiserad beroendevård för vuxna

Antagande av leverantör - upphandling av öppen och sluten specialiserad beroendevård för vuxna HSN 2008-10-21 p 24 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2008-10-14 HSN 0801-0131 Handläggare: Johan Tallroth Antagande av leverantör - upphandling av öppen och sluten specialiserad beroendevård

Läs mer

UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PELARBACKENS VERKSAMHETER FÖR HEMLÖSA

UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PELARBACKENS VERKSAMHETER FÖR HEMLÖSA SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (6) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR UTVÄRDE- RING AV PELARBACKENS VERKSAMHETER FÖR HEMLÖSA Att söka bidrag Utvecklingsenheten vid Socialförvaltningen

Läs mer

Samverkansavtal med Stockholms läns landsting (SLL) angående vård och boende platser för hemlösa med allvarliga fysiska sjukdomar (3 bilagor)

Samverkansavtal med Stockholms läns landsting (SLL) angående vård och boende platser för hemlösa med allvarliga fysiska sjukdomar (3 bilagor) Socialtjänstförvaltningen K ANSLIAVDELNINGEN Handläggare: Anna Mattsson Tfn: 08-508 25 653 Christina Högblom 08-508 25 606 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-01-23 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-02-15 DNR 402-597/2003

Läs mer

Vårdavtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm (BCS)

Vårdavtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum Stockholm (BCS) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HSN 2009-04-28 p 10 1 (5) Handläggare: Ewa Korek, Sigrun Garay Sevelin Johan Tallroth Vårdavtal om beroendevård för ungdomar med Maria Ungdom (MU), Beroendecentrum

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017

Yttrande över revisionsrapport Granskning av samverkan i missbruks- och beroendevården nr 4, 2017 Socialförvaltningen Avdelningen för statsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-17 Handläggare Emma Braconier Telefon: 08-508 437 27 Till Socialnämnden 2017-04-18 Yttrande över revisionsrapport

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 10/2008: Vården för hemlösa multisjuka utan adress

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 10/2008: Vården för hemlösa multisjuka utan adress HSN 2009-02-16 p 8 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-02-16 HSN 0811-1376 Handläggare: Maria Andersson Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 10/2008: Vården för

Läs mer

Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård

Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård HSN 2010-10-19 p 7 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Berit Ekedahl Valfrihetsregler gällande psykiatrisk specialistvård Ärendebeskrivning Hälso- och sjukvårdsnämndens

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:74 1 (74) LS 0808-0742 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag till gemensam policy för att förebygga, tidigt upptäcka och behandla missbruk och beroende Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Beroendecentrum I Norrbotten

Beroendecentrum I Norrbotten 2014-08-22 Beroendecentrum I Norrbotten Invånarna i Norrbotten ska mötas av en missbruks- och beroendevård som är lätt tillgänglig, har hög kvalitet och är effektiv. Vården som utgår från evidensbaserad

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Landstingsstyrelsens förvaltning Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 (6) HSN 0910-1366 Handläggare: Henrik Gaunitz Landstingsstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnden Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Läs mer

SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN

SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN DNR 105-0626/2007 SID 1 (5) 2007-11-16 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 508 25 606 Till Socialtjänstnämnden Yttrande över förslag till gemensam policy för att förebygga,

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-05-21. Gemensamt kommunalförbund för närsjukvård

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2013-05-21. Gemensamt kommunalförbund för närsjukvård l SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2013-05-21 7(25) 151 Gemensamt kommunalförbund för närsjukvård Dnr 2011/11 INLEDNING Utredning inleddes med uppdragsdirektiv fastställda

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (3) 2011-03-23 LS 0910-0866 Landstingsstyrelsen Motion 2009:30 av Lena-Maj Anding m fl (MP) om ungdomsmottagningarna och uppsökande verksamhet Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-03-23 LS 2016-0146 Landstingsstyrelsen Svar på skrivelse av Erika Ullberg (S) om behovet att säkra tillgång till gynekologisk vård

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna om planering för informationskampanj

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna om planering för informationskampanj Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anette Karlsson (LSF) Charlotta Munter (HSF) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0622 Svar på skrivelse från

Läs mer

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet

Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Förvaltningen Eva Lestner HSN 2008-12-16 p 16 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) 2008-11-28 HSN 0804-0605 Förslag till auktorisering av förlossningsenhet Ärendet I detta ärende framläggs förslag till godkännande av

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:6 1 (11) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:34 av Dag Larsson m fl (S) om rätt till personlig coach för unga människor med psykisk sjukdom/funktionshinder Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser

Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP) om utökade psykiatriska resurser Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marina Skarbövik TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1299 Yttrande över motion 2017:31 av Karin Michal (MP)

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

7 Upphandling av vuxenpsykiatri 2019 HSN

7 Upphandling av vuxenpsykiatri 2019 HSN 7 Upphandling av vuxenpsykiatri 2019 HSN 2018-0455 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0455 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Rosmarie Cizinsky Sjödahl 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri Nordväst HSN, Norra Stockholms Psykiatri, Psykiatri Södra samt Psykiatricentrum Södertälje

Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri Nordväst HSN, Norra Stockholms Psykiatri, Psykiatri Södra samt Psykiatricentrum Södertälje Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-11-01 1 (3) HSN 1211-1327 Handläggare: Mats Nilsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-12-19 Förlängning av avtal med Psykiatri Sydväst HSN, Psykiatri

Läs mer

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom

Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Datum 2008-08-06 Ramavtal kring personer över 18 år med psykisk funktionsnedsättning/ psykisk sjukdom Mellan Region Skåne och.. kommun har träffats följande ramavtal om samverkan kring personer över 18

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

JL Stockholms läns landsting

JL Stockholms läns landsting JL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 2014-05-21 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 1(5) LS 1405-0663 Ankom Stockholms läns landsting 2014-05- 2 1 Utredningsbeslut om Nybyggnation

Läs mer

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Barn i familjer med missbruk Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Stöd till utsatta barn och ungdomar Förord av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson De flesta barnen i vårt land

Läs mer

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Skärgårdssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L)

Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri. Plats Skärgårdssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45. Jessica Ericsson (L) 1 (10) Sammanträde i Programberedningen för folkhälsa och psykiatri Datum Tid 09.00-10.30 Plats Skärgårdssalen, landstingshuset, Hantverkarg. 45 Ledamöter (L) (M) (M) (KD) (S) (S) (S) (V) Jessica Ericsson

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

Erbjudande till Stockholms läns landsting att Stockholm ska vara försökskommun gällande sprututbyte

Erbjudande till Stockholms läns landsting att Stockholm ska vara försökskommun gällande sprututbyte SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0392/2010 SID 1 (8) 2011-01-11 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Yttrande över remiss

Läs mer

Case manager och ACT för samsjuklighetsgruppen Nationellt och lokalt

Case manager och ACT för samsjuklighetsgruppen Nationellt och lokalt Case manager och ACT för samsjuklighetsgruppen Nationellt och lokalt Basutbildning riskbruk, missbruk och beroende 20131112 Rosensalen Jönköping Katarina Landin CM-coach och FoU-ledare Undersköterska och

Läs mer

Inrättande av kompetenscentrum för prehospital vård vid Södersjukhuset

Inrättande av kompetenscentrum för prehospital vård vid Södersjukhuset Landstingsstyrelsens förvaltning Ägarstyrning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-09 LS 0603-0496 1 (5) Handläggare: Bo Brismar Inrättande av kompetenscentrum för prehospital vård vid Södersjukhuset Ärendet En väl

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats

Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013 Prehospital vård vårdkedjans första insats Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anki Eriksson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2014-03-04 P 9 1 (5) HSN 1312-1443 Yttrande över Landstingsrevisorernas rapport 8/2013

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

14 Yttrande över motion 2018:31 av Talla Alkurdi (S) om att kartlägga vårdbehovet i länet HSN

14 Yttrande över motion 2018:31 av Talla Alkurdi (S) om att kartlägga vårdbehovet i länet HSN 14 Yttrande över motion 2018:31 av Talla Alkurdi (S) om att kartlägga vårdbehovet i länet HSN 2018-1477 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1477 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-02-01

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:69 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:54 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om gemensamma vårdenheter inom missbrukarvården Föredragande landstingsråd: Birgitta Sevefjord

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Agenda Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, lagändring 1/1-18. Kristina Jungmar, Chef för avdelningen för myndighetsutövning berättar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre FÖRSLAG 2017:119 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre Stockholms läns landsting 56 (86) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion Rörelse i hela landet är en styrka Kommunal vård och omsorg Nära vård Sjukhusvård Primärvård Tandvård Närvårdplatser Mobilateam Ungdomsmott Elevhälsa 1177

Läs mer

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-24 1 (5) HSN 1211-1415 Handläggare: Gunilla De Geer Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 3 Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting

Löltali BU84NM )1. Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting Löltali BU84NM 2017-20)1 Lokal BUS-samverkan mellan Sollentuna kommun och Stockholms Läns Landsting 1 Avtal angående lokal BUS samverkan i Sollentuna kommun 2017-2018 Mellan Sollentuna kommun och berörda

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 1(6) version 2010-01-04 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE Överenskommelsen om samverkan är en lokal överenskommelse mellan socialnämnden i Danderyds kommun genom Socialkontorets vuxenenhet och Stockholms läns

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring personer med psykiska funktionshinder och/eller beroendeproblematik

Överenskommelse om samverkan kring personer med psykiska funktionshinder och/eller beroendeproblematik Överenskommelse om samverkan kring personer med psykiska funktionshinder och/eller beroendeproblematik 1 Mål och syfte med samverkan Målet för samverkan mellan de båda huvudmännen är att det för den enskilde

Läs mer

Inrättande av Centrum för hemlösa

Inrättande av Centrum för hemlösa HSN 2009-10-22 P 23 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-10-12 HSN 0901-0092 Handläggare: Maria Andersson Inrättande av Centrum för hemlösa Ärendet Förvaltningen fick i

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Handlingsplan 18 år och äldre

Handlingsplan 18 år och äldre Handlingsplan 18 år och äldre Baserad på överenskommelse personer med psykisk funktionsnedsättning, Landstinget i Värmland och länets kommuner 2013-09-25 1. Definition av målgrupp/er eller det område handlingsplanen

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt

Framtidsplan för hälso- och sjukvården. mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Framtidsplan för hälso- och sjukvården mer vård, bättre lokaler och nya arbetssätt Catarina Andersson Forsman, Hälso- och sjukvårdsdirektör, NKS-konferensen 25 april 2014 Sidan 2 Stockholms län växer vårdbehovet

Läs mer

Ärendet återremitterades vid nämndens sammanträde 2 september 2009.

Ärendet återremitterades vid nämndens sammanträde 2 september 2009. HSN 2009-04-28 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HSN 0807-0916 LS 0805-0494 Handläggare: Torsten Ibring Yttrande över motion av Håkan Jörnehed (V) m fl om att införa mottagningar där

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanslagning av de landstingsdrivna vårdenheterna i Södertäljes, Salems och Nykvarns kommuner till en gemensam organisation samt ändring

Läs mer

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-22 1 (4) HSN 1511-1378 Handläggare: Andreas Falk Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 36 Antagande av leverantör - upphandling av öppen-

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

SKRIVELSE LS

SKRIVELSE LS Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen Ankom Stockholms läns landsting 2011-03- 3 1 SKRIVELSE 2011-03-30 LS 0906-0528 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 1-04-12 * 0 3 3 ' Motion 2009:24

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:29 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:23 av Gunilla Thorsson m.fl. (fp) om ökad flexibilitet vid övergång från barn/ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin Föredragande

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN

25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 25 Yttrande över motion 2017:73 av Petra Larsson (S) och Victor Harju (S) om digitala hälsokontrollen i Stockholms läns landsting (SLL) HSN 2018-0077 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0077

Läs mer