TOBIAS (52); en man med svart hästsvans och demoniskt välansat skägg visar vägen nedför en korridor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TOBIAS (52); en man med svart hästsvans och demoniskt välansat skägg visar vägen nedför en korridor."

Transkript

1 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v UPPTONING TILL: INT. ORDO SERPENTIS / KORRIDOR -- DAG TOBIAS (52); en man med svart hästsvans och demoniskt välansat skägg visar vägen nedför en korridor. Han bär svarta löst sittande bomullskläder och i hans nacke, bakom hästsvansen skymtar en tatuering av en matris. TEXT ÖVER BILD: "Ordo Serpentis, Dag Månad 2006" Bakom honom ger Andreas Janna en blick. "Vilken sektkoko." Janna svarar med en blick. "Sexig." Interiören är anonymt postfolkhemsk: sterilt och funktionellt åttiotal, som vilket Folkuniversitet eller ABF som helst. Människor passerar dem. Omfamnar Tobias. Ler åt dem. De går vidare -- dörr efter dörr glider förbi. Andreas blickar in i ett -- KONTORSRUM -- helt tomt, sånär som på madrasser på golvet och ett stormkök. -- fortsätter förundrad, vidare, in i -- INT. ORDO SERPENTIS / INRE RUM -- DAG I ett anonymt kontorsrum vänder sig GUILLOUME (45) mot dem. Han är en vardaglig man i jeans, KappAhl-tröja och begynnande flint. Tobias och Guilloume kramar om varandra. GUILLOUME (skakar hand) Guilloume. Andreas Svensson. Janna. *[Musiken tystnar.] TOBIAS Dom undrar om en...? Marika Klingberg. Svensson.

2 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Vi har gift oss. Guilloume och Tobias byter blickar. Tobias stänger dörren efter sig. Är hon här? GUILLOUME Jag kan inte lämna ut våra medlemmar. Är hon kvar? GUILLOUME Dom som är här måste känna sig fria. Hela verksamheten bygger på det. Men jag vet att hon varit här - hon var här med en man med skadat öra, ett år sen, drygt..? Guilloume röjer inte en min. Vi vill bara veta vad som hänt. GUILLOUME Jag är ledsen. Nej det är du inte. Guilloume håller upp dörren åt dem. Janna förstår -- Om jag går med då, hur är det då? Har ni plats för två pers till? Guilloume funderar -- INT. ORDO SERPENTIS / KONFERENSRUM -- DAG Ett ordinärt konferensrum. Whiteboard på väggen, fikabord med termosar. Ett dussintal medlemmar hjälps åt. De flyttar undan bord, möblerar om. Ställer fram stolar i en ögonformad cirkel. Janna räcker Andreas två stolar. Skeptisk ställer han in dem i cirkeln.

3 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Sätter sig ner. Mitt emot, på en av stolarna, sitter Leif. Ögonen hårt fastspända på Andreas och Janna. TEXT ÖVER BILD: "23 MARS 2005 FÖRSVANN MARIKA KLINGBERG." NEDTONING TILL SVART. "ETT ÅR SENARE DÖK AFFISCHER UPP LÄNGS SVERIGES GATOR - TEXTER SOM PÅSTOD AVSLÖJA SANNINGEN BAKOM FÖRSVINNANDET. "DENNA HISTORIA BASERAS PÅ DEM." LJUDET av en filtpenna som KRAFSAR mot papper. UPPTONING TILL: INT. S LÄGENHET -- DAG En kvinnas hand SKRIVER svarta bokstäver över ett vitt ark. Mening fogas till mening. En av dem GLÖDER: "ÖVER TJUGO TUSEN SVENSKAR HAR FÖRSVUNNIT." (O.S.) (viskar) Över tjugo tusen. Försvunnit. FLASH TILL: Människor guppar intill varandra. En knapp armslängd ifrån, och absolut kontaktlöst vajar de framåt -- (V.O.) Det enda märkliga är att det inte är fler. KLIPP TILL: Janna pratar med en kvinna vars hem är en kundvagn. Hon värmer sig i en sliten svensk flagga. Andreas visar upp ett foto på Marika. KLIPP TILL: Andreas kastar sig bakåt, faller hejdlöst omkull på asfalt. En död kvinna. Zarah. Blåsfrusen. Livlös. INT. S LÄGENHET -- DAG "...ATT DET INTE ÄR FLER." Tuschpennan VISPAR över arket -- fyller det med tecken -- En ny mening GLÖDER:

4 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v "VI TRODDE VI VAR DOM ENDA SOM LETADE." (O.S.) Vi trodde vi var dom enda som letade. Bilderberg och Leif utanför ett behandlingshem -- BILDERBERG -- Hon är Ingelas dotter. FLASH TILL: KLIPP TILL: Leifs stora kroppshydda som ruskar i Ingelas slappa kropp. Livlösa ögon. Jag vet det. BILDERBERG Är det nån som vet vart alla tar vägen så är det hon. KLIPP TILL: Bilderberg räcker fram ett nytaget svartvitt foto på Andreas och Janna -- BILDERBERG Hitta henne innan dom. INT. S LÄGENHET -- DAG "...HITTA HENNE INNAN DOM." Spretig handstil. Maniska ögon. Spåren ledde till en annan Marika. Meningen GLÖDER: "SPÅREN LEDDE TILL EN ANNAN MARIKA" Hon försökte inte ringa? FLASH TILL: Nej. FEROZ Men hon pratade om mig? Feroz skakar på huvudet. FLASH TILL:

5 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v I sitt arbetsrum stirrar Andreas på Jannas skärm: ett fullmatat Excel-ark skimrar. Ordo Serpentis - en sorts självutvecklingsgrupp fast hardcore... KLIPP TILL: SVART skärm. Ovanpå: en photoshoppad Marika med svart kajal, blek hy, och svarta änglavingar, i ett klaustrofobiskt rum. Shit. "Vad?" Det är er sajt. Andreas för musen över till en länk märkt "KOM HEM" -- KLICKAR -- men -- VITRUTA över skärmen: "DET GÅR INTE ATT HITTA Kan man inte komma åt den? Inte utan hårddisk. Andreas stirrar på skärmen. INT. S LÄGENHET -- DAG Text GLÖDER: "HAN SKULLE FÅ SVAR HAN INTE VILLE HA." (O.S.) Han skulle få svar han inte ville ha. Janna klottrar arket till bredden. Andreas och Janna kliver ut i natten. Framför dem tornar Beckomberga. FLASH TILL: FLASH TILL: I ett övergivet kontorslandskap DRÄMMER Leif knytnäven i Andreas ansikte. FLASH TILL:

6 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Marika bakom ratten i designerklänning i pärlörhängen i svart rinnande kajal och gråter till Nine Inch Nails -- INDREK (med blodiga tänder) Jag vill ju bara veta! Håll käften! Utan ett ord DRAR Andreas på sig sin rock. Vart ska du? Andreas sliter upp vindsdörren. (mellan tänderna) Jag ska fan ha tag på henne. INT. S LÄGENHET -- DAG RRITSCH. SCCHRATS. Janna avslutar med att DRA stora bokstäver över hela arket -- tre ord -- "SANNINGEN OM MARIKA." TEXT ÖVER BILD: "DEL 3" UPPTONING TILL: INT. ORDO SERPENTIS / KONFERENSRUM -- DAG FLASH TILL: FLASH TILL: NEDTONING TILL SVART I en ögonformad cirkel sitter människor på stolar. Guilloume på en av dem. (V.O.) Guillome sa att människor inte kom dit för att gå med i en sekt, utan för att bli kvitt en. Ansikte följer efter ansikte. En man -- en kvinna -- en ung -- en gammal. En som är orolig -- en som är ledsen -- en som söker. Alla lyssnar uppmärksamt. (V.O.) Jag förstod vad han menade. Vi går omkring i samma märkeskläder, lyssnar på samma listmusik, pratar om samma nyheter och delar samma

7 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (V.O.) bentro på nån sorts lycka genom välfärd, karriär och lördagsshopping med kärnfamiljen. -- Och så Janna. Framåtlutad, mot mitten -- Andreas med armarna i kors Leif med blicken fäst på Andreas. Alla ett unikum. I CIRKELNS MITT (V.O.) Om inte det är en sekt så vet jag inte. -- som en iris i ett öga, sitter JOHANNA (42), en kvinna i affärsdräkt. Hennes mun rör sig när hon pratar. (V.O.) Ordo Serpentis syfte var avprogrammering. Människor kom till dem för att bli fria. LJUDET kommer tillbaka. JOHANNA Skammen är som cancer. Jag har tänkt på att ta livet av mig. Leif kan inte låta bli att lyssna. JOHANNA Jag menar, jag har allt man kan önska sig. Ett bra jobb, en bra man, fina barn, en sommarstuga vid havet, men ändå känner jag en sån besvikelse. Janna nickar. Känner igen sig. JOHANNA Jag kan sitta där, när vi för en gångs skull får tid tillsammans, hela familjen, på lördagskvällen framför chipsskålen och teven, och känna mig besviken. Och då kommer skammen. Jag är så fruktansvärt bortskämd. GUILLOUME Vem är det som säger det? Det är jag. JOHANNA GUILLOUME Och var kommer det ifrån?

8 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Johanna kämpar med svaret. HOLMBERG (68) ler mot henne -- DANIELLA (O.S.) Jag köper rätt kläder, jag pratar om rätt teveprogram på måndagsfikat, jag skrattar när man ska. DANIELLA (33) sitter i mitten -- En oändlig sorg: DANIELLA Men alla bara tystnar. Och så stirrar dom... det är som att jag inte fanns. JOHANNA Men om du slutar göra rätt då, om du bara gör som du vill, vem är du då? GUILLOUME Eller vem vill du vara? DANIELLA...Jag vet inte längre. Johanna kramar Daniella. Leif tar in orden. GUILLOUME Det är aldrig försent. Andreas tittar på sin klocka, SUCKAR ljudligt. Maikki letar svar. MAIKKI Vad ska jag göra då? Ska jag hamna på gatan? GUILLOUME Vore det farligt? MAIKKI Klart som fan det är. GUILLOUME Och varför tror du det är så? Leif stirrar på Guilloume. OSYNLIGT KLIPP TILL: OSYNLIGT KLIPP TILL: OSYNLIGT KLIPP TILL:

9 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v ADNAN Det är studenten till sommaren, och sen är det väl meningen att jag ska börja plugga, börja jobba, fixa bostad, familj, allt det där, men jag vill inte. Jag vill inte. Vad vill du då. Nåt annat. ADNAN Janna känner igen sig. Vaddå. ADNAN Jag vet inte. Men säg. GUILLOUME Andreas stirrar på ynglingen. Han ser -- Marika, i mitten, på stolen -- MARIKA Inte så mycket. Andreas ser Adnan igen -- Men rösten är fortfarande Marikas -- Janna reser sig -- ADNAN (med Marikas röst) Att få välja själv kanske. Nu får det vara nog med psykfall. Andreas letar i fickan, får upp ett skrynkligt foto av Marika Men Janna tar platsen i mitten. Sätter sig ner. Leif lutar sig framåt. Minns ni den där pianisten dom hittade på en strand i England, han som ingen visste vem han var? Jag har alltid känt mig som honom.

10 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Var inte han fejk? Janna nonchalerar det -- Plötsligt fanns jag bara till i land jag inte valt. Men det gjorde inget, inte i början i alla fall, för det var som att jag hade en liten röst i mig som sa att jag hörde hemma nån annanstans. Jag väntade på att nåt skulle hända, men inget hände. Jag var fast där, bland en massa människor jag aldrig förstod. Och den där lilla rösten, den tystnade. Sen träffade jag Marika. Leif spetsar öronen. Janna betonar hennes namn: Marika Klingberg. Hon och Andreas ser sig om efter reaktioner. Leif följer spänt reaktionerna. Men de uteblir. Hon växte upp i ett spejsat kollektiv med sin ännu mer spejsade mamma. Allt jag lärt mig avfärda som fantasier var verkligt för henne. Hon skapade liksom världen själv, precis som hon ville ha den, den var magisk och meningsfull och jag fick dela den med henne. Leifs hjärta börjar dunka. Hon visade mig hem. Vad hände? Janna ser på Andreas. Ja vad hände egentligen? Hon försvann.

11 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Hurdå. Det gick rätt fort. Marika blev kär. Hennes mamma sattes på dårhus. Minnen rycker i Leifs ögon. Hans hand darrar. Han knyter den till en näve. Drömprinsen tyckte det var bäst så. Det tyckte alla. Om du säger det. Andraes och Janna stirrar på varann. Han knådade om henne till en våt liten medelklassdröm och sen försvann hon. Andreas knyter nävarna. Vet du nåt om vart hon tog vägen? Jag hade hoppats det var nån här som...? Församlingen skruvar på sig. Om du kan berätta nåt mer. Vadsomhelst. Jag kan. Jag som var gift med ängeln, jag kan berätta lite. Andreas stirrar på Janna. Hon knullade en hallick, kanske fler. Sen satt hon där och åt middag med mig, skål skål. Sa inte ett ord. Hon bara stack. Guilloume känner med Andreas -- Där har ni henne. Marika Klingberg. Vem fan nu det är.

12 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Har du nån aning vart hon...? Jag vet inte ens om hon lever. Men varför? GUILLOUME Vad är det för djävla fråga. GUILLOUME Varför sa hon inget? Varför träffade hon andra? Varför försvann hon? Jag har försökt resonera kring det, men.. hur man kan... det går fan inte att förstå. Hon sa aldrig något? Inte till mig. JOHANNA Var hon lycklig? Va? JOHANNA Men vad tyckte hon om? Hur ville hon ha det? Andreas blir pressad -- Det blir tyst....hon ville väl ha det som jag. Andreas förstår vad de tänker. GUILLOUME (pekar mot mitten) Om du vill berätta... Hon fick fan göra som hon ville! Jag har aldrig tvingat henne till något! Han möter bara tystnad. GUILLOUME Varför tror du hon kom hit? Andreas reser sig så häftigt att stolen SLÅR I GOLVET --

13 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Om det är nån av er som har en ryggrad bland allt newage-flum så säg vad ni vet, annars kan ni sitta här och ruttna i era djävla ilandsproblem! De andra sitter tysta. Leif betraktar honom. JOHANNA (tyst) Om jag visste nåt så... Guilloume pekar mot stolen i mitten. Sätt dig. Andreas stirrar på dem i ursinne -- INT. VILLAN / SOVRUM -- DAG Kläder på golvet framför en urvräkt garderob -- Pappersarket hänger mot fönstret -- "VAD VILL NI?" INT. VILLAN / VARDAGSRUM -- DAG Prylar och böcker spridda över ett oljat ekgolv -- Villan i kaos -- Med vilt stirrande ögon ser sig Andreas omkring. EXT. GARAGE -- DAG Innanför garageporten står en stege uppställd mot en taklucka. Uppifrån hörs DUNSAR INT. GARAGE / VIND -- DAG På en välordnad vind kastar Andreas runt saker, letar efter ledtrådar, efter något han missat. Ikeahyllor delar av vinden i två hälfter, som en vägg. Andreas RIVER omkull en tom lagerhylla och -- ser -- På andra sidan hyllväggen -- Ett dolt rum. INT. GARAGE / VIND / DOLT RUM -- DAG Med hänförda ögon träder Andreas in -- Rummet är inrett som en saga och påminner om Jannas lägenhet i Stockholm.

14 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Fantasy-föremål. Rollspel. Märkliga böcker. En skivspelare och en back vinyl. Teckningar. En vattenpipa. Marikas personliga saker. Andreas hör sin egen röst: (V.O.) Hon fick göra som hon ville! Han ser sig om bland tingen. (V.O.) Jag har fan aldrig tvingat henne till något! Ett askfat med cigaretter. Rött läppstift över vita filter. Bredvid ligger -- TVÅ TECKNINGAR -- Ett ungt älskande par, i varandras famn. Flickan ser ut som Marika. Pojken liknar Andreas. -- Nästa teckning föreställer samma pojke. Med en spänd båge skjuter han en pil genom en gammal gubbes hals så blodet skvätter. -- sjunker ner i en tronliknande sammetsfåtölj, invid ett lågt opiumbord. Ser sig om -- På bordet står ett sirligt ornamenterad skrin. Han lyfter på locket. Däri ligger ett tiotal förpackningar av samma läkemedel. Han tar upp en ask, synar den. "ZOLOFT". Han öppnar förpackningen. Pillren finns kvar. Flera dussin. Orörda. INT. VILLAN / ARBETSRUM -- DAG Dataskärmen lyser i Andreas bleka ansikte. PÅ SKÄRMEN: "WWW.FASS.SE" Längre ner... en beskrivning: "ZOLOFT (120 mg) ANTIDEPRESSIVUM" Rösten ekar:

15 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (V.O.) Hon fick fan göra som hon ville! Andreas begraver ansiktet i sina händer. EXT. ÅTTIOTALSHUS -- NATT Regn droppar från Andreas rock. Håret genomblött. I dörröppningen står Guilloume i läsglasögon och håret på ända. Medlidande i blick. INT. ORDO SERPENTIS / KONFERENSRUM -- NATT Konferensrummet är stort och ödsligt på natten. Stolarna står kvar i en cirkel. Alla tomma, alla utom en, där Guilloume sitter. I mitten sitter Andreas, oändligt olycklig. Jag har kanske gjort som man ska. Gått på mitten av vägen. Men det har aldrig varit något problem, ingen har tvingat mig. GUILLOUME Alla är olika. Jag var lycklig! Andreas pausar för att andas. Orden gör honom rädd....men hon var kanske inte det. Guilloume ser på honom i medlidande. Varför sa hon inget? Han tänker inte gråta. Kunde hon inte sagt något? Guilloume tar sin stol och sätter sig i cirkeln, bredvid Andreas. Börjar tala. (V.O.) Marika hade varit där, men bara en gång.

16 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (V.O.) De kunde inte göra något för henne, sa Guilloume. Hon var redan fri. EXT. ÅTTIOTALSHUS -- NATT Utanför entrén trär Andreas på sig sin ytterrock. Männen tar farväl. (V.O.) När han ändå bad henne stanna ville hon inte. Hon hade fått kontakt med Lilith, en gammal vän, sa hon, och skulle åka till henne och dom andra. Längre ner på gatan står en tevebuss. Dörren slår igen efter Andreas. (V.O.) Hon sa bara så. Dom Andra. INT. VINDSKUPA -- DAG Andreas bläddrar bland läderinbundna ark. Teckningar av människor med fågelhuvuden, underliga bilder, texter med spretigt bläck. En handgjord saga. Jag fick den av Marika. Som avskedspresent. Andreas viker ihop boken. Framsidan pryds av en text. "SAGAN OM DOM ANDRA AV INGELA KLINGBERG. NOVEMBER 1975." Ingela brukade berätta den för oss. Så vaddå? Jag vet inte. Vem gör det då? Ingela. Andreas fnyser. Eller hur.

17 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. SEKELSKIFTESHUS / TRAPPUPPGÅNG -- DAG Janna drar Andreas mot ytterdörren -- Det är det närmsta familj Ingela hade! Jag kan inte lämna allt och åka femtio mil för en sagobok! I/E. SEKELSKIFTESHUS / TEVEBUSS -- DAG GENOM EN VINDRUTA -- ser vi Janna och Andreas träder lämna en entré -- JIRAIR (O.S.) Borde vi inte följa efter? Utanför Andreas Volvo argumenterar de häftigt. BAK I BUSSEN -- sitter Leif, bleksvettig och darrande. Leif ROSSLAR. JIRAIR Hallå, jag sa att dom är -- Det finns inget där. JIRAIR Vadå, det var ju där hon dog, Ingela. Hon kanske -- Jag ska inte dit! Det finns... ingen... anledning. Jirair ser på sin chef. Han har blivit gammal och trasig. Leif ser vad han tänker. Svarta ögon. EXT. SEKELSKIFTESHUS -- DAG Utanför Andreas Volvo fortsätter konflikten -- Dom pratade med henne i timmar varje dag. Det finns protokoll, utskrifter --

18 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Bakom dem går två civilklädda män in genom porten. Janna vänder sig om. Ser på dem. (sänker rösten) Det kanske står vem Lilith är. Andreas mobil RINGER -- han sliter upp den -- "KONTORET." Mobilen RINGER. Jag sitter löst till som det är. Och varför tror du att det är så? Blir jag av med jobbet... jag kan inte bo kvar i huset. Och varför tror du att det är så? Andreas tröttnar, SVARAR. Andreas?! Marika då? Ska du bara låta det fortsätta? Nej. Från luren sprakar "Hallå?" Det klarar han inte. Du kan jag ringa tillbaks? (paus) Jag förstår det. Ja jag vet. Men för helvete, jag ringer tillbaks säger jag ju. Andreas knäpper av mobilen. Pekar med fingret mot Janna -- EXT. MOTORVÄG -- DAG Volvon SUSAR i omkörningsfilen -- förbi en vägskylt -- "STOCKHOLM 263"

19 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. VOLVO -- DAG Janna bakom ratten. Andreas sitter bredvid, läser ur den läderinbundna sagan. INT. KONTOR -- DAG (V.O.) "En gång för länge sedan bodde Dom Andra i en enda jättefamilj på en och samma jättestora äng. Daniella, med kaffemugg i handen, ser sig om. Tre KOLLEGOR sitter vid ett lunchbord. (V.O.) Det var gubbar och gummor och spöken och alla gjorde precis vad som föll dem in. Daniella slår sig ner intill dem, ler, utan att de märker. Skrattar när han tror är rätt. INT. VARDAGSRUM -- NATT En make och en pojke (6) och en flicka (8) i en soffa framför chips och dip och tevens underhållningsprogram. (V.O.) "Allt var vackert och farligt och man stannade aldrig så länge att vildhavren tog slut." I soffan sitter också Johanna, men hon blickar ut genom fönstret istället, ut i natten. Och hon hatar sig själv för det. INT. TEVEBUSS -- DAG Leif sitter kvar i skåpbilen. Trycker sin mobil mot örat. Lyssnar på en KOPPLINGSTON. I hans nacke blämmar hans födelsemärke. (V.O.) "Man dansade mycket och barnen var många och allas som det kan bli om man lever farligt och gör vad som faller en in." JOHN (V.O.) (genom telefonen) Det är John? I andra handen håller Leif fotot på Marika.

20 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Hallå? JOHN (V.O.) Leif stirrar på Marika. Hej det är pappa. Andra änden blir tyst. INT. VOLVO -- DAG Andreas bakom ratten. Fotot på Marika hänger från instrumentbrädan. Janna sitter bredvid, läser ur sagan. Ögonen svämmar över av minnen. EXT. STOCKHOLM -- NATT GENOM ÖVERVAKNINGSKAMERA: Andreas volvo passerar en vägtull -- Fastnar på en bild -- I/E. STOCKHOLM -- DAG Janna ser upp från sin laptop, ut genom sitt fönster: På en trottoar ligger ett övergivet hem av filtar och kartonger. En skylt: "Snälla hjälp en hemlös." Bakom: tomma fönster. " m2 LEDIGA LOKALER!" (V.O.) "Allt var liksom allas för varför ska man äga när det mer än nog åt alla?" Vid en taxikö slåss två män slåss om vem som kom först. Människorna myllrar intill varandra, anonyma. Kvällstidningars löpsedlar. "SLOGS BLODIG - AV FRÄMLING"... "LÅGKONJUNKTUREN KOMMER I VÅR" -- Stora affischer reklam för ett bilmärke. "körglädje, körglädje, åkglädje, åkglädje, åkglädje, åkglädje" Andreas bakom ratten, blicken fäst på vägen. EXT. BECKOMBERGA -- NATT Byggkranar och cementblandare. TEXT ÖVER BILD: "Göteborg, Dag Månad 2006" Volvons strålkastare lyser upp en skylt: "Beckomberga. Här byggs nya bostäder. Obehöriga äga ej tillträde."

21 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Andreas och Janna kliver ut i natten. Framför dem tornar en övergiven byggnad. Andreas låser bilen. Nu då? Hennes skötare, Jojje, han jobbar kvar. Är det inte stängt? Jo. Janna stöter till Andreas bil. Billarm TJUTER. Larmet TJUTER. Han är väktare. (ler) Man kan ringa också. En ficklampa STRÅLAR genom mörkret -- INT. S LÄGENHET -- NATT I ljuset från teven sitter Leif och sin son John med varsin pizza. PÅ TEVEN -- badar farbror Melker med barnen. De skrattar så de kiknar. John dricker coca-cola. Leif är inne på sin tredje starköl. JOHN (utan att se på Leif) Vad är du? Hur menar du? JOHN Men vad jobbar du med? Se på filmen nu. Johns besvikelse går att ta på.

22 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Leif märker den. Vad har du hört mamma säga? Om mig alltså? Ingenting. JOHN Barnen på Saltkråkan SKRATTAR så de kiknar. Jag jobbar för Sverige. John vänder sig om. Ser på sin pappa -- Leifs käkar maler. John nickar. JOHN Vaddå? Med vaddå? Du måste lova att inte berätta för nån. Inte för mamma, inte för kompisarna, inte nån, fattar du? Säg "jag lovar, pappa". Jag lovar. JOHN "Jag lovar, pappa." JOHN Jag lovar, pappa. En sorts frid över Leif. Sverige har problem. Riktigt stora problem. Människor försvinner, jättemånga. Inte bara slödder utan helt vanliga - knegare, affärsmän, poliser, alla möjliga. JOHN Är det dåligt? Om alla affärsmän försvinner, vad händer med affärerna då? Leif rufsar runt i Johns hår. Hans fingrar snuddar vid födelsemärket. JOHN Var tar dom vägen?

23 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (nöjt) Det är det pappa jobbar med. JOHN Vad tror du? Jag har mina tankar. Vaddå? Kom. JOHN Leif vinkar åt John att komma närmare. Sonen tvekar, men övervinner sin rädsla. Går närmare. Lägger örat till Leifs mun. Lyssnar på vad Leif viskar. Ögonen sprakar. På riktigt? JOHN Leif lägger huvudet på sned. JOHN Kan man åka dit? Kanske. Leifs röst är mjuk. Jag hoppas det. Pappa och son byter varma blickar. Så mjukt Leif kan lägger Leif sin grova hand på pojkens smala skuldra. Skulle du vilja det? John nickar entusiastiskt -- JOHN Om mamma följer med - jag ska fråga henne -- Besvikelsen blixtrar och Leif GRABBAR tag i andra armen, RUSKAR hårt -- John GRÅTER -- Är du trög eller?! Du ska hålla käft! Käft!

24 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Förlåt! JOHN -- SKRIKER -- Djävla unge! Leif slutar ruska. JOHN Jag ska inte säga nåt! Jag ska inte! John SNYFTAR. Hans arm hänger i en onaturlig vinkel. Skräcken växer i Leif -- SIRENER. EXT. S HYRESHUS -- NATT Saftblandare BLINKAR gult. Bakdörrar öppnas och ambulansmän skjuter in John på en bår, in i innanmätet av en ambulans. Johns mamma Ylva hoppar in, släpper inte taget om Johns hand. Leif kliver efter men -- YLVA Han ska inte med! Ylvas händer haglar över Leif. Hon slår honom, på bröstet, i ansiktet. Han låter henne. YLVA (mot ambulansman) Han ska inte med! Han ska inte med! (med smärta) -- Jag är hans pappa. YLVA Han ljuger! Det är han inte! Vad är det för pappa som gör så! Leif visar upp sitt födelsemärke i nacken. Grabben har likadant. Ni kan väl se efter. Ylva ser på Leif. Hennes hat bränner i honom.

25 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. SAHLGRENSKA / KORRIDOR -- NATT Ett larm TJUTER. Leif och Ylva står på varsin sida av en korridor. Skadade människor och sjukvårdare haltar och rusar förbi. Ylva ser inte på honom. Hon stirrar mot en uniformerad polis som står längre bort i korridoren. YLVA Du njöt av det. Du tyckte fan det var skönt. Det är inte sant. YLVA Att få vrida armen av dom du hatar. Leif vänder ner blicken. Leif darrar. Ylva FNYSER. YLVA Vi är bara nåra djävla stand-ins för henne, eller hur. YLVA Det är därför du hatar oss. För att vi inte är Ingela. Det är inte sant. Jag känner för honom. Ylva blänger -- och släpper taget om väggen. Leif följer henne med blicken. Ser henne gå bort till polisen. Ser henne berätta och gråta och peka på Leif. Ser polisen gå mot honom, med handen vilande över tjänstepistolen. Ylva stannar kvar. Trasig av gråt. Leif lossnar från väggen. INT. S LÄGENHET -- NATT TV4's "LET'S DANCE" på teven. På bordet ligger ett öppnat paket METADON och en engångskanyl.

26 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v I sin soffa lossar Leif på en livrem runt hans uppkavlade arm. En kanyl sticker ut ur armvecket. I blekt teveljus låter han drogen sjunka in i honom. På teven dansar Anna Book med sin kavaljer. Publiken LJUBLAR. Leif sitter kvar i soffan. Så lycklig han kan bli. EXT. BECKOMBERGA / VAKTSTUGA -- NATT Ett fönster lyser i natten. JOJJE (62) och Janna sitter i vaktstugan och pratar, glada över att se varandra. Andreas står vid ingången till vaktstugan, ser ut mot parkeringen. Han ser -- EXT. BECKOMBERGA / VAKTSTUGA -- DAG PÅ PARKERINGEN -- FLASH TILL: -- är det dag. Solen gassar. Grusdamm hänger i luften. En skruttig volkvagn vinglar in på parkeringen. Marika och Andreas - tio år yngre - kliver ur framsätet. Marika, i jeans och svart top, ser upp mot byggnaden med olust. Andreas, i skjorta och pressade byxor, lägger sin beskyddande arm om henne. I VAKTKUREN står den äldre Andreas och ser på -- Sig själv, tio år yngre, leda Marika uppför grusgången, upp mot gallerklädda fönster -- INT. BECKOMBERGA / RUM DAG FLASH TILL: Ingela vrider sina alabastervita senor om Marika, kramar så hårt hennes förtvinade muskler kan -- INGELA Du är gjord för nåt större, för nåt större är du gjord. Du vet det, du vet det! Marikas är livrädd. Hennes ögon tårar.

27 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Ingela kysser dem. Dricker salt från hennes kind. INGELA Jag har en kateter. Den går från mig, in i dig, in i dig. Andreas klarar inte längre att se på -- INT. BECKOMBERGA / KORRIDOR -- DAG FLASH TILL: Långt bort från rum 319 faller Marika ner på golvet. Bryter samman, skälver. Andreas lägger sina armar om henne, försöker trösta. Så ja. Så ja. YLANDEN från galna människor. MARIKA Jag vill inte bli sån. Det kommer du inte. MARIKA Du får inte lämna mig. Andreas kysser hennes panna. Lova. MARIKA Korridoren är lång. Marika liten. Jag lämnar dig inte. INT. BECKOMBERGA / KORRIDOR -- NATT Andreas, tio år äldre, stirrar framför sig. Minnet tydligt som igår. Han går nedför korridoren, bredvid Janna och Jojje. Flagnande väggar. Lysrör blinkar. Matriser. JOJJE Hon fortsatte komma tillbaka hit, långt efter allt stängt, gång på gång, som en... vadheterdet... duva. Andreas stirrar på dörren längre ner i korridoren. Han känner igen sig.

28 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v JOJJE Sista gången kom polisen. Var det då? Jojje lägger sin hand om sin hals. JOJJE Hon använde en galge. De stannar vid en dörr. "319". Nycklar RASSLAR. Andreas drar ett DJUPT andetag. INT. BECKOMBERGA / RUM NATT Andreas och Janna ser sig om i rum 319. Ingelas närvaro svävar i rummet, detta desperata försök att göra ett hem. Smutsvita lakan hänger på väggarna. På en vägg har Ingela målat ett fönster med en utsikt till en sagovärld. Bokhyllorna är omkullvälta och tömda. Andreas ser upp mot takknocken där hon måste hängt och dignat. JOJJE Hon var rätt speciell. Jag kan sakna henne. Lämnade hon kvar något? JOJJE Polisen tog allt. Andreas är besviken. Jojje ser det. Hoppet växer -- JOJJE Nästan allt. JOJJE Ingela var loco, men ojoj... vilken konstnär.

29 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. BECKOMBERGA / VAKTSTUGA -- NATT Jojje knuffar ett förvaringsskåp, GNISSLAR ut det någon decimeter från väggen. JOJJE Hon levde i sin egen värld. Inte bara varheterdet, som man säger, utan verkligen, en egen värld. Han sticker in sin hand bakom skåpet och drar fram en grönvit Konsumpåse. JOJJE För henne, det fanns den här världen, din och min, man går till jobbet, handlar mat, allt är lite tråkigt, och så fanns hennes egen tomtevärld, bredvid vår. Hon ritade och skrev, allt är här. Han ska sträcka påsen till Andreas, men fastnar i rörelsen. Jojje nickar. Jag vill bara veta vad som hänt. Föser undan prylar från sitt belamrade skrivbord -- Ur konsumkassen plockar han fram spretigt fullklottrade anteckningsböcker och fotostatkopierade samtalsprotokoll. Janna rör med andakt vid omslagen. JOJJE Hon blev vansinnig när ingen trodde, hon bet rivs slogs, titta. Jojje visar upp ett ärr över halspulsådern -- JOJJE Sen hon skrev långa listor på alla som bodde där, typiskt schizofren. Janna får syn på en bild i skrivhäften. En mur. En port ingen ser. Mångfärgade fåglar som flyger bakom. En lång lista namn. JOJJE Här. Här är dom. Alla tomtarna. (till Andreas) Marika. Längst ner på listan står Marikas namn.

30 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v JOJJE Hon skrev väl dom hon kände. Du vet, alla hon bott med står med, här, hela kollektivet, vadheterdet... rubbet. Elvis står väl där nånstans med. Janna ser upp. Hennes ögon glöder. "Dom Andra?" Va? JOJJE Hette den så? Världen? Jojje lägger sin panna i veck -- JOJJE Har du läst? EXT. BECKOMBERGA -- NATT På väg bland galler och varningskyltar, tillbaka mot bilen är Janna extasisk. Det stämmer, märker du inte? Alla försvunna, dom hemlösa, Marika, dom är inte borta, dom har bara bytt sida! Bytt sida vartdå? Janna SMÄCKER handflatan över Ingelas papper -- Till nåt annat, ett samhälle i samhället, ett alternativ till den här skiten! Billampor BLINKAR. Andreas knäpper av larmet. Ingela hängde sig med en galge. INT. VOLVO -- NATT Bakom ratten drar Andreas på sig säkerhetsbältet -- Andreas nickar. Men var föddes Marika? Var växte hon upp? I kollektivet.

31 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Janna ser på namnlistan -- Hon har inte försvunnit. Hon har hittat hem. Andreas RUSAR motorn -- I/E. STOCKHOLM / VOLVO -- NATT Men tänk om. Andraes flinar. Ser ut genom fönstret. Anonyma människor passerar revy. Det kan vara han. Hon. Dom där. Vem som helst. Mitt ibland oss. Andreas ser på människorna. Var har dom tomteluvorna då. INT. KEBABERIA -- NATT Under guldtak i blingbling bland persier och svartklädda människor sitter Andreas, i kostym och petar i sin kebab. Ena dan är det onda konspirationer men så vips är det tomteland istället. Janna pratar med munnen full av falafel -- Det är fortfarande en konspiration, den är bara inte ond. Tvärtom. Det är till och med vad ordet betyder - "Con Spirare"; att andas tillsammans. Janna sneglar på en man vid bordet intill. Är han en av dem? (ler) Och schizofreni, vad betyder det? I/E. STOCKHOLM / VOLVO -- NATT Janna ser orädd ut genom rutan. Stora ögon. Världen är magisk. Det är ju det här vi har väntat på.

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika

RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika RÖdens kartongskola hade varit stängd länge. Dels hade hans elever tröttnat på att lära sig hundsaker, dels orkade han inte slicka läroböckerna lika noga längre. Och sedan Pricknallen flyttat in fanns

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo

Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Ett brott är ett brott... av Lovisa Wirdemo Tommy och Flisen hoppar av bussen vid Lilla torget i Alingsås. Skall vi sticka till godisaffären, undrar Flisen ivrigt och känner efter i byxfickan efter 50-

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Översättning: Lova Meister

Översättning: Lova Meister JAROSLAV RUDIš HIMMEL UNDER BERLIN Översättning: Lova Meister ASPEKT FÖRLAG 5 Det är ljuden vi minns. De hjälper oss att sortera, glömma bort och dra oss till minnes händelser. Världen är en ljudverkstad,

Läs mer

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007

Måndag 27 december. Publicerat med tillstånd Vingmuttern - min allra bästa vän Text Viveca Lärn Bild Eva Eriksson Rabén & Sjögren 2007 Måndag 27 december Så fort jag vaknade i morse, tänkte jag: Jag är så glad. Så särskilt glad. Varför är jag så glad idag? Julaftonen var ju över för tusen år sen. Inte hade jag tappat några nya tänder.

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det.

Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. 1 Det här är Maria. Hon har just badat och hennes mamma har bråttom. Men det har inte Maria. Hon vill inte ha bråttom, det är bara vuxna som har det. - Vi hinner inte om du ska hålla på och bråka. - Jag

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er

Stanna tiden. Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Stanna tiden Vi kan inte stanna tiden Bara sitta ned och åka med Vi kommer med musiken, åt er Vi tar ingenting för givet Vi är glada att ni kommit hit Vi kommer med musiken, åt er Vi kan inte stanna tiden

Läs mer

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA

CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA CECILIA SVENSSON DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! VAJA DET ÄR HUR ENKELT SOM HELST, DET ÄR BARA ATT FÖRÄNDRA HELA SITT LIV! av Cecilia Svensson Copyright 2011 Cecilia

Läs mer

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar

Lika barn leka häst. 33 dagar kvar Lika barn leka häst 33 dagar kvar Det ligger i kontaktboken. Brevet. Det vibrerar som ett flygplan gör, precis innan det ska sticka iväg på startbanan för att kunna lyfta. Brevet från fröken till mammis

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin

tentasalen Spökena i Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Jessika Torheden och Anders Juhlin ATLAS 2 1998 - minispex Spökena i tentasalen - Sida 1 av 8 Agrara TransLingvistiska AllmänSpexeriet Skövde presenterar ett minispex för SACO-mässan 1998: Spökena i tentasalen av Jessika Torheden och Anders

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara

Sophia höll på ute i köket. Det var antagligen bäst att ta samtalet med Madde nu, det hade ju visat sig att det bara blev värre av att inte svara Anders Han gick in i hennes vardagsrum och slog sig ner i soffan. De skulle ta kaffe och efterrätt hemma hos Sophia. Hon fixade just nu med en överraskning ute i köket. Han såg sig omkring. Det var ett

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå

Ska man hela tiden bli lurad inte få nån chans att visa upp vem man é Alla snälla ord, och fraser och sen ett knivhugg i ryggen, hejdå Drömliv Konturer av livet, och solen tittar på blänker i vattnet på människor som går Ni har badat ihop, i den kalla östersjön ingen känner den andre, kan detta va en dröm Grannen bredvid, ja han står

Läs mer

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar.

Kapitel 1, klassen. När hon satt sig ringer mobilen, hon springer till väskan och svar. ÖN Kapitel 1, klassen Sandra är en tjej på 12 år, hon har ljust långt hår, hon är ganska kort, hon har fräknar i hela ansiktet. Ganska söt faktiskt. Sandra sitter i det lilla klassrummet med gråa väggar.

Läs mer

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död.

Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch.

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Varulven Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Jag bor ute på landet så det är ganska långt till skolan så jag

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om.

Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. 4 Inte minns hon allting, det stämmer inte, på den punkten har hon fel. Möjligen stämmer det att hon minns just detta som hon berättar om. Men mellan ett som hon minns och ett annat som hon också minns

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911

BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 BLUNDA VÄRLDEN TYST Christoffer Mellgren 040911 Roller: Dottern, Pappan, Mamman SCEN ETT Dottern dansar sakta runt med slutna ögon. Med henne dansar mamman och Pappan. De snurrar, hand i hand, genom tid

Läs mer

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media

medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media medan mörkret faller Anna Lihammer historiska media 3 1934 5 måndagen den 26 november anatomiska institutionen, uppsala prolog Runtomkring honom var allt svart. Inte svart som mörker, utan bara svart och

Läs mer

GLÖD (tidigare "Byrån") Ett kortfilmsmanus av Arman Borghem

GLÖD (tidigare Byrån) Ett kortfilmsmanus av Arman Borghem GLÖD (tidigare "Byrån") Ett kortfilmsmanus av Arman Borghem Arman Borghem Version 4 Vikingavägen 17 Senast ändrad 2012-01-16 149 30 Nynäshamn +46 (0)73 972 00 05 ii. ROLLER RASMUS - snubbe som springer

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Pjäs till Piratresan En drake på besök Piratresan 31 st Rekvisita

Pjäs till Piratresan En drake på besök Piratresan 31 st Rekvisita Pjäs till Piratresan I pjäsen En drake på besök träffar ni 29 pirater samt måsarna Mårten och Måns. Hela gänget håller till på Alfabetsön när de inte seglar runt på de sju haven på skeppet Salta Maria.

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Mina nio liv utan röd tråd

Mina nio liv utan röd tråd Mina nio liv utan röd tråd Marie Lind Strömblad Sida 1 Mina nio liv utan röd tråd Copyright 2012, Marie Lind Strömblad Ansvarig utgivare: Marie Lind Strömblad Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1397-2

Läs mer

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick.

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick. 6. Jamila kunde inte somna natten innan det var dags. Hon försökte ligga så still som möjligt, så Kamal inte skulle bli orolig och förstå att någonting var i görningen. Han skulle iväg på morgonen och

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en

ska säga att kycklingen smakade bra, en kod, som om det var tolv år och lekte en När hjärtat har väntat Leendet från söndagen får henne att drömma sig bort. Hon kan fortfarande inte tro det. Snart är Åke där. Om igen rättar Berit till kuddarna i soffan. Listerna och dörrkarmarna skiner

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer