TOBIAS (52); en man med svart hästsvans och demoniskt välansat skägg visar vägen nedför en korridor.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TOBIAS (52); en man med svart hästsvans och demoniskt välansat skägg visar vägen nedför en korridor."

Transkript

1 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v UPPTONING TILL: INT. ORDO SERPENTIS / KORRIDOR -- DAG TOBIAS (52); en man med svart hästsvans och demoniskt välansat skägg visar vägen nedför en korridor. Han bär svarta löst sittande bomullskläder och i hans nacke, bakom hästsvansen skymtar en tatuering av en matris. TEXT ÖVER BILD: "Ordo Serpentis, Dag Månad 2006" Bakom honom ger Andreas Janna en blick. "Vilken sektkoko." Janna svarar med en blick. "Sexig." Interiören är anonymt postfolkhemsk: sterilt och funktionellt åttiotal, som vilket Folkuniversitet eller ABF som helst. Människor passerar dem. Omfamnar Tobias. Ler åt dem. De går vidare -- dörr efter dörr glider förbi. Andreas blickar in i ett -- KONTORSRUM -- helt tomt, sånär som på madrasser på golvet och ett stormkök. -- fortsätter förundrad, vidare, in i -- INT. ORDO SERPENTIS / INRE RUM -- DAG I ett anonymt kontorsrum vänder sig GUILLOUME (45) mot dem. Han är en vardaglig man i jeans, KappAhl-tröja och begynnande flint. Tobias och Guilloume kramar om varandra. GUILLOUME (skakar hand) Guilloume. Andreas Svensson. Janna. *[Musiken tystnar.] TOBIAS Dom undrar om en...? Marika Klingberg. Svensson.

2 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Vi har gift oss. Guilloume och Tobias byter blickar. Tobias stänger dörren efter sig. Är hon här? GUILLOUME Jag kan inte lämna ut våra medlemmar. Är hon kvar? GUILLOUME Dom som är här måste känna sig fria. Hela verksamheten bygger på det. Men jag vet att hon varit här - hon var här med en man med skadat öra, ett år sen, drygt..? Guilloume röjer inte en min. Vi vill bara veta vad som hänt. GUILLOUME Jag är ledsen. Nej det är du inte. Guilloume håller upp dörren åt dem. Janna förstår -- Om jag går med då, hur är det då? Har ni plats för två pers till? Guilloume funderar -- INT. ORDO SERPENTIS / KONFERENSRUM -- DAG Ett ordinärt konferensrum. Whiteboard på väggen, fikabord med termosar. Ett dussintal medlemmar hjälps åt. De flyttar undan bord, möblerar om. Ställer fram stolar i en ögonformad cirkel. Janna räcker Andreas två stolar. Skeptisk ställer han in dem i cirkeln.

3 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Sätter sig ner. Mitt emot, på en av stolarna, sitter Leif. Ögonen hårt fastspända på Andreas och Janna. TEXT ÖVER BILD: "23 MARS 2005 FÖRSVANN MARIKA KLINGBERG." NEDTONING TILL SVART. "ETT ÅR SENARE DÖK AFFISCHER UPP LÄNGS SVERIGES GATOR - TEXTER SOM PÅSTOD AVSLÖJA SANNINGEN BAKOM FÖRSVINNANDET. "DENNA HISTORIA BASERAS PÅ DEM." LJUDET av en filtpenna som KRAFSAR mot papper. UPPTONING TILL: INT. S LÄGENHET -- DAG En kvinnas hand SKRIVER svarta bokstäver över ett vitt ark. Mening fogas till mening. En av dem GLÖDER: "ÖVER TJUGO TUSEN SVENSKAR HAR FÖRSVUNNIT." (O.S.) (viskar) Över tjugo tusen. Försvunnit. FLASH TILL: Människor guppar intill varandra. En knapp armslängd ifrån, och absolut kontaktlöst vajar de framåt -- (V.O.) Det enda märkliga är att det inte är fler. KLIPP TILL: Janna pratar med en kvinna vars hem är en kundvagn. Hon värmer sig i en sliten svensk flagga. Andreas visar upp ett foto på Marika. KLIPP TILL: Andreas kastar sig bakåt, faller hejdlöst omkull på asfalt. En död kvinna. Zarah. Blåsfrusen. Livlös. INT. S LÄGENHET -- DAG "...ATT DET INTE ÄR FLER." Tuschpennan VISPAR över arket -- fyller det med tecken -- En ny mening GLÖDER:

4 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v "VI TRODDE VI VAR DOM ENDA SOM LETADE." (O.S.) Vi trodde vi var dom enda som letade. Bilderberg och Leif utanför ett behandlingshem -- BILDERBERG -- Hon är Ingelas dotter. FLASH TILL: KLIPP TILL: Leifs stora kroppshydda som ruskar i Ingelas slappa kropp. Livlösa ögon. Jag vet det. BILDERBERG Är det nån som vet vart alla tar vägen så är det hon. KLIPP TILL: Bilderberg räcker fram ett nytaget svartvitt foto på Andreas och Janna -- BILDERBERG Hitta henne innan dom. INT. S LÄGENHET -- DAG "...HITTA HENNE INNAN DOM." Spretig handstil. Maniska ögon. Spåren ledde till en annan Marika. Meningen GLÖDER: "SPÅREN LEDDE TILL EN ANNAN MARIKA" Hon försökte inte ringa? FLASH TILL: Nej. FEROZ Men hon pratade om mig? Feroz skakar på huvudet. FLASH TILL:

5 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v I sitt arbetsrum stirrar Andreas på Jannas skärm: ett fullmatat Excel-ark skimrar. Ordo Serpentis - en sorts självutvecklingsgrupp fast hardcore... KLIPP TILL: SVART skärm. Ovanpå: en photoshoppad Marika med svart kajal, blek hy, och svarta änglavingar, i ett klaustrofobiskt rum. Shit. "Vad?" Det är er sajt. Andreas för musen över till en länk märkt "KOM HEM" -- KLICKAR -- men -- VITRUTA över skärmen: "DET GÅR INTE ATT HITTA Kan man inte komma åt den? Inte utan hårddisk. Andreas stirrar på skärmen. INT. S LÄGENHET -- DAG Text GLÖDER: "HAN SKULLE FÅ SVAR HAN INTE VILLE HA." (O.S.) Han skulle få svar han inte ville ha. Janna klottrar arket till bredden. Andreas och Janna kliver ut i natten. Framför dem tornar Beckomberga. FLASH TILL: FLASH TILL: I ett övergivet kontorslandskap DRÄMMER Leif knytnäven i Andreas ansikte. FLASH TILL:

6 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Marika bakom ratten i designerklänning i pärlörhängen i svart rinnande kajal och gråter till Nine Inch Nails -- INDREK (med blodiga tänder) Jag vill ju bara veta! Håll käften! Utan ett ord DRAR Andreas på sig sin rock. Vart ska du? Andreas sliter upp vindsdörren. (mellan tänderna) Jag ska fan ha tag på henne. INT. S LÄGENHET -- DAG RRITSCH. SCCHRATS. Janna avslutar med att DRA stora bokstäver över hela arket -- tre ord -- "SANNINGEN OM MARIKA." TEXT ÖVER BILD: "DEL 3" UPPTONING TILL: INT. ORDO SERPENTIS / KONFERENSRUM -- DAG FLASH TILL: FLASH TILL: NEDTONING TILL SVART I en ögonformad cirkel sitter människor på stolar. Guilloume på en av dem. (V.O.) Guillome sa att människor inte kom dit för att gå med i en sekt, utan för att bli kvitt en. Ansikte följer efter ansikte. En man -- en kvinna -- en ung -- en gammal. En som är orolig -- en som är ledsen -- en som söker. Alla lyssnar uppmärksamt. (V.O.) Jag förstod vad han menade. Vi går omkring i samma märkeskläder, lyssnar på samma listmusik, pratar om samma nyheter och delar samma

7 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (V.O.) bentro på nån sorts lycka genom välfärd, karriär och lördagsshopping med kärnfamiljen. -- Och så Janna. Framåtlutad, mot mitten -- Andreas med armarna i kors Leif med blicken fäst på Andreas. Alla ett unikum. I CIRKELNS MITT (V.O.) Om inte det är en sekt så vet jag inte. -- som en iris i ett öga, sitter JOHANNA (42), en kvinna i affärsdräkt. Hennes mun rör sig när hon pratar. (V.O.) Ordo Serpentis syfte var avprogrammering. Människor kom till dem för att bli fria. LJUDET kommer tillbaka. JOHANNA Skammen är som cancer. Jag har tänkt på att ta livet av mig. Leif kan inte låta bli att lyssna. JOHANNA Jag menar, jag har allt man kan önska sig. Ett bra jobb, en bra man, fina barn, en sommarstuga vid havet, men ändå känner jag en sån besvikelse. Janna nickar. Känner igen sig. JOHANNA Jag kan sitta där, när vi för en gångs skull får tid tillsammans, hela familjen, på lördagskvällen framför chipsskålen och teven, och känna mig besviken. Och då kommer skammen. Jag är så fruktansvärt bortskämd. GUILLOUME Vem är det som säger det? Det är jag. JOHANNA GUILLOUME Och var kommer det ifrån?

8 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Johanna kämpar med svaret. HOLMBERG (68) ler mot henne -- DANIELLA (O.S.) Jag köper rätt kläder, jag pratar om rätt teveprogram på måndagsfikat, jag skrattar när man ska. DANIELLA (33) sitter i mitten -- En oändlig sorg: DANIELLA Men alla bara tystnar. Och så stirrar dom... det är som att jag inte fanns. JOHANNA Men om du slutar göra rätt då, om du bara gör som du vill, vem är du då? GUILLOUME Eller vem vill du vara? DANIELLA...Jag vet inte längre. Johanna kramar Daniella. Leif tar in orden. GUILLOUME Det är aldrig försent. Andreas tittar på sin klocka, SUCKAR ljudligt. Maikki letar svar. MAIKKI Vad ska jag göra då? Ska jag hamna på gatan? GUILLOUME Vore det farligt? MAIKKI Klart som fan det är. GUILLOUME Och varför tror du det är så? Leif stirrar på Guilloume. OSYNLIGT KLIPP TILL: OSYNLIGT KLIPP TILL: OSYNLIGT KLIPP TILL:

9 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v ADNAN Det är studenten till sommaren, och sen är det väl meningen att jag ska börja plugga, börja jobba, fixa bostad, familj, allt det där, men jag vill inte. Jag vill inte. Vad vill du då. Nåt annat. ADNAN Janna känner igen sig. Vaddå. ADNAN Jag vet inte. Men säg. GUILLOUME Andreas stirrar på ynglingen. Han ser -- Marika, i mitten, på stolen -- MARIKA Inte så mycket. Andreas ser Adnan igen -- Men rösten är fortfarande Marikas -- Janna reser sig -- ADNAN (med Marikas röst) Att få välja själv kanske. Nu får det vara nog med psykfall. Andreas letar i fickan, får upp ett skrynkligt foto av Marika Men Janna tar platsen i mitten. Sätter sig ner. Leif lutar sig framåt. Minns ni den där pianisten dom hittade på en strand i England, han som ingen visste vem han var? Jag har alltid känt mig som honom.

10 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Var inte han fejk? Janna nonchalerar det -- Plötsligt fanns jag bara till i land jag inte valt. Men det gjorde inget, inte i början i alla fall, för det var som att jag hade en liten röst i mig som sa att jag hörde hemma nån annanstans. Jag väntade på att nåt skulle hända, men inget hände. Jag var fast där, bland en massa människor jag aldrig förstod. Och den där lilla rösten, den tystnade. Sen träffade jag Marika. Leif spetsar öronen. Janna betonar hennes namn: Marika Klingberg. Hon och Andreas ser sig om efter reaktioner. Leif följer spänt reaktionerna. Men de uteblir. Hon växte upp i ett spejsat kollektiv med sin ännu mer spejsade mamma. Allt jag lärt mig avfärda som fantasier var verkligt för henne. Hon skapade liksom världen själv, precis som hon ville ha den, den var magisk och meningsfull och jag fick dela den med henne. Leifs hjärta börjar dunka. Hon visade mig hem. Vad hände? Janna ser på Andreas. Ja vad hände egentligen? Hon försvann.

11 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Hurdå. Det gick rätt fort. Marika blev kär. Hennes mamma sattes på dårhus. Minnen rycker i Leifs ögon. Hans hand darrar. Han knyter den till en näve. Drömprinsen tyckte det var bäst så. Det tyckte alla. Om du säger det. Andraes och Janna stirrar på varann. Han knådade om henne till en våt liten medelklassdröm och sen försvann hon. Andreas knyter nävarna. Vet du nåt om vart hon tog vägen? Jag hade hoppats det var nån här som...? Församlingen skruvar på sig. Om du kan berätta nåt mer. Vadsomhelst. Jag kan. Jag som var gift med ängeln, jag kan berätta lite. Andreas stirrar på Janna. Hon knullade en hallick, kanske fler. Sen satt hon där och åt middag med mig, skål skål. Sa inte ett ord. Hon bara stack. Guilloume känner med Andreas -- Där har ni henne. Marika Klingberg. Vem fan nu det är.

12 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Har du nån aning vart hon...? Jag vet inte ens om hon lever. Men varför? GUILLOUME Vad är det för djävla fråga. GUILLOUME Varför sa hon inget? Varför träffade hon andra? Varför försvann hon? Jag har försökt resonera kring det, men.. hur man kan... det går fan inte att förstå. Hon sa aldrig något? Inte till mig. JOHANNA Var hon lycklig? Va? JOHANNA Men vad tyckte hon om? Hur ville hon ha det? Andreas blir pressad -- Det blir tyst....hon ville väl ha det som jag. Andreas förstår vad de tänker. GUILLOUME (pekar mot mitten) Om du vill berätta... Hon fick fan göra som hon ville! Jag har aldrig tvingat henne till något! Han möter bara tystnad. GUILLOUME Varför tror du hon kom hit? Andreas reser sig så häftigt att stolen SLÅR I GOLVET --

13 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Om det är nån av er som har en ryggrad bland allt newage-flum så säg vad ni vet, annars kan ni sitta här och ruttna i era djävla ilandsproblem! De andra sitter tysta. Leif betraktar honom. JOHANNA (tyst) Om jag visste nåt så... Guilloume pekar mot stolen i mitten. Sätt dig. Andreas stirrar på dem i ursinne -- INT. VILLAN / SOVRUM -- DAG Kläder på golvet framför en urvräkt garderob -- Pappersarket hänger mot fönstret -- "VAD VILL NI?" INT. VILLAN / VARDAGSRUM -- DAG Prylar och böcker spridda över ett oljat ekgolv -- Villan i kaos -- Med vilt stirrande ögon ser sig Andreas omkring. EXT. GARAGE -- DAG Innanför garageporten står en stege uppställd mot en taklucka. Uppifrån hörs DUNSAR INT. GARAGE / VIND -- DAG På en välordnad vind kastar Andreas runt saker, letar efter ledtrådar, efter något han missat. Ikeahyllor delar av vinden i två hälfter, som en vägg. Andreas RIVER omkull en tom lagerhylla och -- ser -- På andra sidan hyllväggen -- Ett dolt rum. INT. GARAGE / VIND / DOLT RUM -- DAG Med hänförda ögon träder Andreas in -- Rummet är inrett som en saga och påminner om Jannas lägenhet i Stockholm.

14 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Fantasy-föremål. Rollspel. Märkliga böcker. En skivspelare och en back vinyl. Teckningar. En vattenpipa. Marikas personliga saker. Andreas hör sin egen röst: (V.O.) Hon fick göra som hon ville! Han ser sig om bland tingen. (V.O.) Jag har fan aldrig tvingat henne till något! Ett askfat med cigaretter. Rött läppstift över vita filter. Bredvid ligger -- TVÅ TECKNINGAR -- Ett ungt älskande par, i varandras famn. Flickan ser ut som Marika. Pojken liknar Andreas. -- Nästa teckning föreställer samma pojke. Med en spänd båge skjuter han en pil genom en gammal gubbes hals så blodet skvätter. -- sjunker ner i en tronliknande sammetsfåtölj, invid ett lågt opiumbord. Ser sig om -- På bordet står ett sirligt ornamenterad skrin. Han lyfter på locket. Däri ligger ett tiotal förpackningar av samma läkemedel. Han tar upp en ask, synar den. "ZOLOFT". Han öppnar förpackningen. Pillren finns kvar. Flera dussin. Orörda. INT. VILLAN / ARBETSRUM -- DAG Dataskärmen lyser i Andreas bleka ansikte. PÅ SKÄRMEN: "WWW.FASS.SE" Längre ner... en beskrivning: "ZOLOFT (120 mg) ANTIDEPRESSIVUM" Rösten ekar:

15 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (V.O.) Hon fick fan göra som hon ville! Andreas begraver ansiktet i sina händer. EXT. ÅTTIOTALSHUS -- NATT Regn droppar från Andreas rock. Håret genomblött. I dörröppningen står Guilloume i läsglasögon och håret på ända. Medlidande i blick. INT. ORDO SERPENTIS / KONFERENSRUM -- NATT Konferensrummet är stort och ödsligt på natten. Stolarna står kvar i en cirkel. Alla tomma, alla utom en, där Guilloume sitter. I mitten sitter Andreas, oändligt olycklig. Jag har kanske gjort som man ska. Gått på mitten av vägen. Men det har aldrig varit något problem, ingen har tvingat mig. GUILLOUME Alla är olika. Jag var lycklig! Andreas pausar för att andas. Orden gör honom rädd....men hon var kanske inte det. Guilloume ser på honom i medlidande. Varför sa hon inget? Han tänker inte gråta. Kunde hon inte sagt något? Guilloume tar sin stol och sätter sig i cirkeln, bredvid Andreas. Börjar tala. (V.O.) Marika hade varit där, men bara en gång.

16 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (V.O.) De kunde inte göra något för henne, sa Guilloume. Hon var redan fri. EXT. ÅTTIOTALSHUS -- NATT Utanför entrén trär Andreas på sig sin ytterrock. Männen tar farväl. (V.O.) När han ändå bad henne stanna ville hon inte. Hon hade fått kontakt med Lilith, en gammal vän, sa hon, och skulle åka till henne och dom andra. Längre ner på gatan står en tevebuss. Dörren slår igen efter Andreas. (V.O.) Hon sa bara så. Dom Andra. INT. VINDSKUPA -- DAG Andreas bläddrar bland läderinbundna ark. Teckningar av människor med fågelhuvuden, underliga bilder, texter med spretigt bläck. En handgjord saga. Jag fick den av Marika. Som avskedspresent. Andreas viker ihop boken. Framsidan pryds av en text. "SAGAN OM DOM ANDRA AV INGELA KLINGBERG. NOVEMBER 1975." Ingela brukade berätta den för oss. Så vaddå? Jag vet inte. Vem gör det då? Ingela. Andreas fnyser. Eller hur.

17 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. SEKELSKIFTESHUS / TRAPPUPPGÅNG -- DAG Janna drar Andreas mot ytterdörren -- Det är det närmsta familj Ingela hade! Jag kan inte lämna allt och åka femtio mil för en sagobok! I/E. SEKELSKIFTESHUS / TEVEBUSS -- DAG GENOM EN VINDRUTA -- ser vi Janna och Andreas träder lämna en entré -- JIRAIR (O.S.) Borde vi inte följa efter? Utanför Andreas Volvo argumenterar de häftigt. BAK I BUSSEN -- sitter Leif, bleksvettig och darrande. Leif ROSSLAR. JIRAIR Hallå, jag sa att dom är -- Det finns inget där. JIRAIR Vadå, det var ju där hon dog, Ingela. Hon kanske -- Jag ska inte dit! Det finns... ingen... anledning. Jirair ser på sin chef. Han har blivit gammal och trasig. Leif ser vad han tänker. Svarta ögon. EXT. SEKELSKIFTESHUS -- DAG Utanför Andreas Volvo fortsätter konflikten -- Dom pratade med henne i timmar varje dag. Det finns protokoll, utskrifter --

18 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Bakom dem går två civilklädda män in genom porten. Janna vänder sig om. Ser på dem. (sänker rösten) Det kanske står vem Lilith är. Andreas mobil RINGER -- han sliter upp den -- "KONTORET." Mobilen RINGER. Jag sitter löst till som det är. Och varför tror du att det är så? Blir jag av med jobbet... jag kan inte bo kvar i huset. Och varför tror du att det är så? Andreas tröttnar, SVARAR. Andreas?! Marika då? Ska du bara låta det fortsätta? Nej. Från luren sprakar "Hallå?" Det klarar han inte. Du kan jag ringa tillbaks? (paus) Jag förstår det. Ja jag vet. Men för helvete, jag ringer tillbaks säger jag ju. Andreas knäpper av mobilen. Pekar med fingret mot Janna -- EXT. MOTORVÄG -- DAG Volvon SUSAR i omkörningsfilen -- förbi en vägskylt -- "STOCKHOLM 263"

19 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. VOLVO -- DAG Janna bakom ratten. Andreas sitter bredvid, läser ur den läderinbundna sagan. INT. KONTOR -- DAG (V.O.) "En gång för länge sedan bodde Dom Andra i en enda jättefamilj på en och samma jättestora äng. Daniella, med kaffemugg i handen, ser sig om. Tre KOLLEGOR sitter vid ett lunchbord. (V.O.) Det var gubbar och gummor och spöken och alla gjorde precis vad som föll dem in. Daniella slår sig ner intill dem, ler, utan att de märker. Skrattar när han tror är rätt. INT. VARDAGSRUM -- NATT En make och en pojke (6) och en flicka (8) i en soffa framför chips och dip och tevens underhållningsprogram. (V.O.) "Allt var vackert och farligt och man stannade aldrig så länge att vildhavren tog slut." I soffan sitter också Johanna, men hon blickar ut genom fönstret istället, ut i natten. Och hon hatar sig själv för det. INT. TEVEBUSS -- DAG Leif sitter kvar i skåpbilen. Trycker sin mobil mot örat. Lyssnar på en KOPPLINGSTON. I hans nacke blämmar hans födelsemärke. (V.O.) "Man dansade mycket och barnen var många och allas som det kan bli om man lever farligt och gör vad som faller en in." JOHN (V.O.) (genom telefonen) Det är John? I andra handen håller Leif fotot på Marika.

20 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Hallå? JOHN (V.O.) Leif stirrar på Marika. Hej det är pappa. Andra änden blir tyst. INT. VOLVO -- DAG Andreas bakom ratten. Fotot på Marika hänger från instrumentbrädan. Janna sitter bredvid, läser ur sagan. Ögonen svämmar över av minnen. EXT. STOCKHOLM -- NATT GENOM ÖVERVAKNINGSKAMERA: Andreas volvo passerar en vägtull -- Fastnar på en bild -- I/E. STOCKHOLM -- DAG Janna ser upp från sin laptop, ut genom sitt fönster: På en trottoar ligger ett övergivet hem av filtar och kartonger. En skylt: "Snälla hjälp en hemlös." Bakom: tomma fönster. " m2 LEDIGA LOKALER!" (V.O.) "Allt var liksom allas för varför ska man äga när det mer än nog åt alla?" Vid en taxikö slåss två män slåss om vem som kom först. Människorna myllrar intill varandra, anonyma. Kvällstidningars löpsedlar. "SLOGS BLODIG - AV FRÄMLING"... "LÅGKONJUNKTUREN KOMMER I VÅR" -- Stora affischer reklam för ett bilmärke. "körglädje, körglädje, åkglädje, åkglädje, åkglädje, åkglädje" Andreas bakom ratten, blicken fäst på vägen. EXT. BECKOMBERGA -- NATT Byggkranar och cementblandare. TEXT ÖVER BILD: "Göteborg, Dag Månad 2006" Volvons strålkastare lyser upp en skylt: "Beckomberga. Här byggs nya bostäder. Obehöriga äga ej tillträde."

21 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Andreas och Janna kliver ut i natten. Framför dem tornar en övergiven byggnad. Andreas låser bilen. Nu då? Hennes skötare, Jojje, han jobbar kvar. Är det inte stängt? Jo. Janna stöter till Andreas bil. Billarm TJUTER. Larmet TJUTER. Han är väktare. (ler) Man kan ringa också. En ficklampa STRÅLAR genom mörkret -- INT. S LÄGENHET -- NATT I ljuset från teven sitter Leif och sin son John med varsin pizza. PÅ TEVEN -- badar farbror Melker med barnen. De skrattar så de kiknar. John dricker coca-cola. Leif är inne på sin tredje starköl. JOHN (utan att se på Leif) Vad är du? Hur menar du? JOHN Men vad jobbar du med? Se på filmen nu. Johns besvikelse går att ta på.

22 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Leif märker den. Vad har du hört mamma säga? Om mig alltså? Ingenting. JOHN Barnen på Saltkråkan SKRATTAR så de kiknar. Jag jobbar för Sverige. John vänder sig om. Ser på sin pappa -- Leifs käkar maler. John nickar. JOHN Vaddå? Med vaddå? Du måste lova att inte berätta för nån. Inte för mamma, inte för kompisarna, inte nån, fattar du? Säg "jag lovar, pappa". Jag lovar. JOHN "Jag lovar, pappa." JOHN Jag lovar, pappa. En sorts frid över Leif. Sverige har problem. Riktigt stora problem. Människor försvinner, jättemånga. Inte bara slödder utan helt vanliga - knegare, affärsmän, poliser, alla möjliga. JOHN Är det dåligt? Om alla affärsmän försvinner, vad händer med affärerna då? Leif rufsar runt i Johns hår. Hans fingrar snuddar vid födelsemärket. JOHN Var tar dom vägen?

23 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v (nöjt) Det är det pappa jobbar med. JOHN Vad tror du? Jag har mina tankar. Vaddå? Kom. JOHN Leif vinkar åt John att komma närmare. Sonen tvekar, men övervinner sin rädsla. Går närmare. Lägger örat till Leifs mun. Lyssnar på vad Leif viskar. Ögonen sprakar. På riktigt? JOHN Leif lägger huvudet på sned. JOHN Kan man åka dit? Kanske. Leifs röst är mjuk. Jag hoppas det. Pappa och son byter varma blickar. Så mjukt Leif kan lägger Leif sin grova hand på pojkens smala skuldra. Skulle du vilja det? John nickar entusiastiskt -- JOHN Om mamma följer med - jag ska fråga henne -- Besvikelsen blixtrar och Leif GRABBAR tag i andra armen, RUSKAR hårt -- John GRÅTER -- Är du trög eller?! Du ska hålla käft! Käft!

24 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Förlåt! JOHN -- SKRIKER -- Djävla unge! Leif slutar ruska. JOHN Jag ska inte säga nåt! Jag ska inte! John SNYFTAR. Hans arm hänger i en onaturlig vinkel. Skräcken växer i Leif -- SIRENER. EXT. S HYRESHUS -- NATT Saftblandare BLINKAR gult. Bakdörrar öppnas och ambulansmän skjuter in John på en bår, in i innanmätet av en ambulans. Johns mamma Ylva hoppar in, släpper inte taget om Johns hand. Leif kliver efter men -- YLVA Han ska inte med! Ylvas händer haglar över Leif. Hon slår honom, på bröstet, i ansiktet. Han låter henne. YLVA (mot ambulansman) Han ska inte med! Han ska inte med! (med smärta) -- Jag är hans pappa. YLVA Han ljuger! Det är han inte! Vad är det för pappa som gör så! Leif visar upp sitt födelsemärke i nacken. Grabben har likadant. Ni kan väl se efter. Ylva ser på Leif. Hennes hat bränner i honom.

25 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. SAHLGRENSKA / KORRIDOR -- NATT Ett larm TJUTER. Leif och Ylva står på varsin sida av en korridor. Skadade människor och sjukvårdare haltar och rusar förbi. Ylva ser inte på honom. Hon stirrar mot en uniformerad polis som står längre bort i korridoren. YLVA Du njöt av det. Du tyckte fan det var skönt. Det är inte sant. YLVA Att få vrida armen av dom du hatar. Leif vänder ner blicken. Leif darrar. Ylva FNYSER. YLVA Vi är bara nåra djävla stand-ins för henne, eller hur. YLVA Det är därför du hatar oss. För att vi inte är Ingela. Det är inte sant. Jag känner för honom. Ylva blänger -- och släpper taget om väggen. Leif följer henne med blicken. Ser henne gå bort till polisen. Ser henne berätta och gråta och peka på Leif. Ser polisen gå mot honom, med handen vilande över tjänstepistolen. Ylva stannar kvar. Trasig av gråt. Leif lossnar från väggen. INT. S LÄGENHET -- NATT TV4's "LET'S DANCE" på teven. På bordet ligger ett öppnat paket METADON och en engångskanyl.

26 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v I sin soffa lossar Leif på en livrem runt hans uppkavlade arm. En kanyl sticker ut ur armvecket. I blekt teveljus låter han drogen sjunka in i honom. På teven dansar Anna Book med sin kavaljer. Publiken LJUBLAR. Leif sitter kvar i soffan. Så lycklig han kan bli. EXT. BECKOMBERGA / VAKTSTUGA -- NATT Ett fönster lyser i natten. JOJJE (62) och Janna sitter i vaktstugan och pratar, glada över att se varandra. Andreas står vid ingången till vaktstugan, ser ut mot parkeringen. Han ser -- EXT. BECKOMBERGA / VAKTSTUGA -- DAG PÅ PARKERINGEN -- FLASH TILL: -- är det dag. Solen gassar. Grusdamm hänger i luften. En skruttig volkvagn vinglar in på parkeringen. Marika och Andreas - tio år yngre - kliver ur framsätet. Marika, i jeans och svart top, ser upp mot byggnaden med olust. Andreas, i skjorta och pressade byxor, lägger sin beskyddande arm om henne. I VAKTKUREN står den äldre Andreas och ser på -- Sig själv, tio år yngre, leda Marika uppför grusgången, upp mot gallerklädda fönster -- INT. BECKOMBERGA / RUM DAG FLASH TILL: Ingela vrider sina alabastervita senor om Marika, kramar så hårt hennes förtvinade muskler kan -- INGELA Du är gjord för nåt större, för nåt större är du gjord. Du vet det, du vet det! Marikas är livrädd. Hennes ögon tårar.

27 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Ingela kysser dem. Dricker salt från hennes kind. INGELA Jag har en kateter. Den går från mig, in i dig, in i dig. Andreas klarar inte längre att se på -- INT. BECKOMBERGA / KORRIDOR -- DAG FLASH TILL: Långt bort från rum 319 faller Marika ner på golvet. Bryter samman, skälver. Andreas lägger sina armar om henne, försöker trösta. Så ja. Så ja. YLANDEN från galna människor. MARIKA Jag vill inte bli sån. Det kommer du inte. MARIKA Du får inte lämna mig. Andreas kysser hennes panna. Lova. MARIKA Korridoren är lång. Marika liten. Jag lämnar dig inte. INT. BECKOMBERGA / KORRIDOR -- NATT Andreas, tio år äldre, stirrar framför sig. Minnet tydligt som igår. Han går nedför korridoren, bredvid Janna och Jojje. Flagnande väggar. Lysrör blinkar. Matriser. JOJJE Hon fortsatte komma tillbaka hit, långt efter allt stängt, gång på gång, som en... vadheterdet... duva. Andreas stirrar på dörren längre ner i korridoren. Han känner igen sig.

28 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v JOJJE Sista gången kom polisen. Var det då? Jojje lägger sin hand om sin hals. JOJJE Hon använde en galge. De stannar vid en dörr. "319". Nycklar RASSLAR. Andreas drar ett DJUPT andetag. INT. BECKOMBERGA / RUM NATT Andreas och Janna ser sig om i rum 319. Ingelas närvaro svävar i rummet, detta desperata försök att göra ett hem. Smutsvita lakan hänger på väggarna. På en vägg har Ingela målat ett fönster med en utsikt till en sagovärld. Bokhyllorna är omkullvälta och tömda. Andreas ser upp mot takknocken där hon måste hängt och dignat. JOJJE Hon var rätt speciell. Jag kan sakna henne. Lämnade hon kvar något? JOJJE Polisen tog allt. Andreas är besviken. Jojje ser det. Hoppet växer -- JOJJE Nästan allt. JOJJE Ingela var loco, men ojoj... vilken konstnär.

29 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v INT. BECKOMBERGA / VAKTSTUGA -- NATT Jojje knuffar ett förvaringsskåp, GNISSLAR ut det någon decimeter från väggen. JOJJE Hon levde i sin egen värld. Inte bara varheterdet, som man säger, utan verkligen, en egen värld. Han sticker in sin hand bakom skåpet och drar fram en grönvit Konsumpåse. JOJJE För henne, det fanns den här världen, din och min, man går till jobbet, handlar mat, allt är lite tråkigt, och så fanns hennes egen tomtevärld, bredvid vår. Hon ritade och skrev, allt är här. Han ska sträcka påsen till Andreas, men fastnar i rörelsen. Jojje nickar. Jag vill bara veta vad som hänt. Föser undan prylar från sitt belamrade skrivbord -- Ur konsumkassen plockar han fram spretigt fullklottrade anteckningsböcker och fotostatkopierade samtalsprotokoll. Janna rör med andakt vid omslagen. JOJJE Hon blev vansinnig när ingen trodde, hon bet rivs slogs, titta. Jojje visar upp ett ärr över halspulsådern -- JOJJE Sen hon skrev långa listor på alla som bodde där, typiskt schizofren. Janna får syn på en bild i skrivhäften. En mur. En port ingen ser. Mångfärgade fåglar som flyger bakom. En lång lista namn. JOJJE Här. Här är dom. Alla tomtarna. (till Andreas) Marika. Längst ner på listan står Marikas namn.

30 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v JOJJE Hon skrev väl dom hon kände. Du vet, alla hon bott med står med, här, hela kollektivet, vadheterdet... rubbet. Elvis står väl där nånstans med. Janna ser upp. Hennes ögon glöder. "Dom Andra?" Va? JOJJE Hette den så? Världen? Jojje lägger sin panna i veck -- JOJJE Har du läst? EXT. BECKOMBERGA -- NATT På väg bland galler och varningskyltar, tillbaka mot bilen är Janna extasisk. Det stämmer, märker du inte? Alla försvunna, dom hemlösa, Marika, dom är inte borta, dom har bara bytt sida! Bytt sida vartdå? Janna SMÄCKER handflatan över Ingelas papper -- Till nåt annat, ett samhälle i samhället, ett alternativ till den här skiten! Billampor BLINKAR. Andreas knäpper av larmet. Ingela hängde sig med en galge. INT. VOLVO -- NATT Bakom ratten drar Andreas på sig säkerhetsbältet -- Andreas nickar. Men var föddes Marika? Var växte hon upp? I kollektivet.

31 Sanningen om Marika A. Weidemann avsnitt3 v Janna ser på namnlistan -- Hon har inte försvunnit. Hon har hittat hem. Andreas RUSAR motorn -- I/E. STOCKHOLM / VOLVO -- NATT Men tänk om. Andraes flinar. Ser ut genom fönstret. Anonyma människor passerar revy. Det kan vara han. Hon. Dom där. Vem som helst. Mitt ibland oss. Andreas ser på människorna. Var har dom tomteluvorna då. INT. KEBABERIA -- NATT Under guldtak i blingbling bland persier och svartklädda människor sitter Andreas, i kostym och petar i sin kebab. Ena dan är det onda konspirationer men så vips är det tomteland istället. Janna pratar med munnen full av falafel -- Det är fortfarande en konspiration, den är bara inte ond. Tvärtom. Det är till och med vad ordet betyder - "Con Spirare"; att andas tillsammans. Janna sneglar på en man vid bordet intill. Är han en av dem? (ler) Och schizofreni, vad betyder det? I/E. STOCKHOLM / VOLVO -- NATT Janna ser orädd ut genom rutan. Stora ögon. Världen är magisk. Det är ju det här vi har väntat på.

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen

ISBJØRNENS FORFATTER CAMP. Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell. (Komedi) Soni Jorgensen ISBJØRNENS FORFATTER CAMP Skrivövning scener Långfilmsadaption på egen novell (Komedi) Av Soni Jorgensen Soni Jorgensen soni@jorgensen.com www.sonijorgensen.com Bakgrund: Den arbetslöse Roland (40+) vill

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg

Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Fyra sekunder Arbetsmaterial för läsaren Författare: Kirsten Ahlburg Om arbetsmaterialet Det här arbetsmaterialet följer sidorna i boken. Till varje sida finns det ordförklaringar och frågor att fundera

Läs mer

Till min älskade Siri

Till min älskade Siri Till min älskade Siri Guldringen Luften var sval och klar. Solen hade stigit upp och värmde där den kom åt. I det stora trädet, utanför balkongen där de åt sin frukost, vajade bladen i den lätta brisen.

Läs mer

Och efter livet följer döden

Och efter livet följer döden Och efter livet följer döden Solen har lyst in ganska länge genom fönstret innan han slutligen vaknar. Ett litet betongrum med vita, fladdrande gardiner gör sig långsamt synliga och han följer tygets rörelser

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson

GLÖMSKANS KATAKOMBER. Anders Larsson GLÖMSKANS KATAKOMBER av Anders Larsson PERSONER: Gäst på småstadshotell Hotellets innehavare C: Stadens kyrkoherde Alla tre är i samma ålder Ett hotellrum: Dubbelsäng med nattygsbord, telefon. Attachéportfölj

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

ZOMBIE WORLD. Du är smittad

ZOMBIE WORLD. Du är smittad ZOMBIE WORLD Du är smittad 1. Kannibaler? Bollen träffar mig med en smäll. Skarp smärta i bröstet. Men det hinner jag inte tänka på. Tar bara bollen. Kramar den. Springer. Genom sprickorna i mitt visir

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. Klicka HÄR för att skicka ditt färdiga arbetsmaterial till din pedagog. LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. När kommer Simons mamma hem

Läs mer

"Single Action" Ett filmmanus av. Tiina Petersson

Single Action Ett filmmanus av. Tiina Petersson "Single Action" Ett filmmanus av Tiina Petersson INT. VARDAGSRUM NATT Ett SKOTT går av från en revolvermynning. Kulan färdas i slowmotion mot en kropp klädd i vitt. Det var förutbestämt. Även denna gång

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil!

Men jag försov mig! Ge mig en andra chans! Snälla Om du tar dig hit på 10 minuter så kan vi forsätta prata. Men det tar 15 minuter med bil! En brottslig polis Jag känner hur jag börjar kallsvettas, att jag nästan får panik när jag hör att telefonen börjar ringa. Jag slänger mig över den och svarar med ett svagt hej. Det är en man som svarar,

Läs mer

Översättning: Lova Meister

Översättning: Lova Meister JAROSLAV RUDIš HIMMEL UNDER BERLIN Översättning: Lova Meister ASPEKT FÖRLAG 5 Det är ljuden vi minns. De hjälper oss att sortera, glömma bort och dra oss till minnes händelser. Världen är en ljudverkstad,

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting

Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting EN HITTA PÅ-SAGA AV MALIN NORLANDER Sagan om den höjdrädda fågeln Vingenting 2012 Malin Norlander E-bok ISBN 978-91-7477-113-8 Pupill förlag Det var en gång en

Läs mer

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen.

Jim till kamera Det är viktigt att vakna i tid så att man inte missar dagen. - manus ver.2 INT Sovrum dag En kille ligger och sover i hans väldigt städade, prydliga rum. Det är JIM. Ett foto av hans mor och en väckarklocka syns på nattduksbordet. Han sätter sig upp nöjd 2 sekunder

Läs mer

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan.

Kap 1 hej. Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Kap 1 hej Hej jag heter William Peterson. Jag är 10 år gammal och jag är cool. Jag bor i Alafors och jag har 5 syskon. Jag går på MK- skolan. Min bästa vän heter Emil, Emil gillar fotboll och innebandy.

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet.

Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Monstret Kapitel 1 Det hade ringt in för flera minuter sen, ändå så kom nästan ingen till klassrummet. Jag bara satt och väntade, jag var så jävla irriterad av att ingen Kunnde komma in så de kan börja

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

En tjuv i huset VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR PÅ FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Simon är ensam hemma och ska precis somna när han hör hur glas krossas och sedan hör han steg på nedervåningen.

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Rita och Krokodil CAMPING

Rita och Krokodil CAMPING Rita och Krokodil CAMPING af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 08 August 2010 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Dansa henne till döds

Dansa henne till döds -1- Dansa henne till döds Personer: Kvinnan Mannen Den Andre Mannen Prästen Barnmorskan Vän 1 Vän 2 Barnet Näcken Vallflickan -2- Steg i grus, grenar som knäcks; en stig i en skog. Tystnad. Återigen steg,

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Disktrasan. Ett filmmanus av Agnieszka Jaff. Geijersgatan 12 3 november Västerås Version 3

Disktrasan. Ett filmmanus av Agnieszka Jaff. Geijersgatan 12 3 november Västerås Version 3 Disktrasan Ett filmmanus av Agnieszka Jaff Agnieszka Jaff Skapelsedatum Geijersgatan 12 3 november 2015 723 35 Västerås Version 3 Tel: 707-709-975 Slutmanus DISKTRASAN 1. EXT. EN VÄG TILL ETT HÖGHUS DAG

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad I på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad 1 1 Den här sagan finns som film också I på 1177 Vårdguidens webbplats finns den här sagan och en massa andra berättelser

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo

Utdrag ur Misstänkt ljus. Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Utdrag ur Misstänkt ljus Kapitel 1: Ljuset från ett ufo Har du tänkt på att ljuset från ficklampan syns ut genom tältduken, viskade Kajsa. Om det skulle komma ett ufo flygande där uppe över trädtopparna

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Superundersökarna. Åsa Kronkvist. Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande

Superundersökarna. Åsa Kronkvist. Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Superundersökarna Åsa Kronkvist Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Åsa Kronkvist Superundersökarna Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande Åsa Kronkvist är förskollärare

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Innehållsförteckning. Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8. Elsa

Innehållsförteckning. Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8. Elsa Innehållsförteckning Elsa sida 1 Centrum sida 2 Rånet sida 3 Rånarluvan sida 5 Anton Antonsson sida 6 Handklovar sida 8 Elsa Hej jag heter Elsa och jag är 12 år. Jag har blont hår och gröna ögon. Jag har

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Malin Sandstedt. Smuts

Malin Sandstedt. Smuts Smuts Smutsen bränner i såren på flickans bara fötter. Döda rosentaggar river och färgar hennes ben i rött. Hon vandrar till ljudet av sin egen viskande röst. Den vita klänningen är inte längre vit utan

Läs mer