Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn"

Transkript

1 Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn s beslut Övrigt 46 (59)

2 Tid och plats Onsdagen den 30 augusti 2017 kl Region Blekinge, Karlskrona Närvarande Ordförande Christina Mattisson (S) 1:e vice ordförande Per-Ola Mattsson (S) 2:e vice ordförande Lennarth Förberg (M) kommer Ledamöter Kalle Sandström (S) Sara Högelius (V) kommer Ingrid Hermansson (C) kommer Lotta Antman (Sd) Frånvarande Tjänstgörande Magnus Gärdebring (M) för Lennarth Förberg (M), kl ersättare Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Anna-Lena Cederström regiondirektör Jonas Nordsten ekonomichef Sören Bergerland trafikdirektör Anna Claesson marknad- och försäljningschef Monika Oredsson hållbarhetsstrateg Magnus Forsberg strategisk planerare kollektivtrafik Marika Nilsson kommunikatör Mirja Rasmusen controller Sekreterare Andréa Hellsberg administration Övriga Jenny Hertzman Länsstyrelsen Paragrafer Underskrifter Andréa Hellsberg sekreterare Christina Mattisson ordförande.. Per-Ola Mattsson justerare Tid och plats för justering Region Blekinges kansli enligt överenskommelse 47 (59)

3 Föredragningar Beredning inför regionstyrelsen - Priser och produkter i kollektivtrafiken 2018 Föredras av Anna Claesson - Budget och verksamhetsplan 2018 Föredras av Anna-Lena Cederström och Jonas Nordsten - Svar på remiss; Ett hållbart Blekinge regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Föredras av Jenny Hertzman och Monika Oredsson - Svar på motion; Landbaserad fiskodling Föredras av Monika Oredsson Beslut arbetsutskottet - Svar på remiss; Trafikanalys rapport (2017:1) Ny målstyrning för transportpolitiken Föredras av Magnus Forsberg - Projekt; OECD Monitoring Review Småland Blekinge Föredras av Anna-Lena Cederström 48 (59)

4 26 Val av justerare beslutar att utse Per-Ola Mattsson (S) att jämte ordföranden justera dagens protokoll A Ärendeberedning inför regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn 27 - Priser och produkter i kollektivtrafiken 2018 Dnr 17/00394 Kollektivtrafiken i Blekinge utvecklas och ska fortsätta att utvecklas där efterfrågan är stor. En bra kollektivtrafik skapar förutsättningar för Blekinges utveckling och attraktionskraft. Kollektivtrafiken bidrar till Region Blekinges mål om att skapa det Attraktiva Blekinge. Resandet i Blekinge har under de senaste 10 åren ökat från 7,6 miljoner resor till 9,3 miljoner. Marknadsandelen i Blekinge är hög, och ligger tätt efter storstadslänen, jämfört med övriga län. Detta enligt SKL s Öppna jämförelser för Enligt Trafikförsörjningsprogrammet ska en god kostnadstäckningsgrad eftersträvas i all trafikplanering. Blekingetrafikens verksamhet finansieras av biljettintäkter och ägarbidrag, vilka ska täcka de utvecklingskostnader som krävs för att tillgodose kundernas och ägarnas ökade förväntningar när det gäller bl a trafikutbud, tillgänglighet, information före, under och efter resan samt enkelhet vid köp av färdbevis. Förslaget om prisförändringar inför 2018 som beskrivs nedan beräknas öka intäkterna med ca 3,7 mnkr. Samtliga priser redovisas i bilaga 1. Alla prisförändringar föreslås att införas den 10 december Förslag till beslut , Priser och produkter i kollektivtrafiken 2018 Bilaga med priser gällande från 10 december 2017, bilaga 1 Trafiknämndens beslut, föreslår regionstyrelsen besluta att priser justeras från 10 december 2017 enligt ärendet och bilaga 1 49 (59)

5 - Budget och verksamhetsplan 2018 Dnr 17/ beslutade regionstyrelsen om en ny Blekingestrategi, Attraktiva Blekinge Blekingestrategins uppgift är att ange Blekinges gemensamma färdriktning där vi tar tillvara Blekinges unika förutsättningar grundat i de styrkor och utmaningar som finns här. På regional nivå ska Blekingestrategin fungera som ett styrverktyg av Blekinges regionala satsningar och kopplar samman den lokala nivån med regional, nationell och EU-nivå. Det är viktigt att strategiska projekt drivs gemensamt i Blekinge för att vända Blekinges utveckling både för ungdomar i Blekinge liksom att attrahera flera att besöka Blekinge. Verksamhetsplanen för Region Blekinge omfattar Region Blekinges uppdrag kopplat till Blekingestrategin inkluderande de operativa verksamhetsområden som Region Blekinge har huvudansvar för. Region Blekinge arbetar med budget- och verksamhetsplanering enligt en medlemsdialogmodell som följer medlemmarnas budget- och planeringsprocess. Medlemsdialoger har genomförts med samtliga medlemmar under perioden februari till mars 2017 för att diskutera mål, inriktning och finansiering. Det som framkom i medlemsdialogerna ligger till grund för rambudget och verksamhetsplan Enligt tidigare modell avseende kultur- och fritidsverksamheten kommer uppgiften om storleken på statliga anslag för 2018 först i januari I skrivande stund vet inte Region Blekinge heller hur stora kulturanslagen blir från Landstinget Blekinge, beslutas av Landstingsstyrelsen i december Med anledning av att en ny kulturplan för åren är under framtagande innehåller rambudgeten och verksamhetsplanen inga mål för Kultur- och fritidsnämndens verksamhet. Målen i denna del kommer att tas upp senare. Trafikdirektören redogör för samarbetet med Skåne gällande nytt biljett- och betalsystem. Ett avtal som reglerar samarbetet är under framtagande. Under hösten ska avtalsfrågan processas i trafiknämnden för att sedan beslutas av regionstyrelsen. diskuterar kollektivtrafikens mål och indikatorer och är överens om att stryka första meningen i indikatorn för målet Kollektivtrafikens marknadsandel av motoriserade transporter i Blekinge ska öka då det är en upprepning av målformuleringen (Kollektivtrafikens andel av motoriserade transporter i Blekinge ska öka). Förslag till beslut Rambudget och verksamhetsplan 2018 Samverkansprotokoll (59)

6 föreslår regionstyrelsen besluta att med ovan justering fastställa rambudget och verksamhetsplan 2018 att uppdra åt trafiknämnden att senast i december 2017 upprätta internbudget för 2018 att uppdra åt kultur- och fritidsnämnden att senast i februari 2018 upprätta internbudget för 2018 att uppdra åt regionstyrelsens arbetsutskott att senast i december 2017 återkomma med internbudget 2018 för Region Blekinges övriga verksamheter Dnr 17/ Svar på remiss; Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län Promemorian föreslår att Stockholm, Kalmar och Blekinge läns landsting ska få överta det regionala utvecklingsansvaret i respektive län. Till följd av detta föreslås lagen (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län ändras så att den omfattar även dessa län. Förändringarna föreslås träda i kraft 1 januari Detta svar har samordnats i Blekinge av landstinget, vilket innebär att samma svar skickas från Landstinget Blekinge, samtliga kommuner i Blekinge samt Region Blekinge vid positivt beslut i respektive organisation. Förslag till beslut Remissvar, Departementspromemoria (DS 2017:20) Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län föreslår regionstyrelsen besluta att godkänna förslaget till att Stockholms, Kalmar och Blekinge Läns landsting ska få överta det regionala utvecklingsansvaret i respektive län att tillstyrka Departementspromemorian i dess helhet att lämna bifogat remissvar till Finansdepartementet att beslutet justeras omedelbart 51 (59)

7 Dnr 17/ Svar på remiss; Ett hållbart Blekinge regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Länsstyrelsen i Blekinge har tagit fram ett åtgärdsprogram för perioden för de 15 miljökvalitetsmål som är aktuella för Blekinge. (Det 16:e miljömålet handlar om fjällmiljö och är inte aktuellt.) Programmet har delats in sex fokusområden med underliggande insatsområden. Fokusområdena är; Biologisk mångfald Friskt vatten God bebyggd miljö Giftfri miljö Hållbara transporter och smart energi Hållbar konsumtion Åtgärdsprogrammet är ett verktyg i Blekinges miljöarbete och visar vilka åtgärder som krävs i länet för att uppnå miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Det sista är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Åtgärdsprogrammet har tagits fram under brett deltagande av kommuner och organisationer i länet vid ett antal workshops där kansliet deltagit på flera. Utmaningar och förutsättningar för vart och ett av fokusområdena framgår av förslaget. I remissen har länsstyrelsen listat alla föreslagna åtgärder i dokumentet Fokusområden med åtagandelista med förslag på huvudaktörer och medaktörer för varje åtgärd. I remissvaret önskas att aktörerna redovisar vilka åtgärder de åtar sig att driva och/eller delta i, samt vilket år det ska ske. För varje åtgärd finns också förslag på uppföljning. Förslag till beslut, Bilaga 1; Fokusområden med åtagandelista för RB och KSB Remissen; Ett hållbart Blekinge regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Remissen; Fokusområden med åtagandelista föreslår regionstyrelsen besluta att tillstyrka förslaget till åtgärdsprogram samt överlämna detta beslut med bilaga 1 som Region Blekinges yttrande i ärendet att Region Blekinge deltar i miljömålsarbetet i Blekinge genom att driva och delta i de åtgärder som finns i bilaga 1 Fokusområden med åtagandelista för RB och KSB med förslag till ändringar och kommentarer 52 (59)

8 Dnr 17/ Svar på revisionsrapport; Granskning av upphandlingsförfarandet inom Region Blekinge Region Blekinges revisorer har granskat upphandlingsförfarandet inom Region Blekinge, enligt bifogad granskningsrapport. Bedömningen är att Region Blekinge har en i allt väsentligt ändamålsenligt process för upphandling, men det finns några delar som behöver förbättras enligt revisorernas kontrollmål: - Kontrollmål 1: Vilka system och rutiner finns för upphandling? Målet är delvis uppfyllt men dessa rutiner behöver dokumenteras ur ett beredskapsperspektiv. Svar: Det finns nu dokumentation för detta som benämns Riktlinjer för Region Blekinges upphandlingspolicy. Dessa riktlinjer är upprättade i april Kontrollmål 2: Bedriver Region Blekinge sin upphandlingsverksamhet med en klar och tydlig ansvarsfördelning? Målet är i praktiken uppfyllt men ansvarsfördelningen bör dokumenteras för framtida bruk. Svar: Det finns nu dokumenterat i ovan nämnda riktlinjer. - Kontrollmål 3: Är de styrande dokumenten för upphandlingen fullt uppdaterade? Målet är inte uppfyllt mot bakgrund av vad som framförallt anförts vad gäller hänvisning till ny lagstiftning. Svar: Regionstyrelsen beslutade , om reviderad upphandlingspolicy. Denna policy är av övergripande karaktär och det som är av mer föränderlig karaktär finns i ovan nämnda riktlinjer. - Kontrollmål 4: I vilken utsträckning sker uppföljning och utvärdering av resultat från upphandlingsverksamheten? Målet är delvis uppfyllt, men uppföljning och utvärdering kan förbättras. Svar: formellt krav på erfarenhetsåterföring från eventuell tidigare upphandling inom området finns nu inskrivet i riktlinjerna. - Kontrollmål 5: Är de styrande dokumenten för upphandlingen utformade på ett tillfredsställande och ändamålsenligt sätt? Kontrollmålet är delvis uppfyllt och de styrande dokumenten behöver tydliggöras och utökas. Svar: detta är gjort i samband med framtagande av reviderad upphandlingspolicy som är kompletterad med riktlinjer enligt ovan. Förslag till beslut Granskning av upphandlingsförfarandet inom Region Blekinge, bilaga 1 föreslår regionstyrelsen besluta att med hänvisning till lämnade svar enligt ovan, överlämna detta till revisorerna 53 (59)

9 Dnr 17/ Sammanträdesdatum för regionstyrelsen 2018 Kansliet har upprättat förslag till sammanträdesdatum för regionstyrelsen 2018, onsdagar följande datum: 7 februari 21 mars 18 april 13 juni 19 september 17 oktober 21 november 12 december Förslag till beslut, Sammanträdesplan föreslår regionstyrelsen besluta att godkänna förslag till sammanträdesdatum för regionstyrelsen 2018 Dnr 17/ Svar på motion; Inför ett inköpsförbud av produkter som innehåller mikroplaster Ärendet utgår. - Svar på motion; Landbaserad fiskodling Dnr 17/00211 Bakgrund En motion har kommit in från Miljöpartiet de Gröna genom Hélène Nordin angående landbaserad fiskodling. Som en del i lösa problem med utfiskning och övergödning av Östersjön skulle landbaserad fiskodling med växtätande fiskar vara både en del i att lösa problem i Östersjön och en näring som kan ge nya arbetstillfällen samt närproducerade livsmedel. I motionen yrkar Miljöpartiet att Region Blekinge ska inbjuda till ett informationsmöte om landbaserade fiskodlingar för att utröna intresset för denna näring. Vidare yrkas att om intresse finns, Region Blekinge undersöker vilka EU-medel och andra bidrag som kan sökas. 54 (59)

10 Bedömning Lönsamma företag som odlar fisk landbaserat finns redan och likaså finns försöksodlingar där det förorenade vattnet från akvarier används för bevattning av grönsaker. Landbaserad fiskodling har diskuterats i arbetet med den regionala Mat- och livsmedelsstrategin för Blekinge, ett arbete som länsstyrelsen ansvarar för. Det är en del av en hållbar livsmedelsproduktion som skulle kunna utvecklas väl i Blekinge. Aktiviteter för att stimulera landbaserad fiskodling, t ex en studieresa för att titta på pågående projekt och odlingar har diskuterats i arbetsgruppen. På grund av tidsbrist för att ta fram strategin har sådana aktiviteter hänskjutits till det fortsatta arbetet med att stimulera en utveckling av regionens livsmedelsproduktion efter att strategin antagits. För företagare som är intresserade finns möjlighet att söka stöd i Havsoch fiskeriprogrammet som ska främja modernisering inom vattenbruk och stödja etableringar av nya vattenbruksföretag. Stöd kan sökas antingen hos Länsstyrelsen som handlägger EU stöd i nära samarbete med Jordbruksverket inom Havs- och fiskerifonden, eller hos Sydostleader som också har en Havs och fiskerifond under Lokalt ledd utveckling. Förslag till beslut, Motion om landbaserad fiskodling föreslår regionstyrelsen besluta att med hänvisning till ovan anse motionen besvarad Dnr 17/ Svar på motion; Gång- och cykelväg mellan Biskopsmåla-Kyrkhult Patrik Krupa (M) har inkommit med en motion avseende gång- och cykelväg mellan Biskopsmåla-Kyrkhult, Olofströms kommun (Regionstyrelsen , 46). I motionen finner man det anmärkningsvärt att sträckan Biskopsmåla- Kyrkhult inte finns med i den nuvarande länstransportplanens cykelåtgärder. Kyrkhult är näst största tätorten efter Jämshög och trafikmängden på vägen är relativt hög och därtill olycksbelastad. I motionen yrkas att sträckan ska läggas in i den uppdaterade länstransportplanen. I länstransportplanen, som nu är ute på remiss, finns medel anvisade till cykelåtgärder utmed det statliga vägnätet. Planeringen av vilka behov av cykelvägar som ska prioriteras görs efter det att planen är fastställd. Prioriteringen följer av den regionala cykelstrategin, som är under remissbehandling. Anspråken på cykelvägar är stort, de åtgärder som sammantaget bedöms vara mest samhällsekonomiskt försvarbara prioriteras. Bedömningsgrunderna är antalet cyklister i upptagningsområdet, avståndets inverkan på viljan till cykling 55 (59)

11 och vägens beskaffenhet. Därutöver ska det finnas en överenskommelse om finansiering med berörd kommun. Behovet av cykelväg mellan Olofström och Kyrkhult har studerats inom ramen för den nuvarande planen. Längden, ca 10 km och antalet potentiella cyklister i relation till kostnaden är orsak till att den inte har prioriterats. Förslag till beslut, Motion föreslår regionstyrelsen besluta att motionen anses besvarad 56 (59)

12 B s beslut 28 Dnr 17/00529 Svar på remiss; Ny målstyrning för transportpolitiken Trafikanalys rapport (2017:1) Region Blekinge har av Näringsdepartementet ombetts svara på rubricerad rapport. Trafikanalys står bakom dokumentet där man på uppdrag av regeringen följer upp de transportpolitiska målen och föreslår preciseringar av dessa. Arbetet som ligger bakom förslaget har varit mycket omfattande och det krävs stora resurser för att analysera de olika delarna i detalj. Region Blekinge missades som remissinstans vid det första utskicket och har därför mycket begränsat med tid för uppgiften. Med dessa förutsättningar föreslår kansliet ett kortfattat och övergripande svar där vi i första hand stödjer remissvaret från kommunernas och landstingens samverkansorgan SKL. Förslag till beslut, Förslag till remissvar Remissvar SKL Ny målstyrning för transportpolitiken Rapport 2017:1Ange datum Referat rapport: Ny målstyrning för transportpolitiken Rapport 2017:1 beslutar att bifogat förslag godkänns som remissvar för att skickas till Näringsdepartementet Expedieras; Näringsdepartementet Diariet 57 (59)

13 29 Dnr REGK Projekt; OECD Monitoring Review Småland Blekinge Regionförbundet Kalmar ansöker om kr ur anslaget 1.1 regionala tillväxtåtgärder för att genomföra ovanstående projekt. Sammanfattning 2012 genomförde OECD på uppdrag av de fyra länen i Blekinge och Småland projektet OECD Territorial Review Småland Blekinge. Detta projekt ska utvärdera vilka policyförändringar som de fyra länen gjort i sitt regionala tillväxtarbete sedan dess. Utvärderingen innefattar även i vilken grad rekommendationerna har implementerats och förslå eventuella revideringar. Dessutom ska projektet även belysa de utmaningar som den stora invandringen de senaste och kommande åren skapar och vilka förändringar som krävs för att öka tillgången till arbetsmarknaden för nyanlända. Projekttid: Förslag till beslut Ansökan Budget beslutar att anvisa kr som medfinansiering för projektet OECD Monitoring Review Småland Blekinge för år ur anslaget 1.1 regionala tillväxtåtgärder Medfinansieringen utgör 11,32 % av projektets totala kostnader. Övrigt Beslutet får inte överklagas enlig 14, Förordning (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken. _ Expedieras; Sökande Diariet 58 (59)

14 C Övrigt 30 Regionstyrelsens sammanträde den 11 oktober är inställt Då det är ett fåtal ärenden till regionstyrelsens sammanträde den 11 oktober ställs sammanträdet in. den 27 september blir ett utvecklings-au. 59 (59)

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 september 2017

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 september 2017 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 september 2017 51 Val av justerare 52 Godkännande av dagordningen 53 Föredragningar 54 Priser och produkter i kollektivtrafiken 2018 55 Budget och

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 16 mars i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 16 mars i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 16 mars i Karlshamn s beslut Information 12 (20) Tid och plats Onsdagen den 2 mars 2016 kl. 09.00-12.00 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande Ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 7 september i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 7 september i Karlshamn Dagordning A B C D Regionstyrelsens sammanträde den 7 september i Karlshamn s beslut Information Övrigt 48 (59) Tid och plats Onsdagen den 24 augusti 2016 kl. 09.00-11.40 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 december 2017

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 december 2017 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 december 2017 86 Val av justerare 87 Godkännande av dagordningen 88 Föredragningar 89 Internbudget 2018 för regionstyrelsens övriga verksamheter 90

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 december 2016 i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 december 2016 i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 14 december 2016 i Karlshamn s beslut Information 69 (81) Tid och plats Onsdagen den 30 november 2016 kl. 09.00-11.25 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 12 december 2018 i Karlshamn

Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 12 december 2018 i Karlshamn Dagordning A B C D Regionstyrelsens sammanträde den 12 december 2018 i Karlshamn s beslut Information 96 (106) Tid och plats Onsdagen den 28 november 2018 kl. 09.00-11.00 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 16 mars 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 16 mars 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 16 mars 2016 16 Val av justerare 17 Godkännande av föredragningslistan 18 Föredragningar 19 Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 20 Remissvar;

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 2016-04-13. Regionstyrelsens sammanträde den 27 april i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 2016-04-13. Regionstyrelsens sammanträde den 27 april i Karlshamn Dagordning A B C D Regionstyrelsens sammanträde den 27 april i Karlshamn s beslut Information Övrigt 21 (33) Tid och plats Onsdagen den 13 april 2016 kl. 09.00-12.10 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 12 oktober 2017

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 12 oktober 2017 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 12 oktober 2017 98 Val av justerare 99 Godkännande av dagordning 100 Sammanträdesplan 2018 för trafiknämnden 101 Regional cykelstrategi för Blekinge 2018

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 12 oktober 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 12 oktober 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 12 oktober 2016 71 Val av justerare 72 Godkännande av föredragningslistan 73 Föredragningar 74 Delårsbokslut per den 31 augusti 2016 75 Avrapportering

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Jonas Ås, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen

Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Välkommen till kick-off för Skånska åtgärder för miljömålen Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2015 Tommy Persson, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 9 oktober 2018, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Kommunhuset, Tierps Köping, Tierp Paragrafer 64-73 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande

Läs mer

Plats och tid Sessionssalen Nya Rådhuset Kl. 15:00-16:00. Kristina Strömbeck Kardoud Projektledare. Ordförande... Nicklas Ljungström (MP)

Plats och tid Sessionssalen Nya Rådhuset Kl. 15:00-16:00. Kristina Strömbeck Kardoud Projektledare. Ordförande... Nicklas Ljungström (MP) Miljöutskottet Datum 2013-11-27 Plats och tid Sessionssalen Nya Rådhuset Kl. 15:00-16:00 Beslutande Nicklas Ljungström (MP) Ordförande Stefan Malmberg (S) Vice ordförande Sune Mårtensson (M) Ledamot Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Statusrapport över pågående ärenden i socialnämnden... 5 4 Ledningssystem 2018... 6 5 Verksamhetsplan socialnämnden 2018... 7 6 Revisionsrapport

Läs mer

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut.

Claes Litsner (S) och Anders Eskhult (C) yrkar bifall till det utsända förslaget till beslut. Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL - OJUSTERAT 2015-06-01 106 Remiss om Region Uppsala Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att tillstyrka att Landstinget i Uppsala län ansöker hos

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 juni 2017

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 juni 2017 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 juni 2017 88 Val av justerare 89 Godkännande av dagordning 90 Priser och produkter 2018 91 Upphandling skärgårdstrafik i Ronneby 2018 92 Upphandlingsdirektiv

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 7 september 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 7 september 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 7 september 2016 55 Val av justerare 56 Godkännande av föredragningslistan 57 Föredragningar 58 Projekt; Nationellt uppdrag för Region Blekinge 59 Priser

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-10-26 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Ola Lorentzson (SD)

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Ola Lorentzson (SD) 1(7) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 11.35 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Ola Lorentzson (SD) Övriga närvarande

Läs mer

Organisationsutskottet

Organisationsutskottet Organisationsutskottet Tid 2015-09-02 13:00-15:55 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö RosMarie Jönsson Neckö (S) (ordförande) Anna Fransson

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30 Trafiknämnden Datum: 2018-03-16 Tid: 09:00-11:30 Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C)

Läs mer

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden

Anslag Det justerade protokollet offentliggörs genom detta anslag. Beslutsinstans: Samhällsbyggnadsnämnden PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 09:00-11:45, ajournering 09:45-10:00 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth

Läs mer

Sara Sjödal (C) ordförande Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) 1:e vice ordförande Viktoria Söderling (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD)

Sara Sjödal (C) ordförande Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) 1:e vice ordförande Viktoria Söderling (S) 2:e vice ordförande Joakim Larsson (SD) Tid och plats 29 januari 2019, kl. 08:30-09:35 i Kommunhuset, Rådrummet, Kommunhuset, Tierps köping, Tierp Paragrafer 1-10 Utses att justera Linda Friberg ande Ledamöter Sara Sjödal (C) ordförande Lars-Göran

Läs mer

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län

Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län Konstitutionsutskottets betänkande Regionalt utvecklingsansvar i Östergötlands, Kronobergs och Jämtlands län _ Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2013/14:122 Regionalt utvecklingsansvar

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS

Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS Yttrande över departementspromemorian Regionalt utvecklingsansvar i Stockholms, Kalmar och Blekinge län (Ds 2017:20) 6 LS 2017-0858 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-09-13 LS 2017-0858 Yttrande

Läs mer

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter

REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT 2015 Gemensam nämnd för samordnad upphandling, lagerhållning och distribution av sjukvårdsprodukter Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING/BAKGRUND Regionens revisorer granskar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L)

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L) Sammanträdesdag Kl 17:00 Datum för justering: 2018-11-16 Gunnel Orselius-Dahl (L) Närvarande ledamöter Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (L) Rickard Wessman (M) Robert

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare 1(7) Plats och tid Findus, Bjuv, kl 12.00-12.15 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordförande Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) 1(11) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.35 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Övriga närvarande

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, den 4 juni. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 7-10 Mikael Forssander 2014-06-04 1(8) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, kl. 13.15-14.15 Beslutande Ledamöter Åsa Wärlinder (C), ordförande Sören Forslund (M) Kristian Krassman (S) Sten Arrhenius (M), ersättare

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 14 juni 2018

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 14 juni 2018 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 14 juni 2018 36 Val av justerare 37 Godkännande av dagordning 38 Föredragningar 39 Avgiftsfria resor för skolungdomar i öppen närtrafik 40 Ny pris- och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 2 februari 2018 Tid och plats Klockan 08:30 09:45 Samordningsförbundet HBS kansli, Sördalavägen 22 a, Huddinge.

Läs mer

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013

6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 Protokoll Omsorgs och utbildningsutskottet 2014-02-18 Sida 1 av 7 Ärendeförteckning 6-9 6 Redovisning av verksamhet med personligt ombud i Östra Göinge kommun för år 2013 7 Bldandet av en regional utvecklingsenhet

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2016-02-04 09:00-12:30 Plats ande ledamöter Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena Lagstrand (V) (vice ordförande) Carl-Olof Bengtsson (S) 1-9,

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 juni 2017 i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 juni 2017 i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 14 juni 2017 i Karlshamn s beslut Övrigt 35 (45) Tid och plats Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 09.00-11.30 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande Ordförande

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 68 75 Datum 2014-12-04 1 (5) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2014-12-04 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal B Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör Carl-Johan

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-09-02 1 (11)

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-09-02 1 (11) 1 (11) Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 2 september klockan 18.00-18.30 Christina Waster Jansson (S),Ordf, Olle Thorell (S) Britt-Inger Fröberg (S) Tobias Nordlander

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-05-17 13:30-14:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Hotel Tylösand, lokal Gessle, Halmstad Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Mötesbok: OK Kommunstyrelsens utskott för strategi ( ) OK Kommunstyrelsens utskott för strategi Datum: Plats: Kommunhuset, Tingssal

Mötesbok: OK Kommunstyrelsens utskott för strategi ( ) OK Kommunstyrelsens utskott för strategi Datum: Plats: Kommunhuset, Tingssal Mötesbok: OK Kommunstyrelsens utskott för strategi (2018-0116) OK Kommunstyrelsens utskott för strategi Datum: 2018-01-16 Plats: Kommunhuset, Tingssalen Kommentar: Dagordning Öppnande Beslutsärenden 1

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (5)

Bevis om att justerat protokoll är anslaget. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) 1 (5) 2016-05-31 Plats Tingssalen, och tid Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 31 maj 2016 kl. 14.30 15.15. Beslutande Gunnar Jansson (S) ordförande Ann-Margret Knutsson (S) Tomas Sundell (S) Marcus

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 27 april 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 27 april 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 27 april 2016 25 Val av justerare 26 Godkännande av föredragningslistan 27 Föredragningar 28 Årsredovisning 2015 29 Prövning av ansvarsfrihet för kultur-

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Planeringsdelegationen Tid: , kl 09:00-13:35 Plats: Landstingets kansli, sal A

Planeringsdelegationen Tid: , kl 09:00-13:35 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(8) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Marcus Eskdahl (S)

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl Kommunstyrelsen 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 januari 2016 kl. 15.15 16.50 Tomas Kronståhl (S), ordf. Gunnar Jansson (S) Angelica Katsanidou (S) Mats Hugosson

Läs mer

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE

VÅR PASSION ÄR BLEKINGE VÅR PASSION ÄR BLEKINGE KRAFT ATT VILJA. TILLSAMMANS ÄR DET MÖJLIGT. Det är vår uppgift att inspirera, skapa tillfällen att mötas och stärka Blekinge i Sverige och Europa. Vårt uppdrag är att arbeta för

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. Stadshuset, lokal Kasen, kl13:30-15:55. SNAU Stefan Skoglund (S), ordförande 56-64

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. Stadshuset, lokal Kasen, kl13:30-15:55. SNAU Stefan Skoglund (S), ordförande 56-64 Sammanträde Plats och tid Stadshuset, lokal Kasen, kl13:30-15:55 Ledamöter SNAU Stefan Skoglund (S), ordförande 56-64 Lars-Olof Laxrot (V), ordförande Lars-Olof Laxrot (V), l :e vice ordförande 56-64 Elving

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Vinterstallet 13:00 Beslutande Anders Tell (S) ordförande Lena Ohlsson (M)v ordförande Karl Gemfeldt (C) Magnus Åkesson (L) Kevin Barthel (SD) Ersättare Övriga

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer

Ansökan om att bilda regionkommun i Kalmar län yttrande Dnr 2015/

Ansökan om att bilda regionkommun i Kalmar län yttrande Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 9 (36) 2016-01-25 Kf Ks Ansökan om att bilda regionkommun i Kalmar län yttrande Dnr 2015/309-010 Landstingsfullmäktige beslutade den 3 juni 2015 att tillsammans

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (12) 2011-10-05 1 (12) Tid Plats ande Ledamöter Onsdagen den 5 oktober 2011, kl12:00-13.00 Möbelriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Monica

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2015-11-02 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-11-02

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 14 juni 2017

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 14 juni 2017 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 14 juni 2017 34 Val av justerare 35 Godkännande av dagordningen 36 Föredragningar 37 Delårsrapport per den 30 april 2017 38 Återrapportering av upprättade

Läs mer

Kay Stark och Andreas Jörgensen. Kommunhuset (omedelbar justering)

Kay Stark och Andreas Jörgensen. Kommunhuset (omedelbar justering) 1(6) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, kl. 13.00 13.20, 14.20 14.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justerare Justeringens plats och tid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

19 december 2017, kl. 08:30-09:40 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp

19 december 2017, kl. 08:30-09:40 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Tid och plats 19 december 2017, kl. 08:30-09:40 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 102-107 Utses att justera Jonas Nyberg Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande

Läs mer

Trafiknämnden. Protokoll Datum: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Trafiknämnden. Protokoll Datum: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2016-06-16 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen

Kommunledningsförvaltningen 1(17) Sammanträdesdatum Plats och tid Hobysalen, kl. 08.30 11.30 ande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Bo Johansson

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Bildningsnämnden. Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55

PROTOKOLL Sida 1 Bildningsnämnden. Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55 Beslutande Magnus Larsson (C), ordförande Thina Andersson (S) 1:e vice ordförande Gudrun Gustafsson (M) 2:e

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Arvika Näringslivscenter, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander,

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2007-11-19 kl 09.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Stokab, Tulegatan

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Robert Uitto (S) (Ordförande) Susanné Wallner (M) (Vice ordförande) Thomas Hägg (S) Maria Nerpin (S) Sekreterare...

Robert Uitto (S) (Ordförande) Susanné Wallner (M) (Vice ordförande) Thomas Hägg (S) Maria Nerpin (S) Sekreterare... Plats och tid Lilla konferensrummet, Hus 3 plan 3 kl. 09:00-11:45 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Susanné Wallner (M) (Vice ordförande) Thomas Hägg (S)

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2015-11-06 09:00-14:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2017-02-03 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-03

Läs mer

Ärendeförteckning över kultur- och fritidsnämndens ärenden den 7 september 2018

Ärendeförteckning över kultur- och fritidsnämndens ärenden den 7 september 2018 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMl'lDEN Ärendeförteckning över kultur- och fritidsnämndens ärenden den 7 september 2018 46 erare 47 Föregående mötes protokoll 48 Föredragningslistan 49 Information 50 Förslag till

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande Sida 1/9 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 18.30 20.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Gunnar Bengtsson (S), 1:e vice ordförande Fredrik Jönsson (C),

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun

Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott o Österåker Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl 10.50- I 1.30 Plats Närvarande Utses att justera, 10:2 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Kommunkontoret, Surahammar Måndag 17 juni, 2013, kl

Barn- och bildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Kommunkontoret, Surahammar Måndag 17 juni, 2013, kl 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndag 17 juni, 2013, kl. 15.00 16.30 Kennet Hedlund (S), ordförande Inga-Lill Ohldin (S) Kjell Krüger(S) Ola Olsson (V) Johanna Olofsson (M) from

Läs mer