REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 7 september i Karlshamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 7 september i Karlshamn"

Transkript

1 Dagordning A B C D Regionstyrelsens sammanträde den 7 september i Karlshamn s beslut Information Övrigt 48 (59)

2 Tid och plats Onsdagen den 24 augusti 2016 kl Region Blekinge, Karlskrona Närvarande Ordförande Christina Mattisson (S) 1:e vice ordförande Per-Ola Mattsson (S) 2:e vice ordförande Lennarth Förberg (M) Ledamöter Kalle Sandström (S) kommer kl Sara Högelius (V) Ingrid Hermansson (C) Lotta Antman (Sd) Ej tjänstgörande ersättare Magnus Gärdebring (M) Tjänstemän Anna-Lena Cederström regiondirektör Ingrid Ljungqvist kanslichef Johan Holmgren informationschef Sören Bergerland trafikdirektör Malena Sandgren chef kultur och fritid Jonas Nordsten ekonomichef Peter Hermansson strateg infrastruktur Anna Claesson marknad- och försäljningschef Pär Welander trafikplaneringschef Claes Fischer affärsutvecklare Johanna Rönn internationell samordnare Sekreterare Andréa Hellsberg administration Övriga Paragrafer Underskrifter Andréa Hellsberg sekreterare Christina Mattisson ordförande.. Lennarth Förberg justerare Tid och plats för justering Region Blekinges kansli enligt överenskommelse 49 (59)

3 Föredragningar Beredning inför regionstyrelsen - Projekt; Nationellt uppdrag för Region Blekinge Föredras av Anna-Lena Cederström - Rambudget och verksamhetsplan 2017 med inriktning mot 2018 Föredras av Anna-Lena Cederström och Jonas Nordsten Priser och produkter i kollektivtrafiken 2017 Föredras av Anna Claesson - Remissvar; Mer flyg och bostäder den statlige samordnaren av flygkapacitet och bostäder i Stockholmsområdet Föredras av Peter Hermansson - Svar på motion; Låt Blekinge bli en fristad för en förföljd konstnär Föredras av Malena Sandgren - Svar på motion; Öppen närtrafik på landsbygden i Blekinge Föredras av Pär Welander 50 (59)

4 22 Val av justerare beslutar att utse Lennarth Förberg (M) att jämte ordföranden justera dagens protokoll A Ärendeberedning inför regionstyrelsens sammanträde den 7 september 2016 i Karlshamn 23 - Projekt; Nationellt uppdrag för Region Blekinge Dnr Region Blekinge ansöker om kr (5 860 tkr/år) ur anslaget för regionalpolitiska åtgärder för åren för att genomföra projektet Nationellt uppdrag för Region Blekinge. Sammanfattning Region Blekinge har såsom samverkansorgan ett nationellt uppdrag. Uppdraget styrs i grunden av villkorsbrevet och Förbundsordningen. Region Blekinge får nya nationella uppdrag och är den part som för ner och omsätter nationella prioriteringar och nationella strategier till en regional nivå och Region Blekinges medlemmar och andra berörda aktörer. Till nya uppdrag hör b.la. process inför en ny strukturfondsperiod efter Omfattning och nivå på nationellt uppdrag som komplettering till medlemsfinansiering har ingått och förankrats i medlemsdialog inför rambudget för perioden. Som ett led i beslut och kommande process med Regionkommun Blekinge 2019 ff föreslås ett tvåårigt projekt för att sedan omfattas och ingå i den samordnade finansierings- och budgetprocess inför Projekttid: Förslag till beslut, daterat Ansökan och budget föreslår regionstyrelsen besluta att anvisa kr som medfinansiering för projektet Nationellt uppdrag för Region Blekinge för , ur anslaget för regionalpolitiska åtgärder Medfinansieringen utgör 50,00 % av projektets totala kostnader. Projektägaren ska delredovisa projektet fyra gånger/år. Utbetalning av bidraget sker efter att nedlagda kostnader har redovisats till Region Blekinge. Slutrapport skall vara Region Blekinge tillhanda senast Beslutet får inte överklagas enlig 14, Förordning (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala tillväxtpolitiken. 51 (59)

5 - Rambudget och verksamhetsplan 2017 med inriktning mot 2018 Dnr beslutade regionstyrelsen om en ny Blekingestrategi, Attraktiva Blekinge Blekingestrategins uppgift är att ange Blekinges gemensamma färdriktning där vi tar tillvara Blekinges unika förutsättningar grundat i de styrkor och utmaningar som finns här. På regional nivå ska Blekingestrategin fungera som ett styrverktyg av Blekinges regionala satsningar och kopplar samman den lokala nivån med regional, nationell och EU-nivå. Det är viktigt att strategiska projekt drivs gemensamt i Blekinge för att vända Blekinges utveckling både för ungdomar i Blekinge liksom att attrahera flera att besöka Blekinge. Verksamhetsplanen för Region Blekinge omfattar Region Blekinges uppdrag kopplat till Blekingestrategin inkluderande de operativa verksamhetsområden som Region Blekinge har huvudansvar för. Region Blekinge arbetar med budget- och verksamhetsplanering enligt en medlemsdialogmodell som följer medlemmarnas budget- och planeringsprocess. Medlemsdialoger har genomförts med samtliga medlemmar under perioden februari till mars 2016 för att diskutera mål, inriktning och finansiering. Efter medlemsdialogen har överläggningar och förankringsprocess skett mellan medlemmarna. Resultatet från dessa dialoger och överläggningar ligger till grund för rambudget och verksamhetsplan 2017 med inriktning mot Enligt tidigare modell avseende kultur- och fritidsverksamheten kommer uppgiften om storleken på statliga anslag för 2017 först i januari I skrivande stund vet inte Region Blekinge heller hur stora kulturanslagen blir från Landstinget Blekinge, beslutas av Landstingsstyrelsen i december justerar målformuleringen under 3.2, punkt 1 på sid 7 till följande lydelse; I nära samverkan med länets kommuner, bl a dess näringslivschefer Budget och verksamhetsplan 2017 med inriktning mot 2018 Förslag till beslut Samverkansprotokoll föreslår regionstyrelsen besluta att med justeringen ovan fastställa rambudget och verksamhetsplan 2017 med inriktning mot 2018 att uppdra åt trafiknämnden att senast i december 2016 upprätta internbudget för 2017 att uppdra åt kultur- och fritidsnämnden att senast i februari 2017 upprätta internbudget för 2017 att uppdra åt regionstyrelsens arbetsutskott att senast i december 2016 återkomma med internbudget 2017 för Region Blekinges övriga verksamheter 52 (59)

6 - Priser och produkter i kollektivtrafiken 2017 Dnr Sammanfattning Kollektivtrafiken bidrar till Region Blekinges mål om att skapa det Attraktiva Blekinge. En kollektivtrafik som ger invånarna valfrihet när det gäller boende, sätt att resa och tidpunkt att resa samt närhet till storstäder skapar utveckling och tillväxt i regionen. Om Blekinge har en konkurrenskraftig kollektivtrafik som fler reser med får vi en renare och tystare lokal miljö och en minskad klimatbelastning. Enligt det fastställda Trafikförsörjningsprogrammet ska en god kostnadstäckningsgrad eftersträvas i all trafikplanering. Blekingetrafikens verksamhet finansieras av biljettintäkter och ägarbidrag vilka ska täcka de utvecklingskostnader som krävs för att tillgodose kundernas och ägarnas ökade förväntningar när det gäller bl a trafikutbud, tillgänglighet, information före, under och efter resan samt att det är enkelt att köpa färdbevis. SKL s Öppna jämförelser visar att priserna för att resa med kollektivtrafiken är lägre i Blekinge än i våra jämförbara grannlän. Kostnadstäckningen ligger i nivå med målet. Förslag på justerade priser som beskrivs i ärendet och redovisas i bilaga 1 beräknas öka intäkterna med ca 3,6 mkr, vilket i sin tur finansierar de nya produkter som föreslås i ärendet och bidrar till att målen uppnås. Alla förändringar och nyheter föreslås att införas den 11 december När ärendet Priser och produkter i kollektivtrafiken 2016 skulle beslutas av Regionstyrelsen lyftes förslaget om seniorkort ut. Trafiknämnden fick i uppdrag att inför 2017 års taxe- och produktförslag bereda möjligheten att införa ett seniorkort. I bifogad utredning av pensionärsrabatter beskrivs förutsättningarna för en rabatterad produkt för pensionärer. Förslag till beslut, 16 augusti 2016 Priser och produkter i kollektivtrafiken 2017 Prisbilaga, priser från 11 december 2016, bilaga 1 Utredning av pensionärsrabatt, bilaga 2 Trafiknämndens beslut, diskuterar skolkorten och är överens om att ett förtydligande ska göras för när dessa gäller. Man är även överens om att smärre redaktionella ändringar ska göras i texten i Förslag till beslut, Priser och produkter i kollektivtrafiken 2017 samt i Utredning av pensionärsrabatt (bilaga 2). föreslår regionstyrelsen besluta att med ändringar enligt ovan justera priser och införa nya produkter från 11 december 2016 enligt ärendet och bilaga 1 att med redaktionella ändringar enligt ovan godkänna utredningen om pensionärsrabatter 53 (59)

7 - Ägaranvisning för Almi Företagspartner Blekinge AB Dnr Bifogad ägaranvisning föreslås gälla år 2017 för Almi Företagspartner Blekinge AB. Almi är en central aktör i Blekinges innovationssystem som erbjuder lån och rådgivning till små och medelstora företag. Ägarna tydliggör i dessa ägaranvisningar sina gemensamma intentioner avseende inriktningen för bolagets verksamhet och dess mål. Dessa anvisningar baserar sig både på nationella och regionala prioriteringar. Detta beslut avser att fastställa ägaranvisningen för Almi Företagspartner Blekinge AB. Medfinansiering av den regionala delen av driftanslaget sker i särskild ordning av Landstinget Blekinge. Nivån på driftanslaget för år 2017 är avstämd med Landstinget Blekinge (se bilaga 2). Almi moderbolag erbjuder dessutom finansiering för sk tillväxtrådgivning. För detta har moderbolaget avsatt en ram om kr som kan nyttjas under förutsättning att regional medfinansiering i relation till ägarandelen tillskjuts, dvs totalt kr. Beslut om regional medfinansiering om kr har fattats av Region Blekinges arbetsutskott Länsstyrelsen har fattat motsvarande beslut om kr vilket totalt motsvarar väl den regionala delen av finansieringen för tillväxtrådgivningen för år 2017 (se bilaga 2). Därutöver tillkommer medel för projekt och uppdrag, initierade av ägarna och som finansieras av ägarna gemensamt eller var och en för sig enligt särskilda överenskommelser. Dessa ytterligare satsningar är projekt som den regionala nivån kan prioritera utifrån behov och möjlighet att medfinansiera, och omfattas därmed inte av detta beslut. Förslag till beslut, Bilaga 1, Ägaranvisning för Almi Företagspartner Blekinge AB Bilaga 2, Överenskommelse mellan ägare om finansiering av verksamheten 2017 föreslår regionstyrelsen besluta att anta förslag till ägaranvisning för Almi Företagspartner Blekinge AB för år 2017 Dnr Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för regional tågtrafik mellan Kristianstad och Karlshamn Bakgrund Ett av kollektivtrafikmyndighetens uppdrag är att fatta beslut om allmän trafikplikt för sådan trafik som samhället avser att ta ansvar för och därmed upphandla samt teckna avtal om (offentligt serviceåtagande). Om denna trafik passerar en gräns mellan två län eller regioner krävs överenskommelse mellan respektive myndighet. Förslaget till överenskommelse mellan Region Blekinge och Region Skåne innebär att respektive län har frihet att utforma beslutet individuellt fram till närmaste målpunkt på andra sidan gränsen. En förutsättning är att det inte finns motsättningar mellan besluten. 54 (59)

8 Förslag till beslut, Överenskommelse med Region Skåne om allmän trafikplikt föreslår regionstyrelsen besluta att godkänna förslaget till överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för regional regiongränsöverskridande kollektivtrafik med tåg på sträckan Kristianstad- Karlshamn - Allmän trafikplikt för regional tågtrafik mellan Karlshamn och Kristianstad Dnr Bakgrund Ett av kollektivtrafikmyndighetens uppdrag är att fatta beslut om allmän trafikplikt för sådan trafik som samhället avser att ta ansvar för och därmed upphandla och teckna avtal om. Enligt Lag om kollektivtrafik (SFS 2010:1065) ska beslut tas inför respektive upphandling och avtalsperiod. Detta beslut gäller ny avtalsperiod för Pågatåg med trafikstart december Trafikbeskrivning Trafikvolymen ska motsvara timmestrafik under högtrafiktid vardagar. Under avtalstiden till 2024 alt kan helgtrafik bli aktuell samt förlängning till Karlskrona. Trafiknämnden beslutade att genomföra upphandling av trafiken 2 maj Förslag till beslut Beslut om allmän trafikplikt för regional tågtrafik Karlshamn - Kristianstad Överenskommelse med Region Skåne inför beslut om allmän trafikplikt Trafiknämndens beslut om genomförande av upphandling Underlag för trafikpliktsbeslut i Region Skåne föreslår regionstyrelsen besluta att fatta beslut om allmän trafikplikt för regional tågtrafik mellan Karlshamn och Kristianstad enligt föreslagen trafikbeskrivning - Sammanträdesdatum för regionstyrelsen 2017 Dnr Kansliet har upprättat förslag till sammanträdesdatum för regionstyrelsen 2017, onsdagar följande datum: 8 februari 15 mars 26 april 14 juni 55 (59)

9 13 september 11 oktober 15 november 13 december Förslag till beslut, Sammanträdesplan föreslår regionstyrelsen besluta att godkänna förslag till sammanträdesdatum för regionstyrelsen 2017 _ Dnr Remissyttrande över rapporten Mer flyg och bostäder den statlige samordnaren av flygkapacitet och bostäder i Stockholmsområdet Region Blekinge har fått rubricerad rapport (N/2016/02702/TIF) på remiss från Näringsdepartementet. Remissvaren ska vara inlämnade till Näringsdepartementet senast den 19 sept Kansliet har tagit del av rapporten där samordnaren utreder behovet av flygkapacitet och behovet av bostäder i Stockholm. När arrendeavtalet för Bromma löper ut 2038 är slutsatsen att flygtrafiken koncentreras till Arlanda. Kapaciteten på Arlanda måste öka vilket erfordrar en omfattande utbyggnad av flygplatsen och dess anslutningar. På Bromma byggs bostäder. Region Blekinges synpunkter rör vikten av att ha ett väl fungerande inrikesflyg mellan Stockholm och övriga landet, som Blekinge. Det betyder att frågan om hur flyget i Stockholm ska lösas inte enbart är en fråga för Stockholms stad. Det är en komplex uppgift och nationell angelägenhet som därför kräver ett strategisk och långsiktigt beslut av regeringen. Förslag till beslut, Remissyttrande Näringsdepartementets remissmissiv Rapporten Mer flyg och bostäder föreslår regionstyrelsen besluta att tillstyrka remissyttrandet att uppdra åt kansliet att skicka yttrandet till Näringsdepartementet senast 19 sept (59)

10 Dnr Svar på motion; Låt Blekinge bli en fristad för en förföljd konstnär Bakgrund inkom en motion från Hélène Nordin (mp) i vilken hon yrkar att Region Blekinge tar initiativ till att utreda om någon av Blekinges kommuner, ensam eller med solidarisk finansiering från övriga kommuner, kan ta emot en fristadsstipendiat och därmed bli en fristad för en hotad konstnär. I kulturplanen för Blekinge finns ett uppdrag åt Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg att utreda om Blekinge kan bli en fristad för förföljda författare. En förstudie har genomförts av Karin Hansson, nationell samordnare för fristad, vid Fria ordets hus i Växjö. I förstudien Fristad Blekinge anser utredaren att Region Blekinge ska gå vidare med att undersöka om det finns möjligheter för kommunerna att tillsammans med Region Blekinge ta ett gemensamt ansvar för att Blekinge skulle kunna bli fristad. En fristadssatsning kostar mellan och kr per år och är ett stort åtagande för en kommun. Fristadskoordinatorn behöver vara på plats i samma kommun som stipendiaten för att kunna hjälpa till med praktiska göromål och ta ett socialt ansvar. Förstudien utgör ett bra beslutsunderlag för kommunerna i Blekinge. Region Blekinge har utrett möjlighet till eventuell Fristad i Blekinge. Respektive kommuns kommunstyrelse bör ges möjlighet att redovisa vilket åtagande de kan ta på sig vad gäller en fristadsstipendiat i enlighet med utredningens förslag. Region Blekinge kan samordna kommunernas gemensamma satsning för att ta emot en fristadstipendiat och bistå den kommunala koordinatorn med regionalt nätverk och nationella kontakter inom den konstart som stipendiaten representerar. Förslag till beslut Motion Förstudie: Fristad Blekinge Beslut KFN, föreslår regionstyrelsen besluta att motionen anses besvarad genom att kommunernas respektive kommunstyrelser får möjlighet att redovisa vilket åtagande de kan ta på sig vad gäller en fristadsstipendiat och att Region Blekinge samordnar den insats som kommunerna beslutar om 57 (59)

11 Dnr Svar på motion; Öppen närtrafik på landsbygden i Blekinge Ingrid Hermansson (C), Gilbert Nilsson (C) och Rolf Jönsson (C) har inkommit till regionstyrelsen med motion angående Öppen närtrafik i Blekinge. I motionen yrkas: - Att Region Blekinge följer upp landsbygdstrafiken framöver som ett verktyg för service och infrastruktur för landsbygdens utveckling enligt vad som anförts i motionen. - Att utveckla närtrafiken till att gälla från kl. 06:00 till kl. 24:00 - Att körområdet ska vara inom respektive kommun och max 3 mil från bostaden över kommungräns. I projektet Kollektivtrafik på landsbygden som genomfördes 2014 deltog företrädare från sydlänens kollektivtrafikmyndigheter. I arbetet prövades generösare regler för Öppen närtrafik, både gällande tider och sträckor t ex över länsgräns. Blekinges regelverk och trafikeringstider hör till de mest generösa i södra Sverige. Utredningen i projektet pekade på risken att kostnaderna stiger med att göra reglerna generösare. Inriktningen i arbetet med länets kollektivtrafik slås fast i trafikförsörjningsprogrammet. Fokus har de senaste åren lagts på de starka stråken. I det nya trafikförsörjningsprogrammet beskrivs det behov som finns för att kartlägga och utreda nya former och lösningar för nödvändiga resor för service i områden med mindre resandeunderlag. Ett arbete med att kartlägga och ta fram förslag på lösningar för att öka tillgängligheten till kollektivtrafik för boende på landsbygd påbörjas under hösten. Förslag till beslut Motion, inkommen Skrivelse till Trafiknämnden Trafiknämndens beslut, Yrkande Ingrid Hermansson (C) yrkar att motionen ska bifallas i sin helhet. Proposition Ordförande ställer proposition på trafiknämndens förslag och Ingrid Hermanssons yrkande och finner att regionstyrelsen beslutar enligt trafiknämndens förslag. föreslår regionstyrelsen besluta att önskemål om att Region Blekinge följer upp landsbygdstrafiken framöver som ett verktyg för service och infrastruktur för landsbygdens utveckling enligt vad som anförs i motionen bifalles att förslaget att utöka den Öppna närtrafiken från kl. 06 till kl. 24 avslås att förslaget att körområdet ska vara inom respektive kommun och max 3 mil från bostaden över kommun-länsgräns avslås Ingrid Hermansson reserverar sig mot beslutet 58 (59)

12 24 B Information HÄMTA-projektet Claes Fischer, affärsutvecklare vid Blekingetrafiken, informerar om HÄMTA-projektet. Uppdraget har varit att under 90 dagar undersöka hur den framtida kollektivtrafiken ser ut. Man har bl a hämtat in synpunkter och åsikter bland resenärerna. Slutrapporten kommer att redovisas i trafiknämnden under hösten. Indelningskommitténs delbetänkande; Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48) Indelningskommitténs delbetänkande är ute på remiss och ska besvaras senast den 6 oktober. Landstinget Blekinge är remissinstans och ska tillsammans med Region Blekinge samordna ett svar. Inför ERB-resan Johanna Rönn delar bl a ut program, biljetter, information om Polen och gemensamma projekt samt redogör för praktiska frågor inför resan. Besök av ordförande i trafikutskottet Den 16 augusti besökte Trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith (MP) Blekinge. Syftet med hennes besök var att informera om Blekinges strategiska läge, Östersjöutvecklingen och diskutera länets behov av bra infrastruktur och goda kommunikationer. Hon besökte Karlshamns hamn och Karlskrona Baltic Port. beslutar att ta informationen till dagens protokoll 25 C Övrigt Invigning av ny stadstrafik Ordförande framför ett varmt tack till vo Trafik/Blekingetrafiken och all personal som varit engagerade i den lyckade invigningen av den nya stadstrafiken i Karlskrona. Lennarth Förberg instämmer i gratulationerna. Folkhälsodag 7 september På eftermiddagen den 7 september, efter regionstyrelsens sammanträde, anordnas en folkhälsodag i Ronneby. CeSam 28 september Den 28 september anordnas en gemensam e-dag på Soft Center i Ronneby. Med anledning av detta förläggs berednings-au till Ronneby. Lokal meddelas senare. 59 (59)

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 7 september 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 7 september 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 7 september 2016 55 Val av justerare 56 Godkännande av föredragningslistan 57 Föredragningar 58 Projekt; Nationellt uppdrag för Region Blekinge 59 Priser

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 16 mars i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 16 mars i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 16 mars i Karlshamn s beslut Information 12 (20) Tid och plats Onsdagen den 2 mars 2016 kl. 09.00-12.00 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande Ordförande

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 2016-04-13. Regionstyrelsens sammanträde den 27 april i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll 2016-04-13. Regionstyrelsens sammanträde den 27 april i Karlshamn Dagordning A B C D Regionstyrelsens sammanträde den 27 april i Karlshamn s beslut Information Övrigt 21 (33) Tid och plats Onsdagen den 13 april 2016 kl. 09.00-12.10 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn

Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 13 september 2017 i Karlshamn s beslut Övrigt 46 (59) Tid och plats Onsdagen den 30 augusti 2017 kl. 09.00-11.10 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 december 2016 i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 december 2016 i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 14 december 2016 i Karlshamn s beslut Information 69 (81) Tid och plats Onsdagen den 30 november 2016 kl. 09.00-11.25 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 16 mars 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 16 mars 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 16 mars 2016 16 Val av justerare 17 Godkännande av föredragningslistan 18 Föredragningar 19 Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 20 Remissvar;

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 december 2017

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 december 2017 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 december 2017 86 Val av justerare 87 Godkännande av dagordningen 88 Föredragningar 89 Internbudget 2018 för regionstyrelsens övriga verksamheter 90

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsen 175-198 Tid: 2016-12-20, kl 13:00-16:15 Plats: Regionens Hus, sal A 185 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Jönköping AB Diarienummer: RJL 2016/3864 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB

Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kompetensförsörjning och företagande Malin Thunborg 2015-07-06 Dnr: RUN 2015-257 Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB Region Östergötland och den nationella

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 12 oktober 2017

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 12 oktober 2017 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 12 oktober 2017 98 Val av justerare 99 Godkännande av dagordning 100 Sammanträdesplan 2018 för trafiknämnden 101 Regional cykelstrategi för Blekinge 2018

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Ärendeförteckning över kultur- och fritidsnämndens ärenden den 7 september 2018

Ärendeförteckning över kultur- och fritidsnämndens ärenden den 7 september 2018 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMl'lDEN Ärendeförteckning över kultur- och fritidsnämndens ärenden den 7 september 2018 46 erare 47 Föregående mötes protokoll 48 Föredragningslistan 49 Information 50 Förslag till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Regionstyrelsen 1-21

Regionstyrelsen 1-21 Regionstyrelsen 1-21 Tid: 2017-01-31, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 9 Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Krösatågssystemet Diarienummer: RJL 2016/3732 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Östergötland AB samt finansiering av verksamheten 2017

Ägaranvisning för Almi Företagspartner Östergötland AB samt finansiering av verksamheten 2017 BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Malin Thunborg 2016-08-15 Dnr: RUN 2016-254 Regionutvecklingsnämnden Ägaranvisning för Almi Företagspartner Östergötland AB samt finansiering av verksamheten 2017 Region

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (13) 2012-10-24 1 (13) Plats och tid Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 08.30-11.30 Insikten, Videum Science Park, Växjö ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 september 2017

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 september 2017 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 13 september 2017 51 Val av justerare 52 Godkännande av dagordningen 53 Föredragningar 54 Priser och produkter i kollektivtrafiken 2018 55 Budget och

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 27 april 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 27 april 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 27 april 2016 25 Val av justerare 26 Godkännande av föredragningslistan 27 Föredragningar 28 Årsredovisning 2015 29 Prövning av ansvarsfrihet för kultur-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 12 december 2018 i Karlshamn

Dagordning. REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 12 december 2018 i Karlshamn Dagordning A B C D Regionstyrelsens sammanträde den 12 december 2018 i Karlshamn s beslut Information 96 (106) Tid och plats Onsdagen den 28 november 2018 kl. 09.00-11.00 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2016-02-04 09:00-12:30 Plats ande ledamöter Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena Lagstrand (V) (vice ordförande) Carl-Olof Bengtsson (S) 1-9,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2006-06-15 Ärendelista Sid nr Justering...3 732 Återkallande av fullmäktigebeslut 2009-04-27 555 samt utredning om hantering av frågor om skolnedläggning...4 733 Utökad busstrafik och utlösande

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30 Trafiknämnden Datum: 2018-03-16 Tid: 09:00-11:30 Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C)

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 december 2016

Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 december 2016 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 december 2016 59 Val av justerare 60 Godkännande av dagordning 61 Internbudget 2017 för Verksamhetsområde Trafik och Trafiknämnden 62 Uppföljning intern

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 juni 2017

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 juni 2017 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 15 juni 2017 88 Val av justerare 89 Godkännande av dagordning 90 Priser och produkter 2018 91 Upphandling skärgårdstrafik i Ronneby 2018 92 Upphandlingsdirektiv

Läs mer

Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2017-06-22 09:00-11:30 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S), ordförande Fanny Battistutta (V), 1:e vice

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Kosta Boda Art Hotel. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:00

Trafiknämnden. Plats: Kosta Boda Art Hotel. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:00 Trafiknämnden Datum: 2019-03-07 Tid: 09:00-11:00 Plats: Kosta Boda Art Hotel Ledamöter Carina Bengtsson (C) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Peter Freij (S) (2:e vice ordförande) Catharina

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 12 oktober 2016

REGIONSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 12 oktober 2016 Ärendeförteckning över regionstyrelsens ärenden den 12 oktober 2016 71 Val av justerare 72 Godkännande av föredragningslistan 73 Föredragningar 74 Delårsbokslut per den 31 augusti 2016 75 Avrapportering

Läs mer

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017

37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 PROTOKOLL Arbetsutskottet 2016-09-29 37 Ägaranvisning för Almi Företagspartner Stockholm- Sörmland AB samt val av ombud till årsstämma 2017 Dnr 16-071 Sammanfattning Almi Företagspartner Stockholm Sörmlands

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Henry Larsson (S Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-10-26 (10) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.15 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län

Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Sid 1 av 10 Datum 2012-09-05 Diarienr Marika Bystedt 072-521 07 61 Kallelse till möte med direktionens arbetsutskott för kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Härmed kallas du till möte med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

2011-10-25. Övriga deltagare: Jörn Wahlroth kommundirektör, Anna-Karin Sonesson samordnings- och utvecklingschef, Ann Hermansson sekreterare

2011-10-25. Övriga deltagare: Jörn Wahlroth kommundirektör, Anna-Karin Sonesson samordnings- och utvecklingschef, Ann Hermansson sekreterare Sammanträdesprotokoll 1(12) 2011-10-25 Kommunstyrelsen Plats och tid: Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby 09.00-10.25 Beslutande Roger Fredriksson (m) Kenneth Michaelsson (c) JanAnders Palmqvist (s) Lena

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 68 75 Datum 2014-12-04 1 (5) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2014-12-04 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN

RKM REGIONALA KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN NORRBOTTEN RKM PROTOKOLL 1(10) Sammanträdestid Sammanträdesplats Beslutande Övriga närvarande Justerade paragrafer torsdagen den 26 januari 2017 k1.10.50-11.30 Regionala kollektivtrafikmyndigheten, Smedjegatan 19,

Läs mer

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB

26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 26 Samverkansavtal för Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 2018-2021 Dnr 17 062 Sammanfattning År 2010 beslutades att Almi Företagspartner Stockholm AB och Almi

Läs mer

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13 2014-05-20 Sida 1-6 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2014-05-20, kl. 08:15-11:15. ande Bengt-Åke Rehn (S) Malin Höglund (M) Anna Hed (C) Lennart Sohlberg (S) Peter Helander (C) 10 Övriga

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling

Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling MISSIV 1(1) 2013-12-18 LJ 2013/1767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling av Krösatågen Enligt kollektivtrafiklagen (SFS 2010:1065) ska upphandling

Läs mer

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott

Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl I Ann-Christine Furustrand (S) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott o Österåker Tid Onsdagen den 7 oktober 2015, kl 10.50- I 1.30 Plats Närvarande Utses att justera, 10:2 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 49 54 Datum 2018-11-06 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens arbetsutskotts sammanträde Tid: 2018-11-06 kl. 13.00 14.20 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Läs mer

Claes Diurhuus-Gundersen (m), tjänstgörande ers.

Claes Diurhuus-Gundersen (m), tjänstgörande ers. Sammanträdesprotokoll 1(4) 2012-11-27 Kommunstyrelsen Plats och tid: Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby 10.00 - Beslutande Roger Fredriksson (m) Kenneth Michaelsson (c) JanAnders Palmqvist (s) Thomas Håkansson

Läs mer

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad

Datum Protokoll från regionstyrelsens sammanträde. Tid: kl Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad PROTOKOLL 198 200 Datum 2015-11-24 1 (4) Protokoll från regionstyrelsens sammanträde Tid: 2015-11-24 kl. 09.00 09.25 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad Beslutande Henrik Fritzon (S), ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2017-02-03 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-03

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Anders Svensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Anders Svensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-11-24 1 (9) Plats och tid Rådhusets 2:a våning kl 10.00 11.05 Beslutande Bengt Gustafson (M) Pierre Månsson

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande Protokoll 1 (6) Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunstyrelsen 2016-09-28 KS 2016/0481-900 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl 08.30 08.45 Ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Marlen Jensen (SD) ersättare Göran Granberg (SD) ersättare

Marlen Jensen (SD) ersättare Göran Granberg (SD) ersättare Sammanträdesprotokoll Sida 1 (6) Plats och tid Stadshuset, 19.10-19.20 Beslutande Johan Andersson (S) ordförande Henrik Wöhlecke (M) 1:e vice ordförande Annette Linander (C) 2:e vice ordförande Fredrik

Läs mer

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare

Christer Pålsson, kommunchef Susan Elmlund, sekreterare 1(7) Plats och tid Findus, Bjuv, kl 12.00-12.15 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordförande Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve Persson (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2012-01-11. Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10. Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10.

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2012-01-11. Kommunkansliet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10. Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) 2012-01-10 Plats och tid Kommunhuset Hallsberg, kl 08.30-10.00 Beslutande Övriga deltagande Siw Lunander Gunnel Hedström Magnus Andersson Inga-Britt Ritzman Andreas Svahn Anne

Läs mer

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB

BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL ( ), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Anders Åkerström 2017-11-24 BOLAGSORDNING, SAMVERKANSAVTAL (2018-2021), ÄGARANVISNING OCH ÄGARBIDRAG 2018 FÖR ALMI FÖRETAGSPARTNER MÄLARDALEN AB Beskrivning

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal B Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör Carl-Johan

Läs mer

Regionförbundet södra Småland, lokal Möbelriket

Regionförbundet södra Småland, lokal Möbelriket 2013-12-11 1 (16) Tid Onsdagen den 11 december 2013 kl. 09.30-15.00 med ajournering 12.10-13.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Regionförbundet, lokal Möbelriket Sven Sunesson (C) Eva Johnsson

Läs mer

Övriga närvarande Annika Magnerot (Verksamhetschef Folkhälsa och social utveckling)

Övriga närvarande Annika Magnerot (Verksamhetschef Folkhälsa och social utveckling) Folkhälsoberedningen Datum: 2019-10-02 Tid: 09:00-12:30 Plats: Ekhagen kurs och konferens, Grimslövs folkhögskola Ledamöter Eva R Ericsson (L) (ordförande) Anna Zelvin (KD) (vice ordförande) Magnus Carlberg

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Martin Moberg (s) tjg ers

Martin Moberg (s) tjg ers Sammanträdesprotokoll 1(7) 2012-09-25 Kommunstyrelsen Plats och tid: Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby 08.30-9.40 Beslutande Beslutande Roger Fredriksson (m) Kenneth Michaelsson (c) Lena Karstensson (m)

Läs mer

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Jens Otterdahl Holm, redovisningschef, 467. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf

Maria Svenningsson, kommunsekreterare Jens Otterdahl Holm, redovisningschef, 467. Sekreterare Maria Svenningsson Paragraf Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-09-26 1-11 Plats och tid Sammanträdesrum Varberg Event, kl. 8.00-9.00 Beslutande Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Harald Lagerstedt (C) Stefan Edlund (MP) Jana

Läs mer

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 juni 2017 i Karlshamn

REGIONSTYRELSEN Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Regionstyrelsens sammanträde den 14 juni 2017 i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 14 juni 2017 i Karlshamn s beslut Övrigt 35 (45) Tid och plats Onsdagen den 31 maj 2017 kl. 09.00-11.30 Region Blekinge, Karlskrona Närvarande Ordförande

Läs mer

Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Rolf Andersson

Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Rolf Andersson Trafiknämnden Tid 2015-12-16 09:00-12:45 Plats ande ledamöter Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena Lagstrand (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Sessionssalen, Byggmästaregatan 4, Lund, kl 16.30 18.25 Ordförande: Wallström Christer (FP) 2:e vice ordförande: Svensson Smith Karin (MP) Ledamöter: Hansson Börje

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2015-10-09 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice ordförande)

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 26 april 2018

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 26 april 2018 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 26 april 2018 20 Val av justerare 21 Godkännande av dagordning 22 Föredragningar 23 Information: Jämställd regional tillväxt kollektivtrafik för alla 24

Läs mer

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma

Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (14) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDEN 2016-08-29 Plats Stora Sessionssalen, kommunhuset Lomma Tid Måndagen den 29 augusti, kl. 19.00 20.40 Beslutande Carin Hansson (M) Emma Köster (M) Karl-Gustav

Läs mer

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L)

Datum för justering: Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter. Gunnel Orselius-Dahl (L) Sammanträdesdag Kl 17:00 Datum för justering: 2018-11-16 Gunnel Orselius-Dahl (L) Närvarande ledamöter Ordföranden 1:e vice ordf 2:e vice ordf Ledamöter Gunnel Orselius-Dahl (L) Rickard Wessman (M) Robert

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 16 juni 2016

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 16 juni 2016 TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll 2016-06-16 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 16 juni 2016 34 Fastställelse av dagordning 35 Val av justerare 36 Priser och produkter 2017 37 Svar på

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Lars-Göran Wiberg (C) ordförande

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Lars-Göran Wiberg (C) ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2009-02-17 Plats och tid Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-9.45 ande ledamöter Lars-Göran Wiberg (C) ordförande Tommy Nilsson (S) Pär Palmgren (M) Tjänstemän Utses att justera Kommunchef

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 11 februari

Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 11 februari TRAFIKNÄMNDEN ETRA Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 11 februari 1 Fastställelse av dagordning 2 Val av justerare 3 Information om Kollektivtrafikbarometern 2015 4 Trafikförsörjningsprogram

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 14 juni 2018

TRAFIKNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 14 juni 2018 Ärendeförteckning över trafiknämndens ärenden den 14 juni 2018 36 Val av justerare 37 Godkännande av dagordning 38 Föredragningar 39 Avgiftsfria resor för skolungdomar i öppen närtrafik 40 Ny pris- och

Läs mer

Onsdagen den 3 februari 2016, kl Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ann-Christine Furustrand (S)

Onsdagen den 3 februari 2016, kl Largen, Alceahuset, Åkersberga. Enligt bifogad närvarolista. Ann-Christine Furustrand (S) 0 Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Plats Närvarande Utses att justera, 3:2 Onsdagen den 3 februari 2016, kl 10.00-10.05 Largen, Alceahuset, Åkersberga Enligt bifogad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (12)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (12) 2011-10-05 1 (12) Tid Plats ande Ledamöter Onsdagen den 5 oktober 2011, kl12:00-13.00 Möbelriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Monica

Läs mer

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD)

Fredrik Axelsson (M) Pierre Månsson (FP) Sven Nilsson (C) Kalle Heise (MP) Heléne Fritzon (S) Anders Sensson (S) Niclas Nilsson (SD) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-06-08 1 (15) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 12.00 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Trafiknämnden. Plats: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Trafiknämnden Datum: 2018-04-20 Tid: 09:00-12:00 Plats: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Utbyggnad av Arlanda flygplats

Utbyggnad av Arlanda flygplats Utlåtande Rotel I (Dnr 2017/000626) Utbyggnad av Arlanda flygplats Motion (2017:25) av Karin Ernlund m.fl. (alla C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen besvaras med

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 1(7) Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 18.00-18.30 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve

Läs mer

Anders Björklund (ÅÅ)

Anders Björklund (ÅÅ) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-05-04 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 2:a våningen 16.30 17.45 Beslutande Ewa Wemby (M) Heléne Fritzon

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 68-81

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 68-81 PROTOKOLL 1(10) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) 1:e vice ordförande Gabriella Mohlin (S) ersätter Jeanette Söderström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5)

PROTOKOLL 1 (5) PROTOKOLL 1 (5) 2016-09-13 Kommunstyrelsen Plats och tid Forumsalen, Campus Skellefteå, kl. 09.45 09.55 Beslutande Lorents Burman (S), ordförande Agneta Hansson (V) Andreas Löwenhöök (M), ej 404 Andreas

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (16) 2012-12-05 1 (16) Plats och tid Onsdagen den 5 december 2012 kl. 08.30-10.30 Regionförbundet, lokal Insikten ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sven Sunesson (C) Eva Johnsson (KD) Monica Widnemark

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2015-11-02 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-11-02

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma. se bifogad närvaroförteckning

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma. se bifogad närvaroförteckning Sammanträdesdatum s. 1 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-02-08 Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 8 februari 2012, kl. 08.00-12.15 Beslutande Anders Berngarn (M)

Läs mer

Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10: , ajournering kl. 10:25-10:30

Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10: , ajournering kl. 10:25-10:30 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-10.35, ajournering kl. 10:25-10:30 Beslutande Peter Wretlund (S), Ordförande Eva-Marie Hansson (M) 1:e vice ordförande Lena Granath (V) 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 17.00-17.20 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Urban Widmark (M) ordförande Lars-Göran

Läs mer

Protokoll 1 (9) Se nästa sida.

Protokoll 1 (9) Se nästa sida. Protokoll 1 (9) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2019-02-25, kl. 13.00 16.20 Beslutande Övriga närvarande Justerade paragrafer Se nästa sida. Annika Jansson, sekreterare Christian Björkqvist,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (21)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionstyrelsens Trafiknämnd Sammanträdesdatum (21) 2012-02-08 1 (21) Plats och tid Onsdagen den 8 februari 2012 kl. 08.30-12.30 Plats ande Ledamöter Regionförbundet, lokal Utsikten Sven Sunesson (c) Eva Johnsson (kd) Monica Widnemark (s) Mats Johnsson

Läs mer

Mikael Forssander, Kanslichef Tobias Arvidsson, Samhällsbyggnadsdirektör Magnus Åberg, Ekonomidirektör Jasmina Szczesna Adabaniyan, nämndsekreterare

Mikael Forssander, Kanslichef Tobias Arvidsson, Samhällsbyggnadsdirektör Magnus Åberg, Ekonomidirektör Jasmina Szczesna Adabaniyan, nämndsekreterare 1(16) Plats och tid Häverösalen, måndagen den 21 maj 2018 kl 16:00-17.00 ande Ledamöter Ulrika Falk (S), ordförande Hanna Stymne Bratt (S), tjänstgörande ersättare Anders Olander (C) Ingrid Landin (MP)

Läs mer