Pandemiplan för Torsås kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pandemiplan för Torsås kommun"

Transkript

1 Pandemiplan för Torsås kommun Antagen av kommunstyrelsen

2 2 Innehållsförteckning Inledning Bakgrund Rekommendationer Beräkningar Vad är samhällsviktig verksamhet? Minskad sårbarhet Hantering av pandemi i Torsås kommun Allmänt Information Syften Planeringförutsättningar Framtagande av plan Avgränsningar Viktiga funktioner ur ett samhällsperspektiv Personalbemanning Prioritering inför Vaccination Arbetsmetod Redovisning förvaltningar/bolag Kommunledningskontorets redovisning Kansliet Ekonomiavdelningen It-enheten Personalavdelningen Kostenheten Flyktingmottagningen Samhällsbyggnadsförvaltningens redovisning Bildningsförvaltningens redovisning Kultur&Fritid Socialförvaltningens redovisning TFAB/TBAB:s redovisning Torsås Fjärrvärmenät AB:s redovisning Sammanfattning Vård inom kommunen Barn och utbildning Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunledningskontoret Bilaga 1 Åtgärdskalender vid pandemi Bilaga 2 Planering Räddningstjänstförbundet Bilaga 3 Planering Kalmarsundsregionens Renhållare (KSRR)

3 3 Inledning Denna plan ska ses som en bilaga till Torsås kommuns Krisledningsplan och plan för Extraordinära händelser. Planen är ett levande dokument som ska vara ett stöd och hjälpmedel inför och vid en pandemi. Planen är uppdelad i två delar. I den första delen beskrivs vad en pandemi är samt vilket utfall av insjuknade som kan förväntas. I den andra delen beskrivs till vissa delar hur en pandemi i kommunen kan hanteras. Del 1 1 Bakgrund Pandemi är när en ny variant av influensa drabbar människor över hela världen. Av erfarenhet vet man att den brukar starta i Sydostasien och att det brukar ta 2-3 månader innan den når Europa. Exempel på pandemier är Spanska sjukan, Asiaten och Hongkong. Vid dessa pandemier insjuknade mellan 20 och 50 procent av befolkningen. En sådan smittspridning ställer naturligtvis stora krav på de kommunala verksamheterna, bland annat när det gäller vård och omsorg, samtidigt som en stor del av personalen är sjukskrivna. En influensapandemi medför även en överdödlighet i befolkningen. Främst därför att många människor är sjuka samtidigt. Det är framför allt personer med hjärt- och/eller lungsjukdom, respektive äldre personer som får komplikationer och ökat vårdbehov. Erfarenheter från tidigare pandemier visar att det som utmärker en situation med influensapandemi jämfört med många andra allvarliga störningar är att: det är en smittsam sjukdom. Varje fall genererar nya fall, vilket innebär att situationen försvåras gradvis. ett stort antal människor insjuknar. hälso- och sjukvård samt kommunal omsorg utsätts för mycket stor belastning under en längre tid, samtidigt som personalen utsätts för smitta. alla arbetsplatser kommer att drabbas av personalbortfall, vilket ger problem i många verksamheter. hela landet kan drabbas samtidigt liksom stora delar av vår omvärld. pandemin kan pågå under flera månader samt återkomma i en eller flera vågor. om många blir allvarligt sjuka kan stor oro sprida sig i samhället och påverka människors handlingsmönster. svårigheter att upprätthålla verksamheter, minskad handel och minskat resande med mera kommer att påverka ekonomin. En pandemi kommer alltså att medföra flera problem och det är därför angeläget att samhällets alla aktörer förbereder sig på att minska effekterna av de påfrestningar som kan uppstå. Det är särskilt viktigt för dem som bedriver samhällsviktig verksamhet. Men även för andra kan det vara angeläget utifrån förtroende hos kunder och anställda, ekonomiska aspekter etc.

4 4 1.1 Rekommendationer Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och Socialstyrelsen rekommenderar att myndigheter och företag planerar för att under en period av 6-8 veckor hantera en frånvaro om minst 15 procent av de anställda. Pandemin kan antas nå en kulmen under vecka två och tre vilket innebär att myndigheter, organisationer samt företag bör planera för att upp till 50 procent av de anställda kan vara frånvarande de veckorna. I planeringen bör man dock ta hänsyn till att sjukdomen sannolikt inte kommer att drabba samhället likformigt. Under en viss tid kan en betydligt större andel av arbetsstyrkan vara frånvarande i vissa grupper. 1.2 Beräkningar I landstingets arbetsmaterial har man utgått från beräkningar från de prognoser som gjorts av Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA för den amerikanska befolkningen och är omräknade till svenska förhållanden. De amerikanska och svenska samhällena skiljer sig inte så mycket åt, varför man kan förutsätta att en influensapandemi kommer att ha ungefär liknande förlopp i de båda länderna. Enligt dessa beräkningar skulle prognosen för Torsås kommuns 7087 (våren 2009) invånare bli följande: 5315 personer kommer att bli utsatta för smitta (75 %) mellan kommer att bli sjuka (15-36 %) mellan kommer att behöva öppen vård (7 17 %) mellan 7 21 kommer att behöva sjukhusvård (0,1 0,3 %) mellan 2 9 kommer att avlida (0,03 0,12 %) Möjligen är dessa siffror något låga för det beräknade antalet sjukhusvårdande i förhållande till antalet som behöver öppen vård. Här kan behövas sjukvårdsinsatser för vård i hemmet som kräver personal från såväl landstinget som kommunen och som kräver ett gott samarbete mellan de båda huvudmännen. 1.3 Vad är samhällsviktig verksamhet? När vi talar om samhällsviktig verksamhet syftar vi på verksamhet som är nödvändig för att samhället ska fungera och för medborgarnas liv och hälsa. En verksamhet som uppfyller båda eller det ena av dessa villkor: 1. Ett bortfall av eller en svår störning i verksamheten kan ensamt eller tillsammans med motsvarande händelser i andra verksamheter på kort tid leda till att en allvarlig kris inträffar i samhället. 2. Verksamheten är nödvändig eller mycket väsentlig för att en redan inträffad kris i samhället skall kunna hanteras så att skadeverkningarna blir så små som möjligt.

5 5 1.4 Minskad sårbarhet En minskad sårbarhet handlar om infrastrukturens förmåga att motstå störningar. Till den samhällsviktiga infrastrukturen räknas bland annat: kommunal värme- och vattenförsörjning elförsörjning telekommunikationer IT-infrastruktur distribution av radio- och teve trafik- och transportsystem bränsleförsörjning finansiella sektorn, främst betalningssystemet och Försäkringskassan barnomsorg för barn som har föräldrar som arbetar inom samhällsviktig verksamhet Del 2 - Hantering av pandemi i Torsås kommun 2 Allmänt En pandemi i Torsås kommun ska hanteras med utgångspunkt i ansvars-, likhets- och närhetsprincipen. 1. Ansvarsprincipen: Den som har ansvar för en verksamhet under normala förhållanden skall ha motsvarande ansvar under kris- och krigssituationer. 2. Likhetsprincipen: En verksamhets organisation och lokalisering skall så långt som möjligt överensstämma i fred, kris och krig. 3. Närhetsprincipen: Kriser skall hanteras på lägsta möjliga nivå i samhället. 2.1 Information En utbruten pandemi kommer att ställa krav på att kommunen tar ett kraftfullt initiativ i kommunikationen med medborgarna. Den externa informationen måste nå fram till medborgaren och vara tydlig. Forskningen har till stor del kunnat avfärda föreställningen om masshysteri och kollektiv förvirring inför kriser. Snarare betonas den enskildes självständighet inför myndighetsutövande på gott och ont (FOA: Kris- och katastrofforskning, 1993). Informationen måste samordnas med både Länsstyrelse och Landsting. Se Torsås kommuns Informationsplan vid extraordinära händelser.

6 6 2.2 Syften Pandemiplaneringen har tre syften Att utifrån kommunernas ansvar enligt lagen om extraordinära händelser göra lokala risk- och sårbarhetsanalyser. Vid en extraordinär händelse så kan kommunens krisledningsnämnd med detta underlag som grund göra prioriteringar och eventuella personalförflyttningar mellan olika förvaltningar. Att utgöra underlag för Länsstyrelsens regionala pandemiplanering. Att utgöra underlag för smittskyddsläkarens pandemiplanering enligt smittskyddslagen. 2.3 Planeringsförutsättningar Under 2009 har respektive förvaltning/bolag arbetet med planering inför en eventuell pandemi enligt planeringsförutsättningarna nedan. Under en period av 6-8 veckor är minst 15 procent av de anställda frånvarande på grund av influensapandemi. Pandemin når sin kulmen under veckorna 2 och 3, då 50 procent av de anställda är frånvarande. De sjuka är frånvarande i minst 5 arbetsdagar Delar av kommunal sjukvård blir hårt ansträngda Risk för en andra våg ca 3-9 månader senare Svaren presenteras i avsnitt Framtagande av plan Varje nämnd och bolag ansvarar för att ta fram en plan för hur de ska hantera en pandemi med ovanstående förutsättningar. Planen skall innebära att verksamhet kan upprätthållas med hög kvalitet för de verksamheter som prioriterats. Detta innebär att samverkan mellan nämnder för utnyttjande av personal kan behöva ske. För verksamheter som kan tåla avbrott skall planen innebära en beskrivning av vad som prioriteras inom den normala verksamheten samt i vilken mån personal kan utnyttjas till andra verksamheter. 3.1 Avgränsningar I detta dokument ligger fokus på personaladministrationen vid en pandemi.

7 7 Hur det politiska styret drabbas tas inte upp i denna plan då det finns regler för kommunfullmäktige, kommunstyrelse och övriga nämnder i kommunallagen. Däribland regler för ersättare vid frånvaro mm. Fokus ligger på: - kommunledning och ledningsadministration - vatten och avlopp - socialtjänst, äldreomsorg samt hälso- och sjukvård - löne- och ekonomiadministration - skola & barnomsorg - matförsörjning till barn- och äldreomsorg - drift av data- och telefonisystem - lokal väghållning 3.2 Viktiga funktioner ur ett samhällsperspektiv Kommunen förfogar över samhällsviktig verksamhet som måste fortlöpa även vid stor sjukfrånvaro. Ansvaret för våra barn och äldre, framkomligheten på gator och torg, sophämtning, vattenförsörjning, viktig myndighetsutövning mm. Dessa är givetvis de viktigaste verksamheterna att kunna hålla igång under en pandemi. Kommunledningskontoret * Kommunledningsfunktion * Information * IT/Data * Kost * Telefoni * Diarium Räddningstjänsten * Ledningsfunktion * Räddningstjänst Samhällsbyggnadsförv. * Ledningsfunktion * Vatten * Avlopp, renhållning * Gator (snöröjning) * Myndighetsutövning * Livsmedel Socialförvaltningen * Ledningsfunktion * Äldre- och handikappomsorg * Individ och familjeomsorg * Hemsjukvård * Hemtjänst * Särskilda boende * LSS/SoL * Administration Bostad/Fastighetsbolag * Ledningsfunktion * Fastighetsskötsel Bildningsförvaltningen * Ledningsfunktionen * Elevhälsa * Förskola 3.3 Personalbemanning För att lösa personalbemanningen kan förfrågan sändas ut samt vid behov avtal tecknas med frivilliga som kan rycka in vid extraordinära händelser. Dessa kan vara personal som arbetat inom kommunen de senaste fem åren. Andra tänkbara resurser är de frivilligorganisationer. Även annan personal kan behöva kontaktas, till exempel brandmän som slutat sin tjänst men som bor kvar i kommunen. Dessa kan vara lämpliga för andra arbetsuppgifter som inte kräver vårdutbildning till exempel vid omflyttningar.

8 8 I händelse av en pandemi svarar respektive förvaltning/verksamhetschef för bemanningen inom sitt verksamhetsområde. Anställdas arbetsskyldighet omfattar dels vad som framgår av det enskilda anställningsavtalet dels övriga skyldigheter som är förenade med anställningen. Arbetsgivaren har rätt att tillfälligt förflytta arbetstagare, som ex vid en pandemi, till arbeten som denne har kompetens för och som normalt ingår i kommunens verksamhet. Verksamhetschef kan kontakta tidigare anställda som kan vara aktuella och lämpliga för tidsbegränsad anställning vid till exempel en pandemi. 3.4 Prioritering inför vaccination Beroende på vilken tillgång vi får av eventuellt vaccin kan det vara vanskligt att ha en helt klar prioritetsordning. Detta kommer att fastställas av Socialstyrelsen som kommer att sammankalla den nationella pandemigruppen och utarbeta prioriteringsplaner och fördelning av aktuellt vaccin. Viktigt är att vitala delar av sjukvården kan fungera varför sjukvårdspersonal på infektionskliniker och vårdcentraler sannolikt kommer att få högsta prioritet. Enligt på förhand uppgjorda listor kommer vårdpersonal att vaccineras. Likaså kommer personal i den kommunala omsorgsverksamheten att vaccineras. Länsstyrelsen avgör hur vaccin och antivirala läkemedel prioriteras när det gäller befattningshavare i samhället i övrigt. Prioriteringslistor för kommunens personal ska finnas och arbetas fram av respektive förvaltningschef i samarbete med kommunens MAS och säkerhetssamordnare. De nyckelfunktioner som ovillkorligen måste fungera kommer att vaccineras före övrig personal. Detta enligt definitionen av en samhällsviktig verksamhet. Kostnad för vaccinering av kommunanställd personal bekostas av arbetsgivaren. 3.5 Arbetsmetod Metoden har varit att varje förvaltning/bolag/förbund på egen hand har svarat på 17 frågor som syftar till att upptäcka svagheter i respektive verksamhet gällande personalplanering. Varje förvaltning/bolag/förbund har på egen hand sammanställt sin analys och därför skickat in olika mängd svarsdata. Frågorna har besvarats i både punkt form och löpande text. Detta kan te sig aningen förvirrande, men resultatet blir detsamma.

9 9 10 Sammanfattning Den övergripande svagheten i Torsås kommun är dess personalplanering. Flera viktiga befattningar/funktioner finns det inga ersättare till och inte heller rutiner eller manualer finns att tillgå så att en ersättare enkelt kan ta över en befattning/arbetsuppgifter Vård inom kommunen Man räknar med att en stor del av vårdpersonalen kommer att vara borta från arbetet på grund av sjukdom då dessa grupper blir mer utsatta för kraftig exponering av influensavirus än befolkningen i allmänhet. Det kommer troligen att råda brist på sjukvårdsplatser. Åtgärder som kan vidtas inom kommunens omsorg kan till exempel vara att stänga dagverksamheter inom äldre- och handikappomsorgen dels för att minska smittrisk, men också för att frigöra personal och lokaler. Man försöker dra in på verksamheter som innebär onödiga sammankomster och som därmed ökar smittspridning, exempelvis träffpunker för anhörigvårdare. Vid en pandemi får den basala omsorgen och sjukvården prioriteras för att kunna hjälpa alla som har behov av våra insatser. Socialförvaltningen i Torsås kommun är väl rustade och upplever sig ha en bred erfarenhet och planering för att klara av en pandemi Barn och utbildning Generellt sett kommer kommunens verksamheter inom barnomsorg och utbildning sträva efter att prioritera de lägre åldrarna vad gäller personaltäthet. En större sjukfrånvaro torde drabba elever och barn inom barnomsorgen i lika stor utsträckning som lärare och annan personal. Det finns möjlighet att slå ihop klasser och eventuellt stänga ner verksamheter för att lösgöra personal Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen är sårbar då de har låg personalfrekvens inom varje verksamhet även i vanliga fall. Högst prioritet har vattenförsörjningen och reningsverket. Annan prioriterad verksamhet är den myndighetsutövning som förvaltningen är lagstadgad att utföra Kommunledningskontoret De främsta svagheterna inom kommunledningskontoret är att det inte finns utsedda ersättare, med rätt kompetens/kunskap, för alla de befattningar som utgör kansliet. Funktioner som absolut inte får stå still är informationsenheten, it-enheten, receptionen, diarieföringen, löneutbetalningar, fakturahanteringen, kostverksamheten samt flyktingmottagningens utbetalning av introduktionsersättningar.

10 10 Bilaga 1 Åtgärdskalender vid pandemi 1. Ta reda på information om den uppkomna situationen och analysera trolig utveckling. Kalla in eller kontakta Smittskyddsläkare, Landstinget, Socialstyrelsen eller andra inom området kompetenta personer/myndigheter 2. Läs igenom förvaltningarnas och bolagens planer för hantering av pandemi (finns samlat hos kommunens säkerhetssamordnare). Respektive förvaltning/bolag ansvarar för sin egen planering. 3. Inventera personella och materiella resurser som kan tänkas vara till nytta i den uppkomna situationen och planera för eventuell omfördelning av resurser och personal. 4. Starta krisinformationsorganisationen och förbered information till radio, tv, tidningar, information till allmänheten samt interninformation (se Informationsplan ). Se över möjligheten att samordna information med övriga myndigheter och organisationer. 5. Följ pandemins utveckling och vidarebefordra nationell och regional information lokalt. 6. Aktivera och/eller förbered: barnpassning till personal eller behövande (kvällar, helger, nätter). ev. ordna med logiverksamhet och extra vårdplatser. 7. Diskutera vilka verksamheter och uppgifter som måste upprätthållas, samt vilka som bör prioriteras. 8. Vilka eventuella förändringar i kommunens åtaganden, service och prioriteringar måste genomföras. 9. Planlägg så att avlösning kan ske till arbetande personal. 10. Ta reda på om det finns föreskrifter och rekommendationer till kommuner när det gäller hygien och annan hantering för att minska smittspridningen. 11. Ta reda på tillgängligt och möjlighet till vaccin. 12. Ta fram beslutsunderlag inför beslut som måste fattas i Krisledningsnämnden. 13. Diskutera hur ledningsfunktionen ska kunna upprätthållas och utse ersättare.

Pandemiplanering Kalmar kommun 2009

Pandemiplanering Kalmar kommun 2009 KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunstyrelsen Paul Brehmer 1 (9) Pandemiplanering Kalmar kommun 2009 2 (9) Innehållsförteckning Inledning 3 Influensa pandemi 3

Läs mer

Pandemiplan Vännäs kommun. Antagen Ks 2009 05 04, 81

Pandemiplan Vännäs kommun. Antagen Ks 2009 05 04, 81 Pandemiplan Vännäs kommun Antagen Ks 2009 05 04, 81 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...3 1.1 Lagstiftning Lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd

Läs mer

Pandemiplan Lindesbergs kommun

Pandemiplan Lindesbergs kommun Antagen av kommunstyrelsen 156/2009 Pandemiplan Lindesbergs kommun Plan för hantering av en omfattande pandemi som drabbar Lindesbergs kommun. Framtagen av kommunens beredskapssamordnare i samarbete med

Läs mer

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar 1 Kapitlets innehåll Detta kapitel beskriver dels bakgrunden till varför en pandemiplanering

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

Kommunstyrelsens plan för pandemisk influensa

Kommunstyrelsens plan för pandemisk influensa Plan för en pandemisk influensa 1 (6) Dnr: KS 2008/461 Kommunstyrelsens plan för pandemisk influensa Kommunstyrelsens plan för en pandemisk influensa (pandemi) kompletterar den kommunövergripande planen

Läs mer

Reviderad Omsorgsförvaltningen 2009-07-06 2007-10-15 I.S. 2009-08-25 Planeringsförutsättningar influensapandemi

Reviderad Omsorgsförvaltningen 2009-07-06 2007-10-15 I.S. 2009-08-25 Planeringsförutsättningar influensapandemi Reviderad Omsorgsförvaltningen 2009-07-06 2007-10-15 I.S. 2009-08-25 Planeringsförutsättningar influensapandemi Enl. rekommendationer från WHO, krisberedskapsenheten, Länsstyrelsen och Socialstyrelsen

Läs mer

Plan vid Pandemi Kinda kommun

Plan vid Pandemi Kinda kommun Plan vid Pandemi Kinda kommun Antagen av Kommunstyrelsens arbetsutskott 2008-08-17 Antagen av kommunfullmäktige 2009-xx-xx 1 Inledning 2 1.1 Vad är en influensapandemi?...2 1.2 Hur många sjuka?...2 1.3

Läs mer

Pandemiplan. för. Lilla Edets kommun. LILLA EDETS..KOMMUN kommu nled ni ngsfõrval tni n gen. Antagen avkommunstyrelsen 2009-10-07, 131

Pandemiplan. för. Lilla Edets kommun. LILLA EDETS..KOMMUN kommu nled ni ngsfõrval tni n gen. Antagen avkommunstyrelsen 2009-10-07, 131 LILLA EDETS..KOMMUN kommu nled ni ngsfõrval tni n gen LILLA ÊDÊTS KafvfMUN Kornmunstyrelsen 2009-10- 1 6 Pandemiplan för Lilla Edets kommun Antagen avkommunstyrelsen 2009-10-07, 131 Pandemiplan för Lilla

Läs mer

Vid stort utbrott av influensa Lägesrapport

Vid stort utbrott av influensa Lägesrapport Vid stort utbrott av influensa 2009 - Lägesrapport Hans-Ivar Swärd 2009-08-27 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Ansvarsfrågor... 3 2.1 Landstinget... 3 2.2 Kommunen... 3 2.3 Samverkan kommun landsting...

Läs mer

Policy och handlingsplan för pandemisk influensa i Älmhults kommun

Policy och handlingsplan för pandemisk influensa i Älmhults kommun Antagen av KF 1 (10) Policy och handlingsplan för pandemisk influensa i Älmhults kommun Antagen av KF 2 (10) Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt för dokumentet... 3 2. Inledning... 3 2.1 Planeringsförutsättningar...

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Planering inom Socialförvaltningen i händelse av pandemi

Planering inom Socialförvaltningen i händelse av pandemi 2006-09-29 reviderad 2008-11-27 Planering inom Socialförvaltningen i händelse av pandemi Bakgrund Influensa är en virusorsakad sjukdom och som sprids mellan människor och där man varje år har en mer eller

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Planering i samband med den nya influensan A (H1N1)

Planering i samband med den nya influensan A (H1N1) 1 Information till räddningstjänster: Planering i samband med den nya influensan A (H1N1) Inför en pandemi behöver myndigheter, företag, organisationer och andra aktörer förbereda sin organisation. De

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Beredskapsplan vid pandemisk influensa

Beredskapsplan vid pandemisk influensa Beslut i kommunfullmäktige Bilagor 1. WHO:s fasindelning 2. Verksamhetsprio. 3. Hygienföreskrifter 1 Inledning Influensa har en påverkan på folkhälsan med stor sjuklighet och även dödlighet. Om nya varianter

Läs mer

Pandemiplan. Handläggare: Magnus Edenmyr Datum: Arbetsmaterial

Pandemiplan. Handläggare: Magnus Edenmyr Datum: Arbetsmaterial Pandemiplan Handläggare: Magnus Edenmyr Datum: 2009-05-13 Arbetsmaterial Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Bakgrund...3 Syfte...7 Krishanteringsåtgärder...7 Informationshantering...7 Åtgärder innan

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Pandemiplanering Nordisk samverkan om Mediastrategi Legemidler og medisinsk utstyr lager og distribusjon Prioritering ved knapphet

Pandemiplanering Nordisk samverkan om Mediastrategi Legemidler og medisinsk utstyr lager og distribusjon Prioritering ved knapphet Pandemiplanering Nordisk samverkan om Mediastrategi Legemidler og medisinsk utstyr lager og distribusjon Prioritering ved knapphet Anders Tegnell 1 Innehåll Hotet Mediastrategi Legemidler og medisinsk

Läs mer

PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING

PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING Reviderad 2015-01-20 av Mia Lindblom ANTAGEN AV KF 7/12 PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING av kommunens verksamhet vid större olyckor, extraordinära händelser i fred, svåra påfrestningar och under höjd beredskap

Läs mer

Kommunövergripande handlingsplan vid en pandemi. Datum:

Kommunövergripande handlingsplan vid en pandemi. Datum: Kommunövergripande handlingsplan vid en pandemi Datum: 2 (20) Innehållsförteckning Inledning 3 Uppdatering 3 Kommunens huvudsakliga uppgifter 3 Ansvarsfördelning i Osby kommun 4 Krisledningsnämnd 4 Arbetsgrupp

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Övergripande beredskapsplan för pandemisk influensa, Landstinget Västernorrland

Övergripande beredskapsplan för pandemisk influensa, Landstinget Västernorrland Riktlinje 2014-07-07 Hans Boman (hbn007) 1 av 11 Gäller fr.o.m. Gäller t.o.m. Granskat av Processägare 2014-07-07 2016-07-07 Hans Boman (hbn007) Hans Boman (hbn007) Gäller för Landstingsgemensamt Sammanfattning/Beskrivning

Läs mer

Epidemi- och pandemiplan

Epidemi- och pandemiplan 1 (10) Typ: Plan Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KS 2014-09-16, 198 Uppdateras: 2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Kommunens epidemi- och pandemiplan 3. Planeringsförutsättningar

Läs mer

SÖDERKÖPINGS KOMMUN Plan vid Pandemi

SÖDERKÖPINGS KOMMUN Plan vid Pandemi Krishantering SÖDERKÖPINGS KOMMUN Plan vid Pandemi Antagen av Kommunfullmäktige 2009-10-21 143 2(19) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 1.1 VAD ÄR INFLUENSAPANDEMI?... 4 1.2 HUR MÅNGA SJUKA?... 4 1.3

Läs mer

Handlingsplan för kris och extraordinära händelser för social- och äldreomsorgsförvaltningen

Handlingsplan för kris och extraordinära händelser för social- och äldreomsorgsförvaltningen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 2013-09-13 AN 2013/322 1 (2) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 Berit.heidenfors@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Handlingsplan

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN för Socialförvaltningen Timrå kommun

KRISLEDNINGSPLAN för Socialförvaltningen Timrå kommun KRISLEDNINGSPLAN för Socialförvaltningen Timrå kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Enligt mall version: 2.0, 2016-07-05 Reviderad 2017-11-01 Reviderad

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-21, 31 Ersätter av kommunfullmäktige antagen Övergripande krisledningsplan 2007-10-25, 99 Ansvarig: Räddningschefen Revideras: vid behov Styrdokument för krisberedskap

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

INFLUENSAPANDEMI. Anders Österlund

INFLUENSAPANDEMI. Anders Österlund INFLUENSAPANDEMI Anders Österlund Vilda fåglar f är r naturlig reservoir för r influensavirus Fågelinfluensa H5N1 hos fåglarf Fågelinfluensa H5N1 hos människorm 387 sjuka (2008-09-10) Influensa Smittämne:

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2009-09-04 SID 1 (29) ÄLDREFÖRVALTNINGENS RIKTLINJER VID EN BEFARAD INFLUENSAPANDEMI

ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2009-09-04 SID 1 (29) ÄLDREFÖRVALTNINGENS RIKTLINJER VID EN BEFARAD INFLUENSAPANDEMI ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2009-09-04 SID 1 (29) ÄLDREFÖRVALTNINGENS RIKTLINJER VID EN BEFARAD INFLUENSAPANDEMI SID 2(29) Innehåll 1. SYFTET MED EN PANDEMIPLAN... 3 2. FAKTA OM PANDEMI... 3 Historik... 3 Influensapandemi...

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Ledningsplan. för extraordinära händelser och höjd beredskap. Dokumenttyp. Version 1.0

Ledningsplan. för extraordinära händelser och höjd beredskap. Dokumenttyp. Version 1.0 Ledningsplan för extraordinära händelser och höjd beredskap Dokumenttyp Ledningsplan Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentnamn Ledningsplan vid extraordinära händelser och höjd beredskap Dokumentansvarig

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Per-Evert Granlund, 0531-52 61 60 Per-evert.granlund@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(11) KF 29/2011 rev KS 300/12 rev KF 28/16 Ledningsplan vid

Läs mer

Beredskapsplanering för en pandemisk influensa

Beredskapsplanering för en pandemisk influensa Kf 2009-09-22, 125 Sida 1 av 28 Beredskapsplanering för en pandemisk influensa Marks kommun Kf 2009-09-22, 125 Sida 2 av 28 Innehåll Förord... 3 Mål... 3 Bakgrund... 3 Planering... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun 1 Krisledning vid extraordinära händelser Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och

Läs mer

Beredskapsplan för pandemisk influensa i Landstinget Västmanland

Beredskapsplan för pandemisk influensa i Landstinget Västmanland 1 (15) Beredskapsplan för pandemisk influensa i Landstinget Västmanland 2 (15) Innehåll 1 Inledning och planeringsförutsättningar...3 2 Ansvarsfördelning mellan olika aktörer i landstinget...4 2.1 Regional

Läs mer

Kommunal krishantering

Kommunal krishantering Kommunal krishantering Lag (SFS 2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. 2011-10-24 Nyckelroll i samhällets krishantering Nytt

Läs mer

Kommunal krisledningsplan

Kommunal krisledningsplan Kommunal krisledningsplan vid extraordinära händelser i Värnamo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-08-30, 119 Kommunal krisledning Denna plan äger tillämpning för kommunens ledning vid extraordinära

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Timrå kommun

Styrdokument krisberedskap Timrå kommun Styrdokument krisberedskap Timrå kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap (diarienr

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV INVENTERING OCH PANDEMIPLANERING AV KALMAR KOMMUNS VERKSAMHETER

SAMMANSTÄLLNING AV INVENTERING OCH PANDEMIPLANERING AV KALMAR KOMMUNS VERKSAMHETER Bilaga till Kalmar kommuns Pandemiplan 2009 SAMMANSTÄLLNING AV INVENTERING OCH PANDEMIPLANERING AV KALMAR KOMMUNS VERKSAMHETER Under augusti 2009 har tidigare gjord inventering och krisplanering reviderats

Läs mer

Behandling och förebyggande av influensa

Behandling och förebyggande av influensa Behandling och förebyggande av influensa Sammanfattning Influensa är en smittsam virussjukdom. Hos i övrigt friska ungdomar och vuxna är sjukdomen generellt sett självläkande, och ingen särskild läkemedelsbehandling

Läs mer

Pandemiplan för Färgelanda kommun

Pandemiplan för Färgelanda kommun 1 2011-09-01 Pandemiplan för Färgelanda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-19, 146. 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Lagstiftning 3 Smittskyddslagen 3 Lagen om extraordinära händelser 4 Planeringsförutsättningar

Läs mer

Styrel. Ett system för prioritering av elanvändare vid elbrist. Konferens för fastighetschefer, 1 juni 2015

Styrel. Ett system för prioritering av elanvändare vid elbrist. Konferens för fastighetschefer, 1 juni 2015 Styrel Ett system för prioritering av elanvändare vid elbrist Konferens för fastighetschefer, 1 juni 2015 Agenda Styrels bakgrund och målsättning Styrelprocessen Positiva effekter av Styrel Film om Styrel

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 Inledning Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid

Läs mer

Riktlinjer för hantering av Pandemi (Version 1.2)

Riktlinjer för hantering av Pandemi (Version 1.2) 1(25) Tjänsteskrivelse Datum 2009-08-19 Kommunledningskontoret Patrik Annervi 0346-88 60 14 patrik.annervi@falkenberg.se Dnr: 2009-KS0237 Riktlinjer för hantering av Pandemi (Version 1.2) Utgör (bilaga

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser 1 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser Antagen av kommunfullmäktige 2 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga

Läs mer

Pandemiplan för polismyndigheten i Södermanland

Pandemiplan för polismyndigheten i Södermanland 1 (9) Datum 2009-08-17 Dnr AA-201-9797/09 Pandemiplan för polismyndigheten i Södermanland 1 Inledning Socialstyrelsen har i samråd med smittskyddsläkarna och Smittskyddsinstitutet beslutat att ändra den

Läs mer

Planeringsläget inom Stockholms läns landsting inför en befarad influensapandemi

Planeringsläget inom Stockholms läns landsting inför en befarad influensapandemi 1 (6) Bitr landstingsdirektör Göran Stiernstedt Hantverkargatan 45 Landstingshuset Planeringsläget inom Stockholms läns landsting inför en befarad influensapandemi Bakgrund Influensa A-sjukdomens utbredning

Läs mer

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen.

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. 2013-11-11 Mall krishanteringsplan Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen är en del av rikets krishanteringsorganisation och XXXX (nämnd/styrelse/bolag)

Läs mer

Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser. Socialförvaltningens ledningsplan

Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser. Socialförvaltningens ledningsplan Socialförvaltningen Datum: 2013-09-25 Socialförvaltningen Handläggare: Sara Brodin Direktnr: 0322-61 72 29 Beteckning: 2013.199 SN Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Socialförvaltningens

Läs mer

Pandemiplan Hemvårdsförvaltningen

Pandemiplan Hemvårdsförvaltningen Pandemiplan Hemvårdsförvaltningen Gäller from 2009-09-01 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Eva-Karin Stenberg och Maria Claes HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN Pandemiplan Hemvårdsförvaltningen Halmstads Kommun

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

RiR 2008:1. Pandemier hantering av hot mot människors hälsa

RiR 2008:1. Pandemier hantering av hot mot människors hälsa RiR 2008:1 Pandemier hantering av hot mot människors hälsa ISBN 978 91 7086 137 6 RiR 2008:1 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2007 Till regeringen Socialdepartementet Datum: 2008-02-22 Dnr: 31-2006-1417

Läs mer

Pandemiplan. Stenungsunds kommun

Pandemiplan. Stenungsunds kommun Pandemiplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2016-03-21 Dnr 0554/15 Dokumentägare Sektorchef stödfunktionher Giltighetstid Tills vidare Framtagen av Risk-

Läs mer

HUR KLARAR JÖNKÖPINGS LÄN EN KRAFTIG VÄRMEBÖLJA?

HUR KLARAR JÖNKÖPINGS LÄN EN KRAFTIG VÄRMEBÖLJA? HUR KLARAR JÖNKÖPINGS LÄN EN KRAFTIG VÄRMEBÖLJA? Detta är en sammanfattning av slutrapporten från samverkansprojektet Värmebölja Perioder med ovanligt varmt väder kallas värmeböljor. I takt med att klimatet

Läs mer

Direkttelefon Referens Lag och annan statlig reglering

Direkttelefon Referens Lag och annan statlig reglering Direkttelefon Referens 0910-73 46 09 2011-08-15 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Erik Nordlund händelser, 2011--14 1. BAKGRUND Kommunledningskontoret har utarbetat denna ram- och målplan för

Läs mer

Uppstartsmöte för lokalt smittskyddsansvariga

Uppstartsmöte för lokalt smittskyddsansvariga Uppstartsmöte för lokalt smittskyddsansvariga 2015-02-26 Mats Ericsson Smittskyddsläkare Smittskydd i Uppsala Län Uppdrag Primärvårdens roll lokalt smittskyddsansvariga (Epidemikår) Smittskyddets uppgifter

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

Krishanteringsplan för Region Halland

Krishanteringsplan för Region Halland 1 Krishanteringsplan för Region Halland 1. BAKGRUND 1.1 Region Halland Region Halland ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvårdsamt regional utveckling. Planen är övergripande tidigare utarbetade krishanteringsplaner,

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Krisledningsplan för omsorgsförvaltningen Godkänd av omsorgsnämnden , 141. Reviderad (endast befattningsbenämningar)

Krisledningsplan för omsorgsförvaltningen Godkänd av omsorgsnämnden , 141. Reviderad (endast befattningsbenämningar) 2014-08-14 Dnr 2010.031 163 Omsorgsförvaltningen Ann Lindqvist Krisledningsplan för omsorgsförvaltningen Godkänd av omsorgsnämnden 2010-09-22, 141. Reviderad 2014-08-04 (endast befattningsbenämningar)

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser 1 (8) Typ: Plan Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 Plan för hantering av extraordinära händelser Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Syfte 3. Risk-

Läs mer

Skydd av samhällsviktig verksamhet

Skydd av samhällsviktig verksamhet Skydd av samhällsviktig verksamhet Anna Rinne Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Inriktning för samhällsskydd och beredskap Handlingsplan för skydd av samhällsviktig verksamhet Kort bakgrund

Läs mer

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-13, 53 Dnr 2011/512 KS.052 Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Handlingsplan för trygghetspunkter

Handlingsplan för trygghetspunkter Handlingsplan för trygghetspunkter Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Handlingsplan för trygghetspunkter Plan 2018-11-08 261 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Plan för samhällsstörning - när det som inte ska hända ändå inträffar

Plan för samhällsstörning - när det som inte ska hända ändå inträffar Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-18 124 Plan för samhällsstörning - när det som inte ska hända ändå inträffar Version 1.0 Upprättad: 2013-05-23 I händelse av besvärliga situationer som kan komma att

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap 1 (7) Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap Med extraordinär händelse avses sådan händelse, som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk

Läs mer

Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan?

Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan? Hur ska arbetsgivaren hantera nya influensan? Den nya influensan A (H1N1) kännetecknas av att den är mycket smittsam och att en stor del av befolkningen riskerar att samtidigt insjukna under en kort period.

Läs mer

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-05 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Krisberedskap i Lunds kommun... 4 Grundprinciper i krishantering...

Läs mer

Krisledningsplan för Sundsvalls kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap

Krisledningsplan för Sundsvalls kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Krisledningsplan för Sundsvalls kommun 2015-2018 inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Fastställd av kommunfullmäktige 2015-10-26 310 Ansvarig utgivare:

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor

Målet för samhällets krisberedskap är att minska risken för, och konsekvenserna av, kriser och allvarliga olyckor när det händer Vi lever ett tryggt och bekvämt liv i Sverige. Men samhället är sårbart och kriser av olika slag kommer att inträffa. Det måste vi ha beredskap för att kunna hantera. Att hantera stora påfrestningar

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

FÖRVALTNINGSGEMENSAM HANDLINGSPLAN

FÖRVALTNINGSGEMENSAM HANDLINGSPLAN SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (8) 2009-09-21 för en befarad influensapandemi Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508 03 000. Fax 508 03 067 SID 2 (8) 1. Allmänt om

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinär händelse

Ledningsplan vid extraordinär händelse Ledningsplan vid extraordinär händelse Antagen av kommunfullmäktige den 2016-02-29 9 Ledningsplan vid extraordinär händelse Sidan 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 1. Mål och ansvar... 3

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 61 Den 2019-05-07 61 Dnr 2019/00213 Kriskommunikationsplan Kommunstyrelsens beslut Upprättat förslag till kriskommunikationsplan antas.

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

Förmåga att motstå svåra påfrestningar genom alternativa lösningar

Förmåga att motstå svåra påfrestningar genom alternativa lösningar Årlig RSA Verktygslådan SMART Aktivitet RAPPORT Datum Årlig utredning 2018-11-08 Syfte Din verksamhet är en samhällsviktig verksamhet och måste alltså fungera tillfredsställande vid olika typer av kriser.

Läs mer

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen Informationsplan vid kris Antagen av kommunstyrelsen 2012-08-30 101 Information vid kris Kommunens information vid kris syftar till att ge drabbade, allmänhet, personal, samverkande organisationer och

Läs mer

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Plan för extraordinära händelser 2011-2014 Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Innehåll 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte och målsättning 3 2 KOMMUNENS ANSVAR 5 2.1 Risk- och sårbarhetsanalys 5 2.2 Geografiska

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-03-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/82-012 Utbildningsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag

Läs mer

Styrdokument för kommunal krisberedskap

Styrdokument för kommunal krisberedskap 1/9 DATUM 2016-12-05 DIARIENUMMER KS/2016:868-189 Styrdokument för kommunal krisberedskap Inledning Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde under

Läs mer

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden

Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2 Diarienummer: LS2018-0065 Krishanteringsplan för krisledningsnämnden 2018 2022 enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och vid höjd

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser Västerviks kommun Ledningsplan för extraordinära händelser Antagen av kommunfullmäktige 2017 03 27, 68 F:\KSF\Kserv\Sekretariat\Författningssamlingen\Alla författningar\ledningsplan-extraordinara-handelser-kf170327.docx

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Kriskommunikationsplan En kriskommunikationsplan beskriver hur krisinformationsarbetet ska utföras vid en allvarlig eller extra ordinär händelse. Kommunikationen ska ske på ett snabbt,

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.17

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.17 Pandemiplan för Kungsörs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-28, 80 1 (19) 2 (19) Innehåll 1 INLEDNING 5 1.1 INFLUENSAEPIDEMI 5 1.1.1 När kommer pandemin och hur allvarlig blir den 5 1.1.2 Vad

Läs mer