- Lönerevisionen för 2014 är uppstartad.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "- Lönerevisionen för 2014 är uppstartad."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 14 Aktuell information - Lönerevisionen för 2014 är uppstartad. - Två nyanställda på kommunledningskontoret, Anders Sporrong, säkerhets- och utvecklingssamordnare samt Anders Heidenfors Enquist, mark- och exploateringsstrateg. - Kommunen startar upp Facebook under mars månad. - 2 nya lex Sarah utredningar pågår gällande personal på Soldalen och Åkerbohemmet. - Plan görs för ökad kompetensutveckling för personal och utveckling av aktiviteter på ungdomsboendet. - Det är ont om personal på IFO sidan då flera lämnat sin tjänst, rekrytering pågår. - Informationsbrev ska under februari månad skickas ut till de som har matdistribution. - Planering av ombyggnation av Ekbacka har startat lärlingsplatser startas upp inom ÄO. - Kommunens hälso- och sjukvård rekryterar en sjuksköterska / SN Uppföljning av besök från Inspektionen för vård och omsorg. Den 21 februari kom Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tillbaka för att återrapportera från tillsynsbesöken på Ranstad, Åkerbohemmet och Trädgårdsvägen som utfördes 4-6/11 samt 18/12. Kvalitetskartläggning pågår i verksamheternas boenden. Ansvarig enhetschef för Ranstad och Trädgårdsvägen är Mathias Ainerström. en återkoppling ska ske till socialnämnden till hösten 2014 som belyser brukarnas boendemiljö på Trädgårdsvägen.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (13) 16 Dnr 2014/ SN Besök av Barnahus i Kalmar Elisabeth Oskarsson, enhetschef, Pernilla Andersson, socialsekreterare och Anna Kläppe, socialsekreterare från Barnahus i Kalmar informerar om deras verksamhet och arbetssätt. 17 Dnr 2013/ SN Budget Revisorerna har informerat förvaltningen att ansökta stimulans och prestationsersättningsmedel för 2013 inte får föras över till budgetåret för Utfallet för budgetåret 2013 är idag -9 mkr. Linda Andreen, ekonom har gjort en redovisning av hur budgeten för 2014 är fördelad på verksamheterna, även sparbeting är utfördelat i budgeten. Socialnämnden lägger redovisningen till handlingarna. 18 Dnr 2013/ SN Införandet av valfrihetssystemet (LOV) inom hemtjänsten Inkommit från Kommunfullmäktige beslut , där kommunfullmäktige återremiterrar ärendet för redovisning av kostnaden. uppdra till socialchefen att ta fram ett kompletterande beslutsunderlag för LOV till socialnämnden Dnr 2012/ SN Bostäder inom LSS Ärendet utgår.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (13) 20 Dnr 2014/ SN Verksamhetsberättelser 2013 Ewa Ekman har gjort en sammanställning av alla socialförvaltningens verksamhetsberättelser för godkänna verksamhetsberättelserna för år Dnr 2014/ SN Verksamhetsplan Socialförvaltningens verksamhetsplan för delas ut. anta socialnämndens verksamhetsplan för år Bodil Rosengren (-) reserverar sig mot beslutet (bilaga1). 22 Dnr 2014/ SN Rutiner för handläggning av insatser enligt SoL och LSS inom Borgholms kommuns omsorg om personer med funktionsnedsättning Hillevi Österbo redovisar de framtagna rutiner för handläggning av insatser enligt SoL och LSS inom Borgholms kommuns omsorg om personer med funktionsnedsättning. anta framtagen rutin för handläggning av insatser enligt SoL och LSS inom Borgholms kommuns omsorg om personer med funktionsnedsättning.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (13) 23 Dnr 2014/ SN Kompass Kommunal Praktisk Samverkan Socialtjänst Bakgrund Våren 2012 aviserade social- och omsorgsnämnderna i Kalmar län att man avsåg att säga upp sina avtal med den gemensamma forsknings- och utvecklingsenheten Fokus Kalmar län. Enligt avtalen ska regionförbundet vid händelse av avisering om uppsägning inleda överläggningar med kommunerna, vilket gjordes i oktober Vid årsskiftet 2012/13 stod det klart att samtliga kommuner valt att fullfölja uppsägningarna. Samtidigt gav kommunerna regionförbundet fortsatt uppdrag att under våren 2013, tillsammans med extern konsult från Linnéuniversitetet, leda en gemensam utvecklingsprocess kring FoU. Det har under 6 månader genomförts träffar med samtliga social- och omsorgschefer i länet vid sammanlagt 4 tillfällen. Träffarna har innehållit både analys av egna gemensamma behov i länet samt omvärldsbevakning med besök från FoU i Jönköping och Sörmland, SKL samt Linnéuniversitetet och Landstinget i Kalmar län. Sammanfattning och slutsatser från processen är följande: - Man vill ha en fortsatt samverkan i länet men med tyngdpunkt på U:et (Utveckling, Utredning och Utvärdering) i FoU. - Man vill ha ett gemensamt arbete, samverkan och samordning som innehåller flera steg där de gemensamma insatserna initialt bedrivs i mindre skala, parallellt med insatserna inom ramen för det regionala plattformsarbetet (se nedan) för att sedan växa utifrån behov och samstämmiga beslut. - F:et (Forskning) ska i första hand bestå av extern kompetens anlitad från lärosäten utifrån behov - gärna med Linnéuniversitetet som samverkanspart. Slutsatsen av ovanstående blir alltså snarare en fouuu samordning i länet. Slutsatsen och förslaget utifrån ovanstående är att under 2014 initiera arbetet med att konstruera en gemensam enhet för utveckling och forskning inom socialtjänsten, kommunerna emellan Kompass - Kommunal Praktisk Samverkan Socialtjänsten Kalmar län. Uppdraget är att börja i mindre skala, bygga stabilt, utifrån gemensamma behov, med starkt stöd och förankring i verksamheter och ledning. Förslag på styrning och ledning av Kompass Nätverket för social- och omsorgschefer i Kalmar län föreslås vara styrgrupp för Kompass. I styrgruppen finns även regionförbundet representerat. Styrgruppen fattar beslut om inriktning och projekt samt styr och följer upp verksamheten. Styrgruppen sammanträder månatligen, där frågor relaterade till Kompass ska finnas med som en ständig punkt på agendan.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (13) Forsknings- och utvecklingsstrateg För att bedriva ett gemensamt arbete i länet krävs gemensamma personella och finansiella resurser inom området. Funktionen som utvecklingsoch forskningsstrateg får sina uppdrag från styrgruppen. Regionförbundet blir arbetsgivare för de personer som anställs inom Kompass. Utförare och nätverk i kommunerna Ytterligare resurser och utförare inom Kompass blir framförallt nätverk och personer av olika yrkesprofessioner inom kommunernas verksamheter. Det finns idag olika nätverk och arbetsgrupper som samverkar över kommungränserna inom socialtjänstens område. Socialchefsgruppen ska både kunna delegera uppdrag till dessa samt ge nätverken och arbetsgrupperna uppdrag och möjlighet att initiera nya gemensamma utvecklingsfrågor. Beställning För att beställa ett uppdrag inom ramen för Kompass krävs att man följer en tydlig gemensam mall för detta. Beställningen ska diskuteras och beslutas av styrgruppen. Ett samlat dokument med rutiner, mallar och regelverk kring hur beslut ska tas, kommer att arbetas fram under Uppföljning Styrgruppen följer upp arbeten och projekt inom Kompass enligt följande. Månadsvis, halvårsvis och årsvis genom gemensamma bokslut. Genom att styrgruppen kontinuerligt följer upp arbetet kan de värdera om det svarar mot vad som är beställt och planerat samt om arbetet lett oss mot ett annat behov eller riktning som gör att beställningen måste revideras. Ytterligare en form för uppföljning och dialog, bör vara den årliga presidiekonferens som genomförs tillsammans med landstinget inom ramen för Länsgemensam ledning i samverkan inom socialtjänsten och angränsande område hälso- och sjukvård. Presidiekonferenserna omfattar de politiska presidierna från kommunernas socialnämnder, PKN och landstinget och 2015 år för utveckling Det gemensamma Kompass ska inledningsvis arbeta med ett fåtal uppdrag varje år för att säkerställa användbarheten och att samtliga åtaganden genomförs fullt ut. Uppdraget kommer inledningsvis att handla om att förstärka samordningen av det regionala plattformsarbetet med stöd, mallar, verktyg och kunskap kring ett framgångsrikt och långsiktigt förändringsarbete. Detta ska bygga och bilda den bas som sedan ytterligare viktiga gemensamma utvecklingsfrågor kan utgå ifrån. Avstämning kring nästa steg och projekt inom samverkan ska ske i slutet av Tilläggas kan att socialcheferna i utvecklingsarbetet med Kompass poängterat vikten av att i samverkan bedriva utveckling och forskning i länet.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (13) Förändringen i formen för samverkan, ska inte ses som en nedprioritering av frågorna, utan chefsgruppen ser det som angeläget att gemensamt rekommendera en i varje kommun bibehållen ekonomisk nivå, för utveckling och forskning inom socialtjänsten. Finansieringen Finansieringen av Kompass ska fördelas mellan kommunerna på ett liknande sätt som med det tidigare Fokus Kalmar län. År ska ses som utvecklingsår av verksamheten. Förslaget innebär att styrgruppen under arbetar med en mindre gemensam budget om 1,2 miljoner kronor + kvarvarande medel från Fokus verksamhet. En förutsättning för fortsatt samverkan 2016 och framåt är därefter att medel avsätts för en årlig basfinansiering för Kompass. Samtal kring innehåll och omfattning efter 2015 ska lyftas på socialchefsgruppens möte senast oktober 2015 för gemensamt beslut senast i december Förslaget innebär således att för åren kommer del av verksamheten, i form av verksamhetsmedel, att finansieras av kvarvarande medel från Fokus. En utvecklings- och forskningsstrateg anställs 2014, och 2015 kommer eventuellt ytterligare en person att anställas. Denna tjänst kommer i så fall att finansieras av kvarvarande medel från Fokus. Från och med 2016 kommer en eventuell gemensam verksamhet att helt finansieras av kommunerna. De ekonomiska medel som kvarstår i Fokus ska användas till: a) Avveckling av Fokus verksamhet b) Framtida gemensamma utvecklingsprojekt inom ramen för Kompass c) Eventuell finansiering av en av tjänsterna under 2015 d) Verksamhetsmedel inom ramen för samverkan Kompletterande verksamheter till Kompass A) Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänst och i angränsande område hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting har ingått ett antal överenskommelser med regeringen, vilka handlar om stöd till utvecklingsarbete för god kvalitet inom socialtjänsten och i angränsande områden inom hälso- och sjukvård. I flera fall handlar det om en fortsatt utveckling av en god samverkan mellan huvudmännen i respektive län/region, och det är huvudmännen som beslutar om länets/regionens medverkan i de olika satsningarna. Behov av nya och tydliga strukturer för samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård i Kalmar län slogs fast redan 2010 i Avsiktsförklaring för Kalmar län - Stärkta regionala strukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten och angränsade område hälso- och sjukvård. Kalmar län har haft regionala överenskommelserna inom följande områden 2013: 1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten, inklusive e-hälsa

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (13) 2. Stöd till utveckling av barn- och föräldraperspektivet inom missbruksoch beroendevården 3. Stöd till utveckling av brukarmedverkan genom stöd till brukarråd 4. Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 5. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa De nationella stöden är stimulansbidrag till och med den 31 december Det innebär att de utgår under en begränsad tidsperiod och att de syftar till att medverka till ett långsiktigt och hållbart utvecklingsarbete på lokal och regional nivå. I september 2013 formades en länsgemensam ledningsgrupp för samverkan inom socialtjänst och i angränsande områden inom hälso- och sjukvård, bestående av socialchefer och omsorgschefer samt landstingets förvaltningschefer inom hälso- och sjukvård, primärvård och psykiatri och från landstingets ledningsstab, samt från regionförbundets ledning. Den länsgemensamma ledningsgruppen leder arbetet i länet och stämmer av inriktning och uppdrag inom samverkan med politiken genom årliga presidiekonferenser. Den länsgemensamma ledningsgruppen slår i Handlingsplanen till SKL för 2014 fast, att under 2014 kommer ledningsgruppen i samverkan fortsätta att utveckla och utvärdera FoU- miljön i länet och inför framtagandet av handlingsplan 2015 visa på en konkret uppbyggnad av FoUsamverkan. B) Regionförbundets verksamhet De nyinrättade funktionerna kompletterar regionförbundets befintliga verksamhet inom området Befolkning och välfärd. Förutom områdesansvarig för frågorna så ingår även en kvalificerad handläggarfunktion inom sociala välfärdsfrågor. Det är viktigt att de gemensamma utvecklingsområden som cheferna bestämmer sig för synkroniserar och harmonierar väl med övrigt pågående utvecklingsarbete inom området och de nationella uppdragen inom det s.k. regionala plattformsarbetet. under 2014 starta funktionen Kompass inrätta en styrgrupp med samtliga social- och omsorgschefer i länets kommuner samt en representant från regionförbundet disponera kvarstående ekonomiska medel från Fokus enligt förslag ovan samt förslaget till beslut gäller under förutsättning att samtliga kommuner i länet fattar beslut om att ingå i Kompass.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (13) 24 Dnr 2014/ SN Utveckling av ehälsa, ett kommunalt samverkansprojekt Bakgrund Sedan deltar Socialförvaltningen i Borgholms kommun tillsammans med länets övriga kommuner i samverkansprojektet Kommunal ehälsa enligt avtal e-hälsa ehälsa ingår som en del i arbetet med evidensbaserad praktik i syfte att höja kvalitén inom socialtjänsten. Nytt fr.o.m var att beslutet om samverkan gäller socialtjänstens alla områden. ehälsa handlar om hur framtidens vård och omsorg som helhet ska fungera och förbättras med hjälp av e-tjänster. Arbetet inriktas på att skapa synliga och konkreta förbättringar för tre huvudsakliga målgrupper: 1. Individen i sin roll som invånare, brukare, patient, kund och anhörig ska ha tillgång till lättillgänglig och kvalitetssäkrad information om hälsa, vård och omsorg samt åtkomst till dokumentation från sina tidigare insatser och behandlingar både inom socialtjänst och hälso- och sjukvård såväl kommunal som landstingsdriven. Hon eller han ska erbjudas individuellt anpassad service och interaktiva e-tjänster för att kunna utöva delaktighet och självbestämmande utifrån sina egna förutsättningar. 2. Vård- och omsorgspersonal ska ha tillgång till välfungerande och samverkande elektroniska beslutsstöd som säkerställer kvalitet och säkerhet samtidigt som det underlättar deras dagliga arbete. Nödvändig och strukturerad information ska finnas tillgänglig som underlag för beslut om insatser och behandlingar. 3. sfattare inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska ha ändamålsenliga verktyg för att fortlöpande följa upp verksamhetens kvalitet och säkerhet samt få ett aktuellt och heltäckande beslutsunderlag för verksamhetsstyrning, planering och resursfördelning. Offentlig och privat forskning ska ha enkel tillgång till data av hög kvalitet, med full respekt för individens integritet. Överenskommet mål för satsningen: Att öka antalet e-tjänster inom socialtjänsten för invånare samt användningen av e-tjänsterna. Öka andelen av berörd personal inom socialtjänsten som har tillgång till säker roll- och behörighetsidentifikation. Öka andelen av berörd personal inom socialtjänsten som kan dokumentera och komma åt information mobilt. Öka andelen av behörig personal som kan komma åt relevant information i Nationell Patientöversikt, NPÖ. Öka andelen digitala trygghetslarm, i förhållande till antalet trygghetslarm som kommunen har beviljats. För arbetet med ehälsa har stimulansbidrag utgått från SKL till Regionförbundet (Sveriges kommuner och landsting). För att erhålla stimulansbidrag finns vissa kriterier:

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (13) - Det ska finnas en regional e-hälsosamordnare - Länsgemensam handlingsplan ska finnas - Kommunerna ska delfinansiera ehälsa-arbetet med belopp motsvarande den summa som mottagits som stimulansbidrag. Om mottagande kommun inte kunde lämna en redovisning för att hela summan medfinansierats blev kommunen återbetalningsskyldig. Borgholms kommun har uppfyllt sin del av överenskommelsen. För Borgholms kommun uppgick stimulansbidraget till :- varav :- betalats ut direkt. Summan inkluderar del av ehälsosamordnarens lön samt lön till två personer som arbetat del av sin arbetstid med dels införande av trygghetslarm och e-tjänster. Övrig medfinansiering har täckt kostnader för utfört arbete av ehälso-ansvarig i Borgholms kommun samt ansvariga för respektive delprojekt enligt handlingsplan. Bedömning Inför 2014 har, utöver ovan nämnda mål, tillkommit att Öka andelen kommuner som beslutat om handlingsplaner för verksamhetsutveckling enligt konceptet för trygghet, service och delaktighet i hemmet genom digital teknik. Digital teknik har stor potential att bidra till att äldre personer och andra med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning ska kunna bo kvar hemma och känna sig trygga och delaktiga i samhället. För att kunna få stimulansbidrag även för 2014 krävs också att varje kommun i länet visar ett beslut, från relevant nämnd eller styrelse, om att påbörja processen att etablera konceptet trygghet, service och delaktighet i hemmet genom digital teknik inklusive att övergå till digitala trygghetslarm. I konceptet ska ingå en långsiktig plan för finansiering, organisation och samverkan inom ehälso-området. Utvecklingen av ehälsa ska bedrivas i nära samverkan med verksamhetsansvariga för socialtjänsten och med regionala stödstrukturer för en evidensbaserad praktik i socialtjänsten. Stimulansbidrag för Borgholms kommun kommer om vi ansöker att uppgå till :-. Kraven på medfinansiering är samma som tidigare. ge Ewa Ekman i uppdrag att påbörja processen med att etablera konceptet trygghet, service och delaktighet i hemmet genom digital teknik vilket även inkluderar övergång till digitala trygghetslarm. Processen ska inledas genom att ta fram en långsiktig plan för finansiering, organisation och samverkan inom ehälsoområdet.

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (13) 25 Dnr 2013/ SN Riktlinjer för att säkerställa rapportering av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS. Hillevi Österbo informerar att IVO, Inspektionen för vård och omsorg genomförde en granskning gällande socialnämndens skyldighet att rapportera ej verkställda beslut. Socialnämnden rapproterade in 322 ärenden med beslut om bistånd gällande SoL och LSS som beviljats under perioden till och med Sex av dessa hade inte kunnat verkställas inom tre månader och skulle därför ha rapporterats in till IVO, enbart två var inrapporterade. Av IVO:s beslut framgick det att det saknades skriftliga riktlinjer, rutiner och egenkontroll för hur socialnämnden säkerställer att kraven på rapporteringsskyldigheten följs. Av den anledningen har skriftliga riktlinjer, rutiner och egenkontroll tagits fram som gäller för socialnämnden i Borgholms kommun. anta de skriftliga riktlinjerna och rutinerna för rapportering av ej verkställda beslut och avbrott i verkställigheten samt anta de skriftliga rutinerna gällande egenkontroll av verkställda beslutade insatser. 26 Dnr 2014/5-705 SN Skrivelse från Per Lublin Inkommit skrivelse från Per Lublin gällande tillsynen från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på Trädgårdsvägen i Löttorp, (se bilaga 1). Socialnämndens arbetsutskotts förslag till svar är den anteckning från socialnämndens protokoll , 13: Socialnämndens ledamöter konstaterar enhälligt att internutredningen är tillräcklig och att förvaltningens snabba åtgärder på Trädgårdsvägen är positivt. Dagens beslut om kvalitetskartläggning inom bostad med särskild service (gruppbostad) är en bra väg att gå för att framåt säkerställa kvalitet i verksamheten. Inspektionen för vård och omsorgs återföring (IVO) som sker , kommer att tas upp på nästkommande nämnd, Deras beslut om internutredningens kvalitet och våra åtgärder kommer att ligga till grund

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (13) för vidare hantering i frågan. i kommunstyrelsen runt omgivningens krav på extern utredning vill socialnämnden att man ska avvakta med till efter den statliga myndigheten IVO's utlåtande i frågan inkommit. protokollsanteckningen från socialnämndens sammanträde , 13 utgör svar på Per Lublins skrivelse samt hänvisa till kommunstyrelsens beslut om extern utredning tagen Dnr 2014/8-700 SN Skrivelse från Arne Tärnblom och Bodil Rosengren utifrån IVO:S tillsyn på Trädgårdsvägen. Inkommit skrivelse från Arne Tärnblom (V) och Bodil Rosengren (-) utifrån IVO:s (Inspektionen för vård och omsorg) inspektion på Trädgårdsvägen i Löttorp. (se bilaga 2) I skrivelsen finns följande yrkanden: Att socialnämnden må besluta att informeras om statusen på boenden för äldre-funktionshindrade för varje avdelning, boendeenhet Att vi inför kontaktmannaskap för socialnämndens ledamöter med rekommendation att alla verksamheter besöks minst en gång/år, Att kontaktbesöken ersätts med reseersättning samt att arvode utgår för adekvat tidsåtgång. Eva Karlström informerarar idag att en redogörelse av det aktuella läget inom LSS har redan i och med beslutet om kvalitetskartläggning på socialnämnden tillgodosetts och kommer också att finnas med i arbetet med kvalitetssäkring framåt i hela verksamheten. Vidare togs beslut i socialnämnden Dnr 10/ , 5: Faddrar för socialnämndens verksamheter Socialnämnden har tidigare utsett ledamöter som faddrar för de olika verksamheterna. Ett förslag finns idag på att inte välja faddrar utan genomföra en förändring som innebär att nämnden lägger in studiebesök, och att det står varje ledamot fritt att besöka den verksamhet man är intresserad av. Vid besök ska kontakt tas med aktuell enhetschef för att bestämma lämplig tid. Besöken rapporteras vid socialnämndens samman-

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (13) träden. att nämnden lägger in studiebesök, och att det står varje ledamot fritt att besöka den verksamhet man är intresserad av. Vid besök ska kontakt tas med aktuell enhetschef för att bestämma lämplig tid. Besöken rapporteras vid socialnämndens sammanträden har även tagits gällande arvode vid fadderbesök, socialnämnden Dnr 33/ , 79: Arvode för fadderbesök Socialnämndens arbetsutskott beslutar föreslå socialnämnden arvode ska utgå för två fadderbesök per år och verksamhet á två till fyra timmar per gång. man aktualiserar och återigen informerar om tidigare beslut gällande fadderbesök och ersättningar samt man mailar socialchefen för att boka besök ute i verksamheterna. 28 Informationspärmen - Verksamhetsberättelser för år 2013, Dnr 2014/ SN - Delegationsbeslut IFO, Dnr 2014/ SN - Delegationsbeslut VoO, Dnr 2014/ SN

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid IFO:s sammanträdeslokal, torsdagen den 6 februari 2014 kl 08.30-15.30 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län

Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2014-03-11 SN 2013/0154 0480-453891 Socialnämnden Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) 2014-01-29 4-13 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (9) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00 17.15 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) ej närvarande vid efterföljande diskussion

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/13 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30 14.55 Beslutande Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Anette Hallberg (S) Eva Olofsson (C), vice ordförande Pernilla Ekelund (FP)

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Inledning Syfte med planen Kommunstyrelsen beslutade 2008 att anta den nationella IT-strategin för vård och omsorg och gav samtidigt

Läs mer

Information om socialnämndens verksamheter

Information om socialnämndens verksamheter SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (6) 25 Information om socialnämndens verksamheter Hillevi Österbo, verksamhetschef och Erika Betelid, socialsekreterare informerar om BBIC och Förebyggande teamet. 26 Dnr 2015/21-792

Läs mer

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89

Therese Åhlander, sekreterare Ewa Ekman, socialchef Hillevi Österbo, verksamhetschef IFO och LSS Linda Kjellin, ekonom 86-89 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (6) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.00 ande Eva Karlström (M) Björn Andreen (M) Elisabeth Svensson (C) Mikael Larsson (C) Eva-Lena Israelsson (S) Sofie Gustavsson

Läs mer

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO.

1 Dnr 2013/ SN. Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (7) 1 Dnr 2013/99-700 SN Inspektion av verksamhetstillsyn inom Åkerbohemmet, enheterna för personer med demenshandikapp, IVO. Bakgrund IVO, Inspektionen för vård och omsorg,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerare 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Sammanträdesrum Lövsalen, Kommunhuset 2014-02-19, kl. 08:00

Sammanträdesrum Lövsalen, Kommunhuset 2014-02-19, kl. 08:00 2014-02-19 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Sammanträdesrum Lövsalen, Kommunhuset 2014-02-19, kl. 08:00 Stig Ove Andersson, (S) ordförande Gullvi Dahllöf, (S) Ingrid Adolfsson, (S) Maria Ixcot-Nilsson,

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2014-03-05, kl 1300-1515 Beslutande Anne Niska, S Jan Larsson, S Ann-Sofi Larsson, V Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2014-01-28 1 (14) Plats och tid Älmhults kommunhus 28 januari 2014 kl. 8.30 11.20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander (C)

Läs mer

Kommunal e-hälsa inom Socialtjänsten

Kommunal e-hälsa inom Socialtjänsten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-03-14 Sida 11 (19) 6 Kommunal e-hälsa inom Socialtjänsten Sveriges kommuner och landsting har ingått ett antal överenskommelser med regeringen, vilka

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) 2015-01-29 6-24 SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 1 (8) Plats och tid Socialkontoret i Borgholm 13.00-15.30 ande Gunilla Johansson (S) Janne Forslund (S) Mikael Palmqvist (S) Bengt Jonsson (FÖL) Christian Holesäter (V) Eddie

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-04-24, kl 0900-1020 Beslutande Anne Niska, S Owe Pekkari, S Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef Anita Sköld,

Läs mer

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-04-05 VOHJS13-032 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensamma nämndens vård, omsorg

Läs mer

Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017

Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017 Fastställd 2017-01-20 Regionalt styrdokument för samverkan mellan Kalmar läns kommuners socialtjänst 2017 REGIONFÖRBUNDET I KALMAR LÄN Besöksadress: Nygatan 34 i KALMAR, Postadress: Box 762, SE-391 27

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Ledningssystem för samverkan

Ledningssystem för samverkan 1(5) Ledningssystem för samverkan Utgångspunkt/bakgrund Ledningsgruppen för samverkan mellan kommun och landsting (KOLA-gruppen) har på uppdrag av Läns-LAKO att utveckla ett ledningssystem för samverkan

Läs mer

Björn Furugren Beselin (C) Ordförande Martin From Sekreterare Tfn:

Björn Furugren Beselin (C) Ordförande Martin From Sekreterare Tfn: KALLELSE SOCIALNÄMNDEN 2016-05-17 Tid och plats 18:30 Bällstarummet Övriga kallade Vildana Zorlak, Monika Fernlund, Inger Jakobsson, Terhi Berlin, Maria Svanberg, David Gyllenstråle Björn Furugren Beselin

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-19

Sammanträdesdatum 2014-03-19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (17) Plats och tid Sal Moberg, Kommunhuset,, kl. 08:00 12:00 Beslutande Övriga deltagande Stig-Ove Andersson (S) ordförande Gullvi Dahllöf (S) Ingrid Adolfsson (S) Maria Ixcot Nilsson

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Samordning

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

3 Dnr KS 2016/238. Ärendet har beretts av Kommunstyrelsens arbetsutskott.

3 Dnr KS 2016/238. Ärendet har beretts av Kommunstyrelsens arbetsutskott. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 2017-01-25 6 (19) 3 Dnr KS 2016/238 Rapportering av ej verkställda gynnande beslut enligt socialtjänstlagen, SoL och lagen om stöd och service

Läs mer

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård.

Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Regionalt stöd till struktur för kunskapsutveckling och samverkan inom socialtjänst/hälso- och sjukvård. Länsstyrgruppen gav den 24 oktober 2014 en arbetsgrupp, bestående av Monika Agnedal, Inger Eklind

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. 2015-10-29 11 (xx) Dnr SN 2015/109

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. 2015-10-29 11 (xx) Dnr SN 2015/109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 11 (xx) Dnr SN 2015/109 Rapportering av ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5

FRAMTIDSPLAN. Grästorps kommun Kommunförvaltningen Social verksamhet 2014-05-15. Framtidsplan. Social verksamhet 2014-2020 1/5 2014-2020 1/5 för 2014-2020 ens ambition är att ge en tydlig inriktning för verksamhets utveckling på kortare och längre sikt fram till år 2020. Utmaningen handlar i grunden om hur vi ska kunna vidareutveckla

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-03-20. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 mars 2013, kl. 15.00. 4 Månadsuppföljning t o m februari SN 13/23

Sammanträdesdatum 2013-03-20. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 mars 2013, kl. 15.00. 4 Månadsuppföljning t o m februari SN 13/23 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-03-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 mars 2013, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerande 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Övergång från analoga till digitala trygghetslarm

Övergång från analoga till digitala trygghetslarm KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Leif Eriksson 2014-03-10 Diarienummer ALN-2014-0125.30 Äldrenämnden Övergång från analoga till digitala trygghetslarm Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Regionalt program för ehälsa 2014-2018

Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Maj 2014 Margareta Hansson Ulrika Landström 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Nationell strategi... 4 Individen... 4 Vård- och omsorgspersonal...

Läs mer

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter

Rekommendation till kommunerna om gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter Socialförvaltningen Stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-45 2019 Sida 1 (6) 2019-03-24 Handläggare Anna Lindskog Telefon: 08-508 25 248 Till Socialnämnden 2019-04-16 Rekommendation till kommunerna

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12

Sammanträdesprotokoll 1/12 Sammanträdesprotokoll 1/12 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 24 april 2019 kl. 9.00 15.00 Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ajournering 41 kl 9.20-9.35

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-03-05

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-03-05 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.30 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) 18-33 Rune Carlsson (KD) Renée Solstad

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Dnr: SN 2015-89 1(5) Handlingsplan för ehälsa i Söderköpings kommun 2016-2019 Bakgrund Kommunerna i Östergötland och Region

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Utlåtande 2017:14 RVI+VIII (Dnr 111-1067/2016) Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2014-03-18 Socialnämnden Plats och tid Åbytorp, 2014-03-18, klockan 16:30 Beslutande Sven-Håkan Trygg (S) Jan Engman (C) Gunnel Kask (S) Göran Andersson (M) Lars Malmberg (S) Barbro Backlund (FP) Agneta

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Måndag 10 november 2014 kl. 17.15-19.30 i konferensrum Yngern Nykvarns kommunhus. Björn Håkansson (m), ordförande Mona Zetterberg (m) Urban Söder (np) Matilda Drol (s)

Läs mer

Kommunala pensionärsrådets möte

Kommunala pensionärsrådets möte VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik Mötesanteckningar Kommunala pensionärsrådets möte 2016-04-27 Rådmannen: kl. 08.30 11.45 Ledamöter: Ingela Svensson, SN ordf. Peter Johansson,

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( )

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( ) Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturen för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Se bifogad

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Protokoll 2013-10-30

Protokoll 2013-10-30 2013-10-30 Socialnämnden Plats och tid Kumla, 2013-10-30, klockan 13:30 Beslutande Gunnel Kask (S) Jan Engman (C) Lars Malmberg (S) Göran Andersson (M) Sölve Persson (S) Barbro Backlund (FP) Agneta Eriksson

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2009-05-27 2 SN 64 Dnr Muntlig information från FOU Välfärd Maria Nilsson, FOU-Välfärd informerade om ungdomars utanförskap i Kronobergs län. att lägga informationen till handlingarna. Socialnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson (S), ordförande Lena Kandergård (S), 1:e vice ordförande Börje Wahlund (M),

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012

KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-12 Beställarenheten Dnr VON 95/11 KONTAKTPERSON LSS, SoL INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj ( 63) Gäller from 1 januari 2012 Utförare = Driftansvarig,

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra.

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Plats och tid Årholmen 2018-10-09 08:30 Catharina Bråkenhielm (S)

Läs mer

Datum Tid 18:30 Myggdalen plan 1 kommun huset. 2 Granskning av dagverksamheten Solgläntan

Datum Tid 18:30 Myggdalen plan 1 kommun huset. 2 Granskning av dagverksamheten Solgläntan KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (14) Datum 2016-01-27 Tid 18:30 Plats Myggdalen plan 1 kommun huset Ordförande Sekreterare Andreas Jonsson Anita Lindbohm Dagordning 1 Muntlig information om Nestor - FoU center

Läs mer

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse.

Överenskommelsen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och SKL:s styrelse. Protokoll II:6 vid regeringssammanträde 2011-06-16 S2011/5826/FST (delvis) Socialdepartementet Godkännande av en överenskommelse om insatser för att samordna vård och omsorg om de mest sjuka äldre 1 bilaga

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg

Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg 2016-02-04 1(6) Ledningssystem för samverkan inom regionens och kommunernas hälsa, vård och omsorg Där invånarna behöver oss tillsammans! Utgångspunkt/bakgrund Ledningssystemet för samverkan tar sin utgångspunkt

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Regional utvecklingsplan år 2018 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län Inledning Uppsala län

Regional utvecklingsplan år 2018 för den sociala barn- och ungdomsvården inom Uppsala län Inledning Uppsala län Regional utvecklingsplan 2018 för den sociala barn- och ungdomsvden inom Uppsala län (utifrån den nationella handlingsplanen Stärkt skydd för barn och unga) Inledning På grund av det aktuella läget inom

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

Rapport icke verkställda KS

Rapport icke verkställda KS Rapport icke verkställda beslut SoL och LSS- kvartal 2 2018 23 KS 2018.253 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-11-19 242 Rapport icke verkställda beslut SoL och LSS- kvartal 2 2018 (KS 2018.253)

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2007-02-28 2 SN 18 Dnr Extra ärende Följande extra ärende godkännes till dagordningen. - Anmälan om delegationsbeslut maj december 2006. Socialnämnden 2007-02-28 3 Socialnämndens arbetsutskott

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

OBS! Extra sammanträde med socialnämnden den 2011-08-17 kl 10.00

OBS! Extra sammanträde med socialnämnden den 2011-08-17 kl 10.00 Socialnämnden 2011-06-29 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(18) Plats och tid Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 29 juni 2011, kl 15.00 Föredragningslista Ärende 1 Val av justerande 2 B-lista

Läs mer

Rapport internkontroll - Dokumentation boendestöd

Rapport internkontroll - Dokumentation boendestöd Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 14(25) Socialnämndens arbetsutskott SNau 103 Rapport internkontroll - Dokumentation boendestöd Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden föreslås tacka

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah

Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Lex Sarah Godkänd av (Namn,, Enhet ) Utfärdat av (Namn,, Enhet) RIKTLINJE 1(5) Riktlinje för rapportering och handläggning av missförhållanden enligt Bakgrund Socialnämnden (kommunstyrelsen i Töreboda) ska enligt

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, torsdag den 23 april, kl

(17) Socialnämnden. Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, torsdag den 23 april, kl 2015-04-23 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, torsdag den 23 april, kl. 9.00-11.00 Beslutande Ledamöter Jan-Åke Lindgren (S), ordförande Carina Nordqvist (S), vice ordförande Lars

Läs mer

Ej verkställda beslut 1:a kvartalet 2019

Ej verkställda beslut 1:a kvartalet 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Johnny Lesseur 2019-05-07 SN 2019/0380.11.01 0480-450000 Socialnämnden Ej verkställda beslut 1:a kvartalet 2019 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer 2017 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område

Läs mer

- Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr.

- Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (10) 130 Aktuell information - Förvaltningen har tilldelats en prestationsersättning för Bättre liv för sjuka äldre, 1 491 016 kr. - Socialstyrelsen har publicerat resultaten

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (12)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (12) 2014-03-12 1 (12) Plats och tid Älmhults kommunhus 12 mars 2014 kl. 13.00 14.45 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C), t.o.m. 30 Viktor Emilsson

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

Förslag Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Maj 2014 Margareta Hansson Ulrika Landström 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Nationell strategi... 4 Individen... 4 Vård- och omsorgspersonal...

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2015-08-27 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 9.00-12.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Mariette Sjölund (S), ordförande Ingvor Regnemer

Läs mer