Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 11 juni 2015 kl. 08:15-15:20. Eva Engström Sekreterare. Margareta Tamm Persson Ekonomichef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 11 juni 2015 kl. 08:15-15:20. Eva Engström Sekreterare. Margareta Tamm Persson Ekonomichef"

Transkript

1 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (51) Sida Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 11 juni 2015 kl. 08:15-15:20. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare Fredrik Pahlberg Kommunchef Malin Ruthström Verksamhetschef David Lindqvist Socialchef Björn Hylenius Enhetschef Margareta Tamm Persson Ekonomichef Eva Fors Verksamhetschef Tommy Staaf Handläggare Utses att justera Justeringens plats och tid Håkan Larsson (M) Kommunkontoret i Bergsjö Underskrifter Sekreterare Paragrafer Eva Engström Ordförande Stig Eng Justerande Håkan Larsson Organ Kommunstyrelsen ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Anslaget sätts upp Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret i Bergsjö. Underskrift Eva Engström

2 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (51) 146 Godkännande av dagordning. Kommunstyrelsen godkänner dagordningen med följande förändringar och anmälan av extra ärenden: Extra ärenden Medfinansiering av Leader Hälsingebygden. Anmälan om behov av Särskilt förordnad vårdnadshavare. Utredning av anmälan om missförhållanden eller risk för missförhållande inom kommunens socialtjänst. Skrivelse om antalet ärenden i kommunstyrelsen. Ärenden utgår Ärende 9 Kommunstyrelsen som krisledningsnämnd. Godkänna dagordningen med ovanstående ändringar.

3 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (51) 147 Dnr 116/2015 Ordföranden informerar. Kommunstyrelsens ordförande informerar om följande aktuella ärenden: Samkraft AB Nordanstigs kommun är delägare i vindkraftbolaget Samkraft AB. Under senaste tiden har energipriserna sjunkit och det gör att bolaget har dålig lönsamhet. En extra bolagsstämma kommer att hållas i slutet på juni Arbetet med ny Översiktsplan har påbörjats. Två arbetsdagar inledde arbetet 4-5 juni Näringslivsrådet arbetar har inlett arbetet för att ta fram en ny näringslivsstrategi. Länsstyrelsens och kommunstyrelsens beslutade miljömål skrevs på av båda parter 10- juni Överenskommelsen gäller för tiden Godkänna informationen.

4 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 (51) 148 Dnr 4/2015 Kommunchefen informerar. Kommunchef Fredrik Pahlberg informerar om följande aktuella ärenden: Kontakter med Trafikverket för busskur i Ilsbo har bidragit till att det byggs busskurer på flera ställen på vägen mellan Ilsbo och Bergsjö. Samåkning Gävleborg. Konsumentvägledningen drivs nu i kommunens organisation. Vi har även etablerat en webbaserad portal. SVT Gävleborg har vidtalats om att inte Bergsjö som ort visas på väderkartan vid väderleksrapporter för länet. Samtliga övriga kommuner har sin centralort utplacerad. SVT Gävleborg har skickat ärendet till SVT centralt. Arbetet med att få en tillfällig hastighetsbegränsning på vägen förbi Trolska skogen pågår. Ett förslag om gemensamma beslutsdagar i länet är framtaget. Förslaget är att fullmäktiges sammanträde ska förläggas till måndagar och kommunstyrelsens sammanträden till tisdagar. 1. Kommunstyrelsens inriktning är att från och med 2016 förlägga kommunstyrelsens sammanträden på tisdagar. 2. I övrigt godkänna informationen.

5 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 (51) 149 Utredning om kvalitetssäkrad myndighetsutövning. Kommunens nya organisation behöver kvalitetssäkras avseende förvaltningens myndighetsutövning. Bakgrunden till att det är konstaterat att så är fallet, är att avvikelser har inkommit till förvaltningen som belyser brister i organisationen. Vad som behöver åtgärdas behöver därför utredas för att rättssäkerheten i alla delar ska säkerställas. Detta skulle kunna innebära en revidering av befintlig organisation eller att man i slutändan kommer att vilja besluta om en annan organisation. Utgångspunkten blir därför att ett uppdrag bör utgå till tjänstemannaorganisation att utreda möjliga lösningar för att uppnå högsta möjliga rättssäkerheten och uppnå kvalitetssäkring av organisationen. Uppdra till verksamheten att utreda framkomliga vägar för att kvalitetssäkra organisationen avseende myndighetsutövningen och att rättssäkerheten upprätthålls i alla delar.

6 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6 (51) 150 Delegation för ordförandebeslut enligt LVU och LVM. Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde om delegation i beslut för LVU och LVM. Eftersom nyval har skett av en ledamot i kommunstyrelsen behöver nytt beslut om delegation fattas. 1. Ordförande i kommunstyrelsens myndighetsutskott Åke Bertils (S) skriver på besluten i första hand. 2. Om inte Åke Bertils är tillgänglig skriver Solveig Wiberg (SD) på besluten, alternativt kommunstyrelsens ordförande Monica Olsson eller kommunstyrelsens vice ordförande Stig Eng (C).

7 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 (51) 151 Anmälan om behov av Särskilt förordnad vårdnadshavare. Gällande: XX Saken: XX står utan vårdnadshavare sedan hennes mamma har avlidit. Då det inte finns någon kännedom om vem som är hennes biologiske pappa behöver XX en särskilt förordnad vårdnadshavare. XX har varit XX styvar sedan sex månaders ålder. De har fortsatt att ha växelvist boende för XX även efter deras separation för ungefär fyra år sedan. XX morföräldrar har inget att tillägga då de ser XX som XX pappa. Socialchef David Lindqvist föredrar ärendet. Anmäla behov av Särskilt förordnad vårdnadshavare enligt 6 kap 20 Föräldrabalken för XX till Tingsrätten i Hudiksvall med förslag att XX blir särskilt förordnad vårdnadshavare.

8 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 (51) 152 Utredning av anmälan om missförhållanden eller risk för missförhållande inom kommunens socialtjänst. Anledning till utredningen: Anmälan om missförhållanden/misstanke om missförhållanden inom kommunens Individ- och familjeomsorg, försörjningsstöd, gällande brister i myndighetsutövningen och rättssäkerheten för den enskilde i specifikt ärende. Socialchef David Lindqvist föredrar ärendet. Beslutsunderlag Utredare Britt Sjöbergs utredning daterad Anta följande förslag till åtgärder: Kort sikt Uppdra åt enhetschef att göra en inventering av ärenden gällande försörjningsstöd för att upptäcka samt undanröja ytterligare missförhållanden i myndighetsutövningen. Uppdra åt enhetschef att upprätta/revidera rutin för försörjningsstöd och checklista för ärendeprocessen samt implementera dessa i arbetsgruppen. Enhetschefen ska enligt upprättad checklista för själv/kollegiegranskning av handläggnings/utredningsprocesserna införa former för praktisk tillämpning och implementera detta i arbetsgruppen vid möte Lång sikt Tillsätta resurs för att frikoppla enhetschefen från operativt arbete till viss del. Detta för att denne ska kunna vara drivande i att upprätta/revidera och införa rutiner samt planera, följa upp och analysera enhetens systematiska kvalitetsarbete och driva detta framåt. Bevaka skrivningen i kravspecifikationen vid upphandling av verksamhetsstöd så att denna stödjer kvalitetssäkring av handläggningsprocesserna på ett rättssäkert sätt.

9 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (51) 153 Lex Sarah-utredning, socialjour. Anledning till utredningen: Inkommen tillbudsrapport från enhetschef Marianne Smed gällande socialjouren och ordförande Åke Bertils (S). Förslag till åtgärder: 1. Att verksamheten för social omsorg omgående skriver ett tjänsteutlåtande där det tydligt framgår hur den nya organisationen av kommunens sociala beredskap till medborgarna är tänkt att fungera, omfattning både i form av tillgänglighet utanför kontorstid och antal tjänstemän som ingår samt en bedömning av om en konsekvensanalys bör göras och om frågan är fackligt förhandlad. 2. Att verksamheten för social omsorg utformar en rutin för hur den sociala beredskapen ska fungera på tjänstemannanivå. Förslag till beslut: 1. Att kommunstyrelsen tar beslut om ovan föreslagna åtgärder. 2. Att händelsen inte anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en Lex Sarah då utredningen visar att den enskilde inte har drabbats av brister i omvårdnaden. Beslutsunderlag Myndighetsutskottet beslutar att händelsen inte anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en Lex Sarah då utredningen visar att den enskilde inte har drabbats av brister i omvårdnaden. Förslagen till åtgärder överlämnas för beslut till kommunstyrelsen (myndighetsutskottets protokoll 85/2015). Uppdra till verksamheten för social omsorg att omgående skriva ett förslag där det tydligt framgår hur den nya organisationen av kommunens sociala beredskap till medborgarna är tänkt att fungera, omfattning både i form av tillgänglighet utanför kontorstid och antal tjänstemän som ingår samt en bedömning av om en konsekvensanalys bör göras och om frågan är fackligt förhandlad. Uppdra till verksamheten för social omsorg att utforma en rutin för hur den sociala beredskapen ska fungera på tjänstemannanivå. Jäv Ordförande Åke Bertils (S) anmäler jäv och deltar ej i beslutet.

10 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL10 (51) 154 Dnr 77/2015 Ekonomirapport. Enhetschef Björn Hylenius presenterar en ekonomirapport per maj 2015 med prognos för helåret. Prognosen är att vård och omsorg kommer att överskrida sin budget med tkr, utbildning överskrider med tkr och social omsorg överskrider med 999 tkr mot budget. För att möta underskottet lämnas det ett förslag på att ledningskontorets verksamheter att får ett uppdrag att spara 10 mnkr under återstoden av Kommunstyrelsen får en redovisning av hur timmarna inom hemtjänsten har ökat under de senaste åren. Kommunchef Fredrik Pahlberg redovisar sjukskrivningstalen per april 2015 i jämförelse med Godkänna rapporten.

11 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL11 (51) 155 Hälsinglands Utbildningsförbund justering och komplettering av Förbundsordning och Konsortialavtal. Hälsinglands Utbildningsförbund är ett kommunalförbund bildat av Bollnäs, Nordanstigs och Söderhamns kommuner. Utbildningsförbundet kommer från den 11 augusti 2015 att ansvara för gymnasie- och vuxenutbildningen för de tre kommunerna. Förbundet har en politisk ledning, direktion, med ledamöter från medlemskommunerna. Under vintern och våren 2015 har genomförandeprojektet, med representanter från berörda verksamheter, ekonomer och politisk styrgrupp arbetat vidare med förberedelserna inför verksamhetsövergången. Arbetet har bl a resulterat i förslag till förändringar och kompletteringar i Förbundsordningen och Konsortialavtalet. Dessa lyfts nu till Kommunstyrelserna i Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn för att ge Förbundet tydliga förutsättningar inför verksamhetsövergången. Ordföranden Stig Eng informerar om en kompletterande punkt till beslutsunderlaget som gäller prisuppräkning. 1. Anta den justerade Förbundsordningen, vers Anta det justerade Konsortialavtalet vers , med bilagorna Förtydliganden och tillägg till Förbundsordning och Konsortialavtal, vers , samt Förtydliganden kring hur eventuella underskott/avvikelser ska hanteras inom Hälsinglands utbildningsförbund. 3. Godkänna förslag till nettobudget för Hälsinglands utbildningsförbund avseende 2015 (från 11 aug) med tkr, fördelad per medlemskommun i enlighet med beslutade principer i förbundsordning och konsortialavtal. 4. Godkänna förslag till nettobudget för Hälsinglands utbildningsförbund avseende 2016 med tkr, fördelad per medlemskommun i enlighet med beslutade principer i förbundsordning och konsortialavtal. 5. För ovan angivna nettobudgetbelopp 2015 och 2016 tillkommer prisuppräkning i enlighet med vad som beskrivits i dokumentet Förtydliganden och tillägg till Förbundsordning och Konsortialavtal, version

12 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL12 (51) 156 Dnr 153/2015 Arrendeavtal för Morängsvikens hamnförening. Morängsvikens hamn ekonomisk förening har behov av ett längre arrendeavtal för att kunna skapa en långsiktig planering, genomföra investeringar och för att skapa trygghet i att hamnen bibehålls under överskådlig framtid. Efter dialog med Ola Tollin som detaljplanerar LIS-området vid hamnen föreslås att ett längre arrendeavtal skrivas med föreningen. Förslag till åtgärder Ett arrendekontrakt på 20 år skrivs med Morängsvikens hamn ekonomisk förening. I avtalet framgår att samverkan ska ske i samband med utvecklingen av intilliggande LIS-område. GIS- och markingenjör Delshad Saleh föredrar ärendet och föreslår att arrendeavgiften ska vara kronor per år. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnad föreslår att Kommunfullmäktige beslutar att skriva ett 20-årigt arrendeavtal med Morängsvikens hamn ekonomisk förening. Arrendeavgiften föreslås vara kr per år (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar teckna ett 5-årigt arrendeavtal med Morängsvikens hamn ekonomisk förening. Fastställa arrendeavgiften kr per år (Ledningsutskottets protokoll 78/2015). Yrkanden Stig Eng (C) yrkar att arrendet ska skrivas på 20 år samt att arrendeavgiften ska indextegleras enligt Konsumentprisindex. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på sitt yrkande och finner det antaget. 1. Teckna ett 20-årigt arrendeavtal med Morängsvikens hamn ekonomisk förening. 2. Arrendeavgiften fastställs till kr per år och ska indexregleras enligt Konsumentprisindex.

13 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL13 (51) 157 Dnr 152/2015 Försäljning del av fastigheten Trösten 5:10 i Bergsjö. Cajsa Lindh och Linus Long har lämnat en ansökan till kommunen om att få köpa del av fastigheten Trösten 5:10 i Bergsjö. Kommunsekreterare Eva Engström föredrar ärendegången och föreslår att kommunen begär lantmäteriförrättning på fastigheten. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnadskontoret föreslår att till Cajsa Lindh och Linus Long sälja den av fastigheten Trösten 5:10 enligt skiss. Köpekontrakt upprättas efter lantmäteriverkets godkännande av förrättningen. Priset fastställs till 80 kronor/m 2. (Delshad Sahles tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar sälja del av fastigheten Trösten 5:10 till Cajsa Lindh och Linus Long, enligt skiss. Köpekontrakt upprättas efter lantmäteriverkets godkännande av förrättningen. Priset fastställs till 80 kronor/m 2 (ledningsutskottets protokoll 77/2015). Yrkanden Stefan Berg (C) yrkar att allmänintresset för badplatsen ska beaktas vid lantmäteriförrättningen. 1. Uppdra till samhällsbyggnadsenheten att begära lantmäteriförrättning på del av fastigheten Trösten 5:10 i Bergsjö. 2. Allmänintresset för badplatsen ska beaktas vid lantmäteriförrättningen.

14 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL14 (51) 158 Försäljning del av fastigheten Nordanbro 2:86 i Hassela. Lena och Staffan Strååt Bergsvägen 20, Hassela, är ägare till fastigheten Nordanbro 2:85. I ett brev till Nordanstigs kommun har paret framfört sin önskan om att utöka sin tomt och därmed köpa en del av den kommunägda grannfastigheten Nordanbro 2:86. Arealen beräknas till m 2. För området gäller detaljplan antagen I det tilltänkta markköpet ingår ett område om ca 440 m 2 som enligt detaljplanen är naturområde, där det saknas byggrätt. Beslutsunderlag Samhällsbyggnad föreslår kommunstyrelsen beslutar att sälja en del av Nordanbro 2:86, m2 till Lena och Staffan Strååt. Köpekontraktet upprättas efter Lantmäteriverkets godkännande av förrättningen. Fastställa köpesumman till kr. Köparen står för kostnaden för lantmäteriförrättning och eventuella merkostnader (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). Uppdra till samhällsbyggnadsenheten att begära lantmäteriförrättning på del av fastigheten Nordanbro 2:86 i Hassela.

15 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL15 (51) 159 Dnr 159/2015 Förslag att ersätta allmänna torrtoaletter med vattentoaletter i Sörfjärden. I Sörfjärden finns en kilometerlång sandstrand som erbjuder utmärkta möjligheter till bad- och strandliv. För att få fler att upptäcka och utnyttja dessa möjligheter skulle de offentliga bekvämlighetsinrättningarna och möjligheterna till insynsskyddat klädesombyte kunna förbättras. I dagsläget finns torrtoaletter (utedass) på fem strandnära platser i Sörfjärden och inga omklädningsrum/-hytter. Samtliga torrtoaletter är ganska nedgångna och behöver bytas ut inom kort. För att stimulera turister och kommuninnevånare till ökat nyttjande av bad- och strandliv i Sörfjärden skulle torrtoaletterna kunna ersättas av vattentoaletter och omklädningsrum/-hytter kunna uppföras. Teknik och miljöhandläggare Andreas Johansson föredrar ärendet. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnad föreslår att kommunstyrelsen beslutar om att uppförandet av vattentoaletter och omklädningsutrymmen i södra Sörfjärden (Varpsand) samordnas med bygget av teknikboden, som ska lokaliseras inom samma område, inom ramen för den allmänna VA-anläggningen som ska stå klar i september Vidare föreslår enheten att den fortsatta utvecklingen av Sörfjärden, som inkluderar uppförandet av fler allmänna vattentoaletter och omklädningsutrymmen enligt nämnt förslag ovan, tas upp i en direktivdiskussion i kommunstyrelsen. Målet med diskussionen är att ett inriktningsbeslut tas över utvecklingen av Sörfjärden (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att uppförandet av tre vattentoaletter och omklädningsutrymmen i södra Sörfjärden (Varpsand) samordnas med bygget av teknikboden, som ska lokaliseras inom samma område, inom ramen för den allmänna VA-anläggningen som ska stå klar i september Den fortsatta utvecklingen av Sörfjärden, tas upp i en direktivdiskussion i kommunstyrelsen. Målet med diskussionen är att ett inriktningsbeslut tas över utvecklingen av Sörfjärden (ledningsutskottets protokoll 76/2015). Yrkanden Per-Åke Kardell (C) yrkar återremiss för att vidare utreda behovet av antalet toaletter och omklädningsrum. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Per-Åke Kardells yrkande och finner det antaget.

16 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL16 (51) Forts. 159 Återremittera ärendet för att vidare utreda behovet av antalet toaletter och omklädningsrum.

17 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL17 (51) 160 Överföring av projekt- och visionsbidrag från Under 2014 beviljades Föreningen Bergsjögården 100 tkr för projektet Ung till bio i Nordanstig. Eftersom de fick avslag på sin ansökan hos Allmänna Arvsfonden kommer de inte att kunna genomföra projektet och drar därför tillbaka sin ansökan hos Nordanstigs kommun. Verksamheten föreslår att kommunstyrelsen överför de avsatta 100 tkr från 2014 till resultat 2015.

18 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL18 (51) 161 Ansökan om bidrag ur kommunstyrelsens Projekt- och Visionsbidrag Kommunstyrelsen har 2014 beslutat inrätta de två nya bidragsformerna Projektbidrag och Visionsbidrag. De har ett gemensamt ansökningstillfälle 15 april. Den gemensamma budgeten för de båda bidragsformerna är kronor tkr för Projektbidrag avser ansökningar upp till och med kronor och Visionsbidrag avser ansökningar över kronor. 38 ansökningar från kommunens föreningar och organisationer har inkommit till årets ansökningstillfälle, 15 april, och ansökningarna omfattar totalt en summa på kronor. Bidragsberättigad är en registrerad ideell eller ekonomisk förening som bedriver verksamhet i Nordanstig samt innehar ett giltigt organisationsnummer och girokonto. Verksamheten inom ansökande organisation/förening ska vara förenlig med Nordanstigs kommuns etiska normer för civilsamhället. Projektets syfte, mål och planerade aktiviteter ska överensstämma med kommunens Vision 2020 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar, politiska inriktningar och ambitioner samt kommunfullmäktiges mål. Det finns inget krav på att ha medfinansiärer, men vid likvärdiga Visionsbidragsansökningar, väger den ansökan som eventuellt har medfinansiering tyngre. Handläggare Monica Enros föredrar ärendet och lämnar verksamhetens förslag till beslut. Kommunstyrelsens ordförande har via ett ordförandebeslut beviljat Hassela Hembygdsförening 150 tkr i bidrag för projektet Skapande skola. Kvar att fördela är kronor. Yrkanden Åke Bertils (S) yrkar bifall till bidrag till Bålle Båtklubb och Harmångers Gymnastikförening, och yrkar avslag på bidrag till Nordanstig Turism, Sörfjärdens Fiskehamnsförening och Sörfjärdens Båtklubb. Solveig Wiberg (SD) yrkar avslag på bidrag till Syriska Föreningen Sveriges kompisar och yrkar tillägga bidrag till Bergsjö IF med kronor.

19 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL19 (51) Forts. 161 Per-Åke Kardell (C) med bifall av Tor Tolander (M) och Stefan Berg (C), yrkar bifall till verksamhetens förslag. Eva Andersson (SD) yrkar avslag på bidrag till Syriska Föreningen Sveriges kompisar samt yrkar tillägga bidrag till Forma Hälsingland med kronor. Håkan Larsson (M) yrkar avslag på bidrag till Nordanstig Turism. Stig Eng (C) yrkar tillägga bidrag till Ilsbo Sportklubb med kronor. Propositionsordning Propositionen ställs utifrån verksamhetens förslag. Bålle Båtklubb kronor Ordföranden ställer proposition på verksamhetens förslag och Åke Bertils avslagsyrkande och finner verksamhetens förslag antaget. Harmångers Gymnastikförening kronor Ordföranden ställer proposition på verksamhetens förslag och Åke Bertils m.fl. avslagsyrkande och finner avslagsyrkandet antaget. Syriska Föreningen Sveriges Kompisar kronor Ordföranden ställer proposition på verksamhetens förslag och Solveig Wibergs m.fl. avslagsyrkande och finner verksamhetens förslag antaget. Sörfjärdens Fiskehamnsförening kronor Ordföranden ställer proposition på verksamhetens förslag och Åke Bertils avslagsyrkande och finner verksamhetens förslag antaget. Sörfjärdens Golfklubb kronor Ordföranden ställer proposition på verksamhetens förslag och Åke Bertils m.fl. avslagsyrkande och finner verksamhetens förslag antaget. Övrigt Ordföranden ställer proposition på verksamhetens förslag i övrigt och finner det antaget. Ordföranden ställer proposition på Solveig Wibergs yrkande om bidrag till Bergsjö IF med kronor och finner det avslaget. Ordföranden ställer proposition på Eva Anderssons yrkande om bidrag till Forma Hälsingland med kronor och finner det avslaget. Ordföranden ställer proposition på sitt yrkande om bidrag till Ilsbo Sportklubb kronor och finner det antaget.

20 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL20 (51) Forts. 161 Uppdra till ledningsutskottet att se över regelverket för vision- och projektbidrag. Bevilja projekt- och visionsbidrag för 2015 enligt följande: Bålle Båtklubb Upprustning båthamn Harmångers Fornminnes- och Hembygdsförening Håll musiken igång Harmångers Ridklubb 25-års jubileum Hästrally Hassela IF Åtgärder vid Hasselabadet Hassela Jakt & Sportskytteklubb Reparation av räls och målvagn Hassela Medeltidsförening Smide av myrmalmsjärn Hasselabygdens Golfklubb Betalomat till café Ilsbo Sportklubb Byte av tak på klubbstuga Jussi Björlingssällskapet Jussifestens 10-årsjubileum Mellanfjärdens Teaterförening Sommarteater kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor Nesa-Nordanstigs Eminenta kronor SkolAstronomer Ge barn möjlighet att utforska stjärnhimlen Nordanstigs RPG kronor Gemenskap och information till 65+-are Stocka Byalag Säkra bryggor och fler besökare Stocka Folkets Hus Stocka Filmfestival 10 årsjubileum kronor kronor

21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL21 (51) Forts. 161 Syriska Föreningen Sveriges Kompisar Integration i svenska samhället Sörfjärdens Fiskehamnsförening Muddring inlopp, etapp 2 Sörfjärdens Golfklubb Ungdomssatsning för framtiden kronor kronor kronor Totalt kronor Totalsumman inkluderar tidigare beslut Hassela hembygdsförening kronor för Skapande skola. Reservationer Solveig Wiberg (SD) och Eva Andersson (SD) reserverar sig mot beslutet att lämna bidrag till Syriska Föreningen Sveriges Kompisar.

22 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL22 (51) 162 Anpassning av Nordanstigs turismprojekt till region Gävleborg EXIT struktur. Nordanstigs kommun genomför under 2014 och 2015 projekt Upplev Nordanstig med sikte på att vara en del i Regionens framtida struktur för besöksnäringen i Gävleborg. En del i regionens struktur är ett delägarskap i Visit Hälsingland Gästrikland AB. Regionen kommer fram till att sköta bolaget, dess ekonomi och administration och har samlat alla licenser till affärs- och bokningssystemet, bank och kortavtal, resegarantier m.m. i bolaget. För att vara synkroniserad med regionen har Nordanstigs kommun blivit uppmanad av regionenen att skapa en förlängning av nuvarande projekt under Se bifogade dokument. Detta innebär för kommunen att budgeterat bidrag till turistinformation, kr, fortsatt är den medfinansiering som erfordras för att regionen skall skjuta till medel under Målsättningen under 2016 är att under perioden skapa en juridisk person tillsammans med Nordanstig Turism Ek. Förening som tar över ansvaret senast Vidare gäller: Fortsatt utveckling av webbsidan som är en grund till målet Bo-Verka-Leva Bidra till ökad lönsamheten för befintliga företag Vara möjliggörare för fler arbetstillfällen/nya verksamheter Bidra till ökad samverkan mellan näringar/aktörer Synliggöra utbud av besöksmål Vara drivkraft i en destinationsutveckling Genomföra en slagkraftig framtida organisation Beslutsunderlag Näringslivskontoret föreslår att medel för turism 2016, totalt kronor, används som offentlig medfinansiering i förlängningsprojektet. Nordanstigs kommun är projektägare. Under perioden skall organisationen fastställas och bestå av både offentligt och privat ägande. (Anders Nordéns tjänsteutlåtande ). Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar godkänna en förlängning av projektet fram till och med Medel budgeterat 2016 för turism, totalt kronor, används som offentlig medfinansiering i förlängningsprojektet. Nordanstigs kommun är projektägare. Under perioden skall organisationen fastställas och bestå av både offentligt och privat ägande (ledningsutskottets protokoll 86/2015).

23 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL23 (51) Forts Godkänna en förlängning av projektet fram till och med Medel budgeterat 2016 för turism, totalt kronor, används som offentlig medfinansiering i förlängningsprojektet. 3. Nordanstigs kommun är projektägare. Under perioden skall organisationen fastställas och bestå av både offentligt och privat ägande.

24 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL24 (51) 163 Val till Visit Hälsingland Gästrikland m.m. Kommunstyrelsen har att välja en ledamot till styrelsen för Visit Hälsingland Gästrikland AB. Yrkanden Åke Bertils (S) föreslår Stig Eng (C). Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Åke Bertils yrkande och finner det antaget. Välja Stig Eng (C) som ledamot i styrelsen för Visit Hälsingland Gästrikland AB.

25 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL25 (51) 164 Ansökan om annan pedagogisk omsorg. Anna-Karin Uhlin har lämnat in en ansökan om att får starta annan pedagogisk omsorg i sitt hem i Gnarp. Anna-Karin Uhlin uppfyller de kriterier som är uppsatta för att få starta annan pedagogisk omsorg förutom på den punkt som gäller att det ska finnas en efterfrågan i form av ansökningar om annan pedagogisk omsorg. Verksamhetschef Eva Fors beräknar att utbildningsverksamheten behöver 300 tkr för att kunna finansiera en sådan verksamhet. Beslutsunderlag 1. Utbildningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen avslår Anna- Karin Uhlins ansökan om att starta annan pedagogisk omsorg i Gnarp (utbildningsutskottets protokoll 5/2015). 2. Verksamheten föreslår att kommunstyrelsen avslår Anna-Karin Uhlins ansökan om att starta annan pedagogisk omsorg i Gnarp (Eva Fors tjänsteutlåtande ). Avslå Anna-Karin Uhlins ansökan om att starta annan pedagogisk omsorg i Gnarp.

26 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL26 (51) 165 Årsredovisning 2014 för Stiftelsen Ersk-Matsgården. Styrelsen för Stiftelsen Ersk-Matsgården har lämnat årsredovisning för verksamhetsåret Stiftelsen visar ett positivt resultat med 57,5 tkr. Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar Godkänna årsredovisning 2014 för Stiftelsen Ersk-Matsgården.

27 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL27 (51) 166 Årsredovisning 2014 för Inköp Gävleborg. Kommunalförbundet Inköp Gävleborg har lämnat en årsredovisning för Inköp Gävleborg visar ett positivt resultat med 12 tkr. Beslutsunderlag Ledningsutskottet föreslår att fullmäktige beslutar godkänna årsredovisning 2014 för Inköp Gävleborg (ledningsutskottets protokoll 94/2015). Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar Godkänna årsredovisning 2014 för Inköp Gävleborg.

28 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL28 (51) 167 Årsredovisning 2014 för Region Gävleborg. Regionförbundet Gävleborg har lämnat en årsredovisning för Regionförbundet Gävleborg visar ett negativt resultat med tkr. Beslutsunderlag Ledningsutskottet föreslår att fullmäktige beslutar godkänna årsredovisning 2014 för Region Gävleborg (ledningsutskottets protokoll 95/2015). Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar Godkänna årsredovisning 2014 för Regionförbundet Gävleborg.

29 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL29 (51) 168 Investeringsbudget 2015: Taksäkerhetsåtgärder. För att förebygga risker för olycksfall när man går eller arbetar på tak samt för att förhindra skador på marken till följd av ras etc finns krav enligt Bygglagstiftningen. Nordanstigs kommun svarar för taksäkerheten på sina egna fastigheter. Åtgärderna genomförs succesivt under flera år. Under 2015 föreslå samhällsbyggnadsenheten att snörasskydd monteras på resterande skol- och förskolefastigheter, vilka är de fastigheter som prioriterats. Uppskattad fördelning av kostnaderna, inklusive materiel och arbete: Bringstaskolan 55 tkr Bringstaskolan (gamla Backens skola) 140 tkr Pilens förskola (Lilla Bolle) 12 tkr Ilsbo förskola 4 tkr Strömsbruks förskola 74t tkr Åtgärderna har ingen påverkan på driftsbudgeten utöver kapitalkostnaden. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnad föreslår att 285 tkr för taksäkerhetsåtgärder fördelas från KS ospecificerade investeringsmedel (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar bevilja 285 tkr för taksäkerhetsåtgärder. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015 (kommunstyrelsens protokoll 97/2015). 1. Bevilja 285 tkr för taksäkerhetsåtgärder. 2. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015.

30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL30 (51) 169 Investeringsbudget 2015: Energieffektiviseringar. I syfte att sänka kostnaden för fastighetsdriften samt indirekt minska miljöpåverkan genomförs kontinuerligt energieffektiviseringar. Under 2015 föreslås i första hand nedanstående åtgärder genomföras, men omprioriteringar kan behöva ske. Belysningsstyrning alternativt armaturbyte invändigt, byte av fläktmotorer på skolor, förskolor och servicehus, installation av ventilation med återvinning samt tilläggsisolering av vindar. En uppskattad fördelning av kostnaderna anges nedan: Belysningsåtgärder inklusive materiel och arbete ca 150 tkr Åtgärdande av fläktmotorer samt ventilationsåtervinning inklusive materiel och arbete ca 200 tkr Tilläggsisolering av vindar inklusive materiel och arbete ca 150 tkr Samtliga åtgärder bidrar till att reducera driftkostnaden. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnad föreslår att 500 tkr för investering i energieffektiviseringar omfördelas från KS ospecificerade investeringsmedel (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar bevilja 500 tkr för investering i energieffektiviseringar. Anslaget omfördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015 (ledningsutskottets protokoll 99/2015). 1. Bevilja 500 tkr för investering i energieffektiviseringar. 2. Anslaget omfördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015.

31 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL31 (51) 170 Investeringsbudget 2015: Installation av fettavskiljare. Fett i avloppsvattnet har blivit ett allt större problem. Ledningsnätet är gjort för att ta emot blandat spillvatten, inte fett. Utsläpp av fett orsakar problem i avloppsledningarna då det stelnar och fastnar på avloppsledningarnas väggar. Det kan till slut orsaka stopp i ledningarna, översvämningar i fastigheter samt utsläpp av orenat vatten till sjöar och vattendrag. Höga halter av fett har dessutom en negativ inverkan på reningen i avloppsverken. För att förhindra att fett släpps ut i avloppssystemet och orsakar skador som innebär ökade vatten- och avloppskostnader, ska en fettavskiljare vara installerad i de fastigheter som hanterar livsmedel. MittSverige Vatten AB kräver att en fettavskiljare installeras i de verksamheter som spolar ner mer fett i avloppet än ett normalt hushåll. Kraven baseras på lagen om allmänna vattentjänster, Allmänna bestämmelser för brukande av allmän vatten- och avloppsanläggning (ABVA) samt Boverkets byggregler (BFS 2011:6). Under 2015 föreslås installation av fettavskiljare i de av kommunens fastigheter som bedriver en sådan verksamhet som ger förhöjda värden av fett i avloppsvattnet. Det är 14 st av kommunens fastigheter som berörs. En uppskattning av kostnaden för materiel och installation av fettavskiljare uppgår till 60 tkr per fettavskiljare. Det innebär en total kostnad för kommunen om 840 tkr vid åtgärdande av samtliga fastigheter som har ett bedömt behov av fettavskiljare. En fettavskiljare bör tömmas två gånger per år eller vid behov. Det innebär en kostnad om uppskattningsvis 56 tkr/år. Samtliga åtgärder bidrar till att reducera risken för översvämningar som kan innebära stora skador och kostnader. Teknik och miljöhandläggare Anna Hesselgren-Heijbel föredrar ärendet. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnad föreslår att 840 tkr för investering i fettavskiljare omfördelas från KS ospecificerade (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar att anslå 840 tkr för investering i fettavskiljare. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsbudget för 2015.

32 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL32 (51) Forts Anslå 840 tkr för investering i fettavskiljare. 2. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsbudget för 2015.

33 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL33 (51) 171 Investeringsbudget 2015: Takbyte Sommarladugården Ersk- Matsgården. Ersk-Matsgården som ägs av kommunen är ett av kommunens två byggnadsminnen. Flera av Ersk-Matsgårdens byggnader är i behov av underhåll, något som uppmärksammats av Länsstyrelsen redan 2007 då Länsstyrelsen tog fram en Vård- och underhållsplan med akuta byggnadsvårdsåtgärder och förslag på underhållsarbeten. Sommarladugården är den byggnad som idag är i sämst skick och där åtgärder behöver göras sommaren Det handlar främst om att spåntaket från 1980-talet måste bytas. Det är hål på ett flertal ställen i spåntaket och det regnar in. Detta har lett till att golvplankor tagit skada. Samhällsbyggnad ansökte till Länsstyrelsen i nov 2014 om bidrag för åtgärderna. Kostnaden uppskattas till 130 tkr varav Länsstyrelsen ger 50% bidrag och därutöver bidrag för antikvarisk medverkan. Förslag till åtgärder Byte av spåntak till pannplåt Byte av skadade vindskivor, vattbrädor och nockbrädor Byte av dåliga underliggande takbrädor mot motsvarande av samma dimensioner och virkesbehandling Timmerlagningar i stommen samt utbyte av skadade golvplankor Kostnaden av 130 tkr omfattar material och byggnadsarbeten. Länsstyrelsen bidrar med 50% samt kostnaden för antikvarisk medverkan. Beslutsunderlag 1. Samhällsbyggnad föreslår att 65 tkr för åtgärder fördelas från KS ofördelade investeringsmedel (Christina Englunds tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar anslå 65 tkr för byte av tak på sommarladugården vid Ersk-Matsgården. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015 (ledningsutskottets protokoll 171/2015). 1. Anslå 65 tkr för byte av tak på sommarladugården vid Ersk- Matsgården. 2. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015.

34 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL34 (51) 172 Investeringsbudget 2015: Trafiksäkerhetsåtgärder vid Gnarps skola. År 2011 beviljades statliga medfinansieringsmedel för ombyggnad av busshållplatsen och parkering vid Gnarps skola. Ombyggnaden genomfördes år Ombyggnaden omfattade dock inte gångvägar till och från skolan. Det finns nu behov av att säkra barnens väg till och från skolan särskilt från Södra vägen och vidare utmed Bergevägen förbi skolan. Många barn färdas till fots och med cykel från det villaområde som försörjs av Södra vägen. Ett olyckstillbud har skett då en bil backade på en elev på cykel på grusytan mittemot återvinningen. Denna yta föreslås ersättas med plantering och trottoar. På Södra vägen har trottoarerna hyvlats av för att underlätta snöröjning. Vägen upplevs därmed som mycket bred och inbjuder till höga hastigheter. Korsningen Södra vägen Bergevägen behöver utformas så att hastigheterna begränsas. Vid 2011 års ombyggnad utfördes inte det farthinder över Bergevägen som planerat, varför denna nu bör göras. Planerade åtgärder syftar därför till att säkra skolbarnens väg till och från skolan. Medfinansiering med 300 tkr är beviljat av Trafikverket. Totala kostnaden för projektet är 600 tkr. Förslag till åtgärder anläggande av gång- och cykelväg utmed Bergevägen norra sida från ICA till västra korsningen Bergevägen/Södra vägen anläggande av gång- och cykelväg från skolan (biblioteket) över grusparkering till östra korsningen Bergevägen/Södra vägen farthinder befintligt övergångsställe farthinder i två korsningar Södra vägen/bergevägen Kostnaden av 600 tkr omfattar material och byggnadsarbeten. Trafikverket bidrar med 50 %. Beslutsunderlag Samhällsbyggnad föreslår att 300 tkr för åtgärder fördelas från 2015 års investeringsbudget (Christina Englunds tjänsteutlåtande ). 1. Anslå 300 tkr för trafiksäkerhetsåtgärder vid Gnarps skola. 2. Anslaget fördelas från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015.

35 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL35 (51) 173 Investeringsbudget 2015: Anpassningsåtgärder vid Nya Bringsta och Gläntans förskola i Harmånger Verksamhetschef Eva Fors har sammanställt de åtgärder som behöver genomföras före och under hösten 2015 för flytt av skola och förskoleverksamhet och presenterar ett nytt förslag till fördelning av åtgärderna. Investeringar: Ljudtak i tre klassrum Skolgårdarna på Bringsta och Gläntan Staket på Gläntan Driftsinvetarier: Golvmatta underhåll Öppna två stängda toaletter Byta trappstege till ingångar Smartboard och eldragning Flytt av lekutrustning från Fröstuna Underhåll av fasad på skolbyggnad Byte av dörrar Två skötbord 100 tkr 700 tkr 100 tkr Beslutsunderlag Verksamheten föreslår att kommunstyrelsen beslutar fördela 900 tkr från investeringsmedel KS ospecificerade, övriga 6002 tkr från driftoch omstruktureringskostnader (Eva Fors tjänsteutlåtande ). Yrkanden Åke Bertils (S) yrkar bifall. Carina Olsson (C) yrkar att staketet mot E4 ska vara klart innan skolstart hösten Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Åke Bertils och Carina Olssons yrkanden och finner dem antagna. 1. Anslå 900 tkr för anpassningsåtgärder vid Nya Bringsta och Gläntans förskola samt 600 tkr för inköp av driftsinventarier. 2. Anslaget fördelas med 900 tkr från kommunstyrelsens ospecificerade investeringsmedel för 2015 och 600 tkr från driftoch omstruktureringskostnader.

36 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL36 (51) 174 Dnr 149/2015 Remiss: Vattenförsörjningsplan för Gävleborgs län. Länsstyrelsen Gävleborg har lämnat en remiss över förslag till Regional vattenförsörjningsplan för Gävleborgs län. Den regionala vattenförsörjningsplanen ske ge en sammanhållen bild av befintliga vattenresurser och vattenförsörjningen i länet. Yttrande kan lämnas senast 15 juni Teknik och miljöhandläggare Andreas Johansson föredrar ärendet. Beslutsunderlag 1. Ledningsutskottet beslutar uppdra till verksamheten att lämna förslag till yttrande över remissen (ledningsutskottets protokoll 84/2015). 2. Samhällsbyggnadsenheten föreslår att kommunstyrelsen godkänner förslaget till synpunkter på den regionala vattenförsörjningsplanen och tillåter att de lämnas som kommunens svar på länsstyrelsens remiss (Mats Widoffs tjänsteutlåtande ). 3. Ledningsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar godkänna förslaget till synpunkter på den regionala vattenförsörjningsplanen som kommunens svar på länsstyrelsens remiss (ledningsutskottets protokoll 103/2015). Godkänna förslaget till synpunkter på den regionala vattenförsörjningsplanen som kommunens svar på länsstyrelsens remiss.

37 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL37 (51) 175 Information från utbildningsutskottets verksamheter. Verksamhetschef Eva Fors informerar om följande aktuella ärenden: Nya rutiner har utarbetats för utredning vid placering av elever i grundsärskola. Rutinerna är godkända av Skolinspektionen. Till hösten kommer vårens slutbetyg redovisas för kommunstyrelsen. 46 elever ur årskurs 7-9 är anmälda till sommarskolan. Redovisning av Skolinspektionens beslut utifrån genomförd granskning. Nästa besök av Skolinspektionen är 24 juni Mittuniversitetet genomför ett övningsskoleprojekt. Personal i förskoleklass till årskurs 6 kommer att få utbildning inför projektets genomförande. En djupanalys av sjukskrivningstalet inom utbildning håller på att genomföras. Godkänna informationen.

38 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL38 (51) 176 Yttrande i överklagat ärende Avveckling av Björkbacken. Fullmäktiges beslut 39/ , delen Under 2015 påbörja avveckling av Björkbacken som särskilt boende, är överklagat. Kommunchef Fredrik Pahlberg redogör för kommunens yttrande till Förvaltningsrätten. Godkänna redovisningen.

39 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL39 (51) 177 Dnr 235/2014 Motion om byggbar mark i Gnarp. Börje Lindblom (FP) har lämnat en motion där han föreslår att kommunen upprättar en byggnadsplan för byggande av hyresbostäder och egnahemsbostäder i närområdet till nuvarande centrala Gnarp samt att kommunen även undersöker möjlighet till byggplan för olika boendeformer som, t.ex. radhus, både i Gnarp och på andra orter där sådana boendeformer inte finns idag. Beslutsunderlag 1. Verksamheten föreslår att fullmäktige beslutar bevilja motionen och uppdra till kommunstyrelsen att beakta motionens intentioner i det framtida planarbetet. Motionen anses därmed besvarad (Eva Engströms tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att fullmäktige beviljar motionen och uppdra till kommunstyrelsen att beakta motionens intentioner i det framtida planarbetet. Motionen avses därmed besvarad (ledningsutskottets protokoll 73/2015). Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar 1. Bevilja motionen och uppdra till kommunstyrelsen att beakta motionens intentioner i det framtida planarbetet. 2. Motionen är därmed besvarad.

40 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL40 (51) 178 Motion om snabbare process för dubbelspår genom Gnarp. Anders Engström (S), Åke Bertils (S) och Katarina Bylin (S) lämnar en motion där de föreslår att kommunen undersöker om Trafikverket kan snabba på processen med dubbelspår över Gnarpsdalen så att Gnarp går att planera utifrån sina framtida förutsättningar. Beslutsunderlag 1. Verksamheten föreslår att fullmäktige beslutar bevilja motionen. Motionen anses därmed besvarad (Eva Engströms tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att fullmäktige beslutar bevilja motionen och att motionen därmed är besvarad (ledningsutskottets protokoll 87/2015). Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar 1. Bevilja motionen. 2. Motionen är därmed besvarad.

41 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL41 (51) 179 Motion om att ompröva fullmäktiges beslut att avveckla Björkbacken som särskilt boende. Solveig Wiberg (SD) med flera har lämnat en motion med förslaget att beslutet att förändra Björkbackens äldreboende i Hassela till trygghetsboende, omprövas och att inflyttningsstoppet upphör. Beslutsunderlag 1. Verksamheten föreslår att fullmäktige beslutar avslå motionen. Motionen anses därmed besvarad (Eva Engströms tjänsteutlåtande ). 2. Ledningsutskottet föreslår att fullmäktige avslår motionen. Motionen är därmed besvarad (ledningsutskottets protokoll 88/2015). Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar 1. Avslå motionen. 2. Motionen är därmed besvarad.

42 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL42 (51) 180 Definition av trygghetsboende i Nordanstigs kommun. Verksamheten har utarbetat ett förslag till kriterier för trygghetsboende i Nordanstigs kommun. Beslutsunderlag Omsorgsutskottet föreslår att kommunstyrelsen beslutar anta förslag till kriterier för trygghetsboende (omsorgsutskottets protokoll 32/2015). Anta förslag till kriterier som en inriktning för trygghetsboende i Nordanstigs kommun.

43 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL43 (51) 181 Avsägelse från politiskt uppdrag i omsorgsutskottet. Emmeli Jonsson (C) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i kommunstyrelsens omsorgsutskott. Kommunstyrelsen har att godkänna Emmeli Jonssons avsägelse samt välja ny ledamot i omsorgsutskottet för återstoden av mandatperioden Yrkanden Carina Olsson (C) föreslår Per-Åke Kardell (C) som ledamot med Camilla Karlsson (C) som ersättare efter Per-Åke Kardell. 1. Godkänna Emmeli Jonssons avsägelse. 2. Som ny ledamot i omsorgsutskottet välja Per-Åke Kardell (C). 3. Som ny ersättare i omsorgsutskottet välja Camilla Karlsson (C). 4. Valen avser återstoden av mandatperioden

44 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL44 (51) 182 Arbetsgrupp för fiskevårdsprojekt. Håkan Larsson (M) informerar om behovet av att öppna den gamla laxtrappan i Harmångersån i Strömsbruk och föreslår att en arbetsgrupp tillsätts för att arbeta fram ett åtgärdsförslag. Beslutsunderlag Ledningsutskottet förslår att kommunstyrelsen beslutar tillsätta en arbetsgrupp för att arbeta fram ett åtgärdsförslag för fiskens vandring i Harmångersån (ledningsutskottets protokoll 89/2015). 1. Tillsätta en arbetsgrupp med uppdraget att utreda åtgärder för befrämja fiskens vandring i kommunens vattendrag. 2. Utse Per-Åke Kardell (C), Kent Hammarström (S) och Håkan Larsson (M) som ledamöter i arbetsgruppen med Håkan Larsson som ordförande. 3. Övriga deltagare i arbetsgruppen är Johan Andreasson Andreas Johansson Harry Grönoset Nisse Engström Jan Vestermark Erling Selling Sören Gagner

45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL45 (51) 183 Dnr 47/2015 Redovisning av ej verkställda beslut enligt SoL. Rapport till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gällande icke verkställda beslut för kvartal 1/2015: SoL ÄO = äldreomsorg, SoL OF = omsorg om personer med funktionsnedsättning samt LSS OF = omsorg om personer med funktionsnedsättning: Finns gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum? Svar: Ja = två ärenden gällande SoL ÄO tre ärenden gällande SoL OF två ärenden gällande LSS OF Beslutsunderlag Omsorgsutskottet föreslår att fullmäktige beslutar godkänna rapporten. Kommunstyrelsens förslag Fullmäktige beslutar Godkänna rapporten.

46 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL46 (51) 184 Dnr 6/2015 Redovisning av delegationsbeslut. Följande delegationsbeslut redovisas: Ordföranden Stig Eng: Beslut om stämmoombud Samkraft AB. Bråttombeslut: Fördelning av projekt och visionsbidrag till projektet Skapande skola. Rektor Ulf Carlsson: Beslut om anpassad studiegång Ekonomichef Margareta Tamm Persson Omsättning av lån nr 2-3/2015. Handläggare Monica Enros: Lotteritillstånd nr 2-6/2015. Teknisk handläggare Helena Malmkvist: Bostadsanpassningsbidrag 2015 mars, april och maj. Delredovisning av beviljade bidrag till ledarutbildning 2014 och Tilldelning av Drifts- och underhållsbidrag. Individ- och familjeomsorgens delegationsbeslut per april Ledningsutskottets protokoll 63-89/2015. Myndighetsutskottets protokoll /2015. Utbildningsutskottets protokoll 22-32/2015. Omsorgsutskottets protokoll 29-36/2015. Nya tillsvidareanställda för april och maj Godkänna redovisning av delegationsbeslut.

47 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL47 (51) 185 Delgivningar. Följande delgivningar redovisas: Protokoll Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd: Region Gävleborg: Nordanstigs Bostäder AB: Nordanstigs Fjärrvärme AB: Nordanstigs Näringslivssråd: Årsstämma MittSverige Vatten AB Övrigt Näringslivsfrågor: Kommunchef Fredrik Pahlbergs svar på Nordanstigs Företagarföreningens frågor om Näringsliv. Lägga delgivningarna till handlingarna.

48 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL48 (51) 186 Ansökan om medfinansiering av Leader Utveckling Hälsingebygden. En ansökan har inkommit om kommunens medfinansiering att delta i Leaderområdet för Utveckling Hälsingebygden. Kommunerna i området har sedan tidigare antagit en avsiktsförklaring för förberedande stöd för Lokalt ledd utveckling inom Leader Nu avser ansökan kommunens medfinansiering för hela perioden Kommunsekreterare Eva Engström föredrar ärendet och föreslår att medfinansieringen godkänns och att kostnaden finansieras ur kommunstyrelsen förfogandemedel. 1. Godkänna medfinansiering av Leader Utveckling Hälsingebygden med kronor per år under perioden års medfinansiering på kronor anvisas ur kommunstyrelsens förfogandemedel. 3. Medfinansiering för inarbetas i budget.

49 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL49 (51) 187 Dnr 7/2015 Information och övriga ärenden. Under denna punkt kan ledamöterna informera varandra i olika ärenden. Under denna punkt kan ledamöterna väcka eventuella extraärenden. Extra ärenden Regler för föreningsbidrag. Sven-Erik Sjölund (S) föreslår att en utvärdering genomförs utifrån den nya reglerna för föreningsbidrag. Chefsdag 27 augusti 2015 Kommunchef Fredrik Pahlberg informerar om en chefsdag som genomförs 27 augusti Kommunstyrelsen kommer att bjudas intill dagen. För många ärenden på kommunstyrelsens dagordning Håkan Larsson (M) m.fl. lämnar in en skrivelse där de riktar skarp kritik mot kommunstyrelsens presidium och dess förberedelsearbete inför kommunstyrelsens möten. 1. Regler för föreningsbidrag. Uppdra till verksamheten att utvärdera resultatet och konsekvenserna utifrån de nya reglerna för föreningsbidrag. 2. För många ärenden på kommunstyrelsens dagordning Uppdra till kommunstyrelsens presidium att beakta synpunkterna i skrivelsen.

Kommunkontoret i Bergsjö.

Kommunkontoret i Bergsjö. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 11 juni 2015 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 28 maj 2015 kl. 08:15-14:10. Eva Engström Sekreterare. Andreas Johansson Teknik och

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 28 maj 2015 kl. 08:15-14:10. Eva Engström Sekreterare. Andreas Johansson Teknik och NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 28 maj 2015 kl. 08:15-14:10. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Erik Eriksson Neu

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 1 mars 2016 kl. 08:15-16:50. Eva Engström Sekreterare. Margareta Tamm Persson Ekonomichef

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 1 mars 2016 kl. 08:15-16:50. Eva Engström Sekreterare. Margareta Tamm Persson Ekonomichef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 1 mars 2016 kl. 08:15-16:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson Ulf Lövgren

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 23 september 2015 kl. 13:00-17:00 Beslutande Åke Bertils (S) Sigbritt Persson (S) Solveig

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson Ulf

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Delårsbokslut per 30 juni 2015 för Nordanstigs kommun. 7. Rapport: Kvalitetssäkring av mål och budget

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Delårsbokslut per 30 juni 2015 för Nordanstigs kommun. 7. Rapport: Kvalitetssäkring av mål och budget NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 17 september 2015 kl. 08:15. 1. Val av justerare.

Läs mer

1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården. Tid: Måndag 7 september 2015 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 17 juni 2015 kl. 08:15-12:25

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 17 juni 2015 kl. 08:15-12:25 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 17 juni 2015 kl. 08:15-12:25 Beslutande Åke Bertils (S) Sigbritt Persson (S) Carina

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 17 oktober 2013 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Mona Franzén-Lundin Verksamhetschef

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 17 oktober 2013 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Mona Franzén-Lundin Verksamhetschef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 17 oktober 2013 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 9 juni 2008 kl. 08:15-12:30.

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 9 juni 2008 kl. 08:15-12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 9 juni 2008 kl. 08:15-12:30. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson (c)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 oktober 2006 kl. 13:00-15:15. Eva Engström Sekreterare. Sven-Åke Eriksson. Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 oktober 2006 kl. 13:00-15:15. Eva Engström Sekreterare. Sven-Åke Eriksson. Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 oktober 2006 kl. 13:00-15:15. Stig Eng (c) ordf Sven-Åke Eriksson (c)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 december 2011 kl. 10:00-12:40. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Åke

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 24 september 2012 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 16 oktober 2014 kl. 08:15-11:00. Eva Engström Sekreterare. Ruthström, Mona Franzén-Lundin

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 16 oktober 2014 kl. 08:15-11:00. Eva Engström Sekreterare. Ruthström, Mona Franzén-Lundin NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (5) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 16 oktober 2014 kl. 08:15-11:00. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Boerje Bohlin (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 3. Verksamhetsutövare enligt miljöbalken. 6. Budget 2013 för kommunstyrelsens verksamheter.

Kommunkontoret i Bergsjö. 3. Verksamhetsutövare enligt miljöbalken. 6. Budget 2013 för kommunstyrelsens verksamheter. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 10 maj 2012 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 31 oktober 2011 kl. 08:00-10:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 31 oktober 2011 kl. 08:00-10:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 31 oktober 2011 kl. 08:00-10:00. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 22 september 2014 kl. 08:15 11:55

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 22 september 2014 kl. 08:15 11:55 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 22 september 2014 kl. 08:15 11:55 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 17 juni 2013 kl. 13:30-15:40. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Håkan

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 oktober 2012 kl. 08:15-11:20. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef. Stig Eng (C)

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 oktober 2012 kl. 08:15-11:20. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef. Stig Eng (C) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (15) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 oktober 2012 kl. 08:15-11:20. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

3. Förslag till budgetanpassning 2015-2018 för Nordanstigs kommun. 4. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun.

3. Förslag till budgetanpassning 2015-2018 för Nordanstigs kommun. 4. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott OBS! Dagen. Förstärkt ledningsutskott på ärendena 3-4. KALLELSE Till ledamöter Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Ekonomirapport med uppföljning av nämndernas prognoser. 5. Fördelning investeringsbudget 2012, IT-plattform.

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Ekonomirapport med uppföljning av nämndernas prognoser. 5. Fördelning investeringsbudget 2012, IT-plattform. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 29 november 2012 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 30 november 2016 kl. 08:15 12:30

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 30 november 2016 kl. 08:15 12:30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 30 november 2016 kl. 08:15 12:30 Beslutande Åke Bertils (S) Ordförande Sigbritt Persson

Läs mer

4. Information och aktuella ärenden kring flyktingsituationen i Nordanstigs kommun. 5. Fördelning av Investeringsbudget 2016.

4. Information och aktuella ärenden kring flyktingsituationen i Nordanstigs kommun. 5. Fördelning av Investeringsbudget 2016. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Tisdag 22 mars 2016 kl. 08:15. 1. Val

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Sven-Erik Sjölund (s) Ersättare för Stig Jonsson (s)

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Sven-Erik Sjölund (s) Ersättare för Stig Jonsson (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige OBS! Lokal KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kulturhuset Bergsjögården i Bergsjö. Tid: Måndag 3 november 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 27 november 2006 kl. 19:00. 1. Upprop, val av justerare jämte

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 juni 2014 kl. 08:15 11:30

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 juni 2014 kl. 08:15 11:30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 juni 2014 kl. 08:15 11:30 Beslutande Åke Bertils (S) Yvonne Kardell (C) Sigbritt Persson

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 27 november 2006 kl. 19:00-20:25. Eva Engström Sekreterare. Ove Wallberg (m) Monica Olsson (s)

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 27 november 2006 kl. 19:00-20:25. Eva Engström Sekreterare. Ove Wallberg (m) Monica Olsson (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 27 november 2006 kl. 19:00-20:25. Se närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20

Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Mötesrum 11 Onsdag den 25 januari 2017 kl.08:15-12:20 Beslutande Åke Bertils (S) ordförande Sigbritt Persson (S) Lisbeth

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 6. Information från ledningsutskottets verksamheter. 7. Information från utbildningsutskottets verksamheter.

Kommunkontoret i Bergsjö. 6. Information från ledningsutskottets verksamheter. 7. Information från utbildningsutskottets verksamheter. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Tisdag 14 februari 2017 kl. 09:00. 1. Val av justerare. 2.

Läs mer

Hamnlyckan i Mellanfjärden. Torsdag 13 juni 2013 kl. 08:30-11:50.

Hamnlyckan i Mellanfjärden. Torsdag 13 juni 2013 kl. 08:30-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Beslutande Hamnlyckan i Mellanfjärden. Torsdag 13 juni 2013 kl. 08:30-11:50. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö.

Kommunkontoret i Bergsjö. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Tisdag 16 februari 2016 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2.

Läs mer

Tid: Onsdag 26 augusti 2015 kl. 09:00 ca 12: Ekonomirapport BILAGA. 5. Delårsbokslut per för omsorgsutskottet BILAGA

Tid: Onsdag 26 augusti 2015 kl. 09:00 ca 12: Ekonomirapport BILAGA. 5. Delårsbokslut per för omsorgsutskottet BILAGA NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Bergesta, Södra vägen 6 i Gnarp Tid: Onsdag 26 augusti

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 16 maj 2013 kl. 08:15-12:20.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 16 maj 2013 kl. 08:15-12:20. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 16 maj 2013 kl. 08:15-12:20. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 7 april 2015 kl. 13:00-16:45

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 7 april 2015 kl. 13:00-16:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 7 april 2015 kl. 13:00-16:45 Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent Hammarström

Läs mer

5. Redovisning: Försäljning av Rosa Huset i Sörfjärden. 6. Information om kommunens skog. Kl. 09:00

5. Redovisning: Försäljning av Rosa Huset i Sörfjärden. 6. Information om kommunens skog. Kl. 09:00 NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 18 december 2014 kl. 08:15. 1.

Läs mer

Måndag 18 september 2017 kl. 08:15-13:00

Måndag 18 september 2017 kl. 08:15-13:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 18 september 2017 kl. 08:15-13:00 Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent Hammarström

Läs mer

Mellanfjärden Tisdag 28 november 2017 kl. 13:00-15:00. Teres Burström Utskottssekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö

Mellanfjärden Tisdag 28 november 2017 kl. 13:00-15:00. Teres Burström Utskottssekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Mellanfjärden Tisdag 28 november 2017 kl. 13:00-15:00 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Åke Bertils (S) Ulf Lövgren

Läs mer

Kommunfullmäktige. 5. Delårsbokslut per för Nordanstigs. kallas härmed till sammanträde

Kommunfullmäktige. 5. Delårsbokslut per för Nordanstigs. kallas härmed till sammanträde kallas härmed till sammanträde Kommunfullmäktige NORDANSTIGS 2018-10-17 Datum Dnr 2018-000142 7. Uppförande av trygghetsboende i Bergsjö. Dnr 2016-000123 6. Finansiering av E4 Kongberget - Gnarp. kommun.

Läs mer

6. Utredning av anmälan om missförhållanden inom kommunens äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade. 7. Bidragsansökan: BRIS Region Nord

6. Utredning av anmälan om missförhållanden inom kommunens äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade. 7. Bidragsansökan: BRIS Region Nord NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Onsdag 23 september 2015

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 30 oktober 2007 kl. 08:15-12:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 30 oktober 2007 kl. 08:15-12:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (5) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 30 oktober 2007 kl. 08:15-12:35. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson

Läs mer

6. Ändring av bolagsordning för Nordanstig Vatten AB. 7. Investeringsbudget 2013, Ombyggnad omklädningsrum Bergesta.

6. Ändring av bolagsordning för Nordanstig Vatten AB. 7. Investeringsbudget 2013, Ombyggnad omklädningsrum Bergesta. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Ön Gran. Tid: Torsdag 13 juni 2013 kl. 08:00. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning. 3. Kommunchefen

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 6 augusti 2015 kl. 08:15-12:45.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 6 augusti 2015 kl. 08:15-12:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (17) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 6 augusti 2015 kl. 08:15-12:45. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

6. Antagande av anbud för underhåll av vägbelysning. 7. Information om gångbro i Sörfjärden.

6. Antagande av anbud för underhåll av vägbelysning. 7. Information om gångbro i Sörfjärden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15. 1.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 13:00-15:30. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 2 februari 2012 kl. 08:15-11:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 2 februari 2012 kl. 08:15-11:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 2 februari 2012 kl. 08:15-11:00. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 24 februari 2016 kl. 08:15 15:15 Ajournering för lunch mellan kl. 12:10-13:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 24 februari 2016 kl. 08:15 15:15 Ajournering för lunch mellan kl. 12:10-13:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 24 februari 2016 kl. 08:15 15:15 Ajournering för lunch mellan kl. 12:10-13:00 Beslutande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 22 september 2011 kl. 08:15-09:40. Eva Engström Sekreterare Margareta Tamm Persson Ekonomichef. Bengt-Ola Olsson (S)

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 22 september 2011 kl. 08:15-09:40. Eva Engström Sekreterare Margareta Tamm Persson Ekonomichef. Bengt-Ola Olsson (S) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 22 september 2011 kl. 08:15-09:40. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Katarina

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården. Tisdag 7 april 2015 kl. 18:00-21:15. Eva Engström Sekreterare Johan Skeri PwC 39 Björn Hylenius Enhetschef 39

Kulturhuset Bergsjögården. Tisdag 7 april 2015 kl. 18:00-21:15. Eva Engström Sekreterare Johan Skeri PwC 39 Björn Hylenius Enhetschef 39 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Beslutande Kulturhuset Bergsjögården. Tisdag 7 april 2015 kl. 18:00-21:15. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 18 oktober 2012 kl. 08:15-09:50. Anders Engström (S) Ersättare för Dick Lindkvist. Per-Åke Kardell (C)

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 18 oktober 2012 kl. 08:15-09:50. Anders Engström (S) Ersättare för Dick Lindkvist. Per-Åke Kardell (C) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 18 oktober 2012 kl. 08:15-09:50. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 21 november 2012 kl. 13:00-14:35. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning Komplettering av ekonomirapport: Djupare analys av programpunkten skog.

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning Komplettering av ekonomirapport: Djupare analys av programpunkten skog. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 6 augusti 2015 kl. 08:15. 1. Val

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 maj 2011 kl. 13:00-14:55.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 maj 2011 kl. 13:00-14:55. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 maj 2011 kl. 13:00-14:55. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Håkan Larsson (M) Ulf

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Upprättande av ny detaljplan i Sörfjärden, Gnarp. 6. Program för översiktsplanearbetet.

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Upprättande av ny detaljplan i Sörfjärden, Gnarp. 6. Program för översiktsplanearbetet. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 19 augusti 2010 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning.

Läs mer

Stig Eng (C), Ordförande Monica Olsson (S), 1:e vice ordförande Ulf Löfgren (S) Håkan Larsson (M) Solveig Wiberg (SD)

Stig Eng (C), Ordförande Monica Olsson (S), 1:e vice ordförande Ulf Löfgren (S) Håkan Larsson (M) Solveig Wiberg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(5) Plats och tid Kommunhuset, tisdagen den 6 februari 2018 kl 13:00-14:50 Beslutande Stig Eng (C), Ordförande Monica Olsson (S), 1:e vice ordförande Ulf Löfgren (S) Håkan Larsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Förslag till ramar och mål Marknadsföring av kommunen. 7. Trafiksäkerhetsåtgårder vid Gnarps skola.

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Förslag till ramar och mål Marknadsföring av kommunen. 7. Trafiksäkerhetsåtgårder vid Gnarps skola. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 6 oktober 2011 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning.

Läs mer

12. Debatt om bildande av en regionkommun.

12. Debatt om bildande av en regionkommun. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 24 november 2011 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Fördelning av kommunstyrelsens utvecklingsmedel 2013. 5. Ansökan ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel del 1/2013.

Kommunkontoret i Bergsjö. 4. Fördelning av kommunstyrelsens utvecklingsmedel 2013. 5. Ansökan ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel del 1/2013. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 31 januari 2013 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50 Beslutande Åke Bertils (S) Ordförande Anders Engström

Läs mer

Ersättare Sigbritt Persson (S) Lena Svensson (S) Lars Hed (M) Petter Bykvist (V)

Ersättare Sigbritt Persson (S) Lena Svensson (S) Lars Hed (M) Petter Bykvist (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(32) Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö, tisdagen den 8 januari 2019 kl 09:00 Beslutande Ola Wigg (S), Ordförande Anette Nybom (S) Kent Hammarström (S) Sven-Erik Sjölund (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 12 april 2012 kl. 08:15-12:05.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 12 april 2012 kl. 08:15-12:05. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 12 april 2012 kl. 08:15-12:05. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (19) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 september 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

4. Bidrag till fortsatt verksamhet av Nordanstigs Föreningsråd. 5. Spontankassan: Ansökan om bidrag till Jussifesten 2016.

4. Bidrag till fortsatt verksamhet av Nordanstigs Föreningsråd. 5. Spontankassan: Ansökan om bidrag till Jussifesten 2016. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Tisdag 28 juni 2016 kl. 08:15. 1. Val

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 januari 2011 kl. 08:15-11:45.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 januari 2011 kl. 08:15-11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 27 januari 2011 kl. 08:15-11:45. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Eva Engström Sekreterare Thord Wannberg Kommunchef. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 14 november 2006 kl. 13:00-15:50. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 maj 2016 kl. 08:15 12:45. Ulla Britt Hånell Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 maj 2016 kl. 08:15 12:45. Ulla Britt Hånell Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 maj 2016 kl. 08:15 12:45 Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent Hammarström

Läs mer

Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt möte med revisionen

Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt möte med revisionen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö.

Kommunkontoret i Bergsjö. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 16 februari 2012 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av

Läs mer

Gnarps skola Måndag 17 mars 2014 kl. 08:30-14:35 Ajournering för lunch mellan kl. 12:00-12:30

Gnarps skola Måndag 17 mars 2014 kl. 08:30-14:35 Ajournering för lunch mellan kl. 12:00-12:30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Gnarps skola Måndag 17 mars 2014 kl. 08:30-14:35 Ajournering för lunch mellan kl. 12:00-12:30 Beslutande Boerje Bohlin

Läs mer

4. Ekonomirapport BILAGA. 6. Budget 2016 och verksamhetsmål Rapporter/information BILAGOR. 9. Informationer och övriga ärenden.

4. Ekonomirapport BILAGA. 6. Budget 2016 och verksamhetsmål Rapporter/information BILAGOR. 9. Informationer och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens omsorgsutskott KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Onsdag 29 april 2015 kl.

Läs mer

Nordanstigs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Omsorgsutskottet

Nordanstigs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Omsorgsutskottet Nordanstigs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Sammantrådesdatum Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö, onsdagen den 28 november 2018 kl 08:15 1 2;30 Beslutande Åke Bertils (S), Ordförande Camilla Karlsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 20 februari 2012 kl. 13:30-15:30. Dick Lindkvist (S) Kommunkontoret i Bergsjö 2012-03-05.

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 20 februari 2012 kl. 13:30-15:30. Dick Lindkvist (S) Kommunkontoret i Bergsjö 2012-03-05. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 20 februari 2012 kl. 13:30-15:30. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 2. Information om färdtjänstrapport. 4. Årsredovisning 2003 för kommunstyrelsen.

Kommunkontoret i Bergsjö. 2. Information om färdtjänstrapport. 4. Årsredovisning 2003 för kommunstyrelsen. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 11 mars 2004 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Information om färdtjänstrapport.

Läs mer

Måndag 19 juni 2017 kl. 08:15-12:30

Måndag 19 juni 2017 kl. 08:15-12:30 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (11) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 19 juni 2017 kl. 08:15-12:30 Beslutande Övriga deltagande Kent Hammarström (S) Erik

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 maj 2004 kl. 19:00-21:45.

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 maj 2004 kl. 19:00-21:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 maj 2004 kl. 19:00-21:45. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström

Läs mer

1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. 4. Information om aktuella verksamheter inom skolan.

1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. 4. Information om aktuella verksamheter inom skolan. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 31 mars 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 29 april 2015 kl. 08:15-14:20 Ajournering för lunch mellan kl. 12:10-13:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 29 april 2015 kl. 08:15-14:20 Ajournering för lunch mellan kl. 12:10-13:00. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 29 april 2015 kl. 08:15-14:20 Ajournering för lunch mellan kl. 12:10-13:00 Beslutande

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 16 december 2013 kl. 18:00-20:00.

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 16 december 2013 kl. 18:00-20:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 16 december 2013 kl. 18:00-20:00. Se närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

3. Uppföljning: Flyktingverksamheten. 5. Riktlinjer för bostads- och lokalförsörjningen i Nordanstigs kommun.

3. Uppföljning: Flyktingverksamheten. 5. Riktlinjer för bostads- och lokalförsörjningen i Nordanstigs kommun. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö Tid: Tisdag 21 mars 2017 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö.

Kommunkontoret i Bergsjö. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE till sammanträde Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 21 maj 2015 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 6 november 2007 kl. 13:00-16:10.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 6 november 2007 kl. 13:00-16:10. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 6 november 2007 kl. 13:00-16:10. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen i Harmånger. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 16 december 2013 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Kommunfullmäktige. Tid Måndagen den 17 september 2018 klockan 18:00. Kallade Ledamöter kallas, ersättare och övriga för kännedom.

Kommunfullmäktige. Tid Måndagen den 17 september 2018 klockan 18:00. Kallade Ledamöter kallas, ersättare och övriga för kännedom. kallas härmed till sammanträde Kommunfullmäktige NORDANS11GS 2018-09-04 Datum Dnr 2018-000 192 7. Redovisning av öppna ärenden i fullmäktige. årsredovisningen för 2017. Dnr 2018-000080 6. Redovisning av

Läs mer

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 3 november 2008 kl. 18:00.

Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 3 november 2008 kl. 18:00. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Tid: Fullmäktigesalen i Harmånger. Måndag 3 november 2008 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Kulturhuset Bergsjögården. Måndag 7 september 2015 kl. 18:00-20:15. Eva Engström Sekreterare Bente Sandström Enhetschef AMA 79

Kulturhuset Bergsjögården. Måndag 7 september 2015 kl. 18:00-20:15. Eva Engström Sekreterare Bente Sandström Enhetschef AMA 79 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Beslutande Kulturhuset Bergsjögården. Måndag 7 september 2015 kl. 18:00-20:15. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00

Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Värdshuset 17 rum och kök i Harmånger Tisdag 2 december 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Uppföljning av verksamheterans åtgärder i budget 2014. 6. Nordanstigs placering i näringslivsranking.

Kommunkontoret i Bergsjö. 5. Uppföljning av verksamheterans åtgärder i budget 2014. 6. Nordanstigs placering i näringslivsranking. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 14 augusti 2014 kl. 08:15. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning.

Läs mer