Kursplan för Fotoskolan i Stockholm: Yrkeslinjen inriktning fotografi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kursplan för Fotoskolan i Stockholm: Yrkeslinjen inriktning fotografi."

Transkript

1 1(12) Kursplan för Fotoskolan i Stockholm: Yrkeslinjen inriktning fotografi. Huvudmomenten i kursplanen ger en översikt över de olika delmomentens innehåll och omfattning. De olika momenten kan givetvis ges ett större eller mindre utrymme och behandlas mer eller mindre ingående, varvid elevernas kunskaper och intresse ska vara utgångspunkt. Undervisningen bedrivs till i så stora delar som möjligt i projektform som undervisningsblock. Under utbildningens fyra terminer genomförs mellan sex och åtta undervisningsblock. Som exempel så förenar undervisningsblocket Landskap fotografiska bilduppgifter som behandlar det topografiskt beskrivna landskapet och traditionell arkitekturfotografi med praktiska teknikkurser i storformatsfotografi och exponeringsteori och föreläsningar om det svenska kulturlandskapet till en kortfattad svensk arkitekturhistorisk orientering. I undervisningsblocket försöker utbildningen att ta fasta på de väsentliga och betydelsefyllda traditionsbärande delarna av svensk fotografikultur. Under termin 3 äger en yrkespraktik rum som på ett strukturerat sätt genomförs under den lärarledda självstudietiden. Yrkespraktiken omfattar totalt åtta veckor och äger rum hos kommersiella fotografer. Yrkespraktikens syfte är att ge en god inblick hos en eller flera arbetsplatser inom yrkesområden och möjliggör för eleven att mäta sina egna kunskaper mot de kunskaper branchen kräver. Utvärdering av huvudmomenten i kursplanen görs i anslutning till att varje moment avslutas. En skriftlig och muntlig utvärdering utförs. Färg och form Färglära Huvudsakligt innehåll: Färglära; komplementfärger, kontrasterande färger, varma och kalla färger, färgperspektiv. Färgens psykologi; färgupplevelse, ögats färgseende, de olika färgernas karaktär, färgkonstans. Additiv och subtraktiv färgblandning. Genomgång av färgernas olika symbolvärden och teorierna kring färgsammansättning.

2 2(12) Målsättning: Att träna eleven i att förstå hur färger kan fungera och hur färg kan användas som betydelsebärande element i bilder. Komposition Huvudsakligt innehåll: Grundläggande kompositionslära. Olika utsnitt och vinklar. Perspektiv och rörelse. Målsättning: Att eleverna ska lära sig komponera bilder och förstå de möjligheter bildkompositionen skapar. Kroki Huvudsakligt innehåll: Träna ögat att se och träna handens förmåga att precist uttrycka vad känslan och tanken önskar. Målsättning: Att eleven ökar förmågan till att se och uttrycka form, volym, balans, rytm, rörelse och dynamik. Undervisningsformer Färg och form : Föreläsningar, workshops, bildanalys, handledning, färganalys, arbets- och bilduppgifter, gruppdiskussioner. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Vissa delar av undervisningen samordnas med grundläggande undervisning i digital bild. Fotografisk gestaltning och fotografiskt metodarbete Bildgestaltning Huvudsakligt innehåll: Att utveckla egen kunskap i att sätta samman och bygga upp en bild på individuell och självständig väg samt bemästra skärpa och skärpedjup; fotograferingsteknik, bildkomposition, gestaltlagar, perspektiv och avbildningsskala. Målsättning: Att ge eleven tillgång till och kontroll över ett utvecklat fotografiskt bildspråk.

3 3(12) Berättande fotografi/dokumentärfotografi Huvudsakligt innehåll: Att berätta en historia med bilder; större fotodokumentationer, att sätta samman korta och långa bildrepotage. Samspel mellan text och bild. Skriva enklare texter. Bilder för undervisning, illustration och agitation. Den politiska bilden. Målsättning: Att ge eleven verktyg att dokumentera sin samtid och uttrycka sina värderingar i bild. Skapa underlag för fotografi som förändrande kraft i samhället. Fotojournalistik Huvudsakligt innehåll: Att fotografera med en tidning eller tidskrift som uppdragsgivare; fotojournalistik, layout, att anpassa bilderna till den aktuella tidningen. Målsättning: Att ge eleven insikt i hur en fotojournalist arbetar och öva upp känslan för att göra ett jobb på ett snabbt och målinriktat sätt. Reklam och information Huvudsakligt innehåll: Att visualisera en idé i bild i fråga om reklam och så kallad ideell reklam. Massmediakunskap. Reklamens spelregler. Att åskådligöra ett abstrakt begrepp i bild. Målsättning: Att ge eleven träning i att effektivt förmedla ett budskap i bild. Iscensättning Huvudsakligt innehåll: Att använda sig själv och andra som aktörer i iscensättningar. Allegorier, stilleben, pastischer. Användning av andra konstnärers bilder och integration av texter. Målsättning: Att ge eleven en insyn i hur en samtida strategi kan användas och att initiera en diskussion om äkthet och manipulering av bilder samt att problematisera upphovsmannabegreppet. Egna projekt

4 4(12) arbetet läggs stor vikt vid genomförande och arbetsplanering. Undervisning och handledning ges i fotografisk projektplanering och utvärderingsmetoder. Målsättning: Att ge eleven frihet att under lärarhandledning fördjupa sig inom fotografiska discipliner, tekniker, metoder eller inriktningar, Eleven har stöd och hjälp av både grupp- och enskild handledning/coachning. Bilduppgifter och bildredovisning Huvudsakligt innehåll: Utdelning och lösande av olika bilduppgifter. Att sätta in bilder i ett sammanhang; budskap/avsändare, analys av elevernas bilder och diskussion om bilden som språk och form, innehåll och budskap. Bildens förutsättningar i samhället; tid rum och social miljö. Semiotisk bildanalys; denotation-konnotation-kontext. Under bildredovisningarna tas även bildens potential som försäljningsobjekt upp. Ämnet integreras med de andra ämnena inom Fotografisk gestaltning. Målsättning:Att göra eleverna medvetna om hur bildkommunikation fungerar och träna dem i kritisk granskning av bilder samt att prestigelöst kunna visa upp och diskutera sina och andras bilder på ett konstruktivt sätt. Att hjälpa eleverna hitta ett eget fotografiskt språk utan att snegla på hur man ska göra. Att förskjuta intresset från bedriften att göra en bra bild till bilden i sig. Fotografrollen Huvudsakligt innehåll: Hur går man tillväga för att fotografera människor; att ta kontakt, att skapa förtroende, att ta ansvar för hur blidorna används. Att utsätta sig och att vara närvarande. Att visa respekt för, och våga ta plats och tid vid fotografering av människor och miljöer. Målsättning: Att ge eleven självförtroende och motivation att söka upp, och fotografera alla slags människor och miljöer. Fotografiska metoder Huvudsakligt innehåll; Fotografiska manér; olika skolor inom fotografisk bildgestaltning. Att välja strategi så att bildernas form och innehåll förstärker varandra. Besök på fotoutställningar. Målsättning: Att ge eleven metoder att kunna ge uttryck åt sin kreativa intention och uppnå sitt estetiska syfte.

5 5(12) Gästande fotografer och konstnärer Huvudsakligt innehåll: Yrkesverksamma fotografer och konstnärer visar och diskuterar egna arbeten. Målsättning: Att ge eleven kännedom om de skiftande sätt som fotografi kan användas på och hur olika fotografer arbetar. Att ge kunskap kring den föränderliga yrkesrollen som fotograf. Undervisningsformer Fotografisk gestaltning : Föreläsningar, workshops, bildanalys, grupphandledning, individuell handledning, arbets- och bilduppgifter, gruppdiskussioner, studiebesök. Stora delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Fototeknik Verkstadskurser Huvudsakligt innehåll: Introduktionskurser till utbildningens bildverkstäder; digital produktion, datasal, filmframkallningslabb, studio, etc. Målsättning: Att ge eleven en effektiv introduktion i skolans verkstäder och teknik. Digital utskriftsteknik Huvudsakligt innehåll: Produktion av digitala bildutskrifter i olika storlekar och på olika material; bläckstråleskrivare med RIP-teknik samt LED- och laserbaserade fotopappersskrivare. Målsättning: Att ge eleven kunskap för att kunna göra bättre digitala bildutskrifter. Efterbehandling av fotografi Huvudsakligt innehåll: Manuell retusch, monteringsteknik, laminering samt montering. Olika presentstationsformer ur tekniskt perspektiv. Vissa frågor kring hållbarheten på fotografiska material.

6 6(12) Målsättning: Att öka elevens kunskaper i efterbehandling och hållbarhet av fotografisk bild. Ljussättning i studio Huvudsakligt innehåll: Ljussättningar till fotouppställningar i studio med människor och föremål; studioarbete, materialåtergivning, olika typer av studioljus. Anpassning av belysningen till de fotografiska materialen. Målsättning: Att ge eleven kunskaper om och god färdighet i att ljussätta och fotografera människor och föremål i studio.. Ljussättning i miljö Huvudsakligt innehåll: Ljussättningar till fotouppställningar i miljö med människor och föremål; portabla ljusutrustningar, balansering av ljusnivåer kontra dagsljus, materialåtergivning, allmän elkännedom, etc. Målsättning: Att ge eleven kunskaper om och god färdighet i att ljussätta och fotografera människor och föremål i miljö med portabel ljusutrustning. Storformatsteknik Huvudsakligt innehåll: Introduktion till fotografering med storformatskamera; kamerateknik, förställningar, perspektivkontroll, bladfilmshantering, etc Målsättning: Att ge eleven kunskaper om och goda färdigheter i att använda storformatskamerateknik. Undervisningsformer Fototeknik : Föreläsningar, workshops, bildanalys, grupphandledning, individuell handledning, arbets- och bilduppgifter, gruppdiskussioner, studiebesök. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Digital bildbehandling /Digital bild kurs A Huvudsakligt innehåll: Ge kunskap om digital retusch/bearbetning, tryckanpassning, webbanpassning och rationellt arbetsflöde i fråga om digital bildbehandling. Målsättning: Att ge eleven tillgång till kunskap och metoder i digital bildbehandling.

7 7(12) Digital bild kurs B och C Huvudsakligt innehåll: Digitala arbetsflöden. Färghantering Anpassning av digitala filer till tryck, webb och utskrift. Kalibrering av digital produktionsutrustning. Målsättning: Att ge eleven kunskaper om och god färdighet i kvalificerad digitala arbetsflöden och digital fotografi/bild Undervisningsformer Digital bildbehandling och Digita bild B och C: Föreläsningar, workshops, bilduppgifter, handledning,, studiebesök, datalaborationer Materialkunskap Huvudsakligt innehåll: Test av olika slags filmer. Sensometri; sambandet mellan exponering och filmframkallning; svärtningskurvan, kontraststyrning, zonsystemet. Utskriftspappers egenskaper; kalibrerade utskriftssystem och profilhantering. Det fotografiska och digitala materialets hållbarhet vid långtidsförvaring. Kunskap om olika material vid digitala utskrifter. Målsättning: Att ge eleven en nödvändig materialkunskap som ligger till grund för ett mer precist val av fotografiska material för eget bruk. Undervisningsformer:Föreläsningar, workshops, gruppdiskussioner. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Presentations- och utställningsteknik Huvudsakligt innehåll: Olika sätt att visa fotografiska bilder; portfolios, böcker, installationer, webbpublicering, interaktiva digitala produktioner. Utställningsteknik, PR-kontakter och yttre arbete när man gör en utställning. I samband med arbetet med slutpresentationen av det egna projektet termin fyra, får eleverna praktisk träning i marknadsföring och säljarbete. Besök på fotografiska och andra utställningar. Målsättning: Att ge eleven erfarenhet av olika sätt att presentera fotografi och hur man därvid kan öka dess konstnärliga och kommersiella värde.

8 8(12) Undervisningsformer Presentationsteknik : Föreläsningar, workshops, gruppdiskussioner. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Delar av undervisningen integreras med undervisningen i grafisk form. Konsthistoria Huvudsakligt innehåll: Orienterande konsthistoria från antiken fram till idag. Med det moderna konstbegreppet i fokus behandlas olika traditioner och samtida konstteorier. Målsättning: Att ge eleven en möjlighet att sätta in fotografiet i ett naturligt konsthistoriskt perspektiv och få insikt i dagens tänkande kring konst och konstbegrepp. Undervisningsformer Konsthistoria : Seminarier, föreläsningar, bildanalys, textuppgifter, gruppdiskussioner, galleribesök. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Fotografins historia Huvudsakligt innehåll: Grundlig redogörelse för fotografiets bildmässiga och tekniska historia från dess begynnelse till idag. Studier av olika fototeoretiska perspektiv och bildanalysmetoder. Stor vikt läggs vid samtida fotografi. Videokonstens historia berörs ingående. Beaktande av fotohistorien ur ett genusperspektiv. Målsättning: Att ge eleven goda kunskaper om fotografins historia och att känna till ett stort antal fotografer, såväl historiska som samtida personer, och fotografiska riktningar samt få bred orientering videokonstens historia. Att inom fotografisk och konstbaserad teoribildning orientera eleven om samtida tendenser och teoretiska diskussioner inom fotografiet och konsten. samtida fotografidebatt och strömningar bland dagens fotografer. Undervisningsformer Fotografisk historia och teori : Föreläsningar, seminarier, bildanalys, text- och bilduppgifter, gruppdiskussioner. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock.

9 9(12) Arbetsmiljö och yrkesorientering Arbetsmiljö Huvudsakligt innehåll: Hantering av fotokemikalier, batterier, film, fotopapper och andra typer av inom fotografin använda miljöfarliga produkter, med tanke på dess miljöpåverkan. Återvinning av kemikalier och material. Miljölagstiftning, diskussioner och analys av miljövänlighet i fråga om fotografiskt arbete. Skyddsåtgärder för att undgå arbetsskador genom ex. kemisk påverkan eller ett ergonomiskt felaktigt arbetssätt. Mörkrummet och dataarbetsplatsens utformning. Målsättning: Eleven ska få kunskap om de miljö-, hälso- och säkerhetsaspekter som är av betydelse för arbetet inom det fotografiska området samt kunna arbeta på ett ergonomiskt riktigt sätt. Yrkesorientering Huvudsakligt innehåll: Studiebesök på arbetsplatser med fotografisk anknytning; reklamfotostudio, tidningsredaktion, produktionsbolag bildbyrå, reklambyrå, fotolabb, museum samt hos fotografer med olika yrkesinriktning och fotograforganisationer. Information om och studiebesök på högskoleutbildningar med inriktning mot fotografi och konst. Arbetstid avsätts och individuell handledning ges vid framställning av arbetsprover till ansökningar till högre utbildningar Målsättning: Att orientera eleverna om den fotografiska arbetsmarknaden och möjligheterna till utbildning i fotografi och konst på högskolenivå. Undervisningsformer Arbetsmiljö och yrkesorientering : Föreläsningar, seminarium, gruppdiskussioner, textuppgifter. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Ekonomi och juridik Ekonomi Huvudsakligt innehåll: Fakturering, företagsformer, F-skatt och momsredovisning, anställningsförhållanden. Försäkringar. Företagandets villkor.

10 10(12) Fotografiska tjänster. Grundläggande kurs i marknadsanalys med inriktning mot det fotografiska området Målsättning: Att ge eleven kunskaper i företagsekonomi och redovisning samt informera om olika metoder att ta betalt för fotografiska arbetsuppgifter. Juridik och etik Huvudsakligt innehåll: Upphovsrättslagen och andra tillämpliga lagar, copyrightbegreppet. Juridik och etik. Målsättning: Att göra eleven medveten om sina rättigheter och skyldigheter när det gäller lagar och bestämmelser som är väsentliga inom det fotografiska området samt i detalj känna till den fotografiska bildrätten/upphovsrätten. Skapa en god fotografisk etik och moral hos den enskilde eleven. Undervisningsformer Ekonomi och juridik : Föreläsningar, seminarier, textuppgifter. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Digital introduktion Huvudsakligt innehåll: Introduktion till arbetet med digital fotografi. Uppbyggnad och funktion av dator, skanner, skrivare, digitala kameror och nätverk. Grunderna i informationssökning på Internet, e-posthantering, First Class samt grunderna i distanshandledning via Internet. Målsättning: Att ge eleven förståelse för digital bildteknik och olika typer av digital kommunikation och behärska den digitala bildverkstadens utrustning och kunna utföra enklare felavhjälpningar. Undervisningsformer Digital introduktion : Föreläsningar, workshops, seminarier, gruppdiskussioner. Programhantering Huvudsakligt innehåll: Genomgång och inlärning av för fotografer viktiga dataprogram för bild-, form-, text-, arkiv-, kommunikations- och webbhantering. Målsättning: Att lära eleven behärska olika programvaror och dess funktioner inom digital bild, webb och grafisk formgivning samt viss produktion av interaktiva medier. Felsökning vid problem med dataprogram. Huvudinriktningen är att ha mycket goda kunskaper, såväl teoretiskt som praktiskt, i bildbehandlingsprogram.

11 11(12) Undervisningsformer Programhantering : Föreläsningar, handledning workshops, seminarier, text- och bilduppgifter, praktiska övningar. Delar av undervisningen bedrivs i projektform i undervisningsblock. Projektledning Huvudsakligt innehåll: Grundläggande projektledning inriktad på den individuella kreativa processen samt kollektiva projekt. Målsättning: Att eleven ska få kunskap att med hjälp av vedertagna metoder inom projektledningsområdet öka funktionaliteten i sitt eget kreativa arbete samt ge möjlighet att öka kvalitetssäkringen i kollektiva processer som genomförs på utbildningen. Undervisningsformer Grafisk form : Föreläsningar, workshops, gruppdiskussioner, text- och bilduppgifter. Gruppmetodik och mental träning Gruppmetodik Huvudsakligt innehåll: Träna kreativa och skapande processer på olika nivåer i större och mindre grupper; grupprocesser, gruppens psykologi, grupparbete. Öva arbete med utvärderingsinstrument och grundläggande handledning i skapande processer. Målsättning: Öka elevens förmåga att arbeta med skapande processer tillsammans med andra. Ge en grund i arbete under handledning. Undervisningsformer Gruppmetodik : Föreläsning, grupparbeten, praktiska övningar. Mental träning Huvudsakligt innehåll:orientering om och ökad insikt vad gäller stresshantering, självutvärdering, frågeställningar, visualisering, problemlösningsövningar Målsättning: Att ge en utökad och mot det fotografiska yrkesområdet tillämpar mental grundförmåga Undervisningsformer Mental träning : Föreläsningar, handledning, workshops och praktiska övningar.

12 12(12)

Kursplan för Fotoskolan i Stockholm: Yrkeslinjen inriktning digital bildbehandling.

Kursplan för Fotoskolan i Stockholm: Yrkeslinjen inriktning digital bildbehandling. 1(9) Bilaga 9 Kursplan för Fotoskolan i Stockholm: Yrkeslinjen inriktning digital bildbehandling. Huvudmomenten i kursplanen ger en översikt över de olika delmomentens innehåll och omfattning. De olika

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

Kursplan Blandtekniker

Kursplan Blandtekniker Kursplan Blandtekniker Övningar i att: - utveckla det personliga bildspråket. - begrunda och analysera bilder gemensamt - finna skilda tekniker och skilda material får att nå olika uttryck - förstå bildkomposition

Läs mer

Konstnärligt gestaltningsarbete A

Konstnärligt gestaltningsarbete A Konstnärligt gestaltningsarbete A Kursen utgår från den studerandes konstnärliga gestaltningsarbete. Kursen ger den studerande konstnärliga metoder för att under handledning undersöka konstnärliga processer

Läs mer

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering

Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Konsthistoria, visuell kommunikation och konstorientering Kursens syfte är att ge en kulturorienterande allmänbildning, en omfattande kännedom om och förståelse för konstens, designens och kulturindustrins

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Ämnesfördjupning Kursens syfte är att förstärka och fördjupa den studerandes kunskaper om konstnärliga tekniker och den kreativa processen. Efter slutförd kurs ska den studerande: - förstå samspelet mellan

Läs mer

Gerlesborgsskolan Stockholm

Gerlesborgsskolan Stockholm Gerlesborgsskolan Stockholm UTBILDNINGENS KURSER KURSPLAN åk 1 KURSENS NAMN: 1. MODELLTECKNING/PORTRÄTT Modell och Porträttstudier teoretisk och praktisk undervisning i bildkunskap och anatomi. Introduktion

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Digitala verktyg Kursen syftar till att ge den studerande kunskap i och praktisk erfarenhet av tillgängliga digitala verktyg och hur man kan använda sig av dessa i en designprocess. Den studerande får

Läs mer

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen

Arkitektur/Projekt. Utbildningen som kursen ingår i : Arkitekturutbildningen Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: UTSTÄLLNINGSDESIGN Utställningsdesign som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av hur föremål, färger, bilder, texter,

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Handleda professionella

Läs mer

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga områden. Exempel på

Läs mer

Kursöversikt. Kurser. Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Diarienummer: YH 2013/2438 Utskriftsdatum: 2013-09-10. Obligatoriska kurser

Kursöversikt. Kurser. Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Diarienummer: YH 2013/2438 Utskriftsdatum: 2013-09-10. Obligatoriska kurser Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng 3D-bild i kombination med fotografisk bild 20 Bransch och småföretagande 25 Digital bildbehandling 40 Examensarbete 25 Fotografiska verktyg 30 Kreativitet och

Läs mer

Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016

Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016 KURSPLAN Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016 ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Handleda studenter som studerar till psykoterapeuter samt

Läs mer

Kursplan och arbetsplan

Kursplan och arbetsplan Kursplan och arbetsplan Fotograf för Reklam och magasin Yrkeshögskola Kurs 1 Bildkommunikation (60 poäng) Kursen ska ge kunskaper om annons-, tidnings- och webbdesign, typografins utveckling och anpassning

Läs mer

Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete

Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB INFORMATION OM HANDLEDARUTBILDNING Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete Motsvarande 45 högskolepoäng Det är en yrkeskompetens i sig

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Den kvalificerade Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare: - Målbeskrivning - Kurssammanfattning - Sammanfattande kursplaner

Den kvalificerade Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare: - Målbeskrivning - Kurssammanfattning - Sammanfattande kursplaner Den kvalificerade Yrkeshögskoleutbildningen Bildbehandlare: - Målbeskrivning - Kurssammanfattning - Sammanfattande kursplaner Gäller from utbildningsgrupp som startar HT15 samt HT16 (YHB15+YHB16). OBS!

Läs mer

Gerlesborgsskolan Bohuslän

Gerlesborgsskolan Bohuslän Gerlesborgsskolan Bohuslän UTBILDNINGENS KURSER KURSPLAN ÅRSKURS 2 KURSENS NAMN: 1. INTRODUKTION Introduktion till skolan, utbildningen, verkstäderna, platsen och kommunen. Gemenskapande aktiviteter. Värdegrundsarbete.

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 2 Graphic design and Illustration 2 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Arbetsområde: Inte konst(igt)

Arbetsområde: Inte konst(igt) Arbetsområde: Inte konst(igt) Huvudsakligt ämne: Bild, åk 7-9 Läsår: 18/19 Tidsomfattning: 6 lektioner Ämnets syfte Undervisning i ämnet bild syftar till: länk Målet med arbetsområdet är att utveckla följande

Läs mer

Kursplaner för Grafik grundläggande konstnärlig utbildning KK0012 Dômen konstskola

Kursplaner för Grafik grundläggande konstnärlig utbildning KK0012 Dômen konstskola Kursplaner för Grafik grundläggande konstnärlig utbildning KK0012 Dômen konstskola Utbildningsomgångar och starttidpunkt Omgång Startår Startmånad Startdag Slutår Slutmånad Slutdag 1 2015 Augusti 24 2017

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN Industridesigns grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 ECTS credits Kurskod: IDK112, termin 2 Kursens indelning

Läs mer

KURSINFORMATION och KURSPLAN

KURSINFORMATION och KURSPLAN KURSINFORMATION och KURSPLAN Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2017-2018 februari 2017 maj 2018 sammanlagt 3 terminer. -. - affektfokuserat-, - SAPU har ett samarbete med OCTC

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga, design och rumsliga

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 1 Graphic design and Illustration 1 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

Mediakultur (240 sp) Yrkeshögskolan Novia - Läroplan 2013- Mediakultur (240 sp)

Mediakultur (240 sp) Yrkeshögskolan Novia - Läroplan 2013- Mediakultur (240 sp) Examen: YH-examen inom kulturbranschen Examensbenämning: Medianom YH Beräknad studietid: 4 år Utbildningsprogrammets/inriktningsalternativets kärnkompetenser KOMPETENS ATT SKAPA EN YRKESIDENTITET studerande

Läs mer

Animationshistoria och samtida animation och experimentfilm

Animationshistoria och samtida animation och experimentfilm VT19-VT24 Animationshistoria och samtida animation och Kursens syfte är att ge en animation- och orienterad bildning. Kännedom om och förståelse för området animation och, dess uttryck och språk utifrån

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1. Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Konst Gäller från 2009-08-31. Fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de inledande

Läs mer

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 Sid 1 Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 ESTETISKA PROGRAMMET LOKAL INRIKTNING: ARTIST Programmål och programstruktur

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KU-nämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18. Gäller för studenter antagna from höstterminen 2013. 1.1 Behörighet

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden Utbildningsplan Kandidatprogrammet konst Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden 2018-11-14. Gäller studenter antagna fr.o.m.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen innehåller följande ämnen: Formlära, Konsthistoria, Krokiteckning,

Läs mer

Information och kommunikation

Information och kommunikation Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar dokument och effektivt behandlar

Läs mer

FOTOSKOLAN VIEBÄCK. kursplan

FOTOSKOLAN VIEBÄCK. kursplan FOTOSKOLAN VIEBÄCK kursplan FOTOSKOLAN VIEBÄCK 1. ÖVERGRIPANDE MÅL OCH INRIKTNING 2. KURSBESKRIVNING 3. KURSINNEHÅLL 4. ANTAGNINGSKRAV 1. ÖVERGRIPANDE MÅL Målet med utbildningen är att ge de studerande

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019. Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Industridesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 181017. Gäller studenter antagna från och med höstterminen 2019. 1 GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild Övergripande Mål: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka

Läs mer

Gerlesborgsskolan Bohuslän

Gerlesborgsskolan Bohuslän Gerlesborgsskolan Bohuslän Kursplan 1 a Introduktion o Introduktion till skolan, utbildningen, verkstäderna, platsen och kommunen o Gemenskapande aktiviteter o Värdegrundsarbete o I kursen ingår lärarledda

Läs mer

Kursplan Journalistik! - radio, webb och reportage

Kursplan Journalistik! - radio, webb och reportage 2019-2020 Kursplan Journalistik! - radio, webb och reportage Därför finns vi Några av folkbildningens mål är att skapa möjligheter för människor att påverka sin livssituation, skapa engagemang för samhällsutveckling

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

Kursplaner för Måleri grundläggande konstnärlig utbildning KK0010 Dômen konstskola

Kursplaner för Måleri grundläggande konstnärlig utbildning KK0010 Dômen konstskola Kursplaner för eri grundläggande konstnärlig utbildning KK0010 Dômen konstskola Utbildningsomgångar och starttidpunkt Omgång Startår Startmånad Startdag Slutår Slutmånad Slutdag 1 2015 Augusti 24 2017

Läs mer

Bilaga GK9 KURSPLAN. Grundläggande konstutbildning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola 1

Bilaga GK9 KURSPLAN. Grundläggande konstutbildning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola 1 KURSPLAN Grundläggande konstutbildning 1 år Umeå Konstskola Umeå konstskola 1 Övergripande mål för undervisningen är att eleven ska; visa goda och relevanta kunskaper och färdigheter i material, teknik

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Industridesignens grunder Industrial designs basis 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod: IDK114 Fastställd

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Bild. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret

Bild. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret Balderskolan, Uppsala musikklasser 2009 Bild Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det fjärde skolåret kunna framställa arbeten med hjälp av olika redskap och tekniker, kunna använda egna och andras

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Färg och Form Färg och Form är viktiga grundfundament inom maskering. I så väl sminkning/maskering, frisering, peruktillverkning och lösa delar är färg och form centralt från idé till presentation. Kursens

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) och reviderad ,

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) och reviderad , Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Grafisk design och Illustration Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13 och reviderad 2015-02-18,

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Akademin Valand att gälla från och med , höstterminen 2016. AKADEMIN VALAND VCUR02 Att arbeta konstnärligt i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Working With Contemporary Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 att gälla från och

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2013/14

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2013/14 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2013/14 1 Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Etik och människans livsvillkor:

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax Sidan 1 av 5 Dnr; 715/333-05 Enheten för lärarutbildning Bilaga 4 IKT-plan IKT-plan Lärarutbildningscentrum, Högskolan Kristianstad Inledning: Tre grundläggande utgångspunkter ligger bakom skrivandet av

Läs mer

Kursplan. Grafisk design video webb 2017/18

Kursplan. Grafisk design video webb 2017/18 Kursplan Grafisk design video webb 2017/18 Copywriting för webb och print Kursen är främst ett färdighetsämne med olika övningar muntligt och skriftligt., Retorik Grunder i klassisk retorik som är kopplade

Läs mer

FIVA01 Filmvetenskap grund- och fortsättningskurs, 60 högskolepoäng Studiebeskrivning. Delkurs 1: Filmens estetik, 7, 5 högskolepoäng

FIVA01 Filmvetenskap grund- och fortsättningskurs, 60 högskolepoäng Studiebeskrivning. Delkurs 1: Filmens estetik, 7, 5 högskolepoäng Språk- och litteraturcentrum Filmvetenskap FIVA01 Filmvetenskap grund- och fortsättningskurs, 60 högskolepoäng Studiebeskrivning Kursen består av följande delkurser, Filmens estetik, Den tidiga filmen,

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav AKADEMIN VALAND VCUR01 Att beställa och curera samtidskonst i det offentliga rummet, 30 högskolepoäng Commissioning and Fastställande Kursplanen är fastställd av Akademin Valand 2016-06-14 och senast reviderad

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

INFORMATION OCH KOMMUNIKATION INFORMATION OCH KOMMUNIKATION Ämnet information och kommunikation behandlar såväl verbal som ickeverbal kommunikation i yrkessammanhang samt hur sociala medier används. Det handlar om hur man utformar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP. Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAP LOKAL UTBILDNINGSPLAN MEDIEINFORMATIKPROGRAMMET 120 POÄNG MI03 Fastställd i institutionsstyrelsen 2003-06-11 Dnr 853/333-03 INNEHÅLL LOKAL UTBILDNINGSPLAN

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till stora

Läs mer

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Kommunikation och PR. SGKPR Kommunikation och PR Study Programme in Public Relations. Programkod: Programmets benämning: Dnr HS 2016/638 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: SGKPR Study Programme in Public Relations Karlstads universitet 651 88 Karlstad Tfn 054-700

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Individuella val Årskurs 3. Läsåret 2016/2017

Individuella val Årskurs 3. Läsåret 2016/2017 Individuella val Årskurs 3 Läsåret 2016/2017 1 Innehållsförteckning Anvisningar... 2 Engelska 6: 100 poäng... 4 Engelska 7: 100 poäng... 4 Ensemble 2: 100 poäng... 4 Entrepenörskap: 100 poäng... 4 Fotografisk

Läs mer

Gerlesborgsskolan Bohuslän

Gerlesborgsskolan Bohuslän Gerlesborgsskolan Bohuslän UTBILDNINGENS KURSER KURSPLAN ÅRSKURS 1 KURSENS NAMN: 1. INTRODUKTION Introduktion till skolan, utbildningen, verkstäderna, platsen och kommunen. Gemenskapande aktiviteter. Värdegrundsarbete.

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Introduktion till industridesign Introduction to Industrial Design 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

Kursplanen i ämnet bild

Kursplanen i ämnet bild DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet bild Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i smyckekonst Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1SMY Curriculum BFA Programme in jewellery art First cycle 180 Higher Education

Läs mer

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

TEKNIK. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet TEKNIK Ämnet teknik är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Teknik handlar om att uppfylla människors behov och önskemål genom att omvandla naturens fysiska resurser eller immateriella tillgångar i produkter,

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 25 mars 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 25 mars 2003. HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 80 POÄNG The Media Design Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Läs mer

Grafisk kommunikation

Grafisk kommunikation Grafisk kommunikation Kurser: grafisk illustration 1, 2 och 3 samt grafisk kommunikation 1, 2,3 och 4. Diskutera dessa ämnesplaner i Samhällsvetenskapsprogrammets diskussionsforum. Grafisk kommunikation

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Önnestads konstskola ger en allsidig grundutbildning och goda färdigheter inom det konstnärliga området. Konstskolan i Önnestad är högskoleförberedande och mycket lämplig

Läs mer

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt K.L. Photography Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt Om, K.L. Photography och fotografen Kimmo Lång Fotografering handlar om att fånga ögonblicket. Att vara med

Läs mer

Genom journalistiken och reportagekursen vill vi på Jakobsbergs folkhögskola vara med och arbeta mot dessa mål.

Genom journalistiken och reportagekursen vill vi på Jakobsbergs folkhögskola vara med och arbeta mot dessa mål. 2015-2016 Kursplan - Reportage Bakgrund i samhället Några av folkbildningens mål är att skapa möjligheter för människor att påverka sin livssituation, skapa engagemang för samhällsutveckling samt att bredda

Läs mer

Gerlesborgsskolan Bohuslän

Gerlesborgsskolan Bohuslän Gerlesborgsskolan Bohuslän UTBILDNINGENS KURSER KURSPLAN ÅRSKURS 1 KURSENS NAMN: 1a. INTRODUKTION Introduktion till skolan, utbildningen, verkstäderna, platsen och kommunen. Gemenskapande aktiviteter.

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för institutionen för strategisk kommunikation att gälla från och med , vårterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten SKOC25, Strategisk kommunikation: Kommunikationsdesign i digitala landskap, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Communication Design in Digital Landscapes, 15 credits

Läs mer