Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. Aktuellt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. Aktuellt"

Transkript

1 Nyhetsbrev EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter och intressen genom internationella samarbeten, nätverk och projekt". Gilla oss på Facebook Aktuellt Jönköping och Habo genomför ett EU-handslag med EU ministern Den 2:e mars genomförde EU- och handelsministern Ann Linde ett EU-handslag med representanter från Jönköping kommun, Habo kommun, Vetlanda kommun och Gislaved kommun. I ett EU-handslag åtar sig aktörerna att vidta åtgärder för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget i Sverige för frågor som beslutas inom EU. Åtaganden görs utifrån respektive aktörs förutsättningar och identifierade behov. Varje kommun har ett antal åtaganden, som respektive organisation kommer att genomföra för att bidra till att höja EU-kunskapen. Arrangemanget ägde rum i Gislaveds kommunhus. Utöver handslaget fick deltagarna även ta del av en utbildning som anordnades av SKL och SIEPS. Fokus för

2 utbildningen var den lokala och regionala nivån i EU och syftade till att öka deltagarnas kunskap om EU:s beslutsprocess, möjligheten att föra fram de regionala perspektiven i dessa processer samt vilka av EU:s sakfrågor som har stor betydelse för kommuner och landsting. EU i lokalpolitiken 2018 SKL har genomfört en ny undersökning kring EU:s påverkan på kommuner, regioner och landsting. Undersökningen visar att ungefär hälften av alla programpunkter på en kommunfullmäktigesdagordning är påverkade av EU. Syftet med rapporten är även att visa på möjligheter för den regionala och lokala nivån att påverka EU, vilket illustreras genom flera exempel som belyser hur EU-samarbetet kan användas för att utveckla den egna verksamheten. I rapportens avslutande del erbjuds en guide för påverkansarbete. Guiden är tänkt att förmedla kunskap om EU:s beslutsprocess och på så sätt bidra till ökad förståelse för vilka möjligheter till att påverka beslutsförfarandet som finns. Rapporten heter EU i lokalpolitiken och finns tillgänglig för nedladdning eller beställning på SKL:s hemsida. Best practices från Trelleborg och Århus En grupp bestående av kommunalråd och kommunchefer från Jönköping, Habo, Mullsjö, Vaggeryd och Aneby var på ett studiebesök i Trelleborg och Århus april. Tema för resan av digitalisering, Smart City, hållbarhet och kultur. Första stopp blev Trelleborg som vann flera utmärkelser kring sin digitaliseringsstrategi och digitala lösningar. De kunde visa bland annat hur ett automatiserat beslutsstöd gjorde verksamheten inom försörjningsstöd mer effektiv. I Århus träffade gruppen olika tjänstemän som beskrev hur projektet till Europeiska Kulturhuvudstad utvecklades och genomfördes. Gruppen besökte också Tekniskt och miljökontoret, Klimatkontoret samt Letbanen (Light Rail System) för att höra mer kring de olika smarta och hållbara lösningar som Århus genomför. i olika steg.

3 Mexikos ambassadör på besök i Jönköping Mexikos ambassadör i Stockholm besökte den 16:e april Jönköping University. I samband med besöket anordnades även en mottagning på Rådhuset med några politiker och tjänstepersoner från kommunen. I fokus för diskussionen stod samarbete med Mexiko inom bland annat kultur och näringsliv. Aktuella politiska och ekonomiska utmaningar för Sverige så som bostadsbristen, migration och integration diskuterades också under besöket. Jobbskuggning från Tyskland i två skolor I början av april gästades Jönköping av läraren Kathrin Schmidt från Carl-Benz-Oberschule i Berlin, Tyskland. Syftet med besöket var att genomföra en jobbskuggning finanserierad av Erasmus+ medel på svenska högstadieskolor för att studera arbetet med att integrera elever med funktionsnedsättning i undervisningen. Kathrin Schmidt besökte två skolor: Attarpskolan i Bankeryd och Junedalskolan. Förhoppningsvis öppnar besöket upp för ännu mer möjligheter till framtida samarbeten! Möjligheter till finansiering av olika aktiviteter finns inom Erasmus+ programmet. Kontakta Chantal Coté för mer information. SKLs Internationella dag 2018 Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arrangerade den 16:e mars en heldag för förtroendevalda samt tjänstemän i kommuner, landsting och regioner. Temat för i år var delaktighet i EU och hur EU kommer in i den svenska valdebatten. Programmet bestod bland annat av föreläsningar kring EU:s lokala och regionala påverkan, hur att öka medborgares delaktighet i EU-arbetet samt frågor angående det framtida EU-samarbetet. Genom evenemanget gavs deltagarna även möjlighet till att träffa kollegor och diskutera globala och lokala utmaningar samt internationella och EU-relaterade frågor som berör deras kommuner, landsting eller regioner. Mottagningar för utländska gäster

4 Visste du att Jönköpings kommun anordnar olika typer välkomstmottagningar? I bilden till höger ser du utländska studenter från JU på besök till Rådhuset. Mottagningar ger möjlighet att lyssna till en presentation om Jönköping. Presentationen innehåller fakta om kommunens politiska uppbyggnad, kulturliv, näringsliv, utbildningssystem, befolkningsutveckling samt framtidsplaner. Utöver presentationen får studenterna många gånger även möjlighet att träffa representanter från kommunpolitiken och ställa frågor till dem. Har du internationella gäster genom internationella projekt i din verksamhet är du välkommen att höra av dig till den internationella strategen: chantal.cote@jonkoping.se. Kommande händelser Missa inte Europaveckan 2018! Onsdagen den 9:de maj i år infaller Europadagen, vilket vi vill uppmärksamma genom att arrangera en Europavecka v. 19! Syftet med Europaveckan är att lyfta EU och internationella frågor i regionen samt att visa på vad regionen och kommunerna gör internationellt. Europaveckan är tänkt att inspirera, kommunicera och öka kunskapen om EU och internationella frågor. Europaveckan erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, där det finns något för alla! Kanske är du filmintresserad och vill se en tysk film på bio? Eller en företagare som vill höra Fredrik Reinfeldt berätta om hur politiska förhållanden i Europa och Sverige påverkar företagarnas möjligheter? Eller så är du möjligtvis student och vill lära dig mer om dina internationella karriärsmöjligheter? Kanske har du endast ett intresse för aktuella internationella och europeiska frågor, oavsett vilket så är du varmt välkommen att ta del av Europaveckan! Hela programmet hittar du på Anmäl dig till Europaforum 9 maj 2018 i Alvesta Är du intresserad av vilka nya utmaningar men även möjligheter det finns för det europeiska samarbetet på lokal och regional nivå? Vill du särskilt veta mer om vad de nya förändrade villkoren kommer innebära för kommuner och regioner i Småland, Blekinge eller Halland? Närvara då vid Europaforum 2018 då forskare, sakkunniga, politiker och näringslivsrepresentanter diskuterar frågor som dessa i föredrag och debatter! På programmet står bland annat föreläsningar kring vilken roll Småland, Blekinge och Halland spelar i EU, vad förändringar i EU innebär för våra regioner samt paneldiskussioner om utvecklingsmöjligheter med hjälp av det europeiska samarbetet. Europaforum äger i år rum den 9 maj, kl på Hotell Rådmannen, Alvesta. Save the date! För mer information om dagen klicka här.

5 Hur kan du starta ett projekt inom kommunalt partnerskap? Agenda lokal implementering genom globala partnerskap Sverige vill vara ledande i genomförandet av Agenda 2030 både på hemmaplan och när det gäller att bidra till det globala genomförandet av agendan. Men det är inte självklart hur implementeringen ska gå till. ICLD erbjuder svenska kommuner att ansöka om medel för utvecklingsprojekt tillsammans med en samarbetskommun i 21 länder runtom i världen. Agenda 2030 gör det mer aktuellt och enklare än någonsin att utforma projekt till ömsesidig nytta för båda parter i ett Kommunalt partnerskap. Den 24:e maj gästar representanter från ICLD Jönköping för att informera om möjligheterna med Kommunala partnerskap. Anmäl dig innan 18:e maj genom att klicka här. EVS - Europeisk volontärtjänst Utlysningar Erasmus+ förberedande besök Som kommun, organisation, sociala företag, stiftelser eller icke-vinstdrivande organisation har ni möjlighet till att ta emot eller sända volontärer genom EU-programmet Europeisk volontärtjänst (EVS). Programmet är ett medel för att uppfylla mål kring bland annat integration och arbetsmarknad. För volontärerna bidrar EVS till utveckling och värdefulla meriter. För organisationerna är programmet en möjlighet till att utveckla sin verksamhet genom nya perspektiv, samt öka samarbete, handel och turism med andra europeiska länder. Läs mer om programmet genom att klicka här. Planerar din skola att skriva en ansökan inom Erasmus+ för samarbete eller utbyte? Då kan ni ansöka om Erasmus+ förberedande besök! Erasmus+ förberedande besök innebär en möjlighet att besöka era framtida samarbetspartners och diskutera upplägg för samarbetet, hur att förankra projektet samt att formulera ansökan. Genom programmet erbjuds bidrag till resan samt uppehälle för maximalt två personer under minst två arbetsdagar. Klicka här för mer information om programmet. Erasmus+ Virtual Exchange Den 15 mars lanserade Europeiska kommissionen sin webbaserade version av Erasmus+, Virtual exchange. Syftet är att främja den interkulturella dialogen, kunskapen och förståelsen, hos de ungdomar som inte har möjlighet att delta i det fysiska utbytet. Programmet gör det möjligt för flera unga i Europa att ta del av diskussioner med jämnåriga i andra länder genom öppna webbkurser. Samtliga av de länder som medverkar i Erasmus+ kan delta i programmet, samt ett antal ytterligare stater vid södra medelhavsområdet. Klicka här för mer information.

6 Småland och Öarna - Matchning till kompetens II Småland och Öarna - Breddad rekrytering för arbete II Projektet berör kompetensutveckling hos anställda personer i regionen Småland och Öarna. Tanken är att projektet ska resultera i en bättre matchning av den efterfråga på kompentens som finns på arbetsmarknaden. Målgruppen för utlysningen består av bland annat bransch-, arbetsgivar- eller medlemsorganisationer och regionala eller kommunala verksamheter. Ansökan är öppen tills 31 maj, för mer information klicka här. Syftet med projekt inom denna utlysning är att stärka personer vilka befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden och bidra till att de kommer i arbete eller till studier. Grupper som till följd av olika svårigheter har större utmaningar för att etablera sig på arbetsmarknaden är särskilt prioriterade för projektet. Målgrupper för utlysningen är arbetsgivare så som organisationer, företag och myndigheter. För mer information klicka här. Information från Brysselkontoret EU-kommissionen och OECD lägger fram checklista med konkreta tips för integration av migranter Den 18 april släppte OECD och EU-kommissionen en rapport som identifierar de största utmaningarna när det gäller integration av migranter och fastställer politiska rekommendationer för att hantera dessa utmaningar. Rapporten samlar goda exempel från städer i Europa och ska fungera som ett stöd för lokala, regionala och nationella myndigheter. Några kommuner i Småland-Blekinge-Halland samarbetet lyfts fram som goda exempel. Läs mer om rapporten i artikeln på Brysselkontorets hemsida. Vi strävar efter att inspirera och engagera inom EU/internationella frågor Vi ger ut tre nyhetsbrev vid tre tidpunkter varje halvår med fokus på att lyfta kunskap om internationalisering inom de fyra kommunerna; Vaggeryd, Habo, Mullsjö och Jönköping. Ansvarig: Chantal Coté Internationell strateg chantal.cote@jonkoping.se Jönköping kommuns hemsida Facebook - Internationella relationer Jönköping

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. God Jul och Gott Nytt År!

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. God Jul och Gott Nytt År! Nyhetsbrev 6 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 1 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. Aktuellt

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. Aktuellt Nyhetsbrev 1 2018 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 2 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 3 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 5 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 2 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samerkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamhet

Läs mer

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk

Från universitets och högskolerådets regionala nätverk Information om ERASMUS+ I SVERIGE Från universitets och högskolerådets regionala nätverk för internationalisering. Erasmus+ är Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och idrott för åren 2014

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag

Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag 2017-10-16 Till Kajsa Edholm EU-kansliet Statsrådsberedningen Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag Linköpings kommun ingick tillsammans med Region Östergötland, Motala och Norrköpings kommuner

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer

Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Promemoria November 2018 Statsrådsberedningen Kansliet för samordning av EU-frågor Rapport om svenska satsningar relaterade till initiativet om medborgarkonsultationer Bakgrund I början av 2016 visade

Läs mer

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. EPALE en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE är en del av

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

"Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" - Nelson Mandela

Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort - Nelson Mandela "Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" - Nelson Mandela Detta nyhetsbrev informerar om arbetet med mänskliga rättigheter och Agenda 2030 i Jönköpings kommun. Nyhetsbrevet omvärldsbevakar i regionen,

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Motion från Inger Hilmansson (L) - EU på hemmaplan

Motion från Inger Hilmansson (L) - EU på hemmaplan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-11-15 KS 2016/0691 Kommunfullmäktige Motion från Inger Hilmansson (L) - EU på hemmaplan Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att kommunledningskontorets

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen

Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen Erasmus+ Europeiskt samarbete utvecklar yrkesutbildningen 2015-04-16 Christina Jansson Internationalisering som utvecklingskraft Se och reflektera Utbyta metoder och arbetssätt Förändra Utveckla något

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Sammanhanget Erasmus+ Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

EUROPAFORUM 9 maj 2018

EUROPAFORUM 9 maj 2018 EUROPAFORUM 9 maj 2018 PROGRAM Vi tar bland annat upp.. Moderator Johan Wester Ledarskapets roll för ökad delaktighet i EU Vilken roll spelar vi i Europa? Vilken betydelse har Europeiska ungdoms- och arbetsmarknadsprojekt?

Läs mer

Företagsklimatet i Gnosjö kommun 2017

Företagsklimatet i Gnosjö kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Tranås kommun 2017

Företagsklimatet i Tranås kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Programmet Ett Europa för medborgarna

Programmet Ett Europa för medborgarna Programmet Ett Europa för medborgarna Ett hurdant Europa vill du ha? Det bor över 500 miljoner människor i Europeiska unionens medlemsländer. Varje medborgare i ett medlemsland är också EUmedborgare. Vår

Läs mer

Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete?

Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete? Gå över gränsen! hur kan du som arbetar med vuxnas lärande ta hjälp av oss för internationellt samarbete? Vad vill du göra och vad kan vi hjälpa till med? Fortbilda dig personligen? Göra ett studiebesök?

Läs mer

Enhancing Volunteering Actions and Quality in Europe project (EVOLAQ)

Enhancing Volunteering Actions and Quality in Europe project (EVOLAQ) Enhancing Volunteering Actions and Quality in Europe project (EVOLAQ) Konferenser Evolaq projekt 2016-2017 Det har arrangerat 9 st konferenser inom EVOLAQ-projektet från mars 2016 till december 2017. EVOLAQ-projektet

Läs mer

EUROPAFORUM 9 maj 2018

EUROPAFORUM 9 maj 2018 EUROPAFORUM 9 maj 2018 PROGRAM Vi tar bland annat upp.. Moderator Johan Wester Ledarskapets roll för ökad delaktighet i EU EU förändras. Vad innebär det för våra regioner? Vilken roll spelar vi i Europa?

Läs mer

Insatser inom ramen för positionspapper för att stärka delaktighet, kunskap och engagemang för EU-frågor

Insatser inom ramen för positionspapper för att stärka delaktighet, kunskap och engagemang för EU-frågor Tjänsteskrivelse 1 (6) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Karin Hjalmewik 2018-03-20 Dnr SBN 2017-871 Samhällsbyggnadsnämnden Insatser inom ramen för positionspapper för att stärka delaktighet, kunskap

Läs mer

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-11-30 kl. 08.30-11.30 Plats: Regionens hus, Sal B 12 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram - för

Läs mer

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång Globala Kronobergs Faktablad EVS Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Globala Kronoberg är ett internationellt center som drivs av Nätverket SIP. Vi koordinerar

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap

Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret vägen till världens kunskap Internationella programkontoret är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-04-12 09:00-11:10 Plats: Malin Wengholms tjänsterum 15 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram för

Läs mer

Företagsklimatet i Vetlanda kommun 2017

Företagsklimatet i Vetlanda kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden?

Målgrupper. Med målgrupper menar vi. Syfte. Målgrupperna. Vad händer inom fallskärmsvärlden? Målgrupper Med målgrupper menar vi - Ett behovs- eller beteendemönster - i relation till fallskärmsförbundets kommunikation - som är relevant för vårt syfte Syfte - Transparens och insyn ger delaktighet,

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

Internationell strategi. Finspångs kommun

Internationell strategi. Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehållsförteckning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL November 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL November 2012 VETA MER OM EU Strategin En ny syn på utbildning UTBILDNING Idag är ungdomsarbetslösheten i Europa nära 23 % men samtidigt finns det två miljoner lediga jobb. Därför behöver Europa tänka om angående att

Läs mer

Agenda 2030 vid TEM/CSR Skåne 28/2, 2017

Agenda 2030 vid TEM/CSR Skåne 28/2, 2017 Agenda 2030 vid TEM/CSR Skåne 28/2, 2017 Lars Bryntesson Departementsråd Enheten för statlig förvaltning Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen. Och förmodligen den sista som kan stoppa

Läs mer

Kompetensutveckla gränslöst

Kompetensutveckla gränslöst Kompetensutveckla gränslöst Möjligheter för personal genom UHRs program 2016-10-10 Ahmed Ismail Nordplus Möjligheter i Norden Vuxen Junior Målgrupp för yrkesutbildning: Organisationer, institutioner,

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Regional samverkan kring samverkan skola och arbetsliv Gymnasiekonferens, SKL Johanna Redelius Teamledare, Göteborgsregionen Göteborgsregionen (GR) består av 13

Läs mer

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe

27 nov 2014. Kerstin Hagblom EPALE. Electronic Platform for Adult Learning in Europe EPALE Electronic Platform for Adult Learning in Europe 27 nov 2014 Kerstin Hagblom 2 EPALE: http://ec.europa.eu/epale/ Webbplats för att samla stöd till vuxenutbildningsaktörer i Europa För vem? Den som

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober 17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun 17-18 oktober Breddad rekrytering och mobilitet olika utmaningar Ökat

Läs mer

Skolutveckling och kollegialt lärande genom Erasmus+

Skolutveckling och kollegialt lärande genom Erasmus+ 2018-10-18 Skolutveckling och kollegialt lärande genom Erasmus+ Skolambassadörsutbildning rektorer 2018 Universitets- och högskolerådets vision: Utbildning, utbyten, utveckling för alla som vill vidare

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Strategi för opinionsbildning Utgångspunkter Genom att bli spetsigare i vad vi opinionsbildar om, men samtidigt bredare

Läs mer

Forum förnyelse. Tjänsteskrivelse RJL 2015/1784

Forum förnyelse. Tjänsteskrivelse RJL 2015/1784 Tjänsteskrivelse 2015-10-05 RJL 2015/1784 Regionledningskontoret Regional utveckling Karolina Borg Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Forum förnyelse Förslag till beslut Bevilja Internationella

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Här kommer några tips

Här kommer några tips Det nya landet är IMs vision för ett inkluderande och välkomnande Sverige. Det är också ett upprop för ömsesidig integration. Vi vill att fler integreras i Sverige, och skickar regelbundet ut tips om hur

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18 Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Sammanfattning Digitaliseringskommissionen tillsattes den

Läs mer

"Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" - Nelson Mandela

Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort - Nelson Mandela "Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort" - Nelson Mandela Detta nyhetsbrev informerar om arbetet med mänskliga rättigheter och Agenda 2030 i Jönköpings kommun. Nyhetsbrevet omvärldsbevakar i regionen,

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL Juni 2012 VETA MER OM EU EU:s klimatåtgärder Klimatförändringen är en av de viktigaste frågorna just nu och EU har tänkt omfatta energi- och klimatpaket med de ambitiösa målen för 2020. Man kallar det ClimateAction

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Presidium - Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-05-17 09:00-10:50 Plats: Regionens hus, sal A 13 Smålands kulturfestival Diarienummer: RJL 2016/988 Vid protokollet

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012 VETA MER OM EU Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europeiska kommissionen drar igång en ny strategi för att främja tillväxten och öka sysselsättningen i de kulturella och kreativa sektorerna. Strategin

Läs mer

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-02-10 Vår referens Fredrik Elg Utvecklingschef Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United

Läs mer

U2009/406/G. Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box Stockholm. 1 bilaga

U2009/406/G. Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box Stockholm. 1 bilaga Regeringsbeslut II:9 2009-02-19 U2009/406/G Utbildningsdepartementet Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box 22007 104 22 Stockholm Uppdrag till Internationella programkontoret för utbildningsområdet

Läs mer

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 1 För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 2 Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Programmet Ett Europa för medborgarna för oss alla

Programmet Ett Europa för medborgarna för oss alla Programmet Ett Europa för medborgarna för oss alla Ett hurdant Europa vill du ha? Det bor över 500 miljoner människor i Europeiska unionens medlemsländer. Varje medborgare i ett medlemsland är också EUmedborgare.

Läs mer

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT

SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning SKOLORNAS SAMARBETSPROJEKT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång Globala Kronobergs Faktablad EVS Komma igång Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Globala Kronoberg är ett internationellt center som drivs av Nätverket SIP. Vi koordinerar

Läs mer

Utmaningsdriven innovation

Utmaningsdriven innovation INFORMATION VI 2016:07 Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter Hur kan vi vända samhällsutmaningar från hot till möjligheter? Världen står inför ett antal globala samhällsutmaningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10) 1 (6) Remissyttrande Datum 2016-06-07 Diarienummer RS 1181-2016 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden 1(6) Beslut 2009-02-05 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i hela Sverige. Namn: Beskrivning: Kompetensutveckling

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn.

Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Detta talarmanus är framtaget som stöd när du håller en presentation om Fairtrade region. Använd gärna tillhörande presentation med samma namn. Har du frågor, kontakta oss på Fairtrade info@fairtrade.se

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn

Programmet för livslångt lärande. Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Programmet för livslångt lärande Nya möjligheter till europeiskt samarbete och utveckling för utbildningssektorn Vilka möjligheter finns? För individer: studiebesök fortbildningskurser job shadowing praktik

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer