Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 del 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Snösätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 del 1"

Transkript

1 Information Sida 1 (19) 2017 s plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 del 1 Planen gäller för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet på. Planen gäller från till

2 Sida 2 (19) s plan mot diskriminering och kränkande behandling Bakgrund Skolan ska varje år upprätta en likabehandlingsplan (enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen) och en årlig plan mot kränkande behandling (enligt 6 kap i skollagen). Vi har valt att upprätta en gemensam plan och kalla den för s plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolan ska arbeta främjande och förebyggande för att förhindra att elever eller personal utsätts för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Detta för att skapa en arbetsplats för barn, ungdomar och vuxna som är trygg och där alla trivs. Vision Vår vision är att s ska vara en skola öppen för alla där religion, etnicitet, kön, intressen eller utseende inte spelar någon roll för hur man blir bemött av elever eller personal på skolan. Elevernas framtidstro, glädje och trygghet i skolan spelar stor roll i deras kunskapsutveckling. Därför möter vi eleverna med tydlighet, höga förväntningar och lyhördhet inför deras mål. Tillsammans skapar vi den goda skolan! Vi ska arbeta för att varje elev får de kunskaper som behövs för att studera vidare och att var och en utvecklas optimalt utifrån sina förutsättningar. Vi som arbetar på vill vara med och göra skillnad och arbeta för att eleverna ska lyckas, må bra och få ett bra liv när de lämnar oss.

3 Sida 3 (19) Övergripande mål varje anställd - är väl förtrogen med diskrimineringslagen, skollagen samt s plan mot diskriminering och kränkande behandling. - är en god förebild genom att inte diskriminera och kränka andra människor. - skyndsamt utreder och åtgärdar fall av diskriminering och kränkande behandling. - dokumenterar och följer upp varje företeelse av diskriminering och kränkande behandling. - upplever sin arbetsplats som trygg. - bidrar till att utvärdera s arbete med diskriminering och kränkande behandling. varje elev - känner till s plan mot diskriminering och kränkande behandling. - respekterar människors lika värde. - upplever skolans verksamhet som trygg. - inte diskriminerar eller kränker andra människor. - underrättar skolans personal snarast vid kännedom om ett fall av diskriminering och kränkande behandling. - utvecklar sin förmåga att göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden. - kan leva sig in i och förstå andra människors situation. - bidrar till att utvärdera arbete med diskriminering och kränkande behandling. varje vårdnadshavare/förälder - känner till plan mot diskriminering och kränkande behandling. - underrättar skolans personal snarast vid kännedom om ett fall av diskriminering och kränkande behandling. - vid händelse av kränkning eller diskriminering, samtalar med sina barn om, att respektera andra människor och att ta ansvar för sina handlingar. - har förtroende för att skolan kan hantera situationer av kränkande behandling och diskriminering.

4 Sida 4 (19) Utvärdering av arbete mot diskriminering och kränkande behandling VT/HT2017 Utvärdering av s plan mot diskriminering och kränkande behandling ligger till grund för att upprätta ny plan för perioden mellan perioden februari januari Detta år har vi gjort följande utvärderingar inför upprättandet av ny plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018: Trygghetsgruppen har analyserat och sammanställt alla händelser/incidenter som inkommit till rektor och anmälts till huvudman. Personalen har i samtalsgrupper utvärderat fokusmålen för 2017 och reflekterat kring fokusmål för 2018/2019. Elevutvärdering våren 2017

5 Sida 5 (19) Resultat av utvärdering av händelse/incidenter VT/HT2017 som inkommit till rektor och anmälts till huvudman. Händelser/incidenter Antal anmälningar 73 Kön - Pojkar - Flickor Avser - Elev-Elev - Vuxen-Elev - Elev-Vuxen Sort - Fysisk - Verbalt - Psykiskt Var händer det? Inne Ute Klassrum 27 Skolgård 27 Korridor 18 Utanför skolan 5 Matsal 2 Uppehållsrum Omklädningsrum 2 Nätet/sociala medier 4 Källaren 1 Har kränkningarna tidigare riktats mot samma person? Inte vad skolan känner till 37 Har hänt tidigare 16 Har hänt vid upprepade 20 tillfällen

6 Sida 6 (19) Varför hände det? Börjar med ett hot 4 Börjar med en elak kommentar 3 Oprovocerat 29 Gammal konflikt som ligger till grund 10 Bedömning av händelse Kränkande behandling 39 Diskriminering 0 Trakasserier 9 Ingen av ovanstående 15 kan konstateras Personal som varit med och utrett kränkningar och konflikter under 2017 Vi har haft fortsatt målsättning att all personal på skolan ska vara delaktiga i arbetet med att främja, förebygga och åtgärda för att minska diskriminering och kränkande behandling på skolan. Varje dag är personal delaktig i att förhindra kränkningar, samtala med elever när konflikter uppstår och att utreda kränkningar. Totalt har 28 personal varit involverade i en eller flera utredningar som ar dokumenterade. Skolan har ca 70 personal.

7 Sida 7 (19) Analys av anmälningar av kränkningar till huvudman 2017 År 2016 låg antalet anmälningar till huvudman på 91 stycken. År 2017 låg antalet anmälningar till huvudman på 71 stycken. Det är en minskning sedan året innan. Vi ser att ca 40 % av personalen har deltagit i dessa utredningar. Vårt mål är att få all personal involverad i arbetet mot kränkningar och diskriminering. Vi vet att alla personal på skolan är med och hjälper till att dagligen lösa konflikter och har samtal kring hur vi ska få en trygg skoldag och arbetar för att skapa ett bra klimat på skolgård på raster och eftermiddagar. När vi går igenom anmälningarna kan vi se att personalen blir bättre på att fylla i anmälningsblanketterna på ett korrekt sätt. VT2017 var det 9 stycken utredningar som saknade en bedömning av händelsen. HT2017 var den enbart 1. Resultat förskoleklass och fritidshem trygghetsenkät HT/VT2017 Tyvärr gick resultatet av trygghetsenkäten 2017 förlorat på grund av datorproblem. Detta gör att elevernas röst inte kommer fram i den mån skolan önskat. Utvärdering av fokusmålen 2017 Fokusmålen finns i del 2 i Planen mot diskriminering och kränkande behandling : Del 2 innehåller aktiva åtgärder som ska verka främjande, förebyggande och åtgärdande mot diskriminering och kränkande behandling. Fokusmål 1: Varje elev och personal ska ha god kännedom om trygghetsarbetet på skolan Personalen på skolan upplever att elever har involverats i olika hög grad i trygghetsarbetet på skolan beroende på vilket klass de gått i. Broschyren har inte används i tillräckligt hög utsträckning. Trygghetsgruppens presentation i varje klass har inte genomförts.

8 Sida 8 (19) Planerade åtgärder: Skolan behöver arbeta med att låta elever oavsett klass/årskurs involveras i trygghetsarbetet. För att förbättra arbetsprocessen i trygghetsgruppen har trygghetsgruppen arbetat fram en arbetsbeskrivning och ett årshjul. Fokusmål 2: Öka elevernas trygghet och lekmiljö under rasterna Elever har under elevrådstiden påtalat att det behövs fler rastvärdar. Personalen har också uppmärksammat att arbetet med rastaktivitet behöver utvecklas. Planerade åtgärder: Elevernas åsikt har uppmärksammats. Personalen lades under HT2017 in på extra rastvaktspass. Rasterna omorganiseras inför HT2018. Detta kommer att möjliggöra flera rastvakter. Skolan har tillsatt en arbetsgrupp för rastaktiviteter inför HT2018. Fokusmål 3: Att skapa en skola för alla Personalen har under HT2016-VT2017 påbörjat ett arbete med samsyn kring kränkningar och diskriminering. All personal på skolan har fått delta i en föreläsning om bråka smartare VT2017 samt en föreläsning kring normkritik/våldsprevention HT2017. En arbetsgrupp gick kurs i Agera tillsammans för att kunna arbeta med normkritik/våldförebyggande med elever i årkurs 4. Övrig personal efterfrågar mer delaktighet i Agera tillsammans. Arbetet med förhållningssätt, värdegrundsarbete, regler påbörjades HT2017 och fortsätter år Trygghetsgruppen satte sig in i den nya diskrimineringslagstiftningen. Fadderverksamheten har fungerat väl.

9 Sida 9 (19) Planerade åtgärder: Fadderverksamheten är planerad att utökas till att omfatta flera klasser. Arbetet med förhållningssätt gentemot eleverna sker kontinuerligt. Värdegrundsarbetet och skolansregler skall involvera eleverna HT2018. Arbetet med den nya diskrimineringslagstiftningen planeras att gå in i undersökande samt analyserande fasen år De aktiva åtgärderna skrivs in i 2019 års plan mot diskriminering och kränkande behandling. Övrigt arbete Främjande arbete Vissa aktiviteter har inte genomförts så som disco och orkester. Andra har tillkommit så som FN-dagen. Förebyggande arbete kring kränkningar på nätet Skolan har arbetet förebyggande med denna fråga i klasser där denna typ av kränkningar har kommit till skolans kännedom under Personalen upplever att en mobilfri skoldag minskar antalet kränkningar via nätet. Förebyggande arbete pratstugan Pratstugan har varit aktiv under Personalen efterfrågar drop-in under HT2018 när rastverksamheten omorganiseras.

10 Sida 10 (19) Det här tar vi med oss inför Fortsätter arbetet med att engagera all personal i användandet av rutinerna kring utredande och åtgärdande arbete - Alla vuxna på skolan måste gripa in och förhindra/stoppa kränkningar och diskriminering - Involvera all personal i arbetet kring vuxnas eget förhållningssätt och skolans värdegrund. - Involvera eleverna och föräldrarna i arbetet kring värdegrund och skolans regler - Fortsätta utveckla rastaktiviteterna - Arbeta med att säkerställa att kränkningar upphör - Normreflekterande förhållningsätt/pedagogik - Fortsätta arbetet med diskrimineringslagen I plan mot diskriminering och kränkande behandling del 2 kan man läsa om vilka aktiviteter vi kommer att ha under läsåret 2018 för att arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande med dessa områden i fokus. Ansvarsfördelning Rektor har det yttersta ansvaret för att planen mot diskriminering och kränkande behandling årligen upprättas och efterlevs. Rektor ansvarar också för att personalen kontinuerligt utbildas för att aktivt kunna arbeta mot kränkande behandling och diskriminering. Vidare ansvarar rektor för att vikarier och andra som rör sig på skolan får ta del av planen mot diskriminering och kränkande behandling. All personal är skyldig att främja likabehandling och att förebygga och motverka diskrimineringar/kränkningar. Alla är också skyldiga att vid kränkande handlingar omedelbart reagera och ingripa samt att så fort som möjligt utreda händelsen. All personal är skyldig att rapportera till rektor eller Trygghetsgruppen när det uppstår diskriminering eller kränkningar.

11 Sida 11 (19) Personal vänder sig till skolledning och skyddsombud om de blir utsatta för mobbing, våld, hot eller kränkande behandling. Personal ska alltid fylla i en händelserapport, som ska lämnas till skolledning och skyddsombud. Skolledning, skyddsombud, elevskyddsombud på skolan träffas regelbundet för att följa upp de händelser som inträffat på skolan och planera åtgärder för förbättrade insatser. På händelserapporten ska man också på en karta rita in var händelser inträffat. Trygghetsgruppen finns med i arbetet att utreda och åtgärda diskriminering och eller kränkande behandling. Gruppen leder förändringsarbetet när det gäller trygghetsfrågor och trivsel på skolan. Gruppens huvudsakliga arbete är hur man kan involvera all personal på skolan. Eleverna ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och varandra. Det är också en av de viktigaste förutsättningarna för att god inlärning ska kunna ske. Du kan som elev genom ett trevligt bemötande vara till stor hjälp för att skapa en trygg och trivsam skola. Om du någon gång blir utsatt för mobbning, våld, hot eller kränkande behandling, vill vi att du omedelbart kontaktar en vuxen som du känner förtroende för. Detta gäller också dig som känner någon som är utsatt. Det går även bra att vara anonym. Vårdnadshavare är viktiga. Om både skola och hem tar klart avstånd från kränkande behandling får detta en positiv påverkan på barnen. Om du som vårdnadshavare misstänker att ditt eller någon annans barn utsätts för kränkande behandling vill vi att du kontaktar klassläraren/mentorn, fritidshemspersonal, skolsköterskan eller skolledningen. Det går även bra att vara anonym. Det kan vara svårt att ta till sig att ens eget barn kränker andra. Vi ber dig att göra helt klart för barnet att du ser mycket allvarligt på beteendet och inte accepterar det. Tecken som kan tyda på mobbning Tecken som kan tyda på mobbning är om barnet/ungdomen visar ovilja att gå i skolan, har ont i huvudet eller magen, vill inte berätta hur det är i skolan, har inga kamrater, kommer hem med smutsiga och sönderrivna kläder, har blåmärken, verkar nedstämd, ledsen eller aggressiv. Vårdnadshavare skall ta direkt kontakt med skolan om de misstänker att sitt barn/ungdom är utsatt för diskriminering och/eller kränkande behandling.

12 Sida 12 (19) Upptäcka Alla på skolan har ansvar att se, höra och berätta. Elever kan vända sig till vem som helst i personalen om eleven eller någon annan blir diskriminerad, kränkt, mobbad eller illa behandlad. Personalen på prioriterar goda relationer med eleverna, vilket gör det lättare för eleverna att berätta. Resursgrupp och elevhälsoteam är kända av eleverna. Vi genomför kartläggningar varje år. Personal vänder sig till skolledningen om de känner sig kränkt, mobbad eller illa behandlad. Vårdnadshavare vänder sig till någon som är med i trygghetsteamet eller till mentor. Trygghetsgruppens brevlåda Elever kan också lägga anonyma meddelanden till Trygghetsgruppens i en brevlåda som sitter på expeditionen. Brevlådan sitter bredvid vaktmästarens kontor. Utreda Om någon bevittnar någon form av kränkande behandling skall personal direkt ingripa med direkta tillsägelser, annars får elever signaler att det är acceptabelt. När vi får kännedom om att någon utsatts för kränkande behandling eller mobbning stöttar vi den utsatte eleven, tar reda på vad som hänt och vi ser till att han/hon har tillgång till en trygg zon och extra uppbackning av de vuxna. Därefter meddelas berörd klasslärare/mentor om vad som hänt och vilka åtgärder som har vidtagits. Alla vuxna i skolan har ansvar att motverka kränkande behandling och ha samtal med elever som bråkar, beter sig illa eller stör undervisningen på olika sätt. Om kränkningarna är systematiska och mer allvarliga, kan elever, vårdnadshavare eller personal vända sig till någon i Trygghetsgruppen. Elev kränkt av vuxen Om en elev känner sig kränkt av en vuxen är det skolledningen som utreder vad som hänt och vidtar eventuella åtgärder. Utvärdera Uppföljning och utvärdering av planen mot diskriminering och kränkande behandling görs årligen. Den ingår även i den skriftliga kvalitetsredovisningen som görs på skolan vid flera tillfällen varje år. Varje år upprättas en ny plan mot diskriminering och kränkande behandling med underlag från de utvärderingar som gjorts året innan. Varje år ska skolan ha ett par fokusområden att utveckla och arbeta särskilt med för att öka kunskapen och minska risken för kränkningar och diskriminering. Genom att utvärdera kan vi få kunskap kring hur vi kan förebygga och förhindra att kränkningar och diskriminering uppstår.

13 Sida 13 (19) Trygghetsgruppen I Trygghetsgruppen ingår elevhälsoteamet och pedagogisk personal. Elever, vårdnadshavare och personal kan vända sig till: Mirre Amini, lärarassistent Ulrika Eveland, förstelärare Annki Fogelberg, förstelärare med inriktning trygghet och trivsel och med specialpedagogisk kompetens Biträdande rektor Rikard Stenberg, förstelärare med inriktning trygghet och trivsel samt lärare i idrott- och hälsa Yvonne Östberg, föreståndare Vallens fritidshem Johanna Guter, kurator Åtgärdande Följande arbetsgång används på skolan om vi får kännedom om någon blivit diskriminerad eller kränkt: Samtal med den utsatte eleven. Samtal med den/de som utsatt eleven för kränkning. Rapport till klasslärare/mentor. Samtal med alla inblandades vårdnadshavare i de fall det behövs. Rapport till rektor och Trygghetsgruppen. Insatserna som sätts in bedöms från fall till fall utifrån läroplanens värdegrund. Uppföljningssamtal med den utsatte och sedan med alla inblandade. Principen är att ett ärende är avslutat när kränkningarna upphört, vilket trygghetsgruppen bedömer i uppföljande samtal med berörda parter. Anmäla kränkningar till huvudman.

14 Sida 14 (19) Referenslista Källhänvisning Källa till information Diskrimineringslagen (2008:567) Webbplats Kränkt.se en webbplats för mer information kring kränkningar på nätet Skollagen 2010:800. (2010). Webbplats Förordning (2006:1083) Skolverket. (2012). Skolverkets allmänna råd, Arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Skolverket. (2011). Vad fungerar? Resultat av utvärdering av metoder mot mobbning. Statens mediaråd No hate SVD. 25 juni Vårdguiden, ar/mobbing/ Webinarium med representanter från bland annat Skolverket, Skolinspektionen och Barnoch elevskyddsombudet. samlade/inbjudningar-konferenser-och-seminarier/se-webinariet-om-natkrankningar-iefterhand/ 28 maj 2013

15 Sida 15 (19) Bilaga 1 Definitioner 1 En person är skyddad mot diskriminering utifrån de i diskrimineringslagen angivna diskrimineringsgrunderna. De sju diskrimineringsgrunderna är: kön könsöverskridande identitet eller uttryck etnisk tillhörighet religion eller annan trosuppfattning funktionshinder sexuell läggning ålder Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan. För att det ska röra sig om diskriminering ska missgynnandet ha samband med någon av diskriminerings- grunderna. Man kan också i vissa fall diskriminera genom att behandla alla lika, så kallad indirekt diskriminering. Med detta menas att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som i praktiken missgynnar ett barn eller en elev av skäl som har samband med en viss diskrimineringsgrund, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte. Med begreppet likabehandling menas att alla barn eller elever ska behandlas så att de har lika rättigheter och möjligheter oavsett någon diskrimineringsgrunderna. Det innebär dock inte alltid att alla barn och elever ska behandlas lika, se indirekt diskriminering. Trakasserier innebär ett handlande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier innebär ett handlande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Sexuella trakasserier behöver inte ha samband med någon av diskrimineringsgrunderna. För att underlätta läsningen inrymmer vi i den här planen sexuella trakasserier i begreppet trakasserier. Diskriminering och annan kränkande behandling kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. Den kan äga rum vid enstaka tillfälle eller vara systematisk och återkommande. Det kan vara retande, trakasserier, hotelser, lindrigt och grövre våld, kränkande ord, provokationer, allmän hänsynslöshet, eller kränkningar i text eller bild, via mobiltelefon eller på internet. 1 Definitionerna är hämtade från Skolverkets Allmänna råd Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

16 Sida 16 (19) Med diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck menas att någon inte identifierar sig med sin biologiska könstillhörighet som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Med diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet menas nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Med funktionshinder menas varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Med sexuell läggning menas homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Med kränkande behandling menas ett uppträdande som utan att ha samband med någon diskrimineringsgrund kränker barn eller personal eller deras värdighet. Det kan vara svårt att skilja mobbning från vanliga konflikter och bråk. Mobbning är när en elev upprepade gånger utsätts för negativa handlingar (t ex knuffar, elaka kommentarer, utfrysning, slag). Det är mobbning när parterna inte är jämnstarka utan den ena parten är ständigt i underläge och vid upprepade tillfällen blir kränkt. Det är mobbning, när syftet med dispyter och handlingar vid upprepade tillfällen är att skada eller nedvärdera någon. Låtsatsbråk/skojbråk Låtsatsbråk, maktlekar, skojbråk eller skämtkränkningar. Det händer att barn och ungdomar brottas, slåss och bråkar på låtsas. Det är mycket svårt för andra att se om dessa låtsasbråk är lek för båda parter eller om någon behöver hjälp. Det är svårt för inblandade att veta var gränsen går innan det blir allvar och någon blir skadad eller känner sig kränkt. Låtsatsbråk, maktlekar och skämtkränkningar är därför inte tillåtna på vår skola. Nätkränkningar Nätkränkningar blir allt vanligare. Ibland förkommer även nätkränkningar på fritiden, som sedan påverkar eleverna när de kommer till skolan. Det är viktigt att vårdnadshavare har en inblick i vad deras barn gör på nätet och på sociala medier. Detta för att kunna förebygga nätkränkningar. Det är också viktigt att skolpersonal har en dialog med eleverna kring hur man uppträder på nätet och vad som är lagligt och i synnerhet olagligt.

17 Sida 17 (19) Bilaga 2 Konsekvenstrappa Om man bryter mot någon av ovanstående regler gäller nedanstående konsekvenstrappa. 1. Samtal med eleven All personal på skolan 2. Rapport till klasslärare/mentor All personal på skolan 3. Telefonkontakt med vårdnadshavare All personal på skolan 4. Vårdnadshavare kallas till skolan Pedagogisk personal a) med klasslärare/mentor. b) med rektor/elevhälsoteam. 5. Kvarsittning (5 kap 8 ) 6. Vårdnadshavare kallas till skolan för beslut om åtgärd. 7. Skriftlig varning (5 kap 11 ) 8. Tillfällig omplacering (5 kap 12 ) 9. Tillfällig placering vid annan skolenhet (5 kap 13 ) 10. Avstängning (5 kap 14 )

18 Sida 18 (19) Bilaga 3 Rutiner vid händelser All personal på skolan har ett gemensamt ansvar för alla elever. Vi har gemensamma ordningsregler och en plan mot diskriminering och kränkande behandling som gäller för alla. Vid misstanke om brott, kontaktas alltid rektor. Rektor konsulterar polismyndigheten och gör en polisanmälan. Vid misstanke om kränkning, mobbning eller diskriminering skall skolan utreda detta. Eleverna skall vara delaktiga i arbetet med allas trygghet, och att skolans ordningsregler följs, genom att skolan bland annat utser elevråd. Händelse elev elev: Steg 1. Uppmana eleven att ändra sitt beteende. Den vuxne som har uppmärksammat konflikten, stoppar konflikten, tar reda på vad som hänt, uppmärksammar eleven/eleverna på att det som hänt bryter mot skolans ordningsregler/planen mot diskriminering och kränkande behandling. Den vuxna kontaktar vid behov elevens/elevernas mentor. Vid allvarligare händelser ska den vuxne eller mentorn kontakta vårdnadshavare. Händelsen dokumenteras skriftligt och sparas. Rektor och antimobbningsgruppen ska informeras. Steg 2. Vid upprepade händelser kontakta vårdnadshavare. Informera någon i antimobbningsgruppen om du befarar att det är kränkande behandling, mobbning eller diskriminering. De upprepade händelserna utreds, åtgärder tas för att få slut på händelserna. Senare följer man upp om kränkningen, mobbningen eller diskrimineringen har upphört. Detta ska dokumenteras. Steg 3. Vid ytterligare upprepade händelser, anmäler personal till rektor, som beslutar om ett möte eller fortsatta åtgärder. Händelsen utreds skyndsamt och åtgärder beslutas, dokumenteras skriftligt och sparas. Berörda informeras om beslut och uppföljning av beslut skall ske inom en rimlig tid. Steg 4. När en situation uppstår där alla interna åtgärder och samverkan med vårdnadshavare och elev inte leder till förändrat beteende. Rektor beslutar om vidare insatser och vårdnadshavare delges beslut och möjligheten att överklaga. Rektor informerar huvudman. Exempel på vidare insatser är; särskild stöd, tillfällig omplacering eller anmälan till socialtjänsten.

19 Sida 19 (19) Händelse Elev vuxen Steg 1. Den vuxne uppmanar eleven att ändra sitt beteende. Vid allvarlig händelse dokumenteras i KIA. Kontakta närmaste rektor/chef som avgör om åtgärder. Vårdnadshavare informeras. Steg 2. Vid upprepade händelser kontaktas vårdnadshavare. Händelsen dokumenteras skriftligt av den vuxne. Fyll i händelse i KIA. Rektor/chef kontaktas som avgör om vidare åtgärder skall vidtas. Händelse Vuxen - elev Steg 1. Händelsen utreds av rektor/chef genom att samtliga parter avhörs. Utredningen dokumenteras skriftligt. Den vuxna ges möjlighet att ha fackligt ombud närvarande vid samtalet. Vårdnadshavare underrättas. Skolledning tar vid behov kontakt med personalavdelningen på. Steg 2. Möte mellan vuxen och elev planeras för att tilltron mellan vuxen och elev ska återupprättas. Skolledningen eller annan personal på skolan är närvarande vid samtalet. Elevens vårdnadshavare är med i planeringen av mötet för att säkerställa att tilltron mellan vuxen och elev återupprättas. Steg 3. Vid återupprepad konflikt mellan vuxen och elev. Möte med elev, vårdnadshavare och vuxen. Rektor/chef kallar. Den vuxna ges möjlighet att ha fackligt ombud närvarande vid samtalet. Plan för återupprättande av tilltro mellan vuxen, vårdnadshavare och elev upprättas. Vid allvarligare händelser kontaktas personalavdelningen som erbjuds att närvara vid samtalet. Händelsen dokumenteras och eventuellt beslut om påföljd tas enligt gällande lagstiftning. Steg 4. Om konflikten kvarstår och händelser upprepas Personalavdelningen kontaktas. Händelsen dokumenteras och eventuellt beslut om vidare påföljd tas enligt gällande lagstiftning. Den vuxna ges möjlighet att ha fackligt ombud närvarande vid samtalet.

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition

Likabehandlingsplan. Bakgrund. Snösätraskolan. Definition Snösätraskolan 2012 Likabehandlingsplan Bakgrund Denna likabehandlingsplan utgår från Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål

Läs mer

Klinteskolans fritidshem

Klinteskolans fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Klinteskolans fritidshem Läsåret 2015-2016 Reviderad 2015-09-22 Jessica Nilsson, rektor Klinte/Sanda SO Inledning Vår likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019

Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling. Åsle förskola. Läsåret 2018/2019 Plan för förebyggande av diskriminering och kränkande behandling Åsle förskola Läsåret 2018/2019 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsfördelning 4 Utvärdering och revidering 5 Främjande arbete 5 Kartläggning

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2018, arbetsmaterial Vision Alla på Lapplands Gymnasium - Jokkmokk ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Jordens uteförskola läsåret 2014/15 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jordens uteförskola läsåret 2014/15 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016

Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Plan mot trakasserier och kränkande behandling år 2016 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående års plan Föregående

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för verksamhetsåret 2016-17 Arlandagymnasiet Enligt diskrimineringslagen ska varje skola bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Solvallens förskola läsåret 2016-08-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Solvallens förskola läsåret 2016-17 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och en plan mot

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015

Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Plan mot trakasserier och kränkande behandling kalenderåret 2015 Vision Alla på Bokenskolan ska känna sig trygga. Ingen ska känna sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Uppföljning av föregående

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. Prästkragens Förskola Bjuvs förskolor En känsla av härlighet! Återupprättad dec 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Prästkragens Förskola 151210-161210 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Förskoleklass Grundskola 1-5 Fritidshem Fritidsklubb 1 Innehåll: 1. Inledning. 2. Vision 2013/2014. 3. Mål

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/ 2014 Pedagogisk omsorg Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6.

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Likabehandlingsplan År 2016 Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Inledning Enligt Arbetsmiljölagen 1999:841 är Vuxenutbildningen

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Förskolechef Ann Ståhlberg Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson Datum 2014-01-03 1 (5) Lindöskolans förskolors plan mot diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är.

Vi vill skapa en miljö där alla barn har lika rättigheter och lika värde samt känna trygghet, uppskattning och respekt för den de är. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mineralens förskola 2015/2016 Om oss Vi är en två-avdelningsförskola i utkanten av Boliden. Vi är 6 heltidstjänster i barngrupp, 1 kokerska på heltid

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN

PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN PLAN FÖR ATT FÖREBYGGA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING -ÅTTAGÅRDS FÖRSKOLOR JUNIBACKEN, SKYTTEN, PALETTEN 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Ansvarsfördelning... 4 Revidering av planen... 5 Främjande arbete

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

ÅRLIG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING / LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARL-OSKARSKOLAN OXHAGEN VERKSAMHETSÅRET 2013/2014

ÅRLIG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING / LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARL-OSKARSKOLAN OXHAGEN VERKSAMHETSÅRET 2013/2014 Upprättat 2013-08-01 Revideras 2014-08-01 ÅRLIG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING / LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR KARL-OSKARSKOLAN OXHAGEN VERKSAMHETSÅRET 2013/2014 Mål: Alla barn och elever har

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan. Fagerhults förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan Fagerhults förskola 2014-2015 1 Innehåll 1.Inledning....3 2. Vision... 4 3. Kartläggning och nulägesanalys...4 3.1 Kartläggning...4 3.2 Nulägesanalys...5 4. Mål utifrån kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan omfattar våra tre skolenheter på sfi. Vi finns i två skolbyggnader, S:t Olofsskolan och Vrinnevipark. I arbetet med årets plan har elever

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2014-Vt2015 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vision En dynamisk vuxenutbildning där man kan studera vad man vill, när man vill och hur man vill förutsätter att ingen diskrimineras,

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skederid skola 2014 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehållsförteckning 1 Inledning 2. Kränkande behandling och diskriminering 3 Skolans uppdrag 4. Definiering 5.

Läs mer

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Alborga skola, förskoleklass och fritidshem 2016 Vision Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv

Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv Likabehandlingsplan Förskolan Himlaliv 2010-06-08:13 Vår vision Alla ska känna sig trygga. Alla ska visa varandra hänsyn och respekt. Alla ska ta ansvar. Alla ska känna en framtidstro. Innehåll 1. Framsida

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018

Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering läsåret 2017/2018 Vallastadens skola En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla elever i skolan ska ha samma rättigheter.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan 2017 1 Likabehandlingsplan 1. Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns för att Strömstiernaskolans elever ska veta att ingen elev ska acceptera

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling De lagrum som styr upprättandet av denna plan är Diskrimineringslagen 3 kap och Skollagen 6 kap. Varje

Läs mer

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar.

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar. Likabehandlingsplan A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön, etisk tillhörighet, religion eller andra trosuppfattningar,

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola

Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola SJÖBO FÖRSKOLEOMRÅDE Stadsdelsförvaltning Norr Del 1 Likabehandlingsplan för Sjöbogårdens förskola 2014-2015 På samtliga förskolor finns en gemensamt framtagen värdegrund som ska genomsyra vardagsarbetet

Läs mer

Tillbergaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tillbergaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-02-20 Tillbergaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Inledning... 3 Tillbergaskolans vision... 4 Definitioner och begrepp... 4 FN:s konvention om barnets rättigheter...

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marierovägens Förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

10. Arbete för att upptäcka olika former av kränkande behandling

10. Arbete för att upptäcka olika former av kränkande behandling Innehållsförteckning 1 Inledning 2. Kränkande behandling och diskriminering 3 Skolans uppdrag 4. Definiering 5. Långsiktliga mål 6. Processbeskrivning 7. Kartläggning och Nulägesbeskrivning 8. Förebyggande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Westerlundska gymnasiets ledstjärna Westerlundska gymnasiet är en inspirerande och utmanande arbetsplats

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2017-05-31 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling

Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling Skolplan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Westerlundska gymnasiet Westerlundska gymnasiets ledstjärna Westerlundska gymnasiet är en inspirerande och utmanande arbetsplats

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola 2015/2016 Barn och pedagoger skall känna trygghet och bli bemötta med respekt av varandra vår förskola skall vara fri från diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem.

Vi är varandras arbetsmiljö, all personal och alla elever på skolan har ansvar för sina handlingar och ska ta hänsyn till hur andra upplever dem. Rytmus plan under läsåret 2015-2016 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. I enlighet med 3kap. 16 diskrimineringslagen och 6 kap. 8 skollagen.

Läs mer

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling

Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids. Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Västerås Stads Skolverksamheter, Lövängsskolan Fritids Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Handlingsplan Förebygga diskriminering - Främja likabehandling Datum: Maj 2011 Ansvariga:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Näsum skolas plan mot kränkande behandling

Näsum skolas plan mot kränkande behandling 1(10) Näsum skolas plan mot kränkande behandling Planen omfattar grundskolan samt fritidshem till årskurs 6. Ansvarig för planen: Johan Rubin, rektor. Bromölla kommun Postadress Utbildning Box 18 295 21

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Läroplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. HT 2015/VT 2016 /Sundlerhälsan 2015-06-12 1 Innehållsförteckning Värdegrund...3 Varför behövs en plan mot diskriminering och kränkande...3 behandling?...3

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem

Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem Likabehandlingsplan för förskoleklass, grundskola och fritidshem 2013-2014 Det övergripande målet är att alla ska trivas och känna glädje över att gå till skolan. För att nå målet arbetar vi för att ha

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kungsfågeln Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2014-15 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller förskolan,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor Maria Sparre (20170321) Gäller för: Mogärdeskolan F-6 och fritidshem Giltig fr.o.m.: 2017-03-21 Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer