Detaljplan, Lidingö centrum etapp 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan, Lidingö centrum etapp 1"

Transkript

1 1 (7) Detaljplan, Lidingö centrum etapp 1 Frågor och svar Innehållsförteckning Vad ingår... 2 Vad ingår i den här etappen av Lidingö centrums utveckling?... 2 Vad ingår i kommande etapper av Lidingö centrums utveckling?... 2 Varför har ni valt denna planavgränsning för första detaljplanen?... 2 Varför utveckla Lidingö Centrum?... 3 Varför föreslår ni att ytorna för handel ska öka i centrum?... 3 Vad planeras i Lidingö centrum?... 3 Hur många bostäder finns med i detaljplaneförslaget?... 3 Kommer det byggas hyresrätter i Lidingö centrum?... 3 Vilka storlekar på bostäderna planeras i första etappen?... 3 Vilka butiker och restauranger kommer att etableras i Centrum?... 3 Kommer Centrum att vara fortsatt grönskande?... 3 Hur höga blir de nya byggnaderna i Centrum?... 4 Kommer de nya byggnaderna att se ut som de gör på skisserna i samrådsförslaget?... 4 Varför föreslås Lejonvägen byggas om?... 4 Byggnaden på fastigheten Oden 20 (f.d. Posthuset) har kulturhistoriskt värde, varför föreslår ni att riva den?... 4 Varför föreslår ni att riva byggnaden på fastigheten Oden 23 (där Pressbyrån och blomsteraffären ligger)?... 5 Parkering... 5 Kommer det finnas parkeringsplats när jag vill besöka centrum?... 5 Ekonomi... 5 Hur bekostas de investeringar som föreslås i planförslaget?... 5

2 2 (7) Vem äger centrumanläggningen?... 6 Hur värderas den mark som Lidingö stad säljer?... 6 Vad innebär markanvisning?... 6 Tidplan och utbyggnadstiden... 6 När ska det byggas och hur lång tid tar det?... 6 Kommer Centrum fungera under utbyggnadstiden?... 6 Kontakt och hur lämnar jag synpunkter... 7 Jag vill yttra mig om detaljplaneförslaget, hur gör jag?... 7 Jag har synpunkter om kommande etapper av Lidingö centrums utveckling, kan jag lämna dem nu?... 7 Vilka är kontaktperson för detaljplanen?... 7 Vad ingår Vad ingår i den här etappen av Lidingö centrums utveckling? Ett helt nytt kvarter med handel på Centrumparkeringen. Cirka 130 nya bostäder på Centrumparkeringen, längs med Odenvägen och på gården i det befintliga kvarteret Oden. En ny modern parkeringsanläggning under mark för både handeln och bostäderna. Ombyggnad av Lejonvägen med trottoar, kantstensparkering och träd Ombyggnad av Friggavägen. Vad ingår i kommande etapper av Lidingö centrums utveckling? Planprogrammet för Centrum-Torsvik pekar ut flera utvecklingsmöjligheter i Lidingö centrum. Det finns möjlighet till bebyggelse på Stadshusparkeringen, Polishuskvarteret, östra sidan av Lejonvägen och parkeringen vid Intersport. Dessutom ingår en utveckling av gator och parker i området för att skapa ett grönskande centrum med många mötesplatser. Kommunstyrelsens planutskott har gett miljö- och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram detaljplaner för hela Lidingö centrum. Den nu aktuella planen är den första etappen. Varför har ni valt denna planavgränsning för första detaljplanen? Den aktuella platsen (Centrumparkeringen) är den plats i centrum där möjligheterna är bäst att få till nya, attraktiva lokaler för handeln, en utbyggnad av centrum. Därför är det logiskt att börja utvecklingen där. Detaljplanen har en rimlig storlek och komplexitet. Centrum kommer sedan att utvecklas genom etappvis planläggning och utbyggnad.

3 3 (7) Varför utveckla Lidingö Centrum? Varför föreslår ni att ytorna för handel ska öka i centrum? Ett av de viktigaste målen i utvecklingen av Lidingö centrum är att det ska vara ett levande centrum. Samtidigt är konkurrensen från andra handelsplatser i regionen stark. För att behålla och förstärka sin attraktivitet behöver Lidingö centrum växa så att det kan erbjuda ett större utbud av handel och service. Vad planeras i Lidingö centrum? Hur många bostäder finns med i detaljplaneförslaget? I den första etappen föreslås ca 130 nya bostäder (lägenheter och radhus). Kommer det byggas hyresrätter i Lidingö centrum? Upplåtelseformen regleras inte i detaljplanen. Staden har som mål att 15 procent av det nya bostadsbeståndet i Centrum-Torsvik ska upplåtas som hyresrätter. Bostäderna i den första etappen kommer troligen att bli bostads- eller äganderätt, men i senare etapper i utvecklingen av Centrum kommer det att finnas goda möjligheter att åstadkomma hyresrätter. Vilka storlekar på bostäderna planeras i första etappen? Det regleras inte i detaljplanen men möjligheter finns att skapa både små och stora lägenheter. Inne på gården i Odenkvarteret föreslås radhus med cirka 115 kvm boyta. I kvarteret på Centrumparkeringen finns möjlighet att bygga lägenheter eller radhusliknande etagelägenheter med egen ingång från gården. Detta bestäms i bygglovskedet. Vilka butiker och restauranger kommer att etableras i Centrum? Det regleras inte i detaljplanen utan bestäms då fastighetsägare tecknar lokalhyreskontrakt med hyresgäster (te x butiker, restauranger och annan service). Kommer Centrum att vara fortsatt grönskande? Det är ett tydligt mål att värna om parker och tillföra grönska i gatumiljöer och torg. Ytor avsätts i gaturummet längs med Lejonvägen och Friggavägen för träd, buskar och gröna ytor som dessutom fungerar för rening och fördröjning av dagvatten. Grönskan i stadsmiljön har många funktioner som t ex spridningsvägar för djur och växter, dagvattenhantering, luftrening, värmereglering genom skuggning och inte minst för att skapa en attraktiv miljö.

4 4 (7) Hur höga blir de nya byggnaderna i Centrum? Längs med Lejonvägen, Friggavägen och Odenvägen varierar hushöjderna mellan 4-5 våningar, på något ställe är husen lägre. Radhusen på gården är två våningar höga samt en terrassvåning. Kommer de nya byggnaderna att se ut som de gör på skisserna i samrådsförslaget? Skisserna är exempel på en utformning som är möjlig utifrån förslaget till detaljplan. Planen säger dock inte att husen måste se ut exakt så här. Utformningen har valts av flera skäl. Till exempel har fasaderna delats upp både horisontellt och vertikalt för att skapa ett småskaligt uttryck, och bottenvåningen och taken har markerats särskilt, vilket anspelar på villorna i områdena runt Centrum. Detaljplanen reglerar byggnadshöjder och byggnadsytor. I planbestämmelserna regleras också flera byggnadsmässiga detaljer som bland annat ska bidra till varierade våningshöjder och indragna övre våningsplan vilket ger ett mer småskaligt intryck för människor som rör sig i gatumiljön. Planen anger också att bottenvåningen ska utformas med särskild omsorg och arkitektonisk kvalitet, vilket är viktigt eftersom det är den våningen som de flesta som rör sig i centrum ser mest av. Utöver planbestämmelserna tas gestaltningsprinciper fram för materialval och andra arkitektoniska detaljer. Planbestämmelserna och dessa gestaltningsprinciper ligger sedan till grund för bygglovprövningen som slutgiltigt reglerar hur byggnaderna kommer att se ut. Varför föreslås Lejonvägen byggas om? I dag är det inte möjligt att gå längs Lejonvägens södra sida, parkeringsdäcket fungerar som en barriär för den som vill röra sig till fots från centrum över vägen. Det nya kvarteret på Centrumparkeringen planeras med entréer till både bostäder och butiker direkt mot Lejonvägen. För att detta ska fungera behöver Lejonvägen byggas om och förses med gångbana och angöringsplatser. Lejonvägen får också cykelbanor och trädplanteringar. Sammantaget är det meningen att Lejonvägen ska bli mindre av trafikled och mer av mötesplats. Lejonvägen kommer även i fortsättningen att vara en viktig länk för motortrafiken på Lidingö och framkomligheten ska vara god. Byggnaden på fastigheten Oden 20 (f.d. Posthuset) har kulturhistoriskt värde, varför föreslår ni att riva den? Planförslaget medger att en byggnad på fastigheten Oden 20 (där Handelsbanken ligger) rivs för att ersättas med ny bebyggelse. Bankbyggnaden har ett kulturhistoriskt värde men dess fasader är ganska slutna och den är svår att förena med idén om ett levande centrum, särskilt på den viktiga platsen i korsningen Friggavägen-Odenvägen. Tanken med att prova en rivning är att göra det möjligt att bygga en ny byggnad med en mer inbjudande och offentlig bottenvåning som nyttjar hörnläget på ett bättre sätt.

5 5 (7) Varför föreslår ni att riva byggnaden på fastigheten Oden 23 (där Pressbyrån och blomsteraffären ligger)? Två viktiga faktorer ligger bakom beslutet att föreslå att den lilla kioskbyggnaden ska rivas. Dels ligger byggnaden mitt på Friggavägen, ett av de viktigaste stråken i centrum, och blockerar vyn från livsmedelsaffären mot Jernet och Lidingö torg. Att behålla byggnaden skulle göra det svårt att uppnå den luftiga känsla i Centrum som eftersträvas. Dels skulle det nya kvarteret behöva anpassas till kioskbyggnaden och göras betydligt mindre, med mindre handel och parkering som följd. Det nya kvarterets östra sida, som i förslaget har entréer mot Vasaplatsen, skulle i så fall hamna på kioskbyggnadens baksida. Pressbyrån och blomsteraffären kommer med stor sannolikhet få möjlighet att hyra nya lokaler i centrum. Parkering Det är viktigt att parkeringen i Lidingö centrum fungerar under såväl utbyggnadstiden som då Centrum är fullt utbyggt. Kommer det finnas parkeringsplats när jag vill besöka centrum? Det ska vara smidigt att besöka Centrum med bil för de som behöver det. Dels genom att det byggs tillräckligt med parkeringsplatser i moderna och lättanvända parkeringsanläggningar men också genom att uppmuntra fler att gå, cykla eller åka buss till Centrum. Om de som inte måste ta bilen till Centrum väljer att gå, cykla eller åka buss blir det lättare för den som av olika anledningar måste ta bilen till Centrum att hitta en parkeringsplats. Staden har en beslutad parkeringsstrategi som anger parkeringstal som ska följas i alla detaljplaner, för både bostäder och handel. I dag finns det mer parkering till handeln i Lidingö centrum än vad som krävs enligt parkeringsstrategin, men parkeringarna är dåligt utformade och lokaliserade. Avgränsningen av den första detaljplaneetappen och den smala markytan där det nya kvarteret planeras gör att det inte går att åstadkomma en storskalig lösning som tar hand om parkeringsbehovet som skapas i det nya kvarteret. Men det finns mycket goda möjligheter att lösa det behovet i stadsutvecklingsprojektet Lidingö centrum som helhet, bl a på Stadshusparkeringen. Vi har valt att inkludera bostäder på Odengården och längs Odenvägen i den första detaljplaneetappen eftersom det finns andra stora fördelar med att göra så, t ex för närmiljön. Bygglov för bostäder och handel kommer inte att ges om inte parkeringsbehovet är löst. Ekonomi Hur bekostas de investeringar som föreslås i planförslaget? Kostnader för utveckling av infrastruktur, gator, torg och parker täcks av de markvärden som skapas genom detaljplaneringen av nya hus. Stadens intäkter skapas genom

6 6 (7) försäljning av stadens mark samt exploateringsersättning från privata fastighetsägare som får byggrätter. Samtliga kostnader för stadsutvecklingsprojektet Lidingö centrum ska på detta sätt täckas genom de intäkter som möjliggörs. Byggandet av nya hus, parkeringsgarage med mera på privat kvartersmark bekostas av fastighetsägaren. Vem äger centrumanläggningen? Den huvudsakliga centrumanläggningen drivs av företaget Vencom Property Partners AB (Vencom). Vencom äger tillsammans med huvudägaren Rockspring, en brittisk fastighetsfond, kommanditbolaget Lidingö Nya Centrum som är lagfaren ägare till fastigheterna där Centrum ligger. Lidingö stad äger marken där Centrumparkeringen ligger och Vencom arrenderar parkeringen. Webbplats: Hur värderas den mark som Lidingö stad säljer? Lidingö stad har ett lagkrav på sig att sälja mark till marknadspris. Marknadsvärdet beräknas genom oberoende värdering och bedöms utifrån de byggrätter som skapas genom detaljplanen. I exploateringskalkylen för hela projektområdet finns möjlighet att generera ett överskott som kan användas till kommande infrastrukturprojekt eller andra investeringsprojekt inom staden. Vad innebär markanvisning? Markanvisning är en överenskommelse mellan en kommun och en exploatör som ger exploatören ensamrätt att under en begränsad tid och under givna villkor förhandla med staden om ett visst markområde för bebyggande. Markanvisning kan ske i konkurrens eller som direktanvisning. Oavsett metodval ska priset vara marknadspris. Markanvisning i konkurrens är den vanligaste formen, och den sker genom en markanvisningstävling eller arkitekttävling. Direktanvisning kan vara aktuellt till exempel när en exploatör äger ett markområde och det är lämpligt att projektet utvidgas in på Stadens mark. Tidplan och utbyggnadstiden När ska det byggas och hur lång tid tar det? Målet är att den första detaljplanen kan antas under våren De första husen skulle då kunna påbörjas under år 2018 eller 2019 med färdigställande runt år Vilket eller vilka hus som blir först ut avgörs bland annat med hänsyn till hur parkeringsmöjligheter under byggtiden ordnas. Kommer Centrum fungera under utbyggnadstiden? En viktig del av utvecklingen är att Centrum ska fungera väl under utbyggnadstiden. Lidingöborna ska kunna handla och parkera på ett smidigt sätt både under och efter byggandet. I de fall där befintliga parkeringar inte kan användas under byggtiden

7 7 (7) kommer dessa vid behov att ersättas av tillfälliga parkeringar. Under utbyggnadstiden kommer störningar uppstå men med god planering kan störningarna minimeras. Inför byggstart av varje etapp planeras arbetena noga vad gäller både utbyggnad av allmän platsmark och byggnader på kvartersmark. Parkeringsytor som tas i anspråk ersätts med tillfälliga parkeringar så nära den ursprungliga platsen som möjligt. När gatorna byggs om görs en sida i taget, så att trafiken kan komma fram om än med något sämre framkomlighet. Cyklar, bussar och bilar som kan ta andra vägar, leds via skyltar till alternativ. När byggstart närmar sig kommer denna information uppdateras med mer detaljerad information. Kontakt och hur lämnar jag synpunkter Jag vill yttra mig om detaljplaneförslaget, hur gör jag? Du kan lämna ditt yttrande skriftligt på tre olika sätt: Webbformulär: lidingo.se/detaljplanering/lidingocentrum E-post: miljo.stadsbyggnad@lidingo.se Post: Miljö- och stadsbyggnadskontoret, Lidingö stad, Lidingö Ditt yttrande ska vara oss tillhanda senast den 22 juni Jag har synpunkter om kommande etapper av Lidingö centrums utveckling, kan jag lämna dem nu? Har du frågor och funderingar kring kommande arbete med utvecklingen av Lidingö centrum kan du vända dig till oss på Miljö- och stadsbyggnadskontoret med dessa: E-post: miljo.stadsbyggnad@lidingo.se Vilka är kontaktperson för detaljplanen? Planarkitekt Åsa Sjöstrand (asa.sjostrand@lidingo.se) Plan- och exploateringschef Per Wilhelmsson (per.wilhelmsson@lidingo.se)

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Markanvisningstävling. Älvdansen

Markanvisningstävling. Älvdansen Markanvisningstävling Älvdansen 2 (10) Inbjudan Enköpings kommun bjuder in till markanvisning för bostadsbebyggelse inom Älvdansen. Marknadens aktörer är välkomna att skicka in anbud och intresseanmälan

Läs mer

Markanvisningstävling. Kv. Diamanten

Markanvisningstävling. Kv. Diamanten Markanvisningstävling Kv. Diamanten Allmänt om kv. Diamanten Kvarteret Diamanten ligger centralt beläget i Falköping, söder om korsningen mellan Ållebergsvägen och Petter Ryttings väg. Avståndet till Stora

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

1. Exploateringskontoret överlämnar och åberopar detta tjänsteutlåtande som remissvar på rubricerade detaljplaneförslag.

1. Exploateringskontoret överlämnar och åberopar detta tjänsteutlåtande som remissvar på rubricerade detaljplaneförslag. Dnr: E2007-511-01434 Lars Svensson Ytterstad Telefon: 08-508 287 36 lars.svensson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-09-20 Detaljplan för kv. Hekla mm i Kista. Remiss. Exploateringsavtal

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum

Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Stadsbyggnadskontoret GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Stormarknad, butiker och gata i Tyresö Centrum Forellen 17, Bollmora 2:1, Bollmora 2:588 Inom Tyresö kommun, Stockholms län. GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder.

Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby. Remiss av planförslag samt markanvisning för bostäder till Familjebostäder. Lizett Durgé Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 18 lizett.durge@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2010-04-22 Detaljplan för fastigheten Tummaren 2 och Örby 4:1 mm i Stureby.

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-09-15 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-10-16 Exploateringsavtal med försäljning för bostäder inom Kabelverket 7 och 8 samt del av fastigheten Solberga

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf.

Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Nils Tunving Ytterstad Telefon: 08-508 269 29 nils.tunving@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-08-21 Detaljplan för kv Sandhamn vid Ågesta Broväg/Edagränd i Farsta. Remiss. Farsta sdf. Förslag

Läs mer

Lidingö stad, Stadshuset Besöksadress: Stockholmsvägen 50 Postadress: Lidingö Telefon : vx E-post:

Lidingö stad, Stadshuset Besöksadress: Stockholmsvägen 50 Postadress: Lidingö Telefon : vx E-post: Lidingö stad, Stadshuset Besöksadress: Stockholmsvägen 50 Postadress: 181 82 Lidingö Telefon : 08-731 30 00 vx E-post: lidingo.stad@lidingo.se Webbplats: www.lidingo.se 2013-06-05 A: TORSVIKSDIKET/BROPARKEN

Läs mer

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden

Norra centrum, Fisksätravägen, Fisksätra Detaljplan för Norra centrum, Fisksätra, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden 2014-04-14 1 (6) STARTPROMEMORIA Norra centrum Fisksätra Dnr KFKS 2014/261-214 Projekt 9544 vägen, Fisksätra Detaljplan för, Erstavik 26:109-26:118 m fl., Fisksätravägen, i Saltsjöbaden Kartan visar områdets

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

Markanvisningstävling för Kirurgen 6

Markanvisningstävling för Kirurgen 6 MARKANVISNING 1(10) Datum 2017-12-21 Markanvisningstävling för Kirurgen 6 1. Inbjudan till markanvisningstävling... 2 2. Markanvisningsområdet... 3 3. Markanvisningsavtalets förutsättningar... 8 4. Anbudets

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Ärende 25. Planbesked för Luna 9

Ärende 25. Planbesked för Luna 9 1 (3) Ärende 25 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-02 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 9 Diarienummer: SBN-2015-01734 Fastighet: Luna 9 Sammanfattning av ärendet Telge fastigheter

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss av planförslag.

Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss av planförslag. Kontaktperson Monica Almquist Innerstad Telefon: 08-508 262 52 Monica.almquist@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-03-08 Ändrad detaljplan för fastigheten Lustgården 14 i Stadshagen. Remiss

Läs mer

Samrådsmöte Södra stanstad

Samrådsmöte Södra stanstad Samrådsmöte Södra stanstad Han undrar hur parkeringarna löses för det första kvarteret med vårdcentralen. Ni skriver att ni kan lösa det men inte hur ni gör det. Vilket beslut har tagits där? detaljplanen

Läs mer

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Granskningshandling April 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Genomförandebeskrivning 1(10) Tillhörande detaljplan för del av fastigheten Östantill 1:2 med närområde (Nya Torget) inom Östantill i Norrköping den 12 december 2014 SAMRÅDSHANDLING 2(10) Innehållsförteckning

Läs mer

Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11 i Järla stationsområde

Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11 i Järla stationsområde 2017-03-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2016/129-251 Stadsbyggnadsprojekt 9244 Kommunstyrelsen Markanvisning genom direktanvisning till Saltsjö-Järla Fastighets AB för del av fastigheten Sicklaön 40:11

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret ^ SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 222 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Förvärv

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2017-04-13 Sam 228/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30 m fl på Norrmalm till AMF Pensionsförsäkring AB

Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30 m fl på Norrmalm till AMF Pensionsförsäkring AB Dnr Sida 1 (9) 2016-03-16 Handläggare Karin Lindgren Gardby 08-508 266 26 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Markanvisning för bostäder, centrum, handel och kontor och inom fastigheten Trollhättan 30

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29

SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Detaljplan HANDELSMANNEN 1 M.FL., Västra Mark Växjö kommun Samrådshandling 2014-06-12 Dnr: 14BN0395 Stadsbyggnadskontoret SAMRÅD T.O.M 2014-08-29 Handläggare Anna Thyrvin 0470-436 06 Detaljplan/Beskrivning

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring 00266 2012-02-20 DNR E2012-513- Christina Winberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 66 christina.winberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199. Planbeskrivning. Detaljplan för. Tungelsta, Haninge kommun Dnr PLAN.2008.

Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199. Planbeskrivning. Detaljplan för. Tungelsta, Haninge kommun Dnr PLAN.2008. Detaljplan för Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199 Tungelsta, Haninge kommun Planbeskrivning INLEDNING Planens syfte och huvuddrag Bakgrunden till planen är den förfrågan som inkommit till kommunen

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-04-03 Handläggare: Monika Rudenska Tfn 08-508 27 266 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till detaljplan Pl 6762 för kv. Linjalen

Läs mer

2. Nämnden godkänner överenskommelse om exploatering mellan Exploateringsnämnden och Stockholms Stads Parkerings AB.

2. Nämnden godkänner överenskommelse om exploatering mellan Exploateringsnämnden och Stockholms Stads Parkerings AB. Cecilia Olsson Ytterstad Telefon: 08-508 264 37 cecilia.olsson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-08-23 Detaljplan för kvarteret Kopisten i Råcksta. Remiss. Överenskommelse om exploatering

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar

Riktlinjer för markanvisningar Riktlinjer för markanvisningar Mot bakgrund av att det 2015 infördes en lag, SFS 2014:899, om markanvisning har följande riktlinjer utformats till stöd för hantering av markanvisningar. Begreppet markanvisning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov

Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov DNR E2013-513-01611 Anna Savås 08-508 265 27 anna.savas@stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder i Nockebyhov Exploateringskontorer bjuder in till lämnande av anbud på mark för bostadsbebyggelse

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Germund Larsson Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 275 21 germund.larsson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-02-17 Markanvisning inom fastigheten Skärholmen 2:1 i Skärholmen och

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Johanna Andersson Exploateringsingenjör +46 8 579 216 42 Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 5 Diariekod: 253 Kommunstyrelsens plan- och exploateringsutskott Försäljning

Läs mer

Ändrad detaljplan för område invid kv Falsterbo i Kärrtorp. Remiss av detaljplaneförslag

Ändrad detaljplan för område invid kv Falsterbo i Kärrtorp. Remiss av detaljplaneförslag Kontaktperson Staffan Lorentz Ytterstad Telefon: 08-508 260 81 staffan.lorentz@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-11-24 Ändrad detaljplan för område invid kv Falsterbo i Kärrtorp. Remiss av detaljplaneförslag

Läs mer

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli

Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget Gröna Lunds Tivoli Sida 1 (8) 2017-11-10 DNR: E2017-04001 Handläggare Koki Hjelmström 08-508 263 18 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för nöjesfält inom fastigheten Djurgården 1:15 på Östermalm till Aktiebolaget

Läs mer

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ

PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ PM GENOMFÖRANDE AV UTBYGGNAD AV CENTRUM- TORSVIKLIDINGÖ 2014-05-16 Förslag till utbyggnadsordning för Centrum-Torsvik Lidingö 1. Bakgrund Lidingö stad planerar en utbyggnad av Centrum-Torsvik med utbyggnad

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika.

MARKANVISNINGSAVTAL. Området utgör stadsutvecklingsprojektet del av kvarteret Orren i centrala Ludvika. Mellan Ludvika kommun, genom samhällsbyggnadsnämnden, ( Kommunen ), och [Företagsnamn] (org.nr. [xxxxxx-xxxx]), ( Bolaget ), har nedan träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Nedan benämnt Markanvisningsavtalet

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

INBJUDAN TILL MARKANVISNING. Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret.

INBJUDAN TILL MARKANVISNING. Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret. INBJUDAN TILL MARKANVISNING Askeslätt etapp 2A norra, kvarteret Honungsblomstret. Samhällsbyggnadsnämnden 2018 Innehåll Inledning... 3 Områdesbeskrivning... 3 Tekniska förutsättningar... 5 Ambition...

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Detaljplan för del av Älvsjö 1:1 vid kv Mjölkboden i Rågsved. Remiss. Ändrade villkor i markanvisningsavtal.

Detaljplan för del av Älvsjö 1:1 vid kv Mjölkboden i Rågsved. Remiss. Ändrade villkor i markanvisningsavtal. Kontaktperson Britta Eliasson Region Ytterstad Telefon: 08-508 264 61 britta.eliasson@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2007-03-08 Detaljplan för del av Älvsjö 1:1 vid kv Mjölkboden i Rågsved.

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Margareta Catasús Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för radhus inom fastigheten Baslinjen 1 i Skarpnäcks

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 9:10 m fl, Gråbo Centrum i Lerums kommun Etapp 1, östra delen

Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 9:10 m fl, Gråbo Centrum i Lerums kommun Etapp 1, östra delen KS10.431 Detaljplan för fastigheten Hjällsnäs 9:10 m fl, Gråbo Centrum i Lerums kommun Etapp 1, östra delen Genomförandebeskrivning Antagandehandling 2014-05-27 Genomförandebeskrivning En genomförandebeskrivning

Läs mer

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs.

Avtalet innehåller förslag på köpeskilling samt vad som händer om projektet förändras eller ej genomförs. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-10 Kommunstyrelsen Stefan Sköldén Mark-exploateringsingenjör Telefon 08 555 010 74 stefan.skolden@nykvarn.se kv. Kaffebryggaren KS/2017:458 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Blomkronan 2 och del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad till Blomkronan AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Blomkronan 2 och del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad till Blomkronan AB DNR E2011-513-01714 Karl Gylje Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Blomkronan

Läs mer

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden?

Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? 2019-06-24 Dnr: 2017/00683 DETALJPLAN 1879 Vet du vad som planeras i Mellersta Kopparlunden? Så här skulle mellersta Kopparlunden kunna se ut. Östra Ringvägen syns i förgrunden. Illustration: Archus Nya

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till parkeringspolicy

Läs mer

Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306.

Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306. Inbjudan till markanvisning för Henån 1:412 och del av 1:306. Henån är kommunens största samhälle och erbjuder ett brett utbud av offentlig och kommersiell service, goda kommunikationer och närhet till

Läs mer

Markanvisning etapp 1, Kristineberg Vallentuna kommun

Markanvisning etapp 1, Kristineberg Vallentuna kommun Markanvisning etapp 1, Kristineberg Vallentuna kommun Vy Kristineberg etapp 1 Kristineberg i södra Vallentuna, mot gränsen till Täby, är en ny stadsdel som Vallentuna kommun tillsammans med övriga markägare

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK KF 2015-01-29 6 Blad 1(6) RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under

Läs mer

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum

Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum ) Datum 2017-01-04 1 (5) Markanvisning Stora Torget i Sunne centrum Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne kommun Miljö,plan och bygg växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro

Läs mer

Ändrad detaljplan för kvarteret Borlången i stadsdelen Årsta. Remiss av planförslag.

Ändrad detaljplan för kvarteret Borlången i stadsdelen Årsta. Remiss av planförslag. Kontaktperson Rebecca Westring Ytterstad Telefon: 08-508 264 12 rebecca.westring@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2006-02-16 Ändrad detaljplan för kvarteret Borlången i stadsdelen Årsta. Remiss av planförslag.

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2015-08-26 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Viktor Dalbert Telefon: 031-368 10 98 E-post: viktor.dalbert@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid kvarteret

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll 1 Sammanfattning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 3 1.4 Definitioner 4 2 Markanvisningar 4 2.1 Utgångspunkter och mål 4 2.1.1 Olika

Läs mer

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked 1 (5) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2015-02-13 Dnr Sbn 2014-560 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret oger Stigsson Samhällsbyggnadsnämnden Planprövning i Innerstaden för kv Detektiven 19, planbesked

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Handläggare Datum Ärendebeteckning Filippa Olsson 2015-10-22 2015-5092 1(13) 0480-450315 BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Kv Spiggen 3 och 4 m.fl. Kalmar kommun Inledning Syftet med en behovsbedömning

Läs mer

Markanvisningstävling för bostäder vid kv Månstenen i Solberga.

Markanvisningstävling för bostäder vid kv Månstenen i Solberga. MARKANVISNINGSTÄVLING E2010-513-00077 Per-Bruno Wisth / Annika Norberg 08-508 263 10, 08-508 27126 perbruno.wisth@expl.stockholm.se annika.norberg@expl.stockholm.se Markanvisningstävling för bostäder vid

Läs mer

Lidköping vid Vänern MARKANVISNING SJÖLUNDA ÄNG SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

Lidköping vid Vänern MARKANVISNING SJÖLUNDA ÄNG SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Lidköping vid Vänern MARKANVISNING SJÖLUNDA ÄNG SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Sidan 2 av 5 Lidköping vid Vänern, Stan växer och vi behöver fler bostäder. Ge oss ert förslag! Sidan 3 av 5 BESKRIVNING AV OMRÅDET

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Rustmästaren 2 m fl. Bergholmsbacken, i stadsdelen Bagarmossen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Rustmästaren 2 m fl. Bergholmsbacken, i stadsdelen Bagarmossen Bilaga 2 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-10-12 Ärende nr 8 2017-10-04 Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Kristin Eklund

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Krister Schultz. Gunnar Jensen. Kristin Eklund Anna Savås Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 265 27 anna.savas@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-06-16 Ändrad markanvisning för radhus inom fastigheten Stenyxan 8 och del av fastigheterna

Läs mer

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Lundin, Isabelle 021-391277 isabelle.lundin@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar

UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar Tillägg till detaljplan fastställd 28 juli 1916, Kvarteret Kärnan Ändring av stadsplan för Vaggeryds Municipalsamhälle Vaggeryds tätort, Vaggeryds kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Förutsättningar För området

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Sidan 1 av 6 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Enligt lagstiftning från 1 januari 2015 ska samtliga kommuner anta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Dessa

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

Parkeringspolicy. Förslag till beslut

Parkeringspolicy. Förslag till beslut 2013-02-07 Rev 2013-03-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/296-514 Kommunstyrelsen Parkeringspolicy Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslagen parkeringspolicy. Sammanfattning Ett förslag till

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun markanvisning i Oxelösunds (framtagen enligt SFS 2014:899) Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Mark- och exploateringsstrateg KS.2015.134

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Markanvisning för bostäder, kontor, handel, parkering mm vid Gamlestads torg etapp 2

Markanvisning för bostäder, kontor, handel, parkering mm vid Gamlestads torg etapp 2 Markanvisning för bostäder, kontor, handel, parkering mm vid Gamlestads torg etapp 2 Område och bakgrund Gamlestaden är ett av de viktigaste stadsutvecklingsområdena i Göteborg just nu. Den nya kollektivtrafikknutpunkten

Läs mer

Detaljplan för Fabriken Förrådet i Storängen - beslut om planuppdrag

Detaljplan för Fabriken Förrådet i Storängen - beslut om planuppdrag 2017-08-01 KS-2017/1400 1 (5) HANDLÄGGARE Enqvist, Maud 08-535 313 74 Maud.Enqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Detaljplan för Fabriken Förrådet i Storängen - beslut om planuppdrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Lukas Kvarfordt Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (5) 2018-10-15 Handläggare Lukas Kvarfordt 08-508 876 09 Till Exploateringsnämnden 2018-11-15 Exploateringsavtal för bostäder inom fastigheterna Masugnen 5 och Masugnen 7 i Ulvsunda industriområde

Läs mer