Budgetunderlag Individuell visningsersättning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budgetunderlag Individuell visningsersättning"

Transkript

1 Stockholm den 1 mars 2018 Kulturdepartementet Enheten för konstarterna Stockholm Budgetunderlag Individuell visningsersättning Konstnärernas situation är bekymmersam och utvecklingen har flera negativa tendenser. Konstnärsgrupperna får allt svårare att klara sin försörjning. Den uppmätta medianinkomsten sjunker i relation till befolkningens i övrigt. För konstnärerna innebär det att allt färre timmar kan läggas på konstnärligt arbete i ateljén eftersom de tvingas söka andra jobb när inkomsterna från konsten minskar. Samtidigt blir konsten allt mer använd i samhället t ex är det fler i befolkningen som besöker konstutställningar än stora sportevenemang. Konstens roll i kunskapssamhället är svagt dokumenterad men ska inte underskattas. Den individuella visningsersättningen, nedan kallad IV, har stor ekonomisk betydelse för yrkesverksamma konstnärer i Sverige fick bildkonstnärer individuell visningsersättning. Regeringens uppräkning med 15 miljoner kronor inför budgetåret 2018 var helt nödvändig. Det ökade anslaget kommer att leda till högre ersättningar för fler och särskilt för kvinnor och unga jämfört med tidigare år. Dock saknas fortfarande fyra miljoner kronor för att konstnärerna ska få en ersättning i samma nivå som den individuella biblioteksersättningen till författare. För budgetåret 2019 yrkas ett anslag om 60 miljoner kronor varav högst 2, 5 miljoner kronor får användas för Bildupphovsrätts administrativa kostnader. I bifogat underlag följer motivering till sökt anslag och en redogörelse av förväntad effekt för konstnärerna vid olika anslagsnivåer. Med vänliga hälsningar Mats Lindberg, VD Bildupphovsrätt i Sverige Bildupphovsrätt i Sverige Hornsgatan Stockholm Tel Org nr bildupphovsratt.se bildupphovsratt@bildupphovsratt.se

2 Individuell visningsersättning, IV, budgetåret 2019 Individuell visningsersättning, IV, utgår till konstnärer vars verk visas offentligt. Ersättningen är ett generellt konstnärsstöd avsett att kompensera konstnären för den inskränkning som görs i upphovsrättslagens 20 och som inte gör det möjligt för konstnären att kräva ersättning för offentlig visning av överlåtna verk. IV ersätter konstnären för att ha utfört ett arbete som visas för allmänheten och fortfarande används. Cirka konstnärer får IV varje år och antalet sökande ökar. För budgetåret 2019 yrkas att IV-anslaget höjs till 60 miljoner kronor varav högst 2,5 miljoner kronor får användas för Bildupphovsrätts administrativa kostnader. IV är viktig för konstnärerna och för samhället i stort Betalt för utfört arbete IV-systemet ersätter konstnären för utfört konstnärligt arbete. Regelverket är generellt och ersättningen avgörs inte av kvalité, inkomstsituation eller geografisk placering. ger tid till konstnärlig produktion IV bidrar till att bryta den negativa spiral som uppstår när allt fler konstnärer tvingas ta kompletterande arbeten för att klara sin försörjning. IV ger konstnären en återkommande inkomst och med fortsatt verksamhet, en växande ersättning att räkna med. Det ger möjlighet till mer tid i ateljén, möjlighet att delta i tävlingar och lämna anbud till offentliga gestaltningar. Enligt nyligen presenterade siffror från Arbetsförmedlingen kultur, har deras inskrivna bildkonstnärer 95% av sina inkomster från kompletterande arbeten och endast 5% från konstnärlig verksamhet. Trygghet en förutsättning för fortsatt skapande Bildkonstnärernas svaga inkomstsituation ger följdeffekter för yrkesgruppens tillgång till pension, föräldrapenning och sjukersättning. Eftersom IV räknas som beskattningsbar inkomst bidrar den positivt till konstnärernas ställning i socialförsäkringssystemet. Inkomst för utfört arbete och tillgång till trygghetssystemet är en förutsättning för ökad konstnärlig produktion.... och en viktig pusselbit för den åldrande konstnären IV ökar i takt med att konstnären rapporterar in fler sålda verk. Ersättningen blir därmed en viktig kompensation för åldrande konstnärer som är i slutet av sitt yrkesliv och inte kan ta lika många uppdrag som tidigare.

3 Anslaget måste öka Antalet sökande blir fler Antalet verk som läggs in i systemet ökar varje år. Bildupphovsrätts beräkningar visar att ersättningen måste öka med minst 3 % varje år för att undvika att varje individ successivt får lägre ersättning. Det skulle för 2019 innebära en uppräkning av anslaget med minst 1,5 miljon kronor. Jämna ut skillnader mellan män och kvinnor För att uppnå positiva inkomsteffekter för yngre konstnärer och kvinnor behövs en uppräkning. Genom konstruktionen med ett högsta möjliga individuellt ersättningsbelopp omfördelas pengar inom systemet till de som har ersättningar understigande detta belopp, alla dessa gynnas proportionellt lika. Det innebär ökad ersättning till yngre och kvinnor, det är också övervägande kvinnor bland yngre sökanden. En sådan positiv effekt blir märkbar när anslaget ökar med 4 miljoner kronor eller mer. Vi ser denna effekt i fördelningen för 2017, läs mer om det i redovisningen som lämnats till departementet. Omotiverat gap till biblioteksersättningen Vi anser det motiverat att IV når samma nivå som författarnas individuella ersättning, biblioteksersättningen. Den ersättning som bildkonstnärerna får för en kulturpolitiskt jämförbar prestation ligger cirka 6 miljoner kronor under de ca 60 miljoner kronor som Författarfonden fördelar för Detta blir effekten av ett ökat anslag Statistiken för utdelningarna för åren 1997 till 2017 visar att ökande anslag gynnar alla, dock främst yngre och kvinnor. Omvänt kan man konstatera att stillastående anslag försämrar för yngre och i synnerhet för kvinnor. För vidare analys hänvisar vi till redovisningen av utdelningen 2017 där ett omfattande statistikmaterial lämnas. I vår analys har vi använt de personer och de verk som var registrerade vid 2017 års utdelning. Till detta har vi lagt till ett antagande om ökad anslagsnivå och förändrad högsta nivå. Det är alltså en linjär framskrivning av nuvarande statistik som visar vad som händer med ökat anslag och ändrad högsta nivå. En sådan metod har brister eftersom vi vet att IV varje år får ett nettotillskott av sökande och konstverk.

4 Följande har undersökts: 1. Fördelat kronor med högsta mottagbara belopp kronor, vilket motsvarar anslaget till fördelning Fördelning kronor med högsta mottagbara belopp kronor, vilket motsvarar anslaget Det ger följande tabell över utfallet för antal personer i varje inkomstgrupp: Anslagsnivå tkr Ej ersatta Ett ökat anslag möjliggör både att få in fler i ersättningen och att dela ut en ersättning som ger ett reellt bättre resultat för konstnärens ekonomiska situation. Det har varit önskvärt att öka det högsta beloppet eftersom det stått stilla sedan Vi har gjort samma analys som ovan, alltså databasen från 2017 års fördelning, men ändrat lägsta belopp från 500 kronor till 250 kronor och högsta beloppet till kronor respektive kronor vid en fördelning av anslaget för Det ger följande tabell över utfallet för antal personer i varje inkomstgrupp: Anslagsnivå Ej ersatta tkr En sänkning av lägsta möjliga ersättning till 250 kronor medför att fler kommer in i ersättningen, även med ett ökat högsta belopp. Att ha ett lågt lägsta belopp har inte någon stor ekonomisk betydelse vare sig för mottagare eller för systemet som sådant. I systemet omfördelas ca kronor till ca 200 personer som får i genomsnitt 375 kronor vardera totalt. För individen är det förstås välkommet med ersättning men det finns även ett värde i att man tillhör de ersättningsberättigade och att ens yrkesverksamhet ger avtryck i ersättning. Jämförs anslagsnivåerna ser vi att antalet mottagare som får kronor eller mer ökar betydligt både avseende om ersättningen är som högst kronor eller kronor. Jämfört med utfallet för 2017 är det optimalt att öka högsta beloppet 2018 eftersom det inte innebär att någon får ett sämre utfall än tidigare år, alla kommer att få ett bättre utfall. För 2018 kommer IV ersättningens högsta belopp att höjas till kronor. Tanken är att det högsta beloppet för 2019 kan höjas till kronor, om anslaget ökas med 6 Mkr.

5 Vår tanke är att IV systemet därefter inte behöver ökas strukturellt utan endast prisjusteras så att konstnärernas ersättning följer den allmänna ökningen av löner och priser. Sambandet mellan ökat anslag och effekt på utdelningen är alltså mycket positiv. IV en unik databas med möjligheter Bildupphovsrätt förfogar nu, genom den databas som byggts upp, över en unik förteckning av samhällets offentliga konstinnehav. Trots vissa brister är det en kunskapskälla som torde kunna komma andra verksamheter till godo och för att ge ökad kunskap om den offentliga konsten. Bildupphovsrätt är intresserade av att diskutera utvecklingsplaner för databasen och ett vidgat användningsområde. Vi ser flera utvecklingsmöjligheter (forskningsunderlag, inventarieregister etc.) och tycker det vore angeläget att databasen nyttjas för att öka kunskaperna om bildkonstens roll i samhället. Vi föreslår till exempel: Analys av årliga konstinköp hos kommuner, landsting och statliga institutioner, analys av ovan nämndas konstinnehav och inköpspolitik under viss tid, analys över konstnärernas inkomster av konstnärlig verksamhet (kompletterande frågor behövs), analys över kompletterande åtgärder inom konstnärspolitiken, analys över påverkan på förändringsbehov inom socialförsäkringssystem och pensionssystem samt Genusrelaterad kunskap om konstnärsyrket. Administrativa kostnader IV är en integrerad och naturlig del av Bildupphovsrätts verksamhet och tar gemensamma resurser i anspråk i form av personal och material. Om IV inte bär sin del av Bildupphovsrätts totala kostnad får dessa subventioneras av andra verksamhetsgrenar som får ta en större del av de gemensamma kostnaderna. Bildupphovsrätts samtliga intäkter kommer från avdrag från upphovsrättsliga intäkter genererade av bildkonstnärer. IV systemet hanterar ca konstnärer varav ca som mottagare av ersättning och ca konstverk i offentlig ägo. Bildupphovsrätt genomför successivt en nödvändig förnyelse av datasystemet BUSAS. Sedan 2015 kan IV sökas och administreras, papperslöst av konstnären själv via en webbapplikation. Utbyggnaden av dataprogrammet fortsätter 2018 med att personhanteringen ska moderniseras och föras över i nytt programspråk, en nödvändig men kostsam åtgärd. Administrativa kostnader för 2019 har beräknats till cirka kronor Mats Lindberg VD Bildupphovsrätt

Individuell visningsersättning, IV, budgetåret IV är ett generellt konstnärsstöd som är avsett att kompensera konstnären för den inskränkning

Individuell visningsersättning, IV, budgetåret IV är ett generellt konstnärsstöd som är avsett att kompensera konstnären för den inskränkning 1 Individuell visningsersättning, IV, budgetåret 2018. IV är ett generellt konstnärsstöd som är avsett att kompensera konstnären för den inskränkning som görs i konstnärens ensamrätt genom upphovsrättslagens

Läs mer

2010 höjdes det högsta möjliga ersättningsbeloppet från 40 000 kronor till 42 000 kronor.

2010 höjdes det högsta möjliga ersättningsbeloppet från 40 000 kronor till 42 000 kronor. 1 INDIVIDUELL VISNINGSERSÄTTNING IV 2014 Redogörelse över medlens användning. I december 1996 beslöt riksdagen att en individuell visningsersättning, IV, skulle införas och anslog första gången 1997 10

Läs mer

Bild- och formkonstens villkor i siffror 1

Bild- och formkonstens villkor i siffror 1 Bild- och formkonstens villkor i siffror 1 Stockholm, 17-03-01 www.kro.se Bild- och formkonsten i siffror 2016 SAMMANFATTNING. Här har KRO/KIF i punktform sammanställt fakta som rör bild- och formkonsten

Läs mer

Bild- och formkonstens villkor i siffror 1

Bild- och formkonstens villkor i siffror 1 Bild- och formkonstens villkor i siffror 1 Stockholm, 17-02-13 www.kro.se Bild- och formkonsten i siffror 2016 SAMMANFATTNING. Här har KRO/KIF i punktform sammanställt fakta som rör bild- och formkonsten

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Kommittédirektiv. Konstnärernas villkor. Dir. 2016:93. Beslut vid regeringssammanträde den 17 november 2016

Kommittédirektiv. Konstnärernas villkor. Dir. 2016:93. Beslut vid regeringssammanträde den 17 november 2016 Kommittédirektiv Konstnärernas villkor Beslut vid regeringssammanträde den 17 november 2016 Dir. 2016:93 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av de statliga insatserna och villkoren

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:64 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:50 av Stig Nyman (kd) om arbetstidsförkortning för äldre medarbetare Föredragande landstingsråd: Lars Dahlberg Ärendet Motionären

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1962:652) om Sveriges författarfond; SFS 2014:1522 Utkom från trycket den 19 december 2014 utfärdad den 11 december 2014. Regeringen föreskriver

Läs mer

Pensionssystemens demografiska utmaningar

Pensionssystemens demografiska utmaningar Pensionssystemens demografiska utmaningar SNS-SEMINARIUM 19 JUNI 2018 EDWARD PALMER OCH YUWEI ZHAO DE GOSSON DE VARENNES Kort om rapporten o Pensionssystemens demografiska utmaningar Livslängder ökar i

Läs mer

Till soliga, regniga och äldre dagar

Till soliga, regniga och äldre dagar RAPPORT Till soliga, regniga och äldre dagar en rapport om svenskarnas syn på eget sparande, privat pensionssparande och sparandet inom avtalspensionen Länsförsäkringar, juni 2010 Om undersökningen Undersökningen

Läs mer

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd

Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd 1 Till Regeringskansliet 141202 Af-2014/596450 FK 009030-2014 Förslag till ändringar i förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd Med detta förslag föreslår Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att

Läs mer

September 2010 Bokslut Rinkeby - så har fyra år med en borgerlig politik slagit mot Stockholms fattigaste

September 2010 Bokslut Rinkeby - så har fyra år med en borgerlig politik slagit mot Stockholms fattigaste Stockholms stadshus September 2010 Bokslut Rinkeby - så har fyra år med en borgerlig politik slagit mot Stockholms fattigaste Den borgerliga politiken slår hårt mot Rinkeby - sammanfattning Rinkeby är

Läs mer

Sammanfattning av Socialförsäkringsrapport 2011:09

Sammanfattning av Socialförsäkringsrapport 2011:09 Sammanfattning av Socialförsäkringsrapport 2011:09 Populationen i föreliggande undersökning består av de 5,13 miljoner individer, 20 år och äldre, som besökt tandvården en eller flera gånger under perioden

Läs mer

Tord Karlsson - p1tk02 E-post: Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan

Tord Karlsson - p1tk02 E-post: Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Tord Karlsson - p1tk02 E-post: tord..karlsson@vasteras.se 2013-03-18 Dnr: 2011/738-BaUN-010 Kopia till Beslut- utredningsuppdrag Ge elever utökad undervisningstid i grundskolan Förslag

Läs mer

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april:

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: KLYS är en samarbetsorganisation för olika konstnärsgrupper som författare, bildkonstnärer, tonsättare,

Läs mer

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 )

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) Betänkande av Kostnadsutjämningsutredningen Håkan Sörman, särskild utredare Anders Norrlid, huvudsekreterare Fi 2016:12

Läs mer

Uppdrag gällande habiliteringsersättningen i Västerås. Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen.

Uppdrag gällande habiliteringsersättningen i Västerås. Sociala nämndernas förvaltning redovisar utredningen av uppdraget i tjänsteskrivelsen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-04-03 Sida 1 (1) Diarienr NF 2018/00037-8.1.1 Sociala nämndernas förvaltning Helene Karlsson Epost: helene.karlsson@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

risk för utrikes födda

risk för utrikes födda Utrikes födda i pensionsåldern har lägre inkomster än äldre som är födda i Sverige. Inkomstskillnaderna kan dessutom komma att öka. Skälet är att de som kommer till Sverige idag inte förvärvsarbetar i

Läs mer

Remissyttrande avseende Konstnär - oavsett villkor?

Remissyttrande avseende Konstnär - oavsett villkor? 2018-09-11 Dnr LS2018-0360 Kultur och bildning Jeanette Wetterström Tfn 018-611 62 67 E-post jeanette.wetterstrom@regionuppsala.se Kulturdepartementet Remissyttrande avseende Konstnär - oavsett villkor?

Läs mer

Utsikt från ateljéerna 2014

Utsikt från ateljéerna 2014 Stockholm, maj 2014 Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KIF) företräder över 3 300 professionella bild- och formkonstnärer i Sverige. Vårt mål är

Läs mer

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper

Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper 2009-06-08/TF/JK Konsekvenser av scenkonstpensionsutredningens förslag för olika yrkesgrupper Detta är en förenklad översikt av scenkonstpensionsutredningens förslag (SOU 2009:50). Det finns många detaljer

Läs mer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer

1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Vänsterpartiet 2016-09-14 1,6 miljarder till jämlikhetsreformer Gruppen med högst inkomster drar idag ifrån övriga befolkningen. I andra ändan av skalan har många svårt att få vardagen att gå ihop ekonomiskt

Läs mer

Remissvar på betänkandet Konstnär oavsett villkor? (SOU 2018:23)

Remissvar på betänkandet Konstnär oavsett villkor? (SOU 2018:23) Upprättare: Erik Anderman Kulturdepartementet Remissvar på betänkandet Konstnär oavsett villkor? (SOU 2018:23) Sammanfattning Regeringen beslutade den 17 november 2016 att ge en särskild utredare i uppdrag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Konstnärsnämnden 2013

Konstnärsnämnden 2013 Konstnärsnämnden 2013 Konstnärsnämndens uppdrag Främja konstnärers möjlighet att ägna sig åt sitt konstnärliga arbete och vidareutveckla sitt konstnärskap : Stöd till enskilda konstnärer genom stipendier

Läs mer

AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M M

AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M M 1 AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M M mellan svenska staten, representerad av Statens kulturråd å ena sidan och Konstnärernas Riksorganisation,

Läs mer

Myten om pensionärerna som gynnad grupp

Myten om pensionärerna som gynnad grupp Myten om pensionärerna som gynnad grupp En rapport om pensionärernas ekonomiska villkor från PRO P e n s i o n ä r e r n a s R i k s o r g a n i s a t i o n 2 0 0 7 2 Myten om pensionärerna som gynnad

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01.

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet. Gäller från 2015-08-01. Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Remissyttrande Konstnär oavsett villkor? SOU 2018:23

Remissyttrande Konstnär oavsett villkor? SOU 2018:23 Stockholm 2018-09-25 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer Ku2018/00773/KO Remissyttrande Konstnär oavsett villkor? SOU 2018:23 Om Föreningen Svenska Tonsättare Föreningen Svenska Tonsättare

Läs mer

PM Dok.bet. PID

PM Dok.bet. PID 1 (11) PM 2016-12-15 Analysavdelningen Kristin Kirs Kommenterad statistik - pensionsrätt för barnår Pensionsmyndigheten har bland annat i uppdrag av regeringen att följa hur pensionssystemet fungerar för

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01

Löneväxling vid Karolinska Institutet. Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet Produktion och arbetsmarknad FÖRDJUPNING Ersättning vid arbetslöshet Arbetslösheten förväntas stiga kraftigt framöver. Denna fördjupning belyser hur arbetslöshetsförsäkringens ersättningsgrad och ersättningstak

Läs mer

Socioekonomisk ersättning till för- och grundskola 2017

Socioekonomisk ersättning till för- och grundskola 2017 Socioekonomisk ersättning till för- och grundskola 2017 Sandra Backlund Kristofer Fagerström Rapportnr: Bun 2016/108 Juni 2016 2016-05-11 1 (5) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. UTGÅNGSPUNKTER... 2 3. FÖRSLAG

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:47. Extra ändringsbudget för 2015

Regeringens proposition 2015/16:47. Extra ändringsbudget för 2015 Regeringens proposition 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015 Regeringens proposition 2015/16:47 Extra ändringsbudget för 2015 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den

Läs mer

Konstnär oavsett villkor? (SOU 2018:23)

Konstnär oavsett villkor? (SOU 2018:23) 2018-08-20 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Diarienummer Ku2018/00773/KO Konstnär oavsett villkor? (SOU 2018:23) Svenska Förläggareföreningen har beretts tillfälle

Läs mer

SCB:s statistik om inkomstskillnader

SCB:s statistik om inkomstskillnader PM Till: Bettina Kashefi Från: Jonas Frycklund Tid: 2018-02-12 Ärende: SCB:s statistik om inkomstskillnader SCB:s statistik om inkomstskillnader SCB:s senaste inkomststatistik slogs upp i media med rubriker

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2012-XX-XX Till Ålands lagting Utkomststöd Huvudsakligt innehåll I lagförslaget höjs grunddelen i det utkomststöd som enskilda människor beviljas för att de på kort sikt

Läs mer

Inkomstfördelningen bland pensionärer. Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet

Inkomstfördelningen bland pensionärer. Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Inkomstfördelningen bland pensionärer Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Hur är inkomsterna för pensionärerna? Andelen fattiga pensionärer

Läs mer

Budgetprognos 2004:1. Tema. Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär. Budgetprognos 2004:1

Budgetprognos 2004:1. Tema. Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär. Budgetprognos 2004:1 Budgetprognos 2004:1 Tema Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär 1 Utjämning av kostnader och inkomster mellan kommuner en statlig affär Utgifterna för kommunsektorn uppgår

Läs mer

Förslag till resursfördelningsmodell

Förslag till resursfördelningsmodell PM Tyresö kommun 2013-03-13 1 (7) Sigbrith Martinsson Kommunstyrelsen Förslag till resursfördelningsmodell Bakgrund och syfte Konsult- och servicekontoret har inom ramen för en genomförd översyn av verksamhets-

Läs mer

Företagarna och trygghetssystemen

Företagarna och trygghetssystemen Företagarna och trygghetssystemen Företagandet kommer att ha en central betydelse för att möta dagens och framtidens samhällsutmaningar. Tekniska och miljömässiga framsteg drivs ofta fram av entreprenöriella

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 5 (23) Vård- och omsorgsnämnden 2008-12-17 84 REMISS: LSS-UTREDNINGENS SLUTBETÄNKANDE SOU 2008:77 Ärendebeskrivning LSS-utredningen har under hösten lämnat sitt slutbetänkande Möjlighet

Läs mer

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009 2007 049 1(3) Anita Fink Knudsen/ek 2007-09-18 4. 2710 2005 038, 2006 025 Till medlemmar som omfattas av avtalet för personlig assistans LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper

Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Faktorer som påverkar befolkningstillväxten av unga individer i olika kommuntyper Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från Svenskt Näringsliv som publicerades i

Läs mer

Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren

Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren Åsa Forssell, Anna-Kirsti Löfgren 22-2-21 2(19) I denna skrift frågar vi oss vem som får del av sänkt statlig inkomstskatt. Vi laborerar också med ett tillägg till barnbidraget riktat till ensamstående

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Utvärdering av resursfördelningsmodellen. fördelning av anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå. Rapport från arbetsgrupp

Utvärdering av resursfördelningsmodellen. fördelning av anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå. Rapport från arbetsgrupp Dnr SAMFAK 2012/19 Utvärdering av resursfördelningsmodellen för fördelning av anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå Rapport från arbetsgrupp Matz Dahlberg, Emma Elfversson, Ewa Hjertsén,

Läs mer

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden

Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden BESLUT 1 (10) Skellefteå Kraft Elnät AB 931 80 SKELLEFTEÅ Omprövning och fastställande av slutlig intäktsram för tillsynsperioden 2012 2015 Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) ändrar den tidigare beslutade

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Agneta Bäcklund. Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-04-07) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009

Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun. Johan Kreicbergs April 2009 Företagsklimatet viktigt för ungas val av kommun Johan Kreicbergs April 2009 Inledning 1 Inledning Många av Sveriges kommuner minskar i befolkning. Enligt en prognos från som publicerades i slutet av 2007

Läs mer

NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS. Utförd av IUC Sverige AB 2010

NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS. Utförd av IUC Sverige AB 2010 IUC Sverige AB RAPPORT SEK! Samhällsekonomisk kalkyl NyföretagarCentrum STRÄNGNÄS Utförd av IUC Sverige AB 2010 RAPPORT 2010-06-30 Samhällsekonomisk Kalkyl NyföretagarCentrum Strängnäs Sammanfattning Våra

Läs mer

AD /05 1(8) Delårsrapport

AD /05 1(8) Delårsrapport AD 12-579/05 1(8) Delårsrapport 2005 2005-01-01 2005-06-30 AD 12-579/05 2(8) Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 2 RESULTATRÄKNING...4 3 BALANSRÄKNING...5 4 ANSLAGSREDOVISNING...6 5 TILLÄGGSUPPLYSNINGAR...5

Läs mer

I denna kommenterade statistik beskriver vi individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade bidrag brutto. Vi beaktar inte skatten på

I denna kommenterade statistik beskriver vi individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade bidrag brutto. Vi beaktar inte skatten på I denna kommenterade statistik beskriver vi individernas allmänna pensioner och pensionsrelaterade bidrag brutto. Vi beaktar inte skatten på pensionen. Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd beräknas

Läs mer

AVTAL FÖR KONSTNÄRERS MEDVERKAN OCH ERSÄTTNING VID UTSTÄLLNINGAR

AVTAL FÖR KONSTNÄRERS MEDVERKAN OCH ERSÄTTNING VID UTSTÄLLNINGAR AVTAL FÖR KONSTNÄRERS MEDVERKAN OCH ERSÄTTNING VID UTSTÄLLNINGAR mellan svenska staten, representerad av Statens kulturråd å ena sidan och Konstnärernas Riksorganisation, Föreningen Sveriges Konsthantverkare

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 42 2016-12-14 Ku2016/02761/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 10253 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens medieråd Riksdagen har beslutat om Statens

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 15:3 Diarienr: 15/0041 P-cirknr: Nyckelord: Handläggare: Måns Norberg Avdelning: Ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Extern medverkan: Datum:

Läs mer

Löneväxling vid Karolinska Institutet

Löneväxling vid Karolinska Institutet Löneväxling vid Karolinska Institutet Gäller från 2014-11-01 Uppdaterad 2017-01-01 Löneväxling vid Karolinska Institutet Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till

Läs mer

VÄLFÄRDSSTATEN EN SOCIALPOLITISK INTRODUKTION VÄLFÄRDSSTATEN EN INTRODUKTION TILL SAMHÄLLSEKONOMI OCH SOCIALPOLITIK

VÄLFÄRDSSTATEN EN SOCIALPOLITISK INTRODUKTION VÄLFÄRDSSTATEN EN INTRODUKTION TILL SAMHÄLLSEKONOMI OCH SOCIALPOLITIK STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete VÄLFÄRDSSTATEN EN SOCIALPOLITISK INTRODUKTION Socionomlinjen VÄLFÄRDSSTATEN EN INTRODUKTION TILL SAMHÄLLSEKONOMI OCH SOCIALPOLITIK Socionomlinjen

Läs mer

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner

Verksamhetsgren Grundläggande högskoleutbildning med stödfunktioner Bilaga 2: Lunds universitet Riksdagen har beslutat om Lunds universitets verksamhet för budgetåret 2006. Regeringen beslutar att följande skall gälla under budgetåret 2006 för Lunds universitet och nedan

Läs mer

Avslutade från Jobbtorg Stockholm med avslutsorsak "okänd"

Avslutade från Jobbtorg Stockholm med avslutsorsak okänd Arbetsmarknadsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-12-05 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 december 2013 Ärende 9 Avslutade från Jobbtorg Stockholm med avslutsorsak "okänd" Förvaltningens förslag

Läs mer

MU-avtalet AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M.M.

MU-avtalet AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M.M. MU-avtalet MU-avtalet AVTAL OM UPPHOVSMÄNS RÄTT TILL ERSÄTTNING VID VISNING AV VERK SAMT MEDVERKAN VID UTSTÄLLNING M.M. mellan svenska staten, representerad av Statens kulturråd å ena sidan och Konstnärernas

Läs mer

Månadsuppgiftsutredningens betänkande Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40)

Månadsuppgiftsutredningens betänkande Månadsuppgifter - snabbt och enkelt (SOU 2011:40) SERVICEFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Ann-Marie Svärd Telefon: 08-508 11 303 Servicenämnden 2011-09-20 Månadsuppgiftsutredningens betänkande

Läs mer

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet

Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Regler och anvisningar för löneväxling vid Stockholms universitet Gäller från 2015-08-01. (Uppdaterad 2017-12-12) INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 3 2 Vem kan löneväxla till pension?... 3 3 Ersättningar

Läs mer

Pensionsavsättning Lön Jourkompensation

Pensionsavsättning Lön Jourkompensation Nr 10/01 Till Läkarförbundets yrkes- och lokalföreningar Pensionsavsättning Lön Jourkompensation Synpunkter på kompletterande tjänstepensionslösningar med användande av jourkompensation eller genom löneavstående

Läs mer

2012, kommunvis. Bilaga 2: Intäkt av och förändring i kommunal fastighetsavgift

2012, kommunvis. Bilaga 2: Intäkt av och förändring i kommunal fastighetsavgift Cirkulärnr: 11:62 Diarienr: 11/7349 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Niclas Johansson Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2011-12-27 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Samhällsbyggnad

Läs mer

Pensionsprognoser -utfall i orange pensionsbrev 2000

Pensionsprognoser -utfall i orange pensionsbrev 2000 Pensionsprognoser -utfall i orange pensionsbrev 2 Anna Westerberg Sammanfattning I det följande redovisas utfallet av pensionsprognosen i det orange pensionsbeskedet, för åldersklasser, kvinnor och män

Läs mer

Skattereduktion för hushållstjänster år 2008

Skattereduktion för hushållstjänster år 2008 Landsorganisationen i Sverige 2010-03-16 1(7) Enheten för ekonomisk politik och arbetsmarknad, EOA Anna-Kirsti Löfgren Skattereduktion för hushållstjänster år 2008 Individer År 2008 fick 90 400 individer,

Läs mer

Punkt 18 a) b) För att ytterligare förenkla programstrukturen föreslås inget nytt aktiematchningsprogram.

Punkt 18 a) b) För att ytterligare förenkla programstrukturen föreslås inget nytt aktiematchningsprogram. Punkt 18 a) b) Styrelsens för Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) förslag till beslut vid årsstämman den 25 mars 2015 angående långfristiga aktieprogram för 2015 Bakgrund SEB vill vara en attraktiv

Läs mer

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna Cirkulärnr: 2001:16 Diarienr: 2001/0093 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 2001-01-16 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Läs mer

Nya riktlinjer för beräkning av pensionsskuld (RIPS07)

Nya riktlinjer för beräkning av pensionsskuld (RIPS07) Cirkulärnr: 07:35 Diarienr: 07/1944 Handläggare: Siv Stjernborg Avdelning: Ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Datum: 2007-06-27 Mottagare: Ekonomi/finans Rubrik: Nya riktlinjer för beräkning

Läs mer

RP 58/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt

RP 58/2015 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 2 i lagen om rundradioskatt PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rundradioskatt ändras

Läs mer

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/02411/S1 Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Juni 2019 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2020 är det angeläget att

Läs mer

2007:4. Ålderspension. Pensionsunderlag och pensionsbehållning ISSN 1652-9863

2007:4. Ålderspension. Pensionsunderlag och pensionsbehållning ISSN 1652-9863 2007:4 Ålderspension Pensionsunderlag och pensionsbehållning ISSN 1652-9863 Statistikinformation försäkringsstatistik Ålderspension Pensionsunderlag och pensionsbehållning Utgivare: Upplysningar: Försäkringskassan

Läs mer

Effekt av balansering 2011 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2011 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Pensionsutveckling, statistik & utvärdering Stefan Granbom, 1-454 2423 21-11-11 Effekt av balansering 211 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:19 Diarienr: 2006/0908 Handläggare: Åsa Persson Leif Lindberg Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Avdelningen för

Cirkulärnr: 2006:19 Diarienr: 2006/0908 Handläggare: Åsa Persson Leif Lindberg Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Avdelningen för Cirkulärnr: 2006:19 Diarienr: 2006/0908 Handläggare: Åsa Persson Leif Lindberg Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sektion/Enhet: Arbetslivssektionen

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning

Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning 2018-08-14 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr SOCN 2018/87 Socialnämnden Översyn av egenavgift och checkbelopp för familjerådgivning Förslag till beslut Socialnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande

Läs mer

Rapport om VD löner inkomståren 2006 2007

Rapport om VD löner inkomståren 2006 2007 Rapport om VD löner inkomståren 20062007 Framtaget av Sammanfattande resultat Den genomsnittlige VD:n (median) hade 2007 en inkomst av tjänst på 393 500 kr, vilket motsvarar 1,5 gånger den vanlige inkomsttagaren

Läs mer

Sara, 32 år informatör. Adam, 41 år undersköterska. Louise, 52 år avdelningschef

Sara, 32 år informatör. Adam, 41 år undersköterska. Louise, 52 år avdelningschef Sara, 32 år informatör Adam, 41 år undersköterska Louise, 52 år avdelningschef Fotograf: Mehrdad Modiri. Vi tackar Thomas och Annika (Adam, Louise) för medverkan på bild i arbetet med broschyren Om du

Läs mer

Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige

Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige Utlåtande 2006:8 RI (Dnr 019-4964/2005) Nya principer för beräkning av anslag till partierna i kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Förslag till nya principer

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per januari 2014

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per januari 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tobias Åström Sinisalo 2014-02-11 UAN-2014-0066 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per 2014

Läs mer

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala Regeringsbeslut 9 2018-06-28 A2018/01420/SV Arbetsmarknadsdepartementet Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box 513 751 20 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Tema Ungdomsarbetslöshet

Tema Ungdomsarbetslöshet Tema Ungdomsarbetslöshet Arbetslösheten ökade bland ungdomar Under första kvartalet 2009 var 142 000 ungdomar i åldern 15-24 år arbetslösa, vilket motsvarar en relativ arbetslöshet på 24,4 procent. Här

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Sysselsättning och pensionssystemet

Sysselsättning och pensionssystemet 1 (5) PM -06-13 Pensionsutvecklingsavdelningen Tommy Lowen 010-454 20 50 Sysselsättning och pensionssystemet Hur påverkas inkomstpensionssystemet av att sysselsättningsgraden ökar? Sysselsättningsgraden

Läs mer

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015

Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015 PM 2017-02-02 1 (14) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Bo Legerius EJ Utvärdering av skatteunderlagsprognoser för 2015 Sammanfattning De mest pricksäkra prognoserna av

Läs mer

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare Sverige har ett i grunden bra pensionssystem Det svenska pensionssystemet är utformat

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

Löneväxling till pension. Gäller från

Löneväxling till pension. Gäller från Löneväxling till pension Gäller från 2017-09-01 Löneväxling till pension Dnr 1-647/2014 INNEHÅLL 1 Vad innebär löneväxling?... 1 2 Vem kan löneväxla till pension?... 1 3 Ersättningar som kan påverkas...

Läs mer

De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera

De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Sätten att spara på är många

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

FÅMANSUTREDNINGEN. Frukostseminarium. Lund Eslöv Hässleholm

FÅMANSUTREDNINGEN. Frukostseminarium. Lund Eslöv Hässleholm FÅMANSUTREDNINGEN Frukostseminarium Lund 2016-11-17 Eslöv 2016-11-24 Hässleholm 2016-12-01 Annika Lundeslöf, Advokat 010-208 12 57, alu@vici.se Johanna Olsson, Jur. kand. 010-209 12 55, jo@vici.se Vad

Läs mer

Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m.

Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m. Finansutskottets betänkande 2012/13:FiU4 Utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m. Sammanfattning Finansutskottet behandlar i detta betänkande utgiftsområde 26 Statsskuldsräntor m.m. Utskottet tillstyrker

Läs mer

Hel sjukersättning från 19 års ålder

Hel sjukersättning från 19 års ålder SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2019:9 Hel sjukersättning från 19 års ålder En granskning av Försäkringskassans tillämpning efter regeländringen den 1 februari 2017 Detta är en sammanfattning av en rapport från

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per augusti 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per augusti 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2013-09-02 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per augusti 2013

Läs mer

</J/_. locum. Månadsrapport för januari-september 2015 för LocumAB. Ärendet 1 (1) ÄRENDE 10 ANMÄLAN LOC

</J/_. locum. Månadsrapport för januari-september 2015 för LocumAB. Ärendet 1 (1) ÄRENDE 10 ANMÄLAN LOC locum. VÄRDEN FÖR VÅRDE" 2015-10-29 2015-11-26 - ÄRENDE 10 ANMÄLAN 1 (1) Styrelsen för Locum AB Månadsrapport för januari-september 2015 för LocumAB Ärendet Anmälan av månadsrapport för Locum AB för januari-september

Läs mer

Ku2018/01698/KO (delvis) Ku2018/01723/KO. Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen Stockholm

Ku2018/01698/KO (delvis) Ku2018/01723/KO. Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen Stockholm Regeringsbeslut I:14 Kulturdepartementet -08-30 Ku/01698/KO (delvis) Ku/01723/KO Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen 111 49 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens centrum

Läs mer