STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2006"

Transkript

1 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2006 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO Certifieringsrevision för SS-EN ISO genomfördes i juni månad 2001 och certifikat utfärdades Sedan dess har löpande tredjepartsrevisioner gjorts. Certifieringsorgan är SP Certifiering i Borås. 1. Miljöpåverkan Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders verksamhet ger i första hand upphov till miljöpåverkan inom följande nyckelområden: Energi (uppvärmning, varmvattenberedning och el för fastighetsdrift) Vatten och avlopp (förbrukning av rent vatten och utsläpp av spillvatten) Avfall (hushållsavfall och avfall som genereras från företagets egen verksamhet) Kemikaliehantering (inköp, användning, förvaring m.m.) Transporter och motorredskap (förbrukning av fossila drivmedel, utsläpp till luft m.m.) Utemiljö och trädgårdsskötsel (användning av gödsel, bekämpningsmedel, halkbekämpning, hantering av trädgårdsavfall) Företagets hyresgäster har tillsammans en stor påverkan på miljön genom sitt nyttjande av lägenheterna och sina olika livsstilar. Det gäller de boendes energiförbrukning, produktion av avfall och spillvatten, resor och konsumtion. Hyresgästernas miljöbeteende kan inte påverkas direkt av företaget, utan här krävs information, samarbete och åtgärder som underlättar för hyresgästerna att leva miljöanpassat. Alla de ovan nämnda betydande miljöaspekterna har samlats i ett miljöaspektregister där förbrukning, utsläpp till luft, vatten och mark och avfallsproduktion har värderats. 2. Miljöpolicy och miljöorganisation Företaget ingår tillsammans med fyra andra allmännyttiga bostadsföretag i Miljönätverket Sjuhärad som har antagit en gemensam miljöpolicy som uttrycker företagens ambitioner med miljöarbetet. Miljöpolicyn antogs av styrelsen Miljöpolicy Företag, styrelser och medarbetare i de allmännyttiga bostadsföretagen i Miljönätverket Sjuhärad, vari Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder ingår, skall aktivt arbeta för att verksamheten bedrivs med minsta möjliga påverkan på miljön för att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling och ett samhälle som fungerar enligt kretsloppsprincipen. 1 (16)

2 Det skall ske genom att företagen skall arbeta efter följande principer: Vi skall ta hänsyn till miljön i samtliga beslut i organisationen och låta miljöarbetet vara en naturlig del i all vår verksamhet. Vi skall ta del av ny teknik, nya kunskaper och rön för att arbeta mot en ständig förbättring av vårt miljöarbete. Detta skall ske genom ett bättre utnyttjande av våra resurser och användning av miljöanpassade material och metoder. Vi skall så långt möjligt verka för att förebygga föroreningar genom att använda bästa möjliga teknik. Vi skall bedriva verksamheten på ett sådant sätt att vi uppfyller att gällande lagar, förordningar och föreskrifter följs. Vi skall medverka till minskad förbrukning av energi, vatten och andra råvaror. Vi skall följa utbytesprincipen sämre produkter, teknik, processer och förhållningssätt skall kontinuerligt bytas ut mot bättre. Vi skall följa försiktighetsprincipen och skaffa oss de kunskaper som behövs och vidta åtgärder för att skydda människors hälsa och miljön mot skada och olägenhet, så långt det är rimligt. Vi skall påverka, samarbeta och ställa tydliga miljökrav på våra leverantörer och entreprenörer. Teknik och produkter skall väljas med hänsyn till miljöegenskaper. Vi skall kontinuerligt utbilda, informera och stimulera vår personal till att känna ett personligt engagemang och ansvar inom miljöområdet. Vi skall ge våra hyresgäster möjlighet till information och utbildning för att de aktivt skall kunna medverka i vårt gemensamma miljöarbete för en hållbar utveckling. Miljöpolicyn har kommunicerats till samtliga anställda, företrädare för ägarna, samt entreprenörer och leverantörer. Den finns med under rubriken Miljöarbete på företagets hemsida och i en informationsfolder som Miljönätverket Sjuhärad låtit trycka upp. Miljöorganisation Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder ingår i Miljönätverket Sjuhärad som har byggt upp ett gemensamt miljöledningssystem. Företagets ledning, styrelse och VT Ulla Jonasson, har det övergripande ansvaret för miljöarbetet och miljöledningssystemet. Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder har också utsett en miljöansvarig, Tina Andersson, som ansvarar för det operativa miljöarbetet. Alla medarbetare förväntas emellertid ta sin del av ansvaret för företagets miljöarbete. 2 (16)

3 3. Mål och resultat Miljöpolicyns vision och miljöledningssystemets krav på ständig förbättring skall förverkligas genom att företaget ställer upp övergripande och detaljerade miljömål. Målen är kopplade till de betydande miljöaspekterna. Åtgärder som skall säkerställa att miljömålen nås finns samlade i en handlingsplan med ansvarsfördelning och tidsangivelser. Övergripande och detaljerade miljömål är framtagna för perioden Handlingsplaner tas fram årligen. Miljömål och handlingsplan följs upp i samband med de interna och externa miljörevisionerna samt vid ledningens genomgång. Miljömål för de närmaste åren Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder skall: medverka till minskad energiförbrukning i alla fastigheter. bidra till minskad vattenförbrukning och minskad belastning på de kommunala reningsverken, samt minimera utsläppen av miljöfarliga ämnen i avloppen. minska de totala avfallsmängderna och mängden deponerat avfall genom att öka graden av återanvändning, återvinning eller energiutvinning av material samt minska avfallets belastning på miljön genom att minska avfallets innehåll av miljöskadliga ämnen. minska kemiska produkters påverkan på miljön, genom att undvika miljöfarliga produkter och ersätta dessa med mindre farliga enligt utbytes- och produktvalsprinciperna. minska transporternas påverkan på miljön, genom att minska transportmängden och stimulera till miljövänligare transportalternativ. sköta grönområden och rabatter på ett sätt som överensstämmer med kretsloppsprincipen och medverka till bevarande av den biologiska mångfalden. förbättra inomhusmiljön för våra hyresgäster. Miljöåtgärder som har genomförts under 2006 En ny viktig verksamhetsrutin har tillkommit som styr vårt arbete med egenkontrollplaner. Denna rutin ersätter även en del tidigare rutiner. 10 värmepumpar och en avfuktare har bytts ut/konverterats från HCFC till propan. Radonmätningar har gjorts i fem fastigheter Tjänstebilen har bytts till senare, bränslesnålare modell Miljönätverket Sjuhärad utökades under året med ytterligare ett bolag. Vårgårda Bostäder AB anslöt och kommer successivt att införa ledningssystemet. De har nu representanter i samtliga arbetsgrupper. Miljögruppen med representanter från alla sex bolagen har under året arbetat mycket aktivt med revidering och förenkling av gamla rutiner, med stort fokus på verksamhetsrutiner. Dessa har antingen tagits bort ur ledningssystemet eller skrivits om. Samtidigt har kvalitets- och arbetsmiljödelar tillförts. 3 (16)

4 Under året har ett flertal arbetsgrupper startats för att ta hand om arbetet med att ta fram nya styroch hjälpdokument för de delar som saknats i ledningssystemet. Bland annat gäller detta egenkontrollplaner, ekonomi, personal och inköp. Arbetet fortlöper under Aktuellt inför nästa år Under 2007 kommer miljörevision att genomföras av revisorer från SP Certifiering. Interna miljörevisioner, som utförs av personer i Miljönätverket Sjuhärads internrevisionsgrupp, kommer också att genomföras under året. Det datorbaserade ledningssystemet har försenats, men kommer att installeras hos samtliga bolag under Målet är att vi skall förenkla arbetet och administrationen med ledningssystemet så långt det är möjligt, samtidigt som detta innebär att pappershanteringen minskas betydligt. Under 2006 intensifierades arbetet med att skapa ett integrerat ledningssystem som förutom miljö även inrymmer kvalitet, arbetsmiljö och socialt ansvarstagande. Målet är att detta integrerade ledningssystem skall certifieras i sin helhet under Resultat och avstämningar För att ge en mer rättvis bild av företagets miljöprestanda under mätperioden redovisas mätetalen nedan även i förhållande till den ekonomiska uthyrningsgraden i %. Resultaten jämförs även med statistik från SABO i de fall där det är möjligt. Uthyrning Eftersom ett flertal av företagets förbrukningssiffror vägs mot uthyrningsbar och uthyrd yta, redovisas även dessa uppgifter här Uthyrningsbar yta, m² Uthyrningsgrad, % 93,1% 95,8% 96,3% 96,4% 99,1% 99,1% 99,1% 99,5% 99,5% 99,7% Uthyrd yta, m² Antal lägenheter (16)

5 Energiförbrukning, värme och varmvatten Övergripande mål Ö1: Minska energiförbrukningen och negativ miljöpåverkan vid värme- och varmvattenproduktion Mål nr Detaljerat mål Mätetal Resultat DB1 Energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten skall minska med minst 2% Värmeindexkorrigerad förbrukning kwh per m 2 uthyrd lägenhets- och lokalyta och år Minskat 2,6% DB2 Förbrukningen av eldningsolja skall minska med 60% Värmeindexkorrigerad förbrukning i m 3 Minskat 3,2% Elförbrukning, MWh * 1 196, , , ,2 Fjärrvärme, MWh * 1 213,0 918,4 970,5 877,2 Oljeförbrukning, MWh * 1 832, , , ,7 Totalförbrukning, MWh * 4 241, , , ,1 Förbrukning, kwh/m² * 151,8 160,7 160,9 156,7 Uthyrningsgradsjusterad förbrukning, kwh/m² * 163,0 161,5 161,7 157,2 Oljeförbrukning, m 3 229,0 201,4 187,9 188,5 Oljeförbrukning, liter/m² 8,8 7,0 6,6 6,4 Oljeförbrukning, liter/m² * 8,8 7,2 6,9 6,9 Koldioxidutsläpp från oljeeldning, ton kg CO 2 per m 3 eldningsolja. OBS! Elförbrukningen = värme+fastighetsel! * = Värmeindexkorrigerat 200 Energiförbrukning, värme och varmvatten Antal kwh/kvm Förbrukning Uthyrningsgradsjusterad 5 (16)

6 Energiförbrukningen har ökat 12,1 MWh, vilket innebär en ökning med 0,3%. Räknat i kwh per m² har förbrukningen minskat med 3,9 kwh/m², vilket utgör en minskning med 2,4%. Om man tar hänsyn till den ekonomiska uthyrningsgraden, så har förbrukningen minskat med 4,3 kwh/m², dvs en minskning med 2,6%. Om man jämför Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders energiförbrukning för uppvärmning och varmvattenproduktion under året (157,2 kwh/m²) med statistiken från SABO:s miljöenkät (intervall kwh/m², medianvärde 167 kwh/m²), kan man konstatera att Bollebos förbrukning ligger nära riksgenomsnittet. 250 Faktisk oljeförbrukning, värmeproduktion 200 Antal m Den faktiska förbrukningen av eldningsolja har minskat med 12,9 m 3, vilket innebär en minskning med 6,4%. Oljeförbrukningen i liter per m² har minskat med 0,6 liter, vilket innebär en minskning med 9,1%. Den värmeindexkorrigerade förbrukningen har minskat med 0,2 liter/m 2, dvs en minskning med 3,2%. Den minskade oljeförbrukningen under mätperioden har resulterat i en miljöförbättring genom att utsläppen till luft av miljö- och hälsoskadliga ämnen såsom koldioxid, kväveoxider, svavel, stoft och VOC 1 har minskat. 1 VOC (Volatile Organic Compounds): flyktiga organiska föreningar som bidrar till bildningen av hälso- och miljöskadlig marknära ozon. 6 (16)

7 Elförbrukning, fastighetsdrift och uppvärmning Övergripande mål Ö2: Minska elförbrukningen och negativ miljöpåverkan vid elproduktion. Mål nr Detaljerat mål Mätetal Resultat DB3 Utred övergång till grön el. Påbörjas Utredning klar Ej påbörjat Total elförbrukning, MWh 1 196, , , ,2 Total elförbrukning, kwh/m² 42,8 71,7 72,2 71,7 Gradjusterad elförbrukning, kwh/m² 46,0 72,0 72,6 71,9 OBS! Eftersom som elvärme och fastighetsel ej går att särskilja, är värdena ovan värmeindexkorrigerade 80 Elförbrukning, värme och drift Antal kwh/kvm Förbrukning Gradjusterad Den faktiska elförbrukningen har ökat med 58,6 MWh, vilket innebär en ökning med 2,8%. Förbrukningen i kwh/m² är oförändrad. Om man tar hänsyn till uthyrningsgraden, så har förbrukningen minskat med 0,1 kwh/m², dvs en minskning med 0,1%. 7 (16)

8 Vattenförbrukning Övergripande mål Ö3: Minska vattenförbrukningen Mål nr Detaljerat mål Mätetal Resultat DB4 Vattenförbrukningen skall ej överstiga l/m 2 och år Liter per m 2 uthyrd lägenhetsoch lokalyta och år l/m 2 Förbrukning, m Förbrukning, liter/m , , , ,8 Gradjusterad förbrukning, liter/m , , , , Vattenförbrukning Antal liter/kvm Faktisk förbrukning Uthyrningsgradsjusterad Den totala vattenförbrukningen har minskat med m 3, vilket innebär en minskning med 3,1%. Förbrukningen i liter per m² har minskat med 75,8 liter, dvs en minskning med 5,7%. Om man tar hänsyn till uthyrningsgraden så har förbrukningen minskat med 78,7 liter/m 2, vilket innebär en minskning med 5,9%. Om man jämför Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders vattenförbrukning på liter/m² med statistik från SABO (intervall liter/m², medianvärde liter/m²), så ligger företagets förbrukning under medianvärdet. 8 (16)

9 Avfall Övergripande mål Ö4: Minska mängden avfall och förbättra källsorteringen. Mål nr Detaljerat mål Mätetal Resultat DB5 Minska mängden abonnerad kärlvolym för hushållsavfall med 5% till år 2010 jämfört med 2004 Liter per m 2 uthyrd lägenhetsyta och år 2,6% Se ovan Liter per lägenhet och vecka Minskat 0,7% Samtliga 389 lägenheter har tillgång till fastighetsnära källsortering. Sortering sker i följande fraktioner: komposterbart organiskt avfall (svarta påsar), restavfall (vita påsar, som går till förbränning), glas ofärgat/färgat, tidningar/returpapper, papp/kartong och batterier. Inom ett mindre avstånd finns återvinningsstation där trä, metall, plast, miljöfarligt avfall m.m. kan lämnas. Mängden hushållsavfall (svarta och vita påsar enligt Boråsmodellen) redovisas i abonnerad kärlvolym. Abonnerad kärlvolym, m Avfall liter/lägenhet 4 977, , , ,1 Avfall liter/lägenhet och vecka 95,7 86,8 86,8 86,1 Avfall, liter/m 2 64,3 60,3 60,3 58,9 Gradjusterad avfallsmängd, liter/m 2 69,1 60,6 60,6 59,0 75 Hushållsavfall, liter/kvm Antal liter/kvm Faktisk mängd Uthyrningsgradsjusterad 9 (16)

10 100 Hushållsavfall, liter/lägenhet & vecka Antal liter/lgh & vecka Avfallsvolymen för hushållsavfall har ökat med 5 m³, vilket innebär en ökning med 0,3%. Den abonnerade kärlvolymen i liter per m² har minskat med 1,5 liter, dvs en minskning med 2,4%. Om man tar hänsyn till uthyrningsgraden, så har kärlvolymen minskat med 1,6 liter per m², vilket innebär en minskning med 2,6%. Avfallsmängden under året uppgick till 58,9 liter per m² och år eller 86,1 liter per lägenhet och vecka. Vid en jämförelse med statistik från SABO på liter/lägenhet och vecka (medianvärde 63 liter/lägenhet och vecka) ligger Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders avfallsmängder på en relativt hög nivå. En starkt bidragande orsak är att stora mängder avfall genereras från Bollegårdens servicehus, där man använder mycket engångsmaterial. 10 (16)

11 Köldmedier Övergripande mål Ö5: Minska köldmediernas miljöpåverkan. Mål nr DB6 Detaljerat mål Mätetal Ackumulerat resultat Minst 15% av alla kyl/frysar skall bytas ut till strömsnålare och miljövänligare produkter (ca 450 enheter 2005) Andel utbytta i % 3,3% (15 st) CFC, kg 19,2 19,2 HCFC, kg 96,5 96,5 96,5 96,5 62,0 50,4 50,4 32,4 29,7 HFC, kg 0,9 0,9 19,1 19,1 51,0 61,8 61,8 66,5 49,9 Propan, kg 1,3 Totalt antal kg 116,6 116,6 115,6 115,6 113,0 112,2 112,2 98,9 80, Köldmedier Propan HFC HCFC CFC Antal kg Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder hade vid utgången av året sammanlagt 80,9 kg köldmedier. Den totala köldmedieanvändningen har minskat med 31,3 kg, vilket innebär en minskning med 27,9%. Användningen av CFC avslutades före med undantag av mindre mängder i äldre kylar och frysar i företagets lägenheter. Mängden HCFC (R22) har minskat med 20,7 kg, dvs en minskning med 41%. Arbetet med att avveckla eller konvertera värmepumpar och avfuktare som innehåller HCFC pågår. Användningen av köldmedier i värmepumpar och avfuktare är en av Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders betydande miljöaspekter. Köldmedier är långlivade och svårnedbrytbara kolväten som dels skadar det UV-skyddande ozonskiktet i atmosfären och dels fungerar som växthusgaser som bidrar till klimatförändringar. 11 (16)

12 Transporter och motorredskap Företagets interna transporter och användning av motorredskap medför bland annat att icke förnyelsebara fossila drivmedel förbrukas. Drivmedelsförbrukningen ger i sin tur upphov till olika utsläpp till luft av miljö- och hälsoskadliga ämnen såsom koldioxid, kväveoxider, svavel och partiklar Tjänstebil, mil Privata bilar, mil Totalt antal mil Mängd CO 2, ton 2,3 2,2 2,4 2, kg CO 2 per m 3 bensin (samt en uppskattad förbrukning på 0,9 liter/mil) Interna transporter Antal mil Tjänstebilar Privata bilar I dagsläget saknar vi statistikuppgifter för de externa transporter som krävs för att hålla igång stiftelsens verksamhet. Det gäller leveranser till och från företaget och de transporter som görs av entreprenörer som anlitas av företaget. Förbrukning av drivmedel Bensin 95, liter Diesel MK1, liter takts alkylatbensin, liter takts alkylatbensin, liter Total förbrukning, liter (16)

13 Antal liter Drivmedelsförbrukning Bensin Diesel 2-takt alkylat 4-takt alkylat Den totala mängden förbrukade drivmedel har ökat med 532 liter, vilket innebär en ökning med 33,3%. Tjänsteresor med flyg En del tjänsteresor till Stockholm görs med flyg på sträckan Landvetter Arlanda. En enkel resa innebär ca 461 km. Flygresor är relativt sett mer resurskrävande och miljöstörande jämfört med om man istället väljer att åka tåg (X2000). Förutom att flygbränslet tillverkas av icke förnyelsebar fossil olja, bidrar flygresor till utsläpp till luft av koldioxid, kväveoxider, kolmonoxid och kolväten (HC). Emissionsdata i tabellen nedan är hämtade från SJ Miljökalkyl och VTI Rapport Antal resor tur och retur Antal enkla resor Ressträcka enkel, km Total flygsträcka, km Koldioxidutsläpp, kg Kväveoxidutsläpp, kg 0,7 1,8 0,4 1,8 Kolväten (HC), g Kolmonoxidutsläpp, kg 0,4 1,1 0,2 1,1 Energiförbrukning, kwh Alla resor har skett mellan Landvetter och Arlanda 13 (16)

14 4. Lagkrav och efterlevnad Miljöbalken som trädde i kraft 1 januari 1999 innebär en skärpning av kraven på alla som bedriver verksamhet, t.ex. bostadsföretag. Kraven innebär att en fastighetsägare ska kunna svara på frågor om byggmaterial, hur man arbetar och vilka redskap och ämnen som används i underhållet. En annan nyhet i Miljöbalken var att s.k. omvänd bevisbörda gäller, vilket innebär att det är fastighetsägaren som måste bevisa att det inte föreligger någon olägenhet för människors hälsa. Förutom miljöbalken berörs företagets verksamhet av annan lagstiftning som finns specificerad i nätverkets lagförteckning. Denna uppdateras löpande och en lagbevakningstjänst finns att tillgå. Företagets verksamhet berörs även av lokala kommunala krav. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Bostadsföretag har få verksamheter som klassificeras som miljöfarliga enligt miljöbalkens förordning (SFS 1998:899) om miljöfarlig verksamhet och miljöskydd. Exempel på miljöfarlig verksamhet är produktion av värme och kyla, det vill säga drift av stora oljepannor och värmepumpar, enskilda avlopp och komposteringsanläggningar. Följande delar av verksamheten hos Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder är anmälningspliktiga enligt Miljöbalken: större kyl- och frysanläggningar (Bollegården med 10,5 kg R404A, HFC) drift av större anläggningar på: o Kungsbackavägen 1 (11 kg R404A / 2,5 kg R407C, HFC) o Vinkelvägen 1-7 (2,9 kg R417 / 9,6 kg R419A, HFC). Hälsoskyddsfrågor som kan vara aktuella är inomhusmiljön för hyresgästerna, t.ex. buller, fukt, mögel och radon. Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder har redan vidtagit åtgärder mot problem med fukt och mögel. Radonmätningar har genomförts i vissa fastigheter och kompletterande mätningar med dosor har genomförts under vinterhalvåren På sikt kan även emissioner från olika byggmaterial bli föremål för myndigheternas intresse, t.ex. koppar och PVC. Förekomsten av PCB i fogmassor inventerades och dokumenteras under Kemiska produkter Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder hanterar ett stort antal olika kemiska produkter, men det rör sig i de flesta fall om begränsade mängder. De produkter som används är: drivmedel, produkter för fastighetsskötsel, bygg- och måleri, smörjmedel, städkemikalier samt små mängder bekämpningsmedel mot skadedjur inomhus. Köldmedier För att förhindra nedbrytningen av det skyddande ozonskiktet finns det en rad lagar och förordningar som reglerar hanteringen av köldmedier. 14 (16)

15 Avfall och producentansvar Avfall från hushållen källsorteras så långt det är möjligt. I Bollebygds kommun är det Renhållningsverket i Borås som ansvarar för omhändertagandet av avfallet. Lagstiftningen som rör hanteringen av farligt avfall ställer krav på att mängden av olika avfallsslag redovisas. Journalföringen av farligt avfall sker enligt fastställd rutin. Stubo har lämnat in en anmälan till länsstyrelsen om egentransport av farligt avfall som uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet. 5. Information om utbildningar Genomförda utbildningar Beskrivning Arrangör Omfattning Deltagare Datum Besiktningsträff PLUS 1 dag Tina Andersson, Jonas Helgesson Radondag, Göteborg SABO 1 dag Ulla Jonasson, Tina Andersson, Per Östlund Hyresjuridik 2 SABO 2 dagar Anna Sparrmark HLR Handledarutbildning Kompetens, Helene Bylow ½ dag Jonas Helgesson Inspirationsdag, ETIK Maria Knutsson 1 dag Anna Sparrmark, Mona Thorsson, Ulla Jonasson, Tina Andersson, Jonas Helgesson Skadebesiktning, våtrum PLUS 1 dag Tina Andersson, Jonas Helgesson Etikcoachutbildning Maria Knutsson, 2,5 dagar Anna Sparrmark, Per SABO Östlund Etikcoachutbildning Maria Knutsson, 2,5 dagar Anna Sparrmark, Per SABO Östlund Vertex Fastighet - Vitex Vertex AB 1 dag Ulla Jonasson Underhåll Att skriva effektiv text Berghs School of communication Anna Sparrmark Höstterminen 2006 Bättre energi o kemikaliehant. Högskolan i Borås Tina Andersson Höstterminen 2006 Heta arbeten Räddningstjänsten 1 dag Tina Andersson, Jonas Helgesson Under året har även flera internutbildningstillfällen ägt rum i form av personalmöten och information till bolagsstyrelsen (t.ex. miljölagstiftning, miljöpolicy, miljömål och handlingsplaner, internrevisionsrapporter, miljöledningssystemets rutiner, avvikelsehantering, m.m.). Ledningens genomgång har hållits vid ett tillfälle under året ( ). 15 (16)

16 6. Relation till kunder och övrig samverkan Under året har Bollebos Informationsblad till hyresgästerna delats ut vid fyra tillfällen. Samarbete i miljöfrågor sker inom Miljönätverket Sjuhärad där följande företag ingår: Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder, Fristadbostäder AB, Stubo AB, AB Svenljunga Bostäder, Vårgårda Bostäder AB och Tranemobostäder AB. Miljönätverket har träffats vid flera tillfällen. De miljöansvariga i bolagen har regelbundna träffar. Interna revisioner görs av Miljönätverket Sjuhärads internrevisionsgrupp som består av följande personer: Tina Andersson, miljöansvarig Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Annica Blom, uthyrningsansvarig Tranemobostäder AB Tommy Borg, miljöansvarig Stubo AB Adam Czolowski, byggnadsarbetare Fristadbostäder AB Gerd Jernmo, kontorist Stubo AB Håkan Johansson, miljöansvarig Tranemobostäder AB Bengt Svensson, miljöansvarig AB Svenljunga Bostäder Bengt Söderlund, miljöansvarig Fristadbostäder AB Håkan Boström, miljöansvarig Vårgårda Bostäder AB Den/de personer som arbetar på det reviderade företaget deltar inte som revisor/er vid interna revisioner. Per Östlund Verksamhetssamordnare 16 (16)

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2007

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2007 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 27 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders (Bollebo) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO 141.

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders (Bollebo) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2010

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2010 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 21 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141. Certifieringsrevision

Läs mer

STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010

STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010 STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010 Redovisning av arbetet med ledningssystemet under verksamhetsåret 2010 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001:2004.

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2011

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2011 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 211 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141. Certifieringsrevision

Läs mer

Miljöredovisning 2012

Miljöredovisning 2012 Miljöredovisning 212 1 Oljeförbrukning, m 3 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1998 24 27 28 29 21 211 212 Vårt miljöarbete ger resultat! Redovisning av arbetet med ledningssystemet under verksamhetsåret 211 Stubos miljöarbete

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2012

Miljöredovisning 2012 Miljöredovisning 212 9 Oljeförbrukning, m 3 8 7 6 5 4 3 2 1 24 25 26 27 28 29 21 211 212 Vårt miljöarbete ger resultat! Sida 2 (11) Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 212 Vårgårda Bostäders

Läs mer

Stubo AB Miljöredovisning 2013. Miljöredovisning 2013 --- 1 ---

Stubo AB Miljöredovisning 2013. Miljöredovisning 2013 --- 1 --- Miljöredovisning 2013 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2013 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2014

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 --- 2 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2011

Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2011 Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 211 Vi på Vårgårda Bostäder AB (härefter VBAB) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141 och arbetar aktivt att

Läs mer

Miljöredovisning 2016

Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 1 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001 och

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Miljöredovisning 2014 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Bakre raden fr.v: Mattias Severinsson, Eva-Lena Malmlund, Kenneth Axebrink, Martin Stigssson, Bengt Söderlund, Anette Lövqvist och Tommy Czolowski.

Bakre raden fr.v: Mattias Severinsson, Eva-Lena Malmlund, Kenneth Axebrink, Martin Stigssson, Bengt Söderlund, Anette Lövqvist och Tommy Czolowski. FRIBOS personal Bakre raden fr.v: Mattias Severinsson, Eva-Lena Malmlund, Kenneth Axebrink, Martin Stigssson, Bengt Söderlund, Anette Lövqvist och Tommy Czolowski. Främre raden fr.v: Hannu Markkanen, Monica

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 MILJÖPÅVERKAN

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 MILJÖPÅVERKAN REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fristadbostäder AB:s (härefter FRIBO) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001:2004

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning Miljöredovisning 2015 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet 29 M I L J Ö R E D O V I S N I N G MILJÖ- OCH arbetsmiljöredovisning 24 Ernst Rosén är ett stabilt familjeägt bolag som varit verksamt i fastighetsbranschen i snart 6 år. Vår affärsidé är att tillhandahålla

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2016 --- 1 --- --- 2 --- Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

2017 MILJÖREDOVISNING 2017

2017 MILJÖREDOVISNING 2017 2017 MILJÖREDOVISNING 2017 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2017 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2016

Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2012

MILJÖREDOVISNING 2012 MILJÖREDOVISNING 2012 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2017 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2017 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo)

Läs mer

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010 för en bättre miljö Cramo Instant AB I de lokaler vi hyr ut är det inte möjligt att styra energiförbrukningen hos våra hyresgäster. Vad vi däremot kan göra för att minska den är att i större utsträckning

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2013

MILJÖREDOVISNING 2013 MILJÖREDOVISNING 2013 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Inga krav utöver ISO 14001

Inga krav utöver ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS utgår från kraven i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2018 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2014

TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2014 TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2014 VD har ordet Tranemobostäder AB är sedan 2001 certifierade enligt miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljö- och arbetsmiljöredovisning 2006

Miljö- och arbetsmiljöredovisning 2006 M I L J Ö - O C H A R B E T S M I L J Ö R E D O V I S N I N G 2 4 Miljö- och arbetsmiljöredovisning 26 1 M I L J Ö - O C H A R B E T S M I L J Ö R E D O V I S N I N G 2 4 V E R K S A M H E T E N I K O

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013)

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Utfärdare Revisorer Verksamheter Antagen den 22 november 2013 Innehåll Inledning... 4 Utfärdare... 4 Revisorer... 4 Verksamheter... 4 Definitioner och begrepp i standarden...

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

Miljöredovisning 2017

Miljöredovisning 2017 Miljöredovisning 2017 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2017 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Hållbarhet i flygbranschen

Hållbarhet i flygbranschen Hållbarhet i flygbranschen Framtidens lösning - vi kommer inte flyga mindre, vi kommer flyga grönare Flygets globala miljömål 2010-2020 ska bränsleeffektiviteten öka med 1,5% per år (just nu överträffar

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Innehåll kravstandarder... 3 Inledning... 3 Utfärdare... 3 Revisorer... 3 Verksamheter... 3 Definitioner... 3 1. Krav på utfärdare...

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Waldmann Ljusteknik AB

Waldmann Ljusteknik AB Miljöberättelse 2015 Waldmann Ljusteknik AB Skebokvarnsvägen 370 124 50 BANDHAGEN Org. nr: 556113-3447 Tfn: 08-99 03 50, fax: 08-99 16 09 E-post: info-se@waldmann.com Hemsida: www.waldmann.com VD/Miljöansvarig:

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

Nextjets miljöarbete

Nextjets miljöarbete Nextjets miljöarbete SAMMANFATTNING Flyget har idag en betydande miljöpåverkan och är samtidigt en stor och viktigt del av dagens infrastruktur. Utan flyg skulle Sverige stanna! Därför ser vi miljöarbetet

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret Miljöbokslut 2018 Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret 2019-02-21 INLEDNING År 2018 blev ännu ett år då mycket hände inom Gatu- och fastighetskontoret. Vi har under året helt bytt ut vår diesel

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Handelshögskolan vid Umeå universitet. Sid 1 (6) 2016)

Handelshögskolan vid Umeå universitet. Sid 1 (6) 2016) Sid 1 (6) Dokument: Förteckning Betydande och övriga hållbarhetsaspekter, USBE:s arbete för en hållbar utveckling utgår från verksamhetens betydande hållbarhetsaspekter och deras påverkan på miljö och

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Utformning av miljöledningssystem

Utformning av miljöledningssystem Utformning av miljöledningssystem Principskiss för miljöledningssystem miljöutredning Ledningens genomgång Miljörevision och uppföljning miljöpolicy Ständig förbättring Miljömål Miljöprogram Införande/genomförande

Läs mer

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät 2013-10-04 SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät SABOs miljöenkät 2012 har besvarats av 176 SABO-företag. Det motsvarar 61 % av företagen. Det är i större utsträckning de medelstora och stora

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam.

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam. Miljöutredning för: Företag/verksamhet:_StormStyrka Gatuadress:_Syrengården 51 Postadress:_424 39 ANGERED Miljöansvarig:_Karin Storm Tel:_031-330 21 55 Verksamheten Vår verksamhet kan kortfattat beskrivas

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer