Bakre raden fr.v: Mattias Severinsson, Eva-Lena Malmlund, Kenneth Axebrink, Martin Stigssson, Bengt Söderlund, Anette Lövqvist och Tommy Czolowski.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bakre raden fr.v: Mattias Severinsson, Eva-Lena Malmlund, Kenneth Axebrink, Martin Stigssson, Bengt Söderlund, Anette Lövqvist och Tommy Czolowski."

Transkript

1

2 FRIBOS personal Bakre raden fr.v: Mattias Severinsson, Eva-Lena Malmlund, Kenneth Axebrink, Martin Stigssson, Bengt Söderlund, Anette Lövqvist och Tommy Czolowski. Främre raden fr.v: Hannu Markkanen, Monica Gustafsson, Kjell-Ove Sethson, Jim Lövgren och Roger Knutsson.

3 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2013 Fristadbostäder AB:s (härefter FRIBO) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001:2004 och företaget har varit certifierat sedan Därefter har löpande tredjepartsrevisioner utförts och certifikatet förnyats var tredje år. MILJÖPÅVERKAN FRIBOs verksamhet ger i första hand upphov till miljöpåverkan inom följande nyckelområden: Energiförbrukning (uppvärmning, tappvarmvatten och el för fastighetsdrift) Vatten och avlopp (förbrukning av rent vatten och utsläpp av spillvatten) Avfall (hyresgästernas hushållsavfall och avfall från företagets egen verksamhet) Kemikaliehantering (inköp, användning, förvaring m.m.) Transporter och trädgårdsskötsel (förbrukning av fossila drivmedel m.m.) Inomhusmiljö (buller, fukt, mögel, radon m.m.) Företagets hyresgäster har tillsammans en stor påverkan på miljön genom sitt utnyttjande av lägenheterna och sina olika livsstilar. MILJÖASPEKTER Verksamhetens miljöaspekter finns samlade i ett miljöaspektregister där bedömning och identifiering av de betydande miljöaspekterna har gjorts. Våra betydande miljöaspekter bedöms vara: Utsläpp av partiklar, koldioxid och kolväten vid transporter och användning av maskiner Projekt och entreprenader Miljöaspektsregistret revideras minst en gång årligen.

4 POLICY OCH ORGANISATION FRIBO har antagit en miljö- och kvalitetspolicy som uttrycker våra ambitioner med ledningsarbetet. Nuvarande policy antogs av styrelsen och bedöms årligen i samband med ledningens genomgång. MILJÖ- OCH KVALITETSPOLICY: Vi på Fristadbostäder AB skall bedriva vår verksamhet så att vi ser till att miljöhänsyn tas och god kvalitet upprätthålls i alla led, från projektering och produktion till förvaltning och rivning. Vi skall i all vår verksamhet bedriva ett ständigt förbättringsarbete, samt förebygga föroreningar till luft, vatten och mark. Vi skall hushålla med resurser och använda bästa möjliga teknik så att naturtillgångar nyttjas effektivt, samt i första hand välja material som inte skadar människor, djur eller natur. Vi skall i all verksamhet följa gällande lagstiftning och övriga krav som vi berörs av. Vi skall kontinuerligt öka våra medarbetares, leverantörers och kunders miljö- och kvalitetsmedvetenhet, inspirera till ett personligt engagemang och därigenom gemensamt skapa förutsättningar för en miljöanpassad förvaltning med god kvalitet. Policyn har kommunicerats till samtliga anställda, styrelsen samt entreprenörer. Den finns tillgänglig på företagets hemsida. ORGANISATION OCH SAMVERKAN Företagets VD Kjell-Ove Sethson har det övergripande ansvaret för kvalitets- och miljöarbetet och ledningssystemet. FRIBO har också utsett en miljöansvarig Bengt Söderlund - som ansvarar för det operativa kvalitets- och miljöarbetet. Alla medarbetare förväntas emellertid ta sin del av ansvaret för företagets kvalitets- och miljöarbete. Samarbete i miljöfrågor sker inom Miljönätverket Sjuhärad där följande företag ingår: Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder, Fristadbostäder AB, Stubo AB, Vårgårda Bostäder AB och Tranemobostäder AB. Miljönätverket Sjuhärad har byggt upp ett gemensamt integrerat ledningssystem som finns tillgängligt via miljönätverkets hemsida (7miljö.se). Här finns även FRIBOs egna interna rutiner och hjälpdokument tillgängliga. Miljönätverket har träffats vid flera tillfällen i olika konstellationer. De miljöansvariga i bolagen har regelbundna träffar. Interna revisioner utförs av Miljönätverket Sjuhärads revisionsgrupp. INTERNT MILJÖPRIS Varje år på Nobeldagen, den 10 december, uppmärksammas en smart och innovativ lösning på ett stort eller litet miljöproblem inom bolaget genom det egeninstiftade: Alfred Nobels alternativa Miljöpris. Genom att lyfta fram nytänkande och bra saker som vi genomför i organisationen skapar vi ett engagemang och en stolthet för vad vi åstadkommer inom miljöarbetet på FRIBO utdelades priset för den kemikaliefria fasad- och glasrengöringen med ultrarent vatten. INFORMATION OCH UTBILDNINGAR Under året har flera utbildnings- och informationstillfällen ägt rum vid personal- och gruppmöten. Ledningens genomgång har hållits vid ett tillfälle under året ( ). Miljö finns som en fast punkt på agendan för styrelsemöten. Personalens genomgång hölls

5 MÅL OCH RESULTAT Policyns vision och ledningssystemets krav på ständig förbättring förverkligas genom att företaget ställer upp övergripande och detaljerade mål. Målen är även kopplade till de betydande miljöaspekterna. Åtgärder som skall säkerställa att målen nås finns samlade i en årlig handlingsplan med ansvarsfördelning och tidsangivelser. De detaljerade mål som omfattar förbrukningar presenteras i denna miljöredovisning, övriga återfinns med avstämningar i dokumentet Detaljerade mål. FRIBO skall: MÅL medverka till minskade förbrukningar (energi, vatten och avfall) i alla fastigheter. förbättra inköps- och upphandlingsprocesserna för att bl.a. minska kemiska produkters påverkan på miljön. förbättra vår interna och externa kommunikation. förbättra inomhusmiljön för våra hyresgäster. öka kvalitets-, miljö- och arbetsmiljömedvetenheten genom utbildning, information, samt genom leverantörs- och entreprenörskrav. förbättra bolagets arbetsmiljöarbete. ÅTGÄRDER SOM HAR GENOMFÖRTS UNDER ÅRET Kontinuerligt utbyte av blandare och toaletter till snålspolande. Installation av fler värmeloggar för intrimning av värmesystem. Utbyte av äldre kylskåp till nyare, mer eleffektiva och med bättre köldmedia. Helt ny hemsida. Bytt till el med Bra Miljöval (0% CO 2- utsläpp). Utbyte av fönster (till 2+1-glas med lågt u-värde) i samtliga lägenheter i Borgstena. Övergång till fönster- och fasadtvätt med ultrarent vatten. Arbetet med utveckling av utebelysning, samt utbyte till energisnålare lampor har inletts. Utrett vattenförbrukningen per vattenmätare. Tagit fram kontinuitets- och utrymningsplan för kontor och bovärdslokal. Tagit fram och följt upp personliga hälsoprofiler för all personal. Påbörjat arbetet med förbättring av inomhusklimatet på Åsboplan och Prästaskogen (klimatloggar mm). Påbörjad övergång till KRAV-märkta produkter. Påbörjat nybyggnation av två fastigheter med 44 lägenheter på Åsbovägen. Vi har gjort en genomlysande riskanalys av hela verksamheten, vilket har utmynnat i en internkontrollplan. Under året har olika arbetsgrupper inom miljönätverket arbetat med att revidera existerande styroch hjälpdokument, samt ta fram nya för de delar som saknats i ledningssystemet.

6 AKTUELLT INFÖR NÄSTA ÅR Under 2014 kommer miljörevision att genomföras av revisorer från SP Certifiering. Minst två interna revisioner kommer att utföras av Miljönätverket Sjuhärads revisionsgrupp. Fortsatt arbete med att ständigt förbättra vårt ledningssystem. Fortsatt utbyte av kyl/frys/sval till nyare, energisnålare modeller. Kontinuerligt utbyte av blandare och toaletter till snålspolande. Slutföra arbetet med förbättring av inomhusklimatet på Åsboplan och Prästaskogen. Utreda orsaker och möjliga åtgärder i de byggnader som har högst energiförbrukning Renovera cirka 90 st badrum avseende ytskikten. Nya plåttak på Sik. Nytt tak, fasad och isolering på Tärnavägen 2, samt installation av solcellspaneler för egenproduktion av el. Utbyte av tvättstugeutrustning på Ringvägen, Tärnavägen 2 och A-huset i Borgstena. Fortsatt utveckling av utebelysningen. Upprätta avtal med extern entreprenör och utbilda all personal i krisstöd. Information till hyresgästerna om brandskydd och brandvarnare. Fortsatt byggnation på Åsbovägen. RESULTAT/AVSTÄMNINGAR 1998 och 2004 utgjorde referensår för tidigare mål och redovisas därför. Förbrukningen för uppvärmning, varmvatten och el redovisas per kvadratmeter uttryckt i Atemp (tempererad area). Vattenförbrukningen i BOA+LOA (bostads- och lokalarea). Förbrukningen vid värmeproduktion är dessutom energiindexkorrigerad för att jämförelse skall kunna göras år för år. I slutet av redovisningen jämförs resultaten med nyckeltal från SABO, SCB och genomsnittet för Miljönätverket Sjuhärad (föregående år). Vi redovisar inte längre avfall och återvinning eftersom vi dels har mycket liten möjlighet att påverka detta, dels har vi för dåligt mätetal (volym). UTHYRNING Eftersom vissa av företagets förbrukningssiffror vägs mot uthyrningsbar och uthyrd yta, redovisas även dessa uppgifter här. För att ge en bra bild av företagets miljöprestanda redovisas mätetalen för vatten i förhållande till uthyrningsgraden (baserad på antal lägenheter) för bostäder under året. Lägenheter med kallhyra räknas inte med i arean när det gäller energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten. Uthyrningsbar yta lägenheter, m² BOA Uthyrningsbar yta lokaler, m² LOA Uthyrningsbar yta totalt, m² BOA+LOA Uthyrningsbar yta totalt, m² Atemp Uthyrningsbar yta totalt exkl kallhyra, m² A temp Uthyrningsgrad, % (BOA) 99,7% Uthyrd yta, m² BOA+LOA Antal lägenheter 521 Antal lokaler 14

7 ENERGIFÖRBRUKNING, UPPVÄRMNING OCH VARMVATTEN Mål nr Detaljerat mål Mätetal Resultat DF1-1 Energiförbrukning för uppvärmning och varmvatten skall senast 2020 uppgå till max 110 kwh/m 2. Energiindexkorrigerad förbrukning kwh/m 2 (A temp) 112 kwh/m 2 Den totala energiindexkorrigerade energiförbrukningen för uppvärmning och varmvattenproduktion har minskat med 636 MWh, vilket motsvarar 11,7% under perioden Energiförbrukningen i kwh/m² har även den minskat med 11,7%. Den förhöjda förbrukningen under 2009 beror främst på injusteringsproblem av värmen på Åsboplan (renovering). Detta har även påverkat siffrorna för Vi har fortfarande en mycket liten del oljeuppvärmning i Borgstena under 2-3 veckor varje sommar (ca 1,3 m3 per år). Vi kommer att utreda om denna kan ersättas med annan uppvärmning. ELFÖRBRUKNING Den totala elförbrukningen har under perioden minskat med 33 MWh, vilket motsvarar en minskning med 7,5%. Förbrukningen i kwh/m² har även den minskat med 7,5%. Ökningen av elförbrukningen kan till stor del tillskrivas arbetet med renoveringen av Åsboplan. Ökningen under 2012 kan till viss del tillskrivas den omfattande renoveringen av 28 lägenheter på Ringvägen. Vi kan i dagsläget inte särskilja fastighetselen från elförbrukningen för uppvärmning, varför denna uppdelning har schabloniserats. Ny elleverantör har upphandlats under 2013 och nytt elavtal med Bra Miljöval gäller från Total elförbrukning, kwh/m 2 (A temp )

8 VATTENFÖRBRUKNING Mål nr Detaljerat mål Mätetal Resultat DF1-2 Minska vattenförbrukningen till max 1200 Liter per m 2 uthyrd yta 1172 liter/m 2 liter/m 2 till (BOA+LOA) Den totala vattenförbrukningen har under perioden minskat med m 3, vilket motsvarar en minskning med 12,1%. Förbrukningen i liter/m² har minskat med 161 liter, dvs en minskning med 12,1%. Den uthyrningsgradsjusterade förbrukningen har minskat med 166 liter, dvs 12,4%. Minskningen innebär även att belastningen på avloppsreningsverk och utsläppen av övergödande ämnen till vatten minskat. Vi arbetar aktivt för att minska vattenförbrukningen genom ett kontinuerligt utbyte till vattenbesparande armaturer, samt utbyte av äldre tvättmaskiner till nyare Vattenförbrukning, liter/m 2 (BOA+LOA) KÖLDMEDIER Om man jämför med 1998 har den totala mängden köldmedier minskat med 15,2 kg, dvs 37%. Mängden HCFC har minskat med 80% under samma period. Användningen av CFC avslutades under Löpande byter vi ut kyl/frys mot nyare mer miljövänliga modeller, vilket innebär mindre elförbrukning och mindre aggressiva köld-medier i våra bostäder. Kyl/frys/sval ingår inte i sammanställningen.

9 Transporter och tjänsteresor Förbrukningen av fossilt drivmedel för servicebilar (liter per mil) har minskat fr.o.m. årsskiftet 2007/2008, något som främst kan tillskrivas inköpet av två biogasbilar. Under 2013 låg vi på en genomsnittlig förbrukning av 0,58 liter/mil (fossilt bränsle). Tyvärr har andelen förbrukad biogas minskat något. Under 2013 genomfördes vissa åtgärder för detta, vilket givit att biogasförbrukningen ökade 16% Det totala antalet körda mil har minskat med 19% till mil jämfört med Höjningen under åren beror på verksamhetsstödet till skolorna. TRANSPORTER OCH MOTORREDSKAP Bolaget förfogar över fyra tjänstebilar (varav två är biogasbilar). 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Fossilt bränsle, liter/mil Drivmedelsförbrukning för maskiner och redskap Den totala mängden förbrukade fossila drivmedel för maskiner och motorredskap har ökat med 24% från 2009, något som främst får tillskrivas dels verksamhetsstödet för kommunens skolor och förskolor, dels de väldigt snörika vintrarna (undantaget 2011). Bolaget har sex stycken större traktorer och trädgårdstraktorer Drivmedelsförbr, maskiner & redskap, liter Alkylatbensin Diesel Bensin

10 JÄMFÖRELSE OCH ANALYS Atemp för energi & el, BOA+LOA för vatten. År Energi (kwh/m 2 ) El (kwh/m 2 ) Vatten (liter/m 2 ) SABO * SCB/Energimynd. # Miljönätverket FRIBO FRIBO Energiförbrukningarna (ej el) är värmeindexkorrigerade * Energi & el från Skåneinitiativet. Energi omräknat från BOA+LOA till Atemp (faktor 0,85) # Vattenförbrukning från 2011 Vattenförbrukning är uthyrningsgradsjusterad. Som framgår av siffrorna ovan, så ligger FRIBO på låga eller mycket låga nivåer när det gäller samtliga förbrukningar. KOLDIOXIDUTSLÄPP Våra utsläpp av koldioxid går stadigt nedåt hade vi en topp som beror på att vintern både i början och slutet av året var onormalt kall, vilket innebar att fjärrvärmeleverantören fick öka andelen oljeeldning, samt att vi förbruka mer fossilt bränsle för snöröjningen. Den stora nedgången under 2013 beror till största delen på att vi nu har miljömärkt el. Jämfört med 2009 har vi minskat våra koldioxidutsläpp med 233 ton (74%) Koldioxidutsläpp per lägenhet (kg)

11 RAPPORTERADE AVVIKELSER, TILLBUD MM Avvikelser, egen verksamhet Avvikelser, revisioner Tillbud Förbättringsförslag 2 4 Kundklagomål 1 1 Totalt Andelen rapporterade avvikelser från egen verksamhet är lite låg, även om vi ser en uppgång under Det löpande arbetet med ledningssystemet och ständiga förbättringar är väldigt beroende av denna rapportering. LAGKRAV OCH EFTERLEVNAD Den lagstiftning som berör företagets verksamhet finns specificerad i nätverkets lagförteckning. Denna uppdateras löpande och en lagbevakningstjänst finns att tillgå. Företagets verksamhet berörs även av lokala, kommunala krav, branschöverenskommelser och regionala krav. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd FRIBO har för närvarande inga verksamheter som är anmälningspliktiga enligt Miljöbalken. Kemiska produkter FRIBO hanterar ett stort antal olika kemiska produkter, men det rör sig i de flesta fall om begränsade mängder. Undan för undan har vi fasat ut de farligaste kemiska produkterna och ersatt dem med mindre skadliga, samt minskat det totala antalet produkter. Köldmedier För att förhindra nedbrytningen av det skyddande ozonskiktet i atmosfären finns en rad lagar och förordningar som reglerar hanteringen av köldmedier. FRIBOs fastigheter inhyser inga aggregat som tillsammans innehåller minst 3 kg köldmedium och därmed är kontrollpliktiga. Avfall och producentansvar Alla hushåll har tillgång till fastighetsnära återvinningsstationer för källsortering. FRIBO har tillstånd för egentransport av farligt avfall som uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet. Transportdokument skrivs och signeras vid alla transporter av farligt avfall, oavsett om transporten utförs i egen regi eller inte. Fristad, Per Östlund Verksamhetssamordnare, Miljönätverket Sjuhärad per.ostlund@stubo.se

12

Miljöredovisning 2012

Miljöredovisning 2012 Miljöredovisning 212 1 Oljeförbrukning, m 3 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1998 24 27 28 29 21 211 212 Vårt miljöarbete ger resultat! Redovisning av arbetet med ledningssystemet under verksamhetsåret 211 Stubos miljöarbete

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 MILJÖPÅVERKAN

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 MILJÖPÅVERKAN REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fristadbostäder AB:s (härefter FRIBO) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001:2004

Läs mer

Stubo AB Miljöredovisning 2013. Miljöredovisning 2013 --- 1 ---

Stubo AB Miljöredovisning 2013. Miljöredovisning 2013 --- 1 --- Miljöredovisning 2013 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2013 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2014

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 --- 2 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001 och

Läs mer

Miljöredovisning 2012

Miljöredovisning 2012 Miljöredovisning 212 9 Oljeförbrukning, m 3 8 7 6 5 4 3 2 1 24 25 26 27 28 29 21 211 212 Vårt miljöarbete ger resultat! Sida 2 (11) Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 212 Vårgårda Bostäders

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2011

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2011 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 211 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141. Certifieringsrevision

Läs mer

STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010

STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010 STUBO AB MILJÖREDOVISNING 2010 Redovisning av arbetet med ledningssystemet under verksamhetsåret 2010 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001:2004.

Läs mer

Miljöredovisning 2016

Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 1 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Miljöredovisning 2014 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 1 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2014 Fastighets ABs (härefter kallad ) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2011

Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 2011 Redovisning av miljöarbetet under verksamhetsåret 211 Vi på Vårgårda Bostäder AB (härefter VBAB) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141 och arbetar aktivt att

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2010

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2010 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 21 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO 141. Certifieringsrevision

Läs mer

Miljöredovisning 2015

Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2015 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2008 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders (Bollebo) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2007

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2007 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 27 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders (Bollebo) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO 141.

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning Miljöredovisning 2015 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2015 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016

REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Miljöredovisning 2016

Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

2017 MILJÖREDOVISNING 2017

2017 MILJÖREDOVISNING 2017 2017 MILJÖREDOVISNING 2017 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2017 Vårgårda Bostäders (härefter VBAB) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

FRIBO ÄR: MILJÖ I I 6

FRIBO ÄR: MILJÖ I I 6 MILJÖ I I 6 FRIBO ÄR: REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2016 Fristadbostäder AB:s (härefter FRIBO) miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2016 --- 1 --- --- 2 --- Miljöredovisning 2016 Miljöredovisning 2016 REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2014

TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2014 TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2014 VD har ordet Tranemobostäder AB är sedan 2001 certifierade enligt miljöledningsstandarden

Läs mer

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2006

STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2006 STIFTELSEN BOLLEBYGDS HYRESBOSTÄDER MILJÖREDOVISNING 2006 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäders miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden SS-EN ISO 14001. Certifieringsrevision

Läs mer

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning

Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning Miljöredovisning Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder Miljöredovisning 2015 Miljöredovisning 2017 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2017 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo)

Läs mer

Miljöredovisning 2017

Miljöredovisning 2017 Miljöredovisning 2017 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2017 Stubos miljöarbete uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden ISO

Läs mer

Miljöredovisning 2018

Miljöredovisning 2018 --- 1 --- REDOVISNING AV ARBETET MED LEDNINGSSYSTEMET UNDER VERKSAMHETSÅRET 2018 Stiftelsen Bollebygds Hyresbostäder (Bollebo) uppfyller de krav som ställs i den internationella miljöledningsstandarden

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Förvaltningsberättelse, ledamöter, organisation mm... 5. Väsentliga förhållanden och händelser... 6-7. Fem års utveckling, tabell/diagram...

Förvaltningsberättelse, ledamöter, organisation mm... 5. Väsentliga förhållanden och händelser... 6-7. Fem års utveckling, tabell/diagram... Fribo Årsredovisning 2011 2 Innehållsförteckning VD har ordet... 4 Förvaltningsberättelse, ledamöter, organisation mm... 5 Väsentliga förhållanden och händelser... 6-7 Fem års utveckling, tabell/diagram...

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS!

VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! VÄLKOMMEN TILL TRIFFIQS VERKSAMHETSSYSTEM - TVS! Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion till miljö & kvalitetsledningssystemet och beskriver dess uppbyggnad. INTRODUKTION TVS står för TriffiQs

Läs mer

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät

SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät 2013-10-04 SABOs miljörapport utifrån 2012 års miljöenkät SABOs miljöenkät 2012 har besvarats av 176 SABO-företag. Det motsvarar 61 % av företagen. Det är i större utsträckning de medelstora och stora

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2012

MILJÖREDOVISNING 2012 MILJÖREDOVISNING 2012 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

MILJÖREDOVISNING 2013

MILJÖREDOVISNING 2013 MILJÖREDOVISNING 2013 Ernst Rosén AB har varit verksamt i fastighetsbranschen i 60 år och är ett stabilt familjeföretag i fjärde generation. Vår affärsidé är att ständigt utveckla våra fastigheter mot

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning Hållbarhetsredovisning 2017 VD har ordet Tranemobostäder AB är sedan 2001 certifierade enligt miljöledningsstandarden ISO 14001 och tillsammans med personalen har vi arbetat fram etiska riktlinjer och

Läs mer

Välkommen till NMTs miljöledningssystem

Välkommen till NMTs miljöledningssystem Välkommen till NMTs miljöledningssystem Presentationsslingan Denna presentationsslinga fungerar som en introduktion och handbok till NMTs miljöledningssystem. Här beskrivs ledningssystemets uppbyggnad.

Läs mer

HÅLLBARHETS REDOVISNING 2015

HÅLLBARHETS REDOVISNING 2015 TranemoBostäder Hyreshus i markplan, parhus och våningshus runt om i Tranemo kommun HÅLLBARHETS REDOVISNING 2015 VD har ordet Tranemobostäder AB är sedan 2001 certifierade enligt miljöledningsstandarden

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2994 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam.

Främst skrivande journalist. Även foto och redigering. Arbetar i gränslandet mellan journalistik och reklam. Miljöutredning för: Företag/verksamhet:_StormStyrka Gatuadress:_Syrengården 51 Postadress:_424 39 ANGERED Miljöansvarig:_Karin Storm Tel:_031-330 21 55 Verksamheten Vår verksamhet kan kortfattat beskrivas

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning Hållbarhetsredovisning 2016 VD har ordet Tranemobostäder AB är sedan 2001 certifierade enligt miljöledningsstandarden ISO 14001 och tillsammans med personalen har vi arbetat fram etiska riktlinjer och

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Miljö- och arbetsmiljöredovisning 2006

Miljö- och arbetsmiljöredovisning 2006 M I L J Ö - O C H A R B E T S M I L J Ö R E D O V I S N I N G 2 4 Miljö- och arbetsmiljöredovisning 26 1 M I L J Ö - O C H A R B E T S M I L J Ö R E D O V I S N I N G 2 4 V E R K S A M H E T E N I K O

Läs mer

SABOs miljörapport 2013 2014-09-30

SABOs miljörapport 2013 2014-09-30 SABOs miljörapport 2013 2014-09-30 SABOs miljörapport 2013 SABOs miljörapport baseras på den årliga miljöenkäten som skickas ut varje år till alla SABOs medlemsföretag. Trender i årets miljöenkät: solceller,

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01

KRAVSTANDARDEN. Svensk Miljöbas 2006-01-01 KRAVSTANDARDEN Svensk Miljöbas 2006-01-01 Svensk Miljöbas Kravstandard Publicerad: 2005-12-05 Status: Gällande Gäller from: 2006-01-01 Dokumenttyp: Systemdokument Innehållsförteckning 1. Krav på verksamheter

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

MILJÖ REDOVISNING 2014

MILJÖ REDOVISNING 2014 MILJÖ REDOVISNING 214 MILJÖPOLICY Ernst Rosén beaktar fastighetsförvaltningens miljöpåverkan i alla löpande och långsiktiga beslut. Vi åtar oss att följa lagar och andra krav. Vi arbetar kontinuerligt

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010

för en bättre miljö Cramo instant ab 2010 för en bättre miljö Cramo Instant AB I de lokaler vi hyr ut är det inte möjligt att styra energiförbrukningen hos våra hyresgäster. Vad vi däremot kan göra för att minska den är att i större utsträckning

Läs mer

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el.

Figur 1 Av den totala elförbrukningen utgörs nästan hälften av miljömärkt el, eftersom några av de stora kontoren använder miljömärkt el. KLIMATBOKSLUT Det är dags att summera 2013 års klimatinventering. Tyréns årliga klimatinventering baseras på den internationella beräkningsstandarden The Greenhouse Gas Protocol. 1 Miljömässiga dimensionen

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer

Allmänt om vårt miljöarbete

Allmänt om vårt miljöarbete Elutveckling AB 1 Allmänt om vårt miljöarbete Miljö ingår som en integrerad del i vårt ledningssystem. Vi genomgår för närvarande miljöutbildning inom EIO-Q Ledningssystem och avser att certifiera oss

Läs mer

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet 29 M I L J Ö R E D O V I S N I N G MILJÖ- OCH arbetsmiljöredovisning 24 Ernst Rosén är ett stabilt familjeägt bolag som varit verksamt i fastighetsbranschen i snart 6 år. Vår affärsidé är att tillhandahålla

Läs mer

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande miljöarbete. TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle 2014 Hälsofrämjande miljöarbete TioHundra AB värnar om ett hållbart samhälle Det finns en stark koppling mellan hälsa och miljö. I TioHundra AB jobbar vi med båda. Redan 2007 miljöcertifierades hela TioHundra

Läs mer

FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ

FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ FÖRETAGSORGANISATION MILJÖ Företag Namn Gunnar Perssons Grävmaskins AB Adress Bergstena Sjölyckan Postnr o postadress 441 92 ALINGSÅS Telefon kontor 0322 63 50 40 Telefax 0322 63 50 40 Miljöansvarig Upplåtaransvar

Läs mer

Vägledning för inrapportering till Skåneinitiativet

Vägledning för inrapportering till Skåneinitiativet Vägledning för inrapportering till Skåneinitiativet Version 1.0 Handledning Den här handledningen ska fungera som ett stöd för dig som är kontaktperson vid inrapportering av data till Skåneinitiativet.

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM Version: 10

MILJÖLEDNINGSSYSTEM Version: 10 er 1 (6) er 5,6 innebär er som har stor. Alla siffror är hämtade från statistik för 2011 om inget annat anges. L= Lagkr finns = ålsatt i mål och handlingsplan för VF år 2012 Följande er har identifierats

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006

Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 1 BESLUT 2003-12-18 Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola 2004-2006 Malmö högskolas miljöråd har under hösten tagit fram ett förslag till Handlingsplan för miljöarbetet vid Malmö högskola.

Läs mer

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret

Miljöbokslut. Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret Miljöbokslut 2017 Av verksamheten vid Gatu- och fastighetskontoret 2018-09-12 INLEDNING År 2017 blev ett miljöintensivt år för Gatu- och fastighetskontoret. Under året bestämde vi oss för att införa ett

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6)

Klimatrapport 2012. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Klimatrapport 2012 Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se 1 (6) Företagsuppgifter Radisson Arlandia Hotel AB, kontaktperson är Maria Wiklund Denna rapport täcker verksamhetsåret 2012

Läs mer

Waldmann Ljusteknik AB

Waldmann Ljusteknik AB Miljöberättelse 2015 Waldmann Ljusteknik AB Skebokvarnsvägen 370 124 50 BANDHAGEN Org. nr: 556113-3447 Tfn: 08-99 03 50, fax: 08-99 16 09 E-post: info-se@waldmann.com Hemsida: www.waldmann.com VD/Miljöansvarig:

Läs mer

Strategi för energieffektivisering 2011-2020

Strategi för energieffektivisering 2011-2020 Samhällsbyggnadsförvaltningen Strategi för energieffektivisering 211-22 Förslag 211-3-31 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesanalys... 4 Byggnader... 4 Area... 4 Energianvändning... 5 Kostnad...

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013)

Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Svensk Miljöbas kravstandard (3:2013) Utfärdare Revisorer Verksamheter Antagen den 22 november 2013 Innehåll Inledning... 4 Utfärdare... 4 Revisorer... 4 Verksamheter... 4 Definitioner och begrepp i standarden...

Läs mer

ÅRS- OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING

ÅRS- OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2017 ÅRS- OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING INNEHÅLL Redovisning av hållbarhetsarbetet under verksamhetsåret 2017...4 Vad är hållbarhet?...4 Varför en hållbarhetsredovisning?...5 Hållbar verksamhet...6 Inriktning

Läs mer

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt

Miljöplan Datum 2011-05-18 Sida 1 av 5 Projekt Sida 1 av 5 Innehåll 1 Inledning sida 1 2 Omfattning sida 1 3 Projekt information sida 2 4 Miljöpolicy sida 2 5 Miljöaspekter sida 2 6 Lagar och andra krav sida 3 7 Projektorganisation sida 3 8 Utbildning

Läs mer

minskad förbrukning av EL

minskad förbrukning av EL minskad förbrukning av EL MILJÖPLAN för Viggbygärdet 2011-2016 Täby 2011-09-20 minskad förbrukning av EL Viggbygärdet består av sex fastigheter och har en yta av xxx m². På området bor ca 650 personer

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

INNEHÅLL Finansiell rapport...64 Förvaltningsberättelse...46

INNEHÅLL Finansiell rapport...64 Förvaltningsberättelse...46 ÅRS- OCH HÅLLBARHETSREDOVISNING 2018 INNEHÅLL Redovisning av hållbarhetsarbetet under verksamhetsåret 2018...4 Vad är hållbarhet?...4 Årets nyord 2018 Flygskam...5 Hållbar verksamhet...6 Inriktning och

Läs mer

SABOs miljörapport 2014

SABOs miljörapport 2014 2015-09-14 SABOs miljörapport 2014 SABOs miljörapport baseras på den miljöenkät som skickas ut varje år till alla SABOs medlemmar. Trender i 2014 års miljöenkät solceller, förnybar el och tjänstecyklar.

Läs mer

Ledningens miljögenomgång Primärvården

Ledningens miljögenomgång Primärvården 1 Ledningens miljögenomgång 28-3-5 Protokoll Närvarande: AnnCharlotte Frank-Lindgren, Håkan Lindgren, Jan Stålhammar, Karin Stenbrink, Karin Andersson, Annika Gudmundsson, Torun Hall, Elisabet Wennström,

Läs mer

Energimål i fokus Norra Djurgårdsstaden

Energimål i fokus Norra Djurgårdsstaden Energimål i fokus Norra Djurgårdsstaden Mats Nissling Projektchef Region Boende Stockholm 2011-01-25 1 Innehåll NCC s miljöstrategi NCC s energimål bostäder NCC s energimål kontor Energiåtgärder i Norra

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd

Kravstandard. Järfälla kommuns Miljödiplomering. Fastställd 20101207 Kravstandard Järfälla kommuns Miljödiplomering Fastställd 2010-12-07 1. ALLMÄNT 3 2. GRUNDLÄGGANDE KRAV 3 3. MILJÖANSVARIG 3 4. MILJÖUTREDNING 3 5. MILJÖPOLICY OCH MILJÖPLAN 4 6. RUTINER OCH/ELLER

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY

LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ. Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY LEDNINGSSYSTEM FÖR MILJÖ Norbergstrappan AB:s Miljöledningssystem enligt EN ISO 14001:2004 MILJÖPOLICY NORBERGSTRAPPAN AB 2 Företagsfakta Företagsnamn: Norbergstrappan AB Företagsadress: Svarvargatan 22,

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer