god hälsa tillika arbetsmiljöpolicy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "god hälsa tillika arbetsmiljöpolicy"

Transkript

1 Eskilstuna kommun Riktlinje för god hälsa tillika arbetsmiljöpolicy Riktlinjen är antagen av kommunstyrelsen den 10 augusti 2011 och ersätter Riktlinjer för arbetsmiljö och rehabilitering, antagna av kommunstyrelsen 2005.

2 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA Innehållsförteckning Riktlinje för god hälsa inom Eskilstuna kommun Sidan Värdegrund 1 Riktlinje Ansvar 1 2 God hälsa på jobbet 2 Bilagor 1. Ansvar/delegation i arbetsmiljöarbetet 5 2. Systematiskt arbetsmiljöarbete 9 3. Anvisning vid rehabilitering Processbeskrivning över rehabiliteringsarbetet Anvisning vid alkohol- och drogmissbruk på arbetsplatsen Anvisning för ersättning vid hot och våld 21

3 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 1 Riktlinje för god hälsa i Eskilstuna kommun Denna riktlinje ersätter riktlinjer för arbetsmiljö och rehabilitering, antagna av kommunstyrelsen i mars Värdegrund Visionen och organisationens värden är utgångspunkten för både chefer och medarbetare i kommunen. Invånar- kund- och brukarfokus är vägledande för all verksamhet i kommunen och det yttersta syftet med arbetsinsatserna. Med gemensam kraft skapas en bra organisation med möjligheter att erbjuda kommuninvånarna en samhällsservice av god kvalitet. Uppdraget utförs med respekt och helhetssyn. ORGANISATIONENS VÄRDEN Invånar-, kund- och brukarfokus Helhetssyn Respekt Professionalism Tydlighet Genom att kommunen systematiskt arbetar med att planera, genomföra och följa upp insatser som främjar hälsan och utvecklar arbetsmiljön bidrar detta till organisationens möjlighet att leva upp till sin värdegrund och nå visionen. Denna riktlinje som inkluderar områdena hälsofrämjande arbete, systematiskt arbetsmiljöarbete och rehabilitering gäller hela kommunen och är samtidigt kommunens arbetsmiljöpolicy.

4 2 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA Ansvar God hälsa på arbetsplatsen Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Varje nämnd eller styrelse ska sätta övergripande mål och skapa förutsättningar för ett långsiktigt hälsofrämjande arbete. Varje ledare har utifrån målen ansvar för ett hälsofrämjande och systematiskt arbetsmiljöarbete. Chefer är i sitt ledarskap även förebilder när det gäller hälsa och är kulturbärare av ett öppet, ärligt och kommunikativt arbetsklimat. Eskilstuna kommuns övergripande mål är god hälsa på arbetsplatsen. En viktig faktor i en hälsofrämjande arbetsmiljö är att den kännetecknas av ett öppet klimat med högt i tak. Hälsofrämjande arbetsplatser skapas genom alla medarbetares delaktighet och ansvarstagande kring såväl arbetsuppgifter och arbetsmiljö som den egna hälsan. På arbetsplatsen ska en välfungerande verksamhet förenas med ett hållbart arbetsliv, vilket innebär balans mellan arbete och fritid. Det är därför av största vikt att främja medarbetarnas hälsa genom att uppmuntra och stödja medarbetaren att ta ansvar för att bibehålla och förbättra den egna hälsan. Arbetsmiljöarbetet i Eskilstuna kommun skall omfatta all verksamhet och medarbetarnas totala arbetssituation där både fysiska, psykiska, organisatoriska och sociala aspekter ska finnas med. Det innebär att vi aktivt skall arbeta med aktiviteter som främjar medarbetarnas hälsa, arbetsglädje och effektivitet samt arbeta med att minimera riskerna för ohälsa, olycksfall, arbetsskador och tillbud. Målet är att ingen ska drabbas av ohälsa eller skador på grund av sitt arbete i Eskilstuna kommun. Arbetsplatser inom Eskilstuna kommun ska vara alkoholoch drogfria. Arbetsplatser inom Eskilstuna kommun ska kännetecknas av öppenhet och vara fria från diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier. Samverkan och systematik Dialog och samverkan på organisations-, arbetsplats- och individnivå har en central roll i Eskilstuna kommuns systematiska arbetsmiljöarbete och regleras i samverkansavtalet. Arbetsmiljöarbetet skall bedrivas systematiskt och förebyggande genom uppföljning av lag och myndighetskrav, identifiering av frisk- och riskfaktorer, långsiktig planering och vid behov omedelbara åtgärder. Insatser skall alltid följas upp.

5 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 3 Åtgärda ohälsa Medarbetare som ändå drabbas av ohälsa eller skador ska erbjudas rehabilitering där främsta målet är återgång i eget arbete, utan eller med anpassning. Medarbetare ska medverka till god hälsa på arbetsplatsen genom att Ta ansvar för den egna hälsan och den egna arbetsmiljön. Bidra till att skapa arbetsglädje, trivsel och yrkesstolthet. Verka för att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön. Följa gällande regler och instruktioner. Utöver medarbetaransvaret ska chefer Ta ansvar för att identifiera frisk- och riskfaktorer samt kontinuerligt förbättra arbetsplatsens arbetsmiljö. Säkerställa att medarbetare är medvetna om risker och har tillräcklig kompetens och information för att arbetet skall ske säkert och i en god arbetsmiljö. Följa gällande rutiner inom rehabilitering och systematiskt arbetsmiljöarbete.

6 4 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA

7 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 5 Ansvar/delegation i arbetsmiljöarbetet Syfte Syftet med delegationen av arbetsmiljöfrågorna är att klargöra ansvarsfördelningen och att frågorna beaktas och åtgärdas fortlöpande i verksamheterna. Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar Arbetsmiljölagen (AML) ålägger arbetsgivare och medarbetare att tillsammans arbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Ansvaret för arbetsmiljön är dock arbetsgivarens. I kommunen utgår arbetsmiljöansvaret från Kommunfullmäktige - kf. När kf fördelar verksamheten på nämnderna fördelas också arbetsmiljöuppgifterna. Nämnderna ansvarar för att arbetsmiljölagen och föreskrifterna för arbetsmiljön följs i nämndernas verksamhet. Nämnden ger förvaltningschefen i uppdrag att fördela uppgifter så långt ut i organisationen att systematiskt arbetsmiljöarbete kan drivas på arbetsplatserna på alla nivåer i förvaltningen och att tillräckliga befogenheter, resurser, kunskaper och kompetens följer med. Delegering av arbetsmiljöarbetsuppgifterna kan ske från förvaltningschef till chefer på övriga nivåer och kopplas då till personal- och verksamhetsansvaret. Varje chef är på sin nivå ansvarig för beslut och verkställighet i samtliga verksamhetsoch arbetsmiljöfrågor och ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att medarbetarna utsätts för ohälsa, olycksfall, diskriminering eller trakasserier i arbetet. Delegationen ska ske skriftligt. Den som har arbetsuppgifterna ska också ges befogenheter och resurser för uppdraget. Det är viktigt att ge möjlighet till kompetensutveckling inom området. Kommunen erbjuder kontinuerligt utbildningar i ämnet för chefer och fackliga representanter. Medarbetarnas arbetsmiljöansvar Medarbetarna har enligt arbetsmiljölagen att gemensamt med arbetsgivaren verka för en god arbetsmiljö. Även i kommunens samverkansavtal fastslås den enskildes eget ansvar. Medarbetarna ska också följa arbetsmiljöföreskrifter, använda skyddsutrustning och så vidare. Om det inte sker kan det vara grund för omplacering eller i förlängningen uppsägning.

8 6 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 1 Delegation Delegering från nämnd till förvaltningschef innebär att: Organisera arbetsmiljöarbetet på förvaltningen vad avser planering, ledning och uppföljning. I lednings- och samverkansgrupp följa upp arbetsmiljöarbetet på förvaltningen minst en gång per år. Uppföljningen ska avse sammanställning av arbetsskador, sjukfrånvaro, rehabiliteringsåtgärder och enheternas övriga insatser och behov i frågan. Se till att delegationerna kontinuerligt revideras. Se till att åtgärda brister i arbetsmiljön där delegation inte skett till annan chef. Skriftligt returnera delegation till nämnd vid behov. I delegationen till chefer ingår att: Arbeta i enlighet med kommunens/förvaltningens riktlinjer för att skapa en god arbetsmiljö. Informera de anställda om gällande lagar, förordningar, instruktioner och skyddsutrustningar som gäller inom verksamhetsområdet. Rapportera arbetsskador och vidta åtgärder för att förhindra vidare skador. Göra arbetsmiljöinventeringar (riskanalys) och åtgärda brister eller upprätta skriftliga handlingsplaner för mera långsiktiga åtgärder. Anmäla allvarligare olyckor och tillbud till arbetsmiljöverket. Samverka med de anställda kring arbetsmiljöfrågor. Vidta rehabiliteringsåtgärder. Delegationen ska returneras skriftligt i den eller de frågor där förutsättningar inte finns att uppfylla åtagandet. Förutsättning för att en delegation ska gälla är att den som tar emot delegeringen har kunskap om gällande lagar, föreskrifter och bestämmelser i övrigt inom arbetsmiljöområdet.

9 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 1 7 Förvaltning Delegering av arbetsmiljöarbetsuppgifter på: Jag som har det formella ansvaret för arbetsmiljöfrågor på förvaltningen delegerar härmed de arbetsmiljöarbetsuppgifter och de befogenheter som krävs för att kunna följa lagar och anvisningar som i övrigt avser arbetsmiljö och säkerhet inom Enhet/arbetsplats: Delegering till: I den mån befogenheterna inte räcker till ska frågan/frågorna skriftligt returneras till mig som då återtar ansvaret i den/de aktuella frågorna. Eskilstuna den Namn på den som delegerat Namn på den som erhållit delegation Namnförtydligande Namnförtydligande Blanketten finns att hämta på internportalen under Min anställning, blanketter.

10 8 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA

11 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 9 Systematiskt arbetsmiljöarbete Syfte Syftet är att undersöka och kartlägga arbetsmiljöförhållandena på arbetsplatsen för att kunna förebygga olyckor och sjukdomar i arbetet. Vad säger lagstiftning och föreskrifter? För att kunna förebygga olyckor och sjukdomar i arbetet måste arbetsgivaren känna till vilka risker som finns i verksamheten och vidta nödvändiga åtgärder som förebygger skador. Det systematiska arbetsmiljöarbetet kan beskrivas som en metod att hantera svåra arbetsmiljöförhållanden. I arbetsmiljöarbetet är det även viktigt att ha ett främjande fokus och att arbeta med friskfaktorer. En mängd lagar och regler styr arbetsgivarens och arbetstagarnas skyldigheter, exempelvis: Arbetsmiljölagen, Samverkansavtalet och AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete. Hur gör vi praktiskt? Varje arbetsplats ska regelbundet undersöka/kartlägga arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon ska drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet. Det kan till exempel göras genom arbetsmiljöronder och andra probleminventeringar, till exempel arbetsmiljöenkäter. Riskbedömningarna ska dokumenteras skriftligt. I riskbedömningen ska anges vilka risker som finns och om de är allvarliga eller inte. Exempel på olycksfallsrisker: dålig belysning, fallrisker, tunga lyft, farliga maskiner med flera. Exempel på risk för ohälsa: för högt arbetstempo, för mycket övertid, oklara arbetsuppgifter, ensidiga arbetsrörelser, kemiska ämnen eller buller. De åtgärder som inte vidtas omedelbart eller så snart det är praktiskt möjligt, antecknas i en skriftlig handlingsplan. Handlingsplanen skall beskriva: Vad som ska åtgärdas. Vem/vilka som är ansvarig. När det skall vara klart. Datum för uppföljning.

12 10 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 2 Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet ska också alltid finnas med. När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför några allvarligare risker eller inte. Arbetsmiljöarbetet skall årligen följas upp. Uppföljningen skall vara skriftlig. Exempel på frågor som bör belysas för att få en bild av hur det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar: Tar vi hänsyn till arbetsmiljön i det vi gör? Följer vi våra rutiner? Är kunskapen tillräcklig? Gör vi periodiska undersökningar av arbetsmiljön? Följer vi upp handlingsplanerna? Tips och är webbadresser där du hittar ytterligare hjälpmedel för att komma igång med arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Du kan till exempel plocka ut: checklista om trivsel och arbetsklimat checklista för skyddsrond enkät om vår arbetsmiljö (fylls i av de anställda) checklista om de viktigaste arbetsmiljöfrågorna arbetsmiljöverkets författningssamling Du kan även kontakta kommunhälsan för råd och stöd i arbetsmiljöarbetet. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet sker årligen i förvaltningens samverkansgrupp.

13 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 11 Anvisning vid rehabilitering Målet vid rehabilitering är att medarbetaren ska kunna återgå i sitt eget ordinarie arbete utan arbetsanpassning eller med hjälp av arbetsanpassning av det egna arbetet. Det är chefens ansvar att arbeta med medarbetarens arbetslivsinriktade rehabilitering i Eskilstuna kommun. Varje chefs roll och ansvar Ansvar och roller i rehabiliteringsprocessen Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar uppstår så snart en medarbetare blir sjuk. Det är närmaste chef som är ansvarig för att utreda behovet av arbetslivsinriktad rehabilitering för att möjliggöra för medarbetaren att återgå i sitt ordinarie arbete utan eller med arbetsanpassning. Arbetsgivarens fokus är återgång i eget arbete utan eller med arbetsanpassning samt om det finns något tidsbegränsat arbete som medarbetaren kan utföra under väntetiden. Är sannolikheten stor att medarbetaren kan återgå i eget arbete, utan eller med arbetsanpassning, inom ett år ska detta meddelas Försäkringskassan. Chefen ska: Informera medarbetarna om rutin för sjukanmälan och vilka rutiner som gäller vid sjukdom. Fortlöpande hålla sig informerad om lagar, avtal och styrdokument inom arbetsmiljö och rehabilitering. Bedöma rätten till sjuklön under de första 14 dagarna, det vill säga, i vilken omfattning arbetsförmågan är nedsatt i förhållande till ordinarie arbete. Vid behov av arbetslivsinriktad rehabilitering upprätta en rehabiliteringsutredning/plan senast dag 21 i sjukskrivningen. Det gäller även vid upprepad korttidsfrånvaro, 6 tillfällen under den senaste 12-månadersperioden. Chefen ska planera, driva och följa upp rehabiliteringsarbetet fram till avslut. Medverka i Försäkringskassans avstämningsmöten. Leda arbetsgivarens rehabiliteringsmöte, chefens motsvarighet till avstämningsmöte. Upprätthålla kontakten med den sjukskrivne under hela frånvarotiden. Dokumentera rehabiliteringsarbetet i Adato.

14 12 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 3 Medarbetarens roll och ansvar Medarbetaren är huvudpersonen i rehabiliteringsprocessen och de åtgärder som planeras ska ske i samråd med honom eller henne. Medarbetaren ska: Aktivt medverka i sin rehabiliteringsprocess och följa den uppgjorda handlingsplanen. Se till att de handlingar som är av betydelse förmedlas skyndsamt mellan arbetsgivare, Försäkringskassan, behandlande läkare och Kommunhälsan. Lämna uppgifter om vilken ersättning som utges i samband med sjukdom. Om medarbetaren inte deltar i sin rehabilitering eller i överenskomna aktiviteter anses arbetsgivarens rehabiliteringsskyldigheter fullgjorda och medarbetaren ska omgående återgå i sitt ordinarie arbete fullt ut. Kan medarbetaren ändå inte arbeta i sin egen anställning ska arbetsgivaren undersöka om det finns möjlighet att omplacera medarbetaren till eventuellt vakanta anställningar, i första hand inom den egna förvaltningen, i andra hand inom hela Eskilstuna kommun. Saknas omplaceringsmöjligheter ska arbetsgivaren säga upp anställningen på grund av personliga skäl. Försäkringskassans roll och ansvar Försäkringskassan ansvarar för att samordna samhällets resurser inom rehabiliteringsområdet så att den sjukskrivnes behov av stödjande åtgärder tillgodoses på bästa sätt. Att driva den arbetslivsinriktade rehabiliteringen för medarbetarna ligger dock i chefens arbetsgivaransvar. Eskilstuna kommun inklusive kommunhälsan och Försäkringskassan har tecknat ett samarbetsavtal. I samarbetet är det viktigt att notera skillnader i den lagstiftning som Försäkringskassan som myndighet och den arbetsrättslagstiftning som Eskilstuna kommun som arbetsgivare lyder under. Kommunen måste förutom socialförsäkringsbalken (tidigare lag om allmän försäkring) ta hänsyn till lagen om anställningsskydd, arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen och Arbetsmiljöverkets författningssamling, AFS. Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning utifrån socialförsäkringsbalken (tidigare lag om allmän försäkring). Rätten till sjukpenning prövas enligt rehabiliteringskedjan vid nedanstående tidpunkter:

15 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 3 13 Rehabiliteringskedjan: Dag utreds arbetsförmågan i förhållande till ordinarie arbete, sjukpenning betalas ut om medarbetaren inte kan utföra ordinarie arbete. Dag sjukpenning betalas ut om medarbetaren inte kan utföra något arbete hos arbetsgivaren. Dag sjukpenning betalas ut om medarbetaren inte kan utföra något arbete alls på den reguljära arbetsmarknaden. Möjlighet att skjuta upp prövning av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden finns bara om man med stor sannolikhet kommer återgå i arbete hos arbetsgivaren innan dag 365. Från och med dag 366 bedöms medarbetarens arbetsförmåga i förhållande till alla arbeten inom hela arbetsmarknaden. Undantag kan göras om detta anses oskäligt eller att medarbetaren lider av en allvarlig sjukdom. Arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen erbjuds den vars sjukpenningdagar har tagit slut. Syftet är att erbjuda stöd och individuellt anpassade insatser med målsättningen att få ett jobb inom hela arbetsmarknaden. Under denna period, normalt tre månader, utbetalas aktivitetsersättning. Sammanläggning av sjukperioder: Den som inte har varit sjuk tidigare befinner sig som regel på dag 1 i rehabiliteringskedjan. Om tiden mellan 2 sjukperioder är kortare än 90 dagar läggs sjukperioderna ihop. Kommunhälsans roll HR-funktionens roll Kommunhälsan är en oberoende expertresurs inom hälsa, arbetsmiljö, beteendevetenskap och medicin. I rehabiliteringsprocessen kan Kommunhälsan medverka i bedömningen av den sjukskrivnes arbetsförmåga i förhållande till det egna arbetet, delta i rehabiliteringsplaneringen, samt ge råd och stöd till chef och medarbetare. Insatser från kommunhälsan kan även vara en del i arbetsgivarens rehabiliteringsplan. HR-funktionen har en konsultativ och stödjande roll till cheferna i rehabiliteringsarbetet. Detta kan exempelvis innebära hjälp för chefer att tolka lagar och avtal, ge råd samt vid behov medverka vid rehabiliteringsmöten. När och hur kan se olika ut på respektive förvaltning. Personalfunktionen ska alltid kopplas in om det är aktuellt med en omplaceringsutredning.

16 14 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 3 Den fackliga organisationens roll Medarbetaren har möjlighet att få stöd och hjälp i rehabiliteringsprocessen av sin facklige företrädare. Det är medarbetaren själv som ansvarar för att kalla facklig representant till mötet. Observera att medarbetaren måste uttryckligen lämna sitt medgivande att den facklige företrädaren får ta del av sekretesskyddad information och hur det ska gå till.

17 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 15 Processbeskrivning över rehabiliteringsarbetet Samtal för utredning av rehabilteringsbehov Behov av arbetslivsinriktad rehabilitering finns inte Gör planering för hur återgången ska ske Uppföljning Rehabilitering avslutas Tidiga signaler Chef kontaktar Behov av arbetslivsinriktad rehabilitering finns Dag 1 Dag 3 Dag 8 Senast dag 21 Dag 90 Dag 180 Dag 365 Tidiga samtal och åtgärder Sjukanmälan Läkarintyg Åtgärder Rehabilititeringsmöte 1. Handlingsplan 2. Arbetsförmågebedömning Uppföljning Rehabilititeringen avslutas 1. Återgång i ordinarie arbete 2. Återgång i ordinarie arbete efter anpassning 3. Ej återgång i arbete Omplaceringsutredning Försäkringskassans rehabkedja Omplacering till annat ledigt arbete inom kommunen Uppsägning pga personliga skäl Dag 1-90 Dag Dag Dag 366- Sjukpenning utbetalas om man inte kan utföra ordinarie arbete. Sjukpenning utbetalas om man inte kan utföra något arbete hos arbetsgivaren. Sjukpenning utbetalas om man inte kan utföra något arbete på den reguljära arbetsmarknaden, eller om man bedöms kunna återgå till ordinarie arbete innan dag 365. Sjukpenning utbetalas endast om man lider av allvarlig sjukdom eller om det kan anses oskäligt att bedöma arbetsförmågan i förhållande till den reguljära arbetsmarknaden.

18 16 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA

19 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 17 Anvisning vid alkoholoch drogmissbruk på arbetsplatsen Förhållningssätt för alla medarbetare och chefer Eskilstuna kommuns arbetsplatser skall vara alkohol- och drogfria. Det innebär att alla medarbetare ska vara alkohol- och drogfria under arbetstid. All användning av narkotika, narkotikaklassade läkemedel och anabola steroider förutsätter ett medicinskt syfte och ska vara förskrivet av läkare. Kommunens anvisning vid alkohol och drogmissbruk ska vara väl känd av alla medarbetare och chefer. Intern och extern representation sker enligt av Kommunfullmäktige fastslagna principer i Riktlinjer för representation. Vinlotterier och liknande ska inte förekomma på arbetsplatsen. Rehabilitering Alla medarbetare som söker hjälp för alkohol- och/eller drogproblem ska erbjudas stöd av närmaste chef och Kommunhälsan. Vid misstanke om alkohol- eller drogmissbruk ska chefen omedelbart kalla medarbetaren till samtal och informera om sina egna observationer eller det omgivningen påtalat. Medarbetaren bör erbjudas möjlighet till kontakt med Kommunhälsan för stöd. Kommunhälsan kan även erbjuda medarbetaren alkoholscreening. Dokumentera samtalet skriftligt. Arbetsgivaren ska erbjuda rehabilitering om missbruket innebär att medarbetaren har ett beroende som bedöms vara en sjukdom. Den som inte medverkar till sin rehabilitering eller avviker från en överenskommen rehabiliteringsplan riskerar att förlora sin anställning. Om så kallade behandlingskontrakt med krav på medicinsk provtagning används som en del av rehabiliteringsprocessen så ska en förhandling enligt MBL 11 ske med medarbetarens fackliga organisation. Förhandlingsskyldigheten gäller även om medarbetare och chef är överens om provtagningen enligt Arbetsdomstolens rättspraxis. Misskötsel Medarbetare som är påverkad av alkohol eller andra droger under arbetstid ska omedelbart tas ur tjänst för den aktuella dagen. Löneavdrag ska ske för den aktuella dagen. Arbetsledningen ska säkerställa att medarbetaren kan ta sig hem på ett säkert sätt för att undvika risk för olyckor.

20 18 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA BILAGA 5 Erbjud omedelbart medarbetaren möjlighet till provtagning avseende alkohol och andra droger. Chefens ansvar Varje chef med personal- och verksamhetsansvar är genom sitt arbetsmiljöansvar skyldig att omedelbart ingripa vid misstanke om missbruk och alkohol/drogpåverkan på arbetsplatsen. Närmaste chef, HR-funktionen på förvaltningen samt skyddsombud på arbetsplatsen ska underrättas om det inträffade. Informera medarbetaren, gärna skriftligt, att uppföljning ska ske dagen efter eller nästkommande dag medarbetaren är i tjänst. Informera medarbetaren om möjligheten att ha med facklig representant vid samtalet. Dokumentera händelsen skriftligt. Närmaste chef och berörd HR-funktion ska överväga om det finns grund för någon arbetsrättslig åtgärd. Den arbetsrättsliga bedömningen är olika beroende på om det är misskötsel eller beror på ett alkohol/drogberoende. Arbetskamraters ansvar Förebyggande åtgärder Som arbetskamrat kan man bidra genom att samtala med berörd person eller påtala det för chefen om man misstänker att en arbetskamrat har alkohol eller drogproblem. Det kan vara individens räddning att någon vågar fråga och bry sig. För att uppnå en alkohol- och drogfri miljö fordras flera åtgärder. Att chefer deltar i de arbetsmiljö-, rehabilitering- samt alkohol- och drogutbildningar som erbjuds inom kommunen. Anvisningar gällande alkohol -och drogmissbruk ska tas upp på arbetsplatsträffar. I aktuella fall kan medarbetare erbjudas alkoholscreening hos Kommunhälsan.

21 RIKTLINJE FÖR GOD HÄLSA 19 Anvisning för ersättning vid hot och våld Ledighet vid sjukdom, olycksfall och våld eller hot om våld Blir någon utsatt för våld eller hot om våld, som leder till frånvaro understigande sju kalenderdagar, har den som utsatts, oavsett sjuklöneregler, rätt till bibehållen lön under frånvaron enligt följande: Utsatt för våld Arbetsledningen ska godkänna frånvaron dag 1-3. För frånvaro dag 4-7 fordras läkarintyg. Hot om våld Hotet ska anses som grovt och förutom arbetsledningens godkännande ska läkarintyg uppvisas. Läkarintyg* ska i första hand utfärdas av kommunhälsan. Vid frånvaro som överstiger sju kalenderdagar träder försäkringen TFA-KL in. Inga särskilda regler/förmåner finns vid olycksfall i arbetet förutom de om våld eller hot om våld. * Läkarintyget avser endast ett intyg om att medarbetaren varit utsatt för våld eller hot om våld och förutsätter att inte en sjukskrivning sker. Vid sjukskrivning träder vanliga sjukregler in.

22

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret HR och kommunikation Dokumentansvarig befattning: HR strateg Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer för arbetslivsinriktad

Läs mer

Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö

Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö Riktlinjer 2010-04-28 Riktlinjer till personalpolicy - Arbetsmiljö Antagna av Personal- och förhandlingsutskottet 2010-04-28, att gälla från och med 2010-05-17 2 Innehåll Bakgrund...3 Riktlinjer...3 Systematiskt

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården Hanna

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Reviderad: 2016-04-14. Kontrollerad: 2017-06-13 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och lagen om allmän försäkring

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

Riktlinje för och anpassnings- och rehabiliteringsarbete vid Malmö universitet

Riktlinje för och anpassnings- och rehabiliteringsarbete vid Malmö universitet 2018-08-27 Dnr. LED 1.3-2018/69 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Riktlinje

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv 2019-05-15 En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv 2018-11-20 En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 2 j 1 (10) Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av kommunstyrelsen den 3 mars 2018 67 Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ansvar

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy I detta dokument kan du läsa om Specmas förebyggande arbete, rehabiliteringsprocessens praktiska arbetsgång samt arbetsgivaren och den enskilde arbetstagarens ansvar. Innehållsförteckning

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019 Hälsa & Arbetsmiljö Politikerutbildning våren 2019 Olika perspektiv på hälsa FRISKFAKTORER Främja Hälsoarbetet (friskfaktorer, utgår från det friska, det som fungerar bra/bibehålla/utveckla) RISKFAKTORER

Läs mer

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete DIARIENUMMER UN 2016.057 R I KTLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagna av utbildningsnämnden 15 2017 Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Innehåll 1. Övergripande

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Maria Välitalo Linköping 2018-01-17 1 Mjölbyfabriken Mjölbyfabriken i siffror 2200 anställda 1325 i produktionen Andel kvinnor/män 16% / 84% 2 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaro:

Läs mer

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2009-03-19 Dnr Mahr 49-09/180 Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet Mål Medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd

Läs mer

ARBETSGIVARENS REHABILITERINGSANSVAR FRÅN ARBETSMILJÖ- OCH ANSTÄLLNINGSSYNPUNKT

ARBETSGIVARENS REHABILITERINGSANSVAR FRÅN ARBETSMILJÖ- OCH ANSTÄLLNINGSSYNPUNKT ARBETSGIVARENS REHABILITERINGSANSVAR FRÅN ARBETSMILJÖ- OCH ANSTÄLLNINGSSYNPUNKT TOMMY ISESKOG GÖTEBORG 20 MARS 2013 BILD 1 ARBETSGIVARENS SKYLDIGHET ATT ORGANISERA REHABILITERING PÅ ETT LÄMPLIGT SÄTT Uppföljning

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin 1 Antagen KS 110315 61 1 (5) Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2011-03-15 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2009-04-07 38, Kommunstyrelsen

Läs mer

1. Inledning. 2. Definitioner

1. Inledning. 2. Definitioner Riktlinjer avseende arbetsanpassning och rehabilitering Beslutat av rektor 2012-10-23, dnr 10-2004-3710. Ersätter tidigare dokument dnr 10-2004-3710 daterat 2004-12-10. 1. Inledning 2. Definitioner 3.

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Riktlinjer och handledning i det Systematiska arbetsmiljöarbetet. den 21 september 2015. Av: Maia Carlsson, Personalenheten

Riktlinjer och handledning i det Systematiska arbetsmiljöarbetet. den 21 september 2015. Av: Maia Carlsson, Personalenheten Riktlinjer och handledning i det Systematiska arbetsmiljöarbetet den 21 september 2015 Innehållsförteckning Inledning... 3 Riskbedömning av arbetsmiljön... 4 Åtgärdande av risker... 5 Rapportering och

Läs mer

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering JUNI 2018 Foto: Jonas Kullman Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Att du som medarbetare ibland

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMMA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ANPASSNINGS-, REHABILITERINGS- OCH OM- PLACERINGSÄRENDEN ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-05-13, 151 Kommungemensamma riktlinjer

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning

Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Arbetsgivarens perspektiv på sjukskrivning Maria Välitlao Linköping 15 februrari 2017 1 Presentation Maria Välitalo HR-Business Partner 8 år inom Industrin Vikingstad Familj, Friluftsliv och Göteborgsvarvet

Läs mer

REHABILITERINGS- POLICY

REHABILITERINGS- POLICY REHABILITERINGS- POLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING I Höganäs kommun är arbetet med förebyggande

Läs mer

Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen

Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen Riktlinjer mot alkohol och droger på arbetsplatsen Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-11-19 av Kommunstyrelsen 143 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.10) Rehabiliteringspolicy Dokumenttyp Policy Ämnesområde Rehabilitering Ägare/ansvarig Eva M Olofsson Antagen av KS 2004-10-06 124 Revisions datum Januari 2013 Förvaltning Kommunstyrelsen

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1 Fördelning av arbetsmiljöansvar sida 1 sida 2 Arbetsgivaransvar För att arbetsgivaren skall kunna ta sitt ansvar krävs att det finns ansvariga personer på alla nivåer som har en överblick inom sitt verksamhetsområde.

Läs mer

FÖRSÄKRINGSMEDICIN. Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun

FÖRSÄKRINGSMEDICIN. Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun FÖRSÄKRINGSMEDICIN Åsa Gärdeman Palmquist Förhandlare, Linköpings kommun En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan mellan arbetsgivare och

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Kommunstyrelsen 2015-01-08, 20 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ska arbetsgivaren,

Läs mer

178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges:

178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-09-18 178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges: HR inom kommunens förvaltningar. Dnr 18KS370 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering HÖGSKOLAN DALARNA HDa dnr: F2001/1766/12 1 Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering INLEDNING Bakgrund Personalen är Högskolans viktigaste resurs såväl ur ekonomisk som kompetensmässig aspekt. Förebyggande

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering

Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Arbetsgivarens perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering Hösten 2018 Helene Möller, HR-konsult Rehabilitering Region Östergötland Region Östergötland Hälso- och sjukvården

Läs mer

Laholms kommuns rehabiliteringspolicy

Laholms kommuns rehabiliteringspolicy Laholms kommuns rehabiliteringspolicy Innehåll Sida Rehabiliteringspolicy syfte 3 Lagtexter 4 Rehabiliteringsprocessen 5 Bilagor Bilaga 1. Checklista rehabilitering. 9 Bilaga 2. Handlingsplan rehabilitering..

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören Innebörden av att fördela arbetsmiljöuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering Styrdokument, riktlinjer /Stöd & Process/ /2015-09-30/ Hanna Adlerteg /08-590 971 03/ Dnr hanna.adlerteg@upplandsvasby.se KS/2015:369 Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering Nivå: Kommungemensamt

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Policy Rehabilitering Dnr: 2013-109 Datum: 2013-09-13 Rehabilitering innebär att en medarbetare får hjälp med att återvinna sin arbetsförmåga och ges möjlighet att återuppta

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Vägledning kring sjukfrånvaro, arbetsanpassning

Vägledning kring sjukfrånvaro, arbetsanpassning Vägledning kring sjukfrånvaro, arbetsanpassning och rehabilitering Se till att företaget har ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete för att tidigt upptäcka arbetsmiljörisker som kan förorsaka ohälsa

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Dnr: KS 2014/621 Reviderad: 2008 Reviderad: 2015-01-26, 13 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Riktlinjer för arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer för arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Sid 1 (6) Riktlinjer för arbetsanpassning och arbetslivsinriktad Till riktlinjerna finns två checklistor: checklista vid sjukfrånvaro och checklista s- /avstämningsmöte Sid 2 (6) Riktlinjer för arbetsanpassning

Läs mer

Personalavdelningens PA-handbok

Personalavdelningens PA-handbok Personalavdelningens PA-handbok Datum ARBETSMILJÖPROGRAM FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antaget i Kommunstyrelsen 1994-06-28 Beslut om revidering i Kommunstyrelsen 1999-06-22 1 Bakgrund...1 2 Kommunövergripande

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

2014-01-13. Arbetsmiljöplan 2014. Jämtlands Räddningstjänstförbunds

2014-01-13. Arbetsmiljöplan 2014. Jämtlands Räddningstjänstförbunds 2014-01-13 Arbetsmiljöplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbunds Systematiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete i förbundet Målet för det systematiska arbetsmiljö- och hälsoarbetet är att förena en väl fungerande

Läs mer

1(10) Arbetsmiljöpolicy. Styrdokument

1(10) Arbetsmiljöpolicy. Styrdokument 1(10) Styrdokument 2(10) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-01-16 20 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(10) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Mål för arbetsmiljön...4

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) DELEGATION AV ARBETSMILJÖUPPGIFTER ENLIGT BESLUT I SOCIALNÄMNDEN ARBETSMILJÖPOLICY Arbetsmiljöpolicy för Lunds kommun ligger till grund för socialförvaltningens

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

Processbeskrivning för rehabilitering

Processbeskrivning för rehabilitering Processbeskrivning för rehabilitering Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Processbeskrivning för rehabilitering Marianne Vestin Leffler Per Häggström Version 1 Dokumenttyp

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018

Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 Handläggare Datum FHV-administratör Ann-Sofi Carlsson 2019-02-01 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2018 HR-enheten Kommunledningskontoret Adress Box 611,

Läs mer

Rehabiliteringsriktlinjer. Tibro kommun

Rehabiliteringsriktlinjer. Tibro kommun 2014-02-10 Rehabiliteringsriktlinjer Tibro kommun Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (17) Innehåll 1. Mål med rehabiliteringsarbetet... 3 2. Framgångsfaktorer

Läs mer

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER 2 Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Uppdaterad Rehabilitering. Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet

Uppdaterad Rehabilitering. Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet Uppdaterad 2017-08-21 Rehabilitering Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet Innehåll Rehabiliteringens mål... 3 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar... 3 Arbetstagarens ansvar... 4 Rehabilitering

Läs mer

Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer

Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer ARBETSMILJÖPOLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING För

Läs mer

STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE 1. Systematiskt arbetsmiljöarbete Piteå kommuns Personalpolitiska riktlinjer för arbetsmiljö och samverkansavtal är vägledande i arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljörutinerna

Läs mer

Handlingsplan rehabilitering. Dokumentansvarig: Personalenheten Beslutat: , KF 112

Handlingsplan rehabilitering. Dokumentansvarig: Personalenheten Beslutat: , KF 112 Handlingsplan rehabilitering Dokumentansvarig: Personalenheten Beslutat: 2015-06-01, KF 112 1 Handlingsplan rehabilitering... 3 1. Ansvar och förhållningssätt... 3 1.1 Chefen (arbetsgivaren) ansvarar för

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

Riktlinjer - Systematiskt arbetsmiljöarbete

Riktlinjer - Systematiskt arbetsmiljöarbete Riktlinjer - Systematiskt arbetsmiljöarbete Fastställd av: Kommundirektör Datum: 2016-04-28 Dokumentet gäller för: Alla nämnder och förvaltningar För revidering ansvarar: Personalchef Dokumentet gäller

Läs mer

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-01-27 Revidering: 2014-08-11 Dnr: DUC 2014/136/10 Gäller fr o m: 2014-08-11 Ersätter: Regler för delegering av arbetsmiljöansvar

Läs mer

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Arbetsmiljö Arbetsmiljölagen Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Bedrivas systematiskt Ansvarsfördelning Tillsyn / Påföljder Arbetsmiljö Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

REHABILITERINGSRUTINER. Övertorneå kommun

REHABILITERINGSRUTINER. Övertorneå kommun REHABILITERINGSRUTINER Övertorneå kommun 2019-01-18 Innehåll REHABILITERINGSRUTINER... 3 1. Inledning... 3 2. Sekretess och tystnadsplikt... 3 3. Rutin vid sjukanmälan... 3 Medarbetare... 3 Närmaste chef...

Läs mer

Arbetslivsinriktad rehabilitering - riktlinje

Arbetslivsinriktad rehabilitering - riktlinje 1(8) STYRDOKUMENT DATUM 2017-03-08 Arbetslivsinriktad rehabilitering - riktlinje Inledning Rehabiliteringsarbetet i Älvsbyns kommun är en viktig aktivitet i kommunens strävan att vara en attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN 2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN 1 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Inledning Arbetsgivaren har ett stort och viktigt ansvar för att hjälpa arbetstagare som drabbats

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp

Läs mer