Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna

2 Om Bransch Sjukvård 529 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (aug 2018) Medlemsföretagen har tillsammans cirka årsanställda. 26 procent av Vårdföretagarnas medlemsföretag är verksamma inom hälso- och sjukvården.

3 Vårdföretagarnas mål Bransch Sjukvårds näringspolitiska arbete följer Vårdföretagarnas övergripande mål och tre prioriterade områden. Mål: Privat driven vård och omsorg ska finnas i hela landet och kunna väljas av alla. Förtroende. Allmänheten och politiska beslutsfattare ska uppfatta den privata vården och omsorgen som samhällsviktig och lita på att privata utförare levererar en god vård, är goda arbetsgivare och bidrar till välfärdens utveckling. Vårdens och omsorgens kvalitet. Privat vård och omsorg ska vara kvalitetsledande, och kvaliteten ska vara synlig och jämförbar. Villkoren för vårdföretagandet. Beslutsfattare på alla nivåer ska som både lagstiftare och beställare ge alla utförare förutsättningar som präglas av förutsägbarhet, sund konkurrens och möjlighet till utveckling och innovation. Nedan beskrivs först Vårdföretagarnas branschövergripande arbete översiktligt, därefter Bransch Sjukvårds näringspolitiska arbete sedan förra branschårsmötet.

4 Branschövergripande arbete Förtroende En av de högst prioriterade frågorna i Vårdföretagarna påverkansarbete har varit att stoppa vinstbegränsningar och andra försök att försvåra företagande i vården och omsorgen. Riksdagen röstade ner regeringens proposition om vinstbegränsningar den 7 juni Kampanjen Vi gör skillnad har fortsatt. Den har nu över följare. En femtedel av svenskarna känner till kampanjen och en klar majoritet är positivt inställd till den. Nominerad till Spinnpris för bästa varumärkesbyggande kampanj. Vi gör skillnad har haft 8,5 miljoner filmvisningar under det senaste året. Filmerna om barnmorskan Majken som försöker starta eget har visats drygt 4,5 miljoner gånger. Privat Vårdfakta Fakta, granskning och analys. Regelbundna mail till ledande politiker och politiska tjänstemän på riksnivå, samt kommuner och landsting om vad som händer i valfrihetsdebatten. Vårdföretagarnas medlemsmärke lanserades under Märket är kopplat till medlemskraven på transparens och öppenhet om kvalitet, personal, ekonomi, ägare och styrelse. Överenskommelsen mellan SKL, Vårdföretagarna och KFO, med stöd av Institutet mot mutor är unik i Europa, som överenskommelse mellan beställare och utförare. Samverkan för att förebygga korruption, ekonomiska oegentligheter och otillbörlig påverkan inom vård- och omsorgssektorn samt inom personlig assistans.

5 Branschövergripande arbete Kvalitet Vårdföretagarna ingår i ett flertal nätverk och arbetsgrupper med myndigheter som Socialstyrelsen (SoS), Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) samt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om patientsäkerhet, öppna jämförelser, Klicka digitalisering m m. här för att ändra format Driver på och samverkar med myndigheter som Skatteverket, IVO, SKL och polisen för att hålla oseriösa aktörer borta. Arbete med Vårdföretagarnas uppförandekod och ökade krav på transparens, samt tydliggöra konsekvenser om uppförandekoden inte följs. Kvalitetsdeklarationer för medlemsföretagen har tagits fram, liksom intyg/diplom och elektronisk logga för de företag som har kvalitetsdeklarerat.

6 Branschövergripande arbete Villkor Moms: Vårdföretagarna har drivit ett intensivt påverkansarbete för att försöka begränsa skadeverkningarna av Högsta förvaltningsdomstolens dom om moms på inhyrning av legitimerad vårdpersonal. Ett resultat är att Skatteverket åtminstone har gett branschen en omställningstid till den 1 juli Men det avhjälper inte det faktum att effekterna för den privat drivna vården och omsorgen blir stora av Skatteverkets tolkning. Påverkansarbetet i frågan fortsätter. Ambitionen har varit att hålla våra medlemsföretag uppdaterade i ärendet, dels om att vi som branschorganisation agerar, dels bidra till medvetenhet om frågans utveckling och eventuellt behov av omställning i respektive företag. Dagens Samhälle 35/2018

7 Branschövergripande arbete Villkor Tillståndsplikt i socialtjänstverksamheter Efter förslag om och införandet av tillståndsplikt för entreprenader har Vårdföretagarna drivit ett intensivt påverkansarbete gentemot dels politiker Klicka i syfte att belysa här konsekvenserna för för att privata ändra omsorgsgivare. Dels format Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att påverka förutsebarheten i handläggningsprocessen, rimligheten i bedömningarna och handläggningstiderna. Resultat: IVO har förändrat bedömningen bemanningen på äldreboenden. Det har lett till färre avslag på ansökan. Ambitionen har varit att hålla våra medlemsföretag informerade via nyhetsbrev, konferenser och hemsidan. Samt att få media att regelbundet Klicka rapportera här om konsekvenserna för att ändra av lagstiftningen. format på Kommunturné: Inför riksdagsvalet 2018 genomfördes en turné där vi mötte politiker och företag i 23 kommuner runt om i Sverige. Syftet var att diskutera välfärdens utmaningar med utgångspunkt i Vårdföretagarnas valmanifest, och fånga upp lokala utmaningar för våra medlemsföretag.

8 Branschövergripande arbete Övrigt Välfärdens verkliga utmaningar Vårdföretagarnas valmanifest. Togs fram inför riksdagsvalet Syftet var att blicka bortom vinsdebatten, vara tydliga och konstruktiva i debatten och ha ett underlag i alla möten med de politiska partiernas kandidater. Flera frukostseminarier har genomförts, t.ex. Vården och omsorgen som integrationsmotor, Välfärdens ödesvår - lansering av Privat Vårdfakta Deltar i samverkan för att öka attraktiviteten för vård- och omsorgsyrkena, tex Vård- och omsorgscollege och WorldSkills/yrkestävlingar SM, EM och VM. Vårdföretagarna invigde Yrkes- SM i vård- och omsorg 2018 i Uppsala i april. underrubrik konferenser. i bakgrunden Deltar som utställare vid flera partistämmorna och andra större politiska Flera aktiviteter under Almedalsveckan. Under 2018 låg fokus på kvinnors företagande, välfärdens rekryteringsutmaning samt villkoren för personliga assistenter, samt två korsförhör en direktör.

9 FÖRTROENDE BRANSCH SJUKVÅRDS NÄRINGSPOLITISKA ARBETE

10 Förtroende Vårdföretagarna publicerade för sjunde året i rad Patienttoppen - en analys av SKL:s nationella patientenkät för primärvården. Av de 100 vårdcentraler som har mest nöjda patienter är 72 privat drivna. De privat drivna vårdcentralerna har i snitt något högre patientnöjdhet på samtliga kvalitetsparametrar än de offentligt drivna. Skillnaderna är små, men entydiga. Kontinuitet är det område där skillnaderna är störst, till de privat drivna vårdcentralernas fördel. Patienttoppen lanserades med extra användarvänlig version på webben. Bra medialt genomslag. Politiker har nyttjat våra nya siffror.

11 Förtroende Uppmärksammat Dagens Medicins undersökning Bästa sjukhus, där Capio S:t Göran toppar och lasarettet i Motala (Aleris) finns med bland topp 5 i sin kategori. Uppmärksammat privata vårdgivare som partners i vården som kan bidra till kortare vårdköer. Fortsatt branschsamverkan med Skatteverket i form av seminarium för bland andra våra medlemsföretag, för att förebygga skattefel. Samtal med ledande politiker från samtliga riksdagspartier (utom SD som ej svarade) i Almedalen om privata vårdgivare inför kommande mandatperiod. I samverkan med nätverket PrimÖr i VGR.

12 VÅRDENS OCH OMSORGENS KVALITET BRANSCH SJUKVÅRDS NÄRINGSPOLITISKA ARBETE

13 Kvalitet Ett fåtal medlemsföretag i Bransch Sjukvård är kvalitetsdeklarerade enligt Vårdföretagarnas frivilliga kvalitetsdeklaration: Sophiahemmets, Carlanderskas, Capios samt Achima Cares vårdcentraler. Totalt 69 vårdcentraler. Uppmärksammat vikten av att landsting och regioner gör medicinska revisioner hos både privata och offentliga vårdgivare, för att säkra kvalitet och att vårdens resurser används rätt.

14 VILLKOREN FÖR SJUKVÅRDS- FÖRETAGANDET BRANSCH SJUKVÅRDS NÄRINGSPOLITISKA ARBETE

15 Villkor för vårdföretagandet Intensivt påverkansarbete gentemot Skatteverket för att begränsa skadeverkan av HFD:s dom om moms. Fortsatta kartläggningar av underskotten i den landstingsdrivna primärvården. Kontakter med Konkurrensverket om bristande konkurrensneutralitet i LOV. Seminarium på Almegas Upphandlingsdag med SKL, riksdagsledamot (S) i Finansutskottet och Konkurrensverket. Expert i utredningen Styrning för en mer jämlik vård, som leds av Göran Stiernstedt. Samordnat påverkansarbete med Svenskt Näringsliv och Svensk Försäkring om den så kallade vårdskatten (förmånsbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar).

16 Villkor för vårdföretagandet Kontakter med centrala myndigheter om sjukvårdens kompetensförsörjning. Uppmärksammat att varken lagstiftning eller landstingens regelverk och bristande samordning går i takt med utvecklingen av digitala vårdtjänster. Nätverk för digitala vårdgivare, i samverkan IT&Telekomföretagen och Vårdföretagarna. Skrivelser till regioner och landsting i aktuella frågor: till VGR om ACG-utvecklingen i vårdvalet Klicka primärvård, här som för resulterade att ändra i en format på oberoende granskning. underrubrik till Norrbotten inför i deras bakgrunden beslut att avskaffa efterhandsreglering av ersättning till privata vårdgivare. till Skåne inför deras beslut om fortsatt driftsform för Simrishamns sjukhus.

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 NOVEMBER 2018 Bransch Personlig Assistans, Vårdföretagarna Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015-2016 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 543 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (september 2016) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 22 800 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 OKTOBER 2018 Bransch Individ och familj, Vårdföretagarna Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 NOVEMBER 2018 Vårdföretagarna Bransch Äldreomsorg Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016-2017 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 534 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (september 2017) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 22 500 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ Vårdföretagarna Vårdföretagarnas mål Bransch Äldreomsorgs näringspolitiska arbete följer Vårdföretagarnas övergripande mål och tre prioriterade områden. Mål: Privat

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016-2017 Bransch Äldreomsorg, Vårdföretagarna Om Bransch Äldreomsorg 240 företag är medlemmar i Bransch Äldreomsorg (september 2017) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 26 000

Läs mer

Klicka här för att ändra format ÅRSMÖTE 2017

Klicka här för att ändra format ÅRSMÖTE 2017 ÅRSMÖTE 2017 Bransch Personlig Assistans Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för årsmötet 5. Val av en justerare

Läs mer

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi Patienttoppen 2014 En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi April 2014 Innehåll Förord... 3 1 Sammanfattning... 4 2 Diskussion... 5 2.1 Högre

Läs mer

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson

Aktuellt inom vård och omsorg. Hans Karlsson Aktuellt inom vård och omsorg Hans Karlsson 1 Agenda 1. Bästa tillgängliga kunskap 2. Tillståndsplikt entreprenader för äldreboenden 3. Tillsyn av äldreboenden nattbemanning 4. En ny möjlighet till uppehållstillstånd

Läs mer

Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8)

Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8) Datum 2016-06-07 SJ Er referens S2016/02521/SF Vår referens Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se/ s.sf@regeringskansliet.se Remissvar Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer

Lika villkor i vårdvalen?

Lika villkor i vårdvalen? Lika villkor i vårdvalen? KARTLÄGGNING AV UNDERSKOTT I LANDSTINGSDRIVEN PRIMÄRVÅRD 2016 Datainsamling: Paues Åberg Communications Text och analys: Karin Liljeblad, Vårdföretagarna Januari 2018 1 Innehåll

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format KVALITETSDEKLARATION ETT STEG TILL ÖKAT FÖRTROENDE Representanter från Vårdföretagarnas kvalitetsarbetsgrupp Vårdföretagarnas kvalitetsdeklarationer Introduktion till kvalitetsdeklaration inom Personlig

Läs mer

Remissvar: SOU 2016:2 Effektiv vård

Remissvar: SOU 2016:2 Effektiv vård Datum 2016-06-02 KL Er referens S2016/00212/FS Vår referens Socialdepartementet Remissvar: SOU 2016:2 Effektiv vård Vårdföretagarna, som är en arbetsgivar- och branschorganisation för privata vård- och

Läs mer

Privattandläkarna. Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag

Privattandläkarna. Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag Privattandläkarna Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag Privattandläkarna - en aktör som påverkar Privattandläkarna är en medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt obunden branschorganisation

Läs mer

Välfärdens verkliga utmaningar

Välfärdens verkliga utmaningar Välfärdens verkliga utmaningar VÅRDFÖRETAGARNAS VALMANIFEST 2018 Förord Vårdföretagen levererar varje dag, året runt, vård och omsorg av hög kvalitet. Som uppskattas av patienter och brukare, men också

Läs mer

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014 1 Innehåll Vision, affärside och värderingar... 3 Inledning... 4 Verksamhet 2014... 5 Politik & påverkan... 5 Medlemsvård och medlemsrekrytering... 8 Tjänsteutbud och samarbetsavtal... 8 Lokal verksamhet...9

Läs mer

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4292 2015-10-23 Ekonomi och styrning Lena Svensson Motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 59 Valfrihet i välfärdsystemen

Läs mer

Tio saker du inte visste om inhyrning i vården

Tio saker du inte visste om inhyrning i vården Tio saker du inte visste om inhyrning i vården Inhyrning får vården att fungera Det är få verksamheter inom vårdsektorn som klarar sig endast med egna anställda. Oavsett om vårdgivaren är privat eller

Läs mer

Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård

Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård Digitala vårdtjänster - nya riktlinjer för ersättningar vid utomlänsvård Ineras konferens Digitala vårdmöten 11 september Agneta Rönn och Lars Kolmodin, SKL 25000 Totalt antal utomlänsbesök hos digitala

Läs mer

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst Ingår i Almega Om Vårdföretagarna Arbetsgivar- och branschorganisation för privata vårdgivare inom vård och omsorg. Ingår i Almega. Cirka 1 900 medlemsföretag.

Läs mer

Att nätverka en del av arbetslivet

Att nätverka en del av arbetslivet Att nätverka en del av arbetslivet Inledning och innehåll Vilka är vi? Vad håller vi på med? Hur gör vi? Varför gör vi det vi gör? Vilka är vi? Två nätverk en kärna Hälsa och Demokrati För förtroendevalda

Läs mer

Att nätverka en del av arbetslivet

Att nätverka en del av arbetslivet Att nätverka en del av arbetslivet Inledning och innehåll Vilka är vi? Vad håller vi på med? Hur gör vi? Varför gör vi det vi gör? Vilka är vi? Två nätverk en kärna Hälsa och Demokrati För förtroendevalda

Läs mer

Vårdvalets konsekvenser

Vårdvalets konsekvenser Vårdvalets konsekvenser Anders Anell 25 september 2014 Vårdval och patientinflytande i olika former Val av vårdgivare Allmänläkare, operatör Enhet/organisation Vårdvalssystem (hittills) Inom landsting

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389)

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Vinstbegränsning ur kvalitetsynvinkel Vinstbegräsning och kvalitetskrav Utredningen anser att det inte

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse MAJ 2017 MAJ 2018 Verksamhetsberättelse : Maj 2017 Maj 2018 Vårdföretagarna Stockholm, maj 2018 Ledare Vårdföretagarna är den ledande organisationen för privata vård- och omsorgsföretag.

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 20 Vårdmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 20 Vårdmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 20 Vårdmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan läsa

Läs mer

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp Ert datum Er referens 2015-10-09 170-850/2015 Datum 2015-12-22 SJ Vår referens KF/KS kansli Stadshuset 105 35 Stockholm Remissvar avseende Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt

Effektivare sjukvård. Time Care Göran Stiernstedt Effektivare sjukvård Time Care 171124 Göran Stiernstedt Kris i vården? Sjukvården i framtiden Samhällsutveckling (framtidens patient), medicinteknisk utveckling och demografi på verkar långsiktigt mer

Läs mer

Verksamhet på (o)lika villkor

Verksamhet på (o)lika villkor Verksamhet på (o)lika villkor - Vårdföretagarnas medlemmar om hur landsting och kommuner agerar Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden Augusti 2017 Foto längst upp i högra hörnet:

Läs mer

Vårdmoms konsekvensanalys och förslag som kan undanröja problemet

Vårdmoms konsekvensanalys och förslag som kan undanröja problemet Datum 2019-07-01 KL Vår referens Vårdmoms konsekvensanalys och förslag som kan undanröja problemet Den 1 juli börjar Skatteverket tillämpa den nya vårdmomsen som kraftigt fördyrar inhyrning av vårdpersonal,

Läs mer

Uppförandekod och krav för medlemskap Vårdföretagarma

Uppförandekod och krav för medlemskap Vårdföretagarma Uppförandekod och krav för medlemskap Vårdföretagarma April 2019 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Vem kan bli medlem... 4 2.1 Kontroll före beviljande av medlemskap... 4 2.1.1 Medlemsansökan... 5

Läs mer

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (proposition 2016/17:122) ersätter Lag ( 1998:1656) om patientnämndsverksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt

Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt MVTe den 24 januari 2018 på Rikard Johansson rikard.johansson@almega.se Självbestämmande och auktoritet på One Size Doesn t Fit

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Digifysiskt vårdval Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet

Digifysiskt vårdval Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet Digifysiskt vårdval Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet SNS 191003 Göran Stiernstedt Styrning för en mer jämlik vård 1 Styrning för en mer jämlik vård (S2017:08) Göran Stiernstedt Annika

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Awilja Management AB 556872-5864 Kvalitetsdeklaration gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är en

Läs mer

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner

God och nära vård i Gävleborg. I samarbete med Gävleborgs kommuner God och nära vård i Gävleborg I samarbete med Gävleborgs kommuner Nära vård: Bakgrund SOU 2015:98 Träning ger färdighet, Måns Rosén SOU 2016:2 Effektiv vård, Göran Stiernstedt Lag (2017:612) om samverkan

Läs mer

Almedalsindex Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg.

Almedalsindex Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg. Almedalsindex 2013 Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg. Topplista: Aktiva förtroendevalda inom hälso- och sjukvårdsområdet (förra årets placering inom parentes) 1. Mats Eriksson,

Läs mer

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget i förbundets arbete

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval

Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget

Läs mer

Privat Vårdfakta 2018 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen

Privat Vårdfakta 2018 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen Privat Vårdfakta 2018 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen ISSN 2002-861X 2 På vigörskillnad.se hittar du en uppdaterad digital version av Privat Vårdfakta FÖRORD I sju år

Läs mer

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät

Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Landstingens och SKL:s nationella patientenkät Resultat från Institutet för kvalitetsindikatorer Patientupplevd kvalitet läkar- och sjuksköterskebesök vid vårdcentraler Resultat för privata och offentliga

Läs mer

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm 31 maj 1 juni 2016

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm 31 maj 1 juni 2016 Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet Stockholm 31 maj 1 juni 2016 Inledning och innehåll Vem är vi? Vem är ni? Varför är du här? Innehåll i korthet Dag 1 31 maj 10.00 Utgångspunkter idag 11.00

Läs mer

Vårdindikatorn. Tredje kvartalet

Vårdindikatorn. Tredje kvartalet Vårdindikatorn Tredje kvartalet 2008 2009-01-20 Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn tredje kvartalet 2008 3 2. Medlemsundersökning 4 Vårdföretagen är nöjda med den borgerliga regeringens vårdpolitik

Läs mer

Strategi fö r eha lsa i LiV

Strategi fö r eha lsa i LiV Strategi fö r eha lsa i LiV Landstinget i Värmland Dnr: 2 1 INLEDNING... 2 2 SYFTE... 3 3 EHÄLSA... 3 4 VISION... 3 5 INRIKTNINGSMÅL 2014-2018... 3 6 REFERENSER... 5 7 AKTÖRER INOM EHÄLSA... 5 1 Inledning

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Nytt handlingsprogram

Nytt handlingsprogram Nytt handlingsprogram 2020-2023 http://www.natverken.se/ VÅR VISION Öka kunskapen hos förtroendevalda och tjänstemän om ledning och styrning ur ett behovs- och befolkningsperspektiv för en bättre och mer

Läs mer

DN/Ipsos fördjupning: Väljarna om vinst och valfrihet i välfärden 28 oktober David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

DN/Ipsos fördjupning: Väljarna om vinst och valfrihet i välfärden 28 oktober David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/Ipsos fördjupning: Väljarna om vinst och valfrihet i välfärden 28 oktober 2016 1 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/Ipsos om vinst och valfrihet i välfärden resultat i sammandrag Väljarna är betydligt

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Kort om Socialstyrelsen

Kort om Socialstyrelsen Kort om Socialstyrelsen Socialstyrelsen arbetar för att du ska få tillgång till en god vård och omsorg Det ska inte spela någon roll vem du är eller var du bor i Sverige alla ska ha tillgång till en god

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Presentation av utredningens förslag 10 september 2015 Karina Tellinger McNeil Utgångspunkter för utredningen Ändamålsenlig och säker informationshantering ökar

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne På väg Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne 2019-01-25 Agenda Kort om Vårdanalys Presentation av På väg Delrapport

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra Datum 2017-08-28 FB Vår referens (SOU 2017:37) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.krim@regeringskansliet.se Remissvar Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Läs mer

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21)

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer (SOU 2017:21) Datum 2017-09-27 SJ Er referens S2017/02040/FST Vår referens Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se/ s.fst@regeringskansliet.se Remissvar Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg

Läs mer

Regler för granskning av privata vårdgivare verksamma inom den nationella taxan. Version: 1. Ansvarig: Lena Weinstock Svedh

Regler för granskning av privata vårdgivare verksamma inom den nationella taxan. Version: 1. Ansvarig: Lena Weinstock Svedh vårdgivare verksamma inom den Version: 1 Ansvarig: 2(6) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-03-26 Nyutgåva Landstingsstyr elsen 2014-04-28-- 29 3(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson

En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster. Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson En vägledning för upphandlingar av vårdoch omsorgstjänster Nätverk Uppdrag Hälsa:s seminarium Från riktlinje till effekt 2008-09-17 Stefan Jönsson Bildserie: 1. 22 sep -08 Nuteks tidigare rapporter om

Läs mer

Privat Vårdfakta 2019 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen

Privat Vårdfakta 2019 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen Privat Vårdfakta 2019 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen ISSN 2002-861X FÖRORD På vigorskillnad.se hittar du en digital version av Privat Vårdfakta Varför ger Vårdföretagarna

Läs mer

Sammanhållen vård. Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL Göran Stiernstedt

Sammanhållen vård. Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL Göran Stiernstedt Sammanhållen vård Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL 170523 Göran Stiernstedt UPPDRAGEN Effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården S 2013:14 (dir. 2013:104) beslutade 21/11 2013 Klart

Läs mer

VÅRDFAKTA 2015. Fakta och statistik om den privat drivna vårdoch omsorgsbranschen samt genomgång av Reepalu-utredningen.

VÅRDFAKTA 2015. Fakta och statistik om den privat drivna vårdoch omsorgsbranschen samt genomgång av Reepalu-utredningen. PRIVAT VÅRDFAKTA 2015 Fakta och statistik om den privat drivna vårdoch omsorgsbranschen samt genomgång av Reepalu-utredningen. Rätten att kunna välja och välja bort vårdoch omsorgsgivare har ett starkt

Läs mer

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD

TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje. Peter Graf, VD TioHundra Det unika vårdbolaget i Norrtälje Peter Graf, VD TIOHUNDRA AB TioHundra startade 2006 Unikt samarbete mellan Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting Permanentat 1 jan 2016 STYRNING Landstingsfullmäktige

Läs mer

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen!

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen! 1. Förstasida Enkät till ledning i patient- och brukarorganisationer När du fyller i enkäten - Dina svar sparas för varje sida du fyllt i genom att du klickar på knappen "Nästa" som tar dig till nästa

Läs mer

VÅRDFAKTA Fakta och statistik om den privat drivna vårdoch omsorgsbranschen

VÅRDFAKTA Fakta och statistik om den privat drivna vårdoch omsorgsbranschen PRIVAT VÅRDFAKTA 2017 Fakta och statistik om den privat drivna vårdoch omsorgsbranschen På www.vigörskillnad.se hittar du en ständigt uppdaterad digital version av Privat Vårdfakta. FÖRORD Idag drivs två

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Aktuellt från kansliet

Aktuellt från kansliet Aktuellt från kansliet - Deltävlingar inför YrkesSM - Avtal - Hälsning från Linda & Teddie - Vårdföretagarna - Arbetsgivarföreningen KFO, Arbetsgivaralliansen och Famna - AF:s upphandling - Utbildningsregistret

Läs mer

Byggbranschen i samverkan; Tre projekt under 2016

Byggbranschen i samverkan; Tre projekt under 2016 Byggbranschen i samverkan; Tre projekt under 2016 Under 2016 har vi verkat i 10 år och inriktar oss nu på tre huvudspår ; Politisk påverkan, Attitydprojektet Ren Byggbransch samt kommunikationssamordning

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

VÅRDFAKTA 2014. Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen. riksdagspartiernas ståndpunkter.

VÅRDFAKTA 2014. Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen. riksdagspartiernas ståndpunkter. PRIVAT VÅRDFAKTA 2014 Fakta och statistik om den privat drivna vård- och omsorgsbranschen samt riksdagspartiernas ståndpunkter. 2014 års upplaga av Privat Vårdfakta är den viktigaste någonsin. Årets val

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg

Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg 1 Kvalitetsdeklaration Särskilt boende äldreomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Föreningen Blomsterfonden Org.nr: 802005-1465 ÅR 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm Socialdepartementet Regeringsbeslut 2012-03-22 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm I:3 S2011/9881/ /FS (delvis) S2012/2424/ /FS (delvis) Uppdrag att utbetala bidrag för utveckling av vårdvalssystemm

Läs mer

FÅR VI. LOV? En studie om ägarkoncentration och småföretag i vård- och omsorgssektorn

FÅR VI. LOV? En studie om ägarkoncentration och småföretag i vård- och omsorgssektorn FÅR VI LOV? En studie om ägarkoncentration och småföretag i vård- och omsorgssektorn Rapport April 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Om marknadsutveckling och mångfald... 3 Övergripande

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Digital vårdcentral primärvård

Digital vårdcentral primärvård Primärvårdsförvaltningens kansli 2018-05 - 04 Ärenden umme r 2018/00702 Eva Karlsson Pagels Dokumentn umme r 2018/00702-1 Till Nämnden för primärvård och folktandvård Digital vårdcentral primärvård Förslag

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRETAGANDETS FRAMTID. Konsekvensanalys av vinstbegränsning för privata vårdgivare i Värmlands län

VÄLFÄRDSFÖRETAGANDETS FRAMTID. Konsekvensanalys av vinstbegränsning för privata vårdgivare i Värmlands län VÄLFÄRDSFÖRETAGANDETS FRAMTID Konsekvensanalys av vinstbegränsning för privata vårdgivare i Värmlands län Augusti 2018 Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsverksamheten inom Landstinget i Värmland är varje

Läs mer

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund Vår vision för läkares kompetensutveckling Alla läkare ska ha goda förutsättningar att under hela sitt yrkesliv ta till sig ny kunskap. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för sjukvårdens kvalitet

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm november 2016

Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet. Stockholm november 2016 Grundkurs i behovs- och befolkningsperspektivet Stockholm 23-24 november 2016 Inledning och innehåll Vem är vi? Vem är ni? Varför är du här? Innehåll i korthet Dag 1 23 november Dalarnas Hus 09.00 Fika

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Foto: Lauri Roktko/Folio har haft ett stort uppdrag Skattemedel avsedda för välfärden ska användas i välfärden Förslag i SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Slutbetänkande

Läs mer

ST i vårdval. Framtidens specialistläkare den 4 september 2014

ST i vårdval. Framtidens specialistläkare den 4 september 2014 ST i vårdval Framtidens specialistläkare den 4 september 2014 Bakgrund Förändringar i sjukvårdens organisation påverkar FOU. Vårdval är en aspekt i denna process Olika faktorer bakom förändring Befolkningsökning

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Yttrande över betänkandet Vårda vården (SOU 2003:23)

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Yttrande över betänkandet Vårda vården (SOU 2003:23) SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Vårda vården (SOU 2003:23) Föredragande landstingsråd: Inger Ros ÄRENDET Socialdepartementet har berett landstinget möjlighet att yttra sig

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis)

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Vårt uppdrag Konkurrensverket ska se över hur etablering av

Läs mer

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Det finns ett stort intresse hos både uppdragsgivare

Läs mer

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering

Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk. Fika och fotografering Äldreomsorgschefs och Hälsooch sjukvårdschefsnätverk 1 april 2016, kl. 9-12 Fika och fotografering 10-10.20 Hur? Under 2015-2020 kommer nätverket att arbeta med de strategiska regionala frågorna enligt

Läs mer

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Det finns ett stort intresse hos både uppdragsgivare

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

vårdfakta 2013 Fakta och statistik om den privata vård- och omsorgsbranschen i Sverige samt nordiska jämförelser.

vårdfakta 2013 Fakta och statistik om den privata vård- och omsorgsbranschen i Sverige samt nordiska jämförelser. Privat vårdfakta 2013 Fakta och statistik om den privata vård- och omsorgsbranschen i Sverige samt nordiska jämförelser. I din hand håller du 2013 års Privat Vårdfakta. Här summeras den svenska privata

Läs mer