Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna

2 Om Bransch Sjukvård 543 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (september 2016) Medlemsföretagen har tillsammans cirka årsanställda. Sedan förra branschårsmötet har antalet årsanställda i branschen ökat med procent av Vårdföretagarnas Klicka medlemsföretag här för att är verksamma ändra format inom på underrubrik hälso- och sjukvården. i bakgrunden

3 Branschstyrelsen Ordförande Peter Seger Sophiahemmet Ledamöter Henrik Brehmer Capio adjungerad Max van Eijk GHP adjungerad Karin Kaloczy Aleris Jörgen Månsson Carlanderska sjukhuset Anneli Virenhem Active Landvetter Anders Pernes Helsa Charlotta Wikström Unilabs Lotta Wiström Sinnligt Jan-Åke Zetterström Cecilia Halvars Öhrnell Praktikertjänst adjungerad Ersta Diakonisällskap Ledamöter som lämnat styrelsen under perioden: Eric Wahlberg Praktikertjänst, Annette Andersson Solklart Vård, Martin Engström Capio, Tobias Linebäck GHP.

4 Vårdföretagarnas mål Bransch Sjukvårds näringspolitiska arbete följer Vårdföretagarnas övergripande mål och tre prioriterade områden. Mål: Privat driven vård och omsorg ska finnas i hela landet och kunna väljas av alla. Förtroende. Allmänheten och politiska beslutsfattare ska uppfatta den privata vården och omsorgen som samhällsviktig och lita på att privata utförare levererar en god vård, är goda arbetsgivare och bidrar till välfärdens utveckling. Vårdens och omsorgens kvalitet. Privat vård och omsorg ska vara kvalitetsledande, och kvaliteten ska vara synlig och jämförbar. Villkoren för vårdföretagandet. Beslutsfattare på alla nivåer ska som både lagstiftare och beställare ge alla utförare förutsättningar som präglas av förutsägbarhet, sund konkurrens och möjlighet till utveckling och innovation. Nedan beskrivs först Vårdföretagarnas branschövergripande arbete översiktligt, därefter Bransch Sjukvårds näringspolitiska arbete under åren

5 Branschövergripande arbete Förtroende Påverkansarbete och opinionsbildning kring Reepaluutredningen, i nära samverkan Svenskt Näringsliv, Almega och våra medlemsföretag. Kampanjen Vi gör skillnad har fortsatt och förstärkts med Mytpolisen och Systemmannen. Privat Vårdfakta 2015 och Fakta, granskning och analys. Regelbundna mail till ledande politiker och politiska tjänstemän på riksnivå, samt kommuner och Klicka landsting här om vad för som att händer ändra i valfrihetsdebatten. format på Vårdföretagarnas medlemsmärke lanserades Märket är kopplat till medlemskraven på transparens och öppenhet om kvalitet, personal, ekonomi, ägare och styrelse.

6 Branschövergripande arbete Kvalitet Fortsatt arbete med Välfärdsinsyn (tidigare kallad Etisk plattform) som är parternas plattform för insyn i vård och omsorg, Klicka avseende till exempel här kvalitet för och att ekonomi. ändra format Vårdföretagarna ingår i ett flertal nätverk och arbetsgrupper med myndigheter som SoS, IVO samt SKL om patientsäkerhet, öppna jämförelser, digitalisering m m. Arbete med Vårdföretagarnas etiska riktlinjer och ökade krav på transparens, samt Klicka tydliggöra här konsekvenser för att om ändra riktlinjerna format inte följs. på Driver på och samverkar med myndigheter som Skatteverket, IVO, SKL och polisen för att hålla oseriösa aktörer borta från vården och omsorgen.

7 Branschövergripande arbete Villkor Stort påverkansarbete ledde till att regeringens förslag om arbetsgivares medfinansiering av långtidssjukskrivningar stoppades. Påverkansarbete för att uppnå lika behandling med offentlig verksamhet avseende statens kompensation för höjningen av arbetsgivaravgifterna för unga ( ungdomsrabatten ). Omfattande granskning av konkurrensneutralitet inledd. Övrigt Utveckling av Vårdföretagarnas medlemserbjudande: Flera frukostseminarier (välfärdsteknologi/ digitalisering, korruptionsförebyggande arbete, sociala medier/ Klicka kommunikation ). här för Medarrangerar att ändra Almegas format Upphandlingsdag. på Deltar i samverkan för att öka attraktiviteten för vård- och omsorgsyrkena, t ex Vård- och omsorgscollege och WorldSkills/ yrkestävlingar SM, EM och VM.

8 FÖRTROENDE

9 Förtroende Lyft fram slutsatser i, från oss oberoende, studier som pekar på privata vårdgivares betydelse och goda resultat. Till exempel från Konkurrensverket, Läkarförbundet och SNS. Vårdföretagarna har i rapporten Partners i hälso- och sjukvården? Klicka kartlagt landstingens här dialog för med att privata ändra vårdgivare. Bygger format på 90 intervjuer med vårdvalschefer och medlemsföretag. Har spritts till landstingsledningar runt om i landet. Deltagit i sjukvårdsministerns samtal om Nationell samling för kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården.

10 Förtroende Aktiva i pressen och i sociala medier i debatter som rör privata vårdgivare i hälso- och sjukvården. Både proaktivt och reaktivt. Klicka sjukvårdskompetens. här för att ändra format på Medverkan i snabbspår för nyanlända med hälso- och Medarrangör vid Dagens Medicins Privatvårdsdag samt Nationella ehälsodagen. Dialog och kontakter med Socialstyrelsen om privata vårdgivares rapportering till patientregistret.

11 KVALITET

12 Kvalitet Den privat drivna vården ska gå i bräschen när det gäller att mäta och redovisa kvalitet. En frivillig kvalitetsdeklaration för Vårdföretagarnas medlemsföretag som driver primärvård har utvecklats, i samarbete med några av branschens företag. Lanseras i höst. Branschföreträdare har varit pådrivande i sjösättandet av PrimärvårdsKvalitet, som är ett nationellt system för kvalitetsdata i primärvården och finansierat som kvalitetsregister.

13 Kvalitet Vårdföretagarna har fem år i rad presenterat rapporten Patienttoppen, som jämför patientnöjdheten hos privat och offentligt drivna vårdcentraler. Rapporterna baserar sig på den nationella patientenkäten. De har fått god medial spridning och används i den Klicka politiska debatten. här för att ändra format De privat drivna vårdcentralerna erbjuder bättre kontinuitet, enligt nationella patientenkäten och enligt Läkarförbundets enkät bland läkare i primärvården.

14 VILLKOREN FÖR PRIVATA VÅRDGIVARE I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

15 Villkor Regeringen slopade direktiven till Reepalu-utredningen om att avskaffa den nationella regleringen om vårdval i primärvården, efter framgångsrikt påverkansarbete från Vårdföretagarna och andra. Vårdföretagarna gör en rapportserie på temat De dolda hoten mot mångfalden om konkurrensneutralitet mellan privata och offentliga Klicka vårdgivare. En här rapport om för underskottsfinansiering att ändra i primärvården format presenterades för ledande sjukvårdspolitiker nyligen. Fler rapporter på gång. Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv stödjer medlemsföretag i Västernorrland som överklagat initiativ om lokala regler om vinstbegränsning i vårdvalet. Prövningstillstånd har begärts i Kammarrätten. Branschföreträdare har - och har haft - ett stort antal kontakter med den politiska ledningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att få till stånd en bättre process kring vårdvalen i Stockholms läns landsting.

16 Villkor En landstingsturné genomförs för att möta alla hälso- och sjukvårdslandstingsråd i samtal om förutsättningarna för de privata vårdgivarna regionalt. Hittills har möten skett i åtta landsting. Lyfter vikten av dialog med våra medlemsföretag och att se privata vårdgivare som partners i vården. Remissvar lämnas på alla utredningar som har väsentlig betydelse för den privat drivna vården. Under året har remissvar lämnats bland annat om (SOU 2016:2) om effektiv vård, (SOU 2015:98) om högspecialiserad vård samt (SOU 2015:102) om patientklagomål. Kontakter med medlemsföretag och ibland ledande politiker i ärenden med stor påverkan för den privat drivna vården som blir aktuella i olika landsting och regioner.

17 Kontakt på Vårdföretagarnas kansli: Karin Liljeblad Näringspolitisk expert Sjukvård tel

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016-2017 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 534 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (september 2017) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 22 500 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2018-2019 Bransch Sjukvård, Vårdföretagarna Om Bransch Sjukvård 529 företag är medlemmar i Bransch Sjukvård (aug 2018) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 24 000 årsanställda.

Läs mer

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ BRANSCHÅRSMÖTE 2017 INDIVID OCH FAMILJ Vårdföretagarna Vårdföretagarnas mål Bransch Äldreomsorgs näringspolitiska arbete följer Vårdföretagarnas övergripande mål och tre prioriterade områden. Mål: Privat

Läs mer

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Klicka här för att ändra format VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016-2017 Bransch Äldreomsorg, Vårdföretagarna Om Bransch Äldreomsorg 240 företag är medlemmar i Bransch Äldreomsorg (september 2017) Medlemsföretagen har tillsammans cirka 26 000

Läs mer

Klicka här för att ändra format ÅRSMÖTE 2017

Klicka här för att ändra format ÅRSMÖTE 2017 ÅRSMÖTE 2017 Bransch Personlig Assistans Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för årsmötet 5. Val av en justerare

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 NOVEMBER 2018 Bransch Personlig Assistans, Vårdföretagarna Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 OKTOBER 2018 Bransch Individ och familj, Vårdföretagarna Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format BRANSCHÅRSMÖTE 14 NOVEMBER 2018 Vårdföretagarna Bransch Äldreomsorg Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av dagordning för årsmötet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av protokollförare för

Läs mer

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi

Patienttoppen En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi Patienttoppen 2014 En sammanställning av SKL:s nationella patientenkät i primärvården fördelad på privat och offentlig regi April 2014 Innehåll Förord... 3 1 Sammanfattning... 4 2 Diskussion... 5 2.1 Högre

Läs mer

Lika villkor i vårdvalen?

Lika villkor i vårdvalen? Lika villkor i vårdvalen? KARTLÄGGNING AV UNDERSKOTT I LANDSTINGSDRIVEN PRIMÄRVÅRD 2016 Datainsamling: Paues Åberg Communications Text och analys: Karin Liljeblad, Vårdföretagarna Januari 2018 1 Innehåll

Läs mer

Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8)

Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna (DS 2016:8) Datum 2016-06-07 SJ Er referens S2016/02521/SF Vår referens Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se/ s.sf@regeringskansliet.se Remissvar Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning

Läs mer

Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt

Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt Invånarstyrd utveckling av kvalitet och värdeskapande på ett effektivt sätt MVTe den 24 januari 2018 på Rikard Johansson rikard.johansson@almega.se Självbestämmande och auktoritet på One Size Doesn t Fit

Läs mer

Remissvar: SOU 2016:2 Effektiv vård

Remissvar: SOU 2016:2 Effektiv vård Datum 2016-06-02 KL Er referens S2016/00212/FS Vår referens Socialdepartementet Remissvar: SOU 2016:2 Effektiv vård Vårdföretagarna, som är en arbetsgivar- och branschorganisation för privata vård- och

Läs mer

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen!

Om ni svarat nej avslutas nu enkäten. Ni ombedes att kontakta Dag Ström vid Vårdanalys: dag.strom@vardanalys.se Tack för hjälpen! 1. Förstasida Enkät till ledning i patient- och brukarorganisationer När du fyller i enkäten - Dina svar sparas för varje sida du fyllt i genom att du klickar på knappen "Nästa" som tar dig till nästa

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2016 maj 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2016 maj 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2016 maj 2017 Ledare Reepalu-utredningens delbetänkande presenterades i slutet av 2016 och var precis så kvalitetsoch valfrihetsfientligt som befarat. Men ingenstans i den 900-sidiga

Läs mer

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega

Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst. Ingår i Almega Företagens erfarenheter av LOV inom hemtjänst Ingår i Almega Om Vårdföretagarna Arbetsgivar- och branschorganisation för privata vårdgivare inom vård och omsorg. Ingår i Almega. Cirka 1 900 medlemsföretag.

Läs mer

Klicka här för att ändra format

Klicka här för att ändra format KVALITETSDEKLARATION ETT STEG TILL ÖKAT FÖRTROENDE Representanter från Vårdföretagarnas kvalitetsarbetsgrupp Vårdföretagarnas kvalitetsdeklarationer Introduktion till kvalitetsdeklaration inom Personlig

Läs mer

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp

Synpunkter på programmet för upphandling och inköp Ert datum Er referens 2015-10-09 170-850/2015 Datum 2015-12-22 SJ Vår referens KF/KS kansli Stadshuset 105 35 Stockholm Remissvar avseende Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering

Läs mer

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Det finns ett stort intresse hos både uppdragsgivare

Läs mer

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning

Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Hur kan vi stänga ute oseriösa aktörer? Avdelningen för tillståndsprövning Det finns ett stort intresse hos både uppdragsgivare

Läs mer

Checklista för transparensredovisning. Sjukvård. Mars 2016

Checklista för transparensredovisning. Sjukvård. Mars 2016 Checklista för transparensredovisning Sjukvård Mars 2016 Vårdföretagarnas medlemskrav på transparensredovisning Innehåll: Sid 2: Bakgrund och syfte Sid 3: Summering av information som ska finnas på er

Läs mer

Lättläst version av Överenskommelsen

Lättläst version av Överenskommelsen Lättläst version av Överenskommelsen Överenskommelsen Överenskommelsen handlar om hur regeringen, de idéburna organisationerna inom det sociala området och Sveriges kommuner och landsting ska förhålla

Läs mer

Vårdindikatorn primärvård

Vårdindikatorn primärvård Vårdindikatorn primärvård Innehållsförteckning 1. Vårdindikatorn primärvård 3 Den privata vården får allt fler besökare... 4 En stor majoritet anser att valfrihet i vården är viktigt... 5 Otillräcklig

Läs mer

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014

Privattandläkarna. Verksamhetsplan 2014 1 Innehåll Vision, affärside och värderingar... 3 Inledning... 4 Verksamhet 2014... 5 Politik & påverkan... 5 Medlemsvård och medlemsrekrytering... 8 Tjänsteutbud och samarbetsavtal... 8 Lokal verksamhet...9

Läs mer

Ort och datum Stockholm Vår referens /0511

Ort och datum Stockholm Vår referens /0511 VAROFÖRBUNDET Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ort och datum Stockholm 2008-05-19 Vår referens 30601-2008/0511 Handläggare Carita Fallström Er referens S2008/2022/ST Vårdförbundets yttrande över betänkandet

Läs mer

Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet

Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet Öppna jämförelser ett verktyg i det strategiska utvecklingsarbetet Göteborg den 24 oktober 2012 Mona Heurgren Enhetschef, Enheten för öppna jämförelser Socialstyrelsen Agenda Kunskapshjulet och god vård

Läs mer

2013-09-23. Överenskommelsen har träffats mellan

2013-09-23. Överenskommelsen har träffats mellan Överenskommelse om en Etisk Plattform för öppenhet om kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor hos utförare inom vård och omsorg med offentlig finansiering 2013-09-23 1 2013-09-23 Överenskommelse om

Läs mer

Privattandläkarna. Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag

Privattandläkarna. Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag Privattandläkarna Branschorganisationen för privata tandvårdsföretag Privattandläkarna - en aktör som påverkar Privattandläkarna är en medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt obunden branschorganisation

Läs mer

Verksamhet på (o)lika villkor

Verksamhet på (o)lika villkor Verksamhet på (o)lika villkor - Vårdföretagarnas medlemmar om hur landsting och kommuner agerar Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden Augusti 2017 Foto längst upp i högra hörnet:

Läs mer

Vårdvalets konsekvenser

Vårdvalets konsekvenser Vårdvalets konsekvenser Anders Anell 25 september 2014 Vårdval och patientinflytande i olika former Val av vårdgivare Allmänläkare, operatör Enhet/organisation Vårdvalssystem (hittills) Inom landsting

Läs mer

Branschrådet för externa vårdgivare (BANDAGE-gruppen)

Branschrådet för externa vårdgivare (BANDAGE-gruppen) Mötesanteckning Branschrådet för externa vårdgivare (BANDAGE-gruppen) Mötesdatum: 2017-10-17 Tid: Kl. 15.00 17.00 Plats: Centralen, Nya Gullbergsvass konferens Deltagare Agneta Hamilton, Kustens vårdcentral/praktikertjänst,

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse MAJ 2017 MAJ 2018 Verksamhetsberättelse : Maj 2017 Maj 2018 Vårdföretagarna Stockholm, maj 2018 Ledare Vårdföretagarna är den ledande organisationen för privata vård- och omsorgsföretag.

Läs mer

Konkurrensen i Sverige Kapitel 20 Vårdmarknaden RAPPORT 2018:1

Konkurrensen i Sverige Kapitel 20 Vårdmarknaden RAPPORT 2018:1 Konkurrensen i Sverige 2018 Kapitel 20 Vårdmarknaden RAPPORT 2018:1 Utdrag Det här dokumentet innehåller ett utdrag ur Konkurrensverkets rapport Konkurrensen i Sverige (rapportserie 2018:1). Du kan läsa

Läs mer

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget i förbundets arbete

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2015 maj 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2015 maj 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE maj 2015 maj 2016 Ledare Efterdyningar av riksdagsvalet 2014 har varit märkbara under hela året. Vänsterpartiets förmåga att påverka regeringens politik blev allt mer tydlig i början

Läs mer

REMISSVAR (SOU 2017:38)

REMISSVAR (SOU 2017:38) 2017-09-11 Rnr 54.17 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (SOU 2017:38) Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning Välfärdsutredningens betänkande Syftet med betänkandet: 1) Analysera

Läs mer

Välfärdens verkliga utmaningar

Välfärdens verkliga utmaningar Välfärdens verkliga utmaningar VÅRDFÖRETAGARNAS VALMANIFEST 2018 Förord Vårdföretagen levererar varje dag, året runt, vård och omsorg av hög kvalitet. Som uppskattas av patienter och brukare, men också

Läs mer

Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval

Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2

norrstyrelsen Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 norrstyrelsen rapport 2009: 32 Informationsfrågor vid bildandet av Region Norrland etapp 2 Förord Norrstyrelsen har bildats för att förbereda sammanslagningen av landstingen i Norrbottens, Västerbottens

Läs mer

Remissvar Ökad insyn i välfärden (SOU 2016:62)

Remissvar Ökad insyn i välfärden (SOU 2016:62) Ort och datum Stockholm 2017-02-20 Vår referens Handläggare Carita Fallström Er referens 30601-2016/2038 S2016/06178/FS Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund Vår vision för läkares kompetensutveckling Alla läkare ska ha goda förutsättningar att under hela sitt yrkesliv ta till sig ny kunskap. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för sjukvårdens kvalitet

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Uppförandekod och krav för medlemskap Vårdföretagarma

Uppförandekod och krav för medlemskap Vårdföretagarma Uppförandekod och krav för medlemskap Vårdföretagarma April 2019 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Vem kan bli medlem... 4 2.1 Kontroll före beviljande av medlemskap... 4 2.1.1 Medlemsansökan... 5

Läs mer

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården

Yttrande över motion 2012:15 av Paul Lappalainen m.fl. (MP) om att utvärdera konkurrensutsättningen i vården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Birger Forsberg Kajsa Westling TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-18 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, P 17 1 (3) HSN 1209-1123 Yttrande över motion 2012:15 av

Läs mer

Almedalsindex Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg.

Almedalsindex Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg. Almedalsindex 2013 Topplistor och kommentarer kring seminarierna om vård och omsorg. Topplista: Aktiva förtroendevalda inom hälso- och sjukvårdsområdet (förra årets placering inom parentes) 1. Mats Eriksson,

Läs mer

Kvalitet i välfärden

Kvalitet i välfärden Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-06-15 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-06-20 Svar på remiss

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden?

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Svensk förening för Glesbygdsmedicin den 7 april 2016 Agneta Karlsson Statssekreterare Vården står inför stora utmaningar Allt fler äldre med kronisk sjukdom

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården

Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Regionens uppföljning av externa utförare inom primärvården Dnr: Rev 34-2011 Genomförd av: Revisionsenheten Vilhelm Rundquist Behandlad av Revisorskollegiet den 14 december 2011 Regionens uppföljning av

Läs mer

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014 Villkor för ideella föreningar och trossamfund Civila samhällets villkor 2014 Uppföljning av det civila samhällets villkor Instruktion för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Myndigheten

Läs mer

Förbättringar i hälso- och sjukvården

Förbättringar i hälso- och sjukvården Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1408 av Finn Bengtsson (M) Förbättringar i hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Nedan är MSL:s synpunkter på Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020.

Nedan är MSL:s synpunkter på Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020. Remissvar "Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020 (Gem 2016/0068) Mellersta Skånes läkareförening (MSL) inger följande remissvar. MSL anser att Sveriges Läkarförbund (SLF) som fackförening för den

Läs mer

Verksamhetsberättelse. VO-College Västerbotten 2016

Verksamhetsberättelse. VO-College Västerbotten 2016 Verksamhetsberättelse VO-College Västerbotten 2016 Innehållsförteckning Nuläge... 3 Organisationsförändring 2016... 4 Aktiviteter 2016... 4 Mötesformer... 4 Samverkan... 4 Utfall... 5 Marknadsföring...

Läs mer

ST i vårdval. Framtidens specialistläkare den 4 september 2014

ST i vårdval. Framtidens specialistläkare den 4 september 2014 ST i vårdval Framtidens specialistläkare den 4 september 2014 Bakgrund Förändringar i sjukvårdens organisation påverkar FOU. Vårdval är en aspekt i denna process Olika faktorer bakom förändring Befolkningsökning

Läs mer

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389)

Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Sammanfattning av betänkandet kvalitet i välfärden- bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:389) Vinstbegränsning ur kvalitetsynvinkel Vinstbegräsning och kvalitetskrav Utredningen anser att det inte

Läs mer

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra Datum 2017-08-28 FB Vår referens (SOU 2017:37) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.krim@regeringskansliet.se Remissvar Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra

Läs mer

Jens Sjöström m.fl. (S) har lämnat en motion om inrättande av ett regionalt kompetens- och valideringscentrum i Stockholms läns landsting.

Jens Sjöström m.fl. (S) har lämnat en motion om inrättande av ett regionalt kompetens- och valideringscentrum i Stockholms läns landsting. Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTE UTLÅTANDE Handläggare: Lena Halvardson Rensfelt Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens

Läs mer

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm

Box med. system som. tem mellan. tion, heten, förutsättningar: I:3. Telefonväxel Stockholm Socialdepartementet Regeringsbeslut 2012-03-22 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm I:3 S2011/9881/ /FS (delvis) S2012/2424/ /FS (delvis) Uppdrag att utbetala bidrag för utveckling av vårdvalssystemm

Läs mer

Välfärdstappet - Västernorrlands län

Välfärdstappet - Västernorrlands län Välfärdstappet - Västernorrlands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Aktuellt från kansliet

Aktuellt från kansliet Aktuellt från kansliet - Deltävlingar inför YrkesSM - Avtal - Hälsning från Linda & Teddie - Vårdföretagarna - Arbetsgivarföreningen KFO, Arbetsgivaralliansen och Famna - AF:s upphandling - Utbildningsregistret

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Blekinge lä n

Vä lfä rdstäppet Blekinge lä n Blekinge län Vä lfä rdstäppet Blekinge lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Kort om Socialstyrelsen

Kort om Socialstyrelsen Kort om Socialstyrelsen Socialstyrelsen arbetar för att du ska få tillgång till en god vård och omsorg Det ska inte spela någon roll vem du är eller var du bor i Sverige alla ska ha tillgång till en god

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i välfärden (SOU 2017:38) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Förvaltningsyttrande Sida 1 (6) 2017-06-19 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-08-22 Välfärdsutredningens

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Foto: Lauri Roktko/Folio har haft ett stort uppdrag Skattemedel avsedda för välfärden ska användas i välfärden Förslag i SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Slutbetänkande

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Strategi fö r eha lsa i LiV

Strategi fö r eha lsa i LiV Strategi fö r eha lsa i LiV Landstinget i Värmland Dnr: 2 1 INLEDNING... 2 2 SYFTE... 3 3 EHÄLSA... 3 4 VISION... 3 5 INRIKTNINGSMÅL 2014-2018... 3 6 REFERENSER... 5 7 AKTÖRER INOM EHÄLSA... 5 1 Inledning

Läs mer

Patienten och politikern i fokus. - fyra röster om mångfald i vården och omsorgen. Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden

Patienten och politikern i fokus. - fyra röster om mångfald i vården och omsorgen. Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden Patienten och politikern i fokus - fyra röster om mångfald i vården och omsorgen Detta är en rapport i rapportserien De dolda hoten mot mångfalden September 2017 Foto längst fram: David Bicho/Sophiahemmet

Läs mer

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Juridiken kring tillgång och användning av medicinsk information: till hjälp eller något som stjälper?

Juridiken kring tillgång och användning av medicinsk information: till hjälp eller något som stjälper? Juridiken kring tillgång och användning av medicinsk information: till hjälp eller något som stjälper? Landstingsjurist Lena Jönsson, privat mail lenajn70@gmail.com, arb. mail lena.c.jonsson@ltdalarna.se,

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRETAGANDETS FRAMTID. Konsekvensanalys av vinstbegränsning för privata vårdgivare i Östergötlands län

VÄLFÄRDSFÖRETAGANDETS FRAMTID. Konsekvensanalys av vinstbegränsning för privata vårdgivare i Östergötlands län VÄLFÄRDSFÖRETAGANDETS FRAMTID Konsekvensanalys av vinstbegränsning för privata vårdgivare i Östergötlands län Augusti 2018 Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsverksamheten inom Region Östergötland är varje

Läs mer

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef

Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Anne-Kathrin Schneider, sektionschef Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården (proposition 2016/17:122) ersätter Lag ( 1998:1656) om patientnämndsverksamhet

Läs mer

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Stöd på vägen En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Innehåll Uppdraget och vårt tillvägagångssätt Satsningens bakgrund Våra resultat och slutsatser Våra

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 50600 personer

Läs mer

Checklista för transparensredovisning. Personlig assistans. Mars 2016

Checklista för transparensredovisning. Personlig assistans. Mars 2016 Checklista för transparensredovisning Personlig assistans Mars 2016 Vårdföretagarnas medlemskrav på transparensredovisning Innehåll: Sid 2: Bakgrund och syfte Sid 3: Summering av information som ska finnas

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n

Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n Kronobergs län Vä lfä rdstäppet Kronobergs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n

Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Jämtländs län Vä lfä rdstäppet Jä mtländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Vä sternorrländs lä n

Vä lfä rdstäppet Vä sternorrländs lä n Västernorrlands län Vä lfä rdstäppet Vä sternorrländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer

Sammanfattning Att definiera och mäta kvalitet i välfärden är komplicerat Det är svårt att definiera alla aspekter av kvalitet i välfärden. Till skillnad från mer tekniska verksamheter som t.ex. byggnation

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredaren ska bl.a. utreda

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Presentation av utredningens förslag 10 september 2015 Karina Tellinger McNeil Utgångspunkter för utredningen Ändamålsenlig och säker informationshantering ökar

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-07-02 Dnr 378/2012 1 (2) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Inspektionen för vård och omsorg en ny effektiv tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38

Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Sundbyberg 11 sept 2017 Dnr.nr: Fi2017/02150/K Vår referens: Mikael Klein Finansdepartementet Remissvar: Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning, SOU 2017:38 Funktionsrätt Sverige Funktionsrätt

Läs mer

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården

Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Riksrevisionen 114 90 Stockholm Kommentarer till Riksrevisionens Slutrapport om statens styrning av vården Bakgrund/inledning Riksrevisionens (RiR) slutrapport om statens styrning av vården bygger på tio

Läs mer

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Patientens rätt i vården. Dir. 2007:90. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Patientens rätt i vården Dir. 2007:90 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget Utredaren skall lämna förslag på hur patientens ställning och inflytande

Läs mer

Vårdmarknad och företagsklimat

Vårdmarknad och företagsklimat Vårdmarknad och företagsklimat Stockholms läns landsting Projektet Företagande Ida Nyström 2012 Stockholms läns landsting Innehåll SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 METOD OCH DATA... 4 LEVERANTÖRER, AVTAL

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Vä stmänländs lä n

Vä lfä rdstäppet Vä stmänländs lä n Västmanland Vä lfä rdstäppet Vä stmänländs lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Att nätverka en del av arbetslivet

Att nätverka en del av arbetslivet Att nätverka en del av arbetslivet Inledning och innehåll Vilka är vi? Vad håller vi på med? Hur gör vi? Varför gör vi det vi gör? Vilka är vi? Två nätverk en kärna Hälsa och Demokrati För förtroendevalda

Läs mer

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Socialdemokraternas utredningsarbete En referensgrupp tillsattes den 1 juni 2012 Referensgruppen har haft träffat akademiker, anställda, utförare

Läs mer

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg.

Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Vård- och omsorgscollege är en modell där utbildningsanordnare, arbetsgivare och fackförbund samverkar för att höja kvaliteten på vård och omsorg. Det övergripande syftet med samverkan är att trygga framtida

Läs mer

Hälso- och sjukvårdstjänster i privat regi

Hälso- och sjukvårdstjänster i privat regi Hälso- och sjukvårdstjänster i privat regi Anders Anell Ekonomihögskolan, Lunds universitet Innehåll Hur ser utvecklingen ut i Sverige? Effekter på kostnader, kvalitet etc? Debatten efter SNS-boken Konkurrensens

Läs mer

Strategisk informatik Informationsmöte

Strategisk informatik Informationsmöte 1 Strategisk informatik Informationsmöte 2019-04-08 2 Agenda 1. Uppdrag 2. Pågående arbeten i Region Stockholm och samverkansformer 3. Strategisk informatik 4. Planering framåt 3 Uppdrag från HSF, Lena

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Kälmär lä n

Vä lfä rdstäppet Kälmär lä n Kalmar län Vä lfä rdstäppet Kälmär lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär förslaget

Läs mer

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017

Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld. Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Myndigheters organisering för utvärdering inom vård och omsorg i en komplex värld Vårdanalys Cecilia Stenbjörn, Stockholm, 20 oktober 2017 Agenda MYNDIGHETENS ROLL, UPPDRAG OCH ARBETSSÄTT UTMANINGAR ATT

Läs mer

Läkarförbundets bemanningsenkät för vårdcentraler 2012 Öppna jämförelser över tillgången till specialistläkare

Läkarförbundets bemanningsenkät för vårdcentraler 2012 Öppna jämförelser över tillgången till specialistläkare Läkarförbundets bemanningsenkät för vårdcentraler 2012 Öppna jämförelser över tillgången till specialistläkare Svante Pettersson Avdelningen för politik och profession Bakgrund Uppdrag från SLF:s fullmäktige

Läs mer