Arbetsordning för ArtDatabanken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsordning för ArtDatabanken"

Transkript

1 1(10) SLU.dha ArtDatabanken STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut Beslutsfattare: Lena Sundin Rådström ArtDatabanken Handläggare: Ulla-Britt Petersson Beslutsdatum: Träder i kraft: Giltighetstid: tillsvidare Bör uppdateras före: varje år Dokument som upphävs: Delegationsordning SLU.dha samt SLU-dha Arbetsordning för ArtDatabanken 1 Inledning Syfte ArtDatabankens uppdrag ArtDatabankens styrning Allmänt ArtDatabankens styrgrupp ArtDatabankens ledning och verksamhetssamordning Organisationen Indelning av verksamhet Permanenta styrgrupper Kommittéer och råd Medbestämmande och samverkan Ansvar Medarbetare vid ArtDatabanken Chefer vid ArtDatabanken Handläggning och beredning av ärenden Ärendebegreppet Handläggning av ärenden Beredning och föredragning av ärenden inför beslut Dokumentation av beslut Avvikande mening Arkivering Delegering och beslutsrätt Chefen för ArtDatabankens beslut Programchefs beslutsrätt Särskild delegation Förbehåll när delegation finns Attesträtt Beloppsgräns ArtDatabanken SLU Box 7007, SE Uppsala, Sweden tel: +46 (0) Org.nr artdatabanken@slu.se

2 1 Inledning 1.1 Syfte Syftet med arbetsordningen är att ange principer för ArtDatabankens styrning, organisation, ansvar, handläggning och beredning av ärenden samt delegering av beslutanderätt. 1.2 ArtDatabankens uppdrag ArtDatabankens uppdrag framgår av: årligt regleringsbrev instruktion 1 från NJ-fakulteten uppdrag från NJ-fakulteten andra särskilda uppdrag beslutade av regeringen. 2 ArtDatabankens styrning 2.1 Allmänt Utöver vad som följer av bestämmelserna i SLUs centrala delegationsordningar och styrdokument samt i instruktion för ArtDatabanken gäller de regler som följer av denna arbetsordning. Dekanen vid fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap (NJ) beslutar om instruktionen för ArtDatabanken. Instruktionen beskriver ArtDatabankens verksamhet, organisation och styrning. 2.2 ArtDatabankens styrgrupp Styrgruppens sammansättning och uppgift framgår av instruktion för ArtDatabanken. Utöver vad som anges i instruktionen beslutar styrgruppen om pristagare av ArtDatabankens naturvårdspris. 2.3 ArtDatabankens ledning och verksamhetssamordning Chefen för ArtDatabanken ansvarar för dess verksamhet inför dekanen för NJfakulteten. I rektors och NJ-fakultetens delegationsordningar 2 framgår vad som åligger chefen för en institution/motsvarande. Chefen för ArtDatabanken biträds av ställföreträdande chef. Ställföreträdande chef träder också in i ordinarie chefs ställe vid dennes frånvaro såsom vid tjänsteresa, semester eller sjukfrånvaro och 1 K:\911 Gemensamt hela ArtDatabanken\1. Ledningsdokument\1. Instruktion, vision och övergripande mål 2 2(10)

3 uppbär då alla de funktioner som ordinarie chef har. Chefen för ArtDatabanken beslutar om inrättande av ledningsgrupp (lg) för övergripande och strategiska frågor samt verksamhetssamordningsgrupp (vsg) för operativa frågor. Ledningsgruppens medlemmar utses av ArtDatabankens chef och består förutom av chef normalt av programchefer och personalsamordnare. Gruppen är rådgivande till ArtDatabankens chef som är formellt beslutande. Verksamhetssamordningsgruppens medlemmar utses av ArtDatabankens chef och består normalt av programchefer och ekonom. Gruppens uppdrag är att löpande synkronisera, arbetsfördela och följa upp operativa resurser för verksamheten. 3 Organisationen 3.1 Indelning av verksamhet På ArtDatabanken finns sex program: Arter IT Kommunikation Naturvård Taxonomi Verksamhetsstöd Programmen leds av programchefer. 3.2 Permanenta styrgrupper Svenska artprojektets styrgrupp Styrgruppen är rådgivande i övergripande strategiska frågor, långsiktiga mål samt övriga frågor som gäller Svenska artprojektet, inklusive stöd till biologiska samlingar. Gruppen ska verka för att Svenska artprojektets intentioner fullföljs och att projektet genomförs och utvecklas på ett positivt sätt och med hög kvalitet. Styrgruppen består av ordförande samt 5-8 externa ledamöter som utses av ArtDatabankens chef. I styrgruppen bör representanter finnas från Artsdatabanken i Norge och de biologiska museerna. I gruppen bör det finnas taxonomisk/systematisk och kommunikativ kompetens. Chefen för program Arter är permanent adjungerad. Även ArtDatabankens forskningssekreterare är permanent adjungerad och är sekreterare vid styrgruppens möten. 3.3 Kommittéer och råd Artportalsrådet Rådet utgör referensgrupp för arbetet med Artportalen och är rådgivande till programchef Arter och Naturvårdsverket. Rådet bistår med synpunkter och råd kring Artportalens utveckling, prioriteringar och support. Rådet består av representanter från uppdragsgivare (Naturvårdsverket) och andra intressenter 3(10)

4 såsom länsstyrelser, kommuner och ideella organisationer (främst Sveriges Ornitologiska Förening, Svenska Botaniska Föreningen, Sveriges Mykologiska Förening och Sveriges Entomologiska Förening). Vilka intressenter som ska representeras i rådet beslutas av chefen för program Arter, varpå respektive organisation utser sin representant Expertkommittéer För att utveckla och bredda ArtDatabankens arbete med taxonomi, arter och naturtyper kan expertkommittéer knytas till verksamheten. Syftet med expertkommittéerna är att utgöra ett vetenskapligt och naturvårdspraktiskt stöd till ArtDatabanken. Förslag till sammansättning tas fram av utsedd naturtyps- eller organismgruppsansvarig. Beslut om att utse ledamöter i kommittéerna fattas av respektive programchef. Så kallade taxonomiansvariga, dvs externa experter som ansvarar för att lämna uppdateringar till Dyntaxa för en viss organismgrupp utses av systemansvarig för Dyntaxa, på uppdrag av chefen för program Taxonomi Svenska artprojektets vetenskapliga kommitté Kommitténs främsta uppgift är att granska och rangorda ansökningar om bidrag till forskning och inventering inom ramen för Svenska artprojektets medelsutlysning 3. Beslut om bidrag fattas av ArtDatabankens chef. Ledamöterna utses av chef för program Taxonomi efter samråd med Svenska artprojektets styrgrupp Kommittén för svenska djurnamn Kommittén arbetar med svenska namn på i första hand nordiska djurarter. Undantag är fågelnamn där Sveriges Ornitologiska Förening har huvudansvaret. Ledamöter utses av chefen för program Taxonomi. 3.4 Medbestämmande och samverkan Lokal samverkansgrupp Lokal samverkansgrupp består av ArtDatabankens chef (ordförande), personalsamordnare (sekreterare), företrädare för de fackliga organisationerna (i praktiken SACO och ST) samt skyddsombud vid Naturicum. Samverkan regleras av Lokalt avtal om samverkan på institution eller motsvarande enhet kring arbetsmiljö och säkerhet samt lika villkor. 3 Riktlinjer för bedömning och handläggning av ansökningar om forskningsprojekt inom Svenska artprojektet. 4(10)

5 4 Ansvar 4.1 Medarbetare vid ArtDatabanken Alla medarbetare vid ArtDatabanken, inklusive chefer, ska fullgöra de arbetsuppgifter som överordnad chef bestämmer. Vilka de är framgår av aktuell verksamhetsplan och medarbetarsamtal. ArtDatabankens medarbetare: arbetar i enlighet med uppsatta mål och visioner bidrar till samordning och ett gott samarbete inom ArtDatabanken företräder ArtDatabanken och SLU vid kontakter med externa aktörer håller deadlines och följer prioriteringar kommunicerar kring sina frågor och skapar relationer med externa och interna avnämare inom sitt ansvarsområde känner till och följer regler och styrdokument för ArtDatabanken medverkar i planering och uppföljning av verksamheten medverkar till en effektiv och miljömedveten resursanvändning och följer SLU:s miljöpolicy tar ansvar för och medverkar till en god fysisk och psykisk arbetsmiljö tar ansvar för sina arbetsuppgifter tar initiativ och för fram förslag på förbättringar underhåller och utvecklar sin kompetens i samråd med sin chef är saklig och visar respekt. 4.2 Chefer vid ArtDatabanken ArtDatabankens programchefer ska, utöver vad som anges i avsnitt 4.1 inom sina respektive ansvarsområden (se verksamhetsplan): ansvara för personal och budget och i detta följa gällande regler, krav och interna styrdokument ansvara för att medarbetarna har ett forum för arbetsmiljöfrågor och arbeta aktivt för en god anda och kreativ miljö i programmet ansvara för att göra riskbedömningar och att åtgärder vidtas och följs upp ansvara för kvalitetssäkring av leveranser och driva frågor strategiskt inom sitt verksamhetsområde bidra till att utveckla ArtDatabankens strategiska arbete och prioriteringar ge medarbetarna förutsättningar att uppfylla de krav som ställs på dem enligt avsnitt 4.1 medverka till en långsiktig kompetensförsörjning rapportera till chefen för ArtDatabanken upprätthålla nätverk och samverka med externa aktörer. 5(10)

6 Rätten att fatta beslut regleras i kapitel 6. 5 Handläggning och beredning av ärenden 5.1 Ärendebegreppet Ett ärende är en enskild fråga eller förfrågan som inkommer till eller uppstår hos myndigheten och som kräver en åtgärd. 5.2 Handläggning av ärenden Registrering av ärenden Ärenden ska registreras i enlighet med bestämmelserna i 5 kap. Offentlighets- och sekretesslagen. Detta gäller även brev eller meddelande som är ställt personligen till en anställd om det gäller ett ärende som rör ArtDatabanken. Registrering av ärendet sker av ansvarig i program Verksamhetsstöd Fördelning av ärenden Ett ärende ska handläggas i det program där ärendet hör hemma enligt gällande organisation och verksamhetsplan. Ett ärende kan höra hemma vid SLU centralt även om det är adresserat till ArtDatabanken och därför ska en bedömning göras om ärendets lämpliga hemvist. Ärenden fördelas av program Verksamhetsstöd, vid behov i samråd med chefen för ArtDatabanken. Remisser lämnas till ansvarig chef för program Naturvård för fördelning. Ärenden som rör ArtDatabankens personal (organisations- och arbetsmiljöfrågor etc) kan enligt Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) vara föremål för information eller förhandling med fackliga organisationer. Handläggningen av dessa ärenden bör involvera samverkansgruppen Ansvar vid handläggning av ärende Den som handlägger ett ärende ansvarar för beredning av ärendet fram till att ärendet avslutas. I ansvaret ingår även att se till att ändamålsenlig kommunikation sker internt på ArtDatabanken och med extern part. Handläggare ska också meddela närmast överordnad chef om ärendets utveckling innebär att information eller förhandling med de fackliga organisationerna ska ske. Programchef ansvarar för den slutliga kvalitetssäkringen av eventuellt beslutsunderlaget och förslaget till beslut. Uttags- och behörighetsärenden för åtkomst till skyddsklassade arter eller andra icke publika data eller verktyg hanteras inom Fynddatagruppen i program Arter. 6(10)

7 Rutiner kring ärenden som kopplar till fynddata och Artportalen är beskrivna i ett eget dokument Avstämning med chef för ArtDatabanken Avstämning med chef för ArtDatabanken ska ske i sådana frågor som har eller kan ha principiell karaktär eller som är eller kan vara av större betydelse. Detta inkluderar bland annat frågor som: har ett stort medialt eller politisk intresse har ett större allmänintresse innebär långsiktiga åtaganden av betydelse innebär ett nytt eller ändrad ställningstagande av betydelse innebär betydande påverkan på budget eller arbetsformer har stor betydelse för ArtDatabankens varumärke har stor faktisk betydelse för ArtDatabankens arbete på annat sätt. 5.3 Beredning och föredragning av ärenden inför beslut Vid beslut av chefen för ArtDatabanken. Den som föredrar ärendet ska inför föredragningen upprätta nödvändiga handlingar. Föredragandes närmaste chef ansvarar för kvalitetssäkring av beslutsunderlag och förslag till beslut. Föredragande ansvarar för att chefer och andra medarbetare som ska delta i beslutet, eller som av annat skäl bör närvara, kallas Vid beslut av programchef Utsedd medarbetare vid ArtDatabanken är ansvarig för beredning och föredragning av ärendet. Den som föredrar ärendet ska inför föredragningen upprätta nödvändiga handlingar. Föredraganden ansvarar för att chefer och andra medarbetare som bör närvara, kallas. 5.4 Dokumentation av beslut Beslut genom vilket ArtDatabanken slutligt avgör eller tar ställning till ett ärende ska dokumenteras i beslutshandling. Beslut som har en extern mottagare dokumenteras i form av en undertecknad skrivelse, t.ex. beslut, yttrande, eller avtal. Avtal som upprättas av ArtDatabanken undertecknas först av motpart/motparter varefter samtliga original returneras till ArtDatabanken. Därefter signerar ArtDatabanken och original sänds till respektive motparter. 4 K:\91112 PROGRAM ARTER\2 OBSDATA (Rutiner för ärendehantering inom fynddata) 7(10)

8 ArtDatabankens remissvar i naturvårdsfrågor publiceras normalt, efter beslut, på vår hemsida. 5.5 Avvikande mening Föredraganden och andra som deltar i den slutliga handläggningen har rätt att få avvikande mening antecknad i beslutshandlingen. Det ska anges i beslutsmeningen att avvikande mening anmälts, inom parentes efter namnet på den som framfört den. 5.6 Arkivering När ett ärende avslutats utgör den signerade beslutshandlingen arkivhandling. Denna ska arkiveras tillsammans med övriga handlingar som tillfört ärendet sakuppgift. Handlingarna lämnas till arkivansvarig på ArtDatabanken. 6 Delegering och beslutsrätt 6.1 Chefen för ArtDatabankens beslut Delegation till chefen för ArtDatabanken framgår av rektors delegationsordning samt NJ-fakultetens delegationsordning Organisation, ledning, styrning och uppföljning Chefen för ArtDatabanken beslutar om: ArtDatabankens organisation förutsättningar för verksamhetsplanering och uppföljning av verksamheten styrande dokument av strategisk eller principiell betydelse, t.ex. policies och strategier ArtDatabankens verksamhetsplan samt programmens verksamhetsplaner budget och investeringsbudget, samt fördelning av anslag periodisk uppföljning på ArtDatabanks nivå Principiell karaktär och av större betydelse Chefen för ArtDatabanken tar för övrigt beslut i ärenden som är av principiell karaktär eller är av större betydelse. Detta inkluderar bl a ärenden som: har ett stort medialt eller politisk intresse 5 8(10)

9 har ett större allmänintresse innebär långsiktiga åtaganden av betydelse innebär ett nytt eller ändrad ställningstagande av betydelse innebär betydande påverkan på budget eller arbetsformer har stor betydelse för ArtDatabankens varumärke har stor faktisk betydelse för ArtDatabankens arbete på annat sätt. 6.2 Programchefs beslutsrätt Programchef har rätt att fatta beslut i frågor eller ärenden inom sitt ansvarsområde och verksamhetsplan, med undantag för det som chef ArtDatabank ska fatta beslut om. Programchefer har även beslutsrätt om ekonomiska resurser som chefen för ArtDatabanken har fattat beslut om i budget, eventuell fördelningsplan för anslag och i andra särskilda beslut. 6.3 Särskild delegation Vid behov kan beslut om särskild delegation fastställas av chefen för ArtDatabanken liksom av programchef. Beslutsrätt kan delegeras till den som har tillräcklig kompetens och har fått de anvisningar som behövs för att kunna fatta beslut. Beslut om särskild delegation ska vara skriftlig och kan aldrig vare sig överskrida chefens egen befogenhet eller frånta chefen ansvaret för verksamheten. Om delegering avser rätt att godkänna ekonomiska transaktioner ska dessa specificeras (se 7.1). När ansvarig chef är frånvarande ska beslut fattas av närmaste högre chef. 6.4 Förbehåll när delegation finns Den som har fått beslutanderätt delegerad till sig ska informera den som delegerat beslutanderätten: om ärendet är särskilt svårt, har principiell betydelse eller är av större räckvidd än förutsett om delegationen bör gå till någon annan. Överordnad chef kan, oberoende av att delegation har lämnats, förbehålla sig beslutsrätt i ärenden. Det ska tydligt framgå på vilka grunder som en delegation återtas. 7 Attesträtt Chefen för ArtDatabanken får attestera alla ArtDatabankens kostnader. Med delegering till programchef följer attesträtt (rätt att godkänna ekonomisk transaktion). Vid särskild delegation enligt 6.3 kan attesträtt även ges till annan medarbetare på ArtDatabanken. 9(10)

10 En anställd får inte attestera en faktura som på något sätt gynnar den anställde själv eller en närstående fysisk eller juridisk person. Ingen får slutattestera kostnader för aktiviteter denne själv deltagit i så som exempelvis resa, representation, lunch eller dylikt. Chefen för ArtDatabankens egna kostnader attesteras av chefen för NJs fakultetskansli. Programchefers kostnader attesteras av chefen för ArtDatabanken. 7.1 Beloppsgräns Programchefer attesterar kostnader inom sin budget och enligt de övriga beslut om fördelning av ekonomiska resurser som chefen för ArtDatabanken fattat. Beloppsgränser för enskilda utbetalningar anges i Delegation av rätten att slutattestera 6 (SLUs blankett). Denna beloppsgräns gäller även för programchefs rätt att teckna avtal, besluta om upphandling, förskott, reseräkning samt utläggsräkning (10)

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Författningssamling. 8 Dokumentansvarig Förvaltningschef. Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Författningssamling Dokumenttyp Delegationsordning Beslutsinstans Kultur- och fritidsnämnd Beslutsdatum 2011-01-26 8 Dokumentansvarig Gäller för Kultur- och fritidsförvaltningen Senast reviderad 2019-05-29,

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

Långsiktiga mål för Svenska artprojektet

Långsiktiga mål för Svenska artprojektet ArtDatabanken STYRDOKUMENT Långsiktiga mål för Svenska artprojektet Dokumenttyp: Måldokument/strategi Version: 4: 2017-05-17 Beslutsfattare: ArtDatabankens chef, Lena Sundin Rådström Beslutsdatum: 2017-05-17

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning

Arbets- och beslutsordning. Styrelsen för forskning Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Dnr 841/2012-010 Arbets- och beslutsordning Styrelsen för forskning Fastställd vid sammanträde 2012-01-30 Innehåll Inledning... 2 Övergripande ansvar

Läs mer

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018

Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013. Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Arbetsordning för Karolinska Institutet Dnr: 1-599/2013 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Dnr: 1-953/2018 Fastställt av konsistoriet Gäller från 2019-01-01 Arbetsordning

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3096 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: ST 2013/166-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Intern kontroll 3 Fakultet 6 Utgångspunkter 6 Universitetsförvaltning 8 Utgångspunkter

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC)

Besluts- och delegationsordning för Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik (CLINTEC) Besluts- och delegationsordning för intervention och teknik (CLINTEC) Gällande från och med 2017-03-01 och tills vidare. Tidigare delegationer upphör att gälla per samma datum. I enlighet med Besluts-

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet

Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet vid Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2015-11-30 Dnr: 1-705/2015 Gäller från och med 2016-01-01 Besluts- och handläggningsordning för konsistoriet

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Delegation av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter inom arbetsmiljö, (miljö och säkerhet), personal och ekonomi från prefekt till forskargruppschef

Delegation av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter inom arbetsmiljö, (miljö och säkerhet), personal och ekonomi från prefekt till forskargruppschef Institutionen för kliniska vetenskaper Malmö Delegation av arbetsuppgifter och beslutsbefogenheter inom arbetsmiljö, (miljö och säkerhet), personal och ekonomi från prefekt till forskargruppschef Delegationen

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten (Reb)

Riktlinjer för rektors beslutsmöten (Reb) STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-4853 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Miika Wallin

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet

Arbets- och beslutsordning. Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning Rekryteringsutskottet Arbets- och beslutsordning för rekryteringsutskottet Innehåll Inledning... 1 Övergripande ansvar och uppdrag... 1 Sammansättning... 1 Arbetsformer... 2

Läs mer

Styrelsens arbetsordning

Styrelsens arbetsordning Styrelsens arbetsordning jämte instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren (GS) och för verksamhetsuppföljning A. Styrelsens arbetsordning 1. Allmänt 1.1 Denna arbetsordning

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum 2014-02-03. Från och med 2014-03-01 och tillsvidare

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum 2014-02-03. Från och med 2014-03-01 och tillsvidare STYRDOKUMENT Dnr V 2013/658 ATTESTORDNING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Pam Fredman, rektor Ekonomienheten Beslutsdatum 2014-02-03 Giltighetstid Sammanfattning

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kap 2 Delegations - och attestordning Ekonomiavdelningen. 2 Delegations- och attestordning... 2

GÖTEBORGS UNIVERSITET Kap 2 Delegations - och attestordning Ekonomiavdelningen. 2 Delegations- och attestordning... 2 2 Delegations- och attestordning... 2 2.1 Delegationsordning... 2 2.1.1 Allmänt om delegering... 2 2.2 Attestordning... 4 2.2.1 Attester... 4 2.2.2 Attesthierarki... 6 2.2.3 Dokumentation... 6 Sid 2-1

Läs mer

Riktlinjer för universitetsdirektörens beslutsmöten

Riktlinjer för universitetsdirektörens beslutsmöten STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2513 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden FÖRFATTNINGSSAMLING Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från och med: 15 juni 2018 Antagen: VN 2018-06-12 29, dnr VN 2017/21 Delegationsordning för valnämnden Inledande bestämmelser Denna delegationsordning

Läs mer

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet

Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 2015-05-19 Arbetsordning för styrelsen i Prostatacancerförbundet 1. Inledning Styrelsen i Prostatacancerförbundet (PCF) har fastställt denna arbetsordning för sitt arbete. Arbetsordningen för styrelsen

Läs mer

Delegation avarbetsmiljöansvar

Delegation avarbetsmiljöansvar 111) 2010-11-26 SKOLFÖRVALTNINGEN Sören Gustafsson till Skol nämnden i Sala Delegation avarbetsmiljöansvar Kommunstyrelsen har i beslut 2006-11-13 160, antagit och fastställt Arbetsmiljöpolicy och delegations

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2

Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Instruktion för Sveriges riksbank Bilaga 2 Inledning 1 Fullmäktige i Riksbanken har beslutat om arbetsordningen i Riksbanken. Arbetsordningen anger Riksbankens övergripande organisation och reglerar vissa

Läs mer

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument

1(6) Instruktion för kommunchefen. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-04-10, 92 Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 Inledning...4

Läs mer

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte.

Diskussion om vilka punkter som är viktigast att ta upp i ett svar. Ärendet tas upp som en beslutspunkt på nästa möte. PROTOKOLL USP 2011-7 3(4) 7 Underlag till regeringen inför den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen (inklusive universitetets forsknings- och innovationsstrategi 2013-2016) Föredragande:

Läs mer

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland

Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Datum Dnr 20141204 14105 Delegationsordning för Regionförbundet Sörmland Fastställd av regionstyrelsen 20141204 41, att gälla från 20150101. Delegation och verkställighet Delegationsbeslut är ett beslut

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR BIOBANKSFORSKNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Beslutsstruktur,

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

= = = = = Attestordning för Göteborgs universitet ====================== = = Beslutsdatum

= = = = = Attestordning för Göteborgs universitet ====================== = =  Beslutsdatum Styrdokument Dnr A10 1441/06 Attestordning för Göteborgs universitet Publicerad Beslutsfattare Handläggare www.styrdokument.adm.gu.se Lars Nilsson Beslutsdatum 2008-04-07 Giltighetstid Sammanfattning Tills

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från : 1 januari 2015 Antagen: KF 120/2014 Författningssamling Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och dess verksamhet

Läs mer

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab

Delegationsordning. Science for Life Laboratory SciLifeLab Delegationsordning Science for Life Laboratory SciLifeLab 1. BAKGRUND Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt centrum vid Kungliga

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum Från och med och tillsvidare

ATTESTORDNING. medarbetarportalen.gu.se/styrdokument. Beslutsdatum Från och med och tillsvidare STYRDOKUMENT Dnr V 2016/482 ATTESTORDNING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Pam Fredman, rektor Ekonomienheten Beslutsdatum 2016-06-13 Giltighetstid Sammanfattning

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Datum 2017-12-11 1 (5) Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2017-12-11. Allmänna regler Delegerad beslutsbefogenhet Enligt kommunallagen 6 kap 33 37 1

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet

Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet 2016-01-28 Bilaga 1 Anvisning för utövande av delegerad beslutanderätt och verkställighet Syftet med delegering är att de förtroendevalda ska avlastas mer rutinartade ärenden och få möjlighet att ägna

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Arbets-, besluts- och delegationsordning

Arbets-, besluts- och delegationsordning Arbets-, besluts- och delegationsordning Styrelsen för forskning Fastställd av styrelsen 2015-02-04. Dnr 1-112/2015. Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Organisation... 1 3 Uppgifter... 1 4 Beslutsområden...

Läs mer

Slutattestinstruktion

Slutattestinstruktion Dnr: 2017/2626-1.1 Slutattestinstruktion Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast rev. 2017-03-09 Innehåll Slutattestinstruktion 3 Styrelse och rektor 6 Universitetsbiblioteket 6 Fakultet 7 Universitetsförvaltning

Läs mer

UFV 2011/619. Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet.

UFV 2011/619. Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet. UFV 2011/619 Uppgifter och beslutanderätter för dekan som är ordförande i fakultetsnämnd inom vetenskapsområdet för humaniora och Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 2 Uppgifter 3 3 Beslut 5 Bilaga

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Beslut: Högskolestyrelsen 2011-12-15 Reviderad: 2013-12-19, 2014-12-15 Dnr: DUC 2011/2027/10 Gäller fr o m: 2014-12-15 Ersätter: Arbetsordning, DUC 2011/2027/10, 2013-12-19

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/619 Vicerektors uppgifter och beslutanderätter Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 2 Uppgifter 3 3 Beslut 5 Bilaga 1. Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Uppsala

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen.

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen. Författningssamling Antaget av styrelsen för Nässjö lärcenter: 2013-03-20 12 Reviderad: 2015-02-18 17 Styrelsens för Nässjö lärcenter delegationsordning Juridiska förutsättningar för delegering De juridiska

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Revidering av delegationsordning för kulturnämnden

Revidering av delegationsordning för kulturnämnden Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kn 8 Den 2019-02-07 8 Dnr 2019/00001 Revidering av delegationsordning för kulturnämnden Kulturnämndens beslut Delegationsordning för

Läs mer

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Ett organiserande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-10-03 Attestreglemente Kommunfullmäktige 2016-10-03 1 (4) 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Reglemente

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Föreskrifter med arbetsordning för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) Föreskrift F1

Föreskrifter med arbetsordning för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) Föreskrift F1 Föreskrifter med arbetsordning för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) Föreskrift F1 Innehåll 1 Inledning... 3 Ändringshistorik... 3 2 Inledande bestämmelser... 5 3 Organisation... 6 3.1 Myndighetens

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Dokumenttyp Styrdokument För revidering ansvarar Kommunsekreterare Dokumentet gäller till och med Diarienummer 2018-609-003 Uppföljning och tidplan Löpande Fastställt Kommunstyrelsen

Läs mer

Ändring i delegationsordning / attestordning

Ändring i delegationsordning / attestordning RÄTTELSEBESLUT 1 2010-09-30 (Korrigerat 2010-12-20) Dnr EK 2010/43 Ändring i delegationsordning / attestordning Bakgrund 2009-01-01 infördes en ny organisation för gemensam förvaltning och service, under

Läs mer

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås.

VD är ansvarig inför styrelsen att följa budget och planer så att uppställda mål uppnås. 1 XXXXXXXX AB VD-instruktion från styrelsen 1 Ansvar och befogenheter för verkställande direktören Denna promemoria är avsedd att klargöra arbetsfördelningen mellan styrelsen och verkställande direktören

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning

Fastighetsnämndens delegeringsordning SID 1(9) Fastighetsnämndens delegeringsordning med arbetsinstruktion Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(9) Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun

Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun Riktlinjer för intraprenader i Halmstads kommun antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2010, 214 1. Riktlinjer En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 Gäller fr.o.m. Riktlinjer för styrdokument Dnr 1-306/2019 INNEHÅLL Inledning... 1 Syfte... 1 Styrdokument på organisatorisk enhet... 1 Dokumenttyper... 1 Språk...

Läs mer

Reglemente för Krisledningsnämnden

Reglemente för Krisledningsnämnden Utgivare: Kommunledningskontoret, Kansliavdelningen Gäller från: 15 mars 2016 Antagen: KF 7/2016 Reglemente för Krisledningsnämnden Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen (1991:900) för nämnder och

Läs mer

för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Beslutsdatum Områdeskansliet för humanvetenskap SU FV Ersätter dokument

för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Beslutsdatum Områdeskansliet för humanvetenskap SU FV Ersätter dokument Organisation och vidaredelegationer vid Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Regler Beslutsdatum 2018-07-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

Arbetsordning för högskolestyrelsen

Arbetsordning för högskolestyrelsen STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2016/125 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Högskolestyrelsen Beslutsdatum: 2016-10-14 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Arbetsordning

Läs mer

Delegationsordning för valnämnden

Delegationsordning för valnämnden Delegationsordning 1 (7) Delegationsordning för valnämnden Fastställd: Valnämnden 2017-05-04, 4 Delegationsordning 2 (7) Delegationsordning Förhållandet kommunfullmäktige nämnd/styrelse Kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016

Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Rinander Barbro Datum 2017-09-19 Diarienummer GSN-2017-1376 Gatu- och samhällsmiljönämnden Kommunrevisionen: Granskning av intern kontroll 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid

Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 2016-10-24 DNR LiU-2016-02111 BESLUT 1(1) Instruktion för Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn - Barnafrid Instruktionen för Barnafrid fastställs

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå 1(4) DNR: 2015.1.1.1-2584 Exp. den: 2015-02-24/CM STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas

Läs mer

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen

Riktlinjer för beredning av ärenden som ska behandlas av universitetsstyrelsen STYRANDE DOKUMENT SLU ID: ua 2017.1.1.1-3110 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA

LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 2007-06-12 Dnr PA 10-2007/201 Ändring i avtal dnr PA 49-06/121, daterad 20060215. Beslutad i Centrala samverkansgruppen den 12 juni 2007 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID MALMÖ HÖGSKOLA 1 Inledning

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse ID: SLU ua 2017.1.1.1-2288 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune

Läs mer

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU

Instruktion för sökande om utnämning till senior miljöanalysspecialist vid SLU STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.5.1-3883 Sakområde: Fortlöpande miljöanalys Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Nämnden för utnämning av seniora miljöanalysspecialister (NSM) Avdelning/kansli:

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer